Keresés

Részletes keresés

Mlle. Grenelle Creative Commons License 2019.03.09 0 0 168655

Villamosra? 

Előzmény: BaGira-79 (168648)
Mlle. Grenelle Creative Commons License 2019.03.09 0 0 168654

Herr Claas, én sem nem kívánok ebbe mélyebben belemenni, sem nem kívánok politizálni.

Ennyi. 

Előzmény: claas patrol (168653)
claas patrol Creative Commons License 2019.03.09 0 0 168653

Kedves Krisztina , ez viszontigen örömteli ,hogy ismered az E .W . (ma már EU.) történelmét , alapítási szükségszerüségét és alapitóit . Egy percig sem vontam kétségbe az inteligenciádat . Már azért sem tenném ,mert nyilatkoztad is az értékeit , talán tudnál is életvitelszerüen valamelyik  sarkában akár élni is .

Nagyon sok jó képet  osztottál már meg itt . Most miért is hátrálnál ki ? Csak nem valami obszcén dologra gondoltál ? 

Előzmény: Mlle. Grenelle (168645)
Mlle. Grenelle Creative Commons License 2019.03.09 0 0 168652

Akkor én mit szóljak? 🙂

Előzmény: Törölt nick (168649)
Discovery2 Creative Commons License 2019.03.09 0 0 168651

Szia Endre!

Zsoltinak mielőbbi gyógyulást kívánok! A V8 megvár.

Előzmény: endrebá (168646)
Törölt nick Creative Commons License 2019.03.09 0 0 168650

Énis megyek 17:00-utàn , holnap reggelig, 🙂☺️

De jobb szeretek éjjelre jàrni.

Előzmény: BaGira-79 (168648)
Törölt nick Creative Commons License 2019.03.09 0 0 168649

Szó-szó , a hibaejtésem,de köszi, az én kis itthoni hàzigazdálkodásommal , elbújhatók a ti témàitok között, te meg kidumàlód mindig a miért nem topikozok . . Hm hm. Ezt nem hagyhattam ki. . 

BaGira-79 Creative Commons License 2019.03.09 0 0 168648

...Bagira is megy dolgozni éjszakára... 🚊🚋🚊

Qqberci Creative Commons License 2019.03.09 0 0 168647

Mond neked valamit az, hogy dekomat?

Nem, nekem semmit nem mond. Nagybratyó még a "hagyományos" szerszámkészítők közé tartozott, kéziszerszámokkal tudott csodát tenni. Mikor a gangszterváltáskor vettem kilós áron egy 600-as vezérorsós-vonóorsós padot, ami teljesen új volt, viszont az ágyazatára ráejtettek valami nehezet és keményet ami egy helyen felgyűrte, Ő hozta rendbe. Először is csinált egy hántolószerszámot (magyarul schaubert), aztán kicsit megkocogtatta, majd a frissen készült szerszámmal meghántolta az ágyazatot. Nyoma sem maradt a sérülésnek...

A schauber mai napig megvan. Egy reszelőből csinálta, több lépésben edzve-visszaeresztve, köszörülve, végül vizes kövön megfenve. Elképesztően éles...

Előzmény: Törölt nick (168592)
endrebá Creative Commons License 2019.03.09 0 0 168646

Mert mindjárt indulok Dombóvárra..  és ha megjövök akkor is holnap reggel nullakilencig le kéne raknom a traktorról meg a pótkocsiról kettőfél köb méterfát, felpumpálni az egyik hátsókereket meg a pótkordé bal oldalát - szóval ittmaradás és írogatás helyett megyek haza alvadni hogy holnap világosodáskor legyen kedvem felkészülni az erdőszakkörre.

Szóval nem sumákolok hanem örömmel nézem hogy milyen önjáró már megint a topik.. Patrolbandink és Rendszer.hiba nem anyáznak hanem érvelnek, "Én csak én" egyre kevesebb hibát vét, Cyrano tiszteletreméltó, dutrancsbácsink szűkszavú, Krisztina pedig jó csajokkal illusztrálja a topikot.

HunGary -t is kezdem megismerni, Qqberci tartja a magas színvonalat nyunyukával együtt..

Örülök nektek, nna..

Jja, DiscoveryIminknek üzenném hogy meszizs barátom gerincsérv műtét után van, kissé csúszik a vényóc-kóstolás... de nem marad el.  :-)))

Előzmény: Törölt nick (168644)
Mlle. Grenelle Creative Commons License 2019.03.09 0 0 168645

Erre én is mutathatnék egy képet...

...de inkább nem teszem.

Előzmény: claas patrol (168641)
Törölt nick Creative Commons License 2019.03.09 0 0 168644

Endrebá, miért sunnyogsz? :)))

Törölt nick Creative Commons License 2019.03.09 0 0 168643

Hàt amikor gyerekeink óviba, suliba kék ,zölden megjennek egyböl azt mondjàk bàntjuk a gyereket, de amikor a fükasza kavicsotfog , vagy màst és palànkrol gellert kap visszacsap és véres lila seb az ember làba , senki nemmondja ne dolgozz annyit, 

- nyàron sok ilyen telkem lessz amit bemaszekolók, mert a gépekkel csak igy lehet, .volt amikor üveget fogtam ,sebb, sebb hàtàn , de begyogyult, 

Előzmény: cyr45 (168630)
Törölt nick Creative Commons License 2019.03.09 0 0 168642

Élmény lehetett óda letekerni homokba, 😁

Előzmény: Mlle. Grenelle (168635)
claas patrol Creative Commons License 2019.03.09 0 1 168641

Az alapító ! Nem én mondtam .  ,-))

claas patrol Creative Commons License 2019.03.09 0 0 168640

Hát igen , ... (hmm) ...

" - Tehát ha jól értem, a gyermekeid nem mostanában jártak szakiskolába, hanem régebben... Mert ez bizony sok mindent megmagyaráz... "  - stb.

Keveset ,de nagyon keveset valóban "jól értettél meg" .  ,-)) Minek utána Zsófika pont öt éves , így valóban 10 éve a középfoku hazai betekintésemnek . De továbbtanultak ..., Zsófika Édesanyja is lediplomázott  a többiek is más szakterületen végzetségeket szereztek (ráadásul más nyelvterületen) .Nem estek ki a rendsz@rból .

Nincs nekem bajom veled ezt hidd már el ,... még csak a véleményeddel sem . A gond ott van elásva ill. elhantolva , hogy Te ezekben a veszéllyes féltudásokban hiszel is . (!) Ez már olyan mint a szekta tag esete ...

Erre montam ,hogy  intoleráns vagyok (!)* Iggen , hiszen ,hogy toleráljam pl.a Te intoleranciádat ,és erre épülő csúsztatásokat , félre értelmezéseket . (?)

A "felekezet" ,felekezetek ismerete az történelem ismeretszerzés kategória (töri) ,és nem hittan , bakker ? Ez így csúsztatás szagú...Már 1000 bocsi .Nem csak a srácoknál de itt..ezen a fórumon is korábban bebizonyosodott , hogy Hunyadiról és Kapisztránról ,de a déli harangról nem ,hogy fogalmuk sem volt egynéhány meglett embernek , de elképzelései sem voltak .Ez viszont tény és elég szomorú . De ha már szóba jönne , de ugye erről szó sem volt (?) ,... mivel a vallás ,vallásosság egy válalás és ezért aztán hitválallás  ,időrendban nem tanácsos szerintem eröltettni a gyerekeknek .Helye van a történelmi ismeretekben ,és ez lehet a véleményem de ez akár többségi vélemény is ma már a kontinensünkön is . Tehát , nem magyarkodtam egy nagyot fasisztóid módíra ... csupán arra utalnék , hogy nekünk is van történelmi tegnapjaink . Akár ,hogyan is próbálták és próbálják ,még napjainkban is ezt eltörölni , persze dúdórászva az internaciónál himnuszuk idávágó kottáit .

Másik fele az erkölcsre nevelés , mivel ezt is a meséinkel lehet kezdeni már az óviban ,de jobb odahaza is ápolni .A coca coolás télapós karácsonyfás hóemberes reklámok és ferdített mesevilág a kicsiket eltorzítja ,megfigyelésem szerint . Meséinkben népmeséinkben akár csak a népművészetünkben "világhatalomnak" számítunk .De ide tartozik a népdal és autentikus zenevilágunk valamint a táncaink is . Ez a nyelvünkre is vonatkozik .A magyar nyelv értelmező és nem magyarázó , annak ellenére is így van ,hogy ha ezt most "magyaráznom kell" ..  :-)) Már bocsi de el is lehet ragozni ..  xDD. Na ezt csináld meg pl. eszperantóul , hogy az angolt de a németet ne is említsük ugye .

A harrypotter-ek váltották fel az igazi meséket , tőmondatban . (pont) A főhősünk varázsol mindent ,de mindent .Ezt kell elhinni ,ez a hittan gyerekek "edebedebácsiíí.." , ugyegyerekeek ??  

Ezz nem humbuk ,ettöl neonfényesebb a Te általad vázolt középkor . Na meg ez a "visszamenni akarunk"... tan ? Azt súgalva ,hogy pl. megölelem az édeanyám 3 évesen ,az azt jelenti (csak azt jelentheti) ,hogy 'visszaakajoók' menni a méhébe ...? stb. De vannak itt nagyobb hibucik is azért ahogy próbálom én lekövetni a "hitvallásodat", mert ugye sok állításként van megfogalmazva ,és ezt nem kéne újra értelmezni ,csak elolvasni még egyszer . De hogyan is zengett a "bölcselet" ??:

.."- Hatalmas nagy hiba a harmadik évezred hajnalán mesékkel traktálni a gyermekeket, és még nagyobb hiba az álszenteskedő, képmutató, manipulatív, pénz és hataloméhes erkölcstelen papokat beengedni az iskolába, a gyerekek közelébe. "

- Ezt az Erdély-i Csaba atyának szántad ? Vagy a Budapesti Egyetemi Gimnázium részére címezted ? Útobbit , hogy ne keljen keresgélned (de látogatta egy fiam)...pl. : "A Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnáziumot, Budapest legrégebbi, török kor utáni középiskoláját Széchényi György prímás, esztergomi érsek alapította, 1687-ben, Academicum et Universitatis Collegium néven. A gimnázium jelenleg 12–18 éves korú fiatalokat nevel, vallásos szellemben, koedukált osztályokban."

Tudod az a nagy baj vele ,hogy nincs drog , és minden halgatója sikeresen államvizsgázik utána ...(még ha , pl. gyermekvállalás miatt megakadna is a felső tanulmánya . Ez a baj vele . Nem teológus képző . Annak ellenére ,hogy Rom. Kat. más gyermekeket is befogad .Na persze , ... a jelentkezésnél eljöhetnek az anyukák s' apukák mellet a nagyszülők is. Hoppá...? Ez ma bűn ám vele . Szembe a Toldy gimi ,egy kicsit jobban cigicsikkes és coola dobozos bejárattal díszeleg . Na bumm...Hát nem oda kopogtattunk be .Ez is egy véleményünk volt ,és döntésünk is .

Az erkölcs az nem művészet . Az alapértékrend sok embernél ,mert viselkedési forma és gyakorlat . A harcban is a művészet a harcművészet , nem legyőzzni a másikat , hanem tanítani . Patrol mamaika és a srácok gyakorlott , jelenleg passzív sport egyéniségek .(karatéka..judoka...stb.) Hogy ,mit kéne összevonni (?)"Trösztösíteni" az legyen a Te hited szerint .Nem fog sikerülni szerintem , mert a kristálytiszta vizet sem tanácsos összekeverni a nemolyannal 

Nyelvében él a nemzet ,mondja a bölcselet ,számomra kinek van nemzeti hovatartozása is . Erre megkapom ezt : "-.A magyar nyelvet meg szembeállítani az idegen nyelvekkel... hááát, inkább még poént sem mondok erre...  :)

- Szembe ??..hasonlítok, viszonyitok , beszélem ...magyarázom, és értelmezem csupán . Így,... fórumtársi üdv. és ne add fel a Te véleményed is lehet valakinek fontos , még akkor is ha az enyém más . Vér nem folyt .  ,-)) :-))

Előzmény: Rendszer.hiba (168631)
triplaharom Creative Commons License 2019.03.09 0 1 168639

... neköm inkább a lánya.

Előzmény: Mlle. Grenelle (168637)
claas patrol Creative Commons License 2019.03.09 0 0 168638

:-)) Látom Neked is a tekerésen jár az eszed ,és nem az úszásra gondoltál .  xDD :-))  *Dejoókép* , ...(ezt valjuk csak be ).

Előzmény: triplaharom (168636)
Mlle. Grenelle Creative Commons License 2019.03.09 0 0 168637

Kinek a pap, kinek a papné...

Előzmény: triplaharom (168636)
triplaharom Creative Commons License 2019.03.09 0 1 168636

Hmmm, legalább a bicaj jól néz ki ... (:-)))

Előzmény: Mlle. Grenelle (168635)
Mlle. Grenelle Creative Commons License 2019.03.09 0 2 168635

Jó reggelt mindenkinek!

cyr45 Creative Commons License 2019.03.08 0 2 168634

Amúgy az oktatási rendszerünk úgy teljes egészében nem egyik pillanatról a másikra került leszálló ágba, azért a vezetők kitartó hozzánemértő munkája kellett a mostani állapot eléréséhez.

Ez mekkora, és milyen szomorú igazság!:-((

Pokorni volt az utolsó hozzáértő, aki az oktatásüggyel foglalkozott.  Lapátra is tették, mert kényelmetlen dolgokat mondott.  Mondjuk, jól elvan, mint polgármester, a XII. kerületben!:-)

Aztán jött Hoffmann Rózsa, majd a többi jobbnál-jobb "szakember", és ők valamennyien sokat

tettek, hogy ott tartunk, ahol.  Mert a központi akarat döntött: Aki gondolkodik, veszélyes!

Előzmény: Rendszer.hiba (168601)
cyr45 Creative Commons License 2019.03.08 0 0 168633

Papp Laci is ott dolgozott.  Most meg szobra van ott, a parkban!  Ha valaki, hát Ő megérdemelte!

Előzmény: Qqberci (168591)
Rendszer.hiba Creative Commons License 2019.03.08 0 0 168632

De jó volt végignézni! Gratulálok, jó videó, s jó munka!

Előzmény: oldmumus_v.2 (168626)
Rendszer.hiba Creative Commons License 2019.03.08 0 0 168631

Tehát ha jól értem, a gyermekeid nem mostanában jártak szakiskolába, hanem régebben... Mert ez bizony sok mindent megmagyaráz...
Köze sincsen napjaink szakoktatásának akár csak a 15 évvel ezelőttihez, hogy a 25-35 évvel ezelőttihez ne is hasonlítsuk. Mert bizony aki a régieket látta, az meglepődne a mostani dolgokon, sőt, el sem hinné, hogy bármiféle folytonosság van közöttük...

"A belső fegyelem mellet ,az erkölcs ,illem és felekezet ismereti oktatás ,valamint a testnevelés rendbetétele lenne fontos"

Nem véletlenül mondottam azt, hogy látjuk a problémát, de más-más az orvosság, amit felírnánk a receptre.

Először is.

Az iskolákban SEMMI DE SEMMI keresnivalója a vallásos-felekezeti humbugoknak. Hatalmas nagy hiba a harmadik évezred hajnalán mesékkel traktálni a gyermekeket, és még nagyobb hiba az álszenteskedő, képmutató, manipulatív, pénz és hataloméhes erkölcstelen papokat beengedni az iskolába, a gyerekek közelébe.

A szekularizáció hatalmas nagy vívmány volt, ne trappoljunk már vissza a sötét középkorba.

Másodsorban az erkölcsi oktatás már nem rossz,  de nem a jelenlegi formában. Ezt igazán össze lehetne vonni, sőt bele lehetne ágyazni  a művészettörténelem órákba, és ennek keretén belül lehetne a nagy világvallásokat is megismerni ugyanúgy, mint a filozófiai irányzatokat az ókortól napjainkig.

Harmadsorban... :)  A tornaóra nem egy telitalálat, hiszen erőteljesen készségtantárgy. A rengeteg pénzt nem iszonyatosan drágán felépített és még drágábban fenntartható stadionokba kéne beleönteni, hanem a széles tömegeket elérő tömegsportba. Illetve olyan sportlétesítményekbe, ahol nem a versenysport a cél, hanem az örömsport. Uszodák, teniszpályák, pingpong-centrumok, focira-kézilabdára, kosárlabdára alkalmas multipályák, küzdősport és harcművész termek, evezős-csónakházak... stb. S ami lényeg, hogy államilag finanszírozott lenne minden. Egészséges fiatalság több hasznot hoz az országnak.

Nem  kell minden gyerekből versenyzőt faragni, az már bőven elég, ha örömét leli bármiféle testmozgásban. Az iskola felé meg a gyerek lead egy igazolást, hogy teszem azt heti X alkalommal .

Az idegen nyelv tudásról... Szerintem amelyik fiatal fogékony a nyelvtanulásra, az szinte a netről, autodidakta módon is meg tud tanulni. De tény, és a gyerekeimnél is megtapasztaltuk azt, hogy minél korábban kezd a gyerek játékos nyelvtanulásba, annál könnyebben sajátít el nyelveket. Nem egyet, többet!  Nem kezdek el saját példákat felhozni, pedig van okom a büszkeségre... :)

A magyar nyelvet meg szembeállítani az idegen nyelvekkel... hááát, inkább még poént sem mondok erre...  :)

Előzmény: claas patrol (168609)
cyr45 Creative Commons License 2019.03.08 0 0 168630

Ezt a melót nem jó rövidgatyában csinálni, még, ha csak elektromos szegélynyírót használsz is!

Ha a damil véletlenül elkap valami mást, mint a fű, az "megtalálhatja" a sípcsontodat...

Előzmény: oldmumus_v.2 (168622)
Törölt nick Creative Commons License 2019.03.08 0 0 168629

Van munka vele, de valami szép az eredménye, 

Gratulàlók.

Előzmény: oldmumus_v.2 (168628)
oldmumus_v.2 Creative Commons License 2019.03.08 0 0 168628

Ezt hívják szaknyelven Time Elapse-nak

Előzmény: Törölt nick (168627)
Törölt nick Creative Commons License 2019.03.08 0 0 168627

Szép eredmény ,milyen gyórsított felvétel. 😁😊☺️

Előzmény: oldmumus_v.2 (168626)
oldmumus_v.2 Creative Commons License 2019.03.08 0 1 168626
Előzmény: Törölt nick (168623)
Törölt nick Creative Commons License 2019.03.08 0 0 168625

Köszike,

Előzmény: Mlle. Grenelle (168624)
Mlle. Grenelle Creative Commons License 2019.03.08 0 0 168624

Én is szoktam.

Megnyugtat.

És jó érzés utána végignézni a szép és rendezett kerten...

Előzmény: Törölt nick (168623)
Törölt nick Creative Commons License 2019.03.08 0 0 168623

Nekem jó kikapcsolódàs, 

Előzmény: oldmumus_v.2 (168622)
oldmumus_v.2 Creative Commons License 2019.03.08 0 0 168622

Tudom én saját tapasztalatból

Előzmény: Törölt nick (168620)
Törölt nick Creative Commons License 2019.03.08 0 0 168621

Köszike, 

Előzmény: Discovery2 (168619)
Törölt nick Creative Commons License 2019.03.08 0 0 168620

Hàt igen itt a tavasz első jelei , lehet kertészkedni , 

Előzmény: oldmumus_v.2 (168606)
Discovery2 Creative Commons License 2019.03.08 0 0 168619

Boldog nőnapot kívánok!

Mlle. Grenelle Creative Commons License 2019.03.08 0 0 168618

Egy jelenség a hölgy, ezt meg kell hagyni. 🙂

Előzmény: _nyunyuka (168615)
_nyunyuka Creative Commons License 2019.03.08 0 0 168617

Szia!

10 pont, talált-süllyedt! Szomorú volt viszontlátni az üdülőt a Szellemvárosok blogban :-(.

Előzmény: Törölt nick (168590)
<(*!*)> Creative Commons License 2019.03.08 0 0 168616

:-D

Előzmény: claas patrol (168611)
_nyunyuka Creative Commons License 2019.03.08 0 0 168615

Ő maga az istennő! De tényleg :-).

Előzmény: Mlle. Grenelle (168610)
Mlle. Grenelle Creative Commons License 2019.03.08 0 0 168614

👍

Előzmény: oldmumus_v.2 (168613)
oldmumus_v.2 Creative Commons License 2019.03.08 0 0 168613

Anyukám kertjében voltak vagy 18 éve, én fotóztam le, tettem egy kartont háttérnek.

Előzmény: Mlle. Grenelle (168612)
Mlle. Grenelle Creative Commons License 2019.03.08 0 0 168612

Köszönjük.

Mr. Garynek is! 🙂

Előzmény: oldmumus_v.2 (168608)
claas patrol Creative Commons License 2019.03.08 0 2 168611

:-))

Mlle. Grenelle Creative Commons License 2019.03.08 0 0 168610

A "káli" szó feketét jelent az óindiai szanszkrit nyelvben. Az azonos nevű istennőt jellemzően ilyen (vagy néha kék) bőrszínnel ábrázolják a hindu mitológia képein.

Előzmény: Törölt nick (168605)
claas patrol Creative Commons License 2019.03.08 -1 1 168609

Finom megfogalmazásal de velősen elmondtad a lényeget, s' így is van . Kiegészíteni szeretném csupán ,miszerint Az ezredforduló utáni években egy 140 fős középiskolában + kollégium 'dogoztam', 90%-os fiú tanulók voltak .Döntéseket kellet hozni fegyelmi ügyekben , úgy diák mint pedagógus fegyelmi ügyekben ... stb. Párhuzamosan a német nyelvterületen is betekintésem volt a középfoku rendszerben , majd a katonai részben is beleláttam .

Megitélésem szerint a nyelv oktatást kivéve , lényegesen magasabb szintű a mi rendszerünk ,mint a töllünk napszenülő felén a kontinensünknek .Nem veszett az a fejsze még szerintem .A gyakorlati szakképzést igen könnyen vissza vagy fel lehet építeni magas szintre . A felnőtképzésekről fogalmam sincs . A németeké igen jó is tud lenni ,legalább is ez a része .

Hogy, aztán  a privát iskolák képesek megdobni kint a nívót (?), ...ezt nem vitatom el . Nem szabad azt sem tekintetnélkül hagyni ,hogy a tanulók összetétele romlik odaát . Nálunk is van ,akár százalékosa kimutattható 'gyenge réteg' ,és ezek töredéke alkalmas magas szintű ,elvárású képzésre . Itt is javúlhattna , akár a nem továbtanúlni akarókal összeadva  ez a populáció .Tisztába vagyok a támogatási és kvóta renszer nehézségeivel is . Az egyházi iskolák nálunk képesek a legmagasabb szinteket adni . (gondolom valamenyi privát) idehaza is  kiválló tud lenni .Abból indulok ki , Waldorf rendszerűek...ecetra...

A belső fegyelem mellet ,az erkölcs ,illem és felekezet ismereti oktatás ,valamint a testnevelés rendbetétele lenne fontos .Az ésszerű magas szintű egy idegen nyelv is ,lehetőleg 12-14 életévtől . Elöbb tanuljon és szeresse meg a saját nyelvét s' irodalmát ,és kultúráját és csak aztán a mások göttlöhös civilizációját . Ez a téves elgondolás ,hogy már iskolakezdés elött kétnyelvű a csecsemőnk ,teljesen destruktív .Összezavarodik és egyarcú mesevilágal bíró, csak "győzni akaró hős képekkel" deformálódik a csöppség szerintem és még sokan mások szerint is . Ez egy divathullám ami ellen nincs érvelési felület .

Úgy gondolom , hogy nem egyedül vagyok csupán ezekkel a nézetekel , de most nem szeretnék hivatkozni ill. görcsösen igazolgattni a véleményem .  ,-))

Bár nem tud egy apa sem teljesen elfogulatlan lenni a gyermekével , de legyen mondva ,hogy a négy gyermekünk tinikorban kerültek haza középiskolába ahol megkellet tanulni a nyelvet is nulláról . Egy fagyit sem tudtak venni ,kedvükre valót . A hat év végére a technikusi vizsgákon országos első ill. az ikertesó pedig nyolcadik helyezett lett . A két ével fiatalabb pedig sportban ezüstérmes .Nem ellenkezésképpen ,csak mellékesen jegyzem meg ,hogy a gimi helyett a szakközép renszert választották amire épűlt a technikum (gépészet) . Pedig felvették a gimibe is őket .Nem én döntöttem .A szocializálódás is sikeresebbnek bizonyult .

Hát ennyi tömören . Persze , hogy emocionálisan érint a dolog , mivel a kisunokánkon kívűl ,nagyon sok nemzettársunk van kint , szűlőként is... a munkájuk és egyébb okkok véget , így hasonlóan érintettek ezen a téren .

Azért kint nehezebb ,és a körülmények is másképpen alakulnak mostanság .     üdv.

Előzmény: Rendszer.hiba (168601)
oldmumus_v.2 Creative Commons License 2019.03.08 0 0 168608

Csatlakozom

Előzmény: Törölt nick (168607)
Törölt nick Creative Commons License 2019.03.08 0 0 168607

oldmumus_v.2 Creative Commons License 2019.03.08 0 0 168606

Én is köszönöm. Bár ma nincs időm ünnepelni, most raktam tele a kocsit fűfölddel meg kertészkedő dolgokkal. Holnap fel kell kelteni a kertet a téli álmából.

Előzmény: Törölt nick (168603)
Törölt nick Creative Commons License 2019.03.08 0 0 168605

"Káli a fekete"

sok feketétiszol,vagy sokat napoztál????

Negyvenes nő Creative Commons License 2019.03.08 -1 0 168604

Köszönöm :-)

Előzmény: dutrancs (168600)
Törölt nick Creative Commons License 2019.03.08 0 0 168603

Köszi, Zoltànoknak pedig Boldog névnapot. 

Előzmény: dutrancs (168600)
Rendszer.hiba Creative Commons License 2019.03.08 0 0 168602

Asszonykám nagybátyja is a MOM-ban kezdte el a szakmát, és onnét költözött le Zsámbékra egy műanyag szemlencséket gyártó céghez... :)

Előzmény: Törölt nick (168592)
Rendszer.hiba Creative Commons License 2019.03.08 0 0 168601

Az a jó, hogy sokan sokféleképpen látjuk a világot, a jó és a rossz dolgokat.

Azt, hogy komoly gond van az oktatási rendszerrel, mindketten megállapítottuk, csak más-más nézőpontból, s éppen ezért más-más orvosságot is írnánk fel a receptre, ami elképzelésünk szerint gyógyítólag hat. :)

Amúgy az oktatási rendszerünk úgy teljes egészében nem egyik pillanatról a másikra került leszálló ágba, azért a vezetők kitartó hozzánemértő munkája kellett a mostani állapot eléréséhez. Aztán jött az az idő, amikor már rosszindulattal is nyúlnak mindenhez, ami kiművelt emberfők sokaságát adhatná e kis országnak. Hiszen Széchenyi nem véletlenül a kiművelt emberfők sokaságában látta az ország erejét s felemelkedését. Nem véletlenül alapította meg a Tudományos Akadémiát... amit most ippeg sárba gyalázni igyekeznek... :((

Minden idősebb generáció úgy véli, hogy neki jajdenehéz dolga volt, s bezzeg a mostani fiatalok milyen nyámnyilák, töketlenek. Pedig semmivel sem rosszabbak a mai fiatalok, mint amilyenek mi, apáink vagy nagyapáink idejében élők voltak. Generációs ellentét, vagy mi... :)

A statisztikák szerint az emberek alig 20 százaléka tevékenykedik abban a szakmában 45 évesen, amit 25 éves koráig kitanult. Olyannyira felpörgött a világ (az eszement technokrata rohanás, ugyibár), hogy nagyon kevesen "ússzák meg" az iskolapadba visszaülést, az új szakma kitanulásának nyűgét-szépségét.

Másrészről a fiatalok kőkeményen le vannak terhelve. 30 évvel ezelőtt a gimnáziumokban tanulták azt (a többnyire felesleges maszlagot), amit most az általános 6-7-8. osztályában. minden gyerek (és felnőtt) zsebében ott van a világ összes tudása. Minek idiótaságokat megtanítani, hogy aztán hamar el is felejtse a diák?

A kognitív energiákat értelmes dolgokra is lehetne fordítani...

A világ fejlettebb oktatással bíró országaiban (35-40 éve még kishazánk is az élbolyban volt) nem arra kíváncsiak, hogy mit nem tud a gyermek, hanem arra, hogy mit tud. És ami a legfontosabb, megtanítják tanulni, másokkal együttműködni, használni a rendelkezésükre álló eszközparkot, és nem utolsó sorban a kreatív problémamegoldásra.

S ez bizony a szakmai oktatásra fokozottan igaz...

Előzmény: claas patrol (168597)
dutrancs Creative Commons License 2019.03.08 0 0 168600

Szervusztok kislányok!!!  Igaz nem sokszor írok ,de boldog Nőnapot kívánok!!  :-)

Törölt nick Creative Commons License 2019.03.08 0 0 168599

És igen,.,

Előzmény: claas patrol (168598)
claas patrol Creative Commons License 2019.03.08 0 2 168598

Előzmény: claas patrol (168597)
claas patrol Creative Commons License 2019.03.08 0 0 168597

Rendicsek , ez a véleményed és ezt alkalmazza Malagától Bukarestig a renszer ma .Ez nem kérdés érdemben szerintem . De ettől még nincs elég jó iparos , szakember . A másképpen vagy máshogyan behuzalozást is megértettem . Soroltad a 'kirakatban látottakat' és visszaigazoltad ,hogy ez így van jól . Megoldásként maradjon az érési folyamat gimiben . ok-ok..  hmm...

Erre azt mondom ,mint véleményt , hogy a gimi a továbbtanulóknak jó , mig a szakirányultságnak meg a szakképzők . Mi ebben a vita , nézetkülömség  (?) Négy gyerek nálunk pl. szakközépbe ment ,majd maradt technikusnak ,és csak egy lett 'mérnök úr' . A többi más téren is tekót szerzett pluszban hozzá . A felsőfokú végzetségűt thg. sofőrként "értékeli" az zuúnijó ... míg a többi figyeli a piacot , meg néznek ki a fejükből , hogy mi a stájjsz most . Szerencse ,hogy több táblán tudnak sakkozni (,mert van hozzá szakmai ismeretük) .

20 évesen kezdeni szakmai orientáltságot (?)... kézművességet..hmm (?) ...ezt továbbra is megkérdőjelezem .Mikorra lesz abból ifi mester (?) 26 évesen vonul be katonának ? hmm...30 leszerel ...stb. eldönti ,hogy mégis mozdonyvezető legyen ... és negyven , mire azt mondja ,pl. ez az én szakmai utam . De hát 45 évesen már cukorbeteg... vagy éppen lisztérzékeny ...stb. és heti látogatója az SZTK várótermeknek . 

Hát erre lett áthuzagolva ?     ,-))

Kerülgethettjük mi a forró kását , a mai srácok mégis csak a mi tükörképeink , ez a mi hibánk (?) Vagy éppen érdemünk . Az ember az egyettlen olyan "élőlény" aki mára már, nem tudja megcsinálni a saját fészkét . Kel hozzá pl. mérnök...meg... statikus +köműves , no meg ács ...berendező szaggember ...soroljam még ? 6-8 évesek meg még , olyan klasz bunkerokat építenek , hogy megirígyelhetnénk ...és ha hagynánk nem bekábelceznyi a sok használhatattlan és alkalmazhatattlan ,még csak féltudásnak sem nevezendőkkel akkor tudnák azt késöbb is gyárlátogatás nélkül is . ,-)) . Így látom csupán .Repűlhet a féltégla ...nem számít majd a mentő elszállít .  :-)) Most éppen a kertészkedést kezdjük el , mert enni ,azért mindig szükséges . Ne haragudj rám ,mert kicsit másképpen merem látni a világot és nem csak nézni . Voltam én csikkszedő sokáig a Lajta másik partoldalán is .Sok féle iskola renszert is megtapasztaltam .  üdv.

Előzmény: Rendszer.hiba (168589)
Törölt nick Creative Commons License 2019.03.08 0 0 168596

Igy tökéletes ,minnél többen , annàl jobb a hangulat, 

Olyan helyen voltunk mà csapatósan ,hogy tülélö tàborozàs erdőben , sàtor ,vízet  edényeket vihettünk, csak vadat nem ejthettünk, tökk jó volt , egy róka is közel merészkedett élelmiszert szatyrokba , fel a fàra akasztóttuk, nagyon szupi volt , ettünk, ittunk ,fàt gyüjtöttünk, és jókat nevetgettünk, mindig mozgàsba voltunk ,és az idő is kedvezett , se eső, se viharós szél ,nagyon jó volt, nekem a hórgàszat hiànyzott,

Szupi volt. 

Tervezem ha motórjogsira eltudok menni , és gurulni tudok megyek  vadtúràzni, 

Előzmény: Rendszer.hiba (168588)
Törölt nick Creative Commons License 2019.03.08 0 0 168595

Helyes jól teszed.

Előzmény: Mlle. Grenelle (168576)
claas patrol Creative Commons License 2019.03.08 0 0 168594

:-)) Bocsi...bocsi ... (tényleg).

Csak amióta nincs nemek közötti külömbség , így gondoltam "haladó szellemi" genderes leszek ,és körbe írom , hogy kinek is szóljon a szívből jövő cuppantás , ezen a napon . 

Majd egy más alkalommal , napon ...kivesézitek miszerint maradjon a NŐ nap vagy , ne (?) Ha már nincsennek Anyák és Apák ..., meg ilyenek .

Ez a legszebb amivel azonosulni tudok .

Koloszár Zsófia
https://www.poet.hu/vers/256749
 Nőnap
"Vége a télnek, eljött ismét a tavasz végre,
 És itt van újra az első tavaszi ünnep
 A szebbik nem, a hölgyek örömére,
 A nemzetközi nőnap tiszteletére!

E nap csak a nőké,
Ne feledkezzünk meg hát róluk,
Gondoljunk a környezetünkben élő hölgyekre,
Tiszteljük és ünnepeljük őket!

Férfiak, büszke férfiak,
Tisztelni ne csak e napon tiszteljétek,
A körülöttetek élő nőket, a tisztelet minden nap kijár nekik,
Hiszen ők is ugyanezt teszik.

Viszont e nap a nők ünnepe!
Ünnepeljük hát e napon a hölgyeket!"

2019. március 8.

Forrás: https://www.poet.hu/kategoria/Nonap

Előzmény: Mlle. Grenelle (168584)
Mlle. Grenelle Creative Commons License 2019.03.08 0 0 168593

Ezért a hozzászólásodért jár a nagy 👍.

Előzmény: Rendszer.hiba (168589)
Törölt nick Creative Commons License 2019.03.08 0 0 168592

:-)

Mond neked valamit az, hogy dekomat? Amit direkt úgy hívtam akkor, hogy hykomat! 

A hetvenes évek végén csúcseszterga volt. 

Azt tudtuk akkoriban, hogy hadi gyár volt........

Előzmény: Qqberci (168591)
Qqberci Creative Commons License 2019.03.08 0 0 168591

Nagybátyám szerszámkészítő volt a MOM-ban...

Előzmény: Törölt nick (168590)
Törölt nick Creative Commons License 2019.03.08 0 0 168590

Szia Nyunyuka! A férjem esztergályos volt a MOM-ban, a sógorom és sógornőm meg ugyanott, optikus. Mondom én, hogy kicsi a világ! :)

Van egy tippem a táborlakók videóról.....szerintem te vagy az a sötétbarna hajú fiú, aki sakkozik, majd a végén erőemelt, és lepottyantotta a kisherceget! :-)

Kérem a választ, mert nagyon kíváncsi vagyok, hogy eltaláltam-e?

Pussz.

Előzmény: _nyunyuka (168577)
Rendszer.hiba Creative Commons License 2019.03.08 0 0 168589

Szerintem elbeszélünk egymás mellett.

Amiről beszélek, azt bizony naprakész tapasztalatból merítem, illetve részben onnét, hogy a feleségem nyakig benne van az állami oktatásban és a magánoktatási-fejlesztőpedagógiában is.

A mai fiatalok kilencvenöt százalékának fogalma sincs arról 13-14-15 évesen, hogy mit akar magával kezdeni az életben. Fogalma sincs a szakmákról, fogalma sincs a lehetőségekről, fogalma sincs az oktatási rendszerről.

30-40 éve minket még gyárlátogatásokra, különböző szakmákkal való megismerkedési kirándulásokra hordtak. Napjainkban semmi ilyesmi nincs.

Valamint nem csak a világ pördült nagyot azóta, de egészen mások a gyerekek is. Nem azt mondom, hogy mulyábbak, de máshogyan vannak behuzalozva, merthogy a kor elvárásainak megfelelően máshogyan kell, hogy legyenek behuzalozva.

A gimnáziumi + 4 év pont a testi és szellemi érést segíti, és ad lehetőséget nékik, hogy eldöntsék, vízszerelő vagy fizikus, kőműves, vagy villamosmérnök akar-é lenni.

Aztán van olyan, aki már 14 évesen, vagy még hamarabb eldöntötte, hogy Ő bizony falakat akar emelni, vagy háztartási gépeket akar javítani. Ez talán ha van 5 százalék az egészből.

"'rend és kívűl általánosító lennék' ...- ha nem is szó szerint ,de értelmezve .  ,-))"

Akkor nem vagy általánosító.... :))))))))) :))))))))

Előzmény: claas patrol (168578)
Rendszer.hiba Creative Commons License 2019.03.08 0 0 168588

Tény, egyedül az nem az igazi. Én mindig gyerekcsapatot is vittem magammal, a saját hármamat plusz néha az ő barátaikat és barátnőiket. No meg mindig lejött hozzánk pár Baranyai cimbora is hosszabb rövidebb időre. Régebben a horvát és a magyar határőrök is meg-megálltak nálunk egy-egy koccintásra... :)))

Előzmény: Törölt nick (168571)
BaGira-79 Creative Commons License 2019.03.08 0 0 168587

Még jó, hogy nem egy apáca áll a cápa mellett... 😀

Előzmény: Mlle. Grenelle (168583)
Negyvenes nő Creative Commons License 2019.03.08 -1 0 168586

Patrolpapát követve ez a csaj meg felvette a fehér függönyt ;-D

Előzmény: Mlle. Grenelle (168583)
Negyvenes nő Creative Commons License 2019.03.08 -1 0 168585

Köszönöm

(de a fehérneműs tagozta nekem sem tetszik :-( 

Előzmény: claas patrol (168581)
Mlle. Grenelle Creative Commons License 2019.03.08 0 0 168584

Fehérneműs tagozat???

Hát én kinyuvasztlak!!!

Előzmény: claas patrol (168581)
Mlle. Grenelle Creative Commons License 2019.03.08 0 0 168583

Jó reggelt kívánok!

Mlle. Grenelle Creative Commons License 2019.03.08 0 0 168582

Ez meg ki?

Előzmény: claas patrol (168579)
claas patrol Creative Commons License 2019.03.08 0 0 168581

Ha már nyócadika lett ,hát köszöntsűk a "fehérneműs" tagozatot . Isten éltesse Őket sokáig ,Nőnap alkalmából .  ( Egy NŐ mindenben kételkedik... ugye (?), amit mondasz , ...kivéve , ha ŐT dicséred .)     Szív. üdv. Leányok..  :-)) 

Qqberci Creative Commons License 2019.03.07 0 0 168580

Már töltőn van a drón :-DDD...

Előzmény: Mlle. Grenelle (168576)
claas patrol Creative Commons License 2019.03.07 0 0 168579

Ő is mester a szaggterületén .   :-)) 

claas patrol Creative Commons License 2019.03.07 0 0 168578

Szó sincs "általánosításról", csupán egyéni tapasztalatokról és véleményről . Figyeld csak : ezt írtam : Nagyon rövid lesz , de halgas csak a mesterre ,szerintem , én is ezt teszem :

Rendkívűli formában pl. nem tolerálok dolgogat , ezek közé tartozik az intolerancia .  ,-)) de sorolhatnám ,...hmm...nem fogom . 

Egész idő alatt a szakmunkás képzésről volt szó , most meg küldjük a köműves srácokat 12 évig a sulipadba  lehetóleg nyelvvizsga , aztán iparí tanulónak..., mert az a módi ..., Majdnem a ceuú genderszakig jutottunk ahol a neutrális klotyótól a hetvenhat nemi identitást kell bebifflizni ,és csak utána maltert keverni megtanulni . Az már csak engedtessék meg ,hogy elgondolkoztasson és esetlegesen más véleményem is lehessen részemről .

pl.-rá ..ha már elo szaggterület vagyunk . Tóni bácsi suzuki önindítója 1,2 KW-s ,ahogy írta , egyetlen mérnök sem mondta meg ,hogy 100 Amper lesz az önindítási szükséglete . Pont. Pedig van ám mérnök úr bőven errefelé is . Köhömm...köhömm...

Esetleg kijavíthat ,ha tévedünk a kalkuláció vagy számítás terén . Az lenne az igazi krém a tortán . De sorolhatnánk a hétköznapokból 1000 -nél több példát .

Személy szerint elfogadom a véleményed ,kivéve azon szakaszát ,miszerint én : 'rend és kívűl általánosító lennék' ...- ha nem is szó szerint ,de értelmezve .  ,-))

Amit vázoltál családtagok szinten (teljes elismerésem és tiszteletem megelőlegezése mellet) , úgy gondolom , hogy két döntése van a ffi embernek . A másik nemröl nyilatkozzon az aki nem ffi . Sóval .Vagy tökéletesití azon a szaggterületen valaki magát ahol , erősnek érzi és kezére fekszik a végzet feladat , vagy pedig mint kihívás = kezdejen bele olyanba ,amit keservesen kel megtanúlnia , akár vért izzadva is ,ha kel . Csak így lehet hegyetmászni is pl. 6 ezer méter felett . ,-)) Remélem ezt is véleményemnek fogod venni csupán.  üdv.

Előzmény: Rendszer.hiba (168558)
_nyunyuka Creative Commons License 2019.03.07 0 0 168577

Emlékszem, csak az nekem messze volt. Ott is voltunk gyárlátogatáson, amire emlékszem, síkoptikai részleg. Mutatták a különleges berendezést, a párhuzamos fénysugarakat előállító kütyüt.

Érdekes egyébként, sok ilyen egykori gyáróriásból maradt meg kis utód-manufaktúra, ami a cég keresett és később is piacképes, speciális termékeit gyártotta/gyártja. A MOM-ból is maradt ilyen.

Előzmény: Rendszer.hiba (168542)
Mlle. Grenelle Creative Commons License 2019.03.07 0 0 168576

Az se rossz.

Mondjuk én azért szeretek a kertben sütkérezni, mert ott lehetek fürdőruha nélkül is...

...de ha olyan kedvem van, én is kiugrom a Velencei-tóra vagy a Balcsira...

Előzmény: Törölt nick (168575)
Törölt nick Creative Commons License 2019.03.07 0 0 168575

Az jó. 

Én leugrok a Balcsira, 

Előzmény: Mlle. Grenelle (168574)
Mlle. Grenelle Creative Commons License 2019.03.07 0 0 168574

Az biztos! 🙂

Van egy felfújható medencém, aztán ha meleg az idő, kint pancsolok, napozok... 🙂

Előzmény: Törölt nick (168573)
Törölt nick Creative Commons License 2019.03.07 0 0 168573

Kert a legjobb velnesz részleg,  😄😃😁😊😋

Előzmény: Mlle. Grenelle (168565)
Mlle. Grenelle Creative Commons License 2019.03.07 0 0 168572

Jé!

Tehervonat, de az elején egy személykocsi van???

Előzmény: Törölt nick (168570)
Törölt nick Creative Commons License 2019.03.07 0 0 168571

Hàt egy ilyen vadvízi kiràndulàsra befizetnék, mennék de egyedül nemjó, , ,

Egyszer talàn igen, hm

Előzmény: Rendszer.hiba (168564)
Törölt nick Creative Commons License 2019.03.07 0 0 168570

Szia Gré, 

Viszont neked is, 

Előzmény: Mlle. Grenelle (168567)
Törölt nick Creative Commons License 2019.03.07 0 0 168569

Igen honvàgyam volt , ez van, hú a tenger mindenit , búvàrkodàs, de jó neked, levegőbe nem merek felmenni, de víz allà simàn , 

Tisztellek . . 

Előzmény: cyr45 (168568)
cyr45 Creative Commons License 2019.03.07 0 0 168568

Látom, különbözik az ízlésünk, mert én pedig a sós vizet szeretem jobban!  Igaz, búvárkodom.

A télen már harmadik alkalommal voltunk Egyiptomban, a Vörös tengernél, két hétig, pihenni.

Olyankor már nincs forróság, de a tenger még jó, és nagyon kedvező árak vannak.:-)

Az meg, hogy valakinek már egy hét után honvágya legyen, számomra szinte elképzelhetetlen!

Előzmény: Törölt nick (168554)
Mlle. Grenelle Creative Commons License 2019.03.07 0 0 168567

"Ülünk a vonaton,

irány a Balaton,

nincs jegyünk, de mégis

ülünk a vonaton!"

Előzmény: Törölt nick (168550)
cyr45 Creative Commons License 2019.03.07 0 0 168566

Még a Jugó időkben jártunk gyakran az Isztriára, meg délebbre is.  Akkoriban az még jobban elérhető

volt, mint a nyugati országok, és nekünk aránylag olcsó is volt minden, érdemes volt menni.

Mostanra viszont nagyon megdrágult, annyiért elmehetünk Görög-, vagy Törökországba, jobb helyre!

A Balaton is csak azért jó nekünk, mert van ott nyaralónk.

Akinek szállást, étkezést kell fizetnie, annak még tán drágább is, mintha külföldre menne!

Előzmény: Rendszer.hiba (168560)
Mlle. Grenelle Creative Commons License 2019.03.07 0 0 168565

Tudom...

Sokszor ezért inkább a kertben napozok. ☀️ 👙

Előzmény: Törölt nick (168562)
Rendszer.hiba Creative Commons License 2019.03.07 0 0 168564

A Velencei tavon már vagy 15 éve nem jártam. Régebben még akár délután is megérte leugrani pár órára, de egyre nagyobb lett ott is a tömegnyomor... ahogy Te is mondod. Így átszoktunk a Balatonra a gyerekekkel... amíg kicsik voltak...

Ha szereted a vadvizeket, nagyon kellemes a Dráva és a Tisza is. 2003-2015 között még rendszeresen jártunk a Drávára vadkempingzeni. Átmentünk a horvát oldalra, de magyar területre, homokpadon sátorozás, bográcsozás, peca, fürdés... Csodálatos a táj, reggelente szarvasok jönnek le a vízhez...  Ha van rá lehetőséged, érdemes kipróbálni. Fantasztikus élmény.Csónak+motor szükséges, ha a túloldalra vágyik az ember.

A Duna-Dráva Nemzeti parktól ki lehet kérni sátorozási-táborozási engedélyt.

Előzmény: Törölt nick (168562)
Rendszer.hiba Creative Commons License 2019.03.07 0 0 168563

A szilárd alapokat megadta, és tovább tudtál startolni, amerre vágytál.

Nékem 97-ben született meg a második fiam. Jó év volt! :)

Előzmény: BaGira-79 (168561)
Törölt nick Creative Commons License 2019.03.07 0 0 168562

2005-ben voltam ott 1 hetett , nagyon nagy honvàggyal jöttem haza, azóta nemis voltam kinn, nekem is a szívem a Balatonhoz húz, A velencei-tó meg olyan zsufolt nyàron , hogy  szinte a szomszéd pokrocra àt tudsz nyúlni, 

Előzmény: Rendszer.hiba (168560)
BaGira-79 Creative Commons License 2019.03.07 0 0 168561

A Könyves Kálmán Gimnáziumba.

Amúgy '97-ig.

Előzmény: Rendszer.hiba (168559)
Rendszer.hiba Creative Commons License 2019.03.07 0 0 168560

Az Isztriai rész a Dél-szláv háborút követően volt nagyon kellemes. Turista alig volt akkoriban. Úgy 2003-tól volt jó, aztán 2010 után már tömegnyomor...

Amúgy én is Balatonpárti vagyok. Nekem a Balaton, a Riviéra.... :)))

Előzmény: Törölt nick (168555)
Rendszer.hiba Creative Commons License 2019.03.07 0 0 168559

Mármint a Könyves Kálmán körútiba? Mettől meddig jártál oda?

Anno én a Bordás Andrásba 86-89 közt. Szerettem azt a sulit.

Előzmény: BaGira-79 (168557)
Rendszer.hiba Creative Commons License 2019.03.07 0 0 168558

Szerintem rendkívüli módon általánosítasz. :)

A gyakorlat azt mutatja, hogy aki pl egyetemre akar bejutni, az napjainkban könnyebben jut be gimnáziumból, mint szakközépből. Másra helyezik az oktatás szerkezetében a hangsúlyt.

A nagyobbik fiam villamosmérnök lesz... hamarosan... Ő olyan gimiből került be az egyetemre, ahova általánost követően 4.75-ös átlaggal és nyelvvizsgával is ippeg be tudott jutni, viszont hozta az ötös közeli átlagot.... majd most az egyetemen a gyerek az automatizálást választotta szakágnak, s ha minden igaz, egy jóbarátom keze alá kerül be egy olyan mérnöki irodába, ahol atomerőművet  plusz ehhez kapcsolódó mindenféle dolgot, hőerőműveket plusz ehhez kapcsolódó mindenfélét terveznek, így meg lesz a tervezési jogosultsága is. Kevesen tudják, de a tervezéshez mindenféle mérnöknek külön vizsgát kell tennie.

De bizony ő gyakorlati ember, mert a tegnap generálozta a Piaggoját, s megjavítja a számítógéptől kezdve a mosogatógépig, megcsinálja az itthoni villanyszereléseket, a biztonsági kamerák bekötéseit..stb... :)

A feleségem nagypapája vegyészmérnök volt, Ő egy igazi ezermester volt, még volt cipőfelsőrész-készítői végzettsége is, olyan cipők, festmények, bútorok jöttek ki a keze alól, hogy az ember szája tátva maradt.

Apósom talajmechanikus-statikusmérnök volt, ő azt sem tudta, hol kell kinyitni az autója motorháztetejét, de egy csomó munkája még mindig tananyag az egyetemen... :)
Szóval nem kell félni a "fehér-köpenyesektől" ... :)))

Amúgy félreértés ne essék.

Nem győzködés az érettségi és az egyetem jó példaként felmutatása, csak az is egy plusz lehetőség a fiatalok számára. Ugyanis nekem is csak egy szakmám van, gyerekként meghaltak a szüleim, keresztapám nevelt, én már 17 és fél éves korom óta abszolút önellátó vagyok, és választhattam, vagy érettségi meg mi-egyéb, vagy munka és evés, ruházkodás... A munkát választottam... nem bántam meg. A vállalkozásomat meg az én szakmámat választó középső gyerekem fogja valszeg továbbvinni.

Az a mester a régi idők mestere, más szelek fújnak már a világban... :)

Előzmény: claas patrol (168551)
BaGira-79 Creative Commons License 2019.03.07 0 0 168557

Mindegy is. Én a Könyvesbe jártam.

Előzmény: Rendszer.hiba (168556)
Rendszer.hiba Creative Commons License 2019.03.07 0 0 168556

Hogy változnak az idők...

Bizony, bizony, nálunk a szaksuliba 4-es feletti átlaggal (vagy ismeretséggel) lehetett bekerülni a nyolcvanas években. Jellemző volt, hogy azért páran kibuktak, a vizsgákra már jóval kevesebben lettünk, mint ahányan nekiindultunk.

A gimnáziumnak pont az a lényege, hogy nem ki kell kerülni az életbe utána, mert míg 30 éve még jól hangzott egy érettségi, most kvázi értéktelen, hanem az a lényege, hogy lendületesen tovább lehet lépni felsőoktatási intézmények irányába.

Nagyon nem mindegy, hogy a diák miféle gimiből jön ki. A versenyistállókat jobb elkerülni, de azok, amik benne vannak az ország legjobb 50-es-100-as csoportjában, azokkal már lehet mit kezdeni a sikeres továbbtanulást illetően.

/A gimnáziumok száma  2018 májusában 618 (Köznevelési közérdekű adatok publikálása), de ha a feladatellátási helyek (tagintézmények) összes számát tekintjük, akkor jelenleg  1069 iskolában folyik gimnáziumi oktatás Magyarországon./

forrás: https://eacea.ec.europa.eu/national-policies/eurydice/content/organisation-general-secondary-education-2_hu

Előzmény: BaGira-79 (168544)
Törölt nick Creative Commons License 2019.03.07 0 0 168555

Adria, bocsi igy akartam irni, Rijeka, Rovinj, Pula,Split - volt szerencsém csóbanni benne.☺️😊😁

Előzmény: Törölt nick (168554)
Törölt nick Creative Commons License 2019.03.07 0 0 168554

Nekem az Adri szépis, kellemes is volt, de megkell szokni a sós vizet nagyon, Balcsi a mi tengerünk. . 🙂 Szeretem .

Előzmény: claas patrol (168552)
Törölt nick Creative Commons License 2019.03.07 0 0 168553

Bizony szép is, 

Én jobban akkor szeretem mikor este elcsendesedik, leülepedik az aljàra a felkavart homok, 

Futàs útàn majd nyàron egy úszàs nagyon jól fog esni, napközbe , jó tàrsasàg hangult ha van óriàsit csóbanunk, (színte kiesz minket a víz, ).

Előzmény: claas patrol (168552)
claas patrol Creative Commons License 2019.03.07 0 0 168552

Attól még kellemes és szép is , ... jobban kedvelem mint a Balti vizeket .  ,-))

Előzmény: Törölt nick (168550)
claas patrol Creative Commons License 2019.03.07 -1 0 168551

" - Ezzel mondjuk nem értek egyet. Mitől butulna el bárki is attól, hogy az általános 8 osztálya után még elvégez netán 4 év gimnáziumot?"

- Az nem szakképzés , mert a gyakorlat azt mutattja . (van kivétel de az nem erősít semmit sem ,ez esetben) ....Ha szakmunkát szeretnél ,akkor nem egyetemre kel küldeni a gyerekeket , hanem jó mester ,iparos keze alá . Valamint mindennek meg van az ideje is ... (a fehérköpenyesektől meg menekülni kell , oda nem is küldtem egyet se..). Technikusok lettek . Bár van egy tervezőnk is , Hamburgban végzett , néha jó az anyagismeretei miatt kedveljük ,ezt az oldalát is .  ,-)) De sokat cukkoljuk ám ... Meglátsz egy mérnököt ,dobd el a 13-as kulcsot ,és menekülj ,ahogy csak tudsz a legközelebbi határ felé ,... akár a vietnámi paraszta a pol-pot vörös khmerektől ...  ,-)) A felső oktin , megtanulják pl. a bólhák lábáni szőrszál latin nevét ,meg a mars kráterek feltérképezését ... és rengeteg ma már használhatattlan ismereteket, tudást ami gyakorlatban átvihető azt kevésbé .Hibás és veszéllyes féltudásokkal terhes egyének vannak így, és jön a csernobil meg a vörösiszap ...(ha nem ??..., akkor bocsika) . A "feklelőség és tudatos" mester a megbízható , mert nem a diploma mondja ezt ki ,hanem a közössége , a kiadott munkája . Ezért "felel-ős-rég"...felelős..., ezt vállalja ,'vállán viseli' . stb. Minden benne van. ,-:)

Nagyon rövid lesz , de halgas csak a mesterre ,szerintem , én is ezt teszem :

https://www.youtube.com/watch?v=zcj3WSQ7Erg

Előzmény: Rendszer.hiba (168541)
Törölt nick Creative Commons License 2019.03.07 0 0 168550

Közel van a Balaton igen ,de àllat tartàst nem befolyàsolta. 

Előzmény: claas patrol (168548)
Törölt nick Creative Commons License 2019.03.07 0 0 168549

Szép napot, 

Öröm önnel beszélgetni ,àllatokról, durok egy jó fajta bízony igazi négy sonkàs , lapàly inkàbb hosszukaraj arra rakodik neki a hús, nemszeretem a nagyon ,nagy felfújt 2 màzsàs disznókat, nekem a 80 kilós csüngök is finom volt , adott mindent, (igaz sokat inkàbb csalàdba elosztógatok,) 

Hobbi színten tartottam disznókat, kacsàt ,nyúlakat,. de befejezem karàcsony útàn a disznótartàst, is, 

Szeretettel vàrom fotókat,.

Előzmény: claas patrol (168548)
claas patrol Creative Commons License 2019.03.07 -1 0 168548

Részedre pedig elöször jót ,... (aztán ,szépet is persze) ,  ,-)) :-)) Nekem Pietrain röffikéim voltak utoljára , végül is ugyan az ... Mivel csak és kizárólag saját spejzolásra tartjuk így , az árpás disznót gondolom a legízletesebbnek . A kukoricával egyetemben 3 napig áztatjuk vízben (amit naponta )cserélni lehet , de az utolsó nap kisé savanykásnak tüni az sem baj .Nem kel darálni és valóban emészhető számukra . A leforrázott dara etetésénél a szalonnája olyan szappanos ,kemény szerintem (??) ..ezért is mondták a régiségben ,hogy nincs jobb mint az árpán nevelt... ( a végén a kukorica) . A kánikulákban nem is volt "hőgutájuk" így .

Sok zöldet kaptak nálam is , de figyelem a hatást is .Friss zsenge csalán , az amennyit csak megesznek ... a többivel csínján . Fűvet nem adok , mert dugíthat . Meg aztán órdítva követelik is.. :-))  :-))

A röffik okosabbak sok politikusnál .  ,-)) Csak akkor óbégatnak ,ha indokuk van rá .

Ősszel szeretnék fiatal Durokot megpróbálni , csak jókat hallotam rolla .Ezt majd az aratás szabja meg a téli kaja miatt is  . Képeim vannak ,csak leformatáltuk a gépet és..hát.. huúss (!) ...oO ... Ha haza jön a kandúrkodásbók ,az illetékes Kis-patrolka a reámnövekvő ,akkor megosztom szívessen .Elkérem tölle ... nem szoktam ugyan is belenyúlni a készűlékébe . (szerintem korábbról van itt is ,valahol a múltban fennt..). Tökileg is, meg más agronómia .   :-))

Nálunk a "Ság" helyett a Mura van közelebb .  ,-)) A Balaton akkor közel lehet hozzátok .  üdv.

Előzmény: Törölt nick (168539)
BaGira-79 Creative Commons License 2019.03.07 0 2 168547

Szerintem egy nő legyen nő! Ha szép, szeret és erotikus, akkor bármilyen lehet.

Előzmény: Mlle. Grenelle (168546)
Mlle. Grenelle Creative Commons License 2019.03.07 0 0 168546

Három kereke van... akkor meg nem mindegy?🙂

Tiltakozom, bíró úr!

Nem vagyok anorexiás. 177 centihez 60 kg az semmilyen mérték szerint nem kóros soványság.

Hogy magamból indulok-e ki...? Valahol igen, szerintem egy nő legyen karcsú.

Előzmény: BaGira-79 (168545)
BaGira-79 Creative Commons License 2019.03.07 0 0 168545

Majdnem. 😊 Ezt úgy hívják, hogy trike.

Te saját magadból indulsz ki, amikor ilyen anorexiás lányokat mutatsz nekünk? 😳

Előzmény: Mlle. Grenelle (168543)
BaGira-79 Creative Commons License 2019.03.07 -1 0 168544

Egyetértek.

Úgy volt valamikor, amikor én jártam általánosba, hogy aki le tudta írni a nevét, azt gimibe tanácsolták, aki csak pár vesszőhibával, azt szakközépbe, aki még úgy sem, azt szakmunkásnak. Nem akarok senkit megbántani, ez így volt.

Aztán az ember a gimi és a nyelvvizsga után kikerült az Életbe, és körberöhögték azok, akik amúgy semmirekellők voltak. Szép világ ez.

Az utolsó bekezdésed is stimmel.

Előzmény: Rendszer.hiba (168541)
Mlle. Grenelle Creative Commons License 2019.03.07 0 0 168543

Ilyesmire gondolsz?

Előzmény: BaGira-79 (168540)
Rendszer.hiba Creative Commons License 2019.03.07 0 0 168542

Emlékszel arra, hogy a Magyar optikai Műveket hogyan szüntették meg?  :(

Előzmény: _nyunyuka (168526)
Rendszer.hiba Creative Commons License 2019.03.07 0 0 168541

Ezzel mondjuk nem értek egyet. Mitől butulna el bárki is attól, hogy az általános 8 osztálya után még elvégez netán 4 év gimnáziumot? Vagy netán még pár év egyetemet is?

Nagyon kevés gyerek tudja azt a nyolcadik környékén, hogy valójában mit is akar majd dolgozni, s hogy mit vár el az élettől, és hogy mivel tud mindehhez hozzájárulni. Főleg annak tudatában, hogy egészen más világ van, mint volt akárcsak 20 éve is...

Nekem szerencsém volt azzal, hogy világ életemben technikai-reál beállítottságú voltam, s mindkét nagybátyám gázvezeték és készülékszerelő volt.... így adott volt a választás... Nyaranta sokat jártam le hozzájuk Bajára, dolgozni, s poén volt, hogy míg ők a vezetékszerelésre álltak rá, én a készülékeket abajgattam inkább. Igen sokszor én indítottam el az új készülékeket, mert azokat ők nem kedvelték... Én meg a Fégnél voltam már tanulóként is...  :D

A szakiskolai képzések napjainkra a bányászbéka hátsója alá kerültek. Csúnyán hangzik, de drogostanyákká és "hulladékgyűjtővé" gyalázták le ezek többségét (tisztelet a kivételnek). Tényleg azok jutnak be az ilyenekbe, akiket máshová már fel sem vennének... Míg a nyolcvanas években még komoly presztízzsel járt az ilyenekbe bekerülés. Természetesen a felkapottabb szakmával bíró, jobb hírű szakiskolákba.

Ami nagyon komoly probléma MÉG, hogy a szakiskolákban bolond lenne olyan ember tanítani, aki a szakmájának elismert képviselője, mestere. Hiszen az iskolákban nem csak a normál pedagógusokat nem fizetik meg, de a szakoktatókat sem. Így ha valaki jó a szakmájában, akkor az iskolai keresetének sokszorosát keresheti meg napjainkban a szakmája gyakorlásával.
Ennek tudatában viszont jogos a kérdés. Vajh kik oktatják a szakiskolákban tanulókat?

Előzmény: claas patrol (168502)
BaGira-79 Creative Commons License 2019.03.07 0 0 168540

Gondolom, mivel egy bi- illetve kvadricikli látható a képen, hiányolta az átmenetet. 😊

Előzmény: Mlle. Grenelle (168535)
Törölt nick Creative Commons License 2019.03.07 0 0 168539

Szép napot,

Hu de szépen le tetszett irni mindent ami érdekelt, kérdése vàlaszom , Hosszú lapàj disznóim vannak ,olyan 90-100 kilósak most, van lehetöségem mindenféle zöldség maradékot beszerezni nekik, tehàt jó szomszédommal aki hordja sajàt disznóinak, neki sok a hulladék, kevés a disznó ,én adtam disznókat neki, ö meg zöldség- gyümölcs ,és pékàrut, tehàt öt kb 40 kilós csüngőhasú disznó àràn hàrom nagyott hizlalók , nyàron kaszàlni is lehet mikor forrósàg van , ezért nem nyomatóm öket ,hogy felfujt anyagtól a zsír tapadjon le rajta ,és fuladjanak, hanem mindent beszerzek a gazdáktól , dinnye, alma ,takarmànyrépa , krumpli, azt katlanba krumplit ,zölds3g sàrgarépát megfözöm, 

Esetleg fotód van erröl a tök fajtàról ?

Tavaly nagyon jól termett mindenem, patiszon, cukinni, paradicsom, csak az egy hetes 40-fok kicsinàlta,de okosan megoldottam lóvaskocsival a melettünk lévő falúba folyik a séd patak , 2db 200 liter hordó folyóvíztöl csódaszép termésem volt , de a meleg mégis koràn kiégette. 

Előzmény: claas patrol (168527)
Mlle. Grenelle Creative Commons License 2019.03.07 0 0 168538

Sajnálom, de tricikli sajnos nincs raktáron.

Előzmény: Qqberci (168536)
Törölt nick Creative Commons License 2019.03.07 0 0 168537

Kirakok egy boszorkànyt, tökk fejet rà , azis az ellenségeim ilyesztegetése, de ezt a disznók nem eszik meg, az kéne még hogy szaporitsam is😊😊😊😊😊😁😁😁

Előzmény: Törölt nick (168528)
Qqberci Creative Commons License 2019.03.07 0 0 168536

Csak úgy...

Előzmény: Mlle. Grenelle (168535)
Mlle. Grenelle Creative Commons License 2019.03.07 0 0 168535

Nincs.

Milyen okból kellene?

Előzmény: Qqberci (168534)
Qqberci Creative Commons License 2019.03.07 0 0 168534

Tricikli nincs?...

Előzmény: Mlle. Grenelle (168533)
Mlle. Grenelle Creative Commons License 2019.03.07 0 0 168533

Jó reggelt mindenkinek!

claas patrol Creative Commons License 2019.03.07 0 0 168532

:-)) Ok-ok... hamarosan egyeztetünk ,  ... járművek darabokban kiterítve ...  

Meglógtál a kérdésem elöl, ...hmm... A mozdonyvezető gyorshajtása esetén a fegyelmi szankció és tolerancia határ kérdésköreiben . (?) ... Így megbukhatok aztán ... ,-)) Szóval súgjál .  

Előzmény: endrebá (168531)
endrebá Creative Commons License 2019.03.07 0 0 168531

Aludjál már Patrolbandink..

..én most kezdek úgyhogy normál dolog ilyenkor billentyűznöm - de te?  :-)

A gesztenye-csemetéid mindjárt kirügyeznek.. mikor van megfelelő hold-idő a kipiszkálásukra?

Nyugodalmasat minden nemvasutasnak!

claas patrol Creative Commons License 2019.03.07 0 0 168530

:-))  Így nő ?... vagy faragják ?  xDD :-)) 

Előzmény: Törölt nick (168528)
claas patrol Creative Commons License 2019.03.07 0 0 168529

"- Igen, volt ún. "kapun belüli munkanélküliség", ami azt jelentette, hogy a szükségesnél több embert

alkalmaztak.  Nem a hatékonyság volt az elsődleges cél, hanem, hogy mindenki foglalkoztatva legyen!

És volt KMK, amiért elvi(hete)tt a rendőr, ha tartósan  nem..."  - stb.

- Hát igen . Meg aztán maximális "pontszámmal" felvételiztél és "helyhiány miatt" nem vettek fel a továbbtanulásnál , ha vidékre kerültél akkor is kicsináltak pillanatok alatt . Mint ratkó korszakú generáció , biztosíthattlak , hogy a Táncsicsban 1. ker vári suliban , is 'buktattak' pl. énekből ... meg kaptam 0-a osztályzatot a véres-szájú oszt. fönökömtől . Az igazgatónő figyelmeztette aztán a nevezett pedagógusunkat ,hogy ilyen osztályzat nincs és úgy egyébként is...matekozza csak át agyilag is ... xDD :-)) ... Na szóval , népellenségnek és klerikális csökevénynek nem volt éppen jó lenni . Mivel nem voltam üttörő , így a KISZ sem igazán fogadott volna tárt karokkal, ... (kicsit hangosan mondhattam ,mert spiclikre hogyan is gondolhatunk (??)  ...,miszerint)  a KISZ- =kádár idomitott szamarai  ... ,és csak baromságokat és agyrémeket ideológizálnak . Hiszen addigra sok mindent megtapasztaltam . Improdiktúv időket igazoltattak maguknak a benyaltak , minden szinten .Valami "pártfegyelem" és "szoc erkölcs" volt a mantra lényege...

Egy az vitatthatatlan ,akkor voltam ill. tunk , fiatalok és  igen is csak a húszéveseké a világ .  xDD :-)) :-)) Most is az övéké legyen , nekünk csak múltunk van ...lassan már .

Már nem is tudom, hogy a vizívárosi vagy nagytétényi tanácselnök leánya volt -é (?) ... de Bp. 3-dik " leg-egyberakott-abb" gyengébb neme ,(neműje)...volt a nevezett , az vitathatatlan , ez is elment mint az árvíz ... a káderlap miatt . Van ilyen is .   " - Az apú 'aztmondahogynegyeretöbbet' ide..hozzánk " ...- Nem mentem többet ..  ,-))

Számtalan segédmunkás volt diplomás ,vagy munka kereső és ha fel is vették ,hamarosan a "munkaviszonya megszünt" bejegyzésel mehetett házalni tovább . 1 hónap után bekisért a fakabát az őrsre...3 hónap után meg elitéltek és Baracska vagy a gyűjtő fogház lett a vége . Nem voltam egy napig sem KMK-s ..., de tudom az emberek ,érintettek miként élték meg . Munkásvonatokon "ingázztak" a vidékröl jövők a fővárosba ... én meg ellenkezőleg , jártam még a 70-es elején a Tápióságba vagy Babat pusztára ki . Ketten voltunk testvérek , a bátyám meg Baranyában került a Halászbástya belső árnyékából .

Volt munka , persze a pl. Köztisztaságí Vállalat alkalmazott 1968 -ban a nagy gazdasági mechanizmus brummogása kezdetén ,havi írd és mond 1050,- forintért . Egy gagyi albérlet meg 450-500,- forint volt ebben az időben .A Tsz kegydijjas meg havi 350,- forintal élvezte az öregkorát . A rokkant (munkarokkant is ,a hadirokkantak meg ...hagynemondjam..) Kérdezétek meg a HONOSZT . 

Az egész rendsz@rban a jó "régi" és fiatal szakmunkások tartották a hátukat ... az értelmiségnek nevezett réteg zöme meg benyalt , még a maradék egyháziak is meghasonultak , képzelnék el a mai srácok , hogy az egyházügyi Hivatal minden tagja pribék ávós..  :-)) Na oda menjen lelki vigaszért ,vagy meg gyóni ? ,-))kész röhejes dolog...Ha tudott lelépett ,diszidált ,így aztán fölényes ostoba és szakmailag nulla embereket láttunk vezetőnek kinevezett helyeken . 1-2 kivétellel (az mindig van) ... a vidéki Mg szakágazatot is a háztályi tartotta el . A Sasadnál (ami egy kimondottan jónak mondható) volt , láttam aztán , hogy mi ...és hogyan működik .

A hangulatos kisfröcssös , vagy köbányi sörös hétvégi kistelkezés hangulata mellet ,iszonyatos brutalitás is meglapult .Még a hajviseletedért is bekisértek az "őrsre"...ill. a ker. kapitányságra mint "jampecc" .  ,-))

Mind-amellett ..., míg nem lett felvéve a nagy dollcsi kölcsön nyugatról , ment a fogaskerék ,ha keservesen is de kattogott .Magyarország békét kötött mindenkivel és fizette a rá kiszabott "jutalmakat" , a német és osztrák még ma sem ...,mégis jobban lett jutalmazva .Bár az NDK szívott rendesen velünk egyetemben . (még ma is). 

Szerintem mindenki tudta ..Te is ,hogy a (ahogy mondod gengszter) váltás , nem lehet jó ,így nyálas módira .Az akkori társadalom kritikusai , vagy ellenzékiek olyanok voltak mind a mostaniak ...pontosabban mondva , nem sokkal okosabbak .Bár nem fetrengtek a műkövön két korlátmászás között , de hatékonyságra kb. azonos lehetett . Ezt csak ovatossan merném mondani ,inkább három ? -jellel , mert már ezt kintről láttam csak .

Mindent de mindent eladtak , el kótyavetyéltek és olvasatlanul aláírtak .A duma meg a cukrászda bécsi nyitása ment ,minden csatornán .Most ingyen villany és víz ,na meg fűtést igérnek . (?) Na , köszi ezt nem kajólom meg .

Hogy , nem gondoltad volna ezt ?...ez lesz belölle ? ... sok német vagy francia , hogy svédet ne is mondjak ,... 'Ők sem' gondolták volna , bár szóltak nekik időben .Még a talpig szoci Helmut Schmidt is (!) Ott már igazán nagy gondok vannak manapság , szerintem , ... de még mindig csak megy a taknyolás ...Azért heti lekéselt 8-10 asszonyt nem lehet sokáig ,azzal magyarázni, hogy bicskások lettek az őslakosok . Vagy ??

A mai Magyar kintlévőség hangját ,nem vagy alig lehet hallani érdemben , ez itt a baj .Majd elmondják a hétköznapokat a magasabb fizetés mellet , milyen is az oktatás ,közbiztonság érzetük ,...elfogadottságuk és egész-ség ügyi állapotuk ,úgy mellesleg . Ez csupán az egyéni tapasztalatom lenne , vagyis véleményem .A hetvenes évek végére honositott , "odavalósi" és a párom generációkon átívelt ottszületettként , négy gyermekünk is kint születettként , merem mondani .Szóval voltam én csikkszedő a Lajta másik oldalán ,négy közel évtizedig . Szív. üdv. és minden sorodat megértettem , csak hozzá gondoltam ezeket is . 

Előzmény: cyr45 (168524)
Törölt nick Creative Commons License 2019.03.07 0 0 168528

"gazdasàgi tökkel kapcsolatósan ötleteket tudd adni" természetesen :

kertecskédet kicsicsásitani:egy kis "romantika":hivatlanvendégekre a nyavajáthozni:

üdv.

Előzmény: Törölt nick (168516)
claas patrol Creative Commons License 2019.03.07 0 0 168527

Szia ,miden évben szokot lenni (takarmány - 'Óriás' valamint , laska-sonka tök féleségek ). Tavalyelött 2 gyönyörű szép 'röffikét' (Gerthrúd és Matildka) teleltettem át . :-)) Nagyon sokat esznek ,mert ilyenkor a kora tavaszi választási malacok ,komolyan megnőnek ,és az étvágyuk is .  oO ...huú...  ,-)) Burgonyán és Óriás tökfélénk volt ,ami őszre érik be ,de elötte a tökmagolaj termelö szomszédok ellátnak majd Téged is tökhússal bőségesen .

Nem esznek belölle sokat , napi egy közepes méretüig lehet felvinni az adagjukat . Nem is eröltettném jobban , mert a krumpli az az (pityóka) esetében is ,... szerintem megnagyobbodik a gyomruk (kitágul) és az éhség érzetük is mennyiségileg nagyobb lesz , ami az átteleltetésnél nem éppen kellemes . A takarmány (sütő) tökök termesztése nem nagy kihívás , inkább úgy mondanám , hogy terület igényes . Ma már zöldojtással dinyét teszek bele , pont a vízigény enyhítése végett . Gyökérzete és tápanyag igénye nagyobb mint a hagyományos főzőtökféléké , vagy a disztököké ... Na ...  csak..."tököljünk tovább"... A Rügen szigetenis sikeresen termesztettem Tripla Pista , Makó-i óriás tökféléit , bele értve a laskát is . Itt a Mura vidéken kivállóan sikerült , de azért a juliusi kánikulában igényli a heti jó beöntözést , csapadékmentes időben . Ezt a levelei meg is mutattják estére naplemente után . Lekókad akár csak a szamár füle .

Menete :

A magokat 2 napig friss tehéntejben megáztatom, vagy aludtejben (!) utóbbit 24 óráig , ez a csávázása . A fészekben 3 szem , már így 'előáztatott' magot teszek el ,amiből késöbb a két erősnek vélt marad meg csak . A fészkeket már most el lehet kezdeni készíteni, (előkészíteni). 3-4 vedernyi földek kiásózok és a két - két és fél ásónyomnyi mélysékig szervestrágyát kapjon ,úgy kb. felesbe keverve . Friss tejesbórjú alóli trágya is kerülhet bele (ez a szomszédomtól beszerezhető) , így később nincs sok növényvédelmi gondom , mint egyébként ahogy megfigyeltem . Egy 'Á négyes' oldalt le tudnék írni , csak a saját tapasztalatokról ami , nálam nem sorköztes művelésű ill. termesztési forma . inkább a mínőség vetőmag fogás és ojtvány célu . Meleg igényes mélyre lemegy a gyökérzete és a szép nagy kobakok elérése esetén figyelembe veszem , hogy a gyökérzet a nevezett párosnak 3-4 négyzetmétert is leszív...szóval föld alatti kiterjedésű . Így a kukorícától elvenne mindent ,amit csak tud .  ,-)) Csírázni a langyos előcsiráztatásnál ... tejes vagy Hydrogénperoxidos kezdeti cirka 20 C fokrol jól indul . 13 C fok alatt fázik és nem csírásodik szerintem .Kicsi korában is nagyon melegigényes , késöbb mikor erős a szára , már bírja a hidegeket jobban gond nélkül . Személy szerint az uborkához hasonlóan hatlevélre lemetcem , ne fusson és szép nagy termésem legyen. Az oldal hajtásokat is aztán visszavágom hat levélre .(dinnye, ugórka cukini ...stb. eseteiben is . Virágzás elött (bimbóskorban) megöntözöm csalánmulcsos oldattal kétszer is . Ilyenkor igényli a vizet .Egy egy fészek 2-3 vedernyit is kap ,reggel nagyon korán és napszendekor elosztva értettem . Egylaki , vált - ivarú... nagyméretû sárgás szép tetszetős virágokat nevel a nővirágok  az az , ...az alsóállású  magházáról könnyen meg fogod ismerni majd , ... megporzását a házi méhek látogatják szeretettel és végzik el , tehát így idegen megtermékenyülőnek mondjuk ugye (?)..., vetőmagot csak jó távolságtartással és nem megbízhatóan pl. izolált állományon termeszthetünk , ha sikerül ... hmm (??) . Úgy mond a hím és nõvirágok aránya  3:1 hez -hoz ...vagy ,ahogy helyes..  ,-)) mondani .

A három évenkénti ugyan azon területen termesztésnél ,érdemes betartani a szüneteket , de van még időnk , mert május eleje elötti vetésel még nem volt termésem . 140 nappal számolom az érését , aug. huszadika elött nem is számít az ember kobakokra ... ,az a 100-110 nap amikor megjelenik az első még nem teljes érésű tökice ..ami megkostólható .  :-)) A vetés elött a fészkekbe szoktam tenni ,egy jó marék NKP bekevert granulátumot 10-15 cm mélységben .Nem szeretem a sok nitrogént , a (pityóka) esetében sem ,mert nem jól telel ...meg üresedik belül . stb.

Elöször az ubgórka mozaikja kapja el sajnos...majd a fuzárió jelei keserítik meg az életünket ...előzönél a szárak vizenyősödnek ,taknyosodnak és megáll a növekedés fejlődése ...a másik eset a levél szinéről ismerem meg .

A röffi etetés céljából termesztésnél figyelembe venném a hély vastagságát , szecskázni fogjátok ?.... maszatos dolog a tök etetése ..., igaz a finom sárga húsrésze kb 90% ...de a többi része pipi - kajának sem éppen mondható , pedig azok a vakolatott is kikapírgálják . ,-)) Azok kicsipegetik dinnyehéj módra ... 

Keresd a Cucurbita (tök) féleségek között a maxima =Óriás féléket , mind vetőmag indulást , ha javasolhatom . Nálam a viaszos levelü és futó alakult ki . 

Milyen röffiket tartotok ? Fajta és koru , ha nem titok...persze . ?  üdv.

_nyunyuka Creative Commons License 2019.03.06 0 0 168526

A váltást közép- meg fősulis korban éltem meg. Hozták be a tanműhelybe a megszűnt cégekből az irdatlan mennyiségű anyagot. Hihetetlen volt, hogy pillanatok alatt szétverték azokat az üzemeket, hová 7.-8. osztályos korunkban pályaválasztáskor vittek bennünket, vagy a nyári szakmai gyakorlatainkat töltöttük. (Ganz-MÁVAG, Orion, EMG, FMV, Csepel Autógyár)

Ugyanígy hihetetlen volt 1997-ben, hogy utolsó évfolyamos "mikrósként" mennyire hiányszakma lesz a miénk.

Előzmény: cyr45 (168524)
Mlle. Grenelle Creative Commons License 2019.03.06 0 0 168525

cyr45 Creative Commons License 2019.03.06 0 0 168524

Igen, volt ún. "kapun belüli munkanélküliség", ami azt jelentette, hogy a szükségesnél több embert

alkalmaztak.  Nem a hatékonyság volt az elsődleges cél, hanem, hogy mindenki foglalkoztatva legyen!

És volt KMK, amiért elvi(hete)tt a rendőr, ha tartósan  nem volt bejelentett munkahelyed.

Azt nem mondhattad, hogy nem találsz munkát, mert olyan nem volt!  Rengeteg állás volt mindig.

Mert legtöbb helyen az volt a jelszó: Fizetgetnek, hát dolgozgatunk. Ha fizetnek, majd dolgozunk!:-)

Volt ún. "átlagbér szinvonal" is, ami azt jelentette, hogy ahhoz, hogy a főnökök (relative) több pénzt

kaphassanak, fel kellett venni olcsó, un. "vatta embereket" is, látszat-tevékenységekre, bár semmi

szükség nem volt rájuk.  Ezek aztán végképp nem szakították meg magukat...

Ezért is jutott oda az egész ország, és az egész keleti blokk, ahova jutott.  Szükségszerű volt.:-((

De, hogy ez lesz belőle, ami most van, azt nem gondoltam volna.  Akkor, a "gengszterváltáskor"! 

Előzmény: BaGira-79 (168515)
BaGira-79 Creative Commons License 2019.03.06 0 0 168523

Figyuka, én elhiszem... a metróról is azt szoktam mondani, hogy olyan volt, mint a szoci rendszer: kis mesevilág, csak gyomor is kellett hozzája. Mert a korlátoltság, a besúgók stb igen el tudják venni az ember kedvét.

Az, hogy melyik vagy, meg se kísérlem kitalálni. :-D

Előzmény: _nyunyuka (168522)
_nyunyuka Creative Commons License 2019.03.06 0 0 168522

Nekem ez jutott abból a korszakból, BM Üdülő:

https://www.youtube.com/watch?v=weBLnMDfxw4

(keress meg rajta! :-D)

Előzmény: BaGira-79 (168515)
Törölt nick Creative Commons License 2019.03.06 0 0 168521

Kell a zöldség takarmàny nekik, nyáron nem tápozok, és alapból sem adok nekik. 

Fő a vàltozatossàg, 

Előzmény: BaGira-79 (168518)
BaGira-79 Creative Commons License 2019.03.06 0 1 168520

Aztaja krasznaja disznaja... :-)

Ha meg egy parókát dob a vályúba, mit kell mondani?

"Nincs többé korpa, csak gyönyörű haj!" :-D

Előzmény: triplaharom (168519)
triplaharom Creative Commons License 2019.03.06 -1 0 168519

A disznajától függ ! (:-)))

Előzmény: BaGira-79 (168518)
BaGira-79 Creative Commons License 2019.03.06 0 0 168518

A disznók elé korpát kell vetni, nem?

Törölt nick Creative Commons License 2019.03.06 0 0 168517

Hu a mindenit, azt nem mondanàm röviden tömören fogalmazol, de jó. . 

Előzmény: claas patrol (168513)
Törölt nick Creative Commons License 2019.03.06 0 0 168516

Szép napot mindenkinek, .

Érdeklődni szeretnék esetleg van- e itt olyas valaki aki gazdasàgi tökkel kapcsolatósan ötleteket tudd adni, hogy melyiket érdemes elvetni kb 100-ad napkor, - igénytelen, birja a szàrasàgot , esetlegesen a többnapos esőzési időket, 

- disznóknak szeretnék vetni kb 250 -öl a kertem, 

Köszönöm aki ir

BaGira-79 Creative Commons License 2019.03.06 0 0 168515

"A mun kaemel tkia zállati sorból! Munkásököl vasököl, oda súLYt (😀), ahová köll!"

Naja. Azért ha másból nem, elmondások alapján tudjuk, mennyire szakították meg magukat. Állásnélküliség nem volt, mert Pártunk és Kormányunk így akarta, a munkanélküliség más kérdés.

Előzmény: _nyunyuka (168511)
Mlle. Grenelle Creative Commons License 2019.03.06 0 0 168514

Jó reggelt kívánok!

claas patrol Creative Commons License 2019.03.06 0 0 168513

:-)) " De nekem az nagyon sok Volt."

- eltöredezettségmentesítőtlenítetthetetlenségtelenítőtlenkedhetnétek (!)

Előzmény: BaGira-79 (168505)
claas patrol Creative Commons License 2019.03.05 0 0 168512

:-))  :-))

Előzmény: cyr45 (168509)
_nyunyuka Creative Commons License 2019.03.05 0 2 168511

Sokkal régebbi a valóság, mint a hír. A munka jelképei a sarló és a kalapács voltak, ezt váltotta a fagyi és a galamb. Aki nem nyal, repül.

Előzmény: cyr45 (168509)
_nyunyuka Creative Commons License 2019.03.05 0 0 168510

Nekem meg évekig egyik se kellett, de megcsináltam őket, "nem baj ha megvan, úgyis ingyen van" - alapon. Aztán jött egy munka, a megfelelő pillanatban kitettem az asztalra mindet :-).

Előzmény: Qqberci (168507)
cyr45 Creative Commons License 2019.03.05 0 0 168509

Milyen igaz! :-))   ja, nem. :-(((

" s ki néma volt netán, s csak lelkesedni rest,

már azt is gyűlölték, akár a pestisest."

Előzmény: claas patrol (168499)
cyr45 Creative Commons License 2019.03.05 0 0 168508

Jogos!:-)

Előzmény: BaGira-79 (168494)
Qqberci Creative Commons License 2019.03.05 0 0 168507

Nekem az EBF és az RB nincs/nem volt meg, a többi kellett az Északiban, hogy drót alá lehessen vinni a gépet...

Előzmény: _nyunyuka (168504)
Mlle. Grenelle Creative Commons License 2019.03.05 0 0 168506

Köszönöm.

BaGira-79 Creative Commons License 2019.03.05 0 0 168505

Jaj, de jó, akkor te dolgozhatnál a metrónál! Ott is al-állomások vannak... 😛 

Amúgy voltunk a sulival az újpestiben. Érdekes. De nekem az nagyon sok Volt.

Megvan mind a kettő: a feszültség is, és a munka is...

_nyunyuka Creative Commons License 2019.03.05 0 0 168504

ÉV: érintésvédelem, VV: villámvédelem, EBF: szabványossági vizsgálat, RB: robbanásbiztos berendezés, FAM: feszültség alatti munkavégzés (ebből megvan mind a kettő).

Hozzá még egy cukiság: alállomás-kezelő I.-II.

Előzmény: Mlle. Grenelle (168501)
BaGira-79 Creative Commons License 2019.03.05 0 0 168503

Érintésvédelem, villámvédelem, a FAM= feszültség alatti munkavégzés (mondjuk én is azt csinálom...😝) Stb

Előzmény: Mlle. Grenelle (168501)
claas patrol Creative Commons License 2019.03.05 0 0 168502

Szia, a nyolc vagy kilenc oszt. után kel az iparosságot tanítani szerintem . Hússz évesen nem lehet már tanonckodni . Annyira de annyira elbutúlnak a srácok addigra ,hogy csak kevesek menthetők aztán . A szakképzés jó lenne némi javítással ,csak ne a gimnáziumra építsük reá . A heti elméleti és gyakszi oktatás lehetőleg hangsúlyban maradjon .Vagy pedig a szaközép + 2 -3 éves technikus képzés .

Nem vagyunk mi annyira gyengék azért , a kérdés ,hogy mihez viszonyítunk . Véleményem és tapasztalatom szerint .

Előzmény: Rendszer.hiba (168487)
Mlle. Grenelle Creative Commons License 2019.03.05 0 0 168501

Ezek mik, amiket itt felsoroltál?

Előzmény: _nyunyuka (168498)
BaGira-79 Creative Commons License 2019.03.05 0 0 168500

😀

Nyunyugi, nekünk is volt olyan idős tanfolyam-társunk, akinek a sok diplomája mellé szintén adminisztrációs okokból kellett a vsz papír.

claas patrol Creative Commons License 2019.03.05 0 1 168499
_nyunyuka Creative Commons License 2019.03.05 0 0 168498

Én meg sok év alatt lettem villanyász, majd fél év alatt végeztem el egy OKJ-t, hogy papírom is legyen róla. A hülye hazai (akkori) jog miatt önmagában a vill. mérnöki diplomával nem volt megszerezhető (tán most se) az ÉV-VV-EBF-RB-FAM "ötösfogat".

Előzmény: BaGira-79 (168495)
BaGira-79 Creative Commons License 2019.03.05 0 0 168497

Én két év alatt lettem villanyász, heti két alkalom, az egyik gyakorlat, ami volt nyáron is.

Előzmény: Rendszer.hiba (168496)
Rendszer.hiba Creative Commons License 2019.03.05 0 0 168496

Még annak is örülni lehet, hogy egyáltalán van valamiféle szakmai képzés...

Anno mi három évig tanultuk a szakmát, minden második hét csak gyakorlat, s nyáron is volt kötelező pár hét... Én már akkoriban is jártam ki hétvégente fusizni a szerelőkkel, illetve egész nyarakat végigdolgoztam... megérte... :)))
A gyerek meg kéthetente járt be pár hónapon keresztül... A gépésztechnikusi képzés meg kb 15 hónapos volt, hasonló gyakorisággal... Nem baj, majd belejön... :))

Előzmény: BaGira-79 (168495)
BaGira-79 Creative Commons License 2019.03.05 0 0 168495

3 van. 2 idősebb, 1 fiatalabb /alom.

Határeset. Én is OKJ-sben lettem villanyszerelő tavaly. Bár az a suli sem taníthatja azt tovább, megvonták a támogatást.

Előzmény: Rendszer.hiba (168487)
BaGira-79 Creative Commons License 2019.03.05 0 0 168494

Én úgy tudom, hogy csak a fémet... 🙄

Előzmény: cyr45 (168486)
Rendszer.hiba Creative Commons License 2019.03.05 0 0 168493

Legalább 15 éve engedélyezett technológia. :) Olcsóbb, gyorsabb a szerelése.

A tömörségpróbázás még napjainkban is kötelező minden vezeték-ki vagy átépítésnél.

Előzmény: cyr45 (168489)
Mlle. Grenelle Creative Commons License 2019.03.05 0 0 168492

Jó reggelt mindenkinek!

cyr45 Creative Commons License 2019.03.04 0 0 168491

Kösz, ismerem a technológiát, csak azt hittem, hogy gázra még nem szabad használni, csak

vízre, és fűtésre!

Előzmény: claas patrol (168490)
claas patrol Creative Commons License 2019.03.04 0 0 168490
Előzmény: cyr45 (168489)
cyr45 Creative Commons License 2019.03.04 0 0 168489

Gázt szabad préskötésű rendszerbe ereszteni már?...    De el vagyok maradva!    Mióta?...

Mert én még azt tudtam/hittem, hogy menetes kötés kizárólag az óránál, és a fogyasztóknál lehet,

mindenütt másutt a vezetéket hegesztve, tömörségpróbázva kell átadni...

Előzmény: Rendszer.hiba (168488)
Rendszer.hiba Creative Commons License 2019.03.04 0 0 168488

Nem. A gázcsöveket csak keményforrasztással (a réz)  és hegesztéssel (acélcső) lehetett... régen. Manapság már PRESS (préseléses) technológiával megy minden ilyesmi.

Tényleg nem sok olajcserét ért meg szegény Lada... Alig 10 hónapot ért meg nálunk, aztán egy szombaton a Nagykőrösi út felé volt dolgom egy hétvégén, és a leintettek, hogy megvennék az autót... több mint kétszer annyiért vette meg egy fuxos nepper, mint amennyiért én vettem... Csak a torka volt véres, de szép piros színe volt... :)

Még másnap vettünk egy 120 GLS Skodát a Budaörsi virágpiacon. :D Aztán jó pár évig adtuk-vettük az autókat... Boldog kilencvenes évek eleje... :) 

Előzmény: cyr45 (168486)
Rendszer.hiba Creative Commons License 2019.03.04 0 0 168487

Három bizony... jó is így az élet... Bár hamarost kiröppennek, pár év, aztán majd jöhet az unokázás... :))

Nálad is 3? Esetleg 5? :)))

Az a szomorú, hogy a szakképzések többsége igencsak tré. Létezik az OKJ-s kamuoktatási  hmm... mondjuk rendszer-nek, de csak a pénzlehúzásokról szólnak ezek. Miért is?
Ami haszontalan, semmire sem jó képzés, az többnyire ingyenes (amit az állam felé keményen leszámláznak nagy pénzekért), ám ami hasznos, jó dolog, értékesebb-jobban hasznosíthatóbb papírt ad, azért kőkeményen pengetni kell az embernek. A gyereknek a gimi utáni két ilyen képzés, ami voltaképpen ráépülő képzésként is működik, kb 1.300.000 körüli összegbe került nekünk. Hogy mit oktattak ezért... hagyjuk... voltaképpen csak neve volt a "gyereknek", s a papírt fizettették ki, s nem a tudást... :(
De ez is több, mint a semmi.

Előzmény: BaGira-79 (168484)
cyr45 Creative Commons License 2019.03.04 0 0 168486

Már a gázt is engedik lágyforrasztani?...

Előzmény: Rendszer.hiba (168482)
cyr45 Creative Commons License 2019.03.04 0 0 168485

Nézd a jó oldalát!  Soha nem kellett olajat cserélned, és milyen szépen füstölhetett!:-)

Előzmény: Rendszer.hiba (168483)
BaGira-79 Creative Commons License 2019.03.04 0 0 168484

Ezek szerint neked is páratlan számú gyerkőcöd van. 😀

Sajnos, odafent zavar egyeseket, ha valakik túl sokat tudnak, ezért inkább senki ne tudjon semmit... 😤

Az én első autóm egy 120-as Skoda volt. Hasonlóan le volt szakadva, de inkább a futóműve.

Előzmény: Rendszer.hiba (168482)
Rendszer.hiba Creative Commons License 2019.03.04 0 0 168483

Életem első autója volt 1990-ben egy 1500S ikerlámpás... Szét volt rohadva kvázi mindenhol, tankolásonként egy lityó olajat is kellett bele tölteni... ám imádtam! :)

Előzmény: Mlle. Grenelle (168471)
Rendszer.hiba Creative Commons License 2019.03.04 0 0 168482

Nehogy azt gondold, hogy kell... :) A szakmánkban kábé 4-5 ember maradt meg a kb 28-ból. Ebből ketten lettünk készülékesek... nekünk ugyibár minek? :) Akik vezetékekkel foglalkoznak, azoknak is ott a press technológia. :)

A középső gyerekem két éve vizsgázott mint csőhálózat-szerelő, majd kb két hete, mint gépésztechnikus, és náluk már csak lágyforrasztás és press technológia alkalmazása volt a gyakorlati vizsgákon.

Előzmény: BaGira-79 (168468)
Mlle. Grenelle Creative Commons License 2019.03.04 0 0 168481

Jó reggelt kívánok!

BaGira-79 Creative Commons License 2019.03.04 0 0 168480

:-Hehe, jó fej lehetett... 😊

Én olyanon tanultam. Azon ahhoz kellett volna szakértő, hogy találjon rajta olyan pontot, ami üzemszerűen működik. 😛

Előzmény: Qqberci (168476)
BaGira-79 Creative Commons License 2019.03.04 0 0 168479

A Bogárból is többet evett az 1200-s, mint az 1,3-as, mert egyszerűen erőlködött, gyönge volt.

Előzmény: cyr45 (168475)
claas patrol Creative Commons License 2019.03.04 0 0 168478

A téma nem ismeretlen . Szerintem egy más helyen vagy alkalommal ,lehetne pl.-ul erröl is szót váltani .

Előzmény: BaGira-79 (168470)
cyr45 Creative Commons License 2019.03.03 0 0 168477

A cucilista csúcsmodell volt, már úgy értem, amihez a zemberek is hozzáférhettek még.

Nekem soha nem volt ilyenem, csak Wartyogó Túristám.:-))

Ja, egyszer később volt egy ezerötös, mikor már nem építkeztünk.

Előzmény: Qqberci (168476)
Qqberci Creative Commons License 2019.03.03 0 0 168476

Apósomnak volt ezerhatosa. Mikor jött, hogy "vezesd egy kicsit, hogy legyen egy rendes autó alattad", akkor tudtam, hogy valami baja van a kocsinak, csak nem jön rá, hogy mi...

Előzmény: BaGira-79 (168472)
cyr45 Creative Commons License 2019.03.03 0 0 168475

Nekünk most Peugeot 208 TDI van, 1,6-os. 

És képzeld, gyári adatok szerint is kisebb a fogyasztása, mint az 1,4-esnek!

És a valóságban is, holott több paci van benne...:-) 

Mlle. Grenelle Creative Commons License 2019.03.03 0 0 168474

Ez nekem már klingon...

Előzmény: BaGira-79 (168473)
BaGira-79 Creative Commons License 2019.03.03 0 0 168473

Hát még a 2106-os!... 😀

BaGira-79 Creative Commons License 2019.03.03 0 0 168472

Az "Ezeröcsi"...

Érdekes, a 2104, az "ezerhatos" csak pár dologban különbözik, mégis mennyire más...

Előzmény: Mlle. Grenelle (168471)
Mlle. Grenelle Creative Commons License 2019.03.03 0 1 168471

Szép estét kívánok!

BaGira-79 Creative Commons License 2019.03.03 0 0 168470

No, majd megnézem.

Szép dolog az Esőember, hogy legalább felhívta az emberiség figyelmét az autistákra, a szépséghiba az, hogy akiről mintázták az főszereplőt, nem autista volt. 

Létezik ún savant autista, aki valamire nem képes, valami másban pedig kiemelkedő, de nem mindegyik az. Az autizmus elsősorban a kommunikáció zavara.  Mint a Terminátor filmekben, akikor a gépi főhős "szeme" előtt megjelenik pár mondat, és kiválasztja a megfelelőt. Na, köbö ilyen beszélni.

Előzmény: claas patrol (168467)
BaGira-79 Creative Commons License 2019.03.03 0 0 168469

🙂:-)

Előzmény: Törölt nick (168466)
BaGira-79 Creative Commons License 2019.03.03 0 0 168468

Azért a te szakmádban érdekes lenne, ha nem tudnál hegeszteni. 😀

Az enyémben megbocsátható. Egy plusz tudásnak venném... Normális helyen már nem a papír számít.

Előzmény: Rendszer.hiba (168465)
claas patrol Creative Commons License 2019.03.02 0 0 168467

Nem olyan reménytelen eset az autizmus, ... csak kevesen veszik az időt megnézni pl. ezt .  ,-)))

https://www.youtube.com/watch?v=5bPXS8_L_HI 

Előzmény: Törölt nick (168466)
Törölt nick Creative Commons License 2019.03.02 0 0 168466

A stílusra gondoltam...:))))

Előzmény: BaGira-79 (168463)
Rendszer.hiba Creative Commons License 2019.03.02 0 0 168465

Ez érdekesen hangzik. hiszen ha hegesztésből is kellett vizsgáznod, miért nem adtak ki róla papírt? Úgy lett volna logikus.

Amikor 30 éve vizsgáztam mint Gázvezeték és készülékszerelő, akkor a bizonyítvány mellé még egy alapfokú (vagy valami ilyesmi jelentésű) vizsgapapírt is kiállítottak nekünk a hegesztésről. Lehet, valami más elgondolás, vagy gyakorlat lehetett az oka ennek?

Előzmény: BaGira-79 (168464)
BaGira-79 Creative Commons License 2019.03.02 0 0 168464

Nekem a tavaly megszerzett szakmám okán kellett vizsgáznom ívhegesztésből.

De papír csak a villanyszerelésből van.

Előzmény: Rendszer.hiba (168460)
BaGira-79 Creative Commons License 2019.03.02 0 0 168463

Marhára örültél volna egy tízéves, (fél)autista gyereknek... :-D

Bár már akkor is furcsa voltam. A rockzene egy évvel később jött, a feketemániám még egy pár év múlva.

Előzmény: Törölt nick (168461)
Törölt nick Creative Commons License 2019.03.02 0 0 168462

Az még kicsit odébb van, de jó úton haladok....:)))

Előzmény: endrebá (168456)
Törölt nick Creative Commons License 2019.03.02 0 1 168461

30 évvel ezelőtt meg őrültem volna, ma csak azt mondom, finom falat a bagira! :-) A nagymacskák összetartanak! 🖤🖤🖤

Előzmény: BaGira-79 (168458)
Rendszer.hiba Creative Commons License 2019.03.02 0 0 168460

Szakmám miatt pont 30 éve tavasszal még vizsgát is kellett tennem ív és lánghegesztésből. Hááát nem mondhatnám, hogy túl sokat használtam ezt a tudást. Mondjuk inkább azt, hogy tök jól tudok gányolni. :) A sík felületek és a külső élek hegesztése jól megy, elégedett vagyok a varratok szépségével, de a belsőké, az katasztrofális... Ezt még gyakorolni kell... nem keveset... :)

Lánggal meg utoljára 1989-ben hegesztettem... :D

Előzmény: endrebá (168457)
Mlle. Grenelle Creative Commons License 2019.03.02 0 0 168459

Szép napot kívánok!

BaGira-79 Creative Commons License 2019.03.02 0 0 168458

Én is örültelek! 😊

Előzmény: Törölt nick (168435)
endrebá Creative Commons License 2019.03.02 0 0 168457

Szia Rendszer.hiba, én is áldom nyunyuka kezét hogy az övét nekem adta el..  nem vagyok egy nagy ász az acélolvadék kezelése terén, de a tudásom felét ma még biztos nem tudnám ha nem lenne ez a "kis sárga" játékdoboz.

Előzmény: Rendszer.hiba (168437)
endrebá Creative Commons License 2019.03.02 0 0 168456

Részemről a szerencse.. izéé.. megtiszteltetés.

(boldoggá avatás)  :-))

Előzmény: Törölt nick (168435)
endrebá Creative Commons License 2019.03.02 0 0 168455

Nekem az ismeretségi köröm egyik legnagyobb műszaki elméjét hívták Andornak.. 

(Dr Beöthy Andort én még ismerhettem.. bár akkor már nyugdíjas bácsika volt végtelen vasútműszaki tapasztalattal a háta mögött)

De hogy Andort Dorkának becézzenek.. ilyent még nem hallottam.  :-)

Előzmény: Dorka 57 (168418)
endrebá Creative Commons License 2019.03.02 0 0 168454

Szia Krisztina, ezen a traktoron szereplő leány is a kidolgozott izomzatú vékonyak táborát erősíti..    rokonszenves látvány minden porcikája.

Előzmény: Mlle. Grenelle (168417)
Dorka 57 Creative Commons License 2019.03.02 0 0 168453

Igen, albánok.

Ez egy kis autószerelő műhely London mellett, a főnök albán, 8 éve ismerem.

Én csak bejárok segíteni, főleg az öreg autókat javítani (meg a sajátjaimat).

Előzmény: cyr45 (168450)
claas patrol Creative Commons License 2019.03.01 0 0 168452

:-))  ... már majdnem bele éltem magam 'Hochwohlgeborene Herr Graf' ? ... nee, ..inkább Patrol .

Előzmény: Mlle. Grenelle (168440)
claas patrol Creative Commons License 2019.03.01 0 0 168451

:-)) ok-ok..  ,-))

Előzmény: Törölt nick (168438)
cyr45 Creative Commons License 2019.03.01 0 0 168450

Azok -ha jól tudom- az albánok?...   Azt hittem, nem sok dolgunk van velük...

Előzmény: Dorka 57 (168449)
Dorka 57 Creative Commons License 2019.03.01 0 0 168449

Andrew, Andy

Angol a legkevesebb akikkel találkozom.

Szkipetárokkal dolgozom... vidám népek

Előzmény: cyr45 (168446)
Törölt nick Creative Commons License 2019.03.01 0 0 168448

biztosan van egy unhappy dog eggs,aki todja ..londoniasul...

szerencsétlen .......hasznáják ezt a jelzötmég??, személyre vonatkoztatva .

üdv.

Előzmény: cyr45 (168446)
cyr45 Creative Commons License 2019.03.01 0 0 168447

Én is pont így vagyok vele, azzal a különbséggel, hogyaz enyém még a hatvanas évekből való.

220-ról, 380-ról egyaránt használható, 7-7 fokozat van rajta.

A 4-es pálcát is bírja, de 3,25-össel folyamatosan dolgozhat, akár egész műszakot is.

Csak rohadt nehéz, két embernek is elég cipelni!  Már csak a műhelyben használom néha.

Előzmény: Rendszer.hiba (168442)
cyr45 Creative Commons License 2019.03.01 0 0 168446

Csodálnám, ha nem lenne angol megfelelője...   Majd megmondja valaki!:-)

Előzmény: Dorka 57 (168444)
cyr45 Creative Commons License 2019.03.01 0 0 168445

Nem én nézek sorozatokat, nem az én műfajom. De ezt (véletlenül) tudom.

Ne mondd, hogy te nem!...

Mi is volt előbb, a tyúk, vagy a tojás?:-)

Előzmény: Mlle. Grenelle (168441)
Dorka 57 Creative Commons License 2019.03.01 0 0 168444

András, Andor, Endre.... ráadásul mind Bandi :-)

Az angolok jól szórakoznak mikor leírom rendesen Andor, utána mint egy kérdőíven and/or... 

Előzmény: Mlle. Grenelle (168419)
BaGira-79 Creative Commons License 2019.03.01 0 0 168443

Nekem is volt Drabik nevű kollégám. Mesélte, hogy az apját szólították úgy az orcosi rendelőbe, hogy doktor Abik...

Előzmény: Mlle. Grenelle (168440)
Rendszer.hiba Creative Commons License 2019.03.01 0 0 168442

A régit megtartottam én is. Anno még a kilencvenes években vásároltam az akkori építkezésünkhöz. Kidobni nem fogom, eladni nem érdemes.

Előzmény: cyr45 (168439)
Mlle. Grenelle Creative Commons License 2019.03.01 0 0 168441

Kire gondolsz?

Előzmény: cyr45 (168436)
Mlle. Grenelle Creative Commons License 2019.03.01 0 0 168440

Akkor szólithatom Herr Grafnak?

Előzmény: claas patrol (168434)
cyr45 Creative Commons License 2019.03.01 0 0 168439

Ez így van! A fiam vett is, ő csak azt használja már. 

De nekem azért még megvan a régi, dögnehéz trafóm is.

Előzmény: Rendszer.hiba (168437)
Törölt nick Creative Commons License 2019.03.01 0 0 168438

"ne írjunk be "badarságokat" németül sem . Mielött pl.  "Doppelgänger "-ezünk egy jó  nagyot . :-))  ok-ok...  ,-))"

akkor mátol nem irszide??? ,nedöncsminket szellemi nyomorba ..ha ha

üdv.

Előzmény: claas patrol (168428)
Rendszer.hiba Creative Commons License 2019.03.01 0 0 168437

Szia Endrebá! Jól láttad, az  utcánk végétől balra kb 100 méterre van megbontva a zajvédő fal.

Aki kitalálta az inverteres hegesztőgépet, az zseni volt. Tegnap egész nap az oldalsó kerítés vasait hegesztgettem véle, a régi géphez képest nem kicsit könnyebb dolgozni véle!

Előzmény: endrebá (168351)
cyr45 Creative Commons License 2019.03.01 0 0 168436

És egy ismert TV sorozat szereplője is tőled orozta el a komplett nevét!   Vagy inkább fordítva?:-))

Előzmény: Mlle. Grenelle (168432)
Törölt nick Creative Commons License 2019.03.01 0 0 168435

Nekem is, köszönöm a meghívást! :-)))

claas patrol Creative Commons License 2019.03.01 0 0 168434

Nem is szólva , az enyém elött még a "gróf" is ott van .

claas patrol Creative Commons License 2019.03.01 0 0 168433

:-)) Az a "KIS LEÁNYOM"... xDD :-))  Na, jó..is.  ,-))

Mlle. Grenelle Creative Commons License 2019.03.01 0 0 168432

Most mondjam, hogy rólam városrészt és körutat neveztek el?

Sőt még plázát és teret is...

A polgári nevemről, nem az itteniről! 🙂

Előzmény: claas patrol (168431)
claas patrol Creative Commons License 2019.03.01 0 0 168431

:-)) A paródia benne , hogy Szent Orbán tér a neve .  De nem én mondtam .  ,-)) Az ovival kezdődik és a "da vinci" fogászattal végződik , ha bele törne a protkó ...  :-))

Előzmény: cyr45 (168426)
claas patrol Creative Commons License 2019.03.01 0 0 168430

A lényeg , hogy a végén (még ha meg is ebédelt közben), csak a klinikán végzi , mert az a vége mindkettőnek .  ,-)) Sétáld le lécci .

Előzmény: Mlle. Grenelle (168427)
Törölt nick Creative Commons License 2019.03.01 0 1 168429

:-))))))))))

claas patrol Creative Commons License 2019.03.01 0 0 168428

Így van beszélgesünk magyarul és ne írjunk be "badarságokat" németül sem . Mielött pl.  "Doppelgänger "-ezünk egy jó  nagyot . :-))  ok-ok...  ,-))

Előzmény: Törölt nick (168416)
Mlle. Grenelle Creative Commons License 2019.03.01 0 1 168427

Az az Istenhegyi út.

cyr45 Creative Commons License 2019.03.01 0 1 168426

Akkor Andornaktályát biztosan rólad nevezték el!:-))

Egy vicc jutott eszembe, A budaiak biztos, a pestiek valószínűleg, a vidékiek lehet, hogy érteni fogják.

Ha valaki mégsem, akkor vegyen elő egy Bp. térképet, az segíteni fog!

Az ezredforduló táján egy apa sétál gyermekeivel az Orbánhegyi úton, az Orbán tér irányába.

Az egyik kislány megkérdezi: -Apu, ezt az utat már rólad nevezték el?

Az apa válaszol: -Nem kislányom, az az innen jobbra eső út!

cyr45 Creative Commons License 2019.03.01 0 0 168425

Véletlenül került eléd, vagy öngyilkos lett?...  És mennyi idős volt?...

Előzmény: BaGira-79 (168420)
cyr45 Creative Commons License 2019.03.01 0 0 168424

Szerintem jó név, egyedi, de mégis magyar!   Jól választottak a szülei.

Mlle. Grenelle Creative Commons License 2019.03.01 0 0 168423

Őszintén sajnálom... 😞

Előzmény: BaGira-79 (168420)
BaGira-79 Creative Commons License 2019.03.01 0 0 168422

Pont azért van az akkumulátor, hogy ezeket a különbségeket áthidalja. Hogy kvázi indítózni csak pár másodpercig szoktál, de a generátornak (ideális esetben) sokkal hosszabb idő áll rendelkezésre.

Előzmény: Tóni bácsi (168421)
Tóni bácsi Creative Commons License 2019.03.01 -3 0 168421

BaGira-79 Úr!

Nem tudom milyen autód van, de tételezzük fel, hogy 80kW-os. Menet közben állandóan "csúcsra járatod"? Hát nem.

Azért mert az IFA önindítója 2,5 kW-os, az nem azt jelenti, hogy minden indításnál ennyit ad le. Mert akkor a felvett teljesítménye még nagyobb lenne. Hmmmm?

Abban az IFÁ-ban amit én használtam anno 2 db. 180Ah-s akksi volt, ezek nagyon bírták a gyűrődést. Lehet, nem olvastál figyelmesen, de azon az autón egy 42A-es generátor volt. Az csak nagyon ritkán akkor "panaszkodott", ha esetleg kefe szorulása, vagy kopása volt.

Előzmény: BaGira-79 (168394)
BaGira-79 Creative Commons License 2019.03.01 0 0 168420

Én is elfogyasztottam közülük egyet a gázolásomkor. 😔

Mlle. Grenelle Creative Commons License 2019.03.01 0 0 168419

Elég ritka neved van.

Dorka 57 Creative Commons License 2019.03.01 0 0 168418

Igen a Dóra, Dorottya becézése.

A haveri galeri éleselméjűsége adta nekem ezt a nevet brahiból kb 50 éve.

Üdv Andor :-)

Előzmény: cyr45 (168404)
Mlle. Grenelle Creative Commons License 2019.03.01 0 2 168417

Jó reggelt kívánok!

Törölt nick Creative Commons License 2019.03.01 0 1 168416

értelek ..oke

szerintem beszélgessünk magyarul,illetlenseg , más személy "mellözése" ,kizárása

a témábol,ez egy magyarnyelvü topik,nem kütelezö,és nem is feltételezhetö mindeki tud németül

ui.  Te filozofusvagy????

baráti üdv.

Előzmény: claas patrol (168408)
Negyvenes nő Creative Commons License 2019.03.01 -1 1 168415

😀😃😄😝

Előzmény: BaGira-79 (168410)
BaGira-79 Creative Commons License 2019.03.01 0 0 168414

Írja a tököm... 😀

Világéletemben angolos voltam. Így most is angolauchan távozom, úgyhogy maximum annyit tudnék oda írni, hogy gute Nacht... 😊

Előzmény: claas patrol (168413)
claas patrol Creative Commons License 2019.03.01 -1 0 168413

:-)) A Szólánc-németül -be , írd már be lécci , hogy Boden .   ,-))

claas patrol Creative Commons License 2019.03.01 -1 0 168412

Nöőő ...  ,-))..  falsch .   ,-))

claas patrol Creative Commons License 2019.03.01 -1 0 168411

:-)) A dilíházban ... xDD  pl . - ul : Er verliebte sich immer mehr in seine eigene Schönheit ....  :-)) 

De ez lehet sima nárcisztise viselkedés is ... ( azért kezelendő )   xDD   :-)). Elég az ,hogy nem utálom a szépséges ábrázatom ... :-))

Előzmény: BaGira-79 (168397)
BaGira-79 Creative Commons License 2019.03.01 0 0 168410

Lássuk csak... valahol a harmadik mondat közepe táján volt egy vesszőhiba... 😛

Előzmény: claas patrol (168409)
claas patrol Creative Commons License 2019.02.28 -1 0 168409

!   *!* Das Syndrom des subjektiven Doppelgängers ist eine seltene Form der wahnhaften Missidentifikationen ,bei dem ... eine Person der wahnhaften Überzeugung ist , sie habe einen Doppelgänger mit gleichem Aussehen , aber in der Regel unterschiedlichen Charaktereigenschaften , der ein eigenes Leben führe . (Punkt) .

Előzmény: claas patrol (168408)
claas patrol Creative Commons License 2019.02.28 -1 0 168408

Nézzük csak , fülbesugdosás elött , mi is a stájsz ?  ,-))  Lange vor der Etablierung der Psychologie tauchen in der Literatur Doppelgänger auf ... mitunter maskiert als Spiegelbild ... Dies führte früh zu einer intensiven Auseinandersetzung mit problematischer  Identität , wobei insbesondere seit der Romantik das Motiv des Doppelgängers  zur Beschreibung wahnhafter  Zustände  und verunsicherter Ich - Wahrnehmung in der Literatur verwendet wurde...usw .

Nézzük csak , fülbesugdosás elött , mi is a stájsz ?  ,-))

Du bist meine Halluzination . 
Du bist eine Verkörperung meines eigenen Ich , 
freilich (Selbstverständlich ) nur eine Seite desselben  ...   
:-))   mfg . 

Előzmény: Törölt nick (168398)
BaGira-79 Creative Commons License 2019.02.28 0 0 168407

"Rosszabb"

De most már felszállt a buszra! 😀

Előzmény: cyr45 (168402)
BaGira-79 Creative Commons License 2019.02.28 0 0 168406

Nem ezt mondom én is?? 😀

Tudod: "... Kovács vagyok "i" nélkül.

-De a Kovácsban nincs is "i".

-Na, ezt mondom én is!"

Előzmény: cyr45 (168404)
BaGira-79 Creative Commons License 2019.02.28 0 0 168405

De megy ez, ha akarsz. 😊

"A gyenge csak addig az, míg le nem győzi az erősebbet." Senki sem fogja felhánytorgatni a múltat, ha a jövő jobb.

Előzmény: Törölt nick (168400)
cyr45 Creative Commons License 2019.02.28 0 0 168404

Nem okvetlenül, ugyanis a Dóra nevű hölgyekre is passzol ez a becenév...

Előzmény: BaGira-79 (168401)
Törölt nick Creative Commons License 2019.02.28 0 0 168403

kössz hogy szoltál

még eltévedtemvolna ebbe a káoszba

bugjon neki a haraposlo ...

Előzmény: cyr45 (168399)
cyr45 Creative Commons License 2019.02.28 0 0 168402

Ja, megint az Ikarusos csaj.:-(   Nekem akkor se' teccett, és most se'!

Tudod mit?  Soha ne legyen jobb nőd!:-))

Előzmény: BaGira-79 (168395)
BaGira-79 Creative Commons License 2019.02.28 0 0 168401

Lássuk be, ez egyértelmű volt a nickjéből... 😝

Előzmény: cyr45 (168399)
Törölt nick Creative Commons License 2019.02.28 0 0 168400

az jön holnap, ha ha

jo estét

ui.a tényeken nem változtat ,értelmezési szempontbol ,

tudom  fontos tényezö ,,keresek egy nelvtanárnöt majd

Előzmény: BaGira-79 (168397)
cyr45 Creative Commons License 2019.02.28 0 0 168399

Ne búgj, mert még félreérthetik, ugyanis férfiember!:-))

Előzmény: Törölt nick (168398)
Törölt nick Creative Commons License 2019.02.28 0 0 168398

Te egy leányzo vagy ???

ha igen ,füledbebugnám egy holdfényes éjszakán,

ezt a szot nem lehet együttjáró szerelmesekre használni

személyekre vonatkoztatni ..

együttjáró szerelmesek=zusammen gehen,vagy

verliebtes Paar, Zwei Verliebte ..

üdv.

Előzmény: Dorka 57 (168396)
BaGira-79 Creative Commons License 2019.02.28 0 2 168397

Ami abból az írásból kimaradt, az a nyelvtan. 😒

Előzmény: Dorka 57 (168396)
Dorka 57 Creative Commons License 2019.02.28 0 0 168396

Ami kimaradt, hogy gyakran használják az együttjáró szerelmesekre is :-)

Előzmény: Törölt nick (168390)
BaGira-79 Creative Commons License 2019.02.28 0 0 168395

Nem, ő szerintem ugyanaz a leányzó, aki miatt kis híján vérre menő vitát folytattunk, hogy szép-e vagy nem.

De abban egyetértünk, hogy ugyanezt a vitát szívesen lefolytatnánk már a hölggyel kapcsolatban is...

Előzmény: Törölt nick (168391)
BaGira-79 Creative Commons License 2019.02.28 0 0 168394

Tóni úr!

A 2,5 Kw 2500 voltampert jelent. Vagyis 2500 ampert venne fel 1 Volt feszültségen. Az IFA 24 Voltja esetén ez 2500:24, vagyis cirka 104A. 

Előzmény: Tóni bácsi (168388)
Törölt nick Creative Commons License 2019.02.28 0 1 168393

neékeskedj más tollával ..

mutazsd az originált..

üdv.

Előzmény: Mlle. Grenelle (168392)
Mlle. Grenelle Creative Commons License 2019.02.28 0 0 168392

Nem.

Előzmény: Törölt nick (168391)
Törölt nick Creative Commons License 2019.02.28 0 0 168391

ez Te vagy????

jo estét

Előzmény: Mlle. Grenelle (168387)
Törölt nick Creative Commons License 2019.02.28 -1 0 168390

nem akarlak kiakasztani,szörszálthasogatni,sokebmer,még magasabbszintü nyelvtudással is

abba a hibábaesik ,ismeri a nyelvtant,a szavak jelentését stb...de az nem jelenti azt,értelemszerüen fordit,

egy szot ,használatbeli értelembenn kell forditaniPL:

1)doppelgänger=kinézet, valaminek,valakinek,a hasonmása tehát a hold,föld viszonylatábann nem használhato

doppelgängernek: együtesközlekedéshez,egy pájánvalo mozgáshoz ,pl.egyy megadottpájanvalo keringésnek egy planétkörül

semmiköze ..

egy össztettszó:

doppelt:egyértelmü, és gänger:???? a" nagy"kérdés ,még Dudenek _is a "feladat"de végül elmagyarázza,pedig csak gondolkoznikell ha ha .

üdv.

Előzmény: Dorka 57 (168389)
Dorka 57 Creative Commons License 2019.02.28 0 0 168389

Szinonimaszótár...

"veleegyüttközlekedö" –› doppelgänger  :-)

Előzmény: Törölt nick (168374)
Tóni bácsi Creative Commons License 2019.02.28 -2 0 168388

Bandikám!

Köszönöm részletes válaszod. :)

Ellenben azt, hogy a generátorom akár 100A-rel, vagy többel is képes tölteni, nem hiszem el. Megmondom miért.

Valamikor ifjabb koromban IFÁ-ztam. (is) Egy dobozos naposbaromfi szállítóval, ami tele volt elektromos fogyasztókkal. Hűtő, fűtő, szellőztető berendezések, meg a többi, ami a közlekedéshez kell. Azon egy 42A terhelhetőségű, beépített szabályzós generátor volt, és bírta a gyűrődést. :-))

Én abba az autóba szórakozásból beépítettem a töltő körbe egy árammérő órát. A végkitérése 30A volt. Soha nem ment ki a mutató végkitérésbe még téli indításnál sem!!! Nem biztos, hogy jól emléxem (régen volt) de úgy rémlik az önindítója 2,5 kW-os volt.

Ahogy írtad, a szabályzó gondoskodik a gerjesztésről, ezért tartom kizárt dolognak a Suzukimon a 100A-es töltést. Egy matchbox generátora 100A-rel???? Minek? Lényegesen kevesebb fogyasztóval, meg sokkal könnyebb hidegindítással?

Bár így konkrétan nem írtad le, de én azt a 3-4A-es töltést csepptöltésnek tartom, ami tökéletesen megfelel az elvárásaimnak. Meg az autóénak is. :-))

Mint írtam, a hálózati töltőm automata. Csak feszültséget lehet rajta váltani, mert 6V-ot is tud, meg 12-t is. Hogy hány A-rel tölt, az kizárólag az akku pillanatnyi állapotától függ. Természetesen nem egy csumára lemerült akksiról beszélek.

Sziv. üdv.

Előzmény: claas patrol (168385)
Mlle. Grenelle Creative Commons License 2019.02.28 -1 3 168387

Jó reggelt kívánok!

Törölt nick Creative Commons License 2019.02.28 0 0 168386

holvagy ?????BERCIIIII !!!!  SOS

eztkapdel ne a szalmanáthát ....

claas patrol Creative Commons License 2019.02.28 -1 0 168385

Tóni bácsi . Agodalomra nincs ok . ,-)) :-))  Végül is a gyors töltés is részben tartalmazza a csepptöltést , mindjárt megvilágítom . A generátorod (*a továbbíakban csak 'dzsenerátor'*)  xDD :-)) már éretségizettek . Töltés .

A töltőáram maximumát a töltő illetve a generátor terhelhetősége szabja majd meg ... de , hogy ezt az akkunk mekkora részben fogja igénybe venni , (?).. azt viszont az akku dönti el . Kapni szabályozott töltőket , amivel töltési karakterisztikákat is lehet beállítani , mint pl. amikor beindítod a konyhában a mosógató gépet . (mos ,öblít aztán szárit is..csak éppen nem rakja a fiókba , vitrinbe .. ,-))

Elkezd tölteni pl. 30 Amp.-el , majd amikor úgy érzi , hogy elég , akkor csökkenti a feszültséget , és ezzel a töltőáramot is . Az igazi csepptöltés folyamata tudja ezt az elején is , d ez most huszadrendű kérdés .

A szuzid  generátora képes akár  mondjuk cirka 100 Amp.-rel is tölteni . Vagy akár még többel , ha olyanja van. Viszont a generátor és az akkutöltő működése egészen más , amint fönt írtam Mert aztán ha  otthon töltőre teszed az akkut , kényelmesen , alacsony áramerősséggel töltögeted . Ez azért kell ill. kellene..., hogy ne forrjon fel az elektrolit ,(gyors töltés hátránya)... ne deformálódjanak a lemezek . Viszont az akku ennél nagyobb áramerősséget is elbír elvisel , de  nem sokáig . Van neki indítóárama , ezt rá szokták írni és általában több száz amperes értéket jelent (enélkül meg sem vennék akksit !). Ezt viszont nem sokáig tudja leadni , általában úgy cirka 10- másodperces indítózást kibír ha még új ,az az magas a kapacitás efektusa , de ha hosszabb ideig "megerőszakolod" az önindítót , nem csak az indítómotor fog izzadni melegedni .. füstölni , hanem az akku is rosszul fogja érezni magát .

Még egy gondolat a a töltőre.  A töltő árama csak az akkun halad keresztül . A generátor viszont már  más, ugyan is az nem csak az akkut tölti , hanem valamennyi fogyasztót ellátja árammal . Vagyis járó motornál pl. a lámpák nem akkuról mennek , hanem közvetlenül a dzsenerátorunk adja nekik az áramot . A tompított fényszóró kb. 10 Amp.-es áramfelvétele tehát nem az akkut , hanem a generátort terheli . A dzsenerátor által leadott teljesítményt felveszik az éppen bekapcsolt fogyasztók , aztán a maradék meg megy az akkunkba .

Egy dzsenerátor teljesítménye viszont szabályozott , mert a feszültségszabályzó próbál rendet rakni  a kóbor elektronok között . Ez az elektromos rendszer feszültségét igyekszik állandó értéken tartani , így szabályozva a generátor teljesítményét . Amennyiben pl. sok fogyasztó van bekapcsolva , az elektromos rendszer feszültsége bizony csökken , mert nem bírja valamennyi fogyasztót ellátni a generátorunk . (nálam igen ,mert túlkalibrálom .) Ekkor a feszültségszabályzó növeli a forgórész gerjesztését , a generátor teljesítménye megnő , egészen addig ,... amíg a leadott teljesítmény eléri a kellő szintet . Aztán ha meg lekapcsolod a fogyasztókat , megnő a feszültség... ekkor csökken a gerjesztőáram és ez által a 'dzsenerátor leadott áramja' is . Így aztán az akkut sem tölti túl a generátor (!.) Szóval valóban éretségizett . :-))

Egyébként a mai mostani autóknál nem is olyan könnyű , mint elsőre gondolnánk . A benyát vagy Dieselt elektromos szivattyú nyomja a tartályból , a befecskendező elektronikus , másodpercenként akár több százszor nyitja vagy éppen zárja a megfelelő szelepeket , ehhez komoly teljesítmény köll . A gyújtás is igényli a wattocskákat , ...nem a semmiből lesznek ökörsűtögető ibolya színű és óriás méretű szikrák . A különböző érzékelők , jeladók , léptetőmotorok is felveszik a maguk wattjai t, ...az elektronikusan működtetett műszerfal és a jeladók is kérik ám a magukét , folyamatosan dolgozik azt ABS... az ESP... az EBD  ( álló járműnél is mintavételez , feldolgozza a jeleket , csak mondjuk nem avatkozik be ). Nagy teljesítményt emészt fel egy látszólag csak békésen álló autó is . Pedig ekkor még nem világítanak a fényszórók , nem szívja a hifiből a DUCC_DUÚCC zene , vagy éppen nem fújja a levegőt a szellőzőventillátor négyes fokozata , nem melengeti a benn ülők fenekét  a fűthető ülés, nem mozgatják villanymotorok a tükröket . Úgy ,hogy nem kell félteni az akkut , a generátor által megtermelt teljesítménynek bőven van más helye is , nem csak az elektrolit forralására mennek az amperecskék .  :-))

Generátorunk feszültség szabályzója az akkumulátor igényeihez van mindenképpen hangolva , kalibrálva .

Pl. 12 V-os akkumlátort 13-vége V-al bármennyi ideig lehet tölteni , ilyen feszültséggel ha az akku feltöltődik , akkor már szinte csak annyi áramot vesz fel , amennyit az önkisülése miatt fogyaszt , kb. ötven millíamp.

Ha töltetlen akku 13,8 V mellett csak néhány amper áramot képes felvenni . Amikor azonban egy alaposan kisütött akkut szeretnénk feltölteni , akkor néhány amper árammal 14 vagy 20 óra is, ...vagy akár napokig tartana az akku feltöltése, azonban nem szeretnél ilyen sokáig kocsi nélkül maradni . Szeretnéd , ha rövidebb utazásoktól (cirka10 perc ) után már üzemkész legyen az akkud a következő indítózásra .

Az akku feszültséget 14és fél V-ig lehet növelni , de e fölé már nem szabad emelni a feszültséget , mert elkezd pezsegni az elektrolit . Ilyenkor az elektrolit víz tartalma oxigénra és hidrogénra bomlik , ami az akku szellőző nyílásain keresztül eltávozik .Ez a fizkém része...

A feltöltött akkunál a vízbontás jelensége már alacsonyabb feszültség szintnél is jelentkezik (13 V vége  - 14.2 V), különösen nagyon meleg nyári időben . 

A generátor feszültségszabályzói ma már hőfok kompenzáltak . Értsük ez alatt, hogy amikor a hideg motort beindítjuk , akkor a generátor kapcsain a feszültség kb. 14.2 -14.4 V... de akár 14.6 V-ra is felmehet . Az akkumulátor ilyenkor kb. 30 - 60 Amp. áramerősséggel is töltődik ( gyorstöltés ). Ezt az akku rövid ideig 'gond nélkül' elviseli , sőt szereti,... ha időnként kap ilyen áram lökést segberúgást . Az akku saruin a 14.6 V feszültség nem jelenik meg , mert a töltőkábelein , kábelcekein is esik valamennyi feszkó úgy.. ( kb. hmm.. esetleg 0.2 V -ig ).

A generátorunk eléri az üzemi hőfokot  , akkor a szabályzó csökkenti a feszültséget 13.8 - 14.2 V értékre és az akksí már szinte csak csepptöltéssel üzemel .

Télen hidegben az elektrolit viszkozitása megnő , ami akadályozza az ionok áramlását... ezért kevesebb áram leadására és felvételére képes . Zímankóban ezért kell magasabb feszültséggel gyors - tölteni az akkut és ezt manapság a fesz  szabályzók gyártói is figyelembe veszik .

A leg elején mondtam az igazi töltés kicsivel megnyomni , majd jó segberugni (ilyenkor melegedést és pezsgést nagyon figyelni és az ucsó 20 % megin takarékon . Aztám imádkozni , hogy még kitartson 1-2 telet is. :-))

Azért minél öregebb és minél hidegebb (télen kint áll).. egy akkumulátor annál kisebb áramot vesz fel ugyanazon a feszültségszinten .

Minél tovább van lemerülve , vagy csak részlegesen töltve egy ólom akkumulátor , annál gyorsabban öregszik pusztúl le . A teljesen kimerült állapotot kevés ólom akku viseli el , az úgynevezett ciklikus akkunak ugyanis magasabb a gyártási költsége , és szgk .-ba  szükségtelen .

Ha több mint , két hétig le van merülve egy ólomakku , akkor szinte biztos , hogy ( kuka..)...le kell selejtezni . (én pl.szoktam játszani vele pedig 90% reménytelen )

Az ólomakkumulátor teljesen töltött állapotban öregszik a leg lassabban . Ez fontos (!)

Jó ha rendszeresen , de főleg a tél beállta előtt ellenőriztetjük a generátor ékszíját , és az esetleges gyenge oxidált csatlakozásokat megjavíttatjuk .

Az indító akkumulátor a túlfeszültségek ( ún . tranziens lökések ) levezetésében is szerepet játszik , ezért az elöregedett indító akkumulátor , amely már nem képes megfelelő áramfelvételre veszélynek teszi ki a gépjármű elektromos berendezéseit , elektronikáit .

A túlfeszültség kialakulásának a veszélye indítózáskor nagy .   Szív. üdv.

Előzmény: Tóni bácsi (168350)
Törölt nick Creative Commons License 2019.02.28 0 0 168384

Előzmény: claas patrol (168379)
BaGira-79 Creative Commons License 2019.02.27 0 0 168383

🙂

Előzmény: cyr45 (168382)
cyr45 Creative Commons License 2019.02.27 0 0 168382

Nem biztos.  Lehet, hogy a "kultikus" szó rövidítése!   Hosszú ú-val.

Előzmény: BaGira-79 (168381)
BaGira-79 Creative Commons License 2019.02.27 0 0 168381

Miért lenne kúlt?

Kúl az még mindig. 😀

Ja, meg luft is kühlte. 😀

Előzmény: claas patrol (168379)
cyr45 Creative Commons License 2019.02.27 0 0 168380

https://www.youtube.com/watch?v=6fTny_NWfps

RIP. Bud Spencer!  A képről ez a járgány jutott eszembe.:-))

Előzmény: Törölt nick (168375)
claas patrol Creative Commons License 2019.02.27 0 0 168379

Szia , "-Konkrétan útitárs a jelentése."

- Jajn ... részben igaz is lehet , de a valóságban gárdista =Drabant =  Trabantengarden = pl. a 4 muskétás is , ...vagy éppen a bíborosé ...   ,-)).  Mára már ,csupán 1 NDK kúlt járgány.   :-)) :-))

Előzmény: Dorka 57 (168368)
Mlle. Grenelle Creative Commons License 2019.02.27 0 0 168378

Nem.

Előzmény: Törölt nick (168377)
Törölt nick Creative Commons License 2019.02.27 0 0 168377

kedves Te cirkuszigazgato vagy???

Előzmény: Mlle. Grenelle (168376)
Mlle. Grenelle Creative Commons License 2019.02.27 0 0 168376

Én inkább ezt kérném...

Előzmény: Törölt nick (168375)
Törölt nick Creative Commons License 2019.02.27 0 0 168375

ezt ajánlom kegyeidbe,biztos "jolállna" az egyéniségedhez:

üdv.

Előzmény: Mlle. Grenelle (168373)
Törölt nick Creative Commons License 2019.02.27 0 0 168374

utitárs az más..habár a szöveg értelmeznekmegfelelö forditása megkivánja 

igy is fordithato, de ezt a kifejezést személyrevonatkoztatva használják ...

trabant kisérö,"veleegyüttközlekedö"

Pl.a trabantszót használjág a holddra is

Erdtrabt =a  föld kiséröje

eng. satellit..

üdv

Előzmény: Dorka 57 (168368)
Mlle. Grenelle Creative Commons License 2019.02.27 -2 0 168373

Én mindig Császárnő v'ok, darlin'... még egy Trabantban is...

Előzmény: Törölt nick (168371)
Mlle. Grenelle Creative Commons License 2019.02.27 0 0 168372

Ettől még angol nyelvterületen így ejtik.

Jah, pedig helyesen Mihael Sumahernek (és nem Sumék:rnek), és Rubensz Báhíkelónak kellene ejteni... Ricciardo meg kb. rɪˈkaːrdoʊ lenne...

Előzmény: BaGira-79 (168370)
Törölt nick Creative Commons License 2019.02.27 0 0 168371

igen azt jelenti ...

azérthivták a trabanautot ugy

"tágértelembenn"forditva, értelmezve, a trabant kifejezést ..

jo estét üdv.

ui."én egy BMW-ben is Gré maradnék"NEM...

ugyéreznéd Magad valobann(lehet csak tudatalatt)

mint az univerzum császárnöje+ párszáz Nm-r ..

Előzmény: Mlle. Grenelle (168367)
BaGira-79 Creative Commons License 2019.02.27 0 0 168370

Hogy lenne már...

Német az istenadta.

Volt egy időben, hogy a Formula-1 -ben is mindenki angol volt: Májkel Schumacher, Rubens Baricselló stb. 

Ricciardo nevében is ott van egy plusz "i", amit ejteni kéne, de már azt mondta, hallgat ő mindenre... 😁

Előzmény: Mlle. Grenelle (168363)
cyr45 Creative Commons License 2019.02.27 0 0 168369

Akinek nem Inge...   Annak (pl.) Gertrud!:-))

Előzmény: Törölt nick (168364)
Dorka 57 Creative Commons License 2019.02.27 0 0 168368

Konkrétan útitárs a jelentése.

Mire gondoltál?

Mlle. Grenelle Creative Commons License 2019.02.27 0 0 168367

Trabant, az azt hiszem, kísérőt jelent németül.

Ami engem illet, én egy BMW-ben is Gré maradnék - de hát én különleges vagyok.

#mindenlepesemelnokiugy

Rendszer.hiba Creative Commons License 2019.02.27 0 0 168366

Egész biztosan igazad van.

A halradar akkumulátorokra rámértem, de szó szerint 0 voltos feszültséget mértem mindkettőnél a műszerrel.  Kettő éves volt mindkettő... :(  S másfél évig reájuk sem néztem. Tanulságul szolgált ez az eset... Azóta minden ilyen akkumulátort havonta töltőre rakok. :)

Előzmény: kavicsos64 (168250)
Rendszer.hiba Creative Commons License 2019.02.27 0 0 168365

Szia! Nem néztem az utcánk végét a zajvédő falaknál, mert a másik oldalról járok be... De ígérem, megnézem holnap! :D
A találkozóról lemaradtam... :( 

Előzmény: endrebá (168252)
Törölt nick Creative Commons License 2019.02.27 0 0 168364

"rengeteg a bunkó BMW-s!  A normális vezetési stílusú, és viselkedésű meg ritka.:-("

igen annaktekinti a kivülállo,aki" motorizáltmankovaljár"csak

BMW-velvalo közlekedés egy "életfelfogás" világnézeti(tehnikai szempontbol is),beállitotságra utal 

ezt egy" halando" megsem értheti a pöfékelö "tajicskájábann"

ui.ez nem  utalás arra milyen automobillal közlekedem ,

különbenn,trabantal, tudodmitjelent a trabant kifejezés ugye???

üdv..

Előzmény: cyr45 (168360)
Mlle. Grenelle Creative Commons License 2019.02.27 0 0 168363

Nem inkább Bíemdabljú?🙂

Amúgy szép kocsi, de pont a hozzá tapadó előítéletek miatt nem vennék... bár talán egy krémszínű, bordó belsejű kabrióval szerelembe tudnék esni...

Előzmény: cyr45 (168360)
Rendszer.hiba Creative Commons License 2019.02.27 0 0 168362

De szeretném, ha a miénk is megérne ilyen szép kort!

Előzmény: _nyunyuka (168349)
cyr45 Creative Commons License 2019.02.27 0 0 168361

Nem tudom, mennyire lenne jó megoldás az "utódot" még az öreg cica életében odavinni?...

Nekünk már nem kell másik, ha Szilvia ideje le fog járni, mert az már valószínűleg túlélne bennünket.

És ki tudja, utána milyen sorsa lenne?... De az is lehet, hogy Szilvia fog túlélni, amilyen szívós dög!:-)

Előzmény: kavicsos64 (168358)
cyr45 Creative Commons License 2019.02.27 0 0 168360

Ajaj, Bömöwö...   Magyarországon (a saját tapasztalataim alapján) a kocsi korától, és évjáratától függetlenül, rengeteg a bunkó BMW-s!  A normális vezetési stílusú, és viselkedésű meg ritka.:-(

Hogy ez miért van így, fogalmam sincsen, de sajnos így van!

Előzmény: Törölt nick (168355)
cyr45 Creative Commons License 2019.02.27 0 0 168359

Az szép kor, magasan az átlagos macska-élettartam felett!:-)  Jó dolga lehet nálatok is... 

De a mi Szilviánk még több, a 19.-ben jár, és ahhoz képest még nagyon "egyben" van, vadászik is.

Pedig abban reménykedtem, hogy vénségére tán majd le fog szokni a vérengzésről.  De nem!:-(

kavicsos64 Creative Commons License 2019.02.27 0 0 168358

Ugorj be, tudok adni újat mellé és választhatsz is ((::!! Van fehér ,rövid szőrű ,hosszú szőrű , barna , tarka , háromszínű !

Előzmény: _nyunyuka (168347)
Mlle. Grenelle Creative Commons License 2019.02.27 0 0 168357

#bömbidoboz

Előzmény: Már_nem_Laposch_Matschka (168346)
BaGira-79 Creative Commons License 2019.02.27 0 0 168356

Akkor csak hadd pihizzen! 😺

Törölt nick Creative Commons License 2019.02.27 0 0 168355

végre magjött az izlésed!!!

nem a babkaroalkatu leányzora értem

jo napot...üdv.

Előzmény: Mlle. Grenelle (168343)
Törölt nick Creative Commons License 2019.02.27 0 0 168354

Szép napot, 

Termosztàtt csere óta igért egy tank elfogyott benzin útàni tapasztalatom az amit mondtatok, több megtett kilómért mentem  hideg-meleg időben ugyanugy mutatótt a mutató motórhöfokot, nemesett vissza és magasabbra se kuszott fel a mutató. 

Köszönöm segítségeteket.

BaGira-79 Creative Commons License 2019.02.27 0 0 168353

Viszont tényleg meghalt a kismotor a kazánban.

Nincs valakinek eladó? Kb 2000-egynehányas fordulatú.

Köszi előre is!

BaGira-79 Creative Commons License 2019.02.27 0 0 168352

:-Hehe

Kétszemélyesben sem hallanád, amit mások másoknak mondanának. 😀

De jó volt, érdekes, de kellemes társaság gyűlt össze.

endrebá Creative Commons License 2019.02.27 0 0 168351

Szevasztok barátaim, én csak most értem képernyő-közelbe. (itt a szaxerv-számgépen persze)

Nagyobb létszámra készült a söröző, nem volt nekik feladat az én dupla adag rizibizim..    Azt hiszem egy darabig a kétszemélyes topiktalálkozókat fogom próbálgatni mert túl sok érdekes történetről lemaradtam ami az asztal túlsó sarkain hangzottak el.

Beismerem hogy pár nem fogadott hívást észre sem vettem mikor csengett, és egydarab sms-re nem válaszoltam.. de jó volt a társalgás és jó volt a kaja is hogy ne a készülékre koncentráljak.

(majd ma telefonon mentegetőzöm)

Nekem tetszett.

Tóni bácsi Creative Commons License 2019.02.27 -1 0 168350

Semmi baj Bandikám! :-))

Csak most azt mondd meg lécci, hol a határ a gyorstöltés és a csepptöltés között!

Egyébként 1,2kW az önindítóm teljesítménye. Sajnos az autón csak egy visszajelző lámpa van, ami elalszik, ha megindul a töltés. Hogy ilyenkor a generátor hány V-tal, illetve hány A-rel tölt, arról mérőóra hiányában fogalmam sincs. Nyilván tisztességesen elvégzi a dolgát, mert ahogy írtam, csak téli időszakban kell ritkán rátöltenem. Akkor sem azért, mert meg sem nyikkan, hanem azért, mert érzem, hogy lassabban forgatja a motort mint normális esetben.

Sziv.üdv.

Előzmény: claas patrol (168312)
_nyunyuka Creative Commons License 2019.02.27 0 1 168349

Szinte egész nap ilyen, közel 18 éves.

Előzmény: BaGira-79 (168348)
BaGira-79 Creative Commons License 2019.02.27 0 0 168348

Igen, én is köszönök mindent mindenkinek!

Jé, egy alélt szisza... 😺

Jelentem viszont, hogy a kazán mostani ventilátorának a motorja is leverte az automatát az éjszaka. Valószínűleg a kátrányos helyzetére hivatkozva... Mindjárt összeszedem magam, és rákukk, hogy mi maradt belőle, kvázi lesz-e még fűtés a hátralévő időkre a házban....

Előzmény: _nyunyuka (168347)
_nyunyuka Creative Commons License 2019.02.27 0 1 168347

Jó volt, köszönet a szíves vendéglátásért és a remek társaságért!

A jelenlévőknek: az emlegetett öreg cicánk:

Előzmény: cyr45 (168326)
Már_nem_Laposch_Matschka Creative Commons License 2019.02.27 0 0 168346

#bömbi

Előzmény: Mlle. Grenelle (168343)
oldmumus_v.2 Creative Commons License 2019.02.27 0 0 168345

Végre valami modern dolgot is lehet látni a volt DDR-ből, bár a peron kezd nagyon gazos lenni.

Előzmény: Mlle. Grenelle (168341)
Negyvenes nő Creative Commons License 2019.02.27 -1 0 168344

Én is arra kérdeztem...

Nem vetted észre Eljöttet? ;-)

Előzmény: BaGira-79 (168339)
Mlle. Grenelle Creative Commons License 2019.02.27 0 0 168343

Szép reggelt kívánok!

kavicsos64 Creative Commons License 2019.02.26 -1 0 168342

Meg van bocsátva !! Ezek általános adatok ,én viszont elhiszem ,ezeket nem én találtam ki ! A sógorom a suzukival lemérte és a légkondival 1 literes plusz fogyasztást mért ! Lámpák nélkül viszont nem tudjuk ezt a mérést elvégezni ,a büntetések miatt ,mert az volna az eredeti fogyasztása a kocsinak ! De mondok neked egy durvát ! Egy szántó traktor a szántásra ,ha 9 litert eszik óránként szántásban, akkor 3 liter az eke vontatása, a többi meg a gép különféle berendezéseinek a meghajtására megy el ,és ez bizony 6 liter óránként !

Előzmény: cyr45 (168325)
Mlle. Grenelle Creative Commons License 2019.02.26 0 0 168341

Jó éjt mindenkinek!

kavicsos64 Creative Commons License 2019.02.26 0 0 168340

Gratulálok ! Mindenkit üdvözlök !

Előzmény: Negyvenes nő (168323)
BaGira-79 Creative Commons License 2019.02.26 0 0 168339

Volt egy felsorolás:

"Eljött

X.Y.

A.Z

Z.G

Stb"

Azért kérdeztem, hogy ki az az Eljött?

Stimm? 😉

Előzmény: Negyvenes nő (168336)
BaGira-79 Creative Commons License 2019.02.26 0 0 168338

Én is! 😊

Előzmény: schlumberger (168335)
Törölt nick Creative Commons License 2019.02.26 0 0 168337

"Bármelyik fizikatanár elmagyarázza miért."

annak az elmagyarázásához Neked fizikatanárkell ???

suliba "eröss"lehettél ,vagy csak tornaorárajártál ??

üdv.

Előzmény: Dorka 57 (168330)
Negyvenes nő Creative Commons License 2019.02.26 -1 0 168336

Nem vetted észre? :-O

Előzmény: BaGira-79 (168324)
schlumberger Creative Commons License 2019.02.26 0 0 168335

Én már hazaértem. Újabb kedves emberekkel ismerkedtem meg. Köszönöm az estét!

BaGira-79 Creative Commons License 2019.02.26 0 0 168334

Na, megismerkedhetsz a bal bokámmal... 😛

Tudtommal mindenki túlélt(e). 😊

Előzmény: cyr45 (168331)
Törölt nick Creative Commons License 2019.02.26 0 0 168333

"Működési elvét, szerkezetét tekintve az bizony generátor."mi ,melyikképrölvanszo``nem értelek ..

mégegyszer :dinamo=generátor

üdv .

cyr45 Creative Commons License 2019.02.26 0 0 168332

Működési elv, működési elv...  Nem számít, a rendőr jobban tudta, mikor megállította a biciklistát:

-Jó napot kívánok!  Se' dimangó, se' cicaszem???  Csak menyünk a betonyon???...

cyr45 Creative Commons License 2019.02.26 0 0 168331

Örülök hogy jól sikerült!  Annak ellenére, hogy ott voltál.:-99

Előzmény: BaGira-79 (168329)
Dorka 57 Creative Commons License 2019.02.26 0 0 168330

Mindegy ki keverte össze.

Működési elvét, szerkezetét tekintve az bizony generátor.

Bármelyik fizikatanár elmagyarázza miért.

Előzmény: Törölt nick (168315)
BaGira-79 Creative Commons License 2019.02.26 0 0 168329

Jó reggelt kívánok! 😀

Már nekem is el kellett jönnöm (rég volt már hajnali három, holnap pedig megint vezetek), de nagyon jó volt mindenkivel találkozni - "csupa szív, szeretet" társaság. Jó lenne, ha az itteni hangulat is ilyen lenne mindig...

Előzmény: cyr45 (168326)
BaGira-79 Creative Commons License 2019.02.26 0 0 168328

Egyetértek!!

A Bogárral jártam úgy, hogy ki-bekapcsolgattam a világítást annak megfelelően, hogy lakott területen járok-e. Az izzónak nem tudom, mennyire tett jót...

Viszont építettem bele egy tolóüzemi (motorfék) elektronikát (Zsigulikhoz gyártották itthon), motorféken elzárta az alapjárati tűszelepet.

Törölt nick Creative Commons License 2019.02.26 0 1 168327

na végre,nem melléduma,okoskodás , hanem a lényeg !!!!

"Sokkal több üzemanyagot spórolhat, aki nem fékezget nyakra-főre, hanem időben elveszi a gázt,

és használja a motorféket, mint aki nem kapcsolja fel a világítást.."

üdv..

cyr45 Creative Commons License 2019.02.26 0 0 168326

Basszus, én meg nem lehetek ott!:-(( Pedig Schlumival, és a nagymacskával még nem is találkoztam!

No, majd legközelebb...   Érezzétek jól magatokat továbbra is!:-))

cyr45 Creative Commons License 2019.02.26 0 1 168325

Bocsáss meg, de ezt vitatom!  A tompított fény amúgy nem mindig, és nem mindenütt kötelező,

csak ajánlott.  Klímát használni meg végképp nem muszáj, aki akar, annak persze nincs ingyen.

Másrészt az említett mennyiség szerintem jóval kisebb!

Sokkal több üzemanyagot spórolhat, aki nem fékezget nyakra-főre, hanem időben elveszi a gázt,

és használja a motorféket, mint aki nem kapcsolja fel a világítást...

Előzmény: kavicsos64 (168320)
BaGira-79 Creative Commons License 2019.02.26 0 0 168324

Értem.

De ki az az eljött? 🤔😳

Negyvenes nő Creative Commons License 2019.02.26 -1 0 168323

Eljött

Káli

nyilméregbéka

RHb

Qqberci

Schlumberger

nyunyuka

Bagira

endrebá

40-es

Még tart :-)

Előzmény: kavicsos64 (168321)
cyr45 Creative Commons License 2019.02.26 0 0 168322

Ma 16:30-tól volt (vagy van is még?) a Nyugatitól nem messze eső Szlovák étterem/sörözőben.

További jó kedvet, vagy, ha már befejeződött, akkor kellemes emésztést kívánok nekik!:-))

Előzmény: kavicsos64 (168321)
kavicsos64 Creative Commons License 2019.02.26 0 0 168321

A fórum taliról mit tudtok ?

kavicsos64 Creative Commons License 2019.02.26 -1 0 168320

Ezért tartom én a kötelező tompított fényszórót burkolt áremelésnek 1-1,5 literrel is emeli a fogyasztást a lámpa és a klima ventilátora együttesen !

Előzmény: BaGira-79 (168305)
kavicsos64 Creative Commons License 2019.02.26 -1 0 168319

Elméletben biztos így van de a gyakorlat mást mutat ! Biztos létezik olyan autó amit írsz de nekem még ilyen tapasztalatom nem volt ! Sőt inkább azt mondanám 3-4 önindítózás van egy 100Ah aksiban egy traktornál ! Aztán csak a bikával indul, de délig jobb ha nem állítod le ,mert csak nyek-nyek lesz ((::!!

Előzmény: Qqberci (168292)
kavicsos64 Creative Commons License 2019.02.26 0 0 168318

Ki van szedve egy ablakszemem és jár a lég !

Előzmény: Tóni bácsi (168291)
kavicsos64 Creative Commons License 2019.02.26 0 0 168317

Azt hiszem készítek filmet erről ! Úgy látom erről valahogy hézagosak az információk ! Persze lehet ti modern töltővel töltetek de az enyém még hagyományos orosz töltő ! Az bizony emeli a feszkót ha az ampernak odatekersz ! De tölt is ! Nekünk is van lidülös töltő jó az csak nem tud tölteni, mert ahogy írod a feszkója alacsony marad, és ő dönti el az A-t is ,magyarán automata ! Nem is töltötte fel a gyerek akkuját !

Előzmény: Tóni bácsi (168290)
Törölt nick Creative Commons License 2019.02.26 0 0 168316

habár összetéveszthatö

szoszerinti értelmezésbenn

dinamo =generátor (lat.)

üdv

Előzmény: Törölt nick (168315)
Törölt nick Creative Commons License 2019.02.26 0 0 168315

hol??egy dinamot egy generátorral nem lehet összekeverni

kikeverteössze ??

én bicigli dinamorolirtam, W-és V-szám elöirva ,Stvo= kresz..

üdv.

Előzmény: Dorka 57 (168280)
claas patrol Creative Commons License 2019.02.26 0 0 168314

Bocsi...1000 bocsi Nyunyuka meg előzött...   :-(

Előzmény: claas patrol (168313)
claas patrol Creative Commons License 2019.02.26 0 0 168313

:-)) Te is tudod.. jól, hát  a hatnyolcvanötös Mirage... ,-)) :-))     A  2ooo D Armee ... ecetra..

(jó kérdés ?)   xDD ...

Előzmény: Mlle. Grenelle (168274)
claas patrol Creative Commons License 2019.02.26 0 0 168312

Bocsi Tóni bá... elsiklottam ...(kavington helyett vízhajtó..szindrómám lehetett)  ,-))

?-edre.. töltési módszer ; CC / CV  az (állandó áram / állandó feszültség ), autóban is használható 12V stb.

Szerintem úgy 800 és 3000 W az iditási energia szükségleted . Nem ismerem a kocsid önindító teljesítményét . Rövid távon használod a járműved és nem töltenél rá ...akkor a pl. 70%-os töltöttségnél a kapacitási efektusa (feszkó összeomlása is időben leesik) . Hiába töltik aztán csontra vissza . Mondjuk ezeknél a kicsiknél úgy a második évben már jellemző ez (sajnos) . Ezért nem 3- vagy 4 év a garancia rá . Ennyi és nem több. .

A rátöltést a Te esetedben csak lasúval tenném . Csepptöltésel.

A gyorstöltés lényegéről kivántun volna elméllyedve szót váltani , sajnos nem mindig nagy sikerrel .

Ne is folytasuk szerintem , ...majd egy más alkalommal .  Szív. üdv. 

Előzmény: Tóni bácsi (168129)
BaGira-79 Creative Commons License 2019.02.26 0 0 168311

Igen, de sokaknak nem egyértelmű belőle, hogy ha dizsizik és égnek a felszállófények, akkor több benzine fog fogyni, mint ha nem.

Előzmény: Qqberci (168307)
claas patrol Creative Commons License 2019.02.26 0 0 168310

Szellöző van rajta a gázok miatt , nem luffi az .Töltsd fel , másnap mérj rá és egy rövig fogyasztó ...(nagyon rövid elég ) után is ,mérj lécci, mert a templomban hiszünk és az akku műhelyben meg mérünk és figyelünk alapon ... . Aztán mond meg a V számot . ennyi és nem több . Ez sem lesz a kapacitás efektus és feszültség osszeomlási felső határa, annak a szegénynek ...már mint a gyárija . 

Kész ,..hagyuk is   oO.. *!*  ...  ,-)) üdv.

Előzmény: BaGira-79 (168271)
cyr45 Creative Commons License 2019.02.26 0 0 168309

Vannak, akik ezzel indokolják, hogy már kezd sötétedni, de nem kapcsolják be a világítást!

Ott ólálkodnak a kocsijukkal (ami esetleg nem is feltűnő színű) a szürkületben, és a frászt hozhatják

a többi közlekedőre, mert csak az utolsó pillanatban lehet észrevenni őket.:-(

Azt hiszik, ezzel komoly üzemanyagmennyiséget spórolnak meg.

De közben állandó kövér gáz, satufék technikával vezetnek, ami miatt a kocsi sokkal többet fogyaszt!

Ja, és esetleg a csomagtartójuk is tele van szükségtelen cuccokkal, amiknek súlya miatt szintén... 

Előzmény: BaGira-79 (168295)
Tóni bácsi Creative Commons License 2019.02.26 -1 0 168308

Az kevésbé egyértelmű, hogy a villamos fogyasztók is növelik a benzinfogyasztást a generátoron keresztül.

Már miért ne lenne 1értelmű?

Ezt írtam a 168300-as hsz-ben:

Nyilván a többi elektromos fogyasztó a generátort, ezáltal a motort terheli.

Ki kellett volna hangsúlyoznom, hogy a motor terhelése a benzin fogyasztást növeli?

Ide szakértő kollégák járnak, nem gondoltam, hogy szájbarágósra kell vennem a figurát.

Qqberci Creative Commons License 2019.02.26 0 0 168307

a villamos fogyasztók is növelik a benzinfogyasztást a generátoron keresztül.

Erre irtam korábban:

"Ez után a bekapcsolt fogyasztók már a generátorról kapnak táplálást, amíg elég a 50 A (elég kell hogy legyen minden gyárilag betervezett eszközre)..."

BaGira-79 Creative Commons License 2019.02.26 0 0 168306

☮️

Előzmény: Tóni bácsi (168303)
BaGira-79 Creative Commons License 2019.02.26 0 0 168305

Pont nem az a lényeg, mert ezt tudja. Az kevésbé egyértelmű, hogy a villamos fogyasztók is növelik a benzinfogyasztást a generátoron keresztül.

Előzmény: Qqberci (168302)
Tóni bácsi Creative Commons License 2019.02.26 -1 0 168304

Azt feltételeztem, hogy ha főtengelyt írok, talán lesz aki velem együtt a motorra gondol. :-))

Előzmény: Qqberci (168302)
Tóni bácsi Creative Commons License 2019.02.26 -1 1 168303

Jóvammá na! Ne kekeckeggyé!! :-))))))) 

Előzmény: BaGira-79 (168301)
Qqberci Creative Commons License 2019.02.26 0 0 168302

Kivonatolom neked:...

a klíma kompresszorát nem az akku, hanem a főtengely hajtja. ezáltal a motort terheli.

Előzmény: Tóni bácsi (168300)
BaGira-79 Creative Commons License 2019.02.26 0 0 168301

Azért írtam, hogy a klíma közvetlenül, a... basszus, tényleg leírjam még egyszer? 😀

Előzmény: Tóni bácsi (168300)
Tóni bácsi Creative Commons License 2019.02.26 -1 0 168300

Már korábban leírtátok, hogy a klíma kompresszorát nem az akku, hanem a főtengely hajtja. Ezt már nem akartam megismételni. Klímázásnál csak a ventilátorral kell számolni.

Nyilván a többi elektromos fogyasztó a generátort, ezáltal a motort terheli. Hogy pénzbe kerül? Naná. Attól kezdve, hogy bele ülsz, és beindítod a motort. :-))))) És akkor a teljesítmény adóról, meg a biztosításról nem is beszéltünk. Pedig azokhoz még bele sem kell ülni. :-)))))))))))

Előzmény: BaGira-79 (168295)
BaGira-79 Creative Commons License 2019.02.26 0 0 168299

Tudjuk: nem kecske, hanem ló.

De vajon halló? Mert akkor kell neki egy medence is... esetleg egy telefon... 🏇

Előzmény: <(*!*)> (168298)
<(*!*)> Creative Commons License 2019.02.26 -1 0 168298

Nem kert-elek .. :-))

Előzmény: BaGira-79 (168297)
BaGira-79 Creative Commons License 2019.02.26 0 0 168297

A tekert-edben legel? 😊

Előzmény: <(*!*)> (168296)
<(*!*)> Creative Commons License 2019.02.26 -1 0 168296

Az a sodort .. :-))

Előzmény: BaGira-79 (168294)
BaGira-79 Creative Commons License 2019.02.26 0 0 168295

A klíma, a lámpa és az összes többi fogyasztó a benzined, ezáltal a pénztárcád gyilkosa. Akár közvetlenül mechanikusan, akár a generátor által terheli meg a motort, többletfogyasztást okoz. 

De néha hasznosak tudnak lenni... 😊

Előzmény: Tóni bácsi (168290)
BaGira-79 Creative Commons License 2019.02.26 0 1 168294

Én azt hittem, az a sodrott, amelyiket marihuánával etetik fű gyanánt. 😋

Előzmény: <(*!*)> (168226)
Tóni bácsi Creative Commons License 2019.02.26 -1 0 168293

Na ez így korrekt. :-)))

Előzmény: Qqberci (168257)
Qqberci Creative Commons License 2019.02.26 0 0 168292

Számoljunk:

Indítózol 250 A-rel 10 másodpercig. Ekkor 2500 Cb töltés megy ki az akkumulátorból.

Feltételezve, hogy az aksi hatásfoka 75 %, ekkor 3333 Cb töltést kell visszapótolni.

Ha a generátor a fogyasztól ellátása mellett 20 A-t tud fordítani a töltésre, akkor ezt a töltésmennyiséget 166 másodperc, alig több, mint két és fél perc alatt tudja visszapótolni.

Ha nem ez történik, meg kell nézetni a generátort. Nem multiméterrel, hanem oszcilloszkóppal, mert valószínű, hogy meghalt az egyenirányító híd egyik ága...

A tapasztalat is azt mutatja, hogy ha be kell bikázni egy autót, mert lemerült az akkumulátora, akkor az pár perc járatás után leállítva már magában is beindítható...

Előzmény: kavicsos64 (168279)
Tóni bácsi Creative Commons License 2019.02.26 -1 0 168291

Na de, ha kiveszed az autóból, akkor is ott töltöd a garázsban. Vagy Te kiviszed az udvarra?

Ez nálunk nem menne, mert járnak erre egy "bizonyos nemzetséghez" tartozó fazonok, akik pillanatok alatt magukévá tennék az akksit. :-)))

Előzmény: kavicsos64 (168216)
Tóni bácsi Creative Commons License 2019.02.26 -1 0 168290

Bocsi, de most vitatkoznék. Már leírtam, hogy az ideális töltő feszültség = névleges fesz + 20%

A névleges feszültség ugye 12V. Miért jönne ki egy hálózati töltőből akkora feszkó, ami már esetleg görbíti az ólom lemezeket?

Hogy a klíma, a lámpával generátor és az akku gyilkosa? Hát ezzel sem értek egyet. Az első akksimat 8 éves használat után kellett kicserélnem. Saját tapasztalat, van klíma az autómban és használom is rendszeresen. Meg világítok is. Nem csak melegben, de még hűvösebb időben is, mert így sokkal hamarabb lefújja a szélvédőről a belső párát.

És még egyszer: a töltő feszültség és az áramerősség között nincs egyenes arányossági összefüggés!

Előzmény: kavicsos64 (168214)
Tóni bácsi Creative Commons License 2019.02.26 -1 0 168289

Mire gondolsz, mitől halna be?

Mert menet közben is 14V körüli feszültséget kap. A töltési áramerősség meg nem a töltő feszültségtől, hanem az akku merültségi állapotától függ.

Az idén 14 éves az autóm, még eddig semmi bajom nem volt a generátorommal, pedig telente mindig van, hogy ráküldök pár coulombot a hálózatról.

Előzmény: kavicsos64 (168211)
Tóni bácsi Creative Commons License 2019.02.26 -1 0 168288

Valóban, ezekre nem is gondoltam. Bár pl. a rádió kódját mindenkinek tudnia kell, ez nem lehet probléma.

Csak egy 5let volt, nem kötelező előírás. :-))

Előzmény: *Steve (168188)
kavicsos64 Creative Commons License 2019.02.26 0 0 168287

Állandó mágnessel is készültek generátorok ?

Előzmény: Dorka 57 (168280)
kavicsos64 Creative Commons License 2019.02.26 -1 0 168286

Pedig én magyarnak véltem ! Akkor ez francia !

Előzmény: _nyunyuka (168276)
kavicsos64 Creative Commons License 2019.02.26 0 0 168285

Ez a bérelt gép, csak most nem jut eszembe a neve !

kavicsos64 Creative Commons License 2019.02.26 -1 0 168284

Nagy ! Mer két pilótája van !

Törölt nick Creative Commons License 2019.02.26 0 0 168283

Ez igy van köszönöm ,hogy érted , a forditottan aràny az àllatvilàgba nemugyanaz , hidegvérü akàr szabad ég alatt is elvan,de a melegvérü kényes, làsd , furioso,és egy friz. Ugyanoda vissz , de téleny nyàron? Hm hàt igen.

Előzmény: cyr45 (168266)
kavicsos64 Creative Commons License 2019.02.26 -1 0 168282

Azé van mer megitta a borogatást amig Patrol mami nem figyelt ((::!! És átváltott németre hhihihihiihihi !!

Előzmény: BaGira-79 (168271)
kavicsos64 Creative Commons License 2019.02.26 -1 0 168281

Ezzel én tisztában voltam ,csak a főnök nem értette ,és nem akar rá költeni ! Inkább akukat vesz ,ha ez jó igy neki ! Van egy másik pali akinek a trakija sosem indult ! Mígnem egyszer mert már mindent elkövettem vele meg nem néztem az önindító adattábláját és ki nem derült hogy kicsi az indító motor KW-ja ! Na elküldtem hogy vegyen másikat hozzá leírtam mekkora KW-ost ,na azóta pöc-röff lett a gép ! És évekig kínlódtak vele !!!!!

Előzmény: Dorka 57 (168259)
Dorka 57 Creative Commons License 2019.02.26 0 0 168280

Az nem dinamó, generátor :-)

Téves az elnevezése már ősidők óta.

Előzmény: Törölt nick (168270)
kavicsos64 Creative Commons License 2019.02.26 -1 0 168279

Elméletbe így van ahogy írod ,bár én a generátor töltését hosszú távon nem mértem sosem eddig ! De az viszont biztos hogy aki rövid távon autózik annak az akkuja is lemerülget rendszeresen ! Itt az 5-6 km távokra gondolok ! Ha erősen tudna tölteni egy generátor akkor ugye az akkuból kivett áramot amit az önindító kivett percek alatt visszanyomná bele ,de mégsem teszi ,mert rövid az idő ,ehhez is idő kell ! Eközben az akkuból meg egyre fogy az áram !

kavicsos64 Creative Commons License 2019.02.26 0 0 168278

Oké ! Érezzétek jól magatokat ! Remélem sokan lesztek !

Előzmény: endrebá (168256)
kavicsos64 Creative Commons License 2019.02.26 0 0 168277

Bizony ! A használat kizárja a lemerülést !

Előzmény: <(*!*)> (168255)
_nyunyuka Creative Commons License 2019.02.26 0 0 168276

Dassault Mirage 2000D

Fordított képkereső egyből dobta. https://www.jetfly.hu/cimke/mirage-2000d

Mlle. Grenelle Creative Commons License 2019.02.26 0 0 168275
Mlle. Grenelle Creative Commons License 2019.02.26 0 0 168274

Ez milyen repülőgép?

Előzmény: Már_nem_Laposch_Matschka (168273)
Már_nem_Laposch_Matschka Creative Commons License 2019.02.26 0 0 168273

Jóreggelt!

Mlle. Grenelle Creative Commons License 2019.02.26 0 0 168272

Szép reggelt mindenkinek!

BaGira-79 Creative Commons License 2019.02.26 0 0 168271

Maradjunk annyiban, hogy egy büdös szót nem értek abból, amit írtál.

Frissen töltött, legalábbis a feltöltés óta a házban tartott akksit az általam írt feszültséggel töltötte a generátor. Otthon is feszt mértem a feszt, állandó volt, szerintem nem halott a telep.

Viszont már nincsenek rajta nyitható kupakok. Azt írja a papírja, hogy "ha nem nyílik, ne nyissa ki..." 😳

Udv délután

Előzmény: claas patrol (168262)
Törölt nick Creative Commons License 2019.02.26 0 0 168270

"a dinamóét Wattban adjuk meg."részbenn igazavan .

a kerékpárdinamokesetében elövoltirva

min.3W-és 6V -t teljesitménnyel kell rendelkezniük.

üdv.

Előzmény: schlumberger (168260)
claas patrol Creative Commons License 2019.02.26 0 0 168269

Tényleg , részemről is bulizzanak nagyot . A lábam nem 'visz' és a 'major'= (örnagy) a Patrol mama ...   :-))

Előzmény: cyr45 (168265)
claas patrol Creative Commons License 2019.02.26 0 0 168268

Meck-Pom... de "Fuchs"...  xDD  :-)) :-))  Akku szinten kifejezve ... ööŐ  ?? A lítium - ion akkumulátorok esetében a 2 ,4 V alatti teljes kisülés visszafordíthatatlan károkat  és kapacitásvesztést okoz . Ha a cella feszültsége 1 ,5 V alá csökken -csökkene , akkor azt már nem szabad használni . Nagyon valószínű , hogy 'rézhidak' képződtek , ami rövidzárlathoz vezet . Ebben az állapotban a cella instabillá válik , és nagyon sokáig felmelegszik , ami tűzveszélyt okoz . A mélytengelyű lítium  - ion akkumulátorokat nem szabad biztonsági okokból használni ... ,-)) Így a Mecklemburg-i "vöröske" el fog szaladni ... ,még nyeríteni se lesz ideje ... :-))) .-))

Előzmény: cyr45 (168266)
schlumberger Creative Commons License 2019.02.26 0 0 168267

Köszönöm, majd szeretnék veled pár szót váltani.

Előzmény: Negyvenes nő (168263)
cyr45 Creative Commons License 2019.02.26 0 0 168266

Egy lipicai csődört el tudok képzelni egy mecklenburgi, vagy muraközi kancán.

De fordítva??...  Szerencsétlen kanca alighanem megroggyanna!:-))

Előzmény: claas patrol (168264)
cyr45 Creative Commons License 2019.02.26 0 0 168265

Érezzétek jól magatokat!

Én sajnos nem tudok menni, vis maior helyzet miatt.:-(

Előzmény: Negyvenes nő (168263)
claas patrol Creative Commons License 2019.02.26 0 0 168264

:-))  "- ..meleg és hidegvérű keresztezése.."

- Most képzeld el ezt a fedeztetést ?? ... mekkora 'kisűlés'  ... izéé ,... (na tudod  ?)..   ,-))   eszkimó papa ,és Tűz földi mnyecske = "nagy sisstergés".. a gyerek neve ...    ,-)) :-))

Előzmény: endrebá (168229)
Negyvenes nő Creative Commons License 2019.02.26 -1 0 168263

16.30-tól bármikor

Előzmény: schlumberger (168261)
claas patrol Creative Commons License 2019.02.26 -1 0 168262

Ahogy a Brci bátyó is mondta (írta) a töltési feszkó nem azonos az üzemi (nyugvó feszültséggel) ha jól magyarositom a fogalmat . Korábban írtam, hogy 14 végét is mértem már töltésire...de vársz 1-2 órát és beáll az üzemi vagy "nyugalmi feszültséged" . A rendszer mégis csak 12 V -ra van kalibrálva , némi többlettel . Az aksi 'halálát' úgy tudom követni mérésel, amikor a feszkóm összeomlik ... pl. az újratöltés után . Ez megtörténhet 11 valahánynál vagy 10 voltnál biztosan  :-))  Ez a kapacitása terhelésre .

De ne lgyen hitvita , hiszen mindenki másképpen csinálja . A segítséget nyújtó u.n. átbikázás nagy hibái szinte még a szerelőknél is megfigyelhetők .

Szerintem a sorrendiség fontos , mert ugye a téma kezdetén a lemerült akksi megmentése volt a cél téma , nem pedig a kocsint Á-b be jutásának a fontossága . Tudom nm sz@ragszunk 30-40 ezer forintokon ma már és veszünk egy új alkatrészt bele , mert ez a gyakorlat . 

Én akkor is rámérek a döglöttre és utána az adóra is . Sajnos A mérésre nincs így lehetőség ugye. A legjobb kiépíteni és három fokozatban feltölteni a halott akksit . Közben figyelve a melegedésére és gázképződésre . Szállt már el nagy duúrral akksi . De kondi is a figyelmetlenség miatt .Az is tud hasonlókat mint egy akku .A Tiefentladung amit ugye a mélymerítés vagy kisűtésnek mondunk ,ugyan olyan veszélyekkel jár mint a töltése .

Órákig tartana megfogalmazni de a lényege gyorsan és tömören ,Bei der Tiefentladung wird eine Zelle eines Akkumulators mit beliebiger Stromstärke soweit entladen , dass die Spannung unter die Entladeschlusspanung  absink (!!) ...weil durch die Tiefentladung können je nach ... Batterietyp unterschiedliche 'Schädigungen' auftreten . Bei einer REICHENSCHALTUNG der Zellen können die Zellen mit der geringsten Kapazität sogar umgepolt werden . Je nach Akkutyp kann eine einzige Tiefentladung einen Akku zerstören . 

Na, szóval azért fontos az akkunk typusát ismerni és nem szidni ,szidalmazni csípőböl a gyártót . A kapacitásukat kel ismernünk .

Áthidalás bikázás , szerintem ...

A mérés a legfontosabb olyan mint a diagnózis és csak utána az injekcijó .. ,-)), mert a kétnapos hullának nem adok vérátömlesztést .

Ha megálapítottam az összeomlott feszkós akksi helyzetét akkor az azonos feszültségű segéd akkum is azonos feszkós pl. 6V =6 V vagy 12V az tizenkettő ... teherautósoknél tapasztalható a 24 és 12 es tűzijáték és gyilkolászás ... az adó lehet szem autónál nagyobb A (Amp.) -számú de kisebb ne legyen . 

Úgy álok oda a segítség nyújtással ,hogy a kaszni nem érhet össze . Mindent kikapcsolok , gyújtik , ablaktörlők és ami csak van minkét karoszériában . Mindkét akku szellöző kupakjait ellenörzöm (!!!) 

Csak most bogarászok az áthidaló kábelért ...Veszem a ( piros) kanócot és csatlakoztatom a hulla lemerült + ra ! A másik végét az adó teli, és azonos vagy nagyobb Amp. akksira . Ez fontos ...

Most a fekete  - NEGATÍV megy az adó segítséget nyújtó teli aksi pólusára . 

Az a lényeg ezek után ,hogy a másik végét nem a roggyant akksira csatlakoztattjuk hanem a legközelebbi (önindító közeli) testhez . Pl. Jó messze az akksitól ...  :-)) :-)) Vitt már el motorháztetőt ...alapon ...de inkább a szemészeti váróterem és a szemmosó víz közelsége szokott nehéz perceket okozni .  ,-))

Ha jól fekszik a két kábel , nem bugdácsolunk benne és nem fog felcsavarodni az indításnál sehová...Akkor indítunk a halott gépnél . röviden és határozottan ... (semmi..: " Te is indics meg ott is "...és hasonló ilyenek) ...

Az egész visszaszerelés pont fordítva mehet ,ahogyan felépítettük .

Részemről elmondtam amit szerettem volna ez ügyben , mindenféle okoskodást kerülve .Soha ne felejtsük el ,hogy a savas akksik között is vannak magas Amp.számúak és igen drága darabok ,amik hosszú évtizedekig működnek és komoly szervizelést igényelnek, odafigyelést . Én vigyázok a kicsikre is .  üdv.

Előzmény: BaGira-79 (168199)
schlumberger Creative Commons License 2019.02.26 0 0 168261

Endrebá, hányra kell ott lenni Szlovákiában?

schlumberger Creative Commons License 2019.02.26 0 0 168260

A szakmámban a generátor teljesítményét Amperben, a dinamóét Wattban adjuk meg.

Furcsa szakmád van...

Előzmény: Dorka 57 (168259)
Dorka 57 Creative Commons License 2019.02.25 0 0 168259

Itt van a kutya elásva. Kicsi az erőmű.

Így számolva az autómban ~2300W-os generátor van.

A szakmámban a generátor teljesítményét Amperben, a dinamóét Wattban adjuk meg.

Előzmény: kavicsos64 (168244)
Törölt nick Creative Commons License 2019.02.25 0 0 168258

E-Mail !!!!!!!!

Qqberci Creative Commons License 2019.02.25 0 0 168257

Az autó generátora csak igen hosszú úton tudja feltölteni az akkut ,ugyanis kicsi a töltéshez a feszültsége ugye csak 14 volt körüli ! Az aksi töltőé meg 16-17 volt is van ,kicsi A-nél kisebb feszültséggel megy nagyobb A-rel meg nagyobb lesz a feszkó is !

Most mindjárt visszaérünk az "alacsony feszülségű áramhoz" és azt nem szeretném... Nálam (Seat Cordoba 1.6) a feszültségszabályzó és az egyenirányító benne van a generátorban, közvetlenül a kefehídra építve (nemrég szedtem szét, kefét kellett cserélni, merthogy 320 000 km van a járgányban és néha felakadt a kefe). A szabályzó tört karakterisztikájú, 14,4 V fölé nem engedi a feszültséget, alatta csak áramkorlátozás van, 50 A. Ez azt is jelenti, hogy indítás után meglehetősen nagy töltőáram van és elég hamar elér az akkumulátor a töltési végfeszültséget, Ez után a bekapcsolt fogyasztók már a generátorról kapnak táplálást, amíg elég a 50 A (elég kell hogy legyen minden gyárilag betervezett eszközre)...

Ahogy az akkumulátor feszültsége nő, a tényleges töltőáram lecsökken, hiszen a generátor feszülségéből le kell vonni az akkumulátor pillanatnyi feszültségét, ez fog áramot áthajtani az akkumulátor belső ellenállásán. 14,4 V elérésekor a töltés gyakorlatilag csepptöltésre vált...

endrebá Creative Commons License 2019.02.25 0 0 168256

Tiszta sor.

Majdegyszer én is odaérek hozzátok, kövesdi kenyeret és a lekvárkészleted felét megvenni.

(mint szoktam)

:-)))

Előzmény: kavicsos64 (168253)
<(*!*)> Creative Commons License 2019.02.25 0 0 168255

Köszi ... :-)

Ezek szerint ez a magyarázat, hogy miért bírja az autóm akkumulátora még a legyártása óta is folyamatosan, hisz áprilisban 11 éves.

A napi használata ennyire jó lehet? ....

Előzmény: kavicsos64 (168250)
endrebá Creative Commons License 2019.02.25 0 0 168254

Ott a helyed neked is barátom.

Előzmény: _nyunyuka (168246)
kavicsos64 Creative Commons License 2019.02.25 0 0 168253

Szívesen mentem volna ! De hamarább jött a meló és már nem is tudok ezen változtatni ,nem szeretek a számból feneket csinálni !

Előzmény: endrebá (168249)
endrebá Creative Commons License 2019.02.25 0 0 168252

Szia te elveszett.. jó régen nem láttalak.

Pedig sokszor elmentem a házatok előtt.  (ugye a ti utcátok végén ütöttek ki egy hangvédő fal-táblát a falból?)

Te nem jössz holnap?

Előzmény: Rendszer.hiba (168247)
Atti6909 Creative Commons License 2019.02.25 0 0 168251

Örömömre szolgált felidézni.:)   Pár napja Dr bubót néztem elalvás előtt.:)  Szépet,s jó álmokat mindenkinek! Hatnak a bogyók,nyugovóra térek.

Előzmény: endrebá (168248)
kavicsos64 Creative Commons License 2019.02.25 0 1 168250

A nagyon lemerült aksikban más folyamatok zajlanak ,azok már az akuk élettartamára vannak hatással ! Már nem emlékszem pontosan de valahogy úgy van ha egy 12 voltos akku feszültsége 11 volt alá esik és ez a lemerült állapot meghaladja a 3 órát akkor az akku elveszti az élettartama felét ,és minden további ilyen állapot tovább felezi az élettartamot ! Ha mondjuk egy 12 voltos akku olyan mély állapotba kerül hogy 7-8 voltos lesz abban már olyan mérvű károsodás lesz amit szerintem nincs olyan töltő ami helyre hozna ! A gyerek kocsijában is ilyen lett az akku, tegnap tettünk bele újat ! Nem járatta a télen és 6,3 ra süllyedt a feszültsége ,a riasztó meg a központi zár elintézte örökre ! 24 órát volt a töltőn és 13,6 fölé nem ment a feszültsége de a levétel után 2-3 órával már csak 12 voltos volt ,ez indításnál már nem is indult volna a motor ! A modern autók 12 volt alatt már nem indíthatóak !

Előzmény: Rendszer.hiba (168247)
endrebá Creative Commons License 2019.02.25 0 0 168249

Ügyes kezű mester vagy.. de elfértél volna az asztalnál mellettünk is.

Előzmény: kavicsos64 (168242)
endrebá Creative Commons License 2019.02.25 0 0 168248

..majd addíg kétszemélyes topiktalálkozókat tartunk..

Akár telefonon is, mikor a Zsebtévéből a FurfangosFrigyes mestert... meg a hétpettyes és a nemhétpettyes katicabogarak különbségeit is megbeszéljük.

Előzmény: Atti6909 (168239)
Rendszer.hiba Creative Commons License 2019.02.25 0 0 168247

Szia Endrebá! Ezt mondták az én aksitöltőmre is. Hát bizony, a totál lemerült halradar aksikat nem hozta helyre sem az, sem a békebeli szovjet időkből származó töltő.

Viszont érdekességképpen... a napelem táblához használatos  MPPT töltésvezérlő az szulfátmentesítő üzemmóddal is bír, az akkumulátor hosszú élettartama érdekében.

Előzmény: endrebá (168240)
_nyunyuka Creative Commons License 2019.02.25 0 0 168246

Jövök!

Előzmény: endrebá (168243)
endrebá Creative Commons License 2019.02.25 0 0 168245

Köszönöm, egyetértünk..

Előzmény: Törölt nick (168241)
kavicsos64 Creative Commons License 2019.02.25 0 0 168244

MTZ-920 ! Abban dupla ventillátor van ! A generátora meg csak 750 W-t Nem szaki volt aki vette rá ! 1500 W alatt még csak szóba se álltam volna az alkatrészessel !

Előzmény: Dorka 57 (168238)
endrebá Creative Commons License 2019.02.25 0 0 168243

Ma is tanultam valamit.  Köszönöm.

A topik húsz éves születésnapjára majd csak odaérsz..  :-))

Előzmény: <(*!*)> (168234)
kavicsos64 Creative Commons License 2019.02.25 0 0 168242

Mennék de erre rá kellett volna készülnöm ! Holnap anyáért megyek reggel ,délután meg víztisztítót kell javítsak, mert eldurrant rajta valami cső délután, és kerestek is telefonon hogy jó volna holnap megnéznem ,mert elöntötte a konyhát ,meg a konyhaszekrényt is !

Előzmény: endrebá (168232)
Törölt nick Creative Commons License 2019.02.25 0 0 168241

az autogenerátorokon is  felvannaktüntetve a müszaki adatok,V.-A.-szám

a müszaki leirásbann. V-szám mindenesetbenn a generátorokon magán is.

(egyenirányito egységbenn)100%-lék ,ahozkell orientálodni..

üdv.

Előzmény: endrebá (168224)
endrebá Creative Commons License 2019.02.25 0 0 168240

Azt én is hallottam hogy van olyan akkutöltő aminek a használatával az elszulfátosodott akksik is helyrehozhatók.. az átlag négy-öt éves élettartamuk duplázható.

DE ez már az ólom-sav reakciók magas szintű iskolája.

Előzmény: kavicsos64 (168230)
Atti6909 Creative Commons License 2019.02.25 0 0 168239

Csatlakozom az előttem szólóhoz.   Kellemes eszmecserét+stb a résztvevőknek! Egyszer én is ott leszek.:)

Dorka 57 Creative Commons License 2019.02.25 0 0 168238

A klíma nem sokat fogyaszt, nem villanymotor hajtja. Az elektromos szervokormány öli meg inkább.

Milyen traktor? Mekkora a generátor?

Az autómban 190A-es. (Volvo S60)

endrebá Creative Commons License 2019.02.25 0 0 168237

..jó, most már értem hogy ez nem a sörény göndörödését jelenti - bár mifelénk a sodrófa még mindíg használatos eszköz és még inkább bonyolítja az értelmezést.

Előzmény: Törölt nick (168227)
<(*!*)> Creative Commons License 2019.02.25 0 0 168236

A munkám nem engedi.  Érezzétek nagyon jól magatokat, mindenkit szeretettel üdvözlök, Lélekben ott leszek.

Előzmény: endrebá (168235)
endrebá Creative Commons License 2019.02.25 0 0 168235

Szia Csillaxem, köszönöm a képeket - te nem jössz holnap?

<(*!*)> Creative Commons License 2019.02.25 0 0 168234

A hidegvérűt elsősorban nehéz munkákra használták: talajmunka, nehéz anyagok szállítása, /fuvarozás/ ...

A könnyű ló inkább hátasnak és könnyű kocsik elé való /személyszállítás / 

A sodrott a kettő közötti ...

Előzmény: endrebá (168229)
Atti6909 Creative Commons License 2019.02.25 0 0 168233

Ingyen kevés helyen osztanak észt..  ez is egy szakma. :) 

Előzmény: kavicsos64 (168230)
endrebá Creative Commons License 2019.02.25 0 0 168232

Hm.. a topikszületésnap holnap lesz tartva a Nyugati pályaudvar mellett a Szlovák sörözőben.

Ha nem túl késő akkor gyere el te is, legyél a vendégem.

Előzmény: kavicsos64 (168225)
Atti6909 Creative Commons License 2019.02.25 0 0 168231

Nem értek a lovakhoz,de tetszenek.  Ezek a gépek más karbantartást igényelnek amire nem vagyok felkészülve.   De meg kell hagyni..... ennek is van varázsa. 

kavicsos64 Creative Commons License 2019.02.25 0 0 168230

Az az üzemi adat a töltési az teljesen más ! A töltő az más feszkóval üzemel ! 150 aksink volt ebből 60-70  körül volt a töltőn és éjjel nappal töltöttünk ! A 24 voltot meg az akkuszervizestől tudom ! De hogy ezt meddig csinálják azt sose mondták el ! Pedig lehet az lenne a lényeg !

Előzmény: endrebá (168224)
endrebá Creative Commons License 2019.02.25 0 0 168229

..meleg és hidegvérű keresztezése..

Ezt se hallottam soha az életben - pedig pölö mészi barátom is sokszor veszi a szájára a kifejezést.

(és nem a sodrófával kapcsolatban)

Előzmény: Negyvenes nő (168221)
Törölt nick Creative Commons License 2019.02.25 0 0 168228

Ügyes tettszik lenni...

Beis fogom a pofàm.

Törölt nick Creative Commons License 2019.02.25 0 0 168227

Suzuki,- merci

Pl, melegvérü- hidegvérü.

Ügetö,-nehez fizikai munka.

Ennyi , ezt a részét aki tartja tudja, nemcsak dumàl róla. . 

Volt nekem kisbéri félvér herélt lóvam is fedeztetés útàn hogy megnyugodjon kanca melett kiherélik,a fedező mén az aki olyan génnekkel rendelkezik amivel akàr tovàbb tenyésztés lehetséges.

Most egy csődör mura pónim van 125 mar magas , neki lessz majd kanca és had legyen csikó.

Nekem ez egy szép nap volt, 

Előzmény: endrebá (168219)
<(*!*)> Creative Commons License 2019.02.25 0 0 168226

:-)

Melegvérű ... magyar ló:

Sodrott:

Hidegvérű:

Előzmény: Negyvenes nő (168221)
kavicsos64 Creative Commons License 2019.02.25 0 0 168225

Miről vagyok lemaradva ? Hol van a söröző ? A gyerek is vett egy 600-as Suzukit 2 hengeres V motor hajtja ! Egyet nem szeretek benne meztelen motor ,mondtam neki ha elesik vele akkor gipsz lesz ,ezzel számoljon !

Előzmény: endrebá (168207)
endrebá Creative Commons License 2019.02.25 0 0 168224

Szia kavicsos, pedig Qqberci a helyes normál-adatot mondja.

Te extra-adatot mondasz amitől tartósan hamar kipukkanna az akksi - csak nagyritkán szabad megmutatni a 12Voltosoknak a huszonnégyes töltőfeszültséget.

Előzmény: kavicsos64 (168218)
Atti6909 Creative Commons License 2019.02.25 0 0 168223

Megtaláltátok a képeket?   Jó lenne tudni,mert nekem nehezen sikerült.

Törölt nick Creative Commons License 2019.02.25 0 0 168222

Igen kanca volt kettö bemeneti nyílàs volt ,hidd el, van fotom is a lóvaglàsról is csak nem rakom ide fel,😁

Előzmény: triplaharom (168220)
Negyvenes nő Creative Commons License 2019.02.25 -1 0 168221

Sodrott ló a meleg- és a hidegvérű keresztezése. Egyik szülő ilyen, másik olyan

Tévesen gondolják heréltnek

Előzmény: endrebá (168219)
triplaharom Creative Commons License 2019.02.25 0 0 168220

Biztosan kanca volt ?  (:-)))

Előzmény: Törölt nick (168213)
endrebá Creative Commons License 2019.02.25 0 0 168219

..mondd kérlek.. mitől sodrott egy ló?

Mert egy rézkábel tudom hogy mitől nevezhető sodronynak - de egy ló..?

Köszönöm a jókívánságokat, majd holnap híre jön hogy hogyan sikerül a rendezvény.

kavicsos64 Creative Commons License 2019.02.25 0 0 168218

Ezt azért vitatom ,én már voltam akkuszervízben ! Amiket ott művelnek nem is hinnétek ! Ha egy akkuban az ólom cellák salakosak lesznek azt mondta a szaki bácsi akkor nem 15-16 volttal kezdik tölteni hanem 24 volttal lebombázzák róla ! Azt mondta a bácsika ezt azért kell csinálni mert az ólomba is az áram belemegy átjárja de ha az ólomszúlfát,ez olyan reveszerűség rárakodik az akku gyorsan lemerül ,nem tudnak az elektronok átjárni az ólmon  !

Előzmény: Qqberci (168198)
kavicsos64 Creative Commons License 2019.02.25 0 0 168217

Az szuper ! Ha a fogyasztókat rákapcsolod úgy is lemegy az akár 1 voltot is csökken !

Előzmény: BaGira-79 (168194)
kavicsos64 Creative Commons License 2019.02.25 0 0 168216

Hát ezt azért nem állítanám hogy nem lehet baj ! Volt már a környéken több garázs ami lángra gyúlt az akku töltésétől ! Volt ahol az akkutöltő lett zárlatos és az gyújtotta fel ,volt ahol az akku gőze robbant fel az ugyanis robbanóképes ! Jobb elővigyázatosnak lenni ezzel !

Előzmény: Tóni bácsi (168187)
<(*!*)> Creative Commons License 2019.02.25 0 0 168215

Mérted? ... Mert a 9q-s kanca nem kicsit sok ...

Valamilyen fajta, vagy csak egy hidegvérű, kvázi muraközi? ...

kavicsos64 Creative Commons License 2019.02.25 0 0 168214

Az autó generátora csak igen hosszú úton tudja feltölteni az akkut ,ugyanis kicsi a töltéshez a feszültsége ugye csak 14 volt körüli ! Az aksi töltőé meg 16-17 volt is van ,kicsi A-nél kisebb feszültséggel megy nagyobb A-rel meg nagyobb lesz a feszkó is ! A töltőnek is ezen a magas feszültségen is 10-12 óra kell a feltöltéshez ! Na most ha egy autó megy ott bizony fogyasztás is van nem csak a töltésre van a generátor ! Lámpa ,gyújtás , a klímáról már nem is teszek említést ,mert az a generátor gyilkosa meg az akkué is ! Ezekkel a sok fogyasztóval ha mind megy a generátor teljes áramát le lehet fogyasztani ,de akkor mi megy az akkunak ? Volt már erre példám hogy a traktoron és a pótkocsin a sok fogyasztó és a klíma menet közben leszívta még az akkut is !

Előzmény: Mlle. Grenelle (168185)
Törölt nick Creative Commons License 2019.02.25 0 0 168213

Szia. Képzeld ebbe a szép időben én egy nagyon szép erősen sodrott kb-9q-às nagy kanca lóvon lóvagolhattam, 

Ez is egyfajta ló erő szépség volt ,meg az öröm is . 

Érezd jól magad holnap, és mindenki màsnak is jó szorakozàst. 

Előzmény: endrebá (168207)
endrebá Creative Commons License 2019.02.25 0 0 168212

Igen, erre mondta Atti hogy egy műalkotás volt a gép.  A kormányszorítótól a márkajelzésig mindenféle alkatrésze egy-egy kézművesremek volt.. nem is lett elterjedt világmárka.

Én például soha nem is hallottam még a márkanevet sem..

Előzmény: Törölt nick (168209)
kavicsos64 Creative Commons License 2019.02.25 0 0 168211

Amíg a feszszabályzód be nem hal !

Előzmény: Tóni bácsi (168182)
Atti6909 Creative Commons License 2019.02.25 0 0 168210

Na tessék... amiből kettő van az má nem is oly ritka.. :)  

Előzmény: Törölt nick (168209)
Törölt nick Creative Commons License 2019.02.25 0 0 168209

igy jobbanláthato...

Előzmény: Törölt nick (168208)
Törölt nick Creative Commons License 2019.02.25 0 0 168208

tessék...

üdv.

Előzmény: Atti6909 (168205)
endrebá Creative Commons License 2019.02.25 0 0 168207

Szervusztok barátaim, hihetetlen hogy mennyit beszélgettetek mióta nem láttam..

Itt volt azóta tavasz és kipróbáltam a fiam nagymotorját, aztán megint tél és reszkettem a motor rendszámtábla tartó szerelése közben mint a nyárfalevél.. és ma megint tavaszodni látszott úgyhogy építettem a kúpos méterfa-hasítót.

Holnap úgy nulahéttől tíz óráig hegesztgetek még pár centit, kipróbálom hogy üzem közben hol lesznek a hasítógép gyenge pontjai - aztán elindulok a Szlovák söröző irányába, hogy topikszületésnapot ünnepelhessek veletek.

14 30-ra fölérek, 17 órára pedig összetologatjuk a leghátsó asztalokat és padokat.

A találkozós "kemény mag" -on kívül remélem mások is eljönnek, lényeg hogy mondják be a topik nevét.

Mi pedig megpróbáljuk kitalálni hogy nick szerint kihez is van szerencsénk.

endrebá Creative Commons License 2019.02.25 0 1 168206

Szervusztok barátaim, hihetetlen hogy mennyit beszélgettetek mióta nem láttam..

Itt volt azóta tavasz és ki9próbáltam a fiam nagymotorját, aztán megint tél és reszkettem a motor rendszámtábla tartó szerelése közben mint a nyárfalevél.. és ma megint tavaszodni látszott úgyhogy építettem a kúpos méterfa-hasítót.

Holnap úgy nulahéttől tíz óráig hegesztgetek még pár centit, kipróbálom hogy üzem közben hol lesznek a hasítógép gyenge pontjai - aztán elindulok a Szlovák söröző irányába, hogy topikszületésnapot ünnepelhessek veletek.

14 30-ra fölérek, 17 órára pedig összetologatjuk a leghátsó asztalokat és padokat.

A találkozós "kemény mag" -on kívül remélem mások is eljönnek, lényeg hogy mondják be a topik nevét.

Mi pedig megpróbáljuk kitalálni hogy nick szerint kihez is van szerencsénk.

Atti6909 Creative Commons License 2019.02.25 0 0 168205

Megbeszélés szerint feltöltöttem volna képeket egy Hoffman 175 motorról,de a rendszer nem engedte..:(    Az indafotón lenyomozható........   Feltöltő: Atti6909   Album: Hoffman175      Linkelni sajnos még nem tanultam meg, de remélem a fenti adatokkal a kíváncsiak meg tudják tekinteni.  

Törölt nick Creative Commons License 2019.02.25 0 0 168204

Szép estét.

Basszus ,az hogy segítettem azt gondoltam talàn énis ha igy jàrok akkor segítenek,de azt hogy a férfiak igy kihasznàltak akkor akik ezt tudhattàk volna nem igy tettek, és hagytàk hogy na majd ha ök eltüntek akkor majd utànna öket mà nemizgatja, hogy milessz ,velem.

Érdekes ...

Hogy engem mindig àtvàgnak ez rossz, többet azt hiszem nem àllók meg segíteni senkinek.

Köszönöm vàlaszod.

Előzmény: Törölt nick (168191)
cyr45 Creative Commons License 2019.02.25 0 0 168203

Az a gond, hogy ennél az autónál a szivargyujtón át nem menne a töltés, mert, ha a gyújtást leveszem, akkor az is lekapcsolódik.  Ergo, ellenkező irányba is csak akkor mehetne benne a delej, ha rajta lenne a gyújtás! Azt meg azér' talán mégse...:-)

De az megnyugtató, hogy azt mondjátok, tölthető lesz az akku kiszerelése nélkül, nem csinál bajt.

Remélem, minél később fog erre sor kerülni! 

Előzmény: Qqberci (168189)
Törölt nick Creative Commons License 2019.02.25 0 0 168202

Szia, az igaz hogy útànna nem mentem vele,de màsnap igen, mostmàr ezt is tudom.

Köszönöm,

Előzmény: Qqberci (168190)
<(*!*)> Creative Commons License 2019.02.25 0 0 168201

Részvétem ...

Volt három citroenem .... remélem nem lesz több ...

Előzmény: BaGira-79 (168200)
BaGira-79 Creative Commons License 2019.02.25 0 0 168200

Ez egy ZX. 😊

A 2CV-höz volt már szerencsém, az egy elmebeteg autó. 😀

Bár a ZX-et is szoktam plüsskacsának hívni a belseje és a hasonlóan beteg dolgai (mint pl a passzív hátsókerék-kormányzási rendszer) okán. 

Előzmény: Törölt nick (168197)
BaGira-79 Creative Commons License 2019.02.25 0 0 168199

1-2 percig mindenképp, és ráadtam a tompítottat is.

Előzmény: claas patrol (168196)
Qqberci Creative Commons License 2019.02.25 0 0 168198

A 12 V-os ólomakkumulátor töltési végfeszültsége 14,4 V. A 14,36 V egy jó érték...

Törölt nick Creative Commons License 2019.02.25 0 0 168197

ez szuper,a töltésifeszültség (amit a generátor lead)

13,8V - 14,6V-repülhet a "citerone" ha ha

csak nem -val jársz

üdv

claas patrol Creative Commons License 2019.02.25 0 0 168196

Meddig járt a motor az indítás után és mit tud a generátorod ,(tölteni ) ??

claas patrol Creative Commons License 2019.02.25 0 0 168195

:-)) Csak egy négyes alát , vagy egy erős hármast .  :-))  De most átbicegek egy kezelésre ..., aztán majd ... talán .  ,-) :-)) 

(fájós lábbal még olyat írnék ,hogy magamra 'boórítom' a haragos ráncos homlokokat)  ... xDD  :-))

Előzmény: triplaharom (168192)
BaGira-79 Creative Commons License 2019.02.25 0 0 168194

Jelentem, én pedig visszatettem a Citroenba az akksit. Beindítottam a motort, majd mértem egy feszültséget járó motornál...

A 14,36V nem sok egy kicsit?.. 🤔

Qqberci Creative Commons License 2019.02.25 0 0 168193

Korrekt...

triplaharom Creative Commons License 2019.02.25 0 0 168192

Ez így igaz, de ő nem tudhatta ezt.   A segítőszándékért én adok neki 1 csillagos piros pontot !

Törölt nick Creative Commons License 2019.02.25 0 0 168191

maga kis észlény...

ha startsegitségetad ,miután a piros feketekábal" bekötve",

az inditandojármünél ,a feketét nem "direkt"bekötni ,

aku.minusztol, akuminuszig,hanem (látod a képen hova"csiptette"a minuszt)a motorblokkon egy

"földelt"helyre "csiptetni"

mielött a segitségreszorulo gépjármü indit ,elösször bekell a segitségetado

jármüvet inditani .,kimélendö a segitségetado akumolátort .Nem merülle

a Tied igy biztosan ..

Te állomotorral adtál startsegitséget,az volt a baj..

üdv.

Előzmény: Törölt nick (168184)
Qqberci Creative Commons License 2019.02.25 0 0 168190

Nyuszókának kivételesen igaza van, a bikázás után kellett volna egy kis töltés vagy menni a kocsival 15-20 km-t, hogy visszatermelődjön az elfogyasztott villany...

Qqberci Creative Commons License 2019.02.25 0 0 168189

Amíg még voltak rendes telek és néha kinn maradtunk egy hétre Gárdonyban, ott kinn állt a kocsi a mínusz akárhány fokban napokig. Olyankor a szivargyújtó csatlakozon át kapott folyamatosan  valamennyi töltést, tán 1-2 A-t, ami "életben tartotta" az aksit és kompenzálta a mindenféle elektronika fogyasztását.

Előzmény: cyr45 (168186)
*Steve Creative Commons License 2019.02.25 0 0 168188

ezzel azért vitatkoznék Tóni bácsi .  utána meg taníthatja újra az elektronikát pl a rádió is kérni fogja a biztonsági kódot a komfortelektronika meg elfogja felejteni a már beállított dolgokat  ha sokáig fesz nélkül marad . Abban igazad van hogy a kütyük nem lesznek fesz alatt kivéve ha ha a kasznira teszik a negatív kábelt 

Előzmény: Tóni bácsi (168187)
Tóni bácsi Creative Commons License 2019.02.25 0 0 168187

Nos, ha neked olyan ultramodern járgányod van, akkor sem kell kivenned az akkut.

Leveszed a test kábelt az akku saruról, és úgy teszed rá a töltőt! Így semmilyen elektronika nincs feszültség alatt, tehát nem lehet baj.

Előzmény: cyr45 (168186)
cyr45 Creative Commons License 2019.02.25 0 0 168186

A régi kocsijaimmal én is mindig ezt csináltam, csak azért kértem tanácsot a "szakitól", mert ez a

mostani agyon van már elektronizálva, fedélzeti számítógép, és az ehhez kapcsolódó nyalánkságok...

Töredékét sem használom a funkcióinak, de vannak, mert ez már egy ilyen autó.

Azt meg nem szeretném, hogy egy ilyen dologgal elcsesszek valamit, gondolom, érthető módon!

Előzmény: Tóni bácsi (168182)
Mlle. Grenelle Creative Commons License 2019.02.25 0 0 168185

Szia.

Én arra tippelek, hogy az a bikázás durván leszívta az akkut, és utána valamiért nem töltődött vissza, és lemerült...

...ez, elvileg és gyakorlatilag is, előfordulhat. Túl kicsi volt az akku teljesítménye a nagy géphez, és utána valamiért a generátor nem tudta újra feltölteni.

Avagy a szőke (én) már megint olyasmibe ártotta bele magát, amihez totál fű...

Törölt nick Creative Commons License 2019.02.25 0 1 168184

Sziasztok...

Bikàzàs ? Annó  (suzukim ) 993 köbcentis volt, bikàztam egy 2500- köbcentis opelt, akksim 12V- 45- Amperes volt, 

Mitöl volt az hogy màsnap a sajàt autóm nemtudtam elindittani, sajnos olyan helyen laktam akkor hogy szomszêdom nemvolt, és autós se sehol,- kijött a cég akitöl vettem a (lemerült ) akksit és ful lemerült és 20%-os volt a gondozàs mentess akksi, garanciàs volt ,. Kicserélték hàla isten utànna pöcc- röff indult még két évig, 

Kérdés egy magasabb erősebb autó bikàzàsàval sajàt kisebb autóm igy akumulàtór szempontból tönkre mehet?

Mert akkor figyelek kinek ,mikór mit segítek, mert most is suzukim van csak 1,3-as.

Köszönöm vàlaszokat.

Törölt nick Creative Commons License 2019.02.25 0 0 168183

Szia, 

Előzmény: citys (168179)
Tóni bácsi Creative Commons License 2019.02.25 -1 0 168182

Korábban írtam, hogy téli időszakban a viszonylag rövid utak miatt én is ráteszem az akksira időnként a hálózati töltőt. Marad a helyén, még soha semmi bajom nem származott belőle. Ilyenkor semmilyen fogyasztó nincs bekapcsolva.

Hogy ez most jó, vagy nem, azt nem mondanám 100%-ra. Én így csinálom.

Előzmény: cyr45 (168172)
citys Creative Commons License 2019.02.25 0 0 168181

Van itt villamos mérnökhölgy is. Majd ő elmagyarázza a mágnest.  :-D

Előzmény: Qqberci (168180)
Qqberci Creative Commons License 2019.02.25 0 0 168180

Ezen még dolgozz egy kicsit, mert így nem meggyőző... :-DDD

Előzmény: claas patrol (168177)
citys Creative Commons License 2019.02.25 0 0 168179

Szevasztok. Alakulok.

Mlle. Grenelle Creative Commons License 2019.02.25 0 2 168178

Jó reggelt kívánok!

claas patrol Creative Commons License 2019.02.25 -1 0 168177

"- Csak azt szerettem volna, ha elmagyarázod, hogy hogy van az áramnak feszültsége :-DDD..."

- Látom nem bírod ki (?) .... Akkor induljunk abból ki . Pl. az áramot a feszültség hajtja körbe majd a rendszerünkön .(áram= áramlás , feszkó =feszültség..+ ...) Szerintem  szoros összefüggés van , méghozzá matematikai arányosság is . Úgy is mondhatjuk (ha nem helyes magyar szövegkörnyezettel is, ...már uram bocs de körbeírható megértési szinten ,ha és amenyíben van fogadó képesség is ),tehát  megfogalmazva a feszültség és a hatására meginduló áram egymással egyenesen arányos , az arányossági tényező pedig maga az Ohm az ellenállás  . Máshogyan mondva , minél nagyobb a feszkó , annál nagyobb áram folyik majd azonos ellenállás esetén . Továbbá azonos feszültség esetén minél nagyobb az áramkörünk  ellenállása , annál kisebb áramerősséget fogunk kapni .

Így az   adottnak vesszük az áramunk körbehajtó feszültségét , ... akkor csak egy dolog szabhat gátat az áramerősségnek , ez pedig az Ohm (ellenállás)  . Az ellenállás az az érték , amellyel a vezető korlátozza a töltéshordozók haladását áramolását , magyarul fékezi , vagy is ellen áll annak .

Az elektrongyok azonban nem úgy mennek át a kanócunkon , mint húgy-csövünkön a vizeletünk prosztata gond mentesség esetén . Ha nem ,az elektrongyokok a 'fématomok' között próbálnak haladni , ezért az áramlás nem akadálytalan . Valahogy úgy gondolom vagy is.. képzelem  el ezt a dolgot , mintha a tűzfalba malterral berögzített téglák  - mely még ráadásul nem is mozdul -... kellene mászkálniuk a sorokban előre szóval..haladniunk kell . Dolgozniuk kell végezni így a munkájuk azért , hogy az ellenállás ellenében fenntartsuk az áramlást . Ez a meló azonban hővé alakul , így a kanóc=vezeték , amelyben az áram folyik , melegszik , felmelegszik pontosan . Ezért kell vigyáznunk arra , hogy a vezeték ellenállása alacsony az az kicsi legyen , és.. ill. vagy az áramerősség se legyen nagy . 

Így visszatérve az Ohm-ra is   a villanyos ellenállásunk azt mutatja  majd , hogy a villamos áram 'akadályozása' milyen és mekkora mértékű . Minél nagyobb az ellenállás értéke , annál erősebb az áram fékezése . 
A  mértékegysége =(ohm) 'Omega' ,... míg a jele a nagy R -betű .

Végül a feszkó izé  'feszültség' , áramerősség valamint az  ellenállás összefüggése (Ohm törvény ) az az ami a Patrol papi URI modora ,-)) ,mert nem vonja kétségbe sem a jó indulatodat ,sem pedig az inteligenciádat , tehát könnyű megjegyezni szerintem U = RI 

Most figyelj lécci a kérdésedre a válasz érdemben . Egy adott elektromos kütyűröl egy mértékkel akarjuk megadni , hogy mekkora 1; áramerősséget hoz létre , adott 2;feszültség mellett , akkor használjuk a teljesítményt . (áramerőség ,feszkó , teljesítmény). Megint csak a 3 vigyori :-D miatt volt csupán .  ,-)) :-))
A teljesítmény jele : P .... mértékegysége  W (watt) ... Tehát áramerösség hoz létre, egy adott feszkó mellet ....stb... így van az áramnak feszkója is.    ,-))
számszerítése   P=U * I  (áram) 

Végezetül az elektrongyok áramlását  hívjuk áramnak . (Vil. ár.)...Te is a múlt század tájékán még úgy tanultad , miszerint az áram a + az az pozitív saroktólfog folyni a negatív felé .(ne is tagadd !) ...Aztán végre sikerült pont a fordítottját be is bizonyítani ,de addigra számtalan fizikai úgynevezett 'törvényeket' lefixáltak és tanították a felső fokon is erre a téves "szabállozásra" ,így aztán kitalálták mára , hogy jelöljük csak meg a negatív sarkokat pl. + az az pluszal . És , persze a másikat is forditsuk csak meg, a pluszból így lett  - minusz. Aztán el is nevezték fordított jelölésnek , az az "KONVENCIONÁLIS" áram-irányítás címen ,de technikai áramírányitás címen is ,hogy minnél egyszerübb legyen belegabajodni .Még hozzátették a "fizikai áramirányitás" cimkét is ,de ez csak hab a tortára .   xdD  :-))

A hülyeség is lehet azért Isten ajándéka ,csak hát visszaélni nem kellene enyire vele , szerintem   ,-))

Berci bátyó, ha megbuktam a pótvizsgán ,akkor meg is gyónyom bűneim és ismereteim hiányosságait . Semmiféle hittvitát nem kivántam és kivánok kezdeményezni . Szakmai kifejezéseim lehetnek pontattlanok és rengeteg íráshiba és mondatszerkezeti baki is hemzseh nyilvánvalóan a fennti sorokban . Azért egy kegyelem kettesre számítok a vizsgádon , remélve a jó szándékodban . (csak ne bikázz soha úgy aksit ahogy kezdted mondani) ...   xDD  ,-)) üdv.

Előzmény: Qqberci (168131)
claas patrol Creative Commons License 2019.02.25 0 0 168176

Szia, ilyenkor nem csak az a gond , miszerint a teljes kapacitás ca. 20-30%-a alá eset az akku , hanem a generátorod gyorsan töltötte vissza , szakaszos töltés helyett . A többi fizkém ami lejátszódott benne , meg nem számít ,mert a lényeg ,hogy kaptál egy másikat .      ,-))

u.i. Ha és emenyiben a 2 óra helyett, pl. állt volna 2 napot a járgány , nem cserélték volna ki , szerintem .  üdv.

Előzmény: Dorka 57 (168175)
Dorka 57 Creative Commons License 2019.02.25 0 0 168175

Elsősorban igaza van triplahárom kollégának.

Lehet tölteni, nem szokott semmi bajt okozni.

Ha egyszer nem indul reggel, csere.

Velem történt, hogy hosszú úton elfáradtam kiálltam egy parkolóba kb 2 órára. 

Rádió bekapcsolva maradt, de elszundítottam. Felébredve indítanám, de csak kattan a behúzótekercs aztán semmi.

Elmentem egy kv-ra + wc, kb 20 perc, visszatérve indítom nehezen fordult, de elkapta. 

Hosszú autópályamenet közben történt, tehát elvileg teljesen töltött volt. 2 éves Bosch s3 akksi volt.

Bónusz, hogy garanciában kicserélték.

claas patrol Creative Commons License 2019.02.25 0 0 168174

Igen Pista , azért is fontos amit mondtál , mert így az akksik kapacitás efektusát a teljes feltöltettlenség esetén nem veszíti el . Valaki írta ,hogy az önindításnál akár 10 V ig is leesik . Na amikor így mégsem indult ,és áll a kocsi egy napon túl (mármint a leszívott akksi), akkor az az akku már (ha nem túlméretezet Amperszámú) ,akkor annak annyi  a további indítások megbizhatósága terén . Lehet az akár milyen matricával díszitett és névre keresztelt ,szerintem . Az akksi teljesítménye ca 20% alá merül akkor is K.O. (onnan tölteni sem egyszerű kihívás ezt írtam Berci bátyónknak , csak lovagol valamin (?)....  vagyis feszűlne valami , ami ugye még nem áramól , ?  most" levizsgáztatna "áramerősségből ... ,-)) ...de psszt .  ,-))

De erröl nem kívánok szájbarágósdizni , legyen mindenkinek a hite és tanultsága szerint . Ismered a T4 Szinkrót a VW kisbuszt , az indító aksija 8 éves és az állófűtés ,hűtöszekrény és egyébb belső ellátó akksija meg 7 éves . Rá lehet bárkinek mérnije . No namen akksik , az az minden A = Amp. egy euro alatti árban vásárolt .Ügyes az ember akkor 90 cent körül lehet mazsolázni ,kis szerencsével .

MTZ és a Jumz 24 V -vel indul ,nem csak súlyra könnyebb cipelni a savas dobozokat , hanem nagyon hosszú ideig megbízhatóan bevethetők . A családban 12 drb 100 A -körüli  akksik dolgoznak , nyilván odafigyel az ember az ilyen apróságokra is .

Ez csak egy egyéni gondolat volt (gyakorlat is ,... de psszt ...) , még véleménynek sem szánom .  ,-))

Előzmény: triplaharom (168173)
triplaharom Creative Commons License 2019.02.25 -2 0 168173

5000 Ft környékén kapható "fentartó" töltő, csak akkor tölt ha igényli az akksi. De ha már a végét járja, akkor úgyis cserélni köll, mert előbb utóbb ott fog hagyni 1 parkolóban, végkimerülésre hivatkozva ...

cyr45 Creative Commons License 2019.02.24 0 0 168172

Látom, te profi vagy.  Lenne egy kérdésem.  Az idei télnek lassan vége, de alighanem lesz jövőre is!

Peugeot 208 1,6 HD öt éves, az akku eredeti, eddig (kopp-kopp) nem volt gond vele.:-)

Napi használatban van, de jellemzően városi forgalomban, hosszabb út viszonylag ritkán fordul elő.

Ezért is szép tőle, hogy a télen is pöccre indult!  De, ha majd esetleg nem lesz így arról kérdeznék:

Megtehetem e (amit a régi, elektronika nélküli autóimmal símán megtettem) hogy az akkumulátorra

-anélkül, hogy kiszerelném a kocsiból- egy "háztartási" töltővel rátöltök?...  Vagy ez bajt fog okozni?

Mert, ha majd esetleg nem fog indulni az autó, mondjuk nagy hidegben, nekem ez lenne a

legegyszerűbb megoldás, inkább kivárnám azt az időt, amig az akku ismét életre kap, nem hívnék

"bikát," azaz segítséget!   Mi a véleményed, lehetséges lenne ez?...

Előzmény: Dorka 57 (168150)
Qqberci Creative Commons License 2019.02.24 0 0 168171

Jó is az, mikor ég a szelén :-DDD...

Előzmény: Dorka 57 (168170)
Dorka 57 Creative Commons License 2019.02.24 0 0 168170

Nekem egy magyar HITEKA szelénes volt, mérete mint a 120 literes Lehel hűtő :-)

A hálózati biztosíték nem szerette, pedig a hegesztőgépet elbírta.

Előzmény: _nyunyuka (168166)
Qqberci Creative Commons License 2019.02.24 0 0 168169

Nagyjából stimmel... 1971...

Előzmény: Dorka 57 (168168)
Dorka 57 Creative Commons License 2019.02.24 -1 0 168168

Dinamo = egyenáram

Hegesztődinamó = szabályozható egyenáram

Zsiguli -› az összes elektronika egy rádió, ha van benne és egy feszültségszabályzó, ha kicserélték az eredetit.

Mai viszonyok között egy 50+ éves konstrukció nem releváns.

Előzmény: Qqberci (168167)
Qqberci Creative Commons License 2019.02.24 0 0 168167

Láttam én már Zsigát bebikázni hegesztődinamóról... Az volt kéznél, de túlélte...

Előzmény: Dorka 57 (168165)
_nyunyuka Creative Commons License 2019.02.24 0 0 168166

Van otthon olyan orosz szörnyetegem, amivel lehet akkut tölteni és bikázni is. Benne V43 diódákkal :-).

Dorka 57 Creative Commons License 2019.02.24 0 0 168165

Azért tettem idézőjelbe :-)

De ipari, bikaként is használható töltőt nem nagyon látni még szervizben sem.

Előzmény: Qqberci (168161)
Dorka 57 Creative Commons License 2019.02.24 0 0 168164

Abban valóban nem, csak zörgött. Bár anno a Moszkvicsomban szépen csendben elszakadt.

Nincs baj a szíjjal, csendes és kibírja a csereperiódust. Nekem soha nem volt bajom vele.

Régebben kétsoros láncok voltak, újabban csak egysoros biciklilánc van, hihetetlen pocsék minőségben.

Szakadnak, nyúlnak. Opel, VW csinál olyant, hogy indításnál átugrik néhány fogat, aztán nem indul.

Mindez a környezetvédelemmel betakarva, a belső súrlódás csökkenésére hivatkozva.

Most éppen egy Honda dízel van nálam műsoron, már másodszor láncszakadás miatt.

A megnyúlt lánc miatt is jönnek a motorgondok, nehezen indul, csörög, gyenge, sokat fogyaszt stb.

Mert megváltozik a főtengelyszenzor és a vezérműszenzor közötti távolság, kiesik a két mért jel a tűrésből és vége.

Ilyeneket a szíjas motor nem csinál. 

Előzmény: BaGira-79 (168154)
Qqberci Creative Commons License 2019.02.24 0 0 168163

Ha az van kéznél...

Előzmény: BaGira-79 (168162)
BaGira-79 Creative Commons License 2019.02.24 0 0 168162

Ágyúval verébre? 😳

Előzmény: Qqberci (168161)
Qqberci Creative Commons License 2019.02.24 0 0 168161

Nem mondtam, hogy háztartási töltő :-)))

Mlle. Grenelle Creative Commons License 2019.02.24 0 0 168160

Lehet, azért gondolkodom így, mert autós pályafutásom java részében automata váltós kocsikat vezettem?

Előzmény: Dorka 57 (168147)
BaGira-79 Creative Commons License 2019.02.24 0 0 168159

Az más. Bunkó sok van. 😔

Bár vezettem Suzit pénteken. Jó kis háromhengeres... Kormányozni meg -a ZX-hez képest- olyan, mint egy gokartot. 😊

Előzmény: Negyvenes nő (168158)
Negyvenes nő Creative Commons License 2019.02.24 -1 0 168158

Nem látták, milyen. Odamentem segítséget kérni, közöltek, nem

Előzmény: BaGira-79 (168157)
BaGira-79 Creative Commons License 2019.02.24 0 0 168157

Jaaaa... Én sem Suzukiznám össze a kezem... 😃

Előzmény: Negyvenes nő (168156)
Negyvenes nő Creative Commons License 2019.02.24 -1 1 168156

Suzuki Swift

Előzmény: BaGira-79 (168155)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!