Keresés

Részletes keresés

kukácska Creative Commons License 2023.09.22 -1 0 57299

A Medicalban azt mondták, hogy azért van náluk ekkora várólista, mert az orvosaik nem csak náluk rendelnek. Volt(van?) olyan orvosuk is, aki a Bajcsyban volt/van főállásban, mellette rendel/t még a kerületi vagy a Bajcsyhoz tartozó kerületek (X., XVIII.) egyikének szakrendelőjében, így náluk csak 1 (egy) napon rendel/t.

Állítólag azoknak az orvosoknak, akik magánrendelőkben is és állami rendelőkben/kórházakban is rendelnek, vezetni kell egy erre kialakított rendszerben. Ez eredetileg az orvosok ellenőrzésére jött létre, de ma már a beteg nevét és TAJ számát megadva, a házi orvos is simán lekérdezheti a beteg leleteit.

Előzmény: Patreides (57289)
kukácska Creative Commons License 2023.09.22 -1 0 57298

www.nav.gov.hu

Itt az összes járulékot, adót és adójellegű befizetési kötelezettségeket megtalálod, évekre visszamenőleg is.

Előzmény: lakeeden (57295)
Patreides Creative Commons License 2023.09.22 0 0 57292

Nem a TB-re. A TB címén.

Amúgy meg mindenhez add hozzá a 27% áfát, amit mindenki "befizet", aki bármit vásárol.

Előzmény: pokj== (57290)
Patreides Creative Commons License 2023.09.22 -1 0 57289

Korábban az jól működött itt, hogy a TB finanszírozásodat oda vitted a kerületi szakrendelőbe, vagy a Medical-ba, mindegy volt, te döntöttél... Utóbbi helyen lehetett időpontot foglalni már akkor, amikor a szakrendelőben még nem... Ma meg már itt is, ott is várólista lehet bizonyos vizsgálatoknál... De a rendszer jó volt, országosan is működhetne. A TB-finanszírozást, ami jár, oda vinné a páciens, ahová akarná, amiben megbízik, ha úgy gondolja, vagy csak ott van időpontja elfogadható időben, akkor a magánba.

Csak az a baj, hogy valójában a TB nem finanszírozza a vizsgálatokat-kezeléseket a valódi bekerülésükben, ez a baja a kórházaknak is, ezért vannak újra és újra eladósodva. A magánegészségügyben viszont a valódi bekerülést kiszámlázzák, tehát a TB azt biztoan nem fedezné.

A TB lényege a közös kockázatviselési/finanszírozási rendszer, mindenki fizeti, és az és akkor veszi igénybe, amikor beteg lesz, és szüksége lesz rá. Csak az a baj, hogy a pénz befolyik a költségvetési végtelen mélységű zsebbe, és hogy aztán merre folyik tovább, senki nem tudhatja... Tehát az sem tudható, hogy elég lenne-e a jelenleg beszedett összeg, ha nyomon követhetően valóban minden forint az egészségügyre fordítódna abból.

A kórházak finanszírozásánál az első lépés az lenne, hogy meg kellene reformálni a jelenlegi táblázatokat, hogy milyen kezelés/vizsgálat milyen finanszírozást követel valójában, hogy ne kelljen a kórháznak trükköznie (plusz vizsgálatot/kezelést bekamuzni, hogy a valódi kezelés után így mégis megkapja a valódi bekerülési pénzt). Aztán meg megkellene szüntetni azt, hogy mindenben a központ dönt, így a kórházigazgató a saját jogkörében nem dönthet arról sem, hogy kifestet egy kórtermet, vagy hogy kitől vásárolnak WC-papírt... Persze akkor, ha az olcsóbb, mint a központi beszerzés. (Hasonló a helyzet az iskoláknál is.)

Nyilván régebben előfordult esetenként, hogy egy vállalkozó visszaosztott a gazdasági igazgatónak, ha vele kötött üzletet, iskolánál, kórháznál, múzeumnál, bárhol megtörtént ilyesmi... De most meg ugyanez nagyobban mehet, csak a központban kell valakit korrumpálni, és ugyanúgy ráfizet az állam a beszerzésre, illetve sokkal jobban, mert így nagyobb a volumen.

A másik az, hogy szigorúan meg kellene tiltani, és hatékonyan ellenőrizni, hogy magánbeteget az orvos ne kezelhessen ingyen az állami munkahelyén, de nem úgy, hogy megtiltani, hogy egy orvos az állami munkahelyén kívül sehol máshol ne dolgozhasson, ez nonszensz. Még ha akkora állami fizetést kapna is, hogy megkeresné azt a pénzt, amit most több helyen dolgozva keres, akkor is katasztrófa lenne a vége, mert ehhez túl kevés az orvos (meg az egyéb eü. szakdolgozó is), a rendszer nem bírná el.

És nem igaz, hogy most, amikor a legkisebb szart is le kell adminisztrálni három helyre is, nem szűrhető ki az, ha egy magánbeteget kezel/műt az orvos állami helyen állami eszközökkel.

Csak oda kéne figyelni.

Nem totálisan elválasztani kellene a magánegészségügyet az államitól, hanem lehetővé tenni, hogy a beteg a magánba is vihesse a TB finanszírozással járó pénzt, amit ő csak kiegészítene (ha pluszt szeretne, amit a TB senkinek sehol nem finanszíroz), akár saját zsebből, akár külön betegbiztosításból.

 

A lényeg, hogy reformálni kell, de ésszel, és nem kiönteni a gyereket a fürdővízzel.

 

A rendszer meg már omlik össze, látható a várólistákból.

Még a Medical egyes rendeléseire is lehetetlen már időpontot foglalni.

(A magán nem tudja már pótolni az állami rendszer hiányosságait, ott se gyártanak orvost/szakdolgozót, csak azzal főznek, ami van.)

Előzmény: Mentol frász (57286)
Mentol frász Creative Commons License 2023.09.22 -1 0 57286

Nem biztos, hogy baj lenne - kifizetném én a magán egészségügyi díjakat, ha nem vonnák le a béremből a TB járulékot (amit ugye, elvileg pont azért tesznek, hogy a nemmagán egészsügyi szolgáltatások díját fedezze)...

Magyarul, az a pénz így is úgy is erre a célra lenne elköltve (visszaforgatva a gazdaságba).

Vagy, akkor ne erőltessük a magán intézményeket, hanem legyen arra fordítva a levont járulék, amire hivatott!

Előzmény: egonca (57276)
Kulifay Creative Commons License 2023.09.21 -1 0 57284

Rendszerszintű hiba van az eü- ben, nem is kicsi.

Tudok olyanról, akit hazaengedtek  majd még aznap vissza vitte a mentő...

Gyakorlatilag minden feladatot a mentőkre tolnak.

És azért, mert nincs elég orvos, mert mind elmentek külföldre az alacsony fizetés miatt.

Patreides Creative Commons License 2023.09.21 0 0 57281
Előzmény: kukácska (57279)
kukácska Creative Commons License 2023.09.21 -2 0 57280

Rossz háziorvost választottál.

Előzmény: egonca (57276)
kukácska Creative Commons License 2023.09.21 -1 0 57279

Amióta ez a házaspár nincs itt, nem veszek a piacon mézet, de a bevásárlóközpontokban sem.

Van vidéken egy ismerősöm, aki néhány éve kecskékkel foglalkozik (tej, sajt, stb) és méhészkedik. Ő mondta, hogy a méz üvegein egy csomómindent fel kell tűntetni.

Utoljára júliusban vásároltam tőle 3-4 üveggel (600-800 grammosak, akác, hárs, vegyes virág, selyemfű). Majdnem akkora cimke van az üvegen, mint maga az üveg, rengeteg adattal (honnan származik, mikor pergették, mikor adagolták ki az üvegekbe, stb). Azt mondta, hogy ezeket az adatokat mind rá kell írni.

Előzmény: Patreides (57277)
Patreides Creative Commons License 2023.09.21 -1 1 57278

Orvosok nem voltak megfizetve, jelentős részük el is húzott nyugatra már régen.

Háziorvosok ma sincsenek korrekten megfinanszírozva, brutál hiány van közöttük, főleg, ha a korukat is figyelembe vesszük. Mert nincs utánpótlás, és (akárcsak a tanárok között), sokan már most nyugdíjas korúak.

A várólisták egyrészt azért nőnek, mert a finanszírozás jelenleg nem díjazza azt, ha valaki valahol sok beteget lát el, ez kb. a koronívírus betörése idején lett így módosítva, és azóta sem állították vissza.

Másrészt meg azért, mert a finanszírozás nem jól van kikalkulálva. A kórháznak bűvészkednie kell plusz beadminisztrált ellátási tevékenységekkel, vizsgálatokkal, gyógyítással, hogy valahogy kijöjjenek, de a tartozásuk így is nő, tartoznak minden beszállítójuknak, a WC-papírostól a gyomorműtéti varrógépesig mindenkinek, és mivel se eszköz, se elegendő finanszírozás a műtétekhez, vizsgálatokhoz, a gyógyításhoz, hó közepén pl. leállhatnak a műtétekkel, a műtéti team meg csak ott van műtéti lehetőség nélkül, verheti a f***át, a várólista meg már több kilométeres, akárcsak a kórházaknak a beszállítók felé ki nem fizetett számlatartozásai.

De legalább szép nagy atlétika vébét rendeztünk a most visszabontandó brutál összegbe kerülő szép új stadionban, az egész világ láthatta, hogy itt minden fasza.

MÁr évtizede is lehetett imádkozni, nehogy valakit be kelljen vinni a Bajcsyba, mert nagyobb az esélye arra, hogy nem jön ki onnan, mint hogy javítanak az állapotán, most meg ezt lehet a négyzetre emelten tenni.

Az idősotthonban is háromszor meggondolják már, hogy valakit beküldenek-e kórházba, mert szionte biztos, hogy rosszabb állapotban kapják vissza, mint ahogy beküldték... ha egyáltalán.

De van, amikor nem lehet mást tenni, ha már itatni sem lehet, vagy elesett, és beverhette a fejét... A Bajcsy, meg az OBSI... Borzasztó az egész.

"Én rajtam jutsz a kínnal telt hazába,
 én rajtam át oda, hol nincs vigasság,
 rajtam a kárhozott nép városába....
 ... Ki itt belépsz, hagyj fel minden reménnyel"

 

Előzmény: egonca (57276)
Patreides Creative Commons License 2023.09.21 -1 0 57277

A régi piacon én nemrég láttam termelői mézet áruló embereket, nem tudom, kik voltak, és mióta árulnak ott, valójában így nem is vesuek ilyesmit, mert nem tudom, kik ezek, hogyan készítik az általuk árult dolgot, mit tesznek bele stb.

A boltban a polcon levő cuccról legalább tudom, hogy micsoda: bármi is van ráírva (pl. EU), egy kínai szar. :)

Előzmény: kukácska (57273)
egonca Creative Commons License 2023.09.21 -1 0 57276

Teljesen nyilvánvaló, hogy próbálják a magánegészségügybe "tolni" a pácienst.

De nem adóforintok miatt, hanem mert ez pl. a háziorvos anyagi érdeke.

Érdekes még az orvos/gyógyszergyártó kapcsolat is...

Előzmény: kari56 (57268)
kukácska Creative Commons License 2023.09.21 -1 0 57275

Helyetted is reklámozzák a bevásárlóközpontok.

Ettől függetlenül: csak óvatosan a fogyasztásával, mert a "párájától" még a taxi is eltéved, nem hoz ki a kerületbe.

Előzmény: lakeeden (57272)
kukácska Creative Commons License 2023.09.21 -1 0 57274

Hát, ez az...

Egy ideig lehet finanszírozni, de aki nem milliárdos, nem végtelen az eü-kártyájának az egyenlege. Akinek nincs némi jövedelme, nincs értelme fenntartani, mert nincs szja-visszatérítés és a hozama is minimális.

Arra már gondolni sem merek, hogy hogyan oldja meg, aki minimálbérből vagy minimálnyugdíjból él:(

Előzmény: kari56 (57268)
kukácska Creative Commons License 2023.09.21 -1 0 57273

"Ömlik az unióba a méznek címkézett „gyártott szemét”

 .......Az okok között természetesen szerepel a klímaváltozás, de a méhész még jelentősebbnek tartja az ember által okozott környezeti ártalmat, amely folyamatosan rontja a szakma esélyeit. Szakértők szerint az elmúlt tizenöt évben megduplázódott a környezetbe juttatott permetszerek és növényvédő szerek mennyisége, ráadásul sok helyütt olyan peszticideket használnak, amelyek nagyon hamar megölik a méheket és a többi rovart....."

 

Ez csak egy részlet a cikkből.

A régi piacról kb. 2-3 éve "eltűnt" egy házaspár, akik többek között termelői mézet is árusítottak. Néhány hónapja - a legnagyobb meglepetésemre - egy velencei büfénél találkoztam velük. Abbahagyták a "méhészkedést". Egyszerű oka volt: a repce virágzáskor elhullottak a méhecskéiknek a fele, a másik fele a napraforgó-föld mellett veszett oda. Előtte is voltak már "ritkulások", de ez volt az a pont amikor abba hagyták.

kari56 Creative Commons License 2023.09.21 -1 0 57270

Hajrá!

Előzmény: lakeeden (57269)
kari56 Creative Commons License 2023.09.21 -1 0 57268

Ez a cél. Ha TB ellátást veszel igénybe, a beszedett pénzt fogyasztod, ha fizetősre mész, abból adóforintok folynak a kasszába.

Előzmény: kukácska (57262)
kari56 Creative Commons License 2023.09.21 -1 0 57267

Ha ismernéd a rendszert belülről, nem lennél ilyen vidám.

 

Előzmény: lakeeden (57266)
kari56 Creative Commons License 2023.09.21 -1 0 57265

Látom, sikerült a lényeget meglátni:((

Előzmény: lakeeden (57254)
kukácska Creative Commons License 2023.09.21 -1 0 57262

Visszatérve az egészségügyre:

orvosi beutalósan sem a kerületi szakrendelőbe, sem a Medicalba nem kaptam erre az évre időpontot. Fizetősre a Medicalba hétfőn reggel mehetek, összesen kb. 60-80ezerbe fog fájni.

Előzmény: kari56 (57253)
kukácska Creative Commons License 2023.09.21 -1 0 57261

Legközelebb csak cukorral és tejszínnel turbózd fel a kávédat.

Rákosmentén nem lehet baleset?

Előzmény: egyre tobbaz ELMEBETEG (57257)
kukácska Creative Commons License 2023.09.21 -1 0 57260

Sajnos nagyon sok helyen 2010-től folyamatosan építették le a szakmaiságot. Nem az volt a lényeg, hogy addig mit ért el a szakmában, milyen vélemények voltak a tevékenységéről, az számított, hogy Fidesz szimpatizáns vagy nem.

Az egyik háttérintézmény éttermének addigi működtetője 2010-ben érte el a szerződés szerinti 5.évet. Évvégén kihirdették az eredményt: az új (fideszes) igazgató régi ismerőse nyerte meg, aki 1-1,5 éven belül az egész vendéglátást átadta valaki másnak. Egyre pocsékabb lett a kaja, de egyre drágább.

Az egyik kolléganőmmel egyszer véletlenül összefutottunk egy boltban az étterem egyik pincérével, aki nem csodálkozott azon, hogy "mi sem megyünk már oda". Azt mondta, hogy egy szakbarbár dirigál nekik, akinek lövése sincs a vendéglátásról, de folyamatosan okoskodik.

Előzmény: kari56 (57253)
kukácska Creative Commons License 2023.09.21 -1 0 57259

Nem akarom a dokit és az állami kórházat kellemetlen helyzetbe hozni, ezért nem írom le a nevüket, a doki magánintézeben is dolgozik.

Egyik közeli hozzátartozómnak a magánrendelőben állapították meg, hogy műtétre van szüksége a teljes gyógyulásához. A doki a magánrendelőben elvégezte a kisebb vizsgálatokat, a nagyobbakat pedig az állami kórházban, majd ott végezte el a műtétet is. Ez azért történt így, mert a doki azt mondta a rokonomnak, hogy náluk a műtétet nem tudja elvégezni, csak a kórházban. Ő beszélte le, hogy az egész magánban menjen, mert a műtétért kifizetett többszézezer forintból csak töredéke marad a magánrendelőben, mert a kórház ki fogja nekik számlázni: anyagok, asszisztencia, műtőbérlete, stb.

 

Előzmény: egonca (57258)
egonca Creative Commons License 2023.09.21 -2 0 57258

"...párt és haveri kapcsolatok kerültek előtérbe."

Azért ezt bizonyítani kellene...

Ha már egészségügy, (betegségügy? ☺), szerintem érdekes cikk a témában: a kórházak kiszámlázzák a szövődmények ellátását

 

 

Előzmény: kari56 (57253)
egyre tobbaz ELMEBETEG Creative Commons License 2023.09.21 -2 0 57257

https://metropol.hu/aktualis/2023/09/utasokkal-teli-vonat-balesetezett-budapesten rakos te okos te szep te G geniusz mint O1G = GENIUSZ

egyre tobbaz ELMEBETEG Creative Commons License 2023.09.21 -2 0 57256
Előzmény: kukácska (57249)
kari56 Creative Commons License 2023.09.20 -2 1 57253

Az utolsó kilenc évemet az egészségügy fellegvárában töltöttem. Az utolsó háromban hihetetlen mértékű volt a zuhanás. A szakmai szempontok háttérbe szorultak, a párt és haveri kapcsolatok kerültek előtérbe. Más, nem egészségügyi intézményből kerültek ki az új vezetők, Ahogy ismerem a helyzetet csak rosszabb lett az elmúlt két évben.

 

Előzmény: kukácska (57236)
kukácska Creative Commons License 2023.09.20 -1 0 57249

Nem mindegy hogyan halsz meg: gyorsan kipurcansz, mert túl öreg lettél, vagy a nyugdíjazásod után megkeseríted és megnehezíted a környezeted életét, mert nem jutottál időben orvosi segítséghez.

Előzmény: lakeeden (57237)
kukácska Creative Commons License 2023.09.20 0 0 57248

infeltológusok heyett infektológusok

Előzmény: kukácska (57246)
kukácska Creative Commons License 2023.09.20 -2 2 57247

Miről beszélsz?!

A gyűlöletkeltés és uszítás nem Orbán és a kormánypártok felé van, hanem fordítva. Lásd: Momentum plakátjainak megrongálása.

Ezek a plakátok nem magánterületen voltak, hanem Rákosmente közterületein. Ezeknek a plakátoknak a kihelyezésére a kerület kormánypárti vezetéséből adott valaki engedélyt.

Előzmény: kukácska (57246)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!