Visszakanyarodva a Houehoz, én is szeretem az egész karaktert, úgy, ahogy van. A sorozatnak nyilván nem célja az eszményi orvostípus bemutatása (akkor nem is nézném, mert az az életben nagyon frankó, de filmnek unalmas :) ). De néha azért erősíteném azt a vonalat az írók helyében, hogy egy-egy tévedés, melléfogás, vagy durvábbra sikerütl beszólás után House is érezhetne némi lelkifurdalás érzést. Nem kell ennek kifelé megnyilvánulnia, elég, ha mi, nézők látjuk. (Még az sem baj, ha ezt felfedezve külső kompenzációként még genyóbb lesz másokkal :) ) Különben egy idő után kopik a varázs.
De hál' istennek lesznek későbbi részek, amikor legalábbis hasonló stílusú moralizálásnak azért lehetünk tanúi. (Pl. a zseniális Three stories c. utolsó előtti rész.)
Persze, hogy egyetértünk. Sajnos egy szakma presztizsének csökkenése (részben mert ma nem kínál nagy karriert) előbb-utóbb megnyilvánul a szakmai szűrőrendszer romlásában, amely magával vonja gárda felhígulását. Akiknek aztán nem tartozik a belső elvárásaik közé a kevés pénzért egyenlő színvonalú munka nyújtásának igénye.
OK, értelek. És teljesen igazad van. Csak attól tartok, hogy nem a "szavazótömegen" múlik, hogy itt lesz-e valaha is nyugati színvonalú egészségügyi ellátás. De abban teljességgel egyetértek, hogy az orvosokat/eü. dolgozókat jobban meg kéne fizetni.* Ahogy a tanárokat is. És nagyon szomorú, hogy ebben az országban - és még sok másikban - nem értek még el a vezetők arra a szintre, hogy rájöjjenek: az egészségügy és az oktatás a jövő záloga, és ezekbe kéne jóval többet invesztálni. Mert csak akkor van jövőnk, ha megfelelően tanítjuk a fiatalokat, és azok meg is érik a felnőttkort.
*Azért egy dolgot még ideszúrnék: az orvosok felelőssége óriási. Én összeroppanok a túl nagy felelősség alatt, ezért választottam olyan szakmát, ahol ez nincs. De amíg volt, igyekeztem maximálisan tudatában lenni, és így cselekedni. Még akkor is, ha szarul fizettek. Úgyhogy nem tudom elfogadni, ha valaki azért flegma és nemtörődöm orvos, mert rosszul fizetik meg. Mert ha a közértben a pénztáros savanyú képet vág, mert szarul fizetik - az még belefér. De egy orvosnál nem. De gondolom, ebben egyetértünk.
Én megmondom neked mindenféle lojalitást mellőzve (semmi különösebb lojalitásérzés nincs bennem, ami nem a puszta tények elismerését jelentené az orvosok tevékenységével kapcsolatban), hogy marha sok orvostól visszavenném a diplomáját. Ahogy iszonyatosan sok másféle egyetemet/főiskolát végzett embertől.
Ilyen egyszerű. Az orvosi egyetem nem mentesül bármifle anomáliától, ami a magyar oktatást sújtja. Ugyanúgy az egészségügy sem mentesül bármiféle negatívumtól, amit a magyar társadalom szíves asszisztálásával végeznek a kormányzószervek már évtizedek óta.
Mert bármennyire is fáj, nyugati színvonalú egészségügy csak akkor lesz, amikor az egész szavazótömeg úgy dönt, hogy nyugati színvonalon felszerelt kórházban nyugati színvonalon megfizetett egészségügyi dolgozók gyógyítsanak. (Ezen most nem objektív nyugati fizetéseket, hanem magyar viszonyok között olyan fizetést értek, amellyel az orvosok egy nyugaton nemcsak hogy általuk, de még tőlük is (!) elvárt életvitelt finanszírozhatnak, amihez nem a hat villa és három kocsi, de egy egészséges, értelmiségi létet lehetővé tévő életszínvonal tartozik. Akitől az életünk megmentését várjuk, ne kényszerítsük rá, hogy napi gondokkal küszködjön.) Ez nem fenyegetés, egyszerűen tény: amíg a szakma semmilyen szinten nem vonzó, addig ne csodálkozzunk, hogy a selejt aránya is növekszik.
A magyar társadalom mutyizó magatartása (és az önmagáért való kiállás totális hiánya) egyébként legalább annyira fenntartja pl. a hálapénz intézményét, mint az embertelen orvosok. Ebbe most én sem mennék bele jobban, lévén nem politikai topik.
De a problémák nem hatalmazzák fel az értelmes embert arra, hogy demagóg legyen. Márpedig azzal jönni, hogy egy kelemes amerikai sorozat viccesen bunkó dokijából (aki talán már a harmadik részt sem kellene, hogy megérje egy normális kórházban) igényelünk sokat a magyar egészségügybe, az csúnyán demagóg.
Hosue jófej, mert szeretjük a poénjait, a beszólásait, mert jólesik kicsit kiélni azt esténként, hogy milyen lehet hazaküldeni vmi ostoba szerencsétlent, esetleg a legjobb haverodat.
De ha egy ilyen ember engem a filmben látott jelenetekhez hasonlóan megsértene legnagyobb sebezhetőségem közben (tegyük félre a koncepciót, hogy minden betegnek van takargatnivalója, ami egyébként gyakran igaz, de House nem szokta megvárni, hogy erről totális bizonyosságot szerezzen), olyan vaskos pert akasztanék a nyakába, hogy a síron túl is nyögné.
Tekintsünk el most attól, hogy a kezelési módszerei totálisan ellentmondanak mindeféle szabálynak, ami éppenhogy a betegek biztonságát szolgálja, mivel hát be kell látni, ezt a koncepciót a sorozat működése érdekében erőltetik. Nyilván ez is hemzseg a szakmai hibáktól (mégis jó, hogy nem olyan csúnyán, mint bármely más orvossorozat),
Mellesleg ami az amerikaiaknak természetes, attól ma még jobb esetben szörnyülködhetünk, ezért nem találtak az egyik epizódban egyes főszereplők semmi kivetnivalót abban, hogy egy biztosításnélküli hajléktalant kirakjanak az utcára kezelés nélkül.
A sürgősségi ügyeletbe betévedő 30 méteres körzetben atomcsapásszerűen húgyszagot árasztó (egyébként egészségileg akut kezelést nem igénylő) hobót mi még kimossuk, és infundáljuk. Legalább. Persze lehet, hogy eljönnek az amerikai idők, amikor majd "nem kell bepiszkolnunk a kezünk vele".
Az az igazság, hogy flegma, öntelt, isten-szindrómában szenvedő orvossal rengeteggel találkoztam. De nem is érdekelt volna, hogy ilyenek, ha legalább meggyógyítanak. De általában a legostobábbak szoktak mellé még - ahogy Te mondod - "etikátlanul" is viselkedni. Persze, mindannyiunk álma egy kedves, megnyugtató, törődő orvos, aki szakmailag is rendkívüli. Életem során kettő ilyennel találkoztam. Nem kívánom összeszámolni, hány másmilyennel. És ebből a kettőből az egyikkel protekció révén sikerült, ugyanis apukám az egészségügyben dolgozik - no nem orvosként. (És az idős néni, akinek se ismerőse, se borítékba valója?) Apukám is mesél hajmeresztő dolgokat arról, hogy a nővérek nemtörődömségéből és hanyagságából fakadóan hány ember lesz nem akármilyen beteg. De saját tapasztalataim is vannak, pedig nem vagyok öreg, úgyhogy eddig (lekopogom) komoly bajom nem volt. De gipszeltek nekem lábat térdkalácsficamnál, holott azt sem tudták, mi a bajom. Meg puccos, drága magánklinikán mért nekem belgyógyász lógatott karral vérnyomást (a hugom a biológia érettségire való felkészüléskor tanulta, hogy nem így kéne). De ez persze kutyafasza ahhoz képest, hogy infarktus után a nővérke adott altatót a nagyapámnak, aki nem tudott aludni, és ezért kért. Kapott. Azóta remekül alszik. A nagymamám pedig húsz éve jár bottal, hamarosan tolószékkel, mert elégették az idegeket az egyik lábában a sugárkezelésnél. Meg a belei egy részét is, amivel szintén húsz éve szenved. Persze azt csak fél éve tudjuk, hogy a belei a hibásak, és nem a hasnyálmirigye, amivel húsz éve kezelik. De azt szokták mondani: örüljek, mert akiket akkoriban sugaraztak, már mind meghaltak. És nem folytatnám, pedig tudnék még mesélni.
Tudod ezért van az, hogy leszarnám, hogy sültbunkó az orvos, ha legalább meggyógyítana. És most nem MINDEN magyar (és szlovák - a nagyszüleim révén) orvosról beszélek, hanem az átlagról. Ha Te nem közéjük tartozol, akkor nem inged. Ha Te a magyar viszonyok között jól és lelkiismeretesen végzed a munkád, akkor azért minden elismerésem, és hálával is tartozom, mert amikor olykor-olykor orvoshoz kell mennem, azért szurkolok, hogy egy Hozzád hasonló dokihoz kerüljek. De tedd a szívedre a kezed, és mondd meg őszintén: Te nem ismersz olyan kollégát, akitől elvennéd a diplomáját, ha megtehetnéd? (Persze csak magadnak mondd, hiszen a lojalitás nagy úr.)
No, elnézést ezért a nagy offért. Sajnos a magyar egészségügy az Achilles-inam. Franc.
Eszembe sincs irkálni. Nem kívánok egyenként győzködni százakat.
Amúgy megnézném, hogy vennéd, ha vki leüvöltené a fejed azzal, hogy elszállt a rokonod mája, kampec. Főleg ha esetenként téved is (ahogy a sorozatban is előfordul).
Persze az emberek leszarják az etikátlan magatartást, mert milyen jó, ha van egy House-unk, aki meggyógyít. Akkor mégis, mit kérnek számon legtöbbször?
Leszarom az etikátlan magatartást. Felőlem üvöltözhet is velem, ha a végén meggyógyít. Nem megyek sokra a kedves orvosokkal, akiket a legkevésbé sem érdekel az, hogy meggyógyulok-e vagy sem.
De ebbe nem menjünk bele. :) Ez egy tuti flame-téma, és nagyon sok topikban ment már a hajtépés, zéró eredménnyel. Ha mindenáron meg szeretnél győzni, írj levelet. :)
Elég szomorú, ha ez a közvélekedés egy magyar kórházi kezelésről.
Sajnos az előforduló negatív példák általánosan rossz képet alakítanak ki a nagy egészről. A morbiditási-mortalitási statisztikák ahhoz képest, hogy az eü-re szánt finanszírozás nyugattal összehasonlítva töredékekben vehető, minimálisan marad el egy nyugat európai közkórházétól.
A Houseban bemutatott kép természetesen hamis, valszeg elővették az USA magánklinikáiból az egyiket a tíz legjobból, legelőkelőbből. Ha akkora pénzveszteséggel működne egy közkórház, amit itt egy-egy eset felderítésére szánnak, már rég csődbement volna az egészségügyük.
Ettől függetlenül szuper sorozat, csak nem kórházi realitásokról szól.
feleségem nagynénje (54 éves) egy hétfői napon (kb 3 hete) becsattogott a kórházba, aznap vagy másnap meg is állapították, hogy epevezeték elzáródása van...és nem csináltak vele semmit (állítólag nem volt doki)...csütörtök estére összeomlott...pénteken átvitették a rokonok egy másik kórházba, ahol pár óra eltelt a stabilizálással és azonnal műtötték...a dokik szerint károsodott szinte minden belső szerve...jelenleg már újra működik a veséje meg a keringése, már nem altatják, néha már kommunikál...viszont tüdőgyulladást kapott...és az ember azon bassza föl az agyát, hogy hogy miért nem küldték azonnal a másik kórházba????? mi a fenére vártak az orvosok????
Bizony. Az antrax meg legyengítette az immunrendszerét, és ezért leteperte a kolera. Szegény csóka...
Azért jó ez a sorozat, mert az ember egy pillanatig elhiszi, hogy valahol messze létezik egy olyan univerzum, ahová az ember ha antraxszal kombinált leprával bekerül, akkor is meggyógyul. Minálunk ha bemész a kórházba egy gyulladt vakbéllel, ha a műtétet túl is éled, jövő héten tüdőgyulladásban vagy valami egyéb fertőzés miatt nagy eséllyel megdöglesz. :)
Hoppá! Tényleg! Komoly! Ebben a maiban meg a kissrác a Kémkölykös kissrác volt. Azt mondjuk nem vágom, hogy az apának csak a kezében lappangott a lepra, míg a fia úgy elkapta, hogy majdnem szétesett...
A tegnapi rész különösen zseni volt!!!:))) House sziporkázott. Ha jól emlékszem, amúgy ezt a részt valaki már korábban emlegette, mennyire kiemelkedő lesz:) Igaza volt:)
Jaj, szegény. Reméltem, hogy ezt a nagy frusztráltságát eképpen kiélheti. Nehéz lehet majd feldolgozni, hogy mi nem vagyunk orvosok, és nem is leszünk azok, mégis szeretjük és értjük (amennyit érteni kell belőle).