Keresés

Részletes keresés

airband Creative Commons License 2008.04.18 0 0 13375
Tnx!

A postát ismerve rászámolok +1 hetet! :-)
Előzmény: Törölt nick (13366)
zotya1983 Creative Commons License 2008.04.17 0 0 13374
zotya1983 Creative Commons License 2008.04.17 0 0 13373
jaj rádió lemaradt :)
zotya1983 Creative Commons License 2008.04.17 0 0 13372
Ez a tipusú rádió mekkora teljesítményű és mennyire megbízható???
Törölt nick Creative Commons License 2008.04.17 0 0 13371

ennye-ejnye...mindenkinek arra van ideje amire szakít.

Életstílus...neked is van egy életstílusod, nem? Tényleg nagy dolog ez a rádiózás, komoly problémákat vet fel :)

Petyaművek
Előzmény: Törölt nick (13365)
hegymenet Creative Commons License 2008.04.17 0 0 13370

Szia Gábor!

Arra a web oldalra amit megjelöltél én rá találtam már régen, de nem tudtam, hogy mit higgyek, mert  ez a jelentkezési és fizetési sorrend nem derül ki a Magyar Közlöny erre vonatkozó számából sem, nem derül ki a 6/2006-os IHM rendeletből sem(6§). Sőt megjelent egy NHH közlemény(http://www.nhh.hu/dokumentum.php?cid=9008), ahol kifejezetten azt írják, hogy nem kaphat vizsgaidőpontot az, aki nem fizette be a vizsgadíjat.

Persze ezt úgy is lehet értelmezni, hogy a jelentkezést először visszaigazolják, ekkor küldik a csekket, és a második levélben küldik csak a vizsgaidőpontot.

Szerintem a gyengébb felfogásúak kedvéért(mint én!) ezt a 6/(2006)IHM rendeletben is leírhatnák, hamár egy fél oldalon keresztül  taglalják a vizsga díját.

Üdv,hegymenet.

Előzmény: gg630504 (13368)
zotya1983 Creative Commons License 2008.04.17 0 0 13369
Sziasztok tudna nekem valaki segíteni???
gg630504 Creative Commons License 2008.04.17 0 0 13368

>hogy ezt miért nem tudják értelmesen leírni valahol, ez számomra rejtély!

http://hg9ieg.fw.hu/kezdo.htm

Ez sem értelmes, vagy még nem leltél rá eddig? :)

1001001 de Gábor

Előzmény: hegymenet (13367)
hegymenet Creative Commons License 2008.04.17 0 0 13367

Szia noybi!

Köszönöm a választ, (hogy ezt miért nem tudják értelmesen leírni valahol, ez számomra rejtély!)

Üdv,hegymenet.

Törölt nick Creative Commons License 2008.04.17 0 0 13366
2200.- HUF okmánybélyegben. Ezt kell felragasztani a kérőlapra. 1-2 hét max az átfutás. De nagyon vigyázz, le ne járjon, mert akkor macerás. Időben lépj.
Előzmény: airband (13362)
Törölt nick Creative Commons License 2008.04.17 0 0 13365

Életstíluuus? Na 2008-ban mutass már egy frankót légyszíves!

Vitatkoznék, de igen, valóban a pénzről szól. Mint minden minőségi hobbi. Anélkül "megdöglés" van minden szinten.

Én azt gondolom, hogy az az igazán atom kő gazdag "életstílus" amatőr, akinek volt rá ideje / lehetősége megtanulni a rádióépítés fortélyait, volt ideje kísérletezgetni, panelt maratni, hobbizni, klubba járni, stb...

A gazdagság nem keverendő össze az anyagi biztonsággal.

Márpedig a mai -még- dolgozó rétegtől azt várják, hogy anyagi biztonságot nyújtson magának, családjának, és azt ma meló/pénzhajszolásnak hívják.

Főnök nézi a grafikont, ha felfelé megy oké, ha nem lecserélnek. Tetszik az "életstílus"?

Én inkább meló, meló, és kifizetem a rádiót, de igazán gazdag akkor lennék, ha lenne több évem elektronikát tanulni (mer' az jó..), meg áramkörökkel molyolni, szarakodni, börzéken kvarcokat túrogatni, kísérletezgetni naphosszat...

Ez már nem az a világ, és valahányszor azt kapom az idősebbektől: "-Bezzeg, mi magunk építettük a rádióinkat!", mindig azt válaszolom: "-Ha ma kellene dolgoznod, két hét alatt biztosan kipurcannál". Életstílus...

Ezek már nem a kisz-táboros nyugodt "szocstatásmunk" krumplileves idők, itt valódi mérőszámok vannak, és éhen lehet halni ha valaki nem teljesít, nincs mentő portás állás sehol. Mint életstílus... Nem cél a társadalmi teljes foglalkoztatás, nincs "KMK".

Így dolgozunk, mi fiatalok, nem panaszkodunk, de a rádiót, sajnos/örömmel (!) megvesszük. Mert mást nem enged az a sok idő, amit az ország terheinek megtermelése okoz, az arány ugye ismert, 3mio dolgozó van a többihez. Életstílus...

Azt nagyon sürgősen verje ki mindenki a fejéből, hogy a sávokon hallható furcsaságnak túlnyomóan köze lenne ahhoz, hogy a fiatalok morse vizsga nélkül mennek a sávokra.

Én inkább a maros téglás telefonpótlókat takarítanám ki végleg, pl aki a galyai átjátszón pufajkázik, káromkodik, mocskolódik, és azt hittem csak erre van ilyen, de Bp-n is hallottam kísértetiesen hasonlót. Hát nem fiatalosan csengett a hangja.

Jó isten ne adja, hogy pár fiatal amatőr tényleg megtalálja az illetőt, mert ejnye bejnye helyett én pl valóban árbócot borítok, de tényleg. Nálam ez életstílus...

Bár természetes az élet minden területén a "bezzeg a mai fiatalok" hozzáállás olykor, ez csupán "pénisz-irigység", vagy a fiatalabbak spontán fitymálása. Olykor már szánalmas formában. Életstílus...

Ismétlem, az USA-ban a HAM-ok nem a diplomák, hanem a kinevelt csemetéik diplomái miatt veregetik egymást hátba (és nem orrba). Életstílus!

Tisztelet azon középkorú, vagy idősebb rádiós, elektromos, bármilyen szaktársnak, topictársnak, rádiós társnak, akik fiatalos szellemmel, korukat meghazudtolva, a mai technikával lépést tartva csépelik a billentyűzetet, és ezen a módon is segítik az ifjakat, tényleg köszönet. Ez valódi életstílus!

A fenti "stilisztikát" semmiképpen nem nekik írtam, hiszen üdítő kivételek - akárcsak a buszon helyüket átadó fiatalok..

'73!

Előzmény: masi1 (13356)
noybi Creative Commons License 2008.04.17 0 0 13364
Köszi! El kell küldeni a kitöltött jelentkezési lapot, erre küldenek vissza egy vizsgaidőpontot és egy sárga csekket tartalmazó levelet. A csekket a vizsga előtt 8 nappal be kell fizetni.
Előzmény: hegymenet (13359)
Törölt nick Creative Commons License 2008.04.17 0 0 13363

Na gratula! Most már hivatalosan is "agyament" lettél! :-)

Az a bizonyos mikrofon láz, az valami nagyon kellemetlen, nem olyan mint otthon kisgatyában rádiózni.

Ha eddig nem volt pénzed, akkor ezután mégúgy sem lesz, jönnek a jó készülékek, jó antennák!

Előzmény: noybi (13357)
airband Creative Commons License 2008.04.17 0 0 13362
Gratulálok az érintetteknek!

Nekem lassan hosszabítanom kell az engedélyt. Mi a tapasztalat, mostanában mennyi átfutási ideje van a hosszabításnak, és mennyi most az illeték?
Törölt nick Creative Commons License 2008.04.17 0 0 13361

Gratulálok én is minden friss vizsgásnak. Így már nem csak tiszteletbeli, hanem rendes tagjai lettek eme társaságnak. Húzzatok bele!

Tóni HA7VW

schlumberger Creative Commons License 2008.04.17 0 0 13360
Gratulálok a frissen vizsgázott uraknak, remélem, hamarosan megkapják a LIS-t, és a sávokban is találkozhatunk.

Ezek szerint mégse halunk ki :-)
hegymenet Creative Commons License 2008.04.17 0 0 13359

Szia noybi!

Gratulálok a vizsga letételéhez neked is és minden ma vizsgázónak, és szeretném megkérdezni, hogy a vizsgadíj befizetése a jelentkezési lap feladásával egyidőben történik, vagy a vizsga időpontjának  visszaigazolásakor az NHH küld csekket?

Köszi a választ.

Üdv, hegymenet.

varia901 Creative Commons License 2008.04.17 0 0 13358

Kedves Topic Lakók!

Gratulálok én is a frissen vizsgázottaknak, illetve köszönöm a felkészüléshez nyújtott rengeteg közvetlen és közvetett segítségeteket!

73DX    János

noybi Creative Commons License 2008.04.17 0 0 13357

Köszi, kedves Öreg Csóka, megvolt a vizsga. A vizsgasor nem azért kellett volna, hogy bemagoljam hogy melyik kérdésre kell a, b, vagy c választ adni, inkább gyakorlás képpen lett volna érdekes, rengeteg régi, '94-99 közötti vizsgasort oldottunk meg, éleztük az agyunkat, próbáltuk megfejteni hogy mik a tipikus "beugrató" kérdések, mert azért lássuk be, jobb egy megmérettetésre úgy elmenni, hogy tisztában vagyunk azzal, mi várható ott. Nekem személy szerint a műszaki rész nem volt igazán kérdéses, a biztonságtechnikai, forgalmi rész némi gyakorlás után szintén nem tűnt megoldhatatlannak, de bevallom a jogi kérdéseknél ötből háromnál gondban voltam. A sok 15, 30 és 60 nap, három és öt év... hát ez nem könnyen megy a fejembe. De meglett. A vizsgabizottság csodálkozott kicsit, hogy páran egyből HAREC-re mentünk. Amúgy nagyon kedvesek voltak, forgalmazási bemutatót is kaptunk az "éles" qso előtt. Érdekes, hogy a vizsga qso alatt valami miatt eléggé idegeskedtem, remegett a hangom pedig nem először van a kezemben rádió. A kérdéseket majd beszkennelem és felteszem, és támogatom az ötletedet, hogy rossz megoldás ne szerepeljen, majd leszedem a bekarikázott válaszokat. Az előző sort akitől kaptam, így adta. A többi vizsgázónak gratulálok és köszi mindenkinek az anyagokat.

Noybi

Előzmény: Princ of Carpatia (13355)
masi1 Creative Commons License 2008.04.17 0 0 13356
Csak azt tudnám, hogy egy rádióamatörnek mi a fenének mostanában tudni?Szerintem a mostani "amatörség" már inkább szól a készülékröl(pénzröl) minhogy egyfajta életstilust megtanuljanak.Javitani meg nagy gyanum hogy nem is fognak.Tegnap éjszaka (igaz egy darap dróttal) hallgattam a kopogtatókat. Elég sürün beleugrott egy jó pár ismeretlen és értelmetlen zörej.
Előzmény: Princ of Carpatia (13355)
Princ of Carpatia Creative Commons License 2008.04.17 0 0 13355

Üdv Olvtársak!

Jól értettem? Ma VIZSGA van? Akkor egy nagy kalap sz@rt, meg kéz, és lábtörést!

Némi vizsgasorom van nékem is, de vígasztaljon a dolog Kedves "noybi", mert a sok-sok kérdésből nagyon sok variáns lehet a vizsgára bevitt tesztlapokon.

Amúgy az általad belinkelt (feltett) vizsgasorban csak úgy kiszúrtam a műszakinál, hogy 2db 2Kohm, és egy döbö 10Kohm soros kapcsolásából nekem 14 Kohm az eredő ellenállás, és nem 12 Kohm, ahogy a linked válasza bé van jelölve.

Javaslom: Akinek van tesztlapja a NHH-által kiadott kérdéssorozattal, az úgy tegye nyílvánossá hogy HIBÁTLAN LEGYEN!!! Vagy:

Tegyük ide a kérdést, és a helyes választ beszéljük meg. Ebben szívesen vagyok bárki partnere!

Sőt:! Bizti "LÚMEN"-jeink ebben  patrnerek lesznek. (Lúmen= vizsgázott, engedélyes amatőrtársaink.) Csak halkan jegyezném meg, hogy számukra meg kiderűlne, hogy mit is felejtettek mán! Hahaha...!!! Buktam én is nagyot, amikor unokámat készítettem (frászt, próbáltam segíteni) az első sikertelen kresz-vizsgája után. Jöttem rá, hogy mennyi mindent elfeledtem azóta, annó '75.  :-))    :-((  

No, sikert, nem sokat, csak annyit amennyi a megfelelthez szükségeltetik!

Öreg Csóka

Előzmény: noybi (13351)
Törölt nick Creative Commons License 2008.04.16 0 0 13354
Ne humoralizáljunk, olvtársak!
Előzmény: schlumberger (13349)
Törölt nick Creative Commons License 2008.04.16 0 0 13353

Köszönöm a segítséget mindenkinek tuner ügyben!

Jó lenne kimenni Friedric...-be, egyedül húzós, és hogy kivel, innen a világ végéről, hát passz.

Varia! Amit ajánlottál az jó, (nagyon jó), de az MFJ annyia kompakt (..miután az ember belülről is jól átnézte a szerelést.. és árban hasonló) balunnal, antennaváltóal, hogy ezeket külön megvenni többe kerül.

Végül is egyenlőre a rádióra gyúrok, (1-2 hónap, és valószínüleg 897) de amit a CB oldalon megtanultam, hogy ez is csak egy lánc.

Olyan erős, mint a leggyengébb szeme. Rádión spórolni? Nemár.. RH-n kell tuner? Vagy kitelepülni a longwire-hez? Kell hát. Antennából gagyit venni? Na az a legnagyobb marhaság...

Úgyhogy akárhonnan nézem, sokba lesz ez. De jó lesz!

Qqberci Creative Commons License 2008.04.16 0 0 13352
Ez jóóóóóóóó...
Előzmény: schlumberger (13349)
noybi Creative Commons License 2008.04.16 0 0 13351
A betűzés nekem is tetszett, de hogy mikor adható ki a megszűnt engedélyhez tartozó hívójel, háááát... azon nem röhögtem akkorát, és hasonló kérdéseknél holnap sem fogok. Továbbá azzal sem szívesen villognék, hogy a tranzisztor határfrekvenciájáról szóló kérdésre öten nyolcféle választ adtunk, a lehetséges háromból. Az EMC-s kérdésről meg nem is beszélve, főleg amiatt, hogy gyakran előfordulok a MEEI EMC laborjában orvostechnikai kütyük EMC mérése kapcsán, de szerintem egyik válasz sem jó... Egyszóval: nem 100%-ot fogok írni holnap. Vizsgasora továbbra sincs senkinek? Egyet úgy megnéznék még. :)
Előzmény: Törölt nick (13350)
Törölt nick Creative Commons License 2008.04.16 0 0 13350

Akkorát röhögtem mikor odaértem a DEBRECEN betűzéséhez! :-)

Leguttóbb ilyet valahol egy kis könyvecskében olvastam aminek az volt a címe: "rendőrviccek" :D,,,,:D

Ezután be is zártam a "dokumentumot"...

Petyaművek
Előzmény: Qqberci (13347)
schlumberger Creative Commons License 2008.04.16 0 0 13349
Ápropos Maszovlet: tudod-e, mi volt az első légijárat az ötvenes években?

Elárulom: Budapest_Baja_Moszkva :-))) (ezért legalább hat év járt volna abban az időben :-))) )
Előzmény: Qqberci (13345)
noybi Creative Commons License 2008.04.16 0 0 13348
Örülök :) Azért volt olyan kérdés, ami miatt kisebb bicskázás alakult ki itt a kollegák között...
Előzmény: Qqberci (13347)
Qqberci Creative Commons License 2008.04.16 0 0 13347
Marrrhajóóó!... Akár le is tudnék vizsgázni :-)))
Előzmény: noybi (13346)
noybi Creative Commons License 2008.04.16 0 0 13346
Vizsgára készülőknek új vizsgasorok!
Kérem, akinek van az új vizsgarend szerinti sora (6/2006 életbelépése óta) az ne habozzon megosztani velünk. Akikkel holnap találkozunk, jó véghajrát a felkészülésben!

Köszi: Noybi

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!