Na igen a program... amiből elég sok létezik. A profibbak közül Maya, Lightwave, 3DS MAX. Ezen utóbbihoz van egy kétkötetes "bibliám", bár ez Téged sajnos nem segít ki. Viszont a progit el tudom küldeni (30 napos demo CD) ha érdekel. Illetve léteznek egyszerűbbek is, ha jól emlékszem valamelyik mostani ComputerPanoráma vagy PCWorld mellékleten van is egy, amely teljesen ingyenes, gondolom ezen feladathoz tökéletesen megfelelne. Tutorialokat (magyart is) elég sokat lehet találni a neten, amíg nem volt meg a kötet én is onnan "tanulgattam". Néhány cím:
www.world3d.hu
www.tar.hu/rob-bal
www.extra.hu/grafikus
www.max3d.com
www.3dlinks.com
www.maxforum.org
Persze ha konkrét kérdésed van mindenképpen megpróbálok választ találni rá :)
Na már itt az alapszintnél adodnak a gondok... :)
De ha tudsz ajánlani hozzá vmi progit, amivel egy magamfajta hülye is elboldogul, nagyon örülnék. Meg hozzá valami szájbarágós leírás...
A másik problemám, hogy a domborzat sem sík teljesen (Én egy valós területre húztam rá a városomat). Bár első lépésben az is fasza lenne, ha síkként is képes lennék kezelni.
Nos úgy látom megoszlanak a vélemények ami a 3D-t illeti, ami természetesen nem baj ;-)
GroundZero: Gépen modellezni (szerintem) sokkal szaporább és bizonyos értelemben könnyebb is, mint papírral stb szöszmötölni. Természetesen egészen más élményt nyújt, de nem rosszabbat. Valóban nincs lehetőség élőben modellezni, rajzolni, kivagdosni, összeállítani, ragasztani. Ezt az érzést a gép sajnos elveszi, de nyújt helyette egészen mást.
HarryKlein: Ha alapszinten tudsz kezelni valamilyen 3D-s progit, nincs okod aggódni. Egyszerübb modellezés (texturázás fények stb nélkül) néhány alapfunkció segítségével megvalósítható. Első lépésben a harmadik dimenzió jelenthet akár csak annyit, hogy a térképből "kihúzzuk" az épületeket. Ha még figyelembe veszünk az általunk megálmodott épületek egyedi magasságát, szinte már életre is kelt városunk :)
Engem a 3D-sítés annyira nem érdekel. anno elkezdtem papírból kis házakat csinálni, de 8-10 után megálltam, mert jó móka volt (a amodellezés is nagy hobbim volt), de rövid idő alatt meguntam. Pár ház még tán mindig megvan otthon :)))
Szal nekem elég a 2D :)
(Ocad-os térképem javában készül :) Asszem, felrakok pár új részt, OK?)
Üdv körünkben! Nem hülyeség a további dimenzió, igazából szívesen csinálnék én is a kis városkámhoz ilyet, de súlyos hiányosságaim vannak 3ds és egyéb hasonló téren. Bár meg tudnám csinálni, az lenne az igen király. Sajnos csak a fejemben vannak meg ezek a képek, így elég nehéz megosztani másokkal :)
Sziasztok! Véletlenül találtam ide, de nem bánom ;-) Eddig én is azt hittem, csak Nekem volt régebben ilyen "haszontalan" időtöltésem. Fiatalabb koromban van már vagy 15 éve, talán a kalandfilmeknek is köszönhető rajzolgattam főként vulkáni eredetű :-) szigeteket, sziget-csoportokat. Mára azonban (sajnos) egy rajz sincs meg, de köszönhetem Nektek most egy kicsit megelevenednek bennem, "látom" a térképeket és ezzel együtt "átélem" nagyszüleimnél töltött gyermekéveim apró pillanatainak szépségét...
Bocsi, hogy leírtam ezen gondolataim, valszeg a kutyát nem érdekli ;-) eszembe jutott viszont egy érdekes lehetőség, nem tudom valaki alkalmaz-e valami hasonlót. Egy ilyen (2D) térkép megfelelő konverzió után pl. 3DS MAX-ban felvehet magára egy további dimenziót, és így akár be is lehetne járni a valóban csak virtuálisan létező településeket, mintegy megkoronázván a sok-sok órában mérhető munkákat. Persze lehet hogy mindez hülyeség és teljes haszontalanság, ez esetben bocsi :)
Bazze, Harry, a papírtérképeid is elsőrangúak!!! Le a kalappal!
Én továbbra is gőzerővel nyüstölöm az Ocadot, sztem pár hét, és lesz belőle vmi!
Todmit? Minnyá csinálok pár előzetes screenshotot, és felrakom.
Belinkelem most, aztán majd alárakom a képeket:
Vazze... Egész héten vérosterveztem!!! Ez az Ocad KIRÁLY!!!!! És még csak a 7-essel csináltam, aq 8ast kis e prószáltam :)))
Készül városom gőzerővel, sztem pár héten belül kész is lesz!!!
Harry, mégegyszívességetkérnék: ahányszor megnyitom, mindig azzal fogad, hogy nem találja a HCaslonOpenFace c. fontot. Sajna nem férek hozzá a neten sehogysem, letöltöttem az eredeti Caslon Opent, átvariáltam fonteditorral és űátneveztem, de esse szereti. Átdobnád az itteni címemre a nálad telepített fontverziót? Segítenél vele, mert defaultból a Times New romannal helyettesíti, azt meg röhellem :(
Kell csinálni egy térkitöltö jelet, majd egy utca-jellel megcsinálni a körvonalat és ezzel a térkitöltő jellel kitölteni (van egy ikon amelyen egy sárga kör van és belemutat a nyíl). Huh, ezt így elovasva én sem érteném meg :)
Azért nem kellett volna leszedni, mert kíváncsi lettem volna rá!
Én is csináltam pár ilyen ország-földrész térképet, de igazábol a várostérkép a "specialitásom". Szakközépben amolyan vizsgaszerűnek csináltam egy teljes fiktív országot, természetesen benne a városokkal. Azért úgy magánba elküldhetnék pár térképet okulásképp :)