Keresés

Részletes keresés

Jolida Creative Commons License 2022.03.13 0 0 182317

Ebben én nem lennék biztos (mármint az USA-ban történő szabadalmaztatás esetén).

 

"E törvény értelmében már az új és hasznos találmány feltalálójának alanyi joga volt a
szabadalomra, melyet a törvény az ún. „first to invent” elv alkalmazásával juttatott érvényre.
Ennek értelmében azt illette meg a szabadalmi elsőbbség, aki bejelentéstől függetlenül hi-
telt érdemlően bizonyítani tudta, hogy az Egyesült Államok területén ő végezte elsőként az
adott feltalálói tevékenységet, és ezt követően nem titkolja el a találmányt vagy nem mond le
arról."

Előzmény: öreg_néne_b (182314)
fehérkutya Creative Commons License 2022.03.13 0 0 182316

Arra akarok kilyukadni, hogy szerintem ember önszántából nem használ ólommentest, csak ha muszály.

Sokkal gyengébben fut, több folyasztószer kell ( amit macerásabb lepucolni ). Forrasztás csúnyább és ridegebb lesz.

 

 

 

Előzmény: ksanyi52 (182311)
naivkezdo Creative Commons License 2022.03.13 0 0 182315

Mindenre, is:)

Előzmény: Jolida (182313)
öreg_néne_b Creative Commons License 2022.03.13 0 0 182314

Az alkohol valóban nem szabadalmaztatható, de az, hogy beletegyék a benzinbe, igen. Persze, csak akkor, amikor ez még új ötletnek számított, ma már nem.

Előzmény: Jolida (182313)
Jolida Creative Commons License 2022.03.13 0 0 182313

"Az ólmozott benzint a General Motors és Thomas Midgley Jr. fejlesztette ki a belsőégésű motorokban az üzemanyag optimális égését elősegítő anyagként. A hasonló hatású etanol természetes anyag lévén nem volt szabadalmaztatható, ezért a problémát inkább mérgező adalékkal oldották meg. "

 

Lám, lám mi mindenre jó az alkohol. :-p

Előzmény: naivkezdo (182312)
naivkezdo Creative Commons License 2022.03.13 0 0 182312
ksanyi52 Creative Commons License 2022.03.12 0 0 182311
Előzmény: fehérkutya (182303)
endrepp Creative Commons License 2022.03.12 0 0 182310

Ónozott tartályban kell érlelni, új irányzat, ha a fa hordónak nincs meg a minőségi doksija. :)

Előzmény: öreg_néne_b (182309)
öreg_néne_b Creative Commons License 2022.03.12 0 0 182309

Az ivóvíz csöveket is lágyforrasztják. Na, de ki iszik vizet, ha van pálinka is? ;)

Előzmény: endrepp (182307)
endrepp Creative Commons License 2022.03.12 0 0 182308

Akkor mit kerülsz? :)

Előzmény: fehérkutya (182306)
endrepp Creative Commons License 2022.03.12 0 0 182307

Hagyományos sajtreszelőnk is az volt, meg a paradicsom passzírozó, már nem az, változnak ezek a dolgok, lehet felhagyok pálinkafőzőnél a lágyforrasztással, ha már ennyit témáztunk rajta. :)

Előzmény: öreg_néne_b (182302)
fehérkutya Creative Commons License 2022.03.12 0 0 182306

Egyébként én is ólmos lágyforrasszal raktam össze rendszert. Nem gondolom, hogy jelentős hatása lenne.

Előzmény: fehérkutya (182305)
fehérkutya Creative Commons License 2022.03.12 0 0 182305

Nem gondoltam volna. Aki tudja,kerüli. Én is.

Előzmény: öreg_néne_b (182304)
öreg_néne_b Creative Commons License 2022.03.12 0 0 182304

Ólommentes forrasztóónt használunk már régóta.

Előzmény: fehérkutya (182303)
fehérkutya Creative Commons License 2022.03.12 0 0 182303

Amit hagyományosan (forrasztó) ónnak nevezünk, annak jelentős része ólom.Beszélhetünk ólommentesről,aki tudja az kerüli.

Előzmény: öreg_néne_b (182300)
öreg_néne_b Creative Commons License 2022.03.12 0 0 182302

A hagyományos húsdaráló is ónozott.

Előzmény: barkócza (182301)
barkócza Creative Commons License 2022.03.12 -1 1 182301

Igazából a konzervbobozban az ón tetején is van még egy lakkréteg. A konzervlakk egy külön kategória a festékiparban.

Előzmény: öreg_néne_b (182300)
öreg_néne_b Creative Commons License 2022.03.12 0 0 182300

Minthogy a konzervdoboz közvetlenül érintkezik az élelmiszerrel (sőt, abban hőkezelik, főzik meg) több, mint csomagolás.

Előzmény: endrepp (182299)
endrepp Creative Commons License 2022.03.12 -1 0 182299

Te az “ipart “ kiterjesztetted magára a csomagoló iparra is. Ok ebből a szempontból igazad van, én kizárólag technológiában gondolkodtam.

Előzmény: öreg_néne_b (182297)
naivkezdo Creative Commons License 2022.03.12 0 0 182298

Az íz szerintem nem rossz, biztos abból is van jobb, de az már egy jó szint talán. Up sincs, azt hiszem ezt is kijelenthetjük, az illat ami évek óta idegesít. És ha évek óta nem tudtam kijavítani.. a hiba biztosan bennem van:) ezért teszem fel évente ezt a kérdést, hátha. 

Előzmény: spapda (182293)
öreg_néne_b Creative Commons License 2022.03.12 0 0 182297

Az ónt általánosan használják az élelmiszeriparban (konzerv). Az, hogy mi forrasztóónnak nevezzük, ezen nem változtat.

Előzmény: endrepp (182296)
endrepp Creative Commons License 2022.03.12 0 0 182296

Ez úgy megy, hogy aminek nem tudod a papírjait bemutatni, azt oda sem viheted.

Ez nem szted, meg sztem, ez a törvény és a gyakorlat.

 

A mondani valóm lényege az volt, hogy ha a pálinkafőző lágyforrasztásával kapcsolatban az iparra hivatkozni, nem jó ötlet, egy pálinka főzőt nem kötelező ilyen szabályok alapján vizsgálni,

a pálinkafőzőt azért lágyforrasztjuk, mert műszakilag sem és más szempontból sem kifogásolható, a tapasztalat is azt mutatja, hogy jól működik.

Előzmény: öreg_néne_b (182294)
öreg_néne_b Creative Commons License 2022.03.12 0 0 182295

Építési célra

 

Bár az építőipar és a pálinka kapcsolata hosszú múltra tekinthet vissza, ez a szabályozást nem érte el. ;)

Előzmény: endrepp (182292)
öreg_néne_b Creative Commons License 2022.03.12 0 0 182294

"Az iparban az az anyag használható fel az adott feladatra, aminek van megfelelő minősítése.

Ha van élelmiszeripari lágyforrasz, akkor használható, ha nincs, akkor nem."

Szerinted, aminek nincs engedélye, az tilos.
Szerintem, ami nem tilos, az szabad. :)

Előzmény: endrepp (182291)
spapda Creative Commons License 2022.03.12 0 0 182293

Azért tegyük hozzá, hogy a tegnapi, fórumtársakkal tető alá hozott rögtönzött hordós (és) kóstoló este alapján naivkezdo kolléga szilvái kellemes tételek, főleg az egész szemes erjesztésű változat ad egy nagyon kellemes íz komplexitást, de az illat valóban fedett, nem tódul ki a pohárból/palackból. Az 5 mikronos szűrő nyakába nem lehet szerintem kizárólagosan varrni ezt, én is használom (fagyasztó után), és nem veszik el az illat. Pont ma kóstoltam 2020-as körtémet, aminek talán mégtisztább az illata, mint új korában, az intenzitása semmit sem csökkent. De gondolom a kolléga gyorsan le tudja tesztelni, hiszen elég hozzá nem leszűrni egy adagot, és máris van kontroll minta. 

Előzmény: naivkezdo (182278)
endrepp Creative Commons License 2022.03.12 0 0 182292

Építési célra anyagot, szerkezetet és berendezést csak a jogszabályban meghatározott megfe- lelõség-igazolással lehet forgalomba hozni, megrendelni, az építménybe betervezni vagy be- építeni.

Ez erről szól, nem a fahordóról.

 

https://elelmiszerlanc.kormany.hu/download/b/eb/40000/%C3%89lelmiszeripar%20%C3%A9p%C3%ADt%C3%A9si%20ghp.pdf

Előzmény: öreg_néne_b (182290)
endrepp Creative Commons License 2022.03.12 0 0 182291

Ha erre nincs minősítéshez kötött felhasználás, mit változtat azon, ha valamire van? Ilyen alapon azt állítod, ha a hordóra nincs korlátozás, akkor semmire nincs. 

Előzmény: öreg_néne_b (182290)
öreg_néne_b Creative Commons License 2022.03.12 0 0 182290

A fahordó használata a borászatban nem hagyományőrző házi módszer. Kereskedelmi célú termelés.

 

Tölgyfa MSZ-EN, ISO? Nem népköztársasági...

Előzmény: endrepp (182287)
endrepp Creative Commons License 2022.03.12 -1 0 182289

Nekem van kolaj fogó edényem, régen mindig használtam, egy ideje nem, mert nem opálosodik így sem, én vissza fogok térni rá, fagyasztva szűröm, mintha nem ugyanaz lenne. Hasonlót érzek a tiedben is, a sztori is hasonló, vágom akárhogy az eredmény egy kaptafára megy, szerény illatú, fedett. Régen mindenféle barkácsolt deflegmátorral, mindig máshogy összerakott főzővel kiszámítható minőséget tudtam hozni, kutatom mi adja a különbséget, most épp erre fogom.

Előzmény: naivkezdo (182288)
naivkezdo Creative Commons License 2022.03.12 0 0 182288

Régen foglalkoztam, tavaly már nem.

Hígítás után szűrtem tavaly 5 mikronnal.

Előzmény: endrepp (182285)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!