Az az ESP az EPS. Szinte mindenki összekeveri, pedig teljesen mást jelent. Az elsőt talán elektronikus menetstabilizátornak lehetne fordítani. Az utóbbi pedig az elektromos kormányszervó rövidítése.
Az ABS-el nem szokott baj lenni ha a megadott időintervallumban cserélve van a fékfolyadék. Ha nincs cserélve, az több tízezer Forintos kiadást fog jelenteni az ABS kocka meghibásodása miatt. De ez más márkára is igaz, hiszen ugyanazt az ABS kockát más márkájú autókban is alkalmazták. ABS gyűrű szokott törni, de javítható. G13BB füstölhet indításkor, az szelepszár szimering hibára utal. M13A motorikusan teljesen oké. Ott nem jellemző a füstölés. Közel 200-at futott példánynál főleg ha jellemzően városi forgalomban használták, a katalizátor élete lehet véges. Célszerű hibakód olvasóval felszerelkezve megnézni a kiszemelt példányt. Ha világít a motorhiba lámpa, sokszor a P0420-as kódot adja, katalizátor hatásfoka alacsony. Lehet próbálkozni a szondák tisztogatásával, de leginkább a katalizátor lesz a bűnös. Ettől még megy az autó, fogyasztás tekintetében sem lesz növekedés. Sokan úgy vannak vele, le kell ...ni. Igen, csak az a baj, ha más hiba is jelentkezne, akkor arról nem értesül az ember, mert már világít a lámpa. Műszaki vizsgán nem tudom mennyire veszik figyelembe ezt a hibajelzést. A váltó hibáról én is olvastam, hála istennek én nem tapasztaltam. Azért nem hinném, hogy típushiba, mert akkor gyakoribb lenne az a probléma.
Sziasztok! Azt szeretném megkérdezni, hogy a 2004-es (?) modelfrissítés során az Esp volt a változtatás? -Ezek az elektronikák (ESP, ABS) megbízhatóak, vagy inkább anélkülit érdemes választani? -Tudnátok valami linket mutatni, vagy néhány pontban összeszedni, hogy egy 150-180 E kilométeres Wagon megvásárlásánál mire kell figyelni? (Most, hogy kerestem az ASP-t, ismét belebotlottam a váltóhibával foglalkozó cikkekbe-hát, egy kicsit elbizonytalanítottak vele, előfordul az a 76 lovasnál is...
Van köze, mert kettős funkciót lát el ez a visszajelző. Egyrészt világít ha be van húzva a kézifék, másrészt villog/világít ha a fékfolyadék szintje alacsony. Évente 1-2 alkalommal után kell tölteni nekem is ahogy csökken a szint a betétek kopásától, nomeg a hőtágulás is belejátszik. Hidegben a fékfolyadék is összehúzódik egy minimálisat, amitőpl a folyadékszint csökken.
Nyáron tud lenni érdekes a jelenség. A nagy kánikulában kitágul, minden oké. Elindulok, a menetszél hűti, ekkor összehúzódik egy kicsit és extrém esetben ez a kis összehúzódás elég ahhoz, hogy néha bevillanjon a lámpa. Aztán mikor városba érek, megint nem villog. Kisebb sebbesség, forróbb aszfalt, melegíti a csőrendszerben a folyadékot, újra tágul és nem villog. Tavalyelőtt esett meg velem. :)
Sziasztok Ülés hátálma állító tekerő kezdi megadni magút szalaszt tekerednél ha elszalaszt végleg mi a megoldás cseren kívül lehet hegeszteni rá valami tekerö felet ami nem műanyag nem adja meg magát 3 évig bírta nálam.
Jó rég volt már hozzászólás, de azért hátha segít valaki :)
A műszerfalomon a kézifék lámpája, ahogy megy az autó felvillan, elalszik majd megint felvillan - mintha az a kábel ami ezt a visszajelzést adja nem kontaktolna rendesen.
Meg tudjátok mondani merre keressem ezt a kábelt, akár ennek az oldalnak a segítéségvel is ...
Ma okozott meleg pillanatokat nekem is a kocsi. Jobban mondva a riasztó/központi zár.
Mentem boltba, kiszálltam, majd távirányítóval beriasztottam a kocsit. Pár perc múlva, ahogy megyek felé, rányomok, semmi. Az irányjelzők felvillantak, de a központi nem oldott fel. Na mondom mi a ménkű van. Első gondolatom az volt, hogy nem zártam be a kocsit? De zárva volt. Ekkor meg az ötlött fel bennem, hogy valaki blokkolta a riasztómat?
Ahogy nyomogattam a távirányítót, hallom, hogy a csomagtérnél kattan a zár, tehát azt nyitotta, csak az ajtókat nem. Szerencsére a riasztót kikapcsolta, csak a központi nem old fel valamiért.
A lökhárító festett, vagy anyagában színezett fekete műanyag? Youtube-on láttam videókat, amikor hőlégfúvóval óvatosan melegítve szinte újjá varázsolták a műanyag elemeket.
Sziasztok ...a mai nap se telhet el normálisan... (esküszöm be kellene vonni az összes jogsit, és újra vizsgáztatni mindenkit, de nem 60 éves pista/jóska bácsinál, hogy majd "okosba")
Kerestem is a neten másik hátsó lámpát, de újból csak DEPO utángyártott van (körbe van egy téglalap kerete).
Valaki tud esetleg új(nem használt) gyári Valeo-t?
Gyári szám: 35670-83E00
Jah és hogy lehet a műanyag lökhárítóról eltüntetni a súrlódás nyomot?
Úgy tűnik, valamelyik érzékelő szerint vagy nyitva valamelyik ajtó, vagy motortér, esetleg ha van még más érzékelő (mondjuk ultrahangos) az adhat fals riasztást. Nekem egyszer egy hatalmas nyári zivataron való áthajtás iután az úticélhoz érkezvén hiába volt minden bezárva, a riasztó nekem is megszólalt mintha egy ajtó vagy a motortér nyitva lett volna. De minden be volt csukva rendesen, a belsőtér világítás sem ment, tehát az ajtók is zárva voltak, a motorteret meg nem nyitottam ki. Körülbelül 1 óra múlva már nem indult el a riasztás. Arra gondoltam, hogy az intenzív zivatarban lehulló eső miatt a motortér kapcsolóhoz bejuthatott valamennyi víz és amiatt érzékelte azt a riasztó, hogy nyitva van valami. Ezt erősíti az is, hogy egy órával később már minden rendben volt, holott nem csináltam semmit. A hiba azóta sem jelentkezett, pedig ez körülbelül 3 évvel ezelőtt történt.
Riasztó jelenséget tapasztaltam, bár nem kifejezetten wagonspecifikus dolog, de boldog wagontulajdonosként ide jövök a nyűgömmel. Mostanában lett az a betegsége, hogy magától megszólal a riasztó, ha lezárom az autót a távirányítóval. Mi lehet ilyenkor a probléma kiváltó oka, s meg lehet-e szüntetni a proletárzseb nyújtotta lehetőségek keretén belül?
A hátsó ablakmosó sem javult meg eddig, majd egyszer nekiállok a bontásnak, hátha sikerül valamit elérni.
Ez kifejezetten nekem való kis járgány, van benne némi szolid visszafogottság, de azért az elegáns megjelenés kelléke, néhány helyen még kopogtatni sem kellene a kapun. Pesten nem mindig praktikus, ha nem figyel oda az ember, néha eltaposhat vele például egy Hummert. :)
Vagy azért vittek el kettőt, mert 1 kellett. Mikor kátyúba mentem és egy tárcsa darabokra tört, a Tescoban nézegettem, hogy melyiket vegyem. Odajön egy idősebb úr, kérdezi, dísztárcsát akarok venni? Mondom igen, mert egy összetört. Hányat akarok, kérdezi. Mondom 5-öt, hogy legyen egy tartalék is. Erre elvigyorodik a kisöreg és azt mondja: Ááááá, nem úgy kell azt 3-at vegyen. 3-at? Kérdezem értetlenül. Ekkor elkezdi magyarázni az elméletét: Akkor most úgy áll, hogy van 3 tárcsája. Ahol csak egy van, onnan leveszi. Mostr vesz 3 db-ot, abból kettőt felrak, marad egy tartalék. A régoiből is marad egy tartalék. Ha elhagyja, vagy összetörik, felteszi a tartalékot és minden rendben. Erre mondom az öregnek, de a két oldalon nem egyformák lesznek. Frappánsan azt mondta az öreg: Ó, hát az nem lényeg.Az autó két oldalát úgysem látja senki egyszerre, így fel sem tűnik, hogy nem egyformák. Én mindig így szoktam. Én olyan jókat nevettem ott a Tesco polcai között, akkor ért oda a bátyám meg a haver, kérdik, én mit nevetek. Elsoroltam nekik a kis öreggel való eszmecserét. Ez nekik sem jutott volna eszükbe. Én azért 5 db-ot vettem. Még megvan a tartalék. Igaz, a régiből is megvan a 3.
Hiszen 2004-ig volt csak az 5 kullos, annak mar 13 eve. Sok torott, elveszett, az enyeszete lett. De A legfiatalabb Ignisek is 10 evesek, azon volt utoljára a 6 kullos fazon, ami a vvt-re valtaskor kerulta Wagonokra is.
Ilyen volt az Ildinél is... :-((((( De ott voltak olyan köcsögök, hogy csak kettőt vittek el (talán ennyire volt csak alkalom és lehetőség, netán idő...)
Aztán az igazi bosszankodásom akkor volt, amikor a jófogáson megvettem - valószínűleg - valaki másét egy olyan alaktól, akire ránézésre rásóztak volna bármelyik bíróságon becsukott szemmel vagy 5 évet...
Egy kicsit lemosva, de azért szép akkurátusan zöld alkoholos filccel ráírva a belső oldalukra: GUT...
Szóval, azt sugallva, hogy egy bécsi lomtalanításon tett rá szert... :-(((
Akkor alakult ki ez a véleményem, hogy a nepper a biznisz lebonyolítása után látva a téli kerekeket az sx-en (15-ös és nem volt rajta dísztárcsa) még megkérdezte: Nem kell eredeti suzuki tárcsa???
Egyébként az a meglátásom, hogy itt is játszik az időtényező... Vagyis ha nem tudja lekapni azonnal, hanem ehhez még egy-két-három kábelkötözőt is el kell vágnia, akkor inkább megy a következőhöz...
Hétfőre virradóra meglátogattak minket, és kiszolgáltak magukat a "jó" emberek. Elvitték mind a 4 dísztárcsát.
Pedig karcos volt, sőt, a jobb első a szegély miatt nagyon hornyos. Adrinak nagyon rosszul esett. Az ilyen esetre a riasztó sem segít. Utoljára vagy 12 éve volt, amikor a jobb tükörlapot vitték el, és a szomszédok még rendőrt is hívtak. Már temetem az alkatrészt.
Tegnap délelőtt nyilvánossá tettük az új motorral dohogó honlapot. A szerdai regisztrációról szóló igéretet pedig túlteljesítettük, mert ettől a pillanattól kezdve lehet regisztrálni a honlapra!
Egyelőre a költöztetés miatt az átmásolt (régi) cikkekben lévő linkek nem működnek, ahogy felkerülnek a buherátori képtárak és a letöltések is a helyükre kerülnek azok is javítva lesznek.
Tehát várjuk a régi felhasználókat és az újakat is!
A miért: senki nem veszi le ha nincs gond vele. Tehát ha leveszed akkor rossz. Ezért vagy csere, vagy szét és össze. Lehet egy behúzótekercs, egy bendix, egy bronzkefe, egy forgórész stb. javítás és csere.
Szerszámból semmi speciális nem kell. Átlag ember hozzá nem nyúl. A földön aláfekszel is le tudod venni. Amire vigyázzon az ember, hogy először az akku sarut. Van hely. ☺Nincs harag.
"Szerelte már ki itt valaki az indítómotorját? "----Ezt kérdeztem, mivel a magyar nyelv nagyon kifejező, reméltem mindenki megérti!
Ha segíteni akarsz/tudsz segíts, de ez nem az! Kell-e hozzá speciális szerszám, vagy elég egy sima dugókulcs készlet? Átlagember aknáról ki tudja szerelni? Mire kell vigyázni?
Cartársak, a mennyezeti kárpitról mindenféle foltot (légypiszok, összefogdosás stb) szépen el lehet tüntetni a tescós babatörlővel. Létezik illatosított (zöld csomagolású) és illatmentes (kék csomagolású) változatban. Pár száz Forint csak, azt hiszem 64 db nedves törlőkendő van benne. Visszazárható, így nem szárad ki. Olcsóbb mint a kimondottan autós törlőkendők. MIndent visz. LÉgypiszoktól kezdve az olajig. Kéztörlésre is kiváló. Az olajat szépen leviszi a kézről. Nekem mindig ott van egy csomaggal az ülés alatt. Ha a babapopsit nem bántja, az autót sem. :)
Na azt nem mertem elállítani. Kitámasztottam a kuplung pedált, majd próbáltam gyorskötözővel megfogatni a kart, majd pedált visszaengedve a bowdent kiakasztani. Persze nem sikerült, mert valamennyire visszaengedett a kar. Ezt eljátszottam párszor, majd feladtam.
De akkor majd megpróbálom a szorítóanyát letekerni.
Én a kuplung bovden végén lévő állító kis bigyót tekertem ki és úgy vettem le. A művelet végén ezt ugyanígy vissza kell tenni. Azt hiszem a szervizkönyv 2-3 mm holtjátékot ír.
Az előbbi szám magyarázata: Landsmann-nak hála, akkorát léptünk előre a honlapmotor váltásban, mint Han Solo és Csubakka amikor rátenyerel a "FÉNYSEBESSÉG" feliratú gombra.... :-)
Landsmann ugyanis teljesen átmásolta a régi honlap híreit, most már hamarosan "kihal" a régi honlap. Ez várhatóan a hét végén fog megtörténni. ...vagy hétfőn.
Ma nekiálltam a kicsi kocsit belülről kitakarítani, mert már nagyon ráfért. Porszívót ragadtam. Aztán kiszedtem a váltókulissza takaró műanyag elemet, hogy alatta is fel tudjak porszívózni. De ha már egyszer kikaptam, gondoltam megolajozom a bowdeneket. A korábban linkelt videó alapján csináltam. A váltó bowdenekkel nem is volt gondom (bár a motortérben szerintem nemigen tudtam az olajat befecskendezni, nem fért bele a tű). Viszont a kuplung bowdent nem bírtam kiakasztani. Ezt miképpen csináltátok?
Ja, a takarítás "haszna", hogy találtam 260 Ft-ot a műa.elem alatt. :D
És mennyi hely van ezzel a gumival a kerék és a kasztni között?
Mert a gyári gumival nekem az első kerék és (az utólag felszerelt) sárvédő gumi között másfél ujjnyi, míg a hátsó keréknél 2 ujjnyi hely van. Megpakolva nem ér bele a kerékjáratí ívbe?
Nem akarok elkeseríteni senkit, de egyre jobban mennek fel a díjak. Véget értek a válságos idők, amikor 400 forint felett volt a benzinár és szakmányban foglalták le és vitték el a bankok a hiteles autókat... :-)
Az átlagos GFB díj ezelőtt 5 évvel olyan 14-15 ezer forint volt. Most már átléptük a 23 ezret...
persze tudnék példát mondani a "Hogyan Csináljunk Magunknak Szar Biztosítási Díjat" projectre:
Az ügyfél lánya betöltötte a 18-at és a nyári munka valamint a ballagásra kapott pénzt összerakta és úgy gondolta, hogy bombajó üzlet egy 800 cm3-es Daewoo Matizba fektetni a stekszet. Mert ugye saját kocsival megérkezni a buliba, vagy a moziba - felbecsülhetetlen érzés! (Minden másra ott a MasterCard!... :-) )
Szóval kiadott 160 ezret a Matiz-ra, majd úgy kellett felmosni amikor közöltem vele, hogy 18 évesen, vidéki nagyvárosi friss jogosítványosként, A0-ban örüljön a legjobb ajánlatnak ami évi 80 ezer...
Persze amikor azt javasoltam, hogy a vétel előtt nem ártott volna akár, velem egyeztetni, hogy ÜZEMBENTARTÓNAK az öregapját beírni, s akkor már 34 ezerből is kijön - na akkor az volt a legnagyobb gondja, hogy mikor fog elkezdeni bónuszt gyűjteni??!!!!
- Majd ha lesz egy férjed, és kifizeti neked a második kocsi fenntartását! - gondoltam magamban, de aztán megvontam a vállam...
Szóval én már nem csodálkozom a díjakon... De ha megnyugtat benneteket mondok egy vontató díjajánlatot: 53 millió... :-DDDDDDDDD
Nem lehet eltérés, max. az adatok megadásakor kerülhet ki ez-az...
Szóval: a folyamat az, hogy a kalkulátorba bepötyögöd az adatokat. Mindent. Mivel nem tudhatod, hogy melyik társaság lesz a nyerő, ezért itt adsz meg mindent. Ez sokáig tarthat, lehet- hogy itt rövidítenek kollégák, mert türelmetlenek a leendő ügyfelek.
(Nem azért, de most fordult 10 v alatt először, hogy a portálmotor azt a hibaüzenetet küldte, hogy 1000-nél több sor van az adatbekérő oldalnál...)
Szóval az a jó, ha olyan oldalon kalkulálsz, ahol - egy kis túlzással - még az alsógatyád méretére is rákérdeznek... :-)) (Ilyen kérdés nincs, ne is keresd!... :-D )
A begyűjtött adatokat elküldi a kalkulátor a biztosítók szervereire, amik "kiválogatják" a nekik kellő adatokat a nagy tömegből. A választ visszaküldik a kalkulátorra, ami kidobja az eredményt.
Mivel a biztosító számolja ki a djíat, ezért nem különbözhet, azonos adtok esetén. Persze, előfordulhat olyan eltérés, ami abból adódik, hogy az adott biztosító nem kapott meg olyan adatot, ami pl. befolyásolhatja a díjat. Ez viszont egyre kevesebbszer fordulhat elő...
B0 volt tavaly, talán 49 ezer, 25 éves, fővárosi, nő (most már tehát 26 éves).
most baleset okozása nélkül, B01-re meg a 72 ezer. lakcím, minden változatlan.
és az összes biztosítónál. nincs olcsóbb ajánlat sehol...
(csekk, negyedév, de ha átírom az éves díjlehívásra, akkor is csak 66 ezerig csökken az ajánlott díj). kedvezményeket is kijelöltem (nincs mondjuk sok).
haverom most hozott be egy BMW Z4-et, együtt kötöttük rá a biztosítást és 69 ezerért kapott ajánlatot a Köbétől. egy Wagon R-re drágább lenne? nagyon érdekes...
Nekem az a tapasztalatom, ahány alkusz céget nézek a neten, ugyanazokkal az adatokkal mindegyiknél más-más díjtétel jön ki,még ugyanahhoz a iztosítóhoz is. Nem túl nagy eltérések ezek, de akkor is érdekes. Volt olyan, hogy kiválasztottam a megfelelő biztosítást, aztán mire megköldték a csekket és a kötvényt, azon bizony már magasaqbb összeg szerepelt mint ami ki lett kalkulálva. De ez már a múlt, van egy megbízható biztosítási üzletkötőm, :) azóta nála intézem a biztosítésaimat. Érdekes módon, nála nála mindig alacsonyabb díjak jöttek ki mint a neten kalkulált többi alkusz cégnél. Ráadásul a díj ténylegesen annyi volt, amennyit kalkulált, nem volt meglepetés díjnövekmény. Az április 14-től esedékes éves díjam a baleseti sarccal együtt is 12990 vagy 13990 Ft, most pontosan nem emlékszek. Tényleg, lassan át is kéne utalni. Cascora is tudott nagyon jó ajánlatot adni, azóta is az van. A díja sem sokat emelkedett az elmúlt majd 7 év folyamán.
Szeretnék a Te hozzászólásod alapján is eloszlatni egy tévedést!
Az ALKUSZ az több biztosító ajánlatát gyűjti össze neked az általad megadott adatok alapján. Vagyis ahány alkusznál megnézed ott AZONOS díjakat kell kapnod, ha azonos adatokat adtál meg....
Az Alkusz elvégzi helyetted azt a feladatot, hogy végigjárj több biztosítót és begyűjtsd az ajánlatokat.
Mielőtt belemennénk a csodálkozásba, hogy kinek miért ennyi vagy annyi a kötelezője, gyorsan felhívom a fegyelmet arra, hogy nem egy forma díjat kap mindenki!
Hogy mi befolyásolja a díjakat:
Lakhely
Kor
Jogosítvány megszerzésének dátuma
Ez csak a szerződő SZEMÉLYÉRE szóló változók! Mivel ugye itt az autó adott, és nagyjából a kora is azonos ezért most ne foglalkozzunk vele!
Aztán vannak egyéb kedvezmények, úgy mint:
Díjfizetés módja
Díjfizetés gyakorisága
Egyéb kedvezmények
A fentiek miatt nem érdemes csak a DÍJAKAT összehasonlítani!
Aztán a biztosítók 60 naponta hozhatnak teljesen új tarifákat a GFB fronton, tehát ez is díjnövelő tényező. ...és arról sem lehet elfeledkezni, hogy az előző díjad nyertese az lehet, hogy "túlnyerte magát" tavaly, s most szeretne szabadulni attól a nagyon jól körülhatárolható csoporttól amiben vagy (pl. friss jogosítványosok...)
lassan eljön a kötelezőváltás ideje, megküldte a papírt az Allianz, 72 ezer lett adóval együtt egy évre a biztosítás. hölgy tulajdonos, B01 lesz, nem okozott kárt, budapesti lakos.
az érdekessége az, hogy tavaly 20 ezerrel olcsóbban kötöttünk, és akkor ugye új belépő volt.
ami pedig igazán meglepő, hogy lefuttattam két online kalkulációt és mindenhol hasonló árak jöttek ki.
ti is tapasztaltátok esetleg, hogy ennyire megdrágultak a biztosítások, vagy csak szerencsétlen időpontban kell újat kötnünk, mert nincsenek akciók?
Sziasztok. WagonR+ izzó méretekről tudnátok oldalt adni ahol fel vannak sorolva. Főleg a rendszám tábla izzó megnevezése érdekelne. 2004es 1.3 vvt.s jármű.
most meg nem mondom már, talán megtalálod itt, de nekem olyan 40-50 ezer között csinálta meg ezt a hibát a szerelőm.
egyébként azt is mondta, hogy nagyon nem kell vele foglalkozni, ha csak indításkor csinálja. nyáron nagyobb lesz a füstfelhő és szimplán zavart, hogy úgy indul a kocsim, mintha motorhibás lenne, úgyhogy megcsináltattuk. olajat kell nézni rendszeresen és utántölteni.
Van nekem egy G13BB motoros Wagonom ami az utóbbi időben kékes füst pamacsokkal indul. A szerelő szerint ezeknél a motoroknál a szelepszár szimmeringgel van a gond és azt mondta mindennel együtt kb 200-300e forint a javítás. Ezt én egy kicsit sokkalom ez tényleg ennyibe kerül vagy csak át akarnak verni. Esetleg valaki Pesten egy jó szerelőt tudd ajánlani erre a problémára.
Pár éve utánajártam kicsit a lambda-szonda kérdésnek ( mert sokallottam, hogy a Micrám fogyasztását nem tudom 5 liter alá vinni :) ).
Több helyen azt olvastam, hogy ezeket illene maximum 100e környékén cserélni, mert ellustulnak. Nem mutat rossz értéket, de lassan reagál a változásokra.
Vettem lambda-monitort is.
Meg egy új szondát.
(Mondanom sem kell, hogy a kocsi semmivel nem lett jobb, de a fogyasztást végül azért leküzdöttem 4,99-re :) )
A lényeg, hogy azt hiszem 7500Ft volt az NGK szonda bele, a csere meg kb. 10 perc. Szóval ennyi pénzért én nem szórakoznék a nullázgatással...
Nem nagyon láttam még ilyen Fiat dízelt (leszámítva a Multiplámban az 1.9-es báltyját ;) - de ott sincs ilyen szonda), de a benzineseknél szerintem csak a beszívott levegőt és a vízhőmérsékletet mérik. A külső levegőnek csak ott lenne értelme, ha van kijelzés a műszerfalon.
Nem lehet, hogy az csak azért mutat -35-öt, mert az valami alapérték? Nem biztos, hogy a motorvezérlő számol vele. Számomra egyébként sem magyarázná miért épp hidegen indul nehezen.
Csak ötletelek, de szerintem sajnos máshol lesz a gond.
Nem a beszívott levegő hőmérsékletével van a gond hanem a külső levegő hőmérsékletet érzi -35 nek. Kerestem a lökhárítóban de nincs benne hőmérséklet jeladó. A kapcsolási rajz sem mutatja.
Volt wagonosként és jelenlegi SX-esként azt mondom, hogy meg kéne kérdezni valamelyik szakszervízt, hogy létezik-e valamiféle szofverfrissítés a Wagonra is, az ilyen hibák esetére??...
Az SX4-nél szinte tipushibának számít a 2009 előtti példányoknál, hogy 100 ezer km körül megjelenik ez a motorhiba jelzés, amit eleinte az akkusarus megoldásssal lehet orvosolni, amíg meg nem unod az állandó sarulevételt és el nem mész valamelyik szervízbe és nem frissítteted a vezérlő szofvert. Onnantól kezdve megszűnnek ezek a hibák.
Wagonosként nekem 90 ezer km alatt csak egyszer villant fel a "chekengine" lámpa, aztán azonnal kialudt. Szóval én nem foglalkoztam ezzel a hibával, de ahogy elmondjátok a Wagon is bejelez néha.
Rá kéne kérdezni, hogy létezik-e szoftverfrissítés a Wagonhoz is??!!
Sziasztok. Adott egy 1.3 ddis wagon r . Első indításra nagyon nehezen indul, utána egész nap mondhatni pöccös. Műszer nem mutat semmit, hibakód nincs. Élő adatban annyi ami szerintem okozhatja a hibát is hogy a külső levegő hőmérséklet -35 fok és ez nem változik. Hol található a hőmérséklet érzékelő ,én nem találom sehol. Valaki járt már így? SOS lenne.
Na igen. Mi az? Ami egy százéves hondában soha nem megy tönkre, egy volkswagenben 160 ezrenként cserélni kell? Hát a lambdaszonda.
Mikor kimegyek a városból kigyullad egy idő után. Mert városban sokat járok, hát ráadott gyújtásnál leveszem az akkusarut 5 mp-re és visszateszem. Hibakód jelzés elalszik a következő indításnál. Majd megunom és kicserélem. Addig játszok.☺
Helló. Shellnél tankoltam 1 hónapja nitro + akkor kiírta a motor hibát majd elvittem szerelőhöz akkor volt olaj csere szűrő... azt a hibakódot olvasta ki, hogy katalizátor hatásfok nem jó azt mondták hogy a shell benzin miatt állítólag És azt mondta a szerelő tankoljam azt amit ezelőtt sima 95 öt majd egy idő után elmúlott a motorhiba, majd 150 km után kijött a motorhiba megint és most 2 hete egyfolytában jelez de nem érzem hogy valami baj lenne vele . Mit cseréljek ki vagy megint vigyem szerelőhöz? köszi :)
Bontóból vegyél órtát, vagy valamilyen sárgás színű műanyag lapot tegyél elébe. De másmilyen szín is jó. A kijelző eredeti színe halványkék. De az túl erősen világít, így kell valami színes lap ami tompítja a fényerőt és nem látszik a kijelző belső szerkezete.
Az igazsághoz hozzátartozik. Busz ikerkerékkel nem kerül gödröt, ha utána mégy már te sem☺. Nekem egy út 1200 km. Magyar legrázósabb, jó szlovák és vegyes lengyel. Mikor a lengyel autópályán folyamatos a kamionsor a szélső sávban, akkor a belsőben sem mehetsz 90-nel mert ott meg a személyautó forgalom folyamatos. Előzés? Hol? Homokra épített autópálya (homok az egész ország) Mégy nyugisan sima úton aztán bumm egy víznyelő miatt megsüllyedt gödröt meg sem látsz, fékezni eszedbe se jusson mert állnak a se***ben. Szóval volna miről, csak...
Más. Voltam néhányszor kényszerből a wagonermeggel is Lengyelországban. A fogyasztás jó. De hazafelé már felálltam az ülésben mert megnyomorítja a lábam.
Az a néhány mm pont arra elég, ha a 205/ törik a 195/ még nem. Kényelmesebb a ballonos gumi. Amennyiben nem arról van szó, hogy hajtűkanyart 190-nel vagy 182-vel ugrod meg.
Én régebben kaptam egy totálkáros opelből kivett, használt 56Ah-at és még 5 évig használtam. Azonban ennek a fizikai mérete már kicsit nagy volt, így külön megoldották a lefogatását. Semmi gondom nem volt vele, csak idővel kiöregedett, mint a többi.
Helló. Jelenlegi akkumulátor ami van a wagonban 12v 44ah 360a bal+. Mondjuk ha, 45ah és 400a est raknék bele helyette nem lenne gond?Vagy mi az az akksi amit még bele rakhatok? köszi
Akkor lehet, hogy amerre én járok, "túlságosan jók" az utak, mert én nem érzem hátrányát a gyári gumiméretnek. (Ahol tudom, hogy ritka szar az út, ott mérsékelt tempóban haladok.) Egyedül az idei télen sikerült az egyik felnit odab@cnom, de az a saját hibám volt. 120-al belerongyoltam egy "előző héten még nem létező" kátyúba, későn vettem észre. Jó eséllyel azt is elkerülhettem volna, ha nem lettem volna rohanásban.
A 8 cm-es oldalfal nem tudom, mennyire számit "peres"-nek. Az, hogy egy gumi mennyire "áll jól a kocsinak", vajmi keveset érdekel. Inkább legyen biztonságos, és a lehetőségekhez mérten gazdaságos/kényelmes a használata, mintsem csicsás/divatos.
Magasabb oldalfalú gumival nem hajlamosabb kúszásra a kocsi? Nem "instabilabb"?
Olaj pedig tulajnak elfolyt az autópályán. Mire észrevették, olaj check lámpát már késő volt,ugyan is tönkre ment motor.
100e-ért hoztak bele egy jó állapotú motort. Berakták és lepapírozták. Persze tulajnak se volt pénze új autóra,de Szombathelyi szerviz mivel hibáztak ők állták az egészet. Igaz ez már újabb fajta motor volt M13A ami az én 2004-es Wagon R+-ba is van. Alias Ignis motor.
Tehát ha ez újabb fajta volt kb 100e. Akkor régebbi G13-as széria nem lehet több 80e-nél. Igaz érdemes megnézni honnan veszi az ember,mert nem mindegy,hogy mennyi KM van benne,és az baj,hogy ezt sajnos legtöbb bontott motor esetében nem lehet megállapítani, maximum saccolni lehet.
Példa: (igaz vw) a 205/55*16 os váltómérete lenne a 195/65*15. Ha anno én ezt tudom, akkor jó rá a bora kerék az "új" jettára és nem töröm össze majd minden felnijét. Az a néhány mm pont elég ahhoz, hogy télen, kátyúban jobb legyen.
Nem is a szélességen van a hangsúly, hanem a magasságon. A látszólag nagyon mutatósnak gondolt peres gumik oldalfala kimondottan sérülékeny.
Nekem közel 10 gyötrelmes éven át kellett elviselnem a gyári méretű téli gumit. Minden évben alig vártam, hogy ledobhassam és jöjjön helyette az Auditól megörökölt 175/65 6"-os VW felniken. Minden egyes vasúti átkelő kész megváltás volt vele a kicsi gombok után!
(ősszel vettem a kocsit, télit még tapasztalatok híján választottam, de a gyári nyárit ezek után már soha többet nem tettem vissza)
Nekem speciel nincs/nem volt eddig bajom a gyári mérettel, 9. éve az van a kocsi alatt, amióta megvettük. Valszeg előtte is az volt fent, legalábbis a gyári gumikkal vettük meg.
De mindenki olyan méretű papucsot rak alá, amilyet akar (és ami befér alá). :)
Mondjuk a gyári méret katasztrófa, remélem valahol vécét pucol (japános büntetésből) az, aki ilyet tett alá gyárilag... De a lényeg, hogy ugyan nem sok az a 4mm plussz, azonban a 175/65 is alig fér be. Szerintem határeset.
De mivel azt mondtátok, lehet, hogy ki fogom próbálni. Végülis kicsit még szét is fog feszülni a 6"-os alufelniken... lehet, hogy elfér - legalább hátul!
Köszönöm a tippet. Igaz, hogya trafónak nincs semmi baja, de a gyújtógyertyák, majd 2 mm-es hézaggal rendelkeztek. A kedves szerelőm hanyagsága végett....
Mikor ellenőrizted utoljára a szintet? Vagy kifolyt belőle?
Ha kifolyt, akkor látni lehet. Ha "elfogyott" akkor pedig észre kellett volna venni.
Szerintem a Wagon az egyik legolcsóbban karbantartható autó, még a durva ridegtartást is jól bírja. Tehát ha a kocsi esztétikailag nincs lelakva, akkor érdemes pénzt áldozni arra, hogy renben legyen. Keress egy megbízható, gondos szerelőt, aki helyreállítja. Ő meg fogja azt is mondani, hogy menthető-e a motor vagy cserélni kell. Biztos vagyok benne, hogy anyagilag mindenképpen jobban megéri, mint eldobni és venni egy másikat.
Teljesen mindegy, hogy egy kocsi olcsó vagy drága, bizonyos törődést igényel. Főleg ha ausztriába jársz vele...
A folyadékok - legfőképpen az olaj - szintjét minden tulajdonosnak tudnia kell ellenőrizni rendszeresen. Ez alól az a kibúvó, ha taxival jársz. Még a bicikli sem, mert ott is van rendszeres karbantartás, nem is kevés.
A motorcsere akkora koltseg, macera, es kockazat, hogy inkabb eladnam akkor motorhibasan. Ha a vas jo, majd megcsinalja maganak egy autoszerelo, akinek van ideje.
Es meg valami, bocsi!! 😊 van valami jelentosege annak hogy meg uzemkepes allapotaban inditaskor hideg motornal is azonnal bekapcsolt a hutoventillator? Szerelo szerint csak 1 hoerzekelo csere, de az is raer..
Igazàbòl en mar az egesz autot kukaba dobtam volna... gyanusan olcso volt.. 300 ezer ft. 2003 as evjarat.. es nem egy rutinos autoszerelovel nezettem at sajnos a vasarlaskor..feluletesen a kulso belso allapotat nezte csak, valamennyire a motort is miutan kaptam a "hat ez egy tip-top kis auto, megkìmelt, nagyon rendben van" ertekelest.
4 honappal ezelott vettem, 2.tulajtol,valoszinūnek tartod hogy mar ez a baja regebben megvolt? Es ha motorcseres akkor erdemes ra költenem, vagy inkabb bonto? 😉köszi a vålaszod, mèg ìrok majd hogy mi lett a sorsa.
A tanacsodat meg mindenkepp megprobalom, hatha menthetõ..
Ausztriaban lerobbant az autom. Wagon R+ 2003. Szerelo megnezte annyit mondott, hogy nincs benne egy deka olaj sem, motorcsere..😕 viszont az auto alatt soha olajfoltot nem ėszleltem. Be is indul csak furcsa, kerregõ hangja van.
en januarban keszittettem a Bajcsy-n a Kulcskiralynal. Sajna nem volt olcso; a nyomogomb nelkuli sima chipes kulcs ~16000 Ft volt, ha jol emlekszem. A nyomogombos, ami viszi a kozpontit is pedig kb 2x ennyibe fajt volna. Az enyem 2004/8-as, szinten immos.
Egyebkent kellett hozza a kocsi is. Eloszor az uzletben a gyari kulcsrol elkeszitettek a masolatot, majd kisetaltunk a gephez a szakival, radugta a szamitogepet es "ratanitotta" az uj kulcsra a kocsit. Az egesz kb 15 percbe tartott, masolassal egyutt.
Talan jo tudni, a taviranyitost nem tudtak volna ott helyben azonnal elkesziteni, azt mondtak azt meg kell rendelniuk, alvaszzsam alapjan...
Sziasztok! Elkezdett döglődni riasztóm,amit ha lehet hamarosan kiszerelek.
Mivel régi központi-zár rendszer is működik, ezért lenne egy olyan kérdésem,hogy csináltatnék még egy kulcsot.
Olyan kulcsra lenne szükségem ami nyomógombos azaz központi zár távirányítója is megvan illetve majd lehet vele autót is indítani. Tartalék lenne jelenleg csak egy van. Van még egy kulcsom ami sima azon nincs központi záras nyomógombok. Ezzel is lehet indítani.
Budapest XV. kerület vagy környékén esetleg közelben tud valaki helyet ahol foglalkoznak ilyennel? Ez már az újabb fajta Wagon R+ 2004-es 10 havi. Immobiliseres kulcs.
Szerintem Wagonra a 6-os a jó szélesség, de ga felpróbálod írd le az eredményt! Közszolgálati célzattal.
Elől teljesen betekert kormánynál beleérhet a műanyag betétbe, hátul meg úgyis látszik, ha eléri a peremet... A gyári első sárfogó gumik sztem konkrétan felejtősek mellette. Nekem a 185/60 R14 mellé sem fért be rendesen.
Keresnék WagonR+ 4 darab 14" alufelnit szerelt nyári gumikkal. Lehetőleg Budapest, Szigetszentmiklós vonzáskörzetében. Ha van ilyened és megválnál tőlük ne tartsd magadban, írj nekem.
A Totalcaron keress rá az "üregvédelem"-re. Stuntman anno írt egy cikket, arra reagált egy cég - ebből lett egy másik cikk. Nekem bizalomgerjesztőek voltak.
Köszönöm a segítséget. Részben megoldódott a probléma. Az acélcső szinte teljesen el volt tömődve, kitakarítottam, el is tünt a hibajelzés a műszerfalról. Kipróbálás után viszont ugyan az maradt a gond, kis fordulatról nem gyorsul, mintha valami vissza fogná. 100 km után visszajött a hibajelzés.....Valakinek esetleg tipp, mi lehet a megoldás?
Most, hogy feltettem a nyári gurigákat, alaposabban szemügyre vettem a benzinbetöltő csonk környékét. Illetve csak akartam alaposabban szemügyre venni. De a takaró lemez patentjait nem tudtam kivenni, erőltetni meg nem akartam, nehogy eltörjön. Megkocogtattam a műanyag lapot és elég sok sár (száraz föld) lehullott. Némi megnyugvással tölt el, hogy a lehullott föld nem volt rozsdanyomos. Tehát feltételezem, nem kezdte ki az idő vasfoga. A következő mosások alkalmával majd külön odfafigyelek erre a részre, bár kissé nehezen lehet hozzáférni.
Köszi :D szakszerű hozzászólás jó nem vagyok nagy villamosági nem is volt erűségem de most hogy mondod lehet a kábel rossz mert egy sima koaxal meg szolt szépen :D magnó is szintén aliexpres, tudom hogy kínai fo.& de elötte jó volt . Na de vissza térve neked hátul csak szedd le a kárpitot elég csak picit megnyitni most fejböl nem tudom hányas villáskulcs ill. két csatlakozót húzd széjjel kb 5 perc és már lent is van.nekem sajnos nem a tömítés ment széjjel,beáztam :(
Szóval az van, hogy eltudod dönteni egy sima ohm mérővel mi a rossz ha még mindig zajos a vétel. A rádiónak ( közvetlenül az antenna bemeneten) egy kb 20-25 centis csavarhúzóval, bicikli küllő, darab drót a helyi FM adókat zajmentesen kell vennie. Ha ez Ok akkor antenna talpból vezeték ki, rádióból antenna ki, ohm mérés az árnyékolás és a meleg ér közt - szakadást, végtelen ellenállást kell mérned, ha valamilyen ohm vagy rövid zár akkor a kábel csere. Majd antenna két vége közt meleg ér mérés - rövid zárat kell mutatni, ha szakadás , kábel repül. Tudományoskodni nem kell FM 100 Mhz -n nem tud a pár méter kábel jósága leromlani :) Ha kábel és rádió Ok, akkor a talp felőli végébe egy 60-70 centis drót vagy passzív antenna is szólni kell. Szívás akkor van ha jó fajta 1 csipes újkori csillivilli rádió van az autóban, mert azok helyből érzéketlen sza*rok. (FM erősítő, a neten ezer féle kapcsolás, az a jó és egyszerűen megvalósítható ami 1 szem tranyó meg 2-három passziv elem, nem kell komplikálni már 5-6 dB erősítés bőven elég és lehet örülni.
Ennyit az elektromosságról Üdv. SJ
(!! az antenna kábel rádió felőli végében a csatiban néha lehet egy kondenzátor, csati finoman szétnyit és a kábelvégén mérsz esetleg látod hogy rossz forrasztás törött kondi!!) Ez azért van mely némelyik gyári rádió a koaxon küldi a villanyt saját hozzávaló erősítős antennájához, ha nem erősítős antenna van a végén akkor meg rövidzárba küldené a leválasztó kondi nélkül a rádió által küldött villanyosságot!! :).
irtam is valahová hogy a gyári 25 000 ft tól indul én aliexpresszen rendeltem egyet, de abba nincs,így vettem külön erösítöt de az semmit nem ér sistereg sajnos,lehet mert a magnó előtt van nem tudom és leárnyékol de szenvedek vele,Ami nagyon gáz még hogy utángyártottat is igen válogatni kell mert kocka a talp alja a legtöbb antenna talp meg kerek
Köszi a gyors választ , ettől féltem. Inkább a bontás izgat, erősítő javítás vagy kiváltás remélem nem nagy ügy. Vagy 30 éve RF erősítőket is hívatás szerűen javítgatok :) A gépállat egy 2000. évi ABS es légkondis verzió.
1×se festegettem a felniket, mégis csak egy-két apró rozsdafolt van rajtuk. Bár a téli-szett felni festésén már elmerengtem, vettem is hozzá sprayt, de hozzá nem nyúltam. Majd talán mostanság, ha lekerül a kocsiról...
Csak az én felnijeim rohadtak konkrétan xarrá az évek során? Másnak ezzel nem volt gondja?
Minden évben napokat töltöttem a rozsdamentesítéssel és a festéssel, mégis folyamatosan rohadt!
Kezeltem és festettem már mindennel, azután meguntam és vettem egy garnitúra hiperkönnyű alufelnit gumival 25-ért...
Ha összeadnám a festék értékét meg a rászánt órákat... hát messze többe került.
Télre meg valami VW (Golf GTI?) vagy mi van rajta, na ANNAK tisztességes az acélja! 20 év alatt 2x ha festettem, akkor is csak olcsó sray-vel. Ki érti ezt?
Bármi rámegy egyébként asszem. Mivel hátul nincs is "tehermentesítő" gyűrű (nekem legalábbis soha nem volt) így ott még a belső átmérő sem számít. De az elsőnél is az Opel méret lesz az, az pedig a legkisebb emlékeim szerint.
Valószínű, mert kopogásérzékelőt is ír. Márpedig nekem is kopogott a motor, amikor el volt tömődve az EGR.
Nem nagy ügy kitisztítani egyébként. Nálam legalábbis csak a leszerelhető összekötő acélcső volt konkrétan tele, a szelep maga tiszta volt. Fél óra meló emlékeim szerint.
Segítséget kérek egy probléma megoldásához.1,3literes G13BB motor van a wagonomban. A müszerfalon a motorprobléma visszajelzö egy ideje folyamatosan világít. A kocsi alacsony fordulatszámon rángatva gyorsul, majd 3000 fordulat/perc után már jól húz végig. Kódolvasás, kiütés után újra visszajött. Mellékelek fotókat, ha valaki tudja mi lehet a gond, kérem jelezze.
Az szép. Igaz, hogy 7 éve, de nekem összesen 1000 FT-ot kért a két felni kikalapálásáért. Mindkét kereket ő szerelte le, levette a gumit, kikalapálta, gumit visszaszerelte, centrírozta, felszaszerelte.
Helló.Közben megoldódott a probléma pár nap alatt. Nagyon nagy Köszönet érte: ugyörgy fórumtársnak!! :) Kicseréltem itthon igaz 1 órába telt,de megérte a szervizbe csak kompletten cserélték volna 20-40 ezer ft között + óradíj ellenében. :)
Nézz szét, hogy az ajtóban, csomagtartóban a burkolat alatt (felhajtod a pótkerékfedélt) nincs-e víz valahol. Persze dugulás is lehet, de a csőtörés is benne van a pakliban. Mennyi km-t futott, mikori gyártású az autó?
Gondolom azért, mert nem csak a sporttal foglalkoztak, két féle, nagyon hasonló nevű szervezetet meg fölösleges lett volna fenntartani. Az MHSZ berkein belül volt például a rádió amatőr képzés, búvárkodás, ez már a sport részhez tartozott, de a vitorlázó repülés is, ami szintén a sport kategória. Talán volt lövészet is. De elkanyarogtunk a témától. :)
Párhuzamosan ment a két vezetés, hol teher, hol személy autóval voltunk. Teherből volt hamarabb a vizsga, aztán 2 hét múlva a személyből, majd újabb két hétre a teher pótvizsga. Hála istennek akkor más volt a vizsgabiztos. MHSZ-es tanfolyam volt. Legalább ennyi hasznom volt a katonaságból. Töredékébe került a jogosítvány mint egyébként. Akkor (1987) 1720 Ft volt B, C kategória. :D
Az MHSZ-nél mindháromra (személygépkocsi, motorkerékpár, tehergépkocsi) egyszerre lehetett vizsgázni, az időpontokat ők osztották ki, mikor került rá sor nem ő döntötte el.
"Pontosabban már gyakorlati vizsga volt C kategóriából. ... Végülis akkor elhúztak... Gondolhatjátok milyen szájízzel ülteb be vizsgázni 2 héttel később B kategóriából,..."
Régen nem volt a C kategória előfeltétele a B kategória? :O
Tisztelem az időseket de a gond itt kezdödik idézem" Az autót annyira összenyomta a nekiütköző szerelvény, hogy a sofőrt, egy 69 éves hajdúdorogi férfit " ha megfigyeled az autópályán is nem a 20 évesek hajtanak fel rossz irányba.Az én nagyim egy jó soför volt de 70 évesen már a kuplungot nem birta rendesen kinyomni nemhogy elöre háta bologatni http://www.haon.hu/video-vonattal-utkozott-nem-elte-tul/3390440
Én is "billegek" ha a helyzet megkívánja. És mivel tudom, hogy olyan az "A" oszlop amilyen, ezt figyelembe veszem és ezért dőlök én is előre hogy biztos legyek benne nincs semmi és senki takarásban. Ezzel kapcsolatban leírok egy történetet.
Ekkor jártam vezetni tanulni. Pontosabban már gyakorlati vizsga volt C kategóriából. Avián tanultam vezetni, a vizsgán is ezzel voltam. Hatalmas nagy szürke keretes visszapillantó tükrök voltak rajta, amik nagy területet kitakartak, ezért ott is dülöngélni kellett, mint a részeg emberek. Szóval folyik a vizsga, elérkeztem egy kereszteződéshez egy alsóbb rendű úton. Innen tovább csak jobbra, vagy csak balra lehetett menni, szemben egy temető volt. A feladat szerint itt balra kellett kanyarodnom. Irányjelző ketyeg balra, elnézek balra, oké. Elnézek jobb, oké. Előre dőlök, tükör mögött nincs-e semmi. Nincs. Visszadőlök, jobbról még mindig oké. Egy pillanat balra, az is oké. Kuplung fel, kis gáz, indulok, talán fél, egy métert mehettem, mikor jobbról egy szürke Barkas megjelenik. Azonnal beletapostam a fékbe, de a vizsgabiztos is. Totálisan egyszerre. Tudtam, itt rossz pontot szereztem. Benyeltem az elsőbbség meg nem adás vádját, nem vitatkoztam a vizsgabiztossal. Már csak azért sem, mert ő látta azt a rohadt Barkast, én viszont nem. Hogy lehet ez? Nagyon egyszerűen és szinte hihetetlen. mert ugye mit figyel az ember? Azt, hogy az úton jön-e jármű. De a Barkas csak a temetőkapun jöhetett ki, mert az úton közel s távol semmi nem jött. Én nem a temetőt figyeltem, (akkor észre vettem volna, hogy onnan készülődik kifelé egy jármű) hanem az utat, a forgalmat. Mikor ültem és elnéztem jobbra, nem láttam jönni semmit. De tulajdonképpen a szürke Barkas már a tükör mögött volt. Mikor előre hajoltam, hogy megnézzem van-e valami a tükör mögött, akkor hajtott ki a temető bejárójáról jobbra, tehát én felém közeledett. Éppen ezért most is mindvégig a tükör mögött volt. Aztán ahogy hátra dőltem, akkor már az úton volt és közeledett felém. emiatt végig takarta a tükör. lehet hogy éppen kilóghatott a tükör mögül, de a tükör kerete és a Barkas is azonos színű volt. A sors fintora, ha "billegek", akkor éppen láttam volna a Barkast amint kijön a temető kapun és jobbra kanyarodik, felém. Ezt csak a kétszeri billegéssel lehetett volna kivédeni. De őszintén, ki gondolta volna, hogy éppen akkor jön ki a temetőből egy jármű, ami ugyanolyan színű mint a tükör kerete? Ráadásul a tükör takarása miatt mögé is néztem a tükörnek. Éppen ezzel a mögé nézéssel tettem láthatatlanná a járművet. Vizsgabiztosnak nem mondtam egy szóval sem, nem kommentáltam, úgysem hitte volna el. Oktató kérdezte mi volt a baj. Elmondtam neki. Mondta is a többieknek, hogy ez az a helyzet, amit szinte lehetetlen kivédeni. Végülis akkor elhúztak, mert volt még egy folyamatos belső sávban haladás is, de az is elég necces volt. Az oktató mondta is a vizsgáztatónak, hogy szerinte nem volt jogos meghúzni engem. erre pofátlanul mit mondott? "Lehet hogy nem volt teljesen jogos, de most ilyen kedvem volt!" Legalább ne mondta volna meg az oktató ezt az egy mondatot. Gondolhatjátok milyen szájízzel ülteb be vizsgázni 2 héttel később B kategóriából, mikor kiderült ugyanaz a sz@rházi fog vizsgáztatni. Már jóval a vizsga előtt mondták, hogy akit az a pofa fog vizsgáztatni, jól kösse fel a gatyát. Nekem sikerült kétszer is megcsípni. Szerencsére C-ből a második alkalommal más vizsgáztatott.
Visszatérve a témára, egy vonatot, még ha az Bz is, még az A oszlop sem takarja ki. De egyébként meg mit is mond a kresz? Ha nincs vagy nem működik a fénysorompó, az átjáró előtt MEG KELL állni! Nincs mérlegelés és apelláta.
Több mint 25 éve egy asszony aki az M7 budapesti szakasza mellett lakott úgy járt haza, hogy ha szemből érkezett átvágott az elválasztó szigeten és a szembejövő sávokon, mígnem egy 40 tonnás kamion véget vetett ennek a szokásnak. :(
A gond: az A oszlop. Álok egy kereszteződésben és eszembe jut, hogy barátomat itt csapták el keresztben. Még gondolom is, hogy nem látta. Ez egy pillanat és egyszer csak jön egy pótkocsis teherautó. A francba ezt meg én hogy nem láttam? Kitakarta az egészet az A oszlop. Most meg nevetnek mikor ilyenkor előre-hátra mozgok az ülésen. Barátom eladta a kocsiját, mert kétszer is elütött egy-egy gyalogost az A oszlop takarása - meg figyelmetlensége miatt. Más, hogy a vonat már csak oldalról zajos. Teljesen hangtalan mikor még csak jön.
Én sosem értettem hogy a fenébe lehet vonat elé hajtani. Jó, persze, tudom. Figyelmetlenül. De hogy nem lehet látni egy ekkora behemót, viszonylag lassan közlekedő jószágot? Még a perifériás látásban is látni kellett volna. Szerintem ott maximum 60-as a pálya, úgyhogy közvetlen közerl lehetett már a vonat mikor a sínre hajtott. Ráadásul ahogy látszik a képen, teljesen merőlegesen keresztezi az út a síneket.
Részvétem a családnak.
Jópár évvel ezelőtt az egyik vasutassztrájk idején sikerült valakinek a vonat elé hajtani. Napi 1 pár vonat közlekedett, de sikerült azt is elcsípni. Na, az is felér egy lottó ötössel. Arra nem emlékszek mi lett a vége, az is ilyen Bz-vel ütközött.
Én úgy látom, onnan valami hiányzik. Talán eltört, vagy elkopott. Hasonlítsd össze a másikkal. Gondolom bontóban nem fogsz kapni külön olyan fejet, csak egész bovden szettet. Ha megveszed, akkor azt te is le tudod cserélni majd. Némi segítség esetleg:
Helló. Közben szét szedtem a sebességváltó részt ,mert fura volt hogy nagyon mozgott a sebesség váltó bot. Rakok fel egy gif linket csak üres állásban volt végig és ennyire kimozog. Szerintetek mit kellene csinálni vele és hogy nagy hiba -e. ÉS mennyi lenne megcsináltatni? köszi
Szerintem is jó ár. Igen inkább bízom szakemberre,mert nem értek hozzá lehet valaki az évek során ki tapasztalta mit hogyan kell, de nekem az első autóm és nem igazán akarnék hozzá nyúlni még.De megéri megcsináltatni jó kis autó :) Ezeknél nagyobb baja ne legyen :)
Azért szó szerint nem folyt az olaj. Voltam szerelőnél olaj csere, szűrő, tisztítás, tömítés 18.000 Ft Lett 4 óra múlva hozhattam el. Aztán előtte tankoltam a Shell V-Power Nitro+ ból és kigyulladt a motor hiba jel, de mondták hogy állítólag kényes a motor a wagonoknál és inkább tankoljam azt amit ezelőtt. Olyan 10 indítás után el múlik jel....
Amennyiben olajfolt marad az úton, úgy akár rendőr, közterületes, serif tehát majd' bárki megbüntethet környezetszennyezésért . (A motoros bármin el tud szállni - nem egy csepp lesz a veszte. Bár??)
De. Ami csöpög előbb utóbb folyni fog. Aztán fogyni.
Látszólag nem egy nagy dolog a tömítés csere. Azért mégis szerencsésebb ha egy hozzáértő csinálja. Szóval a fogadat sem mindig magad tömöd be... Egyszer kell megcsinálni. Eltart egy darabig.
Tudod még használni, de érdemesebb mihamarabb azért megcsináltatni.Tudod,ha megállsz valahol, és több is lecsepeg az aszfaltra, bármelyik motorossal ki tudsz b..szni.Ott csak 2 kerék van ami a tapadást biztositja, és könnyebb meg is csúszni, pont egyik cimborám járt igy, szóval fairnek kell lenni ebből a szempontból is.Csak annyi a baj, hogy sokan leszarják, és azért ebből baleset is szokott lenni.üdv
Szia.Köszi,de nem igazán értek hozzá szerelő aknám sincs. Meg néztem olaj szintet még mindig jó szóval annyira nem eresztheti.Akkor el lehet vele még így autózni vagy azért érdemes lenne szétszedni megnézetni ? köszi
Véleményem szerint akkor vidd el amikor olajat is cserélnél benne...meg szűrőt. Persze csak ha nem létfontosságú. mert gondolom, hogy újat teszeknek bele, és az olajdeklit is ki takarítják a szervízben (bízzunk benne), mert koromlerekódás lesz benne. És akkor már miért ne csillogjon benne az új tiszta olaj...
Egyébként nem nagy munka magad is meg tudnád csinálni, persze ha van szerelő akna akkor könnyebb. A hőálló MANNOL paszta max 1000-1500ft. A kipufogó csövet a dekli alatt pedig lekapod de előtte a csavarjaitól ne sajnáld a csavarlazítót-olajozót.
Az elrohadt BENZINBETÖLTŐT úgy oldottam meg (mert személy szerint éppen a hajlításnál rohadt el a vastagabbik cső...) hogy vettem egy lada benzinbetöltő gumi csövet amiben éppen van egy görbület és szépen passzol a fém csőre. Az elrohadt darabot kivágtam, a gumicsövet méretre szabtam és két bilincsel felfogattam. Az egész bilincsel együtt 1100 ft volt 1 éve.
Köszönöm Mindenkinek a válaszokat.Én nem igazán értek hozzá, hogy szét szedjem meg szereljem úgyhogy jövő héten elviszem szerelőhöz.
Lenne egy kérdésem, hogy kezd a low felirat felé fogyni a hűtővíz.Előtte nem tudom milyen fajta volt benne vehetek hozzá bármilyet?Tudtok ajánlani valamit? Kell ki keverni vagy amit veszek csak be kell tölteni? köszönöm
Olyan hibája nem jellemző ami miatt megbízhatatlan lenne, magyarán induláskor derül ki, hogy nem lehet vele menni. strapabíró igás lovak. Jó üzemanyag, minőségi olajok, szűrők rendszeres cseréje, szóval ami jár egy autónak, ha azt megkapja, nem lesz vele gondod.
Szeva!Nem teljesen tiszta nekem, hogy honnan is szivárog az olaj?Nekem anno csak az olajdekni tömitésem ment el, mivel nem vagyok szaki, de olaj le, csavarok ki, tömitőpaszta, meg tömités, és megvoltam 5 óra hossza alatt.Viszont ahogy elnézem, mintha az olajdekni felső részén is van olaj(esetleg fentről folyt rá)meg kellene nézni a szelepdekni tömítést is, szerintem.Engem nagyon bosszantott, hogy szivárog, meg taknyos , ezért csináltam meg.Üdv
A feleségem beleül minden nap, elfordítja a kulcsot és bemegy vele dolgozni. Egy biztos pont az életünkben, amivel soha nem volt baj és mindig teszi a dolgát.
Igaz, még csak bő 200 ezret tettünk bele, ennek a dupláját is meg fogja szolgálni szerintem, de még mindig olyan mint ahogy kijöttem vele a szalonból.
Annak idején nekem külön kiemelték, hogy ne M-eset vegyek, hanem BB-t, mert az a legjobb Suzuki motor...
Egyébként egy literrel kevesebbet eszik.
Szelepszár-szimmering gondokról hallottam, de az nem egy végzetes hiba.
Szerintem CSAK akkor van gond vele, ha az előző tulajdonosoktól nem kapta meg a minimális törődést sem és /vagy kitaposták a belét.
(Az mondjuk velem is megesett egyszer, hogy hónapokig nem használtuk, utána kicsit füstölt. De amint látta hogy újra teljes értékű családtag, elhagyta ezt a rossz szokását ;) - magyarul a sok állásban kikeményedtek a szimmeringek, de ahogy újra használjuk, már minden rendben van)
Köszi a tanácsokat,tényleg az elosztó üvegbiztije csattant el nem a wagoné,de legalább tegnap megmozgattam az összes biztit így nem lehet semelyik leoxidálódva ;-)!
Egyébként az zavart meg még a dologban,hogy a saját szivargyujtója is visszaugrik azonnal,ha benyomom nem marad bent és kezd izzani ahogy kellene neki.
Viszont, ha kipróbál valami egyéb kütyüt a dugaljban, egyből kiderül, hogy az elosztó halálozott-e el, avagy az van, amit Te mondasz, a biztosíték előtt van gubanc.
Általában igen. Aztán meg vagy nem. :) Elmondom hogy járt a barátnőm.- A kocsijában van egy menetrögzítő kamera, szivargyújtóba csatlakozik. Leverte a csatlakozóhoz tartozó 15A-es biztosítékot. Nézem, a dugasztápban lévő 5A-est meg nem. No, ez igen érdekes. Sok lehetőség nincs, itt a zárlatnak még a biztosíték előtt kell lennie. Úgy is volt. A - pólus csatlakozója rugós szerkezetű. A biztosítéktól ezt a rugós szerkezetet egy kis vékony műanyag fröccsöntött (ami a dugasz anyagában van kiöntve gyárilag) műanyag rész választja el. Csakhogy ez a kis elválasztó csak úgy (mert silány) eltört. Namármost, mikor be van dugva az aljzatba, akkor ez a kis rugós szerzet, amin rajta van a - pólus, ahoyg teljesen betoljuk a dugót, az egy kicsit benyomja egy rugó ellenében a biztosítékot. A biztosítéklnak a feje, ami közvetlenül csatlakozik a + pólushoz, szépen összeér a - pólussal, mivel a kettőt elválasztó kis műanyag darabka le van törve. Így aztán az autó 15 A-es biztosítéka elhalálozik, miközben a dugaszban lévő 5 A-es meg vígan éli világát.
Biztos nem normális ez így. Kérdés, mennyire fogy az olaj. De gondolom műszaki vizsgán kivágnak mint macskát sz@rni, ha vizsgabiztosnak a képébe csepeg az olaj. Olybá tűnik a dekni tömítésnek kaputt. Nekem szikkadt ez a tepsi.
Hamarabb megy ki a bedugott elosztó 10A-s biztosítékja, mint a szivargyújtó 15A-s biztosítékja. Próbáltál más eszközt üzemeltetni utána a szivargyújtóról?
A dugaszolóaljzat biztosítéka lábtérnél bal oldalon van, felső sorban az utolsó előtti bizti, CIGAR felirattal. Máshol nincs biztosítéka. Csak szemrevételezted a biztosítékot, vagy be is vizsgáltad, hogy rossz? Azon a biztosítékon nincs más, így ha nem jó, másról nem veszed észre, mert minden működik.
Az szeretném kérdezni, hogy hol van még biztosíték a szivargyujtóhoz,ha se a kormány alatt,se a motortérben nem találtam kiégett biztit,de a szivargyujtóban nincs feszkó?
Sajnos egy zárlatos elosztót dugtam be az asszony wagonjába és kicsaptam,de a saját 10 amperes biztije is jó és nem müködik,pedig minden más igen.
Nem általános? Mentem egy helyre ahol közel tizenöten várakoztak. Kivétel nélkül mindenki a kütyüt bámulta.
Persze érthető. Sok fontos embernek már nem a filofax a.. de. Mint lejjebb is írta kolléga alternatív megoldásnak nagyon hasznos lenne. Mert. Bár nevetségesnek tűnik már ma is van megoldás arra, hogy akár menet közbeni adatokat figyelemmel tudjon kísérni az ember egy néhány tízezer forintos eszközzel és a mobiljával. (fogyasztás, vízhőfok, fordulat...blabla..) Amire ugye egyébként semmi szükség nincs, de...
Kösz a tippet, de ez nekem nem megoldás. Teljesen szétrohadt a cső, ketté is tört. Ráadásul a perem is szétrohadt és eltört ott, ahol a nyílás mellé fel kell csavarozni. A betöltő részt pedig bonyolult lenne barkács módon megcsinálni számomra. Úgyhogy marad a vétel :(
Nyilván nem általános, de vannak akik annyira a kütyük rabja, hogy ha kiesik a mobilnet, az akkora tragédia számukra mintha az ég a földdel összeszakadt volna, mert nem tudja meg a legújabb celeb , vagy ismerősei pletykáit a fércbúkon. :)
Érdekes.... a nekem, használatra kiadott mobillal inkább telefonálni lehet, esetleg sms-t írni (sok idő). Más funkcióra nincs is szükségem. Saját mobilom meg nincs is :)
Én nem vagyok híve annak, hogy egy dolog kapcsoljon mindent. A példánál maradva a mobiltelefon. Ezzel indítjuk az autót, ezzel nyitjuk a lakásunkat, erről indítunk átutalást, parkolási díjat fizetünk, vásárolunk vele, stb. Gyakorlatilag ha az ember elhagyja, ellopják, tönkremegy, a gazdája halott ember. :)
Igazából a kulcs, a riasztó csak a "tulajdonos" gondjait szaporítja, nem egy esetleges tolvajét. "Tűz" esetén pedig remény ha közel a kulcs. Még ha nem is a helyén.
Csak remélem, hogy néhány év és felejtős lesz a kulcs. Ma már az ember az életét adja a telefonjáért, hát kapcsoljon az mindent. Bizonyára nem egy nagy dolog lenne. Esetleg a jövő. ☺
Napok alatt persze hogy lemerülni. Nem hinném hogy ki lehet kötni, mert a gyújtáskapcsoló mechanikusan reteszeli azt a kapcsoló részt ami neked éppen nem kéne.
Most az vetődött fel bennem, hogy otthon a garázsban mindig a kocsiban hagyod a kulcsot? Én még a riasztót is bekapcsolom, a kulcs meg egy szekrényfiókban van, pedig elég jó a közbiztonság nálunk.
Amikor beállok az udvarba vagy a garázsba, akkor ki kell vennem a kulcsot és visszarakni. Van hogy több napig is áll, szerintem annyi idő alatt le is szívná az akkut a rádió.
Tavaj nyartol kerestem, mert kellett volna az egyik lyukas betolto cso helyett. Igergettek is az egyik boltban, de allandoan csak igergettek a 13e forintos utangyarottat, es telen mar nem varhattam tovabb. Vegul a meglevo 'lukacsos' lett vasig lecsiszolva. 2 komponensu epoxi gyurmaval kipotolva a lyukas reszeken, majd alaposan lekezelve. Nem szep, de mukodik, es alulrol ritkan nezegetem. 😎 A lidliben ha van, akkor kb 800ft egy ilyen rud, mashol sem sokkal tobb, de jo ha van belole par a spejzban. 😆
Ez a funkció nem kapcsolható ki. De nem igazán értem mi a probléma ezzel. Ha megáll az ember, akkor úgyis kiveszi a kulcsot. Vagy te megállsz és órákig ülsz benne? A rádió kikapcsolható, az óra fogyasztása meg elhanyagolható.
Olvastam, hogy több embernek szétrohadt a benzin betöltő csöve. Én is így jártam. Tudtok valami jó tippet adni, honnan tudok ilyent olcsóbban venni, mint a gyári 30.000-ért? Utángyártott vagy bontott érdekelne. Utángyártottat találtam 18-ért, de még azt is sokallom 2db fél méteres acélcsőért.
Igen, rájöttem, hogy hülye voltam, amikor nem néztem utána, melyik biztosíték mit is véd, a feliratot is csak elsőre néztem, mert sokan a rádiót javasolták, mint bekötési pont.
Más. (Nem csak Neked szól.) Egy ideje foglalkoztat egy gondolat. Az megoldható, vagy valaki megcsinálta már, hogy az ablakmosó szivattyúja hamarabb induljon, mint a lapátok (illetve a lapátok induljanak később, mint a szivattyú)?
A múltkor belefutottam itt egy olyan megoldásba, hogy a hátsó ablaktörlő át lett alakítva szakaszos működésűre, és onnan (is) jött a gondolat, hogy de jó volna, ha az ablaktörlők nem szárazon súrolnák a port/mocskot a szélvédőn.
Szeretném apró ötletekkel, lépésekkel tökéletesebbé, komfortosabbá tenni a kis Suzit, így kapott már tükörfűtést, ködfényszórót, tolató kamerát is, és tervben van az említett ülés fűtés/ajtó világítás, stb beépítése is.
Azt a 15 A-es IG biztosítékot inkább hagyd. Az az autó lelkéhez tartozik, úgymint: ventilátor relé, kombinált műszer, motorvezérlő, üzemagyag-szivattyú relé, generátor, lambda szondák, gyújtótekercsek, gyújtáselektronika, indításgátló, szervókormány vezérlő, plusz a dízeleknél még sok egyéb. Szóval ezt a biztit inkább hagyd. Tapasztalatom szerint a kamerák eléggé zavarják a rádivételt és ez a tápkábelen keresztül jut be a rádióba, nem rádiófrekvenciásan. Így aztán ha a komplett járművezérlésre kötötted, csoda hogy két hétig is nem volt semmi baj.
Igazából egy kettes (+2USB) elosztó van dugva a szivargyújtóba, és oda volt bedugva eredetileg a kamera. De a téli időszakban kellett/kell a két hely az ülésfűtéseknek. De idővel azokat is el akarnám tüntetni, "beépített" ülésfűtést tervezek a helyükre.
Szóval, egész egyszerűen csak meg akarom szüntetni a kábelrengeteget.
Nekem is a szivargyújtóba van dugva. Abban addig van áram amíg ki nem veszem a kulcsot. Ott miért nem jó? Ha nem akarod lefoglalni az aljzatot, létezik elosztó is. Én is úgy oldottam meg. Egy kábeles 3-as elosztó, ami a két ülés közötti váltóbox jobb oldalára van ragasztva. Abba van dugva a kamera, meg egy hőmérő/akkufeszültség mérő kombó. A tescogazdaságos ülésfűtéshez meg egy elosztó van az eredeti aljzatba dugva, mert ez a 3-as elosztós azt már nem bírja el. De kötheted a dugaszoló aljzatra is hátulról, akkor a csatlakozó aljzat nincs lefoglalva a kamera számára.
Lényegében egy áramátalakító. Az akksi 12V-ját (14V-ot) alakítja át a kütyük által emészthető stabil 5V-ra. Ha direkt az akkumulátorra van kötve, akkor megvédi azt a túlzott lemerüléstől.
De én egy ilyen kis szerkezet segítségével a biztosítéktáblára kötöttem, mert nem kell az állandó áramellátás. Nekem bőven elég, ha menet közben rögzít a kamera.
A kicsi kocsiba vettem az ősszel egy Dashcam-ot, ami pár héttel ezelőttig a szivar gyújtóról üzemelt. Aztán megérkezett a Hardwire Kit, és így közvetlen a biztosíték-tábláról tudtam megtáplálni, felszabadítva ezzel az aljzatot. Elsőre a rádió biztijére kötöttem, de ott az a furcsaság állt elő, hogy indítózáskor újraindította a kamerát, leállításkor pedig áram alatt hagyta, hiába vettem ki a kulcsot. (Természetesen a rádió kikapcsolt.) Aztán olvastam, hogy mintha arra más is lenne kötve, pl az ajtócsipogó, az óra.
Így átraktam egy másik tetszőlegesen kiválasztott 15A-es helyre (IG). Két hétig nem is volt semmi probléma. Aztán ma, ahogy közlekedtem a városban, 1×csak megállt alattam a verda. Éppen egy kőrforgalomban. Nem is tudtam elindítani. :((( Mintha nem kapott volna üzemanyagot. Hazahuzattam magam. Itthon kezdtem el gondolkodni. Ahogy jöttünk hazafele, előjött a kameránál az ismétlődő elindulás/leállás. Gondoltam, áramellátási probléma lehet. Kiment volna a biztosítékja?
Végülis, arra jutottam, hogy a Hardwire Kit-et ismét átrakom máshova.
És láss csodát, azóta megint üzemel a kocsi! Csak tudnám, hogy mi a fészkes franc baja volt/lett. 2 hétig minden probléma nélkül üzemelt, most meg egyik pillanatról a másikra bemondta az unalmast. :F
Remélem az ablakmosó/törlő üzemelésébe már nem fog bekavarni ez a ketyere! :N
A swiften is volt hasonló, az csak csipogott nyitott ajtónál, az is tök idegesítő volt. Azon egy nyomógomb szerűség volt a gyujtáskapcsolón, leszereltem róla és kész. Ezt is megnéztem, de ezen nincs külön, ha jól látom.
Amikor leállítom a kocsit, slusszkulcsot visszafordítom, a magnó és az óra bekapcsolva marad, amíg a kulcsot ki nem veszem és visszadugom. Ezt a funkciót ki lehet monyákolni belőle?
A wagonr+-nak van Euro II-es verziója , igaz nem sok de létezik . A G13BB-s motor egy elég régi konstrukció már a régi Balenoban is használták . A Suzuki elég rosszul kezeli a járműpalettát sok esetben van átfedés a gyártás során és nem biztos , hogy tudnak pontos infót adni egy adott autó környezetvédelmi besorolásáról . A lényeg és ami alapján a legkönnyebb megkülönböztetni , amelyiken nincs EGR szelep az Euro II amelyiken van az Euro III.
Semmilyen igazolás nem kell az átmenősítéshez.Elmész vagy felhívod a NKH valamelyik kirendeltségét.Megmondod a motorkódot és megmondják,hogy át lehet-e minősíteni.Wagon-nál a G13BB-s motor már EURo3.A kereskedésbe azt sem tudják,hogy mit árultak.
1770 Huf éret és 1-2 óra várakozás után 2db A4-s papírral mehetsz az Okmányirodába/kormányablakba forgalmit cseréltetni.Természetesen ez a művelet ingyenes mivel hatósági tévedés van a forgalmidban.
Először én is hittem a kereskedésnek,de tévedtek. Az NKH-nál én voltam az átmenősítésnél a sokadik az nap. Körbefényképezik a kocsit, megnézik van-e hibakód a műszerfalon,ha minden rendben akkor meg is történik az átminősítés.
Nekem e-mailben küldték meg. Igaz, előzetesen a forgalmi beszkennelt képét elküldtem nekik. Lehet, hogy a sok megkeresés miatt leálltak ezzel a mődszerrel?
Ezt a kedves levelet kaptam a Suzuki magyarország válaszaként. Dudo ha lehet szeretném a számod talán úgy jobban megértem ha hívlak , hogy mit csinàlok rosszul . Köszi
Köszönöm szépen mindenkinek a válaszokat. Igen van benne ABS. Igaz jó lesz egy füzet akkor így fogom én is :) Számlát meg úgyis oda teszem mellé mindig :) Ha még lesz kérdésem írok :) :)
Nem távkapcsos a záram. Nálam sem a kulcsos részével van gond, hanem magával a zárszerkezettel. Kivételnél kézzel nyomva is kicsit nehézkesen ugrik át, ez sajna a kopás jele. Pont ezért megkentem, azt egy darabig tuti jó.
Gondolom nem távkapcsolós a zár. Barátnőm Renaultja járt úgy, hogy a vezetőoldali zárat nem lehetett kulccsal bezárni. Mondtam neki, bontóban vegyen másikat. Megvette, elküldték egy szakihoz hogy szerelje be, meg volt beszélve. A szaki azt mondta, nem a zár rossz, hanem a rudazat nem jól van meghajlítva. (na persze, egy beszerelt rudazatot ki és miért is hajlítgat? ) Hajlítgatott rajta, látszólag jó lett. Másnap újból nem tudta bezárni. Aztán rájöttem egy apró trükkre, hogy hogy lehet bezárni. A lényeg, én cseréltem ki a zárat amit a bontóból vett. Előtte alaposan befújtam WD40-el. Tökéletes lett. A kiszerelt zárat szemügyre vettem. Tele volt rakódva porral. Kitisztítottam, de teljesen véletlenszerűen hol zárható volt, hol nem. Annak teljesen műanyag a belseje, nyilván kopás lépett fel a 20 év alatt. A jobb oldali sem százas, mondtam neki, azt is cserélni kéne. Még jó az, azt mondta. Azt is trükközve lehet lezárni. Ha nyitva az ajtó, nem lehet a kis pöcköt lenyomni, csak ha kívülről az ajtónyitót picit meghúzom, közbe a pöcköt nyomom lefelé. Ezzel csak azt akartam mondani, hogy valószínűleg ott is kopás állhat a háttérben. A kenés egy picit javítani szokott, de rövid idő után újra előjön a probléma. Náluink nem a betét részével volt gond, tehát nem volt probléma a kulccsal, hanem maga a záraszerkezet mechanikája kopott el.
Fékfolyadékrá rá lehet tölteni, de DOT4 legyen. 2 évente cserélni kell. ABS van benne? Ha igen, akkor meg főleg. Szervizfüzetnek egy sima kockás füzetet használok. Jobb oldala a vásárolt dolgokat írom fel, bal oldalon meg az elvégzett munkákat. Majd teszek fel róla képet.
én vásárlás után mindenképp lecserélném az olajat. az eladó vagy igazat mond, vagy nem. olajak, szűrők, ezeket azért érdemes megadni egy autónak. vezérműszíj 90 ezer után cserés. ha többet futott ennél az autó, szintén érdemes elgondolkozni a cseréjén, hacsak nem tudod biztosan, hogy volt cserélve korábban.
Végül is 2018.08. ban esedékes a műszaki vizsga.Akkor 2016.08. ban volt műszakin.Sajnos szerviz könyve nincs.Első autóm.Azért kérdezek ennyit.
Akkor ott amit lehetett biztosan ki cseréltek rajta.Meg néztük a motort ékszíj meg hátsó teleszkópok az ajtón újak meg mondták, hogy cserélve lett az olaj.Meg fel lett töltve ami kell.Eljött meg nézni apám mondta neki nagyon tetszik és bánja, hogy annó a fiat bravó helyett nem egy wagon r t vett.Kipróbálta ő is fékek kuplung gáz minden rendben van 2.ben 3 . ban is elindul.Egy rozsda nincs az alján. Jó vétel volt nagyon szeretjük barátnőmmel. 400.000 Ft ért megérte szerintem sokat dolgoztunk érte hogy meg tudjuk venni :) Fékfolyadékot nem kell leengedni rá lehet tölteni a dot 4 est? Lehet ki kérni hozzá szerviz könyvet?Vezetni szeretném mindig amiket esetleg javíttatni kell rajta. :) Csatoltam egy képet ez így meg felelő a mértéke? köszönöm a segítségeket :)
Ha kevés a motorolaj, de tudod, hogy új az olaj, és azt is, hogy milyen viszkozitasu van benne, rá lehet tölteni. De egy olajcsere 10 ezer forint, tehát ha bizonytalan vagy, akkor inkább a csere.
Honnan tudnék rendelni nívópálcát ? Pontosan milyen fajta motorolaj kell és milyen fajta fék olaj? Előző olajra és fék olajra rá lehet tölteni amit veszek hozzá vagy le kell ereszteni? Suzuki Wagon R+ 1.3 (76 LE) 2000.09. es. köszönöm a segítséget
Sikeresen megtörtént az ajtókárpit leszedése, minden simán ment, kivéve egy dolgot. Belül a külső kulcsos záron van egy lemez borítás, amit sehogy sem sikerült fent kiakasztanom. Oldalt fogja egy 6-os csavar, felül egy műanyag bolha és még valami be van akasztva fent, amit sehogy sem bírtam kiakasztani. Végül annyira félre bírtam hajtani, hogy nőgyógyász módon kiszedtem.
Ez a második sorozat ilyen gumi, és az elsővel sem volt semmi gond. Nem azért írtam le és csatoltam a fotót, hogy menőzzek vele. Ebből a korból már kinőttem. Ráadásul van és volt is "menőbb" autóm a wagonnál. Ettől még persze nagyon szeretem.
Itt több hozzászólásban felmerült a jogos igény, hogy nagyobb gumi kellene. Az volt a célom, hogy illusztráljam mi a legnagyobb értelmes méret, amivel nincs gond.
Egy apróságot nem írtam le, hogy egyenlőre a hátsó keréken egy még nagyobb 175/65 van fennt. Mivel Continental, hátul van és ráadásul C-s ezért nem akar kikopni. Azzal sincs bajom, mondjuk.
Köszönöm a gyors és részletes választ mind a kettőtöknek! Igen az egész műanyagot akarom leszedni. A zárhoz szeretnék hozzáférni. Kulcsal való zárásnál eléggé akad, szorul valami, azt akarnám megkenni. Nem konkrétan a zár szorul, hanem valami a szerkezetnél. Legalábbis remélem :)
A műanyag borítás leszedése: Ki kell csavarni az ajtónyitó kilincset (1 csavar fogja), és magát a fogantyút, Ezt is egy csavar fogja. Ez utóbbit a saru lehúzása után egyből ki is tudod venni. A műanyag elem és az ajtó közé be kell nyúlni egy vékony (lehetőleg műanyag) lapkával, és szépen végigvezetve alatta körbe ki lehet pattintani a bolhákat (3 oldalt (jobb- és bal oldalt + alul)). Én a bal felső sarokban szoktam indulni (tehát ahol az ajtózáró pöcök is van). Ezután már kibillenthető egy kicsit, majd megemelve az egészet lehúzod felfelé a pöcökről, és most ki tudod fordítani belőle a kilincset. Meg is vagy.
Magát a kárpitot még nem szedtem le róla, nem is néztem, miként van felfogatva.
Teljesen igazad van. Az atmero azonos a 165-osevel, eddig nem is neztem. Viszont a szelesseg eltero, kozelebb van az ivhez. Talan eltero et szammal lehetne korrigalni, de olcsobb volt egy gyari alut venni a 165-os olcsobb gumival mint kiserletezgetni.
Az ajtóbehúzó mélyedésben lévő csavart vedd ki. Szintén ki kell venni az ajtónyitó kallantyúnál lévő csavart. A nyitott ajtón az ajtózáró tüskét nyomd le. Ez után a kárpitot az alsó részén fogd meg és határozott mozdulattal húzdd el az ajtótól. Nem kell nagyon, nehogy törjön valami. Szépen körbe ilyen meghúzással pattintsd ki a patentokat. MIkor körbe mindenhol kipattant, akkor az egész kárpitot emeld fölfelé, az alsó szélét kissé eltávolítva az ajtótól. Mikor a felső része is kipattant, (azért kell az ajtózáró pöcköt lenyomni, hogy kevesebbet kellejen emelni a kárpiton) Óvatosan emeld le. Az ajtónyitó kallantyút kicsit elfordítva árt tudod dugni a nyíláson, nem kell a mozgató rudazatot kiakasztani. Ha van elektromosan állítható tükröd, akkor annak a vezetékcsatlakozóját húzd ki a kárpit belső részéről. Ugyancsak húzd le az ajtózáró gomb és az elektromos ablakemelő vezeték csatlakozását. Ha ez megvan, akkor a belső borítás már félre tehető. Nem olyan bonyolult, megy az majd. Arra figyelj, ha hideg helyen van, akkor nem túl szerencsés megoldás most szétszedni, mert a patentok könnyen törnek a hidegben.
Le szeretném holnap szedni a sofőr ajtó kárpitot. Valaki le tudná írni a menetét? Esetleg belinkelni a leszerelésről videót vagy valami egyéb hasznosat?
En az egyik kocsit 185/55/14-es gumikkal vettem, de autopalyan tul teljesen alkalmatlan volt wagonra. A hatso sarvedoiv szetvagdosta a gumit, es kozben csipkesre cakkozodott az iv is. Az a meret pedig meg laposabb is a 65-nel!
Kemény futómű? Akkor milyen a lágy? Szerintem nagyon kellemes kompromisszum a futóműve. Igaz, nekem 185/60 (nyáron) és 165/65 van alatta (télen). Mindkettő 6"-os felniken, az egyik VW acél, a másik Fiat alu. A másik kocsim egy Multipla (többen vagyunk ezzel így), annak sokkal keményebb a rúgózása.
A gyerekbetegségeivel pedig nem kell okvetlenül együtt élni, van rájuk megoldás...
Számomra - azon kívül, hogy lassan másfél évtizede minden nap csak megy, sohasem állt meg - még az a szenzációs, hogy egy bő Fiat Seicento hosszával kényelmes, sőt tágas belterek kapok! Ettől már csak Smarttal lehet jobb parkolni... meg polskival... :)
jó autó én nagyon kedvelem egy kis törődést meg érdemel , 3 éve folyamatosan minden nap használjuk és csak jót tudok róla írni . A gyerek betegségeivel együtt lehet élni úgy mint a magas fordulatszám a hidegben , kicsit kemény futómű , bolondos gumi méret . Megbízható , olcsón fentartható autót kerestünk és megtaláltuk .
Köszi kicseréltem a hangszórókat most tökéletes lett.Fejegységet viszont nem cseréltem, de vettem egy fm transmittert és micro sd ről megy a zene. Nekem tökéletes lett így :)
Első része: igen, a cd lejátszónál az a kérdés, hogy milyen típus, mert annak a leírásában van, hogy hol kell egy lemezzel, vagy egy drótszerű huzallal benyúlni, és pillanatok alatt kint van. Nekem nem volt benne gyárilag, hanem magam tettem bele, és mind kettőnek meg van a leírása így.
Értem.Ahol vannak a hangszórók elől ott csak simán le kell pattintani a műanyagot és kicsavarozni? Magnó része hogyan jön ki? Mert nincsen ilyen kiszedő készletem valami más megoldás esetleg van rá? köszönöm
Nem biztos. Ha egyszer ellopnák, mindjárt megérte volna a riasztó.Másrészről úgy veszem ki, központi zár ugyan van, de az nem távkapcsolós. Namármost ezt a riasztóval egyesíteni lehet. Nekem is így van megoldva. :) Azért nekem is ad egy plusz biztonság érzetet hogy van benne riasztó. Üzemanyag ellátást blokkolja, így talán nehezítve egy esetleges lopást. Jó, tudom, amit el akarnak vinni, azt úgyis elviszik. De nem mindegy mennyi időt szöszmötölnek vele. Másrészt nyilván a könnyebb prédát választják. Ha van egymást mellett két aegyforma autó, az egyik riasztóval ellátva, a másik anélkül, nyilván a könnyeben lopható lesz az áldozat.
Üdv autóriasztót vennék a régi pótlására valami egyszerűbbet , a régi ki bírt 15 évet .2002 glx Wagon az autó központi zár vezérlés stb... a régi típusa trax silver light volt.
Óvatosan az Opelre jó tartóval. Az előző munkahelyemen sikerült a Toyota Corollára vetetnem tetőtartót, anyagelszámolásban (THULE). Amikor kiszerveztek, a másik cégnél Opel Astrát katunk, vittem a tetőtartót és jó volt rá. Aztán az Astra ment, az új autóra meg nem lehet tartót tenni (furgon) kipróbáltam a Wagira, de nem fér rá, szélesebb a Wagi mint az Astra. Marad az eredeti olcsó vasból készült fekete, villáskulccsal felrakós. Ha tartósan akarod rajta hagyni, számolj azzal, hogy szépen rezonál a menetszéltől.
Tetőcsomagtartónak én egy pár 5x5-ös alátétfát használok, amit a fatelepeken a deszkák közé szoktak rakni. 10 éve kaptam egy tüzépen, azóta hordom a csomagtartóban.
:)
Persze nyaraláshoz nem az igazi, de nekem ahhoz eddig minden elfért bent is...
Cuccolni viszont zseniális. Szerintem fél köbméter épületfa simán felmegy rá :)
Mivel a gyári méret 165/60 és a 165/70 között kb 3,5 cm különbség van, semmiképpen sem javasolt. Nagyobb terhelésnél beleérhet a lemezbe. A 165/65 az arany középút.
Köszi szépen.Eddig nincs semmi baj max annyi hogy nem igazán szól jól a hangszóró recseg de hétvégén ki lesznek cserélve.Ez legyen legnagyobb baj vele :D
Tetőcsomagtartó vásárlásán gondolkodok. Ki milyet használ, ajánlana? Tetőkorlátos a kocsim. Más tetőkorlátos kocsié is passzol a WR+-ra? pl opel astra, ford stb
Reggel 0 fok, beindít 1.800-as fordulat és utána szépen le is esett 1100ra. Utca végén már 900 körül volt.
"Hamar lenyugszik, és ráadásként eltűnt az a hiba, hogy addig nem esett 1500 alá az alapjárat, amíg egyszer teljesen meg nem álltam."
Ez nálam is volt, azt hittem egyedi eset. Még kilométerek után is csak akkor állt be az alapjárat, ha teljesen leálltam, szépen beállt 800 köré és utána már tökéletesen ott maradt.
Nagy mínuszokban leszek kíváncsi, mert akkor 2.200 körül pörgött percekig.
2013-ban egy 2003-as automata wr+-t vettem sok renault szívás után, és mivel minden autómat átnézettem szerelővel, és minddel megszívtam utána, azt mondtam, kapják be, elmegyek, megnézem, tetszik megveszem. Metem vele pár km-t, megforgattam a féltengelyt kiterhelve, gyorsít lassít stb, megvettem
95e km bp-i tulaj.
kellett rá 100k a kötelező cserék + 2 hátsó lengéscsillapító, zóta csak kopó alkatrész csere, és megy
azért nagyon más egy ilyen előéletű autó, meg egy ismeretlen, mint az enyém. sajnos abban az ársávban, amiben keresgéltünk, még így is ez volt a legjobb, minősíthetetlen szörnyetegeket próbáltak meg rám sózni Budapesten.
nyilván ha az első kilométerek óta figyelsz rá és gondozod, vagy 40 ezerrel került hozzád egy gondos, idős gazdától, más lesz 16 éves korára az autó :)
Múltkor kérdezi az egyik ismerősöm, mikor autót vettem, miért a Suzuki mellett döntöttem. Elsoroltam az érveket: Először is, csak benzines jöhetett szóba nálam. Aztán a megbízhatóság, alacsony szervizigény, alkatrészprobléma ne legyen (itt erősön szűkült a mezőny, hiszen egy hazai gyártású járműhöz nyilván alkatrész is jobban van), tűrhető fogyasztás. Mire az ismerős. Hát érdekes, nála szinten minden az ellenkezője ezeknek. :) Dízel, valami francia gyártmány (talán egy Peugeot és egy Citroent mondott) a kiszemelt két típusból. Ő tudja, amennyit szán rá, abból tartósan hibamentes járművet nem fog kapni azokból a szériákból. :) Nyilván minden autót szét lehet hajtani és elhanyagolni. Kívül, belül lehet hogy szép, csak éppen semmi nem működik rendesen. De ha gondos gazdája van, ezekkel a világból ki lehet menni. Cserébe tőlem a prémium üzemanyagot kapja, hogy én is megháláljam neki, hogy a majd 7 év alatt amióta nálam van, szépen dolgozik és tényleg semmi baj nem volt vele. Van fedél a feje fölött, igaz nem fűtött, de mégsem éri az időjárás viszontagságai.
Az enyémet 2004-ben vettem kereskedésből, majdnem újonnan.
Azóta benne van 220ekm és egyetlen hátsó lengőkar-szilentet kellett cserélni. Volt még egy világítás-kapcsoló (az speciel Opel!), de ezt leszámítva ma is teszi a dolgát, mint amikor új volt. Pedig kapja az ívet rendesen: 90%-ban csillag garázsban tartjuk, városban használjuk.
Nekem évek óta működik ez a megoldás nagy megelégedésemre. Most -15-ben is bizonyított: ilyenkor azért elengedi kicsit a fordulatot, de messze nem annyira, mint azelőtt.
Hamar lenyugszik, és ráadásként eltűnt az a hiba, hogy addig nem esett 1500 alá az alapjárat, amíg egyszer teljesen meg nem álltam.
Én 2010-ben (akkor volt 6 éves) 900 ezerért vettem a kertszomszédtól. 38499 Km volt benne. (most 84500) Friss műszakival, fél éves gumikkal, olaj, olajszűrő, talán még légszűrőt is kaptam hozzá, plusz tetőcsomagtartót. A tulajdonosa 2009 októberében meghalt, én a feleségétől vettem meg. A néninek nincs jogosítványa, a lányának van autója és annak a férjkének is, tehát kettejüknek egy harmadik autó nem kellett. Kifogástalan műszaki állapotban. GC változat, (VVT motoros) ennek ellenére voltak extrák, úgymint klíma, elektromos ablakok, elektromosan állítható tükrök, légterelők, műanyag sárfogók, Panasonic CD-s rádió. Jó vétel volt. Az előző tulajt ismertem, precíz kis emberke volt. Nyugodt szívvel vettem meg úgy, hogy kifizetésig, az adásvételi megírásáig csak annyit mentem vele míg kiálltam a garázsból az udvarra hogy körbe nézzem, meg visszaálltam. :) Tudtam, hogy nem csinálok rossz üzletet. Nekem az égvilágon egy fillért nem kellett ráköltenem megvétel után. 22 hónap műszaki volt rajta. Tulajdonképpen azóta is csak a műszaki vizsgákra, a szükséges olajok, szűrők, akkumulátor, ablaktörlő lapátok cseréjére és két hátsó lengéscsillapítóra kellett költeni. Semmi más szervizigénye nem volt. Igaz, vigyázok is rá, szeretem nagyon. Hálás kis jószág. Ködlámpát az én szereltettem be. Én is jó szívvel tudom ajánlani mindenkinek, főleg idősebbeknek, vagy akiknek gerinc betegsége van. Bátyám apósának is Wagonja volt, aztán rábeszélték, cserélje Ignisre. A Wagont beszámították a szalonban és új Ignist vettek. Megbánta, a Wagont jobban szerette, valahogy tágasabbnak tűnik belülről, idősebb révén is könnyebb volt a ki-be szállás.
Szia na ez egy jó kis hozzászólás :D végre. Amit irtál mindenen átestünk mi is, plusz a nem várt hibákat de ezt már leírtam sokszor,viszont most vettünk egy barátomnak Diesel ignist nagyon jó kis gép de nem az igazi vezettem már Ignist mindenki arra cseréli le vagy azt keres mert fiatalabb,meg ugye a hírhedt környezetvédelmi besorolás persze a vvt-és wagon már jobb ( akkor is ki fogok menni a Trabival is :D :D :D ) de az ignis nekem szűkös belül 187 cm vagyok érzem.Minden hibájával együtt a kényelmet nem cserélném le, jó persze ha apuci alám is tolt volna valami márkást de nekünk ez megfelel pedig mi is fiatal pár vagyunk. Meg lehet szeretni akárki akármit mond olvasgattam a fogyasztást is kinek mennyit fogyaszt,őszintén ha valaki valamit szeret ezt is elnézi neki ne írjam le mennyit kajolt a gyári weber karbis trabim -22 fokba na az sok amit a wagon eszik az semmi.Tényleg volt mikor kiakadtam nem a szelepszár szimering miatt hanem a kerékcsapágy hogy nincs egy értelmes hozzáértő ember a környékemen aki normálisan ki tudja cserélni borzasztó :D.Városba meg tényleg nagyon jó fordulékony parkolni isteni vele még úgy is hogy nincs orra,aki venni akar annak én is ajánlom nyugodt szívvel
a futóműkopogás diagnózisa a baloldali féltengelycsukló lett, kicserélte a mester, természetesen meg is szűnt a kopogás és érzésre egy hangyányival jobb lett a futómű is. nyilván segít, hogy most rendben van az egész geometria elöl. elkoptak az első fékbetétek is, úgyhogy azokat is cserélte, plusz megvolt az olajcsere is, kaptunk egy új izzót és vettem már rá végre egy hátsó ablaktörlőt is, mert elszakadt a régin a gumi.
10 hónap alatt 14 ezer kilométer ment bele, kellett azért költeni rá (első olajcsere: 10 ezer, kipufogódob cseréje és az elöl lévő hővédő lemez meghegesztése 12 ezer, vezérműszíj azt hiszem 25 vagy 35 ezer volt és akkor kapott új váltóolajat is a jármű, szelepszár szimmering valahol 50 ezer környékén, Nokian téli gumi szett felszereléssel 55 ezer, most ez a szerviz 50 ezerért), és most valami olajszivárgás-gyanú lépett fel a motor aljánál, szóval ennek nem örülök, de egyébként most nagyon rendben van a gép. a párom használja főleg, most az esőben körforgalmakban tesztelgettem kicsit, bitang jól tapad a gumi, jól van az egész autó.
felemás terhelést kap. kezdő vezető a párom, óvatos, vigyáz rá, de nyilván nem tud minden kátyút kikerülni. a plusz oldalon az van, hogy a kilométerek nagy részét az M0-áson szedi össze, amin dolgozni jár. fogyasztás stabilan 7 körül, plusz-mínusz fél liter.
Swiftek ennél tartósabbak és olcsóbban fenntarthatók, van vele tapasztalat családon belül is, illetve egy barátom ezres, háromsebességes automata Swiftjével pedig minden felkészítés nélkül megjártuk Münchent oda-vissza (ő a vétel után 120 ezret költött rá, futómű, fékek, szíjak, egyéb dolgok okán és azóta semmit, 375 ezerért volt a nevén az autó, tehát durván félmillióba került, míg nekünk az autó került csak annyiba, és arra jöttek rá a költségek). de nekünk a kutyázás miatt kellett a Wagon R+ hátsó kialakítása, ledöntött üléssel ugye sima raktér, befér két nagy fém kutyaketrec, amelyek összehajtva meg pont elférnek a csomagtartóban. plusz sokkal-sokkal kényelmesebb beüléskor, hiába vagyok fiatal, akkor is :)
igazából ezt csak azoknak írtam, akik esetleg vásárlás előtt állnak és vadásszák az infókat. olcsó szereltetni a Wagon R-t, Suzuki árban van hozzá minden, de egy kicsit kényesebb, mint a Swift. és hát az enyém egy negyedik tulajdonosnál lévő, 16 éves, igaz, vidékről származó példány, és megcsinálunk rajta mindig mindent (pl. a szelepszár szimmeringet sem lett volna muszáj, csak zavart, hogy indításkor úgy füstöl, mint egy régi mosóbenzines kétütemű, szó szerint). nem bántuk meg, de jó lenne, ha most azért összeállna és egy ideig nem kéne rá költeni a kopóalkatrészeken kívül :)
Ma beforrasztottam egy 1,46 K ellenállást ahogy írtad. Még kipróbálni nem tudtam a meleg motor miatt, majd reggel tesztelem :)
Viszont elgondolkoztam, hogy nem lehet, hogy csak a beszívott levegő hőmérsékletét figyeli hidegen az alapjárathoz. Még december elején beszereltem egy állófűtést, és kb 50-60 fokos előfűtött motor indulásnál nem pörgeti 2000 fordulaton, hanem szépen 800 körül indul. Pedig a beszívott levegő az ugye hideg. Vagy rosszul gondolom? :)
Valaki cserélt mostanában ajtóhatárolót a sofőr ajtón?
Gondolkozok a cserén, mert idegesítő, hogy a ház előtt enyhén jobbra dől a kocsi és kiszállásnál mindig visszacsukódik.
Csak azért kérdem a cserét, mert előtte swiftem volt, azon kicseréltem újra, de egy tök elcseszett konstrukció. Egy sima kis gumi szorította a a határolón, nem pedig rugó. Ez is ilyen vajon? Vagy van valami más működő trükkje?
Na, az a baromság, hogy előtte és utána megnézik mi van. Jellemző az új generációra!
Vajon ez a folyamata annak, hogy meggyőződjenek arról, hogy az Euro4 általános előírása a az a motor, ami tudja az előírt paramétereket, hiszen ezért lett VVT, és persze ez kevés lenne, mert az Euro4-hez kötelező az OBDII, ami meg van. Sajnos belebotlottál egy ügyibe. Ott ne is próbálkozz.
Az előző széria esetében is a Jimny motort azért dolgozták át, hogy Euro3-as lehessen, ennek ellenére a tudatlanság egy csomó cartársnak szomorítja meg az életét.
Sziasztok ! Nekem a Dózsa -Váci sarkon "suzuki kereskedés"azt mondták ők nem tudnak mit csinálni de ha szeretnék igazolást a gyár 27 ezer forint ellenében intéz de ez az autó akkor is euro2 .
Én innen rendeltem jó pár évvel ezelőtt. Még a helyén van, tehát jó a ragasztója. Csak az árát ne kérdezd, mert elég régen volt már, viszont emlékeim szerint nem volt vészes az ára.
Üdv egy kis segítség kellene 2002 es Wagonom van Trax Silver Light riasztóval az egyik távirányítóm meghalt , lehet hozzá kapni valami taníthatót vagy mi a megoldás várom a segítő válaszokat előre is köszönöm.
Nem lehet módosítani a környezetvédelmi besorolást, mert a műbizonylat/tanúsítvány adatai alapján nem teljesíti az Euro4 kritériumait. Valószínűleg minden szabályt szó szerint betartott az NKH, így marad a 6-os sztályban.
A hozzászólásokat egyenként olvasom, megpróbálom értelmezni, ha szükségét érzem belekotyogok, aztán továbblépek a következőre. Most is így történt. Jééé, mondom, a kolléga úr már írt egy ilyen választ.
Viszont érdekes, hogy a klimásból is kispórolták, nem is értem, mert filléres cucc. Enyém nem klímás, de én is raktam bele. Ha jól emlékszem 900ft körül volt az ára.
Még valami a pollenszűrűvel kapcsolatban. Újabban a szűrő alsó peremére egy kis papír nyelvet ragasztok, hogy annál fogva ki tudjam húzni, mert sokszor művészet kibányászni, mivel nincs rajta fogás.
Én meg úgy, hogy gyárilag egyikbe sem tették bele. Az Ignisbe sem. Hogy miért, azt nem tudom. Az enyémben sem volt, igaz én hazsnáltan vettem, de nem hinném hogy az előző tulkaj kivette volna és nem tett volna bele. Attól precízebb ember volt, személyesen ismertem.
Pollenszűrő a képen látható helyen keresendő.(Ha van benne, mert gyárilag nem tettek bele). Ha a lapátot látni akarod, akkor egy szondát kell földugni. Ha van légkondi, akkor a hőcserélőt látnád. Én nem tudok közvetlenül belesni.
Nagyon sajnálom, de egyéb családi ügyek miatt nagyon későn értem, haza és elfejtettem megnézni. Emlékeim szerint van mind a három bowdenem, egy fűtésszabályzó egységgel együtt (bár azon egy bowdwn láb el van törve).
Sajna csak délután tudok majd konkrétan válaszolni, hacsak reggel könnyen meg nem találom... :)
Köszönöm szépen a képeket, szerintem le is mentem magamnak. Ezek alapján viszont úgy néz ki, mind ha rossz bovden lenne benne :O . Miklos.a kolléga válaszát megvárom még, ha nem tudjuk nyélbe ütni az üzletet, akkor körbenézek, hogy hol lehetne ilyen bovdent venni (közben találtam egy netes oldalt ahol van), és kicserélem a bowdent.
Pollenszűrőt szeretném még megnézni, hogy milyen állapotban van, az elvileg a fűtés alsó részén van, azt ha leveszem, akkor a lapátot látni fogom, amik a hideg-meleg és vagy a levegő irányát szabályozzák?
A kapcsolót tartó házon vannak hajszálrepedések, de nem nyílik és ezek ellenére is masszív az egész, rendesen működik. Amúgy a kapcsoló működik, a bowdent viszi, de vagy egy megvezető bolha hiányzik, vagy meg van törve a bowden, vagy csak igazítani kellene rajta, de nem tudom, hogy milyen módon, esetleg aki szerelt már fűtést nincsen róla képe, hogy hogyan kellene kinéznie az összképnek?
Simán a Te autód is ebbe a kategoriába tartozik ! Ha budapesti vagy, akkor v agy a III. ker. mozaik u. vagy a xIx. ker. Vas Gereben u. 2-4 alatt simán megy a dolog. Be sem kell kell jelentkezni . Csak a félfogadásí időbe menj ! Szia !
Megkérdezhetem,hogy mikori évjárat hónap is kellene,mert voltam egy kereskedésben és nekem azt mondták,hogy nincs rajta EGR szelep és csak 1 lambdaszonda van illetve más a motor vezérlő központi egység ezért nem kaphat 06-os besorolást. 2002-es 5. havi 4 személyes az enyém.
Az a műanyag rész nincs eltörve? Aminek a tetején zöld filctoll csík van. Mintha az alata lévő műanyagon ahollátszik valami sárgáskenőanyag, törésnyom látszana. Én nem láttam még szétszedve, de valahogy furcsán néz ki.
Először is köszönöm a segítséget a fűtéskapcsoló kibontásához. Lebontottam a műszerfalat és kifordítottam a fűtéskapcsolót. A következő fogadott:
Ez a bovden gondolom így nem megfelelő. Nem volt tartása, a terelőlapátot húzni tudja, de tolni nem. Hiányzik valami a képről? Amúgy maga a bowden nem mozgott könnyen, de sikerült megmozdítani. Ilyet hol lehet venni?
Ezen kívül gyanakszom a termosztátra is, mert nem nagyon akar vízszintesbe állni a hőmérséklet mutató, és a fűtés sem nagyon szokta leolvasztani az arcomat, igaz jelenleg a szélvédőre van állítva. Nézelődtem és van 82 és 88 Co-os termosztát. Melyiket érdemes venni? Mi a különbség a kettő között a gyakorlatban?
Szeva! 165/70 nagyon nem jó , előttem irtak, tényleg dörzsöli a műanyagot, ignisen elfér, itt nem.Egyik cimborámnál is karattyol rendesen.A felni, meg osztókör az tökéletes, ignis-wagon, ugyanaz.
Előbbihez meg:1000, vagy 1300? fogyasztás szinte ugyanaz, egyiknél kis ccm, másiknál a vezérlés, és 4 henger miatt kajál 6-7 körül, óvatosba, de mivel a régi 1296 ccm(2002) autómata szivatós, én volt hogy bejártam melózni, és télen majdnem 9 lityi volt a fogyasztás, mert az autómata szivató felpörgött hideg motornál vagy 2200-ra.lassan esett vissza 800 körülre, melóhely előtt állt egész nap, és ismét hidegen indultam.Ez naponta volt, 25 oda, 25km vissza.
Szertintem, ha lehet inkább 1.3, mert erősebb kicsit, és ha kimész városon kívülre, könnyebb tartani a tempót, meg előzni is egyszerübb mint egy 1000-sel.Az 1000-s viszont ami van ismerősömnek, hihetetlen megbizható, ha jól tudom a kis swiftből van a motor.
Az az a helyzet h sikerült olcsón hozzájutni egy könnyűfelnihez és 2 nagyon jó gumi van ilyen méretben..kettő gumi kuka....
Azért kérdeztem mert vagy veszek mellé kettőt ilyen méretben vagy eladom ha azt mondjátok h nem fér el...Nyári szettnek használnám ebben a méretben....
Ha egyedül vezetek, nincs gond, normál útviszonyok és normál vezetés mellet. 3 utassal már az apró úthibáknál és kanyaroknál is surlódik egy-egy pillanatra. Eleinte nem tűnik vészesnek, de pár hónap után már csúnya nyomok maradnak a sárvédő műanyag borításán és magán a gumin is. A rögzitő patenteket is ledőrzsőli. Elől és hátul egyaránt. Nekem a nyári gumim 165/70 R14. Télen hóban-sárban leszaggatná a borításokat.
187 ezer. Most hazafelé jobban forgatva a motort egyenesben alig csinálta, kanyarban ropog rendesen, de kuplunggal nem. Elindulás, lassú kanyarodás a nagyon hallható. Kanyarban igyekszem nem terhelni. Köszi a segítséget!
Szerintem semmi para. Nekem a Wartburgon a videóban hallhatótól sokkal erősebben kopogott. Bírta, úgy is adtam el. De azért javításra szorul. Mennyi km van a gépben?
A terhelés jó szó rá. Magasabb fordulaton már kevesebb a nyomaték és több a teljesítmény, talán azért nem csinálja, vagy csak alig.
Mennyire életveszélyes ez így, lehet erre valamit mondani? Romlik még esetleg, mielőtt eldurran? Minél hamarabb el akarom vinni, de nem megy egyik napról a másikra.
Nekem az előző autónál volt féltengely kopogás. Jellemzően minél nagyobb volt a terhelés, annál erősebben hallatszott az ütemes kopogás. Motorfék vagy guruló üzemben elhallgatott. Itt egy videó, ez is féltengely problémás volt.
Váltóhibát én igazán a VVT-re hallottam, de senki nem tudja mitől van. Csak tippek vannak. A felszereltség változó. Az 1000-esben talán nincs szervó. Klíma lehet benne, mert volt olyan felszereltség, de klímához egy kicsit kicsi az a motor. Bár ha városban lenne használva, sok jelentősége nincs. Gyorsulni az is tud. Az 1000-es mind 4 személyes, a VVT 5. A közbenső 1.3-as de 76 lovasban pedig azt hiszem a vége felé már volt 5 személyes is. A Z10XEP az talán a japán gyártású Wagon lehetett. Azokhoz az alkatrész nyögvenyelős, szerintem felejtős. A szervizkönyv szerint mechanikus elosztós a gyújtás, de már elektronikus, tehát megszakító az nincs benne. Az 1.3-asok már elektronikus, elosztó nélküli gyújtásúak.
Volt már valakinek gondja a feltengellyel? Kezdek rá gyanakodni. Hideg indítás, eleinte semmi. Kanyarban kattog, de már régebb óta. Elindulás után 2-3 percig egyenesben semmi hangja, majd gazadaskor elkezd kattogni. Csak és kizárólag, ha gázt adok.
Ha kinyomom a kuplungot, azonnal elhallgat. Üresbe teszem, elhallgat. Plusz még, alacsony fordulaton jobban csinálja, mint pl 3000 fölött.
Gyanakszom esetleg a valtora, hogy nincs benne olaj, de valahogy nem úgy érzem, hogy az lenne. A valtoboton semmit sem érzek.
Köszi az infót. A kritériumoknak megfelel a verdám. Nem csurog-csepeg semmi, minden lámpa az előírásoknak megfelelően vagy világít, vagy nem. Szóval semmi hiba. Érdekes, tőlem kértek vigyek igazolást a ygártól, hogy mi a besorolása. Ezt meg is kaptam, majd viszem, csak egy szabadnapot kell majd intézzek valamikor. Várok egy kicsit jobb időt, most nagyjából le is van mosva az autó.
Bocsi, még egy kérdés: vezettem néhányszor Ignist, full fapad, 94 lovast. Nem a legjobbak az emlékeim, a 94 ló sem érződött. A Wagon-R milyen hozzá képest?
Szia! Leírom a folyamatot: El kell menned a Nemzeti Közlekedési Hatóság vizsgáló állomására, ahol környezetvédelmi besorolás szerinti szemlét kell kérned. Ez összesen 1770 Ft-ba kerül. Amire figyelni kell, hogy a karosszérián nem lehet sérülés, illetve a műszerfalon minden visszajelző lámpának működnie kell. Az olaj és a fagyálló nem csöpöghet. Ott kiállítanak egy dokumentumot, amivel felkeresheted az okmányirodát a forgalmi cseréje miatt (ingyenes). Nekem ez összesen 2 órámat vette igénybe a mai napon.
-A sebességváltó probléma a 76 lovas sajátja, vagy a VVT-re is igaz?
--1-2 személlyel használnánk. -Az 1000-esnek kisebb az adója, meg a biztosítása, kis távolságokon hamarabb melegszik, az Általad írtak alapján akkor bevállalható. -A motoron (és persze a felszereltségen) kívül egyforma a műszaki tartalom?- Ööö. Csak most, hogy utánanéztem, látom, hogy két 1000-es variáns is volt, a G10A és a Z10XEP ezek között volt különbség? Ez az ezres a Swiftével megegyező elosztós 3 hengeres? (Soha nem tudtam felfogni, hogy a mechanikus elosztós Suzuki motor hogy lehet megbízható, amikor azon nőttem fel, hogy ez komoly hibaforrás:-)
A VVT nyűhetelen. Cserébe drágább, nagyobb fogyasztás, de a teljesítmény is nagyobb. Az 1.3-as 76 lovasra panaszkodnak szelepszár szimering problémára, aminek a javítása költséges. Fogyasztása talán valamivel kevesebb, igaz a teljesítménye is. Az 1000-esre nem olvastam ilyen problémát. Tulajdonképpen állandó városi használatra ez is tökéletesen megfelel. Esetleg szempont lehet a választásnál az, hogy hány személy utazna a járműben. Városi forgalomban az 1000-es fogyasztása természetesen kevesebb. Jellemző hibáról nem hallottam. E két utóbbinak úgymond a fenntartása talán költségesebb. Gyakoribb gyertya és vezérműszíj csere a VVT-hez képest. MOndjuk a gyakori, hideg motorral való kis távolságok megtétele egyiknek sem tesz jót, de erre talán a VVT érzékenyebb a két lambda szonda miatt. hamarabb ad hibát. Hibakód kiolvasása tekintetben viszont a VVT jobb. Azzal gyakorlatilag mindenféle kiolvasó eszköz elboldogul. Szmogriadó esetén a VVT használható. Az 1.3-as 76 lóerős nem tudom melyik osztályba van, de az 1000-es tuti tiltott. De ha nem jársz nagyvárosban, akkor nem sok jelentősége van.
99%-ban (kis)városi közlekedésre gondolkozok Wagon-R vásárlásán, így nem zárom ki az 1000-est sem. A 3 benzinmotor között fenntartási költségben, megbízhatóságban van lényeges különbség?
Gondolom nem boldogít, de a már eu csatlakozást követő vvt motorosomra is csak 6-os besorolás van a forgalmiban. Viszont a vele egy idős ddis-ébe már 13-as került. Talán átlagot számoltak :D
Pár éve egy szmogosabb időszakban az internetes fórumokon felvetődött a gépjárművek környezetvédelmi osztályba való besorolása. Az adott esetben Suzuki Wagon R+-ról van szó. Ugyanolyan típusú motorral szerelt egyik autó Euro 3, míg a másik meg Euro 4 besorolást kapott. Elméletileg sok jelentősége nincs, de ha szigorítják a szmogriadó idején közlekedhető járművek sorát, elképzelhető, hogy az Euro 3-ba tartozók sem közlekedhetnek. Tehát ez a jövő rejtélye még. A kérdésem az lenne, a forgalmi engedély adatai alapján Önök adnak-e ki tanúsítványt, ami alapján az adott jármű a megfelelő Euro és környezetvédelmi osztályba sorolható be? Jelenleg a forgalmiban a V9 mellett a 06 áll, ugyanakkor vannak, akiknek ugyanilyen felszereltség mellett 09 áll. Műszaki vizsgaálomáson kérdeztem, ott is azt mondták, az M13A motoros Wagon R+ Euro 4-es besorolású, de ők nem tudják Euro 3-ból Euro 4-be átsorolni, noha oda tartozik. Csatoltan küldöm a forgalmi engedély szkennelt képét. Előre is köszönöm megtisztelő válaszukat!
T. Cimzett. A következőkben kérném a segítséget.Van Egy Suzuki WagonR autóm,de nem egyértelmű a Környezetvédelmi besorolásom,szerintem.Mellékelem a forgalmim másolatát.Kérem önöket,hogy segítsenek a pontosításban.Köszönöm,szépen.
Sőt, azt mondta, nekik azt be kell szkennelni. Hátz odaadom én azt a papírt amit kinyomtattam az előbb, de pendrive-on elviszem magát a pdf fájlt is, akkor még szkennelni sem kell neki.
Nekem is megjött az igazolás. Remélem a hatóságnak ez elég lesz, nem kérnek hétpecsétes dokumentet. Rajta van az alvázszám, motorkód és szám meg a besorolás. Hivatkozási szám is van a levélen. Csak nem gondolják, hogy én eszkábáltam egy ilyen levelet. Mikor telefonon beszéltem a békéscsabai NKH-val nem mondta a fickó, hogy valami extra különleges biztonságos, pénzpapírra nyomtatott dokument kellene.
Azért volt kérdés, mert tudtommal 2000 után nem forgalmazhattak euro 3nál rosszabb besorolású autót.
És ma kaptam tőlük megint emailt:
"Tisztelt Ügyfelünk!
Ezúton értesítjük, hogy a tegnapi nap folyamán gépjárművek környezetvédelmi besorolásának adatbázisa frissítésre került, ezáltal Ön gépjárművének értéke is módosult.
Tájékoztatjuk, hogy a frissült és jelenleg hatályos besorolása gépjárművének: TSMMMA G13BB EU 3 - 6
Megértését köszönjük, az okozott kellemetlenségért, pedig elnézését kérünk!"
Azt mondjátok nem csak a Mozaikba lehet menni, hanem bárhova, ahol vizsgáztatnak?
olyan hibával találkozott már valaki, hogy gyorsításkor a kocsi elejéből, alulról, kattogó hang jön? kicsit olyan, mint a kormányösszekötő nyöszörgése, de középről jön, nem a keréktől, és nem kanyarban, hanem gázadásnál. amikor kezdődött, akkor inkább gázelvételnél csinálta és néha, most gázadásnál és folyamatosan.
Köszi ismét. Ha jól rémlik akkor 1,5k-s pont van is itthon. Amint a kocsi közelében leszek megpróbálom a trükköt. Szülőket lehet nem idegesíti a magas fordulat de engem nagyon :D
Nagyon sokszor jól jön ha visszafelé kezdi az ember bontogatni a dolgokat, pár problémát már én is megoldottam így...
Nézd meg a 30775 hozzászólásomat. Az én autóm 2002 jun. 25 1,3 GLX 76 lovas. Személyesen beszéltem mindkét vizsgáztató állomással, és mindkettő helyen ugyanazt mondták ! Tehát, első utam a szmogriadó után , hogy felkeresem őket, és elvégzik az átminősitést 04 -rő 06 -ra. Üdv.
No, megérkezett az igazolás a Magyar Suzukitól e-mailben, pdf formátumban. Apró baki, hogy nem Wagon R-t írtak, hanem Swiftet. :) Kértem őket,legyenek szívesek átírni és újra elküdeni.
Sziasztok volna egy wagoner+ 2001 es visza jelez a motorhiba jelző ráadom a gyujtást és utána elkezd vilogni és nemindul be találkozot e valaki iesmi hibával
Ugye, ahány hely, annyi szokás. Vidéken meg a gyártótól kérnek igazolást és azzal kell menni az NKH-hoz. Vicc ez az egész, komolyan. Nekünk kell utána járni a dolgoknak, miközben ez mehetett volna automatikusan is a műszaki vizsgával együtt mindenféle kérésés dokumentum beszerzése nélkül. Most is azt látom, nem a polgárokért van az állam, az csak a markát tartja, hogy tejeljen az ember mindenért.
Közben megtudakoltam, hogy a 19. ker. Vas Gereben u. 2-4 - ben el kell vinni az autót , megnézik a forgalmival együtt, és kiállítanak egy tanúsítványt, amivel az okmányirodába kicserélik a forgalmit, benne az új besorolással. Persze a szmogriadó után !
A mi 2002-es Wagon R+ 1,3 GLX-ünk a forgalmi szerint 9-es osztályú (Euro4-es). De a kisebb motorral ellátott változat is Euro3-as besorolású (6-os osztály).
A rendelet szerint a 4-es és az alattiak (Euro2-es/Euro1-es besorolásúak vagy az alatt) nem mehetnek, így a Wagon R+ mehet:
"2017. január 23-án, hétfő reggel 6 órától tilos azzal a gépjárművel közlekedni, amelynek forgalmi engedélyében a környezetvédelmi osztályt jelölő kód: 0; 1; 2; 3; 4, vagy amelyek forgalmi engedélye nem tartalmaz környezetvédelmi osztályt jelölő kódot."
Akár közvetlenül a szenzorra is forraszthatod, mindegy. 1.2 vagy 1.5k nem emlékszem, de kísérletezni ér (az ellenállás filléres cikk). Minél kisebb az érték, annál jobban "hat". 1k alá biztosan nem mennék, ahogy 2.5k fölé sem.
Anno tanulmányoztam a karakterisztikáját, de ez csak kiindulási pont volt, végül nekem is a kísérletezés és a szerencse segített. Szerintem ez egy kiskapu a szoftverben. Az ötlet úgy jött, hogy én is szoftverfejlesztő vagyok, és próbáltam azoknak a programozóknak a fejével gondolkodni. Nem tudom ki hogy van vele, de én legalábbis hajlamos vagyok egy "tökéletes karburátornak" tekinteni a befecskendezőt. Pedig nem az. Egy számítógép, ami a programja szerint dönt. Jelen esetben szerencsére nem gyanús neki, hogy jelentősen eltér a vízhőfok és a levegő hőmérséklete, hanem a levegőéhez szabja a fordulatszám emelést, a vízhez a befecskendezést. Legalábbis úgy tűnik.
Az egész hacacárénak szerintem az volt a sztorija, hogy az Euro-III akkreditációnál már hideg üzemről indul a mérés. Az emelt fordulattal azt próbálták elérni, hogy a motor minél előbb melegedjen, ezáltal kevesebb legyen a kibocsájtott káros anyag, jobb legyen az emisszió.
Valójában a motor stabil üzeméhez egyáltalán nem lenne szükség a fordulat emelésére. Sok motornál nem is teszik, mert a gyakorlatban eléggé idegesítő. Számomra a kocsi egyik legidegesítőbb tulajdonsága. Volt.
Igazából semmilyen pontos adatot nem tudok neked így fejből mondani, a forgalmi és a kocsi is 60km-re van tőlem. Az tuti hogy nem VVT-s motor, ez még a régebbi szériás.
Már többször mondtam: meglehetősen sok Wagon forgalmi engedélyébe volt alkalmam beletekinteni... Nem tudtam volna 10 azonos felszereltségű, azonos motorú wagon forgalmit összeszedni, ami a szín kivételével azonos adatokat tartalmazott volna.... :-(
Nem egyszerű ! Nagy összevisszaság van ezen a téren is, sajnos. Valamit kell ezzel pedig kezdeni, hogy a rendes paraméterek legyenek a forgalmiba írva, és eszerint közlekedni.
Én meg azt gondolom, hogy nekik tudniuk KELLENE, hogy a kocsink milyen besorolású... Papír nélkül is.
Főleg, mivel egy magyarországon gyártott és forgalomba helyezett gyakori autóról van szó.
(Mondjuk egy autós szakembernek ezt amúgy is kívülről kellene vágnia legalább erre a néhány népszerű típusra mint Suzuki, Opel meg Skoda. Havonta hány Suzukit vizsgáztattak vajon eddig???)
Az lenne a helyes, ha azt mondanák: Persze, Suzuki, G13BB, hogyne tudom, a régi négyhengeres 1.3-mas Swiftben és Wagonerben volt. Persze több tízezer ment már át a kezeim között... Az EURO-III-as, igen. Elnézést, hiba történt. Javítjuk azonnal.
Már csak az a kérdés, hogy amit nekem e-mailbe elküldtek, ezt hivatalos papír alapú dokumentben is leírják-e, vagy egy márkakereskedésbe kell ehhez elmenni, a forgalmit bemutatni. Jó lenne, ha nem kellene utazgatni. Este majd írok nekik újra, hogy ezt papírra is levetnék és elküldenék-e nekem. Ha az megvan, akkor már lehetne menni az NKH-hoz. A debreceni muki azt mondta, nem kell időpontot sem kérni, mert ez az egyéb kategória, de ha lehet, ne pénteken menjen az ember. Basszius, nekik a kinyomtatott e-mail is elég lett volna. Kérdezz rá a területileg illetékes NKH-nál, hogy nekik is elég-e, vagy ragaszkodnak a hivatalos papír alapúhoz. Mondjuk csodálkoztam kicsit, hogy nekik az e-mail is elég lett volna. Azt azért lehet hamisítani. De mindegy, ők megcsinálták volna, de mivel ideiglenes lakcímem sincs Hajdú-Biharban, így esélytelen.
Nos, ennek az átsoroltatásnak éppen most jártam utána. Ahány hely, annyi szokás,általános megoldás nincs. Szóval. Műszaki vizsgán lehet kérni az átsorolást, de nem mindegyik vizsgaállomás foglalkozik vele. Irány az NKH. Felhívtam a békés megyeit. Azt mondta a pacák, a gyártótól, vagy a vezérképviselettől kell papír alapú igazolás arról, hogy mi a helyes besorolás. Ezzel a dokumenttel kell elmenni a területileg illetékes NKH-hoz. Ott 1770 Ft-ért tartanak egy szemlét és ha valóban stimmel minden, akkor kiadják az igazolást, amivel az okmányirodába új forgalmit adnak a helyes adatokkal. Tegnap írtam mailt a Suzuki zrt-nek, beszkenneltem a forgalmit. rákérdeztem milyen osztályba tartozik. Ma jött meg a válasz e-mail, ami tartalmazza, hogy euro 4-es, a forgalmiban a V9-nél a 9-nek kellene szerepelnie. Felhívtam a Hajdú-Bihar megyei NKH-t, nekik már a kinyomtatott e-mail is elegendő lenne, plusz a szemle és már adnák is az igazolást, amivel az okmányirodába új forgalmit adnának. A bökkenő az, hogy csak a területileg illetékes megyei NKH-hoz lehet menni. Kérdezi a muki, miért hozzájuk akarnám vinni az autót. Mondom azért, mert Debrecenbe 2 hetente megfordulok, míg Békéscsabán 2 évben egyszer. De akkor nem marad más, papír alapú igazolást kell kérnem és irány Békéscsaba.
Sziasztok ! Szeretnék tisztába lenni, hogy most mehetek-e Budapestem szmogriadokor, vagy nem ? Forgalmi szerint NEM !! mivel a 9- es kodnál 04 -e szám van. Annak ellenére, hogy tökéletes az autó állapota. Az autó 2002 juniusi wagonR+ 1,3 négy üléses. Jöttem haza vidékről több napos kiruccanás volt, és le kellett tennem az M 0 mellett. Nem mertem vala hazajönni. Majd este tízre elmegyek az autóért. Akkor már lehet vele közlekedni. Az ilyen autó mindenkinél 04 - esbe van ? Köszi !
Saját kockázatodra. Elvileg nem. A gyakorlat azt mutatja, hogy ha biztosan tudod, hogy ez lesz az első levétel, akkor jó eséllyel gond nélkül visszaszerelhető. Ez a szerelők tapasztalata. Igaz egy 15 éves hengerfejcsavar vagy egy új?
Mindenképpen kérdezd meg azt aki ezt elvállalta Neked, hogy szerinte ? és a garancia ?
Mi csupán nagy tudású, kiváló képességű, elméleti szakemberek vagyunk, akiknek semmi sem drága!
Sziasztok! Hengerfejtömités csere előtt állok. Érdemes új hengerfejcsavarokat beletenni vagy mehet vissza a régi? Egyébként irreálisan drága(32e) hozzá a készlet. Motorkód: G13BB
Van egy nagyon egyszerű, de nagyon hatásos megoldás: már írtam itt.
Kell egy (talán másfél K-s? keress vissza akkor leírtam) ellenállás párhuzamosan a levegő-hőfokérzékelővel. Emiatt az elektronika nem ordíttatja a motort hidegben. Melegen a szenzor karakterisztikája miatt már nem szól bele a keverékképzésbe.
Három éve így használom. Azelőtt egy évtizeden keresztül őrjöngtem, hogy ez milyen borzasztó. Iszonyatosan idegesített.
10Ft-os alkatrész, 15 perc alatt megcsinálható és onnantól nyugalom van.
A gyári váltómban először a szimering fújt ki, aztán ugyanebben a váltóban a kettes szinkron. A második váltóban a hármas szinkron volt szar és zúgott a 4. A harmadik váltóban a kettest dobálta ki. A jelenlegi negyedik váltóban most kezd akadozni a 3-as szinkron :)))) Még mindig nem vetettem el az 5. váltó gondolatát :))))
Hallani hallottam róla, de én ilyen hibát nem tapasztaltam. Azt mondják alul van méretezve a csapágy. Hát nem tudom hogy lehet alulméretezni egy csapágyat. Tulajdonképpen az elmondások alapján nem lehet eldönteni, hogy milyen körülmények között, mitől jön elő a hiba. Én inkább arra tippelnék, hogy mikor milyen gyártótól származót építettek be. Lehetett egy gyengébb széria valamelyik beszállítótól és azokkal lehet gond. De ez csak az én véleményem.
Landsmann kolléga!Látom régi motoros vagy itt, nekem is,és a nejemnek is vvt van, 2005.09/07 havi. Te találkoztál már nyelestengely csapágy problémával?Sok helyen olvasom, hogy a gyári elég gyenge, és viszonylag hamar megadja magát.De fura hogy kérdeztem swifteseket is, de nekik sincs semmi baj a váltóval, pedig valamelyik ignis már 200 ezren tul is van.Vagy lehet hogy csak a vezetési stílusban van gond?Üdv
Ha nem lesz ilyen hideg, akkor alacsonyabb lesz a hideg alapjárat. Nincs ezzel semmi baj, jól működik az. Nekem ilyen időben 1700-1800-ról indul. Aztán üzemmelegen 740-750 a fordulatszám. Az enyém VVT, Ignis motoros.
Szia!előző irásomban olvashatsz erről.Mikori kocsi?76 Le, 2002-2003?Nekem is olyan volt, és gyárilag ilyen magasra van felhuzva az autómata szivató, a hideg motornál.Anno kérdeztem szakikat, hogy van e valami megoldás, de ezen nincs mit variálni, igy gyári.A vvt motoros wagonnál már más a szabályzás, csakúgy mint az ignisnél.Remélem megnyugodtál.üdv
Szüleim 1.3 WagonR+át megjárattam a hétvégén. Ami furcsa hogy indításkor 2100-as alapjárati fordulaton ment a motor. Lehet ezt az alapjáratot egyszerű módon szabályozni? Nekem Opelom van de ott 1100-1200 körül van, családban van még egy 1.5 Ignis is de ott sem rémlik hogy ennyire magas lenne a fordulat. Nem is értem a Suzuki miért pörgeti ennyire hisz nem 2T.
Köszi előre is, és bocs hogy nem kerestem vissza, de elég kevés időm van minden fórumon átrágni magamat.
2000-es évjáratú 1.3-as Wagon R+ -om van. Ha a csomagtér ajtót kinyitom nem gyullad ki a belsőtér világítás. Ez gyárilag így készülhetett vagy van valami megoldás, hogy működjön a beltér villany, ha a csomagtérajtót kinyitom. Előre is köszi a válaszokat. Szép Vasárnapot mindenkinek. Üdv Feri
Sziasztok, álló helyzetben, járó motornál rettenetes kipufogógáz szag van az utastérben. Esetleg van valami tipikus hely, ahol a tömítés elszakad ennyi idős korára vagy szét kell nézni/bontatni a kipugó és leömlő környéken mindent? A kipufogórendszer még nem volt cserélve, sehol sem, de elöl lehet valami, mert ha be van kapcsolva a levegőbeszívás (ventillátor), akkor jön be csak.... és hangja sincs a kipufogónak... nincs valami ötletetek? Köszönöm szépen
BIztos hogy működik is a kulcs és az immo együtt? Nemem 1,3-as M13A változat van, de gondolom a tiednél is ugyanúgy működik a dolog. Tehát gyújtás ráadás után a lakatolt autó lámpa kigyullad. Amikor indítózok, a lámpa kialszik, a motor beindul. Mikor indítózol, elalszik a lámpa, vagy égve marad?
Megnéztem a rajzot. MIndegyik érzékelőhöz más-más színű vezeték megy az ABS vezérlőtől. Tehát a testelés nincs összekötve. Legalábbis kívül nincs, a vezérlőn belül lehetséges. Így viszont nem ad magyarázatot, hogy a két első miért nem jó. Egy kábel sérülése nem magyarázná meg miért nem jók az elsők. Lehet a hiba a vezérlőn belül van?
A hőfoknak nagy jelentősége nincs. Az viszont érdekes, hogy a két első 0 feszültséget jelzett. Nem hinném, hogy mindkét érzékelő egyszerre romlott el. Nem tudom hogy van megoldva, de gyanítom, hogy a testet egy kábelről kapja a két első érzékelő. A generált jelet már kerekenként külön kábelen juttatják el az ABS-hez. Meg kellene nézni azt a közös testet az érzékelőnél, hogy jó-e.
Kis előrelépést értünk el az ABS-sel történő kalandozásaink során: lemértük a keréksebesség-jeladókat:
Bal hátsó: 1,030 kOhm (normális értéke 0,9-1,3 kOhm 20 °C-on); lassan megforgatva ~200 mV váltófeszültséget ad le
Jobb hátsó: 1,027 kOhm (normális értéke 0,9-1,6 kOhm 20 °C-on); lassan megforgatva ~200 mV váltófeszültséget ad le
Bal első: 1,314 kOhm (normális értéke 1,2-1,6 kOhm 20 °C-on); lassan forgatva nem mérhető feszültség
Jobb első: 1,302 kOhm (normális értéke 1,2-1,6 kOhm 20 °C-on); lassan forgatva nem mérhető feszültség
Mondjuk annyi szépséghibája volt a mérésnek, hogy a környezeti hőmérséklet ~3 °C volt; illetve az első kereket elég nehéz forgatni (gyanítom az elsőkerék-hajtás miatt) ;)
Szia! Én bontóból vettem egy hátsó utastérlámpát, gyári kábelköteget. Ennél "gyáribban" szerintem nem kivitelezhető a projekt :)
Készítettem egy egyszerű elágazást az utastérlámpához. A saruk forrasztva és kívülről zsugorcsövezve.
A hátsó kédergumit lehúztam egyszerűen és onnan kényelmesen be tudtam tenni az előre elkészített vezetékeket a kárpit mögé. Az oldalsó műanyag teljes levételéhez ki kell csavarni a torx? csavart, ami tartja a hátsó öléstámlát. Szerencsére ehhez egy mezei csillag-csillag kulcs teljesen megfelel. Nehezen akad ki ez a műanyag elöl, de ne aggódj, ki lehet szedni ügyesen. Itt már be van fűzve a vezeték, de még nincsen bekötve. Mintha csak ide találták volna ki.. Ráadásul a lámpa hátulja sem ér bele semmibe, mert bőven van mögötte hely. Szépen világít és gyárinak néz ki. (végül is az is) A burkolatba berajzolás után flex-szel lett bevágva a helye, szépen, könnyen és precízen vágja ezt a műanyagot.
Én így oldottam meg pár hete, de kíváncsi vagyok, mások hogyan
Nem volt világítás egyikben sem. Én úgy oldottam meg egy led csíkkal, hogy a hátsó utastér lámőpától vittem le vezetéket a bal hátsó C oszlopban befűzve. Ehhez a burkolatot kicsit meg kellett bontani és egy 1,5 MCU vezetéket használtam befűzésre. Lűámpát mindkét oldalon a kis téglalap alakú bemélyedésbe szereltem. A baloldalitől a csomagtéralj fedél eltávolítása után az alatt veztettem át a jobb oldalra a vezetéket. Ha már szétszeded, javaslom a jobb oldalra a csomagartóba egy dugaszolóaljzat beszerelését. Az aljzathoz ki van könnyítva a műanyag, ott a kör forma, könnyen ki lehet vágni. A vezeték is ki van építve, ott van a burkolat alatt a jobb hátsó sárvédő belsőfeléhez rögzítve. Bár nem tudom, hogy az 1.0-ás GL-be ez ki volt-e építve. A 1,3-as M13A motorosban igen.
No igen. Fényszórókat cseréltek nekem. Leégett a kapcsoló. Majd a következő is. Ez ilyen. Mondták. - Nem. A szerelő egy 130 Wattos izzót rakott bele. Életemben nem láttam ilyet! Eddig. Ja. Csak az egyikbe. Mert a másik amit elsőre kivettem az a normál 60/55W-s volt.
Mottóm: a kocsiban keletkezett hibák közel 90%-ért az autószerelő a hibás. Sorolhatnám.
Sziasztok Fanok Megirom Tapasztalatom 6 hónap Szenvedésem véget Ért :) Kocsi Ugy kezdte Hogy Árébb Áltunk vele Következöleg Már nem Indult ...Relék Biztik Cserélve ,,, Akkor se Autovillamosági Nem tudta mI BAJ ... saját Kezembe Vettem Dolgokat Müsszerfal Ki bontva Át nézve Multi Méterrel vezeték Köteg jok Követtkezett motor tér ---Ami Motor Mögött van vezeték köteg Computere Ac pumpára megy rá csatik ki huztam vezeték kötteget sok minderre rá megy Pl lámpa indesz ködlámpa .....na aszt cseréltem és Lás csodát indul :) Teszem Hozzá nem vagyok autoszerelö ..Nemzetközi Gépkocsivezetö vagyok
Indítózásnál kattog az önindító, de nem forgatja. Viszont rajtatartottam tovább, mintha indítóznék és kb 3-4 másodperc után indított is rendesen. Utána akárhányszor újrapróbáltam, indul rendesen.
Szerintem ki kéne mosnom a bendixnél és újrakennem, de ilyen időben nem sok kedvem van. Kiváncsi leszek reggel megint csinálja-e.....
Már többször előfordult, hogy indulásnál, amikor a kulcsot elfordítom és indítózok, nem forgatja azonnal az önindító a motort, hanem kis késéssel indít. kb 1 másodperc késéssel.
Most viszont előbb hívott az asszony, hogy egyáltalán nem teker az önindító. A kocsi kint áll az utcán, tehát -10 fok körüli.
Van valami tipikus önindító problémájuk ezeknek? Volt már ilyen probléma valamelyikőtöknek?
"Fék hibalámpa: fékfolyadék tartályt töltsd fel, alacsony a folyadékszint. "
Kösz, de a fékfolyadék szintjével semmi gond, és az ABS hibalámpa is folyamatosan ég.
Az időközben beszerzett 99500-83E00-01H számú szervizkézikönyv 5E1 fejezetének 17. oldalán található "E" diagnosztikai folyamat-táblázat szerint - tovább kellene menni az 5E1 fejezet "B" táblázatában található diagnosztikai lépésein, de ahhoz valahogy ki kellene olvasni a diagnosztikai hibakódot.
Ehhez műszerünk nincs (de úgy látszik az általunk megkeresett 3 autószerelő sem rendelkezik az ezt a típust kezelni képes változattal - állítólag az európai gyártóknak ez idő tájt nem/sem igazán fülött foguk az együttműködésre), ezért kérdeztünk Titeket - mint WagonR+-ban járatosokat - hogy ilyen esetben mit lehetne tenni.
A kézikönyv állítólag ír olyasmit, hogy van valami "monitorcsatlakozó" az anyósülés előtti részen, és ha annak a
diagnosztikai kapcsoló érintkezőjét a testtel összekötjük, és a gyújtáskapcsolót "BE" állásba kapcsoljuk, akkor az ABS lámpa visszaadja a tárolt DTC kódo(ka)t - a kérdés az, hogy ez melyik csatlakozó, milyen színű?
Egy másik lehetőség, amit még megpróbálunk, hogy a keréksebesség-érzékelő szenzorok ellenállását, illetve a kerék megforgatásakor az azon mérhető váltakozó feszültséget kimérjük - reméljünk előrébb jutunk.