És ezt honnan kéne tudni? Semmi hír, semmi kommunikáció, elmegy rá egy rakás pénz, busz azóta sincs, azt hinné az ember, hogy van legalább egy ember, aki foglalkozik ezekkel a dolgokkal, de úgy látszik, nincs, pedig fontos lenne. Az egész egy nagy kapkodásnak tűnik így.
Tatán van egy motorfelújító cég, Rába motorokat is csinál, régóta dolgozik buszmotorokkal is, én eddig csak jókat hallottam róluk. Perfekt Motorfelújítás Kft.
Buszba való fekvőt nemtudom. Felújítással több komoly cég is foglalkozik. Nem ismerem annyira a buszos vonalat, de azért szerintem ott sem okoz különösebb nehézséget egy D2156 motor beszerzése.
"azt minőségi módon felújítani pedig közel sem lehetetlen."
Kifejtenéd ezt bővebben? Nekem eddig csak rossz tapasztalataim vannak és nagyon örülnék egy kontaktnak egy megbízható, valóban minőségi munkát végző csapathoz.
Nagyon támogatom azt a módszert, hogy ha egy jármű, itt busz elporladt az elmúlt 30-60 év alatt (ez természetes) és maradt belőle egy ép kilincs, akkor az a kilincs köré, építsük meg a régi buszt, a régi tervek alapján, korszerű, időt álló anyagokból.
Akkor is ha az elkészült valamiből 1%, a kilincs, az eredeti és 99% az újonnan épített.
... én egy pillanatig nem szapultam ezt a módszert. Sőt... Ebben a jelen esetben ez volt talán az egyetlen jó megoldás. Mintának még jó volt a roncs...
Bármilyet szerezni viszonylag könnyű, azt minőségi módon felújítani pedig közel sem lehetetlen. :-) (Igen, az jobban passzolna bele. De a JÁFI a legjobban. :-) )
Ez egy teljesen felesleges (és "üres") hozzászólás volt. (Ha nem a JÁFI kerül bele, akkor jogosan morgott az illető, ha pedig tényleg D10, akkor duplán is jogosan! Adott volt a motor, (ilyen-olyan állapotban) tehát nem lehetett ráfogni, hogy "azt is újra kellene építeni".) Tisztában vagyok vele, hogy forgalomba ereszteni sokkal egyszerűbb és fenntarthatóbb a D10 -el, de így fele annyira "eredeti", mint volt. Már csak azért is, mert akkor hová lesz a JÁFI motor, amiből (tudtommal) jelenleg nincs is másik egyben (csak egy üres blokk).
Bár én nem értek az ilyen restauráláshoz, de a látottak és korábbi hozzászólások alapján nekem is úgy tűnik, hogy tulajdonképpen újra megépítik a buszt.
Szép napot Urak! Igen nagy a csend a GC-52-29 (ex. étkeztető 280.00) körül. Halad(gat) az a projekt lassan egyébként? Vagy még mindig kint van a tárolón félkészen...
Ha jól látom (és hallom) tulajdonképpen megépítették újra. :-) Azt a kb. 7-8% -nyi használható vázelemet átemelve erre az újonnan épült vázra. (Így is dicséretes és... Akárhány éve tudtuk, hogy az a váz menthetetlen... Vagy úgy csinálták volna meg, ahogy a németek jelenleg is készítik a 180 -asukat, (centiről centire, méterről méterre újraépítik) vagy "így", tehát elölről kezdve az egészet a nulláról.
Furcsa, hogy a Csehszlovák CSAD történetéből a cseh oldalon megőrzött buszok (ikarusok és karosák is) sokkal jobb állapotban vannak, mint a szlovák oldalon megőrzött társaik.