Keresés

Részletes keresés

Diótörő Creative Commons License 2007.06.10 0 0 6359
Megint levált valami és megsértette az OMS részen a szigetelést.Ezt nehezen fogják visszakalapálni.Mégha sikerül is, az nagyon könnyen le fog válni visszatéréskor.Akkor pedig az ott lévő üzemanyag tartályok is berobbanhatnak?
ShaReRe Creative Commons License 2007.06.10 0 0 6358
Igen sokat áldoztak fel az amcsik, amikor belementek az oroszoknak kedvező pályába. Tehát egy Proton is többet tud teherbírásban, mint a shuttle az 51 fokos pályán...
Előzmény: kamov (6356)
Diótörő Creative Commons License 2007.06.09 0 0 6357
Végre visszatértünk az eredeti témához :-)))))
kamov Creative Commons License 2007.06.09 0 0 6356
A 30 tonnát a gyakorlatban sosem érte el a teherbírás.
A Challenger-katasztrófa előtt sem repültek 25 tonnánál nagyobb teherrel.
Az utána történt módosítások miatt a Shuttle teherbírása 24 tonnára csökkent.
Az ISS-építéséhez ez kevés volt ezért kifejlesztettek egy könnyebb külső üzemanyagtartályt ami 27.5 tonnára növelte a teherbírást.

És hogy miért volt kevés a 24 tonna?

Mert amit eddig írtam az 28,5 fokos hajlásszögű 200km magas pályára vonatkozott.
Az ISS viszont 51,6 fokos hajlásszögű kb.400 km magas pályán kering.

Tehát az ISS a magasságában a 27,5 tonna hasznos teher bizony 16.8 tonnára olvad ami azt jelenti hogy a nagyobb nyugati modulok (pl Destiny) jópár üres szekrényhellyel kerülnek fel amiket később MPLM-küldetésekkel kell véglegesen berendezni.
Előzmény: ShaReRe (6353)
ShaReRe Creative Commons License 2007.06.09 0 0 6355
az ígért shuttle képek. elég suták, de ez van :)
Shuttle orr-rész
műszerfal
gerion Creative Commons License 2007.06.09 0 0 6354

Ez a 16 tonna csak a beépítendő napelemes modul súlya. De a felvitt teherhez hozzá kell még adni pl. az ISS-hez való dokkolást lehetővé tevő zsilipet is, ami ugyancsak a tehertérben van. Nem tudom, a hasznos teherhez hozzászámolják-e az űrhajósok saját súlyát is, személyes poggyásszal ők is adnak egy további tonnát.

 

Egyébként örvendetesen sima kilövés lett a végén, bár mindegyik ilyen lenne, leszámítva a februári jégesőt persze! :))

 

G.

Előzmény: ShaReRe (6353)
ShaReRe Creative Commons License 2007.06.09 0 0 6353
Hm. Nem lehet mondani, hogy kihasználják a shuttle képességeit.

"The new equipment represents the heaviest payload ever launched to the space station, NASA officials have said. At 35,678 pounds (16,183 kilograms), the new trusses and solar arrays..."

Alig tizenhat tonnával terhelték meg legjobban (a mostani indításkor) az ISS építés során. Erre kell a 30 tonna teherbírás?? Többedszer eljutunk oda, hogy a 70-es években hibás volt az elképzelés, hogy nagy teherbírású személy és tehergépet egybe kell építeni. Személyszállító sikló (a soxori felhasználáshoz) és teher-megarakéta (akár Saturn V) együttműködésére lett volna szükség a nagyobb célok megvalósításához. Enyhén szólva olcsóbban jöttek volna ki.
A Saturn V 3x annyi terhet tud Föld körüli pályára tenni, mint a sikló, gondolom fele annyi pénzből. Az ISS is kész lett volna 2-3 év alatt, max. A különböző modulok egymáshoz illesztéséhez pedig igencsak elég lett volna a régóta tervként létező "tug"-ok megvalósítása.
A Skylab-et megmenthették volna az utolsó Apollóval, ami azután szállást adott volna a tug-pilótáknak :)
Persze, nyilván sok minden másképp lenne, ha mi (ezen fórum aktív tagjai) lennénk a döntéshozók... :)

PS.: gyerekek, ma megnézem a HK-i space múzeumot, úgy emléxem, hogy van sikló makett is, majd próbálok jó fotókkal szolgálni.
kamov Creative Commons License 2007.06.09 0 0 6352
Elindult.
Előzmény: panoz2 (6351)
panoz2 Creative Commons License 2007.06.09 0 0 6351
Úgy tűnik elindul...
Törölt nick Creative Commons License 2007.06.08 0 0 6350
2:40 p.m. - Shuttle Weather Officer Kathy Winters reported that the clouds hovering over Kennedy Space Center are slowly making their way west and the forecast for launch is still "green."

Talán... :)
Előzmény: gerion (6349)
gerion Creative Commons License 2007.06.08 0 0 6349

"Weather conditions are "red" at the moment due to violations of the cumulus and anvil cloud rules. "

 

A mai Shuttle indítás már megint necces, és ismét az időjárás miatt. Floridában szokott jó idő is lenni néha...? :) Hátha bejön megint egy kis jég, és a NASA fellégezve ismét barkácsolhat 3-4 hónapot... :))

 

G.

jee_c Creative Commons License 2007.06.08 0 0 6348

Egy újkeletű jelentés a Holdon teljesíthető tudományos célokról:

http://www.spaceref.com/news/viewsr.html?pid=24405

(nagyon bénán olvasható,. :( , de újságírók kérhetnek belőle példányt)

Előzmény: jee_c (6337)
jee_c Creative Commons License 2007.06.04 0 0 6347

"Archambault said. "We're going to leave this planet; we're going to go back to the Moon.""

Úgy legyen.

http://www.space.com/missionlaunches/070604_sts117_cdr_plt.html

 

(az STS 117 pilótája)

jee_c Creative Commons License 2007.06.04 0 0 6346

Még egy érv az űrkutatás mellett?

http://www.sg.hu/cikkek/52757/egy_kifosztott_bolygon_elunk

".... Amiben szinte minden kutató egyetért, hogy a legtöbb fém (a Földön - Jee) nem elegendő a modern, fejlett világ életminőségének fenntartásához a Föld összes embere számára a mai technológiákkal.  ..."

gerion Creative Commons License 2007.06.03 0 0 6345
"The local chapter of International Association of Machinist and Aerospace Workers representing employees in the NASA KSC area has rejected an offer from United Space Alliance. There is a 5 day cooling off period now in effect during which both sides will try and work out their differences.

Should no agreement be reached the employees could go on strike - perhaps as early as 9 June. The next shuttle mission is scheduled to launch on 8 June.

No word yet as to whether this threat of a strike will affect launch preparations for STS-117. "

 

A mai nap sem telik el újabb Shuttle-NASA nélkül. Lassan már arra gondolok, hogy van valami storyliner-ük, aki (nagy pénzért) írja ennek a tragikomédiának a napi forgatókönyvét. A mai epizód címe: "A jómunkások sztrájkra készülnek"

 

Az egész náza monnyon le!! :))

 

G.

advocatusdiaboli Creative Commons License 2007.06.02 0 0 6344

 Nagyon gyorsan és őszintén be kellene ismerniük, hogy egyszerűen elvesztették a hitüket az egész Shuttle projektben, a szerkezet úgy, ahogy van nem biztonságos, soha nem is lesz az, és ha tovább küldözgetik fel őket, akkor pusztán idő kérdése a harmadik, negyedik, ötödik baleset. Amelyekre mindig rá fog menni a teljes legénység.

 Le kellene iziben állítani, és a régi dolgokat csak kicsit leporolva egy-két év alatt ki lehetne állítani a szükséges hagyományos rendszert helyette.

 Persze ennek nem adok én sem esélyt, mert rögtön kórusban jönnének a kérdések, hogy akkor egyáltalán mivégre fogalkozni az egésszel, és a Shuttle projekt azonnali és teljes leállítása nagy valószínűséggel az USA emberes űrprogramjának határozatlan időkre - talán évtizedekre - való teljes jegelését jelentené. Az oroszok meg egyedül nem tudnának mit kezdeni az NŰ-vel, azt is szépen eldobnák, mint a MIR-t, és a végén az emberiség egész emberes űrkutatása a pár évente elkövetett egy-egy kínai presztízsmisszió lenne. Szép perspektíva...

Előzmény: gerion (6343)
gerion Creative Commons License 2007.06.02 0 0 6343

"...NASA finishes pressurizing helium and nitrogen tanks aboard the 22-year-old spaceship, which is scheduled to launch at 7:38 p.m. Friday.

 

The precaution is being taken to reduce the risk created by aging pressure vessels in the orbiter that could burst, triggering a rocket fuel fire or explosion that might injure or kill workers and seriously damage the launch pad.

 

The tanks "can explode without warning at normal operating pressures," a safety bulletin sent to workers Friday said. Shrapnel from an exploding tank "would be dangerous to personnel and could potentially puncture adjacent hypergolic fuel systems resulting in fire, explosion and toxic cloud release," the bulletin added."

 

 

A NASA folyamatosan szolgáltatja a safety concern-eket, ahogy az egyik elmúlik, máris szállítják a következőt. A mai menü: a helium és nitrogen tartályok nemes egyszerűséggel bármikor maguktól felrobbanhatnak.  :))

Lassan alkatrészről alkatrészre végigmegyünk az egész fostaligán, és még a villanykörtékről is kiderül valami issue, csak, hogy halogatni lehessen a kilövéseket.

 

G.

 

gerion Creative Commons License 2007.06.01 0 0 6342

Ha végignézzük a történelmet, akkor minden nagy birodalom szembekerült egy olyan problémával, amit vagy nagyon elnézett, vagy szimplán nem tudott megbirkózni vele. A legjobb ilyen példa a (nyugat)római birodalom bukása, akik a legjobban összevethetők a mai fogyasztásba teljesen belecsavarodott civilizációnkkal. A "barbár hordák" egyszerűen lerohanták őket, nem volt meg a kellő időben a kellő elszántság és összefogás, végük is lett hamarosan.

A másik dilemmám, hogy a mai (ál)demokratikus berendezkedés csak a fogyasztás pörgetésére jó, de nagy összefogások ilyen alapon valószínűtlenek. Ennek ma annyi hatása látszik, hogy pl. az űrkutatás megtorpant, vagy pl, hogy az elmúlt 15 évben Magyarországon is plázák, lakóparkok és egyéb időtálló (bútorlap, gipszkarton :) ) fogyasztói kellékek jelentették a nagyszabású építkezéseket és projecteket. Ha tehát az utókor a nagy építkezéseink alapján ítél meg minket, ahogy mi is a korábbi korokat, akkor bizony szép bizonyítványunk van készülőben a XX.sz végéről-XXI.sz elejéről. Ez a társadalmi alap teljesen alkalmatlan arra, hogy megküzdjünk valami globális problémával, ami az emberiséget fenyegeti és lemondásokkal járó munkát igényel. A jelen helyzetben is tudott a probléma, de inkább egy-egy kamu napelem felszerelésével igyekszünk bizonyítani, hogy milyen szorgos jófejek vagyunk, ám az érdemi kutatások még ráérnek, addig még mindenki vesz 1-2 plazmatévét meg klimatizálja a lakását. Amikor alá kéne írni pl a kyotoi egyezményt, pont az USA mond nemet.

 

A mai fogyasztói szemlélet megváltoztatása nélkül nem látom kivitelezhetőnek a probléma megoldását. Sajnos akár az antidemokratikus szót is kellene használnom, mert a többség ha rajta múlna, simán addig cserélgetné a szuzukiját még újabbra és újabbra, amíg a fogyó készletek miatt a maradék benzin már a választók többségének valóban megfizethetetlenné válik, de akkor már késő sírni.

 

G.

Előzmény: jee_c (6341)
jee_c Creative Commons License 2007.06.01 0 0 6341

"Amúgy én sem feltétlenül attól félek, hogy nem megoldható a kérdés, hanem inkább attól, hogy túl későn kezdik el valóban megoldani, és hamarabb fogynak el a tartalékok."

Ez már nekem is eszembe jutott sokszor (egyébként talán ie is beírtam évekkel ezelőtt).

 

Van egy olyan lehetséges kimenete a dolgoknak, hogy ha már fogynak az erőforrások erre a célra (mint pl. most), akkor újabb gazdaságosabb ötletek nyerhetnek teret, ami technológiailag előreviheti a fejlődést. Ehhez azonban meg kell, hogy legyen a döntéshozói (politikai) akarat. Amihez pedig az kell, hogy a tömegek támogassák az ügyet, így a politika lovagolhat ezen a hullámon. A tömegek pedig manipulálhatóak. Végül is elérkezhetünk oda, hogy mi az emberiség, illetve egyes társadalmak mozgatórugója. mondhatnám azt is, hogy kik tartják a kezükben a szálakat. Ez pedig már eléggé összeesküvéselmélet szagú. :) Persze a valóság összetett lehet - különböző üzleti és politikai érdekek mozgatnak meg erőforrásokat, amelyek eredményeképpen a gazdasági, tudományos és politikai élet a megfelelő irányokba halad tovább.

 

Egy kis szelet az űrkutatás, és jelenleg elsősorban a tudományos élet része, de egyre inkább gazdaságié is.

Ez a hsz a "Nesze semmi fogd meg jól!" esete. :)

advocatusdiaboli Creative Commons License 2007.05.31 0 0 6340
 Sok mindenben nem vagyok biztos, és ahogy az utolsó gondolataimban is utaltam rá, ha nem sikerül az erőforrásproblémákat megfelelően kezelni, akkor tényleg eltűnik a süllyesztőben az űrkutatás jelentős része - de akkor és ott már ez lesz a legkisebb problémánk. Sokkal nagyobb gond lesz, hogy hogyan vészeljük át a telet...
Előzmény: gerion (6339)
gerion Creative Commons License 2007.05.31 0 0 6339

A teljes elsorvadástól én sem félek igazán, a mai állapotok mellett legalábbis nem. Van elég szabad tőke a világban ahhoz, hogy a témát ambicionáló és kellően befolyásos emberek tudjanak rá elegendő forrást biztosítni vagy gründolni.

 

Miért vagy benne biztos, hogy minden probléma megoldható? A rákos betegségek megoldását is nagyon régóta keresik, pénz van bőven, de az eredmények összességében sajnos még mindig igen szerények.

 

Amúgy én sem feltétlenül attól félek, hogy nem megoldható a kérdés, hanem inkább attól, hogy túl későn kezdik el valóban megoldani, és hamarabb fogynak el a tartalékok.

 

G.

Előzmény: advocatusdiaboli (6338)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2007.05.30 0 0 6338

 Ezzel teljesen egyetértek, mindazonáltal az a hosszú táv tényleg hosszú táv. A mai kor nagy dilemmája az energia, a század legkésőbb második felére reménytelenül elfogyó olaj-gáz kiváltása lesz. És a megoldás erre a problémára biztosan nem a világűrben keresendő. Az arrafelé való dinamikus terjeszkedés legelső és legfontosabb lépése éppen a korlátlan és olcsó energiaforrás (alapvetően fúziós energia) megteremtése lenne.

 Utána jöhet a többi.

 

 A teljes elsorvadástól én sem félek igazán, a mai állapotok mellett legalábbis nem. Van elég szabad tőke a világban ahhoz, hogy a témát ambicionáló és kellően befolyásos emberek tudjanak rá elegendő forrást biztosítni vagy gründolni.

 De a mai nemzetközi pénzügyi rendszerek erősen lufigyanúsak, nagyon sok a potenciális kockázati tényező, egy valóban jelentős erőforrásválság a fölösleges tőke összezsugorodását, így az adott esetben merő filantrópiából, vagy óriási kockázatot is felvállalni hajlandóságból finanszírozók eltűnhetnek. A kormányzatoknak meg ezer más fontosabb preferenciája lesz.

 Akkor tényleg jegelésre kerülhet az ágazat önmagában nem rentábilis része, az emberes űrkutatás nagyjából mindenképpen.

Előzmény: jee_c (6333)
jee_c Creative Commons License 2007.05.30 0 0 6337

Na ezen a weboldalon volt a részletes lista is:

http://www.nasa.gov/mission_pages/exploration/mmb/why_moon_objectives.html

Innen linkről letöltheted xls-ben vagy pdf-ben az "objective"-eket.

Előzmény: jee_c (6336)
jee_c Creative Commons License 2007.05.30 0 0 6336

Elsőre ezt találtam: csak egy rövid vázlatos lista ( avideókat nem néztem meg):

http://www.nasa.gov/mission_pages/exploration/mmb/why_moon.html

 

van egy hosszú részletes lista, megkeresem rögtön.

Előzmény: -Fu- (6335)
-Fu- Creative Commons License 2007.05.30 0 0 6335
Van valahol ilyen lista, a NASA által összegyűjtött okok a holdbázisnak?
Előzmény: jee_c (6333)
jee_c Creative Commons License 2007.05.29 0 0 6334

Meg kell nézni a referenciákat, a linkelt cikkeket, tanulmányokat.

Akkor már nem lesz olyan hézagos, és a számok is reálisabbá válnak.

Előzmény: Platon (6331)
jee_c Creative Commons License 2007.05.29 0 0 6333

"Úgyhogy agyaljunk, hátha eszünkbe jut valami értelmes cél. :-)))"

A NASA összesezdett jó pár okot a Hold-bázisnak.

ám elég, ha csak arra godolounk, hogy az emberiség vagy kilép a világűrbe, és elkezd terjeszkedni, fejlődik, vagy pedig itt marad a Földön, és egy idő után értelmes feljődési irány és az erőforrások hiánya miatt hanyatlani kezd.

Ez most elég patetikusan hangzik, de hosszú távon így van.

 

Egyébként én nem félek attól, hogy az űrkutatás eltűnik a sülyesztőben. Pont a gazdasági erők, amik a profitot keresik fogják életben tartani. Ennek egy nagyon visszafogott előfutára az űrturizmus (ami még gyakorlatilag el sem kezdődött), de jönnek majd ennél jóval komolyabb üzletek.

 

Egy űrbe telepített naperőmű sem állami pénzből, tudományos kutatásként fog létrejönni, hanem kőkeményen pénzügyi alapokon (esetlegesen politikai célokkal megtámogatva, mint pl. az USA törekvése a fisszilis importjától való szabadulására)). Ebben természetesen benne van, hogy annál hamarabb jöhet létre, minél hamarabb létrejönnek a megfelelő olcsó technológiák, amelyek gazdaságilag megalapozzák.

Előzmény: advocatusdiaboli (6327)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2007.05.29 0 0 6332

 Ez így van. No és ez az, ami most teljesen egyértelműen hiányzik. Nagyon józan, racionális és haszonelvű társadalomban élünk, annyira, hogy az mostanra már túlzás is.

 Ez a társadalom biztosan nem fog piramisokat építeni. Lassan semmit, ami a számviteli leírás ideje alatt nem térül meg.

Előzmény: ZR (6328)
Platon Creative Commons License 2007.05.28 0 0 6331
Rettentő hézagos, és irracionális számok vannak benne.

Előzmény: jee_c (6325)
Platon Creative Commons License 2007.05.28 0 0 6330
Ráadásul a holdon - geológiai - lunológiai? :) okokból - valószinüleg nem lehet uránt bányászni.
Előzmény: pjamesch (6326)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!