Keresés

Részletes keresés

nodi Creative Commons License 2008.08.23 0 0 2188
néhány variáció csülökre
http://www.szentgellertborhaz.hu/kemence.html
madzagos Creative Commons License 2008.08.22 0 0 2187

Megint szemezgettem a receptek közt. (1912)

FORRÁZOTT KENYÉR (3 óra alatt készül)

2 klgr (igen így van írva) lisztet megszitálunk a gyúrótáblára, szitán át ráöntünk 1 és1/2 liter forró sós vizet, 1 kenyérhez 1 evőkanál sót számítunk. A vizet a liszttel főzőkanál segítségével jól elkeverjük, a tésztát kihűlni hagyjuk. Ezalatt 2 deci tejből és 6 fillér ára élesztőből (?) kovászt keverünk (liszttel) és meg hagyjuk kelni. 3 főtt burgonyát hidegen megreszelünk. Ha a kovász jól megkelt, a burgonyát a tésztára hintjük, beleöntjük a kovászt és addig gyúrjuk a deszkán míg metélt-tészta simaságú lesz. Kiszakítjuk, 2 óráig kelni hagyjuk, kemencében megsütjük. Csak kihülve kell megszegni.

madzagos Creative Commons License 2008.08.22 0 0 2186

Köszönöm !!!

Igyekszem minden hasznos tanácsot megfogadni.

madzagos

kvardlipi1 Creative Commons License 2008.08.22 0 0 2185
Köszönöm az infókat a kemencés napokról remélem sikerül eljutni a rendezvényre.
DacaGaby Creative Commons License 2008.08.22 0 0 2184
Nem! Teljesen reálisan és logikusan gondolkozol, minthacsak tapasztalatból beszélnél!
Előzmény: kisszszoros (2183)
kisszszoros Creative Commons License 2008.08.22 0 0 2183
Ha egyszerű bubosra vágysz, akkor még vékonyabb is a fala, gyakorlatilag egy "hódfarkú" cserép szélesség plusz kívül belül fedő tapasztás a szélesség. amit én megadtam falvastagságot az kb a kisméretű téglából rakott dongakemencéhez (ha jó nevezem nevéjén) igazodik.

Ahogy az irodalomból, illetve innen-onnan összeszedett infókból összeraktam, gyakorlatilag a kemence fala-alja a hőtároló, és attól függ a tárolható hő mennyisége, hogy milyen anyagból illetve milyen vastagon készül a kemence fala. Értsd a vastagabb falú kemence kicsivel lassabban melegszik fel mint a vékonyabb ugyanolyan anyagú, de tovább tartja az egyenletes belső hőmérsékletet.

Itt a kollégák, sokféle anyagból sokféle technikával készítettek kemencét, de nem nagyon van olyan, aminek a fala vastagabb lenne mint 30 cm, kivéve talán a hőszigetelt kemence falát, de ott a külső fal már gyakorlatilag nem vesz részt a működésben.

Ettől függetlenül, egyelőre én csak kontárnak minősülök, mert még nem építettem kemencét, és lehet, hogy megint kivívom a kemencések rosszallását :-)
Előzmény: madzagos (2152)
Béla1007 Creative Commons License 2008.08.22 0 0 2182

Sziasztok !

Igen nekem is az az elméletem hogy magas a boltív. A hátsó fal futóra van rakva 2 sor téglával és a tűztérrel érintkező sor lett agyagba rakva de lehet hogy a mester nem figyelt eléggé és megkeveredett :)

A kemencebence oldalán bemutatott téglakenece hátsó fala sincs kötésbe rakva a boltívvel én azt próbáltam lemásolni:((

Talán nem lehet véletlen hogy láttam már pár képen hogy a téglakencék hátsófala nem egyenes hanem ívesen van kötésbe rakva a boltívvel.

Köszönöm szépen a tüzeléssel kapcsolatos technikai tanácsokat igyekszem a 7 végén kiróbálni.

Übv

Béla

DacaGaby Creative Commons License 2008.08.22 0 0 2181
Hoppá! megakartam mutatni, hogy hogyan fűtök, ez lemaradt. Hajszálrepedések keletkeznek a kemence kűlső falán mikor átmelegedik, de miután kihűl szinte el is tünik. Egyébként meg nincs olyan búbos kemence, amin ne lenne hajszálrepedés.
Előzmény: Béla1007 (2177)
DacaGaby Creative Commons License 2008.08.22 0 0 2180
Az pedig, hogy csak az alja pirul azért is lehet, mert túl magas a belseje, ráadásúl hamar kihűl, vagy fel sem melegszik. Nem biztos, hogy túl jó az a fűtási technika, amit alkalmazol. Az odáig o.k. hogy lassan pangtatod a tüzelőt, az alja biztos, hogy kellőképpen felmelegszik, de fala nem biztos, hogy a tüzelés utolsó fázisában való lángoltatással átforrósodik.
Télen én is 2 órán át szoktam fűteni, ilyenkor nyáron bőven elég 1 vagy max másfél óra. Szerdán másfél óráig fűtöttem, de nagyon-nagyon lassan, mert közbe mást is csináltam, olykor-olykor már csak parázs maradt, annyira eltrehánykodtam a fűtést. 250°C volt a csúcshőmérséklet, 3 órán belül 2× 5-6 percre le volt véve az előtét és a 3. órában 200°C maradt a kemencében. Cserép pecsenyesütőben lefedve piros-ropogós lett a csülök bőre. A fűtés után 30 órával, tehát tegnap este néztem rá a kemencére a külső fala még jó langyos volt (és nem a naptól) belül pedig 75°C volt.
Szerintem ez nem olyan rossz egy cserép+agyag kupactól.
Előzmény: Béla1007 (2177)
KGáborr Creative Commons License 2008.08.22 0 0 2179
Hello!

Szerintem az a hiba, hogy nincs a boltív kötésben a hátsó fallal
A másik hiba, ha jól látom, a hátsó fal habarcsba van rakva
Előzmény: Béla1007 (2076)
DacaGaby Creative Commons License 2008.08.22 0 0 2178
Tetszett a sztorid! Majdnem úgy jártál mint Nyuszika
aki bemegy a festékes boltba és ecetet kér az eladótól.
-nyuszika ez egy festékes bolt, itt nem kapsz ecetet.
-de nekem ecet kell!
-mondom, itt nem kapsz ecetet! .....nyuszika nagyon bemérgesedik,
-akkor bacd meg az ecetedet, aggyál egy pamacot!

Ez a Fűszer és Lélek jó kis oldal, köszi, hogy megosztottad velünk!

Szép napot!
Daca.
Előzmény: nanik (2176)
Béla1007 Creative Commons License 2008.08.21 0 0 2177

Sziasztok !

Akkor igértem pár képet a repedős kemencéről:

A 2 órás felfűtés nekem is kell , azt csinálom hogy az elején becsukom a külső ajtót és így a tűz csak annyi levegőt kap ami a két ajtó közötti alsó levegőztető nyiláson bejut és így lassabban ég a tüzem nem melegít annyira 1-1,5 óra elteltével kinyitom az első ajtót és akkor már sok levegővel tüzelek ekkor kapom ezeket a szép hosszú lángokat.

Arra gondolok hogy magas lehet ez a boltozat azért reped lb 50 cm a magassága de az előző képsorozaton is az a "mozdony" kemence boltozata alacsonyabb és az íve is laposabb, jövőre újra rakom és majd kiderül.

A hőmérő eszerzése most van folyamatban addig melegítem még a tévő környékén a kezem nem bírja el a meleget. A pizza kb 3 perc alatt megvan ,sütöttem oldalast meg tarját az olyan 40 perc volt , éredekes hogy fóliával lefedve olaj és víz alatta de mégis a husi alsófele sült szép pirosra a felső meg csak párolódott.

Üdv

BÉla 

nanik Creative Commons License 2008.08.21 0 0 2176

... bocsánat!, bocsánat!!, bocsánat!...

Főleg Fűszeres Esztertől -a babos étel inspirálójától- kérek bocsánatot!

(http://fuszereslelek.blogspot.com/2008/06/solet_20.html)

Amit én készítettem a kemencében, valójában nem sólet!...

Legfeljebb sólet szerűség, vagy sólet közeli húsos főtt-sültbab!!!...

De nem rajtam múlott ez a gasztro-félresiklás!:

... bementem a henteshez:

- Szép jó napot! Dícsértessék a Jézus Krisztus! Áldás, békesség! Salom!... Kérek szépen kettő darab füstölt libacombot.

- Sajnos nincs. Ritkán kapunk.

- Marha velőscsont van-e?

- Sajnos nincs.

- Akkor kérek szépen kb. 2 kilónyi füstölt marhaszegyet!

- Hát ilyen évek óta nem volt nálunk!

- Nem baj! Jó lesz a friss marhaszegy is!

- Hú! Nem is tudom, mikor volt utóljára...

- Na, jól van! Én hajlandó vagyok a kompromisszumokra: kérek 3 kg marhafarkot!

- Jó ember! A marhának egy farka van (illetve itt a hűtőpulton egy sincs!) és négy lába, úgy hogy kérjen inkább lábszárat!

- Hmmmm... (közben csodálkozva körülnéztem a boltban) Lehet, hogy a festék üzletbe tévedtem?...

Szóval, végül került a húsos babba: nyers füstölt sertés tarja (na, már itt lőttek a sóletnek!...), friss kacsacombok, marharostélyos, pulykamell, és mégis sikerült szert tenni némi marhafarokra is. Valamint dinsztelt hagyma, gersli, gyöngybab, nagyszemű tarkabab, csont alaplé, libazsír, liszt, fűszerek...

Előzmény: DacaGaby (2172)
Sütögető Creative Commons License 2008.08.21 0 0 2175

Kedves Dacagaby!

Lejjebb írtam a SZabadtűzi Rend lapját--a fesztiválok igen részletesen vannak leírva:pl. itt Noszvalyon 12-pénteken 10-12 pincét "muszáj" zenekísérettel végigkóstolni! (Borjegy ,pohár vásárlás)  Szombaton pedig a verseny napján adnak egy portát kemencével! Ha nem is nevez az ember--csak nem vernek ki a portákról--kemence kémkedés miatt!

üdvözöllek Sütögető

Előzmény: DacaGaby (2174)
DacaGaby Creative Commons License 2008.08.21 0 0 2174
Áhhh! Szóval lesz egy kimondottan kemencés hétvége? Ez engem is érdekelne.
120 km nem a világ vége, kirándulás, élményszerzés, kajálás.......
Előzmény: Sütögető (2160)
monyesz Creative Commons License 2008.08.21 0 0 2173
Innen a Bagelt is vegyétek be a menübe, bár az asszem nem épp kemencés kaja.
Előzmény: nanik (2166)
DacaGaby Creative Commons License 2008.08.21 0 0 2172
Úúhhh Komám! Miket hagytam én ki az idén nyáron!!!
Jaa bocs, Üdvözöllek Jani barátom! Csak belegondoltam az elmulasztott nyaralásos-kirándulásunkba, hogy milyen élményekben lett volna részem. Ez a malmos, kemencés dolog most alkalom szerű volt az új kenyér tiszteletére, vagy egész évben működik?

A köcsögös-babos dolog nekem is nagyon izgatja a fantáziámat, nagyon meg kellene már csinálni! Szerintem hamarosan megbirkózok vele.

...............pontosan ezt mondom én is, hogy hova tüntetek? Bár Te előkerültél, de Pista kemencés-barátunk nagyon passzív mostanság. Október első hétvégéjén szokott lenni Tokajba szüreti fesztivál. Tizen pár éve mindig ott vagyunk, most is megyünk. Nem tudom Krakper szokott e járni ilyen helyre (ott lakik a közelben) résen leszek, hátha összefutunk.

Tu-Ja! Nem kemencéztél mostanába semmit? Főzzééé máá valami dekoratívat! Mert ugye maximum csak csodálhatjuk.
Jó lét Neked és minden kemencetulajdonosnak!
Előzmény: Tu - Ja (2164)
nanik Creative Commons License 2008.08.21 0 0 2171

Szia Tu-Ja!

...Nagyon örülök a képsorozatodnak, roppant tanulságos lehet leendő amatőr kemenceépítők számára!...

... Figyeljétek a tégla tűzterű félnyereg kemence tűzterének a magasságát!!!...

Régi pékszakik szerint nem szerencsés, ha a (tégla nyeregkemence) magaságga 43 cm-t meghaladja!

A szomszéd utca egyik családiházánál üzemel egy pékség. A régi -hagyományos, fafűtésű- kemencéjük 3 méter széles és 43 cm magas volt!... Káprázatos volt a kenyerük!...  Sajnos, kb 17 évvel ezelőtt elbontották, és ma elektromos és gáztüzelésű egyen tipusokkkal sütik a pékárúikat.

... Jó példa -rossz példa!!!!!!!- arra, amikor a szerény mennyiségű, de kiváló minőségű árút felváltja a tömegszériás silányság!...

Előzmény: Tu - Ja (2162)
Sütögető Creative Commons License 2008.08.21 0 0 2170

Kedves Nanik!

"Huuuuuh"--idézem madzagost! Köszi szépen---és nekik is van Rugelachuk--nemcsak a chili és vaniliának---sőt FLÓDNI is van e helyen!!!!!!

üdvözöllek:Sütögető

Előzmény: nanik (2166)
Agur Creative Commons License 2008.08.21 0 0 2169
Szia!

Küldtem 1 emilt madzagpostán.
Excelben meg tudod nézni a mellékleteket.

Agur
Előzmény: madzagos (2152)
nodi Creative Commons License 2008.08.21 0 0 2168
Ez igen ! Ez aztán lakoma
az összes tételt egy felfűtéssel készült ?
légyszíves a írd le hogyan készült a sólet .
Előzmény: nanik (2155)
madzagos Creative Commons License 2008.08.21 0 0 2167

Huuuuuh ! Még szerencse, mire leírtam rájöttem, hogy egy kicsit meggondolatlan voltam....  :-)  

De olyan gyönyörű volt az a kalács!

madzagos

Előzmény: monyesz (2165)
nanik Creative Commons License 2008.08.21 0 0 2166

Kedves Sütögető!

Ime a kalács -challah- receptje (ez alapján állította össze kedvenc nőm -ki szeretett feleségem!): http://fuszereslelek.blogspot.com/2007/04/challah.html

Előzmény: Sütögető (2159)
monyesz Creative Commons License 2008.08.21 0 0 2165
Megteheted hogy körülmetélteted magad, de ha csalla néven keresed a receptet, akkor ez nem lesz létszükséglet ! ;)
Előzmény: madzagos (2153)
Tu - Ja Creative Commons License 2008.08.21 0 0 2164

Még egy kis érdekesség!

A régi vizimalomban múzeum működik és megvannak még a régi berendezések amivel a finom liszteket bütykölték.

Daca,  az utolsó fotón pedig egy mostanában sokat emlegetett köcsögös cucc.

ERz is ugyanitt főtt szabadtűz mellett, de nem lehetett belőle venni,mert valamilyen céges bulin csinálták csak saját maguknak. Hát úgy berágtam ,hogy mostmár tényleg erőt veszek magamon és a cslaádomon és a sajáűt köcsögünkben készítünk majd pár falatot csak úgy diétásan, tudod?!

Üdv mindenkinek!

Tu-Ja

u.i.: egyébként Krakper barátunk tényleg eltűnt. Kár!

Tu - Ja Creative Commons License 2008.08.21 0 0 2163
Kívülről ilyen a kemence. Időnként rendezvények alkalmával befűtik a kis "mozdonyt"!
Tu - Ja Creative Commons License 2008.08.21 0 0 2162

Sziasztok!

Az új kenyér ünnepén naná, hogy kemence közelébe vittem kis családomat!

Orfűn voltunk és a malom múzeum udvarán működött a kemence. Csak pár fotó a hangulat kedvéért!

Parazsat eligazít
Előzmény: DacaGaby (2156)
Sütögető Creative Commons License 2008.08.21 0 0 2161

Mégegyszer a kedves Naniknak!

A finom Évi nani csodakiflije megvan édes változatban is! Azt Rugelachnak hívják! azon a szabadtűzi rend lapon megvan a kemencés változata is!

mégegyszer üdvözlet

Sütögető Creative Commons License 2008.08.21 0 0 2160

Kedves kvardipli1!

Dacagaby iformációi pontosak--de az igazán kemencés hétvége a szept. 12-13!

Előzmény: kvardlipi1 (2157)
Sütögető Creative Commons License 2008.08.21 0 0 2159

Kedves Nanik!

Gratulálok--jó kis szimfónia--kemencére hangszerelve! Nagyon hamar megtanultad

a kemencéd  csínját-bínját!

Kéretik a kalács receptje!

Üdvözöllek:Sütögető

DacaGaby Creative Commons License 2008.08.21 0 0 2158
Erre gondolsz?

PROGRAM:

2008. augusztus 30., szombat

Noszvaji Gazdaházban

10.00-16.00-ig Szilvalekvárfőzés hagyományos kézi kavarással, üstökben

Kemencében készült szilvalekváros bukta készítése, kóstolója

Gyermekek részére kézműves foglalkozás

Kézművesek kirakodóvására

A Matyó Néptánccsoport népzenei és néptáncbemutatója

Belépő: felnőtt: 500 Ft, gyermek: 250 Ft

Programok a Gazdaházon kívül:

A barlanglakások megtekintése.

Csónakázás, vízibiciklizés a Síkfőkúti tavon.

Bővebb információ: 36/463-396

A szilvalekvár és az aszalt szilva ízletes és egészséges csemege, tartósítószer nélkül is éveken át őrzi minőségét, nem tartalmaz hozzáadott cukrot, s rendkívül jó hatást gyakorol az emésztésre.
Noszvajon kora ősszel még szinte minden háznál előkészítik az üstöket, faggatják a szilvát, s hagyományos vagy gépi kavarással főzik keményre a lekvárt. Az augusztus utólsó szombatján megrendezett Noszvaji szilvanap alkalmával a gyümölcs feldolgozási módjainak bemutatása mellett folklór programok is szórakoztatják a látogatókat.

A Gazdaházunk udvarán 6-8 csapat részvételével kerül bemutatásra a lekvár főzésének folyamata, mely 10-12 órán át is eltarthat. Vendégeink bekapcsolódhatnak a lekvár kavargatásába, és természetesen kóstolhatnak is közben belőle.

A Gazdaház kemencéiben szilvalekvárral töltött buktát készítenek a helyi falusi vendéglátók, melyet a belépéskor megvásárolt belépőjegy fejében lehet megkóstolni. A Gazdaházunk udvarán helyi és környékbeli kézművesek kínálják áruikat, egyesek bemutatót is tartanak mesterségük fogásaiból. Vendégeinket a Matyó Néptánccsoport táncosai és zenészei szórakoztatják.
Gyermekek részére kézműves foglalkozást is rendezünk.

Előzmény: kvardlipi1 (2157)
kvardlipi1 Creative Commons License 2008.08.21 0 0 2157
Halihó!
Tud valaki valamilyen infót a közelgő Noszvaji /kemencében sült ételek/ hétvégéről?
DacaGaby Creative Commons License 2008.08.21 0 0 2156
Nem mondom el még egyszer: Néé főzzééél lééé!!!!!!!! :-}
A qrva életbe, hát élni aztán Ti is tudtok! Gyönyörűségeseket alkottatok, sajnálatos módon az ízéről nem nyilatkozhatok, na de ha valami ennyire gusztusos ráadásul kemencébe készült......... ugyebár akkor az rossz nem lehet!

"Öreg" kemence barátaink hol vagytok?! Tu-Ja, Krakper! Nagyon-nagyon csendben vagytok mostanság. Ti is örvendeztessetek már meg valami finomsággal bennünket!
Előzmény: nanik (2154)
nanik Creative Commons License 2008.08.21 0 0 2155

Negyedik Tétel: Túrós rétes

nanik Creative Commons License 2008.08.21 0 0 2154

Harmadik Tétel: Őzgerinc

madzagos Creative Commons License 2008.08.21 0 0 2153
Gyönyörű !! Megyek és körülmetéltetem magam !
Előzmény: nanik (2150)
madzagos Creative Commons License 2008.08.21 0 0 2152

Kedves Kisszszoros !

Köszi ! Ez a kalkuláció tégla vagy tapasztott kemencére vonatkozik? Esteleg mindkettőre ? Elég e a 30 cm falvastagság egy "betyárjó" kemencéhez?

Ha butaságot kérdezek bocsássatok meg, próbálok visszaolvasgatni, hogy ne kelljen a minden kezdő által feltett kérdésekre 118.szor ugyanazt válaszolnotok, de azt hiszem a "kiforrott" terv még nincs meg, csak az akarat.  :-)

Zúdítsátok rám az infókat bátran......   :-)

madzagos

Előzmény: kisszszoros (2148)
nanik Creative Commons License 2008.08.21 0 0 2151

Második tétel: Sólet

nanik Creative Commons License 2008.08.21 0 0 2150

... kedden a kertünkben megkezdődtek "Kemencés napok"...

Képes beszámoló következik négy tételben:

Első tétel: Challac (zsidó kalács)

Vietnamiveteran Creative Commons License 2008.08.21 0 0 2149
Gratulálok nagyon gusztusosak így képről is .Hétvégén én is vendégeket várok , a menü : bográcsban , vörösboros marhapörkölt , burgonyafánkal,házi savanyúsággal, a kemencében pedig közkívánatra pizza, bár én valami mást szerettem volna a kemencében sütni de a vendégek amikor meghallották ,hogy pizzát is lehet készíteni onnantól fogva másról hallani sem akartak:no comment. Azért lehet ,hogy valamilyen finomságnak még jut ott hely a pizzák mellett.:D
Előzmény: DacaGaby (2145)
kisszszoros Creative Commons License 2008.08.21 0 0 2148
Szerintem bőségesen befér, feltéve, hogy az ajtó, illetve a kémény a 2m-es oldalból fogyasztja a helyet. Én 30 cm-es falvastagsággal kalkuláltam... :-)
Előzmény: madzagos (2139)
siileec Creative Commons License 2008.08.21 0 0 2147
Szia DacaGaby!

Nagyon köszönöm Neked az infokat, és a nyálcsorgató képeket. Már régóta látom, hogy Te ezt nem most kezdted mint én. Nekünk tegnap volt az első, alkalom, hogy húst sütöttünk. Egy egész tarjával próbálkoztunk az nagyon jól sikerült. 3 óra hosszát sült 230 fokon. Legközelebb a csülök fog készülni a Te recepted alapján. Tegnap kenyér is volt, de nem lett tökéletes, mert túl meleg volt a kemence és kicsit megégett. Múlt vasárnap próbálkoztunk először csak kenyérrel, pogácsával és kuglóffal, azon nagyon szépek és finomak lettek, akkor 200 fok körül sütöttük.

Üdv: siileec
Előzmény: DacaGaby (2144)
tuutuu Creative Commons License 2008.08.21 0 0 2146
Ölég drasztikus, azért csipegetnék most belőle...:}}
Előzmény: DacaGaby (2090)
DacaGaby Creative Commons License 2008.08.21 0 0 2145
Ez a "Néé főzzééél lééé" csak olyan poén akart lenni, azt hiszem a Vacsora csatában hallottam.
Ááááá! Nem hinném, hogy én lennék a legaktívabb, biztos van olyan ráérős kemencés-társunk aki ha nem is napi rendszerességgel, de jóval sűrűbben használja a kemencéjét.

Én nem abáltam meg a csülköket, (pácoltam) eredetileg 2 órán át akartam sütni, 3 lett belőle.
Hát az valami fantasztikus lett! A bőre ropogós lett, de a belseje meg olyan mint a vaj. Nem málott szét (pedig azt hittem) szépen feltudtam szeletelni. Az a kis füstölt oldalas a közepébe nagyon megbolondította. Viszont azt hiszem egyenlőre nem fogok csülköt sütni, két okból kifolyólag:
1, nincs több a hűtőbe.
2, kicsit elcsaptam vele a hasamat.
Hajnali fél 1 lesz, még ébren vagyok, mert "kicsit" kínoz. Nagyon finom volt, melegen jóízűen ettem, előtte eszegettünk egy kis őzpörit is, annak előtte meg némi HP-val alapoztuk meg a gyomrunkat amit vörösborral hígítottunk.
Na, de minek eszik-iszik aki nem bírja?! Ezt én sem tudom, nem fordult ilyen elő velem legalább 15 éve. Most viszont kőkeményen gyötör......
Előzmény: gépészlaci (2142)
DacaGaby Creative Commons License 2008.08.21 0 0 2144
Szia Siileec!

Örömmel teszek eleget kérésednek! Szóval: Míg én a kemence felfűtésével és a csülkök előkészítésével foglalatoskodtam, addig édesapám őzpörköltöt főzött bográcsban.
A kicsontozott csülkök 3-4 napja pácolódtak, de ezt említettem is. A csülökcsont helyére füstölt oldalast raktam és úgy mint a sonkát összekötöztem. Jaa igen, előtte kicsit megsóztam ill. megtűzdeltem fokhagymával. Belepakoltam a pecsenyesütőbe, 1 zöldpaprikát és egy paradicsomot karikáztam rá és néhány csík füstölt szalonnával pakoltam meg. A krumplit megforgattam a páclébe és egy nagyobb edénybe pakoltam (mert nem volt kisebb) némi füstölt oldalas társaságában. Na, mindezt betoltam délután 3-kor a 250°C-os kemencébe. Megfőtt az őzike, nekifogtunk kajálni és 6 órakor jutott eszünkbe, hogy "ÚR ISTEN A CSÜLÖK......!" 3 órahosszát volt bent a 200°C-ra "lehűlt" kemencébe. Nem hittük, hogy jóízűt ehetünk belőle, de kellemesen csalódtunk!
Íme a képes beszámoló:
Még épphogy átmelegedett az őzike.....

Mehet a kemencébe.....

No komment....

A nagyobbik edényben krumpli sül.....

Egy óra elteltével.....

Kész az őzike.....

3 óra elteltével azt hittük szénné égett a csülök! Alig mertük megnézni.....

Kellemesen csalódtunk.....

A végeredmény.....
Előzmény: siileec (2132)
siileec Creative Commons License 2008.08.20 0 0 2143
Köszi gépészlaci
Előzmény: gépészlaci (2142)
gépészlaci Creative Commons License 2008.08.20 0 0 2142

Kedves Siileec!

Elnézést a kései válaszhoz de még mindig a kert rendezését végzem látástól vakulásig és közben Nodi kemencés társunk megelőzött a válasszal a 2138-as hozzászólásában. Én is előfőztem a csülköt kb. 3 órát és utána kb. 1.5 óra alatt sült meg kb. 250 fokon lefedés nélkül olyanra ahogy a képen látható. A barnább füstölt, a világosabb nyers csülökből készült, hogy el tudjuk dönteni melyik a jobb. Ezt nem sikerült eldönteni, mert volt akinek az előbbi és volt akinek az utóbbi izlett jobban, de mindegyik elfogyott.

Kedves Daca!

Neked meg nem kell aggódnod amiatt hogy "Ne főzzééél leee!" .

Úgy vezem észre, hogy Neked van eddig a legtöbb kemence mellett eltöltött órád.

Előzmény: siileec (2125)
madzagos Creative Commons License 2008.08.20 0 0 2141

Atya isten ! Ez egy egész etióp falu éves adagja !  :-)

Én is ezt szeretem ebben a sütögetésben, a végén a szuszogást !! :-D

madzagos

Előzmény: kvardlipi1 (2140)
kvardlipi1 Creative Commons License 2008.08.20 0 0 2140
Köszönet a szép kürtőskalács képekért!
Elkészítettem életem első kürtőskalácsát/egy barátom készített sütőfát/ nagyon jól sikerült(mire képek készülhettek volna ,el is fogyott a finomság) + 1 tepsi tökös mákos+ 1 tepsi túrósrétes.Ja meg az após halászleve és egy kis töltött káposzta, mert a családban nem mindenki szereti a halat.
madzagos Creative Commons License 2008.08.19 0 0 2139

Kedves Siileec !

Köszönöm! Igyekszem megtalálni az optimális helyet. Méregetek... méregetek. Úgy van ahogy mondod. Ami jó helynek tűnik ott a földben megy a szennyvíz csövem, ahol nem megy ott kicsi a hely. Báááár..... Szerintetek 2m x 1,30 m-nyi helyre befér egy használható kemence ( legalább 60 x 80 cm belvilággal)??

Köszi a segítséget!

madzagos

Előzmény: siileec (2131)
nodi Creative Commons License 2008.08.19 0 0 2138
A csülköt előfőztem a főző lébe ment a fűszer csak úgy találomra ami szimpatikus lett a fűszeres polcról :-) de a lényeg a babérlevél és foghagyma az volt benne
Nem akarok dicsekedni de nagyon eltaláltam :) Az összest eltüntettük a kutyának nem maradt csak a csont Legközelebb már csak másnap délben éreztem ,hogy kezdek megéhezni Már tervezem is a következő főzőcskét egészben sült tyúk valamilyen köret hozzá és friss kenyér
Előzmény: DacaGaby (2137)
DacaGaby Creative Commons License 2008.08.19 0 0 2137
Pfúújjj! Hogy bírtatok ránézni arra a kajára?! Ugye nem próbáltátok megkóstolni! Gondolom a kutya ette meg az összest!

Szép, gusztusos a pompos is és a csülök is! Biztos finom is volt!
(húúú, akkorát nyeltem!) A csülök hogy készült? "Ala nature" vagy fűszerezted valamivel?
Gratula!
De azééé néé főzzééé léé!
Előzmény: nodi (2136)
nodi Creative Commons License 2008.08.19 0 0 2136
Tegnap addig olvasgattam a fórumot ,hogy megéheztem és befűtöttem a kemencét
íme a végeredmény egy kis csülök előtte egy kis gyenge előétel :-)

DacaGaby Creative Commons License 2008.08.18 0 0 2135
Módosítani? Nem hinném. Annyi a különbség, hogy itt minden oldalról éri a meleg, talán hamarabb megfő. A folyadékot kell nézegetni, nehogy elfőzze. Töltött káposzta főzésénél is ezt kell tenni, mert ha nagyon be van fűtve, nagyon zubog és kifő a folyadék. Nagyjából kitapasztalgattam már, hogy 180°C-on a legcélszerűbb főzni.
Csináltam már olyat, hogy előtét nélkül főztem a káposztát. Rátoltam az edény oldalára a parazsat, rendesen tartotta a hőt. Öröm volt nézni ahogy főtt az edénybe a kaja!
Előzmény: krizsi_l (2134)
krizsi_l Creative Commons License 2008.08.18 0 0 2134
Sok sikert hozzá. Gondolom azért kemencézéshez néhány dolgot módosítanod kell hozzá.

Attól tartok könnyebben boldogulsz vele mint én a még csak tervezgetés elején tartó kemence építésemmel.
Előzmény: DacaGaby (2127)
krizsi_l Creative Commons License 2008.08.18 0 0 2133
Szvsz vágj bele és csináld meg. Meglátod sikerülni fog! Biztosan elsőre is finomra sikeredik amit aztán módosíthatsz, csiszolgathatsz. Amikor már elég jónak gondolod akkor pedig megoszthatod velünk :)

Egy kényes pontja lehet, a hozzáadott víz mennyisége. Elsőre inkább csináld többel. Ha sok lesz a végén beledobsz egy félmarék rizst és helyre kerül. Babot elrontani nem lehet :)
Előzmény: madzagos (2129)
siileec Creative Commons License 2008.08.18 0 0 2132
Szia DacaGaby!

Ez is jól hangzik ám ami a szerdai sütésedet illeti. Érdekelne a végeredmény képen is és a sütés menete, hőfoka ha lehetséges.

Köszi: siileec
Előzmény: DacaGaby (2126)
siileec Creative Commons License 2008.08.18 0 0 2131
Kedves madzagos!

Én az alábbi szempontokat vettem figyelembe.
- olyan helyen legyen, ahol szeretünk tartózkodni
- legyen egy kis árnyék
- elférjen körülötte egy kisebb társaság esetleg egy kisebb fedet hely
- lehetőleg az uralkodó szélirány ne a ház nyitott ablakai felé vigye a füstöt
- ne legyen túl messze a háztól

Na ilyen hely nincs, de kompromisszumokkal ki lehet választani a legoptimálisabb helyet.
Szerintem meglévő kéménybe (ha nem gázkazán üzemel rajt) simán csatlakoztatható a kemence kéménye is.

Előzmény: madzagos (2130)
madzagos Creative Commons License 2008.08.18 0 0 2130

Itt ragadnám meg az alkalmat.

Kedves építők !

Mit kell figyelembe venni a hely kiválasztásánál. Lehet e például három oldalról körbeépített helyre kemencét építeni anélkűl, hogy istentelen magas kéményt kéne neki csinálni ? Lehet e már meglévő kéménybe csatlakoztatni kívülről a kemencét?

Mire figyeljek a helykiválasztásnál ?

Segítségeteket köszi ! madzagos

madzagos Creative Commons License 2008.08.18 0 0 2129

Kedves Krizsi !

A köcsögbabot ismerem az egy jellegzetes sokác étel, de aminek én keresem a receptjét az kemencében (vagy sütőben) római tálban készül és a végeredmény egy inkább a sólethez hasonlító (persze csak állagában) valami, igen tömény kaja. Sűrű, szaftos, füstölt, borsos és fokhagymás ízzel,

Állítólag amikor divatba jöttek ezek a római tálak, valamelyiknek a mellékelt receptfüzetében is benne volt.

Hátha valaki rájön ebből.

Üdv madzagos

Előzmény: krizsi_l (2119)
madzagos Creative Commons License 2008.08.18 0 0 2128

Kedves Sütögető !

Örülök a túrósnak, egy kicsit sajnálom az almást. És hogy elfelejtettem írni, hogy minden linzer jellegű tésztát hideg zsiradékkal hidegen célszerű elkészíteni és minél kevesebb gyúrással, mivel a tészta akár a kéz melegétől is "leég" (kiválik a zsiradék). A receptet a már említett füzetből írtam ki, lehet, hogy az akkori (paraszti) ízlésnek megfelelt. Sajnos nekem még nincs kemencém, csak a hely kiválasztásánál tartok, tehát még nem próbáltam ki, mikor meg még a nagyanyám sütötte elég kicsi voltam.

TEHÁT MARADJON A TÚRÓS, AZ ALMÁS HELYETT MEG TALÁLUNK MÁSIKAT ! :-)

madzagos

Előzmény: Sütögető (2123)
DacaGaby Creative Commons License 2008.08.18 0 0 2127
Sütögető! Isten /-nő vagy ezekkel az infókkal! Hogyan találtál rá? Ez az oldal aranyat ér!

Kedves krizsi_l! Én még nem csináltam soha ilyet és még nem is jutott tudomásomra konkrét recept. Köszönöm, hogy közzé tetted, lehet már hétvégén megcsinélom.
Előzmény: Sütögető (2122)
DacaGaby Creative Commons License 2008.08.18 0 0 2126
Sziasztok!

Micsoda véletlen! Szerdán én is csülköt tervezek sütni. Tegnap kicsit bepácoltam, tényleg csak "lájtosan" 1-1 evőkanál koriandert, köményt, szemesborsot mozsárba dúrvára zúztam, babérlevelet összemorzsoltam, egy nagyobb csipet rozmaringot néhány evőkanál mustárba, száraz fehérborba és étolajba elkevertem, ezzel kenegettem be a kicsontozott csülköket. Sütés előtt megszórom majd sülthúshoz való ízvarázzsal, a közepébe vöröshagyma karikákat rakok, összegöngyölöm és spárgával átkötözöm. Cserép edénybe fogom sütni az aljára föstölt oldalast rakok erre helyezem a csülköket, tetejéjére pedik bevagdalt füstöltszalonna csíkokat rakok. Kevés húslét vagy húsleves kockából készült levet öntök alá, lefedem és kb. 2 órahosszára kemencébe rakom. Pirosra ropogósra sűl a bőre, de mégis puha, omlós szaftos a húsa és a böre alatti réteg. Másik cserépedénybe pedig a páclébe megforgatott apró újkrumplit rakom és majdnem addig sütöm mint a csülköt. A külseje aranysárga és ropogós lesz.
Majd beszámolok róla, hogy hogyan sikerült.
Gépészlaci milyen csülköt sütött? Kíváncsian várom én is receptjét és a hozzávaló instrukciókat.
Te Laci! Ne főzzééél leee! :-)
siileec Creative Commons License 2008.08.18 0 0 2125
Szia gépészlaci!

Az 1733-as bejegyzésedhez csatolt kép (csülök jóféle módra) rendkívül nyálcsorgató. Légyszíves áruld el nekem, hogy mindez hány fokon, mennyi ideig sült lefedve illetve lefedés nélkül? Szerintem tökéletes, gondolom az íze is az volt!

Előzmény: gépészlaci (1733)
krizsi_l Creative Commons License 2008.08.18 0 0 2124

Nem viccelek, magam részéről nem igazán tulajdonítok nagy jelentőséget a pontos recepteknelk. A technológia, a mindig változó alapanyagok figyelembe vétele fontosabb. Azért próbálkozom:

A köcsög 6 l ebbe egyszerre megy bele majdnem minden:

1/2 kg tisztított vegyes zöldség. Szeretem ha kicsit zelleres, azzal még meg lehet toldani ezt a mennyiséget

egy db füstölt hátsó csölök felkockázva

1,5-2 kg marhalábszár kockázva

0,5 kg tarka szárazbab beáztatás nélkül

3 fej vöröshagyma. Eredetileg ezt aprítva, nyersen kerül bele. Barátom "receptjét" alkalmazom, szerinte a nyerstől halászlé beütésű lesz az íze. Ő is, én is előtte zsíron/olajon dinsztelem, mint a pörkölt alá.

2-4 gerezd fokhagyma összenyomkodva, metélve, egyben kinek hogy tetszik

1 teáskanálnyi bors, 2-3 babérlevél

ha van egy - fél csipős zöld paprika

Ezeket ebben a sorrendben beledobálni a köcsögbe. Kb 2/3 részéig kell megtelnie vele. A csülökcsontot nem jó beledobni, köcsögben kezelhetetlen helyet foglal.,

Közben tüzet rakni, hogy legyen parázs. Amit linkeltem régebbi oldalt ott zsépen látszik a "tömegköcsögös" képen, hogy parázs mellé kell tenni az edényt. Mindig időben kell fadarabokat dobni a tűz szélére, hogy mire a parázs hamvad legyen utánpótlás. Ehhez jó ha van vastagabb és vékonyabb fa is. Ahogy ég a tűz úgy lehet vele játszani. Más dolgunk nincs is az odarakás után :)

Az nem baj ha a lángok időnként elérik a köcsög oldalát, de nem érhetik tarósan. Legalábbis azt az agyagedényt amit székelyföldön vettünk. A kevésbé hőállót meg lehet ugyan próbálni, de nem esélytelen, hogy kaja nélkül marad a vendégsereg.

Ha van már parázs a szárazanyagot felönteni forró vízzel, sózni. A füstölt csülök miatt óvatosan. Ha a hagymába dinszteléskor tettünk (én mindig teszek, sokat) még óvatosabban, vagy egyáltalán nem.  

Odatenni a parázs mellé, lefedve. A paprika nem véletlenül maradt le. Mikor felforr fel is habzik. Ha jól tele van, vagy színig dagasztja  a bab kifolyna a színnel együtt. Én úgy jártam, hogy mikor kiforrt a tetejéről a zsír is ment. Ez pedig zsír volt a tűzre :( Erősen fellángolt. Ügyelni kell rá.

Tehát felforrás után meg kell várni a bab bedagadását. Ha netán túl sok lenne a tetjéről ki lehet halászni egy - két kanállal. Ha ezen is túl vagyunk jöhet ízlés szerint  2-3 kanálnyi örölt paprika. Tetejére szórni - gyorsan belekeverni (ne legyen ideje becsomósodni).

Eztán már csak annyi dolgunk van hogy tüzelgessünk, iszogassunk, kóstolgassuk, ha elforrta levét utántöltögessük. Ha elkészült megegyük :))

Hogy is mondta Váncsa az ő szakácskönyvében: "kardiológusok rémálma"

Remélem nem felejtettem ki semmit. Van pár képem az Erdélyi főzöcskéről, majd teszek fel.

Előzmény: DacaGaby (2120)
Sütögető Creative Commons License 2008.08.18 0 0 2123

Kedves madzagos!

Csak nagyon tömören,mert ez nem panaszfórum! A TÚRÓS  ISTENI LETT--bár benne van Ági sógornőm lelke is, Ő csinálta!!!--az almást "zsírosnak" találtuk--bár ez valami linzer arány--van valami külön trükkje? Ennyi vaj+locsolás? A mustáros tarja után-túrós 30-almás 40 perc--hőfok passz...

Üdvözöllek: Sütögető

Előzmény: Sütögető (2107)
Sütögető Creative Commons License 2008.08.18 0 0 2122
Bocsi a jó cím  :www.orderofopenairfire.com
Előzmény: Sütögető (2121)
Sütögető Creative Commons License 2008.08.18 0 0 2121

Kedves Dacagaby!--és a többiek!

Ismerőseim, tudva a megszállottságomat--küldtek egy oldalt, ami mindenkit érdekelhet! Nem voltak könnnyen megtalálhatók,mert valami miatt angol néven futnak---alatta kis magyarral: www.orderofopenairfire.hu azaz Szabadtűzi Rend. Vannak receptek--miegymás és Fesztiválnaptár. Legközelebb szerintük aug.23-24-én lesz Kenyér és langallo fesztivál Nagybajomon. A másik pedig Noszvalyon szept.12-13. ez nagyon tetszik--mert verseny is van---adnak hozzá kemencét!!!

Álruhába oda kellene menni----ellesni a győztes menüt, és jövőre lehetne kiütéssel győzni!

Üdvözöllek: Sütögető

Előzmény: DacaGaby (2109)
DacaGaby Creative Commons License 2008.08.18 0 0 2120
Te most viccelsz?!
Tegyed csak nyúgodtan közzé a receptet, sokan örűlni fognak neki! Többeközt én is.
Előzmény: krizsi_l (2119)
krizsi_l Creative Commons License 2008.08.18 0 0 2119

A köcsögbabos oldal itt:

http://forum.index.hu/Article/showArticle?na_start=500&na_step=100&t=9097152&na_order=

Azóta már magam is boldog köcsög tulajdonos vagyok. Két hete jártunk erdélyben és vettem babfőzésre alkalmas köcsögöt. Mi több még ott vendégül is láttuk a háziakat és főztünk egy köcsögnyit.

A dolognak az a lényege, hogy közel együtt fővő dolgokat kell bepakolni a köcsögbe. A közel elég, mert a lé nem lobogva forr, nem kell kevergetni ezért nem fő miszlikbe az sem ami kicsit hamarabb megpuhul. Erdélyben birkából + füstölt csülökből készült a levesünk. Csodálatos az ottani birka hus. Direkt öreg birkát kértünk, hogy ne főjön szét mire a csülök és a bab megpuhul. Semmi fagyú nem volt rajta, még a medence belső felületén sem ahol azért mindig akad. Szép világos, addig azt hittük fiatal míg el nem kezdtük főzni.

Ebben az elkészítési módban a varázslat a lassú főzés. Az ízek csodálatosan összeérnek. Az elkészítési idő minimum 4 óra. A köcsögbe bele a szilárd alkotórészek, felönteni forró vízzel, hogy kicsit hamarabb forrjon fel. Azért így is kb 1,5 óra. Utána lassú fővéssel kell a további 2,5 az elkészülésig.

Kemecében biztos gyorsabb és az edény is megúszható egyszerűbbel. A nyílt tűz sugárzó hőjét, az edényt időnként nyaldosó lángokat csak spéci agyagból készült, magas hőmérsékleten égetett cserép bírja, míg tudtom szerint kemencébe normál agyagedémnyek is bedughatóak kellő előmelegítés nélkül.

Szerintem a pontos recept nem annyira lényeges. Ha érdekel valakit elmondom kb miből készül.

Előzmény: madzagos (2097)
krizsi_l Creative Commons License 2008.08.18 0 0 2118
Ez bőségesen kimeríti az izgatás fogalmát!
Előzmény: DacaGaby (2090)
DacaGaby Creative Commons License 2008.08.18 0 0 2117
Így van Paul! Persze az is nagyon fontos, hogy az a cserép tényleg cserépből (agyagból) legyen és ne betonból. A fotón látható cserép jónak tünik.
Előzmény: paul20 (2116)
paul20 Creative Commons License 2008.08.18 0 0 2116

Szia DacaGaby!

Köszi az info-t, akkor most már csak azon kell gondolkodnom, hogy mivel helyettesítem a tetőről leszedett cserepet. :D

Remélem ami a padláson van tartalék az is ilyen lesz max akkor lecserélem a tartalékra, vagy kompletten a tetőt, bár az egy kicsit húzós lenne.

Na mind1.

Köszi mégegyszer.

Tehát az a lényeg, hogy tömör legyen és nem legyen benne légrés?

Üdv:Paul

Előzmény: DacaGaby (2114)
nanik Creative Commons License 2008.08.17 0 0 2115

Kedves Sütögető!

... ez volt eredetileg is a koncepció! Külcsínyben az egyszerűség, puritánság; bévül pedig a XXI. sz.-i tudományos- és gyakorlati meggondolásokon alapuló, optimalizált, energia takarékos, praktikus használhatóság!...

Parti Nagy Lajos kifejezésével élve: kemencém "vadonat-ódon"...

Előzmény: Sütögető (2105)
DacaGaby Creative Commons License 2008.08.17 0 0 2114
Szia Paul!

Tömör cserépnek látszik, tehát akkor jónak kell lennie. A mohát drótkefézd le róla, hogy rátapadjon az agyag és már kész is a kemencének való!
Szerintem ebből bátran építhetsz kemencét!
Előzmény: paul20 (2113)
paul20 Creative Commons License 2008.08.17 0 0 2113

Szia DacaGaby!

Ma csináltam egy kis előtetőt a bejárati ajtó felé és jobban szemügyre vettem a cserepünket. Készítettem pár képet róla és az lenne a kérdésem, hogy ez a cserép jó lenne-e a búbos építéséhez. Min. 50 éves a cserép,de lehet hogy több is.

Előre is köszi!

Üdv: Paul

Cserép 01Cserép 02

Cserép 03
Pirimidin76 Creative Commons License 2008.08.17 0 0 2112
ha visszaolvasol, kiderül.
Előzmény: monyesz (2111)
monyesz Creative Commons License 2008.08.17 0 0 2111
Bökd már ki mi bajod van ezzel az oldallal vagy a hírlevéllel ?
Előzmény: Pirimidin76 (2102)
DacaGaby Creative Commons License 2008.08.17 0 0 2110
Na kérem szépen nyomoztam a morzsóka fesztiválról: 16.-án tegnap volt.
De nem maradtunk le semmiről, mert meg sem közelítette az elmúlt évek 2 napos rendezvényeit. Jöttek mentek az emberek, de állítólag nem nagyon volt mit nézegetni, csapnivaló volt. Az oka pedig az volt, hogy a illető aki idáig szervezte elvált és elkerült a környékről, más pedig nem vállalta fel a szervezést.
Hát, ezt tudtam meg.
DacaGaby Creative Commons License 2008.08.17 0 0 2109
Az én információm nem túl friss, még a tavaszon érdeklődtem meg e-mailben a szervezőktől, tőlük kaptam ezt az infót. Az este felcsillan a szemem, mikor írtál róla, azt hittem többet tudsz mint én. De akkor ezek szerint nem? Átböngésztem én is az este Bakonszeggel kapcsolatos dolgokat, de semmi friss hír, csak az elmúlt évek eseményeiről írnak.

NEM TUD SENKI FRISS INFÓT?

Igen itt lakom a közelbe, 45-50km-re Bakonszegtől. Mindenképp elmentem volna, vagy elmennék ha lenne, de sajnos a közelben sehol nem hallok hasonló rendezvényről. Az este böngészés közbe olvastam, hogy Tokajba volt júliusba valamilyen kemencés rendezvény, sajnos arról is lemaradtam. Krakper kemencés társunknak felajánlanék egy fekete pontot, hogy nem informált bennünket, Ő közelben lakik.
Egyik kedvenc városom Tokaj, tizen pár éve minden szüreti fesztiválkor ott töltünk pár napot, meg évközbe is gyakran járunk egy kis Isteni nedűért a Hegyalja kincse pincészetbe. Oda is szívesen elmentem volna!
Előzmény: Sütögető (2106)
Sütögető Creative Commons License 2008.08.17 0 0 2108

Kedves julika.sz !

Bakonszegen van-volt a  Morzsóka fesztivál, ahol 6-8 (?) kemencébe begyújtva versenyeznek a környékbeli faluk---biztos nagyon jó buli--de a kedves Dacagaby tudósítása miatt megtudhattuk--sajnos elmarad. A környékeden valószinűleg csak Dacagaby lakik--majd ezt Ő pontosítja! És a fesztivált is.

üdvözöllek:Sütögető

Előzmény: julika.sz (2103)
Sütögető Creative Commons License 2008.08.17 0 0 2107

Kedves madzagos!

Ontsak csak az ötleteket! A papádhoz hasonlót krizsi csinál a 19.oldalon--köcsögbab néven--szabadtűzön! Pontos recept is van ott.--Bár már ezzel felsültem----idéztem--és már nem is azon az oldalon volt--valaki biztosan össszenyomogatja a szellősebb hozzászólásokat!

Ma  megpróbáljuk a túróst--akkor is írok, ha felsülök-megégek-leégek vele!

üdvözöllek Sütögető

Előzmény: madzagos (2097)
Sütögető Creative Commons License 2008.08.17 0 0 2106

Kedves Dacagaby!

Igen a  " Morzsókára" gondoltam--nem tudtam,hogy elmarad, köszi a hírt, nagyon sajnálom --bár nem tudtam volna elmenni. A neten kevés az információ--azt írják, hogy van téli-disznóöléses változata is--vajon akkor is befűtik a kemencéket?  Ha ismersz szervezőt, akkor majd újból meg szeretnélek kérni,hogy kérdezősködj légyszíves!

köszönettel:Sütögető

Előzmény: DacaGaby (2101)
Sütögető Creative Commons License 2008.08.17 0 0 2105

Kedves nanik!

Nagyon szép--hozzáillő a tető! az első képen tetszik a legjobban ahogy befonják a növények--mintha már régi lenne a kemence.

üdvözöllek Sütögető

Előzmény: nanik (2098)
DacaGaby Creative Commons License 2008.08.16 0 0 2104
Nagyon köszönöm a dicsérő szavakat, de csak egy amatőr vagyok a szakmába, akinek az egyik hobbija a gasztronómia, ezen belül pedig a kerti sütés-főzés.
A birkapörkölt a vadi' új bográcsozón főtt, ezzel lett felszentelve. Hallottam már olyat, hogy rétegesen rakják az edénybe a pörkölt hozzávalóit, lefedik és supsz be a kemencébe, de ezt még nem próbáltam. Talán még az idén sort kerítek erre is.
Szóval itt főtt a pörkölt:

A kemencében e közben töltött káposzta főtt, a képen éppen az előmelegítés folyik:

A fiatal kakasokat 4 napig száraz fehérboros-olajos pácban forgattam. Kihúztam a füszeres fiókot és mindenféle fűszerből raktam a pácba, ami illik a szárnyashoz. Miután a tepsibe került, megszórtam sülthúshoz való ízvarázzsal, ettől sózódott meg. A krumplikat pedig beleforgattam a páclébe és a maradék páclevet ráborítottam. órahosszig fólia alatt párolódott, kb. 40 percig pedig pirult.
Így alakult ki ez a végeredmény:
Előzmény: nanik (2100)
julika.sz Creative Commons License 2008.08.16 0 0 2103

Sziasztok

Én még csak ma találtam rá erre a topikra,de szép dolgokat látok itt.

És megörültem hogy környékemen lakók is vannak itt.

Mi lesz Bakonszegen?

Előzmény: Sütögető (2094)
Pirimidin76 Creative Commons License 2008.08.16 0 0 2102
na igen, csak ez a hírlevél nem éppen erről szólna, de ne reklámozzuk ennyit...
nincs a samottal semmi baj, tök jó az. kályhába.
Előzmény: monyesz (2096)
DacaGaby Creative Commons License 2008.08.16 0 0 2101
Sziasztok kemencés társaim!

Monyesz: azok az adatok a hírlevélben nagyon-nagyon korrektek. Aki írta, az tudta, hogy mit ír.
Samott, vagy tégla? Ez örök dilemma. Kinek melyik a szimpatikusabb, ki mennyit áldoz a kemencéjére. A samott talán tartósabb a tégla hamarabb ki fog porlani töredezni (nem 4-5 év után, lehet 20év múlva). Már említettem, hogy nekem samottos a kemence feneke és nagyon jól működik. Ahogy írjátok is, tudni kell felfűteni, tudni kell használni. Az biztos, hogy samottból 3cm esetleg max. 4cm kell, vastagabb semmiképen nem, mert használhatatlan lesz a kemence.

Pirimidin: Veled érdemes veszekedni! A végén korrekt módon lezárjuk a témát. Nagyon köszönöm a bocsánat kérést, nekem is bocsájts meg az ingerültségemért és talán lekezelő magatartásomért. Fátylat rá!

Sütögető: Bakonszegre? Csak nem a morzsóka fesztiválról beszélsz? Kérdeztem a szervezőket, azt mondták az idén nem kerül megrendezésre. Írj már légyszíves ide a fórumra, vagy privát e-mailbe, hogy miről tudsz és mikorra. Mindenképpen elmegyek!

Ma este vacsorán voltunk a barátomék, aki a kemencém Atya. Az ő kemencéje sajnos még nincs kész, tehát nem kemencés vacsorán voltunk hanem csak egy kis tárcsás sütésen. Mézes szilvapálinkával alapoztuk meg a gyomrunkat a csülöknek és hogy könnyebben emészthető legyen vörösborral kísértük le a hagymás, újkrumplis csülköt.
Erről volna szó:

Az alábbi képeken pedig barátomnak a legutóbbi remekműve látszik. Az elejéről nem készült kép, mert nincs még készen az ajtaja.
nanik Creative Commons License 2008.08.16 0 0 2100

Szia DacaGaby!

... na, aztán Téged lefőzni!... nem egyszerű, mondhatni, lehetetlen!

Ez értendő kemenceépítő tudományodra és "kemencében készültek" gyakorlati kivitelezésére is!

Bátortalan kérdésem: a felemlegetett birkapörkölt a kemencében készült?...

A "kakas-sült + forgatott burgonya" részletes partitúrájára is kíváncsi lennék!...

Előzmény: DacaGaby (2028)
Bubu09 Creative Commons License 2008.08.16 0 0 2099

Paul,

Én az alábbi helyről rendeltem, két nap alatt kiszállították. Ráadásul 160cm széles, így egyben betakarta a búbot...

http://www.kenderfono.hu/kft/index.php?menu=15&idx=32

Üdv.

Bubu

nanik Creative Commons License 2008.08.16 0 0 2098

Kedves Sütögető!

...hangyányit megkésve:  itt a tető! (a fugázás kb. 3 hét múlva következik, de e nélkül is tökáletesen működik a "kicsike")

Előzmény: Sütögető (2024)
madzagos Creative Commons License 2008.08.16 0 0 2097

Na itt vagyok megint !

Most nem volt időm a receptes füzetekre, de eszembe jutott egy kaja amit az apám csinált néha és csak pihegni lehetett utána.

Pontos összeméretet nem tudok csak azt, hogy

Összekevert vagy két kanál zsírt liszttel, kikente vele vastagon a római tálat. Sót, szemesborsot, fokhagymát és vöröshagymát tett bele, és egy nagycsomó beáztatott babot. Tele böködte füstölt húsokkal,felöntötte vízzel, rá a tetejét és uzsgyi a melegbe. Hát nem egy joghurtos műzli az már szent.

Sajnos a pontos adatokat már nincs kitől megkérdezni de hátha valaki csinált már itt ilyet.

madzagos   

monyesz Creative Commons License 2008.08.16 0 0 2096
Ne fújjatok már erre az oldalra !
Egy menüpont van, amin csücsül valami féreg, ez tény. De nem ez a lényeg.

A samott itt megint fekete bárány, tudom. De látom hogy építenek itt samottos kemencét ami működik, csak tudni kell haszni. Persze a régi kemencék nem voltak samottosok, tehát szogirúan véve ezek nem 'autentikusok'. De ilyen alapon az öntöttvas kádas módszer is elvetendő !
Pirimidin, igen raknak csak tésztás kemencét, például pizzériákban pizzasütő kemencét, hagyományos pékségekben kenyérsütőt, miért ne ? De mint írtam is, nem kizáró ok egyik sem, csak egy malac könnyebben sül egyikben mint másikban - erről van szó !
Előzmény: Pirimidin76 (2093)
kvardlipi1 Creative Commons License 2008.08.16 0 0 2095
Jártamban keltemben ezt találtam egy két ötlet:
Sütögető Creative Commons License 2008.08.16 0 0 2094

Kedves monyesz!

Mintha korábban ezt az oldalt emlegették volna, hogy nagyon vírusos! A samottot meg ne is emlegesd! Nanik mikor belépett az életünkbe--azt egy csodás sült malaccal tette--a barátja kemencéjével, az se volt samottos szerintem!   Ennyit az elméletekről! Ha egyszer végre kenyeret sütök,netán még sikerülve is, az is egyfajta cáfolat lesz!  A "nagyalakú tömör téglások" is mindenfélét sütnek--nem csak csirkét..... És akkor még nem is említettük a szintén csodás búbosokat! A fórum tanulsága nekem az, hogy mindenki gyűjti az infókat--aztán mégis a saját feje után--csinálja a kemencéjét--ami aztán csodás lesz, megcáfolva az elméleteket!

Megy valaki Bakonszegre?--én sajnos nem tudok--szeretnék valami beszámolófélét...

üdvözöllek Sütögető

Előzmény: monyesz (2091)
Pirimidin76 Creative Commons License 2008.08.16 0 0 2093
van olyan, hogy valaki csak disznós kemencét rak, valaki meg tésztásat?
tipikus ingyen hírlevél-tanács:)
Előzmény: monyesz (2091)
Pirimidin76 Creative Commons License 2008.08.16 0 0 2092
korán volt, vagy későn:)
én kérek elnézést
Előzmény: DacaGaby (2080)
monyesz Creative Commons License 2008.08.16 0 0 2091
Feliratkoztam a kemeces.hu hírlevélre, az alábbi info onnan származik, gondoltam megírom mert többen méreteznek mostanában kemencét.

A tűztér méretére az alábbi ajánlást adja: 36 cm széles tepsihez legalább 4 centivel szélesebb ajtónyílással számolva (általános szabály az ajtó méretezésénél) 40-42 cm-es ajtó kell, ehhez optimálisan pedig 75-80 cm átmérőjű a tűztér (persze ez a nem kör alakúakra is igaz).
A kemence anyagát ahhoz javasolja igazítani, hogy mi fog sülni a kemencében. Ha disznóhúsokat is akarunk, akkor a samottos tűzteret ajánlja, és ez jó pizzasütőnek is. Csirkehúsokhoz, kenyérhez, egyéb tésztákhoz elég a nagyalakú tömör tégla tűztér is. Persze lehet samottost vissza lehet hűteni, csak azt meg kell várni.
DacaGaby Creative Commons License 2008.08.15 0 0 2090
Igaz ez nem recept, csupán egy múltheti sütés eredménye. De azért remélem nem baj, hogy mutogatom! Elég finomra sikerült az idei kakasoknak a sültje.
DacaGaby Creative Commons License 2008.08.15 0 0 2089
Ne vicccejé' mán! Had jöjjenek csak azok a receptek!!!
Előzmény: madzagos (2087)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!