Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2016.01.13 0 0 45716

Fogyasztásnöveléssel javítható a napelemes rendszerek megtérülése, jó kis paradoxon.

Az a szomorú, hogy ennek az egész döntésnek sima ügynek kellene lennie. Környezetvédelmi, gazdasági, pénzügyi szempontból is.

Előzmény: szocske_ (45711)
szocske_ Creative Commons License 2016.01.13 0 0 45715

nálam nem hiszem, hogy az élettartama alatt behozná az árát csak azzal, hogy a 12ből 3 panel max. 1 óráig részlegesen árnyékban van.

új telepítésnél talán, de még ott is határeset.

Előzmény: mzsombi (45713)
szocske_ Creative Commons License 2016.01.13 0 0 45714

" egy sima 265W-os panel optimizer nélkül mennyi, 50e Ft-ból megkapható e" - attól függ milyen, legolcsóbb kínai biztosan, LG, sharp aligha...

Előzmény: mzsombi (45713)
mzsombi Creative Commons License 2016.01.13 0 0 45713

http://www.napelemmarket.hu/inverter_55/halozatra_taplalo_inverterek_60/solaredge_inverterek/smi

Nem olcsó a központi egység, nettó 144e Ft. Meg ugye kellenek még panelonként az optimizerek is. 

Utólag valószínűleg nem éri meg átalakítani a rendszert.

Újonnan viszont vannak olyan panelek, amikbe gyárilag be van építve az optimizer (tavaly áprilisban Jinko Solar JKMS265P panelekre nettó 64e Ft-os árat kaptam, nem tudom, egy sima 265W-os panel optimizer nélkül mennyi, 50e Ft-ból megkapható e (napelemmarketen kb nettó 14e az optimizer ára)).

Meg van ugye az inverter, fent nevezett honlapon egy egyfázisú 4kW-os SolarEdge (amihez nem kell így ugye a 144e Ft-os SMI, és alapból tud LAN-on logolni, 12 év garancia van rá) nettó 290e, kb ugyanez Growattból (4400TL, 5 év garival) nettó 280e Ft. 

Előzmény: szocske_ (45705)
szocske_ Creative Commons License 2016.01.13 0 0 45712

köszi, ez a mikroinverter nekem nagyon tetszik technikailag, de hivatalosan biztosan nem éri meg használni, gondolom csak úgy bedugni illegális, az áramszolgáltató meg ha el is fogadja, az ügyintézéssel járó macera és költségek végtelenbe tolnák ki a megtérülést.

mondjuk akinek amúgy is van HMKE szerződése, nála kívülről aligha lehet észrevehető, ha egy ilyen mikroinverterrel kiegészíti a meglévő rendszert, szóval ha nem is legális, gyakorlatilag védve lennék...

Előzmény: bananatree (45710)
szocske_ Creative Commons License 2016.01.13 0 0 45711

Nekem is elég lett volna 1,5kWp rendszer, de mivel azt nem gazdaságos, 2,85 került fel (ami azóta már 3kWp-re bővült) és egy klíma fűti el a többletet.

persze a klíma mehetne H tarifával, így ez rontja a megtérülést, azonban a rendszeren belül a "második" 1,5kWp költsége jóval kevesebb, mint az első, így azt hiszem mégis megérte.

nekem az LTP finanszírozást és a gáz megtakarítást is figyelembe véve 6 éves megtérülési idő adódik. 

Ebből 1 már majdnem eltelt, így én akkor is nyerőben leszek, ha 5 év múlva nem lesz ilyen kedvező az elszámolási rendszer.

Előzmény: Törölt nick (45708)
bananatree Creative Commons License 2016.01.13 0 0 45710

Ez még egy jó dolgokat tartalmazó cikk, csak a nyelvezete nehézkes... alighanem google translate fordította:

http://www.napenergiainfo.hu/technika/2015/09/28/tajekoztatas-es-objektiv-attekintes-a-smart-panelrol

viszont ez alapján még egy ötlet:

meg lehetne próbálni azt is, hogy az árnyékveszélyes paneljeidet kiveszed a stringből, és nem Solaredge optimizert raksz rájuk, hanem egyesével mindre mikroinvertert.

pl. ilyesmit:

http://www.ev-power.eu/Micro-Inverters-1/Solar-Micro-Inverter-Grid-tied-DC-AC-230V-250W-CE-Involar-MAC250A-V2.html?cur=1

ez elvileg egyedileg optimalizál, és rögtön AC-t állít elő, és 300Wp-s panellel is működik

bár a szolgáltatói elfogadottságáról nem tudok...

illetve nem tudom, hogy kell-e hozzá külön engedély...

mondjuk ha olyan dolgokat kötsz rá direktben, ami nincs a gridhez kötve, akkor tuti jó :)

Előzmény: szocske_ (45705)
Kovacs Nocraft Jozsefne Creative Commons License 2016.01.13 0 0 45709

"azt tudom hogy a szaldós elszámolás hivatalosan létezik, törvénybe iktatva, a megszűnése pedig nem."  

Semmi törvényi vagy szerződéses garancia nincs arra, meddig lesz érvényben. Ahogy most törvénybe van iktatva, ugyanúgy egy törvénnyel megszüntethető, ahogy pl. hosszútávú befektetések adókedvezményének mértékét is a futamidő alatt simán csökkentették olyan mértékűre, hogy úgy már ráfizetés volt.

Krinyo:

Nem nevezném rémhírkeltésnek, ha erre a kockázatra valaki felhívja a figyelmet. Rémhírkeltés az lenne, ha azt írtam volna, hogy idén vagy jövőre megszűnik. Írtam ilyet?

Még továbbra is várok arra, hogy megmutasd, hol állítottam _tényként_ a megszűnését.

Lehet vitatkozni dolgokról, de ne adjál a számba olyan állításokat, amelyeket nem tettem. Köszönöm a megértésedet. 

Előzmény: 8lazo8 (45702)
Törölt nick Creative Commons License 2016.01.13 0 0 45708

Hát nem tudom, a netes árlisták és kalkulátorok jó árakat mutatnak (főleg a már rég megszűnt cégek ottfelejtett honlapjain), de amikor az ember kér egy hivatalos ajánlatot, akkor az sose annyi... A 2 kWp körüli rendszerre kétlem, hogy 500 ezer alá tudnék menni.

Sokallom a 200 ezres szerelési díjakat is. Összesen max. 3 embernap munka lehet tervezéssel és papírozással együtt. Értem én, hogy a főnököt meg a titkárnőjét is el kell tartani, de akkor is...

Azt se értem, hogy akinek 4-5 kWp kell, az mivel fogyaszt annyit? Nálam is egész nap mennek a számítógépek, itthon dolgozom, folyton megy a tévé és így se tudok eleget fogyasztani. Lehet, hogy vennem kéne néhány új fogyasztót? Meg rakjam vissza a 20W-os halogén spotokat a ledesek helyére? :) 

Előzmény: szocske_ (45707)
szocske_ Creative Commons License 2016.01.13 0 0 45707

mivel most olcsóbb egy napelemes rendszer, mint 1-1,5 éve volt, ezért a borzalmas forint árfolyam miatt aligha romlott a megtérülési idő, inkább sosem volt 8 év.

Azt persze aláírom, hogy ha nem romlik a forint árfolyam, akkor most már nem 13, hanem 8 év lehetne, de drágulást én nem látok.

Mikor 1,5 éve elkezdtem ajánlatokat kérni az én méretemben 450-500ezer/kWp volt az alja, most már a netes árlisták alapján sem tűnik elérhetetlennek a 400, és azokban még nincs is semmi alku...

Előzmény: Törölt nick (45706)
Törölt nick Creative Commons License 2016.01.13 0 0 45706

Nem rémhírkeltésről van szó, hanem hogy a borzalmas forintárfolyam és az extra adók miatt a megtérülési időszak szaldóval együtt is 8-ról 13 évre nőtt (egy inverterrel számolva is, de valószínűleg kettő kell, erről és az inverterek javíthatóságáról sincs még elegendő információ). Ha a szaldó mondjuk 6-8 év múlva megszűnik, akkor a megtérülési idő elérheti a 20 évet, ahol már nem éri meg a napelem.

Ott van még a szezonális jellegű áramfogyasztás kérdése. Az én esetemben például nagyon nem mindegy, hogy ha a H-tarifát is kiváltanám (a fogyasztás 95%-a a téli hónapokra esik), akkor mekkorát buknék a szaldó megszüntetésével.

Előzmény: Krinyo (45693)
szocske_ Creative Commons License 2016.01.13 0 0 45705

köszi, így már egyértelmű a kép, gyakorlatilag kell egy "központi egység", amit a solaredge inverter helyettesít.

Így csupán annyi a kérdés, hogy melyik verzió mennyibe kerül, ha túl drága a központi egység, lehet jobban megéri invertert cserélni...

vagy - az én esetemben például - megvárni, amíg tönkremegy a meglévő

Előzmény: bananatree (45703)
bananatree Creative Commons License 2016.01.13 0 0 45704

Persze nem árt rákérdezni a SE forgalmazónál hogy az adott inverter kompatibilis e

Előzmény: bananatree (45703)
bananatree Creative Commons License 2016.01.13 0 0 45703

Igen 

Lehet solaredge inverter+optimizerek

Vagy bármilyen inverter + SMI + optimizerek 

SMI:

www.solaredge.com/groups/retrofit/smi

Előzmény: Törölt nick (45683)
8lazo8 Creative Commons License 2016.01.12 0 0 45702

Nem tiltottam(?) én semmit, csak szóvá tettem.
Ha valaki idejön és végig olvassa a hozzászólásokat azt hiheti hogy ez tény annyiszor szerepel.
Nekem sincs konkrét információm, azt tudom hogy a szaldós elszámolás hivatalosan létezik, törvénybe iktatva, a megszűnése pedig nem. Az aggodalmad megértem.

Előzmény: Kovacs Nocraft Jozsefne (45692)
Törölt nick Creative Commons License 2016.01.12 0 0 45701

Angoloknál úgy van! Inverternek van egy hitelesített órája, azt is olvassa a szolgáltató a normál mérő mellett.

Az azon mutatott érték alapján fizetnek, amit pedig levon a normál mérőből (helyi használat révén) azt grátisz megnyered. Így kettősen fizetik, és nem kell agyalni mi merre megy ;)

Előzmény: mzsombi (45686)
Kovacs Nocraft Jozsefne Creative Commons License 2016.01.12 0 0 45700

Épp ezért említettem. :P

Előzmény: erbe (45699)
erbe Creative Commons License 2016.01.12 0 0 45699

Off:

" elektronikában nem járatlanként"

A rendelkezésre (nem) álló adatokból ez nem derült ki. .-(

Előzmény: Kovacs Nocraft Jozsefne (45698)
Kovacs Nocraft Jozsefne Creative Commons License 2016.01.12 0 0 45698

Ez természetes, elektronikában nem járatlanként ezzel tisztában vagyok. Ma a magyar szolgáltatók vsz. nem használnak fel minden adatot, ám ezek ettől függetlenül rendelkezésükre állnak. 

Előzmény: erbe (45697)
erbe Creative Commons License 2016.01.12 0 0 45697

Az elektronikus mérő külön méri minden egyes fázis fogyasztását vagy visszatermelését majd ezt összegzi. Kifelé ez látszik. A szoftver tetszés szerint alakítható, innentől bármilyen szűrés szerint lekérdezhető a mért eredmény.

Off: technikailag csak külön-külön tudja mérni a fázisokat, mert mindegyiken a feszültség és áram egyidejűségéből és irányából meg kell állapítania a fázistolást (cosFi), majd ha ezt megállapította, tudja meghatározni, hogy a mért eredmény (-ből mennyi) a fogyasztás vagy visszatermelés. Ezután tudja összesíteni az eredményeket.

Előzmény: Kovacs Nocraft Jozsefne (45696)
Kovacs Nocraft Jozsefne Creative Commons License 2016.01.12 0 0 45696

Igazából a visszatáplálás fázisonkénti elosztására gondoltam, mzsombi 45600-as kommentje utolsó bekezdése alapján, de ez a feszültség függvényében változik, érthető módon. 

Előzmény: erbe (45694)
Kovacs Nocraft Jozsefne Creative Commons License 2016.01.12 0 0 45695

"ne állítsunk már tényként olyan dolgot, amiről egyelőre közel sincs szó"   

Kérlek, mutasd meg, hol állítottam a szaldó megszűnését TÉNYKÉNT. 

Előzmény: Krinyo (45693)
erbe Creative Commons License 2016.01.12 0 0 45694

"az inverter minél jobban összehangolja a fogyasztást és a visszatáplálást"

Erre egyetlen inverter se képes. Lehet készíteni különféle elektronikákat, amivel a napelemes termelés figyelésével különféle fogyasztókat kapcsoltatunk be.

A mai oda-vissza mérésre képes elektronikus mérők már eléggé "okosmérők" ahhoz, hogy a szolgáltató bármilyen kívánt (és nem kívánt) statisztikát lehúzzon róluk. Az egész csak elhatározás és feljogosítás kérdése. :-(

Előzmény: Kovacs Nocraft Jozsefne (45685)
Krinyo Creative Commons License 2016.01.12 0 0 45693

Én is ezt kérném, hogy ne állítsunk már tényként olyan dolgot, amiről egyelőre közel sincs szó. Az eddigi átalakítási tervezetek sem a HMKE-ről szóltak. A szaldó köszöni, jól van, szó sincs egyelőre róla, hogy megszűnne, tényleg, ha valaki tud valami konkrét infót, akkor ne hallgassa el, de ezt a rémhírkeltést hagyjuk abba...

Előzmény: 8lazo8 (45688)
Kovacs Nocraft Jozsefne Creative Commons License 2016.01.12 -1 0 45692

Ne haragudj meg, amiért ezt írom, de nem hiszem, hogy jogod vagy okod van megtiltani az egyes témákról való gondolkodást. 

Az éves szaldó megszűnése komoly és valós veszély egy olyan országban - és ezzel nem politizálok, ez évtizedek óta így van nálunk -, ahol a szerződéses biztonság a bányászbéka segge alatt van. Ráadásul az éves szaldó időtartamát sem törvény, sem szerződés nem határozza meg. A megszűnés következményei pedig tragikusak lennének azok számára, akik pl. hitelből raktak fel napelemet, mert megtérülés helyett garantált ráfizetéssel járna. Mivel pedig éveken belül el fognak terjedni az okos mérők, esélyes és logikus, hogy ezzel egyidejűleg felülvizsgálják a szaldórendszert is. 

Jobb az esetleges következményekkel tisztában lenni és ezek tudatában feltenni vagy nem feltenni napelemet, mint kellemetlenül meglepődni és ráfizetni egy változás esetén. 

"van konkrét információd, mert abban az esetben mindenki nagyon kíváncsi lenne rá. :)"   

Neked van konkrét információd arról, meddig lesz érvényben az éves szaldó? Mert ebben az esetben mindenki nagyon kíváncsi lenne rá. :)

Előzmény: 8lazo8 (45688)
Kovacs Nocraft Jozsefne Creative Commons License 2016.01.12 -1 0 45691

Ja, elfelejtettem lefordítani a kérdést:

"Hogyan számolják el a hálózatból fogyasztott áramvételezésemet és az oda visszatáplált árammennyiséget, ha 3 fázisú inverterem van és az egyik fázison 2kWh-t visszatáplálok, miközben ezzel _egyidejűleg_ egy másik fázison ugyancsak 2kWh-t fogyasztok? 

Ilyenkor fizetem a fogyasztás normál árát és megkapom a visszatáplálásért járó alacsonyabb összeget? Vagy nulla kWh nettó fogyasztást számolnak el, mivel a fogyasztás és a visszatáplálás egyidejűleg történik, még ha különböző fázisokon is?" 

Nincs félreértés, a válaszból következik, hogy (fázisonként) két mérőnek kell lennie, különben nem tudnák külön mérni az egyik fázison fogyasztott 2kWh-t és a másikon visszatáplált szintén 2kWh-t. Persze ezek a mérők fizikailag lehetnek akár egy darab is. :) A lényeg az, hogy külön mérik a fogyasztást és a visszatáplálást, sőt a kettőre két külön szerződés is van. 

Németországban a napelem felszerelésekor 20 éves szerződést köt veled a szolgáltató garantált visszavételi árral - ez kb. 12 eurócent/kWh, de ebből még levonnak egy nem jelentős hálózathasználati díjat is. A visszavételi ár az országosan már üzembe helyezett napelemes kapacitással publikus, előre megadott módon csökken, így minél később szerződsz, annál alacsonyabb lesz a teljes szerződési időre garantált visszavételi ár. Van egy határ, ha jól emlékszem, valahol 50GWp körül, amelynek elérése után nem kötnek további visszavételi szerződéseket. 

Mindez persze csak annyiban érdekes, hogy jó eséllyel nálunk is valami hasonló lesz, ha megszüntetik az éves szaldót. 

Előzmény: mzsombi (45686)
laszlo002 Creative Commons License 2016.01.12 0 0 45690

Astrasun cégről és inverterről van infó? Hallottatok róla?

8lazo8 Creative Commons License 2016.01.12 0 0 45689

Tervezgetőknek: valamikor februárban várhatóan keletkezik 6db új Amerisolar 255Wp panel feleslegem. Pontos árat még nem tudok mondani, az abban a pillanatban fog kiderülni amikor kifizettem :) Akit érdekel, keressen emailben.

8lazo8 Creative Commons License 2016.01.12 0 0 45688

"a szaldó megszűnése után."
Tisztára ördög festegetés, hagyjátok már ezt abba :)  Vagy van konkrét információd, mert abban az esetben mindenki nagyon kíváncsi lenne rá. :)

Előzmény: Kovacs Nocraft Jozsefne (45685)
8lazo8 Creative Commons License 2016.01.12 0 0 45687

Felmerül itt egy kérdés, hogy az edge milyen "karakterisztikájú" kimenettel bír. Az tulajdonképpen egy DC-DC átalakító, feltételezem, hogy valamilyen kapcsoló üzemű táppal. Tehát az edge valamennyire "pulzál" a napelemek pedig nem. Ha az inverter nincs felkészülve rá a DC bemenetén, lehet az MPPT-je kiakad tőle.

Nincs benne tapasztalatom, viszont  UPS-ekkel ilyet már próbáltam, persze az AC. A közel szinus kimenetű simán elvitte az egyszerűbb négyszögjel kimenetűt, viszont fordítva már nem működött a dolog, csak a sipákolás ment. :)

Előzmény: Törölt nick (45669)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!