Keresés

Részletes keresés

wizes Creative Commons License 2001.07.21 0 0 218
T. canary1!

Kanárizom!
Zöm-züm!
Bajaim vannak velük!
wizes.

Előzmény: canary1 (215)
Zolcsi67 Creative Commons License 2001.07.21 0 0 217
A sólyomfélék közül a vörös vércse és a kaba szinte teljesen városi madár. A vércse még a verébfogásra is rászokott, pedig alapjában véve rágcsálókat fogyaszt!
Előzmény: manao (216)
manao Creative Commons License 2001.07.11 0 0 216
Üdvözlöm a fórumot!

Mostanában azon veszem észre magam, hogy madárhangokat figyelgetek és néha távcsövet is veszek a kezembe, de különben amatőr vagyok. Négyemeletes lakótelepen lakom, ahol aránylag sok a zöld. Épp egy zöldikét nézegettem, miközben a ház előtt lévő fára egy sólyom szállt. Ez megszokott lakott területen? Teljesen barna volt, a "mellénye" világos és barnán csíkozott. Milyen lehetett? Másik észrevételem: a zöldike kinézetű madár hangjára az Európa madarai c. könyv, ha jól emlékszem jikk, gyikk-et ír ehhez képest nagyon éles "csíííí" hangot hallat. Akkor most, hogy van ez?

canary1 Creative Commons License 2001.07.09 0 0 215
Csaó mindenkiNET!

Örömmel konstatálom, hogy vannak még Földünkön jóérzésű emberkék, akik szívükön viselik az elárvult (de valóban az?) feltehetően házi rozsdafarkúak sorsát! Aztán etetni őket ám legalább kétóránként apró rovarokkal, pókokkal, szúnyogokkal, hernyócskákkal! Odújukból 16-17 napos korukra (zavarás esetén néhány nappal akár korábban) röppennek ki. Nálam két hete, június 26-án röpültek ki, éppen 16 napos korukat töltötték be. Az odú bejáratában másnap reggel egy jóvágású kanveréb (házi veréb hím) pöffeszkedett és büszkén csiripelte világgá az új fészek fölötti diadalát. Hogy ő költöztette-e ki a piciny rozsdafarkúakat, vagy elérkezett az idő a kinti világ felfedezésére, sohasem fogom megtudni...?!

Na hali!
canary1

Dulifuli Creative Commons License 2001.07.09 0 0 214
A rozsdafarkúakat én is nagyon kedvelem, még akkor sem haragudtam rájuk, amikor megszokott füstifecskéink egyik fészkét bérelték ki egy költés idejére (habár ebben a fecskék egy kissé más véleményen voltak).
Örülök, hogy vannak olyan emberek, akik hajlandóak felnevelni a kis jószágokat. Sok sikert hozzá!
Előzmény: VILÁGOS (212)
Hyena Creative Commons License 2001.07.07 0 0 213
Hello!

Szeretnek egy szarkat.
Lehetoleg egy fiatal allatot, fiokat, ilyesmit. Csak az a baj, hogy nem tudom honnan tudnek szerezni. Felhivtam par allatkereskedest, de sehol nem tudtak segiteni, talan majd a jelenlevok...

Persze nem ketrecben akarom tartani. Fel akarom nevelni, latni szeretnem kozelrol ezt a jopofa allatot. Szerencsere zoldovezetben lakom, es van is itt egy szarkacsalad, szoval ha partfogoltam elkivankozik, akkor mehet, es nem is lesz egyedul.

[HYENA]

VILÁGOS Creative Commons License 2001.07.06 0 0 212
Sziasztok!
Egy kisváros zártkert-jellegű helyén lakom, így sok madár él körülöttünk. Tavaly és az idén is rozsdafarkú rakott fészket a házunkon. Viszont tegnapelőtt eltünt az anya és tegnap egész nap csipogtak a kicsik, úgyhogy leszedtem a fészket, beleraktuk egy dobozba. Öten vannak és nagyon éhesek! Most kétóránként kapnak legyeket, szöcskét, meg ilyesmit. Nagyon aranyosak! Kíváncsi leszek, hogy milyenek lesznek 10 nap múlva. (állítólag akkor már elhagyják a fészket, vagy rosszul tudom?)
canary1 Creative Commons License 2001.06.28 0 0 211
Sziasztok!

Nem akarok az okostojás szerepében tetszelegni, de néhány szóban kifejteném a sasokkal kapcsolatos ismereteimet, talán segítségül szolgál... De különben a ragadozómadarakról többet és profibbat a Solymász kerestetik topicban olvashattok Sparrowhawk és Kashai mesterektől! Remélem, nem veszik tőlem rossz néven, hogy az ő szakterületükbe beleugatok...?!

Nos. A hazánkban fészkelő sasfajok közül szerintem a réti sas az egyetlen ragadozó, melyet még véletlenül sem lehet más predátorral összetéveszteni. Hatalmas, lepedőszerű szárnyainak fesztávolsága elérheti a 2,5 métert, röpképét deszkához is szokták hasonlítani. Kézevezői ujjszerűen szétállnak, feje körülbelül annyit nyúlik előre, mint amennyit ék alakú farka hátrafelé. Az öregek faroktollai hófehér színűek. Egyébként ő nem igazi sas, mert lábai nem tollasak teljesen az ujjakig.
A szirti sas ugyanaz mint a kőszáli sas. Nálunk csak néhány pár fészkel. Az öregek sötétbarna testétől nagyon szépen elkülönül az aranybarna, majdnem sárgás fejük (hívják aranysasnak is, angolul Goldeagle). A felülről fehér kormánytollakat sötét végszalag keretezi.
Parlagi sas. Jó sötét, mélybarna, majhogynem fekete testű csodaszép ragadozó, fehér vállfoltokkal. A spanyol alfajt (melynek egész szárnyéle hófehér) újabban önálló fajként, Aquila adalbertii néven említik.

Ha valakit komolyabban érdekel, írhatok róluk tudományosabban is, de előtte alaposan át kellene tanulmányoznom a szakirodalmat, persze könyvekből ti is elolvashatjátok. Ajánlom szíves figyelmetekbe Collins: Európa madarai című könyvét. Nagyon profi mű, nem fényképekkel, hanem szakmailag lehető legjobb rajzokkal. Kb. 4800-forint az ára, de megéri!

Majd még jelentekezek.
Csaó!

canary1

Dulifuli Creative Commons License 2001.06.28 0 0 210
A rétisast hol láttad? És hogyan tudtad megkülönböztetni a többi sastól?
Csak azért kérdezem, mert szerintem egyrészt eléggé hasonlítanak egymásra, másrészt nem tartom lehetetlennek, hogy a nevek között is van némi kavarodás. Nekem például fogalmam sincs, hogy mi a különbség a parlagi- és a rétisas, valamint a kőszáli és a szirtisas között.
Egyáltalán, ezek különböző fajok? Vagy csak különböző elnevezések?
Előzmény: Tittina (209)
Tittina Creative Commons License 2001.06.27 0 0 209
Sziasztok!
Nem rég voltam Tiszakécskén egy hétig, és örömömre ezernyi madár volt körülöttem. Felsorolom az összes fajt, amit meg tudtam eddig határozni:mezei veréb, zöldike,tengelic, asszem házi rozsdafarkú, balkáni gerle, fekete rigó, zöld küllo, barázdabillegeto, nagy kócsag, rétisas, fehér gólya, tövisszúró gébics, dolmányos varjú, dankasirály, molnár fecske és végül erdei pinty. Nem semmi. Ez utóbbit szegény nagyapám vörösbegynek nézte mindig, de már felvilágosítottam. Mind gyönyöru volt.
Vélemény?
Mára ennyi, majd még jövök.
Hello Titti
Dulifuli Creative Commons License 2001.06.26 0 0 208
Azért madárdal most is hallható, mifelénk főleg a rigók jeleskednek, de néhány száz méterrel arrébb, a mezőn, a pacsirták szólnak.
Egyébként tényleg zajlik az élet, otthon már kirepült mindegyik kisfecske. Lehet, hogy ott is lesz második költés.
Érdekes, hogy a fecskék az idén is új fészket építettek, pedig már volt három. Ennyire kényelmetlen lenne egy régi fészek?
Előzmény: canary1 (207)
canary1 Creative Commons License 2001.06.25 0 0 207
Halihó madárbarátok!

Üdv Dulifuli!
Rég hallottam felőled.
Nem számítgattam, hogy hány napig kotlik a feketerigó, és hogy mennyi időt töltenek a picinyek a fészekben, de lehetséges második költés, ha figyelembe vesszük azt a tényt, hogy az első költésből származó fiókák már május első napjaiban elhagyják az addig biztonságosnak vélt fészküket.
Nálam viszont még mindig vannak (legalábbis egy) balkáni fakopáncsfiatalok a sárgabarackfába ácsolt odúban. A mai reggelen kb. 4 méterről figyelgettem a kis harkályt, amint apja riasztó hangját meghallva hol elbújt, hol pedig előtűnt az üreg szinte szabályosan kör alakú nyílásában.
Házi rozsdafarkú fiataljaim is hangosan cincogtak, amint az ősök tömögették őket finom rovarpecsenyével. Ma éppen 13 naposak.

Június van és még javában zajlik az élet a madaraink háza táján, s bár egyesek még teljes gőzzel költenek, és hordják az eleséget örökké éhes gyermekeiknek, a kakukkszóra, valamint a földkerekség legszebb hangú dalnokának csodálatos május esti repertoárjaira sajnos egy évet várnunk kell.
Csaó!

canary1

Dulifuli Creative Commons License 2001.06.22 0 0 206
Ha jól láttam, nálunk újra költöttek a feketerigók. Már nagyobbacskák a fiókák. Ehhez mit szóltok? Hiszen még csak június van!
Előzmény: canary1 (205)
canary1 Creative Commons License 2001.06.22 0 0 205
Sziasztok!

Tegnap kirepültek a balkáni fakopáncs "fiókáim", jobban mondva egy immaturt még láttam az odú szájában, amint hangosan sipákolva, apját meglátva kidugta pirossapkás fejecskéjkéjét a sárgabarackfába ácsolt odúból. Az esetet kb. 3,5 méterről sikerült megfigyelnem. A múlt héten kedden kikelt 4 házi rozsdafarkúfiókát pedig legyűrűztem 3,0 mm-es belső átmérőjű, eredetileg kanárik részére gyártott zárt, piros színű gyűrűvel. S miközben velük foglalatoskodtam, a szomszéd kertet szegélyező eperfák koronájában alkalmam volt meglesni, amint a frissen kirepült zöldikefiatalokat etette az egyik adult madár.
Nálunk még mindig zajlanak a madártani események. És nálatok?

Pang a topic, nem madarásztársaim, netán Ti is készülődtök a vedlésre?
Még hallotok felőlem...

canary1

horcsog6 Creative Commons License 2001.06.16 0 0 204
Sziasztok! Épp ide keveredtem, és véletlenül épp most olvasok egy ujságot, amiben gyönyörű fotók vannak a kanalas gémről! A cime Élővilág, és a mostani számban rengeteg gém, gólya, meg hasonlók vannak. Ajánlom figyelmetekbe, akár láttatok kanalas gémet, akár nem. Ez ügyben egy kérésem is lenne, amihez nyitottam egy topicot, aki tud, legyen szives segitsen.
Ami azt a piros csőrű kacsaszerűt illeti, olyat én is láttam Prágában, ott azt mondták, hogy az egy kistestű hattyúféle.
Előzmény: canary1 (203)
canary1 Creative Commons License 2001.06.15 0 0 203
Halihó!

Csaó Titti!

Bocsáss meg, én nem feltételezem rólad, hogy egy kanalasgémet sem ismersz fel, csupán én tippeltem arra a madárfajra. Hirtelen nem is tudom, mi lehetett?! Legvalószínűbb feltevés, hogy a madár amit sikerült megfigyelned egy domesztikált madárfaj valamely egyede lehetett.

Természetesen megesik, hogy én is tévedek...
Üdvözöl mindenkit:
canary1

Tittina Creative Commons License 2001.06.14 0 0 202
Sziasztok!!!!!!
Canary1: Ne haragudj, de egy kanalasgémet azért én is felismerek. Ez a madár kicsi volt a kanalasgémhez képest! És: a város közepén, ahol elvétve van egy kis mesterséges tó, nem lehetett kanalasgém. Ebben biztos vagyok. Ez tényleg hülyeség volt.
Sziasztok, majd jövök:Titttiiiinna
canary1 Creative Commons License 2001.06.14 0 0 201
Üdv mindenkinek!

Kényes kérdés ez a hattyúdolog, mi? Ennek ellenére az Európai Unióba történő belépésünk egyik alapvető feltételeként a bütykös hattyút (Cygnus olor) is "védelem" élvezi, és 1000 forintos eszmei értékkel bír, a közismert (valóban az?) házi verébbel együtt.
Irtani talán nem lenne ildomos, de fészekaljának illetve a tojások bezsírozásának eredményeként a fiókák kelésének százalékos aránya egyenlő a nullával. Az viszont valóban nagy gond, hogy az egyetlen nálunk is fészkelő lúdfajt eredeti fészkelőhelyéről képes teljesen kiszorítani, mivel nagyon agresszív madárfaj.

Még hallotok rólam...
Csaó!

canary1

Dulifuli Creative Commons License 2001.06.14 0 0 200
Szerintem nem kell túletetni őket, és akkor valószínűleg nem fognak túlzottan elszaporodni.
Előzmény: zzzzzzzzzz (199)
zzzzzzzzzz Creative Commons License 2001.06.14 0 0 199
Szerintem nem kéne kilőni őket. Bár ha sok van belőle, akkor nem tudom, mi a megoldás.
Előzmény: lujza (198)
lujza Creative Commons License 2001.06.14 0 0 198
Helló madarászok, szerintetek mi légyen a hattyúkkal a Balatonon ??
canary1 Creative Commons License 2001.06.13 0 0 197
Csaó madarászok!

Tittina!
Lehet, hogy hülyeséget mondok, de személy szerint én a kanalasgémre tippelek (feltéve, ha a hazai madárfauna tagjait vesszük figyelembe)...
Egyéb javaslat, tipp???

canary1

Dulifuli Creative Commons License 2001.06.11 0 0 196
Mandarin récét bárki láthat a Budapesti Állatkertben, a nagy tavon úszkál jónéhány. Tényleg szépek.
A szökőkútnál nem egy kacsacsőrű emlőst láttál? :-))
Előzmény: Tittina (195)
Tittina Creative Commons License 2001.06.09 0 0 195
Sziasztok!

Köszi a rozsdafarkú-határozót, canary1, szerintem a házi r.farkút szoktam látni, de ez egyáltalán nem biztos. Újabb madaraim:
Bécsben, a Schönbrunni kastély kertjében voltam, és láttam díszmadárként csodálatos mandarinrécét, meg persze tokés récét is, és egy furcsaságot:
a szökokút szélén egy fehér madár volt , melynek kacsacsore volt, de csore körüli piros színezodésén kívül az egész madár fehér volt.
Valószínu egy albínó tokés récével találkoztam.
Vélemény? Ennyi. Nem tudom, mikor írok következoleg, de elobb utóbb jövök, ne felejtsetek el. Lehet, hogy megyek nyáron madaras táborba asszem Pacsmag környéke, Tamási a helyszín. Sziasztok TITTINA

encián Creative Commons License 2001.06.08 0 0 194
Jogos!)))
A tudatalattiból jött - lassan eszemet veszejtem a galambok miatt...
Előzmény: canary1 (193)
canary1 Creative Commons License 2001.06.08 0 0 193
Halihó!

Most Nektek nincs sok eszetek, vagy a galamboknak?
Egyáltalán nem mindegy...

canary1

encián Creative Commons License 2001.06.07 0 0 192
Az eredményre én is nagyon kíváncsi vagyok.
Nem becsülöm le őket, bár túl sok eszünk nincs, viszont pofátlanságban élen járnak.
Előzmény: Dulifuli (191)
Dulifuli Creative Commons License 2001.06.06 0 0 191
Szerintem Te lebecsülted a galambokat, amikor azt mondtad, hogy a probléma meg van oldva...
Kíváncsi vagyok az eredményre.
Előzmény: encián (190)
encián Creative Commons License 2001.06.06 0 0 190
Az ablakpárkány végébe egy-egy szög és rajta damil kihúzva. Próbaüzemben van a "szerkezet", ma hajnalban belegabalyodott az egyik tollas dög, úgy kellett kiszabadítani. Ez biztos nem jön többet ide. Majd meglátjuk milyen hatékonysággal müxik.
Előzmény: Dulifuli (189)
Dulifuli Creative Commons License 2001.06.06 0 0 189
Canary1: biz sok újat olvastam, csak az a bajom az ilyen leírásokkal, hogy úgysem tudom megjegyezni, és akkor megint ott vagyok, hogy ha látok valakit, akkor nem tudom, hogy ki az. Mindazonáltal, a leírásod alapján azt hiszem, hogy valóban kis fakopáncsot láttam, bár szerintem verébnél valamivel nagyobb volt, de az is igaz, hogy én még nem láttam 14-15 centis verebet. Hogyan mérik a testhosszt, hogy ilyen számokat kapnak? Kifeszítik a madarat a csőre hegyétől a farka végéig?

Encián: mi volt ez a solymász-dolog?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!