Keresés

Részletes keresés

cucu Creative Commons License 2004.10.23 0 0 6385

Én meg azon gondolkodom, hogyan vágjam le az ágait a házunk elött lévő akácnak. Ugyanis túl nagyok az ágak és nem tudni, hová fog dőlni.

Félő, hogy a hó terhe alatt leszakadhat és akkor -ráadásul- bedől a telkemre, pont oda, ahol a kocsival állni szoktam.

Szóval van itt éppen elég tennivaló, egyedül nem is lehet győzni. Ezért lenne jó, ha az önkormányzat törődne valamit a közterülettel Hegyen is.

üdv

Előzmény: www.arvai.hu (6384)
www.arvai.hu Creative Commons License 2004.10.23 0 0 6384
Én csak a mi utcánkról tudok beszámolni. (Heltai köz)
1972-ben költöztünk ide a rákosligeti III. utcából. (Arról a házról is tudnék mesélni, ahol életem első 14 évét töltöttem.) Mindkettős földes út volt, mint a kerület legtöbb utcája.
Igen, ez a Heltai köz is ilyen „két házból álló” utcácska. Kb. 10 család lakott itt akkor.
Köztük volt 3 kamionos is. Ezek a monstrumok elvileg csak kijelölt (előre tervezett és engedélyezett) útvonalon közlekedhettek volna, de ők hazajöttek a járművel.
Elsőként itt rakodtak ki és csak azután mentek be a telepre. Természetes a súlyos járművek nem tettek jót az útnak.
Már nem is tudom, mikor volt a csatornázás. Sok pénzt elkértek tőlünk, s a házon belül is sok szerelni-átépíteni való volt. A kettőt együtt csak kölcsön felvételével tudtuk kifizetni.
A munkálatokat kontárok végezték. Pl. fordítva rakták le a csöveket, úgy hogy az összeillesztésnél elakad a tartalom. Többször nekifutottak, mire sikerült.
A gödrök visszatemetése csak annyiból állt, hogy visszalapátolták a földet. A tömörítést teljesen kimaradt. Gondolhatjátok, mi volt itt esőben. A teherautó kerekek még mélyebb gödröket ástak.
Aztán lassan elmaradtak ezek az autók. A sár azonban maradt, egészen sokáig.
Ezt az utcát és a Heltai tér túloldalán lévő Teréz utcát nem aszfaltozták volna. Küzdenünk kellett érte.
Miért?
A pletyka szerint azért, mert az önkormányzati képviselőnk Fideszes. A szomszéd utcában lakó alpolgármester meg MSZPés. Ő húzta le a listáról ezt a két utcát, bosszúból.
Nem látok benne semmi logikát. Talán nem is igaz. Minden esetre ezt beszélik errefelé.
Előzmény: FFeri (6382)
bohókása Creative Commons License 2004.10.23 0 0 6383
Ennél régebbi adalék a 98-as járatról,valamikor csak rákoshegy Bocskai utcáig járt.Még ma is látható a valamikori buszforduló.Létezett az L járat ami az Ujhegyi utig/Evig kulturház/járt.A  Baross utca meg nem tőrt meg a reptér kerités elött hanem folytatodott a mai Igló utcán át Szemere telepig.Ja és a reptér még nem is volt bekeritve,gyalog is át lehetett járni.
Előzmény: Fürtöske (6361)
FFeri Creative Commons License 2004.10.23 0 0 6382

A minap nyilatkozott az MTV-ben (körzeti hírek) a jóságos polgármester úr, miszerint idén és jövőre is 100-100 millió Ft-ot költenek a kerületben aszfaltozásra. Elmondta a csúcsszuper martaszfalt technológia részleteit is, és közölte, hogy ezek az utak 8-10 évig bírják majd a terhelést.

Tavaly márciusban raktam be ide képeket a rákoshelyi Bél Mátyás utcából: fél év alatt tönkrement a kis forgalmú utca martaszfalt burkolata. A képeket leközölte a Budapesti Nap is, majd pár hónappal később kijavították a hibákat, szinte újraburkolták az utcát.

És akkor jöjjön a mostani állapot:

 

 

 

 

 

Tehát másfél év múlva (még előttünk a 2. tél!), kétszeres aszfaltozás után, minimális autóforgalom mellett ilyen az utca. Azt hiszem ehhez semmilyen kommentár nem kell. Most küldjem el megint a képeket néhány újságnak?

Ugyanakkor érdemes megnézni Csabát, az Akadémiatelepet: rendes aszfaltozás, szegélykövezés(!) a "két házból álló" utcákban is. Félreértés ne essék: nem tőlük sajnálom, de a rákoshegyiek ezt miért nem érdemlik meg? Itt másodosztályú, kevesebb adót fizető emberek élnek? Lehet, hogy azokon a részeken pár év múlva márványjárda lesz, és itt még mindig egyik kátyúból a másikba zuhanunk?

Legalább egyetlen egy utcát csináltak volna meg olyanra, mint az említett helyeken, de egyet sem sikerült...

dumb20 Creative Commons License 2004.10.23 0 0 6381

Nem tudom láttátok-e már, de kész az "elágnál" a Ferihegyi út aszfaltozása (a posta mellett). Egész jó lett.

 

A Naplásnak is örülök, ráfért már. De mehetnének tovább is... Akármerre :)

Andreas Creative Commons License 2004.10.23 0 0 6380
Bocs, úgy értem az aszfaltozással.
Előzmény: BoGar (6378)
cabeza Creative Commons License 2004.10.23 0 0 6379
Nagyszüleim a háború után költöztek a nagybácsi régi nyaralójába a Zsuzsanna-telepen.
Aztán eladták a telek 2/3-át, így lett ház a gyermekeknek, még külön egy-két métert a szomszédnak, amiből szoba lett.
A kút, amit annak idején a régiek a telek közepére fúrtak, most a kerítés mellett áll.

De boldogan éltek, tiszteségben öregedtek meg, és mindig kitalálták, mit kell tenni.

A lakótelep mindig szükségmegoldás. Nem oda kellett volna rakni, hanem beljebb, a semmibe, a mostani Tesco vidékére. De akkor mások voltak a szempontok.

A mauzóleumot sem kellett volna tönkretenni.

Jót röhögtem, amikor azt olvastam, a kastély munkálatai késnek, mert egy nagy főnyomócsövet találtak a kertben. Hehe. A terület állami tulajdonban volt éppen, nem kellett engedélyt kérni senkitől. Szerintem azért a nem kerületi rajzokon rajta van az a cső, csak azokat is ki kellett volna kérni. Aki Pesten éptkezik nagyban, az ilyenekkel tisztában lehetne.

Aki arra jár, menjen be a szoci szolgalmi útján, és nézze meg, mi van a kastély előtt. Ha szerencséje van, éppen kirajzanak a főváros által ide deportált nyomorék hajléktalanok guberálni. Aztán képzelje el, hogy a felújított kastély szikrázó lámpafényei alatt szabadtéri koncertet ad a zeneiskola nagyzenekara.
Valahogy ez a kerület mindig is pitiáner marad, nem mer nagyban gondolkodni.
Előzmény: salget (6377)
BoGar Creative Commons License 2004.10.22 0 0 6378
1 nap alatt? Már hétfő óta le van zárva, minden reggel mondták a TV-ben is.
Előzmény: Andreas (6370)
salget Creative Commons License 2004.10.22 0 0 6377

Én '69-ben születtem, már az Újakadémián, de anyai nagyszüleim ott laktak (a Pesti úton, a tótfaluban).

A lelki világom, belső "berendezkedésem" olyan, hogy erősen kötődöm a gyökereimhez.

'78-ban jött a dózer.

Én azóta is, hetente többször, gondolatban ott járok.

Nekem is fáj.

Képzeld hát el azokat, akiknek a nagyszülei is azok közt a falak közt születtek, ők, maguk is ott öregedtek meg, és öreg korukra jöttek valami idegenek, papírokat lobogtattak, és azt mondták:

"Nektek innen most el kell mennetek."

 

Nem akarom a dolgot túllihegni sem, de ha csak azt mondom: "rossz volt", akkor az eufémizmus.

 

Csak kicsi empátia kell mindenkinek, hogy elképzelje, mit érezetk az ott lakók.

Előzmény: Tommy Dest Roy (6364)
cucu Creative Commons License 2004.10.22 0 0 6376

Helo.

Azért süllyed meg a fedlap, mert a kivitelező nem tartja be a technológiai rendelkezést, mert az többe kerül neki. Hiába van beköltségelve a szerződésbe, hiába írta alá, hogy minden vonatkozó rendelkezéssel tisztában van és első osztályú munkát fog végezni, nem végzi el megfelelően a tömörítést. (A földmunka a legdrágább munka, itt lehet sok pénzt megtakarítani, pontosabban elcsalni.) A beruházás műszaki ellenőre pedig nem végzi a feladatát, esetleg le is van fizetve.

A Lőrinczi úton kb. a Sóska utcánál az utójavítások végeztével is maradt egy olyan fedlap, hogy elharapod a nyelvedet, ha időben nem kerülöd ki. Már pedig csak az veszi észre, aki egyszer ráhajtott.

A kapkodásnak, a rosszul időzített -szervezett- munkának ez az eredménye. Pedig akkor még nem is szóltunk arról, hogy az ilyen út mennyire balesetveszélyes.

cabeza Creative Commons License 2004.10.22 0 0 6375
Sziasztok!

Tősgyökeres kerületi vagyok, bár fiatal, én az eldózerolt tót házak helyén emelt tízemeletesben kezdtem gyermekéveim, bár családfámat és kerületi "tős-gyökeres"-ségemet a Zsófiai-telepi időkig tudom visszavezetni (hogy csatéakozzak néhány mostani hozzászóláshoz).

Tovább reflektálnék:

FFeri írta:
"A fekvőrendőrök kapcsán elgondolkoztam: utakat építünk, hogy kényelmesebben, gyorsabban tudjunk közlekedni, majd azokat teleszórjuk fekvőrendőrrel, hogy ne tudjunk kényelmesen és gyorsan közlekedni. Nem lenne egyszerűbb le sem aszfaltozni az utcákat?"

Rákoshegyen kb. 2 éve csinálták a csatornát a vasúttól a Melczer utcáig.
reménykedtem, hogy nem fognak aszfaltozni, mert akkor azok, akik gyorsabbnak vélték, hogy egyik sorompótól átmennek a másikig, amíg mindkettő zárva van, egy másodpercet sem gondolkodnának, megtegyék-e.
Szerencsére nem aszfaltoztak. Így továbbra is lehetett sétálni gyerekekkel az utcákban.

Tommy Dest Roy: az Erdős Renée ház nem káptalan. El kellene dönteni ugyi, hogy kerületi kiállítótermet vagy helytörténeti műzeumot raknak bele...

Csatornafedelek:
Sajnos természetes, hogy megsüllyednek, mert a földet nem lehet rendesen tömöriteni. Pláne akkor nem, ha, mint a lőrincin is csinálni kellet, nagyon mély nyomvonalat kell fektetni, ezért először a főgyűjtő készül el, aztán ismét túrva a bekötések.
A lőrinci úti csatornának nem ez a szégyene, hanem az, hogy a kerület az átemelőt nem adta a csatornázási műnek, hanem keresni akartatott valakinek rajta, így vállalkozásnak akarta kiadni, aki persze szintén a csatműnek adja tovább a szart, ki másnak.
A csatmű meg nem vette így át... Ez dobott a projekten pár évet.
RodrigeZZ Creative Commons License 2004.10.21 0 0 6374
Láttál te már Magyarországon olyan újonnan átadott utat, ahol a közműfedelek szintben voltak? És pláne két hét múltán is ?

R.
Előzmény: jts (6372)
Fürtöske Creative Commons License 2004.10.21 0 0 6373
Nem is tudom, hogy az ilyen hírek hallatán miért is nem csodálkozok. :(((
Előzmény: jts (6372)
jts Creative Commons License 2004.10.21 0 0 6372

Nezzetek meg a lorinci ut uj szakaszat, a helikopter ut iranyaban a csatornabekotesek tobbsege megsullyedt, jokora godrok lettek rajta :(

Fürtöske Creative Commons License 2004.10.21 0 0 6371

*reggelt!

 

No, annyit hallottam, hogy az Ananász út, és a Diadal út közötti részt aszfaltozzák.

Hogy mennek-e tovább lefelé, azt nem tudom.

Előzmény: Andreas (6370)
Andreas Creative Commons License 2004.10.20 0 0 6370
Úgy látszik ezeket az útépítőket a horvát autópályaépítésről irányították át ide, mert egy nap alatt végeztek :) Csatornafedelek kiszintezve, a mellékutcák bejáratai is leaszfaltozva.. negyed hétkor még az Almásháza utca bejárata volt hátra, meg az elválasztóvonal felfestése.
Előzmény: Andreas (6369)
Andreas Creative Commons License 2004.10.20 0 0 6369
Az aszfaltterítő kézikészüléket elnézve nagyobb javítás lesz :)
Előzmény: Fürtöske (6368)
Fürtöske Creative Commons License 2004.10.20 0 0 6368

*napot!

 

Tegnap írtam a Naplás úti aszfaltozásról. De nem tudtam arra menni, hogy megnézzem mit is csinálnak. Viszont valami nagyobb munka lehet, mert még reggel is el voltak terelve a buszok.

Nem tud valaki erről bővebben valamit? Sehol nem találtam infót.

Viszont minden hátsó rosszindulat nélkül az jutott eszembe legelőszőr, hogy a polgármesterünk is a Naplás úton lakik. És van a kerületben sokkal rosszabb állapotban lévő, és mégis forgalmasabb út bőven. Azokat mikor csinálják meg?

cucu Creative Commons License 2004.10.19 0 0 6367

Helo,

Hosszú éveken át törtem a fejemet, hogy középiskolás koromban -'75-ben- hová is vittek minket szüretelni. Arra emlékeztem mindössze, hogy az Örsről indultunk busszal.

Vagy két éve rájöttem, hogy a piros 76-os volt az és Rákosligetre mentünk. Azóta voltam is ott, mert egy ismerősöm ott lakik a szőlő-ültetvény mellett. Érdekes volt felismerni a környéket, a rozsdás kaput, amin bárki bemehet...

 

Más. Rászántam magamat, hogy újfent halasztást kérek a önkorminál a házam szinezésével kapcsolatban. Csak az bosszantott, hogy 10 ezerbe kerül, mert tavaly ennyi volt. De kellemes meglepetés ért. Levitték 2 ezerre. De vajon meddig? Hiszen "ezek" éppen most készülnek emelni az illetéket.

üdv

www.arvai.hu Creative Commons License 2004.10.19 0 0 6366
Biztosan nem könnyen. Többnyire idős tót bácsikák és nénikék laktak itt. Ha jól tudom egy részük a gyerekekhez költöztek, többeket benyomták valami "hiper-szuper" lakótelepi lakásba.
Előzmény: Tommy Dest Roy (6364)
Fürtöske Creative Commons License 2004.10.19 0 0 6365
Minket szerencsére messze elkerült ez a változás, csak szemlélője voltam.
Előzmény: Tommy Dest Roy (6364)
Tommy Dest Roy Creative Commons License 2004.10.19 0 0 6364

Egyébként kíváncsi lennék, hogy hogyan élték meg az itt élő emberek, amikor végig kellett nézniük, ahogy elpusztítják az addigi életüket, eldózerolják a házaikat, feltúrják a kertjeiket. Sokaknak nyilván az egész életük munkáját tették itt tönkre.

 

Van erről valakinek története ismerőstől, vagy saját élmény alapján?

 

 

Tommy Dest Roy Creative Commons License 2004.10.19 0 0 6363

Erről jutott eszembe:

Egy pár hete volt a tévében egy régi magyar film az ötvenes évekből, és abban volt egy jelenet, amikor a 67-es buszról szálltak le a szereplők a Keleti Pu Kerepesi úti oldalán. Gondolom, ez még akkor készülhetett, amikor az Örs Vezér Tere még csak egy uncsi útkereszteződés lehetett.

 

Előzmény: Fürtöske (6361)
www.arvai.hu Creative Commons License 2004.10.19 0 0 6362
Rájöttem mi vezetett meg. A három képből csak kettő készült azonos álláspontból. Ez valószínűleg az "OTP ház" előtt ott ált épület tetejéről készült. Vendéglő volt benne.
Ha jól emlékszem akkor bontották le, amikor a régi picot is.
Az első kép viszont nem az elágozásnál készült, hanem a ??? templom tetejéről. (Az amelyik Pest felé az első megálló közelében van.)
Most, hogy mondod a 98-as fordulóját, eszembe jutott hogy tényleg így volt, csak később lett a körforgalom.
Viszont volt nem tudom milyen járatszámmal olyan busz, amelyik a csabai vasútállomáshoz ment. A Micsurin (Naplás) út végén sem volt lezárva a vasúti átjáró.
Előzmény: Fürtöske (6361)
Fürtöske Creative Commons License 2004.10.19 0 0 6361

Sterintem nem a memóriád hagy ki, csak próbálj meg 180°-ot fordulni.

A régi OTP ház tetejéről készült a kép (szvsz). Ennek az épületnek a fsz.-jén volt az OTP, a felette lévő részben lakások voltak (vannak?). A képen szemben látható sátortetős ház a kocsma (és a régi posta) épülete, mely a Ferihegyi út azon sarkán áll, ahol most az új OTP van.

 

Eleinta a 98-as csak a régi Rákosligeti temetőig járt, majd ott megfordulva ment vissza kereszturra, onnan tovább a Szarvas csárdáig.

Később leaszfaltozták az Ananász utcát, a régi Micsurin utat (ma Naplás ut), később pedig a Diadal utat. Ezzel kialakult az első körforgalom. Ekkor egy rövid ideig 98/A, és 98/B buszok voltak. A 98/A az Ananász ut felé ment körbe, a 98/B a XVIII. utca - Diadal ut felé ment körbe. Rákoskereszturról abban az időbe a 62-es busszal Kőbányára, a 67-es busszal a Kerepesin egészen a Baross térig lehetett menni.

 

Aztán elkészült a METRO, és az Örs vezér tere, előtte pedig már megcsinálták a Bökényföldi utat, ami akkor még főleg a kamionok közlekedésére irányult elképzelés volt. Aztán elkészült a Cinkotai buszgarázs, ezzel egyidőbe megindult a fekete 76-os busz is.

Ekkor megszünt a 98/A, és 98/B, és lett 198, mely a XVIII. utcába bekanyarodva ment végig a Diadalon, Micsurinon, Ananászon, vissza Kereszturra.

Közben elindult a megváltozott igények miatt a piros 76-os is.

Aztán a fekete 76-os megszünt, a piros 76-os pedig több helyen állt meg. Pontosabban a régi orosz laktanyától kifelé már mindenhol.

 

Erről jut eszembe! Aszfaltozzák a Naplás utat, az Ananász ut és a Diadal ut között le van zárva, a buszok el vannak terelve. A 76-os, 176-os most lejön a Bártfai utcán, a 198-as visszajön a Diadal úton, fel a Bártfai utcán az Ananászig.

 

Nem tudom, mennyit aszfaltoznak, és meddig tart!

Előzmény: www.arvai.hu (6358)
www.arvai.hu Creative Commons License 2004.10.19 0 0 6360
Talán még a hatvanas éveben hallottam egy bácsitól: ez a 98-as k***** jó járat. Kocsmától kocsmáig megy.
És tényleg! Akkor még a 98-as és 198-as egy vonal volt csak. Rákosligeten a X. utca sarkán (a nagy körben is volt azt hiszem kocsma, de ezekre nem emlékszem.), a ligeti vasútállomásnál, az elágazásnál, a rákoshegyi állomásnál, a Baross utcában vagy 3, végállomás a Szarvas csárda.
Előzmény: Andreas (6357)
www.arvai.hu Creative Commons License 2004.10.19 0 0 6359
Vendéglő volt talán?
Előzmény: www.arvai.hu (6358)
www.arvai.hu Creative Commons License 2004.10.19 0 0 6358
Lehet, hogy nekem hagy ki a memóriám, de a mai (a 198-as/192-es végállomásánál álló) épületben volt az OTP. A képen látható épület sátortetős. Hogy ebben mi volt, nem tudom?
Előzmény: Törölt nick (6356)
Andreas Creative Commons License 2004.10.19 0 0 6357
Kocsma? Nem is tudtam :o).

Hát az OTP-sek modorából lehetett sejteni :)
Előzmény: Törölt nick (6356)
Fürtöske Creative Commons License 2004.10.19 0 0 6355
Szvsz ez a kép még akkor készülhetett, mikor felépült a régi "OTP ház", és annak a tetejéről lett csinálva. A sarkon látható épület pedig a régi kocsma, amelyiknek a helyén most az új OTP van. Abban az épületben volt régen egy ideig a posta is (a saroktól kicsit jobbra), de a sarki bejárat a kocsmáé volt.
Előzmény: Törölt nick (6354)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!