Keresés

Részletes keresés

vargus Creative Commons License 2009.03.17 0 0 251
Szia Vargus vagyok!
23 éve kezdődtek a problémáim,még a BM.kórházban állapították meg az artritist.
Arany injekciót kaptam rá és kezeléseket.Rendbe jöttem,de 2006-ban létszámleépítés volt nálunk és elküldtek.Teljesen kikészültem,szerintem ezt idegesség váltotta újra ki.
A kerületi reumára 4 hét múlva jutottam be,1/2 évig jártam a dokihoz,de nem jutottunk dűlőre.
Elmentem az ORFI-ba az Ormos doktorhoz,kivizsgálás rossz eredmények,magas Rheuma faktor.
Methotexrátot kaptam 1 héten 1-szer 2x2 t kellett bevennem,mellé c vit-it és másnap Folsavat.
Javult nagy mértékben az állapotom,most meg a májfunkcióm nem az igazi és hasmenésem lett a gyógyszertől.
Silegont szedek és most egy kicsit leálltam a meth-ról.
Június 2-án megyek vissza az ORFI-ba.Addig a körzeti dokinál csinálják a vérvételt.
Persze már nyugdíjban vagyok, 4 unokám van szükség van rám.
Mindent megcsinálok itthon és a kertben.Szeretnék még fájdalom nélkül élni.
Megkérem majd a dokit,hogy írjon mást v.nem tudom mi legyen.
Két keresztes méreg a Meth-t.Nekem ezeket a mellékhatásokat okozta,persze 1 év után.
Jobbulást neked.Vargus
Előzmény: Anita1001 (215)
.ETNA. Creative Commons License 2009.03.13 0 0 250
Igen, bocsi eltévesztettem: a Metho beszedését követő napon ... ezt akartam írni:-)
Előzmény: topika1 (246)
illesibolya Creative Commons License 2009.03.12 0 0 249
Hahó Déneske!!! Van már eredmény???
Előzmény: déneske2 (236)
napalm. Creative Commons License 2009.03.09 0 0 248
folsav nekem is metho utáni napon van.
Előzmény: topika1 (246)
napalm. Creative Commons License 2009.03.09 0 0 247
köszi.
no majd rákérdezek, április elején megyek vissza kontrollra.
Előzmény: .ETNA. (241)
topika1 Creative Commons License 2009.03.09 0 0 246

Szia .ETNA.!

Ezt írtad:

Eredetileg a Metho bevételének napján 1 szemet ajánlatos bevenni a Folsavból, de az orvosom javaslatára a hét más napjain is (leginkább amikor eszembe jut) beveszek 1-1 szemet.

Mi épp a Metho-s napon nem szedünk folsavat. Rákérdeztem az orvosra, azt mondta, hogy mi tesszük helyesen, sőt a Metho-s napon NEM IS SZABAD folsavat bevenni.

Előzmény: .ETNA. (217)
topika1 Creative Commons License 2009.02.27 0 0 245
Köszönöm és neked is minden jót!
Előzmény: .ETNA. (244)
.ETNA. Creative Commons License 2009.02.27 0 0 244
... folyt: és ha ő ott mást javasol, akkor már információkkal "felvértezve" finoman tehetsz javaslatot az új módszerről, kezelésről stb. a jelenlegi orvosotoknak is. Persze, tudom, hogy ilyenkor az ember igazából azt sem tudja mit is csináljon, mi is lenne a jobb, szembeszállni az orvossal, aki aztán kitolhat Veletek, vagy nyeglébbre veheti a figurát, szóval ez tényleg nem egyszerű. Jó nagy adag szerencse is kell hozzá, mint mindenhez az életben. Jó lenne néhány év múlva olvasni, hogy a kislányod kinőtte... Addig is sok kitartást, szia!
Előzmény: .ETNA. (243)
.ETNA. Creative Commons License 2009.02.27 0 0 243
Hm! Hogy őszinte legyek nem tudom, mennyire igényel speciális képzést, vagy miben tér el a szimpla reumatológustól egy gyermekreumatológus, de az tény, hogy amikor a reumatológiai szakrendelésre várakoztam (jó néhány hónappal ezelőtt volt), egy kb. 8 éves forma kislány jött ki a mamájával és mint utóbb kiderült, nem a mama volt a beteg! Nem tudom, én nagyvárosban élek, van négy kórház, több szakrendelés stb., így nincs viszonyítási alapom, ez tény. De az biztos, hogy egy konzultációért (persze csak akkor, ha a jelenlegi orvossal, vagy az alkalmazott kezeléssel nem vagy teljesen, tökéletesen elégedett) éppenséggel el lehet utazni egy közeli nagyvárosba is.
Előzmény: topika1 (242)
topika1 Creative Commons License 2009.02.26 0 0 242

Szia!

Sajnos nálunk az 5 éves lányunk beteg és mivel gyermekreumatológusból nincs "választék", ezért az alábbiakat objektíve nem lehet megoldani.

Én mindenkinek azt javaslom, hogy az ő életéről és egészségéről van szó, tehát bátran kérdezzen meg egy másik orvost, menjen el egy-két magánrendelésre (megéri az alkalmankénti 3-4-5ezer ft) kérje ki a leletei alapján mások véleményét is.

Előzmény: .ETNA. (241)
.ETNA. Creative Commons License 2009.02.26 0 0 241
Hát... én hetente szedek 4 szemet a 2,5 mg-osból, ami ugye 10 mg egy héten...

Igaz korábban nem "csak" egy ujj egy izülete, hanem "játékosan" felváltva, ujjak jobb, majd bal kézen (de minden izület és majd' minden ujj!!), olykor a csukló, könyök, váll, térd, boka... egyszóval általában a kisizületek. Az volt a rossz, hogy fogalmam sem volt, hogy vajon a következő nap a lábam, a csuklóm, a vállam, vagy az ujjaim fognak-e éppen fájni, a végén már kezdett az agyamra menni ez a "lutri", hogy a fájdalomról és a korlátozott mozgásról már ne is beszéljek!

Én mindenkinek azt javaslom, hogy az ő életéről és egészségéről van szó, tehát bátran kérdezzen meg egy másik orvost, menjen el egy-két magánrendelésre (megéri az alkalmankénti 3-4-5ezer ft) kérje ki a leletei alapján mások véleményét is.

No és még mindig ott az agykontroll, amit érdemes kipróbálni... én is erre készülök... csak nem akartam a biol. terápia alatt elkezdeni, mert nem akartam, hogy később azon rágjam magam, hogy vajon, ha nem teszek közben ezt+azt, akkor jobban használt volna a terápia... szóval azt akartam, hogy egyszerre csak egy féle gyógymód fejthesse ki teljes egészében a hatását. Most hogy már túl vagyok a 8. infúzión, lassan én is beiratkozom egy agykontrollos tanfóra... sokszor a hit önmagában is segít:-)
Előzmény: napalm. (239)
.ETNA. Creative Commons License 2009.02.26 0 0 240
Kedves Dikóka, leírom, amit érdemes róla tudni.

Természetesen az ő korában is elképzelhető a biológiai terápia, nálunk is volt egészen idős néni és bácsi is. Mert az infúziós szobában 4 "ágy" (olyan mint a fogorvosi szék kb.) van, egyébként az infu lecsöpögése alatt végig ott van a szobában egy nővér, tehát abszolút felügyelet alatt törénik.

Én Remicade-et kapok, de van több fajta is a "piacon". A reumatológusa javaslatára tudja elkezdeni, ha a különböző gyógyszerek hatására nem javul az állapota. Testsúlykilogrammonként kap egy dobozzal alkalmanként, és egy dobozért csak a dobozdíjat, 300 Ft-ot kell fizetni, tehát 2-3 db-ot kap majd alkalmanként (ahogy írtad, sajnos fogyott így gondolom nem kell ettől több), amiért 600-900 Ft-ot fog fizetni.

Javaslom, hogy keressetek egy biol.terápiát is adó területileg illetékes reuma-kórházban dolgozó, de magánpraxissal rendelkező orvost, akinek a magánrendelésén mindezt elmondhatja (ott van ugyanis erre idő, a kórházi rendelésen a pár perc alatt és a nővérek jelenlétében nem hinném), s majd ő eldönti érdemes-e, ill. az ő esetében használ-e. A Remicade egyik feltétele, hogy a terápia előtt már el kell kezdeni a Methotrexát szedését, ami a sejtosztódást lassítja le, erre azért van szükség, hogy a Remicade jobban kifejthesse hatását. Kell ezenkívül mellkasröntgen, EKG stb... de ezt majd a doki elmondja, ahogyan a lehetséges mellékhatásokra is FELTÉTLENÜL !! kérdezzetek rá!

A terápia a legmodernebb gyógymód ebben a betegség-körben, bár mivel nem túl régóta bevezetett, így nyilván nincs még annyi tapasztalat. Nem a tüneteket, hanem az okokat, a túlzott citokintermelést próbálja "lekötni", vagy valami ilyesmi:-)

A legtöbben simán veszik az akadályokat az infúzió kúra alatt. Maga a terápia 8 alkalom infúzióból áll. Először 2 hetente, majd 4 hetente, utána 8 hetente. Aznap reggel leveszik a vért, soron kívüli labor, majd ha az eredménye rendben (ez nem azt jelenti, hogy tökéletes a vérképe, csak azt, hogy "infúzió-adhatóság" határán belül van), akkor jön az infúzió, kb. 2 óra alatt lecsöpög, közben vérnyomásmérés stb. Majd utána még kb. 1-2 órás megfigyelés. Közben lehet, olvasgatni, eszegetni fél kézzel:-) stb. A 8. infúzió után is lehet "fenntartó" infut kapni és 12 hét múlva kapok majd még egyet.

Nekem a 8. infúzió előtt lett meglehetősen magas (236!!) a májfunkció, egészen odáig "csak" a normál maximumának, vagyis a 30-nak a duplája volt, általában 60 körüli. Nem tudom miért lett magasabb, de semmi gond, most egy hónapig nem szedem a Methot és minden helyreáll az orvosom szerint. Egyébként a Methotrexatot én spec. 2007. decemberétől szedem, s már a Methotrexat hatására is fájdalommentes voltam. Egyébként most először volt kiemelkedően magas a májfunkció értéke a vérképemben. Ráadásul világ életemben tökéletes vérképem volt, így nagyon nehéz volt elfogadni, hogy ez se jó, meg az se tökéletes, de legalább nincs - EGYÁLTALÁN NINCS !!! - semmilyen fájdalmam, pedig korábban (bár tartottam magam, meg jártam dolgozni stb.) előfordult, hogy alig tudtam kinyitni a hűtőt, hogy a fagyasztóról már ne is beszéljek, vagy nem tudtam kibontani egy májkrémes konzervet stb.stb.

Az az igazság, hogy meg vagyok arról győződve, hogy a gyógyszereknek, amik nem természetesek (gyógynövény stb.) alapvetően semmi keresnivalójuk egy emberi testben:-) De hát ez van... a fájdalom viszont szörnyű volt.... Fájdalommentes napokat kívánok a Párodnak!
Előzmény: Törölt nick (235)
napalm. Creative Commons License 2009.02.24 0 0 239
sziasztok!
nálam is diagnosztizálták ezt a vackot.
jobb kezemen a középső ujj középső "ízülete" durrant be.
kaptam metho-t, plussz medrolt.
a medrol most fokozatos csökkentés alatt áll, két hét múlva el is lehet hagyni.
methoból heti 15 mg-ot szedek, napi háromszor 5 mg.
szó se róla használ, de nem sok ez a gyógyszermennyiség egy kicsit? (olvasva itt titeket vannak aki csak 10 mg-ot)
néha attól tartok ágyúval a verébre esete, és én sem szeretem feleslegesen mérgezni magam.
mikor kérdeztem a doktort hogy ezt akkor most meddig kell szednem, azt mondta életem végéig. dejó.
mivan ha abbahagyom? - akkor ha visszajön a betegség előfordulhat hogy az újbóli szedés nem fog használni. hmmm.
elgondolkodtató.
illesibolya Creative Commons License 2009.02.21 0 0 238
Kedves dikoka! Nekem seropositív rheumatoid arthritisem van 51 évesen, egy bőrbetegség (pikkelysömör) következtében. De nekem mindig rosszak voltak a laborleleteim, a májfunkció magas, és mindig gyulladás van a szervezetemben. Szedtem Metho.-ot is, de nem bírtam, beteg voltam tőle. Jelenleg is szakorvosi kezelés alatt állok, most egy ARAVA nevű gyógyszert szedek, amitől legalább nem vagyok beteg. Nekem a legelső szakorvosi vizsgálatnál megállapították ezt a betegséget és azóta is folyamatosan kezelik. Gyógyszerekkel és fizikoterápiás kezelésekkel.
Üdvözletem és jobbulást a férjednek!
Előzmény: Törölt nick (235)
illesibolya Creative Commons License 2009.02.21 0 0 237
Szia déneske2! Köszönöm a választ. Sajnos eléggé hasonlít az Én esetemre ez a dolog. Nagyon örülök, hogy rászántátok magatokat és mentek szakorvoshoz. Én ugyanígy vagyok a hideggel. Amikor hidegfront jön, vagy eső, hó, akkor bedagadnak, begyulladnak az ujjaim és nagyon fájnak és fáznak is. Ha elfogadsz egy jótanácsot, ami természetesen szívből jön, melegíteni kell. Akár egy plédbe beledugva is jobb, de ha jó meleg vizet enged rá, az is jó. És kesztyű nélkül sehova!! Ha nincs is nagyon hideg, nekem akkor is kesztyű kell, mert azonnal fázik. Nagyon várom a fejleményeket! Majd írd meg, hogy mit mondott a doki.
Üdvözlet és jobbulást a barátnődnek!!
Előzmény: déneske2 (236)
déneske2 Creative Commons License 2009.02.21 0 0 236

Kedves Ibolya,

 

na most már tudjuk hogy ez azért nem tréfadolog - a napokban nagy hidegek voltak és a barátnőmnek feltehetőleg megfázott a keze: begyulladt a jobb gyűrűsujja, behajlítani alig tudta.

Eldöntöttük hogy nem szórakozunk háziorvossal - rögtön reumatológust kerestünk, jövő hétre van időpontunk.

Jelentkezem a fejleményekkel.

Előzmény: illesibolya (230)
Törölt nick Creative Commons License 2009.02.20 0 0 235

Sziasztok!

Nekem a férjem RA-as, pontosabban megfogalmazva seronegativ RA-ja van

Jó hosszu semmittevés után, igy ez azért nem ighaz, mert volt fiziko áés balneoterápián, és sokféle nemsteroid tipusu gyulladás csökkentőt szedett. Seemmi javulás nem következett be, sőt inkább romlott, sajnos a laborleletei megtévesztően jók voltak. Alig volt magsabb a we-je a fvs. mindig normalis volt, RH faktori szintén normalis  vol,most is az, ezért hivják et a fajáját seronegativ rh.artritisnek,Januárban volt Hévizen  és az ottani fiatal dr nő merte előszőr leirni hogy seroneg.Ra.-jav, de mondta neki hogy azt gyógyszeresen lehet jól kezelni.

Egyébként ő az ORFI-ba jár, ahol ez a betegség  me, ismeretlen. Előszőr rák irányában kezdték el vizsgágatni, minden lelete negtiv. Csuklói duzzadtak, melegek, u.szintén a térde bokája,lábfeje .MK. csuklóüján van egy nagyobb dudor, a lábai elég csunyán deformálódtak az utóbbi évben, érdekes mégsem kezelték őt Ra-nak megfelelően.

MIkor hazajött Hévizről  visszament az ORFIBA, a beutaló orvoshoz, és most el kezdte neki adni a Methotrexatot, heti 10 mg-ot szed, 2 hét után volt laborban, negativ.Meddig szokták szedetni a Methotrexátot, mert azért elég durva gyógyszer.

Gyógytornára is jár a Reuma Alapitványba, hetente egyszer, de minden nap becsületesen tornászik 1 órát. 74 éves lesz októberben, előtte egy stramm izmos valaki volt, sokáig teniszezett, de most összezuhant, fogyott is.

A kérdésem az ő korában még elképzelhető a biológiai terápia? Olvastam hogy egy beteg gyóügyitása 3-4 millió ft.Mopst ezért van megőrülve, hogy kaphasson ő is ilyet. Annak is vannak mellékhatásai? Milyen szerveket kárositanak?

Ha valaki megszán és ir a betegséggel és a biológiai terápiával és mindennel ami szóba jöhet egy pár sor, nagyon megköszönném.

illesibolya Creative Commons License 2009.02.20 0 0 234
Szia! Köszönöm a választ! A májfunkcióm nekem soha nem jó, mindig nagyon magas. A Metho. előtt is magas volt. Úgy általában elég pocsék a vérképem. Bár most, hogy rendszeresen gyógyszert szedek egy másik félét, nem is olyan vészes. Most kéthavonta megyek vérvételre, ez semmi ahhoz képest, hogy három hónapig kéthetente mentem vérvétel, reumatológus. Fizikoterápiára jártam már december óta, most vége. Jó volt, de fárasztó, 25 km-re kell beutazni a kezelésért.
Jobbulást neked és majd írd meg a fejleményeket!
Előzmény: .ETNA. (233)
.ETNA. Creative Commons License 2009.02.19 0 0 233
Kedves Ibolya !
Szomorú, hogy még mindig vannak olyan betegségek, amikkel a nyugati orvostudomány jószerivel semmit sem tud kezdeni, max. a szinten tartáshoz értenek úgy ahogy. Én is még "csak" 44 éves vagyok és bizony letaglózott, amikor először olvastam, hogy az ízületi gyulladásos betegek számíthatnak néhány év mínuszra az átlag életkorhoz képest... na, hát én juszt is 88 évig fogok (akarok) élni:-)

Sajnos, most nekem is szüneteltetni kell a Methotrexat szedését egy hónapig, mert valami miatt hirtelen magas lett a májfunkció (idáig is magasabb volt nyilván a Metho miatt) az utóbbi 8 hét alatt, az utolsó infúzió, illetve vérvétel óta. Most hallottam, hogy az OEP új rendelkezése szerint, a biológiai terápiásoknak havonta kell vérvételre járni, hiába két havonta kapjuk az infúziót. Már egy-egy vérvétel meg se kottyan:-) (sajnos)

Egyébként 12 hét múlva kapok majd újra egy "emlékeztető" infúziót. A májfunkció pedig a gyógyszer szüneteltetése miatt - elmondásuk szerint - visszaáll a normál szintre.

Olvasok ezt, azt, például orvosi felügyelettel teljes méregtelenítés, bélrendszer tisztítás, majd új életmód kialakítása, sok mozgás, bio-étrend, sok gyümölcs, sok zöldség, olíva olaj, olajbogyó fogyasztása stb.stb. ... de hát ez cseppet sem egyszerű, ráadásul nem is olcsó:-)

Nagyon köszönöm a jókívánságokat, én is minden jót és sok kitartást kívánok Neked!! Ha olvasok valami új módszerről, eljárásról természetesen megosztom Veled, illetve a többi fórumozóval!

Előzmény: illesibolya (232)
illesibolya Creative Commons License 2009.02.17 0 0 232
Szia .ETNA! Nagyon szépen köszönöm a válaszodat! Sajnos nálam az ízületi gyulladást egy ronda bőrgetegség, psoriasis okozza, magyarul pikkelysömör. Reumatológus szakorvos diagnosztizálta 1994-ben. Akkor már 20 éve psoris voltam. Nem tudom, hallottál-e már róla. Sajnos gyógyíthatatlan és visszafordíthatatlan. Az, hogy egyelőre még csak két nagyujjam van eldeformálódva, a gondos és folyamatos reumatológiai ellenőrzésnek köszönhető. A doktor véleménye, hogy nem szabad elhanyagolni és az a legfontosabb, hogy folyamatosan kezelni kell, hogy legalább ne romoljon a helyzet, mert még ehhez fiatal vagyok (51 éves most). Sajnos biológiai terápiáról azt hiszen szó sem lehet, merthogy szívbeteg is vagyok. Koszorú ér elzáródás miatt műtöttek 6 évvel ezelőtt, tavaly ősszel és idén januárban pedig újra visszakerültem tágításra és stent beültetésre. Olvastam itt a neten, hogy sajnos lehet összefüggés a psori és a szívbetegség között, az állandó gyulladás miatt. A fájdalom pedig azért van ugye, mert folyamatosan gyulladásban van a szervezet. De mivel folyamatosan gyógyszert szedek és ellenőrzésre, kezelésekre járok, ezért most azt kell mondanom, hogy elviselem a fájdalmat. Mert ugye olyan is volt már, hogy sírva fakadtam, annyira fájt.
Most a Metho. helyett egy ARAVA nevű gyógyszert szedek. Ez is elég goromba, eleinte 3 hónapig 2 hetente jártam laborkontrollal az orvoshoz. Most már csak 2 havonta. De ezt legalább tudom szedni, a Metho.-t pedig nem bírtam. Azért ha valamit hallasz, olvasol, vagy tudsz, amit én esetleg még nem, szívesen fogadom!
Üdvözöllek és jobbulást kívánok: Ibolya
Előzmény: .ETNA. (231)
.ETNA. Creative Commons License 2009.02.15 0 0 231
Szia Ibolya ! Néhány korábbi hozzászólásomból már kiderült, nagyjából leírtam, hogy hogyan jutottam idáig: 204., 217., 198., 196., 190.... stb.stb.

Az RA kialakulásának oka éppúgy ismeretlen, mint a gyógymódja, de azért bíztató, hogy a betegek 20 %-a - az orvosok előtt sem igazán ismert módon - valamiképpen meggyógyul és az immunrendszer visszaáll a normális működésre. 2006. óta vagyok RA-s, s a legfontosabbnak tartom a mielőbbi pontos orvosi diagnózis felállítását. És a specifikus kezelés azonnali elindítását, éppen a deformitások elkerülése érdekében. Sajnos ez nem mindenkinél egyszerű, de az én esetemben szerencsére ez nagyon gyorsan sikerült. Ha pedig nem vagy elégedett a jelenlegi orvosoddal, ne félj váltani!! Ezt mindenkinek csak ajánlani tudom. Egyébként a velem együtt infúzióra járó betegek között is van olyan, akinél az infúzió kevésbé hatásos és van (pl. én), akinél nagyon pozitív a hatás... igaz, hogy a betegség súlyossága, előrehaladottsága sem volt egyforma, hogy kinek lesz jó, vagy kinek kevésbé, ezt nem lehet előre tudni.

Nekem a Methotrexat is nagyon bevált, hogy meddig lehet szedni, s hogy ha abbahagyom kezdődik-e a fájdalom újra, fogalmam sincs. Most még nem hagyhatom abban, mivel Remicade infúziót kapok (jövő héten az utolsót, a 8-at), s az infúzió-kúra feltétele a Methotrexat szedése. Hétfőn megyek a főorvosnőm magánrendelésére, hogy tisztázzam mi jön ezután, lehet-e másik gyógyszer, vagy marad a Metho, de esetleg kevesebbet kell szednem, mi az, amit még javasolni tud, stb.stb. Most megmondom őszintén még elég zavaros a jövőm... csak reménykedem.

Szerencsére nálam nincs semmilyen deformitás, gyorsan rátalált az orvosom a nekem éppen megfelelő gyógyszerre. Pedig egy éve még alig tudtam kinyitni a hűtőszekrényt, annyira fájt a kezem, nem tudtam kicsavarni egy vizes zoknit, annyira fájt a csuklóm, és csak igen nagy nehézség árán tudtam felvenni a kabátom, annyira fájt a jobb vállam, időnként finoman sántikálva mentem lefelé a lépcsőn, nem tudtam a tűzhelyre rakni egy teli fazék vizet... stb.stb. Ez szörnyű volt, de hát gondolom ebben sajnos Neked is van tapasztalatod.

Egyet biztosan tudok: bármit megteszek azért, hogy ne jöjjön vissza a fájdalom, mert az valami rettenetes!!! Mindig arra várni, hogy valaki segítsen és a nap 24 órájának szinte minden pillanatában érezni azt a szörnyű fájdalmat... hát nem csoda, hogy az orvosok a fizioterápia mellett a pszichoterápiát is javasolják.

Majd hétfőn meghallom, hogy miket javasol a főorvosnőm.... majd megírom:-)

Te még nem próbálkoztál a Remicade, vagy egyéb hasonló biológiai terápiával? Kérdezz rá az orvosodnál, hátha.... ha visszaolvasol, láthatod, hogy én is magamnak "kapartam ki a gesztenyét". A terápiáról itt a neten olvastam, s úgy "harcoltam" ki magamnak. Hogy javít-e, s ha igen, mennyi időre... ki tudja, de legalább ezt az esélyt is megadtam magamnak. S kérdezz csak nyugodtan, ha gondolod, elég sok cikket elolvastam már az RA-val kapcsolatban a neten, könyvtárban stb.
Előzmény: illesibolya (228)
illesibolya Creative Commons License 2009.02.11 0 0 230
Szia! Nagyon szívesen! Igen, nagyon alattomos és orvul nyomul előre sajnos. Feltétlenül kérdezd meg, hogy dagadtak-e az ujjak. Nekem már a lábujjaim és néha bedagadnak. Főleg, ha változik az idő hűvösre és esősre. Szép kövérre meghíznak. Most viccelek egy kicsit, de nagyon tud fájni. Ha további kérdésed van, szívesen várom, üdvözöllek: Ibolya
Előzmény: déneske2 (229)
déneske2 Creative Commons License 2009.02.10 0 0 229

Kézcsók Ibolya - eddig nem is tudtam hogy van ilyen betegség, most meg kiderül hogy nemhogy létezik de ilyen alattomos... nem hinném hogy az ujjak be lennének dagadva de majd rákérdezek. Köszönöm az infot!

Előzmény: illesibolya (226)
illesibolya Creative Commons License 2009.02.10 0 0 228
Szia .ETNA! Nekem eddig arthritis psoriatikám volt. Szedtem Salazopirynt is RA-ra. Most a doki megváltoztatta a diagnózist seropositiv rheumatoid arthritis-re.
Ha van véleményed, tapasztalatod, szívesen olvasom, üdv.
Előzmény: .ETNA. (221)
illesibolya Creative Commons License 2009.02.10 0 0 227
Szia topika1! Igen, biztos, hogy mindket gyógyszer veszélyes, csak ugye és a METO-t nem tudtam szedni. Igazad van, nálam az Arava jött be szedés szempontjából. Amúgy állandó reumatológiai szakrendelési kontroll alatt állok. Gyógyszerszedés kezdetén 2 hetente, most már csak 2 havonta járok. Ilyenkor teljes vérkép és irány a doki! De szerencsére, eddig még nem okozott bajt, ha csak majd később nem. Üdvözöllek és köszi a választ!
Előzmény: topika1 (223)
illesibolya Creative Commons License 2009.02.10 0 0 226
Szia déneske2! Nálam így kezdődött az arthritis psoriatika, amit a legelső szakorvosi vizsgálaton megállapítottak. Akkor még csak a bal kézfejem a mutatóujj végénél dagad be. Belilult, begyulladt és nagyon fájt. Azóta, ennek 15 éve, sajnos egyre romlik. Már mindkét kezem, összes kézujjam (a nagyujjak már deformálódtak is) térd-, boka-, könyökízület, hát, derék, forgó mindenre ráhúzódott. Bár az utóbbi időben úgy tűnik, hogy gyógyszeres kezeléssel és fizikoterápiával talán stagnál egy kicsit. Feltétlenül komolyan kell venni, és minél előbb szakorvoshoz kell fordulni ezzel. Üdv. és jobbulást ismerősödnek!
Előzmény: déneske2 (220)
.ETNA. Creative Commons License 2009.02.10 0 0 225
Igazán nincs mit, örülök, hogy segítettem. Egy vérvétel nem a világ, megéri:-) Kívánom, hogy csak egy szimpla ízületi gyulladás legyen, ami egy idő után meggyógyul, bár a szimmetrikusan (hol az egyik kézen, hol a másikon, jobb csukló, majd a bal stb.) jelentkező fájdalom - és az, hogy 1-2 nap alatt elmúlik, majd a másik oldalon jelentkezik, háát nem ígér túl sok jót, sajnos.

De ha gyors diagnózisa lesz, simán szinten tartható (manapság már). Egyébként csak megjegyzem, hogy itt a fórumon is írt már egy 18 (!!!) éves lány, akinél szintén RA-t állapítottak meg, tehát nem igazán korfüggő, bár 40 felett gyakoribb.
Azért én szorítok, hogy ne az legyen!:-)
Előzmény: déneske2 (224)
déneske2 Creative Commons License 2009.02.09 0 0 224

Jó ég! Nagyon köszönöm, megvallom őszintén a kora miatt nem gondoltam hogy komoly lehet, de örülök hogy feltettem a kérdést mert természetesen felkerestetem vele legalább a háziorvost...

 

Előzmény: .ETNA. (221)
topika1 Creative Commons License 2009.02.09 0 0 223

Szia!

Szerintem veszélyesség szempontjából mind2 egyenértékű. Egyéni különbségek lehetnek az MTX és az Arava tolerálásában. Nálad az utóbbi jön be jobban.

Előzmény: illesibolya (219)
.ETNA. Creative Commons License 2009.02.09 0 0 222
Minden vérképzőszervekre, májra stb. gyakorolt hatás elmúlik, ha abbahagyják a Metho szedését. Egyszóval nem végérvényesen és nem visszafordíthatatlanul "károsít". Bár tényleg erős, hiszen általánosságban gátolja a sejtszaporodást (rákosok is szokták ezt kapni), s ezáltal a kevesebb immunsejt is kevesebb citokint termel stb. A tájékoztatóján szerepel, hogy pl. terhességet is csak a gyógyszer szedésének abbahagyását követő fél év után vállaljanak leghamarabb.
Előzmény: illesibolya (219)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!