Keresés

Részletes keresés

schlumberger Creative Commons License 2008.05.05 0 0 13585
A kapcsolójelrõl meg majd Schlumberger olvtárs...

Egy picinke türelmet kérek, ha már így megszólíttattam. Ugyanis minden mozog, ugye...
Itt a cégben is, én magam már nem dolgozom ott, ahol régebben, amikor még sajátkezűleg kiadhattam egy-egy olyan 183,33 Hz-es (nem kHz, nem MHz) impulzustáviratot, ami Megawattokat kapcsolgatott. Azt a rendszert halálra ítélték sajnos. Néhány mérnökpalánta diplomamunkáját még egyengethettem konzulensként, ebben talán kicsit tovább él az emléke, meg egy néhány megmentett hardver, amit otthon dédelgetek, és ami lassan egyedivé válik (Landis&Gyr cuccok), de nagyon kicsi a QTH-m, véges a befogadóképessége.
Airband barátomnak még meg tudtam mutatni győri látogatásakor néhány dolgot, de a központi vezérlőkonzol is hamarosan elhalálozik, ámbár az alighanem jó kezekbe kerül a Kandó főiskolán (de már azt sem úgy hívják...)

Amikor a rádiós vezérlés jött, én kb. akkor kényszerültem váltani, tehát az új technikáról közvetlen tudást már nem szerezhettem, bár az előkészítő szakaszban még benne voltam, kellemes volt látni Balla Évát a belinkelt német honlapon. Ő mesélt annak idején a 100 kW-os Telefunken adókról, meg arról, hogy a szivarra kötik rá. Köszönet a linkért, nagyon szép képeket láttam ott, órákig túráztam.
Egyébként előzőleg volt már kísérlet rádiófrekvenciás vezérlésre, a középhullámú adók vivőjének frekvenciamodulálásával. A találékony fogyasztó rájött, hogy ha ráhúzza a bilit a vevőre, a ferritantenna nem tudja végezni a dolgát...
Van egy-két példányom ebből a győri középhullámú adóra hangolt ketyeréből is eltéve, hátha egyszer valami múzeum...
A Rádiótechnika hasábjain is lehetett erről olvasni, bizony, bizony a sokat szidott Rádiótechnika akkoriban foglalkozott ezzel, mint műszaki újdonsággal.
Bocsánat a szómenésért... Kérek tehát egy kis türelmet, és hozok anyagokat, ha érdekel valakit.
Előzmény: Qqberci (13569)
Törölt nick Creative Commons License 2008.05.05 0 0 13584

No mégegyszer:

1. helyszín:

A nagy rádióállomáson (a halásztelki út jobb oldalán, ha kifelé megyünk) van:

1 db 135 kW régi Standard adó 540 KHz-re.

1 db 2x150 kW EMV adó 540 kHz-re.

1 db 873 kHz adó. (20 kW?)

Ezek mind a nagy adóépületben vannak, ami a telep Dunához közeli részén van. Az épület maga is talán műemlék. A terület másik, a halásztelki út felőli részén már eladtak jókora részeket, ott lakóházak épültek, bejárattal a főútra.

(A hatalmas földterületen kertészetek, meg más bérbe adott dolgok vannak.)

Az 540-esek csak múzeumi. ill vésztartalék adók. Ha esetleg Soltot valami érné, akkor lenne szerepük, vagy esetleges full karbantartás esetén.

Ezek táplálják (táplálnák) a légkoaxon keresztül a nagy szivart.

A 873-as táplálja ugyanezen a telepen bent lévő kistornyot.

Ez volt a nagy rádióállomás.

2.helyszín:

A nagy szivar tövében 2 házikó van. 1 db, ami a légkoax illesztőnek és a diplexernek (közösítőnek) ad otthont. A másik, mellé épült házban van a 135,6 kHz-es ipari adó.

3.helyszín:

A legdélebbi kistorony 810 kHz-es adója nem tudom hol van. Ha a nagy rádióállomáson, akkor biztosan földkábelen etetik. Az is lehet, hogy a tövében van és mikrón kapja a műsort. Erről az adóról többet nem tudok.

Előzmény: tere (13579)
Pipu Creative Commons License 2008.05.05 0 0 13583
Sziasztok!
Kenytelen voltam megvenni a Yaesu VX-7R radiomhoz programozo kittet, mert sehonnan nem tudtam letolteni a software reszet. Emule-vel lehet letolteni rolam egy 8 MB-os filet egy ideig, erre a nevre keressetek:
"Yaesu VX-7R ADMS 1G v3 serial included.zip"
Pipu
masi1 Creative Commons License 2008.05.05 0 0 13582

Elméletileg a Calypso helyett az MR4-et sugározzák.A B-Toth nélküli Calypso átkerült Gödöllö93.6-ra .Csak a neve régi sajna.

Előzmény: tere (13579)
airband Creative Commons License 2008.05.05 0 0 13581
Akkor innen volt ilyen ismerős (Calypso), ám az emlegetett rádió már nincs, és ezért nem értettem, hogy mit hordozhat az a vivőfreki. De így már világos! :-)
Előzmény: monitor36 (13580)
monitor36 Creative Commons License 2008.05.05 0 0 13580

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) honlapján, a következő címen letölthető a középhullámú adók adatatai: http://www.nhh.hu/?id=dokumentumtar&mid=1303&lang=hu

Itt olvasható a Lakihegyi adások felsorolása:

810 kHz Magyar Katolikus Rádió

873 kHz Magyar Rádió nemzetiségi adások és parlamenti közvetítések

Itt nem szerepel, de közismert, hogy a solti adó karbantarásakor lakihegy viszi a Kossuth Rádió adását.

Ui.: Szívesen emlékezem arra az időre, amikor 873 kHz-en a Calypso ment, gyakran reggel 8 után a Kalifornia c. számmal kezdett.

Előzmény: airband (13578)
tere Creative Commons License 2008.05.05 0 0 13579
873-on ment régen a B. Tóth féle Calypso rádió, most nem tudom mi ül ezen a frekin.
...
Szal még így sem világos, hogy ki kivel van a szivarka környékén. :)) Sztem elbeszélünk egymás mellett, vagy én nem értek valamit.
Az 540-es _adó_ van a kisházban? A diplexer az a kis kutrica a háztól a Duna felé, ugye? A nagy telephelyen, ahol a 873-as antenna sugároz, ott a 873-as adó és a villanyvezérlős adó van? A hosszú tápvonalon ezek szerint a villanyos adó jele megy a szivarhoz?
A hátsó kis toronyról nem tudni semmit, ez OK.
Előzmény: airband (13578)
airband Creative Commons License 2008.05.05 0 0 13578
A solti állomásról próbáltam keresni részletesebb weblapot, de nem találtam. Pedig az is érdekelne. Ha valaki tud ilyen honlapról, tegye közkinccsé!
Egyszer láttam messziről a tornyot, ennyi élményem van vele kapcsolatban összesen.

monitor36-nak köszi az infókat, s ha van még, akkor jöhet!

873kHz-en mit sugároznak? 540kHz a Kossuth, van a kapcsolójel, de ez a 873 nem mond semmit.
monitor36 Creative Commons License 2008.05.05 0 0 13577

A szivarantenna mellett több berendezés van, éspedig: a korábbi hozzászólásomban említett hosszúhullámú adó, a diplexer, amelyik az 540 kHz-en a tápvonalon érkező és a hosszúhullámú adó teljesítményét a 314 m-es toronyra csatolja. Egyben biztosítja, hogy az adóteljesítmények csak az antennára és ne a másik adóra jussanak, ezt szemléletesen úgy is mondják, hogy az adók ne lássák egymást.

Ami a sokvezetékes tápvonal alatti térerősséget illeti, az azért nagyobb, mint ha ideális koax. tápvonal lenne, azaz fémcső burkolná. A külső huzalok között azért a tápvonal sugároz. Becslésem szerint a tápvonal alatt úgy fejmagasságban néhányszor 10 V/m lehet a térerősség, ami a rendelet által megengedett határérték alatt van.

Biztosan hallottatok az éneklő ívnek nevezett jelenségről.  Ez akkor keletkezik, ha a tápvonal átível, vagy az ember direkt csinálja. Én egyszer a solti tornyot körülvevő fakerítés csavarjához húztam ívet a kulcsommal és az ív intenzitása a moduláció ütemében változott és hallhattuk az adáshangot. Ami a tápvonal átívelését illeti, az ma már nem fordul elő, mert az adó védelme rövid időre lezárná a vivőt, úgy mint akkor, amikor villámcsapásnál a torony szikraköze begyújt. Ami a huzalok zizegését illeti, az szerintem a szél muzsikája.

Előzmény: tere (13576)
tere Creative Commons License 2008.05.05 0 0 13576
Na állj. Akkor az a kisház ott a szivar mellett közvetlenül, bekerítve, bekamerázva, "csak" az antenna hangoló?
Ha nincs adás a szivaron, akkor miért zizeg a tápvonal? Csak nem a 'svédek' miatt, villanypásztor módban dolgozik?? :)))
Előzmény: Törölt nick (13574)
Törölt nick Creative Commons License 2008.05.05 0 0 13575

Még a 60-as években is saját laktanya és katonaság is volt a területen belül. PPS géppityukkal őrizték az adóépületeket a kiskatonák. A telepen lakó bimbózó tinilányok nagy érdeklődésére.

Akkoriban még a környék igen szegényes volt, a rádióállomásnak saját busza hozta vitte a bevásárló lakosokat, a szórakozni vágyókat, az iskolásokat a csepeli Tanácsház téren lévő Postahivatal elé.

Törölt nick Creative Commons License 2008.05.05 0 0 13574

A rádióállomás többhektárnyi belső területén van a nagy adóház, lakóházak, kertészetek, stb. Az 540-es adók is itt vannak. Innen megy a koax át az úton a nagy szivarhoz. Ugyanebben az adóépületben van az egyik kistorony 873-as adója. Ez a torony belül van ezen a kerítésen, a Dunához közelebb.

Gyerekkoromban odajártunk pecázni a Dunára, mert az adók hűtővize mindíg melegebb volt a környezeténél és a halak szerették a langyosat.

A régi 135-ös adónak még a végfoktekercseiben is keringett a desztillált hűtővíz.

Előzmény: tere (13573)
tere Creative Commons License 2008.05.05 0 0 13573
Hmm... én úgy tudom, hogy a Kossuth adása Soltról megy 540-en, a szivar a tartalék. Az adóház mellett a kerítésen belül nem láttam antennát. Van egy kis torony a szivartól kb. déli irányba, oda nem vezet ilyen koax, de valami fehér dobozkák vannak az antennára csatlakoztatva. Északon meg egy nagy telephelyen elkerítve a másik kis torony, oda vezet a koax, sztem az a 873 és működik. De ha ezt megnézed, látod, hogy 873 a kis torony. A diplexertől nem megy most máshova koax.
Előzmény: Törölt nick (13570)
Princ of Carpatia Creative Commons License 2008.05.05 0 0 13572

Igen, igen....

Idézni csak pontosan,....

Elnézést!

Előzmény: schlumberger (13571)
schlumberger Creative Commons License 2008.05.05 0 0 13571
"Az áram alatt lévő vezetéknek

FESZÜLTSÉG alatt, kéremszépen, feszültség alatt!!!
Áram majd folyik rajta, ha hozzányúlsz.
Bocs.
Előzmény: Princ of Carpatia (13549)
Törölt nick Creative Commons License 2008.05.05 0 0 13570

Még annál is kevesebb: 540 kHz a hosszú "koax".

A 873 az az adóház mögötti kisebb torony, ami bent van az állomás területén.

A 810 kHz-es másik kis torony, ami a nagy szivar mögött van, az nem tudom honnan és hogyan kapja a szuflát, az nem volt, mikor még közelről ismertem a területet.

Előzmény: tere (13568)
Qqberci Creative Commons License 2008.05.04 0 0 13569
Várjuk a folytatást :-)

A kapcsolójelrõl meg majd Schlumberger olvtárs...
Előzmény: monitor36 (13566)
tere Creative Commons License 2008.05.04 0 0 13568
Végülis 873kHz, ott zárhat is rendesen az a huzalos koax. Csak hát amikor jóval magasabb frekikre többszörösen árnyékolt kábeleket készítenek konkrétan alucsövekkel árnyékolva, szal ebben a világban furcsa ilyet látni, na.
Előzmény: Törölt nick (13563)
tere Creative Commons License 2008.05.04 0 0 13567
Szerintem vételezünk... ;)
Előzmény: monitor36 (13566)
monitor36 Creative Commons License 2008.05.04 0 0 13566

Kissé hosszú lesz a következő hozzászólásom csak akkor olvasd  el, ha van időd!

Nagy örömmel olvastam, hogy rokonlátogatási távollétem alatt milyen nagy eszmecsere folyt a lakihegyi szivarantennáról és a kapcsolt témákról.

Szerintem meg lehet szervezni a belépést, de nem egyénileg, hanem valamilyen szervezet, pl. rádióklub, iskola, stb. keretében. Ha valaki felvállalja a szervezést, akkor az Antenna Hungária Zrt.-hez kellene fordulnia. A "központi" mail cím, ha mostanában nem változott: antennah@ahrt.hu , innen biztosan továbbítják az illetékeshez.

Érdekes a logo kérdése, ehhez először az "amerikai terevező" kérdését szeretném tisztázni: Az 1932-ben felépült torony rádiótechnikai tervezője Istvánffy (akkor Rainer) Edvin, a budapesti Standard főmérnöke, a későbbi műegyetemi professzor volt. Az önsugárzó torony megoldás valóban amerikai, a Blaw-Knox cég, a konstrukció névadója dolgozta ki.

Ami a logot illeti, a szivarantenna a Standard gyár jelképe volt az ötvenes évek elejéig, ezután még évtizedekig a Magyar Rádió "címere" volt, bár kissé zömök formában.

A dicsért Internetes oldal "tulajdonosa", Bernd Waniewski, a berlini Telefunken mérnöke, aki egyik tervezője a felsorolt létsítményeknek, tehát nem begyüjtője a dokumentumoknak.

Ami Lakihegyet illeti, ott nem csak az 1948-ban üzembe helyezett 135 kW-os adó van, hanem  a 2x150 kW-os és további 2 középhullámú adón kívül egy hosszúhullámú adó, ami egy német cég számára az áramszolgáltatók részére sugároz kapcsolójelet (135,6 kHz). A Waniewski honlapon olvasható lakihegyi diplexer ezt az adót és az 540 kHz-es -esetenkénti- adást kapcsolja a 314 m-es szivarantennára.

Ha érdekes, akkor, folyt. köv.

SZEGECS Creative Commons License 2008.05.04 0 0 13565
A belinkelt oldalon megtalálható ám a szolnoki KH torony is! :-)
Bizony! Egyszer azt is megnézhetnénk belülről....
A Szivar-látogatásban is benne vagyok!

Előzmény: airband (13558)
Törölt nick Creative Commons License 2008.05.04 0 0 13564

Hát, ... engem is vonz ez a megoldás:-)

Előzmény: tere (13561)
Törölt nick Creative Commons License 2008.05.04 0 0 13563
A "lég"koax alatt nincs komoly térerő. Ott szigorúan belül dzsal a vellany. Pár méterrel megy az út felett.
Előzmény: tere (13562)
tere Creative Commons License 2008.05.04 0 0 13562

Ez a látogatás engem is érdekelne!

Ma volt pár szabad órám, munkából kiruccantam kirándulni. Megnéztem közelről a szerkezetet. Sose jártam arrafelé, pedig itt van közel. Hát tátott szájjal bambultam! Az a kilométeres koaxkábel a szétosztóval... hát bexarás milyen durva cucc. :)))) Zizegő huzalcsoport. :) Mekkora térerő lehet ott alatta?

Előzmény: airband (13560)
tere Creative Commons License 2008.05.04 0 0 13561
Nem ott megyek dokihoz, EU tagországokban jár az ellátás. Viszont igen, oda fizetek járulékot és a kinti biztosító állja a cehhet.
Előzmény: Törölt nick (13554)
airband Creative Commons License 2008.05.04 0 0 13560
Megnéztem az AH honlapját. Sem elérhetőséget, sem egyéb infót nem találtam. Tudsz esetleg ebben segíteni? Nem akarok linkre odautazni.
Előzmény: Törölt nick (13559)
Törölt nick Creative Commons License 2008.05.04 0 0 13559

Jó hírem van, a "szivar" látogatható, sőt, én még az engedélyem előtt voltam bent.

Mondta is az úriember, hogy rendszeresen jönnek látogatni nem csak rádióamatőr csoportok, hanem a Puskásból is.

Előzmény: airband (13558)
airband Creative Commons License 2008.05.04 0 0 13558
Jó 25 éve egy kártyalapon láttam a "Szivar" fotóját. Már akkor megbabonázott, pedig akkor még nem nagyon érdekelt a rádiózás. Az a szerkezet azóta is érdekel, ám csak az Internet óta ismerhettem meg alaposabban. Erre a honlapra azonban teljesen más apropóból bukkantam rá (villámvédelem). Engem leginkább az antenna talpponti szigetelője nyűgőz le.

A jászágói állomás tényleg impozáns látvány, elég gyakran járok arrafelé, és mindig megcsodálom. Éjszaka, kivilágítva az igazi!
(Egyszer láttam éjszaka egy komolyabb zivatarban is, de villám kartárs elkerülte a tornyokat).

Nyilván csak vágyálom, de jó lenne, ha az amatőr igazolvány birtokában látogathatóak lennének ezek az állomások!

Szegecs!

A belinkelt oldalon megtalálható ám a szolnoki KH torony is! :-)
Előzmény: Törölt nick (13557)
Törölt nick Creative Commons License 2008.05.04 0 0 13557

A belinkelt oldal nagyon profi. Hihetetlen munka lehetett összegyűjteni és így rendszerezni ennyi infót a világ minden részéről. Irántól Amerikáig.

Érdemes megnézni a Vatikán 4-es toronycsoportját a kapcsolódó technikákkal.

Törölt nick Creative Commons License 2008.05.04 0 0 13556

Lehet, hogy a szivarantenna meg az amcsi tervezőnek a védett logója?

Ami még fontos, az a többszáz méter átmérőjű földbeásott csuklóvastagságú réz földelőhálózat. Anélkül bakfittyet sem érne az antenna. Abban is még "van anyag".

Amikor nagyapám nyugdíjba ment, a kollégáitól egy kb. 80 cm-es szivarantenna makettet kapott. Az adócsőgyári kollégáitól pedig egy 3 kW-os triódát emlékül. A gyönyörű ezüstözött réz adócső most a szervízben a vitrint díszíti.

Előzmény: Törölt nick (13555)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!