Köszi! Remélem sokakkal halljuk egymást hamarosan. A "talán" magyarázata: Mostanában kicsit pesszimista vagyok ilyen témákban, pl. a tv, telefon és internet szolgáltatóm február óta nem képes "bekötni" a VoIP telefonomat (5 kattintás az ügyfélszolgálaton, 2 a műszakiaknál) úgy, hogy az ÁSZF-ben 30 napot írnak. Ehhez képest nagyon meglepődtem az NHH sebességén, bár pl. a vizsgaidőpontról szóló levelet véletlenül rossz címre (az állandóra, nem az értesítésire) küldték. Érdekes módon a bizonyítvány már a jó helyre jött egyből. Nagyon pozitív egyébként az egész vizsgáról a tepesztalatom. Szimpatikus volt a bizottság, 4YF Béla türelme a forgalmazás bemutatón csodálatra méltó volt (ő volt az ellenállomás.)
Megjött a vizsgabizonyítványom! Hurrrrrááááá!!! :) Csütörtökön voltunk vizsgázni, ma meg már a kezemben van. Tudnak még a Hatóságok meglepetéssel szolgálni. Egy kis illetékbélyeg és talán hívójelem is lesz hamarosan.
És itt egy kép a legendás Rohde&Schwarz (figyelem! Így kell helyesen leírni!) LARU/KARU műszerekről, amint békésen beszélgetnek az ifjúkori álomműszer TR2102-vel (jó kis munkával megjavítottam), alul egy tesla BM431E 250 MHz-es RF mérőhíd, amit még nem élesztettem fel, de hamarosan sorra kerül. Balra lent egy Landis&Gyr fogyasztásmérő-hitelesítő szerkezet, nixie-csöves. Csak supportként szolgál jelenleg, nincs köze ehhez a projecthez, de azért szép az is. Vannak erősáramú holmijaim is. Nem tudom, van-e még valaki, aki emlékszik Jupiterre.
Ő az erősáramú mérőbőrönd. Liliputi, mint a jobb alsó sarokban látszik. A maga 17 kilójával, a kis aranyos. Viszont a maga idejében a hatalmas wattmérőjével, és a beleépített forgásirányjelzőjével (a két glimmlámpa a hatalmas alapműszerben, igen,igen, amit LED-nek gondolsz) verhetetlen volt. Akkora alapműszer nincs is!
Őt követte az ffv MB3 típusú mérőbőröndje, ami már ICL7107 típusú 3és fél digites IC-vel mért voltot, ampert, wattot, és cos fi-t, mindenkit elbűvölve a digitális kijelzéssel. A következő állomás már mikroprocesszoros hálózatanalizátor, felharmonikusméréssel, papírszalagos nyomtatással, PC-csatlakozással. Persze az elegáns diplomatatáskában benn van a négy áramváltó, a mérőzsinórkészlet, a ..., a ..., a ... Hát igen. Csak lennék már nyugdíjas, hogy lenne időm ilyesmikre!
Ez egy régi szignálgenerátor, gyári, nem amatőr, de jó régi ez is. A fenébe, most nyilallik belém a saját korom is... Nem tranzisztoros vagyok én sem. A francba...
Nem szoktak vele dicsekedni, de van bőven az ismeretségi körömben. Az a meglepő, hogy a rendszerváltás után is kaptak sokan hívójelet és vizsgapapírt. Már régen hárombetűs hívójeleket kaptak a friss engedélyesek, ők még simán kaptak kétbetűst.... Egy viszont biztos, 20 ból 1 lett aktív amatőr....
Én hat évig dolgoztam(72-78) az EMG-ben mint bemérő műszerész, de nem tudom, hogy kiről van szó. Ő valszeg a generátor laborban vagy a szalagok melletti üzemlaborban dolgozott, és talán részt vett a Gyuber műszercsalád fejlesztésében is?
A történet hozzá: volt egy atyai jó barátom, annak idején még Õ "fertõzõtt meg" a rádiózás szeretével. Elsõ és egyetlen munkahelye az EMG volt, ott kezdett, mint ipari tanuló és onnan ment nyugdíjba, mint fejlesztõ. Minden mûszerét maga építette, nála láttam elõször televiziót úgy '58 táján, szkópcsõvel. Mikor meghalt, a család egy idõ után felszámolta a mûhelyét (nekem nem szóltak...) és eladogattak mindent. Aztán nemrég az itteni fórumon meg a Vaterán is ismert Gyuri ószeres boltjában megláttam ezt a mûszert, ami az Õ keze munkája: szignálgenerátor, jelkövetõ, RLC-mérõ és rezonátor egyben. Gyuri ószeres elég drágán vette meg, mert azt hitte, hogy valami különleges rádió, viszont mikor meghallotta a történetet, "beszerzési áron" ideadta (ezúton is köszönöm neki).
A mûszer egyébként teljesen üzemképes és - korlátaihoz mérten - hiteles.
hát igen ez tényleg igaz. tekintve hogy az ember nem tud olyan gyorsan eltávozni a trafó mellől, hogy valamelyik irányban is megmarahasson a mágnesezettség :))))
..a pár méterre hagyott kocsikulcs, vasdarab, bármi, egy idő után átmágneseződik.
Hát... én eddig úgy tudtam, hogy a váltakozóáramot leginkább lemágnesezésre használják, mint felmágnesezésre. Lásd magnószalag törlése(50-70 kHz), vagy streamer kazetta törlése. Azt viszont, hogy ez az 50 Hz mennyire káros egy ember fejére, nem tudom?
A kulcs vagy vasdarab tényleg átmágneseződik, csak 50-szer az egyik irányba 50-szer meg a másik irányba másodpercenként, és mivel nem lemezelt még bizonyára örvényáram vesztesége is van. Gondolom én!
Őszinte irigykedésem! Valószínű, nekem most nem jön össze. Akkor most Te viszed, amit én küldök, és Te iszod, amit én ittam tavaly. És irigykedem a Hargitáért!