Tulajdonképpen nekem ilyen problémám nem volt, de itt a fórumon úgy olvastam korábban, hogy ezt okozhatja lelevegősödés is. A traverzgyűrűk tömítetlensége pl, de ekkor gondolom fellépne az is, hogy gázolaj jut a motorolajba. Én ha ilyet tapasztalnék, hogy nem indul a motor, akkor első körben meglazítanám a nyomócsövek hollanderét és megnézném, hogy önindítózáskor miként jönne a gázolaj.
Nem zárkózom el egy megtekintéstől, ugyanakkor ígérni sem tudok dátumot sem - remélem egyébként max egy hét - mert az előző kocsimat totálkárosra törték és bár minden papír be van adva, utalni csak nem akarnak a gazemberek... Ha egyébként nem nagy meló, pár képet szívesen fogadok, legalább feleségemnek is megmutathatom. Adok mail címet a napokban ha megfelel.
Nekem egy 2005-ös CDTDI B Zafirám van. 143000 km van benne. Ebben sincs még részecskeszűrő.
Kapott egy chiptuningot, így jól is megy.
Lentebb írtam, hogy mi mindent cseréltem, javítottam rajta. Most az állapotát jónak mondanám. Megjártam vele múlt héten 3000 km-t minden gond nélkül. Szervizkönyv vezetve minden dokumentálva olaj 15 ezrenként cserélve.
Mivel 10 éves, gondolkodom az eladásán. Ha érdekel, hívj fel 30---38-34-112
Vannak még fogyi fetisiszták itt?Olaszország 4 személy cuccok 15Km araszolás klíma,120-130,utolsó 100Km 140-150.pesze tankoláskor számítva ez azért 3 dl-vel többre jött ki.Odafele még 4.9 en állt
Gáz és fék pedál egyszerre lenyomva tartod, közben ráadod a gyújtást ( nem indítod be, csak a gyújtást adod rá ). Km számláló helyén fogja kiírni, amennyiben van tárolt hibakód.
Az enyém is 1,9 CDTi és 2005 év végi. Kezdetben (rövid ideig ha jól tudom) készültek részecskeszűrő nélkül is, az enyém is ilyen ( egy gonddal kevesebb). Nyolc éve az enyém, összel meglépi a 300e KM-t.
Ez a motor egy igen jól sikerült konstrukció amit az én tapasztalatom is alá támaszt. Természetesen ennyi megtett KM-en volt már egy kuplung és lendkerék, egy EGR cserém meg turbó felújításom, de a mérleg még így is bőven pozitív.
Ami nagyon sokat számít az az hogy ne az olajcsere perióduson akarjon spórolni az ember, 15e km -ként le kell cserélni ez az egyik titka a hosszú életnek + a szokásos turbós/dízeles tanácsok .
A csalódások elkerülése végett pedig érdemes bevizsgáltatni azt amit kiszemeltél, meg ha lehet akkor előéletett is ellenőrizni (pld kiderülhet az óra tekerés)
Nagyon szépen köszönöm, valóban CDTI lesz az, csak a forgalmazó írta el.
Egyébként mit kell tudni a CDTI-ről? Persze tudom, ezt röviden nehéz összefoglalni. Jómagam a részecskeszűrőről tudok, meg ugye ebben is van kettős tömeg. Részecskeszűrő ha jól tudom tisztítható, kettős már akad 100k környékén. De ezen túl még mi mehet gallyra és akkor nagy baj van...?
van valakinek / elérhető valahol egy Zafi A alkatrész katalógus?
Úgy néz ki végre találtam a szakadt (drága első tulaj...) középső hárompontos öv helyére egy bontott cseredarabot, de le kéne ellenőriznem, hogy a cikkszám stimmel-e, mielőtt megrendelem angolhonból.
Szia! Tulajdonképp az a gond hogy első indításnál csak hidegindítóval indul el, utána már semmi gond tökéletesen húzz . egyenletes alapjárat, tavaly ugyan ilyenkor ugyanezt csinálta. Aztán szeptembertől ez idáig abbahagyta, télen is pöcre indult semmi gond nem volt vele.
Azt tanácsolták hogy a hőmérséklet jeladó fals információt ad.
Egy kis OPC referencia... Szolnok-Rovinj (Szlovénián keresztül) 771 km, 70,2 liter benzin, 90 km/h átlagsebesség, 9,1 l/100 km... 5 ember, csomagok, klíma, hegyek és völgyek, néhány dugó, határátlépés stb... Élvezetes utazás... Hát ez egy kicsit többet eszik , mint az 1.8-as, de egy picit jobban is ugrik...
Sziasztok, a sok városi rövid út utáni első hosszabb utazás - 1,8-as benzines B zafira: 1620 km 113,7 l fogyasztás (7l/100). Az út 80%-a autópálya 110 km/h körül, a maradék helyi, meredek utak.
Sejtem miért kérdezed. Lehetséges ok az, hogy hibakód olvasáskor az: "Alacsony beszívott levegő hőmérséklet - Jelen van" hibakód van.
Ha ez a helyzet, akkor egy kicsit megnyugtatlak, hogy nálam is ez van. De! Ez nem okoz semmilyen rendellenességet a működésben, hiszen a műszerfalon hibafény sincs. Ez a hibaüzi azért van, mert gyárilag a légtömegmérőben nincs fizikálisan beépítve a hőmérséklet mérő dióda. A miértjét nem tudom, viszont már láttam a sajátomon kívül is ugyanilyet. Csak a helye van meg a kettő db. forrfül személyében. Egyébként van másik beszívott levegő hőmérsékletét figyelő szenzor, ez pedig a töltőnyomás érzékelővel van egybeépítve. A folytószelepes szívócsonkba van elhelyezve ez az érzékelő.
Sziasztok! Nemrég vettem egy Zafirát 2007 1.9 cdti 150le . Az a kérdésem az lenne a profikhoz vagy az öregekhez hogy ,mi a probléma akkor ha menetközben a meghibásodásjelző lámpa és a szervizkulcs visszajelzőlámpa világít, az autóból elmegy az erő majd az autó leáll? Újra indításkor a jelzőlámpák kialszanak majd nagyobb gázadásra ismét kigyulladnak és megint leáll.
Kicseréltem mindkettő stabpálcát. Megjavult, elmúlt a kopogás. A bal oldali volt a rossz, annak is az alsó gömbcsuklója. Ez nem is csoda, mert eredeti gyári alkatrész volt. Jól bírta, meg kell hagyni. Több mint 200ezer km, 11 év... A jobb oldalit már cserélték valamikor, 2013/11 van belebélyegezve gyárt. időnek. Febi márkájú. Az nem lógott semmit sem. De ez a bal... ez nagyon! :)
Nekem volt ilyen jó pár éve ugyanilyen Zafimmal, valami vákumcső volt megrepedve valahol a turbónál ami miatt szökött a nyomás. Nálam kb 3000rpm körül volt amikor már annyi szökött a nyomásból hogy letiltott. Én is nagyon élveztem autópályán az újraindítást ... Pár ezer Ft-os tétel volt a cső, ha szerencséd van akkor olcsón megúszod ... Valszeg lehet még más oka is de laikus lévén csak tapasztalatot tudok megosztani.
Van egy Zafira B 1.9 CDTI 120 lovas paripám, ami kb 2 hete gyorsításkor, kb.3500-nál egyszercsak leszabályoz és a szervízlámpát kapcsol. Megállok, újraindítom, lámpa elalszik és vágtat tovább. Nem igazán érzem viccesnek a helyzetet :(
Hogy lehet kiolvasni a hibakódot otthon,minden műszer nélkül ill. azután megnézni a jelentését?
Átérzem a problémádat autó ügyben, mert hasonló cipőben jársz mint a fiam, akinek nemsokára meglesz a jogosítványa. Szeretne Ő is egy saját első autót. Nálunk az első szempont, hogy kényelmesen beférjen, mert 2 méteresre nőtt. A többi megegyezik Pitecus kolléga által leírtakkal. A 3. pontot sajnos sokan elhanyagolják. Ennek kéne az elsőnek lenni !
Úgyis neked kell választani! Te tudod, hogy mi neked a fontosabb, a fogyasztás, vagy a dinamika. Szerencsére nem vagyunk egyformák, ezért talál gazdára az 1.6-os benzines és az 1.9-es dízel is...
Nekem például 2 literes, benzines OPC-m van 241 lóerővel és nem panaszkodom a dinamikára, a fogyasztás meg annyi, amennyi... Semmit nem adnak ingyen a mai világban. Mindennek ára van, az élvezeteknek is...
5. Jó ha valaki olyat is viszel, aki látott már ilyen kocsit, esetleg a tipushibákkal tisztában van, aki független és a palimadár szerepből "visszapofoz".
6. Amelyik tetszik, vidd el SZAKSZERVIZI ÁLLAPOTFELMÉRÉSRE. Ha dünnyögnek, akkor hagyd is rájuk az autót, mert sántít. Aki komoly eladó, az még a felét ki is fizeti, vagy bemutat neked 1 ilyen papírt (kb .10Khuf).
7. Alkudj meg rá, vedd meg. Tudni fogod előnyét, hátrányát a kocsinak, a 7 pontban ha valami kijön, akkor mehet a jav költség a vételárból.
8. Élvezd.
Szándékosan korfüggetlenül írtam le.
A helyedbe egyetlen pontot sem hagynák ki, picit spóroljunk elven, mert utólag nagyon beszoph@tod, főleg korosabb, 10+ éves autóknál.
Üdv mindenkink!Miért van az,hogy ha áll az autó induláskor alig tudok váltani?Váltókulisza most lett felújítva,(bowdenes)váltóolaj lecserélve.Ha meg elindult és mentem mondjuk 50 métert azután már 2 újjal lehet váltani.
Nekem 1.6os Zafira A-m van. Klímázással, sok várossal nekem eddig 8nál többet nemigazán evett, mondjuk az tény, hogy nem vagyok egy motorgyilkolós típus. :)
Én úgy tudom/emlékszem (még a benzines korszakomból), hogy lambda-szondából csak is a normálisat (~gyárit) szabad (z.B. Bosch), különben jön a Mokany67 által már említett szop@'s, szenvedés és kínlódás.
Autóvásárlás előtt állunk, és zafi is szóba jött, a népitéleten elég változó fogyasztást írrtak 1.6 benzinre 7.5-13 liter-ig valakinek reális tapasztalat ???
Mondtam én hogy lelkük van az autóknak. :-))) A kényeztetés jót tesz a gépnek és gazdájának. Hallgass Pitecus-ra !
Más: Megvolt a hibaellenőrzés. Nem untatnám a T. Nagyérdeműt mindenféle görbékkel és számértékekkel, a lényeg az, hogy a lambdaszonda gyengélkedik. Magyarul újat kell beletenni.
Most nézegetem hol mi kapható. Ez az ár nagyon barátságosnak tűnik, csak az a kérdés milyen a minősége, vajon meddig tart ?
3700km simán ment. Utána Dabast elhagyva az M3-on kigyulladt a kis piros akkumulátor a műszerfalon és úgy is maradt. Kis pánik, majd lekapcsoltam minden elektromos dolgot (klíma nélkül élmény volt) és rimánkodtam hogy bírja ki a nem éppen fiatal akku maradék töltése hazáig...
Kibírta. Itthon a hát előtt leállítottam a motort és úgy is maradt. A hosszbordás szíj adta meg magát, szóval talán még a generátort se kell cserélni.
Ekkora mázlit, hogy az utolsó 50km-re időzítette magát a hiba... Meghálálom Zafinak egy új akksival a szíj mellé mert hazahozott és nagyon jól bírta az utat.
Köszi a tanácsot, lehetnének ezek is, de az út előtt cseréltem kipufogót, olajat, levegőszűrőt, pollenszűrőt aktívszenest. (Ajánlom mindenkinek mert a bűzt nem engedi be az utastérbe.) A gyertyákban (Opel) és gyújtótrafósorban 8-10 eKm lehet.
Ma elmegyek egy laptop, oszcilloszkóp és füstgátelemző guruhoz méregetni. Majd meglátjuk mi derül ki.
Attól tartok mélyen kell belenyúlni a zsebeimbe. Lassan a kocsi vételárát ráköltöm a járgányra. :-(
Nem sokára 15 éves lesz, de a család nagyon ragaszkodik hozzá. Eladnám, de egy milla alatt itthon szinte nincs is normális, hibátlan autó. Inkább erre költök amig nem kezd el rozsdásodni. A karosszéria szerencsére alul, felül még rozsdamentes !
Esetleg az uzemanyagrendszer? A pumpa is gyengul idovel (az enyemen pl mar gyari ertek alatt van a nyomas, de meg nem produkal ilyen tuneteket, csak inditasnal neha).
Szurok? A hosszu ut alatt eltomodhettek, a legszurot is erdemes megnezni, azt legalabb konnyu.... nagy melegben konnyen lehet hogy nem kap eleg levegot a motor ha elhasznalodott a legszuro.
Csak nem Neked is Windows alapon működik az klímád ? Újraindítom, kiszállok, beszállok és működik ?
Bocs, de ma agymenésem volt, nem tudtam kihagyni. Én is remélem hogy működni fog a klímád. Ilyen melegben kész "öngyilkosság" nélküle közlekedni. Tegnap még az Adria is 30 C fokos volt.
Tiszta ideg vagyok, mert Olaszországtól hazáig, az autópályán 20-30 kilométerenként 130-es tempónál kellett a Zafira gyújtását levenni majd 4-5 másodperc múlva újraindítani.
Egyszerűen megtorpan a gép, elmegy az ereje, olyan mintha 1-2 henger nem menne. (Zafira 1.8-as 92 KW-os)
Nagy öröm volt a 39 C fokban így közlekedni.
Katalizátor és lambdaszonta hibára gyanakszom. :-(((
Nekem 1.8 van, nincs mar igenyem a gyorsulasra, eleg "csaladapas" stilusban vezetek :) nincs baj a teljesitmenyevel, elboldogul mindenhol, de azt azert erzem, hogy egy kisebb teljesitmeny mar keves lenne, pl megpakolva, emelkedon... pofonegyszeru motor, a turboshoz kepest kevesebb hibaforrassal, strapabiro.
En figyelembe vennem az auto tobbi jellemzojet is (felszereltseg, evjarat, allapot, futott km, ar stb) es ugy dontenek.
Én benzines párti vagyok , 7 évig volt egy 1.8 as Zafirám ( B, 140 LE ) nagyon szerettem jól ment szinte semmi komolyabb hibám nem volt vele ez idő alatt .
De azért 4 búvár felszereléssel megpakolva 4 fővel ,klímával néha kicsit szenvedett .
Mivel a méreteivel és egyéb jó tulajdonságaival elégedett voltam kicsit erősebre vágytam.
ezért március végétől maradva a benzines vonalon át nyergeltem egy 2.0 T ( 241 Le ) B Zafirába .
Kívülről látszólag sok a hasonlóság ,de az a vezetés élmény amit ad az leírhatatlan .
Szerintem is saját igényeidhez mérten dönts e témában !
Én dízelben utazom, tehát úgymond tapasztalati alapon nem vagyok kompetens, véleményem viszont az hogy user függő a dilemmád.
Az 1,8 / 115 LE egyszerűbb és mint olyan hosszútávon vélhetőleg kevesebb hibalehetőséget rejt magabán viszont cserébe a vezetési élményben is kevesebbet nyújt.
Az 1,4T / 140 LE már összetettebb rendszer, ami egyben több hiba forrást is jelent potenciálisan, cserébe viszont némileg tüzesebb lesz a szekér, ami nem hátrány főleg ha sokan ülök az autóban+csomagok+klíma, stb.
Tehát szerintem a saját igényeidhez mérten dönts a kérdésben.
Vissza még nem mentem, hogy a nyomásból mennyi van még, de eredetileg sem volt kevés a nyomás. Sajnos se nekem se nekik nem volt idejük egy vákumozásra. Így csak rátöltöttek. Amikor oda értem épp működött a klíma és még ezután 3 napig.
Sajnos a klíma rátöltés nem segített a bajomon, 3 napig hibátlanul működött, de ma ismét nem indul el. Kontakt hibára gondolok továbbra is, de ha van valakinek ötlete merre keressek az jó lenne!
Az akkumulátor sarukat vegyétek le. 10-es villáskulcs. Kb. 30 perc múlva tegyétek vissza. Az A Zafi komputere ennyi idő alatt elfelejti a hibát. Nekem ez a módszer bevált. Sok sikert !
Kb 2 hete vettünk egy opel zafira eleganc 2002-est. dízel Eddig nagyon jól ment nagyon örültünk neki mert már a régiben nem fértünk el a 3 gyerekkel.
Elvittem szerelőhöz az alapokat kicserélte olaj szűrők stb.
Ez volt kb egy hete. Volt benne 2 db hibakód a szerelő szerint az egyik egy váltóhiba a másik kipufogó gáz valami már nem is emlékszek pontosan. A tegnap előtt az öcsém kiált vele mert autót cserélt és leállította azóta nem mozdul. Nem akar beindulni nem is izzít semmit nem csinál. A számítógép letíltotta az egész kocsit .
A szerelő nyaral és csak egy hét múlva jön vissza. Van valakinek ötlete hogyan lehet életre kelteni azért h legalább az udvarba be bírjunk állni. Vagy esetleg mi lehet a hibája. Nem vagyok szerelő tipus de az öcsém segítene.
Hogy tudnam kiszamolni, hogy mekkora gumi kell a kocsira, ha az A Zafira 15"-os kerekeit 17"-esre cserelem? Az a lenyeg, hogy az uj kerekek atmeroje ugyanakkora legyen mint a gyari, es pontos maradjon a km ora.
Epp van olcson egy szep fekete sri garnitura amire lecsapnek :) kiveve ha horror aron lesz ra a gumi
Igen, én is remélem. Ma hajnalban lett kész. Kicsit alakítani kellett egy hangyányit a középső dob hosszabbik csövén, mert az íve nem volt tökéletes. Így is kb. 1-2 centivel alacsonyabbra került a cső egy szakasza, de nem veszélyes. Végre nincs sportkipufogó hangja. Tök csendes.
Szia. Értem. Boldog vagyok. Ma kitísztítottam az EGR szelepet, eléggé akadva működött (elektromotor szervós). A feltöltőnyomás mérőt alkonekkel megmostam, gyengén kifújatttam. Meglátjuk mi lesz. Az EGR-rel valamit kezdenem kell majd, mert nagyon ki van kopva a szelepszár és annak vezető perselye.
A folytószelep és az örvénylés szabályzó szelep mikor lép működésbe? Valamint a turbó west-gate szelepe mikor nyít?
Azt elfelejtettem írni, hogy Y20DTH TDI motorról van szó. De közben megjavult. Létezik az, hogy ilyen extrém melegben visszaveszi az ECU a motorteljesítményt? Mert hűlt egy picit és minden a régi lett ismét.
utolért a típushiba, tegnapra virrradva a jobb hátsó ajtón az ablakemelő megszűnt működni a központi gombokról és a hátsó gombról egyaránt. Szerencsére fel volt húzva az ablak.
Rákerestem itt a fórumon, látom sokan nekiálltatok a javításnak házilag. Itt nem fogom piszkálni, nehogy elrontsam a központi zárat, de otthon szerintem nekiesek én is.
Amúgy szépen bírja a gép a nyaralást, 1800km-nél járunk és ettől meg a korábban említett kondenzvíz eltömődéstől eltekintve minden rendben. Megint több olajat eszik, ezek szerint sajnos nem sikerült teljesen kiküszöbölni a problémát a vegyszeres tisztítással, de még mindig a korábbi mennyiség fele kb, ezzel boldog vagyok. Köv. olajcserénél újra tisztítás, meglátjuk mire jutok vele.
Átlagfogyasztás eddig 8.2l, 1000km autópálya (120km/h), 400 km hegyi szerpentinezés, a többi országút. A tempomat beszerelése életem egyik legjobb döntése volt :)
Megjött az auspuff. Fogásra úgy tűnik, van benne anyag. Holnap hajnalban felrakjuk. A kipufogóval kapcsolatos tapasztalataimat majd megírom, legyenek azok bármilyenek is.
Sziasztok! Néhány napja elnémult a riasztóm segitségeteket kérem abban ,hogy hol találom a hangszórót nem tudom ,hogy mi a neve lehet ,hogy az romlott el előre is köszönöm
Meglett a kopogó hangja az első futóműnek. A bal stabilizátor alsó gömbcsuklója lóg, de nem kicsit. A jobb oldali is, de az csekélyebb mértékben.
Más: Ma hazafelé jövet feltűnt, hogy elment a motor ereje. Olyan, mintha a turbónyomás lecsökkent volna. igazából erre gyanakszom. Lomhán gyorsul, nem veszi úgy a lapot mint eddig. Üresben lomhán kerek ötezerig fordul a motor. Hibajelzés nincs. Tippek esetleg? Majd még meglesem jobban is.
Megfordult ez is a fejemben, mert ugyan elégséges az a hideg levegő amit előállít, de valahogy nem olyan hideg. Köszi a tanácsot holnap elgurulok egy klímáshoz.
Visszanézegetve a fórumon, láttam hogy van Opel lógos kilépőfényed. Tudnál alulról csinálni egy képet, amin látszódik, hogy hova esik a furat? A kábeleket hova kötötted be?
Tegnap Recaro ülések bekerültek a helyükre :-) Szuper. Köszönet OPC007-nek a közvetítésért. Sajnos nekem nincs kartámasz, mint Kocolacinak, úgy, hogy kartámaszt keresek :-). Sajnos valamiért nem tudok képet feltölteni. Összeomlik a böngésző :-(
Majdnem ezeket produkálta nekem is, mikor gyakorlatilag "üres" volt a rendszer. Bár nekem mikor elindult akkor sem tolt hideget rendesen... Szerintem go (megbízható) klímás!
Mikor elindul a kompresszor, akkor tolja is rendesen a hideget? Ha igen, akkor nem gázhiányos, más baj van.
Érdekes dolgot csinál a klímám, hol bekapcsol és megy a ventilátor és a klímakompresszor hol nem. A gombot többször ki-be kapcsolásra sem indul el venti+ klima kompresszor hajtás áll. Megyek vele egy kicsit aztán egyszer csak hopp el kezd hűteni. Valami kontakt hibára gyanakszom, esetleg valami tipp hol érdemes kutakodni.
Nagy minőségbe ne reménykedj, olcsó gyenge anyagokból összerakott dobot fogsz kapni. 2-3 évet így is el fog futni attól többet aligha. Ha jobb minőséget akarsz Bosal, Walker, Mts dobokat érdemes vásárolni, természetesen ezek magasabb áron vannak, de ha valaki hosszútávra gondolkodik, akkor kifizetődő.
Nekem a legegyszerűbb Valeo Kit1 van beépítve már kb. 2 éve... Nem villog, nem zenél, nem színes és nem szagos...csak teszi a dolgát... Szerintem teljesen rendben van...