Sajna valóban a szeméttermelés korszakát éljük, ezt nem vitatom. Viszont ezt a szeméttermelést a vevők tartják fent. Ha nem vennék ezeket a szemét termékeket, nem lenne értelme gyártani. De ez tényleg messzire vezet nagyon, anyagai lehetőségek, stb....
Egy érdekesség: pár éve rendeltem két tűreszelőkészletet csájnából. Egy az egyben ugyanúgy néztek ki, még a felirat, tokozás is ugyanaz volt. Az egyik párszáz forint volt, a másik ennek kb tízszeres ára, valahol 6-7 ezer között. Igazából csak ez utóbbira pályáztam, de kíváncsiságból megvettem az eldobandót is. Optikailag teljesen ugyanaz a termék volt. A drágábbik a mai napig megvan és használom, az occo 3 húzást bírt ki..... De ha én sem és más sem venné meg, akkor nem gyártanák és nem lenne szemét.........
Én vettem egy 7 csatornás fogyasztásmérőt, az egyik csatornát a bejövő vezetékre köttettem, bár ha lesz napelem, ez pont nem lesz jó fogyasztásmérésre, mert le fogja vonni a termelést. A másik 6 csatorna meg nem fedi le az össz fogyasztást.
Úgyhogy nekem is marad majd a villanyóra. De én most is írogatom a pályázat monitoring kötelezettség miatt.
Ez a lényeg. Túlnépesedtünk és (látszat)munkát kell adni. Csak épp a bolygó erőforrásai nem fogják elbírni ezt a sok fölöslegesen legyártott terméket, mert újrahasznosítással messze nem állunk elég jól.
Illetve az árukat is érdemes összevetni, melyik mennyibe is került. merthogy drasztikusan leestek az inverterek árai mondjuk a 10-20 évvel ezelőtti szinthez képest.
Bocs, hogy belekotty, de nem Slew Rate akart az lenni? Már ha a jelemelkedési sebességre (V/μs) gondoltál, de azt hiszem, arra gondoltál.
Amúgy egyetértek azzal, amit írtál. Lehet, hogy az említett el nem romló inverterek csak 92%-os hatásfokkal működtek, mely esetben ki lehet számolni, mi éri meg jobban: 92% 20+ évig vagy 96%, de csak 8 évig.
Én itt nem az emberi tulajdonságokból adódó többet nagyobbat magasabbra reagáltam elsősorban, hanem hogy régen több anyag volt benne stb.
Most is van mindenben anyag ha megfizeted az árát. Csak az embereknek az ár általában az elsődleges döntési tényezőjük.
Azaz tudsz venni használhatatlan csípőfogót 200 ft-ért is, és jót 5ezerért is. Amiben anyag és minőség van azt meg kell fizetni most is és régen is. A vevő dönt mit vesz meg, és a gyártó azt fogja gyártani amiből sokat el tud adni (piac kereslet kínálat találkozás). Ha valaki olcsó vackot vesz, akkor viszont azt is illik tudomásul venni hogy nem érdemes szidni a minőségét, sőt ezzel a vétellel ő maga is fenntartja az olcsó silány gagyi egyszer (sem) használatos eldobandó termékek gyártását amik már legyártáskor szemetek.
Nem az inverter-kondenzátorokra gondoltam. Azokat a volt cégemnél időtábla szerint cserélték, mert annak az inverternek működnie kellett mindig, amikor szükséges volt. 300 kVA-es kis jószág, az vitte az üzemirányítást.
Én inkább a konzumelektronikára gondoltam, pl. mobiltelefonok. Ismerősi (és családi...) körömben ész nélkül cserélgetik, mert jött egy újabb típus, ami tud egy olyan felesleges dolgot, amit a tavalyi nem tudott. A szomszéd a szekrényajtó méretű lapostévéjét még nagyobbra cserélte karácsonykor, és még lehetne sorolni az eszetlenkedéseket.
Abban az időben mint kezdő műszaki, hobbiból én is megjavítgattam a család cuccait. De csak azért érte meg mert mint írtad a TV fél évi kereset volt és csak pult alól lehetett eleinte kapni pl. a Coloriont.
Ma ugyan azt vásárló értékben a tizedéért megkapod. Ha ma próbálkozol egy százezres TV-t javítani, nem biztos, hogy megúszod egy ellenállásból. Nekem a mosogatógép mágnesszelep triakja szállt el és csak a csere után derült ki, hogy vitte magával a kontrollel lábát is mert opto nélküli olcsósított tervezés volt. És így már ugye mindjárt egy ötvenes.
Ennek azért ellent mond a belinkelt cikk, miszerint volt olyan gyártó aki képes volt mai is működő invertert gyártani. Szerintem a minőségi gyártókat mi nyírjuk ki azzal, hogy a lehető legolcsóbbat vesszük meg mindenből. Az is igaz sajnos, hogy manapság a nagyobb ár nem biztos, hogy magasabb minőséget jelent.
De azért illik azt is figyelembe venni, hogy a mai elektronikai eszközök mára teljesen átalakultak. Tele mikrokontrollerrel, pwm-el, kapcsolóüzemű dolgokkal.
A korábban használt és gyártott, akkori felépítésű kondenzátorok ALKALMATLANOK lennének ezen mai eszközökben. Akkroa feladatuk egyszerűbb és jellemzően kevésbé "terhelő" volt mint manapság. Más paraméterek kerültek előtérbe, ami korábban nem volt ennyire kihegyezve: belső ellenállás, SR (Slow Rate) magas frekin viselkedés, stb. És mivel a követelmények megváltoztak, új kondenzátorokat kellett kifejleszteni új dielektrikumokat, felépítéseket.
Sajnos a fenti paraméterek amikre szükségünk van nem éppen "élettartambarát" fejlesztési irány. Erről a kondenzátorgyártók és tervezők tudnak mesélni. Jó SR-t elérni nem egyszerű feladat, és drága speciális anyagokat vonz. Ráadásul az élettartama is sokkal rövidebb. Ebbe felesleges összeesküvés-elméleteket meg tervezett avultatást belemaszkolni.
Vegyük az invertert, nem kevés kondit igényel. de azért gondoljunk bele a másik oldalba is, hogy ezen eszközök:
- a nap 16 óráján keresztűl működnek jellemzően
- a szezon felét emelt hőmérsékleten kihegyezett (maximális teljesítmény közeli) teljesítményen szinte csúcson járatva
A majd' elmúlt két hétben sokat "szüttyögtem" a LOG file feldolgozásával, és sikerült teljesen automatizálnom, már csak a LOG file letöltése a pendrive-ról, az, amit magamnak kell végeznem.
A nyers file-ból megmutatom, hogy miket tudok kinyerni.
1.
A kiválasztott hónap (tetszés szerint állítható a dátum intervalluma) termelési adatait láthatom:
2.
A kiválasztott évben (tetszés szerint állítható a dátum intervalluma), a nyilvántartásban vezetett óraállásokat felhasználva, láthatom, hogy az évben a
- termélés
- fogyasztás
- termelt napi átlag (az adott hónapban)
hogyan alakult:
3.
A kiválasztott napon/napokon láthatom, hogy a termelés hogyan alakult:
4.
A kiválasztott évben a napi termelés alakulását is meg lehet jeleníteni:
Még nem tökéletes a rendszer, mert nem rendelkezem napsütés és hőmérővel, amiből újabb LOG-okat lehetne gyártani...
Szépséghibája még, hogy a tengelyen a mértékegységeket nem tudom feltüntetni... Mindenhez nem érthetek :)
"vagy TV megvetele ne okozna ervagast a csalad koltsegveteseben nalunk"
Egy TV az átkosban akár fél évi fizetésbe is került és annyira megbízható volt hogy minden második faluban eltartott egy TV szerelőt családostól. Még a kilencvenes években is hülyére kerestem magamat ezeknek a szaroknak a javításából.
Régen alig volt elektronikai berendezésünk, és azok is romlottak, de nem volt olyan fontos ha nem ment éppen.
Aztán megjelent az olcsó tömegtermék, mindenki veszi-dobja-veszi boldogan. Most is vannak jó minőségű termékek (néhány divatcikket, pl telefon leszámítva) csak senki se veszi. Tele vagyunk elektronikákkal, és a gyártó sokszor a 100órás kondit rakja be az 1000órás helyett ha spórol pár centet.
A szervizek meg lusták, tökhülyék, csak cserélgetnek. Mondjuk egyszerűbb is volt egyfajta tv-re ráálni mint most kiismerni ennyi félét.
A héten javítottam meg egy mosogatógép vezérlőelektronikát, csere 50eFt a diagnózis a szakszervíztől. Egy ellenállás volt szakadt, nincs 1Ft rollban, és a harmadik alkatrész volt amire rámértem. 15 perc munkadíj + 1 Ft alkatrész volt
Szóval csak annyit akartam mondani hogy az inverterek is javíthatóak legtöbbször, nem kell 300eFt-ért cserélni.
Bizony nem mindegy, milyen minőségú elkót tesznek bele. Általában alig vagy semmivel sem magasabb feszültségűt a szükségesnél, és jó lesz a 85 C fokos is, minek oda 105 fokos; a tantál meg végképp felejtős, mert drágább.
A baj nem is ott van, hogy esetleg cserélni kell, hanem ott, hogy amikor eldurran vagy kiszárad, mit visz magával a sírba. Egyesek talán még emlékezhetnek a híres-hírhedt Vargáné PC-tápokra, azokban is az alumínium elkók durrantak szét és vitték magukkal általában az egész számítógépet.
Az egyik gond a silány alkatrészekből adódik: volt nálam olyan 8 éves elektronikus szerkezet, amiben 40 db (!!!) elkót kellett cserélni. Családi készülék volt, megjavíttatni nem érte volna meg, viszont a javítás után a várható élettartama biztosan hosszabb lesz, amint 8 év.
A másik baj, hogy a szervizesek nem nagyon értenek a készülékekhez. Elolvassák a gyári szervízutasítást és cserélgetik a főegységeket, de a hibát kiváltó okot már nem keresik meg...
A harmadik ok, hogy a gyártási költségek csökkentése érdekében olyan szerelési technológiákat alkalmaznak, amik az élettartamot is csökkentik és a szervizelhetőséget is rontják...
Csak egy valamit nem vesztek figyelembe! A szociban hianygazdasag volt, tehat kesz termek raktaron nem allt, mert az uzletben vartak az emberek az uj szallitmanyra, auto, mosogep, szinesTV,hutobox,stb. Igy az anyagot nem sajnaltak ki beloluk es sokaig uzemeltek, vagy meg uzemelnek most is. Ma meg minden utcasarkon gyartanak mindent, igy mindenbol temerdek raktarkeszlet van. Mivel az embereknek munkat kell adni es viszont hasznot is kell termelni, igy a vevo az, aki az egeszet finanszirozza. Nem is volna ez baj, csak a fizetesek nincsenek olyan szinten, hogy akar egy mosogep, vagy TV megvetele ne okozna ervagast a csalad koltsegveteseben nalunk. A technika valoban hatalmas lepesekkel halad elore, igy valoban nem erdemes hosszutavon jol uzemelo berendezeseket gyartani. Gyorsan elavulnak a ma modernnek tuno berendezesek, amelyeket nincs ertelme javittatni, mert mindig vannak ujabbak es jobbak.
Anyám a nagyjából 30 éves hajdú automatától csak a csereprogram miatt vett búcsút, mert amúgy hibátlanul működik. Közben felnevelt 3 fiút, apám is eléggé aktív életet él, szóval volt szennyes...
Melyik ma az az inverter, amely ezt tudja?
(gondolom az, amelyiknek lentebb írtátok, hogy már nem létezik, de az eszközei még mennek)