Audio csatlakozó Box Az Audio Csatlakozó Boxba csatlakoztathatja hordozható digitális készülékét a beépített USB- és iPOD- csatlakozókba vagy a jack dugóba. Az így csatlakoztatott hanghordozó eszközt is vezérelheti a kormánynál elhelyezett kezelőszervvel. Előnyök: 1. Gyors és egyszerű csatlakoztatása minden MP3 lejátszónak a kesztyűtartóban elhelyezett csatlakozóba. 2. Tökéletes integráció a hordozható lejátszója és a Rönó autórádiója között. 3. Kíváló kompatibilitás: az Audio Csatlakozó Box a következő formátumokat képes lejátszani: MP3, WMA, WAV és Ogg Vorbis. Az iPOD-on található AAC formátumot is minden gond nélkül kezeli.
Hamár cseréltél ilyen kapcsolókat, nem tudnál a kapcsolóról néhány makro képet készíteni? Van egy olyan érzésem, hogy ki lehet cserélni csak a mikrokapcsolót fillérekért az eredeti házba rakva. Persze ehhez látni kellene a házat is közelről meg a benne levő kapcsolót is.
Vagy nekem az is jó, ha megvannak a rossz kapcsolók, akkor én szívesen kísérleteznék vele, amennyiben mekaphatom őket.
Balatonnál..., a ki-be már megy. Csak hogy megosszam veletek, tegnap bevittem a legközelebbi márkakereskedésbe. (Péntek du. , esős idő...) Azt mondták feltámasszák és rendelnek hozzá karmot. Ok. 30 perc kész is. Beülök nézem az ablakom (sötétített) kb. a felénél 40cm-en függőlegesem végig van karcolva belül. Gondolom magamban mikor leesett valami végigkarcolta. És jön a meglepi! Ma szétkaptam és nem hittem a szememnek. Beraktak egy fát (ez eddig normális), ami fenntartja az ablakot. Hozzáerősítették a sínhez amin az ablak mozog fel le.(ez is normálos lenne) Csakhogy mindezt egy FACSAVARRAL tették ami átlóg a vason és a fán is! A vége rohadtul hegyes. Gondolom mostmár mindenkinek összeáll a kép. Nos igen a csavar hegye és a karcolás pont egyvonalban van. A barom felcsavarozta a fát majd feltolta az ablaküveget és végigkarcolta. Csak mejek vissza!! A panaszkönyv a legkevesebb. És mindezt 7ezer forintos órabérért, amit ugye nekem kellene fizetnem mosolygós arccal. Köszönöm, majd utánnanézek az audióboxnak.
szervizben 5090 a gomb az antennával, abból csak a gomb kell. Ha olyan szériád van, amiben nem jó 1 gomb, idő kérdése, hogy beszarjon a többi is. Tisztítani nem lehet / felesleges.
Megane klub 339393 hozzászólásnál megtalálhatod, hogy kell cserélni.
A jobb egynél nem műxik a gomb, de lexarom. Amúgy valszeg csak tisztítani kellene. Majd ha elromlik még egy-kettő, elgondolkozom a cserén. Amúgy mennyi egy gomb? Gondolom márkaszervízeben lehet csak kapni...
Típushiba. Vidd el egy bowdeneshez. Megane fórumon ajánlanak majd helyet. Márkaszervíz árajánlatának töredékéért meg lehet csináltatni. Márkaszervízt gyújtsd fel.
Én sokat próbálkoztam a bemenet megcsinálásával. Többen megigérték, de mindenki feladta.
Végül az audiobox lett a megoldás. Korrekt, jól működik. 15 perc alatt berakták. Nincs szem előtt, az iPodtól, az USB klucson át, a bármilyen mp3 játszóig mindennel működik és kihasználja a kormányvezérlőt is.
Akkor nálam felejtős, nem tud AUX-ot. Egyébként van egy cég aki gyári navigációkat valamilyen modul segítségével magyarosít és térképet részletes magyar térképet is ad. Kértem tőlük ajánlatot: 260 ezer. Érdekel valakit? Nekem túl drágának tűnik.
Tegnap volt 1 hete, hogy megvettem az autót. (4 és fél éves) Ma leesett a vezetőoldali ablak. Azt mondták 76ezer + munkadíj és megcsinálják a jövő héten. Ha bárki javított már ilyet és esetleg van valami ötlete, tanácsa amivel olcsóbban megúszhatnám szívesen venném.
pontos választ nem tudok (csak találtam ezt a leírást), de ha esetleg tudsz rajta AUX-t kapcsolni és van rajta a megfelelő ISO csati akkor esetleg játszhat ez is, gondolom nem visszafele fejlődnek a fejegységek. Na ez nagy okosság volt. :)
Üdv ! Gondolom a gyári navigációs egységhez ez felejtős. Vagy van arra is megoldás?
Lassan 2hete van nálam az autó kb 2000 km, eddig jó. Ma mentem vele először komoly esőben. Azért 1.5 tonna nem hazudik a vízátfolyáson. A fele ekkora tömegű OFF suzukimat már rég lekapta volna az útról ugyanaz a sebesség. Egyébként nálam sincs semmi nyikorgás a féknél, ami nagyon jól teszi a dolgát.
Ma végre szereztem kiszedőt a rádióhoz. Nekem is Tuner List-es van. :( Találtam mögötte egy kék színű 12 lyukas csatit kábelköteggel. Tudja valaki ,hogy az mire lenne jó, mihez tartozik?? Aux mod engem is érdekelne, illetve a legolcsóbb átalakítós megoldás. (Dension?)
Hali! ha jólértelmezem a szöveget , akkor csak a 10 és 11 es lábra rácsatlakoztatunk egy jack et menüben meg bekapcsoljuk az aux eszközt és készis? Az hogy a jack melyik vezetéke melyikre csatlakozik az felcserélhető?
Szia Apafej74! Igen egyformák gépek, de nekem nagyobbak a különbségek a fedcomp és a tényleges között. Meg az átlag fogyasztásom is magasabb 1 literrel. Persze van olyan elgondolásom is, hogy a gyors autóból (2 év alatt 100 ezer Franciaországban) a behozatalt követő 20 ezer alatt városi autó lett, és csak most a 8 ezres spanyol úton "tisztult" meg a motor és lett megint gyors és gazdaságos, mert mostanában bár ismét csak városban furikázok, de érzésre nagyon könnyen gurul, és elég alacsony számokat mutat menet közben a fogyasztásmérő.
Én nagyon meg voltam elégedve a Mondeommal, csak már kiöregedett, ezért váltam meg tőle (ill. folyamatban van a válás). 2002-től azzal jártam Spanyolországot - Moszkváig.
Bocs, lent sem tudtam a linket beszúrni. http://www.spritmonitor.de/en/overview/41-Renault/373-Scenic.html?fueltype=2&constyear_s=2003&constyear_e=2008
Suzka, csatlakozom. A gépsas szerintem ugyanaz a kettőnknél, (GS 1,5 dCi 105) és valóban mindig van egy de inkább két-három tized eltérés a fedcomp által kiírt és a valós, számított fogyasztási adatok között. Az én tapasztalatom szerint is mindig kevesebbet mutat a fedcomp a valósnál. Egy példa a legutolsó 1600+ km-es tankolásra: fedcomp 5,3 valós 5,58. (89,6l szemben a való 93,4 literrel ami belement.)
Vikipizsamának: az egyhatos lelkivilágát nem ismerem, de a 1,5 tonna városi mozgatása lehet hogy megkíván ennyi naftát ha kicsit lazább az ember bokaszalagja...
Referenciaként ha megnézed a spritmonitor honlapját (csak lent tudtam beszúrni a linket) (német júzerek vezetik itt a fogyasztási statisztikáikat) akkor kaphatsz egy nagyjábóli képet, hogy a többieknél mennyit kajál a verda. Persze itt is előfordulnak autópályán 90 tempomatos fanatikusok, de a többség úgy néz ki valós adatokkal, normál körülmények közötti használatot rögzít.
nem annyíra könyü a lábam de szeretem ha kevesebb költségel járom az utat most espacét néztem lehet hogy veszek biztos hogy fordom nem lesz még egyszer:
Persze mindig a tényleges tankolást és távolságot kell nézni. Nálam nagyobb eltérés van a komputer és a ténylegesen tankolt mennyiség között. Gratulálok a kiváló fogyasztáshoz, nyílván jó az ótó és könnyű lábad van.
valoban a compjuter csal egy kicsit különösen télen vettem észre nyáron kicsi az eltérés szerintem 40literen max 2liter de én a tankolást számitom nem a mutatot lábtol nagyon sok mulik?
Szia Vikipizsama! A fogyasztási adatoknál először azt kellene tisztázni, hogy fedélzeti komputer szerinti fogyasztásról, vagy a ténylegesen tankolt üzemanyag/megtett km/100 viszonyszámról beszélünk e? Az én tapasztalatom szerint és az én gépemen (GS 1,5 dci) a komputer mindig kevesebbet mutat az elfogyasztott mennyiségben és ebből világos, hogy a fogyasztásban is. Én nekem a bocika átvételétől az utolsó tankolásig számított tényleges átlagfogyasztás 6,78. De volt egy olyan szakaszom spanyolból hazafelé, amikor bőven 6 alatt volt a fogyasztás. Normális! Ebben van egy csomó város, megy egy spanyol út is. Nagyon sok függ az ember lábától. Pl. ezen a gazdaságos szakaszon folyamatosan figyeltem a pillanatnyi fogyasztást és a lendületvesztések utáni visszagyorsítást mindig akkor végeztem, amikor a pillanatnyi már 5,5 környékén volt, illetve amikor ellenszél vagy emelkedő volt, akkor visszavettem tempóból, no nem nagyon, de pl. 120 helyett 105. Mielőtt bármiféle hókusz-pókuszra költenél javaslom, hogy elemezd ki a saját vezetési stílusodat. Üdv. Suzka
A fogyasztásról: Tegyétek össze a kezeteket, ha ilyen jól fogyasztanak a bociaitok!
Nekem az átlagom 10,5 ! Mondjuk szinte csak városban járok vele. Ha 95-el egyek akkor nekem is 5,3-at mutat, de szinte soha nem így járok. Nem tudom, hogy velem, vagy az autóval van a baj. Mondjuk a kis 1,2 16V cliom is 8,5-öt evett. Van valami tapasztalat ECO tuningal kapcsolatban?
ma hazaértünk egy kis nyaralásrol 1500 km 110-120 4.7 atlag meg pakolva nam is rossz ez volt az elsö igazán hosszu ut tök rendbe volt mindenkinek jo nyaralást és pihenést helo:
Helló Mindenki! Gyors beszámoló az első komolyabb hibáról ami a három együtt töltött év és közel 50000 km alatt történt. A hiba gázolajszivárgás volt, amit az autó mellett állva is ki lehetett szagolni, továbbá látható volt a motorblokk első részén is egy nagyon vékony csillogó nafta-filmréteg. Ezen kívül egyéb tünet, úgy mint fellevegősödés, nehéz indítás, teljesítmény vesztés, túlfogyasztás nem volt tapasztalható Az okot már bejelentéskor nagy valószínűséggel rávágták: üzemanyag résolajcső csere, amit gyakori előfordulással diagnosztizálnak az 1,5 dCi motoroknál. (ahogy a szóra rákerestem, BMW, Ford, Opel szintén hajlamos erre a fajta meghibásodásra). A csere egy délutánba és mintegy 30000 forintba került. Ne történjen úgy, de ha ilyesmit észleltek, azonnal irány a szervíz, mert a környékén lévő gumianyagokat a gázolaj elkezdi elnyammogni. Extrém esetben a nafta lecsoroghat a nívópálca mellett az olajteknőbe, ami az álmoskönyv szerint semmi jót nem tartogat... Gondoltam megosztom ezt a tapasztalatot is veletek, ne csak jót írjak. Ezért most még megbocsátok a franciáknak három év után ennyi belefér.
Don Quijote nézted már a kartamaszponthu- t. Van kimondottan scenicII-be való kartámaszuk is. Én is szeretnék az autóba, mert csak tálca van benne. Hívtam már a helyi rönó szervízt is, de ők is csak ehhez hasonlót tudnak sötétszürkében és bézsben.(kb 40ezerért).
Szia! A visszajelző nem tartozéka a szűrőnek. A ház oldalán vagy egy lyuk, adnak egy tömítést és a régi szűrőből az érzékelőt ki lehet venni és az új tömítéssel az új házba belepattintani. A szűrőház alján egy vízleeresztő szelep van.
Csak az Authentiq-ben van hagyományos kézifék, ebből következően tálca is. Az Expressionban is alapban tálca van, de már automata kézifék. Rendelhető volt hozzá a középső box és könyöktámasz. A Dynamiq-tól fölfelé már alap volt a középső box.
Ja, na ezt nem értem én sem. Ebben automata kézifék van és tálca. Talán holnap elhozhatom, majd kikérem a véleményetek, h. vajon milyen felszereltségű.
Budakalászra viszem, az 1 évesre is oda vittem. Állhatsz a kocsi mellett, de én inkább a hatalmas üvegfal mögűl nézem, mert ezen az oldalon nincs olyan nagy zaj. :-) Tavaly is én vittem mindent.
Más. 11.000.-ért akarták megcsinálni a zöldkártyát. Ma elvittem, és 7.280.-ért megcsinálták máshol. Ezen is fogtam pár gombóc fagyit, ha szabad Trottert idéznem... :-DDDD
Megnéztem a pdf-ben, hogy mi a helyzet az F9Q812 motorral és valami lehetetetlenül szemét dolog kiszedni az EGR szelepet, és ráadásul az sem tiszta, hogy le lehet-e falazni. A pdf azt mondja, hogy csere, ha gubanc van.
A Laguna teljesen más sztori, mert abban F9Q750-es (ill. 754-es) motor van, ahol 3 lépésben ki lehet szedni az EGR-t és elforgatni.
Ha valaki ilyennel foglalkozhat, az Bagdány Pisti Csepelen vagy a Meganeklubos Stefi mester. Sztem fórumkeresővel tutira megtalálod az elérhetőségüket itt és/vagy a Laguna II topicban.
Hali ! Trotter66 köszi a segítséget. Visszaolvastam EGR szelep ügyben és úgy látom, hogy ebben "aladine" és "elGee" nagy szakértők. Ezért kérdezném mindenkitől, így tőletek is, hogy scenic II 1.9 dci ben kellene vízhűtéses EGR szelepet lefalazni v. elforgatni, de ezt én nem tudom megcsinálni. Ehhez keresek gyakorlott szerelőt. Ha tudtok ilyet légy szíves írjátok meg az elérhetőségét. Köszi
Sziasztok! Ne feledkezzetek meg hogy a gyári könyöklő esetén a kézifék automata. Ha jól emlékszem amelyikbe nincs könyöklő abban hagyományos kézifék van szerelve. kvard
Köszönöm szépen. Valaki, aki épp megválik a bocitól és megválna a könyöktámasztól egy gyári beige pohártartós tálca + némi kp.-ért??? Nem kell az elektronika, nem akarom mozgatni.
Köszi az érdeklődést, azonban nagy valószínűséggel nem tudok segíteni, hacsak nem akarsz barkácsolni. Ugyanis a ScenicII esetében kicsit mások a méretek, mint a "mezei" személyautóknál. A személyautóknál a könyöktámasz viszonylag alacsonyan ül a középboxon a padlóhoz és a vezetőüléshez képest, ehhez megfelelő konzolokkal. A mi esetünkben a könyéktámasz magasan a padló felett helyezkedik el az egyterűség miatt. Ide jóval magasabb konzol kell, vagyis át kell hidalni a padló és a könyökmagasság közötti távolságot.
További nehézséget okoz, hogy a gyári rekesz és könyéktámasz előre-hátra jelentős távolságban mozgatható (elektromos reteszeléssel), az üléshelyzetnek megfelelően. Ezt egy fixen beépített könyéktámasz nem tudja. Igaz, csak egyszer kell beállítani, ha nem sokan vezetik a bocit.
Itt jegyezném meg, hogy a bontóból beszerzett rekeszt, nem biztos, hogy a Tiédbe bele lehet tenni, a fentebb említett elektromos csatlakozás hiánya miatt, bár minden megoldható...
A következő könyöklőket tudom ajánlani:
www. helvox.hu Bal oldali menű: Autófelszerelések/belső felszerelések/ lap tetején sárga navicsíkon kényelmi felszerelések.
Az oldalra jelszó nélkül a sárga tovább gombbal tudsz belépni.
Szerintem, ha a cikk alatti nicket megkeresed az Index laguna fórumában beljebb leszel! ;-) Ámbár lehet,. hogy a honlapjukon keresztül is cél érsz!
Az azért hozzátartozik a dologhoz, hogy a ScenicII esetében nem olyan könnyű a szerelés, mert ezt-azt le kell bontani, mivel más a motor elhelyezkedése. Részletek már ezen a fórumon is voltak kiorábban taglalva, ha bővebben érdekel keress rá.
A visszajelző nem az alján van?Ill. a nem visszajelzős üza. szürőbe be lehet tenni a régiből a vissza jelző ketyerét. Tudom furcsa kérdés, de még nem láttam kiszedve.
Mivel amikor cseréltetni akartam márkaszervizbe 60000 szerviznél( vittem általam vásároltat) azt mondták amit vittem az nem visszajelzős és nem tudják betenni. Felajálloták, hogy 17E Ft-ért, nekik van megfelelő. Ekkor döntöttem majd később veszek megfelelőtt. Ennek 4 hónapja. Most már ideje, hogy cseréljem.
Bejelentkeznék én is mint Boci "tulaj" (1.5dci 2007.)
Rendszeresen olvasom a topicot, de most majd kérdeznék is.
Eddig minden szépen működik benne.
Érdekes, nálam nincs tolatáskori "visítás".
Régebben volt kérdés a tetőcsomagtartó én NORAUTOsat (14.000,-) választottam. Masszívnak masszív, de esztétikailag nem 100% (a takaró műanyagok nem követik a tető vonalát), teszek majd fel róla képet később.
Ill. IPOD csatlakozást raktam még be a rádióhoz, egy egyszerű csati segítségével amit az ISO aljzatba kell dugni a másik vége pedig JACK dugó.
Katica1 Kérdésem is lenne, te hova viszed szervizbe a kocsit, mert pont nálam is aktuális a 40e átnézés, ott lehetsz a kocsi mellett? (én is vinném a hozzávalókat).
Na tegnap kicsengettem az autót, most meg várhatom, hogy átvehessem a kis bocit.
Felhívtam a Mihályi bontót de náluk nincs "Multifunkciós tárolórekesz könyöktámasszal".
Trotter66-tól kérdezem a korábbi hozzászólása alapján:
"Valaki keresett középső könyöktámaszt, megtaláltam a lehetséges beszerzési forrást, akit érdekel." Mi az a lehetséges beszerzési forrás? Ja és az ára is érdekelne, nem kell h. tologatós legyen. Bocs, hogy már megint ez a téma, de zsákutcába jutottam.
Szia Trotter66 ! Köszi a segítséget elolvastam az EGR szeleppel kapcsolatos cikket, pont erre lenne szükségem. Tudnál-e abban segíteni, hogy kiderítsük ennek a szerviznek a címét, elérhetőségét, ahol ezt megcsinálják ? Köszi. Ma a márkaszervizben kitörölték az EGR szelep hibakódját, és most rendben megy az autó.
Igen, valóban ebből adódik, csakhogy én gyári méretű papucsokat használok. Magyarán kalibrálási hiba. Illetve mégsem. Tudatosan kalibrálják így a műszert, vevőelégedettség és a gyorshajtások imígyen történő "visszaszorítása" a cél.
Szia Apafej! Köszi a megerősítést. Egyébként azt nem is írtam, hogy természetesen a teljesített 8 ezer km-es út után is imádjuk a "bocikánkat", kényelmes, gyors, gazdaságos, praktikus.
Helló ! Köszi a segítséget elolvastam a cikket, pont erre lenne szükségem. Tudnál-e abban segíteni, hogy kiderítsük ennek a szerviznek a címét, elérhetőségét, ahol ezt megcsinálják ? Köszi. Ma a márkaszervizben kitörölték az EGR szelep hibakódját, és most rendben megy az autó.
Sziasztok! Valóban teljesen rendben vannak ezek a fogysztási adatok. Most tudtam le egy 1600 km-es Normadiai túrát (2005/09 havi 1,5 döci 105). Belgiumból indultam, odafele szembeszél és eső, (a franciáknál ha esik 110 km/h a korlát) és igencsak 6,1-6,2 volt a computer szerinti fogyi négy emberrel roló alatti csomagokkal, tetőcsomi nélkül. Ezt a végére csak úgy tudtam letornázni 5,3-ra, hogy a partraszállási helyszínek között egyébként is a parthoz minél közelebb közlekedtem alsóbbrendű utakon, ahol 70-90 km/h a sebességhatár. Visszafele pedig erős hátszelem volt, tiszta időben 132 tempomat, ami 133 (GPS szerint 129). Továbbra is szeretjük a gépet, közel járunk az 50000 km-hez. A tolatáskor a velőtrázó sikoly nálunk is megvan, szinte az elejétől. Az új és leendő tulajoknak gratula, sok balesetmentes km-t kivánok. Üdv a bocipásztoroknak! Apafej
Igen, én is úgy gondolom, hogy végül is normális a tényleges fogyasztás. Itthon többnyire Bp-en járok, és kint is voltak helyi totyogások. Csak azért ragoztam egy kicsit, mert fórumon volt olyan beszámoló, hogy több ezer km-es úton 140-150-es tempó mellett 5,5 fogyasztást produkáltak. A komputer szerint talán lehet is (erős hátszélben), de reálisan nem igen. Az még kimaradt a beszámolóból, hogy a sebesség kijelző alapból 3 km/h-val többet mutat mint a GPS, ami 130-nál már eléri a 4-5 többletet.
Filtercenterben megvettem a levegő-, olaj- és pollenszűrőt 5.120.-ért. Az olaj is megjött 8.800.-ért. Csütörtökön viszem a 2 éves szervízre. Egy hajszállal olcsóbb, mintha ők adnák. :-) Csak kevesebb, mint a fele...
Üdv ! Kéne egy kis segítség. Hol lehet venni 2006.04. havi 1.9 dci-hez elfogadható áron EGR szelepet ? A szervizben azt mondják ez romlott el és ezért erőtlen az autó, csak nagyon drágán javítanák meg. Köszi a segítséget.
Köszönöm szépen a magam nevében a beszámolót. Szerintem teljesen jó fogyasztást produkált a gép, ráadásul ilyen terhelés mellett. Ne felejtsük el, hogy egyötös a dönci. Az én egykilencesem is hasonlókat fogyaszt, nevesül 6,4-6,6, igaz a városban, némi pályázás mellett.
A bocijainknak nagy a homlokfelülete, így minden egyes kilóméterrel magasabb átlagsebesség bizony-bizony fogyasztás-többlettel jár. Tapasztalataim szerint a leggazdaságosabb 90-100 km/h-nál, elfogadható 130-140 km/h körül. A felett már jelentős a többletfogyasztás.
Jó reggelt! Itt a beszámoló második része a kocsiról és a vezetési tapasztalatokról. A kocsi 2005/12 havi gyártású Grand Scenic 1,5 dci, 123 ezer km-el vettem, 125 854 km állásnál indultam el spanyolba - végig mint az óramű működött. Megpakolva rendesen, púp-pal a tetőn bírta az emelkedőket, a 130-135 GPS szerinti tempót, csak az plusz üzemanyagba, azaz pénzbe került. Ha el is veszítettük el a lendületet a computer visszagyorsított. Én imádom a tempomatot, korábban gyakran elfáradt a bokám az egész napos vezetés során. Most csak ülök mint a moziban, gombokat nyomogatok és kormányzok. Ezt viszont meg kell szokni. Még mindig nem sikerült teljesen megszokni a computer ridegségét. Én korábban most kiderült szinte folyamatosan finoman adagoltam a gázt. Kanyar előtt egy hangyányit le, aztán kifelé jőve a kanyarból egy kicsi pluszt rá. Lejtőn lefelé egy kis plusszal lendületet gyűjteni, majd az emelkedőn optimális fordulatszám tartományban tartani a motort stb. Bizony né-hányszor kellemetlenül éreztem magam, amikor a szűkebb kanyarban, befelémenet belehúzott a gép. A billegésre nagyon érzékeny vagyok. Akármilyen régen meg sokat vezetek, nem tudom, hogy meddig lehet billenteni kanyarban az autót, nem tudom, nem látom, hogy amikor én már borulást érzek, az valójában mennyire van közel a tényleges boruláshoz. A mondeomnál is néha előjött az érzés, pedig az jóval alacsonyabb építésű. Ez különösen meg-pakolt tetőbox esetén lehet érdekes. Kellemetlen élményem volt ezzel kapcsolatban visszafelé a Genován átvezető útszakaszon, ahol a megengedett 80-as tempónál is néhány kanyarban billenést éreztem. Az automata légkondi biztosította folyamatosan a megfelelő hőmérsékletet. Általában 22-23 fokra volt állítva, ha nagyon átforrósodott az autó akkor időlegesen le kellett tenni 20 fokra, majd vissza. Szinte egész úton ment. Ami az üzemanyag mennyiséget, fogyasztást mérő, jelző rendszert illeti, annak a titkára még nem sikerült rájönni. Lehet, hogy azzal zavartam/zavarom meg, hogy mindig a leírás szerint megengedett első kattanás utáni 2. kattanásig töltök. Az eddigi 17 teletankolásnál mindössze egyszer egyezett meg a compi által jelzett elfogyasztott mennyiség az első kattanásig töltött mennyiséggel, kétszer a közelében volt, az általános, hogy több liter az eltérés, azután még hozzájön a plusz 2 kattanásig töltött mennyiség. Szóval ez a része tisztán tájékoztató jellegű körülbelüli adat. Az is igaz, hogy mindig más kútnál, kútfejnél tankoltam. Ebből adódóan a compi szerinti átlag fogyasztási adat csak arra szolgál, hogy dicsekedjen az ember, milyen klafa, gazdaságos az én ótóm. Én földhözragadt módon mindig csúrdultig, ill. itt a 3. kattanásig tankolok és igyekszem szinte nullára fogyasztani, aztán elvégzek egy bonyolult osztást, és azt mondom, hogy az a fogyasztás, ami alapján a kép nem rózsás. Amióta nálam van az autó, azóta 10266 km-t megtéve, az említett primitív módon számított átlag fogyasztásom 6,78 liter/100km. A mostani 8 ezer km-es úton a fogyasztásilag legrosszabb szakaszon 7,8 volt, az átlag. Az első spanyol tankolás után. Tartottam a 130-as tempót és helyenként szél is fújt. A legjobb szakaszon pedig 5,8 lehetett, mert spanyolból tele tankkal, meg kannából betöltött cca. 17 liter keróval elértem Szlovéniába, ahol még nem villogott sárga lámpocska, amikor rátöltöttem 20 litert. Igaz, hogy a következő teletankolásnál visszaszámolva már 6,44-es átlag jön ki. Szóval spanyolból jövet kitapasztaltam a bocika leggazdaságosabb üzemmódját. Természetesen óvni a lendületet, hiszen 2 tonna körüli terhet mozgatunk. Ha egy emelkedőn elveszítjük a lendületet (pl. valaki kijött elém) nem kell azonnal visszagyorsítani egy gombnyomással a tempomaton, meg kell várni, amíg minimum vízszintesbe nem kerülünk. Erre jó a pillanatnyi fogyasztást kijelző computer. Azon látszik, hogy hol megy az autó. Nem mindig esik egybe a látvány, érzet és a műszer jelzése. Az ismert, hogy a légellenállás hatványozottan nő a sebességgel. El kell dönteni, hogy minden áron (plusz 2-4 liter fogyasztással) 120-al kell döngetni az ellenszélben, vagy az emelkedőn, vagy elegendő a 100-105. Egyedül ennek eldöntéséhez nyújt támpontot a pillanatnyi fogyasztás kijelzése. Az a jó, ha 5 környékén mozog és be-belátogat a 4-es mezőbe, akkor elérhető a 6 alatti fogyasztás. Én spanyolból hazafelé csak ezt néztem és ha magas volt az érték, akkor egy kicsit visszavettem a sebességből. És lám-lám, ugyanúgy megpakolva, tetőboxal, végig légkondival közel 1300 km-t meg lehet tenni 6 alatti átlagfogyasztással. Többször rám is szólt a nejem, hogy mi van, miért nem megyünk. Szóval a compi által mutatott elfogyasztott mennyiség, még megtehető távolság pontatlan, komu. Én úgy jártam, még Franciaországban betöltöttem a kannám tartalmát (20,36) majd rábuggyantottam még 12,66 litert és vígan mentem. Egyszer csak vakkantott a gép és kezdte a visszaszámlálást 100 km-ről, aztán nagyon hamar talán 12 km után - hirtelen eltűnt az egész visszaszámlálás. Én azon morfondíroztam, hogy sikerült jól meghülyíteni a compit, de aztán bementem a második kútra tankolni, ahol 60,66 litert töltöttem bele. Csak később esett le a tantusz, hogy közel lehettem ahhoz, hogy porzani kezdjen a tank, azaz ez az a másik része (a pillanatnyi fogyasztás mellett) az üzemanyag mérő rendszernek, ami pontosan működik. Azaz, ha elkezdi a visszaszámlálást, függetlenül attól, hogy egy perccel korábban még akár 200 km megtehető távolságot mutatott, érdemes kút után nézni, de amikor pedig eltűnik a visszaszámlálás, akkor pedig tényleg irány a kút. Ha valakinek kérdése van állok rendelkezésre.
Sziasztok! Itt a beszámoló első része. Hosszúra sikeredett, igaz nem kötelező végigolvasni. Egy rövid de részletesebb beszámoló a 8 km híján 8 ezer km-es spanyol utamról. A legtávolabbi cél minden évben a Malaga és Marbella között található Miraflores Vacation Club, ahol üdülési hetünk van. A bocikámra felkerült a már meglévő tetőbox. Egyszerű nem áramvonalasított tetőcsomagtartóra. Bepakoltunk és négyen felnőttek (16,5 és 18 éves a két kölök) neki-lódultunk június 20-án pénteken reggel. A 8-os mentünk Graz felé, mert éppen az indulás előtti napokban merült fel itt a fórumon, hogy algériások a horvátok a húsárúkra, mi pedig azért felpakoltunk rendesen 3 hétre. Utoljára Budaörsön a csíkosban tankoltunk tele (volt 10 Ft kedvezményes utálványunk) egy 20 literes kannába is, majd Villachban (1,367 EUR/l, az olasz határ előtt). Franciaországban muszáj volt rátölteni 20 eurónyi kerót 1,58 EUR/l áron. Ott éjszakáztunk az Formule1 hotelben, majd másnap reggel húztunk tovább az első heti spa-nyol helyszínre Alfaz Pi nevű helyre, ami Benidorm előtt van néhány km-rel. Onnan másnap elvittem a kisebbik fiam a 400 km-re lévő Granadába (spanyol nyelvtanfolyamra). Június 28-án Granadát érintve mentünk kényelmesen délebbre a Fuengirola melletti Mirafloresbe a 2. hétre, majd július 5-én ismét Granadát érintve mentünk a 3. helyszínre La Manga Mar Menorra. Onnan indultunk haza július 12-én. Az utolsó spanyol kúton teletankolva (a 20-as kanna már tele volt) kannás pótlással sikerült átérni francia-olaszon. Egy éjszakát tültöttünk Aix de Provance F1-ben és vasárnap este nagy nehezen beérkeztünk Budapestre. Miért nehezen? Úgy döntöttünk, hogy visszafelé az IGO által is ajánlott Ljubljana-Zágráb-Letenye útvonalat kipróbáljuk. Évek óta ajánlgatja a Michelin útvonal tervező is, de eddig mindig Bécsnek, vagy Gráznak mentünk (a 8-on), mert borzalom volt a Balaton déli part, de most, hogy kész az M7-es végig nosza. Az első meglepetés a szlovén matrica volt. Itt a fórumon is felmerült, hogy talán ott is matrica lesz, de még bizonytalan volt az infó. Nohát van! 6 hónapra érvényes a legkisebb és 35 EUR-ba kerül. Onnan már visszafordulni nem érdemes. Mint kiderült, a matrica árat kompenzálja a keró ára, mert mindenütt 1,295 EUR/l volt, ami tulajdonképpen spanyolnál is olcsóbb, különösen HUF kártyával fizetve, amikor ilyen bika erős a pénzünk. A forgalommal Zamárdiig nem volt gond. A szlovén-horvát szakasz szinte üres volt. A határátlépések gyorsak. Ami meglepetés volt, hogy szinte folyamatos útépítés a megfelelő (?) sebesség korlátozással, illet-ve Szlovéniában is van egy 14 km-es szakasz, ahol nincs pálya, de ott legalább jelzik, nem úgy mint nálunk. Nagykanizsa térségében sokáig azt hittük, hogy eltévedtünk a régi, szűk egysávos úton. Azután jó volt egészen az északi partról jövő út becsatlakozását megelőző 5 km-ig. Onnan ácsorgás, araszolás. A forgalom csak Székesfehérvár után - ahol már 3 sávos az M7 - indult meg. Ez több mint egy órányi késedelmet, óriási veszélyt és idegfeszültséget okozott a nap vége felé. Ha valakinek kérdése van, adataim nyilvánosak, hívjatok, küldjetem mailt.
Én sohe nem tankolom tele az autot, de van egy MOLnal vett 5L kannám, amibe már tankoltam 5,4 és 6,8L-t is ugyannál a kútnál igaz h az egyik télen volt a másik nyáron. A hőtágulás ia bejátszhat, meg az h esetleg csal a kút, de az is lehet h vmit változtattak és ezért más az újabbakon a tank űrmérete.
Szia jociz! Nekem néhány hónapja van GS 1,5 dci-im és első perctől kezdve tévelyeg az üzemanyag jelző rendszerem. Már bennem is felmerült a gyanú, hogy a kb 60 liter az lehet 63 is. Most a spanyol utamnál próbálkoztam felderíteni a lelki világát, de még nem sikerült. Rengeteg adatom van, de még nem dolgoztam fel. Egy biztos, amikor átvált 100 km-ről visszaszámlálásra és azután megszűnik a visszaszámlálás, akkor érdemes azonnal tankolni, mert esetleg elkezd porzani a tank. Én teljesen gyanútlanul (akkor még) ilyen esetben tankoltam 60,6 litert a 60 literesnek mondott tankba. Majd részletes beszámolót fogok készíteni a fogyasztásról és akkor bővebben taglalom a jelző rendszerrel szerzett tapasztalataimat.
Szia Morgi 1,5dci! Nekem 2005 decemberi GS 1,5dci-im van szintén franciából. Itthon eddig nem találtam hozzá - a fórumozóknál - olyan CD-t, amit olvasni tudott volna a gépem, pedig kaptam vagy 4-et. A rönyóban azt javasolták, hogy szeptemberben - az éves frissítés után - érdeklődjem, mert előbb nem érdemes megvenni azt ami van, mert elég gyatra. Eddig IGO-t használtam és most a spanyol utam során tudtam egyáltalán kipróbálni és összehasonlítani a IGO-val. Hát nem igazán egy kategória. Az IGO képet térképet mutat, a gyári pedig csak nyilakat. Meg kell jegyezni, hogy amit sikerült beadni a gyári rendszernek, azt korrekten végigvezette, de messze nem olyan részletes a térképe mint az IGO-nak (nyilván frissített CD kellene) és az IGO után kicsit szegényes. Az IGO-nál is problémás, hogy a körforgalomból hányadik kijáraton kell kimenni, mert nem mindig egyezik, de végül is az látszik a képen amit mutat. Nem tudom, hogy ilyen helyzetekben hogy viselkedik a gyári.
Sziasztok!!!!!!!!!! Visszajöttem a 8 ezer km-es spanyol utamról. Bocikám (GS 1,5 dCi) aranyosan minden gond nélkül teljesítette az utat. Beszámoló később, most csak néhány infó: Június 20-án Villachban 1,367 EUR volt a keró. Spanyolban volt a legkedvezőbb 1,259 volt, az utolsó tankolás szombaton 1,342 volt. Franciaországban a keró 1,55 EUR, Olaszországban egy picivel alacsonyabb 1,53 szinten mozog. Szlovéniában tegnap 1,295 EUR , Horvátországban 9,81 HRK volt. Szlovéniában féléves matrica van 35 EUR áron. Kisebb nincs. Most csak ennyi. Üdv. Suzka
A kézikönyv szerint a Scenic II (2008-as) tankja kb. 60literes. Ennek ellenére amikor szalonból elhozva tartalékot jelzett csak 40litert tudtam tankolni. Másik alkalommal amikor még mehettem volna 340Km-t (átlag fogyasztás 6l) 31liter ment bele. Ezek szerint csak kb. 50literes a tankja? Még 1-2 literes eltérés még elfogadható, de -10l az már gyanúsan sok. Lehetséges hogy a mostani 2008-as Scenic-ek tankja nem is 60literes hanem csak 50. Az itt topikozó ScenicII tulajoknak ez hogy alakul? üdv. Joci
Kösz a gyors válaszokat A navi CD-s. Akkor ehhez semmi Magyar térkép sincs? Régebbi scenic-ekhez kínálnak magyart. Szerintetek ha még nincs várható, hogy lesz. A vezérműszíjban is igazatok lehet, bár én erre nem is gondoltam, csak olajcserére. Persze szűrőkkel együtt.
Én még annyit tennék hozzá, hogy nemcsak vezérműszíjat, hanem vízpumpát, feszgörgőket is. Jobb a békesség... Ez kb. 40-60E HUF+ szerelési díj. Nem szükséges márkaszervízben megcsináltatni, a Megane topicban nagyon ajánlották Stefi mester műhelyét, melyről adatokat a www.meganeclub.hu honlapon lehet feltalálni.
A navigáció CD-s, vagy DVD-s? Az utóbbihoz van használható térkép, bár bár csak Budapestet és környékét ismeri részletesen, no meg a főút-hálózatot. Múlt havi tapasztalatom alapján a horvát autópálya-hálózatot jól ismeri, a főút-hálózat is használható, a mellékutak nem léteznek. Zára és Zágráb részletesen benne volt, a legtöbb település sehogy (hasonlóan az itthonihoz).
Mellesleg a helyedben vezérmű-szíjat cserélnék. Mondhat aki amit akar, de én nem hiszem el a hazai kereskedők behozott autóinál a bevallott futás-teljesítményt. Másfél éves kocsi navigációval - gyanúsan kölcsönző-taxi hangzású. Akkor meg lazán lehet abban háromszor annyi is. Évi 30 ezerre pedig nyugatabbra nem vesznek dízelt. Nem letörni akarlak - csak jobb az elővigyázatosság.
2 napja vettem 1 grand scenicet 1.5 dci Dynamic. A brigna 2006.11-ik havi, 48 e KM-el. Már pár ezer hsz-t elolvastam és rengeteg kérdésemre megtaláltam a választ.
Egy dolgot nem találtam: Ez egy franciából behozott autó és van benne gyári nagy kijelzős színes navi. Létezik ehhez Kelet Európa térkép? Ha már benne van jó lenne, ha működne is.
Amúgy nagyon jó ez a topik, rendszeres látogató leszek én is itt. Ha lesz időm teszek fel képet is
Még nem cseréltettem,(hacsak a szerelőm nem cserélte le)de 1órája bedugult a balatonpart és araszoltam és ismét enyhén bepuhult..Holnap kiderül,hogy mi van.
Helló tegnap furcsa dolgot csinált a scenic rakottan (7 fő ) nagy emelkedőn mentem felfele,lassan tolatni is kellet a szembejövök miatt,ismét indulni a nagy dombon és így tovább.Egyszer csak bepuhult a kuplung nem olyan volt mint eddig, utánna legurultam a dombról gondolom addig lehült,azóta semmi gond.Lehet ,hogy kuplunos lesz????
Ha a gyári boxra lenne szükséged, akkor azt bontóból be lehet szerezni, persze nem hiszem, hogy túl olcsón adnák, mert gyári extraként talán 60.000-et kérnek érte. Gyálnál az M5-től kb 1km-re van a Mihályi bontó, ott tuti van gyári könyöktámasz. A címért, telefonszámért keress vissza, sztem beraktam a topicba a névjegykártyájukat.
Sziasztok, új vagyok itt. Úgy néz ki jövő 7en beszerzek egy 2004-es 1.6-os Scenic II-t. Tegnap végigolvastam az egész fórumot. Gratulálok, nagyon összetartó kis közösség vagytok. Nem tudom mi a módja, de nem sikerült privátban intéznem a kérdésem, így itt teszem meg.
Trotter66 ajánlotta (8807), hogy tud beszerzési forrást a középső könyöktámaszos box-hoz, valamilyen módon osszátok meg velem is ha lehet, mert az autóban csak az a kis tálca van.
Nagyon sok hasznos infót sikerült beszereznem innen, remélem "csak" egy részét kell majd használnom.
Helló Joe34, Trotter66 által leírt dolgok frankók,nálam a turbó,és a kormányösszekötö alsó motortartó bak eddig nem volt cserélve,de a kormányösszekötőt már ideje lenne,(csak húzom az idöt a következő olajcseréig) alsó motortartó helyet cseréltük az oldalsót.aturbóra meg vigyázunk a leirtak alapján.
Én egy egykilences 120Le-s dCi-t hajtok, immáron egy és egy negyed éve, túlzott problémáktól mentesen. Rendkívül bejött a típus, annak ellenére, hogy ezidáig csak és kizárólag japán autók fordultak meg a családomban, persze a kötelező KGST érát követően.
Típushibák, melyek idáig a tudomásomra jutottak: - toronycsapágy - ablakemelő egyik műanyag elemének törése - kilincsekben lévő microkapcsolók működésképtelensége (részint kosz miatt) - indexkapcsoló visszahúzójának kopása - turbóhibák - elsősorban a változó geometriájúké (részint a nem megfelelő használat miatt) - kormányösszekötők szilentkiverődése - motortartóbakok (elsősorban az alsó, váltóoldali) szilentszakadása - kerékcsapágy hibák
Majd jönnek a többiek és hozzáteszik amit kihagytam.
Ezekből a turbóhiba a legvastagabb, mert akár 500E is lehet a pótlás. Megjegyzem, hogy helyes használattal - megfelelő minőségű motorolaj, szűrő 15E km-kénti cseréje, valamint a melegítési és hűtési időperiódus betartása - a meghibásodás szvsz. elkerülhető. Használt autónál persze lutri, nem lehet tudni, hogy az előző gazdi(k) hogyan mentek vele.
A melegítés és hűtési időperióduson elsősorban nem a hűtőfolyadék üzemi hőfokra való melegedését értem - ez csak támpont- , hanem a motorolajét, az ugyanis lassabban melegszik fel, ezt jó észben tartani.
A többi hiba házilagosan is péntárcabarát módon javítható, jóllehet ezek is egy-két 10E HUF-os nagyságrendűek.
Egy kicsi a fékhez... Lehet, hogy nem ez a probléma, de hátha. Az én C4-em is erőssen csúnya hangot hallat tolatásnál, de az ok a következő: Régen volt a már betiltott anyagú fékbetét, ami nem nyikorgott (sírt). Ezt most modern, nem környezetszennyező anyagok váltották fel amik ráadásul kemények is. Alap dolog, hogy a fékpofa egy kicsit mozog a házban. A legtöbb fékezés előremenetben történik, úgyhogy ehhez kopik össze a tárcsa és a betét. Mikor hátramenetben fékezel akkor egy picit megbillen a fékpofa, és a nem hozzá bekopott tárcsán elkezd zenélni (sírni). Kiküszöbölni alapesetben nem lehet, de mégis sikerül, mivel megfigyelhető hogy ha ilyenkor elengeded a féket, és újra megnyomod, akkor már nem csinálja, mivel akkor már a fékbetét a hátrameneti fékezés helyzetében van és már nem billen meg.
Ez a hiba márkafüggetlen. Némelyiknél jobban , másoknál kevésbé jelentkezik, ráadásul a jobban kopott fékeknél jobban jön elő.
Ha nem ez a hiba akkor bocs, de most csak ez jutott az eszembe. Remélem segíthettem.
Sziasztok! Június 30-án megrendeltünk egy Grand Scenic 1,6-os Kaleido felszereltségű autót /tehenet :) / . Ma délutánra ígérték a szalonban, hogy elárulják, mennyit kell várnom rá. Kezdődik a tűkön ülés... emlacko
Ééértem,ezt új autónál nemtudom. Mert ami már többet futott annál még a félrekopás csinálhatna ilyesmit :az előreforgó kerék-ill-tárcsa a betét elejét jobban koptatja mint a hátulját. Azt nem tudom az elektromos kézifék nem -é lehet ebben ludas tolatva kiengedéskor párszor nekem is volt olyan mint ha nem oldott volna ki teljesen. A talány megmarad ,ha kiderül osszátok meg velünk.
A rézpasztás megoldásnál a fék halk nyikorgását lehet eltűntetni, ami haladási iránytól függetlenül jelentkezik.
A mi problémánk csakis tolatáskor történő fékezéskor lép fel és nem kicsit hangos jelenség. Sztem a gyári fékbetét az oka, mert már minden mást kizártam, be van rézpasztázva minden érintkező felület, szétszedtem, megtakarítottam minden részét, stb.
Ja, és még valami: elég szeszélyes és kiszámíthatatlan a jelenség, ma pl egyáltalán nem akarta produkálni nekem, akármit is csináltam.
.art_t {
overflow: hidden;
width: 590px;
}
v__tiborválasz | vissza a topikba
2006.12.03 20:59:11 Š (229051)
A kenet helyei:
VÉKONYAN ÉS CSAK AZ ERRE A CÉLRA GYÁRTOTT ÉS AJÁNLOTT HŐÁLLÓ (kb 1000 Celsius fokig) KENŐANYAGGAL !!!!!!!!!!!!
SEMMILYEN FELELŐSSÉGET NEM VÁLLALOK ÉRTE !!! :-))
A nyereg felvekvő felületei az egyik betét HÁTULJÁN, illetve a betét két végén a csillapító lemezeknél.
A dugattyúfelvekvő felülete az egyik betét HÁTULJÁN, illetve a betét két végén a csillapító lemezeknél.
A rajzok sematikusak. Célszerű a nyerget illetve a dugattyút kenni először, vagy ha használt már a betét, akkor már azon látszanak a felfekvési felületek.
Sziasztok -a "muzsikáló" fék tényleg sokunk autójában bennevan ,volt erről sokszor szó ,rézpasztával gyógyitható.A baj akkor lenne ha fékezés nélkül produkálna ilyet akkor van féknyereg bibi. Igy csak kellemetlen.Megpróbálom belinkeli a régi hszt vagy a meganklubbon fent van. Valaki fékbetétmárka váltással is meg tudta oldani emlékeim szerint...
Ja, dehogy hagyom ennyibe, csak előbb érdeklődtem Nálatok. Most megkérdem egy másik szervízben is, hogy ott mit mondanak. Az az érdekes, hogy 1 éve azt mondták, hogy a Mégane-ok is ilyenek, csak azoknak a Renault Hungária engedélyezi a javítást, a Sceniceknek meg nem, de majd szólnak, ha igen. Eltelt 1 év, most kivertem a balhét, és most azt mondták, hogy a Mégane-nak teljesen más.
Tolatáskor fékezésnél nekem is van valami jó hangos hang, de csak ha kicsit határozottabban nyomom a féket. Már szétszedtem, megtakarítottam, megnéztem a betéteket, a dugíttyú porvédőit, mindent, de nem találtam az okát. Ma bemegyek a szegedi rönóba, van ott egy olyan szerelő, aki eddig értelmes dolgokat mondott, megkérdezem, mi lehet a probléma, hátha. Aztán cserélem, amit kell.
Ha pedig garis az autód, akkor pedig igenis csinálják meg, akár vihetsz ügyvédet is, vagy menj el másik márkaszervízbe, hátha ott jobban állnak hozzád.
Pontosan nem vágom, hogy mire gondolsz, de egy biztos: NEM szabad tolatáskor sem semmilyen hangot hallatnia. Féknyereg hozzáér a kerékhez hátramenetben, és két éve csinálja??? Na akkor annak már réges rég le kellett volna kopnia!! Vagy lóg a féknyereg?? Akkor meg nem is szabad a kocsival menni egy métert sem. Scenic sajátossága?? Mondjuk a miénk nem csinálja (4 éves múlt májusban), emlékezetem szerint más sem jelzett ilyen problémát, mióta figyelem a topicot.
Van valakinek olyan baja, hogy lassú tolatáskor ha fékezel, istentelenűl búg a hátsó kerék? Állítólag a féknyereg ér hozzá valamihez, és ez a Scenic sajátossága. Azt mondták mindegyik ilyen. Bár képtelen vagyok elhinni. Most lesz 2 éves az autó, de már a legelső nap óta ezt csinálta. Most azt a választ kaptam a Renault Hungáriától, miután már többszőr volt szervízben az autó, hogy ez nem jelent rendelenességet, a jelenség hosszabb-rövidebb távon nem okoz problémát további szerkezeti elemeknél. Valamint az autó használhatóságát nem befolyásolja. Tiszta röhej. Ráadásul ezt egy nő írta. Hülyének néznek.
Tudja valaki, hogy a Kaleido felszereltségben a gyári CD lejátszó mp3 CD-t is lejátszik-e? Úgy rémlett, eladáskor említették, hogy mp3 cd-t is kezel, de ahányszor ilyesmit próbálok megetetni vele, kidobja a lemezt.
Vagy rosszul írtam a lemezt, vagy Kaleidoban mégsincs benne ez a lejátszó...
Oka? Fogalmam sincs. jelenségek: - elsőzör elszállt belőle az áram egy pillanatra, óra nullázódott. Ezt csinálta több, kevesebb rendszerességgel. Néha napokig nem, néha fél óra alatt kétszer.
- majd egyszer csak se hang, se kép. teljes sötétség. Minden működött funkcionálisan, de semmit nem láttam. Szar volt, mert sosem tudtam, hogy indexelek-e. :-)
Ja, a másodperc tizedrésze alatt korrigál. Aha persze. Akkor nekem biztos rossz a szemem, mert a gyári xenonom, valahogy máshogyan működött - szerintem...
A fekvőrendőrökön ugyanúgy meg volt a bólintás oda-visza....
"Előbbi nagy terhelésnél, fékezéskor, gyorsításkor, bukkanón áthaladva kiegyenlíti a kocsi mozgásából adódó billenéseket, hogy a felemelkedő xenonfénykéve ne vakítsa el a szembejövőt, motorja a másodperc tizedrésze alatt reagál a szenzorok jeleire. A mosó a koszt, a havat és a jeget távolítja el a buráról, megakadályozva a fény túlzott szóródását."
Nekem gyári xenonom van, de azért ezeket ne vegyük készpénznek :D
Más, após 2 hónapos Grand Picasso-ja szerda reggel aszonta sehova... Trélerrel tudták bevinni a Citroen szervízbe, azóta sem tudják ménemindul... Szerencse, hogy az utazásuk előtt egy nappal dobta be a törölközőt, bár tulképp lehetett volna rosszabb is, vár még egy-két napot és "messziben" ;-) döglik be...
Csináltam néhány előtte-utánna fotót a dönciről, mert végre valahára megérkezett a könnyűfémgarnitúra a vasra - március eleje helyett. Szvsz. érdemes volt várni rá.
megoldódott a kártyaproblémám, miután szertendő széjjelbombázták az egyik ajtómat ahol a hibát sejtették, nem hozta meg a várt sikert, áramtalanították a kocsit vagy 1 percre és lássatok csodát, megjavult!
a www.meganeclub.hu oldalán találsz erre való ajánlást, vagy a Meganeclub indexes fórumán kaphatsz elsőkézből ajánlást. Én a Kelet-Pestről hallottam jókat.
Első körben elemcsere, hátha megoldja a problémát. (habár egyszerre minkét kártyában lemerülne?? Persze véletlenek mindíg vannak, és remélem, hogy csak ez az össz-vissz baja)
Bocsánat elütöttem, tényleg csak 106 pacis. Köszönöm a gyors választ , de azért egy kicsit aggaszt hogy egy másfél hónapos autónak meghal a féktárcsája. Van egy suzunyi wagon r+ tipusú táltosom is, de annak makszimum elkopott, de más hibája nem volt (5év 200 ezer km). Ha valaki tud egy megbízható servicét pöstön vagy annak vonzáskörzetében aztatat megköszönném.
Tanult szakmá(i)m szerint HEM és truckdriver lennék, amúgy meg okleveles kerékpár és nőgyógyász:-))))) Ezen kívül abszolút elmebeteg időpillanataimban - szeretteim sűrű fejcsóválásai mellett - a 26 éves Yamaha Poet-emet reszelgetem gyári állapotúra.
Szerintem 106 lovas, az egykilences is csak 120, vagy 130 lovas...
Kérdésedre válaszolva nagy valószínűséggel tanult kollégám által is említett féktárcsa-vetemedés a távdiagnózis eredménye. Javaslom vidd garis szervízbe.
Másfél hónappal ezelőtt vettem át a vadiúj Grand Scenice-t, 1,5-ös Diesel 160 lovas "kis kocsi", és nagyon szeretjük. Használjuk is rendesen, mert már közeledünk a 6000km-hez.
Egyetlen dolgot vettem észre, hogy ha 85-90 sebességről lassítok a kormány érthetetlen módon elkezd citálni/remegni, amit máskor nem csinál.
Volt már valakinek hasonló élménye vele, ez természetes "jelensége" vagy látogassam meg a szervízt?
Nálam teljesen fel van tekerve a szabályzó a maximumra. Így konstans a fénye, függetlenül attól, hogy nappal, vagy éjszaka van. Tavaly nyáron Görögországban voltunk, lehetőleg éjszaka utaztunk, de max fényerővel sem volt számomra zavaró. Mondjuk emellett elöl hátul egy egy DVD LCD panelen ment az aktuális film a tisztelt utazóközönségnek. Az sem zavart, én az utat figyeltem, de az utasok sem unatkoztak a monoton éjjeli menetek miatt.
A bal térdednél, (ha benn ülsz a vezetőülésben) lesz 2 db tekerentyű az egyik a lámpamagasság állító a másik a műszerfal fényerejét szabályozza bekapcsolt lámpa mellett, ha nem xenonosat veszel (xenonosnál csak 1 tekerentyű van a műszerfal fényerőszabályzó)
Nem tudom, hogy a Run and Light funkció mellett hogyan fog viselkedni a kijelző, de legrosszabb esetben is manuálisan szabályozható marad.
Amúgy nekem nincsen aktiválva a run and light funkció, én is tompítottal közlekedem majdnem mindíg, de a műszerfal nem halványodik be, igaz az automata világítás funkció ki van nálam kapcsolva. (ugye az auto light nem azonos a run and light funkcióval.)
Ha minden jól megy egy hónapon belül én is átveszem az autót, és belépek a Scenic II táborba.
Ez a világítás viszont egy kicsit részletesebben érdekel, mert mivel mikor elmeséltem a szervízben mit is akarok akkor csak néztek rám...
OFF: Most egy C4-et vezetek és az is automata világítással és digit műszerfallal rendelkezik, úgyhogy nagyon hasonló. Ha a lámpa nem világít akkor a műszerfal teljes fénnyel ragyog, ha viszont bekapcsolom (és teljesen mindegy, hogy kézzel, vagy az automata sötétedésérzékelő teszi ezt) akkor leveszi a műszerfal világítását. Ez mivel nálunk nappal is kell világítani (sőt én szeretem, ha városban is fel van kapcsolva , mivel jobban látnak) elég zavaró mivel nappali fénynél nehezebben lehet látni a halovány műszerfalat.
A C4 szervízmenüében aktiváltuk a "ha a motor be akkor a világítás is be" funkciót, így állandóan van világításom. Viszont ezzel a funkcióval nem jár együtt a műszerfal gyengített fénye. Szóval: nappal motor be, világítás automatikusan be, de a műszerfal erős megvilágítású marad. Automata világítás aktív, így ha eljön a sötét akkor az érzékelő tenné a dolgát és felkapcsolná a lámpát, de mivel az már működik, így csak az a dolga, hogy levegye a műszerfal fényerejét. ON.
Ez így nagyon kellemes. Remélem a Scenic is viselkedik a "Run and light" funkció alatt. renaultos-550 , hogy is van ez itt?
Próbáltam az ülés le és felemeléssel valami változás volt de nem lényeges. Menetközben is változik, van hol elfogadható van hol meg besüpped. Ha átülök a 7éves kis OFF Pugonkba akkor érződik igazán a különbség. Egyre bosszantóbb hogy egy vadi újnál ilyen gond előfordulhat. 1-2 hét múlva bejelentem az autót szervizbe. Majd jelentkezek.
Szia Jociz! Majdnem 3 hónapos a Kaleido GS-ünk, csaknem 5000 km-t mentünk vele. Ennek zömét én vezettem, mert feleségem az átvétel előtt 2 nappal az újba kezdőrészletként beszámított Grandtour-unkat összetörte, s így nem volt hajlandó a nagyobbik autót vezetni babonából, félelemből. Szóval elég sokat ültem benne, de nekem az általad jelzett kényelmetlen érzés az ülésen nem jelentkezett. A gernictámasz tekergetésekor volt olyan helyzet, ami szerintem nem embernek való, de sokfélék vagyunk. A fel-le állítgatással sem változik a helyzet? A mi szalonunkba nagyon jól állnak az ilyen kérdésekhez, s gyorsan, készségesen, ingyen szoktak válaszolgatni, segíteni a magamfajta nem túl szerelős tipusnak is. Persze szalonok közt is nagy a különbség.-
Van aki esküszik rá, hogy nagyon jó dolgok ezek, de pld. az otomata lámpa akkor lenne jó, ha napközben nem kellene lámpát használni. Az esőszenzort én sem szerettem a Clioban ugyanazok a helyes kis bajuszkapcsolók vannak mint a Sceniceitekben az ablaktörlő karon ugyanúgy ott a gyűrű és ott a szünet hosszát lehet szabályozni vele.
Nos nem erről van szó. Biztos igazad van, hogy létezik ilyen funkció, nyilván a tompított fényt kapcsolja be. Na ezt szeretném elkerüli, vagyis azt, hogy ne a xenon világítson nappal.
A megoldás lényege, hogy a távfényszóró H7-es izzója világítana 30-45% között, ami tökéletesen megfelelne a nappali menetjelző EU-s szabályainak. Ehhez készítene az említett kolléga apukája megfelelő elektronikai kütyüt.
A dolog lényege, hogy ezen menetjelző csak önmagában világíthat, illetve a helyzetjelzőkkel, a tompított bekapcsolásakor kikapcsol, ugyanakkor működése közben fénykürt helyzetben teljes, azaz 100%-os üzemmódban teljesítene.
Természetesen a fent leírt kapcsolás csak olyan járműveknél kivitelezhető, melyekben külön van a tompított és a távolsági fényszóró testje.
Nagyon gondolkodom a nappali menetjelző beiktatásában, ugyanakkor nem szívesen szerelnék lámpatestet a kocsi elejére, és ahogyan méregettem szabályosan nem is lehetne feltenni.
Bocs, hogy belevau, de a Scenic II alapból tudja a menetfényt amit aktiváltatni kell valamelyik szervizben vagy Dodi mesterrel valamelyik talin. "Run and Light" a funkció neve ami annyi tesz, ha elindítod a motort felkapcsol a világítás.
Általában a benzines verdákban, melyeket az EU-ban szerelnek (japó tipusok is) Bosch rendszerű a légtömegmérő (németül LMM=Luftmassenmesser). Ezen kütyük előszeretettel xarnak be akármiben is vannak. (VW,Nissan,Renault stb) Ha sikerül megfelelő alternatívát találni - mondjuk Denso-t -, akkor kicsit hasonló a dolog, mint a gyújtótrafónál. Sagem ki, Beru be, és havaj-dizsi.
Saját tapasztalatom, hogy a Nissan Primerámba (2.0 Motkód: SRDE, 140LE) amikor McDouglas-t játszott, 110E HUF lett volna nettóban az ára. Na jött is ki a szemem rendesen. VW-s kollégáktól hallottam, hogy ott is dögledeznek alkalmasint a Bosch légtömegmérők, csak azokba - gondolm, mert sváb - olcsóbb a kütyü, 38-45E között mozognak.
Külön pechem volt, hogy alternatív ebbe a Nissanban nem létezik, pedig rendesen körüljártam a dolgot annó.
2004-esem van. Tavaly előtt minden gond nélkül megjártam az Adriát vele szinte egyszuszra több mint 10 órát vezetve. Nem tapasztaltam kényelmetlenséget, sőt ... :-)
No, nemcsak ez lehet ebben az esetben a kizárólagos hibaforrás, jóllehet, ez kerül a legkevesebbe. Ugyanis a légtömegmérő bizonyos hibája is ugyanezt produkálja, főleg a Bosch-rendszerű LMM-nél.
Új (1hónapos) Scenic II Kaleido tulajdonosa vagyok és összesen 800km ment. Folyamatos 10-20km vezetés után az ülés kényelmetlenül kemény lesz, mintha ülés merevítésén ülnék szivacs nélkül. Ezt csak a vezető ülésben tapasztalom. Kérdésem az lenne hogy mennyire jellemző ScenicII-re az ülések ilyen fajta kényelmetlensége.
Most este is volt egy motor leállás. Most fékezés közben történt a dolog (most ahogy jobban belegondoltam mintha az összes leálláskor lassítottam volna).
És még valami: nézz be a Megane (II) topicba is, van ott egy-két elektros szaki, akik lehet, hogy találkoztak már hasonlóval. Megane-ban sokkal több az 1.6 16V motoros is, és mivel a Scenic II is Megane, így tök ua a kettő.
Ha garanciális az autó, akkor igen és addig keressék a hibát, amíg meg nem lesz. Persze márkaszervíz és márkaszervíz között is óriási különbségek vannak.
Mivel nem tudom, hol laksz, nem tudok ajánlani se szervízt. Pesten Bagdány Pisti, a Rönova és Stefi mester neve is jól cseng.
Semmi nem lett volna, ha felcseréled csak hiányoznának a mélyhangok mivel pld. az első hangszórók kifelé mozdulnak el (a helyes polaritás miatt) a hátsók meg befelé mozdulnak (a felcserélt polaritás miatt) ezáltal a hanghullámok kioltják egymást és nem lesz mély hang. De, ha a "fader" szabályzóval csak az elejét vagy csak a hátulját hallgatod egyenként meg lesz a mély hang.
... akkor szerinted a computer lehet a ludas (vagy kontakthiba).
Mit tanácsolsz? Vigyem márkaszervizbe? Az egyik ismerõsöm most szív a márkaszervizzel (Ford), mert megáll folyamatosan az autója (új dízel mondeo, 65 000 km-rel, rendszeresen szervizelve). Elõször porlasztócsúcsot cseréltek neki, utána is megállt, újra tönkrement 3 a 4 porlasztócsúcsból, csere, majd azt mondták, hogy a kuplung belever (?!) a fõtengelybe. Kuplung csere. Utána is megállt. A legújabb ötlet az üzemanyag szivattyú besz@rt.
Ezek után lehetnek kétségeim a márkaszervizek hozzáértésével kapcsolatban ...
A multiméterrel csak úgy tudod kimérni (ami felesleges mert a fül melletti a +), hogy a rádiót kiszereled és hangszóró csatlakozót kihúzod majd a lenti rajz segítségével beazonosítod a +,- vezetéket.
A fül melletti a +, a vezeték színekkel ne törődj. Jó infó van a birtokodban :) Az első szettet is dobd ki belőle Hertz vagy Ground zero jó választás, de kiemelőgyűrűt is vegyél hozzá. A gyári rádió sokkal szebben fog szólni. Több infoért keresd F_szabolcs GT-t a meganeklub topicban. http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9015399
Hangszóró cserét hajtok végre ill. a hátsó ajtókba rakok mivel ott eddig nem volt. (1.5 dci 2004. okt. autentic+)Az a problémam nem tudom melyik a plusz. A R. klub honlapján találtam segitséget ("biztosító fül melletti a +") de szeretném ha valaki segitene zöld és barna vezeték található, ha megtudnátok nézni a műszaki (szerelési) leirásba mit irnak.
Szevasztok! Most indulok Szlovéniába. Autópálya matrica július 1-től van náluk. Fél éves, mert az év felénél vezetik be. Egyébként éves lesz csak. Nem kockáztatom meg a Horvátokon való átutazást a kaja ellenőrzések miatt. Üdv!
Köszi !!! Mindenesetre az megnyugtat, ha így normális. :-) Aztán majd az idő eldönti, hogy változtassak-e rajta, mert igazad lehet..... (Én inkább balesetben gondolkodtam :-(, hogy úgy mi lenne a jobb.)
Üzemanyaghiány miatt nem azért állhat le, mert üres a tank, hanem mert el van tömődve az üzemanyag szűrő, de akkor ledadog, és elsősorban magasabb fordulatszámon fordul elő, amikor viszonylag nagyobb a motor étvágya, ellenben ezt a mennyiséget nem bírja az AC pumpa átpréselni az üzemanyagszűrőn.
Mindenesetre nekem vagy computer hibának tűnik, vagy pedig kontakt hibának. A gyűjtás kimaradása okozhat leállást. Gyertyák, gyújtáskábel volt már cserélve?
Sajnos (vagy szerencsére) annyira ritkán fordul elõ, hogy nem sikerült eddig szerelõ elött reprodukálni. Lehet, hogy a nagy meleg is közrejátszhat, mert az összes leállásnál 30 fok körüli hõmérséklet volt. Ha az üzemanyag hiánya miatt állna meg, akkor nem lehetne azonnal újraindítani, meg aztán a Scenic elég jellegzetes hangot hallat, ha kezd kiürülni a bendõje.
Van egy ilyen problémád és azt se írod le, hogy milyen motor áll le menet közben?
Mindegy.. végülis. A válasz: elektromos probléma. Persze ezzel nem vagy közelebb.
Tudni kellene, hogy hol van a kártya, amikor ezt csinálja? Pl menet közben csak úgy lehet üzemszerűen leállítani a motort, ha gyorsan egymás után 5x megnyomod a START/STOP gombot. Ezt véletlen nem lehet megjátszani. Ellenben ha a központi számítógép kontaktos, akár ki is lőheti a motort. Azt gondolom észrevennéd, ha üzemanyaghiány miatt állna le.
Ez így működik gyárilag, de el tudom képzelni, hogy át lehet állítani a computerben, hogy ne így csinálja, hanem úgy, ahogy Te szeretnéd.
Fene se tudja, hogy a jobb.. Kiszáll a gyerek a sulinál a hátsó ajtón, üldögélsz a verdában, míg bemegy a suliba közben kirángatnak elölről.. Persze nem túl sok a valóságalapja a dolognak. :-))
Nincs ebből semmi gond, le lett véve a topicról, megoldódott a történet. Sajnos nekem már volt dolgom a BSAval és a MAHASZszal, nem kívánom senkinek se azt, évekig tartó szívás.
Amint eddig is látható volt, amiben csak tudok, segítek mindenkinek, mert én is inkább magam bütykölöm a verdát, mint valami kontárnak még fizessek is érte.
Ezért volt az is, hogy e-mailben ment a link annak, aki kérte. Az ugye egyértelmű, hogy az adott anyag belső használatra készült, ezért nem publikus. Ha rákeresel a neten, akkor se találod meg saját nevén. Persze lehet, hogy tömörítve pl. bela.zip néven felrakta valaki, de az életben nem gondolnád, hogy ez van benne.
Lenne egy újabb kérdésem :-) Ha bezárom a központi zárat, és belülről kinyitom az első két ajtó valamelyikét, akkor automatikusan az összes ajtót nyithatóvá válik kívülről. Ha ugyanezt megismétlem úgy, hogy a hátsó két ajtó valamelyikén szállok ki, akkor semelyik többi ajtó nem nyitható kívülről. Szerintetek ez üzemszerű? (Igazából én jobban örülnék, ha a hátsó két ajtó is ugyanúgy "viselkedne", mint az elsők.) 2008 márciusi Scenic II a bocika.
Van egy problémám, amire nem találtam semmilyen utalás, tippet net szerte, ezért kérdezek itt, hátha ...
Most már negyedik alkalommal leált az autóm motorja menet közben. Most utoljára az autópályán 100-nál (ez azért aggasztó). Semmi elõjele nincs a dolognak, egyszer csak megtörténik. Haladok a forgalommal, egyszer csak azt veszem észre, hogy hiába nyomom a gázpedált, nem történik semmi. A mûszerfalon meg kiírja, hogy nyomjam be a kuplungot/féket és nyomjam meg a start gombot. Persze pöccre indul azonnal, de elõzés közben nem szeretném kipróbálni :( Egy ismerõsöm rádugta a komputerét az autóra, de hibakód nuku. Renault szervizbe meg vakra nem szivesen vinném.
Van valakinek ötlete vagy tapasztalt már valaki hasonlót?
eLGee: Nem tűntem el, csak a napokban nem jártam netközelben, most olvasom, milyen galibát okoztam. Olvasva hozzászólásod, gondolhattam volna az email küldésre, de nem ugrott be. És gondoltam forum, talán másnak is SEGÍTSÉG lehet az információ, ezért történt a belinkelés. Ez úton kérem elnézésed, az önzetlen SEGÍTŐSZÁNDÉK vezérelt, kizárólagosan. A kérés nekem egyértelműen saját célú használatot sejtetett, ezért én nem is gondoltam semmi rosszra. mint ahogyan arra sem, hogy az anyag adott esetben nem jogtiszta és valamiféle warez szaga lesz az egésznek. Már csak azért sem, mert anno normális és természetes dolog volt, hogy az autókhoz (amit drága pénzem megvett az ember) elérhető volt a szervizeléshez, vagy írhatom úgy, szereléshez szükséges mindennemű információ. Sajnos a mai paranoiás információs társadalom világában mindenki(adó) meg van őrülve a "szellemi" tulajdonáért, pontosabban az abból munka nélkül megszerezhető többletprofitért... Így a segítőszándék egyre kevésbé hihető, hogy még mindig létezik, bár ezt itt azért azt hiszem nem kell bizonygatnom ;-) az a baj, hogy ennek is mi isszuk a levét :-(
Mégegyszer is elnézésed kérem, nem volt szándékomban SENKINEK ártani.
Gondolom az üveg élén futó gumi élvédőre vagyis inkább diszcsíkra gondolt :) Hja meg ahogy nézem, ablak alatti fekete műanyag elemeket lekell szedni mindenképpen, mert rátakarnak az üvegre, azok meg hogy lejöjjenek ablaktörlő is lejövős. Leszerelgetem őket itthon azzal se menjen az üvegesnél az idő:)
Ja, kédergumit. Feltéve, ha Trabantról van szó.... A ragasztott szélvédőknél nincsen kédergumi, max díszlécek. A mai autóknál az oldalüvegek sem kédergumisak, hanem ragasztottak.
Köszi a Tippeket! Üvegeshez viszem, már többször is cserélt nekünk, másik autókban. Az üveg meg sima fényszűrős, nem hővédő. Remélem valami jófajta üveg lesz amit hozattak és stimmel a kontúrja, meg ha a színe is egyezik a többivel az sem volna hátrány :) a "szemet" tükörmögött kérdeztem, aszondja az jön az üveggel , valami zselés ragasztó meg az érzékelő is együtt van vele. Kicsit aggódom hogy minden jó lesz e, valahogy mindig fázom az ilyen beavatkozásoktól, olyan sosem lesz mint a gyári :( deh muszáj kicserélni!
Hjaja kapott egy kavicsot, üveg bal széle, aztán beis repedt "szépen" ahogy illik, már lassan átér másik oldalra. Hjaja cascos. Holnap 11 re megyek cseréltetni. Nyaralás meg majd péntektől :)
erről van szo mikor elinditom és elindulok akkor villan egyet vagy kettöt nem tudom pontosan de csak a napi számlálo vagy fogymérö vagy éppen ami be van állitva ha ez nem hiba köszi ?
Nem vágom, hogy melyik kijelzőre gondolsz. A fogyasztás kijelzőként én a fedcomp léptetősorában lévő adatsorozat egyik szegmensét értem.
Vagyis ami alapból a megtett kilóméteróra és a napi számláló ablaktörlőkar végén lévő léptetőkkel elérhető. Nálam stabilan alaphelyzetben van, nem nagyon figyelem a fogyasztást, csak tankoláskor nézem meg, és nullázom. Fogyaszt, amennyit fogyaszt. Fél-pesti túrokon időnként bekapja a 6,6 litert is.... Még mindíg jobb, mint a Primerám 9,5 litere..... :-))
Nekem indításkor adatsorokat vált, nevesül az olajszintet, és ezt követően a kézifék oldásakor ezen tényt közli. Amikor adatsort vált, akkor mondjuk villog, de ez nem hiba.
nekem minden rendbe a döcivel csak egy kérdésem van mondjuk troter hogy ha elinditom miért villog a fogyasztás kijelzö de csak az remélem nem lesz kijelzö hibás egyébként ha tankolok mindent megbocsájtok a döcinek meg kényelem a fordhoz képes szuper jo hétvégét mindenkinek?
A forgókapcsoló lehet a ludas a halk karistolással a forgókapcsoló a légzsák vezetékeit vezeti át a vezetékektől a légzsákig oly módon, hogy folyamatosan biztosított a fémes kontakt, de nem úgy mint pld. a kürtnél, hanem egy csigavonalba összetekert szalagkábel tekereg a kormány agyban, na most ezt jól megaszontam.
Szóval olyasmi spirált képzelj el mint a telefonvezeték ami jól tűri a rekergetést, na ez a szalagkábel ér neki annak a műanyag háznak ami megvezeti és az karistol, nem kell vele foglalkozni, de ha nagyon zavar 30 ezerért vehetsz bele újat, de semmi garancia nincs rá, hogy az nem fog karistolni.
Tudod az a baj, hogy az egyes és a kettes SC között óriási eltérések vannak, mondhatni teljesen új típus, ezért nem nagyon tudnak a vájt fülűek mit írni a spec. problémákra. A Megane topicot meg azért ajánlotta a kolléga úr, mert a tapasztalataink szerint az egyes SC tulajok ott inkább megfordulnak, mint itt.
köszi a választ. nem vagyok egy nagy autó szakértő.
nekünk olyan van hogy ha tekerem a kormányt van egy halk karistoló hang. valami légzsák feszítő izét cseréltek rajta de minden bizonnyal nem az volt a hunyó, mert még megvan. azt mondták ez "tökéletes", biztos a szervó csinálja, de azt megnézték és az tökéletes. nem értem kristálytisztán. meggyőződésem hogy ez nem volt amikor megvettük.
ha van tipped akkor megköszönném.
egyébként nagyon tetszik a kocsi, az egész családnak.
Bármi megeshet. Nem tudok egyértelmű igent vagy nemet mondani erre a kérdésre. A külső hőmérséklet mérő automata klímásnál komoly szerepet játszik a klíma automatikus üzeménél (hasonlóan, mint a páratartalom érzékelő és a fényérzékelő), mivel információkat vesz belőle a számítógép.
De hogy manuálisnál ez hogy lehet, azt nem tudom. A tippem az, hogy semmi köze a kettőnek egymáshoz.
Ha ezt érezted ki a válaszomból, akkor elnézést érte. Nem lettél elküldve sehova.
Azért egy picit nézz magadba és gondold végig, mennyi információt adtál akkor, amikor segítséget kértél. Ha nem kapsz választ a kérdésedre, azt gondolom, az nem a mi hibánk. Egyikőnk sem autószerelő és még ha azok is lennénk, tippelgetni tudnánk csak ennyi információ alapján, esetleg elkezdünk barkóbázni, hogy kiszedjük belőled, mihez is kérsz segítséget.
Nem is arra gondoltam, hogy te fogod a vaterán árulni, de volt már rá példa a Laguna II hasonló szerelési útmutatójával kapcsolatban, hogy hülyegyerek jött a fórumra, hogy neki van ilyen és eladó ennyimegannyiért, meg a Vaterán is árulja. Nem kell mondanom, mi volt a reakció.
Sztem ez itt egy közösség, ha nem is ismerjük face2face egymást, de egy dolog összeköt: ugyanolyan típusú autónk van. Én próbálok segíteni és ha nekem problémám lesz, akkor gondolom a közösség többi tagja próbál segíteni.
Ellenben nem szeretek játszani olyan dolgokkal, amik nem teljesen legálisak, legalábbis nyíltan nem.
Éppen ezért szeretném megkérni cs_gaborka-t, hogy moderáltassa ki az ominózus hozzászólást.
Legalább rólad tudjuk, hogy Scenic I, 1.6-os benzines (RXT csak a felszereltség). Neked is tudom tanácsolni a Megane topicot, ott sokan vannak és sokan benzinesek, 1.4, 1.6, biztos tudnak segíteni.
Ellenben benzinesek figyelmébe ajánlom, hogy nem árt néha gyújtógyertyákat cserélni a motorban, a gyár által előírtakat belerakni (és nem a szomszéd által javasolt überfasza Magnetti Marellit vagy Championt vagy feltűnően olcsó kínai hamisítvány NGK-t) a megfelelő intervallumban. Aztán amiről nagyon sokan el szoktak felejtkezni, mert minek azt, csak a pénzt viszi gyújtás kábelt is illik cserélni bizonyos időközönként, ugyanis elöregszik, oxidálódik a réz, stb. Észre se lehet venni és már nem úgy indul az autó bizonyos esetekben.
Mint ''bűntárs'', el kell ismernem, teljesen igazad van, és belátom, vissza kellett volna olvasnom a régebbi hozzászólások között és nem történik meg mindez.
Nem tudom, ki tudná kimoderálni az ominózus hozzászólást - így talán még lehetne köszörülni a csorbán.
Egyébként én tényleg csak saját célú felhasználásra szántam (mármint nem pénzszerzés).
Akkor az Scenic I lesz, mert a legrégebbi II-es is 2003 május környéki, ami még csak 5 éves.
Ezenkívül ha ilyen problémád van és azt szeretnéd, hogy valaki foglalkozzon is vele, akkor nem árt ellátni információval az embereket. Például baromira nem érdekes, hogy Scenic, ellenben hogy milyen motor nem indul, az már sokkal inkább. Érdekes lehet a km is. (női problémafelvetés: van egy piros autóm, nem indul, mi lehet a baja???)
Tehát alapvető probléma van a kérdés feltevéssel, illetve ha Scenic I-ről van szó, akkor sokkal hamarabb találsz választ a Megane topicban.
A toronycsapágy állóhelyzetben való kormánytekergetés közben ropog/kattog, a kormányösszekötö pedig menet közben rosszabb úton kopog. Persze a kopogás lehet még más is a kormányösszekötön kívül, de az is mind futóműalkatrész.
Jobb oldali visszapillantó tükör alján egy kis fekete műanyag, az az érzékelő.
Ha abban van a hiba, akkor a Megane fórumon valaki készít ilyet házilag, ami tökéletesen működik 2e Ft körül. Sztem keresd KoAn-t ezzel. Egyébként még lehetséges, hogy a kijelző egséghez befutó kábel stekkernél van kontakt hiba, az is hasonlót tud produkálni.
Egyszer már előadtam a szervízben a problémát, határozott választ nem tudtak rá mondani. Szerintük előfordulhat, hogy van valami kerék, ami pörög, azon mágnes, és egy álló mágnes, ez szabályozza a gyújtást, és valami elállítódhatott. Elnézést, ha hülyeségeket írok, nem vagyok túl járatos ezekben a dolgokban.
Persze ott a szervízben nem produkálta a dolgot... aztán nem is csináltak vele semmit.
Gratulálok hogy ennyire nem foglalkozol semmivel és senkivel.
A megszerzett anyagokat megoszto(tta)m veletek abban a reményben, hogy ez nem lesz minden idetévedő szerencsevadász számára elérhető és pl holnap nem találkozok vele a vaterán 2.500 Ft-ért cd-re kiírva (amellett, hogy ennek is van jogtulajdonosa, stb, nem publikus anyagról van szó, rákeresve se találod meg sehol a neten).
Gondosan ügyeltem arra, hogy ez a link még véletlenül se kerüljön ki egy nyilvános fórumra, írtam róla legalább 3x, hogy a fórum nem warez, stb, mindenkinek e-mailben küldtem el, erre jön egy kedves ember és beleszarik mindenbe.
Hello! "Egymásra találtunk" a problémánkkal,ugyanis az én scenic-em is ugyanazt a melegen nehezen indulós hibát produkálja.Télen ok. reggel ok. ha kint áll a napon,akkor van úgy hogy nem ok.Ha sikerülne valami problémafeltárás, igazán megoszthatnád velem.Amugy imádom a masinát.1,6 RXT 2000 kiadás.
gallo: Igen, erre gondolok én is, nem beszélve arról, ha már nagyon csúnya (láttam egy szervizelésünkkor a kölcsön kapott Megane-ban milyen iszonyatosan tud kinézni ha már úgy igazán megondul...) akkor ugye ez plusz költséget is von maga után, és gondolom nem 5000Ft bár anyagárban max. a töredéke lehet :-( Nem beszélve, ha valaki eladás elé kerül, egy ilyen dolog, első benyomásként szépen el tudja riasztani az érdeklődőt. Joggal kérdezheti, mit csináltak ebben az autóban... tehát előbb utóbb plusz költség, amiről beszélünk. Mert pl. egy Astra, de sorolhatnám a típusokat, NEM kopik le, mert nincs ami lekopjon... de ha már Astra, nem ragozom, egy egészen más szemlélet. Az ember átül és érzi, hogy úgy össze van rakva... ezt nem tudom másképp leírni, de valami ilyesmit érez az ember. Talán mert keményebb, talán mert anyagában is valamiféle masszívságot sugároz, nem tom ;-)
adykaq: Nincs mit :-)
zadorip: Észre fogod venni ;-) Nekünk úgy jelentkezett (feleségem kb. 2-3 hónap után hallotta csak meg), hogy egy bizonyos vasúti átjáróban, a hiba szempontjából egyébként a helye lényegtelen, olyan tompa mély huppanást lehetett előlről hallani, mondjuk így: vuuúp :-)
Most viszont kopogó hangot ad, ha pl, rámegyek egy néhány centis szintkülönbségre, pl. csatornafedő, vagy lassan rágurulok egy kavicsos részre, akkor is, és ez most szól elől hátul, mintha el akarna szabadulni a futómű... :-(
Hali! Szal ott tartok, hogy meg lesz valamikor csinálva a fűtésellenállás nevű cuceráj a ventillátor működését orvosolandó. 4-es fokozatban megy tehát, de akkor a klíma nem hűt. hehe. Viszont ami érdekes, hogy valahol víz maradhatott az esőből, mert a külső hőmérő folyamatosan 14-16 fok között mutat még 30-ban is. Attól függően változik, hogy merre dől az autó... hehe. Tehát ha vki tudja merre van az érzékelője, akkor mondja már meg plízz, nekiállnék kitakarítani.
Neb@sz... Jóhogynem a Balaton partján mentél át Szlovéniába.. :-))
Sztem Kaposvárhoz a legközelebbi határátkelő is vagy 60km körül lehet. Nem akarok nagyon mellé lőni, de a Szlovén-Horvát-Magyar hármashatár környékén Nagykanizsa van, a horvát határnál Letenye, a Szlovénnál pedig Tornyiszentmiklós a határátkelő.
Köszi az infót. Mindjárt azon kezdtem gondolkodni, hogy osztrákiának megyek a 8-ason, aztán majd visszafelé arra, amikor már nem lesz kajánk. 3 hétre megyünk, úgy hogy kell egy kicsit pakolni hazait. De ha csak a hűtőtáskát nézik akkor az nem gond. Egyébként nyers termékre vadásztak, vagy kész kajákra is. Milyen üzemanyag árak vannak arra?
Kaposvárnál mentem át autópályán. Mindenkit néztek, nem kotorásztak. A hűtőtáskát felnyitották minkét kocsinkban. -Legújabb információm szerint, (nem néztem utána) felfüggesztették az élelmiszerekre való tilalmat, viszonta a Szlovénok bevezették az autópálya matricát. Min. fél éves kb. 8e Ft. Ha valaki tud biztosat engem is érdekel, mert a jővő hét szerdán megyek Bledbe.(SLO)
Akinek levegőterelő kell az ablakaira, az szóljon, mert sikerült a nagykerrel beszereztetni, így van óccsóért. Én holnap megyek az enyémért. 6.000.- HUF körül megáll a bruttója, négy darabos.
Ha felszereltem akkor csinálok fotót is, csak a kocsit is le kellene mosnom, poros, mint állat... :-))
Én nem hordokgyűrűt, mégis kopik az ajtóbehúzó. Az előzőben is kopott. Pedig alig volt/van bennük km. Csigaevők egész egyszerűen rossz minőségü műanyagot használnak. A kormány küllője is kifényesedik hamar. Meg a váltógomb is. Spórolnak 2 fillért és állandó bosszúságot okoznak a tulajnak. Apróságok ezek, de ezek (is) határozzák meg egy autó minőségét.
Szia apisti! Én holnap szándékozom arra menni Spanyolba. Mennyire vészes ez a horvát kotorászás? Melyik határon voltál? Mindenkinél kotornak, vagy inkább azoknál, akik hozzájuk mennek?
Elnézést, ha már volt téma, eddig nem olvastalak Benneteket.
6 éves a Scénic-ünk. Tavaly nyáron jött elő egy olyan hiba, hogy hiába akarom beindítani, nem indul be, csak sokadikra. Aztán télen elmúlt, és a meleg időjárással megint előjött. Ha reggel állok ki a garázsból, rögtön indul, ha állok a napon, csak sokadikra. Bár nem minden esetben igaz, de tendenciaszerűen igen. Az akku jó, pörgeti az indítómotort(?) rendesen.
Az autónk 1.5-ös, a kisebbik méret, nem Grand. Sajnos nem futotta rá mint ahogyan az 1.9-re sem :-( Biztosan jobb lett volna, a csomagtartó miatt mindenképpen, na mindegy, ez van, ezzel nincs is probléma.
Igen, természetesen tudom, hogy létezhet és létezik is típushiba, de amikor erre felhívod a szervízben a "szakember" figyelmét, a válasza, miszerint "nem ilyen utakra lett tervezve..." szerintem elfogadhatatlan. Akkor árulni sem kellene ilyen utakra... azt hiszem. Sőt, tovább megyek, az hogy sz.r anyagból készül egy alkatrész az nem tervezési hiba, az nem típushiba, legfeljebb annyiban, hogy a "költséghatékonyság" oltárán szándékosan áldozzák fel anyagi okokból a minőséget :-(
A Maruti gondolom azért nem kotyog lötyög, mert ahhoz a súlyhoz van tervezve, gondolom, ezt meg ehhez kellett volna.
Elnézést, ha egy kicsit "paprikásnak" tűnik a hangulatom, TERMÉSZETESEN NEM ELLENETEK, NEM FELÉTEK IRÁNYUL, ezt talán mondanom sem kell ;-) csak bosszantó, hogy egy nem olcsón vásárolt "nyugati" autó ilyen színvonalat képviseljen.
És akkor még nem szóltam a "felveszem a rönós kabátot és szakember vagyok" szemléletű szerelőkről ;-) sokat tudnék mesélni... Szinte szinte MINDEN javítás pl. kormányszervó csere után egy héttel ismét meg kell jelenni a szervízben, mert vagy lötyög valami, vagy éppen nincs 1,3,5 mert éppen a közelben javítottak valamit és szétugrott a váltókarnál egy vezetősín... szervó után kétszer kellett visszavinnünk, hogy pontos legyek. Az ablakemelő miatti visszahívást követően zörgött az egyik hátsó ajtóban valami, visszavittem... én h.jjje :-) gyerek szétszedi (kb negyed óra mire rájön hogyan kell) kivesz egy alkatrészt, reszelgeti, majd visszateszi, persze azóta is zörög ugyaúgy, illetve erősödött, emiatt már nekem kellett "hozzányúlni", hogy mindez rendbe legyen... nem folytatom. Illetve még a puha műanyagról, bal kezünkön nincs gyűrű... egyszerűen a sok használattól kezd elvékonyodni és lekopni a puha réteg :-(
A világos szín természetesen nem hiba, nem az anyagok hibája, sokkal inkább a marketingesek számlájára írom, "azokat" úgy sem szeretem :-)
Tornycsapágy és kormányösszekötő cserén (is) már túl vagyunk... :-)
És végül, hogy egy kis "jót" is írjak, az autót összességében szeretjük, csak rossz amikor rossz ;-) főleg, mint említettem, ennyi pénzért. Igaz még nem hagyott ott minket sehol, de azért ezek nélkül a bosszúságok nélkül is elviselnénk mint családtagot, a kisbocit :-) mint ahogyan el tudjuk a kis Marutit, akarom mondani az "esőkabátot" mert annak becézzük. Ha belegondolok, hogy 18 db-ot vehettünk volna a nagytesó árán... :-))
Van olyan is, hogy komplett szervízkönyv (kb 100MB), segítségével darabokra szedheted és (jó esetben) össze is rakhatod az autót ;-) Sőt ha minden oké és még marad is alkatrész... :-)
Bocsi, ha már volt téma, de nincs időm nagyon visszaolvasni. Újdonsült Scenic II tulajdonos vagyok és van egy kis problémám a kézikönyvvel. Ez egy franciából hozott autó és ezért csak francia kézikönyv van hozzá. Kérném, hogy akinek van magyar vagy angol kézikönyve, szerelési könyve, vagy hasonló leírása számítógépen bármilyen Scenic II-höz, az ossza meg velem/velünk webcím, e-mail vagy hasonló formában. ( Nem találtam a neten sehol. ) Ha valaki nagyon unatkozik akár a saját autója rövidített leírását is bescannelhetné. Nagy segítség lenne akár csak egy rövid leírás is, mert ennyi kütyü/extra közül nem minden működése egyértelmű elsőre.
Én is csatlakozok az előttem szólókhoz, én 60 ezer km-t tapostam a Scenicbe 4 év alatt (vasárnapi autó volt) 2004-es évjáratú autó lévén még benne volt az összes gyerekbetegség! A garanciális visszahívásokon kívül toronycsapágyat cseréltettem (gariban) és a szokásos ablakemelő műanyagpöckök törtek el amit szintén gariban orvosoltak, ezenkívül semmi baja nem volt!
A későbbi Sceniceknél már ezeket a hibákat nem lehetett felfedezni, de ezek a hibák nem kerültek 1 Ft-ba sem.
Véleményem szerint a világos belső sokkal később lesz (láthatóan) koszos mint pld. a fekete és nekem jobban is tetszett (bár ez teljesen szubjektív vélemény)
4 éves korában a műszaki vizsgakor csak a vizsgadíjat kellett befizetni nem kellett semmit cserélni azután fájó szívvel anyagi okok miatt eladtam.
Az "etalonnak" tartott VW-kon a behúzófogantyúról akkor is lekopik a gumiborítás, ha nincs gyűrű az user kezén.
Ha ki szeretnéd javíttatni a megkopott fogantyút vagy kiégetett ülést az alábbi linket látogasd meg : http://www.automagic.hu/szolg.htm
Csak csatlakozni tudok az előttem szólóhoz. Nekünk egy sima egykilendes dönci van Privileg + P-EPACK változatban, igaz a belső kárpitozás sötétszürke (hála Istennek). 110E km-el (most néztem, mit is írtak a garifüzetbe bele) vásároltuk 3 évesen, és azóta a következő hibái voltak: albakmosó szivattyú egyfele szállította a vizet#házilag mgcsinálva; kiégett a H7-es izzó# xenon bele; alsó középső motor-váltó tartóbak csere# 12.200.- szereléssel; jobb oldalról nem mindíg veszi vissza az indexet#nem túlzottan zavar.
Jelenleg a kocsiban 148E km van. Nem említettem az olaj-, szűrő, stb. cseréket, amiket é nem számítok hibának. Használjuk nap mint nap, nem hétvégi kocsi. Mondjuk az is igaz, hogy minden meg van neki adva, és vigyázunk rá.
Minden autónak vannak típushibái, így a Scenicnek is. Nem tudom, hogy a tied Grand vagy sima, de pl nekem Grandom van, ami üresen másfél tonna. Ezt nem hasonlítanám össze a 700 kilós Marutival.
A Scenicben tipushiba a toronycsapágy, az alkatrész 7.000 Ft, a csere pedig otthon ingyen, szerelőnél se lehet több 5.000-nél, ezen kívül a kormányösszekötők, stabilizátorpálcák és a talpas gömbfelyek kopoghatnak. Mindegyik bagatel összeg és a cseréje is egyszerűen kivitelezhető házilag.
A puha műanyagok lekopásával kapcsolatban javaslom, hogy számold meg, hány gyűrű van a feleséged és a saját ujjaidon. Ha eg sem, akkor nem értem, mitől kopott le. Amennyiben pedig 1-nél több, akkor megtaláltad az okot. Bármilyen autóban leszedik a borítást a gyűrűk, ez nem Rönó specifikus.
A világos kárpitot pedig ki lehet tisztítani/tisztíttatni szépen. Évente 1x elviszed profi autokozmetikába komplett belső tisztításra, olyan lesz, mintha most hoztad volna ki a szalonból. Kifizeted érte azt a 10-15e Ft-ot és nem bosszankodsz a kosz miatt. Ehhez hozzá tartozik, hogy az enyém 4 éves, 129.000 km van benne és nem koszos a kárpit, pedig Privilege és világos. 3 gyerekem van, az első tulajnak pedig 5 gyereke volt. Ezért végképp nem hibáztatnám az autót a koszolódásért, mert nem magától koszolódik be.
És még valami: a ráncfelvarrott Scenic II már szinte hibátlan autó. 2006-ban már biztosan olyanokat gyártottak.
Lehet jobb volna a meglévő verziókkal foglalkozni, egészen pontosan a minőséggel...
A miénk ősszel lesz 3, de annyi probléma volt vele, és van jelenleg is, hogy feleségemnek teljesen elment tőle a kedve :-( Most éppen kotyog az egész futómű, a legkisebb gödör esetén is, ahol a 17 éves Marutink vígan ugrabugrálva, de hangtalanul "suhan" át... :-) 68e km körül nem pesti használat mellett azért nem hiszem, hogy normális dolog az ilyen szintű "elhasználódás", hozzáteszem már kétszer cseréltek alkatrészeket a futóműben is... Csak a használpiaci árak megtekintése után tudtam meggyőzni, hogy nem érdemes cserén gondolkodni, "jobban" járunk, ha javíttatunk... :-(
Egyébként szép meg jó, meg minden ;-) de a minőség csapnivaló, és ez sajnos a belső műanyakra is vonatkozik, tehát esztétikailag is "rendesen" amortizálódik az autó, pl. a puha érintésű műanyag (ajtóbehúzó) szép lassan már több helyen is kezd elfogyni az alatta lévő kemény rétegről...
Az már csak hab a tortán, hogy azért vagyunk büntetve a világos kárpitozással és szőnyegezéssel, ami bármennyire is próbálunk rá vigyázni, két gyermek mellett bizony koszolódik, és természetesen nem tisztítható tökéletesen, mert anno ragszkodtunk plusz 100eFt-ért az automatikus távirányítóhoz. Gondolták a kényelmes fajtája csak had szívjon (ezzel is)... ;-)
Köszi Hevi57-nek és v tibornak a pollenszűrős segítséget. Más. Most voltam Horvátoknál. Ha húst, tojást tlálnak akkor nemcsak elveszik hanem büntetnek is. Én eldugtam a pácolt húst. A hűtőtáskát megnézték. Direkt szendvicseket tettem bele, mert azt lehet. Jó utat ha mentek.
Az eleje kimondottan tetszik, a hátulja rémes (különösen a grand verzióé) a müszerfal szerintem a Twingo szinten (kicsit hiányolom a Scenic III komolyságát). Remélem nem ez a végső verzió.
Apisti kereste a pollenszűrő tipusát. Közzéteszem az Olajboltosoktól kapott szűrőkre vonatkozó információkat. Én megvettem tőlük mindegyiket és korrekten jó is volt mindegyik a gépbe. Jól jöhet másnak is: Motortipus: K9K 722, 2004 évjárat, 1.5dCi, 60kW Olajszűrő: sm142/mecafilter Levegűszűrő: pa7450 Pollenszűrő: pc8164 (aktívszenes is van) Üzemanyagszűrő sct st498, visszajelzős st499.
Ehhez kapcsolódva (az én hülyeségem miatt) nekem kimaradt egy visszajelzős üzemanyagszűrő ELADÓ! 5000 Ft a bolti ára. Ennyiért eladó! (csongrád megyében van de minden megoldható) Akit érdekel dobjon egy mailt és megbeszéljük!
Ja igen, és manuális klímás Éppen vissza is olvastam, és éppen látom is, hogy valszleg kapcsoló hiba. Hogy a fene vinné el.... mit kóstálhat egy ilyen? Ki tudom cserélni én magam? Hehe, szép halál lehet megbontani a műszerfalat.
Szasztox! Hát ez már csak nem megy, hogy pár hetet mennjek hibásodás nélkül. Eddig megúsztam egyszerű és olcsó cserékkel, sőt a fék problémámat is megoldotta az új fékolaj és első fékbetét csere. De most egy idegesítő hiba jött elő, amit kénytelen leszek megcsináltatni, és már előre sejtem, sokba fájhat: szellőző venti nem hajlandó csak 4-es fokozaton menni, persze akkor meg hangos nagyon. Most, hogy voltak ezek az átkozott nagy esők, 1x 2x hallottam, hogy serceg vmi a venti működésekor, de menni ment, ráadásul száraz helyen is hagytam, hadd mennjen. Erre fől most meg sztrájkol. Érdekes, hogy a klímát kapcsolja, ha 1-be forgatom, de a venti nem megy. Tudtok valamit erre mondani? steve
Több dologra tudok gondolni, de egyik sem egyszerű..
Első körben vedd ki a biztosítékokat mind és rakd vissza. Elképzelhető, hogy a ventillátor biztije halódik. Aztán a nézd meg a motortérben levő biztosítékokat is a légszűrőház mellett.
Ha minden rendben, akkor keríts egy Scenices ismerőst, aki hajlandó beáldozni a saját klíma vezérlő egységét egy próbára (elég egyszerű kivenni). Persze a tiedet is érdemes átrakni a másik autóba, ha azzal jó, akkor semmi baja. És végül ha minden OK és a másik veérlő egységgel sem megy a móka, akkor le kell bontani a műszerfalat és kiszedni a ventillátort. Ez lenne a legnagyobb szívás az összes közül. Lehet még valahol kábel szakadás is a ventillátor környékén, de ez másképp nem fog kiderülni, csak ha ki van belezve a verda.
Amikor kivetted a ventillátort, adtál neki 12V-ot direktben megnézni, hogy indul-e egyáltalán?
Vagy amikor a helyén volt, meggyőződtél róla, hogy a ventillátor tényleg nem forog, bármilyen fokozatban is van?
Kicsit többet is írhattál volna pl arról, hogy manuális vagy automata klímás a kocsi.
A manuál klímásoknál volt már precedens a ventillátor fokozat kapcsoló hibájára, igaz eddig teljes halálról nem láttam írást, csak olyanról, hogy 1-2 fokozat ment el. Azt pedig emlékeim szerint a kapcsoló cseréje oldotta meg.
a vége (Volvo márkaszervíz): 535e HUF! (ebben volt némi engedmény----))))), céges, nem nekem fájt.
A kocsi maga kb 1,1-1,3 között érhet, röhej...
Off volt, de állítólag ezek a Volvo 1,6-os motorok a Renault-tól jöttek, és nem 105 hanem 150 körül kell vezérműszíjat cserélni. Én idáig nem vezettem vezérműszíjcsere álló autót, de oljan vezetni, mint a bicikli aminek ugrik a lánca..., most h kicserélték ég-és-föld...
Ja, ja gtk.-nál ezt kell csinálni. Én is jól jöttem ki belőle, a "roncsot" feltettem, a harmadik elvitte (nepper), aztóta egy alkalommal már láttam, lábra tették a verdát.
Így végül is én is jól jöttem ki. A bontó ajánlatától 400E (!!!!!) pluszban jöttem ki.
ma vettem a bárdinál üzemanyag szüröt 6600 csere 1500 nem vészes most már meg nyugodtam mert 47000-nél a mutato és gyári volt benne most szerintem 20-30 ki kell birni az utángyártottnak is .
Minden szakszervíznél adottak az alkatrészárak, adottak a rezsi óradíjak és adottak a művelethez tartozó normaidők. Ha neked 2 óra alatt végzik el a 3,5 óra normaidejű melót, akkor is 3,5 órát fogsz fizetni, max pihentetik kicsit az autódat a műhelyben úgy, hogy közben a kutya se nyúl hozzá.
EBBŐL KIFOLYÓLAG SZINTE FORINTRA PONTOS ÁRAJÁNLATOT KELL(ENE) TUDNI ADNIUK A SZERVÍZRE.
Nemrég számolgattam, nekem az alkatrészár kb. 50E minusz kedvezménybe állna meg, vagyis 40E körül. Ehhez hozzájön a szerelőm munkadíja, ami szvsz. egy tízes, vagy cakk-pakk. olyan 50E HUF. Hozzáteszem, hogy a technológia szerint minden alkatrészt cserére vettem fel, azonban lehet, hogy az ékszíjfeszítőt pl. nem kell cserélni.
Ma kértem árajánlatot a vezérműszij cserére a renaultnál 90ezer az anyag szij,vezetők,feszítő,vízpumpa és 20a munkadij ez 110ezer.Ez nem pontos ősszeg csak k.b re mondták.
Szevasztok! Kellemes tapasztalat: Nekem még nincs két éves a bocim (1,5 dci 106le). 40e-s szervízre jelentkeztem. Irányár:65e Ft. Kérdezetm, hogy miként lehet csökkenteni. Azt mondták maximum úgy, hogy a pollen szűrőt mivel nem kötelező nem cserélik ki. Felvetettem a hozott olajat. Azt mondták mivel még garanciális ezért nem lehet. A végén csak megeggyeztünk a hozott olajban (csak most, csak nekem). Igaz szerintük az 5W40 ELF EVOLUTION SXR(EXCELLIUM LDX) olajat rajtukon kívül senki nem árulja. Én az olajdepóban megrendeltem, 2nap múlva meghozták. 5L = 7.500Ft+1.300Ft szállítási költség. Szervíz után nagyon kellemesen meglepődtem amikor a végszámlán 18.000Ft szerepelt. Most már csak a pollenszűrő van hátra. Ha valaki megírja a tipusát megköszönöm, habár a fényképes csere leírás miatt igyis-úgyis vissza kell keresnem. További jó írogatást mindenkinek, én mindet elolvasom!
Köszi, jó ötlet volt, mert aztán ott tudtam meg, hogy 10000-ért van 24l-es, ami hűt, fűt, 12V, 220V a PLUIS-ban. Holnaptól - állítólag - az Auchan-ban is ugyanennyibe fog kerülni ugyanez. ORION, ami persze kínai. De, hát mi nem az manapság!? Üdv.
Jó ötlet volt, köszönöm. Elmentem, de végül is a PLUSZ-ban vettem 24l-est 12V és 220V működtetési lehetőséggel 10000-ért. Azt hiszem holnaptól már lesz az Auchan-ban is ugyanez ugyanennyiért. ORION. Persze ez is Kínai, de hát mi nem az. Egyébként azért volt jó ötlet elmenni az Auchan-ba, mert ott egy "koma" épp' a fülem hallatára érdeklődött, hogy van-e már a fent említett termékből a polcokon, mert ő bizony már olvasott erről az Auchan újságjában. Ekkor kérdeztem meg tőle, hogy pontosan miről is beszél, és végül is ő mondta, hogy a PLUSZ-ban már kapható ez a hűtőláda. Úgy,
Má' meg is vagyok. Este hattól kb két óra volt próbaúttal mindennel, ebből az első óra azzal telt, hogy rájöttem, hogyan megy vissza a dugattyú, illetve célszerszámosítottam a műveletet (nyomva forgatni, mintha egy csapot zárnánk el). A másik már negyed órás rutin volt ... :-)
Aztán ha már benne voltam, lekaptam az elsőket és csikorgás "mentesítettem" ... :-)
Mi azelőtt légitársasági dolgozóként repülővel jártunk, bár egyszer akkor is ótóval mentünk, mert nem lehetett összehozni. Amikor nem kocsival mentem akkor béreltem. Reptéren föl, reptéren le, mert nélküle valóban meg sem tudunk már moccanni. Összességében kocsival gazdaságosabb, de igazából csak az autópályáról lehet gyönyörködni. Nincs idő! Nekem olyan százas körüli átlagom szokott kijönni az úton, ami azt jelenti, hogy bizony min. 15 órát menni kell, ha le akarom futni a tervezett távot. Ilyenkor nem lehet sokat megállni, totojázni. Éppen elég "veszteség" a 3-4 óránkénti pisilés. Már vagy tucatszor suhantunk el Nizza, Monaco "mellett" a pályán, gondolatban már többször voltunk bent a városban, de gyakorlatilag soha. Arrafelé nincs RCI üdülő, azaz csak kemény költséggel lehet éjszakázni, ezért ez csak álom maradt. Szóval ha gondolod, akkor jövőre lehet valamit alkotni. Mi oda vagynk kötve Malaga mellé, mert ott van 1 üdülési hetünk, és ha már fizetjük a fenntartási költséget, akkor már igénybe is vesszük. Az RCI pont az már sokkal rugalmasabb, rengeteg helyből lehet válogatni, csak időben kell lépni. Most nem mondom, hogy csatlakozzatok, (20-án indulunk), mert plusz helyeket már nem-igen lehet szerválni - legalább is nem aranyáron. Most valószínűleg kihagyjuk osztrákiát az EB, meg a kerülő miatt. Először megyünk majd Horvátországon és Szlovénián keresztül, miután azt írja az újság, hogy az M7-en normálisan végig lehet menni. Bécs felé nagy kerülő, a 8-ason meg sok szarakodás.
A Renaultnál ugyannyiba kerül a vezérműszíj szett mint a Unix tradenél, ha valakinek most kell, akkor eredetit vegyen inkább. A renault nagyon levitte az alkatrész árakat, nagy visszaesés volt az utóbbi időben.
Én benne lennék, mert a buszos, vagy repülős külföldrejárás nem az én asztalom. Buszban nem férek el, repülővel meg tulajdonképpen nincsen is bajom, csak azzal, hogy kint meg ohne autó, nem igazán lehet megmozdulni, vagy csak nagyon kötötten. Bérelni meg szintén egy valag pénz, kaució, ugyanott vagyok, ha lábom utazom ki, és az utóbbi esetben nem függök senkitől sem. No meg az sem utolsó, hogy az utazás alatt csak nézem a tájat, és ha valami gyönyörűt lát az ember, akkor csak megáll, ha lehet 5 percre fotózni, miegymás...
A Vilach-i kutat ismerem - legalábbis egyet ott - az A2-es mellett, ott tankoltunk, amikor Udine-be mentünk.
A gyári riasztóval kapcsolatban nekem személy szerint mncsen infóm, de lehet, hogy hagyományos értelemben vett riasztó nincsen benne, csak indításblokkoló - immobiliser. Nem mélyedtem e tárgyban el. Nekem váltózár van applikálva a döncibe, így vettem a verdát.
A HSZ hosszát tekintve, nyugodtan írjál, akit nem érdekel, az úgyis átugorja, akit meg érdekel, az meg végigolvassa és hálás az infóért. Szerintem. :-)))
Egyedül amivel kisebb felszereltség, mint a régi, az az üvegtető, de legalább nem fog susogni a szél, ha már gyorsan megyünk, 340nm-rel meg azért lehet gyorsani menni :D
Sziasztok! Régen voltam már, de itt könnyű visszaolvasni. Tegnap vettem egy "assistance"-t. Kellemes meglepetés volt, hogy ehhez meg se köllött mutatni az ótót. Ma bocikámat megajándékoztam a "Bear-Lock"kal. Most már nyugodtabb leszek.
Azt megtudja valaki mondani, hogy hogyan lehet kideríteni egy szabadkezes ótónál, hogy van é benne gyári riasztó, mert én semmi nyomát nem látom. Amikor zárom a központi zárat akkor villan kettőt az irányjelző, oszt annyi.
Sziasztok Trotter66 és Joe 65 Visszatérve a spanyol útra felőlem lehet valamit szervezni. Én RCI pontban vagyok, tudok 2 hálós, 6 férőhelyes apartmanókat foglalni klf. helyeken, csak időben kell kitalálni, mert eléggé foglaltak. Persze tavasszal és ősszel könnyebb. Hát igen elég sok kerót elfüstöl az ember és tényleg számít a kicsi különbség is, de maximum arra van lehetőség, hogy az úton előre jelzett árak alapján válasszon az ember kutat. Általában sietünk, az engedélyezett sebességhatárok betartásával napi 1500-1800 km-hez menni kell. Nem éri meg lemenni a pályáról és bemenni valahova bóklászni olcsóbb kút után, ha csak nem tudsz egy fix pontot. Elég nagy időveszteség. Nekem egy ilyen van sz olasz határ előtt Villach, ahol egyszer töltöttünk egy hetet, ahova mindig bemegyek tökig tankolni, mert olaszban tutitra drágább az anyag. A korábbi tapasztalatok szerint olaszban volt a legdrágább, aztán francia, német, osztrák. A legolcsóbb mindig spanyolban volt. Tavaly megdöbbentem, mert franciában drágább volt, mint olaszban. Abban egyetértek, hogy kell a kizökkentés a montóniából, ez valóban a fizető kapuk előnye, csak időnként egy kicsit bosszantó, amikor 10 percenként ér az ember kapuhoz. Természetesen majd beszámolok az útról és bocika viselkedéséről. Na ez túl hosszú lett, ez már szómenés???
2.0 dCi Grand Scenic, privilége, törésmentes (körbemértem), 2.5millióval az új ára alatt. A reflektor is xenon, körbe van fóliázva, elöl is le van fóliázva az autó és összesen 2hónapot volt használva, februárban lett leadva egy Mercedes-be beszámolva. Garanciális problémája sem volt, a kilométer valós, megnéztem rendesen.
Egyelőre még nincs nálunk, de pár kép van róla. :) (1-2nap van hátra, elvben :D)
Amiben jobb, mint a régi: ESP, félbőr belső, facelift, LEDes hátsó lámpa, 150 lóerős, hatos váltó, MP3 CD, bi xenon, elöl-hátul radar, ülésfűtés, félbőr ülések, hátul külön nyitható ablak, stb...
Műszakilag és külső-belsőleg mint egy ÚJ autó, csak az új árát már elvesztette. :)
Hajnalba egy kis oszlop nekem jőtt :) majdnem agyvérzést kaptam az idegtől,és a saját figyelmetlenségetől.ez van megtörtént az első kopp.Már leadtam javításra remélem már készül.Úgy hiányzik.
A lényeg: leállítod az autót úgy, hogy a kártya benne van az olvasóban és kiengeded az elektromos kéziféket (ha be van húzva, akkor nem bírod kiakasztani a bowdent. Autó sebességbe, kiékelve az első kerék, felemeled az egyik oldalát, kerék le, mivel nincs behúzva az elektromos kézifék, így ki tudod akasztani a kézifék bowdent. Belül kicsavarod az alsó csavart, ami a kengyelt fogja, így el tudod felfelé fordítani a kengyelt, és emlékeim szerint a dugattyút úgy kell visszanyomni, hogy közben forgatod is (pl egy széles fejű csavarhúzóval, de itt lehet, Lagunában biztosan kell forgatni, Scenicben nem vennék rá mérget, ha megy befelé forgatás nélkül, akkor nyert űgy, egyébként pedig ismert a megoldás).
A leírás pedig: MR370SCENIC3.pdf 33A fejezet Hátsó fékbetétek - Leszerelés-felszerelés
Hátsó fékbetét csere előtt vagyok, egy pici kérdésem lenne azokhoz, aki már csinált ilyet (pl. eLGee). Vana valami különös faxni benne a kézifék miatt, vagy kb olyan mint az elsőé? Esetleg valamire jobban odafigyelni? A dugatyú visszanyomás ugyanolyan mint elöl?
Köszi az infókat, három 7re mentek? Az már döfi:-)) Így biztosan nem unalmas a dolog. Titkos vágyam, egy Nyugat-Eu-s körutazás egyszer valamikor, talán 2-3 autó konvojjal.... Hmmmmmmmmmm.
Én a Media Markt-ban vettem tavaly akcióban 10E HUF-ért. Kibírta a görög túrát, csak a szivargyújtó olvadt meg kisség a folytonos használat mellett. Mostanság update-lem egy komolyabb kapcsolós egységre, az majd bírja. Amúgy tuti kínai, de jól működik. Kiszedtem a középső ülést és annak an helyére lett betéve.
7000Km, még leírni is sok, még úgy is, hogy lesz egy megalvás. Aztán csak óvatosan! Az utiköltséggel kapcsolatosan igazad van, bár azért 4-500 liter gazolin esetében már érdemes arra is odafigyelni, hogy mennyi az annyi. (c:§ Franciaországban igen jelentős különbségek voltak az üzamanyagárak között ugyanazon kutaknál is, tájegységtől - tartománytól - függően. Mondanom sem kell, hogy az Auchan volt a kedvenc. Egy baj volt csak vele, hogy 20h után önkiszolgálóvá vált, és akkor már csak speciális kártyákkal lehetett fizetni - persze nyilván csak nekem voltak ismeretlenek ezek a kártyák, a helyieknek nem. Egyébként a pénzdobálós, vagy jegy húzos autópálya-díj fizetésben is lehet találni pozitívumot - bár nem sokat -, mégpedig azt, hogy az ember kicsit kizökken a többszáz kilométeres monotonitásból - szerintem.
Ja, és Andalúziáért pedig igen komolyan irigyellek! (c:§
Ja, és még valami; nem tud valaki autós hűtődoboz - akár használt is - beszerző helyet?
A bontókban általában csak komplett lökhárítókat adnak el, mert ha kibeleznék, a maradékot a kutya se vinné el. Általában 25.000 körül mozog a lökhárítók ára.
A segítségeteket szeretném kérni. Márciusban vettem egy új Scenic II.-t. Sajnos szombaton sikerült egy kutyával összeütközésbe kerülni, aminek következtében az eleje megsérült a kocsikának. "Csak" a műanyag részek: a hűtő előtti fekete rácsok eltörtek, meg az alsó "tepsi" ami az ütközőre kapaszkodik (így most az kicsit lifeg). Tudtok-e valami tippet adni, hogy ilyen alkatrészeket be lehet-e szerezni bontóból, és ha igen honnan?
Évek óta járok oda 2-3 hétre. Nem vészes a dolog. Ott soha nem láttam a pakkocc szokást. Voltam már suzukival egyszer, mondeóval vagy ötször, bocikával most megyek először. Én szoktam vezetni egyesül, bár a nejem is vezető és nem szőke. 1 fix üdülési hetünk van (MIRAFLORES) Malagától cca. 40 km-re Marbella irányába. Ez közel 3200 km "háztól-házig". Az utasok miatt szoktunk egyet éjszakázni rönyóhonban F-1 hotelban, úgy közelebb a spanyol határhoz. Hónapokkal előre foglalom neten, így mindig van biztosan. Ahhoz az 1 héthez szoktunk RCI pontokért 1-1 hetet még foglalni, mert igen, elég messze van és nem is keró a sok, hanem az autópálya díj. Sajnos arra nem matrica rendszer van, aki megy az fizet! És nem keveset. Az idén sikerült úgy szervezni, hogy az első hét északabbra Valencia környékén lesz, onnan megyünk le a Mirafloresbe egy hétre, majd onnan visszafelé északabbra Alicante környékén lesz a 3. hét. onnan hazafelé jövet nem hiszem, hogy megállunk, bár semmi sem lehetetlen. Egyébként az utak jók, az üzemanyag általában olcsóbb, mint az útvonalon bárhol, bár igazából ilyen árszinten az a kis különbség szinte bakfitty.
Azannya! Útiberszámoló lesz?? Nem kis vállalkozás, nem kis út, két megalvással, vagy csak eggyel, esetleg váltott sofőrökkel, mint a buszosok? Mesélj, mert Spanyolhonba van éppen kívánalom, hogy menjünk, csak marha sok az üzaköltség.... És állítólag a matadoroknál a kocsik 80%-a parkolóskoccos....
Gratula! Jó az ótó, kényelmes és gazdaságos. Én 20-án indulok spanyolba bocikámmal (GS 1,5 döci 106 ló) és kis családommal. 7000 körül szokott lenni a vége. Remélem minden OK lesz.
Szia! Nem vetted talán észre a javaslatomat az üzemanyagszűrővel kapcsolatban, aminek a lényege az, hogy nézd meg milyened van, és az alapján vásárolj. Én olyan visszajelzősöket láttam, aminek az aljába megy be a víz érzékelő dugó. Az oldalán lévő "bütyök" az a leeresztő szelep. Egyébként tőlem simán visszavette a rönyó azt a szűrőt, ami nem lett jó.
Nehogymá' nem férjen el a Velsatis ebben a topicban... ;-)))))) Én személy szerint örülök az adatoknak. Hátha egyszer majd lesz egy nagyvas is a repertoárban...
Döfi. Én 23-án utaztam Dél-Franciaországba másodmagammal, 2db bringával a csomagtartó ajtaján, június elsején jöttem vissza. Összesen 4300 Km-t ment az ótó, 50-160 Km/h-ig, átlagfogyasztás: 6,5 l. 1.5dci 100Le. A fogyasztással és a kényelemmel maradéktalanul elégedett vagyok. Viszont szembesülnöm kellett az izzócserével az elsőlámpákban. )c:§ Hát, szóval, izé.... Persze meg lehet csinálni, de - szerintem - enyhén szólva is gáz ez a megoldás. Valószínűleg megütött volna a guta, ha nincs meg a Trotter66 féle "szerelési tanácsadó" (hála neki érte!). (c:§
Pár hete nyúzom a kicsikét és felmerült néhány kérdés!
- A gyári riasztó néha beriaszt, ne tudom, hogy miért. Néha ha lezárom sipol néha nem.
- Szerintem elég sokat eszik: Nyíregyháza-Budapest oda-vissza 8,9l/100km 130km-rel a pályán+pesti tökölés. (reméllem ez le megy majd a vezérműszíj+olajcsere+szűrőcsere után). Bár nekem a kis Clio is 8,5-öt evett.
- Minden benne van az autóba kivéve a szabadkeze kulcsot és a befordítható tükröket. Az előbbi nem vazar, de a befordítható tükrök nagyon jól jönnének. Van arra lehetőség, hogy utólag beszereltessem.
A hétvégén volt egy kicsi bütykölés miután megjöttek a szűrők. Pollenszűrő csere 10 perc azzal együtt, hogy a szűrő helyén befújkáltam egy kis klímafertőtlenítőt. Levegőszűrő csere kb. fél óra, mert a szűrőház feletti takarólemez egyik csavarját csak hosszas szenvedések után tudtam kivenni. A lemezen ott pont van a csavar körül egy kis perem és ebben megáll a víz..... Olajcsere holnap a szerelőmnél. A gázolajszűrőt csak elokoskodtam. Megvettem a visszajelzős gázolajszűrőt arra gondolva, hogy az érzékelő benne van a házban, de nem. A ház oldalán van egy lyuk ahova az érzékelőt bele lehet tenni. Tehát van egy érzékelős gázolajszűrőm eladó annyiért amennyiért én vettem. Ha valakit érdekel dobjon egy mailt. (Csongrád megyében van, de minden megoldható.)
1170 km-t mentem a hétvégén, átlag sebesség 92,8 km/ autópálya 130-160 között átlag fogyasztás 6,8l/100 :-))))szerintem nem rossz 2,2 dci 150 paci- 1780 kgs az Önsúly....Velsatis
Tudom, hogy nem ide tatozik a téma, ez egy scenic fórum...de néha szeretném egy pár adatot ide beszúrni, általános infoként.. NAGYON JÓ AZ A RENAULT MOTOR
Nekem sincs :) de nem rossz dolog a blokkoló itt Hévízen 40 es az egéssz város 59nél 30ezer volt a bünti(NEM NEKEM) visszatérve a pályára és a közlekedésre.A scenic-el hazajöttem úgy Wien-ből 110nél a pályán sem mentem többet,a főutakon 90.Így 5,8 at mutatott a fedélzeti.Jó kis kocsi ez a scenic,nagyon is jó.
Ezt a hűtőatmosást én is megejtem majd,amúgy tényleg nem érdemes mosni a kocsit.Ma vasárnap van ez a nap a családé,ha nincs hosszú út akkor családi nap van.Kell ilyen is.Lézerblokkoló vásárlásán gondolkodok nincs valami jó tanács??A blinder-t javasolják de az kicsit húzós árba.Olyan van egy havernak 250-el rámértek az M7-és semmi,neki már sokezerszer megmentette a jogsiját.C-32 AMG.
Mosni?? Minek? Jön a zuhé... Amúgy ma a Daihatsuval csapatam, olcsóbb a benzin, mint a gázolaj... :-)))) Voltam csütörtökön klímásnál ellenőrzésre, de minden rendben találtatott a döncin. Javallotta, hogy mossam át a hűtőlamellákat, sok a bogár benne... Talán jövő 7végén lesz rá időm, hogy ledobjam az elejét és átslagozzam.
A csapágy cserénél maradt a gyári. Viszonylag jó áron megkaptam 44e. A szerelő kb. 2 órás mukáért kért 10e. Nem sajnáltam teljesen korrekt volt a kilométer 144000 a kicsikébe.
Tudna valaki segíteni hogy lehetne beszerezni a Multifunkcionális tárolórekeszt könyöktámasszal, scenic II-hez nekem 1 lapos tepsim van és elkelne a könyöktámasz, használt is érdekel
A kormányt ha tekerem, van egy halk karistoló hang. A szervízben már kicseréltek valami légzsák feszítő izét. A hang továbbra is megvan. Azt modják megnézik, hátha összeér valami, de addig is legalább legyen ötletem mi lehet.
A meganeklub adatbázisából másoltam ide :) Emlékeztem, hogy nemrég valaki publikált a kilincs leszerelésről, de nem voltam biztos benne, hogy most megtalálom (a honlap költöztetés miatt), de szerencsével jártam. Nézegessétek a honlapot van sok újdonság stb.
Sziasztok! 2 napig nem voltam, de most visszaolvastam. Szia Hevi! Ha még nem vettél üzag.szűrőt, akkor én javaslom megnézni, hogy milyen szűrő van a gépen és az alapján venni. Több féle szűrő előfordul. Figyelmedbe ajánlom a 10015-16 hsz-mat a témában.
Ez a leírás érvényes a Scenic II-re is.
Megane II. kilincsében lévõ mikrokapcsoló cseréje
Az autó:
Megane II., 2004.09. havi, GT privileg, 1,5 dCi 100 LE
A tapasztalt hiba:
Elõször a bal hátsó, kb. 2 hónap múlva a jobb hátsó, majd rá 3 hónappal a jobb elsõ ajtók kilincsein lévõ zárógombok mikrokapcsolóinak meghibásodásai miatt ezekkel a gombokkal nem lehetett zárni a kocsi központi zárját. A kilincs minden más funkciója mûködött.
Javítás:
Márkaszervizben vettem 3 darab mikrokapcsolót. (A szabadkézi kártyát érzékelõ (kártya jelenlétet érzékelõ) antennával együtt árulják ezt a mikrokapcsolót. 77 01 209 342 ajto kilincs nyomogomb) Feladat, hogy a külsõ kilincs belsejébõl el kell távolítani a rossz mikrokapcsolót antennával együtt és a helyébe kell rakni az új alkatrészt.
Munkafázisok1.Ablakemelõ kapcsolóház eltávolítása. Egy csavar fogja, csavarfedõ kupak alatt található a csavar feje. Az ablakemelõ kapcsoló háznak a jármû eleje felé nézõ végén van egy hosszú nyelve, ami befogja, befeszíti a mûanyag házat a kárpit alá, ne ott kezdjük el feszegetni, hanem a másik végén (hátsó részén) pattintsuk ki.
2.A belsõ zárnyitó szerkezetet szintén egy csavar fogja, itt is csavarfedõ kupak alatt található a csavar feje. A belsõ zárnyitó szerkezetetmûanyag házának kiemelését a kocsi eleje felõl próbáljuk, mert hátul erõs bütyök rögzíti, szorítja a kárpit alá. Amikor a mûanyag ház kijött, akkor óvatosan fordítsuk magunk felé a hátulját. A hátulján találunk egy téglalap alakú fedõkupakot, ennek hosszabb oldalán van két nyelves patent, csavarhúzóval a nyelvet kiakasztva levehetõ a kupak, így a zárnyitó szerkezetetháza kézbe kivehetõ, a téglalap alakú fedõkupak viszont a zárnyitó huzallal együtt az ajtóban marad.
3.
Távolítsuk el a hátsó ajtókárpit felsõ részét. A kárpitot most már csak erõs mûanyag patentok fogják. Én az ablakemelõ kapcsolóház helyén kezdtem meg a kárpit lefeszítését. Vigyázni kell, mert ugyan itt alul két laza mûanyag zsinórral össze van kötve az ajtó maradó fix része a lejövõ kárpittal! A patentok szétfeszítése után, de mielõtt végleg leszednénk a kárpitot, ezt a két laza mûanyag zsinórt ki kell akasztani a maradó részbõl. Megjegyzem, hogy jó erõsen kellett magam felé húzni a kárpitot, mire az elsõ patent engedett, eztán már lejött körbe szépen.
4.
Feltárult az ajtó belseje. A kilincs-szerkezetet azért nem látjuk még, mert belül az ajtóban a zárszerkezetet egy fekete mûanyag elem takarja/védi (feltételezhetõen az ajtóba bejutó csapadéktól). Figyeljük meg (fényképezzük le) a fekete mûanyag elem elhelyezkedését.
Ez a mûanyag elem 2 patenttal van rögzítve. Nekem csak roncsolással sikerült kiszednem a patentokat
A patentok kiszedése után kis ügyeskedéssel kiforgatható a mûanyag védõelem az ajtó belsejébõl.
5.
A fekete mûanyag elem kivétele után (zseblámpa fénye mellett) most már látható a kilincs-szerkezet ajtóban lévõ belsõ része. A kilincs-szerkezet alján van rögzítve egy elektromos csatlakozó, amit szét kell húzni. Ez a csatlakozó köti össze a kilincsben lévõ mikrokapcsolót és a kártya jelenlétet érzékelõ antennát a jármû elektromos hálózatával. Ha ezt a csatlakozót nem húzzuk szét, akkor nem tudjuk majd a kilincset kívülrõl kiemelni az ajtóból. (Van egy másik elektromos csatlakozó is a kilincs-szerkezeten, de az eldugva helyezkedik el, gyakorlatilag alig látszik és hálisten azt nem is kell bolygatnunk.)
6.
Most kell azt ajtóból kívülrõl kiszerelni a kilincset.
Tudni kell, hogy a külsõ kilincs két darabból áll: magából a fogantyúból (amit megfogunk és nyitogatunk) és a zárbetétbõl (fix rész).
A zárbetét a hátsó ajtón igazából nem tartalmaz kulccsal nyitóható zárat, valójában csak egy zárbetét formájú mûanyag vakdugó, ami olyan formájú, mint a bal elsõ ajtón lévõ igazi zárbetét.
Ezt a zárbetétet egy fém retesz rögzíti az ajtó belsejében. Ezt a fém reteszt kell kinyitni ahhoz, hogy kívülrõl simán ki tudjuk emelni a zárbetétet. Ennek a retesznek a kinyitása okozta nekem a legtöbb gondot, mert sokáig nem tudtam rájönni, hogy hogy mûködik a retesz
A reteszt az ajtó élén lévõ lyukon (kb. 10 mm átmérõjû) keresztül érjük el. A lyukat mûanyag kupak takarja. A kupak eltávolítása után erõs fényû zseblámpával tekintsük meg a reteszt. Gyakorlatilag egy matt, szabálytalan formájú laposvasat keressünk. Ennek a laposvasnak a felsõ szélébe kell egy kampót beakasztanunk és így magunk felé húznunk a laposvas tetejét. Elég könnyen nyílik, jön felénk a laposvas felsõ része, ha be tudtuk akasztani a kampót. (Ehhez a részhez érdemes tanulmányozni a szerelési kézikönyv 51A fejezet hengerzár kiszerelése részét, ami a Klub honlapján megtalálható.)
Ha kinyitottuk a reteszt, vegyük ki a zárbetétet.
Ekkor húzzuk meg (NE NYISSUK, hanem párhuzamosan az ajtó lapjával húzzuk meg) határozottan a kilincset a kocsi hátulja felé, a zárbetét üres helye felé, ekkor érezni fogjuk, hogy kiakad a kilincs. Vegyük ki a kilincset, de figyeljünk arra, hogy a kocsi eleje felé nézõ végén ott az elektromos vezeték a csatlakozóval, azt is óvatosan vegyük ki a lyukon keresztül.
Hurrá, kezünkben a kilincs, benne a rossz mikrokapcsoló!
7.
A kilincs belsõ felén, a kocsi eleje felé nézõ végén van egy fekete mûanyag fedõlemez, azt távolítsuk el, nem fogja semmi, könnyen leszedhetõ. Alatta lapul egy pici csavar, ez rögzíti a kilincs belsõ részét takaró mûanyag elemét. Ha ezt a csavart kivesszük, akkor a csavartól elindulva óvatosan feszítsük le a kilincs belsõ felét takaró mûanyag elemet. Figyelem! A takaró mûanyag elem csavartól számított túlsó vége a kilincs elem alá egy nyelv segítségével be van bújtatva! Tehát itt nem szabad feszegetni, hanem amikor a takaróelem félig ki van pattintva a helyérõl, akkor a csavar felé meg kell húzni, hogy a túlsó végén a nyelv ki tudjon jönni!
Ha levettük a kilincs belsõ felét takaró mûanyag elemet, akkor már hozzáférünk az antennával egybeszerkesztett mikrokapcsolóhoz.
Kukába kidobni a kapcsolós részt, helyette berakni az újat.
8.Visszafele már adja magát a dolog.
A zárbetét visszarakása után a laposvas reteszt a lyukon keresztül vissza kell tolni egy csavarhozóval (tehát a laposvas reteszt rá kell zárni a zárbetétre).
9.Az elsõ ajtó kárpit leszerelésének sajátosságai:
A könyöklõbe integrált fedeles tároló rekesz (doboz) 2 belsõ patentjának eltávolítása után a doboz két rövidebb oldala közepének külsõ részén van két mûanyag karom, ami befeszíti a helyére a dobozt. Tehát kiszereléskor a két rövidebb oldal közepét kell kicsit a doboz belseje felé nyomni, közben felfelé húzni a dobozt, hogy kiszabaduljon.
A kárpitot alul megkezdve le kell feszegetni magunk felé húzva, a kárpit teteje felül FIXEN rögzítve van! Ha kiszabadultak a kárpit patentok alul, akkor a kárpitot fel kell hajtani és ki kell támasztani.
(A hátsó ajtón a kárpit teteje érdekes módon NINCS rögzítve az ajtóhoz!) Az elsõ ajtón a kárpit saját testébõl öntött mûanyag patentok itt már nem olyan erõsek, mint a hátsó ajtón. Jobb alsó sarok patentje nekem le is tört, de mivel ez egy erõs és nagy patent, ezért könnyen -fémtüskés megerõsítés után- megragasztásra került.
Azóta minden cserélt kapcsolóm prímán mûködik. Most azt várom, hogy mikor romlik el a 4. (bal elsõ ajtó) kapcsoló, mert az még eredeti.
Sajnos (nem kellett) nem bontottam le az A oszlop borítást Scenicben, de nem lehet nagy ördöngösség.
Ha jól emlékszem az ajtó ütközőgumiját, ha lebontod be tudsz nézni alá az ajtó felől elég meleg van biztos nem törik el, ha egy kicsit kifeszíted, lehet, hogy lesz alatta egy fül amit be kell nyomni, hogy kiakadjon.
Lehet, hogy jön erre valaki aki vette már le és tud segíteni, sajna több ötletem nincs.
A nyomógombos ajtóim közül a bal első (amelyiket a leggyakrabban használom) tökéletesen működik. A több pedig alkalomszerűen vagy zár, vagy nem. Nem tudok rájönni a lelkivilágára. Néha attól záródik, ha hosszan (10 mp) tartom nyomva, néha meg attól ha nyomogatom. Olvasom a fórumokban, hogy 10-12 ezerért csere. Olyankor mit cserélnek? Mikrokapcsolót? Ha valakinek van egy kicserélt rossz azt szívesen megnézném.
Köszönöm a tippet, meg fogom nézni. Azonban - sajnos - az én "cicergésem" inkább olyan, mintha egy apró kavicsdarab vagy- ami valószínűbb - egy szélvédő üvegdarab (szilánk?) zörögne ott, amikor nem tökéletesen sima úton közlekedek. Azt esetleg nem tudod véletlenül, hogy az A oszlop kárpitját le lehet-e bontani valahogy büntetlenül?
Nem akar(ta)lak kioktatni, de ha már úgyis elolvastad a hsz.-emet akkor csak annyit kellett volna írnod, kérdezned, hogy a lent említett cég tudná-e orvosolni a kijelződ hibáját.
Arra már egyértelműen azt írtam volna, hogy igen ! Minél hamarabb megkeresed őket annál jobb, nehogy a kontakthibából komolyabb károsodása legyen a kijelzőegységnek amit esetleg nem vagy csak jóval drágábban tudnak megjavítani.
Án úgy tudom, hogy szemből kilehet "pattintani" a kijelzőt a műszerfalból, de nem került rá sor amíg Scenic tulaj voltam.
Az ablaküveg és a műszerfal között van egy vékony szivacs lehet, hogy az cicereg. Megane II-nél volt olyan, hogy elengedte a ragasztás és lelógó szivacs "cicergett" ez csak tipp, de ingyen van ránézni :)
Ne legyél má' ilyen szigorú! (c:§ Lehet, hogy a boldogságtól és az örömkönnyektől nem vette észre - vagy nem is figyelte -, hogy már volt szó a műhelyről kicsit korábban. Inkább örvendezzünk együtt!
Egyébként azt tudja valaki, hogy egy ilyen kijelző-javításnál csak magát a kijelző-egységet, vagy pedig az egész műszerfalat kiveszik-e? Ugyanis nálam meg valami cicergés jön jobb elölről, a szélvédő alsó sarka és a műszerfal találkozása irányából ( A oszlop ).
Örömmel értesítek minden topiktársat akinek kijelző gondjai vannak, hogy javítható a dolog.Nekem ma csinálták meg. Ár:40.000.- Egy év garit adnak rá. Cím:HAUDEK AUTÓMŰSZER Bp.XIII.Alig utca. 12.
Sziasztok, kicsit nem voltam, és lásd milyen sok HSZ született! :-))))
Az Alig utcai témához, még annyit, hogy a '80-as években már elég nagy híre volt a villamossági boltnak, és a nem messze lévő javítóműhelynek is. Én a Scenic tolatóradarjának és a kürt-projektjének hiányzó kellékeit itt szereztem be, mert egyrészt van választék, másrészt szakemberek szolgálnak ki, és nem tukmálják rád ezt, vagy azt, ha biztos vagy benne mit szeretnél, akkor maximum hozzáteszik, hogy ez meg amaz szerintük jobb, de a választás a tiéd. Szóval igazi kiszolgálást kapsz, és meglepően normális árfekvéssel. Ja és ráadásul türelmesek is a laikussal szemben, kivárják, míg kinyögi az user, hogy mire kell neki az aktuális kütyü.
Én úgy tapasztaltam, hogy nem létezik olyan kütyü, vagy biszbasz, ami náluk ne lenne. szóval tök jó beszerzési forrás. Csak ajánlhatom.
Köszönöm én mindig rákattintok a "könyvjelzőre" és legközelebbi látogatásomkor "ugrás a könyvjelzőhöz" pedig nincs is Scenicem, de vagytok itt néhányan akiért érdemes ide is benézni :)
Nem pörög ez a topic annyira, hogy napi több100 hozzászólást kelljen átolvasni, max 10-20 post születik. Azonkívül baloldalt ott a fórumkereső.. csak használni kellene.
Helló uraim a kijelző mindenkinél elromlik???Nekem is ez a rémálmom,hogy egyszer csak game over!!Akkor javítható a lent leírt helyen??Mennyiért?A 180ezer felér egy érvágással!!
Nem akarlak elkeseríteni, de.. az emberek 99,99999%-át egészen biztosan zavarja, ha éjszaka a műszerfal kiégeti a szemét, ezért teljesen automatikusan leveszi minden újabb autó a műszerfal fényerejét a világítás felkapcsolására. Emellett még állítható is a fényereje tetszés szerint baloldalt az elektromos kézifék mellett.
Nappali fénynél azért erősebb a háttérvilágítás, mert különben semmit nem látnál belőle.
Phű... Kiszaladtam megnézni, és tényleg ott van! Az a jó a bociban, hogy még most is fedezek fel benne újdonságokat! :) Ezt most épp a Te segítséged révén. Nagy kő esett le a szívemről. Köszi a segítséget még egyszer!!!!
Komolyan mondom NEM HISZEM EL, hogy 2 hsz-el lejjebb ott a válasz a kérdésedre és ennyit nem vagy képes visszaolvasni a SAJÁT ÉRDEKEDBEN?! Elszomorító :(
Le van véve a kijelző fényereje. Ott van lent, a fényszórómagasság állítónál. Ha le van véve és bekapcsolod a világítást, akkor elhalványodik, ha lekapcsolod a világítást, akkor teljes fényerőn van. Ha visszatekered, akkor mindíg maxon lesz a fényerő a kijelzőn. Remélem ennyi csak a "baj".
Nem akarlak elkeseríteni, de nekem ugyanígy kezdődött tavaly karácsony környékén. Aztán egyszer csak elment teljesen..... Készülj fel rá, hogy 180000ft-od bánja, hacsak nem garanciális. A szemét rönyó nem ismeri el, hogy gyárihibásak.
Az elején még én is reménykedtem. Biztos, hogy a tied is így fog járni. Nekem most kivan véve, és egy cimbim próbálja megbuherálni, vesztenivalóm nincs. :(
Nnnna a kijelzővel kapcsolatban nekem is megvan az élményem és 1,5 hónapos bocim első hibája:
Ma vettem észre az alábbit: indítás után szép fényes a kijelző, kiválóan látszik minden érték és ikon. Ha azonban felkapcsolom a világítást, akkor a kijelzőn lévő számok és ikonok teljesen elhalványulnak. A világítás kontroll lámpa és az index továbbra is megfelelő fényerővel világít. Ha lekapcsolom a világítást, akkor minden visszaáll és ismét van fényereje a kijelzőnek. Valakinek van hasonló tapasztalata? Mi lehet a hiba oka?
Maximális mennyiségű pirospont az olajboltosoknak. Tegnap délután e-mailben kértem, hogy adják már meg a szűrők kódszámait és ma reggel itt volt a válasz. Még arra is külön kitértek, hogy aktívszenes vagy sima pollenszűrő is van. A gázolajszűrőnél vagyok kicsit elakadva. Sajnos alulról nem látszik, hogy visszajelzős e a szűrő. Mi történik, ha a nem visszajelzős helyére visszajelzőset teszek és nem dugok rá csatlakozót? (Az ára ugyanannyi!!)
Sziasztok! Ma újabb kalandom volt a szűrővel. Tetőcsomagtartó kapcsán ráakadtam a Meteor nevű társaságra és bementem hozzájuk. a csomagtartót nem vettem meg, mert eléggé gagyi volt, de amikor láttam, hogy egy hatalmas cég, bedobtam fényképpel a szűrőt, elmesélve, hogy hogyan járat a rönó márkaszervízben. Keresgéltek hosszasan, telefonálgattak, majd örömmel újságolták, hogy ha megrendelem, délutánra meglesz. Csak hozzávetőlegesen kérdeztem meg, hogy "no és honnan jön?" Hát a rönótól. OK mondtam. Délután hívtak, hogy megjött a portéka. Hurrá!! Kértem nézze meg milyen az alja,azt mondja csodás, de van rajta műanyagban egy mély lyuk. Bravó mondtam ez az, ami nem jó, ez az amit a rönóban rám tukmáltak, majd visszavettek. Ennyi, holnap megyek vissza a pénzért.
Sajnos nem tudok nyilatkozni, vagy sesíteni, mert én a Formula3000 cégtől veszem neten az olajat. Szűrőt még nem vettem tőlük, azt mindíg az Unix-nál veszem meg.
Azonban úgy gondolom, hogy valószínűleg bevállalható a neten keresztüli szűrővétel is. Típusra nem kereshető náluk a szűrő?
Olajcsere esedékes az autón. (1.5 dci, 59kW, 2004.) Az olajboltból rendelem az olajat és látom, hogy vannak szűrők (olaj, levegő, gázolaj, pollen) is. Érdemes innen rendelni szűrőket, vagy jobban járok, ha a szerelőm rendeli meg. Ha innen jó rendelni, akkor tud valaki tipusszámokat mondani?
Korrekt szerelés, grat hozzá! Egyezik az ízlésünk, nekem a Daihatsuban van egy mp3-as fej meg két 16-os macaudio 2 utas hangszóró. Ég és föld a különbség a gyárihoz képest... Erősítő, mélyláda nálam sem jöhet szóba, nincsen igény rá.
Nincs mit! Én nem vagyok májer, csak már ezt a hangszórócserét megcsináltam az MII Grandtouromban is és ezután amikor megjött a Scenic egyértelmű volt, hogy kb 35-40e forint befektetéssel kategóriákat javítok a hangzáson. Nem nyomatok tücctüccöt, de aki hallotta mindenki seggre van esve, hogy a gyári, nem túl acélos fej mit szól ezekkel a hangszórókkal. Szóval aki javítani akar a gyári zajforrásán annak szívesen átadom a tapasztalataimat.....Az erősítő, meg mélynyomó nem az én világom, nincs is nekem! Sok sikert!
A helyzet az, hogy a Hertzhez nincs semmi rács meg semmi keret....csak natur hangszóró.....d=130 mm, ehhez tartozik egy beépítési mélység és egy mágnes átmérő. A Hertz-et mélysége miatt egy az egyben be lehetett volna tenni, de mivel nagy a mágnese az nem fért be a gyári hangszórónak kiképzett kúpos mélyedésbe. Mivel a hangszóró membránja és a kárpitba pattintott gyári rács között volt távolság kifelé simán engedett, tehát a hangszóró pereme alá tettem egy távtartó karikát annak kiemelése miatt. Majdnem száz%, hogy az általad vásárolt hangszórónak 4 füle van, de a rönóban csak két csavar fogja be a hangszórót így stabilabbnak gondolom a távtartó karikát, persze meg lehet azt is tenni, hogy becsavarozáskor teszel 1-1 6-os anyát a hangszóró fülei és a kárpit közzé. Ha ezt választod akkor azt mondom, hogy a hangszóró pereme alá ragassz öntapadós szivacs csíkot a nemkívánatos cicergések és zörejek végett!
Én az már első napokban kicseréltem a gyári hangszóróimat Hertz-re! Minőségi hangszóróban nem nagyon fogsz találni a gyárival azonos beépítési méretűt! A Scenic II-ben hátulra 6mm vastag gyűrűt kellett csinálnom a kétutas Hertz sugárzók alá és ennek segítségével az eredeti hely barkácsolása nélkül beült a hangszóró és a gyári rács is gond nélkül visszapattant. Előlre is Hertz szett került. Itt egy picit meg kellett hőlégfúvóval ösztökélni az ajtókárpit műanyagát, hogy befogadja a hangszórót. Ide asszem 8mm-es gyűrűt tettem. A gyári magassugárzó is selejtezve lett, én beültettem a könnyen kipattintható keretbe a csipogót de lehet kapni a márkaszervízben ezzel a kerettel kompatibilis vakdugót és arra mehet szépen a csipogó.
Nekem olyan problémám van a bocimmal,hogy belső keringésen poros levegőt fúj. Szerintetek mi lehet az oka,a pollenszűrő új.A klímát tisztítottam illatosítós valamivel a nevét nem tudom már kidobtam a flakonját. Segítséget előre is köszi
Kérdezném a hátsó ajtókba rakott-e valaki hangszórókat?
Milyen méretü hangszóró kell? Kell-e külön a rádión valamit átálitani, hogy a hátsó hangszórókat vezérelni lehessen? Kazettás rádióval szerelt (autentic +)
Sajna ebben az 1.6-os benzinesben nincs turbó, pedig odacsapnék akkor egy-két nagyobb arcú sportkocsisnak. :-)
Sajnos a haver felsorolt a gyújtótrafókon kívül egy-két másik gondot, amit a legutóbbi szerelésnél le is ellenőrzött, majd javasolta, hogy kezdjem el beszerezni a trafókat. Beszerzem, beszereltetem azt meglátjuk, hogy mi lesz. Csak, mint lejjebb említettem, uncsi a sok szervízbe járás. Pedig még legalább négy évig nem szeretném lecserélni.
A turbó csövei rendben vannak? Típushibakánt írják a döncikről, hogy lerázódhat a levegőcső, és olyankor erőtlen a moci+sokat eszik. Egyszerűen orvosolható a bilincs és a cső helyretételével és meghúzásával.
Köszi az infokat kollégák. Kezdem gyűjteni a pénzt, mert nem húz, és szerintem sokat is fogyaszt. Azután service. De egy kicsit bosszant, hogy negyedévenként meg kell valamiért látogatnom a szervízt. Remélem, hogy csak az enyim ilyen hibásodős, mert már ki is találtam, hogy Grand Sc. II. lenne a következő autóm.
Nem régen vásároltam meg első Scenicemet (I. 1.4-16V, 2001.08.havi)). Légyszi mondjátok meg nekem, hogy a computer miért villog a hatótávolság kijelzésénél. A többi funkció rendesen működik.
Ezen kívül a térképolvasó lámpa alatti központizár visszajelző lámpa mögött valami motorka(?) folyamatosan berreg ami idegesít. Szétszedtem , befújkáltam WD40-el de továbbra is berreg. Mi célt szolgál.
Sziasztok ! 2 hete mutattam, hogy milyen frankó üzemanyagszűrőt vettem a rönó szalon- márkaszervízben. Úgy mondották, hogy vak dugó van benne, ezért jó lesz nekem is, mert nem vízjelzős. Kiderült, hogy egy frászt. A dugó nem vak, hanem normális, azaz kellene bele a vízjelző dugó, amim nincs. Becsületükre legyen mondva, hogy szó nélkül visszavették és visszaadták az árát - 10028 Ft-ot. Felajánlották, hogy rendelnek 18 ezerért olyat, ami talán jó lesz. Eddig még nem kértem. Most már csak az a kérdés, hogy hol lehet olyat kapni ebből a fajtából, aminek teli az alja, azaz nincs ott a vízérzékelő csatlakozó fészke.
Köszi, össz-vissz két alkalommal cseréltem csapágyat gépben, az elsőt egy szívódiesel Lancer kombin, de azzal költöztünk, meg most a muzeális 1982-es Yamaha Poet-emben, a többi számos verdámban nem kellett.
Akkor elmondható, hogy a Scenicben sem típushiba a csapágy tönkremenetele...
A csapágy élettartama nagyban függ az igénybevételtől és amivel sokan nem értenek egyet attól, hogy hétfői-keddi-stb. csapágyat építettek a szeretett bociba.
Ha sokat megy rossz úton, és/vagy 5-7 személlyel esetleg utánfutóval akkor biztosan kevesebb lesz a várható élettartam, mint azoknál akik jó úton járnak kevés terheléssel.
Volt már arra is példa, hogy 60 ezer km-nél cserélni kellett egy megkímélt autónál, míg másnál több 100 ezres futásteljesítmény után is hibátlan.
Persze.. hivatalos verzió szerint csak hátsó féktárcsával együtt lehet cserélni, párban..
Nem hivatalosan szétszeded az egyik oldalt hátul, megnézed a benn levő csapágy számát (ha van), ha nincs, akkor kinyomod a csapágyat (amennyiben már eleve kukaérett a dolog), és jó magyar sublerrel leméred a csapágy jellemző méreteit. Ez alapján fogod az SKF csapágykatalógust és keresel egy ugyanolyat, majd bemész az SKF boltba és veszel vagy rendelsz olyan méretű csapágyat. Persze vigyázol nagyon az ABS mágnesgyűrűjére..
Persze kihagyhatod a szétszedést, ha bemész szalonba és van a raktárban új tárcsa, az alkatrészraktáros pedig a kezedbe adja buzerálásra (és csapágy számának leolvasására). Ha ez nem megy, akkor a kiszedett csapággyal kezedben mehetsz a csapágyboltba, hogy ilyet neked ide de azonnast..
Hátsó kerékagycsapégyra van valami ökletetek. Renult horror árat adott meg. Meg ha esetleg valaki tudna segíteni szerelési utmutatóval azt nagyon meg köszzönném.
http://www.renault60.hu/ Innen vegyetek trafót 10000 körüli az ára és csak BERU-t ajánlanak a megane-osok ! A rángatást más is okozhatja pld. pillangószelepház elkoszolódása stb. A meganeklub oldalán találtok róla leírást most nincs időm megkeresni bocs.
Téligumi, inkább, majd szeptember környékén, vegyél, a raktárak már kiürültek, túltároltat meg inkább ne vegyél. Neked milyen méret kell 16"-ban?
Azért megkérdezem hátha még van valahol, de nem sok reményt fűzök hozzá... Felni az biztos lesz, nemrég néztem, kiskerárban, valami 17E-ért vesztegették darabját.... Az húzós szvsz., ennél sztem olcsóbb is létezik.
Az 1.6-os motorhoz hol lehet gyújtótrafót kapni? Lehet, hogy szükség lesz rá, mert hidegen mintha rángatna a motor, kimarad a gyújtás. Érdekes, de melegen nem veszem észre.
Természetesen az is lehet. Most valami eltájolódott a rendszerben, mert elég badarságokat mutat. Ha megszorzom a megtehető km-t a mutatott fogyasztással + hozzáadom az elfogyasztott mennyiséget, akkor több literrel kevesebb, jön ki mint 60. Bár hozzá kell tenni, hogy kezd "észhez térni", most direkt lementem megnézni, hogy mit mutatnak a számok, és már nem is olyan nagy a különbség, de még mindig nem éri el a 60-at az össz.mennyiség. Persze ne kukacoskodjunk, azt biztosan lehet tudni, hogy ha elkezd villogni a sárga lámpa, akkor 50 km-re még biztosan fussa.