Sziasztok!
Ludi : 1.Az én véleményem az, hogy az elektromos és a klasszikus gitár két, a nevétöl eltekintve, különbözö hangszer. Szerintem ha hosszútávon elektromos gitáron akarsz játszani, akkor célszerü azzal kezdeni.
2. Az nagyon olcsó gitár hamar elveheti a kedcedet a gitározástól. De drágát csak akkor érdemes venni, ha komolyan gondolod a zenélést. Egy nagyon olcsó gitárt hamar kinöhet az ember. (egy-másfél év).
3. Ízlések és pofonok. Ha neked tetszik a hangja :) Elvileg egy elektromos gitárnál is sokat számít a fa, nem csak a hangszedö. Bár nem tudom, hogy egy kezdö füleit mennyire bántja a hangja egy rétegelt lemezes csodának. Viszont amennyiben a rétegelt azt jelenti, hogy két rétegü és pl. az egyik mahagóni vagy egyéb jó minöségü fa, lehet hogy nagyon jó a hangja.
Nekem is lenne kérdésem:
1. Ha "jó" hangzást akarok, akkor a csöves elöfok vagy a végfok a meghatározóbb?
2. Ha csöves elöfokot akarok venni 100 eFt alatt használtan (Setleg 150-ig újat) , akkor tudnátok ajánlani valami használhatóbbat?
Szia Ludi!
Én elkövettem azt a hibát, hogy azt gondoltam nemrégen, tökmindegy milyen gitárt veszek gyakorlás és tanulás céljára. Vettem egy 40e Ft-os stratocopy borzalmat (van olcsóbb is). Hihetetlen dolgok történtek vele. Azon kívül hogy erősítőben hallgathatatlan volt az ingadozó frekvenciamenete meg a csörgése miatt, a szárán besüllyedtek a berakások 2mm-re (ilyet kedvenc zenetanárom sem látot még, pedig ő sem ma kezdte), naponta 3X szétesettt a jack aljazata + zajos volt de rohadtul. Lehet persze ezeken segíteni (jack csere, árnyékolás, berakás kiszedés majd visszaragasztás, stb...), de alapból idegesítő és nekem speciel elment tőle a kedvem, végülis gitárt akartam venni nem tüzifát. Nemrég vettem egy új gitárt. 85e Ft volt, és majdnem egy metalávörös Karamer-t vettem, de mittudomén miért vettem végül Yamaha-t. Csak... Valszeg a fogása miatt. Nade a lényeg: szeritnem a minimum gitár amit meg szabad venni, az a DeArmond S-65, azt hiszem 50+áfa az ára, tavaly a zenészmagazinban az év gitárja lett (a 7 húros verzió). Ha elektromossal kezdesz. Ha több pénzed van nézz meg több hangszert. Keresd a "megtalátam" feelinget, és szard le mi van a végére írva márkanév helyett, meg azt is mennyibe kerül.
na
még pár szót itten a kramerekről
utánanéztem a neten, a harmony-central.com-on külön 'cikkely' foglalkozik a 300HST-vel, meg a focus 3000-el, szal valami különbség ezek szerint van. de focus 3000 márkanév alatt futó hangszerek között is van elég sok különböző a net szerint: jackson-fejű, stratocaster-szerű, meg találtam egy ilyet , ami inkább a barettára bír hasonlítani, bár a teste nem annyira agreszív, kicsit lekerekítettebb, aztán van még ez a másmilyen fejű. bonyolult ez a kramer-saga, annyi szent.
mellesleg az enyém az ilyen.. értelemszerűen képzelj a nyakhoz egy humbuckert. :]
Lenne egy csomó kérdésem a kezdéssel kapcsolatban:
1. Érdemes elektromos gitárral elkezdeni, vagy előbb jobb az akusztikus?
2. Ha elektromos, akkor kezdőnek rögtön valami közepes vagy jó gitárt, vagy jó valami olcsó gagyi is.
3. Mennyire rossz egy rétegelt fából készült gitár?
Bitter!
Én nem a Stratocaster miatt vagyok Stratofan, hanem a Stratovarius miatt :))). Másrészt nem számít hogy BB King a példa vagy Malmsteen, a mondandom lényege az volt, hogy nyilván nem ők fognak a hangzásukon görcsölni mert nekik már van, olyan cuccal amilyennel éppen összejött nekik és amivel elégedettek, és ez nem csupán hangszedő meg gitár. Ezzel szemben ha mondjuk én hasonlítani szeretnék BB King-re, nekem lépkednem kell valamin mert nem biztos hogy helyből olyan körülményeom vannak mint nekije. Főleg ha megunom és utána Slayer-re váltanék :))).
hát ja, ez az a gitár, amiről a neten úgymond zéró infó van, talán két nyamvadt képet bírtam találni róla, bár egyik sem a jackson-fejes típus volt, hanem amelyik ilyen pöcs alakú fejjel van szerelve, nemtom most jobban leírni. neked melyik van?
a harmony centralon írnak róla egyébként vagy tízen, jókat-rosszakat, abban viszont mindenki egyetért, hogy úgy meg van építve az a hangszer, mint valami traktor. mindent kibír.
a rubcsicsnak emlékeim szerint nem focus-a van, de utánanézek.
Hát, lehet, hogy ez a hivatalos típuskódja, de a nyakmerevítő pálca borítóján az áll, hogy "300HST". Mondjuk így én sem találtam, amikor a neten kerestem. Azt hiszem, hogy a mostani Ossian gitáros Rubcsics R.-nek is ez van.
pele_
miféle izé az a PRS, linkelj már be egy pikcsört róla, meg részletezhetnéd azt a nagy feelinget, amikor a kezedbe vetted, ja és mennyi zöldhasut kell otthagyni érte a shopping-ban???
z@kk (c)
a maróthy kramer fx 3000-et használt, nem?
legalábbis az a citromsárga csoda az az tudtommal.
ez azért érdekes, merthogy nekem egyszer egy faszi felajánlott egy fx 3000-et, hogy számítsam már be az enyimének az árába, és hát kipróbáltam, és tetszett is, jó volt a hangja, kényelmes volt... csak hát a színe. fluoreszkáló bugyirózsaszínben (nincs rá jobb szó) bírt pompázni a szerencsétlen, fehér koptatólappal.
szóval mittomén, hezitálok még.
azért adom el a krémert amúgy, mert a: nekem túl metálos a hangja, (bár a pickup-beletétel nagyot dobott rajta, mondjuk nem én rakattam bele, hanem az előző tulaj, aki a haverom volt, és hát volt módom egy pickuppel is hallani) b: nincs szükségem ilyen drága gitárra, mert a fő hangszerem a basszusgitár, és gitáron jobbára csak amatőrködni bírok.
ersekdora:
Mostanaban rengeteg fele gitart kiprobalhattam. Reszben azert, mert ahol elek egy oriasi hangszerbolt van, ahol mindent leakaszthatsz kerdezes nelkul es be is dughatsz barmelyik erositobe.
Masreszt pedig voltam a NAMM Shown Los Angelesben.
Erdekes, hogy senkit nem erdekelt, hogy mit lattam es hallottam ott. Egyedul Jennifer Batten-re gerjedt a Forum.
Nos nekem jelenleg egy Ibanez S540 LTD SOL Custom Made gitarom van, ami igen szeretek.
Nos egy Line6 Vetta cuccon hozzafoktam a tesztelesekhez.
Kiprobaltam az uj
Ibanezeket, LP Custom-okat meg Rikkenbacker-t is.
Nos hamar kiderult, hogy a LP kizarolag marhallokkal szol nagyon jol.
DE!
Mikor a veletlenul kiprobaltam egy PRS fura dolog tortent.
Nem szoktam nagyon lelkes lenni gitaroktol, mivel en is nyuzom oket egy ideje altalaban tisztaban vagyok vele milyen hangzas es kenyelem varhato egy-egy hangszertol.
Mikor bedugtam a PRS (a pontos tipusnak utana nezek) -t elontott a forrosag, kiverte a viz az arcomat a szam korul. Nem akartam elhinni az iszonyatos kulonbseget. Ez olyan talan, mikor 30 ev utan ismet szerelmes leszel.
Nos, mikor lenyugodtam es kijatszottam magam, visszadustam a csucskategorias Ibanezeket es LP-ket , hogy probalgassam oket meg, de valami megvaltozott. Az eddig jo hangu Ibananezek (foleg ezek) es LP- (Marshall hanzassal kiveve), nagyon viccesnek es nagyon gyengenek hatottak.
A tesztet nem befolyasolta semmi sznobizmus.
Javaslom teszteljetek oket!
Milyen hasonlo termekeket probaltal ki a J-Station mellett? Az ara meghatarozo volt?
Kulonben arra kerdeztem, hogy mire hasznalod, hogy erositohoz (marshall vegfokaba dugva), vagy PC-s felvetelekhez is hasznalod. Ha igen, milyen hangkartyat hasznalsz?
... ha csak 2 van belöle kishazánkban (és hol a másik :), akkor miért gondolod, hogy érdemben hozzá fog szólni valaki és kialakuljon erről v.milyen vita??? én is csak "véletlenül" láttam és hallottam :), de amikor megláttam az árcédulát már nem is tetszett az egész, a forgó potik meg az egyébb varázslatok pedig kimondottan ellenszenvesek számomra.
z@kk (c)
Hát, itt, Magyarországon nem hiszem, hogy 130 embert meg tudnának kérdezni ebben a témában, mert tudomásom szerint hazánkban csak 2 db van belőle. Én lehettem olyan szerencsés, hogy kipróbálhattam élőben. De a J-Stationt is tesztelhettem. Szerintem nem rossz. Nekem főleg az a "beúsztatásos" vonósszimuláció tetszett.
ez nem komoly teszt, hanem komolyabb: vásárlói vélemények. A fender ct esetében kb 130 ember irta le, hogy jött be neki.. szerintem az ilyesmi az, amire adni lehet, olvasd el.. Amugy itt mindenről van adat, mármint ilyen vásárlók monták, az összes gitárról, effektről stb.. Ez az egyetlen hely, ahol valaha infot találtam az ismeretlen szériás koreai ibanezemről..
(heh, mások véleménye érdekes, de kivéve az olyan eseteket, amikor csavo lepontozza szarnak a j-stationt - ami nekam van -, azért, mert ha közel teszi a számítogéphez a mikrofont, akkor zugást hall!!, a barom)
Nem azért, mert hülye vagyok, hanem inkább, mert nagyon a szívemhez nőtt és szeretem a fogását, a hangját. Egyedül egy bundozás férne rá, de még ebből a szempontból sem veszélyes ...
Kedves Nyúl Koma! Nekem meg egy 13 éves Kramer 300HST-m van, olyan, amilyet a Maróthy Zoli használt az Ossian-os időkben, csak metalbordó. Gyári állapotban, csak a 3 db satucsavar van cserélve rajta. Egyébként nem eladó! Ugyanis rengeteg gitár volt már a kezemben - köztük sok nagyon drága, márkás is! - és nem találtam olyat, amire elcserélném ...
nézd, a custom azért egy magasabb szint, sokkal szebben, több kézimunkával, jobb, szebb faanyagokból van megcsinálva, több odafigyeléssel mint a standard. azt hiszem ez kompenzálja a korkülönbséget. az meg, hogy adott esetben mennyire karcos, lepukkant egy gitár, a gazdájától függ leginkább, nem a korától, ha valamennyire is vigyáztak a hangszerre (nem hímestojás-módon, csak úgy normálisan), akkor nem hiszem, hogy annyira hányat módon össze lenne karcolva. és egy gitárt egy nap alatt is teljesen le lehet pusztitani, ha teszem azt nekiesik az ember egy ütvefúróval mondjuk.
mellesleg, pozitív példaként bírom említeni, hogy az én kb. tizenöt éves kramer barettám (ami most eladó mellesleg, ez itt a reklám helye)minden szempontból remekül működik, hátul még az eredeti hangszedő van benne (a nyakhoz lett utólag betéve egy seymour duncan humbucker, mert ezt a típust eredetileg egy dupla hangszedővel szerelik), ami szintén seymour duncan, és úgy szól, mint az állat, konkrétan. és szétverve/összekarcolva sincs, pedig ha jól tudom a bikinis daczi is használta egy ideig, meg az ex-pokolgépes nagyfi, szóval volt része rakendrollban rendesen.
Hát, én nem olvastam ilyen komoly teszteket, csak a saját véleményemet tudom megosztani veletek. Amikor először megláttam, teljes döbbenet volt. Ahogy forognak a potik, világít a kijelző ... Aztán beüzemeltük, és egy-két gyári presetet meghallgatva padlót fogtam, úgy szólt. Aztán egy pár nap múlva rájöttem, hogy kurva jó, kurva jó, de még sincs olyan dög, dinamika benne, mint egy natur csöves erősítőben ...
nem ismerem ezt a kiberikret, de érdemes a harmony-central review-kat olvasgatni:
http://harmony-central.com/Guitar/Data/Fender/Cyber_Twin-01.html
a 7.6-os átlag értékelés nem tunik tul jonak, ahogy elnézem a legnagyobb eltérések a hangzásának értékelésében vannak, vagyis izlés dolga.. A legtöbben kapásból 10-et adnak rá, a maradék ember viszont 7 vagy akár csak 1 pontot, és így jön ki 7 körülre, ami azt jelenti, hogy a max. elégedetteken kivüliek közt nagyon soknak nagyon nem tetszik, ahogy szól. A szolgáltatások jók, de tényleg sok csalódott vevő is van. Ha utóbbiak a hozzáértőbbek, akkor baj.
Az öregebb hangszereknél valóban előfordulhat, hogy a szerelékeik elkopnak. Pl. én játszottam a Závodi Jancsi '62-es LP Classicján. Ő nagyon szereti ezt a gitárját, már a Piramisban is ezzel nyomult, csak sajnos az eredeti kulcsok nagyon szarok voltak rajta, ezért le is cseréltette egy komolyabb készletre, ami nem hangolódik. Egyébként meglepő volt, hogy az eredeti hangszedők kurva zajosak voltak.
köszi, de nem a márka miatt. Én azt szeretem, ahogy pontosan és csakis ezek a gitárok szólnak. A márkafigyelés ott jön csak be, hogy nem akarom ennek a fajnak a másolatait. ((vagyis a gibson lp-vel azonosan hangzó gitárok közül választom a gibson lp-t, ha már 1x ilyet akarok:))
nyul: miért custom? annyival jobb? kicsit más a hangja, tény, meg másképp néz ki, de azért tényleg annyival jobb, mint drágább? (10 évnél öregebb hangszerektől egyébként félek, hogy sokmindent cserélni kell.. pl. kulcsokat. Meghát nekem az se tetszik, ha kopott és karcos.)
A Marshallal szintén ez a helyzet, mint az Epiphonnal! Szintén túlértékelt piaci szempontból. Ma már el kell felejteni a márkák sznob figyelését, mert az ember sokszor elmehet nagyon jó cuccok mellett! Attól sem kell elájulni, hogy a legtöbb klipben Marshall hegyek állnak a zenekarok mögött.
A régi, nagy márkák nem mindíg tükrözik azt a minőséget, amire számít az ember. Volt egy haverom, aki vett egy LP Customot 1.075.000,- Ft-ért. A bundozása sorjás volt, a nyak és test találkozásánál volt egy apró hézag ... Azért ez elég durva egy ilyen drága hangszernél!
Az én véleményem: nem a márkát kell nézni! Két hangszer van: jó és rossz! Márkától függetlenül.
Kedves ersekdora! Adhatok egy tanácsot? Az Epiphone-okat nyugodtan felejtsd el. Az összeset a Samick cég csinálja Koreában bérmunkában a Gibsonnak. Persze a Gibson meghatározza a minőségi limitet (az alsót és felsőt is!). Neked "csak" a nevet kell megfizetni, ami nem tükrözi az a minőséget, amit az ár alapján elvárhatnál tőlük.
A Samick viszont most jött ki egy új sorozattal, a Greg Bennett Signature Series. A mostani Zenészmagazinban Szabó Sanyi tesztelte a LP-jukat, ami külsőleg egy Gibson LP Customhoz hasonló. Érdemes kipróbálni! 137.000,- Ft-ért nem rossz vétel ...
Hát én szeretnék egy újabb székfoglalót elindítani, de nem nagyon tolonganak a tisztelt kollégák a vélemények kinyilvánításában. Ennek két oka lehet: 1. nincs vélemény 2. nem ismerik a kérdéses cuccot. Vagy az is lehet, hogy mindkettő; végül is az egyikből következhet a másik is. De akkor nyomjunk fel egy újabb témát, amihez mindenki hozzá tud szólni.
epiphonokat meg gibsonokat probaltam, oszinten, mas nem is kene, mert egy kicsit sznob vagyok ilyesmiben.. ez nekem olyan, mint erositoben a marshall, mutathatnak nekem akarmilyen jot, ha nincs rairva, nem érdekel.
Amugy a kulsejet is szeretem, de foleg a hangját. Lehet, hogy másikaknak jobb, vagy bármi, de nem PONT OLYAN, és a kül. másolatok se győztek meg. Sokan mondták, írták, hogy az epi is megéri, sőt, szinte jobb, stb.. de mikor kezembe fogtam, egyből éreztem a különbséget. Az epi olyan műanyag-érzésű durva bunkó volt. Sőt, ilyen szempontból az olcsóbb Gibsonok fogásából is hiányzott az az "érzés", amit egy standard vagy custom ad, valszeg a nyakuk miatt.. nem tudom, a studio-é pl miből van, de olyan izé, sima fa, olyan "akármelyik másik gitár is lehetne".. Ja, és a többi mind rohadt kényelmetlen is volt.
Ja, és engem a Gibson LP a Gibson LP-tipusu gitárok kategóriáján belül érdekel, tehát másfajta gitárokkal nem hasonlítanám össze, lehet mindenféle jobb ennél, de nekem ez kő.
pele, te miket probáltál ki és milyen vot?
most azon filózok, 5-10 éves standard vagy 10-18 éves Custom, mert ezek kb. egy áran vannak.