Kicsit méltatlanul háttérbe szorult gyümölcs.Magyarországon megkövült fajtaválasztékkal,hiszen az elmúlt 15-20 évben a Packham's Triumph ill.a nashik /amelyek azért eléggé különböznek a magyar "körteízléstől"/ kivételével nem került új fajta hazánkba.Hazai nemesítés nincs,a honosítás iszonyúan lassú.Beszélgessünk róla...
1 hét múlva már lehet oltani. A körtét és az almatermésűeket általánosságban könnyebb oltani, mint pl a csonthéjasakat. Nagyobb arányban sikerülnek. Ha van akár csak egy kis gyakorlatod is, akkor könnyen lehet 70-80-90%-os a siker.
Nem kérdeztem de-mivel kiderült , hogy a szüleimet jól ismerik-visszamegyek kérek infót és megpróbálom lefényképezni és felrakni , hogy akit érdekel láthassa.
Bocs, de mit értesz vastagon. Én tavaly oltottam Árpával érőt, itt mind az alany, mind a nemes azonos átmérőjű volt és tízórais zacsiból vágtam a kötöző anyagot, szinte nem is lehet látni a forradást. Egy másik oltásnál ahol szintén közel azonos volt a két méret, de vastag kötözőanyaggal elszorítottam a nemest, ott bizony csúnya volt a forradás, szavaiddal élve "vastag".
Nem vetted le a kötést (realtíve) későn? A körte erősen vastagszik tavasszal és ha nem is vág be a kötés, de szorosan tartja, akkor arra felé nő, ahol hely van.
Senki nem tapasztalta még, hogy a körte oltások szokatlanul vastagon forrnak össze? Vagy csak én rontottam el valamit? Az oltások jól és nagy arányban sikerültek, csak a forradás szokatlanul vastag, ormótlan.
A bokros résznél nem találtam fát, pedig ismerem is a környéket, meg körül is jártam jópárszor. Csak kb 5-6 bokor van elszórva, mint a képen. Az árakparti fa meg tényleg lehet, hoyg az amit mondassz :/ Akkor ennek örömére valaki nem tud nekem küldeni vadalma csemetéket, vagy magot ? Fizetem :D (még lehet találni termést rajtuk, szedtem belőlük egy csomó magot)
Először írok ezen a topikon bár másikon is ritkán.
A szomszéd faluban véletlenül "találtam" egy körtefát egy ház udvarában.A tulajdonos szerint a fa kb.120-130 éves lehet.Azonnal kértem pár szál oltóvesszőt és eltettem hűtőbe. Szeretném leoltani de az akaraton kívül semmim sincs, se gyakorlatom se alanyom.......
Tudna-e valaki segíteni, hogy sikerüljön?Milyen alanyra jó oltani , tud-e valaki ilyen alanyhoz hozzájuttatni?(vétel,csere stb.)
Ti is tapasztaltátok, hogy a körte oltások furcsán forradnak össze? Nagyon nagy és vastag lesz a forradás (kalluszképződés). Másfajta gyümölcsfák oltásánál nem tapasztaltam ezt.
Ha tudsz oltani, akkor semmi gond, ültess alanyt, vagy bármilyen körtét és átoltod. Oltóvesszőt majd kapsz valamelyik itteni kífferestől. /Ha nem tudsz oltani, akkor meg ideje megtanulni. :-) Egyet értesz?/
Kieffer körte csemetét szeretnék ültetni, de nem tudom, hogy juthatnék hozzá. Egy helyen tavaly ősszel volt, de akkor lemaradtam róla, mindet eladták mikor odaértem. Most ott sincs. Egyelőre nem találok sehol.