köszönöm nektek, tényleg jók ezek a pácok:)) Próbáltam már én is pácolt húst a grill rácsra tenni, de mivel még olajos volt bőven majdnem felgyujtottam mindent körülöttem. Próbáltam a grillrácsot is, az igazán jó, nem nagyon fér el a grillezömön, de azért két tálcát rátudok nagy nehezen tenni, mivel kör alakú szegény, ami nekem akkor nagyon is tetszett, de a takolás miatt nem gazdaságos igy. Az alufóliát is próbáltam, de tuti sikerült mindig kiszurni, és akkor a lé, mindig belefolyt a tüzbe, pedig addig nagyon klasszul sikerült a sütögetés. Még az arányokkal vagyok bajban, hogy melyik füszerből mennyit tegyek, de majd sacc- aztán eszük amit kutyultam:))) Hát készülödök rá hogy grillezünk, de szeretnék, ha vendégek jönnek, valami igazán jót és tartalmas finom húsokat sütni. A marhahússal nem állok jól, azt biztosan nem fogom kipróbálni. Érdekes, hogy alig kezdjük el a sütögetést, mindenki olyan éhes lesz, hogy már alig várják mikor lesz már kész:)))) A köretnek, én is salátát szoktam épp ami a szezon, ubi, paradicsom, paprika, jó nagy adagban, feta sajt, öntettek. A burgonyát, már héjában vagy anélkül szoktam a lakásban megpárolni,,mert abból már tényleg nemtudok a grillre tenni, az éhes banda miatt:)) Várom további jó kis ötleteiteket, mindekinek pusz:)))
A grillezés előtt legalább egy nappal pácolom a húst, főleg ha marha, mert az rostosabb, nehezebben sül. 1; pác nálam: mustárba keverem az olivaolajat, sót, borsot, zúzott fokhagymát, majd rákenem a húsra és teszem a hűtőbe és a sütésig ott tartom...bár tényleg jó egy órával, félórával hamarabb kivenni... 2; pác nálam: natúrlecsóba egy kis gulyáskrém, olivaolaj, bors, zúzott fokhagyma, só...bele a hússzeletek és szintén be a hűtőbe és érlelem a sütésig. Itt annyival egészitem ki a leirást, hogy ha a hús kisült, a megmaradt lecsós páccal ismét átkenem a hússzeleteket...ümmmm...mennyei!!! 3; pác nálam: olivaolaj, kakukkfű, és citromfű egy pici bors, só bekenem a húst és két-3 óráig pácolom, érlelődik a hűtőben, tovább mint fent...ez érdekesebb iz, de nagyon finom :))
A köretek: eddig csak a fóliában sült krupli volt, vagy a tűzön piritott kenyér, vagy vegyes szezonsaláta volt, de ZSÚR jóvoltából, most sok minden finomsággal ki fog egészülni :))
A grillezni tervezett hús mennyiségétől függően porcelán edénykébe olívaolajat öntök, melybe különféle grillfűszereket /lehet magyaros, olaszos, mexikói, ízlés szerint más egyéb is, stb./ elkeverek. A fűszeres olajba beleforgatom a pulykamell szeleteket, több órán át állni hagyom, időnként átforgatom a húsokat, hogy a sütésig minden szelet arányosan pácolódjon.
A sütéshez alu grilltálcát használok. (Ötös kiszerelésben kapható.)
Használat előtt leöblítem a soros tálcát, majd a sütés előtt vékonyan átkenem olívaolajjal, és a tálcára rendezem a pácolt hússzeleteket.
Fokigerezdeket, hagymakarikákat a húsok közé illesztve vadítani lehet a sülögélő hús illatát. A pulykahús nagyon rövid idő alatt piros-puhára párolódik.
A tálca alján apró lyukak vannak, tehát nem tepsi módjára grilleződik husikánk.
A tálca előnye, hogy aránylag tiszta marad a rács, és a tálca 1 használat után mehet a kukába. Gyorsítani tudom a sütést, ha ugyanolyan, azonos méretű tálcával kis időre lefedem, és szinte saját enyhe gőzében (is) sül, párolódik.
Elkészíteni egyszerűbb, mint leírni!
A halat v. halszeleteket alufóliába tekerve sütöm. A fóliát szintén olajozom, fűszerezett hal bele, /foki, hagymaszelet mellé ebben is fincsi lesz/, majd a fóliát lezárom, hogy a gőzben párolódjon. Sütés közben fóliástól megfordítom, majd a "készállapot" előtt a fóliát kibontva hagyom a levét elpárolódni, s utána lehet tálalni!
Pulyka, sertés, hal mellé is tartármártás, szeletelt pari, papri, ubi, zöldhagyma, finom kenyér, vörösbor.
Sertéshusival is ua. tennivaló mint a pulykával, legfeljebb vékonyabbra kell venni a szeleteket, mint pl. a rántani szánt karajnál, de ahány ház, ahány grillezés, annyi szokás!
Egészségedre!
Üdv.
kulináris
Érdeklődve várom a kapcsolatos hsz.-at, a jó ötlet mindig jól jön!
Hetfon haromfele hust ettunk - es mindet maskepp pacoltam.
A marhahust (most) nagyobb kockakra vagtam es beletettem egy uveg edenybe. So-bors-szaritott hagyma, szaritott fokhagyma keverekkel szoratam meg, keves oliva olajat szortam ra - es letakartam. Sutes elott legalabb egy oraval kiveszem a hutobol szobahomersekleten tartom. Nem szoktam sokkal korabban marinalni mint egy-ket oraval sutes elott.
A csirkemellet (csont es bor nelkuli) kockara vagtam es most (pirulok is erte) boltban vett citrom es kapor izesitesu kesz marinade-del izesitettem, uveg talban, mint a marhahust. Ha magam csinalom, akkor az olajat izesitem - olaj, citromle habverovel osszekeverve, so, bors, kapor bele - pici fokhagyma, pici hagyma.
A garnela rakot meg egyszeruen a nyorson meglocsoltam friss citromlevel, kicsi bors ra.
Amikor a grillt elokeszitem, akkor picit olajozom a racsot - egy papirtorolkozore par csepp olaj, es atdorzsolom vele a racsot. ha a hus eleg olajos, ez el iz maradhat.
Ha finom friss es jo minosegu a marhahus (foleg rib eye), akkor nem is szoktam izesiteni, csak par csepp olajat dorzsolok ra, es ugy sutom.
Olyan tapasztalatokat is szeretnék kérdezni, hogy a húsokat, ki mibe,, és milyent kb. hogy pácol? a grillen, fóliát tesztek e a húsok alá, vagy sem, csak úgy natur teszitek rá a húst rácsra? milyen húst érdemes sütögetni?
Utólag is egészségetekre! :) Valami finom dolgokat csináltatok!! Ha a nagytermészetfelelős megengedi és kapok csicserit akkor kipróbálom a hétvégén. A sültbab még várat magára...:)))
Csicseriborsót szinte minden bio- meg reformboltban tartanak, meg kimérve az arab boltokban is. Pl. Karinthy F. út, Erzsébet krt (régi Híradó mozi mellett), Lehel-piac alagsora, stb.
Azsia boltban multheten vettem Pataki fele tandori masszat amit hetvegen kiprobaltunk. Elozo este a masszat joghurttal es olajjal osszekevertem es a husit allni hagytam benne masnapig es valami isteni lett az ize. Nagyon hasonlitott a bombay palace tandori husijahoz.
O csinalta a hamburgert, virslit, a vendegek meg hoztak salata felet is. Vittem az elkeszitett nyarsaimat, marhahus, csirkemell darabok tegnap este ota marinalodtak, ma meg tettem meg garnelat is nyarsra.
Vittem a csicseriborso salatat, a sult babot es a zoldseget - nagyon izlett mindenkinek.
Volt majonezes krumpli is, es salatalevel, sajt, hagyma, paradicsom a hamburgerhez.
Egy kis sor, egy kis udito - es kellemesen telt a delutan - este.
Érdekes mert rögtön a köményre asszociáltam a cumin-ból. Kösz az infót! Ma keresgéltem a csicseriborsót, igaz csak a Corában, de nem találtam...nem adom fel, még van egy pár lehetőség! :) Nagyon izgatja a fantáziámat!! :D
Oppá! Már megint egy ismeretlen név! Cumin mag? Ehhez bárhol hozzájutok? Úgy kapkodom a fejemet, mint ha a konyhát csak képről ismerném... Elbúcsúzom, de holnap még benézek ide, tanulni tőled/tőletek! :) Jó éjt neked! Duji.
Kellemes, gesztenye szeru ize van - mint a jo baboknak altalaban.
Szeretem a salatara szorni, csak minden izesites nelkul, a konzervet kicsit leoblitve - de ez a kedvenc. Kifelejtettem: teszek ra cumin magot - egeszben, nem orolve.
Holnap meg csinalok hagyomanyos majonezes krumplit, szeretik a gyerekeim.
Mindig kacérkodtam a csicseriborsóval, de nem tudom milyen izhatása van? Mihez hasonlit? Fantasztikusan néz ki ez a köret is!! :) Ilyenkor nyáron nagyon sokat grillezünk, főzünk szabadtüzön és bevallom, mindig a körettel volt bajom! De ugy látom, csak eddig a napig, mert fantasztikusabbnál-fantasztikusabb dolgokkal ismertetsz meg! Köszi! :)
Igen szet kellene fonie. Mivel a bab puha 2-3 ora lassu sutes eleg neki.
Itt a party utolso korete: csicseriborso?!? (chick pea) salata: Ez is konzervvel indul, aztan citromle, oliva olaj, sok-sok kapor. Jo elozo nap csinalni, es a hutoben erlelni.
Nagyon egyszeru - es nagyon sok ido kellett hozza mire ertekelni tudtam. Konzervbol csinalom - de ha nincs akkor elofozott kell. Nem talaltam feher babot ami szetfo - igy maj babot hasznaltam (red kidney bean). Ket nagy doboz bab (1.15 kg darabja), fel kilo szalonna (bacon) kockara vagva es kisutve, fel kilo barnacukor. Bele a labosba (ha ontottvas annal jobb) es sutni lassu tuzon orakig :)) Ha feherbabbol csinalod kellemes pepes lesz, ha nem akkor darabos, de az ize kivalo.
Ferjemnek 15 ev kellett hozza, hogy megkostolja - es izlett neki!!! Igaz, tett bele fokhagymat maganak. Koretnek jo, BBQ-nal kulonosen.
A marhahus es csirkemell kockak marinalodnak, ha kesz a koret mehetnek a nyarsra-grillre, csak par perc kell nekik.
Sziasztok - soha jobbkor nem lehetett volna felhozni a grillezest!
Ma ebedre csak hamburger volt - siman es egyszeruen.
Vacsorara kicsit tobbet teszek: nyarson sult mindenfele: hus (marha, csirkemell, rak), zoldseggel es keszitek kicsi koretet is - mert holnap is grillezek, valoszinuleg oldalast.
Szoval ami most sul: sult bab szalonnaval - kell neki par ora, de hat van idom!
...ehhez kisérőnek sajt-alma saláta, joghurtos kefíres alappal (majonéz nem kell)... és te leszel a guru. Kivétel ha nyugati külföldinek csinálod azok nem szeretik se a bacaonos májat se a sajt-alma-joghurt-kefir salit. nabumm. Üdv para
remélhetőleg faszén - csak azzal van jó íze a kinn sütött húsnak
nagyon be szokott jönni a "vajdasági csevap": csirkemáj császárszalonnás kabátba göngyölve, amit pl fogpiszkálóval lehet begombolni borzasztó egyszerű (fűszerezni sem kell, a sós, megkeményedő szalonna nagyon illik az édeskés és puha májhoz), hamar átsül - bár nagyon hamar elfogy...