Keresés

Részletes keresés

eolomea Creative Commons License 2006.08.08 0 0 781
Nem volt ennek egy másik része amiben a jövőbe mennek?

Nem :)
Előzmény: tippancs (777)
eolomea Creative Commons License 2006.08.08 0 1 780
Ha az altalad felidezett filom az "Indul az urhajo", akkor az eredeti cime "A nagy kozmikus kaland". Ez egy jo kis film, remek zenevel. (A szovjet filmekre - igy a sci-fi-kre is - jellemzo az egyedulalloan eredeti es fulbemaszoan dallamos zene.) A film a 70-es evekben keszult, espedig a nagyon jo, ketreszes 'Moszkva-Kassziopea'/'Tinedzserek az urben' sikere nyoman. A film vegen egyebkent Alexej Leonov is lathato/hallhato, mikozben eppen a Szojuz-Apollo missziot festi meg (ahol o ugyebar az egyik foszereplo volt).

Leonov a kesobbiekben maga irta a forgatokonyvet egy masik sci-fi filmhez ('Az Orion hurokja' - itt, a valtozatossag kedveert, a film elejen lathato a kozmonauta.)

Előzmény: tippancs (776)
tippancs Creative Commons License 2006.08.07 0 0 779
...és nemrégiben elég soxor adta az écsbijó.
Előzmény: tippancs (775)
tippancs Creative Commons License 2006.08.07 0 0 778
Szeretném itt is megköszönni mindenkinek aki lehetővé tette, hogy az "Üzenet az ürből" eljusson hozzám. :)
Majd írók róla később egy elemzést, hogy miért is szeretem.
tippancs Creative Commons License 2006.08.07 0 0 777
"Halló itt Iván Cár" Tööök jóóó! :)))
Futkosás a palotában a katonák elöl. :)))
Nem volt ennek egy másik része amiben a jövőbe mennek? Vagy az az elején van?
Előzmény: piziv3 (769)
tippancs Creative Commons License 2006.08.07 0 0 776
Az "Indul az űrhajó" nem az amikor három gyerek megy egy űrhajóval, találkoznak egy elhagyott állomással vagy űrhajóval, átmennek ketten, de elvesztik a kapcsolatot, akkor átmegy a lány is, és egy hűtőkamra szerűben esnek csapdába, aztán kiderül, hogy csak szimuláció?

Az a cseheszlovenszka ifjúsági sci-fi tők jó volt az a napszemüveges-szódásszifonos jelenet. :)))
Előzmény: motyo_1999 (773)
tippancs Creative Commons License 2006.08.07 0 0 775
Sokan űrwesternek tartják és leírják. Szerintem jó film. Végre valaki akinek szintén tetszik.
Előzmény: tillA (772)
tippancs Creative Commons License 2006.08.07 0 0 774
A Snuki emléxem, le is rajzoltam anno :) .
Előzmény: tillA (771)
motyo_1999 Creative Commons License 2006.08.07 0 0 773
Snuki! Hát hogy a fenébe ne emlékeznék! Artu-formájú bundás lény, körben szemekkel. Egy karácsony délelőtti műsorban ment először, az évre nem emlékszem. Egyébként magyar.


Ment egy szovjet ifjúsági sci-fi is tévében, "Indul az űrhajó" címmel. De nem láttam, csak a címére emlékszem.


És volt az azt hiszem csehszlovák több részes sorozat, amikor kiránduló fiatalok egy vár pincéjébe tévednek, amely a múltba visz. Egy ízben rockzenével, napszemüvegekkel és habszifonokkal üldözik el a rájuk támadó martalócokat. A sorozat végén egy kézigránát is felrobban.

Előzmény: tillA (771)
tillA Creative Commons License 2006.08.07 0 0 772

A korábbiakban beszélgettünk (még az eredeti fórumon) a Gyilkos bolygó című, szerintem elég jó, mások szerint gyengécske, megint mások nézete szerint sci-finek nem is nevezhető filmről. Akkor szóba került: a sztori szinte egy-az-egyben másolata a klasszikus westernnek. Ez a Délidőben. Nem láttam soha, de sokat olvastam róla. A hétvégén adta a magyar tévé, megnéztem. Mit mondjak, nem olyan nagy film, mint amilyen jelentős a hatása. márpedig az kétségkívül jelentős: nagyon sok jelentnél volt olyan érzésem, vagy akár konkrét asszociációm, hogy ez és ez a motívum hogyan, milyen későbbi westernekben és egyéb műfajű filmekben köszönt vissza. Valószínűleg minden idők egyik legnyilvánvalóbb utóhatású vadnyugati filmje. Az alapszituáció, a karakterek, a konfliktusok utóbb mintául szolgáltak. Talán emiatt is éreztem, hogy az eredeti önmagában mégsem igazán tökéletes: mert olymértékben lecsupaszított, (túl) szimbolikus sztori. A szereplők bábuk, vagy szebb kifejezéssel, ikonok.

Mindezt csak azért hozom fel, mert így viszont láttam azt is, hogy a Gyilkos bolygó ugyan nyilvánvalóan egy utánjátszás vagy utánérzés, ami szinte pontról pontra megfelel az eredeti vadnyugati eseménysornak, ugyanakkor minden ponton, ahol eltér attól - vagy inkább: bővebb annál -, ott a változtatás jelentős és fontos. Úgyhogy megerősödtem hitemben: a Gyilkos bolygó olyan film, ami önmagában is megállja a helyét - nem megtagadva az előképtől sem a dicsőséget.

Úgyhogy, elvtársak, követelem, hogy azonnal vonuljunk át testületileg a 'Gyilkos bolygó rajongói klub' hivatalos weboldalára! :) Ha pedig nincs ilyen, követeljük a kormánytól, hogy hozzon létre! Jó reggelt, Gyilkos bolygó!

(elnézést kérek...)

tillA Creative Commons License 2006.08.07 0 0 771

Engem ezek mind érdekelnének - néhai csehszlovák és ruszki sci-fi vígjátékok! Hiszen, mint írtam, ezekről majdnem mindről lemaradtam anno. A Majka és hasonló ifjúsági és gyerekfilmekre, persze, emlékszem, de a többire nem. Viszont még eszembe jut valami, amiről azt sem tudom, magyar volt-e vagy sem: egy családhoz beköltözik egy űrlény, akit Snukinak hívnak. Erről tudtok valamit?

Előzmény: piziv3 (769)
eolomea Creative Commons License 2006.08.07 0 0 770
Az "Uraim, megöltem Einsteint" megvan.

Innentol haverok vagyunk :-)

A "Halló itt Iván Cár" egy frenetikus, dögletes vígjáték volt számomra, úgy a 70-e évek közepén. [...]
Ha valaki jobban emlékszik nálam erre, kérem írjon még róla. Ha véletlenül valakinek megvan, vagy a beszerzési forrást ismeri a régi szovjet Sci-Fi-kre (eolomea?), szívesen venném, akár magánban is.


Persze, megvan - es valoban fenomenalis! - de csak angol felirattal. Igy is jo lenne?
(Errol a filmrol irtabb par napja, csak a film eredeti orosz cimet magyarositottam 'Ivan Vasziljevics foglalkozast valtoztat'-ra.)

Igazabol egy kettos csavar van a filmben, mert egy mostani Ivan Vaszilevics - aki rendkivul hasonlit a carra - helyet cserel Rettegett Ivannal. A filmben alaposan odafricskaznak a burokratikus rendszernek is. Pl. amikor a napjaink Ivan-janak a car udvaraban ala kell irni egy papirt, tiltakozik, hogy neki erre nincsen meghatalmazasa. Vegul vonakodva ugyan alairja az okmanyt, de azzal a kiegeszitessel, hogy "Rettegett Ivan neveben" - es azzal a vetkozo nos tollal, amit a vele egyutt az idobe visszautazo fazonnal volt.

Az a kislanyos filmet ki csinalta, emlekszel?
Előzmény: piziv3 (769)
piziv3 Creative Commons License 2006.08.07 0 0 769

Az "Uraim, megöltem Einsteint" megvan.

Más:

A "Halló itt Iván Cár" egy frenetikus, dögletes vígjáték volt számomra, úgy a 70-e évek közepén. Tartalom: Szovjet mérnök elvtárs magánzóként időgépet készít kis otthonában. Amikor működik az időgép, egy kb. szobafal nagyságú felűületen át lehet a múltba jutni. Iván cár udvarában jelenik meg hősünk, kis idő múlva maga Iván cár követi őt "vissza a jövőbe" a falon át. Hősünknek is akad némi kalandja a múltban. De a dögletes röhögést maga Iván cár produkálja miközben lohol a lakótelepi lépcsőkön, Volga autók közt rohangál az úttesten. "Kinek a jobbágya vagy" kérdésekkel zaklatja a szerencsétlen 20. századi szovjet embereket. Háztartási eszközökkel küzd-szenved, stb.

Ha valaki jobban emlékszik nálam erre, kérem írjon még róla. Ha véletlenül valakinek megvan, vagy a beszerzési forrást ismeri a régi szovjet Sci-Fi-kre (eolomea?), szívesen venném, akár magánban is.

(Érdekesség, hogy "Wells:Időgép" 2002-es feldolgozásának időgépe hasonlít legjobban a régebbi szovjet filmbeli időgépre.)

Más:

Egy gyerekfilm jutott az előző hozzászólások alapján eszembe. Egy kislány(?) kerül vissza a múltba, majd visz magába a jövőbe gyereke(ke)t. Ott a múltbeli gyerekek megilyednek (az egyébként nem nagy szám) kétfedeles szárnyú repülőtől. A múltbeli gyereknek bemutatják, hogy az iskolai házi feladatot úgy lehet "megírni", hogy csak végigsimítják kezüket egy A5-ös irka méretű, mai szóval palmtop-nak látszó tárgyon, és meg is jelenik a HF kész szövege. Ez egész jó trükkfelvétel!

Talán még egy törött váza is helyreáll a végén, de ez nem biztos, hogy ez a film, nem emlékszem már tisztán rá <:.(

Üdv!

Előzmény: eolomea (767)
Grandsenior Creative Commons License 2006.08.04 0 0 768

 

A Kép jobb szélén fennt van Dürfikk bácsi a komputerrel, ami a vezsélyt jelzi. Ballra lent az akció után, amikor már megfrankózta a faékkel.

 

 

eolomea Creative Commons License 2006.08.02 0 0 767
A filmsorozat eredeti cime 'Navstevnici' (es ez az a film, amirol irtam - ko:sz' a magyar cimet:). A filmet meg most is nagyra ertekelik, szoval biztosan allja az ido probajat - ami nem csoda, hiszen ugyanaz rendezte [Jindrics Polak], aki az Ikarie XB1 es Holnap felkelek... filmeket elkovette. (Ugy nezem, sajnos nem kaphato DVD-n.)

A masik (kislanyos) film ugy nez ki, a 'Spadla z oblakov'. Kelet-europaban egyebkent nagyon aranyos ifjusagi sci-fi filmeket keszitettek volt. Talan a legjobb a szovjet 5-reszes 'Vendegek a jovobol', ami meg most is eszmeletlenulo nepszeru Oroszorszagban (amihez a film fenomenalisan jo zeneje is hozzajarul).

Visszaterve a csehszlovakokra, az otvenes evekben nagyon jo kis ifjusagi sci-fi-t csinaltak [Cesta do proveku, a hires Karel Zeman rendezeseben], ahol negy fiu visszamegy a multba (kepzetesen, egy folyon evezve) egeszen az osidokig. Ha valalki ismeri a Burian-fele 'Az osidok allatai' cimu kepeskonyevet, hat akkor az kel eletre a filmben. (Nekem a nemetek {!} altal kiadott DVD van meg.) A film special effect-jei meg most is impresszivek - nem csoda, hogy ezt is atformaltak (ertsd: elbarmoltak) az amerikaiak ('Journey to the Beginning of Time' cimmel).
Előzmény: Grandsenior (763)
eolomea Creative Commons License 2006.08.02 0 0 766
Ko:sz' - oulnek, ha valaki atvenne DVD-re legkozelebb :)
Előzmény: tippancs (765)
tippancs Creative Commons License 2006.08.01 0 0 765
'Uraim, megöltem Einsteint' Redszeresen adta, adja a fimmúzeum.
Előzmény: eolomea (762)
Merci-autósbolt Creative Commons License 2006.08.01 0 1 764

Sziasztok!

 

Sikerült megszereznem az Üzenet az űrből című japán kult. filmet.

Ezúton is köszönet a közreműködésért  Pali-nak.

Tillá-nak a filmért.

Csere-bere érdekel!

keszthelyipeter@freemail.hu

Grandsenior Creative Commons License 2006.08.01 0 0 763

Nekem a csehekről Majka jut az eszembe, a kislány az űrből.

 

Meg volt egy másik sorozat, amikor egy üstökös vagy meteor jött a föld elé, és Adam Bernau számításaival lehetett volna csak eltéríteni. Ezért visszamentek az időben a 8 éves Adam Bernau-hoz és megpróbálták befolyásolni, hogy alkossa meg az elméletét a matematikai levezetéssel együtt.

 

Sok-sok kaland, végül is az iskola pedelusa Dürfikk ( ez fonetikusan van írva, nem tudom hogy kell egyébként) bácsi elvergődik a központi számítógéphez, amely a katasztrófát jelzi, megállapítja, hogy ferdén áll, benyes alá egy pöpec faéket.

 

A hardver magához tér és közli, hogy a hiba elhárult, nincs veszély. Mindezt vagy 30 rész alatt. Nem tudom, hogy mi a címe. Visszagondolva jó volt nézi gyerekként, de most már talán fájdalmas lenne.

 

Közben rákerestem a neten, a A látogatók volt a címe 1983-ból!

 

 

 

 

eolomea Creative Commons License 2006.08.01 0 0 762
A magyar TV nemreg adta le a 'Holnap felkelek es leforrazom magam teaval' c. filmet. Nagyon elmes, kinondottan ude film (jopofa zenevel). A jovoben jatszodik, amikor a csehek (ki mas :) idoutazo raketat fejlesztenek ki. Jovobeli nacik (ugy latszik, ezek kiirthatlanok) vissza akarnak menni a multba, hogy Hitler figyelmebe ajanljanak egy hidrogenbombat. Nem akarom leloni a poent, de nem minden ugy alakul, ahogy elkepzeltek (csak ugy, mint a valosagban :)

Tippancs: az a film a 'Ki oli meg Jessit?' (ugyszinten megvan.) Amit nem lattam, az pl. 'Uraim, megoltem Einsteint' (szinten leadta a TV valamikor) vagy a 'Mit mondanal egy spenotnak?' (az 'Uram, on egy ozvegyasszony' talan tul morbid lenne nekem.)

Ezek mind olyan fantasztikus vigjetekok ('Holanp felkelek...' inkabb sci-fi, a 'Ki oli meg...' inkabb vigjatek.) Aranyosak es naivak - hat ezekre mondjak, hogy ilyenek sem keszulnek mar. Ezek mind a vasfuggony mogott keszultek, de van egy ujabb film is ebben a kategoriaban, a cime: 'Akumlator'.

Rokonlelek a szovjet 'Ivan Vaszilevics foglalkozast valtoztat' - bar idoutazasrol van itt is szo, de ez inkabb csak vigjatek (amugy fenomenalis).

Visszaterve a csehszlovakokra, volt egy - ugyszinten idoutazasos - TV sorozat. Nem nagyon emlekszem ra, de a jovobol jottek Lada Niva-t hasznaltak (meg kopaszaak voltak, es amikor a csaj puceran volt parooka nelkul es benyitott egy fazon, akkor a fejet takarta el a kezevel :)

A sotet oldal is megmutatkozik a csehszolvak filmgyartasban az 'Augusztus az Ozon hotelben' cimu, nuklearis haboru utani jovoben jatszodo filmben. (Allitolag nagyon lehangolo - eddig meg nem volt kanalam megnezni, pedig most eppen itt van nekem, hogy egy csere kereteben elkuldjem.)
Előzmény: tillA (760)
tippancs Creative Commons License 2006.07.31 0 0 761
Limonadov Joe, pisztolnyíku, jászevrátyi :))))

Emléxem egy olyanra, amiben egy újfajta, a rossz álom elleni orvosi beavatkozás mellékhatása révén az állomszereplők a valóságban megjelennek. pl. képregényfigurák akik szövegbuborékokkal beszélnek. :)) Jó lenne tudni a címét. Azt akkoriban játszották amikor még szokás volt hétvégén délután pl. csehszlovák filmeket adni. (De volt pl. Pécsi Sándor sorozat, stb.)
tillA Creative Commons License 2006.07.31 0 0 760
Sajnos, mint már volt róla szó, az angol felirat és csehszlovák hang együttesen is kevés nekem a megértéshez... :( Amúgy meg, ó, borzalom, nemgein tudnék hozzászólni egy érdemi megbeszéléshez a témáról, mert - hogy, hogy nem - gyakorlatilag az össze ilyen vígjáték kimaradt nekem anno. Nem tudom, hogyan; ismerem a címeket, tudom, van vagy tíz ilyen keleti klasszikus a hetvenes (?) évekből, amelyek közül (az nem sci-fi, de egykutya) egyedül a Limonade Joe volt meg nekem is (vagyis azt láttam). A többi - elment mellettem észrevétlenül. Az elmúlt években láttam a műsorújságban, hogy többet is adott a Filmmúzeum (nyilván magyar szinkronnal), de az meg nekünk nem jön be.
Előzmény: eolomea (759)
eolomea Creative Commons License 2006.07.31 0 0 759
Igen, el az e-mail cimem, de nem sokaig, mert annyi szemetet kapok mar, hogy meg fogom szuntetni. Ugyhogy amint lehet, irj legyszi', es akkor megadok egy masikat. Ko:sz'

Attila: Felolem beszelhetunk a cseszko sci-fi vigjatekokrol itt is :) Azota beszerztem kettot: 'Holnap felkelek es megegetm magam teaval' es 'Ki oli meg Jessicat?'. Mindketton van angol felirat (a cseheket igazan ertekelni tudom; minden DVD-jukon van angol felirat - valamint lehet naluk hitelkartyaval fizetni es szallitanak az Operencias tengeren tulra is, espedig gyorsan es olcson ... szoval a magyaroknak lenne mit tanulni toluk.)

Mindket film ude, es a Holnap felkelek... kulonosen beleillik a klasszikus tudomanyos-fantasztikus mufajba. (Ami nem csoda, mert ugyanaz rendezte, aki a brillians Ikarie XB-1-et kovette el.)
Előzmény: piziv3 (757)
tillA Creative Commons License 2006.07.31 0 0 758
Szerintem ez a téma többünket érdekelne... bár attól tartok, a völgyben egyikünk sem lesz ott. Mi lenne, ha itt a fórumon tárgyalnánk ki a cseszkó sci-fi vígjátékok ügyét?
Előzmény: piziv3 (757)
piziv3 Creative Commons License 2006.07.31 0 0 757

Egyetértünk. Advanced version: No many, no score...

Kedves eolomea! Írtad valahol az indexen, "Neked megvannak a cseszko sci-fi vigjatekok?", mármint nekem megvannak-e?

Ha él a nicknevedhez tartozó e-mail, akkor ott leírom magánban, mikor beszélhetünk a művészetek völgyi űrbázison, pontosabban az Orion űrhajóhoz hasonló bázison.

Előzmény: eolomea (736)
tippancs Creative Commons License 2006.07.30 0 0 756
Tudom, de akkor is kicsi egy borítóhoz képest. 640x434
Előzmény: feketekavics (755)
feketekavics Creative Commons License 2006.07.30 0 0 755

...és ha rákattintasz megjelenik szép nagyban.

_FK

Előzmény: tippancs (751)
motyo_1999 Creative Commons License 2006.07.29 0 0 754
A 639. baba volt az Átjárón és az alkotókkal is lehetett beszélgetni. Valóban jól sikerült darab.
Előzmény: tippancs (752)
tippancs Creative Commons License 2006.07.28 0 0 753
Az hittem az egész film megnézhető, de csak egy bemutató. :(
Előzmény: tippancs (752)
tippancs Creative Commons License 2006.07.28 0 0 752
Busho
Tart a Busho filmfesztivál. A Filmmúzeumon leadtak néhány filmet.
639-es baba egy magyar sci-fi. Nekem nagyon tetszik, nézzétek meg.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!