Most van az, mikor Inti és Nem kéne az életbe nem mondaná, hogy hát, igazad volt, tévedtem. Most jönnek majd a nem létező érvek és a kemény okoskodás 1ütt, hogy én vagyok a hülye. Figyeld csak! :) Ha nem, az csak azért, mert most előre szóltam. GIGAROTFL
Ne aggódj, már próbáltam, SEMMI különbség nincsen, ha elveszem a gyújtást mondjuk 5ben 100nál. Ugyanúgy lassul tovább. Csak leesnek a műszerek, kigyullad a belsővilágítás, elalszik minden fény, de ugyanúgy lassul tovább az autó. De leszarom, mit gondolsz, hidd azt, hogy minden autó egyforma és Te olyan nagyon faszán értesz hozzá.
Hehe :) Egy ismerősöm panaszkodott, hogy az 1.2-es Corsája sokat eszik, ezért vissza akarta tornászni a fogyasztást és a lejtőkön üresben gurult. Mondom haló, az nem frankó, mert akkor alapjáraton döcög és olyan, mint ha dugóban állnál :))) Tanácsoltam neki a motorfék használatát :)
Valszeg mert a benzinlevegő keverék alá esik a merhetőnek, vagy szar a komputered, Te kis IQ betyár... A motor nem csak a hajtást produkálja, hanem a vákumokat is termeli. Próbáld meg Te kis zseni leállított motornál a motorfékezést. Vagy próbáld meg ugyanott a fékezést, vagy a motorfékes lassulást leállított motorral, mint ahol a nullát méred, meg fogsz lepődni zsenikém... Látszik, hogy a büdös életben még közelről sem láttál motort...
A tolóüzemi elzárás valóban létezik,de nem agyatlan közlekedés esetére.A motorelektronika ilyenkor elképzelhető,hogy a motort védendő,ha a lelkét is kiforgatták,akkor nem veszi el hirtelen az üzemanyagot.Igy nem brutális az átmenet a teljes motorfék és a teljes terhelés közt,vagyis az agyatlan sofőr helyett igyekszik a motor élettartamát növelni,bár elég esélytelen,az igaz.
Ennek viszont semmi köze a tényleges átlagfogyasztáshoz,ezek jósolt "pillanatnyi- átlag" értékek.(BMWnél ezt econometer-nek hivják és villámgyors 30ig skálázott analóg műszer (is) mutatja,azon jol látszik minden ilyen "trükk")
A tényleges fogyasztást adott utra ugy kell mérni,hogy kinullázza az ember a dolgokat és elindul.Ha amikor odaér,azt látja,hogy 13 volt,akkor annyi volt az átlagfogyasztás.És ha azt látja,hogy csak 84 volt az átlagsebessége,akkor annyi volt.
Motorféknél tényleg nincs üzemanyag befecskendezés, legalábbis a mai autókon. Bizonyos fordulat alatt visszakapcsol a befecskendezö, és akkor érezni is egy kis rántást. A Toyotánál kb 1200 környékén van ez, és akkor egyböl át is vált a boardcomputer 0.0-ról x.x l/100 km-re.
Motorfékezés közben semmi üzemanyagot nem fecskendez be. Hisz akkor nem üzemanyaggal, hanem mozgási energiával megy a motor.
Különben miért írna ki 0 litert motorfékezve ugyanaz az autó ugyanott, ahol üresben 0,5-0,7 litert firkál ki? Meg semmi logika nincs, hogy miért nyomná be feleslegesen a benyát...
Persze. Csak a példaként említett megán pl:30km/h alatt egyáltalán nem is ír ki pillanatnyi fogyit. Alapjárati liter/óra megjelenítéshez is Teszt üzemmódban kell elinditani.
"Már rég elismerte - csak nem itt, hanem a Stilo topicon :) -, hogy óra szerinti 100 volt az, tehát még egy plusz váltást is megúszott, mert óra szerint futja csak meg épp a 100-at a gép. :)"
10 literes átlagfogyasztás. persze mikor le kell picit lassulni és motorfékkel fékeződik az autó, akkor 0 literes a fogyi, utána viszont nem lesz 26, mikor gyorsít, talán ez lehet az indok...
Meg a Stilo inst. Cons. kiírása lassú. Elveszem a teligázt 3ban 120nál mondjuk és 2x literről szép lassan kezd visszamenni 2ig. De már kb. 60nal megy, mire beáll 2re. Megane-n ez sokkal jobb, ott elveszed a gázt és egyből beáll 0ra.
A board computer által mért fogyasztás az autóban az egyik legegzaktabb és pontosabb mérés,ezuton üzenem Danika tudornak.A dolog ugyanis úgy működik,hogy a motorelektronika kiszámolja,hogy meddig kell kinyitni az adott henger befecskendezőszelepét,aztán ez az idő megszorzásra kerül az adott idő alatt bekerülő üzemanyaggal.Tized liternél is pontosabb mérésekre képes ez a rendszer.Régebbi autókon ahol még külön board-computer doboz mérte a vezérlőelektronika által kiadott impulzus hosszát,még volt benne némi pontatlanság,de már akkor jobban lehetett hinni neki,mint a zsebszámológépes,teletankos találgatásoknak.
Többekközt ezért is kételkedek ezekben a 100ra időkben,mert nem mindegy,hogy óra szerint száz az 92 vagy tényleg 100-e.
Már rég elismerte - csak nem itt, hanem a Stilo topicon :) -, hogy óra szerinti 100 volt az, tehát még egy plusz váltást is megúszott, mert óra szerint futja csak meg épp a 100-at a gép. :)
Amúgy a Stilo topicban épp Dani válaszára várok annak kapcsán, hogy 180-190-nél hogy tud 10 literes átlagfogyasztást összehozni a kocsijukkal (és hogy a trip computer 13-as értéke ugyan miért is hülyeség...). :))
"Megnéztem, és az Astra kupa teljesen alap 100 lovas gépei mennek 2:23-as köröket"
Az idő kb. stimmel, bár [főleg tavaly] elég komoly volt a szórás az Astra kupában, de ez egy hosszabb történet... A lényeg az, hogy ezek a gépek azért nem teljesen alapok, kanyarodás szempontjából például komoly változtatás, hogy a futómű amennyire csak lehet le van ültetve, az autóból minden felesleges cuccot kidobáltak és van benne bukócső [na meg a Bridgestone Potenza gumik is javítják valamelyest az Astra kanyarsebességét.].
Azóta járok gyorsulásra mióta van.Pontosabban jártam.Abba,hogy nem tudtam olyan autót összerakni anno,amivel értelme is lett volna valaminek,most nem mennék bele.Amikor pepsi nyál izé lett az egész és megszünt a félamatőr jelleg,megutáltuk.Voltunk még kint párszor,néha jobb show meg buli volt,aztán beleuntunk,és nem jártunk ki.Első években minden éjjel kint voltam,akkor még közvetlen volt a stilus,néha tudtunk kunyizni olyan gépet amivel poén volt elindulni.Akkor még nem nézték ki megy az autóval,volt olyan,hogy a tulaj sajnálta nyomni,én meg a szemét kinyomtam,aztán hogy örült,hogy milyen jó időt is tud a kocsija:)
Amikor még kis naiv tinédzser voltam,(mint te most),még az 1,4es opel kadett volt a hűdeautó,a Manta meg a Gsi az álmok.
Sik uton nyári este 200-at mentunk az M3on az 1,4es karbis kadettal.Hudenagyarcunk volt,most aztán mit tudtunk.
Az nem jutott eszünkbe,hogy a legtöbb sorozatgyártású közuti autó órája felfele csal 8-12%-ot szándékosan.
Vagyis volt az vagy 176is,kicsit más mint a 200.Ott már minden km/h-ért komoly lóerőkkel kell fizetni,nem ugy van,hogy na még 1-2 lóerő,aztán nem 180at hanem 210et tudunk menni.
Többekközt ezért is kételkedek ezekben a 100ra időkben,mert nem mindegy,hogy óra szerint száz az 92 vagy tényleg 100-e.
Már a viszonylag jobb sportmotorok is 3,5 körül vannak 100-on, a legdurvábbak (Hayabusa, R1 stb) meg 2,7-2,8 körül. Szóval azért nem olyan ritka dolog ez.
Szerintem ha igényesen tuningolsz értő kezek közbenjárásával, autóspecifikus alkatrészekkel, abból semmi baj nem lehet. Én pl. Japánból rendeltem leömlőt az autóhoz, mert csak ott forgalmaznak TRD (Toyota Racing Development) gyári tuningalkatrészeket. Itthon harmadannyiból megcsináltathattam volna mondjuk a Janódobnál, de ezekben kevésbé bízom. Így aztán inkább várok fél évet, de jó cucc kerüljön fel az autóra.