Tudna valaki nekem segítení?
Van egy OleoMac Sparta-26-s fűkaszám. Kellet vennem egy új damilfejet, mert a régi már tönkre ment és csak már az új fajtát lehet kapni hozzá és ez folyamatosan széthúzza a kuplungot, mert nehezebb. Legalábbis szerintem ez a hiba oka. Mit lehet tenni házilag, mert semmi kedvem minden egyes használat után 2000 forintot költeni a javítatására. Újra pedig nincs kb. 100 000 Ft-m!
Szerintem ha teheted, lépj kontaktba egy közeli husqvarna üzlettel, és kérdezd meg hogy van e náluk 535, és 545 rx. Emeld meg, nézd körbe őket, melyik szimpatikusabb. Aztán majd írd meg melyik lett. :)
Igen, ezt magadnak kell eldöntened. Ha 2-3 hetente nyírod, akkor szerintem felesleges az 545 plusz ereje, és így a plusz kilók is. Egy 135 r is bőven elég így ház körülre, bár az azt hiszem kicsit nehezebb mint a mostani kaszád, és csak kicsivel erősebb.
A damilfejeknél az LH, RH jelölés a jobb vagy balmenetességet jelöli? Vagy valami mást, mert más betűket is láttam már. A másik kérdésem, hogy M8x1,25 vagy M10x1,25 LH méretben milyen damilfejet ajánlanátok, ami jó? Köszönöm!
Mielőtt bármit költenél rá, jó lenne valahogy kipróbálni, hogy tényleg működik-e a motorja.
A kasza szára 26 vagy 28 mm, ahhoz való felfogatás kell a szarvkormánynak.
A gázkart általában együtt szokták adni a motorral (még nem figyeltem, hogy a "szarvkormány" másik részét lehet-e kapni).
Azt nézd meg, hogy ha veszel fogantyút, akkor az azon lévő gázbovdent tudod-e csatlakoztatni a karburátorhoz, meg a vezeték se ártana ha csatlakoztatható lenne, de azt lehet forrasztani.
Én ebben az esetben máshogy közelíteném meg. Én is érzem néha hogy jó lenne egy kis plusz, de szerintem az a plusz, de annyira nem, hogy majdnem plusz 3 kilót cipeljek. Sőt, teli tanknál több is mint 3 kg. Szóval inkább fél órával tovább nyírok, de könnyebb a kasza rajtam. Ha meg kínlódik damillal, akkor megy fel a kés.
Magasabb kormány a könnyebb kezelhetőségért, 6 vagy 7 deka minusz, +0.3 lóerő, valami kis extra rezgéscsillapítás, pattintós légszűrőház csavarós helyett, és asszem fém tankvédő. Meg egy kicsit jobban néz ki. :D. Ja, meg a hámja is komolyabb.
Há nemtom... Overkill? Tulajdonképpen igazad van. Meg nincs is. Azért kötök bele, mert munka közben alkalmanként eszembe jut, hogy na! most jól jönne még egy póniló:D Esetleg fél-egy órával hamarabb tehetném le a valagom... Néha meg az is felesleges, ami van.
Én inkább arra szavazok, hogy ha lehet, legyen inkább több, mint hogy hiányozzék, mert az kész szívás. Akkor inkább röhögjenek rajtam, hogy néddmán, ez meg ágyúval megy verébre. Ha a büdzsébe belefér, a tíz-húsz százalékos árkülönbözetet nem engedem szóhoz jutni, mert utólag már ennyinél csak jóval húzósabb veszteséggel lehet korrigálni.
Szerintem nem semmilyen. Azért több mint 2 lóerős. Amit meg meg én nem értek, az az 525 rx. Nekem 135 r- van, az is bőven elég erős, ez meg egy kicsit jobb mindenben annál. Az mondjuk igaz, hogy egy huszassal lehetne olcsóbb.
Én ajánlanám az 535 rx-et is. Haladósabb lesz vele a munka mint az oleoval, majdnem fél lóerővel erősebb, és egy dekával könnyebb is. Lehet hogy csak én látom így, de egy 545, vagy 553 kicsit overkill lenne két kertet rendberakni.
Friss benzinnel kellene megpróbálni. Aztán takarítás, benzinszűrő, levegőszűrő, szitaszűrő, karburátor. Esetleg a kipufogó eldugult a koksztól (a hengernél).
Ha a legjobb kell, amivel (majdnem) mindent le lehet vágni tempósan és kényelmesen és (aminnyire lehet) megbízható is:
Husqvarna 545 rx, Stihl FS 460.
Ha könnyebb és kicsit lassabb kell.
Stihl FS 410
De ezt a boltban meg kell nézni, hogy könnyebb-e, mert elvileg igen, papíron meg nem, és alig olcsóbb mint a 460.
A leírt jelenség a kaszámon gyakorlatilag átmenet nélkül jelentkezett. Délelőtt még minden rendben volt. Este fele már mindjárt az indítás után jelentkezett és kb. 5 perc használat után állt meg és terhelés nélkül sem pörgött fel.
Ezt csak azért írtam, mert úgy gondolom, hogy az ilyesmi fokozatosan jelentkezik, bár nem vagyok szakember.
A törős csavarhoz egy sztori: egykori kollégám műhelygyakorlaton zabos lett, a nyeléből folyton kieső reszelőt az oktatóhoz vágta. Baj mégsem történt, mert az a vacak félúton, röptében szó szerint szétrobbant, és egyetlen darabkája sem érte el a háttal álló tanerőt. A srác felnőtt korára is őrizgette egy darabkáját, szép kagylós törés volt mindkét végén. Noná, hogy megtartotta - ha nem történik meg az a "csoda", fiatalsága további részét bizonyosan Aszódon töltötte volna.
Azt a csavart túledzették, ami rideggé tette, talán feszültségek is voltak benne - mindez a változó hőterheléssel együtt vsz még a kitekerés előtt megrepeszthette. Szerencséd volt azzal a kilógó darabkával, mert anélkül az egész szerelvény kuka. Anno röhögtünk azon, hogy az oroszoknál külön mérnöki szak a csavargyártás. Pedig...
Először talán le kellene venni a kipufogó dobot és meglesni a dugattyút a henger falát, ha dugattyú vonalkódos, akkor dugó csere. Előtte azért egy kompresszió mérés nem árt.
A husquvarna 543 rs vagy 553 rs fűkaszákat szoktuk ajánlani. Vagy rezgéscsillapításosat az 545 rx-et.
Pár héttel ezelőtt írtam a fuldokló Extol fűkaszáról. Azt is írtam, hogy vettem másik fűkaszát. Azt viszont úgy emléketzek nem, hogy mi is történt az Extollal. Szétszedtem, hogy a szimeringet megnézzem. MIkor a röpsúlyos kuplung csavartját akartam kitekerni, az egyik nemes egyszerűséggel beletört. Pedig meg sem nagyon fogtam. Na mondom, akkor itt most abbahagyjuk, majd ha lesz csavar, meg kiszedem a beletörtet, akkor bontom tovább, hogy mi a helyzet a szimeringgel. Csavar ügyben az egyik ismerősömet küldtem be az egyik, nem nevezem meg üzletbe, ahol ilyen gépekhez alaktrészeket is forgalmaznak. Hogy ne potyára menjen, előtte telefonon felhívta őket, hogy van-e ilyen csavar. Azt mondták, ha van minta be kellene vinni. Van minta, be is vitte. Amint meglátták, szinte kiröhögték, hogy iylen csavart a világon nem fog kapni. Meg sem próbálták megnézni, hogy vaklameyiké nem lenne-e a jó. (mondjuk akkor nem értem, miért is kellett bevinnoi nekik megmutatni.) Na, mindegy, ha én lettem volna ott, egy újabb negatív értékelést kaptak volna a Google térképen, mert egyszer már volt negatív tapasztalatom velük pár évvel ezelőtt. Ezek szewrint az elmúlt évek, de az sem változtatott rajtuk, hogy közben máshová költöztek. Annyi tanácsot adtak, hoyg esztergályossal kell csináltatni. Ezt én is felértem ésszel, de ha lehet kapni, akkor nyilván nem kérem meg a bátyámat, hogy gyártson ilyen csavarokat. Ma kaptam meg 3 db-ot. Tovább bontottam a gépet, hogy eljussak a szimeringig. A burkolat egyik csavarja nem akart kijönni, így abba belefúrtam és türtcsavar kiszedővel szedtem ki. A burkolattól a 8*as villáskulccsal nehezen lehet hozzáférni. Csillagkulcs egyáltalán nem fér oda és a dugófej sem. Na mindegy, majd teszek új csavart, mert azt a rosszat már nem tettem vissza. Akkor jöhet a beletört csavar kiszedése. Olyan rohadt keméyn csavar volt, hogy a legjobb minőségű fúró sem vitte. Csak visított. Végül kocogtatás után a kiálló 1 mm-nyi csavar véget kombinált fogóval meg tudtam fogni és kicsavartam. Ha ilyen rohadt keméyn az a csavar, akkor hogy a fenébe tudottt olyan könnyen eltörni? A szimering nem volt éppen a helyzet magaslatán. Volt némi szivárgás, de nem hinném hogy ez okozta a problémát. A strausnál a szimering 1/3 része ki volt szakadva, de ha be tudtam indítani, akkor ment mint a zsebóra. Ettől függetlenül kicseréltem, éppen volt itthon egy tartalék. Összeraktam, beindítottam. Látszólag működik. Majd kíváncsiságból legközelebb ezzel vágok füvet, kíváncsi vagyok hogy muzsikál. Ha jó lesz, akkor erre felrakom a tárcsát, az új meg meg a damilfejjel. Nem kell cserélgetni majd a fejeket. Majd beszámolok a fejleméynről, hogy hoyg működik.
Segítséget kérek, a jelek szerint rövidesen aktuálissá váló fűkasza vásárláshoz.
10 éve használok egy Oleo 370 T kaszát egy kb. 1000-1500 négyzetméternyi, 2 családi ház telkének rendben tartásához. Nagyon meg voltam eddig elégedve vele, de ma délután azt vettem észre, hogy teljes gázon is csak fél gőzzel ment, a motor pedig elég melegnek tűnt, majd megállt. Újraindításnál pöffen néhányat és megáll.
Nem tervezem még eldobni, mert biztos javítható, de jó lenne egy kissé erősebb, 2-2,5 LE közötti, megbízható szerkezet.
Mivel valószínűleg ez lesz életem utolsó kaszája, akár Stihl Vagy HQ is lehet esetleg egy jobb és erősebb Oleo, ezért nem az ár a legfontosabb szempont.
Ez lényegében két kérés egyszerre, mert az új kaszára vonatkozó javaslaton túl szívesen venném, ha a jelenlegi kasza problémájára is lenne ötlet.
Tehát ha jól értem, kaptál egy gepet, ami állítólag működik, vagy mégsem. Nincs rajta fogó, valószínűleg bowden és tyúkbél is hiányzik. Nadragszijbol van a hám! Engedd el!!!
Első körben egy ismerőstől sikerül kölcsönkapni egy jó kis Stihl benzines kaszát, és azzal nekiesek. Fűnyírót meg elvileg tudok majd szerezni, úgyhogy valószínű a gyakori fűnyírózás lesz a célravezető, mert sajna épp nincs "kedvem" százezreket költeni egy valamirevaló fűkaszára.
Még egy kérdés... Milyen gyakran kellene a fűkaszázás után fünyíróznom, hogy még kezelhető legyen? Sajna tényleg semmi tapasztalatom a kertgondozásban...
Mivel én vok a saját főnököm, csak saját magamat okolhatom akkor is, ha hadisérüléseim lesznek, meg akkor is, ha hőgutát kapok. Mert így van választási lehetőségem... :D
Tudni kellene már lemondani a melóról is, amíg tehetem...
A rengeteg eső miatt a növények nedvtartalma lényegesen magasabb mint tavaly ( legalábbis felénk), emiatt repül/ragad/tapad mindenhez sokkal jobban. Ami nálunk kötelező hosszú nadrág, hosszú felső, kötvény opciós, de van, és fémhálós arcvedo, fültok. De mindenki másképp csinálja!
Lehet, hogy az idén a szokottnál többször estem neki olyan "harmatnedvesnek" mondható zöldnek, de érzésem szerint a gép is, magam is mintha jóval retkesebbek lennénk a tavalyi átlagnál, mire végzek. A fotelből azt gondolná a zember, hogy a por lenne a gond. Az is, főleg ha vályogsárrá lényegült:( Nem volt ez soha egy patikai munka, de vsz nem is én lettem időközben érzékenyebb a mocsokra. Most meg levegőszűrőt köllött cserélni, minden eksön után lamellákat mosogatni meg ecsettel takarítgatni. A szórásvédő eredetileg narancs színe néha megállapíthatatlanná válik - erre tojnék, de el is nehezül a bele- és rárakódó trutyitól... Le kéne vennem? :)
A dízelüzembe azért még nem sikerült belehajszolnom a gépet. Eddig... Szikra nélkül inkább én tudnék robbanni néha.
Ha ezt idén kezdte akkor lehet, hogy a téli tároláskor fészket rakott benne az egér a hengernél. :-)
(Tényleg van ilyen, de ez inkább 4T fűnyíróknál jellemző.)
Ami valószínűbb, hogy eldugult a benzinszűrő, és/vagy a finomszűrő a karburátorban, esetleg valamelyik porlasztó furat. Emiatt szegényen jár. Nem kap elég üzemanyagot, vagyis olajat sem. Ezért túlmelegszik.
Először meg kellene nézni, hogy hidegen működik-e a leállító kapcsoló, mert akkor az jó.
Ki kellene fújatni a gépet kompresszorral, főképp a hengerbordákat.
Majd ki kellene takarítani a levegőszűrőt, benzinszűrőt. Ha továbbra sem jó, akkor karburátor tisztítás. Miután minden tiszta, a "H" admenjen csavart kellene beállítani.
Maszkból inkább a víztiszta PVC-ből vagy miből készült lenne az igazi, mert az a kutyaszart, használt gumit és a csigapudingot is kivédi. Na, amögött van igazán jó idő ilyenkor, viszont nem kell sokáig viselni, mert hamar fel lehet benne borulni:D
Veszélyes a zélet, de maradok a hálónál, de leginkább a hemügénél. És beöltözni sem fogok, ámbár a lábszáram néha kék-zöld...
Van egy Hecht fűkaszám,és idén elkezdett rakoncátlankodni sajnos.
1.Amikor beindítom szépen jár utána fulladós a hangja,és a motor tövében szerintem nagyon melegszik.A kettő összefügghet esetleg,van ami ott megfogja a kihajtást,szimering,csapágy mit tudom én?
2.Van egy kapcsoló amivel le tudom állítani és sajnos egyik pillanatról a másikra nem müködik,csak ha lehúzom a gyertya sapkát úgy tudom le állítani.
Előre is köszi a segítséget.
esetleg valaki aki ért hozzá és közelben lakik meg is javíthatná.
Azért jó találmány ez az arcvédő rács/maszk, mégha kényelmetlen/meleg is, és szarul látni benne (főleg nappal szemben). Valamit felkapott a damil (éles kő vagy üvegcserép) és el tudom képzelni, hogy ha a szemembe ment volna a karom helyett, akkor mit okozott volna:
Ha van villany és olyan a terep is, akkor inkább egy olcsó tologatós fűnyíró, legfeljebb a menet előtt szétrúgod a vakondtúrásokat:D A 400nm ebből a szempontból az észlelhetőség határán lévő területméret - persze a hatóság két szál fűbe is bele tud kötni, ha nagyon akar, de az évi többszöri tarvágás azt sejteti, hogy legfeljebb pár arasznyi lehet a gaz... Esetleg beiktathatnál még egy-két extra alkalmat, ha nem kell miatta sokat utazni, hogy kezelhető maradjon a méret fűnyíróval is. Vagy szóba jöhetne az itt nemrégiben emlegetett elektromos kasza, az átlagos dudvához ekkora területen az is jó lehet. Persze csak ha van villany...
Ha ennyire keveset használnád, akkor akár álltában is megpunnyadhat, ha nem korrektül rakod el öt-hat hétre. Hogy mire számíthatsz vele? Megeshet, hogy tíz év múlva is menne kisebb-nagyobb alkatrészcserék után (olcsó és van is, de ebben az a nem szép, hogy kell is...), de könnyen megeshet, hogy néhány napon belül viszed vissza azzal, hogy adjanak másikat, mert az adott példány teljesen használhatatlan. Többnyire szó nélkül szokták cserélni, talán ez is mond valamit. Az Einhell pedig nem teszi bizalomgerjesztőbbé a dolgot...
Amit erősen valószínűsítek: a következő kaszádat már biztosan nem az Aldiból vennéd, és nem is ennyit szánnál rá, akármilyen kicsi is az a terület és akármennyire ritkán kell vágni:(. Tudom, hogy nem vigasztaltunk meg, de ez van. A kézi kaszát csak azért nem említem, mert bár ekkorka földre az lenne a legoptimálisabb, de sajnos sok szufla is kellene a fanyél másik végére, meg ha vannak fák-bokrok, azok nagyon útban tudnak lenni:(
Mindeddig erősen tartózkodtam attól, hogy Gipsz Jakab úr életvitelét és vásárlási szokásait méltassam, legfeljebb a különféle "kényszereket" említettem, amiben -valljuk meg- van némi opportunizmus, mert nem akartam bántani senkit sem, és mert hogy nagyon is valós, nem is ritka problémákról van szó. Egyedül az említett nagyszerű ipari termékeket méltattam, a távolról sem csak szerintem nekik kijáró módon.
Ettől függetlenül és ékes bizonyítékául a leírt szöveg értelmezésében elért magasságoknak, néhányan vérig sértve érzik magukat miatta. Másként is lejött: ha nem érti, akkor az azért van, mert érthetetlen. Vagy mert eleve ellenszenves alak, ergo hülye is vok.
Ezen ugyanúgy nem segíthetünk, mint ahogy a tárgyi gépek bajain sem. Nem a mi dolgunk lett volna. Nekünk csak a mínuszok járnak, ezek után neked is:D
Adott egy kb. 400 négyzetméteres telek, amely úgy nagyjából tavaly ilyentájt volt utoljára fűkaszával legyalulva. Mostantól nekem kellene ezt évente pár alkalommal rendberaknom. Se gyakorlatom, se eszközöm nincs hozzá jelenleg.
Láttam, hogy az Aldiban kapható egy Ferrex F-BC 43/1 AS típusú kasza. (42,7 ccm, 1,25 kW, 25,5 cm átmérő pengével, 42 cm átmérő 2,4-es damillal.)
Az a kérdésem, hogy ezt érdemes-e megvenni? (Ha minden igaz, akkor ez elvileg egy Einhell gép lehet "aldisítva".)
ne etessük a trollt! Allitsatok be ezzel a gombbal, és nem fog megjelenni, amit ír, ha mégis mazoista vagy és látni akarod, akkor legalább ne válaszolj! Tudom, néha nehéz.
1. eset: gipsz jakab életében nem kaszált, de most FOG! eldöntötte :) hülye hozzá, ezért ránéz a netre, megkérdi a helyi "okosokat", aztán megveszi a démon, strausz, stb piacos szart, mert az olcsó... ellenben rá van írva minimum 5 lóerő :)
2. eset: van meló "ezerrel", de sose tesz félre pénzt, ellenben a kocsmáros/dohányboltos gazdagodik ezerrel... marad a szar kasza :)
3. eset: szintén gipsz jakab, de bízik benne, hogy majd ő odafigyel, ápol, gondoz... ennek ellenére a kínai kasza akkor is meghalhat...
tehát nem feltétlenül a használóján múlik az elhalálozás!
A kulcs: "...elhanyagolt telkeken, elég sok üzemórát."
Felvesz 1.4kW-ot, leadja nagyjából a kétharmadát, tehát a benzinesek között az egylovasok között lenne. Azokat pedig mindenütt csak trimmereknek tekintik, kis és/vagy rendszeresen gondozott területek karbantartására javasolják. A D-fogantyú és a damil 1.6-os vastagsága is pontosan ezt sugallja, ámbár késsel várhatóan többre is képes. Az elektromosnak más a karakterisztikája; vasat az ebbe a kategóriába tartozó benzinesekhez nemigen javasolnak, legfeljebb valami fűhöz való, erősen korongszerűt.
Ha tehát rendszeresen és nagy gazt vágnál, ahhoz érzésem szerint kevés lesz; a sok üzemórára eleve mérget vehetsz, mivel elégtelen a teljesítménye, és csak gyaszatolnál vele. Ennek meg az lehet a következménye, hogy jól leégeted (amennyiben nincs hővédelem benne...):(
Kérdéses az is, hogy a csapágyazások és a szöghajtás hogyan tűrnék majd a kést - ebben a kategóriában elég takarékosan méreteznek. Ezt sajnos csak utólag szoktuk megtudni.
Hátránya még a vonszolt vezeték, ami egy bizonyos hossz után már maga is korlátozza a teljesítményt, de ezzel együtt lehet élni - csak kényelmetlen.
Szívesen mondanám, hogy hagyd a fenébe, keress egy minimum kétlovas benzinest, ami már inkább illeszkedik a feladathoz, de 1. nyilván okkal nézegeted az elektromosokat 2. ennyiért benzinesből csak olyan távolkeleti (nem japán...) gépet kapnál, ami éppen az utóbbi néhány tucat parázs hozzászólás tárgya (és amitől én személy szerint óvnálak).
Így viszont nincs, nem is lehet javaslatom alternatívára, tehát legfeljebb szerencsét kívánhatok - szükséged is lesz rá, ha rákényszerülsz a megvásárlására.
Persze ha az "elhanyagoltság" térdig érő rétet jelent, még be is válhat, de ha csomós fű, libatop, lapu, csalán, sarjadékok, vadszőlő, vadkomló, derékig érő gaz stb. is van, egy idő után magadtól fogsz másik gépet keresgélni - de az sajnos nem fog kijönni ennyiből.
Megint nem mondtál semmit. Mondhatnám, hogy hol mondtam, hogy nem lehet vele dolgozni, de arra sem válaszolnál. Nem meglepő, hogy ha kínos a téma akkor dobod is, és marad az, hogy én vagyok mindennek az oka. De tudod hiába gondolod nagyon ravasznak magad, rajtad csak röhögnek, kivéve a pár eszetlen csápolódat. Mondjuk konkrétabban, mindkettőt. ;-)
...és ez mit mondana a minőségükről? Ez felmentés lenne a letagadhatatlanul kifogásolható mivoltukra? Vagy ez már a lósz@r ízének esete a milliárdnyi léggyel?
Értsd már meg -legalább te, tőled elvárható!- hogy ennek semmi köze a kényszerből, tudatlanságból, hirtelen ötletből vagy bármi más okból kínait vásárló felhasználóhoz. Ahhoz sincs, hogy ki képes és ki nem önmaga szervizelni vagy legalább időben észrevenni és megelőzni a gondjait. Ahhoz sincs, hogy telik-e vagy nem "márkás" darabra, ahhoz meg főleg nem, hogy a munka előtt műholdat terveztél, utána levezetésül agyműtétet vezetsz.
Ahhoz van köze, hogy aki -ráadásul állítása szerint praxisból- nagyon is jól tudja, hogy mire számíthat velük, annak azért mégsem kellene lelkesen ajánlgatnia ezeket olyanoknak, akiknek az egészről fogalmuk sincs.
Ezerötszáz-kétezer nm elszabadult gazt és bozótot(!) lerendezni sajnos nem egyszerű menet - de gondolom, ezt már te is tudod, különben nem keresnél segítséget. Ha pedig egy ideig elhagyatott is volt, okkal feltételezhető, hogy a zöld aljában oda egyáltalán nem való dolgok lapulhatnak, szomszédoktól függetlenül... Szomorú, de ez van.
Ezen a fórumon tényleg nem jellemző az ilyen kérés. ahogy nem is hirdetik magukat az emberek (na jó, igazad van, legalább egy vau járt volna válaszként...). Tekintettel arra, hogy Gyömrő még a nagyfalu agglomerációja, nagyjából ugyanazokra a brigádokra számíthatsz, mintha mondjuk a II. vagy a XII. kerületben laknál... Az ebből élő vállalkozók árai valóban úgy, vagy még durvábban fognak alakulni, ahogy Clio olvtárs prognosztizálta:( Látatlanban ők sem fognak semmit mondani, de a többségük tisztességgel tartja magát a megállapodáshoz időben, árban és az elvégzett munkával is..
Nagyon ügyes vagy. Bár úgy érzed, hogy most jól megfogtál de nem. 😉
Én még egy valódi hozzáértőt se láttam, aki hadjáratot indított volna egy gép ellen. Ilyet csak a valójában hozzá nem értők, vagy a lúzerek csinálnak, akiknek ettől lesz önbizalmuk. 😉
Azt meg már meg se kérdezem, hogy akkor soroljad, hogy miért nem lehet vele dolgozni, mert egy cseppet sem érdekel a véleményed. 😉 Az is szégyen, hogy egyáltalán válaszra méltatlak. ☹
Nyitni kellene egy kulon topikot a kinai kaszaknak, illetve a kinai kasza rajongoknak, ahol nyugodtam meghanyjak-vetik, a problemajukat, lehulyezhetnek mindenkit, aki inkabb a sved, japan, vagy eppen nemet szerszamokat es munkakulturat szereti.
Tényleg szégyen ami itt folyik. Ezek a megmondó emberek, kamu szakértők megmondják olyanoknak akiknek működik, hogy rosszul tudják. 😊
Mindig elromlik a mi a fenéje, meg az akármicsodája.
Dehát, nincs is ilyen gépjük! Nincs is vele tapasztalatuk!
Vagy a fotelszakértő okostojások nem tudnak üzemeltetni egy pofon egyszerű kínai gépet? :D Akkor meg, minek szólnak bele? Ez a hobbijuk, hogy idejárnak beszólni, felvágni. Ettől érzik magukat menőnek.
Látatlanban vagy hülyeséget fogsz kapni, vagy olyan ajánlatot amiért az ajánlat tevőt sosem látod. Az elmondottak alapján, ha CSAK kaszával megoldhato, akkor is minimálisan egy 30-40 től indul.
Feltételezem azért nem válaszolt senki, mert nem arra lakik. Van itt sok dunántúli, meg borsodi, ők nem jöhetnek szóba. Köszönöm kérdésed, sajna nekem is messze van. Hogy mennyibe kerülne, azt meg elmondásra inkább nem próbálom kitalálni. Amit elvállalok, azt is csak úgy, hogy megnézem.
Csúfondáros, gúnyolódó, stb. De látom neked se esett le a lényeg. Nem a kínai kaszákat gúnyoljuk, hanem az olyan gazdákat, akik megpróbálnak mítoszt építeni a kínai kaszáknak. Akik velünk ellentétben VALÓBAN hülyének néznek másokat, akinek nem olyan van, mert "az a barom, aki komoly pénzt ad egy márkás szerszámért, mert lám csak az ÉN kínaim még jobb is". Akik nem képesek elismerni, hogy bizony a drága "nem csak drágább".Sok embernek sokszor el lett mondva itt, van az az eset, amikor a kínai is használható. Sokszor kérdés az is, hogy csak kevés alkalommal használná. de ez nem úgy van, hogy pl egy komoly kasza megy 1000 órát, aztán egyszerűen szétesik, a kínai meg mondjuk 100 órát. Ha így lenne egyszerú lenne, mert ledolgozod azt a 100 órát, aztán kidobod a szemétbe. Ha lelkes vagy és életben tartod, akár egész hosszú ideig megmarad, de BIZTOS, hogy szerelni kell. Viszont nem illik azt mondani a tájékozódni akarónak, hogy ó öcsém, nekem már 10 éve megy hiba nélkül.
Megismételném a kérdésemet, kérésemet, miután sokáig nem kaptam semmilyen választ.
Nem tudom, hogy azért nem jelentkezett-e senki, mert nincs a megjelölt körzetben közületek vállalkozó szellem, vagy mert annyi a munkátok, hogy ez már nem férne bele.
"Némi kutakodás után találtam rá erre az oldalra.
Érdeklődnék, hogy van-e jelen olyan, aki Gyömrő közelében ténykedik.
Volna egy idén még nem gondozott ingatlan, úgy összesen 400 négyszögöl, aminek egyharmadát épületek foglalják el.
A fele egy elhanyagolt kertrész, néhány gyümölcsfával, egy 15-20 méteres szőlőlugassal, a többit benőtte a mindenféle gaz és itt ott kiirtott szőlőtőkékből újra sarjadó méteres hajtások.
Az udvarrész tele tavalyi diófáról hullajtott levéllel és terméssel, letöredezett ágakkal. A ház és utcafront közötti virágos kert, és ház mögötti kb. 1,5 m X 20 m-es sáv sok vakondtúrással és derékig érő gazzal megáldott.
Ja és a hozzá tartozó utcai rész, ahol azért hébe-hóba le lett nyírva a fűféle, ami az árokban és árokpartján terem.
Mindezt kellene elfogadható állapotra hozni.
Így első hallásra mennyibe fájna ez az akció, csak úgy kb..
Én amíg bírtam és lakott volt az ingatlan, egy teljes nap alatt mindezt rendbe tettem egy olcsó elektromos tili-toli fűnyíróval és egy MC Culloch Cabrio 261 fűkaszával, persze nem ennyire elhanyagolt állapotból.
Rutintalan fűkaszás vagyok, csak hobbiból a ház környéki munkákban volt tapasztalatom."
Az utcai rész akár ki is maradhat, azt a szomszéd időnként lenyírja.
Mindenki annyit ér, amennyije van - János után szabadon -, ugye kedves magasan kvalifikált, jó módú hozzászólók, mert a gúnyolódó, csúfondáros hozzászólásokból ez jön le .... szégyen!
Tudom, hogy csak irónia. Sok ilyen "minőségi" gépet hirdetnek. Az 545 RX max rezgésszintje 3,2 m/s2, az egyik csoda gépnél olyan adat van megadva hogy kevesebb mint 15 m/s2. Dolgozzon vele aki megtervezte.
...de még így is túlzottan optimistának érezlek, ez a tripla erős túlzásnak tűnik. Egy négyes-ötös szorzó és osztó vsz inkább reális lenne.
Ja, és próbálj rákeresni a (korrigált nevű) típusra a neten - én ügyetlen vok, a copy-paste és a "Mustang" javítás csak egy csomó kocsit meg lovat hozott föl. Vagy csak egy forradalmian új (nevű) gyártmányról lenne szó?
Amíg lósz@r van, veréb is fog akadni. Kellő kondícionálás kérdése, úgy hívják, hogy fogyasztói társadalom.
Amúgy azt gondolnám, hogy kb. 3HP egy fűkaszában bármilyen igények mellett is bőven elegendő, ennél több nem kellhet. Ami ennél nagyobb teljesítményű, azzal csak azért kaszabolnak dudvát, mert arra is jó, és éppen az van útban - de nem ilyesmire szánták. Az már erdőbe, bozótba való.
Akiknek 135 R-jük van. Nektek is meg szokott állni néha mikor felengeditek a gázt? Pl leporolni magatokat, vagy leszedni a feltekeredett gazt, stb. Úgy emlékszem hogy ez régen is így volt, nem csak mióta más membrán van benne. Feljebb vettem az alapjáratot kicsit, de itt meg ha elveszem, még forog a fej kicsit, aztán megáll. Szóval nem az igazi. A másik meg a startgáz. Hiába tekerem tökig a csavart a kormánynál ami azt állítja, viszonylag alacsony a fordulat, és nagyon rezonál. Valahogy lehet azt mókolni még hogy jobban pörögjön?
Nemtom, valami tetszésindexelési agyi beékelődés, engem szórakoztat:D Majd figyeld meg, hogy ez a hozzászólás mennyi mínuszt kap. (Lehet, hogy éppenséggel egyet sem, de csak azért, hogy ne lehessen igazam:D)
NEM ugyanarra költesz jóval kevesebbet vagy sokkal többet.
(A többit előcenzúráztam, és inkább töröltem. Tudod te is, mit nyaggassalak... Az lenne a lényege az itteni kínaizásnak, hogy megértsék a kérdezők, mire is számíthatnak így vagy úgy. A veréb is madár, csip-csip:D)
" hogy százezreket költsön arra amit sokkal olcsóbban is meg lehet kapni"
Ha ugyanazt a minoseget, megbizhatosagot olcsobban is meg lehetne venni, amit a dragabb, gepek nyujtanak, akkor mindenki bolond, aki tobb penzt fizet erte, illetve nagy valoszinuseggel kevesen vennek a a draga vasat.
Ezzel szemben az a tapasztalat, hogy az olcsobb kinai gepek sokkal rosszabbak, sokkal kevesebbet birnak, es, ameddig mukodnek, addig is kevesebbet nyujtanak. Hidd el, amit a kinai gep kibir, azt kibirja a draga is, sot, tobbet kibir. Attol hogy draga, nem kenyes, nem kell kimelni. En nagyon sokszor elcsodalkozom, hogy mennyire megbizhatok, mennyi mindent kibirnak. A tobbesszam, nemcsak a kaszara vonatkozik, mert en ebbol nem probaltam mast, viszont egyeb szerszamok, gepek eseten is ezt latom.
Nem érted ezt. Van aki lottózik, és van aki kínai kaszát vesz. Egy lottómániásnak el tudod magyarázni, hogy igen nagy valószínűséggel nem lesz belőle gazdag ember ?
Tudom én, hogy így megy ez: a zember fija -persze korántsem mind- tisztában van vele, hogy inkább gyűjtögetni kellene egy olyan cuccra, ami azt csinálja, amire készítették, ráadásul úgy, ahogy a gyárában és a boltjában állítják róla.
Csakhogy addig is kellene valamivel dolgozni. Ez a bibi...
(Azért elárulnám, mire jöttem rá: ha már összenőttél vele és az előnyei megszokottá váltak, sokkal fájóbb lemondani a jóról, mint hozzájutni (sarokház, kocsi, számítógép, kasza - tökmindegy, kinek éppen mi a prioritás). Ezért van az, hogy inkább kihagyok tucatnyi más nélkülözhető dolgot, ha választani kell, hogy most azok legyenek, vagy később a "nagy cél". Nem akarok én senki meggyőzni, csak én így csinálom, ha már sem szerencsém, sem eszem nincs elég a kényelmesebb megoldásokhoz. Ja, és mint olyannak, akinek nem ezen múlik a megélhetése, könnyen jár a szám...)
Persze, én is vennék stihlt vagy négyütemű makitát (hogy ne kelljen kevergetni a benzint), ha nem lenne irreálisan drága... de annyi pénzt nem tudok fizetni érte...(az osztrák erdészet meg gyönyörű angolpark ahhoz képest amit én aprítok vele, oda én is szégyellnék ezzel bemenni :D)
Tudom, nalad tobbet fut, mint az osztrak erdeszetekben a Stihl, es nincs szervizkoltseg, mert semmi sem romlott meg el rajta vegtelen ozemora alatt. mosoly
Sajnos a tétel ismét igazolódott... Azért akad közöttük kevésbé nyavalyás, de az persze drágább is.
(Én is belenyúltam, pedig nagyon is tisztában vagyok az üggyel... A minap a mindenesbótban vettem egy fúrógépbe fogható körkiszúró szerszámot - nemtom, mi a rendes neve, ez az, aminek a tengelye egy kb. 6-os fúrószár, rajta egy tárcsa, amire lemezből kiképzett köralakú fűrészeket lehet illeszteni. Nem néztem, csak bele a kosárba.
Nem kellett volna.
Az első befogáskor gyanúsan engedett a "tengely". Kivettem a tárcsából, és kézzel(!) szép derékszögbe hajtottam - és vissza is egyengettem, szintén kézzel, a hatos "vasat"! Aztán szemügyre vettem a blisztert: Made in China. A régi japán már lassan harminc éve tartja magát, csak kezd már elkopni és hiányos is, ezt meg egyszer sem tudtam használni. )
Életemben nem vettem még kínai szerszámot, de a boltban rábeszéltek egy Denzel-ről elnevezett fűkaszára (Denzel DT-52S), hogy annak jó erős a motorja. 30.000 Ft volt.
Hazavittem, összeszereltem - és majd' elsírtam magam. Irtózat az anyagminőség - a csavar és egyéb fém csetreszek nem tudom miből vannak, de érzésre nagyon törékenyek, nem mertem rendesen meghúzni őket. A fogója olyan vékony/könnyű, hogy óvatosan kell vele bánni.
MIndegy, kipróbáltam.
Az első használatnál (30 perc után) fogta, és leamortizálta a saját damilvágóját (az a valami ami a védő-elemen elvágná a damilt ha túl hosszú lenne) - én már csak azt vettem észre, hogy a védő-elem alja is eltűnt. Visszavinni már nem tudom, mert a 3 nap pénzvisszafizetési határidő letelt, garira meg nem tudom mit várjak...
Damilcserénél áldottam az anyját a gyártónak, mert nagyon nehéz szét-összerakni. A damilfejben a rugó alatti alátét is valami irtó vékony aluból van, már a megfogástól is (!) elhajlott.... Nem akarom tudni miből készítették a motort...
Úgy voltam vele, hogy ha kibír 7 alkalmat, akkor már jó vagyok (5e Ft a bérlés). Hát, eddig egy volt meg, és nem tudom kibírja-e a következőt....
A motorja egyébként tényleg erős, de veszettül hangos, és rezeg. Erre számítottam. A többire nem...
Sztem nagyjából akkora, mint amekkora az eltérés az áraikban a hasonló kategóriába tartozó gépeiknél. Ha egyformán vagy legalább nagy vonalakban hasonlóan teljesítenének minden lényeges szempontból, akkor nem lenne ilyen különbség... Ha lehetne érte többet kérni, el is kérnék.
Az olcsóbbikat a hasonló egyebek közül az emeli ki, hogy nem csak papíron (vagy amíg nem dolgozol vele:) tartozik az adott családba, és talán a minőségbiztosítás is "fehéremberesebb" - de csodák azért nincsenek.
Ezek rezgéscsillapítottgépek, alkatrész is lesz hozzá. A Hecht-hez biztosan. A 163-ast évek óta használja a kollégám, állítása szerint semmi panasz nincs rá.
Jelenleg egy Mcculloch B40B Elite fűkaszát használok, nincs is vele különösebb bajom. Annyi, hogy jó lenne lecserélnem rezgéscsillapító tubusos kaszára.
A pénzügyi lehetőségeim sajnos nem végtelenek. :)
Néztem az Ukrán vadi új Stihl Fs 350-t, 190e Ft környéke.
Vagy az előbb találkoztam ezzel a weboldallal, nemtudom más járt-e már itt? Vannak tapasztalatok ezzel kacsolatban?
Igen, használtban gondolkodom. 15 lóerő körül bőven 500.000 felett lenne egy új, ahogy nézegetem a hírdetéseket. Hátha szerencsém lesz és egy jót sikerül kifognom. Akkor lényegében, amíg most kb 6 órát tökölök egy nyírással, ha meg lenne a traktor kb az egész évben kellene 6 órát szánnom a fűnyírásra. Komoly:)
Olyan 300.000 körül tervezem, hogy veszek, de kb tavasz körül. kb 3000 nm-es a kertem, és kézi erővel kb 6-7 óra küszködés kézi motoros kaszával és tologatós fűnyíróval. Akkor próbálok 15 lóerő körülit venni. Nekem mulcsozó nem kellene, csak a sima bőven elég lenne.
Én szidom is, meg szeretem is. :) Örököltük ezt nagybátyámtól, nyár közepén vette, tavasszal ehunyt egy éve, szóval be sem volt még igazán járatva. Kérdezték is páran, nem-e adjuk el, de a neten mindenki áradozott róla, hogy milyen jó gép, ezért ragaszkodtam hozzá, hogy marad. Csak ugye nagy gépek után kézbe venni, és hasonlót elvárni tőle lehetetlen, és ez a baj inkább vele, vagyis velem is.
A 7-8 lóerő körüliek inkább rendszeresen nyírásra valók. Nem mindegy, hogy a mulcsozó deflektor van rajta, vagy az oldalkidobó. A gyengébbnek a vágásszélessége is kisebb, az erősebbeknek nagyobb.
Ha oldalkidobás van és 10 cm-re kell vágni, akkor kb 35-40 cm -t tempósan le lehet ezekkel vágni. A nagyobb gond az ha sűrű és magas is a fű, akkor gyakran eltömi az oldalkidobót. Magasabbat is vágtam, felhajtott kidobóval, de nagy területen nagyon lassú volt vele.
A 12-17 le gépekkel már kb. mindent le lehet vágni. Méteres gazt is. Itt inkább csak az eltömődés a gond. (és ha vastag szárú a gaz, a kerék gyakrabban kilyukad) A fogyasztása is nagyobb max fordulaton. Ezért csak akkora fordulaton használom amekkora kell, így barátibb a fogyasztása.
Mulcsózóval akkor érdemes, ha 3-5 cm-re kell vágni és szépnek kell lenni. Vagy a lehullott falevelet összevágni. Ilyenkor kb. 15 centis sűrű füvet tempósan levágja a kisebb gép is. Mulcsozásnál nagyon fontos főleg egy kis teljesítményű gépnél, hogy a kés mindig éles legyen. Gyakrabban kell reszelővel élezni. Nem kell mindig levenni a kést, csak a kidobó nyíláson keresztül kézi reszelővel rátolni párat.
A lényeg mindegyikkel lehet dolgozni, csak vagy lassabban fog menni, vagy kicsit rendszeresebben kell nyírni. Úgyis az dönti el, hogy mennyi rá a keret.
Érdekes, hogy pont a 250T az, amit van aki szid, van aki imád. Azt viszont megfigyeltem, hogy az elégedetlenek leginkább az ereje miatt nyafognak - amit nem nagyon értek, mert mit várnak egy egylovas géptől? A szervizes ismerősöm mintha mondta is volna (franc se emléxik már, és a járvány kezdete óta nem is jártam feléje, azt sem tudom, rendel-e), hogy a Master mellett ez lehet a másik sikerültebb darabja az OM-nek, mert ő nem nagyon ismeri belülről (akkor csesztette tucatszám a vizesek levedlett és megtagadott OM kaszáit, na azoktól ő sem volt elragadtatva). Pedig van a környéken pár darab; ahogy belakják a korábban üres területeket, sok új tulaj egyből rohan fűnnyírót meg kaszát vásárolni, és egymást lesik, mit vegyenek. Ahol két húszmillás kocsi is áll a frissen épült kétszintes ház előtt a medence mellett, ott a kínai kasza nem lehet menő, talán nem is tudják, hogy létezik... Már az is szép tőlük, hogy maguk gondozzák a telket.
Persze látni kéne, némelyik mit művel - sztem a saját kutyájuk is fetreng a röhögéstől, mert hamarabb kihugyálja a gazt:D
Akkor marad, bár ez amúgy is ilyen kis dolgokra van inkább használva. Na meg kellene főtengely csapágyat cserélni, mert az teljesen odavan benne. Nem is értem, hogy megy még mindig. Egy dolog miatt szeretem, mert könnyű. Van mellé egy FS 410, nem nagyon van ellenfele, de sokszor jó ha nem kell a nagy súlyt cipelni, pl. árokpart, és hasonló terepek.
De nagyon bánom, hogy nem adtam el egy éve, akkor még jó volt a csapágy, és lett volna rá vevő is.
Ja, több ereje lenne kicsit. Meg hangja is több lenne, de az sokkal.
Az persze nem biztos, hogy jót is tenne neki, mert ugye arra a "lefojtott" állapotra lőtték be az egészet. Sztem hagyd békén, amíg nem szorul cserére; ha lényegesen több erő kellene (mert nagy nyereségre azért ne számíts), akkor másik kasza kell.
Tudod, a tuningolt kocsikat sem tartós használatra szánják, mert bár a motor lehet bikább, de a maradék azért még mindig csak a gyatrább erőforráshoz, kisebb sebességhez méretezett:(
A szálhosszak szempontjából semmi logika nincs benne, nyilván ettől durrantál te is be:D.
Indokolt lehetne, ha a magátmérő a szélesebb részen nagyobb lenne. Nekem még ilyesmi nem került kezembe, és jó pap se vok...
Másik okként el tudnám képzelni, hogy a kivezető szemeket a két orsófél nem szimmetrikusan látja, ezért nem is az egyiket szélesítik, inkább a másikat veszik keskenyebbre, hogy a jobb pozíciójú oldal ne tudjon lazább lenni adagoláskor.
Azt magyarázza már el nekem valaki, hogy mi a logika abban, hogy a damilorsó egyik fele nagyobb mint a másik. Magyarán több damil férne rá. Szélesebb a damilnak a hely. Nem egy fejnél találkoztam már ezzel.
Ja, a k nélkül már valós lehet az a 600 W teljesítmény.
Amúgy Én maximálisan meg vagyok elégedve a nagytesójával, a 1445-el és bár az is csak 1400W-os (1,4 kW-os), simán tudja az előd 30 + köbcentis márkás fűkasza teljesítményét.
Már aszem a 4. szezonját tolja nálam gond nélkül.
A kényelmesebb használhatóság érdekében kicseréltem egy nagyobbra a bal oldali kormányt és vettem hozzá egy komolyabb, márkás hevedert (ami jó lesz később is, ha más fűkaszát vennék).
A kapcsoló keménységének a megoldásán még mindig gondolkodom, mert az már 2-3 órányi munka után nagyon fárasztó, akár hólyagot is tud produkálni az ujjadon,. ha nem váltasz fogást időnként.
Szia! A fűnyíró traktorod teljesítménye után szeretnék érdeklődni. Kb hány cm-es füvet/gazt lehet vele levágni, ha felemeled a késeket a maximum 10 cm-es magasságra? Szerinted hány lóerőst érdemes venni belőle?
Nem, cimbi. Nem vettél el tőlem semmit, bár akartál. Lesben álltam volna? :-)))))))))))
Aztán minek? Az ilyen bohóc, mint te közönségnek játszik, és azt hiszi sokan csendben csodálják, pedig hát nem. A múltkor te járattad le magad, nem én.
Vicces mi? Hát még ha értenéd a viccet. Tudod az a csattanó, amikor nem azt mondják, hogy húzzál ki a boltból a francba, hanem azt, hogy tizenötezer. :-DDDD
Mire számítanak? Semmire, nekik egyszerűen nem számítasz.
Látod ez az, amikor még ahhoz is hülye vagy, hogy felismerd, mennyire nem számítasz.
Biztosan hallottad már... "Bagoly mondja verébnek, hogy nagyfejű."
Vicces, mikor sima modorú úriemberek, kritizálnak. :D Ilyenkor, mindig felmerül bennem a kérdés? Ugyan mire számítanak? Miért is kellene nekem így, ha ők úgy?
Neked olyan a stilusod, hogy ezzel nem fogod megtapasztalni, milyen az, amikor joszandeku emberek, minden hatso szandek nelkul, onzetlenul segitenek a masikon. Cinikus, flegma es lekzelo vagy. Eppen ezert le is zarom ezt a kellemetlen beszelgetest.
Ez velem sokszor megtörtént, különböző helyeken. Mondhatnám úgy, hogy 95% ban ez történik. És nem csak velem. Vagyis ez a valóság, nem kitaláció.
Sőt többször előfordult már, hogy addig húzták, nyúzták a rejtett hibát, hogy "jó ez". "megcsináltuk" stb, hogy lejárt a garancia. Majd utánna én megcsináltam.
Igen, a fikcio, az nem teny, hanem elkepzelt szituacio, amit leirtal.
"Általában, ha csak az utcáról beesel, (nem vagy haver) úgy néznek mintha nem is innen vetted volna a gépet... tegnap! Eltűnik a kedves eladó. Helyette egy gyanúsítgató, mogorva ember áll ott, aki igyekszik mindent rád fogni, vagy lerázni."
Nem. Nem allitottam semmit, csak elmeseltem az en tortenetemet, ami nem esik egybe a te tapasztalatoddal es fikcioddal. ..., hogy magamat idezzem: Ezzel egyutt tudom, hogy vannak lehuzos, hulyenek nezo szerelok, de sok mulik a partneren is.
Érdeklődnék, hogy van-e jelen olyan, aki Gyömrő közelében ténykedik.
Volna egy idén még nem gondozott ingatlan, úgy összesen 400 négyszögöl, aminek egyharmadát épületek foglalják el.
A fele egy elhanyagolt kertrész, néhány gyümölcsfával, egy 15-20 méteres szőlőlugassal, a többit benőtte a mindenféle gaz és itt ott kiirtott szőlőtőkékből újra sarjadó méteres hajtások.
Az udvarrész tele tavalyi diófáról hullajtott levéllel és terméssel, letöredezett ágakkal. A ház és utcafront közötti virágos kert, és ház mögötti kb. 1,5 m X 20 m-es sáv sok vakondtúrással és derékig érő gazzal megáldott.
Ja és a hozzá tartozó utcai rész, ahol azért hébe-hóba le lett nyírva a fűféle, ami az árokban és árokpartján terem.
Mindezt kellene elfogadható állapotra hozni.
Így első hallásra mennyibe fájna ez az akció, csak úgy kb..
Én amíg bírtam és lakott volt az ingatlan, egy teljes nap alatt mindezt rendbe tettem egy olcsó elektromos tili-toli fűnyíróval és egy MC Culloch Cabrio 261 fűkaszával, persze nem ennyire elhanyagolt állapotból.
Rutintalan fűkaszás vagyok, csak hobbiból a ház környéki munkákban volt tapasztalatom.
Ez egy olyan ügy, ahol megdöbbentően más náció beszéli ugyanazt a nyelvet az ország nyugati részén, mint középen és a keleti végeken. Pedig van ám sorsközösség...
Sanyiék környékén vizesekkel, villanyosokkal mint cégekkel és kisiparosokkal, valamint az önkormányzattal is volt néhány, általában nagyon nehézkesen elintézhetőnek tartott dolgom. Lehet bugyiba nyúlni: elsőre, másodjára, de harmadjára is rendesek, készségesek és rugalmasak voltak, és amikor összefutottunk egyik-másikukkal az utcán, megismertek(!), megkérdezték, hogy sikerült-e minden(!). És sikerült, nem is akárhogyan: egy napra összehoztunk dolgokat, amikre felénk általában a teljes szabi rá szokott menni - kenés nélkül! Vagy a boltban egy helyitől kérdeztünk valamit, aki még harmadnapon is visszakérdezett, hogy mire mentünk a tanácsával...
Aztán rájöttem, hogy csak az általam megszokott, már-már sztenderdnek hitt szolgálati és szolgáltatói stílus mérhetetlen bunkóságához képest tűnt annyira rendesnek az, ami tulajdonképpen csak normális, semmi több. Nyilván ott sincs mindenkor és mindenki feje fölött glória, de nem kell folyton a hátad mögé nézni, ki akar onnan hasbaszúrni vagy megszívatni... Aki nem tapasztalt még ilyesmit, annak ez csak mese, hab nélkül.
Úgy hogy én fenntartás nélkül elhiszem, amit Sanyi jelentett a szervizesről. És hát az is valóság, amiről te írsz: már ezen a környéken is -fővárosi agglomeráció- ha nem is csókosnak, de legalább ismerősnek kell lenni ahhoz, hogy ne b@sszanak át folyton valamivel. Viszont nem lehetsz mindenkinek haverja vagy jó ismerőse...
Oreg gep, nem ott vettem, nem vagyok haver, utcarol estem be. Az elet reszben a kommunikacion mulik, meg akkor is, ha nem szeretem ezt az elcsepelt, felkapott kifejezest. Ezzel egyutt tudom, hogy vannak lehuzos, hulyenek nezo szerelok, de sok mulik a partneren is. mosoly
Ez olyan volt, mintha egy (leendő) szerelő gyereknek, mesét olvastál volna. :-) Jó volt. Kár, hogy ilyet nehéz átélni. :D
Általában, ha csak az utcáról beesel, (nem vagy haver) úgy néznek mintha nem is innen vetted volna a gépet... tegnap! Eltűnik a kedves eladó. Helyette egy gyanúsítgató, mogorva ember áll ott, aki igyekszik mindent rád fogni, vagy lerázni. :-) (ez a garanciális ügyintézés) Néhány idevágó paragrafus említésének hatására, megjön a jobbik esze.
A másik, a sima. Odaviszed, hogy nem indul. Ajjaj, máris véged. :D
Karburátor csere, gyújtás csere vagy motorfelújítás. Két hét, mert tele vagyunk. Ha 15 -ből megáll egy gyertyacsere, akkor még meg is köszönöd. :D
Már úgy értem hogy még garancia van rá 2év, gondolom ha bele nyúlkálok el veszik a gari, közben azért rá néztem a csövekre és a csavarokra minden rendben velük.
Nekem a Stihl szervizben a szerelo ott es azonnal szetkapta a gepet, felszerelte az uj gyertyapipat. Osszerakta, beroffentette, allitot az alapjaraton, es nem kert erte semmit. Termeszetesen az egesz nem nagy ugy, foleg neki. De mindenkeppen kedves gesztus volt, annal is inkabb, mert egyszerre csak vevo mehetett be az uzletbe. A tobbiek turelmesen varakoztak a bolt elott.
Hozzateszem, magamtol nem jottem volna ra, hogyan kell felszerelni az uj pipat, annyira nem adja magat, annak, aki sosem csinalt meg olyat.
Ahogy gondolod. Sokkal egyszerűbb, olcsóbb és gyorsabb a benzincsövet megmozgatni, meg egy kicsit átnézni, hogy valahol nem-e szivárog.
Erről jut eszembe. A fűnyíró traktor néha dadog és durrog.
A szerviz bennem fel se merült. Először is úgy indul, hogy 15 ezer, bármi baja van. Aztán hova, meg mikor? 2-3 hétre? És még vigyem el és hozzam is haza. Inkább, vettem egy NGK gyertyát és 2 perc alatt kicseréltem. ;) :-)
Helló!Esetleg tudna valaki tanácsot adni akinek volt vagy van hq 545rx-je,első perctől kezdve ezt produkálja (ez a 10ig tankja )sima vágó helyzetben
minden normális,stabil alapjárat,de ha meg döntöm hátrafele egyből leesik a stabil alapjárat majdhogy nem le áll,nem tudom ez annak a oka hogy nincs még össze kopva minden (bár szerintem már össze van) vagy vigyem a boltba ahol vettem ?
Tehát nem derót meg féltégla meg betonvas meg orosz TV meg epedarugó meg sitt meg tavalyi gallyazás meg befőttesüveg. Ezeknek mindegy, mivel próbálkozol, ha az a valami nem dózerből van:(
Tudom, miről beszélsz, amikor elkezdtem a komolyabb kaszálást, rá kellett ébrednem, hogy a kedves szomszéd, R.A., szeméttelepnek és dögkútnak használta a telket egy évtizeden át. Kocsiderék szirszart borítottam a kapujuk elé, de maradt is, szaporodott is a következő idényre. Nem volt mit tenni, a nap fele takarítás, a maradék idő bozótirtás - abban reménykedve, hogy már csak puhább dolgokba fogok botlani.
Érthető, ha nem akarnál ilyenbe belevinni egy drágább holmit, ezért nem is kárhoztatna senki sem (egy profi brigád ilyet nem is vállal fel, csak egészen más címen - és áron).
Viszont mi nem erről kárálunk, hanem hogy ettől még nem lesz jobb sem a minősége, sem az ázsiója a kínai kaszáknak. A példád is ezt erősíti meg: ezeket te sem sajnálod ütni vágni, bírják ameddig bírják...:D Szóval sem állította senki, hogy mekkora egy ló lennél emiatt!
Szóval azt mondjátok, vegyek egy olcsó használt Stihlt, ami elbírja a 3-as damilt, és ne aggódjak ha 2 percenként nekiverem egy kiálló karónak, vagy naponta többször méteresnél nagyobb 3-as drótokat tép ki a földből, feltekerve a szöghajtásra, ez nem törik össze folyton, mint a kínai?
Vagy ha mégis szétverem a kuplungját, meg a szárban lévő műanyag központosító gyűrűket, akkor jók hozzá a kínai cuccok is?
30-ból lehet -e valami elfogadható megoldás? Megpróbáltam. Van egy nagy gépem, a nagyja munkát megcsinálom vele, de kettőnk közül- nem szégyen- én vagyok a gyenge láncszem :) Ergo, kell egy kisebb ám ha nem muszáj, nem akarok túl sokat költeni rá. Így körülnéztem a neten a használt cuccok között és találtam egy occsó kawa-t. Azt írták itt valakik, hogy agyonüthetetlen. Hát kíváncsi természet vagyok, így vettem annak idején a nagyot is és nagyon nem bántam meg.
Igaz, nem volt valami bizalomgerjesztő a tálalás, de mert közel volt hát megnéztem. Na egy szebb napokat megért rozsdaboglya, 10x éves olajos dzsuva de szó szerint. Há' indul ez még? ... Tegnap (mert hogy érdeklődtem telefonon) be lett indítva... Jó, de most... Hát nem tudta beindítani. Kompresszió van, rángattya de semmi. A rohadék, persze hogy most makacskodik megint...Megszántam, - segítek. Kis vacakolás, csak beröffen, de olyan alapjárattal, hogy gázt nem is kell húzni kaszáláshoz. Fütfelhő ki se látni belőle... Kérdem, milyen olaj?
Stilll csakis!! 5literbe 2 deci, ez még nem kapott mást!- húzza ki magát a fazon. Hát a tankra meg 50:1 van írva.. Ki szokta szervizelni? Mondja. Na oda se hordanám...
Pedig dolgoztak vele, mert a meghajtócső ki van kopva lyukasra, a hozzá járó Stihl hevederen is látszik. A szöghajtás eredeti, ugyan az se látott tisztítást, de nem kotyog, jónak érzékelem. Jár még hozzá a háromágún kívül egy autocut 40-2 alig használt. Meg egy 5literes keverőkanna.
Lényeg, hogy némi alku után megvettem. Szétszedtem apróra, kitakarítotam, pakolást cseréltem a karbinál, szögajtás zsírját cseréltem, közben kiforráztam a hevedert, stb. Ráment 2 fél nap, de azt kell mondjam megérte. Sima a járása, erős, biztosan indul, jól reagál. Kuplung is rendben. Még a rúddal kell kezdenem valamit. Vagy befoltozom aczélos sörösdobozból fémragasztással, vagy veszek egy újat. (28mm külső, 157cm benne 8mm rúd 9 -es ricnis- hátha van elfekvő valakinek)
Amiért nekikezdtem: Lemértem, az üzemkész súlya 1 liter benzinnel együtt 7,5 kg és 2,5 ló.
Apropo, ahogy körbenéztem alkatrészügyileg, valószínű erről koppintottak a kínai dömpingesek, mert mindenre találok
pár ezer Ft-ért alkatrészt, kivéve pont a külső alu rudat. De az is meglesz valahogy.
Anno én azért fordítottam ki a zsebeimet Stihlre, hogy amikor kényszerutaztattam a kaszát én is, a vége bozótirtás legyen, ne káromkodás és feleslegesen kidobott tízezresek, na meg a bünti, amit a gaz miatt róttak volna ki. Az valahogy soha nem késik, rendszertől-kormánytól függetlenül. Én pedig nem mehettem bármikor.
Ja, és ráadásul vonatoztunk, baráti kettesben. Mert így múlatja a jó magyar az idejét: fölül a vonatra a kaszájával meg minden mással, ami kell(!) és kellhet, aztán várja a kalauzt, hogy mikor köt majd bele:(
Szóval nekem kínai kasza csak akkor jöhetett volna szóba, ha kettőt-hármat felpakolhattam volna a (nem létező) kocsim tetőcsomagtartójára.
Aranyos adaléka az ügynek, hogy egyik helyi ismerősöm-barátom felajánlotta, ugyan hagynám a francba az utazgatást-cipekedést-veszekedést, neki az csak a harmadik utca, átugrik ő és lecsapja egy délelőtt, aztán majd valamikor megiszunk egy vagy több vagy sok sört:D. Az lett belőle, hogy visszahívott: mégis menjek, mert nagyon cserben hagyta a masina, viszont vett egy rekesz sört, majd szóljak, ha aktuális lesz...
Kínai kaszája van, az is valami 20-30kHUF-os fajta.
Nekem pl. azért kell kettő, mert nem akarom minden alkalommal 200 km- eket utaztatni, tehát van a 2x2000 nm fűre a Hitachi (mert az csak füvet bír), meg van a másik 4000 nm- re a kínai...
Vannak birkapasztorok, akik teljesen elegedetten fedezik a nyajat, azert, ha egyszer osszefutnanak egy fiatal bombazoval, biztosan atengednek a haremet a kosoknak. beeeee
Ez így nem igaz van egy ismerősöm akinek van kettő, talán már 3 kínai kaszája és teljes megelégedéssel használja. Megvettem a Balance xt hevedert 20 ezerért, kinevetett, hogy Ő 2-3 ezer forintért vesz piacon hevedert. Sőt szerinte az 43 köbcentis kínai tud annyit, mint az én 545 rx-em.
Azóta kicsit elfajultak a dolgok pro és kontra, de én, mint a kínainak tekintett gépek nagy barátja és gyakori ajánlója:D, ehhez a véleményedhez néhány rövid megjegyzést szeretnék csak hozzáfűzni. Nem érzelmi alapon, kizárólag a ráció felől.
Nem véletlen a HQ és Stihl (mínősítési) elsőbbsége a fórumon. Aki dolgozik velük -netán él belőlük-, annak nincs mit magyarázni erről, és döntésük helytelenségéről az árakkal aligha győzheted meg őket. Van még egy (szűk) réteg, amely ugyan nem életvitelszerűen kaszál, de számukra is elengedhetetlen a teljesítmény és megbízhatóság, ergo ők is a felső harmadból válogatnak.
Tőlük természetesen a saját szemszögükből aligha vitatható álláspontot fogod látni, amiben a kínai gépek a "futottak még" kategóriába sem igen férnek be. Nincs ezen mit rossz néven venni, sőt, ennek az ellenkezője lenne ostobaság.
Aztán vannak azok -még mindig nem túl sokan-, akik nem ijednek meg az olajos kéztől, eszközeik és idejük, szerencsés esetben még szakértelmük is van helyrehozni azokat a gondokat, amivel az előbbiekhez képest bagóért vett gépek esetén számolhatnak, na és szintén nagyjából fillérekért meg is teszik. Ez azonban inkább őket minősíti, és nem a kaszáikat - azok ettől még ugyanolyan trágyakupacok maradnak, csak ez esetben már van, akik egy formásabb rakásba sepri őket. Ezeknek a júzereknek a kiélt "kalandvágyon" túl még rentábilis is lehet ez a megoldás, oka senkinek sincs kárhoztatni őket. Mert ott vannak pl. a barlangászok, ha ők meg tudják védeni a professziójukat...:D
Na és van egy viszonylag terjedelmes réteg, amelyik nem tud vagy nem is akarna beleölni egy valag pénzt egy gépbe, amit évente néhányszor elővesz (ez egy igen gyakori hivatkozzás...). Ők vannak igazán bajban a "kínaiakkal", mert ritkán kellene nekik, de akkor rendszerint nagyon. Ehelyütt ott áll nekik az említett, már állásában is aszalódott kupac, amely szinte minden alkalommal azzal kezdi vagy fejezi be a közepén a műsort, hogy a képébe vigyorog: "...na öreg, mi másra számítottál - ennyiért?". Mivel nekik rendszerint sem indíttatásuk, sem eszközeik nincsenek arra, hogy maguk orvosolják a bajokat, a mérlegük azt mutatja, hogy szín lehúzás volt az egész beruházás. És tényleg az...
Na, hát ezen utóbbiaknak szól itt az óvás a kínaitól. Nem szívatásból, hanem éppen az érdekükben.
Azért abban erősen kételkedem, hogy mindezekkel ne lennél te is tisztában. Emiatt kénytelen vok szimplán rosszindulatú kötözködésnek tekinteni a hozzászólásodat, a büntetést lásd fentebb:D
Nem kell mindent elhinni. A nagy márkák elég jól adják meg a teljesítményadatokat. (a kis könyvük is nagyon szuper) A kínai gépeknél meg ráírnak mindenfélét, ami sikerül. A használatijuk, meg egy halom marhaság. Sok gépnél még a hengerűrtartalom se biztos.
Kínai kaszáknál, van a kb 43 cm3, az kb 53 cm3 meg a kb 63 cm3 motor. A teljesítményüket úgy kell megbecsülni, hogy -10cm3 és nagyjából úgy egyenlő a nagy márkák gépeinek teljesítményével. Vagyis egy HQ vagy Stihl 43 cm3 gép tudja azt a teljesítményt, amit egy 53 cm3 kínai.
Egy valós 53 cm3 is kínai kb. 2,8-3 lóerő. De ehhez be kell állítani rendesen a karburátort. Így is kicsit kevesebbet pörög, mint egy nagy márkás gép. Tehát olyan alvókásabb, lustább érzésre egy hq, vagy stihlhez képest. Nem is csoda, mivel ezek egy elég régi japán gép másolatai.
Bár rendkívül primitíven, de kb az igazat írtad. Nem hittem el semmit, kíváncsi voltam, hát vettem egyet. És valóban azért, mert nagyobb részben nem én használom. Hanem a tisztességesen megfizetett nem rabszolgák, hanem munkások. És tudod egy vállalkozás nem csak abból áll, hogy genya vagyok a "rabszolgákkal", és a zsozsót számolom. De látom ez már neked túl bonyolult.
"Szégyen - nem szégyen, én ebbe csak damilt, benzint, meg zsírt rakok... Gyertyát még nem piszkáltam, légszűrőt nem takarítottam, a karburátort csak akkor szedtem szét ha nagyon kellett."
Az a szomorú, hogy a márkásakból 100 ezer forintért csak 1LE-s kis zümmögőket lehet kapni. Az erősebbek meg ennek a többszöröse... Az csak gazdag emberek hobbijának való.
Hmm. Szóval neked nem írtam semmit, köszi, hogy válaszoltál. A mire is?
Aztán meg a Hecht nem max 30.000, a kormánya se arra tekeredik, sőt, lenne némi javítani való a terelő felfogatásán is. Viszont a motorról meg nem volt szó. Aztán meg rezgéscsillapítós is. Még mit szeretnél ?
"Nem tudom. A hivatalos mese az, hogy a kínai gyártja a Hecht gépeket cseh megrendelésre, amit a csehek raknak össze. Na most nyilván a kínai ebből annyit gyárt, amennyit csak akar, és ugye van Kínában elég ahhoz, hogy összerakják. Aztán olyan nevet ír rá, amiről azt gondolja, hogy nyerő lesz."
"A Hecht bejáratása pont úgy történik, mint bármelyik másiké. Előszeded, feltöltöd benyával, és uccu neki. Néha kicsit eszedbe jut, hogy hagyjuk levegőhöz jutni, kicsit kevésbé tolod neki. És ennyi. Bár ennek a vaddisznónak pl tolhatod, ahogy akarod."
"Megjegyzem ez egy Hecht 163, ennek a tanknak nehéz kárt csinálni"
"Mert te ugye gyakorló Hecht 163 használó és szerelő vagy. Ja nem! Akkor? Ideje lenne a hallgatásnak. Reszeld csak a madzagos kaszádat."
"Olvasd végig, miket írtam. Sehol nem volt olyan, hogy a papi kedvenc kaszája lesz a Hecht 163 még 20 év után is. Amiket írtam röviden, hogy nehéz nagyon, és erős, minta zállat. Valamint több, mint 100 óra után eddig hibátlanul műxik. Hol ebben a hiba?"
Nem érted te ezt. A kínai tökéletes! Pedig van úgy, hogy egy nyáron háromszor is használja! Egyenként úgy két órát. És eddig csak a berántója romliott el.
Az a lenyeg, hogy legyen az embernek eletfilozofiaja. Monnyuk ha nekem ott allna a garazsban az a BMW, vagy Mercedes, csak azert is azokat nyuznam, akermennyire kiszamithatoan megbizhatatlan a Zaporozsec.
Igen csak a stiiilll a jó meg a narancs husi na de ha abban valami még is hajrá menne akkor nyúlgátat a zsebedre. Az én gépem (kínai) 22 ért vettem és a szórásvédőn és a markolaton kívül meg is felel a paramétereknek. Az árának az 5 szörösét kitermelte és összesen egyetlen egy berántót kellett rajta cserélni 1200ft ért. Vehetnék rá kedvem szerint olyan markolaton és szórás védőt de megtisztelem azzal hogy csak akkor kap rá valamit ha az elromlott rajta. És mivel én elismerem hogy bármelyik pillanatban feldobhatjuk a talpán és ezt nem engedhetem meg ha éppen várnak fűnyírasra lenne mellé egy olyan ami megfelel. És hiszitek vagy nem én úgy nyúztam a gépet ahogy lehetett. Bejáratást nem látott csak azt hogy összerakom és viszem egy méteres gazba. És azóta hogy megvan majdnem mindig csak gazvágásra volt használva mert csak akkor szólnak ha már jön a felszólítás. Ott parkol a garázsban a 2 husi de inkább eladom őket minthogy csak azért használjam őket mert husi aztán ha elromlana valami bennük vagy eladom sokkal olcsóbban vagy megveszem a méregdrága alkatrészt. Nekem egy szintig öröm a szerelgetés szóval ami másnak szopás a kínai fűkaszával és ezer történet van hogy megvették másnap meg dobták bele a kukába, na ezek az emberek a buták mert én velük ellentétben tudtam hogy a legnagyobb legócskább gépet veszem meg ami lehet else indul. De ennyi pénzért ki az a hülye aki elvárja hogy évek alatt se legyen vele baj. Csak azt mondják hogy szar. Mennyivel lenne jobb ha csak a 200 ezres gépek lennének?
Kell lenni olcsóbb opciónak és ez az. Ja igen ha csak a 200 ezres gépek lennének akkor akinek lenne egy drága gépe elérhetne sokkal több pénzt mert sokkal kevesebb lenne aki vágja. Tudom csak a stiiil a jó meg a merci meg a BMW. Ja meg ha nincs rajtad gucscsii akkor nincs életed . ;)
Kimész a legközelebbi "lengyelpiacra" kiválasztod ami tetszik, aztán vagy elhiszed milyen erős, vagy nem...
Megpróbálom berakni az enyém képét:
A bal oldali markolat (a fekete), ja meg a berántó az eredeti rajta ( amit az új motorral adtak, az nem bírt ki egy fél napot se.
Szégyen - nem szégyen, én ebbe csak damilt, benzint, meg zsírt rakok... Gyertyát még nem piszkáltam, légszűrőt nem takarítottam, a karburátort csak akkor szedtem szét ha nagyon kellett... ha valami tönkremegy, veszek hozzá másikat... most pl. damilvédő burkolatból mindjárt kettőt, mert ezer gyengébbnek tűnnek, mint ami most eltörött.....
Leirtad a velemenyed a csoportrol, de miert nem nevezted meg azt az eros fasza kaszat, ami max. 30 ezer forintert teljesiti a kerdezo kivanalmait? Egyszerubb lenne a konkret muszaki kerdesrol beszelni, mint a velt serelmek alapjan vadaskodni. En nem tudok olyan gepet javasolni ennyi penzert, ami megfelelo lenne a kerdezonek, viszont kivancsi vagyok a masok ajanlasara, a tiedre is.
Tudod, itt csak a stííííl, meg legfeljebb a husi az elfogadott, aki mást használ, az nem közéjük való, azzal nem beszélgetnek, legfeljebb csak ócsárolják. Ne is várj választ a kérdésedre, mert nem kapsz: a stíííílesek csak a sajátjukat istenítik, aki meg esetleg kínait használ és tudna Neked segíteni, azt meg meg sem mer szólalni, mert pillanatok alatt szétcincálják, lehülyézik ..... Olvass csak vissza, ezt láthatod Te is!
Na, most itt is jöhetnek a minuszok! :) Csak rajta!
Ne foglalkozz vele, ha most kaptal volna ket meget, mennyivel lenne jobb? mosoly
Monnyuk en a kerdeseden is mosolygok, legyen eros bator, hos, es legyen az ara 30 ezer forint. Ez olyan, mint az a hos katona, aki az eletet adja 100 ezer forint netto zsoldert.
Nem értem miért kell lepontozni a kérdésemet. Feltettem egy érthető kérdést és nem is muszáj válaszolni rá csak ha esetleg valaki tud akkor írjon. Ha mondjuk valakinek válaszolok a kérdésére valami nagy baromságot akkor oké de egy kérdésben nem tudom mit kell.
Ha csiki serre ilyennel közelítek, az tán még föl is robbanik a kezemben:)
(Íme a bizonyíték, hogy ennek a firmának a formatervezői még a logót is lenyúlták valahonnan. De hogy pont sörözés közben, arra eddig nem is gondoltunk volna:D Jut eszembe: ilyen márkájú kasza hogy hogy még nincs?)
Az a lenyeg, hogy tobbfele megoldas van a tobbfele problemara, ahogy tobbfelekeppen eljuk az eletet. Vegig errol beszelek. Nincs egyeduli udvozito megoldas. Sot tovabb megyek, vannak rossz megoldasok, illetve olyanok, amik a masok felfogasa szerint rossz megoldasok, de akik alkalmazzak, azok szamara kellemes, hasznos, kielegito. Van, akinek elorelepes, hogy a kezi kaszara csapot szerel, (lehet nem ugy hivjak), masoknak meg az jelenti a foldi paradicsomot, ha tudjak milyen besorolas szerinti a teljesen szintetikus olaj, amit Ferrari gyomraba fejlesztett benzinbe kevernek. Ha egy lepessel tavolabbrol szemleljuk, akkor viszont kaszalt reteket latunk, es ez kell hogy a lenyeg legyen, nem az, hogy szilikat, vagy korund kaszako fityeg a kaszas toke folott. A magyar paraszt hulyenek nezi az osztrakot, vagy a svajcit, mert annak hajlitott a kaszanyele, de meg eleteben nem latott 45 fokos kaszalot. Mindig kijelolok egy teruletet, amit nem kaszalok le, hogy fennmaradjon a terulet novenytarsulasa a muveles ellenere is. Kihuzok egy zsinort, es a zsinor menteten vegigtolom. Kifejezetten elvezem, hogy a durva geppel meg tudok csinalni finom munkat. Meg nem kaszaltam ki soha semmit, amit nem akartam. Latom meddig er a damil, de ha nem igy lenne, akkor hasznalhatnek kezi sarlot, sovenyvago ollott, felashatnam, kapalhatnam a novenyek tovet, amit feltenek a kaszatol. Meg persze hasznalhatnek valami kisebb brejzlit, amit szegelynyironak hivnak. Szoval legyen az kasza, olaj, szexualis orientacio, frizura, vallas, kertkultura, vagy porkolt keszites, csak turelem, nem biztos, hogy mindig mi csinaljuk a legjobban.
Az én "szegélynyírómon" (meg sok másikon is, ami tényleg piperemunkára készült aprócska habverő) már gyárilag van egy vastag félköríves, állítható pozíciójú derót, ami távolságtartóként működik; a névleges hosszúságú damil vége épp hogy nem éri el ezen az íven kívül eső részt. Annyira jól működik, hogy szinte milliméterekre megközelítheted a növénykéket. És rossz is, amikor már rövidül a szál, mert nem éri el miatta, amit kellene, csak ha erőszakoskodsz a rugalmas ívvel:( Összességében hasznos holmi, de kaszára nem igazán való, valóban csak piperemunkához jó - ám fal és kerítés tövében, gyakran a fatörzseknél is szimplán útban van.
Ez már olyan babramunka, amihez nekem nem igazán van türelmem -a zasszony meg biztosan nem fog hozzá géppel-, de ha nem csinálom, nagyon vegyes marad az összkép. Nem azt mondom, hogy inkább a bozót, de azért kérem...
A D-fogantyúhoz is ilyen vegyes érzelmek kapcsolnak; nekem rohadtul kényelmetlen (főleg a bal csuklóm fexik ki tőle), de ha a szarv meg nem fér el vagy állandóan útban van valaminek, nincs sok választás... Amikor viszont fej- és afölötti magasságban köll vagdalkozni (akár nagygéppel), pont az lenne a kényelmesebb. Na erre mondják, hogy ennek semmi nem jó, tán még a sz@r is keserű neki:D
En maradnek annal, amit en hasznalok, ahogy en hasznalom. A sajat tapasztalataimat osztom meg, nem altalanos bolcsessegeket igyekszem irni. Nekem is vannak disznovenyeim a kaszalt teruleten, sot ezekbol most egyre tobb lesz. Ugy oldom meg a telepitest, hogy a novenyek kore mulcsolok, ami nem engedi gazosodni, foleg ugy, ha teszek a mulcs ala talajtakaro mezogazdasagi textiliat. Ez vizatereszto anyag, de a gaz nem jon at rajta.
A felreertesek elkerulese vegett, nem a szeglynyiro letjogosultsagat vitatom, csak leirom az alternativ megoldast, amibol meg szamos letezik. Nekem sokaig egy elektromos, akksis, rezgokeses Gardena szelynyirom volt. A gagyi kinezete mellett nagyon profi eszkoz volt, az akksija kiszolgalt vagy tiz evet, a keses reszet kellett cserelni, de mindig tudtam venni hozza.
No, hogy a reggeli ballábasság és a nyilvánvalóan kimaratt pályinka után ércsed, mégeccer: :D:D:D. Ja, ez három, de így is jó:D
Hónapja sincs tán, hogy prézsmitáltunk, mit is kellene érteni manapság a "bejáratáson". Jól meg lett csócsálva, aztán megegyeztünk abban, hogy közel sem azt, mint régen, de legyen bármi is az oka-célja az erre vonatkozó gyártói ajánlásnak, tartsuk ahhoz magunkat: használjuk úgy, ahogy majd később is fogjuk, de nem túlterhelni, agyonhajtani, szétpörgetni... Akkor szépen "kinövi" magát, erőre kap egy idő után - onnantól tudhatjuk, hogy már érett a komoly, tartós munkára is. Ez csak zanza, de amúgy is a konklúzió a lényeges:D
(Amúgy a hősokk nem csak az új gépnek sz@r ügy, de mit tegyen az ember, ha kiszárad a tankja, azért áll le a motor? Tudom, fújjuk:D)
Na oszt mit gondolsz, én mivel csapatok itthon, ahol ha a kutya lehugyálja az egyik sarkot, a szemköztin is kiszárad a fű? Azaz, eltaláltad: Al-Ko, vellanyos, van vagy 600W inputja:D Rettentően komoly gép, 1.6-os damilból egy alkalommal megeszik 15m-t, bizony! Igaz, a kockakő közül is vele veretem ki a dudvát, az igen zabálja azt a fogselymet:(
Nem kiröhögni. Aki nem érti a viccet, nem jogosult rá:D
Az iden telepitett gyumolcsfak tovere egyszeru hoszigetelo szivacsot huztam. Olcso es jo. A szegelyt pedig ugy intezem el, hogy egyenesen tolom magam elott a kaszat, nem lobalom. Lehet a szegelyvago pontosabb, de eddig sikerult nyilegyenes szakaszokat korbemetelni a nagy kaszaval is.
Először is kell bejáratás, ami azt jelenti, hogy vágsz vele, majd hagyod alapjáraton kicsit hűlni, majd megint vágsz vele. Nem tolod neki nyélgázon, teljes terhelésen míg meg nem áll. Aztán, mielőtt leállítod, hagyod 1 percig alapjáraton hűlni.
Másodszor, hogy mi a különbség a szegélyvágás és a kaszálás között? Kaszálni dudvát, füvet, bozótot a réten, a tanyán, az erdőben, közterületen, illetve olyan helyen ahová a fűnyíró, vagy traktor nem alkalmas.
Szegélyvágás: rendszeresen nyírt, kertben, udvarban, díszkertben a füvet levágni a fűnyíró, vagy a traktor után, ami megmarad. Ezt a kertápolási munkát az egész család végezheti. De én nem akasztanék rá se gyerekre, se egy átlagos nőre, beteg vagy idős emberre kaszát. A szegélyvágót bárki biztonságosan kényelmesen használhatja.
Aztán, mit csinálsz a drótkerítés tövében, a díszbokrok alatt, virágágyások körül, árkokban a nagy kaszával? Semmi hasznot, csak elvagdosod a kerítésdrótot, meg kivágsz mindent, amit nem kéne. A fiatal fákat meg jól körberoncsolod, a vastag damillal, hogy megszűnjön a vízszállítás és kipusztuljon. https://agroforum.hu/szaktanacsadas-kerdesek/hogyan-vedhetjuk-meg-a-fak-kerget/
Úgy gondolod, a kasza gyorsabb lesz szegélyvágásban, mint egy szegélyvágó? Vagy kényelmesebb? Csak feleslegesen izzasztod magad, a hámban, meg cipeled a nagy súlyt. Ráadásul, oda sem férsz be vele, ahova a szegélyvágó simán. Aztán szerinted, mennyi idő leszegélyezni egy 5000 m2 -es alaposan beültetett és berendezett DÍSZ kertet. Vagy 3 óra. És az utca árkokkal mi van? Mert azt is az ott lakóknak kell rendbe tartani.
A másik meg, hogy rezeg. Főleg ami mereven csatlakozik a szárhoz. Nem is kicsit. És nem csak a motor, de a damilfej és a damil ütődése is rázza a szárat.
Nem utolsó sorban, ez 50 ezer, egy márkás kasza meg 200-300 ezer. A díszkertbe, kiskertbe?! Aztán minek? Pötyögtetni, hogy nevessenek a szomszédok?
Nalunk vattacukros csak aug. 20-an van, ugyhogy most beigertem neki, hogy jovore kap egy heti nyugdijat a 13. havibol. Egyelore bevette, aztan majd meglatjuk mi lesz.
A duzzogás már közelít, de a valódi megfejtés az, hogy megtagadja a munkát. Csak akkor hajlandó tovább menni, ha előbb elviszed sétálni az állatkertbe.
Figyelem, a nyugalom megzavarasara alkalmas, provokativ kerdeskovetkezik!
Mi tortenik akkor, ha egy kaszat nem jaratunk be? Azon tul, hogy nem lesz bejaratva, milyen szerkezeti karosodas eri? Csokken a teljesitmenye? No a fogyasztasa? Kokszosodik a motorja? Nem vagja a fuvet? Alacsonyabb lesz a kompresszioja? Hamarabb elpusztul? Sokat duzzog?
A valaszban keruljuk a bejaratasra vonatkozo szokasos tankonyvi anyagot a metodusra vonatkozoan. Azt is felesleges leirni, hogy troll vagok, nem ertek semmihez, fotelkaszas vagyok es egyebek, mert ezeket tudjuk, egyetertunk, maradjunk a muszaki magyarazatnal. Ha a fenti elvaltozasok bekovetkeznek, akkor azokat mikor fogjuk eszrevenni? Hany uzemora kell hozza? Mennyi idoben lehet meghatarozni az ido elotti megmurdelest?
Mondjuk a szétszedéskor azt tapasztaltuk hogy a dugó szines volt a forgattyus ház meg elég dzsuvás holott szerintem tisztának kellene lennie és kiégettnek.A gyertya Champion RCJ7Y amivel évek óta üzemelt és nem volt vele gond MOL 95 üzemanyag STIL olaj .Ezzel használom a kezdetektől de a javitás előtt is azt tapasztaltam hogy a hengerben koksz lerakódás volt .Elképzelhető hogy szar az üzemanyag és az olaj.A keverék beszabályozásához nem értek ezért vittem szerelőhöz ,valami megjegyzést ő is makogott a szennyeződésre de semmi konkrét dolgot nem mondott. Az embernek lassan muszáj magát képezni mert nem tudja hanyadán áll. Azis elképzelhető hogy a szerelő is hibázott de felénk csak ilyen szakemberek vannak kevés ész és lelkiismeret és annál több alkohol.
Ennyit a "bejáratásról". Nem köll az, bejáródik magától, ha használod:D
(Ha nem is ennyire durván, nálam az S FS 460-nak is volt egy ilyen fázisa induláskor, de ez -gondolom- nem hírértékű. Amelyiknél nincs ilyen, azt a gépet már használták:D
Ja, és 22ccm-től ne is várd, hogy kirázza belőled a lelket... De minek neked ilyesmi, megöregedtél és öt kilánál többnek emelintését tilcsa a zorvos?)
Már másodjára jön elő ez a gyűrű leragadás - erről nekem az jutna az eszembe, hogy a gyűrűk csak szenvedő alanyai egy teljesen más bajnak. Mégpedig valami olyasminek, hogy ott qrvára nem illenék annyi mocsoknak felgyűlnie évek alatt sem, hogy ilyesmi megtörténhessen. Nem hogy egy-két tankolás után...
Ott valami alapvető gondnak kell lennie az üzemanyaggal és/vagy annak égésével, de ezzel meg az a problémám, hogy ezt biztosan kiszúrtad volna, mikor szétkapod; ennek komoly nyoma kell legyen a dugattyú tetején, a gyertyán, az égéstermék kiömlő nyílásának beszűkülésével stb., de a kipufi is nyomorultul néz ki tőle. Ha például veretsz egyet "kímélő" üzemmódban egy finom 1:25-ös ásványolajos benzinnel, az önmagában is jó kiindulás, ha a konstrukció érzékeny:(
Az ilyen lerakódásokat pl. a fékmosó folyadék is ki szokta kezdeni, de van rá elvileg egy kifejezetten kokszra-olajnyálkára való lötty is, a blokk darabjait egyszerűen beáztatják - a szervizesek használják, én nagyon nem vok az:D
A dugattyun a gyürük elkokszolódtak és betapadtak vagyis egyáltalán nem mozognak.Eredeti német minőségü gyári SOLO gyürük voltak kintről hozattam.A csere után 1 tank benzint eljárattam vele bejáratás képpen nem volt semmi gond,szépen ketyegett. Utána elkezdtem füvet vágni vele kb 2 órát dolgozott a gép.Szintén nem volt vele gond a vágás után én állitottam le.Pár nap mulva mikor megpróbáltam berántani nem mozdult Szétszedtük és a korábban felsorolt hibát tapasztaltuk. Esetleg valakinek nincs valami ötlete hogy valamilyen oldószeres áztatás után nem mozdulnának meg a gyürük?
Egy mini 545rx. :) (úgy is nézek ki utána, mert nyakig beterít. :P )
A gép nagyon szép. Nagyon jó műanyagok, t25 damilfej, tényleg hosszú szár, ugyanolyan szívatókar mint a nagy kaszákon. Kínai speciális fejű, kétcsavaros (L,H) karbi, hq gyertya, könnyített berántós és állandó gyújtáson van. A légszűrő egy lapos szivacs, (elnyűhetetlen) egy lyukon keresztül kapja a levegőt a lendkerék felől. (air injection előszűrés) A tankszuszogó ki van vezetve előre, van neki egy kis bepattintós helye és tulajdonképpen, egy műanyagházban egy kis szivacsdarab. Ötletes.
Amit nem tudtam, hogy katalizátoros és szikrafogós. Ez a katalizátor nagyon működik. Az egészet direktbe elszívtam és semmit nem éreztem, azon kívül hogy forró. Nulla szaga van. Hihetetlen.
A másik meglepetés számomra, hogy rezgéscsillapításos. A motor külön mozog a szártól. Minimális a rezgés, csak 3 tank után érezhető egy picit.
Adnak hozzá egy nagyméretű, baromi jó kombikulcsot, ami torx.
Mivel olyan csavarok vannak benne, mint a Stihlekben. Természetesen, a berántó a helyén van, ahol kell. Hátul, vagyis sztem nem műanyaghátfalas forgattyúsháza van, egyoldalon csapágyazott főtengellyel. És kuplungos persze.
Na akkor, most jön a feketeleves. A gép nem pörög ki. Gondoltam a kereskedő elállította. Nem baj beállítom. Rámérek, 7000 max fordulat (terhelés nélkül), de 5000 -től csak nehezen pörög fel.
Tekerem a H csavart jobbra csökken, balra csökken. B+, ez a maximum. :(
Nézem a használatit, 7200 a max fordulat.
Megpróbáltam vele vágni, hát nem lehetett. Olyan hangja van, mint amikor túl hosszú a damil. Erő semmi. Na gondoltam, jól becsaptak. :-(
Leraktam, otthagytam. ( Na jó. Bevallom, elmondtam pár csúnya szót is. :-) )
Aztán később az jutott eszembe, hogy azért pár tankot csak ki kellene pörgetni, hátha bejáratódik és jobb lesz.
Küszködök, kínlódok vele, akkor nézem a damilvágó kés L alakú, vagyis megfordítható.
Lehet hosszabb és kb 3-4 centivel rövidebb is a damil. Megfordítottam, hogy rövidebb legyen a damil. Jobb lett. Raktam bele 1.6 os kör damilt, egy kicsit megint jobb lett. (Pedig valami ilyesmi volt benne.)
Kiberregtem vagy 6 tankot és elkezdett a gép pörögni és vágni. Megjött az erő.
Most már úgy is vág, mint ahogy kinéz. További beavatkozás szükségtelen. Tetszik. :-)
Azert ez az odaviszik, az gyakran az a hely, ahol keszul a termek. Az europai aruk jelentos resze Azsiaban lat napvilagot. De nem is ez volt a mondandom lenyege, hanem az, hogy a nalunk babusgatott, kenyeztetett szerkezetek mostohabb korulmenyek kozott, mostohabb banasmod mellett is szepen teszik a dolgukat.
...és ebben ott van az is, hogy ezeket a holmikat odaviszik. Nem piaci rést, hanem piaci űrt töltenek ki. Nem ott csinálják az ottaniak. Nem is tudnák és nem is akarják, egyszerűen nincs is másra-többre igény, mint fogyasztásra.
Na most viccen kívül: komolyan gondolod? Ne tedd... Az eldöntendő kérdés tehát az, hogy maracc a biciklinél meg az öt-tíz kilométereknél, mert a kocsit itatni kell, szervizelni kell, adókat meg díjakat fizetsz miatta vs mégis kocsiba ülsz és mégy vele ide meg oda, akár a sokadik faluig, esőben-hidegben-szélben is...
Szegélynyírónak, árok- és járdaszélre az 1000W felvett teljesítmény tökéletesen megfelel, bár a magad után vonszolt drót elég dühítő tud lenni. Nagyobb területhez, gazhoz 1500-2000W leadott teljesítmény kezd megfelelni, és bár bosszantó lehet, de ezt már csak a benzinesek tudják.
A kerdes azert merul fel mert azt hallottam valakitol hogy ezek felepitese(perselyezes stb..) inkabb csak szegelyvagasra alkalmas semmint nekiugrani a jo gazos kertnek...
Azért az, hogy működik a teszt, az ugye attól függ, mi a cél. Honnan a fenéből lehet tudni, hogy egy tízezret pörgő motorban mit fog csinálni az az olaj, ami háromezernél füstöl. Ez az egész teszt a Honda Dioról, meg erről a Suzuki aggregátról szól, lássuk be a Dio füstöl a sok részterhelésen pötyögés miatt, míg az üvöltő kaszamotorból nem jön füst.
Egy 1000w-os vagy nagyobb teljesítményű elektromos kasza már elfogadhatóan használható nagyobb területek nyírására is vagy csak benzinesben érdemes gondolkodni?
Az elektromos nekem egyszerűbb,mert utálok szenvedni indítással,tankolással stb...
Azert van ott minden, az osszes europai es amerikai ceg jo neven veszi, ha eladhatja a termekeit Afrikaban, Azsiaban. Meg persze a japanok es koreaiak is.
Itt nagyon nem ertunk egyet, az irasod alapvetoen europai, vagy feher ember kozpontusagot mutat, ami europa balkani szelebeol nezve reszben ertheto. Ettol fuggetlenul el lennenek ok, - az ok azert a vilag nagyobbik fele- nelkulunk is, es az itt gyartott gepek is egeszen jol tulelik azt a fajta "igenytelen muszaki kulturat" amit mi annak tartunk. mosoly
Sanyi, ne légy ennyire optimista, aligha jók ők példálózni, nincs egyetlen momentuma sem a mögöttes "civilizációknak", ami kiállná a kritika próbáját.
Frászt nézzük mi fölénnyel őket, ez olyanok állítása, akik eleve a mások nyomorának mutogatásából élnek. Pontosan tudja mindenki, hogy abból, amit az általad leírt "életörömmel" használnak, semmi más nem az övéké, csak az, hogy így vagy úgy használják, és ezzel nagyjából vége is a hozzájárulásuknak a létezésükhöz... És még csak arra sem hivatkozhatnak, hogy önmaguktól eljutottak volna oda, ahol mi tartunk, de legalább odáig, ahol most vannak, vagy hogy éppen miattunk nem jutottak el odáig - mivel messze több idejük lett volt rá, mint amennyi alatt ez a mi kis nyomoronc lenézős civilizációnk létrejött...
...és hogy megoldják a saját bajaikat? Szintén: frászt se oldanak meg, legfeljebb az exportját, de azt nagyon, ez manapság aligha vitatható. Legfeljebb azokra a kisemberekre nézhetünk együttérzéssel -de nem mint példára-, akik még így is túlélik a saját nagyjaikat és az ő "problémamegoldásaikat".
Ja, es persze mindig egy kis folenyes goggel nezunk mas nepeket, kulturakat, vagy eppen a masik hozzaszolot, azzal a meggyozodessel, hogy azok hulyek. Kozben meg valahogy megis elik az eletuket, es meg tudjak oldani a problemaikat ok is. mosoly
En azert kezelem ezt a kerdest olyan hanyag nagyvonalusaggal, mert lattam hogy hasznalnak gepeket, motorokat Afrikaban. Amig itt azon megy a nehez lovassagi sertegetesbe torkollo vita, hogy melyik szofisztikalt olajnak milyen norma szerinti a besorolasa, ott egyszeruen hasznaljak a cuccot. A sivatagban a kupecok muanyag kanna hegyekbol adjak a gazolajat, vagy a benzint. Nem sokat rugoznak rajta mennyi benne a parafin, vagy az etanol. A motorok ugyanazok a kifinomult moden motorok, mint itt, csak ott nem agodjak tele a zsebkendojuket, ha a 30 ezres olajcsere ciklust nem sikerul 20 ezernel abszolvalni. Pedig ott aztan letkerdes, hogy ne dogoljon be a motor az autoban, vagy eppen a hajoban. Es nem doglik be. Lattam olyan boltot, vagy muhelyt, ahol a mocskos vezermulancok ugy csungenek a falon, mint regen a hus a hentesnel. Mindegy mibe valo, majd egy kicsit kalapalnak rajta. Kubaban ugyszinten. Amerikai cirkalo Zuk karburatorral Zil generatorral, vagy ami eppen belefer.
Ez a vita már pár éve lement az ősz mester és köztem, bár akkor még nem volt szagértő. Stickl Józsi akkor is műsoron volt. :-))))))))
Hogy tevőleg hozzászóljak a nagy JASO talányhoz, érdekelne a magyarázat, ez miért is lenne annyira fontos egy kb 10.000 fordulatú kaszának. Ugyanis a "tesztgép" itt látható. Suzuki SX800R:
Micsoda meglepetés, innen volt levegője a ganénak:D Akkor csak jó volt az a tanács, hogy ne szedd szét, előtte ellenőrizd a szelepet menet közben... Leckének jó, osztályzatnak meg ott egy működő gép:D
Tényleg nem gyakran szoktak ezek a karburátorok romolgatni vagy elállítódgatni; van, hogy belerohad a benzin, kosz akad el benne, vagy egyszerűen túlkorosak már a membránok, esetleg kikopik a szeleptű ágya - de ezek egy része user error, a többihez pedig sok-sok idő kell. A 2k fityinges kínaiaknak persze nem...
Mi málészájúak ilyen dolgokban kénytelenek vagyunk a markecinghez és az általatok leírt okosságokhoz igazodni. Az elsőről többnyire tudjuk, amit tudnunk kell az életben maradáshoz, a másodikat meg ne csesszétek el... A kenő- és üzemanyagoknak van egy sajátos világuk, nem akarunk mi mindenhez érteni, elég nekünk annyi, hogy ez jó, az nem. Az "ez megéri az árát, az nem" igazából csak a profiknak, nagyfogyasztóknak számít (ebben megszületni látszik a közmegegyezés), ők viszont nem ide járnak tanácsért - ha munka van és menni kell, még a pakura is jó, ha nincs más kéznél...
Amúgy rémlik valami régebbi bejegyzés, hogy pl. a Stihl bizony belepacsmagol még ezt-azt némelyik olajába, a Prosinttól csak azt várja el, hogy a beszállított alapanyag megfeleljen az előírásainak. Ha ez nem csak legenda, nyilván nem azért csinálják, mert ártani nem használ az adalékuk.
Mert azzal már igenis számolhatnak, hogy ha az általuk (drágán) kínált helyett egy nem csak egyenrangúnak "minősített", de netán azonos kvalitású másik olaj is van a piacon, ráadásul jóval olcsóbban, akkor ki az a hülye, aki az övékét választaná? Ami ugye nem érdekük. Mert ilyen áraknál azért még egy markecinggel zsibbasztott agyú fotelkaszásnak is felrémlik, hogy tényleg a gyári ajánlás lenne lenne az egyetlen lehetőség? Vagy a minősítés csak egyik eleme az egésznek, és a kutyulásból származna valami hozzáadott érték? És akkor tényleg nem mindegy, az általános besorolás azonossága ellenére sem?
Mindegy, akár így, akár úgy van, ez vsz nagyon nem publikus, találgatni meg valóban olcsó szórakozás:(
Na megvan mi volt a baja a husinak. Megnéztem a karburátort a benzincsöveket, benzinszűrőt, tömítéseket, teljesen leszedtem a karbit a hengerig mindent átnéztem és egyszer elfelejtettem rátenni a bovdent és jó volt. Én hülye azt néztem meg először de mivel gondoltam más a baja gyorsan elsiklottam felette. Csak egy milimétert nem ugrott hozzá a csap az alapjárat csavarhoz gondoltam nem az a baj. És mivel 2 részben is nyit a gázkar csak az egyiket néztem ahol úgy nézett ki zár de ezek szerint az a kicsi is elég volt. A gázkarban volt a hiba ami nemhúzta vissza teljesen de csak egy kicsit kelett volna még neki. Szóval ha valakinek csak úgy elkezd bőgni max fordulaton a motor akkor ne szedjen szét mást amig megnem nézte rendesen a bovdent és a gázkart
Na most erre hagyd magad meggyőzni, hogy a "tervezett avulás" pusztán csak konteo:D És ha valaki az adott helyzetet csak a tervezői premisszák mentén kezeli, mit a francot is csinálhatna? Kukázza az egészet, elkezd alkatrészek után rohangálni, elviszi szervizbe... Mert van szabad választása, de a gyártók a tiédhez hasonló konstruktív gondolkodást általában nem sorolják az eshetőségek közé, és sajnos igazuk van:(
Ötös fiam, leülhecc:D
Egy tanács...
"A hüvely viszont vagy 50 mm hosszban bordázott , ötlet beljebb kell dugni , de nem lehet mert a kuplungház nem engedi.
Megoldás, le kell vágni az alumínium csőből , levágtam két és fél centit."
Ezt a kitételt ne extrapoláld az élet más területeire is, sok az a két és fél centi. Inkább beszéld meg a kuplungházzal:D
kenoanyag előállító finomító és labor nincs neki. Veszi az olajokat. A képen egy labor keverőgep Van, az sem biztos hogy a stihl házon belül ellenőriztet, ahol vagy homogenitast állítanak be, vagy az olaj uemenyag keverest ellenőrzik. Ez nem gyártás. leadjak az elvárt paramétereket a gyártónak ( ami adott esetben nem bonyolult) kér olcsó és drágább olajat, a marketinget meg hozzáteszi.
De bocsánatos, mert a Józsival együtt írjátok a fs 311 használatit, keveritek a motomixet, szerkesztitek a külföldi Stihl oldalakat, youtube csatornákat, olajos flakonokat és együtt találtátok fel a kormolós FULLSZINTETIKUS olajat.
Sőt együtt töröltétek ki az istenkirály japán jaso listából az Ultrát, mert csak FB. :DDD
Köszönöm, hogy konstruktív és tényszerű partner voltál ebben az eszmecserében. Érdemben nem kívánok többet hozzátenni. Ha vége van az alsó kocsmában az ebédszünetnek, mehetsz vissza. Várnak a cimborák! :-)
Valami gond lehet fent! :-) eddig kettőnk közül csak én érveltem és tényeket közöltem. Bizonyítékokkal alátámasztva. Most te jössz! Tények, bizonyítékok! :-)
A levelet Stickl József írta. A stihl vevő szolgálati vezetője és szakértője. vedd fel a kapcsolatot vele és vitasd meg az aggályaikat. Majd tedd ide be, hogy tanuljunk belőle. Szerintem mindenki örülne neki.
Nem gondolom, hogy személyeskedni kellene. Csatolom a stihl levelét. Ennek semmi köze a papirhoz, inkább kultura és inteligencia kérdése. Próbáljunk az alátámasztható tények talaján maradni. Szemelyeskedesben nem kívánok részt venni, vagy nagyon szívesen személyesen.
Ez meg a szánalom csúcsa. Rákerestem, hogy hol írtak ekkora hülyeséget. Sehol. Neked írta Jánoska, akit lehet hogy egy hete beültettek a gép elé és kb azt se tudta mit kérdeztél. Te meg benyaltad az egészet. :DDD
Na ha így, akkor így. Itt te találsz ki zöldségeket és tudsz jobban mindent mindenkitől.
Mert te olyan okos vagy, neked papirod van.
Te azt is tudod, hogy a full szintetikus ultra rosszabb mint a részszintetikus super. Azt is jobban tudtad, mi kell a 4 mix-hez. Mert csak marketing, átverés, meg környezetvédelem a sokkal drágább stihl olaj. Hát persze, nyomassad csak a hülyeségedet, vannak itt bőven akik el is hiszik. ;)
És ÉN mutattam tényeket, te meg csak a képzelgéseidet nyomatod tovább. Hát ja, tudom én. Vannak emberek, akiket a tények se zavarnak össze.
Ez a baj igazából hogy aki nincs benne ebben a szakmában, témában akkor azt csak az olvasásra tud hagyatkozni és nem fogja megérteni. Ezt nem szemrehányásként írom biztos valami másban sokkal jobban otthon vagy.
Lehet rosszul fogalmazok, de nincs mit forditva gondolni, arrol, amit irok.
Nem buzditok senkit a korszerutlen olaj vasarlasara, hasznalatara, hiszen irtam, hogy draga. Nagyjabol ugyanannyiba kerul, mint a Castrol hajtek olaja.
A mondandom lenyege, hogy a kerdes duldimenzionalt, tullihegett, a motornak nem art a regebbi olaj sem kulonosebben.
A lentebbi fotos peldaban szelepelt motorrol volt szo, nem ketutemu egyszeru 2T motorrol.
Igen! Minden további nélkül egy teljesen szintetikus olaj lehet FB ugyanis az hogy milyen bázisú az olaj az legfőképpen a Kenő képességet adja meg viszont az FC & FD minősítések kifejezetten a kokszosodás és a motor tisztítása irányába mennek el. Ezeket viszont adalékok határozzák meg ha ezek az adalékok nincsenek benne akkor nem fogja teljesíteni az FC & FD minősítést ettől függetlenül mint ahogy már többször is mondtam kiváló kerül képességgel rendelkezik tehát egy Teljesen szintetikus olaj is lehet gyenge ja show minősítésű FBs is
Továbbra sem változott a hp ultra és csak FB-s. Még egyszer ez nem azt jelenti hogy rossz olaj sőt egyáltalán nem ez azt jelenti hogy hasonló kategóriájú olajokkal kell az árát összehasonlítani és azt jelenti hogy nem a legjobb ettől vannak lényegesen jobb olajok lényegesen olcsóbban
Én pont a te általad leírtak miatt fordítva gondolom. Ha valaki nagyon keveset használja a gépet tehát mondjuk 1 l olaj elég neki egy évre esetleg kettőre akkor két éves szinten nem tétel az a párszáz forint ebből adódóan. Hogy érdemesebb megvenni a legjobbat mert két év alatt vagy üzem órára ha elosztod nem tétel. Főleg úgy hogy nagyon jó minőségű olajatMár lényegesen olcsóbban lehet kapni mint egy futtatott Márkás de rosszabb minőségű olajat
Ami adatokat leírtam, azt a stihl adta meg. Szerintem ne akard jobban tudni. Túlteljesíti?! Melyik parameterben? Biztos hogy minositve vén, csak mivel nem ő gyartja és nem akart költeni a minősítésre, ezért az eredeti gyártó forgalmazó csinaltatta meg a minősítést. hitről a templomban, megerzesekről a józsdában kell beszélni. Itt meg próbáljunk meg tényekről beszélni, mert sok olyan is olvassa akinek ez segítség is lehet. Nem a kocsmában 4szemkozt és vagy elhiszem amit mond a másik, vagy nem.
Amikor legutobb egy Stihl szakuzletben jartam, rakerdeztem a sokat ocsarolt piros asvanyi olajra, ami meg most is ott diszeleg az uzlet polcan. Sot egyaltalan nem olcso.
Azt mondtak az eladok, a ceg uj gepek eseten csak akkor vallal garanciat a gepekre, ha ennel korszerubb olajjal hasznaljak oket, de mivel 100 eve is hibatlanul mentek ezekkel a korszerutlen olajokkal, most sem valtozott semmi. Persze kerdes, hogy egy szerviz hogyan allapitja meg milyen olajjal ment a gep, foleg vegyes olajhasznalat mellett?
Az, hogy fejlodnek es javulnak az olajok, nyilvan nem kerdes, legfeljebb az, hogy ennek mennyi a kezelfoghato haszna a felhasznalonal. Aki a sajat gyepet kaszalja par szaz negyzetmeteren, egy-ket hektaron, csak evek alatt gyujti ossze azt az otszaz uzemorat, ahol mar erdemleges valtozas latszana a gepen, vagy nagyobb szervizre lenne szukseg. ( itt nem a kinai kaszara gondolok, ami mogott F1 szerelocsapat kell, hogy kesznletben alljon). Aki pedig fotevekenysegben uzemeltet kaszakat, gondolom utemezett karbantartast vegez, es nem varja meg, amig kipusztul alola a gep. Ezzel nem a szarabb anyagok hasznalatat szorgalmazom, csak azt jelzem, ezek erosen tullihegett kerdesek.
Nincs itt nagy csoda. A legfrissebb listán fent van a stihl és a husi olaja is. Érdekes módon a stihlnek csak ez az egy. a prosynttől veszi, viszont érdekes hogy a prosynt egyáltalán nem kert minősítést, így ő is veszi valahol. :-) hiába, nincs minden sarkon finomító és labor.
2T motor: az, hogy a gyártó mit hová pozíciónál a piacon ez marketing és eladási stratégia kérdése. A pozicionálás nagyon sokszor nem fedi a valós műszaki tartalmat mert a cégnek nem az az érdeke. Lehet hogy a gyengébb minőségű adott esetben olaj megfelel a termékhez természetesen ezzel lényegesen jobban keres mint egy drágább magasabb minősítésű olajon mert ugye veszi mind a kettőt így teljesen logikus, Hogy az olcsóbban beszerzett olajat magasabban pozícionálja ebből adódóan magasabb profitot realizál.
gypsy: sajnos a mai világban az egész piac a marketingről és a népbutításról szól a kereskedőknek gyártóknak az a lényeg hogy minél nagyobb profitot realizáljanak. Ez megkérdőjelezhetetlen. Viszont az is megkérdőjelezhetetlen hogyha egy adott minősítésen valami magasabb szintet ér el akkor az jobb. A japánok minősítési rendszere a JASO az egyik legátfogóbb és legelfogadottabb a Kétütemű olajok minősítése esetén. Az is tény hogy ahogy az olajok fejlődtek úgy alakultak ki az újabb és újabb kategóriák természetesen az FD a legújabb tehát az is elképzelhető hogy amikor még nem volt FD kategória akkor értelemszerűen minden csak FB re minősítettek az viszont számomra kétséges hogy amikor még nem is létezett a kategória (FD) hígy valaki olyan szinten adalékok ja túl az alsó kategóriába tartozó olajat hogy megfeleljen a majdani FD kategóriának. Tehát logikusan végiggondolva. Mindegyik olaj azt a kategóriát tudja ami rá van írva, ha rá van írva a gyártói adatlapra vagy biztonságtechnikai adatlapra vagy bárhová. Sajnos nem kötelező feltüntetni a csomagoláson és ezzel a gyártók nagyon sokszor vissza is élnek mert egy magasabban pozícionált de adott esetben gyengébb olajat adnak el lényegesen magasabb áron.
Régi mese ez már. A JASO minősítés egy marketing hülyítés, mert állítólag azt bizonyítja, hogy a ... tip. vizsgálatukon megfelelt. Teccik érteni ! Az az olaj, aminek kifizették a marhára nem kevés vizsgálati díját, jó volt. De azt nem írja, hogy az FB nem volt jó, csak azt FD minősítésre nem vizsgálták. Jó darabig a husinál az a röhej volt, ami most a Stihlnél. Az elvileg rosszabb olajuknak jobb volt a minősítése, mert azt befizették a marketing cirkuszba, a másikat meg nem.
A motor maximális élettartamának biztosítása érdekében a STIHL MotoMix STIHL HP Ultra kétütemű motorolajjal van összekeverve.
A STIHL MotoMix azonban akár 2 évig is problémamentesen tárolható
Amennyiben az üzemanyagot saját maga keveri, csak STIHL kétütemű motorolajat, vagy másik nagy teljesítményű motorolajat szabad használnia, a következő osztályokból: JASO FB, JASO FC, JASO FD, ISO-LEGB, ISO-L-EGC vagy ISO-L-EGD.
A STIHL a STIHL HP Ultra kétütemű motorolaj vagy azzal egyenértékű nagy teljesítményű motorolaj használatát írja elő, hogy a gép teljes élettartamán keresztül biztosítani tudja az emissziós határértékeket.
Keverési arány STIHL kétütemű motorolaj esetén 1:50; 1:50 = 1 rész olaj + 50 rész benzin
a legfrissebb japán adatok szerint ( 2020 június) a Husqvarna low smoke FD olaj. nem teljesen mind1, hogy rész szintetikus FD, vagy full synt FD, de a gyakorlatban 90% marketing, 10% előny. persze jobb a full synt FD. De a lényeg, hogy FD olaj legyen, és akkor megkapta azt amit tudtál adni max a gépnek.
Nem szégyen megnézni azokat, akik évtizedek óta ilyesmiből élnek, és szinte zsigerből tudják, mit mivel és hogyan vágjanak úgy, hogy ne hazatolni kelljen őket. Hidd el, volt már a kaszám vagy tíz éve, de amint "profikkal" is találkoztam jártomban-keltemben, bizony volt, amire rácsodálkoztam. Addig csak egyszerűen vagdalkoztam, ahogy jött...Nem volt az mindig rossz, de mindig jó sem, bár akkoriban a feladat is töredéke volt a mostanában adódónak:D
Rengeteg videót láthatsz a jutyúbon a legkülönfélébb gazzal, vágóeszközzel és géppel; persze egy részük csak bohóckodás, de belenézve hamar rájössz magadtól is, hogy kire és mire érdemes időt fordítani.
A többin meg jót lehet röhögni vagy szörnyülködni, ki-ki gusztusa szerint.
Koppintó lent van földön. (nem lengetni kell kaszát a föld felett) és elvileg nem kell dönteni. Csak ha mondjuk az utca fronton borotválni szeretnéd birtokot.
Alapvetően jobbról-balra kaszálunk, de ha kicsi a fű és bírja a kasza lehet fogatni vele balról jobbra is.
Ugy hasznald, mint egy kezi kaszat, jobbrol balra huzva. Az iv vegen egy kicsit felemeled, vagy csak megdontod, hogy ki tudja szorni a nyesedeket. Visszafele csak akkor erdemes fogni vele, ha magas a gaz, es derekban el akarod vagni. Meg ket tank, es ugyis rajossz mindenre. mosoly
Na most újra visszaugrik a primer és fle is tudja magát szívni, fordítva tettem vissza azt a kis tömétést amin van egy kis kör fémből jukakkal. A primer jó átszívja a benzint, dróttal megpiszkálgattam a karbit belül és úgy néz ki nem tömődött el de így se jó. Mindjárt írom a fojtatást csak lemerülök
Párhuzamosan, ha nem egyenletesen akarod nyírni. És előrefele haladva kb másfél méter szélességben nyírd, mindig csak annyira nyomd a gazba, amennyitől még szépen pörög, nem torpan meg meg nagyon. Amikor jobbról balra lendíted, akkor vágj nagyobbat, balról jobbra nem vág túl jól, ott csak kicsit engedd bele.
No kipróbáltam. Lenyírtam a gazat. Kb. másfél tank benzin ment el, és pont elfogyott a gyári damil. Kicsit fura még, szokni kell. Melyik részével érdemes nyírni leginkább (ha egy köralakú lemezként tekintünk rá, mikor forog)? A bal felével, mikor felém szórja, a jobbal, mikor előre, vagy az elejével, mikor balra szór? Párhuzamosan kell tartani a talajjal, vagy inkább érdemes dönteni (ha igen, merre)?
A karbiba is kerülhetett kosz, a (csaknem) eldugult járat miatt a kis rugó nem tudja visszanyomni a pumpamembránt. És akkor bejön a szegény keverék esete:( A primer pumpa anyaga elvileg ki is keményedhet, de ez inkább a kínai változatra jellemző.
Vsz nem közvetlenül függ össze a hibával: a tankban lévő szűrő is elszutykolódhatott már, de azt amúgy is tanácsos időnként jól kiqrni a szemétbe, és újat rakni helyette. Azt hinné az ember, hogy kínosan vigyáz, aztán lötyög a porszerű izé a tank alján... És ez csak a jobbik eset, mert néha apró takonyszerű izék is akadhatnak, amelyek jól össze is tapadnak, ha olyan helyre érnek.
Kifójattam kompresszorral de gyenge volt mert csak egy hűtő kompresszora és nem lett jobb. A primer pumpa felse szívja a benzint, ha benyomom úgy marad és alig akarja kirúgni magát
Teljesen hihető. 170 psi = 11.72 bar 180 psi = 12.41 bar
Ezt úgy hívják, hogy bejáratódott.
2006 -os stihl low smoke olaj. 170 psi = 11.72 bar 110 psi = 7.58 bar Ezt meg úgy, hogy éppen még beindul. Motorfelújítás. (legalábbis szelepcsiszolás, koksztalanítás)
Egyébként ez 2006 -os teszt, vagyis elég régi. Ezek szerintem nem teljesen szintetikus olajak.
Lehet hogy ez az olaj a tesztben a mostani Super. Legalábbis a Husqvarnánál így zajlott a váltás vagy 7-8 éve.
Ls+ lett a régi részszintetikus xp, az XP meg egy új teljesen szintetikus lett.
Vagyis amit ki akarok hozni ebből, hogy a tesztben sztem (csak) egy részszintetikus Jaso FD olaj szerepel.
De javítsatok ki ha tévedek.
A mostani ultra sztem még jobb. Nem tudja valaki, hogy ez a stihlnél hogy volt? Mikor lett az ultra teljesen szintetikus?
Na igen még egy dolog.ugye van 2 felé egy egy benzincső azokat levettem és ahogy belefújok olyan mindha el lenne dugulva holott gondolom átkéne rakta tudnom fújni a levegőt. Átszaladok ismerősömhöz átfújom kompresszorral hátha csak az a baj. A benzin levegő keverék az biztos nincs rosszul beállítva mert teljesen jól működött eddig és nem lett elállítva
Igen én sem értem. Most szétszedtem a karbit végül és megnéztwm a tűszelepet. Megjegyeztem mindent hogy van. A tűszelep rendben mozog és visszaáll nem akad meg de küldök képet hogy alap állásában így kell állni? És ha igen megnézem úgy ahogy írtad nyitott burkolattal légszűrő nélkül
Na igen, de ez egy húszezres darab:( És valóban, valahogy el kell kezdeni, de ez olyan, mintha tojást patkolnál, ám csak egy tojás lenne rá - ezért jeleztem, hogy akkor inkább ne...
Fogalmam sincs, kik csinálták ezt a karburátort (Husiék ugye magukénak vallják, máshol meg azt olvasni, hogy Walbro...), de amúgy sem gyakori infó a felépítés. Végül is ez "csak" egy mart öntvény, itt-ott likakkal, műanyag lemezkékkel...
Közben agyaltam picit: mitől is pöröghet fel a motor? Ha van neki elég üzemanyag+levegő keveréke. Ehhez a levegőt a gázkar által mozgatott pillangószelepen keresztül kellene kapja - de azt írtad, hogy azt rendesen tudod szabályozni. Máshol viszont hol kaphatna elég luftot? Ez lenne az első kérdés:(
Felgyorsulhat még úgy is, hogy benzinszegénnyé válik a porlasztás, de ehhez is sok levegő kellene (tudod, mint amikor menet közben kifogysz a léből...).
Szóval az is nagy kérdés, honnan van levegője a pörgéshez, ha a szelep (elvileg) zárva van? Ha úgy indítod-járatod kicsit, hogy látod menet közben a szelepet (légszűrő leszerelve), akkor többet tudsz meg.
Köszi igen igazad van, aki nem ért hozzá az könnyen elronthassa aztán a szervízben szencségelik hogy belenyúlt. Én magam sem értek hozzá de miből tanul a magamfajta ha nem abból hogy megpróbálja megcsinálni, sok mindenvolt amiről semmit nem tudtam mégis mrgcsináltam meg olyan is amit el rontottam. Ehez a tipushoz van valami képes rajz hogy hogyan épül fel a karburátora mert nemtaláltam. És ez jóval összetettebb mint egy 1500ft os kínai karburátor
E pillanatban a (prémium) benzin 390 HUF körül van -szándékos választás, hogy legalább ez ne rontsa az arányt-, így 19500 HUF-ra jut 6300 HUF-nyi olajköltség, 1:50-es keverékkel számolva. Aligha hihető, hogy ez a hivatásosoknak megérheti, míg én -mint fotelkaszás- talán szemet hunyhatok felette.
Persze egy kocsiban is sokba van az olajcsere, de ha a közben tankolt benzin mennyiségére/árára vetítjük, akkor "nevetséges" összeg - eszünkbe nem jutna, hogy az üzemanyag árát bizony az olajéval együtt kell számolgatnunk...
A Stihl zsir surubb, mint a fogkrem, de nem is ez a lenyeg, hanem hasznalat kozben teszi a dolgat. Igaz egy kicsit deresedik a szoghajtas, de jegoldoval hamar helyre lehet hozni.
Most vettem Husqvarna gyári zsírt. Ez biztosan nem 2-es. Megrázom és lötyög a dobozban, kb. kefir sűrűségű lehet. Szerintem elírás a NLGI 2, mert ez sokkal hígabb, de valahol a neten 2-esnek írják. Az Oregon grafitos zsír sokkal keményebb lett volna.
Jó teszt! főleg hiteles lenne, ha egy akkreditált szervezet végzi. Egyébként a teszt én szereplő olajok ( FD, a többiek FA FB FC. Ugyanezt az eredményt bármelyik szintetikus FD tudja. Legolcsóbban a MOL olaja. Az eredmény az észter olajok esetében is hasonló, ott egyébb plusz előnyök vannak még. Azért ezt a kompresszió növekedést megnézném. Megmagyarázni elvileg a finomabb kopassal lehet, de nem ekkora mértékben.
Senki nem mondta, hogy nem jó. A stihl gyári szoghajtas zsir NLGI 00 ( nem 2 mint amit te javasolsz), a többiek nem tüntetik fel, de hasonló viszkozitasuak.
Azt csak úgy, hogy karburátor le, óvatosan szétszed, membránokat, tömítéseket ellenőriz stb. Tehát nem árt legalább nagyjából tudni, hogy miként épül fel és működik egy ilyen. Ha kérdés lehet, hogy hol van a tűszelep, akkor inkább ne szedd szét - nem akarlak rábeszélni olyasmire, amivel könnyen bajt csinálhatsz:(
Ez csak egy kóbor ötlet volt, kérdőjellel, ez utóbbi hivatott az én "szakértelmem" korlátaira utalni. A Husik karburátorai azért nem szoktak túl sűrűn elsz@ródni, de a leírt jelenség sztem erre mutat.
Sziasztok a következő probléma merült fel a husqvarna 545rx fűkaszám egyik pillanatról másikra úgy indult be hogy teljes forsulaton pörgött és nem regált a gázadásra mindha a bovdennek lett volna baja. Leszedtem a karburátor burkolatát de teljesen jól működött a bovden. Elhúzta a a kis fém karikát és vissza is engedte, csak egy miliméteres rést hagyott ott ha visszaengedtem a gázkart, kézzel teljesen visszatoltam összeszereltem de úgy egyáltalán nem indult, a gázkart behúztam és vissza és utánna beis indult de megint maxon pörgött csak már minimálisan gyorsabban ha behúztam a gázkart. Úgy is ugyan ez amikor beakaszzottam félgázra a gázkart és úgy indítottam. A karburátor állítódott volna el vagy mi lehet a gond. Egyenlőre akarburátoron nem állítottam semmit. Köszönőm a segítséget. Ja és nem is melegen indítottam hanem hidegen
a neten tudsz rendelni ezer helyről. És igenis foglalkozz a viszkozitassal. A 2-s kiverodik és pár óra múlva már nincs semmi a surlodo fogak között. És aki rögtön azzal jön hogy meg melegszik és majd csökken a viszkozitasa, folyós lesz. Azt el kell szomoritanon. Ez nem kacsazsir, pont az a lényeg hogy ho hatására is tartsa a Megadott viszkozitast. Ha nem tartja akkor az hulladék.
A Posta, vagy a futar videkre is szallit. Persze egy kisebb adag zsirnal nem rentabilis, viszont, ha egyszerre veszel valahonnan tartalek gyertyat, legszurot, damilt, gumiovszert, meg egy kis kannas bort, akkor mar eltorpul a szallitasi koltseg. Normalis gazdaboltba megrendelik amit kersz.
Ne foglalkozz a keménységgel a lényeg, hogy valami nevesebb gyártó szöghajtás zsírja legyen. Lehet Oregon is. Amíg sok nem kell bele, elég 20 óránként zsírozni, de csak gyengén belenyomni.
Igen. Fel is hívtam őket. Nincs már. Ezek szerint nem is beszerezhető. Valamelyik Husqvarna ugyanez ha jól tudom. Vagy már átvariálták és nem Japánban gyártják?
Gratula! Nagy valószínűséggel hosszú időre tudtál le dühítő és drága gondokat, a dudva meg remeghet. Várjuk a beszámolót, bár nagy meglepetésre nem számítunk:D
Lehet, hogy a heveder egy idő után nem fog tetszeni - nem te vagy túl igényes, ez egyszerűen ilyenre sikeredett nekik - sokak szerint méltatlan ehhez a kaszához, de önmagában sem egy durranás. Ha megelégelnéd, látni fogod, hogy az összetettebb, kényelmesebb és szemre igen hasonló darabok (miért ne lopkodnák egymás ötleteit...) árai között akár tízszeres különbség is előfordulhat. Van egy-két igen jó, "egész munkaidős", de egyben drága típus, de megfordíthatjuk: tartós, napi használatra azok a megfelelők, de fotelkaszásoknak jók lehetnek a messze olcsóbb, akár piacos mutációik is. Persze biztosra nem mehetsz, ezt legjobb személyesen intézni, bár pl. a törős kapcsoktól az sem véd:(
A rezgéscsillapítás hiánya miatt háboroghat a kezed - nem egy légkalapács és egyénfüggő is, de ha nincs is nyafi, jót nem tesz. Létezik kesztyű, ami jelentősen csökkenti a rázkódást; ha vennél, ne szivacsost, inkább zselést válassz, lehetőleg szívós marokfelülettel, hogy azt is bírja, ha esetleg cibálni kellene valamit. Ha nem is ilyet, de egy melóskesztyűt akkor is tarts magadnál - a tövisek, csalán, szeder, vadkomló nagy ellenségei az izzadt tenyérnek, az egész napot el tudják cseszni!
Ja, és még rengeteg további ötletünk is van, mire költhetnéd a pénzt, csak szólj:D
A szöghajtást nem tudod "túlzsírozni" mivel kétoldalt csavarok egyiken zsír be lassan forgatod másikon megjelenik csavarok vissza. Elég a 40 es de illik ful szintetikus olaj esetleg észter.
A kormány teljesen jó úgy, ahogy van. Ad némi játékot jobbra vagy balra. Elvileg nem kell a szöghajtásba zsír, de az eső adta pihi alatt jobb, ha ellenőrzöd.
Ma megjött a Husqvarna 543RS. Naná, hogy esik, nem tudom kipróbálni. :(
De legalább már összeszereltem. Sokkal nagyobb, mint gondoltam. Kicsit fura, de majd biztosan belejövök a használatba. :)
Egyből 50-es benzinnel használjam, vagy valami dúsabbal (1:33-as 1:40-es)?
A szöghajtásba nem kell most még használat előtt zsírt tölteni?
A kormány befogandó (vékonyabb) része nem megy bele teljesen a befogóba, a két kormány vékony része együtt hosszabb, mint a befogó szélessége. Igazából le kéne vágni a vékony részből 1-1 centit, hogy mindkét oldalon "tövig" bemenjen.
Ez a letapadt, ez mit jelent? Megszorult a hengerben? Mert a horonyba szokott letapadni, a koksztól vagy beszáradt olajtól, de az nem 1-2 óra alatt. Ha megszorult 1-2 óra alatt, akkor meg falsol valahol, vagy szegényre van állítva a karbi, vagy nem volt bejáratva.
A SOLO 140 dugattyugyürü letapadt rendeltem ujakat németországból de az is ujra letapadt 1-2 órai használat után nem értem miért de nem látom értelmét tovább kisérletezni vele tul drága az alkatrész hozzá.
Az AL-KO BC250 gyujtótrafó hibás lett és nem kapok hozzá.
Mindkét gépet németben vettem mikor kint dolgoztam kicsit csalódás ért velük mert elég sok gondom volt velük ahhoz képest hogy a barátaimnak olcsó kinai gépeik vannak és nincs gondjuk vele
Ez lenne a lényeg: "Mindkét oldalon műanyag porvédővel." Továbbá az, hogy rajta is maradjon, ne tolja le róla a zsír: a fejet fölösleges és káros is tökig tölteni, kétharmad-háromnegyed részig teljesen elég!
Ha magad nem tudnád megcsinálni -pl. mert szerszám kellene hozzá, amit még kölcsön sem tudsz kérni-, sajnos marad a szerviz, ami most a szezon közepén nagyon nem tesz jót az időnek-költségeknek (kettő azon dolgok közül, melyekkel már vásárláskor számolni kellene, hogy hosszú távon meg fogja-e érni...).
De ha már piszkálod, ellenőrizd végig, amennyire a bátorságod engedi; gyertyacsere is kellhet, csvarok lazulhattak, általános kitakarítás, esetleg romlásnak indult benzincsovek, lötyögő, repedt dolgok stb. Sok későbbi, sunyi bajnak veheted elejét!
Figyelni fogom a következő nyírásnál. Hátha valami csoda folytán kézrátétellel meggyógyul :D Na de amúgy ez a csapágy a ludas: Nsk 6002DU, viszont nemigen találom magyar weboldalakon.
A SOLO regen nem volt rossz. Az alko mindig közép vagy alsó kategória volt. El kell hogy keserítselek. Nincs orosz meg lengyel kasza. Ezek mind kínai hulladékok. Vegyél a két neves gyártótól és nem lesz gondod, ha mégis az könnyen és gyorsan orvosolható. Vagy vegyél kínait, ha mazoista vagy!
Teletöltötted, meleg is van, tágul és folyósodik is. Ha már nem zár a szimering -ha van-, ill. ha a csapágy porvédője mellett át tud jutni, át is fog. Ideje körülnézni a szöghajtás belsejében és cserélni, ami megérett rá - aztán kaszálhatsz:D
Jó na, akkor zsíros. Általában az szokott lenni, hogy mikor feltöltöm, mindig kinyom egy kicsit, és a fűpor ráragad a damilfej tetejére, mert oda nyomja a zsírt. De állás közben hogy jön ki? Elég érdekes.
Olajoooos? Ha azt mondod, hogy mocskos a kiverődő zsírtól, az jobban hangzana, olajnak ott semmi keresnivalója...
L. whiskey98 alábbi fotóját, a gond megszűntetésének módja is vsz ugyanaz lenne. Ezt én még nem gondolnám fatális hibának vagy gazdasági csődnek, még akkor sem, ha esetleg a teljes szöghajtást újra cserélnéd:D
Viszont kaszát nem fogsz kapni a megjelölt összegért, csak annak látszó tárgyat. Fontold meg Gypsy56 tanácsát - nagyon sokak tapasztalata ez!
Azt vettem észre, hogy egy hete kaszáltam utoljára a 13R-rel, és állás közben olajos lett a szöghajtás külseje. Gondoltam belenézek,(kb 10 üzemórája töltöttem bele) és rémületemre teljesen üres volt. Mi lehet erre a magyarázat? Most feltöltöttem, és kiváncsi leszek hogy hogy fog fogyni. Úgy rémlik mintha régebben is lett volna néha ilyen a szöghajtás külseje, de üres még sosem volt.
Ha ezek meghaltak, akkor valószínűsíthető hogy a többi hasonló árú is meg fog nem? Én így gondolom. Egyszer áldozz rá egy márkásra, vannak néha 0%-os részletre is. Egyszer megveszed, és kényelmesebb lesz, gyorsabb lesz vele a munka, könnyebb, csak normálisan karban kell tartani, és sokáig kiszolgál.
Pl fel bírnak bosszantani. Ha olyan kaszát keresel, amit csak használni kell, nem jó felé keresgélsz. Stihl, Husqvarna a nyerő, kicsit szolidabb igényekkel Oleomac, McCulloch. Persze csak szerintem.
Meghalt mindkét fükaszám egyik SOLO a másik AI-KO volt még egyszer nem állszándékomban ennyit költeni rájuk azért kérném a hozzá értők tanácsát mit érdemes venni ? Van aki dicséri a Kinait is de van orosz és lengyel is ezek 15 ezertől 30 ezerig kaphatók .Szerintetek mit birnak?
Minden használat előtt? Akkor vsz már a szárban is lehet zsír...
Ha szimeringet cserélsz (van ebben egyáltalán?), akkor majd azt is nézd meg. Ha lenne benne, de nem sok, nincs gond, tán még jó is neki. Ha több és sikerül ügyesen letenni a napra, a kuplungig át tud folyni...
Hát ... nem kéne így nyomnia. Meg neked se. Cserélj szimeringet, és utána érzéssel zsírozd. Ha minden nap megy hetente. Vagy ennek arányában, és csak addig nyomd, míg könnyedén megy bele a zsír.
Vill. mérn. Gyengeáram. Meg tanerői:( Már egyiket sem tom, miről szól - erre jó, ha megéri a nyögdíjat a zember, és rájön, milyen sok érdekes dolog van a világon:D
Ne izgulj, én se vok tudákos embör, és a mittudommármilyen szigorlatok megetteafene anyagát is úgy elfeledtem már, hogy azt sem tudom, miről szóltak, vagy hogy egyáltalán tanultam:( Biztosan nagyon fontosak lehettek a későbbiekben:D. Látod, ez talán a Newton II, elemi anyag, de hogy el tudtam cseszni...
Na de pont azt írod, amit én is: öreg baj, ha belül az orsó tolni akarja a szálat, közben meg nincs, ami húzná, vagy még föl is akadt valamin. Szóval végülis csak egyetértünk, a szál meg azt csinál, amit akar:D Nálam a sima mezei, mondhatni ős-szerkezetű fejeknél pl. úgy műxik a kapkodva feltekert szálak egyformára vágása, hogy benyomom a koppintót, tekerek rajta, majd mindkét szálat kézzel kihúzom -akkor már van mit-, majd egymáshoz hajtom őket és nyissz, győz a rövidebb...
Szóval vsz attól adagol jól egy fej, hogy az elemzett folyamat egy bizonyos szálméret- és fordulatszám-tartományon belül "jól hangolt" (feltéve, hogy a körmöcskék is tudják a dolgukat és a rugóerő is megfelelő). Ha az anyaga is jó, akkor az már boldogság, ha ráírják, hogy HQ vagy Stihl, az ára sírás lesz:D
Én a számítás eredményén akadtam föl; tudható volt előre, hogy nagy lehet az erő a fordulatszám miatt, de hogy ennyire... Ja, és hát a fordulatszám négyzetével arányos, vsz emiatt is fontos a vesszőparipánk, hogy pörgetve jó az élet..
"Mi történik??? a dobban fellazult szál megjobban fellazul, mert a dob szögben elfordul a házhoz képest, és a szálak össze vissza rendeződnek."
Nalam a Stihl Autocut 46-2 fejben nem fellazulnak a szalak, hanem ugy feltekerednek az orsora, hogy csak fogoval lehet kicibalni, vagy elvagni valahol, mert eltunik a vege is. Annyira egymasra feszulnek, ha helyzet ugy hozza, hogy ossze is olvadnak. Ez minden, csak nem lazasag. Az az alus damil, amit tegnap emlitettem, nagyon peldasan viselkedik.
Én meggyőzhető vagyok. Nem vagyok matematikus, sem fizikus. Egész más a szakteruletem. Azért centrifugalis erő számítás még megy, maradt ennyi az egyetemi évekről. Természetesen a centrifugalis erő nagyban segíti a dolgot. De pont a tőben elszakadt szál esetén a belső szalatrendezodes igazolja az én teoriam. Tehát ha elszakad a szál tőben akkor megszűnik a centrifugalis erő. Ez ugye evidens?! a szál átrendeződés a dobban abból adódik, hogy akimenetnel megakad a szal, viszont a szög elfordulás miatt a dob tolná a szálat, de nem tudja, mert elakadt a kijáratnál és természetes a centrifugalis erő sem segiti a kijutást. Mi történik??? a dobban fellazult szál megjobban fellazul, mert a dob szögben elfordul a házhoz képest, és a szálak össze vissza rendeződnek. Bocsi a helyesirasert, de külföldi telefon külföldi billentyűzete, javítja ki automatikusan természetesen külföldi szóra. Nem győzök korrigálni. :-) de igazából ki kene próbálni álló motornál benyomni és fordítani. Sajnos nem tudom, mert a husin csapagyazott a koppinto. De mégegyszer, az is biztos, hogy a centrifugalis erő nélkül nem lenne egy stabil rendszer.
A motor furdulatat tudom ilyesmi tartomanyunak, 7-9 ezer, a szoghajtas ennel kevesebb. Az impulzusrol kozvetlen elmenyeim vannak, mert en gatyaban, es rovidujjuban is szoktam kuzdeni, es neha kapok a pofamba is egy kis izelitot az impulzusbol, tud csipni rendesen.
Hát, ekörül szoktak forogni. Tulajdonképpen nem is hallod nagy részét a lármának, amit a szál csinál, mert olyan magas hangot ad ki. Még jó, hogy nincs hangrobbanás a szálvégen, mint az ostornál, de izgalmas elképzelni, mi lenne, ha mégis:D
Még a vékonyabb dudvát sem egyből nyűvi el a szál, emlékezz a múltkori lassított felvételes videóra. Csak hát ha valami másodpercenként százszor is bekövetkezik, és pl. a tizediknél történne meg a dolog, az nekünk már azonnal van:)
Amúgy ez csak olyan szombat délutáni agymenés, ettől az ismerettől senkinek nem megy jobban a meló - igaz, rosszabbul sem. (Olyan helyen bütykölgettem, amit süt a nap és nem szellőzik, 44 fok volt bent - ezek után további elvetemültségek is feltételezhetők rólam).
...és persze hogy jól elcsesztem - remélem, másodjára már nem fogom:( A mértékegységeket továbbra is hanyagolom, bár nem kéne...
A fordulat 7000/perc, vagyis 116,66/másodperc (első hiba) Ebből a szögsebesség 116.66 x 6.28 ~ 732, ennek négyzete (második hiba) pedig ~ 536800.
Ezt szorzom a tömeggel-sugárral: 536800 x 0.1 x 0.0026, ebből kijön ~139.6N. 14 kila feszengeti a tízcentis szálat!!!
Most én is megdöbbentem picit. Na, kellene-e a kivetített telemetria az arcvédő plexire?
Ha viszont arra gondolok, hogy annak a tulajdonképpen semmi anyagnak akkora impulzusa van, hogy derékba tépi a vastag dudvát is, akkor már nem is tűnik soknak. Ugyanúgy működik, mint az űrszemét:D És így már az is érthetőbb, hogy miként tudhat akár olvadásig melegedni a dobon belül, ha ekkora erő cibálja periodikusan...
Legkozelebb olyan kaszat veszek, amin vannak muszerek. Tisztaban szeretnek lenni mennyi a fotengely fordulat, a szoghajtas fordulat, damilvegi szogsebesseg. Kulon homerok mutassak a beszivott levego, a kipufogogaz, a hengerfej, es a szoghajtas homersekletet. Tudni szeretnem a szivotorok nyitasi szoget, a benzinnyomast, kulon kalibralva E 10, es versenybenzinre. A vas programozhato legyen elso kaszalasu csalanra, szederre, es viragzas utani reti prejere. Ezeket az adatokat vetitse be a hutott plexi alarcba, amirol le lehet tepkedni a szennyezett foliat. A hevederben legyen camelbak itato, hutott itallal, ami a szamba csatlakozik.
Kell még a mozgatott szál tömege (alak+méretek, fajsúly), meg a fejdob sugara is (ez ugye hozzáadódik a forgási sugárhoz, mert ennyivel van távolabb a forgástengelytől a szál eleje). Kiszámolni egyszerű: F=m szorozva r szorozva szögsebesség a négyzeten, ahol az r a fedob sugara + szálhossz fele, m a szál tömege, amit a szálhossz felében veszünk figyelembe (oda tesszük a tömegközéppontot), a szögsebesség pedig 2pí osztva 1 per 7000.
Ha csak a nagyságrendre vagyunk kíváncsiak:
-legyen a damil Oregon 2.7-s szögletes, métere kb. 26g, tíz centi így 2.6g;
-a szögsebesség=kb. 43960;
-a fejdob sugara is legyen pl. 5 centi, akkor a tömegközéppont 10 centire van (0.1m).
A damil 2.6 gramm, vagyis 0.0026 kg. Így ez 43960x0.1x0.0026, vagyis kb. 11,4 N, ez több, mint egy kila - egy apró dobon, de ha az is nagyobb, arányosan nőni fog vele! Egy néhány grammos szálnál... Ennyi (ha csak nem csesztem el).
Ezért érződik nagyon, ha pl. nem egyforma a szálhossz, vagy centírozatlan a vas.
Én már régen szigorlatoztam mechanikából, de talán neked még menne, számold ki, hogy 10 centis damilnál mekkora centrifugális erő. A fej talán pörög 7000 -ret.
Nalam lehetetlen gazfroccsot adni, mert mindig nyelgazon porog, adagolasnal meg plane. Valoszinu, ugyanaz a centrifugalis ero, ami kihuzza a szalat, a szalnak azt a reszet, ami a dobon kivul van, belul nekifesziti a dob belso falanak, azert nem indul meg a lyukbol kukucskalo damil.
Persze ez csak affele okoskodas, mert egyebkent nekem secku jedo mija picsa hajcsa a villamost.
Ha elmegy üveghangba, akkor szegényedik a keverék, tehát a rögzített gáz beállítás/szabályozás körül valami mégsem rögzített/szabályozott. Ha az elején -hidegen- nem pörög fel rendesen, akkor meg vsz a luft nem elég neki.
Hogy mit csinálj tényleg vele, meg nem mondom; ez a tempomat nekem nem ismerős, világéletemben kézzel adtam a gázt (kocsiban sehogy...). Ragaszkodom a tradíciókhoz (nem pázsit, gyöp ez kérem...):D
Hopp-hopp... Ne hagyd magad félrevezetni! Én hagyom, hogy meggyőzz (mert nem szoktál marhaságokat írni), de előtte olvasd el az alábbiakat!
Ha mondjuk tőben szakadt a damil (de azért még kilóg a vége), ütheted szerencsétlent - nem tolja kintebb a fékeződő orsó a dobból. Sőt, ez az egyik melegágya a belső szálkócolódásnak, ami olyan, mint a viccbeli tánc: egybe(s)üléshez vezethet:) Ilyesmit sztem a kívánatosnál messze többször tapasztalhattál már te is, legfeljebb nem figyeltél, mert ilyenkor a szentségelésre koncentrál az ember (ha nem, akkor már régen rossz...).
Az sem ritka eset, hogy pörög ugyan a fej, de valahogy nem eléggé (=kicsi a centrifugális erő:-), emiatt az istennek se hosszabbodik rendesen a szál koppintáskor... Ezért is nyomunk ilyenkor gyakran egy gázfröccsöt, vagy kivéve a gazból ugyanazzal a gázzal adagolunk (mert terhelés nélkül amúgy is felpörög a kasza).
De még ennyi tapasztalat sem kell; egyszerűen nyomd be a gombot és forgasd el a dob forgási irányával szemben (tehát imitáld a fékeződést). Pont annyit érsz el vele, hogy fellazul az a menet (és az őt követő, na meg az azt követő is...), amiből éppen tekeredik ki a szál.
Talán gondolatkisérlet is elég: képzeld magad elé az iciripiciri, homokozóba gyártott villanyos kaszák másfeles vagy egyhatos damilját, ahogy tolódik kifelé, főleg akkor, amikor már alig van belőle az orsón:) Teljesen olyan, mint a mondabeli vén matróz hajókötél farka - húzni lehet, de tolni nem:D
Annyi igazságod mégis van, hogy a lefékeződő orsó miatt fellazult damilt könnyebben rántja ki a szálra ható centrifugális erő. Vsz pont ezen összjáték eltéréssei okozhatják a nagy-nagy eltéréseket a különböző, egyébként hibátlan fejek adagolási képességei közötti változatosságot is.
Apropó, az mitől lehet, hogy a fűkaszámon az első negyed órában kézzel kell adagolni a gázt, mert ellenkező esetben nem pörög rendesen, utána köbö húsz-harminc percig lehet üzemeltetni rögzített gázzal, ezután meg átvált üveghanggá a motor zöreje (kézi gázadagolással orvosolható a probléma)? Működni működik, csak ép egy kissé idegesít az, hogy nem tudom, hogy mitől is lehet ez, meg fárasztó is a gázkart folyamatosan behúzva tartani...
Nálam teljesen zárt a szórásvédő, azzal lehet rendre vágni - damillal és késsel is. A közmunkaprogrom részeként használt husival meg esélytelen... Bár ez utóbbiban három lóval több van.
Igen lucerna szénának,de ez simán késsel rendre vágva, a traktor drágább mint a benzin ára kb duplája de nem is ez a lényeg legtöbbször nincs aki jöjjön legalább is nem a megfelelő időben. Magad uram ha nincs szolgád.
Szerintem nem így adagol a fej. A fej ugye álla házból amit amit a motor forgat és ehhez kormokkel kapcsolódik a dob a koppintoval. Na mármost ameddig nem koppintani, addig a kettő össze van zárva együtt forog. Amikor koppintasz akkor a dob leold a forgatott házról és elkezd lassulni, a ház viszont nem, mert forgatja a motor, ebből adódóan szög eltérés keletkezik a dob és ház között és emiatt tolódik ki a damil. Ezért nem mind1, hogy merre tekered fel a damiot a dobra. ugy kell fel tekerni, hogy a lassulo dobbol kilépő damil szembe álljon a továbbra is gyorsabban forgo házzá, mert így kifelé jön a damil, különben elviekben ratekerné.
De nem inkább egy kisebb Joda-csapat kellene? Elképzelem, ahogy ülnek a tábla végibe dülledő szemekkel, oszt a fénypallosok meg szorgalmasan cikáznak sorjában, a ződ meg csak dől.
Te meg ülsz a másik végibe, oszt csak a söröd ügyeled, hogy az ne dőljön:D
A levágottat összehúzod? Az nálam a munka nemszeretem része (nincs gépem), bár elég igéretes jelzés arra nézve, hogy közel a vége.
A Husqvarna 535 Rx (333r) 35 cm3, 2,2 LE ez kb a kínai 43 cm3 -nek felel meg erőben.
Picit más érzetre, mert a fordulatuk más. A Husqvarna pörgősebb.
A 3 as damilt gazban, vastagabb szárú, rítkás dudvában bírja.
Sűrü, magas fűben jobb a 2,4 -es. Az már a nagyobb kaszáknak is kihívás hármassal.
"Kb 70-80 ezer rá a keret. Ja és ne nagyon legyen több 8kg nál"
43 cm3 bolti kínai (hecht, alko, mtd, einhell stb.) 52 cm3 rezgéscsillapítás (vastag tubus) nélküli kínaiak (hecht, alko, daewoo, stb) mert a tubusosok kb 10 kg és a felettiek. Az 52 cm3 -ek erősebbek mint a 333r. Nagymárkás nem lehet az ára miatt.
Üdv Uraim Nincsen valakinek otthon Partner Colibri 25 Fűkaszája ? Vagy nem tudja esetleg valaki milyen hosszú Hajtószár spirál kel bele ? Nem találok az interneten semmi információt róla
Igaza van Sanyinak, ezt vassal simán lecsócsálod; damillal is mehet, de az kritikusabb, mert lehet benne olyan, amivel nem nagyon bír. A magassága miatt amúgy is vsz csak több lendítéssel, egyre lentebb vágva boldogulsz vele. Sztem a legjobb egy ún. mulcskés lenne, és akkor össze sem kellene húzni a fecnikre aprózódott zöldet. Ami alatt szépen berohad-bevakul a feltörekvő új nemzedék:)
Az a gond inkább, amiről éppen az előző napokban esett szó: "bejáratós" még a gép, ami azt jelenti, hogy mehet ugyan a szokott nagy fordulaton, de nem kellene agyonterhelni (ez nagyjából azt jelenti, hogy a fordulatszám tartásához ne kelljen tökig húzni a gázt...).
Damillal ez azért már komoly terhelés, a vassal viszont ügyelned kell, hogy ne pörögjön túlzottan.
Ha eddig fűnyírás-szerűséggel mókoltál, imádni fogod az új megoldást, és egyből nem tűnik soknak a beruházás:D
És TELJESEN igazad van, én hülye... Lásd: centrifuga. Legyen mentségemre, hogy 39 fokból jöttem be éppen, bár ennél jobb okot még a hülye diák is ki szokott találni:(
Az erő legyen veled még további negyven-ötven évig:D
(Amit viszont kihagytam a magyarázatból: a ház és az orsó alján is vannak még egymásba kapaszkodó karmok, és ezeknek pont csak a koppintáskor van szerepe azzal, hogy nem engedik elszabadulni a folyamatot.)
Ez nokedli. Ha a letrat es a fahasogato toket nem akarod lekaszalni, a tobbi meg sem kottyan, sem neked, sem a gepnek. Ezek puha szaru gazok, nem kihivas. Ma ilyesmit apritottam, de sokkal, sokkal surubbet. Gyakorlatilag meg sem fekezte a pusztitovasat. Vannak alamuszi gazok, suru, szalas fuvek, amik jobban megfogjak a gepet, a damil csak kinlodik veluk.
Persze fű is van itt-ott, leginkább az utcán a járda és az úttest között, viszonylag egyenes a talaj, azt nem volt nagy kihívás a tologatós nyíróval sem. Inkább belül kell a fűkasza jobban.
Ok, nem gyártok kést inkább veszek, ha kell pluszban.
Flexszel szoktam élezni a tologatós fűnyíró kését is, de csak lamellás csiszolókoronggal ami nem visz sokat, vagy van még finomabb ilyesmi korong is: link, ebből is 3 fokozat.
Közben beszerezem arcvédőt (gazdabolt), benzinstabilizálót (unix), "100-as" benzint (MOL).
Kb. mindenféle damilt lehet kapni helyben. Szöghajtásba zsírt (Husqvarna vagy Oregon). A boltos szerint az Oregon jobb és olcsóbb is.
Ilyet találtam itthon, szerintem ez is jó lenne bele: link -40°C-200°C-ig használható elég "puha", de nem folyós.
Nem tudom, hogy kell-e bele tenni zsírt használat előtt, vagy majd csak később.
Ja, láttam élőben valamilyen Stiga gépet, de nem igazán néztem meg, mivel már tárgytalan lett.
Nem tudom mit fogsz kaszalni, es mennyire birod a gyurodest. Ha csak fuvet kaszalsz feleslegese szivatni magad a nehez pancelzattal, a vedoszemuveg eleg. Ha vassal dolgozol, ott jobban repkedenek a kovek, a forgacs, akkor nem art az alarc.
Ha már erő igaz 40-50éve voltam oskolás de emlékem szerint a kifelé ható erő a centrifugális erő s ami vele ellentétes az a centripetális.De lehet tévedek.
Ezek a "félautomata" fejek úgy működnek, hogy forgás közben gyengéden odavered a földhöz a középütt kilógó gombot. Ettől az egy rugó ellenében benyomódik, ami a ház és a cséve közötti karmokat kiakasztja egymásból egy rövid időre. A centripetális erő által feszített szál így el tudja fordítani a csévét, amiről így egy pár centis újabb szakasz tud lefutni. Mivel csak odaütésről van szó, a rugó rögtön vissza is nyomja a csévét, ami ismét kényszerkapcsolatba kerül a házzal, vagyis nem csévélődik le több damil róla.
Az elelőbbiekből következik, hogy 1. forgás közben kell "koppintani", hogy az adagolás megtörténhessen 2. a kibúvó szemen túl mindig kell lennie már valamekkora szálnak, hogy legyen mi kirántsa a többit - vagyis ha tőben szakadt szál, akkor kézzel kell kikönyörögni a fejből, persze álló gépnél:).
A szórásvédő peremén van egy lemezből készült késecske; az a szerepe, hogy a koppintáskor kiadott többlet hosszat lekapja a szálról, egyben szimmetrizálja is a két oldal hosszát. Amikor adagolsz, füllel is jól hallani, mikor lép szolgálatba, és akkor csináltad jól, ha tényleg hallod is:D. A nem egyforma szálhosszak a gépet is rángatják, azt is érzed-hallod.
A forgó fejet persze ne verd kőhöz (mert az jó kemény, és jól le is köszörüli a műanyagot...), bőven megteszi a puhább, akár lenyírt föld is, ha legalább "lépésálló". A gyári HQ fej ezeknél amúgy is elég könnyen adagol.
És hogy mikor kell? Észreveszed majd, hogy bár pörög a gép, akár gyorsabban is (mert már rövid a szál...), de a dudva mégsem úgy kopik, ahogy annak előtte. Egy rövid praxis után egyszerűen látni-hallani is fogod, hogy ideje koppintani, szerintem az első feltöltés elég lesz rá:D
Ha újratöltöd a fejet, nem kell úgy tekerned, mintha trafó lenne, de azért nagyon kócos se legyen; a lényeg az, hogy ne nagyon csúszkálhassanak egymásra a menetek. Ezt kicsit tanulni kell, pontosabban: rá kell jönni a trükkjére:D A gyorstöltős fejekkel kevesebb a baj, de itt nem sokakkal találkozol, aki javasolná őket, egyéb okokból.
Előfordulhat a szálszakadás a kibúvó szemnél (l. fentebb), vagy hogy belül megszorul valami miatt, például egy alsóbb menet leszorítja az egyik felsőt, és a centripetális erő nem képes kirántani alóla. Ekkor ha nem észleled időben a problémát, még össze is sülhetnek a menetek a házzal vagy egymással, aztán jön a vakarás:(. A jó fejekkel/damilokkal ez valahogy jóval ritkább eset, de nem kizárt!
Ha kicsit gyakrabban koppintasz, mint ahogy valójában igényelné a szál, nagyban megelőzi az ilyen bajokat is, bár jobban fogy a damil.
Ha sérült a fej vagy a kibúvó szem repedt-túlkopott, elérkezett a csere ideje. Ez veszélyes üzem, nem szabad halogatni!
Vasat ne gyárts!!! Ne játssz magad és mások testi épségével pár ezer forint miatt!
Ha a szerelési méret OK, akkor a gyárival azonos, vagy akár jobb minőségben, de annál lényegesen olcsóbban is vehetsz késeket. Ha élezed őket, csak úgy csináld, hogy ne nagyon sérülhessen a súlyeloszlás szimmetriája, tehát pl. soha ne flexszel ess neki! Ha már sokszor volt élezve, egy olyan szervizbe kell elvinni, ahol ki is tudják egyensúlyozni - ez ugyanúgy fontos, mint a damilnál.
Ha benzint/olajat/szöghajtáshoz zsírt/gyertyát stb. veszel, gondolj arra, hogy nem megélhetési kaszás vagy, akinek minden fillér úgy számol be a kiadás oldalon, hogy megtérül-e a bevételnél, és nem mindegy, mennyire. Nekünk, fotelkaszásoknak még az üzemanyag is tekinthető egyszeri, hosszú távú beruházásnak - ami alatt azt értem, hogy ha drágább is, de ha hozzájárul a gép élettartamának, megbízhatóságának növeléséhez, akkor megéri. Ti. nálunk nincs bevétel...
Sziasztok. Tudnátok husqvarna 333r erejéhez hasonló gépet ami valóban tudja azt a 2+ lóerőt, elbírja a 3 as damilt és szereti a sűrű füvet is. Kb 70-80 ezer rá a keret. Ja és ne nagyon legyen több 8kg nál
Köszi, már tegnap nézegettem párat. Mikor ezt megláttam, akkor már tudtam, hogy nekem is megfelelő lesz. :)
Láttam damil betöltőset is, már csak azt nem tudom egyelőre, hogy kifele mikor/hogyan jön a damil, de gondolom az alján azt a nagy kék gombot kell valamikor megnyomni.
Az áztatós tippet is olvastam, mert azért visszaolvasgattam keresgéltem már itt a topikban pár nap óta.
Próbáltam alkudozni, becseréltetni ráfizetéssel, de nem lehetett, pedig van náluk is, úgyhogy egyelőre beérem a gyárival, aztán majd meglátjuk. Valószínű elég lesz az is, nem akarom én ezt olyan sokat használni, csak amennyit muszáj. :)
Füldugó van itthon, arcvédőt kell még szerezni, abból elég lehet egy olcsóbb is, de a boltban csak puccos/márkás van. Megpróbálom helyben beszerezni, ha sikerül. Ha nem, szemüveget mindenképpen veszek fel hozzá, az van itthon, esetleg plexiálarcot (az is van).
Van még gép, már meg is rendeltem, hétfőre itt lesz. Vettem hozzá 2,4-es damilt, egyelőre 15m-t, bár a webshopban nincs kint de van nekik, küldenek azt is. A pengét elfelejtettem megkérdezni, de remélem van hozzá. Azt hiszem így kb. ránézésre azt csinálni tudnék házilag is. Rendeltem az olcsóbbik HQ olajat azt mondták az is elég.
Jó, tudom... nem nekem címezted:D Mindenesetre hasznos ismeret annak, aki először hullik a forgalmazók hálójába. Amúgy magam is meglepődtem, mikor elkezdtem végiggondolni, mennyi szirsz@r kellhet az akadálymentesített munkához - csak ez itt más műfaj terepe, így is kisregényeket írok:(
@tangerine: a jutyúbon érdemes belenézni pár vidóba (nem nehéz beléjük botlani...). Ott a kaszálás technikájától kezdve az öltözködésen át a kínai gépek rágógumival javításáig mindennel találkozhatsz. Persze kellő kritikával...
Amíg nem fizeted ki, addig van lehetőséged alkudozni. Vagyis, megállapodni, hogy az nem kérem, inkább ráfizetek 5000 Ft-ot, és ezt kérném. Köszönöm szépen.
Iíííígaz, de az legyen a legnagyobb kínja:D Főleg ha ennyiért meg tudja venni ezt a cuccot - tőlem lehetne akár hám nélküli is!
Egy csomó habverőnek, amelyiknek alig marad el a súlya ezétől, szimpla átvetős hevedere van (és még örüljünk, hogy nem rudallókötélből...). Ha igénye lesz rá később -már ha lesz, mert nem nap mint nap kaszál-, a nagymenők hámjainak egy "jobb" kínai utánzatával is beérheti, olcsón. A piacon vesz egyet - tudod, paradicsom, brokkoli, sárgarépa, krumpli, tojás, hám:D
Persze hogy nem lenne baj, ha pl. Balance XT-vel adnák, de az ember elsősorban a kaszát nézi. Például azért, mert a többire rakhatnának akármilyen hámot, attól sem lenne jobb...
A fejhez adnak, csak Balukapitany eleteben nem latott normalis fejet, meg az ove is zavaros egy kicsit, igy aztan az ures bofogesen kivul masra nem alkalmas.
Na pont ez az; most még kába vok ahhoz, hogy megkeressem, de láttam már olyan gyártói ajánlást, hogy áztassunk:D Csak hát a damilokhoz nem adnak gépkönyvet, még a damilfejekhez sem...
Cikizés nélkül: okos döntés! Te sem fogsz szidni és mi sem fogunk szégyenkezni tanácsaink, sugallataink miatt:D
Akkor gazdaságosabb a dolog, ha egy helyről egyszerre rendeled a lehető legtöbb cuccot, mert párezer forintos tételeknél már az is olcsóbb lehet, ha magad mégy érte:( Az a legjobb, ha ingyen kiviszik:D
Minimum a "bejáratás" alatt, de inkább a garancia időtartamára célszerű ragaszkodnod a gyár által ajánlott, vagy az annál jobb minőségű, de mindig "saját" anyagokhoz - ha netántán akármi gond lenne, a gyarlóbb szervizekben igen rigolyásak tudnak lenni...
A damilból használd el, ami a fejen van. El fog hamar fogyni, de arról legalább tudod, hogy saját márkás (beazonosítható), és azt is látod majd, hogy ott nálad mire jó, mennyire elég. Később biztosan ki fogsz többfélét is próbálni, és a tapasztaltak alapján kiválasztod a neked árban és adottságokban legkedvezőbbet - na, majd abból vehetsz nagyobb tételt, de addig maradj inkább a 15-25m-es, legfeljebb két-három töltésre elegendő bliszteres cuccoknál, akár piacról is. Sztem ne tekerd a spulnit soha tökig, az -főleg a vastagabb szálnál- erősen megtöri a damilt belül, és csak kínozza a fejet adagoláskor. Nem olyan nagy dolog az, ha le kell ülni újratölteni... Ha akarod, kipróbálhatod az áztatást is - aztán tégy saját belátásod szerint. Én ragaszkodom hozzá:D. Apropó, damilfej: lehet, hogy egy idő után megnő az "étvágyad" egy nagyobbra vagy ütősebbre, de akkor se vásárolj valami utánozmányt csak azért, mert olcsóbb - nagy rizikó, általában színtiszta pénzkidobás!
Csak úgy mellesleg: a vasnak NEM kell szalonnázásra alkalmasnak lenni (úgyis csak az első öt percig igazán "penge"), csak ne legyen túl bot, mert azzal csak a gépet kínoznád. Én a késeimhez vettem külön finom laposreszelőt is, így most nincs kavar, hogy hol van már megint az a vacak:D Ha később kellene még kés, a gyakran drága "gyárihoz" felesleges ragaszkodnod, nagyjából ugyanazt tudja -de akár többet is!- szinte bármelyik.
Én úgy tudtam, hogy a Husi és Stihl (és talán a többiek legalább egy részének) "saját" szintetikus olajaiban már van stabilizátor... Vagy ez is csak amolyan falusi legenda? Mindegy, mert szerepe ez esetben is csak akkor lenne, ha eleve keveréket tárol nagyobb tételben, azt meg ugye nem nagyon szoktuk - én legalábbis még a legnagyobb edényemet is kiszárítom pár héten belül (így a fotelból:D).
Ha meg prémium benzint vesz -helyesebben etil/metil-menteset-, akkor nemigen kell a stabilizátor.
Jár hozzá kés, arcvédőt még vegyél, meg füldugót ha nincs. Ez az olaj jó hozzá, nyilván vannak jobbak is, de megfelel. Damilt is vegyél hozzá, 2.7-es kell bele.