2014 augusztusában kezdtem összeszedni a saját rendszerem, sokkal alacsonyabb árakon. Azóta még annál is alacsonyabb kWp árakról írnak többen is. Az azóta másoknál általam telepített 2 rendszer is sokkal olcsóbb volt. Hivatalosan számlával, ÁFÁ-val.
Mitől lenne márkásabb a Hanwha napelem, mint a ZNShine, a Trinasolar, vagy az Amerisolar? Mind hamisítatlan. :-)
Inkább töröltesd ki ezt a hsz-t, mert még elolvassák :-), és úgy járunk, mint a vasárnapi nyitvatartással. Arról is azt hittük, marhaság, és megcsinálták.
Ha pl pártunk és kormányunk végre felemelné az áram árát a német szintre (3x annyi mint itt) akkor gyorsabban megtérülne és te is boldogan vágnál bele a beruházásba.
Játszottam kicsit az Excel táblázattal. 10-12 év körüli megtérülést LTP nélkül csak irreális paraméterekkel sikerül kihoznom, még akkor is, ha 0-ára veszem a reálkamatot és nem számolok második inverterrel. Vagy a rendszernek kéne feleannyiba kerülnie, vagy az áram árának brutálisan (évi 3%) emelkednie.
A valóságos ajánlataimat és reálisabb becsléseket beírva (áramár 1%, reálkamat 3%) 15-25 év közötti számok jönnek ki, túl a rendszer várható élettartamán.
Továbbra is az maradt a véleményem, hogy az államnak jobban meg kell erőltetnie magát, hogy ez megérje. Nem feltétlenül pénzosztásra gondolok, de minimum ÁFA csökkentés és a szaldó iránti hosszú távú elkötelezettség kellene ahhoz, hogy megérje belevágnom.
Szerintem kötünk egy-két LTP-t és jegeljük a dolgot. 4 év múlva újra megnézzük, mi a helyzet.
de ha én adom meg a csereinverter árát, akkor azt az adott rendszerre adom meg, nem 1kWp-re leosztva, szóval sztem ennek nem kéne nőni a rendszermérettel arányosan.
Valamint a jelenértéken 350e Ft-osra taksált invertercsere 3%-os éves hozammal számolva már 545e Ft 15 év múlva! Szóval azt lehet, hogy érdemes lejjebb húzni. Javítottam azt, hogy jól jelenítse meg a 15 év múlvai inverter értéket akkor is, ha kézzel írod be az inverter árát, itt az 1.1-es verzió:
Hangsúlyozom, hogy minden beírt érték csak támpont, minden átírható. Ha szerinted drágább lesz a kicsi rendszer, mint amit számol a táblázat, nyugodtan írd át! Ha szerinted nem kell második inverter, elég lesz 50e-ért elkókat cserélni, azt is be lehet írni! ;)
Az látszik, hogy nagyjából csak minimum közepes méretű (>3kWp), csak normál fogyasztást kiváltó, LTP-vel megvalósított rendszert lehet 10 éves megtérülés alá vinni, ha bent hagyom az 1%-os reál áramár emelkedés és 3%-os reálkamat várakozást.
A meglévő rendszerem adataival csináltam meg, megdöbbentem:
5. Már van ajánlatom/rendszerem/én akarom megmondani, mekkora rendszert akarok (opcionális, ha kitöltöd, a fogyasztásod alapján számolt rendszerméretet felülírja, de a fogyasztásodat nem!)
Telepítendő rendszer mérete [kWp]: 3750
Telepítendő rendszer ára [Ft]: 1 850 000 Ft
Invertercsere várható ára jelenértéken [Ft]: 350 000 Ft
A rendszer várható ára: 1 850 000 Ft
A csereinverter várható ára 15 év múlva: 160 870 000 Ft
A csereinverterre most félreteendő pénz a reálhozamot feltételezve: 350 000 Ft
160 millió forint????????????????????????????????????????????????? Valami nem van jól :(
Megadható, hogy a jrc az adott telepítési körülmények közt hány kWh éves termelést jósol egy kWp napelemből.
Valamint a táblázat számol a napelemes oldalon a megspórolt villanyszámla kamatos kamataival is, ezt állítja szembe alternatíva költségként a rendszer bekerülési árának bankba tétele esetén kapott kamatos kamattal, így nézi a megtérülést.
Téma volt már többször a megtérülés, engem is érdekelt, úgyhogy összeszedtem magam végre, és csináltam egy excelt rá, itt találjátok: Napelem megtérülés kalkulátor v1.0
Amiket tud a táblázat:
Megadhatók az éves fogyasztási adatok különféle (A,B,H,GEO) tarifákon.
Megadható, hogy évente százalékosan a fogyasztásunk mekkorát változik várhatóan.
Megadható az egyes tarifák ára, a felesleg átvételi ára, valamint az is, hogy ha kevesebb a termelés, azt milyen tarifás villanyból pótoljuk (ha van többféle).
Megadható a következő évekre várt reálkamat, valamint az áramár várt változása.
Megadható, hogy a jrc az adott telepítési körülmények közt hány kWh éves termelést jósol egy kWh napelemből.
Megadható a napelemek degradációja.
A fenti adatokból a táblázat kiszámolja az induláskor a fogyasztást pont fedező rendszerméretet, valamint vannak beletáplálva jellemző rendszerárak, amikből extrapolál egy konkrét rendszerárat a kiszámolt méretre. Számol az élettartam alatt egy invertercserével is, ez is paraméterezhető.
Ha konkrét méretű/árú rendszert vizsgálnánk, akkor a fent taglalt kiszámolt értékek külön cellákban felülbírálhatók, ekkor a táblázat a betáplált fogyasztási adatokkal és az egyedileg megadott napelemes rendszer paramétereivel számol.
Mindezek után a 2. sheeten számolja a táblázat lakástakarék nélküli, a 3. sheeten pedig lakástakarékkal megvalósított rendszer megtérülését.
Sokféleképp lehet játszani a számokkal, érdemes, tanulságos.
Ha valaki (nagy) hibát találna benne, szóljon, igyekszem javítani!
Ahhoz, hogy a H-tarifát meglérd kell egy új villanyóra beszerelése. Amihez új mérőhely kialakítása kell, csak elműs szerzödőtt szerelő lehet, stb... Nagyon sokba kerül ez. 100ezrekbe...
Ebben az is benne van, hogy van egy plusz 250w-os panelem, ami megmaradt, nem kerult fel a tetore, illetve volt benne egy 60ezres munkadij. azaz volt egy segitseg a tetore felrakasnal.
Ne haragudj, de egy szóval nem mondtam hogy használt, meg hogy áfa nélküli. Németo-ból teljesen új, garival. Csak kutakodni kell utána. Aki olcsóbban akar, annak menni kell utána.
Hát nem tudom. Az embertársaimban való bizalom nem az erősségem. Majd visszatekert órájú inverter lesz, meg a 200-as napelem csak 100-at fog tudni. :) Egy ilyen vásárlást csak olyan szakemberrel mernék megejteni, akiben megbízom, de ugye az embertársaimban való bizalom... :)