Szerintetek a vinkcsun "alapmozgása" van olyan jó mint a box, kickbox, muay thai, stb.
Tegyük fel hogy a wing tsun stílusban is olyan pénzdíjjakkal rendeznének full contact versenyeket mint a profi boxban. És így a versenyzők ugyanannyi időt és energiát tennének az edzésükbe/felkészülésükbe mint a profi boxolók. Ez menne a kezdetektől.
-Lenne esélyük a boxolók, thaiboxolók, stb ellen, vingcsun stílusban?
-Az évek során átalakult volna a stílus, átvette volna a box ütéseit, kickbox/thaibox rúgásait?
-Jobbak lennének mint most, de nem érnék el a többi profi küzdő szintjét.
Észak-koreában amúgy sem normálisak a taekwandosok. XD
Egyszerűen imádnak törni-zúzni. :D Mivel náluk sok szórakozási lehetőség nincsen, így egyfajta fétis alakult ki náluk, a körülöttük lévő tárgyak összetörésének irányába. Ez van. :)
Régebben 1 évig WTF taekwondót gyakoroltam. De nem jött be. Jelenleg 3 és fél éve ITF-et gyakorlok.
A WTF nagyon látványos meg minden, de kb. 0 ütés van benne. Röpködő "légibalett". 70%-a akrobatika és a maradék a harc. Nem mondom, olimpián megszoktam csodálni őket, de a saját szabályrendszerén kívül, nem alkalmas másfajta küzdelemre. Egy küzdősport szaküzlet összes védőfelszerelése rajtuk van (fejvédő, kesztyű, fogvédő, mellkasvédő, lábfejvédő, sípcsontvédő....stb. A létező összes védőcucc).
Az ITF jobban bejött, csak kesztyű, fogvédő és lábfejvédő van (no meg a szuszpenzor). Szintén full contact, ütés is van benne (nyilván nem egy boksz vagy kickbox szintű, de azért na...), van benne gáncsolás, kisebb földrevitel is, fogások (-> önvédelmi rész). Makiwara-t is szoktunk ütni. Nekem tetszik, szeretem csinálni. De soha sem versenyeztem, Joe-hoz hasonlóan én is csak amatőr/hobbysta vagyok, ahogyan brazil jiu-jitsuban is. Ott sem járok/jártam, grappling versenyekre és nem is fogok.
Ne keverjük össze a "verekedést" és a "sparringot". A verekedés célja az, hogy a MÁR MEGTANULT technikákat (mozgásokat, koncepciókat, stb.) begyakorold teljes nyomás alatt, stressz helyzetben. A "sparring" célja a szárazon betanult (pl. zsákra, pontütőre, stb.) technikák, kombinációk, lábmunkával létrehozott helyzetek, szögek, stb. begyakorlás mozgó ellenféllel szemben, dinamikusan változó körülmények között.
Egy kezdőt (és igen, még egy év után is kezdő) semmi értelme bedobni akár verekedni, akár sparringolni, mert nem tanul belőle semmit. Legalább egy fél év alapozás kell (heti 3 edzéssel) amíg egy light sparringba be lehet rakni, de ott is csak olyannal, aki annyival felette van, hogy tudjon rá vigyázni, és nem veri keresztbe, amikor hülyeséget csinál.
A bonusz videot lelkes kezdok csinaltak. A fababun nagyon ovatosan gyakorol, lathatoan vigyaz ra. A keses szituban tenyleg tanitvanya lehet, mert siman rafog a pengere, es egyik technikaval sem eri el a tamadot. Nem hiszem, hogy valami chi-utes lenne tavolrol...
Ezek szerint az igazan kemeny gyerekek allatorvosnak mennek.. jol latom, hogy azon mozdulattal fel is ul a csaj?
Mondjuk biztos sok utcai tamadonak inaba szalna a batorsaga, ha az aldozat nem egy kes, hanem konyekig ero gumikesztyut es vazelint rantana elo valasz keppen.
HAHAHAHAHAHA!!! XDDD
Ember, te mit szívsz? :-) Jaj istenkém könnyesre röhögtem magam.
Szóval a Skizofrén Mókus Ököl legbrutálisabb, halálos technikáját lakattal, lánccal, pecséttel őrzik több évszázada. Esetleg a Szent Grál, a frigyláda, a kristálykoponyák és Fekete Szakáll kincses térképe nincsen nálatok? :) Igen tudjuk halálos technika a Biu jin, Leonidas, II. Ramses, Nostradamus és Napóleon is wing tsunozott.... ők is ezt a technikát használták. De vajon mit tudhat egy olyan wing tsun grandmaster aki ismer minden kódot? Levitáció, telekinézis vagy képes a tenyeréből gömbvillámot lőni? Amúgy mókusbox szakkör keménymagjának, mennyit kell fizetni a kódokért? XD
Amúgy pedig JoeTheJoe-nak igaza van. Lemenne egy 3-4 éve thai boxoló/birkózó/cselgáncsozó/ökölvívó egyén egy mókusbox edzésre, akkor sz@rrá verne ott mindenkit, tanítványt, sifu-stól, kódostul együtt. :)
Azonnal másik edzés keresése. Ahol ilyen megtörténik ott nem szakember vezeti az edzést. Van elég lehetőség, tessék szépen tovább állni. Ha meg ezek után lemész ne csodálkozz semmin, megérdemled.
Az egész témához meg annyit, hogy elég veszélyes dolog elhitetni a tanulókkal, hogy amit csinálnak az valamit érő önvédelem. De hát jól becsomagolva még az üres illúziót is el lehet adni önvédelemnek. Szegény tanuló mikor több év gyakorlás és nem kevés pénz kifizetése után azt hiszi megtudja védeni magát majd egy éles szituban szájba kompromittálódik lesz csodálkozás. De lehet, hogy nem is annyira szegény ha egy ilyen videó alapján elhiszi?
:D bár tudom, hogy te az x+1. nick név vagy de ez: "Ezeket a technikákat csak a szűk "családtagoknak" tanítják és soha nem kerülhet a csalók kezébe !" szerintem igaz lehet.
Az a jó ebben, hogy amit pl. Leung Ting mond a szájával az jó, de tényleg, majd amikor megmutatja, akkor már elnézést a kifejezésért, de hugyosra röhögi az ember magát. Szerintem ez a titok annyira titok, hogy maga LT se kapta meg. Ügyes üzletember, ez tény és én nem harcművészetet tanulnék tőle, hanem üzletet, mindenkitől azt tanulja az ember amiben jó.
Akkor valaki feltorte a youtube csatornatokat? Az elobb tette be valaki. Ja, hogy nincs kulcsunk a zarhoz? Itt sokunknak van tobb evtizedes KS/HM multja (illetve nekem meg fel ev hianyzik a tobb evtizedhez), siman levesszuk, melyik mozdulatba mi van (vagy lehet) "kodolva". Nem olyan nagy titok ez, ahogy hiszed (vagy ahogy mondjak neked).
Figyelj, en is lattam a videot, teljesen kezdo. Regebben egy csomo klasszikus nemafilmet lattam (Charlie Chaplin, Buster Keaton), siman levettem a sztori lenyeget,
Szerintem teljesen rendben volt ez a forma. Mindenki szokott alaptechnikakat gyakorolni negyed erovel es negyed sebesseggel bemelegitesnek. Ebbol a videobol nem jutunk messzire.
Tamás, kérlek nézd el nekem, szoktam rendes oktatóanyagot is nézni, de most viszonylag sokat tanulok és kell valami könnyed szórakozás is. Amikor elfáradok, a nagy nevettetőket szoktam nézni és hallgatni pl: Markos-Nádas, Hofi, Buster Keaton, Jackie Chan és végül de nem utolsó sorban egy kis wing tsun performance ....
Ezen a wing tsunos videón is jót nevettem. :) A probléma csak az, hogy a videón szereplő fekete ruhás "mester" csávó sem tudná élesben megcsinálni azt, amit a hölgynek mutat. :)
Peti41-re valaszoltam, szoval ezt igy buktad... de tulajdonkeppen megsem, neked irtam, meg Peti41-nek meg a tobbi uj nickednek :)
Legalabb arra odafigyelhetnel egy kicsit, hogy mas stilusban irj, mert igy tul konnyu felismerni. Legalabb egy picit nehezitsd meg a dolgot es gyarts az uj nickhez uj stilust is. Hidd el, sokkal elvezetesebb lesz es talan mi is beszopjuk :D
Az a gond ezzel a Mádaysta™ bagázzsal, hogy ebből ők nem sokat értenek meg. Amit leszűrnek az az hogy mivel sokan támadják őket, ezért tényleg náluk van a Szent Grál és még jobban védik a "titkos tudást". Az értelmesebb előbb utóbb rájön magától hogy valami nem stimmel. Aki meg nem fogja fel, azt meg már nem tudom sajnálni.
Csak nem bírtam ki, hogy ne szóljak hozzá a Codááálatosz Wing Tsun videóhoz. De mivel unom a szövegelést, mert a Wing Tsun iskola képviselőinek olyan, mint a falra hányt borsó, ezért inkább ide teszek egy videót.
Aki tudja, mi a küzdelem, érteni fogja, hogy mit akarok mondani. A mókus ököl csoport pedig max elintézi majd azzal, hogy "dehátezenavideónnemhalálosakazütésekmintnekünk...".
A Leung Ting-féle wing tsun kung-fu mindig is nagyon erős volt marketingben és agymosásban (--> azaz agymosó marketingben :D). A harcművészetek Mekka-jának tartják magukat, valamint a tökéletes önvédelmi tudás megtestesítőinek, ez látható is a teljes Máday-s bagázson. A probléma az, hogy nem elég, hogy pofátlanul borsos áron megy az "oktatás", még a tetejében a gyakorlók nagy része el is hiszi, hogy a tudása valóban alkalmas önvédelemre. De hát megy a huszárwingtsun ezerrel (dől a lóvé) mókusbox-szakkör van már minden kis-és nagyvárosban. A sarki gyros-sütőnek is van már minimum 2-es mesterfokozata, amit 2-3 év alatt szerzett meg, becsületesen befizette a havi edzésdíjakat, valamint rendszeresen eljárt ( a még drágább) szemináriumokra. Érdekes módon sparring soha sincsen az edzésükön. Akkor vannak bajban mikor lemennek egy olyan edzésre, ahol szokott lenni sparring. Hozzánk jött le egyszer egy 1-es (vagy 2-es?) mesterfokozatú wing tsunos edzeni. Furcsának tartotta, hogy túl sok magasat rúgunk (taekwondo-ról van szó), és keveset ütünk. Mert, hogy az alacsony - derék alatti - rúgások a hatékonyabbak. Kár, hogy szegény sparringkor becumizta a legelső mellkasra mért toló rúgást, le is esett a seggére. Lehetett látni rajta, hogy soha sem sparringolt még. Idegesen csapkodott a kezével (gondolom az volt a híres mindent elsöprő wing tsunos láncütés), és csak hátrált. És bár mi tkd-sok mindig megkapjuk, hogy nem tudunk ütni (csak rúgni), ennek ellenére a "mesterke", nem tudott mit kezdeni a mi béna semmilyen tkd-s ütéseinkkel. Holott elvileg a wing tsun az inkább főként ütéscentrikus kungfu irányzat.
Az a baj, az ilyen edzésekkel, hogy hamis önbizalmat ad a tanulóknak. Az pedig külön kritikán aluli, hogy ilyen nevetséges videókkal akarják reklámozni magukat. A valós életben nyilván sok esélye lenne egy 50 kilós 150 centis wing tsunt gyakorló bölcsészlánynak egy 80 kilós tépett fülű utcai balhékban edződött farokpolírozásra váró kanc*gány ellen. Hát hogyne... persze mindezt úgy, hogy a kiscsaj facebook-zik az Iphon-on. XD
Jajj Zsoltika! Hol találtad ezt az emeletes faszságot? Már megint valami wing izé félelmetes technikák. Még a telefonálást sem kell abbahagyni egy ilyen rettentő támadás közben. Hanyag eleganciás mozdulattal leszereli a gaz támadót és biztos rögtön panaszkodik is a telóba a barátnőnek. Olyan pofont adnék az ilyen videó készítőnek, hogy anyukája azt hinné aknára lépet.
"Mi a szokás egy kezdővel,ha például lemegyek egy normális klubba, nem e az lenne az első,hogy megtanitanak állni,mozogni,ütni stb
az első pár hét,hónap alkalmával."
Erre a kérdésedre még reagálok. De valóban, az lenne az első, hogy az alapokat tanítsák meg neked. Bár ez függ az adott klub szokásától, valamint az edző oktatási szemléletén is. Hallottam olyanokat is, hogy vannak egyes muay thai és kempo klubbok, ahol van az ún. "kezdő-verés". Ami abból áll, hogy kicsit megagyalják a kezdőket. Méghozzá azért, hogy a kezdők tudják, hogy hol a helyük, vissza vegyenek az arcukból, valamint megtapasztalják, hogy mire kell számítaniuk. Akik a verés után is visszamennek edzeni (mert állítólag sokan nem), akkor azokat tisztelni fogják, és a továbbiakban normálisan edzenek velük. Még egyszer mondom, hogy ezt csak hallottam, nem tudom mi igaz belőle (annyi szent, hogy nem egy embertől hallottam). Lehet, hogy csak urban legend, rosszindulatú pletyka.
Először is, üdv a fórumon. Elolvastam a történetedet, és azt kell, hogy mondjam, hogy ez bizony így nem normális. Az edzőnek le kellett volna állítania azt a hülyegyereket. Sőt! Tapasztalt (és egyben agresszívabb) tanulót alapból nem rakhat össze kezdővel, egy szabad sparringon, az edzőnek ismernie kell a tanítványainak a habitusát. (Megjegyzem: Olyan tapasztalt bunyóssal viszont jó sparringolni a kezdőnek is, aki normális, mert ilyenkor ezekből a játékos bunyókból egy kezdő sokat tanulhat/tapasztalhat.)
Ilyenkor bizony az edzőnek oda kellene figyelni. Vadállat barom egyének pedig sajnos, szinte minden klubban vannak, szinte mindenhol akad 1-2. Velem is volt már ilyen, a második brazil jitsu edzésemen egy nálam nagyobb, erősebb és tapasztaltabb "ketrechoplita" úgy lefojtott, hogy nem győztem kopogni, de hiába kopogtam, b*szott azonnal elengedni, az edző üvöltött rá, hogy engedjen el engemet, edzés után jól le is cseszte a tagot. Mondjuk a csávóban legalább azért volt annyi, hogy edzés után bocsánatot kért tőlem, valamint a további edzéseken normálisan sparringolt velem. Gondolom Te tőled nem kért elnézést a hülyegyerek és az edző sem szidta le őt. Azt tanácsolom neked, ha még egyszer előfordul egy ilyen eset, akkor válts klubbot. Egy küzdősport sparring nyilván nem arról szól, hogy simogatni kell egymást, benne van a pakliban a kisebb sérülések, be is kell vállalni néha egy-két mokeszt. De a felesleges durvulás, pláne a kezdőkkel, az nem elfogadott dolog.
Nézd ha éppen nincs komoly téma szórakozásnak teljesen jó. Ha meg van miről beszélgetni akkor úgy sem foglalkozik vele az ember, már aki nem mazochista.
Az a tippem GSH gyerek a "ninjatroll az ezer nevű" másodnickje, de ez így már sokkal viccesebb! :)) Tanul a gyerek, tanul! Tehetséges na meg kell hagyni. Ez így egy fokkal szórakoztatóbb.
Zsolti a nagy vizsgára készülés mellett nézz be néha, kezd alakulni.
Rólad sem tudtam meg semmit, így a neved legyen neked is Senki.
"nemrég vizsgáztam első mesterszintre,ha ott voltál,tavaly a vizsgákon,akkor láthattál engem,hosszú haj és kecskeszakáll,todod az a nagyon vékony,inas srác,akit külön is megdicsért Si-Fu a vizsgák után:::)))"
Ezek szerint két fokozatot ugrottál? Akkor Te sokat fizetsz! :) Első mesterszint? A technikusi aztán praktikusi? Tök jó.
"Hagyd őket, nem érdemes vitázni velük, tudod a hü...k előbb utóbb levisznek a szintjükre és ott ők legyőzhetetlenek."
De nem hagyjátok, mert írtok ide. És én is félek attól, hogy veletek vitázzak, mert tudod nem célszerű a disznóval birkózni, mert mind a ketten szarosak lesztek, csak ez a disznót nem zavarja.
Tehát vitatkozhatnék veled "a vásárlók tudatos félrevezetése" nevezetű fogalmon, nem nagyon lenne értelme.
"Felesleges vitázni,hisz ahogy a régi mondás tartja ; az oroszlán nem figyel oda az egerek cincogására.
P. Si-Hing szólt,hogy írjak,mivel ő nem szeretne foglalkozni a HM világ söpredékével,de bosszantja,hogy reagálunk névtelen és arctalan senkik rágalmaira."
Tényleg Pi Si-Hing szólt? Ezzel a névvel komoly kihívás lehet a hétköznapokban komolynak tűnni....;)
Nem kell félni a söpredékkel való foglalkozástól, hidd el, nem olyan komoly szellemi kihívás Veletek picikét törődni. Eddigi névtelen/arctalan senkik: Pi Si-hing, és a két Senki. Elég illusztris társaság, ha azt kell néznem, hogy ez a felvonultatott gárda képviseli a hazai kempingszék/mókusboksz elitjét.
"Hagyd őket , ez a kérés."
Akkor hagyd. Tudod, ezt a szolgalelkűséget bírtam mindig. A Főnök azt mondta hogy csitu, oszt' hallgattál. Jó kutya. Csóváld a farkad, hátha kapsz egy új fokozatot. ;)
Tévedtem, nem lett vicces. Ugorjunk. Töröld ezt a nicket is mint az előzőket és kreálj egy új személyiséget. Ez gyengére sikerült. Eddig az összes közül a ninja volt a legszórakoztatóbb.
Nagyon pici ellentmondást érzek ebben a mondatban:
"...csak az számít,amit képviselek és úgy érzem,hogy aljas és gerinctelen támadást indítottak az ellen.Magyarként és harcművészként is felháborít a dolog,ráadásul a gyalázkodó még csak meg sem képes magyarázni a tettét,gyáva módon elbújik és elhárítja magáról a felelősséget, ebből is kitűnik,hogy semmi más nem hajtja csak az irigység és a gyűlölet."
Aljas és gerinctelen miben nyilvánul meg? Mitől aljas? Mitől gerinctelen? Mert mondjuk név nélküli, kedves Senki?
Magyarként mennyiben érint engem a kung fu, mint a kínai történelmét képező mozgásrendszer esetleges kritikája? A harcművész kategóriát most nem kívánom kiértékelni az Ön esetében kedves Senki, hiszen azt senki sem tudja megítélni. Így majd várok maguktól Valakit, aki ezt meg tudja tenni, és azonos szinten tudja ezt velem szemben képviselni. Ilyen az Önök szervezetében 1 személy van.
Jelen állás szerint milyen tettet kell megmagyarázni? Ért kritika egy videót. Mondjuk az a kritika, hogy egy ilyen támadást egy nő ilyen megoldással NEM tud kivédeni. Ez egy állítás, amire az nem válasz, hogy ez "aljas és gerinctelen" támadás. Erre az a válasz, hogy olyan videót tesznek fel, ahol életszerűbb helyzetben mutatják be a technikákat. Olyan példát mondanék, ahol a chi mester és az mma képviselője végez tapasztalatcserét. Itt hol az irigység és a gyűlölet?
"Az hogy Önök mit gondolnak a videó technikai megoldásairól az lényegtelen ahhoz képest,hogy hány ember
kötelezte el magát ennek az ősi művészetnek és filozófiai rendszernek,ami nagyon jól ki lett találva és össze lett rakva..."
Amit mondok, az analógia. Ha nem tudja mit jelent, nézzen utána...
Egymilliárd légy nem tévedhet, ...... A mondatot mindenki magától képes kiegészíteni, gondolom.
"Gondolom önök ezt nem nagyon értik,de tudja mit? Nem is kell,jól van ez így...
...egy dolog attól lesz nagyon értékes,hogy kevés van belőle!!!"
Ez a feltételezés ugye nem aljas és gerinctelen, esetleg sunyi azokkal a fórumozókkal szemben, aki magához képest kedves Senki több évtizedes előnnyel indulnak a "hány éve foglalkozol harcművészetekkel" vetélkedőn.
És még egy kérdés...Ugye kedves Senki nem fenyeget? Engem általában senki sem szokott fenyegetni, és szeretném ha ez a jövőben sem változna....
"Szerintem még nem volt szerencséje az utcán összetalálkozni egy képzett Wing-Tsun harcossal és
A kis kedvenc újabban virtual cosplayezik, most világverő Hanyi Istók bőrébe bújt.
Zseniálisan elhelyezett (Nem. NEM !!!) " szép napotok" váltakoznak indokolatlan smiley-kal.
"Lapozás" után még jön egy kisregény, egyébb kulcsszavakkal, amiktől megint elém ült Karl May a Déja Vu c. film vetitésén.
Mellesleg a video ritka fos volt még női wing tsun "mester" önvédelmet oktat témakörben is, itt indokolt az idézőjel, nem hiszem hogy épelméjű ember ezzel akarná reklámozni magát.
Tudnék linkelni, de azért az alsó határ meg lett húzva a Kiai mester vs. MMA-s videóvel, az alá ne menjünk ha egy mód van rá.
Gondolom egy igazi Wing-Tsun mester -már ha Ő ír személyesen- be is mutatkozik.
"Ha megkérhetem az Urat, elmagyarázhatná,hogy miért is kell sírni az alábbi videón ?"
Próbálok rávilágítani a problémára: ha valaki meg akar támadni egy nőt, akkor azt nem nagyon fogja eltántorítani egy barack a buksijára. Jó, középső csoportban még talán igen, de gondolom ez nem egy oda készített oktató film volt.
Amúgy minden elismerésem a hölgynek, hiszen amit ebből ki lehetett hozni, azt Ő megtette. Ebben ezek szerint ennyi lenne.
"Hmm.Tisztában van vele,hogy mennyi munka és erőfeszítés,míg valaki igazi Wing-Tsun mesterré válik ? Gondolom nincs."
Van elképzelésem. 1 év? Ha nem így van, akkor majd kijavít...;)
Elnézést, de én állatvédő is vagyok....ezt egy kicsit etessük. ;)
Kemény meló közben vagyok, és jól esik így néha hangosan felröhögni a gépnél. Nézzed el nekem ezt a gyermeki örömöt, amit ez a vicces hozzászólás kiváltott.
"Hmm.Tisztában van vele,hogy mennyi munka és erőfeszítés,míg valaki igazi Wing-Tsun mesterré válik?
Gondolom nincs."
Attól függ melyik wing tsun. Amennyiben a Máday Norbert által képviselt Leung Ting-féle wing tsun kungfuról van szó, akkor a wing tsun "mesterré" válás útja az alábbi:
1. Meg kell keresned Máday Norbertet. 2. Legyen rengeteg pénzed. 3. Istenítsd a Leung Ting-féle wing tsun kung-fu stílust, fikázd a többi stílust, emellett fényesre kell nyalni Máday Norbert úr fenekét. 4. Fizess mindenért sokat, legyen az wing tsun edzés havi díja, formaruha, kiegészítők, Máday szakállából kitépett szőrszál, nagyon régi Máday által írt könyvek, amik nem keltek el a könyvesboltokban. Valamint a vizsgadíjak és szemináriumok költségei. 5. Tanulj magyar huszár szablyavívást! Kötelező, ugyanis a wing tsunban minden leendő wing tsun mesternek magyar szablyavívó mesternek IS kell lenni! (És persze e költségek, vegyél huszár ruhát, szablyát...stb.) 6. A wing tsun mellett már küzdősportokat soha se űzz, csak a wing tsun van! 7. Soha se sparringolj más küzdősportolók ellen! TILOS!!!! A wing tsun technikái HALÁLOSAK!! Nem szabad csak úgy használni őket, pláne ostoba gyakorlóharcos során. 8. Érezd magad felsőbbrendűnek hiszen wing tsunos vagy, más stílusok űzői nem érhetnek fel hozzád. 9. Légy hűséges a Leung Ting wing tsun szervezethez! 10. 7-10 év kitartó edzés és a szorgalmasan befizetett vizsgadíjak meghozzák az eredményt, igazi mester lesz belőled!
Hát nagyjából így lesz valakiből wing tsun mester. :) (És ebben a leírásomban semmi túlzás nem volt, ez a szomorú az egészben)
Amennyiben nem a Leung Ting-féle wing tsunról van szó, akkor természetesen nem tudom, hogy mennyi idő a mesterré válás.
Systemával kapcsolatban is hasonlók a tapasztalatok, ma Magyarországon kevés a jól képzett oktató aki ismeri a rendszert, pl. Mátészalka közelében lakó ismerősöm is inkább átjár a határon és ott tanul (amolyan tanfolyamszerű rendszerben).
Ezt a labdát le kell csapnom, mert már régóta bennem van.
A defendo meg a krav-maga nagy látókörrel meg repertoárral dolgozik, de nem ad alapokat. Azaz ha valakinek nincs előző harcművészeti vagy küzdősport tapasztalata, gondban lesz a tananyag életszerű elsajátításával.Szerintem ez a két irányzat egy olyan küzdőrendszer-csomag, olyan félkész termék, ami haladóknak szól. Külön megerősíti ezt bennem a KM indulásakor történt edző-toborzási módszer, amikor kifejezetten már valamiben jártas embereket kerestek. (Én pl. ezt nem tehettem meg, tovább tart kiirtani mozgást mint nulláról tanitani. Már ha van mit, ugye.)
A másik gond hogy bunyózni sem tanít meg. Aki hozzánk, sstyle-ra átjön tőlük, mind ezért jön. Még tovább erősíti ezt a nézetemet, hogy nem egy KM és Defendo edzőt láttam már keresztbe edzeni, és azon a keresztedzésen gyermekien örülni olyan alaptechnikák hatékonyságának, ami bármelyik küzdősportolónak untig megszokott alap.
Egyébként megfelelő alapokkal indulva mindkét rendszert jónak tartom.
Rólunk az sstye.hu-n részletesen olvashatsz, ide nem kivánok írni.
Systemával és keysivel élőben még nem találkoztam, neten látottak alapján pedig nem nyilatkozom.
Nem ismerem Őket. Ezek az olyanok akik kitalálják magukról, hogy edzők lesznek. Ráadásul Muaythai (Thaibox) fognak tanítani. Sajnos a Muaythairól annyit tud a nagy közönség, hogy ott térdelnek és könyökölnek is. De alapvetően Kick-boxnak tudják be.
Pedig a kettő között óriási a stílus különbség. Aki már ütött ,rúgott kettőt a levegőbe és utána edzést akar tartani, az biztosan Thaibox lesz. "Mert az csak egyszerűen bunyó és kész." Térdelni meg könyökölni mindenki tud, akár a kocsmában. És tényleg. Csapkodni rúgkapálni mindenki tud. De ez nem összetévesztendő a Muaythai-al. Ha erre felhívjuk a figyelmüket akkor meg meg vannak sértődve. Meg szoktuk kérni őket, hogy nevezzék valami másnak amit tanítanak mert semmi köze a Muaythaihoz.
Na ennél azért sokkal értelmesebb ember vagy. A szokásos házi troll a 821313123. néven jött vissza. Gondolom valami kis 13 éves kölyök akinek anyu előfizetett az új hipernetre, de rakott a gépre pornóoldal blokkoló programot így kénytelen itt kiélni magát. Amúgy szórakoztató csak lenne kicsit cizelláltabb, hogy ne szúrjuk ki egyből. Van még hova fejlődnie, mindegy 14 évesen már menni jobban fog menni.
Most szólt egy tanítványom, hogy nézzek fel a fórumra. Mivel kiléptem, nem olvasom többet. Csak tudatni szeretném Veletek: nem én írtam az előző hozzászólásokat, de nagy részével egyetértek.
Ha valaki csak így bírná bebizonyítani magának, hogy ő mekkora kirájj, akkor semmi köze a HM-hez de az itt csakazértis nagybetűvel (de miért) ideírt SPORT-hoz sem.
"Csak azért mer' te vendéglőbe jársz, ahelyett hogy a kannásbort dönternéd magadba a sarki ittasellátóban már nem is vagy királycsávó vazz" -
Ha jól fordítottam le az alábbi értékes észrevételt.
Jó, de olyan jó érzés, mikor egy ilyen kis buzi megkapja amit megérdemel :)
Amúgy is , mióta van a yt, nagy divat, hogy kis köcsögök random embereket akarnak megverni a videohirnév miatt, nyilván persze nem az Ochua kartell alvezérét, mert akkor másnap már ott lógnának a juarezi felüljáróról, mint a Sicarioban.
Egyébbként nézve ezeket, a videokon, mindig két dolog jut eszembe.
Három. Egy, ez a Rory Miller nem egy hülye figura. Amit majomkeringőnek vagy minek nevez, jellegzetes ezekben.
És még két dolog, aki először üt, felboritva a keringő menetét, az sokszor meg is nyeri ezeket, illetve akit leütnek, szinte soha nemvédi a fejét. Ennek több oka lehet, benne van, hogy igazából nem akar verekedni és fél, hogy ezzel provokál. Vagy a testbeszédét tartja fontosabbnak (ami sokszor inkább kifelé szól, a nézőknek). Vagy valami rossz (steven seagal filmekből ellesett) mintát követ. Vagy balfasz. Ez három volt azt hiszem.
Néha, egy egy videoban látni, hogy akibe belekötnek, az valami küzdősportoló.
Annak nem szoktak ilyen manirjai lenni, az felteszi a kezét, egyből üt és ha luftot, akkor megint üt, addig még nincs vége. z a másik kedvenc yt tipusom, amikor a keringőző majmot lecsapják egyből.
Füllig Jimmy is tudott valamit, ha emlékeztek valahogy úgy oktatta St. Antonio őfenségét, aki először üt, az üt nagyobbat. Meg a malájnak, hogy nem állithat minden pofon mellé közlekedési rendőrt.
Illetve a kedvencem, mikor Őfenségemegkérdi, hogy a "suhiba' ne fog-e belehalni a delikvens, akkor: Ilyen jó eredményre ne számitson elsőre, fenség !
Nagy igazságokat tudott Rejtő, nemhiába volt zseni.
Buhurtnál, ha több vs több felállás van, akkor aki elesik, az kiesik, más szabály nem nagyon van (egy-két dolog tiltott még) Illetve nem támadhat 2-nél (vagy 3-nál?) több egy ellenfélre. Ebből jönnek ki olyan vicces esetek, amikor két ember fogja a harmadikat, a negyedik meg dánbaltával (2 méter nyél+egy másfél kilós baltafej) üti a sisakját mint az állat. :-)
1v1 esetén elvileg a csapásokat számolják, de az inkább egyfajta bemutató jellegű dolog náluk.
Ekkora felhajtásra nincs idő :-) Még egyszer, ezek már elvileg gyakorlott srácok voltak, illetve hirtelen, váratlan események, tudomásul vesszük és kész. Fáj, de majd elmúlik :-)
Ilyet már én is láttam, nem is egyet. Sokszor egyszerűen csak arról van szó, hogy nem érti pontosan, hogy mi a feladat, vagy iszonyatosan izgul, vagy a kettő keveréke, és
hirtelen a nagy izgalomban úgy van, hogy csak csináljak már valamit. Ebből lesz a karkinyújtásból orrbaverés féle történet. Ilyenkor ha látod rajta, akkor nem szembe állsz
a sráccal, hanem mellé, és megcsináltatsz vele egy mozdulatot (mondjuk karnyújtás és kitartás), lassan, 20x. :) A combrúgásos is egy érdekes történet, ott meg jó eséllyel
tudna rúgni, csak célozni nem, először gyakorolja be zsákon, célpontra, utána hálóban lógatott labdára, és ha ez megy, akkor szabad csak odaállni neki célpontra :D
Valójában nincs, csak a Szasza már foglalt nick volt.
A lényegről szólva, nem tudom mi okozza ezeket. Még csak nem is abszolút kezdőkről van szó. Azt már megtanultam az élettől, hogy a szöveges feladatokat az emberek nagy része nem érti meg. Hogy miért azt pontosan nem értem, de tény. Ian Malcolm kereken kimondta ugye hogy az ember alapvetően nem értelmes lény (csak az emberek egy elenyészően kis része az), ezért ne is várjunk tőlük ilyesmiket, mert csak mintákat tudnak másolni vagy követni. Na de ő megteheti hogy lerendezi ennyivel, nekem viszont mint edzőnek kötelességem szopni a néppel, amíg csak bírom. Elküldeni csak azt küldöm el aki nem hozzánk való, értsd: nem ért egyet a küzdősportszerűen kezdődő és csak utána önvédelembe hajló szemlélettel. Bár a lógósok eléggé a határon játszanak nálam. Mikor elfordulok és már leáll, vagy aki az első kisebb időjárás-változásra már nem jelenik meg edzésen, azokat nem bírom szó nélkül. Mondjuk ezek maguktól is elkopnak idővel.
Mondom az embernek, álljunk fel, nyújtsd ki a kezed hogy mekkora az ütőtávod. Dirr, orrbaver. Néz. Türelmes vagyok, mondom neki, hogy oké, mégegyszer lassan: ny.ny.ny.úú..jtsd ki ide a kezed. Dirr, orrba ver. Bocsi, bocsi. Na most hogy ez hogyan jön ki, vagy miért, vagy mi foroghat az agyában vagy nem is tudom????
Másik ember. Füles pajzs, felül van a fogója hogy combhoz is le lehessen lógatni. 60 cm. Feladat, a pajzs közepére egy combos. Oké? Oké. Dirr, belerúg a kezembe. Végülis csak 30-35 centit téved. Oké, újra. Megint a kezem. Mivel nekirúgja az ujjakat a medencecsont tetejének, akkora véraláfutás lesz ott, mint a tenyerem. Bocsi, bocsi. Ilyen is van minden hónapban egy minimum.
:D én ezt élőben is láttam ilyet :D 2011 -ben volt nálunk MUAY BORAN CHAIYA WANARAT szeminárium. Nagyon érdekes volt, nem igazán a technikai repertoár, mert azt úgy nagyjából ismertük. Igazából a gyakorlás módja volt az érdekes. Bemelegítő, rávezető gyakorlatok, spec reflex fejlesztés, a mozgások oktatásában használták a vívásnál is ismert földre rajzolt háromszögek rendszerét. A mozgások logikusak pontosak szinte mérnöki tervezés, a magyarázat nem az volt, hogy a felkelő nap sugara elűzi a piros tigris szemöldökráncolását, hanem a rácsháló kiadta a technikák és a mozgások lehetőségeit. Ja és persze van kata szerű mozgás is, de ha nem láttad előtte a földre rajzolt hálón való gyakorlást, akkor kívülről ez is pantomim.
Az ügyetlenekkel nincs gond, csak a tendencia aggasztó, hogy sokan vannak. Vagy lehet, hogy az én környezetemben nagyon ügyesek csak a gyerekek, és ezért feltűnő számomra.
A második típus nem kellemes. Első körben ha ilyet látok, összehívom a csapatot, és név nélkül elmondom, hogy fontos a kontrol, meg hogy sérülésveszély, meg hogy tanulni vagy most itt, nem versenyezni stb.
Második lépés, hogy szólok az illetőnek, hogy "kontroll"
Harmadjára, főleg ha tudom, hogy mostanában stresszes a srác, és nem tehet róla, hogy nehezen koncentrál, akkor elhívom páros gyakorlatra, ami nem vívás. Így kiszakad a folyamatból, edz, de nem tud böszmülni. Mivel a páros gyakorlás nem szokatlan. (a többiek csinálnak valami, én meg iskolázok/gyakorlok egy emberrel) ezért nem feltűnő és nem megalázó a dolog. Ez egébként teremt egyfajta kis külön légkört is, aminek a végén kedvesen meg lehet mondani neki, hogy most kicsit durva vagy öreg, figyelj oda!
Negyedszerre oda szoktam menni, és vívni vele, aztán elverem durván, nagyon egyértelműen, és úgy, hogy fájjon. És kedvesen mosolygok hozzá. De ez azonban nem működik, ha az oktató fizikálisan nem jobb, mint az oktatott.
Láttam már olyat is, aki kiültette az illetőt pihenni, de azt nem szeretem.
Szóval nem egyszerű, de a legtöbben az első fázisból is értenek.
Az a baj, hogy a gyakorló küzdelmet, ami képességfejlesztő, technikákat próbálgató gyakorlást rendszeresen összekeverik a bunyóval, amikor nyomás alatt teszteljük a MÁR BEGYAKOROLT technikákat.
El kell magyarázni a másik félnek, hogy te most mit szeretnél gyakorolni, és megkérni, hogy segítsen benne.
Mert a katában a sokféle bunkai stilizált "egyenmozdulata" van benne.
Már a gyökereknél is (az eredetre gondolok, nem a gyakorlókra :) többféle bunkai volt.
Ha egy alkalmazást mutatna be, ahogy csinálják, akkor Muay Boran lenne :P
Mindkettő, a karate meg a Muay Thai forma is önmagában egy lementett file, a különbség a kettő között az, hogy a thai box erősitéssel, keményitéssel, reflexgyakorlatokkal,bunyóval (akár versenyzőként is) "alápakol" a régi technikáknak ezért nekik működik is.
(Mellesleg az, hogy ringben verik egymást, nem is nagyon engedi felduzzadni a technikai repertoárt mindenféle, valami másik univerzumban működő dolgokkal).
A karatéban meg van kihon :P
Itt hivnám fel, egy régebbi eszmecserére utalva, a figyelmet, a Muay Thaiban milyen remek kis age ukék vannak :P
"Láttam olyat, akinél 3 év alatt a fejlődés az volt, hogy 10-ből csak 1-szer vágta tarkón magát a kezdeti 5 helyett."
És mégis lejár az edzésre :)
Sohase azokkal volt a bajom akik nem ügyesek vagy bénák. Hanem azokkal akik figyelmetlenek és ezzel mások épségét is veszélyeztetik. Amikor nem tudja mi a kontroll és/vagy nincsen tisztába az erővel amit használt az ellenfelén. Sok különböző helyre járok edzeni (fegyveres és pusztakezes is) és sajnos elég sűrűn bele-bele futok egy ilyen egyénbe.
Például amikor egy játékos sparringal kezdjük az edzés és akkorát csap az illető hogy csak pislogok. Ilyenkor vagy elküldöm melegebb éghajlatra vagy ha tudom hogy annyi esze nem lesz hogy felfogja, akkor viszonozom kedvességét és valami genyó dolgot vetek be ellene. Ezek után persze mindig meg van sértődve de inkább ez legyen minthogy a fogaimat a földről kelljen felszednem.
Régebben kedves voltam és próbáltam szép szóval magyarázni , ennek csak az lett az eredménye hogy nem fogta fel és majdnem eltörte a könyököm.
Ti mit szoktatok kezdeni ezzel az embertípussal ? Ha tudtok jobb megoldást szívesen meghallgatnám.
Nem gondoltam, hogy feladja, sajnalom, hogy torolte magat. Semmi bajom nem volt azzal, amit edz, de ezt irtam is. Inkabb az onkontrolljan kellett volna dolgoznia. Esetleg tizig elszamolni.
Jo edzest kivanok, sok oromot az iskolaban es a tanitvanyokban.
Nem pro vagy kontra de a kung fu kifejezés az összes magyar és európai kultúrnyelvben (angol, francia, spanyol amit megnéztem) a kinai (elsősorban a pusztakezes) küzdőmódszereket jelenti.
Mivel a topikon magyarul írunk...
Amúgy mi lenne itt, ha igaza lenne ennek az új nicknek és tényleg lenne faszméregetés.
Itt az ideje, hogy kilépjek erről a fórumról. Ez az óvoda, amivé lett a fórum, már rég nem arról szól, amire anno kitalálták. És akkor, amikor Dezsőke és "csakmondom" szintű senkik minden következmény nélkül írogathatnak hülyeségeket, amikor névtelen trollok sértegethetnek olyan MESTEREKET, mint Bata Tamás mester, akkor nekem és a hozzám hasonlóaknak nincs itt helyük.
Amikor már az az érdem és a tisztelni való, ha nem csattan el egy pofon az edzésen, amikor attól lesz valaki magasabb szintű, mint a másik, hogy távolról ütögeti a másikat, ott nincs kedvem maradni. Teaszertartás, verselés, kalligráfia, gi gong, és társai: maradjatok csak itt.
Akik ismernek és tudják ki vagyok, mennyi munkát tettem le eddig az asztalra, azoknak továbbra sincs bajuk velem. Akik pedig úgy gondolják, hogy nem vonnak párhuzamot a bunkóság és a küzdősport között, azok most is vagy barátaim, vagy együtt edzünk.
Akik pedig tudni szeretnék hogy ki vagyok és mekkorát tévednek, tudjak hol az iskolám. A többiekre nem vagyok kíváncsi. KHRU, Amna, SZ332, Zsolti, Arhat, Szassza, Vuduman és még néhányan: máshol biztos összefutunk, kölcsönös tisztelet mellett. A többeiknek kellemes saját és mások pöcsének szopdosását, miközben tükörbe sem mertek nézni.
Hogyne, persze mindenki érti. Ha értené, akkor nem lenne "részeges karatemester", nem lenne a Tai Ji és a kungfu, és még sorolhatnám. És nem lenne a te hozzászólásod sem, ami a szakmaiság látszatát kelti.
És ami a legfontosabb: nem írnád azt, hogy a kínai harci rendszerek a kungfu. Hagyjuk.
Az előbb írtad jól. Minden nem latin betűs külföldi szót fonetikusan kell átírni, csak sokan Magyarországon - helytelenül - a Hepburn-féle átírást használják.
Mindenki tudja es erti, hogy mire gondoltam, mivel a nyugati kulturaban ha azt mondja valaki, hogy kungfuzni tanul, akkor az altalad is emlitett wu shu gong fu lesz, amire gondol. A mondandom lenyegen pedig ez semmit nem valtoztat.
Ez csak a csomo a kakan, amit valamiert gorcsosen keresel minden egyes hozzaszolasom utan. Nyugodtan engedd el, nem en vagyok dezsoKE :)
Inkább az van, hogy a "harcművészek" valamilyen szinten lenézik a "csak" "küzdősportolókat", legalábbis utóbbiak szerint, akik ezt nehezményezik, és meg akarják értetni, hogy a küzdősport nem kevesebb, mint a hm. sőt, valamilyen szinten jobb, mert eredményesebb, sőt, inkább az a hm, mintsem egyes elvontabb stílusok, amiknek az utcai értéke nulla.
Tény, hogy valóban vannak olyan "harcművészetet" űzők, akik lenézik a "küzdősportot" űzőket, és ilyen esetben jogosan háborodik fel a küzdősportoló.
Talán csakugyan él a fejekben egy olyan kép, hogy a harcművész az mély bölcsességeket mondó filozofikus alkat, míg a küzdősportoló csak egy agresszív, verekedős ember, aki a küzdősportjában éli ki magát. Ez egy igazságtalan kép, és joggal háborítja fel azokat, akik teljes lelkesedéssel űznek egy küzdősportot, amiben megtalálták magukat. Főleg, ha harcművészeti hozzáállással teszik.
Az egész eszmefuttatásod alapvető problémája, amitől a hozzászólásod semmit nem ér itt: nincs olyan, hogy kungfu. Ha olyan relációban szeretnéd használni, hogy az ennek a fórumnak a témájába vágjon, akkor azt kellene használnod: wu shu gong fu.
Ebből ha tudod mit jelent a wu shu, akkor azt is érteni fogod, miért értelmetlen az okfejtésed...
Bölcsebb lett volna, ha hallgatsz. Vagy elolvasod az egész foshegyet, ami itt felhalmozódott, az elejétől a végéig. Mert akkor még mielőtt ideböfögöd a meglátásodat, láttad volna, hogy az elején MINDENKI udvarias mindenkivel. Csak amikor olyan ember érkezik, mint anno Phonex, vagy Dezsőke, vagy plö olyan, mint TE, akkor szokott elszakadni a cérna.
Én például csak most találtam rá a hozzászólásodra, mégis már levontam a következőket:
- kendos vagy, esetleg Tai Ji-t gyakorolsz
- a pöcsöd akkora, hogy nem is látható
- megmondod a tutit elsőre
- brutál mód szétütsz mindenkit a fotelből
- önértékelési zavarokkal küzdesz és mivel találva érezted magad nyúl szerepben Te is, ezért hozzá kellett szólnod
- a legapróbb provokációra is elfutsz
- mindenki felett állónak tartod magad, aki edzésen verekszik
- a komfort zónád a fotel és a Mortal Combat, ahonnan semmi nem tud kimozdítani.
BTW ebben a temaban talan pont az itt sokat fikazott kungfu egy jo fogalom.
Mert mit is jelent pontosan?
Kung - munka, kicsit arnyaltabb jelenteseben erdem, kemeny/kitarto munkaval elert erdem
Fu - ember, a "miszter"
Azaz emberi erdem, eredmeny - amit kitarto munkaval ernek el. Ez nem korlatozodik csak es kizarolag egy bizonyos mozgasrendszeren alapulo kuzdelemre, hanem ez egy fejleszto, alkoto tevekenyseg. Peldaul kalligrafia, vagy teaszertartas, oroszlantanc es a "harcmuveszet" cimszo alatt emlegetett kuzdelmi rendszer is ide tartozik. Mindegyik egyfajta muveszetnek is titulalhato, viszont valami felreertesbol szarmazik az, hogy valakik megrogzott modon szeretnek megkulonboztetni egymastol a KS-t es a HM-t.
A peldad alapjan Jozsika, Pistike, Ferike, Petike es Geza is kitarto munkaval eri el az eredmenyt. Fejlesztik onmagukat a celjuk elerese erdekeben fuggetlenul attol, hogy a cel a diszkos kemenycsavosag, az aranyerem, JCVD, vagy barmi mas, tehat nem kell kulonbseget tenni akozott, hogy utcai harcos, kuzdosportolo, harcmuvesz, vagy onvedelem.
Nem olyan régen találtam rá a fórumra, eddig csak olvasgattam, de cselekvésre sarkaltatok.
Mi számít harcművészetnek? (Egyet értek azokkal a hozzászólókkal akik azt mondják, hogy a gyakorló hozzáállásától függ, hogy hogyan űzi az adott tevékenységet. DE)
A fórum hozzászólásai alapján azt a következtetést vontam le, hogy a harcművészetet a harcművészek űzik, harcművésznek pedig azok az emberek nevezhetők akik:
- legalább 2 méteres f**uk van,
-nagyon letudnak mindenkit alázni, mert megmondják a tutit,
-brutál módon szétütnek mindenkit kert kib**ott kemények,
- önértékelési zavarokkal küzdenek és mindenkinek be kell bizonyítaniuk, hogy micsoda fasza gyerekek ezért,
- a legapróbb "provokációba" (vélt/valós) beleállnak , magukra veszik és habzó szájjal vérben izzó szemekkel tépik darabokra az agitátort,
-szeretnek fennkölt dolgokkal dobálózni, amik alapján
-mindenki mást lenézhetnek,
-mindenki felett állnak akik nem felelnek meg az ő általuk kifogásolt értékeknek, (lásd. vita a tiszteletről és a mai fiatalokról)
- természetesen ezek a dolgok rájuk nem vonatkoznak (minden embernek kijár valamilyen alapfokú tisztelet hiszen nem tudod mit tett le az asztalra... nem tudom mit tettél le az asztalra de beszóltál nekem ezért kis köcsög szétütlek..)
-a kulturáltság maszkja azonnal lehull róluk, amint kimozdulnak a komfort zónájukból
Így kijelenthetjük hogy az a mozgásforma, amit a fenti szempontoknak megfelelő harcművészek űznek (legalább 20 éve minden nap kő keményen) nevezhető harcművészetnek.
Nem tudom mire akart utalni a szerző, de esetleg arra, hogy amikor "éles" küzdelem van, akkor azokat a megoldásokat fogod preferálni, amiket (maga)biztosan tudsz, mert ott nem "lehet" hibázni.
Véleményem szerint nincs olyan, hogy harcművészet és küzdősport. Ezek mind mozgásrendszerek, amik küzdelmi/harci felhasználásra lettek kitalálva.
Persze lehet azzal jönni, hogy aki versenyez az sportoló, aki pedig nem versenyez + többet foglalkozik a filozófiai résszel az harcművész. (Ez most csak sarkított példa volt).
Egy küzdelemben azt használsz amit tudsz. Amit biztosan tudsz! Ha Pistike bal horgot tud nagyon jól ütni és működik neki, akkor jó. Ha utcán belekötnek, de ő a támadóját lecsapja a bal horogjával, akkor hiába mondjuk azt, hogy pl: a boksz az csak sport, és nem való utcára mert oda teszem azt a krav maga "kell".....
Szerintem azon is múlik, hogy ki hogyan fogja fel. Én speciel amiket gyakorlok, igazából egyiknek sem fogom fel. Jó magam egyféleképpen szoktam felfogni (előre szólok hülyén fog hangzani) : "Képességfejlesztő mozgás".
A gyakorlón is múlik, hogy mi célból gyakorolja. Mindenki másképp értelmezi, illetve másképp szabja magára. Pl: Józsika azért megy le kickboxolni, hogy kemény csávó legyen a diszkóban. Pistike versenyezni akar, serlegeket és érmeket szeretne. Ferike pedig csak mozogni szeretne, hogy ne legyen eltunyulva. Petike pedig egy félénk gyerek aki azért jár le kickboxolni, hogy legyen önbizalma, és ne verjék el folyton a suli folyosóján. A Géza pedig fanatikus Jean-Claude Van Damme rajongó, ezért ő is kickboxer akar lenni.
Na akkor az öt kickboxolni akaró úriember közül melyik a harcművész, a streetfighter és melyik a küzdősportoló? Teljesen mindegy. Mert az edzésen mindegyikük ütni és rúgni fog tanulni. Hogy mi célból? Azt majd ők eldöntik.
Ha Józsika a kickbox tudásával szarrá vert mindenkit a diszkóban, akkor a kickbox az utcai harc? Ha Pistike sok kickbox versenyt megnyert és már otthon leszakad a polca a serlegektől akkor a kickbox küzdősport? Ha Petike sikeresen megvédte magát a suliban az őt piszkáló kemény csávóktól, akkor a kickbox önvédelem? Ha a Géza olyan profin kitanulta a kickbox mozdulatait, hogy a JCVD sem csinálná jobban, akkor a kickbox harcművészet?
Mindenki gyakoroljon azt amit akar. Gyakorolja a saját céljáért.
Elbeszélünk egymás mellett. Ami eredetileg katonai jártasság volt, annak egy része megmaradt, és átalakult, és ti muay thai-on ezt gyakoroljátok.
Fegyveres harc egyénileg és csoportosan plusz pusztakezes küzdőrendszer (erősítésre, képességfejlesztésre, meg ha elveszíteni a fegyverét a szerencsétlen harcos) plusz minden más ami a katonának kell, ez számomra a katonai jártasság, amit régen martial art-nak, harc(i) művészetnek neveztek.
Ugyanezt a szót manapság más kontextusban használják, én leírtam, hogy számomra hol van a különbség. Nem a stílusban, hanem a gyakorlóban.
"Hat ha valami merheto, az a kendotudas. Itt nincs duma, meg danok meg oklevelek, es emiatt megkovetelt, tisztelet. Minden kendos minden edzesen bizonyitja a kendotudasat, es ez igaz a kezdo vivoktol a legmagasabb szintu mesterekig mindenkire. Nincsenek kover, hangosan tizig szamolo "mesterek", akik alig tudnak jarni a nagy tulsulytol es rendszeres idokozonkent, levelezon "vizsgazva" kapjak a kovetkezo danfokozatot."
Ha ez tényleg így van akkor legalább ez megérdemli a tiszteletet. Mert több ágazatban az említett probléma nagyon is létezik.
A Muaythai a királyi testőrség kiváltsága volt a régi időkben. Kiegészítő eleme volt a fegyveres harcmodornak. Nem sportnak lett kitalálva, ha nem háborúkban vívott csatákra.
Furcsállom kérdésedet hiszen ezt már sok évvel ezelőtt is sokszor leírtam.
Nem mindenkinek szempont, hogy utcai verekedesben mennyire hasznalhato az edzesen megszerzett technikai tudasa. Nekem peldaul egyaltalan nem volt szempont, amikor elkezdtem kendozni.
Hat ha valami merheto, az a kendotudas. Itt nincs duma, meg danok meg oklevelek, es emiatt megkovetelt, tisztelet. Minden kendos minden edzesen bizonyitja a kendotudasat, es ez igaz a kezdo vivoktol a legmagasabb szintu mesterekig mindenkire. Nincsenek kover, hangosan tizig szamolo "mesterek", akik alig tudnak jarni a nagy tulsulytol es rendszeres idokozonkent, levelezon "vizsgazva" kapjak a kovetkezo danfokozatot.
Nem megyek bele a másolós-válaszolós dologba, megfigyelésem szerint 2 riposzton belül már semmi köze nincs a vitának az eredeti felvetéshez. Leirtam a véleményem.
Annyit csendben megjegyeznék, kicsit fűzve a próbáljuk megérteni mire gondol a másik, ne faszt méregessünk gondolatomhoz, sehol nem irtam "seal közelharcot".
Látod ez a baj veled. Azt hiszed,hogy ez a téma. Nem faszméregetés folyik, hogy ez a jobb stílus, vagy az, meg csak nem is kerdojelezte meg senki, hogy nem hasznos a harcban a fegyver. Mindannyian tanultunk szerintem fegyverforgatást, csak van akinek sikerült felnőnie. Nem a kendoddal van a baj, nem azzal, hogy szereted, és sok időt aldoztál rá, egyszerűen csak ráhúzol olyan tartalmakat amik nem a kendo mellett szólnak, hanem általuk ragaszthatod magadra a felsőbbrendű harcmuvesz titulust, miközben a tényleges, mérhető tudással rendelkező emberek pusztán küzdő sportolók. És igen, kendos háttérrel ez nettó pofátlanság, mert idejétmúlt tudás. Jó, meg érdekes, de idejétmúlt.
Latom, megjottel, es megjelentek a minuszok az osszes hozzaszolasom mellett. Tekintet nelkul a temajara vagy hangvetelere. Es meg en vagyok fotelhuszar... :-)
Még egy hozzászólás a témához: vajon mennyire releváns a "seal közelharc" mint "rendszer" amikor köztudott, hogy elenyésző azon esetek száma, amikor a katona közvetlen pusztakezes
vagy hidegfegyveres harcba keveredik az ellenséggel. Akkor már sokkal inkább a rendőr/börtönőr/kidobó tekinthető ilyen szempontból mércének..
Mi a különbség a muay thai, meg a kendo között? De lehetnek karate, kung-fu, HEMA, mittudoménmi is, nem stílusspecifikus az eszmefuttatás.
- mindkettő szabályokkal korlátozza a lehetőségek tárházát
- mindkettő szervezett keretek között szimulálja az ember-ember elleni küzdelem egy adott szegmensét
- mindkettő korlátozza a találati felületeket és az ellenfél eltalálásának módját
- mindkettőt lehet versenyorientáltan űzni
- mindkettőt lehet személyiségfejlesztő módon, a saját határaid feszegetésének céljával űzni
- mindkettő használ védőfelszerelést
- egyikben sem megengedett a gyilkolás
- egyikben sem megengedett az ellenfél szándékos, a szabályokon és a verseny célján túlmutató roncsolása
A valóság absztrakciójában van eltérés, pl az egyik bogut használ, a másik meg kesztyűt. Az egyikben több a megkötés, a másikban kevesebb. De mindkettő egy absztrakció.
Ha elfogadjuk a lenti gondolatmenetet, akkor a harcra pont úgy nem való egyik sem. A kendo kendo szabályok szerinti küzdelemre való, a muaythai meg muaythai szabályok szerinti küzdelemre.
A sokszor hangoztatott "Az utca" nevű játék esetében meg annyi a különbség, hogy az egyiknél a pozitív transzfer lehetősége alacsonyabb, mint a másiknál a gyakorlati alkalmazhatóság szempontjából.
Innentől kezdve az egyetlen logikusan levezethető eltérés a KS és a HM között az az, hogy az illető mit akar kihozni belőle. Mert anélkül mindkettő csak egy mozgásforma.
Ha harcművészetről beszélünk, a seal harcművészet, itt jelesül Marcinko közeliti meg ezt a legjobban.
Bárhogy fáj ez Dezsőkének, akinek a riposztja igen harmatos, nem is veszem figyelembe.
Mert a háborút nehéz túldobni harc témában.
( Gyilkos...lol. Talán a szamurájok kardtechnikája, amiből a kendo kifejlődött(?)nem gyilkolás lett volna.)
Ha azt mondjuk, ma szimulálni van lehetőség, akkor a Muay Thai sokkal inkább megközeliti ezt az ideát, mint a legtöbb ún. harcművészet.
Mert ütik vágják egymást, a lehetőség szerint a legszabadabban.
Technikai értelemben meg nonszensz azt mondani, hogy a Muay Thai nem "harcművészet" hanem "csak" küzdősport. Minden benne van, ami más stilusban.
( Csak
Rozumis ?
De ez az én véleményem, nyilván nem kell egyetérteni, de feleslegesen kötekedni se kell.
Tudom, hogy nem mindig világos amit irok, talán az én hibám, se harcművész nem vagyok, se szépiró. Próbáljuk meg megérteni mire gondol a másik, ne kiragadni egy egy részt, ferditeni, ahogy szokás lett itt.
Musashi halalosnak indulo (esetleg nagy szintkulonbseg eseten halal nelkuli) parbajokban, valamint csatakban gondolkodott, Yagju szinten. Ma nem igy gondolkodunk, valtozott a vilag, illetve civilek vagyunk, nem katonak.
Harcmuvesz? Szerintem inkabb gyilkologep. Szerinted melyik edzesen fer bele egy olyan merkozes, ahol a gyors gyilkolas a cel, es a kimenetel halalos? Szerintem beteg dolog vele peldalozni. O egy katona. Aki ma civil harcmuveszetet vagy kuzdosportot muvel, az nem viselkedhet katonakent, ahol az ellenfele az ellensege, akit meg kell olni.
Azért harcművész mert 30 év alatt a Mekong deltájától a libiai kiképzőtáborokig tökélyre fejlesztette a seal harcművészetet. Harcban. Úgy értem, szabályok nélküli, mocskos háborúban.
Aki szerint nem harcművész...lol.
Mondjuk az igaz, viszonylag kevés taoista meg zen buziságot kevert a rendszerébe.
Nem igazán látom, hogy Marcinko pontosan miért is nevezhető harcművésznek, a szó klasszikus értelmében.
Egyrészt én nem tudom mi a klasszikus értelemben vett harcművészet.
Ha a topikról tájékozódnék, azt mondanám valamiféle önfelszopó attitűd lehet, tökélyre fejlesztve :P
VSZ ő egy magasan képzet katona a maga különleges szakterületén.
Ami a harc. Nem csapdosás bambuszbottal, gi suhogtatás, de még csak nem is a gyere ki a hóra dolog.
Vitatkoztok itt mi a harcművészet.
A harcművészet csak egy idea.
Nem azonositanám azzal, amit valaki magáról vagy másokról vél.
Megfoghatatlan dolog igazából, de semmiképp sem harci technikák l'art pour l'art "művészi " szinten gyakorlása, harc nélkül. A filozófiai tölteteket meg hagyjuk.
Bármennyire fáj, a küzdősportok ilyen szempontból sokkal inkább harcművészetek.
Technikai szempontból meg (ugye ellenérv, hogy szabályok kötik) a Muay Thainál nem kell nagyobb harcművészet, ugyanis Thaiföldön ringbn is szétverik egymást, plusz gyakorolják a régi Muay Boran technikákat is.
Legalábbis videókon igy látom, nem voltam ott soha.
Ha lettem volna, akkor is inkább a pattayi kurvák p.ját tanulmányozandó.
Ez egy modern ninja[1] tizparancsolatából való, konkrétan The Rogue Warrior's Ten Commandments of SpecWar (Richard Marcinko). Pár további parancsolat, csak a hangulat kedvéért.
"I will treat you all alike - just like shit." "... My ultimate and final Commandment: There Are No Rules - Thou Shalt Win at All Costs."
Nem igazán látom, hogy Marcinko pontosan miért is nevezhető harcművésznek, a szó klasszikus értelmében. VSZ ő egy magasan képzet katona a maga különleges szakterületén.
____________ 1. Teljesen pozitív értelemben használva a szót. Felderítés, behatolás, mindenféle specfeladat elvégzése, lehetőleg sikeres kivonulással lezárva.
Idéznék egy harcművésztől: " Verily, thou art not paid for thy methods, but for thy results, by which meaneth thou shalt kill thine enemy by any means before he killeth you. "
Egyébként az én számomra a küzdősport és a harcművészet közti különbség az, hogy mivel foglalkoznak igazából.
A küzdősport a harcra/vetélkedésre helyezi a hangsúlyt, az eredményességre, természetesen nem azzal a céllal, hogy kinyírják egymást az ellenfelek, így ház biztonsági szabályokkal, előírásokkal, felszereléssel dolgoznak. Egyfajta steril helyzetben, mégha kevésbé sterilben is, mint bizonyos harcművészeti ágak.
A harcművészetnek meg spirituálisabb jellege van, nem is annyira a másik legyőzése a cél, mint a saját fejlődés. A harc szó azért került a művészet elé, mert a jellemfejlesztésre használt technikák a hajdani harcra alapultak, vagy a vetélkedésre (pusztakezes) vagy a fegyverre, amit annó használtak. Harcművészetben is van persze a másikkal való versenyzés, de talán kevésbé hangsúlyos az eszmeiség szempontjából.
Az eredményesség úgymond, ha a harci értéket nézzük, csekélyebb, mint a küzdősportoknál, gondoljunk a japán íjászatra vagy az iaido-ra a mai formájában. Más harcművészetek ezeknél eredményesebben harci értéket tekintve.
Egy harcművészeti ág művelőjének is lehet azonban küzdősportoló mentalitása, és egy küzdősportot űző is lehet hozzáállását tekintve már inkább harcművész.
Pl. az már inkább küzdősportolói hozzáállás, hogy :"Ha legyőzöm, akkor nem mindegy, milyen minőségben és finomságban kiviteleztem a technikát?"
A harcművész meg inkább: "Ha nem volt szép/szabályos a technika, akkor nem is arattam győzelmet igazából."
Persze ezek sarkítottak, hiszen azért a harcművész is szeretne győzni, ha már annyit csiszolgat, és a küzdősportoló is szeretne szép megoldásokkal operálni. Csak a hangsúly tolódik valamilyen irányba.
Eredményesség szempontjából nyilván a küzdősportolói a gyümölcsözőbb, ha egy csatatéren igyekszel valahogy életben maradni. Viszont ha te eredményességnek azt tekinted, hogyan fejlődsz, akkor az utóbbi hozzáállás kell.
De ez a kétfajta hozzáállás megjelenik szerintem mind a küzdősport, mind a hm. világában. Pl. egy kendós is folyamodhat kevésbé elegáns, de még szabályos megoldásokhoz, és tekintheti célnak a minél több győzelmet ilyen megoldásokkal, ahelyett, hogy a szebb technikákat próbálná minél többet gyakorolni. Akkor hiába nevezik harcművészetnek, amit csinál, inkább küzdősportoló, nem?
Meg egy küzdősportoló is helyezhet nagy hangsúlyt a technikai kivitelezések pontosságára, szépségére.
Asszem, talán pont dezsoKE volt, akit kérdeztek egyszer arról, hogy mi lenne a véleménye, ha kiderülne, hogy mondjuk Musashi nem a legszabályosabban fogta a kardot, merthogy az eredményességéhez kétség sem fér, mire ő, hogy akkor fel lehetne tenni a kérdést, mennyivel lehetett volna még jobb, ha nem baseball-ütőként kezelte volna a kardot, de hogy ő nem hiszi, hogy akként kezelte volna.
Ez csak úgy megmaradt, a baseball-ütő hasonlat miatt. Vizuális alkatként elképzeltem a jelenetet. :D
Ha esetleg vennéd a fáradtságot, és elolvasnád azt a fél oldalas leírást, amit írtam, akkor megköszönném. Aztán folytatjuk. Teljesen feleslegesen pörgeted magad fel, igyál inkább egy kis zöld teát, attól megnyugszol...
Nem, dehogy. Te, mint friss Tai Ji rajongó, kérlek mond el, mit értettem meg, jó? :-) Inkább hagyd, nem érdekes. Én már csak ilyen primitív vagyok. Mint KHRU mester...
Milyen szép is az, hogy egy "te színvonalú" emberke minősíti technikailag Semmy Schilt-et. Komolyan, nem akarlak megbántani, de beszarás vagy... :-)
Ki a paripaph@lloszt érdekel, miylen szépen rúgta a mit tudom én milyen gerit??? Lerúgta vele az ellenfelet? Igen. Megnyerte a világbajnokságot? Igen. Többször is? Igen. Végigverte a világot? Igen.
Tudod, ha egyszer is álltál volna olyan ember előtt, akinek egyetlen célja az, hogy Téged kiüssön - és most csak a ringről beszéljünk -, akkor már rég elfelejtetted volna ezt a sok marhaságot a szép, tiszta, szórakoztató és művészi technikákról...
És csak csendesen jegyezném meg: ha tényleg elhisszük ezt a nettó baromságot, hogy a harcművész attól az, mert kifinomultabb, szinte már művészet amit csinál, ellentétben az egyszerű, erőn alapuló, "primitív", DE EREDMÉNYES küzdősportossal, akkor nekem tényleg nem itt a helyem.
Mert hogy minden harci rendszer azért jött létre, HOGY EREDMÉNYES LEGYEN. Nem pedig azért, hogy szép, szinte már mesterien pontos és művészi legyen a mozgása... Addig, amíg nem kap egy kurva nagy pofont egy "primitív" erőszakitól... Ez az egész fórum egy kibaszott vicc, srácok! :-)
"fizikai képességek erősítésével sokkal könyebb eredményeket elérni, mint a magasabb szintű technikai/taktikai megoldások begyakorlásával"
Na igen.
Remelem nem tenyerelek bele semmilyen kakaba, de nalam pont ebbe a kategoriaba tartoznak az olyan emberek, akik elertek egy nagy eredmenyt, de halal "unalmasan" es nem feltetlenul a technikai felkeszultseguk miatt lettek azok. Peldaul Nyilkolaj Valuev nehezsulyu bokszolo WBA bajnok. Bazimagas, neandervolgyi olyan kemeny fejjel, mint egy ullo, viszont a technikai repertoarja olyan "semmilyen".
Vagy a masik ilyen "kedvencem" Semmy Schilt.
Persze nem vonom ketsegbe az altaluk belefektetett munkat, de nalam ok pont azok voltak, akiknel a magasabb szintu technikai megoldasok valahogy hianyoztak.
leirom a velemenyemet, hogy miert kulonboztetem meg a HM-et es KS-t. Orulok, hogy masok is hozzaszolnak a temahoz.
"A véleményem az, hogy nagyjából ez utóbbi embert lehet harcművésznek, vagy harcművészetet gyakorlónak nevezni, aki nem azért gyakorol csak, hogy legyőzze xy-t, hanem azért, hogy saját magán túllépve mindig jobb legyen abban, amit csinál, magas szintű jártasságot szerezzen abban a küzdőrendszerben, amit csinál."
Ezzel nagyjabol egyetertek, de hadd kezdjem az elejerol, peldanak hozva a muay thait (pusztakezes) es a kendot (fegyveres).
Kuzdosportnak nevezem azt, ahol egyreszt cel a versenyszabalyok szerinti gyozelem, ami szerintem a kevesbe fontos kulonbseg. A nagyobb kulonbseg a hogyan. Kuzdosportokban jellemzo az amortizacio. Nem jelzem be a talalatot, hanem beviszem. Beviszem egy kesztyuben, hogy ne legyen kiutes az elso talalatra. Miert ne legyen? Ugye sport, tehat vigyazunk mindkettonk testi epsegere. Vagy megsem? Kuzdosportban tiltjak az izuletek tamadasat, csak a sokkal jobban kontrollalhato feszites engedelyezett. Nem kemenyitheto helyek kizarva (szem, torok, lagyek), hatulrol nem szabad tamadni pl. a tarkot, max fojtani, ami kontrollalhato. Eddig a vigyazas. Mivel kesztyuben tompulnak az okol, ezert dramaian lecsokkentek azok a modok (technikak, tamadott feluletek es a modok), hogy egyertelmuen lehessen gyozni gyorsan. Legtobbszor lassan kell gyozni. Lerugni a combjat, szetverni a karjat, oldalat, hasat, ha sikerul, akkor a fejet. Rengeteg technika ellove, nagyon sok talal is, megsem gyoz. Szerencses esetben beakad egy a nagyon keves engedelyezett kiutesi lehetosegbol (talalati felulet + technika/mod). Lehet gyozni kiutes nelkul. Lehet gyozni, hogy jobban birja valaki az amortizaciot (felkemenyites, allokepesseg). Lehet gyozni, hogy ut/vag, es remenykedik a KO-ban, de legalabbis felverezni a szemhejat, hogy ne tudja folytatni a vertol.
Harcmuveszetnek nevezem azt, ahol egy kuzdelmet nehez rendesen, a koncepcio szerint lefolytatni. Itt jelezve vagy vigyazva, de a gyors, hatekony modszerek megmaradnak. Fokuszban vannak, az ember merlegel, hasznalja, szamitasba veszi. Irtam tobbszor peldanak: ha nem szabad lagyekra tamadni, kinyitjak. Ha szabad, akkor nem. Ha tudom, hogy szabad, de nem fog, mert veszelyes lehet, akkor sem hagyom nyitva. Ha benne van a pakliban a terd taposasa, akkor egyreszt fenyegetek vele, es ha lehet, taposok. Es nagyon figyelek, hogy ne kapjak, mert egy jo oldaliranyu taposas kinyirja az allasomat. Igy atolvasva nem jon at jol, amit irni akarok. Nem a masik megverese a cel, sok meneten keresztul amortizalva. Ha egy-ket tamadasom nem donti el a kuzdelmet, nagy esellyel donti el az ellenfelem. Nehez, de inkabb lehetetlen megcsinalni a serulesveszely miatt. A jelzesek miatt fals lehet a dolog, hogy valoban sikerult volna vagy nem. Es mellette lehet a technikakat toresgyakorlatokkal sterilen tesztelni.
A kendo igyekszik HM maradni, de a legjobb szimulaciot nyujtani. Biztonsagos fegyver, megfelelo vedelem, viszont korlatozott talalati feluletek. A jo talalatot elismeri vegzetesnek, es ott megall. Nincs amortizacio (max. allokepessegi, szellemi vagy lelki). Nem az erosebb talalat donti el a meccset, mivel egy kard nem tud meg jobban levagni egy csuklot mondjuk. A belemenos, csapkodos roham nagyon ritkan sikeres. Egy pillanat, egy villanas eldontheti a meccset. Emiatt a technikai oldal mellett nagy hangsulyt kap a tavolsag, ritmus, idozites. Egyre fontosabb magasabb szinten a fizikai es pszichikai nyomas, a masik olvasasa, kesobb nyomasa, kesobb iranyitasa.
Szerintem nagyon mas. Nem tudom, mi a velemenyed Tony Jaa-rol, de engedd meg, hogy muaythai-laikuskent ot hozzam peldanak. A filmjeiben a muaythai-t HM-kent muveli. Szerintem. Ramenos, hatekony, nem korlatozza a technikait, habar sok helyzetet erobol old meg.
Egyelore ennyi. Sok finomitasra szorul, de kezdetnek talan megkapargatja a felszint.
Tőlem miért kérdezed? A linken nem az én cikkem van.
De a véleményemet elég egyszerűen összefoglalható: nem a stílustól függ, hogy HM vagy KS, hanem az egyéntől. Az egyén hozzáállása nélkül bármely stílus (muaythai, kungfu, kendo mittudomén) csak egy mozgásrendszer.
Teljesen egyetértek. Még annyival egészíteném ki, hogy sokszor egyszerűen arról van szó, hogy a fizikai képességek erősítésével sokkal könyebb eredményeket elérni,
mint a magasabb szintű technikai/taktikai megoldások begyakorlásával. Sőt, sokan egyszerűen alkalmatlanok akár erre, akár arra, pl. nem nagyon van taktikai érzékük, nem
tudnak váltani küzdelem közben, mások pedig dojo küzdelemben (vívásban, stb.) bárkit legyőznek, de amikor tétmeccs van, akkor nem tudnak közel sem úgy teljesíteni.
OFF De ez nem csak itt van így. Ez egyszerűen emberi jellemző. Az iparban munkára is vagy olyat találunk aki gondolkozni tud, művészkedik stb , vagy olyat aki jó melós, de tök pontos műveleti utasításokat kíván. A kettő együtt nem nagyon megy. Már olyan régóta nézem ezt a kettősséget, hogy kénytelen voltam beletörődni, aztán elfogadni.
Dezsoke szerintem a teljesitmény és/vagy minőség örökös problémájára utal amikor hm és ks közt különbséget tesz. A sportolóknál kicsit fontosabb a teljesitmény (erő, állóképesség stb) mint a tiszta mozgás, a hm-ben ezek nem annyira hangsúlyosak, ott inkább a minél tisztább mozgás a cél.
Ezt a hogy is mondjam, "egyszerű" gyakorló úgy forditja le magának hogy ő sportolni jött úgyhogy erős meg kemény, aki nem, az szar. Aki meg szintén "egyszerű" lélek és hm-ezik, annak meg ugye mindenki aki nem annyira tiszta mozgású (ellenben kemény) az izomagy sportoló stb.
Ergo, aki tiszta mozgást és erőt-keménységet is akar oktatni, no hogy is mondjam, a minőségi full-kontakt nem dúskál az emberekben, úgy kell lasszóval fogni. Egyszerűen a különböző felfogások miatt.
Teljesen igazad van. Párszor megtettem. Utána pedig mindig szólt valamelyik tanítvány vagy barát, hogy fotelszamurájunk már megint belekeverte iskolámat valami témába...
Én hálás vagyok minden olyan legális, ingyenes tartalomért, amit sok munkával állit össze a készitője, pusztán azért mert rajong a dologért.
Úgyhogy köszi a melót, én minden részt el is mentettem magamnak a vinyómra, mint valami mókus :) Ez a Wudang hegység felugrott a bakancslistámra. Nem úgy néz ki hogy összejön, de ha lista, tegyünk rá nagy dolgokat. :)
Az én véleményem: nem igazán lehet definiálni a harcművészetet és a küzdősportot, éppen ezért, én nem is szeretem használni.
A történet a következő szerintem: ha a világon bármely kultúrát nézünk, mindenhol megtalálhatunk egy korszaknak megfelelő katonai kiképzési anyagot. Ez fizikai felkészítésből (gimnasztikai gyakorlatok, súlyemelés, úszás, küzdelmi gyakorlatok, stb.), közelharc technikákból, oldalfegyverrel (kard-szablya variációk, esetleg kard és pajzs) formációban használatos fegyverrel (lándzsa, alabárd, stb.) lőfegyverrel (íj, nyílpuska, különböző lőporral működő puskák, stb.) használatának ismeretéből, taktikai ismeretekből, formáció tartási ismeretekből állt. Akik tudtak lovagolni, azoknál még bejött a lóval való munka, lóról történő harc, és ennek taktikája annak megfelelően, hogy könnyűlovasokról (pl. sztyeppei népek) vagy nehézlovasokról beszélünk.
Ezt volt eredetileg az, amit magyarra fordítva harc(i) művészetnek nevezünk, eredendően katonai jártasságot jelentett.
Emellett volt egy "sport" vonal is, ahol az egyes részterületekből küzdelmi gyakorlatokat, versenyeket rendeztek. Ez megfelel a birkózó versenyeknek (ez azért jó, mert kicsi a sérülés valószínűsége), vívó versenyek, célbalövés versenyek, különböző dolgok karddal történő átvágása (pl. lóról citrom vágás, ami egy ember tenyerén van) - un. sword feat-ek -, bárminek, amiből össze lehet mérni az ügyességet, anélkül, hogy meg kellene ölni a másikat. De simán ide tartozik a futóverseny, vagy mondjuk az úszás is. Ez nagyon jó képességfejlesztő gyakorlat, növeli a stressztűrő képességet (aki volt versenyen, tudja, hogy a megtanultak mekkora részét tudja stresszhelyzetben alkalmazni), javítja a csapatszellemet, csapatkohéziót.
Sokszor előfordult, hogy a különböző versenyszámok önálló, civil sportággá alakultak, azáltal, hogy sokszor elhagyták a katonai jelleget, illetve népi szórakozássá alakultak. Ez valószínűleg nem egy direkt irányvonal (katonai->civil) hanem inkább egy szimbiózis, volt, amit a katonság épített be a civil tudásból (pl. úszástudás, bizonyos birkózási rendszerek), volt, ami viszont a katonai vonalról jöhetett át a civil életre (pl. sportvívás). Ehhez még kapcsolódik az önvédelmi gyakorlás is, hiszen azokat a technikákat, amiket megtanult a katona, amikor visszatért a civil életbe, nem felejtette el, viszont jó eséllyel megosztotta a falubeliekkel, akinek így nőhetett az önvédelmi képessége. Ne feledjük, hogy ezekben a korokban a rablóbandák léte állandó problémát okozott (nálunk betyár néven futottak ezek a jómadarak).
Hogy a dolgot tovább cifrázzuk, ahogy a hidegfegyverek mentek a kukába (mert hiába jó Musashi karddal, bármelyik afgán parasztgyerek rommálövi egy puskával) ezekből a régi katonai ismeretekből hagyományőrzés lett. A fegyverrel történő gyakorlás már nem elsősorban az önvédelem, vagy katonai jártasság egy részének megszerzését jelentette, hanem a sportszerű vetélkedés, és/vagy az önfejlesztés
útját: rendszeresen gyakorlok valamit, amire odafigyelek, amit próbálok mindig jobban, hatékonyabban csinálni. Ezen odafigyelés, és rendszeres gyakorlás által - hogy most mennyire, az megint egy külön történet - megváltozik az ember.
A véleményem az, hogy nagyjából ez utóbbi embert lehet harcművésznek, vagy harcművészetet gyakorlónak nevezni, aki nem azért gyakorol csak, hogy legyőzze xy-t, hanem azért, hogy saját magán túllépve mindig jobb legyen abban, amit csinál, magas szintű jártasságot szerezzen abban a küzdőrendszerben, amit csinál.
A filmet még nem láttam de megfogom nézni. A cikk alapján viszont azt mondom nagyon nagy kár, hogy ilyet forgattak belőle. Sajnálatos, hogy sok minden rátelepedett Kassai harcművészetére. A könyvét többször olvastam. Mindenkinek ajánlom, nagyon jó.
"A harcművészetekben már jóval korábban megjelent az igény, hogy a fegyverforgatás gyakorlatában való elmélyülés révén formálják az ember jellemét a távol-keleti közelharc rendszerek valójában ekkortól tekinthetők művészeteknek. A hagyományos harcművészet azonban jóval tovább lép, amikor iskolai tantárggyá alakítja az ősi stílusok anyagát."
Japánban pont erről szóltak a viták 1880-1910 között. Legyen kötelező oktatási tárgy a kendó? Jó lesz-e? Nem lesznek-e túl agresszívak tőle az iskolások?
"Mindez gyökeres szemléletváltozást jelentett, hiszen a hajdan az uralkodó osztály hatalmát biztosító tudás az ország gazdasági felemelkedésének, és a japán kulturális kapcsolatok megerősítésének eszközévé vált."
Nem beszélve a nemzeti öntudat fejlesztéséről, valamint arról, hogy az akkori elméleti szakemberek a "szamurájságban" vélték felfedezni a "japánság" kivonatát. Egy katonai kaszt jellemvonásait kiterjesztették az egész népre.
"Nagyon unom a Veled való "beszélgetést", de mivel folyamatosan piszkálsz, kénytelen vagyok válaszolni Neked. Időm drága és véges, ezért röviden:"
Tisztelettel bocsánat, hogy beleugatok. Ott a nick letiltása gomb. Egy kattintás és nem látod a hsz.-eit. Ha meg igen és válaszolsz és vitázol, akkor ne tessék csodálkozni, hogy megy az értékes időd. ;)
Térdre kényszerítettük, akinek térde volt, fejet hajtattunk azokkal, akiknek feje volt. (...) Nekem hódol minden nép
Kár, hogy keverednek az ázsiai és az európai hunok. Az európai hunokkal kapcsolatban pedig illene emlékezni a catalaunumi csatára (451). Pont akkor nem "hódolt minden nép". ;-)
"Ne ertsd felre, nem vedem a kungfut, hanem vedd eszre, hogy a hozzaallasod es gondolkodasod teljesen atvette a muay thai szemleletet es gondolkodast. Ez persze nem baj, csak ebben az esetben talan a kuzdosportok topikon kellene ehhez a hozzaallashoz es gondolkodashoz kozelebb eso topiktarsakat es temakat keresned..."
Erre nagyon kíváncsi vagyok! Fejtsd már ki kérlek! Mi az a Muay Thai szemlélet? Mi a harcművészet? Mitől harcművészet egy stílus? Mitől küzdősport? Mi a különbség? Köszi!
A képek sajnos nem sajátok. Különböző stock fotó oldalak gyűjteményeiből valók.
A tavaszi és az őszi számok kimaradtak, helyette lett egy nyári és egy téli dupla szám. Az állandó rovatokból nem szoktam kettőt belerakni, így ez nem ténylegesen a duplája terjedelemben, inkább csak olyan negyedével, harmadával szokott hosszabb lenni.
Az "állandó stáb" mindössze két ember, így amikor közbejön valami, mint most ősszel a Lo Man Kam mester szemináriuma, aztán Maci egy hónapos tajvani távolléte, akkor nem mindig tudom a tartalmat összehozni.
Mindig is gond volt, hogy találjunk olyanokat, akik értenek a szakterületükhöz, tudnak róla írni, s hajlandóak is... A tavaszi szám is azért maradt el, mert aki a stílusismertetőt írta volna, folyamatosan húzta az időt, majd mikor már bőven meg kellett volna jelennünk, a sokadik telefonhívásra annyit tudott mondani, hogy: "Bocsi, mégsem lesz cikk..."
Nagyon unom a Veled való "beszélgetést", de mivel folyamatosan piszkálsz, kénytelen vagyok válaszolni Neked. Időm drága és véges, ezért röviden:
- nem ismersz, tehát azt sem ítélheted meg, milyen kungfus vagyok és mit gondolok a kungfuról.
- én még most is szerény és elhivatott vagyok. Csak mellette őszinte és - már - önkritikus. Veled ellentétben...
- köszönöm, hogy megmondod nekem, milyen vagyok, de nagyon tévedsz.
- most is saját pénzemből tartom fent az iskolát, sőt a saját pénzemet teszem bele a szemináriumokba is.
- nincs hiányzó láncszem. A kínaiak elkurvultak, mert meglátták a nagy lehetőséget a sok hülye nyugatiban, akik pénzért vevők voltak a sok ázsiai, egzotikus bullshitre. Csodavárás, a megszokottól eltérő. Ezért lehet még ma is qi gong tanfolyamokat csinálni, vagy akupunktúrával kezelni, habár mindkettő NETTÓ kamu, hazugság.
- szeretném, ha megmutatnád konkrétan, melyik hozzászólásomban írtam olyat: minden szar, ami nem Muay Thai!!!
- NINCS OLYAN, HOGY EGY STÍLUS VAGY RENDSZER SZEMLÉLETE. Olyan van kis barátom: harc... Ezt Te nem ismered.
- TEHÁT: NEM A KUNGFU A SZAR, HANEM AZOK AZ EMBEREK, AKIK KORCCSÁ TETTÉK!!!
- a kungfuból nem technikák hiányoznak. És a Muay Thai-ban nem a legjobbak a technikák. Egy dolog fontos: a Mauy Thai és még néhány rendszer MÉG ARRÓL SZÓL, AMIRE KITALÁLTÁK. És mi nem a technikákat vesszük át - néhány térd és könyöktechnika kivételével -, hanem az edzésmódszereket, küzdőszellemet.
- amíg nem érted, hogy nincs olyan: külön harcművészet és küzdősport, addig soha nem is fogod megérteni, miről szól ez az egész. Te vagy az álmodozó...
Tehát hagyd abba a személyem analizálását, inkább olvasgasd figyelmesebben amiket írok. Gyakorolj önkritikát, nézz magadba és csendben, kis szobád mélyén legalább magadhoz légy őszinte, amikor arra gondolsz, mennyit ér az, amit gyakorolsz, ha igazán kellene használnod.
En ertem, hidd el. Az orrunk elott zajlott a dolog. Amikor regisztraltal ide az elozo nickeden, elkotelezett kungfus voltal. Szereny, elhivatott, szimpatikus. Mindent megtettel, hogy ide tudd hivni a kinai oktatokat. Utana jott a csalodasod, es vegul a muay thaiban talaltad meg a hianyzo lancszemet. Ez is szimpatikus lepes volt, nem mellesleg bator. Azok miatt a dolgok miatt, amiket most leirtal.
Ami nem szimpatikus, hogy a muay thai gyakorlasod kezdete ota neked minden szar, ami nem muay thai. Amit nem veszel eszre, hogy mennyire gyokeres volt a valtas. Nem lehet osszehasonlitani a kettot. Persze vannak szempontok, amik alapjan egyertelmu a kulonbseg, de ezek szerintem foleg a muay thai szempontjai. Ne ertsd felre, nem vedem a kungfut, hanem vedd eszre, hogy a hozzaallasod es gondolkodasod teljesen atvette a muay thai szemleletet es gondolkodast. Ez persze nem baj, csak ebben az esetben talan a kuzdosportok topikon kellene ehhez a hozzaallashoz es gondolkodashoz kozelebb eso topiktarsakat es temakat keresned... Itt sok az idealista almodozo, amilyen te is voltal regen.
Addig, amíg arctalan fórum troll vagy, addig mondhatsz magadról bármit, egy szavadat sem hiszem el. És tudod miért? Azért, mert ha BÁRMIT is csinálnál FELVÁLLALHATÓ MÓDON ÉS SZÍNVONALON, akkor már régen elárultad volna, hogy ki vagy és mit gyakorolsz.
Mivel egy arctalan senki vagy még mindig, aki bármit mondhat ellenőrizhetetlenül, ezért mind az én szememben, mind pedig az itteniek nagy többségének a szemében Te nem edzel semmit.
Az, hogy én a te szemedben hová zuhantam, annyira érdekel, mint malacot a szaxofon. Eddig is megvoltam a tiszteleted nélkül. Megkérlek arra is, hogy ne sértegesd KHRU mestert azzal, ahogy iskolámat nevezed. Tény, hogy ha 30 évvel ezelőtt tudom, hogy - még igazi kínai mesterektől tanulva is - mekkora bullshit-ekkel fogok találkozni, százszor inkább választom a Muay Thai-t. De szerencsére van egy barátunk, KHRU, aki nem lenézi a kungfut, hanem segít, hogy kiköszörüljük a hibáinkat. Ettől nem lettünk Muay Thai iskola, csak bevalljuk magunknak azokat a tévedéseket, amiket más kungfu iskolák nem mernek. Az a néhány pedig, aki meri, az áruló... :-)
Úgyhogy, ha megengeded, akkor igen cizelláltan had informáljalak: le vagy szarva a véleményeddel együtt.
Te mibol gondolod, hogy nem edzek? Mibol gondolod, hogy ha nem akarok a te stilusodban mozogni veled, akkor fotelharcos vagyok? Egyebkent egy kungfu format sem ismerek. Na jo, a pekingi 24-est igen.
Amit irsz a tiszteletrol, az koszono viszonyban sincs az itteni megnyilvanulasaiddal. Amiota Magyar Muaythai Egyetem lettel, tobb emeletet zuhantal a szememben.
Ehhez még hozzájön az oktató esetében az, hogy első találkozáskor egyet tudsz róla biztosan: azt, hogy ő náladnál magasabb szinten sajátított egy egy bizonyos tudást, amire te is törekszel, és ezt készül neked átadni.
Márpedig, ha valamit, hát azt lehet tisztelni, ha valaki kemény munkával elért valamiből egy bizonyos szintre, és segít ebben másokat is.
Ezt a tiszteletet persze méltatlan viselkedéssel el lehet veszíteni idővel, de ez nem jelenti, hogy ne kellene megadni.
Engem amúgy fiatalabbnak szoktak nézni a koromnál, általában gimisnek, és kapásból letegeznek. Ezt sokkal idősebbektől nem is veszem rossz néven, mert alapvetően még a tegezéshez vagyok szokva, de azért érdekesen veszi ki magát, mikor gyakorlaton meg magáznak.
Egyetértek Zsoltival. A tisztelet MINDENKINEK KIJÁR, LEGYEN AZ EMBER VAGY ÁLLAT. Szó nincs arról, hogy ki kell nyalni valaki seggét már az első találkozáskor! De pontosan azért, mert nem tudod, ki áll előtted, az ALAPVETŐ TISZTELETET MEG KELL ADNI. Ez nekem és a Zsoltihoz hasonlóaknak íratlan szabály.
Elmentünk Kedvesem kínai apjával vásárolni, amikor építettük a kungfu iskolát. Még a legpuccosabb burkolóanyag szalonban is letegezték, csak mert alacsony és kínai. Az, hogy 15 évvel volt idősebb, mint az eladó, 2 diplomája volt és 3 nyelven beszélt, az nem számított. Hogy ezeket honnan tudta volna az eladó? Sehonnan! És pont ezért kell az alapvető tiszteletet megadni.
Ha valaki roma, az már csak bűnöző lehet. Pedig rengetek roma BARÁTOM van, akik családapák, dolgoznak. Aki zsidó, annak még a bőre alatt is pénz van? Nem. Mindegy, milyen a bőrszíned, a vallásod. Mindegy, mennyi idős vagy: ember vagy, ismeretlen sorssal.
Ahogy Zsolti írja: a tiszteletet el is lehet játszani 1 perc alatt. Ahogy ezt tette Dezsőke, a fotel szamuráj. És kedves Vuduman! Azok, akik szeretnének kicsit mozogni Dezsőkével, azok NEM MIND GENGSZTEREK!!! Csak olyan emberek, akiket sért az, ahogy ez a srác viselkedik. Tehát hagyjuk a lófejet. Mert ez megint olyan ostoba általánosítás, mint hogy a Muay Thai egyszerű, mint a faék, hogy aki Kempózik-boxol-Muay Thaiozik-, az mind bunkó, kodobó, bűnöző. HOgy aki aikidozik, az nem tud verekedni, aki kungfuzik, az mind csak a Qi-t keringeti...
Online KUNG-FU újság 5. évfolyam 3.-4. szám megjelent!
A tartalomból: Riport: Yip Man nagymester unokaöccse Magyarországon Lo Man Kam a vidám Wing Chun - szubjektív külsős szemmel Qi és Qigong: Kínai meridián masszázs a zuhany alatt Stílusok, mesterek, legendák: Shandong-i Fekete Tigris Kelet fegyverei: Páros mankó Wudang shan Erőszakról és tipusairól Avagy mit kezdjünk vele? A távol-kelet ízei
Online KUNG-FU újság 5. évfolyam 3.-4. szám megjelent!
A tartalomból: Riport: Yip Man nagymester unokaöccse Magyarországon Lo Man Kam a vidám Wing Chun - szubjektív külsős szemmel Qi és Qigong: Kínai meridián masszázs a zuhany alatt Stílusok, mesterek, legendák: Shandong-i Fekete Tigris Kelet fegyverei: Páros mankó Wudang shan Erőszakról és tipusairól Avagy mit kezdjünk vele? A távol-kelet ízei
:D én maximálisan bírom Dezsőkét mindig nagyon higgadtan kezelte hozzászólásokat. Szerintem sosem írtam, hogy bántani akarom :D max ilyen képeket szúrtam be, amikor a vívás eszenciájáról írt:
Ez a vívás egyébként a mai napig megfoghatatlan a számomra, még úgy is, hogy van olyan ismerősöm aki folyamatos oktatásban részesít :DD
Ó viszont a tisztelethez van egy lazán kapcsolódó sztorim, egy nagyon jó barátom épp a kis családot várta, amikor figyelmes lett arra, hogy a hwto harcosai épp bemutatóznak a közelben, majd a bemutató végén a közönség is beállhatott egy kicsit edzeni. ....mit volt mit tenni őt is kérték hogy csatlakozzon, úgy kérték :D
párbeszéd:
cimbora (ártatlan képpel):- és üthetek neked egyenes ütéseket
wt fájter:- persze, persze
cimbora:- de ki tudod védeni
wt fájter:- igen, igen
cimbora:- nem fog fájni?
wt fájter:- hmm (felhúzott szemöldökkel)
cimbora:- jó akkor ütök
ütés, mint egy Rejtő könyvben hwto harcost betakarja mint Moszkvát a hóesés
cimbora:- mégsem védted ki, szerintem hagyd itt ez sz@rt nem ér ez semmit se
...ezután jött a család és abba kellett hagyni a svédtornát.
Köszi a linket, ígérem végigolvasom. A tisztelet témában meg nem egyezik a véleményünk, de ez nem baj. Úgy gondolom, hogy jár mindenkinek, max ha nem érdemes rá, akkor két pillanat alatt játssza el. A szoc érát bevallom nem sírom vissza szép volt, jó volt, de én személy szerint nem bánom hogy elmúlt.
Még valami, alább bírálat érte a kalákában végzett munkát, nézzük ezt meg akkor egy másik megvilágításban. Kicsit messziről indulok. Bizonyára hallottál már Bagdy Emőkéről (http://bagdyemoke.hu/) , a hölgynek van egy kis rendszere a pszichofitness, a rendszer öt témát tárgyal:- kacagj, kocogj, lazíts, érints, segíts. Az altruizmus pszichológiájáról pár gondolatot elmond a következő linkben (a vége felé) https://www.youtube.com/watch?v=0mVaTzWqfCM A segítségnyújtás jó :D
Igazából szerintem ennek a kalákának volt egy nagyon komoly közösségépítő és egészségmegőrző szerepe :DD, ezek voltak azok az alkalmak, amikor az apa együtt dolgozott a fiával stb. stb. Jó értem 90 fokot nem nagyon találtál egy házon, de azt a vakolat eltakarta :D Most mi van? Kalandpark?
A tsuki kendoban torokszuras. Veszelyes lehet. A cikkben egy ilyen megallito szurasrol van szo. Az 1. danos nem mester, hanem kozephalado. Ennyi infoval mar lehet ertelmezni.
De nem is olvasni itt olyat, hogy egy full kontaktos meg akarja keresni Dezsőkét és szét akarja verni a pofáját, mint valami rossz albán maffia filmben :)
Vagy hogy lefikázná (még ha sokszor jogosan is)a másik stilusát :P
Vagy ha igen, akkor gondolom azt azért tisztelettel.
Ami, tekintve azt, hogy itt a környéken sokkal több a keményvonalas maffiozó gyerekek között a full kontaktos, mint a kendós, kicsit olyan "lófejes" tiszteletnek hangzik.
Ne vedd támadásnak, téged maximálisan birlak abból, amit topikokban olvasok tőled évek óta, mégha nem is mindenben értünk egyet.
Mellesleg azt se nagyon vágom, egy általános tiszteletadáshoz, illetve ahhoz, hogy kétségtelenül tiszteletlenebbek mindenkivel a mai fiatalok, mint az én időmben voltak, hogy jön az, hogy a 40- 50 es években kádereket tettek külcspoziiciókba. (Mellesleg ez Kádáréknál erősen változott is).
Szokás szerint átment ez a tisztelet vita is topikos faszméregetésbe :)
( A szaggatott vonal utáni már nem neked szól konkrétan, csak egyszerűen nem vágom, miért rossz dolog az, ha egy idős embernek mondjuk előre köszönök, mégha tudom is hogy egy bunkó, de a szüleim nemzedéke és ismerem gyerekkoromtól. Számtalan ilyen van. Nem őszinte ? Lehet. Lehet, öszintébb lenne lerúgni a fejét.)
Ezek szerint nem csak nekem tűnt fel, hogy egyes "nickek" esetében csak a "nem publikus"
kiírás olvasható.
Azon már meg sem lepődtem, hogy mikor a sárga földig lehányják egyesek a stílust, amit csinálok,
se az általam rendezett edzésre/szemináriumra nem hajlandók eljönni, attól meg egyenesen frász kerülgeti , ha felajánlom, szívesen elmegyek bármikor..Persze itt is csak a nem publikus olvasható a háttérben.
Üdítő változás olyan adatlapot látni, mint a tiéd.
Abban az időben engem ezért a döntésemért semmilyen anyagi/erkölcsi ill egyéb megkülönböztetés nem ért.A pénzemmel, a munkámmal elégedett voltam, se akkor, sem most nem volt, ill nincs kedvem
emberekkel főnökként küzdeni.Ennyi.--
A munkám/egzisztenciám megmaradt, abból továbbra is meg tudtam élni -- nem is akárhogy.
Manapság ilyen esetben holtbiztos "kinyírnak" erkölcsi, anyagi, morális szinten.
f_zsolt: Kismilló helyen ott vagyok, az n+1 oldalon valóban nem töltök ki minden vacak infót, főleg, mivel rendszeresen elfelejtem a jelszavakat meg az egyéb beloggoló infókat, és ez már a harmadik Sch... nick. De a kedvedért beírtam az adatlapba :-)
Egyébként kutatónak definiálom magam, nem küzdősportolónak. www.kardazelet.blogspot.hu ha ennyire érdekel a munkásságom.
Mellesleg próbált meg a vitát értő módon elolvasni. Az egész onnan indult, hogy pusztán a kornak jár-e a tisztelet. Szerintem nem, ellenben az udvariasság mindenkinek jár, kortól függetlenül. A tiszteletet meg ki kell érdemelni, és ez nem korfüggő. De udvariasság =/= tisztelet. Ha te ezt nem így gondolod, és egybevonod a két fogalmat, akkor soha nem fogunk ebben egyetérteni. A szocialista eszmecsere pusztán mellékvágány.
ne haragudj, mivel is foglalkozol? Bemutatkozás nincs, többi paraméter nem publikus.
Ha jól emlékszem suhogtatsz valami karddal az ars ensis -nél vagy valami hasonló helyen?
Az a tapasztalatom, hogy a kontaktsportok gyakorlóinál, ahol valóban megütik és megrúgják egymást a gyakorlók valahogy hamarabb kialakul a kölcsönös tisztelet arhat és az én számomra talán ezért is kézenfekvő ez :D
Ha az írott szabályokat se tartod be, akkor milyen alapon beszélsz az íratlan szabályokról? A normakövetés nem ott kezdődik, hogy te személyesen eldöntöd, hogy ezt okés, ez meg nem.
".Belőlem csak egy egyszerű brig vezetőt akartak csinálni, egy fiatal csapat élére --építőipar--, de mivel rohadtul nem érdekelt a párttagság, meg a vele járó sok sz@rság , mondták, sajna nem megyen."
Nem veszed észre, mit mondasz? Azért nem haladhattál előre egy szakmában, mert nem akartál egy párt tagja lenni. Aki meg előrement, az meg azért haladt a szakmájában, mert beállt kurvának.
Az a baj, és azért vagyunk ott, ahol vagyunk, mert neked, meg millió másik magyarnak ez tök természetes. Annyira természetes, hogy fel sem tűnik, mennyire beteg dolog. Természetes a megalkuvás, a kiskapuzás, a szabályok kreatív "okosba" való kikerülése. Ez megy most is.
:D nem is értem, hogy miért kell a tiszteletet magyarázni. A mi vonatkozásunkban ha megyünk valahová, akkor vagy tanulni, vagy tanítani megyünk. Mindkét esetben alap a tisztelet.
"Amikor eltértél a "normától" akkor komoly bajod lehetett."
:D nyilván amikor Kóbor János 1969 -ben hosszú hajjal elénekelte a "Gyöngyhajú lányt" és a "Petróleum lámpát" akkor rendőrkommandósok futottak fel a színpadra és levágták Kóbor haját, majd vitték a gulagra.
"Ha jól emlékszem pl elvittek sittre, ha nem volt munkád"
a közveszélyes munkakerülést valóban büntették (talán 90 -ig), akár még le is csukhatták érte az embert, de azért szeretném megkérdezni, hogy hány ismerősödet csukták le?
"úgy döntöttél, hogy te mostantól punk vagy, akkor bizony vegzáltak."
Szívesen megosztanám, de szerencsére nem ismertem - közelebbről - a "műintézmény" munkatársai. :-)
Nagy valószínűséggel az itteni törzsközönségnek nem okozna túl nagy meglepetést, ha lehetőségük lenne megismerni a III/III elvtársaknak oktatott dolgokat (feltételezem ökölvívás, cselgáncs, esetleg a szovjet belügyes elvtársaktól átvett harci szambó (bojevoje szambo) lehetett anno az "étlapon").
Változott a világ kétségtelen. Ezen a többe e gyökér többet mernek e megengedni maguknak kérdésen én is gondolkodtam, némi mozis affér után amikor beszélnek és nem hagynak szórakozni...
Amúgy ha már ennyire off a szocccialista időkön való nosztalgiázás legyünk on és beszéljünk csak az első klubokról amiket kínai mandarin konzervről levett betűkkel plakátoltak...:))
Teljesen más jelenségről beszélsz, konkrétan az opportunistákról. Úgy teszel, mintha abban az időszakban nem lett volna - hol keményebb, hol puhább módszerekkel megvalósított - elnyomás.
Inkább olvasd el a könyvet - vagy legalább olvass bele -, látni fogod, hogy mennyi konkrét mocsokságot művelt a III/III. Csoportfőnokség. Vagy ha nagyon nincs erre időd, akkor legalább a wikis szócikket nézd meg.
Pár kiragadott példa: Regnum Marianum pér, Bulányi, a már említett március 15-i megmozdulások "kezelése" (pl. Katona Kálmán börtönbüntetése). Esetleg Bauer Sándor esete.
"Tény azonban, hogy valamiért a "gyökerek" száma manapság feltűnően magas. (?????)Sajnos."
Lehet, hogy regen is ugyanennyi gyoker volt, csak az internetnek koszonhetoen sokkal konnyebb belejuk botlani. Kedvenc "topiktrollunk" peldaul az internetnek koszonhetoen tudja kielni magat... :D
Roppant érdekes, ha valaki észrevette/megfigyelte, hogy az állítólagosan üldözött,
megfigyelt , és megfélemlített közéleti emberek NAGY része már az"átkos" ban is
vezető pozícióban, vagy prominens helyen dolgozott/ lépett fel, / szerepelt.Hogy tette ezt pl pártigazolvány/tagság nélkül.Belőlem csak egy egyszerű brig vezetőt akartak csinálni, egy fiatal csapat élére --építőipar--, de mivel rohadtul nem érdekelt a párttagság, meg a vele járó sok sz@rság , mondták, sajna nem megyen.Viszont igaz, nem is vegzáltak vele többet,
Na most akkor hogy is üldöztek színészeket, írókat, orvosokat, politikusokat AKIK PRAKTIZÁLTAK
AZOKBAN AZ IDŐKBEN IS, HA BRIG VEZETŐ NEM LEHETTÉL KISKÖNYV NÉLKÜL ???
MAGYARÁZZA EL MÁN' VALAKI,......
Egyik kedves szomszédomat is folyton-folyvást üldözték, eközben azonban ezt az akkori MÁV egyik vezérigazgatói székében volt kénytelen elszenvedni.Valszeg én is kibírnám...
Tök elhiszem, hogy anno valaki konkrétan mit érzékelt a rendszer működéséből =/= a rendszer tényleges mivoltával. Csak egy konkrétum: március 15-e alternatív megünneplése az 1970-es evek elején. Hogy mennyire (nem) engedte a hatalom.
Pont mostanság olvasom Tabajdi Gábor, Ungváry Krisztián: Elhallgatott múlt. A pártállam és a belügy (2008). Bőven van benne egyéb téma: "beépülés" az egyházakba stb. Utána mindenki eldöntheti, hogy azok dolgok mennyire definiálhatóak a rendőrállami elnyomás fogalmával.
Ha jól vettem le valami két szuper über kommandós rambo védőfelszerelés nélküli full harcáról lett volna szó, komoly bunyónak indult csak rövidre lett zárva. :) De a szabályoknak megfelelt. :D :D
KB 86 ban a Rákos patak melletti töltésnél rendeztük egy nézeteltérésünket az egyik
haverral.Egy kitétel volt, mivel mindketten bakancsban voltunk, nem lehetett rúgni.
Mikor már mindketten eléggé rendesen véreztünk,ráadásul rajtam hipózott , majdnem fehér farmer volt, megállt egy kockaladás járőr, oszt kiszólt : Ha megvan, hogy ki nyert, akkor haza lehetne húzni...
Ennyivel el volt intézve..
Ez abból az apropóból jutott eszembe, hogy nemrégiben valamelyik hiradón láttam egy nagy hírt, miszerint Egerben , este, két középiskolás srác adott egymásnak két pofont, amit a térfigyelő meg felvett.(Télleg csak kettő volt) Na most garázdaságért feljelentést tettek ellenük, + kiadták rájuk a körözést is asszem...
Röhej..
Egyébiránt az akkori "punk" meg más srácoknak is a zene, meg a cuccok, stb jöttek be.Qvára nem volt senkinek fogalma az egészről...marhultunk.Hagyták.
Attól független a "tuján" szöges/bomber dzsekiben is átadtuk a helyünk, amennyire emlékszem.
Más idők.
Aztán elkezdtem bunyózni, és lenyírattam a hajam.Ennyi.------------------------------------------------
"Ez meg szerintem nem a mester problémája. Neki már megvan a tudás, ha valakinek nem kell, hát nem adja oda."
Itt -szerintem- keveredik két dolog.
A magasan képzett személy, aki valamiben magas tudással rendelkezik, és az oktató, aki ideális esetben szintén magas tudással rendelkezik, de ezt a tudást át is kívánja adni.
Az egyik nem foglalkozik a tudás átadásával, a másik igen.
Tehát ha elmegyek egy edzésre, akkor a célom az legyen, hogy "na gyorsan adja már át a tudását ez a szaki, hogy tudjam forgatni a pallost"?
"Csak azt azért ne feledd, hogy a "szépemlékű" szocializmusban már a hosszú haj is lázadás volt, és a viselkedési normák sokkal alacsonyabb tűrésküszöbbel működtek. Amikor eltértél a "normától" akkor komoly bajod lehetett."
Nem lennék túl boldog, ha a szocializmusban kellene ismét élni. De pl. 1980-ban, volt olyan osztálytársam, aki szakadt farmeben, biztosítótűvel átszúrt füllel járt iskolába. Nem azért nem fejezte be az iskolát, mert ezért vegzálták, hanem mint punk nem volt hajlandó tanulni, mert az a "kispolgári csökevény" megtestesülése volt.
"Ha jól emlékszem pl elvittek sittre, ha nem volt munkád, vagy úgy döntöttél, hogy te mostantól punk vagy, akkor bizony vegzáltak."
Nem azért vittek el sittre mert nem volt munkád. Az mindenkinek lehetett, ha akart dolgozni. Kötelező foglalkoztatás volt. Bementél egy intézménybe, ha volt valami végzettséged, biztos találtak valami munkát. Az más, ha nem akartál dolgozni. Na az volt a KMK (közveszélyes munkakerülés), amit valóban büntettek. De azt is előbb figyelmeztettek, hogy keress munkát, és csak akkor, ha ennek nem tettél eleget.
Azért mert punk voltál, nem igazán vegzáltak. Azért mert nem akart a punk dolgozni, azért vegzálták. Számukra az anarchia volt az ideális állapot, persze ennek valós hátteréről vajmi keveset tudtak (pl. Bakunyin), ebből csak a hatalommal való szembenállást vették ki. Így gyakorlatilag minden ellen lázadtak, amit a rendszerhez kapcsolódott, de azt hiszem ezért a nézetért nem csak a szocializmusban vegzálnák őket.
Ember, milyen elnyomásról beszélsz ?KB 65' után , de főleg 70 től a f@szt sem érdekelte,
milyenre fested a hajad, vagy milyen retek cuccban jársz, vagy mit hallgatsz.
Mond az neked valamit, hogy "Sig Sig Sputnik, vagy Cure? Ne akarj már megríkatni itt senkit az
elnyomással! A Pecsa előtt 84' ben a B TÓTH NYOMTA EZEKNEK A PANK EGGYÜTTESEKNEK a számait, erre
pogóztunk, a rendőr meg ötven méterre tolta a szenyát az arcába a ligetbe, LE SE SZ@RTA, MIT CSINÁLSZ.Olyanról beszélj, amit láttál, wazze...Nekem beszélsz a punk korszakról...besz@rás..
Ja, ha be volt festve a hajad,meg a szemed legfeljebb hülyének néztek a buszon..Édes f@szom....
Meg hogy a kalákába dolgozó melósok tették tönkre az országot....
EMBER!! Szerinted 89' ben kik ültek át "egyik székből" a másikba..A MELÓSOK B@ZZMEG??
Ne akarjá megríkatni...
Azóta eltelt húsz én lassan, még jó, hogy nem az első világháborúra fogjuk azt, ami most van.
Ezek szerint, csak nekem furcsa, hogy 45 ' után nem egészen 10 év alatt ujjáépítették az országot???
Csak azt azért ne feledd, hogy a "szépemlékű" szocializmusban már a hosszú haj is lázadás volt, és a viselkedési normák sokkal alacsonyabb tűrésküszöbbel működtek. Amikor eltértél a "normától" akkor komoly bajod lehetett.
Ha jól emlékszem pl elvittek sittre, ha nem volt munkád, vagy úgy döntöttél, hogy te mostantól punk vagy, akkor bizony vegzáltak.
"Mert amikor valaki odamegy egy edzésre, és nem adja meg a tiszteletet az ottani edzőnek/mesternek, akkor hogyan fog tőle elfogadni bármilyen tanítást"
Ez meg szerintem nem a mester problémája. Neki már megvan a tudás, ha valakinek nem kell, hát nem adja oda. Kivéve persze, ha fizető vendégekre van szakosodva a mester.
Tanítványként az elején nem tisztelni kell a mestert - abból lesz a szekta - hanem az udvariassági szabályokat betartva figyelni rá, hogy lássam, elérhető-e itt a cél, azaz a tudás megszerzése. (mert elvileg ugye ezért mész edzésre) Aztán ha érdemes a tiszteletre, akkor meg is fogja kapni.
A tisztelet az, amikor respektálod valakinek az emberi minőségét. Ez pedig nem a kornak, hanem az embernek jár, amennyiben méltó rá. Vannak nálam évtizedekkel fiatalabbak is, akiket mélységesen tisztelek, mert emberileg olyanok, hogy kiérdemelték.
Az udvariasság meg egy koronként változó viselkedési szabálygyűjtemény, hogy ne essenek az emberek egymás torkának.
A "felficcent a helyére" kitételt meg értem. Kalákának hívták, és a "megoldjuk okosba" világ szerves része. Nincs nincs bejelentés, nincs munkabiztonság, se minőségi előírások betartása, se adó, csak a szabályok tudatos kijátszása "kéz-kezet-mos" alapon. Ennek az öröksége nyomorítja még mindig ezt az országot. Akkor hol is van azoknak a bizonyos normáknak a betartása?
Azért kalkuláld bele ha valaki lemegy egy edzésre abban alapból megvan az érdeklődés, a tanulási vágy. És nyilván nem kell agysebésznek lenni, hogy felmérje nem éppen a legjobb indítás a tiszteletlenség.
Ha pedig valaki (láttam már ilyesmit) mégis annyira hülye, hogy képes ugyanolyan bunkón, tiszteletlenül viselkedni mint ittas erős jános 2 feles után a villamoson joli nénivel azt szerintem elég hamar rádöbbentik, hogy nem célravezető a viselkedése. Az már más kérdés, és ez függ az adott mester, edző pedagógiai képességeitől, ki hogyan teszi ezt.
Senki sem költ hozzá ideológiát. Csak ha valaki leírja, hogy az ilyen cselekedet nem más, mint "trenírozva egy álságos egyen-viselkedésre", az költ hozzá.
Deklarálja az ostobaságát.
Amúgy az egyszerű odafigyelés nem más, mint az erkölcsi nevelés eredménye. És mint minden nevelés, ez is kondicionálás útján alakul ki.
Csak ez a hétköznapokban nem tudatosodik, hiszen olyan korán történt meg a bevésődés, hogy ez belső igényként jelenik meg. Gyakorlatilag a szülői minta elég meghatározó.
Miért érdekes ez egy harcművészeti fórumon?
Mert amikor valaki odamegy egy edzésre, és nem adja meg a tiszteletet az ottani edzőnek/mesternek, akkor hogyan fog tőle elfogadni bármilyen tanítást? Pedig ha bemész egy edzésre, akkor szerintem nincs személyes tapasztalatod az ott oktató tudásáról, emberi tulajdonságairól. Mégis, ha tanulni akarsz, el kell fogadnod, és kénytelen leszel tisztelni, hiszen a tanítás egyik alappillére ez.
Persze, ez a tisztelet elmúlhat ahogy megismered az oktatót, de a megelőlegezett tisztelet nélkül nem működne a világ.
Nem hiszek abban, hogy valaki pusztán a kortól tiszteletreméltó emberré válna, ha korábban sem volt az. Ugyanakkor a több élettapasztalat okán mégis kijár neki egy alapvető tisztelettudás és udvariasság.
Nekem pl. természetes, hogy átadom a helyem a buszon nekik, (a terheseknek és a kisgyerekeseknek is) vagy előreengedem őket az ajtókban. Ha meg az utcán előttem mennek lassabban, szépen kikerülöm, nem fellököm. Ha észrevesz, és magától odébbáll, megköszönöm.
Ezek szerintem alapvető udvariassági dolgok, olyanok, amiket szeretném, ha a nagyszüleimnek is megadnának például. De az a helyzet, hogy mi az egyik barátnőmmel azt is döbbenten néztük a múltkor a buszon, hogy a tizenéves csitri leült az anyja előtt az ülőhelyre, az meg állt a pakkokkal. Nekünk ugyanis eszünkbe sem jutott volna...Ez már mondjuk a szülő iránti nem-tisztelet, hiszen egy szüleim korabeli idegennek azért nem adnám át én sem. Még nem az a korosztály. :)
A régi, viszontagságos időben az idősek iránti tisztelethez hozzájárult az is, hogy feltételezték: az illető tud valamit, hogy ilyen szép kort élt meg.
Ugyanakkor szoktam látni olyan tiniket is, akik tisztelettudóak. Na meg a tiniket mindig, minden korban szidják. :)
Nem, valóban nem volt jobb. Más volt, mások voltak az értékek, egy kicsit(?) ez most eltolódott.
"Bőven 50+ os szüleim vannak tehát meséltek vidám dolgokat azokról a "szép" időkről."
Akkor az érdekes, mert a 70-es évek voltak pont a legendás "legvidámabb barakk" évei....:)
"Ha azt mondjuk hogy az én generációm csak és kizárólag parasztokból áll ( nyilván nem ). Akkor áruljátok már el nekem, hogy kik is nevelték fel ezeket az embereket ?"
A szüleik. És itt van a kutya elásva. Láttam általános iskolás kisfiút, aki az osztálytársnőjéhez odament és a hátán lévő táskánál fogva lerántotta a földre. Miután ez az én lányom volt, megkérdeztem a jó édesanyját, hogy vajon ez helyes viselkedés-e egy fiútól. Nem értette a kérdést, szerinte ez rendben volt. Három fiú testvér van a családban, ők így intézik el a dolgaikat.
Tehát egy nő, aki elvárja a kortárs férfiaktól, hogy engedjék előre egy ajtónál, ha terhes adják át neki a helyet a buszon, úgy neveli a 3 fiát, hogy belefér, ha egy lányt a földre rántanak?
Ezek milyen felnőttek lesznek?
Igen, a mi és a mi utánunk következő generáció cseszte el.
Egyszerű kérdés, nem kell túlragozni. A helyzet a következő:
A járdára felparkolt egy autó (igen, mert megteheti). A fal és az autó között csak egy ember fér el. Szemből egy idős (legyen bő 60-as) férfi veled egyszerre ér oda az autóhoz.
Mit csinálsz?
a. Megállsz. Megadod egy idősebb embernek a tiszteletet, ismeretlenül. Akkor ugye trenírozva egy álságos egyen-viselkedésre.
b. Megindulsz, és átmész. Ha kell az öregen keresztül. Mai korunk fiatalja vagy, így kell ezt csinálni.
c. Megindulsz, az öreg elenged, megvárja amíg átérsz. Ő még trenírozva volt egy álságos egyen-viselkedésre.
d. Az úttest felől megkerülöd az autót. Trenírozva vagy egy álságos egyen-viselkedésre.
Barátom, először is, tudod, mi a nyomor? Amikor háromnaponta eszel, nincs mit felvenni, nincs hol lakni, vagy mivel fűteni.Az nyomor,igen--
Vagy mint az ipari forradalom elején, 12 évesen 10-14 órákat bányában lehúzni, utána fürdési lehetőség nélkül, félig éhesen bebújni egy ótvaros takaró alá, másik négy ember mellé...
Szerény körülmények között, de jól lakottan, megfürödve, tiszta ágyban, saját tetővel a fejed felett maximum tisztes szegénység.
Senki, így én sem állítom, hogy a ti generációtok "kizárólag parasztokból" állna, magam is ismerek nem egy értelmes, tisztelettudó embert.Tény azonban, hogy valamiért a "gyökerek" száma manapság feltűnően magas. (?????)Sajnos.
Abban, hogy bunkók voltak, lesznek egyetértünk.
És? hogy visszatérjünk a harcművészetekre:
Nem az a gond, hogy ha valaki nem gyakorol évtizedekig,, mondjuk csak belekóstol, hanem jelenleg az
, hogy iszonyúan megnőtt azoknak a delikvenseknek a száma, aki három hetet gyakoroltak, de még évek múltán is órákat mesélnek a harcművészeti múltjukról.Bakancslistások.
Élő példa, a kard mellett foglalkozom késsel.Ezt viszont morális okokból nem szívesen tanítom.
Egy ismerősöm nyüstölésére hajlandó voltam foglalkozni vele, de két-három alkalom után. , mivel azért itt van bőven fizikai kontaktus=kék/zöld foltok képében, hisz a gumi tréning kések is viszonylag kemények, meggondolta magát.Ez önmagában persze nem baj.
Az viszont igen, hogy társasági összejövetelen már bőszen kezdte "tanítani" frissen szerzett tudományát.
Csendes megfigyelője vagyok a fórumnak, mivel érdemben nem tudok hozzátenni az itt zajló szakmai beszélgetéseknek. Viszont most egy kicsit megszólítva érzem magam így huszonévesen. Nem, régen nem volt semmivel se jobb a világ. Nem kell túlidealizálni egy korszakot azért mert már nem tudunk vagy nem akarunk emlékezni a nyomorra. Bőven 50+ os szüleim vannak tehát meséltek vidám dolgokat azokról a "szép" időkről.
Semmi támadás csak tegyük fel ezt az elméleti kérdést: Ha azt mondjuk hogy az én generációm csak és kizárólag parasztokból áll ( nyilván nem ). Akkor áruljátok már el nekem, hogy kik is nevelték fel ezeket az embereket ?
Nem kell ujjal mutogatni a másikra azért mert a másik táborba tartozom. Bunkó emberek pedig mindig is voltak. Szintén ritka az az ember aki évtizedekig kitartóan csinál egy HM-et. Ha nem így lenne akkor az ország 15%-a mostanra mesterszinten űzne valamit.
Én nem látom olyan súlyosan a helyzetet, mint ti. Van egy csomó kedves, normális, udvarias ember. Meg van a buta, bunkó parasztból is. Nem tudom, hogy több vagy kevesebb, mint
régen, nem számoltam. Legyen az ember udvarias mindenkivel szemben, legyen az nő, gyerek, idős, fiatal. Ez alapvető igényesség kérdése.
Irjad...vésd azt is mellé, hogy a dőlt betű ált. idézetet jelent.
Azt meg ugye eldönthetem, mivel értek egyet.
Aki nem adja meg a tiszteletet a kornak, az akkor se nyihogjon, amikor 70 évesen belerúg valami kis köcsög. Ez viszont az már én véleményem.
Amúgy meg amit irsz, semmi köze ahhoz, amit a kardos srác irt.
Egy szóval nem mondta, hogy idős ember nem lehet tahó, azt hiszem azt mondja, hogy vannak általános normák, amikhez minden tisztességes embernek tartani kellene magát, ennek meg része, hogy az idősebbeknek megadjuk a tiszteletet.
Vágod ? Nem azt irja, hogy pucsíts be minden vén buzinak a Rudas fürdőben, hanem azt, hogy fiatal emberként előlegezd meg az udvariasságot a nálad idősebbnek. Ugyanis igy kaphatod vissza, feltéve ha ezek a remek mai fiatalok tényleg olyan remekek, öreg korodban.
A kedvencem kimaradt: az orvosi rendelőben hosszú sorban álló egyébként dolgozók elé bepofátlankodó, számot nem húzó, "csak kérdezek valamit" szöveggel jövő munkában megőszült tajparaszt.
Ez nagyon jó példa, felírhatjuk a banyatankos néni mellé, akkor a tök üres buszra könyökösök osztásával "verekedte" fel magát, vagy a másik, bár még nem nyugdíjas, de idősebb nő mellé, aki a nyakunkba nyomta a BKV ellenőrt - mert ugye jegyet venni minek -, vagy azokra a szegény betegségben szenvedő járásképtelen idősekre, akik hirtelen 20 éves fiatalokat megszégyenítő sebességgel pattantak fel, amikor ismerősömet súlyos görcsökkel korházba kisérve az ablaknál próbáltunk kérdezni valamit. Szóval nem, aki idős, az csak megélt egy kort, ha bunkó paraszt volt fiatalkorában, idősebb korára is pont ugyanolyan marad.
Az idősekhez való hozzáállásoddal kapcsolatban, ha majd sikerül, és betöltöd a hatodik, hetedik x et, -- mert ez se mindenkinek jön össze-
gondolj vissza erre, amikor rávágják az orrodra a lengőajtót, vagy bezuhan előtted az ülésbe egy tizenéves suhanc, pedig majd össze sz@rod magad, mert pl már annyira fáj a térded...
Gondoltam, hogy fiatalka lévén fogalmad sincs arról a világról, amiről beszéltem.
Az idősekhez való hozzáállásoddal kapcsolatban, ha majd sikerül, és betöltöd a hatodik, hetedik x et, -- mert ez se mindenkinek jön össze-
gondolj vissza erre, amikor rávágják az orrodra a lengőajtót, vagy bezuhan előtted az ülésbe egy tizenéves suhanc, pedig majd össze sz@rod magad, mert pl már annyira fáj a térded...
Valóban érdekelne, hogy ha minimális tekintélytisztelet sincs benned, akkor mi a véleményed azokról a fiatalokról, akik többségükben sajnos 20-25 évesen pár mázsa sz@ron kívül egyebet még nem tudtak produkálni, azt is természetesen a szüleik v az állam számlájára.
"Ha építkeztél, nem kellett a betongerendához darut hívni, mert érdekes módon" felficcent a helyére"..."
Na most amit ebből sikerült leszűrnöd, pont a mai mentalitást tükrözi.
Itt én arra utaltam, hogy anno voltak emberek, akik egy pár üveg sörért, meg egy tál halászléért egész nap
melóztak a házadon, persze jövő nyáron meg te az övükén..miért is nem csodálkozom, hogy ez nem esett le egyből..
A mai srácok meg azért olyanok, amilyenek, mert nem hogy változnak, hanem nincsenek normák.
Egy 10-14 éves kis tojásseggű fél órát beszél a jogairól, a kötelességeit meg kikéri magának.
Ez a kor hozta magával azt is, hogy az emberek már nem merik az arcukat is adni a véleményük mellé.
Nos, azt hiszem, tényleg eléggé eltértem a topik témájától..
"Furcsa, hogy ez a mondat pont egy harcművészeti oldalon hangzik el."
A korban - én legalábbis - az évtizedek alatt felhalmozott tudást és tapasztalatot, meg az odavezető kemény munkát tartom tiszteletre méltónak. Csak azért, mert valaki megérte a hatodik-hetedik-nyolcadik X-et és közben vegetált, mint egy szobanövény, semmi tiszteletre méltót nem látok, és ismerek nem egy ilyen embert.
A 80-as évekről személyes emlékeim eléggé kezdetlegesek, lévén 10 év alatt voltam bennük végig. Biztos, hogy van akinek az volt az aranykor, de az én személyes környezetem nagy része azóta tudott nyitni a világra.
"Ha építkeztél, nem kellett a betongerendához darut hívni, mert érdekes módon" felficcent a helyére"..."
Ez meg az a mentalitás, ami oda vezetett, ahol most is vagyunk. A "megoldjuk okosba" világához. Nem tartom jó dolognak.
Az meg, hogy a "mai fiatalok" milyenek: hát szerintem csak simán mások. Mások a normák, semmi nem marad állandó. De ez szerintem eléggé messze vezet a topik témájától.
Az éppen hogy csak elmúlt ünnep mámorában küldeném szeretettel ezt a képecskét minden fotel ninjának, klaviatúra harcosnak és azoknak a "műbuddhista" és "divat taoista" "harcművészeknek, akik a nyugalom, a szeretet, a kölcsönös tisztelet és az "utolsó pillanatig megőrzöm a hidegvérem és nem ütök, mert a szó sokszor erősebb, mint a fegyver, blablabla..." mentén gondolja gyakorolni választott stílusát:
"Az a társadalom, ahol ok nélkül KELL tisztelni valakit pusztán a kora végett, az nem tisztelettudó, hanem jól idomított."
Ez is igaz. Csak erről egyedül Te beszéltél. Az idősek tisztelete megelőlegezett, és nem utólag kiérdemelt. Amúgy minden tanult viselkedés idomítás eredménye. Te is idomított vagy, bizonyos szabályokra.
"Normális emberek régen is voltak, most is vannak és lesznek is, és ezek régen is, most is megadják a tiszteletet annak, ami jár. Ahogy bunkók is, csak mostanság jobban látszik az arányuk, mert nincs az egész társadalom trenírozva egy álságos egyen-viselkedésre."
Ez csak félig igaz. Ma divat bunkónak lenni. A mai fiatalok -igen, nyugodtan el lehet hinni- többsége egyrészt képtelen tanulni, másrészt nem akar. Mondhatnám, hogy "az én időmben" más volt, és képzeld, tényleg más volt. Akkor is voltak bunkók, de akkor a követendő minta nem a bunkók tisztelete volt, míg ma a bunkók azt mondják, hogy ők nem bunkók, hanem nincsenek trenírozva egy álságos viselkedésre. Ez egy kicsit könnyebb út, rövid távon. ;)
Az a társadalom, ahol ok nélkül KELL tisztelni valakit pusztán a kora végett, az nem tisztelettudó, hanem jól idomított.
Normális emberek régen is voltak, most is vannak és lesznek is, és ezek régen is, most is megadják a tiszteletet annak, ami jár. Ahogy bunkók is, csak mostanság jobban látszik az arányuk, mert nincs az egész társadalom trenírozva egy álságos egyen-viselkedésre.
Az emberek nagyrésze meg régen sem volt boldog, meg most sem az. Valószínű a jövőben sem lesz az.
Én éltem/dolgoztam abban a rendszerben, és valóban, nem AZ volt a jó, hogy mindent "mókolni"
kellett, illetve mint írtam, az a bizonyos "Kamaz rugó" bizony egy darab vas volt.
Viszont a mai kor -- főleg fiatalabb-- generációjából eltűnt az alázat.Csak az eredmény kell.
A félreértések elkerülése végett, még nem járókerettel csosszanok, de anno eszembe nem jutott volna egy nálam 20 évvel idősebb embert kapásból letegezni, a járdán fellökni, stb...
A kitartást pediglen ott tanultuk meg, hogy a munkaidő reggel 7-17 óráig tartott, és nem a hivatal/építkezés/vagy üzem (tiszt a kivételnek!)
előtt kávézgatva, cigizve telt el a fele.....pedig állítólag most kapitalizmus van.
A rengeteg sületlenséget, a" gyárkapun belüli munkanélküliségről, meg hogy nem rúgtak ki senkit, mert dolgozni se kellett, asszem a Tatabányai vájárok tudnák cáfolni elsőkézből..
Az élet meg lehet, hogy kényelmesebb lett, de az emberek többsége nem biztos hogy boldog
attól a sok műanyag szeméttől, ami a boltok polcairól, meg az "éterből" hullik rá naponta.
Nem értek egyet Veled. Hagyjuk már ezt a "régen minden jobb volt" f@szságot! Az volt jó, hogy nem volt semmi és mindent mókolni kellett? Azért szív az ország még mindig, mert 50 évig ez volt a hozzáállás. Most meg egyesek ezt sírják vissza? Kamaz laprugó??? Az volt a jó Neked? ETTŐL LETT VOLNA KITARTÁS???
Nem ettől volt. Az életed, a jelenlegi életed vált sokkal kényelmesebbé. Megállítható TV, internet, DVD, MP4, számítógép, Playstation és minden háztartásban autó. Ezernyi "harcművészeti iskola, jóga, body, sötöbö. És ezért nincs már kitartás. Mert ha nem tetszik az adott hely, mész tovább. Ha az sem, akkor pedig "majd megtanulod a netről...".
Amna:
Veled sem értek egyet. Nem egy olyan iskolát ismerek, ahol nincs is plecsni. Ha pedig van, azt nagyon kemény munka árán kapod meg. Nézzük az én iskolámat: ismered az olyan edzéseket, ahol ha elfordul az órát vezető, akkor mindenki leáll, pofázik, röhögcsél? Ismered az olyan iskolákat, ahol tele a terem, ha érkezik a külföldi mester, egyébként pedig alig 25% lézeng az edzéseken? Nos, az én iskolám tanítványai minden hónapban utaznak velem, hogy a kínai mesterrel találkozzanak. Az edzéseken a tanítványok 80%-a lent van, mindenki edz keményen, akkor is, ha épp senki nem foglalkozik velük. Egy-két kivétellel egyik sem kiemelkedő tehetség, nem lesz soha nagymester. De a szívük a helyén van, TANULNI akarnak és ezért a tűzbe mennék értük. Úgyhogy szerintem rossz helyen jártál eddig... :-)
Tök igaz. Na meg rengeteg helyen nem csak az edzeni lejáró utazik plecsnikre, hanem maga az edző is azt tekinti fő célnak, hogy versenyzőt neveljen, aki szállítja az eredményeket. Azokkal már nem is igen foglalkozik, akik magáért az edzésért járnak, és esetleg nem versenyezni szeretnének, hanem csak szimplán önmagukhoz képest fejlődni.
Az alábbi hozzászólásokat olvasgatva egy más irányú, de hasonló gondolatsor jutott az
eszembe. Annak idején, amikor az ország szó szerint el volt zárva , aztán még később is, mindent megtettünk , hogy megfelelő körülményeket, lehetőségeket biztosítsunk magunknak az edzésekhez.
Képek alapján varrtunk hakamát, agy pl az első kardom egy Kamaz laprugójából készült, mai szemmel
nézve egy vasdarab volt.Ma, hogy viszonylag könnyen hozzáférhető minden, és még a termet is fűtik,
egy dolog hiányzik úgy összességében.A kitartás, és a tanulni vágyás.A "gyakorlók" többségét az iskola által számukra( a barátok, haverok, kívülállók előtt)nyújtott respekt, meg a megszerezhető plecsnik motiválják.
Az igazi élsport, versenysport sajnos már rég nem arról szól, hogy valami jót tegyél magaddal, egészségesen élj, kimozdulj a görnyedésből.
Sőt, gyakran pont hogy az egészséget kell feláldozni a minél jobb és jobb eredmények oltárán. Ettől függetlenül nyilván nagy tisztelet illeti meg azt is, aki egy ilyenben teszi magát oda.
De azért alapvetően bármilyen sportot azért lenne érdemes csinálni, hogy szolgáld vele az egészségedet, feltöltődj, jól érezd magad. (Na meg leküzdd magad, mikor baromira nincs kedved összeszedni magad, és elmenni az edzésre. Viszont utána ennek a sikere is ad egy pluszt.)
Az a dolog megállt, nem foglalkozom vele. De el tudtam fogadni, hogy sosem fogok angol spárgába lemenni, így kicsit áthelyeztem az edzésemben a hangsúlyt. Ha lesz időm ezzel többet foglalkozni, lehet hogy újra előveszem.
A film elején mintha valami olyasmit írnának, hogy emberek vagyunk és a kombinációs lehetőségek végesek. Az eltérések a gyakorlásban vannak.
Ó, értem én a fizikát, és hogy az csak bizonyos helyzetekben működik. Mint a technikák, amiket gyakorolnak edzéseken, de az élet sosem olyan "steril".
Igazad van részben, de ahhoz, hogy a mai szimulációs programokat meg lehessen csinálni, egyrészt kellett az informatika fejlődése, másrészt pedig kellettek a lineáris modellen felnőtt agyak.
Kicsit lefordítva: a mai sporttudomány, edzéselmélet eredményeinek figyelembevételével jobb eredmények érhetők el. Hogy ezt még harcművészeteknél nem annyira látjuk -de látjuk, csak meg kell nézni egy mma mérkőzést- az más kérdés. Ha a régi edzésmódszereket lineáris módszernek vesszük -szerintem nyugodtan- akkor a modern felfogású, orvosi segítséggel, edzésmódszerekkel, orvosi kontrollal támogatott edzés pedig megfelelhet a szimulációs programokkal támogatott fejlesztésnek.
Más: annak idején találkoztunk. Vázoltam ott neked dolgokat, aztán úgy megállt az ügy. Lezártad azt úgy, vagy ? Tudom, régi ügy már, de azóta sokat fejlődött a tudomány, ha gondolod...
Esküszöm nem értem mire célzol, milyen pár sorra. De a W-t látva kb sejtem mire célozhatsz. Kérlek értsd meg, az a pár képlet, amit az iskolában tanulunk az lineáris dinamika. Golyókra meg kockákra elmegy. Egyszerűen muszáj tanítani valamit fizikából, amit nagyjából mindenki felfog, de valójában a legeslegegyszerűbb gyakorlati problémánál megbukik. Ami a valós, összetett, vagy mondhatni élő rendszereket leíró nemlináris dinamika, na az olyan szinten más, hogy kár is képletekről beszélni benne. Teljesen más megközelítést igényel. Bazi nagy számítási kapacitást igényel, rengeteg változós szimulációs programokat. Csak egy példa. Egyik ismerősöm áttervezte vmelyik hőerőművünk égőfejeit egy áramlásszimulációs program segitségével. Az eredetit a nyolcvanas években a kor legjobb agyai csinálták, lineáris modell szerint. Le a kalappal , tényleg. De az új fejekkel 22%-ot lehetett javitani rajta ! És akkor az égéstérhez még nem nyúlt, mert még nincs rá pénz! Pedig elvileg ez is csak égéshő, meg társai. W.
:) Egy mérnök -remélem- érti. Vagy nem, de ez már nem az én gondom.
W= munka. na már most a munkát több módon lehet kiszámolni. És mindegyik a munkát fogja neked megadni, csak az nem mindegy, hogy mi áll a rendelkezésedre:
Az erő (F), és az út (s), vagy a tömeg (m) és a g (nehézségi gyorsulás) és a magasság (h), netán a teljesítmény (P) és az idő (t). Mind-mind ugyanazt fejezi ki, de más-más módon.
Ezek egzakt dolgok. Az, hogy mit lát -vagy nem lát- valaki egy felvételen az meg igencsak szubjektív. Ha valaki meg csak egy dolgot ismer (kvázi, kalapács van a kezében) mindent ahhoz fog hasonlítani (mindent szögnek lát).
Hú, most először nem értelek, mi a végén az egyenlőséges ?
Irtam egy hosszabbat, a lényeg szerintem a filmben csak annyi volt, amit Sz. is ir, több közös van a stilusokban. A többi is igaz nyilván, az is amit Khru mond, de a videonak nem ez volt a lényege szerintem.
Ja, és karaténak nincs sok köze a kenpohoz, egyedül annyi, hogy a kenpo nevet használták okinawai karatéra, főleg Funakoshi könyve miatt.
Magát japán kenpot se tudok a Doshin So félén kivül, de Amerikában Ed Parker óta lett vagy 30 ezer iskola, itthon is van párszáz. (Lehet Béla tud mondani pár ősi kenpo iskolát, de szerintem, bár ismerték a kung fut kenpo néven Japánban, ilyen állatfaj nemigen volt-japán kenpo, a shorin ji-ig)
Shorinji= valamilyen shaolin iskola kung fu+aiki jutsu
Amerikai kenpo=shorin ji+kick box+box+ami belefér
Okinawai karate=Wuzuquan/fukieni daru ju jutsu szerűen
Japán karate=okinawai mozdulatok+kendo=pusztakezes kendo :P
"Itt most Khrunak van igaza. Még finoman is fogalmazott amikor azt mondta hogy "százszor inkább". Ezek egy az egyben muaythai technikák. Nem tudom másképp mondani csak úgy hogy: látszik"
Már miért is? Bár a film elején van pár sor, amit biztos félreértettem...
Emlékeim szerint mérnök vagy. W= F*s az ugyanaz, mint W=m*g*h vagy W=P*t?
Itt most Khrunak van igaza. Még finoman is fogalmazott amikor azt mondta hogy "százszor inkább". Ezek egy az egyben muaythai technikák. Nem tudom másképp mondani csak úgy hogy: látszik.
MMAban időnként látni olyat is amikor a lábmunka capoeirás, meg van olyan amit kempós mozgásnak hivok, na az ugye karate alapú. Ilyen itthon is sok van. De aki a videót csinálta, sikeresen bevágott pár muaythai vonalon edző srácot, akinek a mozgása ég és föld a karatés videókhoz képest. Ha jól emlékszem különösen a könyökütésnél látszik, szerintem ott bárki laikus látja az alapvető testmozgás különbséget.
Az alapok mindig alapok, és az okos küzdők maguktól is ugyanoda jutnak, ha a körülmények azonosak.
Ezzel azt akarom mondani, hogy a harcnak van néhány (nem túl sok) alapvető szabálya, és ezeket módosítják többé - kevésbé a körülmények. Ha ezek a körülmények egyformák (vagy túlnyomó részt egyformák) akkor az emberi anatómiából és fizikából/geometriából következik, hogy az optimális mozgásanyag is azonos és/vagy hasonló lesz. Mindegy, hogy ez fegyveres harc vagy pusztakezes.
Európai és távol keleti kardhasználati formák között nagyon komoly hasonlóságok vannak, ami azonban nem kulturális kapcsolat miatt alakult ki, hanem a hasonló körülmények evolúciója miatt.
A csípődobást, karfeszítést is felfedezte magának minden birkózó nemzet, amióta emberek gyömöszkölik egymást ártó szándékkal.
A muay-thait nem ismerem, de feltételezem, hogy a szabályrendszere eléggé megengedő, így az oda való optimális mozgásanyag eléggé széles skálán tud mozogni, de gondolom így is van benne egy csomó tilos mozdulat. Pl ha jól tudom, a szem és a torok támadása itt sem megengedett, ahogy a lágyéké sem, de khru javíts ki kérlek, ha tévedek.
Ezt csak azért írom, mert sstyle-nak írtad, hogy nincs új a nap alatt. Valóban nincs új, de nem biztos, hogy valahonnan nyúlta a technikákat, hanem pusztán ugyanoda jutott el, mert azonos (hasonló) körülmények közötti optimális mozgásanyagot kísérletezett ki.
Akartam mondani, hogy milyen szép backhold birkózás dobásokat csináltak ;) A történet valószínűleg arról szól, hogy adott szabályrendszerben adott mozgás
a hatékony, ezek a mozgások nagyon szépen látszódnak az okinawai karatéban is, viszont a gyakorlók jó eséllyel nem tudják használni, egyszerűen azért,
mert a technika utánzása szintjén vannak leragadva.
Engem különösen az ökológiai katasztrófa c részben leirtak töltenek el szomorúsággal. Hiába a viagra meg az összes többi szar, ezek nem nyugszanak amíg egyetlen orrszarvú is él ezen a Földön.
Kislányom mindig elefántokat akar tanulmányozni a vadonban. Majd ha felnő, azt mondja. Addigra már az sem lesz. Meg még sok minden más sem :-(
Egyébként az Egy gésa emlékiratai című filmben (asszem, ez a magyar címe) el is követték azt a hibát, hogy a főszereplővel tánc címén egy kabuki jelenetet adattak elő. Holott nők nem szerepelhettek ezekben.
Nem csak a törődés hiányával van gond, hanem sokszor alapvető problémák vannak (dietetika vonalról sajnos vannak tapasztalataim). A legnagyobb probléma talán az, hogy
jelenleg tűzoltás folyik az egészségügyben. Ettől persze a kuruzslást zúzni kell, nem is kérdés.
Ez egy jó írás. Sajnos sok beteg (pláne azok, akiknek a bajára a modern orvoslás sem tud megoldást kínálni) leginkább azért fordulnak a mindenféle természetgyógyászhoz, mert ott kapják meg azt a személyes törődést, figyelmet, amit egy átlag magyar kórház nem tud megadni.
A tradicionális kínai medicinának még az ad egy pluszt, hogy egzotikus, távol-keleti, és hát tudjuk, hogy a távol-keletiek már városi civilizáció voltak, mikor mi még barlangban éltünk (némi sarkítással, persze.)
Az, hogy a kínai átlag életkor a modern orvoslás ottani terjedése előtt nem volt nagyobb, mint a miénk, annak már nemigen néznek utána.
A másik, akikkel jönnek, hogy hát azok tudnak valamit, a japánok. Na de ők is modern orvoslást használnak. Emellett tény, hogy egészségesebben táplálkoznak (rizs, tengeri herkentyűk) és azért most figyelmen kívül hagytam a tűzforró levesek fogyasztását, ami miatt magasabb náluk a szájüregi-és garat-gége rákok előfordulása. Többet is mozognak.
Az egészségesebb életmódjukhoz társul még egy előnyös mitokondrium-mutáció is.
Szóval nem kell bedőlni a távol-keleti hókuszpókuszoknak. De ha ezt kimondod, akkor neked esnek, hogy mert te ezt nem érted, túl nyugatias a gondolkodásod. Az a helyzet, hogy egy nyugati neveltetésű ember nem is igen lesz képes a magáévá tenni teljesen a távol-keleti mentalitást. Megismerkedni vele talán igen, bizonyos elemeit tényleg megérteni szintén, de ténylegesen magáévá tenni nem.
Kíváncsi lennék, hogy a Sógun történetét ihlető, valóban létező angolnak mennyire sikerülhetett.
Igazabol az erdekelt, hogy japan kovacs keszitette-e, hajtogatva van-e, stb. Vagyis shinken, vagy nem. Ha nem, nincs semmi baj, keveseknek adatik meg. Ha az, akkor csak siman irigy vagyok. :-)
Két Cold Steel Warrior kivételével mindegyik gendaito, ill shin sakuto, tehát modern, ill új', az az
kortás penge.A Cold Steelek kivételével mindegyik ajándék.( Term autentikus pengék,kézzel készült egyedi darabok )Úgy gondolom, hogy ennél nagyobb elismerésre nem vágyhat valaki, aki ilyesmivel
foglalkozik. Az én esetemben főleg azok után hogy, kies kis hazánkban szívesen a földbe tapostak volna.Egy valódi karddal edzeni különleges ajándék, erre a 80 as években nem is mertem volna gondolni.Számomra tökéletes elégtétel, hogy azok az akkori nagy emberek, akik azért "hajtottak"
el , mert egyszerűen képtelen voltam megfizetni a havidíjakat, még(javában ) mostanság is tucatgyártott kínai replikákakal edzenek.
Ha valaki lemegy edzesre, es becsulettel vegignyomja, az mar szuper. Ha tehetseges, akkor az oktaton a felelosseg, hogy ki is hasznalja. Ha nem tehetseges, akkor barmilyen fejlodes szep eredmeny. A lenyeg, hogy mindenki folyamatosan fejlodjon. Az a jo stilus, ha nincs vege, es mindig, mindenkinek lehet meg fejlodni. A legjobbnak is.
Szemely szerint nem ertek egyet a stilusod nehany dolgaval (pl. kardmeret, ritmus, idozites), de hat ki vagyok en, hogy egy maganvelemenyen tulmenjek? Ha ebbe oltel ennyi evet, ezt is fogod folytatni. Nagyon kevesen kepesek valtani egy ilyen szituban. Oktato/mester szintet ott hagyva beulni kezdonek a sor vegere. Ismerek ilyen embereket.
Mint mondottam engem nem zavar, mit nem zavar, nem érdekel, ki milyen stílust gyakorol,
hisz szíve joga.Ezt elmondtam a Kendo ról, ill az iai do ról is.
Az egyetlen gondom, ha lehet így fogalmazni, hogy másokat viszont érthetetlen módon zavar az, amit én csinálok....(???)
A saját stílusunkat, -- tény és való-- ebben igazat kell hogy adjak, zömében olyan embereknek kéne gyakorolni,
akik a stílusra jellemző méretű fegyvert tudják kezelni, végtelenül egyszerűen fogalmazva, elbírják a súlyát.Itt is sokan vannak olyanok, külföldi szemináriumokon látom, hogy iszonyúan küzd, nem fejlődik, stb.Nyilván pl 40 kg -al ez nem megy.Japánoknál sem, egyébként.
Viszont a do ban is láttam olyant annak idején, még ez előtt vagy 20 évvel, hogy nem küldték el, pedig
szegénykém anti talentum volt minden téren.
Ha valaki csak a saját szintjén edz, de lejár tisztességgel, én sem küldöm el.
Hozzá kell tegyem, nem a pénz miatt, hisz sokszor a terem bérlése is saját zsebből megy.
Számomra a közösség fontosabb, persze mindíg van egy aránylag tehetséges ember.
Az, hogy mint írtad, nem érdekel a munkám, azért rossz, mert ezek szerint eddig (csak )olyan embereket láttál, akik sem a fegyverrel nem bírtak el, és valószínűleg rendezetlen, szétesett kapkodó mozgáskultúrájuk volt.
Én nem ezzel akarok vitatkozni. Csak éppen egy kendo mester stílusa nem a tényleges kardhasználatról szól, így kár rajta számonkérni, hogy miért nem akar azt használni idővel. Nem is fosztanak meg senkit a lehetőségtől, aki kendozni megy, az tudja, hogy nem lesz éles kard...max. ha elmegy gyékényt vágni, vagy ha otthon egyedül gyakorol, erről nem is tiltják le őket. Nem is számít másra.
Így nem csoda, ha a mester meg néz, hogy de hát miért kéne neki igazi karddal bemutatóznia, ha egyszer ezt nem gyakorolja maga a stílus?
Valóban van néhány ember, akik közül némelyiket személyesen is ismerem, ők
valóban nem zárkóznak el az igazi gyakorlástól.
Viszont többen vannak olyanok, akik akár évtizedes múlttal a hátuk mögött sem gyakorolnak igazi kardot.Persze ez magánügy, egészen addíg, amíg ezt nem kezdi valaki ideologizálni, és ezáltal esetleg tehetséges embereket megfosztani ennek lehetőségétől.
Plusz gondolom, még nem volt a kezedben valódi (méretre, és súlyra is) japán kard.
Azonnal megértenéd a különbséget.
Amikor először a kezembe fogtam egy ilyen pengét, úgy éreztem, szó szerint lehúzhatok minden
technikát, amit annak előtte tanultam.Körülbelül, mint egy Zsiguliból átülni egy Ferrariba....
Ejj, de nehez megertened. NEM gyakorlok iai-t. Sem do-t, sem jutsu-t.
En sem kerdezlek meg orankent, hogy mennyit vivsz boguban shinaival kendosok ellen.
Oriasi dolog lehet a stilusvezetotol kozvetlenul tanulni. Ezt nagyon meg kell becsulni. A MJER iaidonak peldaul sok 8. danos mestere van. Epp itt volt az egyikuk mostanaban. Ilyenkor foleg regi koryu-val foglalkoznak. A nagyok eles karddal.
Az altalad annyira lenezett danoknak meg annyi ertelme azert van, hogy azt dumaval nem lehet megszerezni, ezert van erteke. Egy jo visszajelzes a sajat es masok szintjerol. Lejjebb linkelt Vuduman videokat a stilusodrol. Na azok sem danvizsgan keszultek, mert nagyon szet van esve a mozgasuk, talan a kapkodas miatt. Plusz a nagy kard, amivel nem nagyon birnak. Ha ezt elfogadnak, nagyot javulhatnanak, viszont elveszne a stilus kulonlegessege, plusz egy az egyben ossze lehetne vetni az iaidoval, es az sem lenne szerencses.
Ezért érdemes néha visszaolvasni, topictárs Japánban él és edz, úgyhogy kicsit autentikusabbnak érzem az ő hozzászólásait japán vonatkozásában, mint kb. bárki másét (beleértve a magaméit is)
"mester " szó szerint retteg az éles fegyverrel való formák bemutatásától?
Plusz, még meg is ideologizálja, hogy miért nincs erre szükség...
Melyik stílusban? Iaido-ban a magasabb danfokozatúak használhatnak éleset. Kendoban meg egyszerűen nincs éles kard, akkor miért mutassanak be azzal formát? Főleg, hogy páros gyakorlatokról van szó?
Én pl. arra igyekszem ügyelni, hogy a névtelenségem "mögött" se engedjek meg magamnak olyan stílust, amit arccal, névvel, szemtől szemben nem engednék meg magamnak.
Mi az, hogy altalaban? Hany iaido edzesen voltar mar?
Hodmezovasarhely Alson nincs az edzesen? Mert Pesten 20 eve is volt koryu, vagy jikiden, vagy muso shinden, vagy valami hasonlo minden edzohelyen, ahol voltam. Nem, mintha Mo referencia lenne abba, hogy mi van vagy nincs iaidoban vagy jodoban, merthogy azt nem Mekk Mester vagy Kovacs Bela, hanem ZNKR donti el.
Danokat osztogatnak? Es? Mit osztogassanak, mikulascsomagot?
Nem baltával [1], nem hadonásztak [2], nem ősmagyarok, nem keveredett [3], de legalább újságíró volt, és igen neves amerikai online lapnak ír (The Atlantic, van wiki szócikk, némi kritika is). Szóval, nem a legminőségibb újságírás. Korábban már linkeltem az eredeti angol cikket, Amna pedig a 444-es magyar változatot (az indexen is volt erról cikk).
1. Hahem fokos, az eredeti angol cikkben még fából készült fokos lett volna, ha a tolmács ismerte volna a fokos és a balta közti
különbséget, így a "wooden axe" szerepel :-(
2. Valószínűleg formagyakorlat lehetett.
3. Elment egy baranta edzésre, egy Felcsút környéki tornaterembe.
Ahogy Ulrich tippelte, a kesztyu hianyozna nagyon. A kez nagyon elol van, konnyen es gyorsan el lehet erni. A csuklon-kezfejen nincs izom, fajna nagyon. A csuklovagast nehez simogatasra venni, hogy ne fajjon. A testpancel hianya bele is ferhetne, mert az nem annyira hangsulyos talalati felulet, es konnyebb kontrolalni is.
Nagy valószínűséggel ez a legsérülékenyebb rész (ujjcsontok, csukló) az egész játékban. Páncélnak sem nevezném a do-t, hiszen csak egy mellvért, inkább "hasvért".
Fáj a cikk címe (meg az indexes cikk szövege is). Nem kicsit, nagyon. Főleg a félrefordítások, pl. amikor a fokosból balta lesz. Meg a hangvétel is lehetne egy cseppet kiegyensúlyozottabb, de ez van...
A saját szememmel láttam "fakíros" almavágást (!), a másik fickó hasán szablyával. Közben a párom fényképezett, és olyan jó volt a reakcióideje, hogy felvételsorozat nélkül elkapta azt a pillanatot, amikor az alma két fele már a levegőben volt! Szóval, a trükk lényege, hogy kontrolláltan kell csapni az éles szablyával, de az istennek sem szabad húzni (ne legyen benne vágó mozdulat). Ilyenkor a rugalmas bőr, némi hájréteg bőven tolerálja a kisebb-nagyobb hibákat.
Ui.: Eddig nem próbáltam ki, nem is tervezem. Szóval, ha valaki otthon kettévágja az asszonyt, az ne nálam reklamáljon, hogy nem kapott elég részletes és teljeskörű felvilágosítást :-))))
Ott a pont. Az egyseges 12 katan tul meg tobb tucat koryu kata van. Ott mar a ritmus es idozites is lehetne egyeni/iskolafuggo, megis esszeruen csinaljak. Es sehol nem lattam foldig logo sageot sem.
Nekem eleve hiteltelennek tűnik az ilyesmi, hogy dinnyét vágunk a másik hasán, meg előtte állítjuk meg a kardot. Ez a balesetveszélyessége mellett cirkuszi bohóckodásnak tűnik inkább, ami nem fér össze a japánok kard iránti tiszteletével.
Értem én, hogy megvan a vágás megállításának is a szerepe, és hogy erre lehet látványos bemutatót alapozni, de akkor is inkább életlen gyakorlókard illene a képbe. Igazi nem. Emberrel persze, a gyékényes történet más.
Ez egyébként a híres magyar szamuráj iskola volt. Előtte mutogatta a srác, hogy milyen kardja van, meg mekkora harcművészet ez (akkor már kb. 6 éve jártam aikidózni, heti 3-5x), meg hogy
a mester milyen jó... Próbáltam elmondani neki, hogy csak ésszel, mert ez annyira japán, mint amennyire én kínai vagyok, de hát nem hallgatott rám. Rá egy hétre jött egy bazi
nagy kötéssel a fején. Kérdeztem, hogy mi történt? Mondta, hogy hát a mester meg akarta mutatni, hogy kell megállítani a vágást a másik feje előtt. Nem sikerült.
Azt hiszem akkor volt utoljára szamuráj edzésen...
A dzsekisét nem, az egyetemi évfolyamtárs fejét meg a gyerek lábát mesélted. De ha jól tudom, ott is az lett volna a lényeg, hogy megállítja a vágást a srác előtt, oszt' nem sikerült.
Igy van. Éles fegyverrel nem vagdosunk emberre, meg úgy általában ember közelében, egyszerűen azért, mert nem ér annyit. Ettől még lehet fémből készült fegyverrel
páros gyakorlatokat végezni, nota-bene szabadvívni is, de éles fegyverrel én nem tenném. Lásd még mellékelt történetek. Azt meséltem már, amikor éles karddal csináltak
bemutatót az egyik klubban, és a bemutató területére (ami ilyen nagyon szűk volt, mert valami kiállításon voltak) belépett egy faszi (innen is üdvözlet a rendezőségnek), pont amikor egy vágás félrement, és belevágott a fickó bőrdzsekijébe? Van még egy rakás hasonló jó kis történetem, ahol nagyjából a kisangyal miatt nem lett súlyos-életveszélyes
Ebben nem lennék annyira biztos. Amikor te beszélsz fegyverről, akkor tényleg éles, nehéz kardra gondolsz.
Ellenben Sz332 pedig egészen biztosan gyakorlóeszközre gondol: olimpiai tőr, párbajtőr, kard, középkori feder stb., hiszen az 1. pontban ott szerepel a "... védőfelszereléssel (és kontrollal), különböző szabályrendszerekben".
Koryu annyit jelent hogy regi iskola. Magyarul a iaidoban csak egy kis resz a ZNKR katak, a maradek maga iaijutsu. Tehat kar nyalat verni, az ugyan ugy egy 400-500 eves iskola, mint a masik iaijutsu ugyanazon a neven. Mint ahogy jodoban kenjutsu is van... Most rakjak ki konyhakesekrol kepeket, hogy hiteles legyen a hozzaszolas?
Minden evben csinalunk tameshigirit, es minden evben nehezitunk. Egyreszt tobb gyekenyt tekerunk egybe, masreszt teszunk bele shinait vagy bambuszt, es a kard is evrol evre eletlenebb. Iden mar nehez volt elvagni.
Persze nekem is joggal szólhat, minek ugatok bele :)
Csak azért kérdeztem, mert amit a videon láttam, fokkal nem jobban harc, mint a kendo, persze ha ez a koriu vagy mi azt jelenti, hogy egyébbként a japán csókák lefejezgetik egymást éles karddal edzésen, akkor nem szóltam. Akkor tényleg ez a király.
A lényeg: "Az igazi cél az lenne, hogy az edzéseket látogató ember minden alkalommal egy kicsit saját magát győzze le, és ezáltal apródonként, de megfontoltabbá, szerényebbé, az embertársai felé megértőbb lénnyé váljék."
Ahol ez ténylegesen megvalósul, ott - nagy valószínűséggel - harcművészet oktatása folyik.
A HEMA-ban az a jó, hogy sokkal szabadabban lehet "kreatívkodni", mint a régebbi rendszerekben. Az első felvetések egyike - HEMA triatlon (Schola Gladiatoria fórum):
"The Longpoint Triathlon, the most prestigious award at Longpoint, was introduced in 2013 as a meta-event to recognize those fighters who demonstrate a range of skills and knowledge rather than expertise in one. A fighter who can blast through the Open Longsword eliminations but cannot consistently cut a target with a sharp sword is a great fighter, but is missing an important skill set. Likewise, a fighter who can consistently cut but cannot demonstrate knowledge of the historical sources is missing an equivalent skill set. The Triathlon combines these three events, Open Longsword, Cutting, and Paired Technique, using a normalized scoring rubric based on the placement of fighters in each event."
A fegyver , jelen esetben a kard használatát tökéletesen lehet modellezni tameshigirivel, mivel
a hiedelmekkel ellentétben még egy nagyon jó minőségű fegyverrel SEM könnyű át-elvágni valamit, ami az emberi test összetételére hajaz.
A többszörösen összecsavart, a belsejében egy, vagy több bambuszt /nádat tartalmazó omotte tökéletesen alkalmas erre. Rossz szög esetén jobb esetben csúnya felület, rosszabb esetben beszorult
fegyver, még rosszabb technika folytán elgörbült penge lehet a végeredmény.
És természetesen lehet vágni életszerűen, "tokból", ami nem egészen ugyanaz, mint a seigan pozícióból indított, optimalizált távolságú gyakorlat,. (Special az oldalamra pont ilyen van feltöltve)
Magyarán nem mondanám, hogy a fegyver kezelését nem lehet életszerűen elsajátítani.
Annak idején marokfegyverrel sem élő emberen, hanem ugye lőlapon gyakoroltam.
Persze az egy más szint, hogy a tanultakat valaki képes lenne e a valóságban megtenni, a tudását
tételezzük fel, a jó cél érdekében , de használni. A többség nem.Erre egyszerűen születni kell.
De nem is ez a cél.
Az igazi cél az lenne, hogy az edzéseket látogató ember minden alkalommal egy kicsit saját magát győzze le,
és ezáltal apródonként de megfontoltabbá, szerényebbé, az embertársai felé megértőbb lénnyé váljék.
Ez így nekem nem hangzik rosszul. A lényeg, hogy a kendo-ba azért te sem vezetnéd vissza a katanát. A helyettesítőeszköz mibenlétéről meg már nem vitatkoznék, mert nekem az mindegy, amíg nem olyan balesetveszélyes, mint maga a kard. :)
A kendo es az iaido KIEGESZITIK egymast, mivel magaban mind a ketto keves ahhoz, hogy a teljes japan vivast tudja visszaadni a mai korban. Az iaijutsut az iaidohoz kellene hasonlitgatni, nem a kendohoz. Maga az iaijutsu is keves, es maga a kendo is. Aki a kettot egyutt magas szinten gyakorolja, az mondhatja el magarol, hogy a mai viszonyok kozt a legtobbet tud a japan vivasrol, es a leheto legkozelebb kerul a megertesehez.
Anno shinai helyett régen (a sérüléseket minimalizálandó ) bőrrel bevont bokútót használtak.
Persze ennek mára azért nincs valóságalapja, mert az emberek többségében sajnos egyszerűen nincs
annyi kitartás, hogy eljusson odáig, hogy ilyesmit biztonsággal tudjon kezelni.
Látom a szemekben, amikor az emberek rákérdeznek, hogy mikor használhatnak fém kardot, hogy a három-négy év egy beláthatatlan időintervallum a számukra.
Én anno több, mint két éven keresztül , mivel itthon nem hogy igazi NAGY kardot, de még bokkent se
lehetett kapni, egy magától, a kabátok súlya alatt meghajlott karnis- darabból készült fakarddal edzettem,
egy polifoam csőből készített / rámelegített tokkal.
Arról már nem is beszélve, amikor az épületen belüli harcot imitálandó, -- mivel a kard méretét nem csökkenthetem, a saját magasságomat kell, illetve v színűleg ha valaki ült, és rátámadtak, nem kérték meg, hogy előtte álljon már fel....--- előkerülnek az I wazák, seiza, tatehiza, sonkyo dach, hirtelen mindenkiről
kiderül, hogy évek óta gyógyíthatatlan térd-problémával küzd, így képtelen ebből a pozícióból dolgozni.
Ez alapján kardos műfajban nincs hiteles hm. mert a kard professzionális felhasználása az emberölés, amit manapság senki sem gyakorol. Az, hogy melyik stílus mennyire közelíti meg, már más kérdés, de a távolság alapján osztályozni, hogy ez még hm. mert legalább fognak éles kardot is, az meg nem, mert ők már nem teszik, szerintem felesleges.
A vívást talán jobban modellezi a helyettesítőeszközös, de ténylegesen egymással felállós, a hús-vér, mozgó, reagáló, védekező és visszatámadó ellenfelet megszoktatós kendo, mint az iaido vagy egyéb irányzat, ahol az ellenfél képzelt. Viszont az utóbbiakhoz kerül idővel kard.
a) a professzionális elsajátítás használatot feltételez, amire - azért valjuk be őszintén - a XXI. sz. elején már nincs túl sok lehetőség, még első vérig jellegű párbaj szintjén sem;
b) fegyverrel nem igazán lehet szabadvívni, nem véletlenül születtek az európai és japán kompromisszumos megoldások (védőfelszerelés, gyakorlófegyverek), már 2-3 évszázaddal korábban.
Hogy a kendó mennyire sport vagy budó, abban nem igazán tudok beleszólni, hiszen nem művelem. (Bár VSZ simán lehet hm-ént is művelni, az egész hozzáállás kérdése.)
Erre egy magasabb szinten lévő kendós lehetne a megfelelő partner, pl.:
gaborkendo.blogspot.hu "A kendó nem sport, hanem Budó!"
Kimondottan élvezném, ha egy nyilvános fórumon folyna a társalgást, mondjuk a blog megjegyzései között. Nem beszélve arról, hogy a kendó milyenségéről - mi legyen benne, milyen védőfelszerelés kerüljön alkalmazásra stb. - olyan emberek (bizottságok stb.) döntöttek valamikor 1880 és 1911 (ekkor lett tantárgy a japán iskolákban) között, akik valószínűleg igen jól ismerték a különböző ottani irányzatokat, fémkardos dolgokat stb., és valami miatt pont ezt a változatot tartották a legmegfelelőbbnek.
Megegyszer - én csak egy érdeklődő külsős vagyok, az igazán érdekes társalgás egy magasan képzett kendós (technikailag, kendótörténelmileg) és közötted lenne érdekes meg tanulságos.
Azért 100%-os biztonság nyilván sehol sincs. Még egy sima konyhai hússzeletelésre is ráfizethetsz.
De jelenleg annyira nem szokás kendo után kórházba kerülni, így nevezhető békésnek és veszélytelennek. Főleg ahhoz képest, aminek az alapján kifejlesztették :)
Bár amire válaszolok, nem nekem lett címezve, de remélem nem sértődsz meg, ha hozzáfűzöm a gondolataimat a tiédhez.
Ergo : még egyszer mondom, nincs a kendóval az égvilágon semmi baj, rendkívül jó buli, kielégíti az emberek harc iránt i vágyát, rendkívül intenzív testmozgás, stb.
A dolog ott válik számomra érdekessé, amikor ez a sport bekerül a HM címszó alá.
Véleményem szerint attól, hogy hatalmas ordítások közepette, védőfelszerelésben , még ha szabályok szerint is vívunk, ez ugyanolyan szimuláció, mint autóval versenyezni számítógép előtt, annak minden valódi
veszélye nélkül.
Nyilván itt is lehet akár sérülni is, de hát tavaly nálunk a fallabda pályán törte sípcsontját egy illető, szerencsétlen módon..Természetesen egy torokra irányzott tsuki giri lehet akár fájdalmas is, mint ahogy egy paint ball lövedék is tud véraláfutást okozni...
Nekem van tanítványom, aki anno kendózott, és saját bevallása szerint, bár rokon "szakma", a kettőnek mégis vajmi kevés köze van egymáshoz.
Magyarán azért teljesen más egy 60 dekás lamellás bambuszbottal, bogu ban dolgozni, mint egy közel két kilogrammos, VALÓBAN borotvaéles fegyverrel akár ha csak "szóló" wazákat is gyakorolni.
Tekintettel arra, ha már shinken shobu k (szerencsére) nincsenek, legalább ne "heréljük" ki teljesen azt, amit csinálunk....
A menzúr jellegű dolgokban nincsen szúrás (harapás, marcangolás, lövés, robbantás stb.;-))) )
Feltételezhető, hogy az ellenfél homlokán lesz egy szép metszés, ömlik a vér, mindenki láthatja, hogy milyen veszélyes volt az egész. A pengék pedig szándékosan igen élesek és használat előtt fertőtlenítik őket, pont mint a korabeli párbajok előtt volt szókás. Persze nem lesznek klinikai értelemben sterilek, de alapvetően OK a dolog. Gondolom, hogy ha valaki éles pengével próbálkozna megfelelő védelem nélkül, akkor legalább minimális mértékben letisztítaná szesszel a fémtisztaságú pengéket (nincs rozsda, nincs sorja stb.).
Teljesen egyértelmű, hogy kendónak nincsenek legitimációs problémai - van pár millió gyakorló világszerte, van VB, EB etc., van jól követhető történelmük (bogu + sinai használata legalább a XVII. sz. végétől, rengeteg megismerhető apró részlet stb.) Szóval nem igazán értem, hogy mi alapján mondható ki a kendóról, hogy nincs benne elég harcművészet, vagy "nincs értelme".
Túl békes: hát, nem is tudom, anno sok mindent éreztem kendó edzéseken, de azt, hogy "békes", azt nem ;-)) [ezt 6-7 végignézett és 6 tényleges edzés után mondanám].
Veszélytelen: rá kell keresni kendó szúrásokra, amikor az eltalált fél szinte felemelkedik a levegőbe egy ilyen szúrástól, vagy elég visszagondolni a 2013-as (?) EB-en történt elegáns "dobásra" - magyar srác volt az elkövető, a svájci (?) ellenfél úgy landolt a földön, hogy öröm volt nézni (vitte a saját lendülete, meg talán volt némi "rásegítés" (?)).
Mielott nagyon belemelegedtek, megkerdeznem, hogy az ugye megvan itt minden "szakertonek", hogy gyakorlatilag minden iaido dojo oktat koryu-t? Akarcsak a jodo dojok. Sot, ott ugye kenjutsu koryu is benne van az oktatasi anyagban...
Egyébként félreértés ne essék, nekem nincs bajom az éles karddal önmagában. Nem az ellen tiltakozom itt úgymond, hogy valamelyik stílusban elővegyék a szóló katákhoz vagy gyékényt vágjanak vele.
A kendósok egy jó része sem úgy gyakorolja hosszú-hosszú időn át a kendót, hogy közben rá sem néz egy igazi kardra. Csak éppen az ő műfajuk mégiscsak az, hogy felállnak egymással szemben, és vágják egymást. Ezt azért katanával nem kéne, bármilyen magas szinten álljanak is a gyakorlók.
Még ha meg is tudnák valósítani az esetek 100%-ban a tökéletes kontrollt, és véletlenül sem fordulnának elő olyan esetek, amilyeneket itt az egyik olvtárs is említett, hogy bekapott valaki a fejére egy vágást, meg a gyerek a lábába, akkor is tovább szűkítené a repertoárt, mert nem lehetne megcsinálni olyan dolgokat, amiket a biztonságosabb shinai-val meg lehet. Pl. a szúrást illene kivenni (tudom, hogy a katana elsősorban vágókard, de azt is, hogy lehet vele szúrni.)
Tehát a magasabb szintűek kendojából eltűnne a szúrás. Még akkor is, ha nem a leghangsúlyosabb elem most sem, azért mégiscsak veszteség lenne. A vágásokat sem lehetne azzal az erővel bevinni, amivel beviszik, sőt, alighanem ki kéne venni az érintést teljesen. Maradna a megállított kard, de ezzel szerintem több veszne el a lényegből, mint amennyit hozzátenne az, hogy az eredeti fegyvert használják.
A kendós is vághat gyékényt, gyakorolhat iaido-t, vagy akár a te stílusodat, foghat igazi kardot is anélkül, hogy magát a kendót tennék életveszélyessé.
"Csak tudod, en nem akarok senkit megvarni, kihivni, megverni, amiert a kendorol (vagy rolam) ezt meg azt ir. :-)"
Ez most magas labda, és nem csapom le. :)
Amúgy igazad van, ezek valóban nem úriemberhez méltó megoldások.
De most egy pillanatra játszunk el a gondolattal....megvárnak, és jól megvernek. Vajon ez befolyásolná a véleményedet a világról? Vajon ez kielégítené a vitapartnereidet? Vajon ebből ki tudna jobban fejlődni? Fejlődne valaki? Persze a kihívó, elverő egy rövid időre jobban érzi magát, de ez nem lenne hosszú életű. Mi változna?
A békés, és veszélytelen harcművészet valóban nem zárja ki egymást, hiszen ezen a területen
-- szerencsére a nagy többség -- olyan emberekből áll, akiknek azért ha fát nem is lehet vágni a hátán, de mindenképp tízig számolnak, mielőtt tesznek, vagy mondanak valamit.
Veszélytelennek, ill minimális veszéllyel járónak pedig azért nevezném, mert bizonyos szinten csak bizonyos képzettség, ill feltételek mellett lehet dolgozni.
Az iai do legfőképp abban különbözik a jutsu tól, hogy egy magas, spirituális szintre emelt meditatív
, a test, és a szellem kikapcsolódására, egy más tudatállapot elérésére, irányuló cselekvés, amelynek a kard,, vagy a kard imitáció, pl alumínium iai to kiegészítő eszköze.
Az esetek nagy többségében nem használ valódi, éles fegyvert, tameshigiri esetén ált a dojo egy-két kardját használják, még Japánban is.Természetesen aki erre érez igényt, késztetést, szíve joga, hogy ezzel foglalkozzék.
A IAI JUTSU, amit én tanultam, ill tanítok ezzel szemben a Sengoku Jidai, a háborúzó fejedelemségek korának harcművészete, ahol valódi -- (term idővel)-- kardot használunk,, mint méretében tömegében, súlyában is.Ezen kívül az itt tanulható technikák célja a hatékonyság, mivel ezek anno kipróbált, bevált mozdulatsorok.Valódi éles karddal legfőképpen önmagára veszélyes a gyakorló.
A fő különbség, hogy pár tucat formán kívül itt az alap 270 waza., ill ezek változatai.Ennél fogva természetesen nincs gyors alkalom danokat szerezni sem, erre is csak Japánban van lehetőség annak, aki erre /ennek igényét érzi.KB 10-12 év után kínálják fel a hivatalos Japán HM tagságot.
Magyarán nem tömegsport.
Innentől kezdve még egy laikus számára is érthető kell legyen, hogy pl amig a shoden waza birtoklása a do-
ban már 1 dan, addig ez csak az iai ban "belépőszint", ezért hatalmas a tudástár különbsége.PL : A SHODEN WAZA 11 formája az iai ban 33.....
Az én számomra a valódi fegyver mellőzése olyan lenne, mint mikor felnőtt férfiak katonának beöltözve
A békés és veszélytelen időtöltés meg a harcművészet jellege egy tevékenységnek nem zárja ki egymást.
Vagy pl. az iaido mi? Mert az sem a veszélyességéről ismert, még akkor sem, ha a magas fokozatúak éles kardot használnak. Mire odáig jutnak, magukat nem vágják meg, mást meg a dolog jellegéből kifolyólag nem.
Érdekességként, most teljesen függetlenül a menzúrtól, ami azért a leírtak alapján egy már bejáratott rendszer tapasztaltaknak, komoly balesetek nélkül:
Sebészeti megközelítéssel az ilyen éles mókáknál a következő sebtípusok szerezhetők: egyszerű vagy összetett. Az egyszerű a bőrt, esetleg felületesebben az izmokat, az összetett a komolyabb ideg-ér képleteket, szerveket, izmokat súlyosabban károsítja. Utóbbi sebészeti eset, előbbit összevarrhatja az ügyeletes.
Az egyszerű-összetett felosztáson kívül még játszik metszett/vágott/szúrt besorolás is. A metszett a legjobban gyógyuló, ép sebszélekkel, ez a műtéti seb. Víváson inkább a vágott és a szúrt típus lenne jellemző. A vágott olyan metszett seb, ahol tompa erőbehatás is játszik (nem hajszáléles penge meg is zúz, nemcsak vág) a szúrtnál meg a gond az szokott lenni, hogy összetett seb szokott lenni (azaz mélyre megy.)
Harapott, lőtt stb. nem játszik most.
Arról nem beszélve, hogy nem sterilizált pengék jönnek szóba, tehát még a fertőződés veszélye is megvan.
Ezt nem a menzúrosoknak szánom, hanem azoknak, akik más, már meglévő irányzatnak mondják, hogy ki kéne próbálni éles pengével is azt, amit azok helyettesítéssel csinálnak. Na meg mindenki gondolja végig, hogy katanával, szablyával, miegyébbel, amivel ő operál, melyik lenne a legvalószínűbb egy nem időben megállított vágás esetén.
Azért nem látod, mert nincs ideje senkinek ebben a felgyorsult nyugati világban megvárni, amég ezek gyilkos harcművészek előveszik a kardocskájukat.
Úgyhogy vegyél vissza, wishi-washi. :P
Amúgy is zsúfolt éved lesz a következő, nem elég, hogy szétütnek páran, de még ez a szerény gentleman is rádrántja a varázs kardocskát. Bár elnézve a két japáni nagymestert, az már lehet, hogy arrébb lesz még egy évvel.
"Engem nőként mondjuk az is zavarna kicsit, hogy sebhelyes leszek."
Hát, nem is tudom. Egy szexi, pár centis elegáns, vékony heg a homlok bal oldalára talán nem is lenne olyan borzasztó ;-) A leírások alapján a menzúrpengék igén élesek, tehát nem roncsolnak, hanem elegánsan vágnak, ami nem okoz ronda hegeket. Legalábbis laikusként így képzelem.
Ha pedig tudnám, hogy milyen körülmények között szerezte a párom, akkor kimondottan büszke lennék a bátorságára! Ha meg nem szerezne sebhelyeket, akkor a vívótudására!!!
Ugyanakkor van egy olyan megérzésem, hogy a vívók jelentős része (90+%) nem igazán szeretné kipróbálni, hogy milyen érzés vívni egy 700-800 g tömegű, kiköszörűl, de nem borotvaéles felső 1/3 rendelkező szablya (egyenes kard) ellen. Arról is tudunk, hogy a XIX. sz. utolsó évtizedeiben olasz vívómester-jelöltek évente egyszer valami hasonlót műveltek: meztelen felsőtest, fejvéd és nehezebb sportkard (nincs adatom arról, hogy pontosan milyen karddal történt a vívás). Az olasz kardvívás megreformálásakor egy sportkard sem volt 350-360 g körüli, hanem ennek a duplája.
Egy egységesen elfogadott definíció hiányában elég nehéz arról beszélni, hogy ez még hm, az pedig már sport. Főleg úgy, hogy a kendósok jelentős része hm-nek tartja az általa gyakorolt vívást.