ez szerintem sincs igy. az auto tisztasagat az okmanyiroda szamara kell igazolnod neked mint vevonek, ervenyes eredetvizsgalattal.
amikor en vettem utoljara autot, akkor az volt hogy az elado mondta hogy demarpedig o nem csinaltat eredetvizsgalatot, en meg mondtam hogy demarpedig anelkul nem irom ala a szerzodest. a vege az lett hogy mobil eredetvizsgalat odament, amikor meglett a pecsetes papir, akkor alairtam a szerzodest es mindenki heppi volt.
Meg ez se nem így van. A jogszabály egy mukkot sem szól arról, hogy kinek, mit kell bizonyítania, csak arról, hogy mely közigazgatási aktusokhoz kell elvégzett eredetiségvizsgálatot igazolni, és milyen eredményű eredetiségvizsgálat szükséges mely aktus elvégzéséhez.
szigoruan a jogi szovegezest illetoen igazad van. de azert megiscsak az autojat foglaljak le ha nem fizetne vissza a hitelt, es el se nagyon adhatja ha jol sejtem. tehat ugyan nem a banke az auto, de valahogy megse olyan mint ha ki lenne fizetve...
Elméletileg az eladónak kell bizonyítania az autó "tisztaságát", tehát neki kell megcsináltatnia. Az már más kérdés, hogy a költségek megosztásáról megállapodhatnak a vevővel.
"Az eredetiségvizsgálat,mind jogilag,mind anyagilag az eladó kötelessége." Eztet azér biztos jogszabállyal is alá tudod támasztani...mer amúgy ez szabad megállpodás kérdése.
Meg felejtsük már el ezt a jogilag a bankké az autó szöveget is. Jogilag azé az autó, aki az adásvételi szerződésen tulajdonjogot szerzett. Pont.
Ő bank ügyfeleként nem az autót fizeti ki, hanem a hitelt vissza. Ez nem lízing.
Az eredetiségvizsgálat,mind jogilag,mind anyagilag az eladó kötelessége.
Ezt csak a mindent visszafele értelmező/működtető magyar hülyeszokás fordította ki.Jó,roncsautónál(hirdetés ujság alsó rovatok) nyilván mit érdekli a tulajt,add a pénzt aztán ne is lássa a "roncsot".De ilyen komoly autónál,1M környékén,pláne felette az eladóé a felelősség.Most nem lesz gondod ezzel 99,99%,de azért tudd.Ha most rossz az autó,akkor bizony elveszik.Ha már birtokodban volt,akkor buktad az árát.Ha még az eladótól veszik el,csak az esetleges foglalót 1xesen köteles visszaadni(nehéz lenne ráverni,hogy az ő hibája,hogy miatta nincs autó,tárgytalan az adásvétel).Bankhitelnél ez még cifrább!!! Ha már neki fizetett a bank,meg te is,az autót meg elvették,na akkor van a nagy baj.Ezért mondtam,hogy jogilag "a banké az autó",ilyenkor lehet próbálkozni ezzel takarózni,hogy "nocsak elvették a bank autóját,szegény bank",de elég szar kifizetni egy kocsit részletekben amit nem is használsz,plusz évekig pereskedni,biroságra-rendőrségre járni.
A tulaj is el akarja már intézni a dolgot, a hét többi napján iskolába van délután meg én akkor tudom átiratni a kocsit meg eredetiségvizsgálatot csinálni, ha nálam a kocsi.
Ilyenek nincsennek, ezekért fizeted az ügyvédet, majd hülyék lennének komplett ingyenes iratmintatárat feltennia netre. És mint mondtam semmit sem ér, mert mivan ha mégsem fizetsz. Ugyanaz a helyzet, mintha nem adsz papírt, és a bank nem fizet.
Itta kérdés nem az, hogy tulajnak plsuz papír kell, mert a plusz papír nélkül is ugyanbban a jogi helyzetben van. Az a kérdés elhiszi-e, hogy ha a bank nem fizet, akkor te fizetsz. Ha elhiszi nem kell papír, ha nem hiszi, akkor papírral sem mégy semmire. Jogilag egy iylen papír semmivel sem könnyíti mega helyzetét.
De ha jól értem, te vagy itt a szűk keresztmetszet, nem a tulaj. Maradj már veszteg, és várd ki a végét egyszer nyugodtan. Holna is lesz még világ.
Ezt teljesítési garanciának hívják. De a te esetedben ezzel semire nem mégy, mert a földön nincs oylan ember, aki bankhitelre garanciaként a hitelkérelmező garanciáját fogadja el. Hiszen ez azt jelenti, hogy valakinek nincs pénze, ezért hitelt kér a banktól, aztán a semmiből garanciát ad.
Nyugi, danika, a tulaj várni fog. Az hogy idegbajos esetleg nem számít, már nem fog kiugrani az üzletből. Ez csak a szokásos idegeskedés. Nekem nyáron a házvásárláskor két hónapig ment az idegeimre az eladó, mindennel fenyegetőzött, én meg mondtam neki, hogy ha akar akkor álljon el az üzlettől, keressen másik vevőt, mert nekem a hitelbírálat eddig tart és kész. Persze nem keresett, nem oylan egyszerű egy iylen nagy házat eladni, ahoyg egy smartot se.
De a te ismerősöd állítólag simán elintéz mindent. Amikor mi mondtuk, hogy az azért nem lesz oylan sima, akkor lehurrogtál. És folytathatnám még, merte redetileg azért is lehurrogtál, amikor azt mondtuk, hogy kanyi esélyed sincs, hogy hitelt kapj, és láss csodát most mégis anyuci vette föl a hitelt. És az önrész sema saját pénzedből megy, mint korábban állítottad, hanem, anyu adja, családon belül kiválóan működödő soha vissza nem hozomra. És lécci, kímélj meg akontrától, mert úgyse lehet ellenőrizni. ha ki is fizetnéd, abból a jövedelemből fizetnéd, amit amúgy is a családod fizet neked, tehát a pénz egyik zsebből a másikba vándorol.
Kezded már kapiskálni, mi az ami miatt itt szinte mindenki szánalmas hazudozónak tart? És főleg ostobának?
A világban megvana dolgok rendje, és a te álmaidnál picit több kell a kivételekhez. Attól még nem leszel rosszabb, ha te is csak úgy tudsz elintézni dolgokat, ahogy mások, nem kell mindenben a kiemelkedő különleges és mindenható szuperhőst játszani.
Több szerénység, odafigyelés, kevesebb hazudozás, az álmaid álomként és nem valóságként való közlése olhatna a problémán.
Milyen olyan papír létezik, amiben bennevan világosan, hogy 1.5millió Forintot a Bank fog fizetni és erre én felelősséget vállalok.?
Eksön? Jogtáron hol keressem?
Lényeg az, hogy a kocsit elhozhassam, adásvételit meg tudjuk írni és a tulaj megnyugodjon, hogy a bank fizeti a pénzt. HA BÁRMI KÖZBEJÖNNE, akkor odaadjuk mi.