Keresés

Részletes keresés

merQree Creative Commons License 2016.01.12 0 0 45626

Nem kértem ajánlatot, mert amikor elkezdtük a fundamentát, akkor még nem tudtuk mire fogjuk használni.

Amúgy nem a panelek ára csökken, hanem a teljesítményük nő. 4-5 évvel ezelőtt 250-es panelek nem biztos, hogy elérhető áron voltak, 2014ben pedig már szinte mindenki azzal dolgozott. Most már 260-270 körüli panelek vannak a piacon.

Előzmény: szocske_ (45625)
szocske_ Creative Commons License 2016.01.12 0 0 45625

a fundamenta 4 év futamideje alatt nem csökkent a napelemek ára?

5 évvel ezelőtt még nem kértem ugyan ajánlatokat, de mindenhol azt olvasom, hogy az elmúlt 5 évben hatalmas esés volt.

Nekem szűk 1 éve van meg a rendszer, az én telepítésem után nem nagyon láttam árcsökkenést, de ennek gondolom a napelem-adó és a tűzvédelmi kapcsoló mizéria az oka, ezek felára épp elvitte a csökkenést.
2015 vége felé és most már valamivel kedvezőbb árakat látok, mint amiket én kaptam 2014 végén/2015 elején.

Akkor még csak nagyon nagy rendszereknél lehetett elérni a 400eFt/kWp árat, most már ez nem tűnik lehetetlennek 4-5kWp rendszernél...

Előzmény: merQree (45623)
szocske_ Creative Commons License 2016.01.12 0 0 45624

Alapvetően a H tarifát szerintem nem éri meg kiváltani, túl hosszú a megtérülés.

Ha viszont mindenképp megvennéd a kisebb rendszert az A tarifa kiváltásához, akkor a nagyobb rendszer felára már jóval kevesebb, ha csak a felár megtérülését számolod H tarifával, akkor sztem alig lesz hosszabb a teljes rendszer megtérülése, mint az 1. esetben.

Esetleg kombinálni az opciókat?

veszel most egy normál fogyasztást kiváltó rendszert, de nagyobb inverterrel, sőt lehetőleg olyat választva, ami jól tolerálja a túlnapelemezést is.

nyitsz egy fundamentát, amiből 4 év múlva, ha érdemesnek tűnik, kiegészíted extra panelekkel a rendszert?

ennek hátránya, hogy most drágábban, nagyobb invertert kell venni, azonban ezt bőven kompenzálja az LTP hozama...

ha esetleg kedvezőtlenül alakulnak az árak vagy az elszámolási rendszer, akkor 4 év múlva max. másra költöd az LTP-t.

Előzmény: Törölt nick (45621)
merQree Creative Commons License 2016.01.12 0 0 45623

Szia,

Mi a 4. pontot választottuk anno. Igaz, az ár nem csökkent ;)

Előzmény: Törölt nick (45621)
merQree Creative Commons License 2016.01.12 0 0 45622

Az Általad írt egyik pontban sincs leírva, hogy a teljesítményre vonatkozik a jótállás. Azt írtad az első részben, hogy a berendezésekre. Tehát, ha pl a napelem deformálódik, elszakad, vagy elkezd rozsdásodni a tartószerkezet. De nincs leírva, hogy teljesítménygarancia!

A második pontban ugyan le van írva, hogy 25 év teljesítménygaranciát vállal, de nincs benne a mértéke. Ergo arra vállal garanciát, hogy termelni fog. Hogy mennyit, azt nem tudni.

Huszon X év utánra senki sem vállalja azt, hogy ugyanúgy 100%-os lesz a teljesítménye egy-egy panelnek.

Ezt kellene, hogy megértsd. Ezt egyetlen gyártó/forgalmazó nem fogja aláírni.

Pl nálam 25 év teljesítmény garancia van, amiben a gyártó vállalta, hogy 25 év múlva legalább 82%-os lesz egy-egy panel hatásfoka.

Előzmény: Törölt nick (45619)
Törölt nick Creative Commons License 2016.01.12 0 0 45621

Gyakorlatilag a teljes döntésképtelenség állapotába jutottam. Az egynapos törvényötletek és a jogbiztonság országában az alábbi alternatívák közül egyik sem emelkedik ki, mint egyértelműen jó választás. Talán az 5. pont a kivétel.

Lehetőségeim:

1. Kiváltom a normál fogyasztásomat 1.5 millióért, kb. 13 év megtérüléssel (második inverter ára nélkül számolva)

2. Kiváltom a H-tarifát is kétszer akkora rendszerrel kb. 2-2.2 milióért, a megtérülést nem számoltam még ki, de talán valamit javul. Ha megszüntetik a szaldót, lövöldözni kezdek a Parlamentben vagy használt napelemboltot nyitok. (Ezzel a lehetőséggel ráadásul kizárom, hogy olcsón gázfűtésre váltsak; ha véletlenül megdöglik a hőszivattyúm és a szaldó még él, másikat kell venni, ami milliós tétel.)

3. Hagyom a p.csába az egészet és fizetem tovább a kevéske villanyszámlámat.

4. Kötök egy Fundamentát és várok 4 évet, hátha megjön az állam esze, feltalálják a feleannyiba kerülő napelemet, stb.

5. Kivándorolok (időutazok) Németországba, hátha egy 21. században élő, kiszámítható országban könnyebb dönteni.

Törölt nick Creative Commons License 2016.01.12 0 0 45620

De KI fogja majd 19 év 11 hónap múlva állni ezt a most vállalt és kifizettetett garanciát?!!!

Valójában >> SENKI!!!!

Kár érte fizetni, vagy foglalkozni vele...

Az én álláspontom...

A lehető legkevesebb pénzből kell építeni egy nem kimondottan gagyi rendszert.

Ennek a garanciális költség kockázata alig nagyobb a tódító ajánlatokénál.

Az ára viszont jócskán kisebb!

A különbséget >> berakni egy 10 éves állampapírba :-)

Ha kell a pénz javításra akkor ...ugyanott vagyok.

DE! ha nem kell, akkor az enyém maradt és hozama lesz.

Persze el is lehet költeni másra.

Csak akkor gond esetén tudjam-emlékezzek, hogy megvolt a fedezetem...

Előzmény: Törölt nick (45619)
Törölt nick Creative Commons License 2016.01.11 0 0 45619

Egy telefonnal tisztázható.

A szerződés szerint:

..... a Szerződés alapján átadott Berendezésekre (Napelem + Inverter) 20 év, ......... jótállást vállal,

Más konstrukcióban:

A ....... napelemre 10 éves termékjótállást, valamint 25 éves kimeneti teljesítmény jótállást vállal a gyártója.

A gyári garancia ..........inverter esetén 5 évre szól.

Előzmény: merQree (45618)
merQree Creative Commons License 2016.01.11 0 0 45618

"A 20 éves garancia teljesítményre vonatkozik, addig garantálják a kezdeti teljesítményt, és minden csere őket terheli."

Ezt szépen leírtad, de ugye ezt Te sem hiszed el? :))))))))

Vagy a Vállalkozási szerződésben ez benne van? Ha megszűnik a cég jogutód nélkül, akkor mit érsz a 20 év garanciával. 

(Gépészeti berendezésekkel és lakatos szerkezetekkel foglalkozom, akkor vállalok extra garanciát a gyártóin felül, ha évente "zsíros" pénzért karbantartatják VELEM a gépet, mint pl a gépkocsikat)

Előzmény: Törölt nick (45616)
merQree Creative Commons License 2016.01.11 0 0 45617

Nekem Fronius IG TL 3.6 inverterem van, ebben benne van az USB-s LOG. Free. ;)

Már csak azért is kell bele USB, mert a benne lévő szoftver frissíthető.

A NETes modulon mindig töröm a fejem, de csak akkor jön elő a hiánya, amikor a pendrive sz@raxik...

Előzmény: Törölt nick (45615)
Törölt nick Creative Commons License 2016.01.11 0 0 45616

Az első ajánlat eonos, a többi ellenőrizhető.

A 20 éves garancia teljesítményre vonatkozik, addig garantálják a kezdeti teljesítményt, és minden csere őket terheli.

A 2 db inverter úgy értendő, hogy egy egy db 10-10 éves üzemidővel.

A kérdés ismerős, legyen most a legalacsonyabb az indulási költség, és viszonylag megbízható a technika, terheljék az esetleges cserék a jövőt,

vagy legyen magas az indulási költség, magas garancia költséggel?

Előzmény: merQree (45611)
Törölt nick Creative Commons License 2016.01.11 0 0 45615

A másik árajánlatomban csak egy Fronius kommunikációs kártya szerepel bruttó 36 ezerért, ami (gondolom) a netre feltöltéshez kell. Azt mondod, hogy csak a pendrive-ra logolás is feláras lenne? Csak úgy jönne ki a +100 ezres költség, ha az bruttó 64 ezerbe kerülne és beleszámolták a netes modult is.

A másik árajánlatban egyébként az inverter ára közel megegyezik az itt található kisker árral: http://www.napelemmarket.hu/inverter_55/halozatra_taplalo_inverterek_60/fronius_galvo_2_5_light

Előzmény: merQree (45612)
erbe Creative Commons License 2016.01.11 0 0 45614

Sokk! 6500 kWp rendszer 3 f inverterrel ~2450e.- anyagár tervezéssel-engedélyeztetéssel. Ha ~25 % kivitelezéssel számolok, akkor ~3060000.-Ft, Számold vissza a ~3,5-3,7 kWp-re!

Előzmény: Törölt nick (45610)
merQree Creative Commons License 2016.01.11 0 0 45613

Én meg tudom duplázni a panelek számát, igaz, az nem DK, hanem DNY lesz, de üsse kő...

Tárolni kellene valahogy inkább az energiát, mert pl tudom, hogy nekem napi 14-15 kWh az igényem éves átlag alapján.

Előzmény: Kovacs Nocraft Jozsefne (45605)
merQree Creative Commons License 2016.01.11 0 0 45612

Nem lehet, hogy a 100ezer pénz extra garanciát takar, vagy egyéb olyan kiegészítőt, ami kell(ene)?

Pl Fronius Datalogger annyiba FÁJ :( :)

Előzmény: Törölt nick (45608)
merQree Creative Commons License 2016.01.11 0 0 45611

Miért van két inverter?

A Qcells-re is 20 vagy 25 év teljesítmény garancia van, ami 82%ra van adva.

Megnézted az optenben, vagy a digitális cégjegyzékben a cégeket?

Én pl arra is vettem a fáradtságot, és derült ki, hogy az egyik igazából egy szlovák tulajdonú cég, ergo 1 nap alatt lehúzhatja a rolót jogutód nélkül...

Tehát én sok mindent megnéztem előtte, mielőtt döntöttem.

5 helyről kértem árat, a legdrágábbat és a legolcsóbbat kidobtam, majd utána jött a mérlegelés. A legdrágább visszahívott, eljött személyesen annak ellenére, hogy tudta, hogy ők a legdrágábbak. Aztán meg tudtunk egyezni egy mindkettőnk számára előnyös konstrukcióban.

Én lejjebb adtam az igényeimből, ők garanciában "nyúltak" a zsebükbe.

A hétvégi "afférom" miatt is beszéltem velük, maximálisan elégedett vagyok a supporttal.

Előzmény: Törölt nick (45610)
Törölt nick Creative Commons License 2016.01.11 0 0 45610

A fenti rendszerek összevetése után milyen konstrukciót választanátok.

20 éves teljesítmény garanciás az első 

2514601,9 Ft-os ajánlat, a többinél változik a munkadíj + egyéb szerelvények,

vagy eleve + inverterrel van számítva.

szocske_ Creative Commons License 2016.01.11 0 0 45609

ez eleg durva ar, igaz a tuzvedelmi kapcsolo kapasbol 40-el niveli, es nagyon kicsi is a rendszer, de meg ezekkel is draga sztem.

Előzmény: Törölt nick (45608)
Törölt nick Creative Commons License 2016.01.11 0 0 45608

Elkezdtem ajánlatokat kérni, egyelőre elég rosszul néz ki a dolog. 630-700e/kWp 2.2 kWp körüli rendszerre (bruttó 80 ezres tűzvédelmi főkapcsolóval). Gondolom a szándékosan gyengén tartott forintnak köszönhetem, amivel simán visszafizetjük a rezsicsökkentést ÁFA formájában.

Ami érdekes, hogy ugyanaz az inverter modell bruttó 100 ezres különbséggel "kapható". Vagy elírták. Majd rákérdezek.

Krinyo Creative Commons License 2016.01.11 0 0 45607

Ez szerintem garantált, csak szoftver kérése az egész. A szaldó meg annyira fog megszűnni, mint amennyire nem. :)

Előzmény: Törölt nick (45606)
Törölt nick Creative Commons License 2016.01.11 0 0 45606

A mérő alighanem fázisonként mér most is.

A matek+kijelzés pedig csak szoftver kérdése...

Előzmény: Kovacs Nocraft Jozsefne (45605)
Kovacs Nocraft Jozsefne Creative Commons License 2016.01.11 0 0 45605

Nincs kizárva, hogy a szaldó megszűnése esetén a szolgáltató lecseréli a mérőket. 

Előzmény: Krinyo (45604)
Krinyo Creative Commons License 2016.01.11 0 0 45604

Mindenki jól gondolkozik, csak elfelejtkezik egy dologról: az óra (legalábbis az enyém) nincs felkészítve a fázisonkénti mérésre. Lehet, hogy elvileg és fizikailag is képes lenne rá, de a kiolvasható regiszterek nem fázisonkénti értéket tartalmaznak, hanem összesítettet, illetve az optikai kijelzés is az összesítést mutatja. Én úgy vettem észre, hogy ha a fogyasztás és a termelés megegyezik, akkor a regiszterek nem mozdulnak, és ez független, hogy nem ugyanazon a fázison megy a kettő.

Nálam ha szinte azonos a termelés és a fogyasztás (az inverter az alig használt 3. fázison csücsül) az optikai kijelzés azt mutatja, hogy nem mutat semmit, nem villog a led, nagyon helyesen. Ha nem villog a led, a regiszterek értéke sem változik.

Nálam csak 1 led van, ez jelzi a visszatermelést is, meg a fogyasztást is, ugyanúgy villog 2 KW visszatermelésnél, mint 2 kW fogyasztásnál. Vannak olyan fogyasztásmérők, amik ezt a ledet használják fogyasztásmérésre, na ezeket ezeknél az óráknál nem lehet használni, mert a visszatermelést is fogyasztásnak nézik, fogalma sincs merre megy az áram éppen. :)

A háromfázisú invertereket azért preferálják, mert nem mindegy, hogy egy fázisra nyomsz vissza 18 amperrel, vagy ez megoszlik 3 fázison, sokkal kisebb szükséges feszültségemelkedést okozva. Nálam nyáron a harmadik fázison nem ritka a 254-255 V szükségessége sem, ami már eléggé felső határ.

Előzmény: Kovacs Nocraft Jozsefne (45603)
Kovacs Nocraft Jozsefne Creative Commons License 2016.01.11 0 0 45603

A magánvéleményem - ami persze semmit nem jelent - az, hogy mivel ilyenkor technikailag megtörténik a visszatáplálás és a fogyasztás, vagyis a rendszerhasználat, a szaldó megszűnése után a szolgáltató fázisonként fogja nyilvántartani a fogyasztást és a visszatáplálást. Hiszen neki ez így előnyösebb. Te pedig remélheted, hogy az inverter gondoskodik a lehető legjobb kiegyenlítésről.

Mindenesetre feltettem a kérdést a német E-on weboldalán, majd meglátjuk, mi lesz a válasz. Valószínű, hogy a szaldó megszűnése után nálunk is ugyanaz lesz, mint Németországban. 

Előzmény: mzsombi (45600)
merQree Creative Commons License 2016.01.11 0 0 45602

A laptop tudja egyedül használni úgy néz ki, miután a kocsiban bedugtam az USB csatlakozóba, az sem ismerte fel.

Előzmény: Törölt nick (45601)
Törölt nick Creative Commons License 2016.01.11 0 0 45601

Ez  nekem eleg furi. Elvileg lefele kompatibilisnek kellene lennie. Van is hogy igy hasznalom.

Előzmény: merQree (45594)
mzsombi Creative Commons License 2016.01.11 0 0 45600

De ha azonos fázison fogyasztom el az épp megtermelt mennyiséget, az a fizika törvényei szerint még Németországban sem jut el az óráig, így ki sem kell fizetnem fogyasztásként, de ki sem számlázhatom termelésként. :) (Kivéve persze, ha ott a napelemes rendszert teljesen külön, egy külön ad mérőn keresztül kell a hálózatra kötni, függetlenül a lakás hálózatától. Ha így van, akkor természetesen pörög mindkét óra.)

Az alábbi hozzászólások alapján viszont az rajzolódott ki, hogy ha egy időben termelek és fogyasztok, de különböző fázison történik a termelés és a vételezés, az óra akkor is csak a különbözetet regisztrálja (ha valamivel többet termelek, csak az ad regiszter, ha többet vételezek, a vesz regiszter változik). Természetesen ha délben megtermelek 2kWh villanyt, és azt este fogyasztom el, akkor meg fog jelenni a 2kWh az ad és 2 kWh a vesz oldalon is, ez eddig sem volt kérdés. 

A kérdés azért érdekes, mert sokszor azért próbálják az embert rábeszélni meglévő három fázisú betáp mellett a három fázisú inverterre, mert jobban kiegyenlíthető fázisonként a termelés és fogyasztás, és egy esetleges szaldó megszűnés esetén kevesebbet bukunk, több termelés hasznosul promt módon házon belül. Ezzel ellentétben, ha az óra tényleg nem figyeli, hogy mely fázison termelek és melyiken fogyasztok egy időben, teljesen értelmetlen csak emiatt 3 fázisú napelemes rendszert telepíteni.

Előzmény: Kovacs Nocraft Jozsefne (45599)
Kovacs Nocraft Jozsefne Creative Commons License 2016.01.11 0 0 45599

"Nem változik sem az ad, sem a vesz regiszter, vagy mindkettő növekszik 2kWh-val?"   

Számomra az a logikus, hogy  mindkettő nő 2kWh-val. Már csak azért is, mert pl. Németországban nem szaldós elszámolás van, hanem a visszatáplált áramot kb. 55%-os áron átveszi a szolgáltató: Az áramot eladja neked 20 eurócentért, és tőled megveszi 12-ért. Ilyenkor nyilvánvaló, hogy tudni kell a fogyasztott és a visszatáplált áram mennyiségét is, nem elég csak a különbözet. 

Előzmény: mzsombi (45597)
geosol Creative Commons License 2016.01.11 0 0 45598

Egyfázisú inverterem már van, de én meghagynám a válasz jogát azoknak, akik szakemberek. Amúgy nagyon jó a kérdésfelvetés.

Előzmény: mzsombi (45597)
mzsombi Creative Commons License 2016.01.11 0 0 45597

Nyilván, de itt egy kicsit más lenne a kérdés.

Vegyük azt, hogy ha az első fázison nincs fogyasztó, termel az egy fázisú napelemes rendszer, és tol kifele folyamatosan 2000W teljesítményt, míg a második fázison megy a 2000W-os porszívó. Ebben az esetben mi történik egy óra múlva? Nem változik sem az ad, sem a vesz regiszter, vagy mindkettő növekszik 2kWh-val?

Ebben az esetben fizikailag történik visszatáplálás és vételezés is, de az elszámolás nagyon nem mindegy. Ha tényleg úgy van, hogy ebben az esetben az ad-vesz mérő egyik regiszterének értéke sem emelkedik, az még inkább tol arrafelé, hogy csak 1 fázisú rendszert telepítsek, mert az esetleges szaldó megszűnés esetén is mindegy lesz, hogy mely fázison termelek, mely fázison fogyasztok, az a lényeg, hogy időben egyszerre történjen a kettő.

Gyakorló HMKE-sek, kérnék egy megerősítést, hogy ez valóban így működik!

Köszi,

Zsombor

Előzmény: geosol (45596)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!