Keresés

Részletes keresés

CzVeronika Creative Commons License 2011.03.26 0 0 2282

Hozzafuznem a lakotarsamtol hallott tapasztalatot: szivatjak az apolot.

 

Egy nagyon idos bacsi (demens idosek otthona) nem tud ebedelni normalis idoben, mert ehhez szokott.  3 orakor ebedel a tobbiektol kulon. Lakotarsam az apoloja, kedves idos bacsi, szabadkozik, hogy o csak igy tud enni, sorry, de ez van. Viszont keri, hogy mivel tudja, hogy keson, a tobbiektol kulon ebedel, neki ne tegyek kulon tanyerra a kajat, szoszt, izet, jo lesz egy tanyeron, sorry, tudja, hogy o kajal hulye idopontban.

OK

Lakotarsam megy dolgozni delutanra es a portan azzal varjak, hogy a Nursery Home managere varja az irodajaban. Az irodaban nem csak a manager varta, hanem a bacsi negyven valahany eves fia is, aki feljelentest tett. Hogy a bacsi panaszkodott neki, mint latogato rokonnak, hogy mivel o nem ebedidoben ebedel neki ugy adjak fel az ebedet "mint a disznonak". Egy tanyeron mindent, o nem kapja kulon tanyerokon.

O kerte igy, tobbszor. Kedves es szabadkozo volt. Az elso latogatonak bepanaszolta a lakotarsam. 

Igen, bele lehet oszulni.

Mas szorakozasuk sincs, mint az apolojukat szivatni.

Persze jol fizeto allasok. De nem konnyu.

Előzmény: wog33 (2268)
skiza Creative Commons License 2011.03.25 0 0 2281

Sziasztok!

 

Régóta gondolkozom egy angliai kiköltözésen, 21 éves vagyok, Érettségim meg van, szakmám szerint Gazdasági Informatikus vagyok(nem 3 hónapos gyors talpalón tanultam, hanem 2 évet). Angolt 6 éves korom óta tanultam bár meginnt más amit tanítanak és amit használnak ezt már sokfelől tapasztaltam rövidke életem folyamán szóval 1-2 hónap míg rendesen belerázódom a folyamatos nyelvhasználatba kell. Szállásilag kicsit könyebb helyzetben lennék, ha kiutaznék, legalábbis 1-2 hónapig (vannak kint távoli család tagok, és barátok). Sok helyütt olvastam hogy kezdőtőkének 1000Ł szükséges, még ezt is össze tudom szedni - ha más nincs max hitelből-. Kérdésem az, hogy ha a kiutazásra adom a fejem informatikai irányban milyen lehetőségeim vannak elhelyezkedni? Értem ez alatt hogy van e informatikusokra kereslet, ha igen mennyi, és kb milyen fizetéssel lehet számolni.

 

A válaszokat előre is köszönöm.

osonok Creative Commons License 2011.03.25 0 0 2280

Szevasztok, gondolom örök téma. Van valakinek tapasztalata az Euworkel, valamint a warringtoni raktáros állásról tud valamit?

wog33 Creative Commons License 2011.03.23 0 0 2279

A fizetés minden bentlakásos munkánál mesterségesen alacsonyan van megállapítva, pont azt belekalkulálva, hogy az illető úgyse fizet szállást és kaját.

De itt még egy csomó más macera van, nemcsak a sok munka, meg hogy semmi saját életed nincs. Hanem pl. a szállás. Ha kell valahol 1-2 extra éjszaka, akkor hová mész, ill. hová teszed a cuccaidat? Ez mindig gond, szintén.

Ha az ember albérel, akkor van egy fix pontja. De ha az ember bentlakásos, és 1-3 hetente máshol lakik, akkor hátán a háza, és cipeli az egy bőröndjét mindenhová, és ha hirtelen kirúgják (simán előfordul, nyavalygós angol betegek, koholt vádakkal), vagy ha hirtelen beüt egy "szabad hét", akkor mehetsz a sóhivatalba. Persze, van youth hostel, de ha azonnal kell valami, egy isten háta mögötti faluban, összes cuccal, laptoppal stb., akkor elég szar tud lenni a helyzet.

Én általában repülőtereken szoktam éjszakázni, már ha van a közelben repülőtér... (ajánlom Ferihegyet, ugyanerre a célra... nem szokták ellenőrizni, van-e érvényes jegyem valahová, főleg ha egy oltári nagy bőrönddel, és nyúzott, de értelmes arccal mutatkozom)

Előzmény: BangkokMM (2277)
geatt Creative Commons License 2011.03.20 0 0 2278

sziasztok én ki szeretnék menni angliába munkát keresni meg ilyensmi és azt akarom meg tudni még vane valaki itt olyan személy aki ki akar menni?ha van írjatok geatt@citromail.hu

Előzmény: BangkokMM (2277)
BangkokMM Creative Commons License 2011.03.20 0 0 2277

Koszi a valaszt!

 

Azt hittem tobbet lehet keresni ezzel az apolos meloval...akkor valoszinu nem eroltetem.

De ki tudja...kesobb lehet ujra gondolkozom rajta.

En most felszolgalo vagyok,6,8£-os oraberrel,amit netto megkapok.

Mert van valami,hogy aki 5000£-alatt keres 1 evben annak nem kell adozni (5000£-ig).

En meg csak 3 hete dolgozom.

Viszonylag szerencsem volt ,mert kijovetelem utan 2 hetre mar dolgoztam.

Ezt a melot nem ugynoksegen keresztul talaltam,hanem a neten volt hirdetve.

2 nap ingyen melo utan felvett a fonok.

Ha ugynokseg ad munkat ,akkor altalaban csak a minimalbert kapja meg az ember.

Hiaba ad(na) a munkaltato tobbet.

En is minimalbert kapok + valami szervizdij (amit nem nyel el az ugynokseg,mert nem azon keresztul sikerult talalnom ezt a melot).Igy jon ki a 6,8£ oraber.

 

Ennel az apolos melonal,szerintem a biztonsagi or melo is jobb.

Ott 7-8-10£ az oraber.

Igaz el kell vegezni egy tanfolyamot,ami 3 nap es 350£ vagy mennyi.

De vissza kapsz 100£-ot vagy mennyit.

Utana meg kotelezo belepni a kamaraba (asszem 250£).

De a magasabb oraber miatt ezek a lovek visszajonnek gyorsabban.

 

 

Előzmény: wog33 (2270)
Nincstöbbnick Creative Commons License 2011.03.18 0 0 2276
Amugy az ugynokseges munkak mind ilyen talan-talan munkak. Valamivel talan nagyobb az eselye egy -kulonosebb szakkepesitest nem igenylo- melot talalni, de a bizonytalan oraszamok miatt ez inkabb csak atmeneti megoldasnak jo. Ha biztosan ki szeretned fizetni a kovetkezo heti lakbert is, akkor ez nem lesz eleg. Ha van par hetre eleg tartalekod, akkor nyilvan jo extra segitsegnek, a lenyeg, hogy erre hosszabb tavon semmikeppen ne alapozz. Sok ugynokseg ugyanis eloszeretettel nem jelent be, par hetig dolgoztatnak, aztan egyszercsak mar nem kellesz (amikor mar kezded nyaggatni oket). Persze tisztelet a kivetelnek, de eleg sok az ilyen. Szoval kozben ezerrel keress egy normalis, bejelentett melot, kulonben gondban lehetsz.
Előzmény: chirsten (2274)
wog33 Creative Commons License 2011.03.18 0 0 2275

Hidd el, az ilyen kérdésekre a legnagyobb jóindulattal se lehet válaszolni. Ahány ház, annyi szokás. Egyik helyen így adnak munkát, másik helyen úgy, a gazdasági helyzet miatt mindig minden változik, azt se tudnám megmondani, holnap mi lesz, még biztosnak számító melóhelyeken is.

Pl. én is most regisztrálok egy agency-nél (jó, nem gyári meló, de igazából ilyen szempontból mindegy), és én is kérdezem tőlük: garantálják a heti legkevesebb 30-40 óra munkát? És ilyenkor mindenki csak széttárja a kezét, hidd el. Lehet, hogy igen, lehet, hogy nem, valszeg minden hét más lesz. Az is lehet, hogy hetekig nem adnak majd semmit :( Az is lehet, hogy heti 80 óra is lesz. Semmit se lehet tudni biztosra, sajnos.

Éppen ezért tartalék pénz nélkül, bizonytalan albiban bármibe belekezdeni igen kockázatos.

Előzmény: chirsten (2274)
chirsten Creative Commons License 2011.03.18 0 0 2274

köszönöm a válaszotokat.érdeklödni szeretnék,hogy dolgozott valaki gyárban (raktárosként,csomagoloként)agencyn keresztül?mert ugy monta nekem egy londonba élö magyar,hogy 4-5 napon belül hivnak dolgozni de viszont azt hallottam mástol,hogy csak heti 1-2 napra hivnak be ezért nem tudok eligazodni.szeretném ha le írnátok tapasztalataitokat gyári munkával kapcsolatban.

Előzmény: Nincstöbbnick (2273)
Nincstöbbnick Creative Commons License 2011.03.17 0 0 2273
A londoni minimalber sajnos csak ajanlas, amit a polgarmester allapit meg evente. Most olyan 8 font per ora korul van, ami elegseges a londoni "minimal lethez". A gond ugye azzal van, hogy ezt eddig nem tudtak lenyeletni a parlamenttel, ezert itt is a legtobben az altalanos min.bert fogjak fizetni. A tobbire a lakossag mar valaszolt :]
Előzmény: chirsten (2271)
wog33 Creative Commons License 2011.03.17 0 0 2272

"nincstöbbnick-től szeretnék kérdezni" :)))

lakossági fórum :)

amúgy sajnos bruttó, ezt fogja válaszolni...

a másik kérdésre meg NEM LEHET válaszolni, hogy találsz-e 4-5 napon belül melót...

a londoni minimálbérről még nem hallottam

(bocsánat, hogy belekotyogtam)

Előzmény: chirsten (2271)
chirsten Creative Commons License 2011.03.17 0 0 2271

nincstöbbnink-től szeretnék kérdezni,hogy a minimálbér 5,93 az bruttó vagy nettó és van londonra vonatkozóan másik minimálbér jól hallottam?nekem azt mondták,hogy ha kimegyek és bejelentkezek NI szám bankszámla,lakás és agencyba is bejelentkezek akkor 4-5 napon belül találok melot (gyárban raktárosként minimálbérért)létezik ilyen? elöre is köszönöm

Előzmény: Nincstöbbnick (2249)
wog33 Creative Commons License 2011.03.14 0 0 2270

Szia,

igen, feltétlenül kell végzettség: el kell végezni az adott ügynökség tanfolyamát, ahová folyékony angol nélkül eleve fel sem vesznek... Ez már az állásinterjún úgyis ki fog derülni, mennyire elég nekik a tudásod. A tanfolyam vizsgákkal zárul, és utána lehet elkezdeni dolgozni. Ez a live-out munkára is igaz.

Persze, biztos van 1-2 magánbeteg Gumtree-n, itt-ott, aki nem kér papírt, de ez ritka, meg senki nem akar egy vadidegen magyart az utcáról, akinek még ilyesmi végzettsége sincs...

Fizetés általában 3-400 font per hét. Tudom, hogy nem tűnik nagyon soknak, de az a lényeg, hogy ez szinte teljesen megtakarítható.

De ennek ám az ára is megvan, ezt átgondoltad? :( Én biztos, hogy soha többé nem csinálnám ezt. Inkább keresek szarabbul.

Meg abban se érdemes reménykedni, hogy "úgyse kell mindig mindenkihez felkelni éjszaka" - de igen :( Akihez nem kell éjszaka állandóan felkelni, az nem bérel live-in ápolót, pontosabban: hivatalból nem is jogosult rá. És a szó szerinti éjjel-nappali készenlétben, szabadnap nélkül, irgalmatlanul ki lehet készülni.

Én inkább nem akarnék semmit se nevesíteni, Google-ba be kell írni, hogy carer agency, és ki fog adni ezer találatot. Én is így keresek.

 

Előzmény: BangkokMM (2269)
BangkokMM Creative Commons License 2011.03.13 0 0 2269

Szia!

 

Koszonom a reszletes valaszod!

Tudsz adni konkreten egy cimet vagy internrtes oldalt ahol erdemes probalkozni ezzel a meloval?Mit jelent a jo fizetes (pl 1 honapban mennyit lehet keresni) ?

Nekem az angolom nem perfekt,de azert jol beszelek.

Csak mert talaltam par hirdetest es altalaban folyekeony angolt kernek.

Ehhez a munkahoz kell vmi vegzettseg (papir)?

Koszi a valaszokat elore is!

Előzmény: wog33 (2268)
wog33 Creative Commons License 2011.03.10 0 0 2268

Persze, szívesen :) Főleg, hogy most gondolkodom rajta, hoyg visszatérek az idősápoláshoz, mert nincs más! :(

 

1. Live-in idősápoló. Ez jól fizet. 7x22 órát kell dolgozni / stand-by hetente. :(

Előnyök: nincs szállásköltség és kajaköltség, fizetésed szinte 100%-át meg lehet takarítani.

Hátrányok: én ekkor őszültem meg... Amiatt, hogy éjjel sincs nyugtod, a beteghez mindig fel kell kelni, ha óhajtja. És utána a nappalt végigdolgozni vele. Hiába nem dolgozod le a munka minden percét, nagyon kemény állandóan ott lenni, és gyakorlatilag az ő életét élni. Párkapcsolatban ez a munka kizárt, csak egyedülállóaknak való.

Napi 2 szabad óra van, ami épp csak arra elég, hogy elmegyek egy irányba, teszek egy kisebb kört, és már le is járt a 2 óra. Ezt sajnos mindenki be szokta tartani, sőt, van, amelyik rigolyás öreg stopperórával méri :(

Én egyértelműen abban készültem ki, hogy sose tudtam nyugodtan aludni. Sose.

Szabadnap nincs, szabad éjszaka nincs.

 

2. Live-out idősápoló - na ezt nézetegem most. Ehhez bérelni kell valahol egy szobát. Aztán az ügynökség küld a betegekhez, állandó, változó betegek. Ez jóval rosszabbul fizet, plusz minden költséged a szokásos: albi, kajád, utazás stb.

Nagy előnye, hogy ha ledolgoztad a munkaóráidat, akkor viszont szabad vagy, éled a normális életedet, hazamehetsz a párodhoz.

 

Ez a munka összességében elég utálatos. Az angol betegek nem kedves, aranyos magyar nénikék, akik minden apró segítségnek örülnek. Hanem szívatják az ápolót, nem is kicsit. Ezt is el kell viselni.

Viszont (eddig takarítottam) a takarítás is nagyon kemény. Aki nem takarított még végig mindennap 8 órát, nem is gondolná, milyen nehéz fizikai munka. Ha betegápoló vagyok, azért a fizikai rész nem túl sok. Úgyhogy most én is ezen gondolkodom.

(mindkét munka szar :))

Előzmény: BangkokMM (2267)
BangkokMM Creative Commons License 2011.03.09 0 0 2267

wog!

Korabban irtad,h dolgoztal beteg/idos apolokent.

Me,h kemeny volt a melo,de jol fizetett.

Tudnal meselni errol 1 kicsit bovebben?

Koszi

wog33 Creative Commons License 2011.02.23 0 0 2266

Londonban tényleg 800 font körül van (én inkább 1000-re tenném) az a minimum, ami épp csak a megélhetést fedezi. Albérlet (értsd: egy szoba), munkába járás költsége, kaja (szerény), telefon-feltöltés, internet.

Én még csak pár hónapja élek Londonban, azelőtt vidéken dolgoztam, és ilyen, hogy "munkába járás költsége", nekem sose volt. Gyalogoltam mindenfelé. Ez Londonban viszont húzós tétel. Bár sokszor itt is gyalog megyek :))), ha "csak" két óra gyaloglás valami, akkor gyalog szoktam menni :)

Vidéken kicsit olcsóbb az élet, viszont munka sincs :( (kivéve: szerencse, tű a szénakazalban stb.)

skatebab26 Creative Commons License 2011.02.21 0 0 2265

köszönöm a sokatmondó válaszod,hasznomra vált ! minden jót!

Előzmény: Nincstöbbnick (2264)
Nincstöbbnick Creative Commons License 2011.02.21 0 0 2264

Amire a hangsúlyt akartam helyezni az az, hogy azért jobb itt élni jelenleg, mint mondjuk Magyarországon, mert az embernek nyugodtabb élete lehet. Nincsenek idióta ügyek, hogy a polgármesteri hivatalban, okmányirodában stb. kelljen órákat sorbaállni, nincsenek apeh, tb szívatások, a boltban többnyire segítőkészek az eladók, az emberek nem bliccelnek, csalnak, lopnak, hazudnak annyit. Van itt is rossz ember, nem is kevés, összességében mégis "élhetőbb" a város, mint Magyarország. Igazából ezért érheti meg idejönni, mert -ha már kialakítottad az életed- elfelejtheted a gyomorgörcsöt, az idegbeteg ügyintézőket stb. és csak a számodra igazán fontos dolgokra figyelhetsz.

Ha valami gond lenne, mindenki megpróbálja a lehető leghamarabb, legkorrektebb módon elintézni azt, hogy mindenki mehessen a saját dolgára. Én ezért szeretem Londont, ezért mondjuk tényleg megéri megpróbálni.

Előzmény: Nincstöbbnick (2263)
Nincstöbbnick Creative Commons License 2011.02.21 0 0 2263

Nem akarlak lehordani vagy ilyesmi, de elég nehéz olyan kérdésekre válaszolni, hogy van-e munka vagy sincs, meg ilyenek. Nyilván van munka, mert valamilyen mindig akad, wog33 például takarít, ha jól tudom. Amit szerettünk volna mondani az az, hogy míg 5 éve válogatni lehetett pl. a takarító munkákból és tulajdonképpen elég normálisan fizettek (ill. több dolgot vásárolhattál a megkeresett pénzből), addig mára már a takarítói állásokat is úgy kell hajkurászni, mert lényegesebben kevesebb lehetőség van. Arról nem is beszélve, hogy felmentek az adók, az élelmiszerek lassan a duplájára (azt hiszem nem hazudok ezzel, talán még szerény is voltam), a fizetések meg nem nőttek, azaz kevesebbet keresel a végén (avagy a reálfizu alacsonyabb). Namost, ha találsz egy minimálbéres takarítói melót, ami fizet mondjuk 800 fontot havonta, abból kifizeted a szobát ahol laksz (értsd: szar helyen fogsz lakni, mások lábszagát elviselve), kifizeted a bérletet (mert a másfél-két óra utazás itt nem szokatlan), a kaját - a végén nem is marad semmid. Ezért kijönni -ti. hogy szenvedj egyik hónapról a másikra- szerintem felesleges, otthon is ugyanez megy, ráadásul ott a család és barátok hamarabb segíthetnek, mint itt a "senki földjén".

Persze, hamarabb találsz valamit, ha hiányszakmában helyezkednél el, mondjuk orvosnak vagy nővérnek mennél, de az NHS-t is most nyírbálják agyon, ki tudja mennyi vér fog ott is folyni.

A "helyben is kerestél munkát" nehezen értelmezhető, mert bármilyen nagy is London, ha a munka a másik felében van, akkor oda kell járni. Sok ismerősöm van, aki Peterboroughból jár dolgozni pár napokat, majd vissza. Vagy van, aki naponta 6 órát utazik, mert így alakult neki. Lehet váltogatni a lakhelyet, főleg az elején, de családdal vagy mortgage-dzsel ez már nehezebb megint.

 

Szumma szummárum, ez még mindig jobb hely, mint Magyarországon, ha a "jólétet" vesszük alapul. A legkisebb fizetésekkel is lehet annyit keresni, hogy normálisan éljen az ember és ne kelljen nélkülöznie, ne kelljen állandóan aggódnia, a bürokrácia pedig nagyságrendekkel elviselhetőbb, mint otthon. Ha meg tudod vetni a lábad, pár hónap alatt felépíthető az egzisztenciád, az átlaghoz pedig legalább 30kpa fizetésednek kell lennie per kopf. Aki azt mondja, hogy ettől kevesebből király élete van (anyagiakat tekintve), az szimplán csúsztat, Londonban ez szűkösen elég. Ha a haverod azt mondja, hogy ő mondjuk 8 fontot keres és k.rvajó élete van, akkor el tudom képzelni, milyen helyen lakhat, milyen emberekkel, hova jár vásárolni kaját, milyen ruhákban mutatkozik, hányszor megy tengerpartra nyaralni, milyen kocsija van ésatöbbi. Nincs kolbászkerítés, csak kemény melóval lehet ma ezt kiérdemelni. 10 éve mást mondtam volna.

Előzmény: skatebab26 (2260)
skatebab26 Creative Commons License 2011.02.21 0 0 2262

omg..

azt úgy értettem hogy személyesen ... változó vélemények vannak londonról ezért írtam...

jól van akkor .. thanks

 

Előzmény: wog33 (2261)
wog33 Creative Commons License 2011.02.21 0 0 2261

Na, ha megvan a válasz ("van munka, csak akarni kell"), akkor igazából mi a kérdésed?

Nem, nem kerestem helyben munkát, gondoltam: 300 mérföldnél közelebb nem akarok elhelyezkedni... (ez a kérdés komoly volt?)

Na mindegy, szóval good luck.

Előzmény: skatebab26 (2260)
skatebab26 Creative Commons License 2011.02.21 0 0 2260

akkor nem tudom,másokkal beszéltem s meg lehet élni meg van meló is ha nagyon rajta vagy az ügyön

londoniakkal.

ugy látom szerencse s hely függő hogy hol vagy vagy hol keresel.

te londonban vagy ? helyben is kerestél munkát?

Előzmény: wog33 (2258)
Nincstöbbnick Creative Commons License 2011.02.21 0 0 2259

Bemásolom ide, mert állítólag ez inkább londoni (vagy nagyvárosi? jelenség):

 

Az offiekról. Bármerre jár az ember, biztosan belefut egy off licence store-ba (másnéven convenience store). Megtalálhatóak állomások eldugott szegleteiben ugyanúgy, mint a forgalmasabb főutak mentén. Közös ismertetőjelük az üzlet felett kiakasztott "Off licence" felirat többnyire Arial betűtípussal; az üzlet előtt műgyeppel letakart műanyagládákra kihelyezett zöldség-gyümölcs kosarak; az üzlet valamelyik szélében található nagy, 1p-s mobiltarifákkal kecsegtető hirdetésekkel teletűzdelt (ill. az azok eltávolítása miatt visszamaradt, feketéllő ragacsos anyagban pompázó) fém konténer az újságok számára; a kirakatot teljes egészében eltakaró "Oyster topup here", "PayPoint" hirdetések, valamint a helyi lakosok által 1 font/hét bérleti díjért kitűzött apróhirdetések tömkelege.

Variánsok is léteznek, többnyire egy-egy, az adott térségre jellemző kisebbségre építő üzletek ("Polski sklep", "Halal meat"), vagy az akár már más kategóriába sorolható, keleti országokból importált filléres divatkellékeket forgalmazó boltok. Utóbbiaknál, a helyiség előtt százával kirakodott műanyag tálkákban várakozó banán és körte helyett Disney figurás gyermekhátizsákokat, 6-féle méretben kapható műanyag tárolódobozokat és sűrűn egymásra akasztott filléres farmereket vásárolhat a publikum. Részletesen a variánsokról még lesz szó a későbbiekben.

Belépve az offieba néhány érdekes dolgot azonnal megtapasztalhatunk. Sehol sem alkalmaznak automatikus ajtót, a belépést kizárólag kézi erővel meghajtott, hagyományos nyílászárón keresztül hajthatjuk végre. Ezek az ajtók egy maximumra állított hidraulikus visszacsapóval vannak felszerelve, aminek következtében 20-30 centinél szélesebbre csak az alkoholmámortól erősebb futballközönség tagjai képesek azokat kinyitni. Néhány fifikás üzlettulajdonos ezenkívül felszereli az ajtókat egy -szintén a legerősebb fokozatra állított- jelzőberendezéssel. Így két választási lehetősége marad a betérőnek: vagy kétkézzel nyitja az ajtót, hogy beférjen ÉS megsüketül a sziréna hangjától, vagy vállal löki be az ajtót két kezét a fülére tapasztva (kockáztatva ruháinak az épségét és tisztaságát).

Sikeres belépés esetén -ha már leszakadt a kezünk/vállunk és megsüketültünk- még egy veszélyre hívnám fel a figyelmet. Minden offieban méterenként minimum kettő darab 100 wattos neoncső gondoskodik az üzlethelyiség kellő megvilágításáról. A világítás a kivétel nélkül fehérre vakolt üzletben azonnali látáskárosodást okozhat, javasolt tehát a vállal az ajtót belök - kezek a fülön - szem erősen becsukva kombináció használata az üzlet megközelítésére. A hunyorgással csínján kell bánni, mivel a sötétedés után morcos arccal betérők nem túl bizalomgerjesztőek a tulajdonos számára.

Bent vagyunk hát, kisebb sérülésekkel, de egyben. Egyből feltűnő a bejárat mellett elhelyezkedő pult, mögötte a tulajdonossal (aki a sziréna hangjára vagy feláll azonnal a kistévéje mellől, vagy a hátsó helyiségből szalad előre. De róla is később.). A pult minimum másfél méter magas és egy méter mély, hogy a tulajdonosnak kellő védelmet biztosítson a morcos arcú betérőkkel szemben (kérem visszaolvasni a világításról szóló részt ezzel kapcsolatban!). A pult felőlünk közelebbi felén csokoládészeletek és cukorkák találhatóak, bár ezek inkább a tulajdonos további védelmét szolgálják (5 Snickers kb. 13 centi pluszt ad). A pulton található továbbá az Egyesült Királyságban elfogadott összes feltöltőkártya (mobil, gáz, áram stb.) feltöltésére szolgáló ketyere, a lottóautomata és természetesen a pénztárgép, melynek kassza része mindig nyitva van, és furcsamódon mindig üres. Néhány menőbb fővárosi helyen ezeken kívül megtalálható még a londoniak elengedhetetlen mágneses utazókártyájának - másnéven az Oysternek- a feltöltésére kihelyezett sárga érintőkorong is. Csak a pultnál juthat az ember szeszhez ill. dohánytermékekhez a tulajdonos segítségével. Ritka az üzlet más részében elhelyezett engedélyköteles termékek alkalmazása. Ismét hangsúlyoznám, a pult mindig a bejárat mellett van, általában a lottóállvány látómezejében.

A legtöbb offie következetesen van felosztva. A fal mellett mindkét oldalon állványok ill. hűtők foglalnak helyet, míg középen egy végeláthatatlan szekrény található. A megoldás lényege, hogy a betérő vásárló csak egy U-irányban (a megadottban) közlekedhessen (avagy járt utat járatlanért el ne hagyjon). Általában az U-alak csücskében található a raktár, rojtos függönnyel vagy számzáras ajtóval elzárva a firtató tekintetektől. Ha itt, a csücsökben felnézünk a plafon irányába, szinte biztosan felfigyelhetünk egy biztonsági tükörre vagy egy kamerára a sarokban.

Minden szekrény zsúfolásig van pakolva termékekkel. Keresve sem találni kihasználatlan helyet, ez a jelenség de facto nem létezik egyetlen offieban sem. A termékekre egyenként nem térek ki, mivel az offieban mindig mindent megkaphatunk. Ha valamit mégsem találnánk az állványokon vagy a hűtőben, csak meg kell kérdezni a tulajdonost, ő biztosan talál egyet.

Az offie üzemeltetésének kulcspontja a nagyfokú vizibilitás. Ezt szolgálja a megfelelő világítás, az U-alaprajz és a különféle biztonsági berendezések. Mégis, ha eldugott, nehezen belátható helyen található a keresett portéka, akkor ezek mit se számítanak. Ilyen esetben (különösen ha le is kell guggolnunk a termékért) azonnal megpillanthatjuk a tulajdonos segédjét, akinek éppen a sréhen mögöttünk található polcon akad ekkor dolga.

A segéd egyébként sokszor a tulaj rokona. Testvére, unokatestvére, fia (de sosem lánya!) vagy -ha a bevándorlási hivatal látogat el éppen az üzletbe- akkor senkije. Azért fontos megemlíteni a hivatalt, mivel az offiek tulajdonosai mindig valamilyen ázsiai országból származó emberek. Nem engedik magukhoz közel az idegent, de a megszokott arcokra kedvesen köszönnek és mosolyognak. Kedvezményt viszont nem adnak, üzleti főiskolát végzett emberek, értik a dolgukat. A láthatatlan segédet gyakran ők aktivizálják egy keservesen berregő csengő gombjának megnyomásával. A segéd ekkor mindig ott terem, ahova a tulajdonos éppen néz. Sokszor az üzlet előtti zöldség-gyümölcs pultnál téblábol, jól beöltözve az időjárásnak megfelelően. A segéd többnyire fiatal, érthetelen nyelven beszél a nagyvilágba (valószínűsíthetően a többi láthatatlan segédhez) és sosem tudja a választ kérdéseinkre. Ha már nincs szükség rá, a segéd ismét láthatatlanná válik.

Az offiek közönsége meglehetősen vegyes. Betér ide a bérletét feltöltő diák, a lottómegszállott nyugdíjas és a Carslbergért beugró, láthatósági mellényt viselő munkás éppúgy, mint a hoodiek, akik az üzlet előtt hagyják a bringájukat és vérebüket. A dialógusok eléggé korlátozottak egy offlicence boltban, elvégre nem diskurálni jár oda a mindennapi ember. Különösen akkor kínos a csönd, amikor már 4-5 vásárló várakozik a sorban. Háttérzene általában nincs, hacsak a nyíló ajtóra beriasztó szignót nem tekintjük annak. Ajtónyitáskor minden sorbanálló hátranéz.

Az offie variánsok közül a legelterjedtebb a műanyag termékeket árusító. Legfőbb ismertetőjele a már említett műanyagdoboz hegyek az üzlet előtt. Néhány önkormányzatnál ezek az offiek annyira elterebélyesedtek, hogy fehér festékkel határvonalat kellett meghúznia a közszolgáknak a zavartalan gyalogosforgalom érdekében. A tulajok természetesen tiszteletben tartják a mindenkori törvényeket, ezért kihasználva minden rendelkezésre álló felüleletet, az utolsó sarokba is minimum egy-két esernyőt vagy kisebb terméket besúvasztanak (azaz itt is érvényesül a 100%-os kihasználtságra vonatkozó törvény). A nap végén, ami a legtöbb offie esetében este 10-11 órát jelent, az összes terméket visszacsomagolják dobozokba, majd az U-alakú üzlet egyik felében hányják egymásra. A másnap reggeli (7 óra körüli) nyitáskor pedig a láthatatlan segédek ismét előpakolják mindet. Esős idő esetén egy hosszú segédeszközzel kinyitnak egy napellenzőt, hogy védjék a termékeket. Napos időben szintúgy. A napellenző mindig szürke színű, bár nem gyárilag.



Néhány kép:

"az üzlet előtt műgyeppel letakart műanyagládákra kihelyezett zöldség-gyümölcs kosarak":

http://www.nationwidebusinesses.co.uk/members/photos/G5769.jpg



"Pult":

http://images.nuroa.co.uk/london/10662014312463-off-licence-convenience-store-and-office-for-sale.jpg



"Eredetileg tejtermékek tárolására szolgáló tolókocsi újságoskocsira átalakítva a jobb oldalon. Láthatatlan segédek az előtérben (valószínűleg csengőnyomás után készülhetett a kép)":

http://www.nationwidebusinesses.co.uk/members/photos/G5812.jpg



"Tipikus offie":

http://www.redwoodsdk.com/busimages/main/large/37443.jpg

wog33 Creative Commons License 2011.02.21 0 0 2258

Én konkrétan se nem válogatok, se szakmai melót nem keresek, BÁRMIT keresek, Anglia BÁRMELY részén, folyékony angoltudással, és csak szólok: amire végre ígéretet kaptam, hogy felvesznek: egy betanított munka, heti 10 műszakkal. Valszeg ezt fogom dolgozni, ha jelen helyemen lejár a szerződésem. Most Angliában konkrétan ennyire szar a helyzet, úgyhogy erre számítsatok, ha jöttök. 

Érted, nekem aztán mindegy, jössz vagy nem, előlem nem veszed el a munkát... De itt most tényleg szar, igaz, Mo-on se jobb :(

(Mivel ide konkrétan úgymond fel vagyok véve, közben keresek "szakmai" melót, de igazából már annyi hirdetésre jelentkeztem, hogy már mérhetetlenül unom saját magamat...)

Mindig mondom: persze, hirdetés sok van. Meg is téveszti azokat, akik csak nézelődnek, de konkrétan nem keresnek... Tudnám, kinek szólnak ezek a hirdetések.

 

 

Előzmény: skatebab26 (2257)
skatebab26 Creative Commons License 2011.02.21 0 0 2257

köszi olvastam eddig de csak páran írták hogy nehéz találni meg sok idő de nincs konkrétum mert van aki válogat vagy konkrtén szakmai melót keres meg gondolom azért függ attól is hogy melyik zónában vagy ?!

meg hogy még év eleje van?!

kösz a választ

Előzmény: Nincstöbbnick (2255)
wog33 Creative Commons License 2011.02.21 0 0 2256

Nincstöbbnick: like :) (nem a tartalmat lájkolom, hanem a stílust)

Franco Pinna: igen, közben magamtól is rájöttem :(

Hozzáteszem, ez a fórum még mindig vezet "normális" magyarok tekintetében, viszonylag kevés kurv@anyázás és viszonylag kevés "meg is érdemelted, hogy becsaptak" kellemes kis magyaros hozzászólás olvasható.

Előzmény: Nincstöbbnick (2255)
Nincstöbbnick Creative Commons License 2011.02.21 0 0 2255

Röviden válaszolva kérdéseidre: szar, sok, nem.

Hosszabban: lapozz vissza ezen a topikon egy pár oldalt, szerintem nagyjából mindenre megtalálod a választ. Sok jóval mindenesetre nem kecsegtetnélek, de azért Magyarországnál még mindig jobb itt. Ha több, vagy konkrét kérdésed van, írj nyugodtan még, majd próbálunk segíteni.

Előzmény: skatebab26 (2254)
skatebab26 Creative Commons License 2011.02.20 0 0 2254

Sziasztok!
Március végén akarunk kimenni londonba 6-an

persze keresünk neten is munkát de majd ott is fogunk.

milyen a helyzet ott?kb mennyi idő alatt lehet munkát találni?

s szállást nehéz ennyi embernek?

köszi

wog33 Creative Commons License 2011.02.18 0 0 2252

Tudom, hogy nem beszólni akartál, Te rendes gyerek vagy, tudom és látom.

Csak én meg már irgalmatlanul bele vagyok fásulva és frusztrálódva a munkakeresésbe, én már csak kattingatok fáradtan, minden összefolyik a szemem előtt, szórom a CV-imet szerteszét a szélben... Na mindegy. Végül is valamit találtam, ennek is örülhetek.

Előzmény: Nincstöbbnick (2251)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!