Alapvetően úgy működik a rendszer, hogy nem megy állandóan a cirkulációs ág (nem akarnám a puffert állandóan ezzel kihűteni.. Van egy távirányító és ha melegvizet akarok használni, akkor megnyomjuk, megy 5 percig, és utána van melegviz.
De én türelmetlen vagyok és nem akarok adott esetben várni ;-). Szóval amikor hirtelen kellene kevés hideg víz, de ne legyen vacogtató.
Azert ha mar valami komolyabbat akarsz, akkor lehet egy mondjuk 1m-es darabot a csovezetekbol kivenni es a helyere beepiteni egy elomelegitot(futobetetet) amit termosztattal tudsz vezerelni. Kiszamolod a maximum vizatfolyast, mennyivel kell megemelni a hofokot es mar kesz is. Ugy saccbol 8kW-os betet eleg is lenne,amennyiben nem fullosan engedned egyszerre az osszes csapon a vizet. Azert irtam 1m-es szakaszt, hogy ne kelljen kis helyen atadni a meleget, mert a csapok elzarasa utan a viz esetleg megforrhatna. Az 1m-es szakaszon beepitett tobb gyengebb teljesitmenyu futobetet volna az idealis.
"Elemezte a nemzeti meteorológiai szolgálat Boston térségére vonatkozó adatait, és azt találta, hogy 65 év alatt 9 nap volt a leghosszabb egybefüggő időszak, amikor nem sütött a Nap."
Na, akkor a mi 2015-ös decemberünk negatív rekordot döntött volna.
Igen ezt a csőre tekerhetőt láttam. de attól tartok, nálam ez nem jó. Túl gyors az átfolyás, nem hinném, hogy át tudja adni a hőt olyan gyorsan.Ennek mindenhol fagymentesítő funkciójáról olvastam, nem átfolyás közbeni vízmelegítésről.
Eddig ha jl sejtem nem lesz megoldható éppeszűen kisebb puffer nélkül, legyen az egy 5-10 literes bojler, mert ha teljes átfolyás van, akkor elég komoly energia kell csúcsban hogy emeljen a hőfokon. Csak az ilyen eszközök jellemzően nagyon lecsökkentik az átfolyást. lehet kénytelen leszek barkácsolni/átalakítani. Már arra is gondoltam, hogy valahogy a cirkulációs ággal kombinálni a dolgot, és azt felhasználni, merthogy az van.
Nekem a fő bejövő ágra kellene betennem valamit, nem egy csaptelepre. Ehhez külön betápot kellene kiépítenem csaptelepenként, és az összes jelenlegi csaptelepet eldobhatnám, akkor inkább vacogjanak a fogaim :-).
Nem rég találkoztam valahol ilyesmivel, önszabályzó fűtőkábel, létezik belőle csőre tekerhető. Elő lehet vele melegíteni picit, bár szerintem ezt eredetileg fagyvédelemre találták ki.
Ha már ilyenek itten szóba kerülnek, kérem lehessen nekem is egy kicsit off kérdésem. :-)
Sajnos nálunk télen a bejövő hideg víz hőmérséklete igen alacsony, nagyon nem tudok mit tenni ellene. A mi telkünkön a vízcső 1.20 méteres mélységben van, van ahol ez 2 méter is, és mi vagyunk az utolsók az utcában.
Ezen a bejövő hideg vízen, ami jellemzően olyan 8-10 fok környéke -10-ben, 0 fok környékén 10-11 fok, kellene egy kicsit emelnem, mondjuk 15-20 fokra. Mértem már nagyon nagy hosszútávú hidegben 6 fokot is a belépőnél a házba.... Tudom nem jó jel. A fő probléma amikor csak kevés mennyiségű hideg vizet akarok kivenni. Pl arcmosás, fogmosás, két három pohárnyi, vagy hasonló. Ha több víz kell már keveredik a meleggel, így az nem gond. Az érdekesség az, hogy a pinceszinten jön be a víz, és mire feljut a fogyasztási helyekhez, halad vagy 5-10-20 métert (helytől függően), és ahol áthalad, ott jellemzően ennél a hőfoknál magasabb a hőmérséklet mint a csapvíz, de át nem melegszik teljesen. HA pang benne egy darabig,a kkro melegszik persze valamennyit,de ehhez is idő kell mire ezt megteszi.
Valami átfolyós szerű bojlerre gondoltam a bejövő hideg körbe betenni, mondjuk valami minimál tartállyal, 5-10 literessel. És azt a pár liter vizet amit tárol benne, azt felfűteni mondjuk 15-18 fokra. Ez költségileg minimális, napelem is bőven van túltermeléssel jelenleg, és nem is működne az év teljes szakában. Azonban amiket néztem, ott igen kicsi az átfolyási mennyiség, és szeretném az eredeti átfolyási mennyiséget biztosítani lehetőség szerint.
Annyit megtettünk, hogy pl az ivóvízhez ki van téve két kancsó, és abból iszunk, meg töltjük, az felveszi a szobahőmérséklet körüli állapotot.
itt lehet megint egy apró előnye azoknak, akinek meredek a tető a napelem alatt, a nyári rosszabb termelésért cserébe télen ha néha süt a nap jobb, és talán a meredekebbről könnyebben lecsúszik a hó is...
A zsír-szappan-kosz trió engem is aggaszt, ezért is nem jöhet szóba ellenáramú hőcserélő, pedig az amúgy jobb lenne.
"...és máris elköltötted pár év hasznát."
Szigorúan nézve igaz! Ám ha új házat építesz, akkor már nem lehet olyan élesen elkülöníteni és kiszámolni a hasznot. Egy autót sem a megtakarításért veszel, egy mosogatógépet sem. De ettől még jogos a megjegyzésed.
Ha 5 éven belül behozza az árát, akkor szerintem már megérte. A rezsicsökkentés sem tart örökké, a villany is csak drágább lesz.
A fürdőben soha nincs szükség hideg vízre, nyáron csak takarékosságból szoktunk hideget ereszteni, ha az is jó. Napelemmel épp nyáron úgyis lesz bőven meleg víz, télen meg úgyis lefagyna a kezünk a hideg víztől.
A konyhában szintén ritkán kellhet hideg víz, de ott többször lehet szükség rá, ezért ott külön csap+a tartályt kikerülő lefolyó lenne a hideg víznek.
Mindenhová a villanyboilerből termosztatikus HMV keverőszelepről menne a meleg víz (a rövid szakaszok miatt nem akarom cirkulációval bonyolítani a dolgot), így keverőcsapra nem is lenne szükség.
hogy tervezed megoldani azt, hogy a lefolyó szétválogassa a hideg és a meleg vizet? mert ha a leeresztett meleg vízre ráengeded a hideget, azzal úgy visszahűtöd a tartályod, hogy nem lesz mit visszanyerni belőle.
Köszönöm szépen nektek, szívesen látnám újra a csodát. Az 1000 beállítási lehetőség közt hová áshatták el Gates bácsiék ezt a scientic-numeric dolgot? Ültem rajta egy fél órát, sok szép újdonságot láttam, de ezt nem.
az a baj, hogy télen alig süt a nap, én most látom a napelem termelésén, decemberben összesen 6 napon sütött a nap. az már házfüggő, de nálunk pl. amikor sütött a nap, be sem kapcsolt egész nap (amíg világos volt) a gázfűtés, mert elég nagyméretű déli és nyugati ablakaim vannak, így a szolár nyereség eleve felfűtötte a házat. Tehát amikro a sörkollektor termelt volna, akkor nulla volt a gázfogyasztásom. Persze egy sörkollektor túlfűtötte volna pár fokkal a lakást, így annyit nyert volna, hogy néhány órával később kapcsol be a gázkazán.
Rövidebben: szerintem elenyésző lenne amit megspórol :(
pedig nekem is nagyon tetszik az ötlet... de inkább olyan épületre csinálnék, amit amúgy nem fűtök, de mégis jól jön, ha kevésbé hűl ki, pl. garázs vagy nyaraló, aminek besegít a temperálásába.
Én is terveztem, gyűjtögettem, ragasztottam és félretettem. Rájöttem, hogy kicsit a gőzgép kategóriája már ez. A napelemek olcsóbbá válásával sokkal inkább megéri abba beruházni.
Hévízen bőven van (még?) termálvíz, talán senkit nem is érdekel a kidobott hő. :( A magas ásványianyag-tartalom is nehezíti a dolgot.
Ha minden hulladék melegvizet tartályba gyűjtenék és felhasználnék hővisszanyerésre, akkor 15 fok hővisszanyerés napi 125 liter vízből évi kb. 20 ezer megtakarítás lenne. Tényleg csak attól függ az értelme, mennyiből sikerül SK kihozni. Ez még 100 ezerből kijöhet új háznál, akkor megérheti.
A 3 napelem (csak e célra, visszatáplálás nélkül) további évi 20 ezres megtakarítást hozna, kb. 250 ezres beruházással (felszereléssel és a szükséges elektronika SK elkészítésével). Itt már kétséges, vajon érdemes-e bajlódni vele. Talán csak hobbyból.
Sajnos egyre több takarékossági megoldásnál látom azt, hogy a befektetések megtérülése igencsak kétséges. :(
Szerintem nem elég szélesebbre húzni a cellát, a szám megjelenítésének formátumát is módosítani kell - túl keskeny cella esetén ### jeleket ír ki. Jelenleg vsz. Scientific a beállítás, ezt kell módosítani Numberre. Bár én OOo Calc-ot használok (épp elég pocsék), Excelben talán átvált Scientific kijelzésre.
A hővisszanyerés ilyen tételben "nem nyerő". Egy hete jöttem haza Hévízről, szanatóriumból. Gyógyvizes medencékből százköbméter számra eregetik ki naponta a gőzölgő vizet. Számolgattam kicsit. Még ekkora tételnél is olyan beruházások kellenének, nem biztos, hogy megérné. Ha olyan árakon jut hozzá valaki kidobásra szánt dolgokhoz, mint én egykor a napkollktoromat építettem, saját kivitelben meg lehet építeni, de megtérülést akkor se nagyon lehet számítani.
Köszönöm a válaszaitokat, valami hasonlóra számítottam.
Napi 125 liter 50 fokos melegvízhez (amit aztán HMV termoszeleppel keverek majd a szükséges hőmérsékletre) én is inkább napelemre gondoltam az egyszerűség miatt, mert akkor nem kell sz*rozni csövekkel, tágulási tartáéllyal, szivattyúval. Pár napelem tavasztól őszig elég szépen hoz, télen ugyan nem sokat. Első körben nem tervezek visszatápláló napelemrendszert, de 2-3 panelt közvetlenül is felhasználhatok vízmelegítésre, csak ne legyen túl sok, mert akkor pocsékba megy a termelés.
Én még arra gondoltam, érdemes lenne-e hővisszanyerésben gondolkodni. Pl. a mosogatócsap alá a szekrénybe bőven befér egynapi mosogatóvízhez szükséges tartály, ezen át lehetne áramoltatni egy csőkígyóban a bejövő hideg csapvizet. (Hőcserélő azért nem jöhet szóba, mert a kimenő cső úgyis hamar eldugulna.) Ha csak 10-15 fokot emelek a hőmérsékletén, az már szép megtakarítás. Persze időnként tisztítani kell, de kellő szűrés és ülepítés esetén nem túl gyakran.
Mi a véleményetek? (Biztos nem én hoztam fel elsőként, de nincs kedvem több tízezer kommentet végigolvasni.)
Jól látod, ez történt. Ott tartottunk, hogy nem boldogulunk már. Vettünk végre egy legális op-ot, Win 8, ami mikor 10-re frissült, bejöttek az excelembe ezek az "E" betűk, "+" jelek.