Igen és igen. Ezek a ppi-k nagyon rosszak, alap dolgokat tapasztalsz vele, csak sokszor nincs más választás, mint a szedés. Belassítják sokszor teljesen a gyomrot, meg rontják az emésztést... Viszont azt tapasztaltam, hogy óriási különbségek vannak ppi és ppi között, valamitől nálam is rengeteg probléma kijött, akár hasmenés meg ilyenek, valamitől minden OK. Nagyon egyénfüggő is, hogy kinek melyik gyogyó lesz jó. Mindenképp érdemes másikat is kipróbálni, és/vagy motilitásjavítóval kiegészíteni a kezelést, ha nem vagy jól.
Teljesen átérzem a helyzeted, pár óráknál ált. én sem alszom többet (aztán néha napközben lecsuklik a fejem a gépnél, még jó, hogy rugalmasan dolgozom...) :( Viszont a kaján szerintem tényleg túl sokat görcsölsz, én sokkal kevesebb dolgot bírtam-bírok megenni, mellé egyéb diétát is tartanom kell, gyakorlatilag idegen helyen, bármilyen étteremben, esküvőn, vendégségben, szálláson évek óta nem ettem SEMMIT. Ha bevihetsz az országba kaját, akkor onnantól sima ügy, mindenre fel tudsz készülni, 10 napos egész nap menetelős-kocsizós, szinte minden nap máshol alvós körutat is simán túléltem a kis pakkommal, sőt, legtöbbször zökkenőmentesebb volt a kajálásom, mint páromnak, aki ott vadászgatta sokszor már kopogó szemekkel, hogy hol tudna enni valamit :) Persze cikinek ciki, hogy egy közös étkezésen nem eszel semmit vagy külön kis dobozkából eszel, meg utazás előtt elég sokat kell készülni, ez tény. De utána az utat már tudod élvezni! :)
Gombóc, örülök, hogy Te könnyedén vetted az akadályt! De ez egy másféle helyzet. Csak a reggeli és a vacsora biztosított, a közte nekem kell megondani, ráadásul úgy, hogy minden nap utazunk valahová. Ez egyfajta körutazás. Egyébként pedig amitől a legjobban tartok az az alvási apnoé. Ha berobban valamitől a gyomrom - pl. olaj, bors, étkezéskimaradás ...stb... -, amíg újra meg nem nyugszik - ez kb 3 hetet igényel - addig nem tudok pár óránál többet aludni, mert nem kapok levegőt. A gyomornyálkahártya gyulladásom ugyanis felhúzódik egészen az orrnyálkahártyámig, emiatt amint az alvás miatt elernyednének a garatnál lévő izmok, elzáródik a garatom, és nem kapok levegőt, ami miatt nem tudok aludni. Mivel pedig nem alszok, még több savam termelődik, még jobban fokozódik a gyulladás, tehát egy ördögi körbe kerülök bele. Nagyon nehéz kivergődnöm belőle magam. Az, hogy ez milyen nehéz, azt tudja, aki már megtapasztalta azt, mit jelent gyomorpanaszokkal heteken keresztül csak pár órát aludni, éjszakánként, vagy annyit sem, és alvás helyett "fulladozni" éjszaka... Nagyon durva...senkinek nem kívánom. Az biztos, hogy egy all inc. megoldás nekem is jobb lenne egy statikus és nem utazós programmal, de hát ez nem ilyen lenne...
Hasonló panaszok voltak nálam is. Szinte teljesen leállította a normális gyomor és bélműködést. Mióta abbahagytam a PPI-ket jelentősen csökkentek a panaszok. Meggyőződésem, hogy ezek hosszú távú évekig tartó szedése nehezen visszafordítható változásokat okoz. Kezdetben mindegyik megkönnyebbülést hoz, majd szép lassan elkezdi leépíteni a már amúgy is gyenge emésztést.
Fél éve voltam ebben a betegségben amikor Tunéziában, másfél éve amikor Egyiptomban jártunk. Akkor még javában szedtem a PPI-t, Egyiptomban megvettük a sárga tablettát és probiotikumot szedtünk mellé. All inc. ellátásos szállodában, palackozott vízzel semmi bajom nem volt. Kicsit rágörcsölsz a dologra:-(
Voltam Európán kívül, de Közel-Keleten nem, oda valamiért nem vágyom külön. De pl. Nápolyban járva is olvasgattam, hogy nem helyinek nagyon nem kéne inni a vízből (nem lett végül bajom)...meg csomó ismerősöm járt hasonló keleti/afrikai országokban, pl. Egyiptom, Tunézia, Jordánia, volt, aki Izraelben is, és egyáltalán nem f*sták végig az utat :D Csak azt mondták, célszerű az all inclusive ellátás, meg a korlátlan ásványvízfogyasztási lehetőség a hotelben, és akkor szinte biztosan OK lesz, ásványvízzel mostak fogat is. Vagy vannak ilyen vízfertőtlenítő tabletták is, egy gyógyszertárban biztos tudnak segíteni. Meg próbálnék teljesen függetlenedni a hoteltől, a fene akar macerát meg aggódást, hogy segítenek-e, vegyél pl. egy kis elektromos vízforralót vagy mini rezsót, aztán főzz kaját magadnak :) Igaz, a fél bőröndöd ezekkel lesz tele, de hát ez van. Velem is jön a mérleg meg a szendvicssütő :D A köztes étkezésekhez meg készíts pl. a kölesből, hajdinából valami kekszfélét, én azt csináltam a nagy utakra, semmi zsír, csak a darált hajdina/zabpehely stb. kis fehérjeporral, túróval v. teljesen zsírszegény sajttal, vízzel, sóval összekutyulva, korongként kisütve, ezek elállnak sokáig hűtés nélkül is!
Semmiképp ne mondd le szerintem, tényleg a férjed miatt sem. Odafigyeléssel nem lesz nagy baj, persze biztos lesz egy-két kényelmetlenség, én is utazásoknál nem tudok annyi kaját elvinni, meg csúszkálnak az étkezéseim (számolva, időre kéne ennem az IR miatt), meg mar a gyomrom, mert mondjuk nem tudok akkor reggelizni, amikor kéne (időzítenem kell gyógyszerekhez, meg figyelnem közben arra, hogy mikor jön kocsikázás stb., amin evés után hányingerem tud lenni), vagy kimarad kaja, meg lejön több kiló, tehát na, nyilván sajnos nem olyan, mint a megszokott menetben, de ez részedről még mindig kisebb áldozat, mint a férjednek lenne, ha nem mennél!
Junó, ma voltunk az utazási irodában. Azt tanácsolták, hogy ha nem akarok hasmenést és gyomorrontást az idegen baktériumkultúrák miatt, akkor alkoholt kellene minden étkezés után innom vagy kólát, mert az kivédi a gyomorrontást...:) :) :) :) Jó vicc! Az volt az érzésem, mintha az ügyintéző szinte le akarna beszélni, hogy menjek....Voltál már Európán kívül, mióta beteg a gyomrod? Ha igen, milyen tapasztalataid vannak? Volt gyomorrontásod és hasmenésed az ottani idegen baktériumkultúrák miatt, vagy sikerült kivédeni? Ha igen, hogyan? Megkérdezi az utazási iroda a jövő héten, hogy a szálloda megfőzi-e nekem a kölesemet és a párolt zöldségemet a reggelihez és a vacsorához. Kb. 1 hét alatt jön meg a válasz...Kíváncsi vagyok rá, hogy mit reagálnak... Csak még azt nem tudom, hogy a köztes étkezéseket hogyan tudnám áthidalni...Ha nem lesz a válasz, a férjemet nagyon fogom sajnálni, mert így is sokat alkalmazkodik hozzám, és mond le dolgokról miattam. Egyedül meg nem sok kedve lenne menni...
Ha sok sav miatt van torokfájásod, akkor a magam részéről a következőket tanácsolnám neked, mivel nekem még a hangom is szinte teljesen elment, amikor a legjobban tombolt a savam. Nekem sokat segített a reflux párna. Itt vettem: https://matrac.hu/gyogyaszati-termek/reflux-parna-a-refluxbetegseg-tuneteinek-csokkentesere-69128.html Sok vizet kell inni, ivókúrát kell tartani, hogy mossa ki az ember szervezetéből a savat. Rendszeresen célszerű tornázni, futni, úszni, kinek mi a jó, mert a mozgás csökkenti a szervezet savasságát az izzadás, és a keringés felgyorsítása által. Ha lehet egyél minél több lugos élelmiszert: a köles a legjobb szénhidrát, de a barna rizs, és a hajdina is jó, valamint egyél minél több nyers és párolt zöldséget. Ha lehet célszerű a stresszt csökkenteni, renszeresen relaxálni, és gondoskodni arról, hogy minden este kipihend magad. A kipihent, nyugodt, és derűs ember gyomra kevesebb savat termel. :) A gyógyszer hosszú távon nem lehet megoldás, mert mint ahogyan Juno is említette, hozzászokik a szervezet. Segít, de életmódváltás nélkül szerintem kisebb az esély a gyógyulásra. Jobbulást! :)
Na igen, és pláne az apo-famotidin egy gyenge gyógyszer, felsőlégúti tüneteknél a betegek nagy részénél csak a dupla dózis ppi segít (dokim szerint, és sajnos tapasztalat is).
Én szedtem jópár hónapig, és most is időnként vissza-visszatérek hozzá, tök jó gyógyszer, százszor inkább az, mint egy ppi, ez nem gátolja le fullra a savtermelést, így nem lassítja be úgy a gyomrot, nem okoz annyi emésztési panaszt, kevésbé okoz epés visszafolyást stb. Nem jellemző, hogy nem bírnák az emberek, csomóan szedik gond nélkül, én sem veszek-vettem észre semmi mellékhatást. Egy baja van, sajnos nagyon hamar tolerancia alakul ki rá, nem lehet tartós kezeléshez használni, egyszerűen elmegy a hatása. Nekem pár hétig jó csak, folyton vissza kell térnem a ppi-hez.
Nalam csak par hete jeleztek elsokent az orvosok h a torokfajasom oka valoszinuleg ez lehet. Idtak fel apo-fanotindin, de meg nem mertem bevenni :( Tudom butasag, de ez van!
Volt barkinek tapasztalata ezzel a gyogyszerrel? barmilyen mellekhatast eszlelt?’
Hát a Quamatel egyébként sem egy erős gyógyszer, még max. dózisában sem, ha azzal eddig elvoltál, az nagyon jó! Van, hogy nem megy a csökkentése, nekem sem ment anno, jöttek vissza egyből a tünetek. De előbb-utóbb egyébként is jönnének vissza, mert sajnos rezisztencia lesz a hatóanyagra igen hamar.
Az utazástól ne félj, jó lesz, biztos vagyok benne! Ismerős a szitu, az én párom is nagyon szeretne jönni-menni, meg alapban én is, csak nehéz, mert sosem tudni, hogy lesz az ember, néha egész jó, pár hét múlva kampó, és olyankor mozogni is rossz, pláne autózni, repülőzni..bloee. Sokáig rettegtem ettől, főleg az előre foglalástól. De egyszerűen besokalltam ettől, meg na, a párunknak is egy élete van, pár hónapig OK a türelem, 1-1 évig ok, de évekig ez nem mehet így. Úgyhogy idén vettem egy nagy levegőt, Daedalon be, és repültünk is végre többször, meg egy nagyobb kocsis utat is bevállaltam, mindig reggelre időzítettük a hegyeken a szerpentinezést, addig nem ettem, csak amikor már felértünk, és akkor nem volt gond. És azt figyeltem meg, hogy utazásoknál mindig egész jól voltam, nem tűntek el a panaszok, nem arról volt szó, hogy na kiszakadtam a hétköznapokból, és elmúlt a stressz...a reflux, émelygés ott volt, volt, hogy a hasam sem volt jó, volt, hogy nagyon bedurrant az arcüregem, de egyszerűen nem érdekelt annyira, elterelődött a figyelmem, összességében nem ezek maradtak meg. Az egész napos gyaloglás mellett meg nem állt be úgy a gyomrom, többet tudtam enni, egy-egyszer ha rosszabb volt, akkor bevettem egy Daedalont (de tényleg nagyon ritkán volt rá szükség), és úgy tudtam élvezni a dolgokat. Szóval rendben leszel!
Ha pedig csak a kaja a gondod, abban nincs lehetetlen, hidd el, hasonlóan eszem-ettem, mint Te, kb. párféle étel, mellé eleve még a diab diétát is tartanom kell, méricskélni, csak teljes kiőrlésű stb. dolgokat enni. Volt, hogy óránként ettem, 2 óránként is, úgy utaztunk. Ha vihetsz be kaját az országba, akkor minden megoldható, tök jó élmény lesz!
Még kórházban vagyok de holnap már kiengednek. Egyenlőre semmi előrelépés a fájdalmaim ügyében. Vérvétel jobb lett legalábbis a gyulladásos paramétereim. Viszont elkezdtem ezt a Normix kúrát 2 napig szedtem nem fájt a gyomrom vagyis a köldök tájékán,de viszont iszonyatos bélmorgások éjszaka és napközben és hasmenés. A dokinő tegnap este leállitotta a Normixot emiatt, de másnap reggel kétszer jobban fájt evés utána a gyomrom. Este a dokinő mivel egész nap nem múlt a gyomor fájás (lenti szakasz) plusz bél, most bevetette velem a Normixot és rá 5 !!perccel elmúlt minden fájásom. Hihetetlen. Érthetetlen mondta a dokinő, pedig már próbálkoztunk mindennel , göcsoldokkal, nyugattóval, savlekötővel, fájdalomcsillapitóval de semmi. A Normix egy egyszerű béltiszitó vagy mi állítólag olyan antibiotikum féle de mégsem. Viszont ugye csak 1 hétig szedhető. Nem értik ,pláne hogy ilyen gyorsan elmúlik mert inkább a belekre hat mintsem a gyomorra. Csak úgy kiírtam magamból boccs az off témáért. Annyi érdekesség amikor helikobakteres voltam igaz akkor dupla adag és igazi antibiotikumokat adtak akkor is sokkal jobban lettem, akkor is a gyomrom fájt, szinte elmúlasztott minden bajomat.....egészen addig míg szedtem.
Ha szendvicset ennék sajttal, szerintem rosszabbul lennék, mint te! :) Én úgy vagyok el valahogy, hogy csak hajdinát, kölest, rizst eszek nyers vagy vízen párolt zöldséggel. MINDEN EGYÉBTŐL rengeteg a savam, fáj a gyomrom, az arcüregem, a fogaim, a nyelőcsövem, berekedek, nem kapok levegőt, és hajnalban erős nyelési ingereim vannak! Nekem csak a kemény diéta hoz enyhülést...
Én Controlacot a helobakter miatt szedtem, én is refluxos vagyok. Nekem a Pantacid jött be azt veszek be 1-t reggeli előtt 1 órával kb. fél liter vizet iszok rá.
Kb 20 éve refluxos vagyok.
Talán kímélő főtt kaját kéne enned.
Estére nem jó, kávét, vörösbort, csokit főleg étcsokit nassolni.
Nálam ez már korral járó probléma, a mozgás megvolt előtte és utána is. Vagyis most a gyógytornára korlátozódik, de lehet Churchill leszármazottja vagyok, mert azon kevesek közé tartozom, akiknek rosszabb lesz az állapotuk utána. Küzdök. Az alváshiány mindenre rányomja a bélyegét, nem is fejtem ki. Egyre azonban folyamatosan keresem a választ, mi is szép az öregedésben, az öregkorban? Neked is jobbulást!
Én meg napi 10-11 órát is képes vagyok aludni mégis refluxos vagyok. Bár nálam érdekesen kezdődött először szedettek velem savlekötőt és utána lettem refluxos. Lehet nincs köze egymáshoz a kettőnek bár ha jól tudom ha esetleg a gyomor rosszul működik mondjuk a kevés sav miatt mert savlekötőt szedsz, egy idő után a gyomroszáj elernyedhet, és felfele kezd menni a cucc de lehet ez is egy mendemonda. Szerintetek van ebben valami igazság?
Nekem is gyomorgyulladásom van méghozzá krónikus állandóan visszatér ,néha elmúlik. Most a héten úgy fájt evés után azt hittem kilukad. Pedig 40 mg szedek a Controlocból. Evés után nem sokkal mintha köveket ettem volna a gyomromban meg persze úgy éreztem nem tudja feldolgozni. Nagyon fájdalmas egy érzés. Bár tegnap semmi bajom nem volt ma is csak szedvicset ettem egy mili sajtal. Igaz a doki felírt valami Meteospasmylt ami görcsoldó+gázelvonó , evés után bevettem a Controlocra 1 óra különbséggel lehet ez nem volt jó ötlet. Amúgy is ha lassú az ember gyomorműködése mert a savlekötő gondolom lassítja akkor egy görcsoldó lehet még jobben lelassítja szerintem ami egyenlő a gyomorpangással és fájással. Csak agyalok mert ma úgy fáj mint aki köveket evett és még mindig ott lennének bent. Valakinek volt hasonló érzése? Sajnos van refluxom azért kell ez a szar gyógyszer. De ez a tünet nem okozhatja a reflux szerintem.
A csípőfájdalmat én is ismerem. 19 évesen sacroileitis-em lett. Rengeteget gyötrődtem vele, sokszor teljesen berobbant a csípőm, de úgy, hogy meg sem tudtam emelni a lábam, úgy vittek kórházba. Semmi nem segített hosszú évekig, kapkodtam a gyógyszerket, azok átmenetileg segítettek. Aztán megismertem a férjemet, aki egy örökmozgó ember, a maratont is lefutotta. A hatására kezdtem el mozogni. Először elkezdtem gyógytornázni otthon, majd miután az helyrerakta hosszú hónapok után egy kicsit az izmokat és idegeket a csípőmnél, elkezdtem intenzívebben tornázni, majd több hónap alatt, nagyon nagy fokozatosság mellett újra megtanultam futni. Ma már nem bírja a futást a térdem, de azóta megszüntek a csípőproblémáim. Jelenleg már csak tornázok, de azt rendszeresen teszem. A rendszeres mozgás csökkenti a szervezet gyulladásra való hajlamát, és hozzájárul a jobb alváshoz is, ill. megakadályozza az izmok letapadását, az idegek becsípődését is minimalizálja, nekem az isiász nagyon gyakran becsípődött, az brutális volt. A csípőproblémáim idején altatókkal tudtam csak aludni. De ahogy elkezdtem mozogni, abbahagytam, és azóta sem szedtem. Nincs rá már szükségem. Sajnos most a gyomrom miatt nyugtatót írt fel az orvos, de bízom benne, hogy ha rendeződik a gyomrom, el fogom tudni hagyni ezt is... Az 5 óra alvás mellett ugyanis nekem gyomoridegem van. A nyugodt gyomorhoz szükségem lenne a 8 óra alvásra, de az meg ritkán van meg, mióta kialakult ez a savprobléma....Meg kellene találnod szakember segítségével azt a mozgásformát, ami számodra kivitelezhető. Mozgás nélkül nincs egészség! Bár kivételek mindig vannak vannak, hiszen Churchill jelmondata az volt, hogy no Sport! :) Ráadásul szerette az italt és a szivart is, mégis elég szép kort megélt...De szerintem nem erre kell építenünk....Legalábbis nekem biztosan nem...Jobbulást kívánok neked!
Nagyon ismerősök a soraid, a gondolataid. Az én életemet is abszolút a félelem és az alváshiány uralja. Nem a reflux miatt, de ez esetben mindegy is. Talán próbáld meg elengedni az utazás okozta negatív érzést, mert bekövetkezik. Nekem most a derékfájdalom a legnagyobb megoldatlan problémám, emiatt nem akartam utazni, de annyi mindent "elvettem" a férjemtől, mert hol ilyen, hol olyan nyavalya kínoz, hogy fejet hajtottam. Nos a második este lehajoltam és úgy maradtam:-((( talán ha azt plántáltam volna a fejembe, hogy nem lesz semmi baj....nem hiszek vakon az ilyesfajta dolgokban, de nem szolgálja a pszichénket ha állandóan rettegünk.
Most mondjam hogy irigyellek....5 óra alvás maga a gyönyör lenne nekem. 2 óra szundi után 3 órát forgolódok, aztán hajnalban újabb 2 órát alszok.
Jó olvasni a harcias elszántságodat! Ezt mindig siker koronázza! Előbb vagy utóbb a cselekvő, mindenre elszánt és kész ember megtalálja a megoldást. :) Az ilyen embernél még az "Égiek" is összeesküdnek, és előbb vagy utóbb, de bevezetik a célba! :) Ezt az életem jó pár területén megtapasztaltam már. Remélem, hogy a Te és az én, - valamint minden hasonló sorstársunk életében ez válik valósággá. Nekem jelenleg visszajött az apnoém, ami nagy kín, megint alig kaptam este levegőt. Több okra vissza tudom vezetni a visszaesésemet, több között arra, hogy a Takáts dr azt javasolta, hogy kezdjem el csökkenteni a Quamatelt. Az esti 40 mg-ból csináltam 30 mg-ot. Ha elfogyott a 10mg-os Quamatelem, már csak a 20 mg-osat akarom bevenni esete....A több savra azonnal jelentkező apnoé miatt nem lesz könnyű harc számomra abbahagyni a szedését. Ma éjjel 5 óra alvás után az apnoé miatt nem tudtam visszaaludni. 1 órát vergődtem, majd felkeltem hajnal 5-kor, és tornáztam egy órát. Estére is fogok legalább 40 percet. Agyonra akarom magam fárasztani, hogy az apnoé ellenére muszáj legyen a szervezetemnek aludnia... Kemény harc nekem… Ami még nagy fejtörést okoz, hogy a férjem - aki egyébként katolikus - márciusban Izraelbe akar menni, és ragaszkodik hozzá, hogy én is menjek. Tegnap lefoglalta a csoportos utat! Azt mondja, hogy rendbe lesz minden, megoldjuk a helyzeteket. Ezt olyan könnyű kijelenteni! Itthon elég jól elboldogulunk, ha elmegyünk valahova, már tényleg elég jól át tudjuk hidalni a helyzeteket. De azért ez teljesen más helyzet! Nekem égnek áll a hajam az ötlettől! Hogy lehet ezt túl élni?!?!?! Mit fogok napközben enni 2 óránként, ahol még nyers zöldséget sem fogok merni enni rizzsel, nehogy gyomorrontást kapjak, valamilyen – a mi szervezetünk számára ismeretlen – kórokozótól….Csak vízen párolt zöldséget tudok enni egy pár körettel… De közben meg nem szeretem magam sem, ha a félelem irányítja a döntéseimet.
SOHA nem adom fel. Ha nem javulok, megyek vissza a sebészhez, ha kell, újra belevágok akár a műtétbe is. Kiugrani nem fogok az ablakon, a következő 60-70 évemet pedig nem tölthetem el így...szóval marad a küzdés ;) Most épp visszaálltam az erősebb ppi-re, jobban tudok enni, nincs utána szívdobogás nagyon, viszont arcüreg belobbant, két napja csak kóválygok a hőemelkedéstől, meg fáj a fejem, el-elalszom délután stb. Gáááz. Viszont ma megint nehezebben ment le a kaja, kicsit "megakadt", nekem ez pozitív jel, azt jelenti, hogy még tart a duzzanat, még alakul a mandzsetta, ilyenkor még bármi lehet :)
Jobbulást Neked! Néha ok nélkül van visszaesés, vagyis bejön egy front, egy akármi, és borul a rendszer, de mindig lesz jobb időszak is!
Azonnal rosszul tudtam lenni a zsírostól, húzott a gyomrom, néha szinte éreztem, hogy belelövell valami maró (az volt az epe). Hányinger, szívdobogás. Nem is tudom jól körülírni, de elég volt ahhoz, hogy tényleg aztán szinte a grammnyi mennyiségű zsírt is kerüljem a kajákban (amikor épp jobban voltam, akkor lazítottam ezen, akkor éreztem, hogy OK). Most sem tudok annyira zsírosat enni, mert most rosszabbodott a reflux, erősebb ppi-t is kell szednem (az okozza nálam valószínűleg az epés visszafolyást), de azért kockasajt meg pár kocka fehércsoki pl. OK.
Az ilyen antireflux, rekeszsérv, spiegel sérv, meg egyéb ritka sérvek megműttetését fizeti a TB, vagy csak akkor csinálják meg ha kizáródás áll fenn? Mekkora várólisták vannak ezen a téren?
Vagy fizeti a biztosító, csak egy épkézláb embert nem fogok találni aki pl spiegel sérvet fog mondjuk nekem operálni? Mert jár az agyam hogy mi lesz ha sérv lesz...
A fő problémát a gyomrom jelenti. Gasztritiszem van - gyomornyálkahártya gyulladásom, amit egy gyulladáscsökkentő gyógyszer okozott, pedig nem szedtem belőle túl sokat, és mindig is nagyon erős gyomrom volt. Azt ettem - erőset, savanyút, csípőset, zsírosat ....stb. amit akartam. Most alig tudok valamit enni már hónapok óta. A helyzet pedig hol javul, hol romlik...Most éppen visszaestem...