tényleg a leghatékonyabb lenne födémre ledobni a hősziget.
ha használjátok bármire a padlásteret, akkor építs a hőszig tetejére (nem párazáró) járófelületet. Fa baklábak és járófelület. az is hobbiprojekt. de sokkal hatékonyabban használod fel az anyagot, mintha a tetősíkba teszed.
Mi is gondolkodtunk a födém szigetelésén, de mivel használjuk a padlásteret, ezért mindenképpen járható, és pakolható felület kell. Amit csinálunk az fóliával, gyapottal belefér 200-ba durván, és magam is megtudom csinálni, nincs munkadíj, csak hasznosan eltöltött szabadidő, és az alkotás öröme :)
Köszi, a fólia már megvan, mastermax 3 eco. Födémre terített gyapotra megy majd, a szélét gondoltam valahogy rögzíteni a szarufákhoz vagy cseréplécekhez. (Plusz majd kifeszíteni fölé zsinegeket, hogy ne nagyon tudjanak elmozdulni később.) Régi kádár kocka, nincs fólia a cserepek alatt, tud fújni a szél a padláson.
A Dewalt termékek állítólag igen jó minőségűek, nagyon sokáig bírják a munkát. Csak sajnos igen drágák (többnyire sajnálom rájuk a pénzt).
Egyszer vásároltam egy Modeco Expert kézi tűzőgépet, mert a kialakítása alapján igen masszív, strapabíró terméknek tűnt. Kb a századik tűzőkapocs belövése után (kb 2-3 perc munka) szét is esett két masszív, strapabíró darabra :) A boltban azt mondták, hogy rengeteget eladtak belőle és még nem volt rá panasz. Lehet, hogy csak az én szorításom túl erős :)
"ferde felület lényegesen nagyobb mint a födém felület."
Amennyivel nagyobb, pont annyival gyengébb hatású a ferde felületre felrakott hőszigetelés. Tehát pl 150 négyzetméternyi ferde tető alá berakott 15 centi gyapot kb annyira jól hőszigeteli a lakást, mint ha az alatta lévő mindössze pl 100 négyzetméteres lakás-födémet nevetséges 10 centi vastagon hőszigetelnénk.
Illetve írod hogy páraáteresztő. Ezek szerint nem a meglévő szigetelést akarod lefedni. Akkor UV álló vastagfólia törölve. Ettől még az általam javasolt rögzítő eszköz megfelelő a célra.
Mi ilyesmivel csináltuk. Vettem belőle kettőt - mert két ember kell ahhoz hogy ne anyázással elvégzett szopás legyen a fóliázás, hanem haladós és pontos munka. Azóta sem jött le egy sem. A fóliából pedig UV álló mezőgazdasági vastagfóliát érdemes venni.
Köszönöm mindkettőtöknek a választ! Már a garázsban pihennek a tekercsek :) Ez az ár még belül volt a lélektani határon. A napokban elkezdem és szépen felrakom. A tető nem egész 3 éve lett felújítva, szóval jónak kel lennie. Így a padlást is lehet használni tovább :)
Hő-, hang- és tűzálló szigeteléshez: -ferde tetők (használható és nem használható tetőtér), -vázszerkezetben (fa és fém), -gerendák közötti mennyezetek, álmennyezetek, -válaszfalak.
és ezért alkalmas ferde (és függőlegesre is) síkokra, ahova te tennéd. a pdf alapján nem lesz gond
Tető szarufák közé szeretném tenni, 40 fokos szögben, 15 cm vastagot. Nincs beépítés, csak tárolásra használjuk a padlást, ezért nem akarok a födémen szigetelni.
Most lefoglaltam a szükséges 14 tekercset, holnapi átvétellel. Talán nem nyúltam mellé nagyon!
Nem akarok járó/rakodó felületet. Csak arra gondoltam ha valamiért egyszer be kell menni akkor "mocsárjárással" a "szintadók" tetején pallókkal keresztbe rakva tudnék közlekedni.
A tetőm fóliázott és nem akarom felülről semmivel letakarni a cellulózt.
Érdeklődnék, van-e valakinek negatív tapasztalata Eurowool ásványgyapottal? Ezt találtam elérhető közelségben a legolcsóbban. Ferde tetőbe raknám, beépítetlen padlástérbe, csak hőszigetelés miatt.
"Ha az ügyfelek kb 80 százalékánál bukkan fel ravaszkodás/félrevezetés/hülyének nézés, "
Matematikakailag lehetetlen amit írsz. Az ügyfelek 3/4-e tök laikus, azt sem tudja miből és hogyan épült a háza. Ha a maradék 1/4 képben van, és minden második szarházi ravaszkodó akkor is az ügyfelek 1/8-a ravaszkodik szándékosan.
Én azt tapasztaltam leginkább hogy az ügyfelek nem akarnak rosszat maguknak, ha tudják hogy ahogy eddig volt szar, akkor inkább gyűjtenek és megcsináltatják rendesen. A nyerészkedő, kókány szakikból van mindnekinek elege, sokan dolgoznak szarul és drágán.
"Úgy gondoltam ha a vakolat amennyiben egybefüggő akkor el takarja a felette lévő alsó deszkázat réseit."
Ez így is van. Cakhogy ezen vakokat felett csapán egy légrés van(a két deszkaréteg között), ez a légrés nem akar "átcsorogni" a deszkák közötti réseken :) , erre a légrésrehiszik sokan, hogy ez a légrés adja a a fa födém hőszigetelését (valójában alig segít rajta), valójában a sok száraz fa, a száraz sárréteg és a stukatúr nád összeaddó (gyengécske) hőszigetelése adja.
"Miért szokás eltitkolni a fólia létét főleg
A ház eladója MiNDENT el szokik titkolni, ami extra munkát okoz a ház rendbehozatalához, mert a vevő erre hivatkozva extra munkát kiált és alkudni akar.
Jelen témánál maradva: igen gyakori a hőszigetelés ALÁ a födémre leterített nájlon fólia (az alja persze csurom víz egész télen), ahol ilyen van, ott az egész födém hőszigeteés (a gazdi szeme fénye :) egyből mehet a szemétbe fóliástul és lehet letenni egy vadi új födém hőszigetelést, természetesen párazáró fólia nélkül. Ez a vevő számára plusz munka, tehát a vevő alkudni fog ház árából, ezeket a hőtechnikai elcseszéseket el szokás titkolni a vevők elől.
főleg ha az még a gerendák alatt a lakótérhez közelebb esik?"
Csak az OK, ha a párazáró réteg NAGYON közel van a lakótérhez, minden más megoldás óriási hiba.
A párazáró réteg vagy rohadt közel legyen a fűtött lakótérhez, vagy inkább ne is legyen sehol.
Igen az agyag tapasztás elterjedt volt a régi padlásfödémek borításara. Funkciója a tűzvédelem és a dübörgés csillapítás , na meg valamicske hőszigetelés. igaz ez elég szerény, de csak valami.
Gazdagabb helyen az un. padlásborító téglát alkalmazták.
A sár az egy konzisztencia megnevezése.
Minden finom ásványi törmelék sarat alkot vízzel. Így a homok, az agyag, az utca pora stb.
A padlások saralása egy művelet volt. Amikor a kenhető agyagmasszát felkenték a padlásra. Pár nap alatt megszikkadt,majd megkeményedett és ellátta a fenti funkciókat..
Felénk a kisebbség végezte.
A jó padlásfödém pára áteresztő volt. Azaz a felszálló pára nem ütközött akadályba. Néha ha extrém hidegben lecsapódott, az hamar felszáradt ---- tehát víz nem gyűlt össze.
Feltéve ha maga a padlás is megfelelően szellős volt.
Más. az' ösi ' hőszigetelés a modern műanyaghabok és azok ragasztása előtt az un. szerelt hőszigetelés volt.
Az oldal falakon. Lényege a falra szerelt váz szerkezet, ami majd mindig faszerkezet.
A fa tartó közé valamilyen hőszigetelőanyag,majd a borítás. A borítás mindig vízzáró (műpala, alú,fa és műanyag lécek stb. ) a pára vígan jött a falon át és a hideg felületen lecsapódott....a borítás belsején.
Meg a hőszigetelés külsején. Hogy a víz ne gyűljön össze alkalmazták az un. átszellőztetett légrést. A szigetelés és a borítás között.
Lényege egy függőleges légcsatorna,ami alul és felülnyitott Így az áramlólevegő azonmód felszárította az esetleg lecsapódott vizet..
Viszont ez a szerelt szigetelés már elavult....munkaigényes,drága stb. A magyar lakosság így nem ismerhette meg, mivel mire ideért ...kiment a divatból.
Maga a homlokzati hőszigetelés csak 60 -65 éves.
Az évek során minden féle pótlékkal etették az embereket. Meggyőződéssel állították, hogy a 2 ..... néha 4 cm-es perlit szigetelő habarcs milyen jó.
Ja jobb mint a semmi. A Terranova vitte a csúcsot a csúsztatásban. Meg hogy az 5 cm-es hőszigetelés milyen kitűnő. Még komoly számítással bizonygatták,hogy elegendő.
A hőszigetelésben viszont nincs olyan,hogy elég.
Ennyire van pénz, ezt tudjuk megcsinálni, ezzel kell megelégedni.... és kész !