Ebbe a topikba többségében betegek és hozzátartozóik írnak. Sajnos előfordul, hogy a betegeket gátlástalanul kihasználni akaró fórumtagok (csalók) privát levélben különböző hatástalan csodaszereket ajánlanak a topikban megjelenő új betegeknek.
Ápoló - nálunk - nem adhat infot, csak orvos. Ez biztos. Pláne nem telefonon. Nem tudom, máshol mi a szabály. Hogy ez a szabály jó - e vagy sem, én mindig meg szoktam beszélni az adott beteget (therapia, prognosis) a nővérekkel. Nagyon nagy segítségek ők a mindennapi munkánkban.
Korábban azt írtad,volt neki pleurális folyadékgyülem lebocsájtása.
Ez a folyadék ismételten felszaporodhatott,és a tüdőtumorok is okozhatnak ilyen tüneteket.
Szünni nem akaró rohamokban jelentkező köhögés,mely szinte a hányásig tart?
Megmondtátok már az őszintét neki?
Az orvosának kellene megmutatni,aki megtudná állpítani,hogy ismételten felszaporodott-e a folyadék,és le kell-e bocsájtani,vagy a tüdő érintettség áll a háttérben.
Ezt tünetileg lehet orvosolni.Ha a folyadék szaporodott fel,azt lebocsájtatni,ha a tüdő tu.az oka gyógyszerrel.Használ valamilyen fájdalomcsillapítót?
Nálunk első körben Theospirexet,DHC-t,Aethylmorphin cseppet kap a beteg,ezt csak kizárólag orvos rendelheti el,ha ez nem használ erősebbet.
Egyebekben az életminőséget negatívan befolyásolja,ha az embernek ilyen tünetei vannak.
Száraz, vagy nedves (köpetürítéssel jár)? Milyen napszakban jelentkezik? Társul-e hozzá fájdalom? Milyen testhelyzetben erősebb, változik-e a testhelyzettel (fekvés, ülés stb.)?
próbálj megnyugodni!nem tudom miért csinálják ezt nagyiddal..:-( de higgadtan te is jobban tudsz neki segíteni! derítsd ki hogy most mi a fene van!bár fene se érti hogy ez miért van..
Valaki adjon egy andaxint mert mindjárt idegrohamot kapok.
Telóztam a kórházba, hogy nagyit átvitték-e a máv kh-ba erre az ápoló benyögi, hogy nem tud semmit, de maj jön nagyi haza, már írják a zárót.Mire én kérdem, hogy átvitték a máv kh-ba? Ő nem tudja keresi a dokit...Dokit nem találja telózzak később addig megérdeklődi h mi van..
Most mi van? Bent volt 1 hetet és semmit nem csináltak vele erre haza ba**ák????
Esküszöm ez megérne egy pert lazán...
Sík ideg vagyok, mert mi itthon mit csináljunk? És ha rosszul lesz??
Hogy rohadnának meg abban a leprás kórházban a sok paraszt.
Mi az h az ápoló sem tud semmit?? Nem ott dolgozik??
tudom,hogy türelmetlen vagyok..de tudnátok nekem segíteni? nővérem most köhécsel..állítólag a vérgázzal van vmi probléma..vagy a tüdő áttétek miatt van ez? tudunk neki vmi gyógyszert adni,hogy ne köhögjön?kissé "furcsa" nekem ez a köhögés.. :-( üdv. szép napot mindenkinek!
epershake és Lerej, köszönöm a bíztatást. A napot meg a szolit nekem is mondták, hogy örökre felejtsem el. Igazából most csak a hegeim emlékeztetnek rá (2 anyajegyet szedtek le, az egyik volt rossz) más kellemetlen "élményem" nincs. Kapott valaki interferon injekciót? Megmondom őszintén, hogy szinte csak rosszat olvastam, hallottam róla és nem mertem vállalni.
Nekem van egy kolléganőm, akinél több, mint tíz éve diagnosztizáltak melanómát (ő most kb 50 éves). Nagyon megrémült, de szerencsére idejében kapták el a bajt, és azóta is él és virul, semmi baja. Persze nagyon vigyáz magára, főleg a napot kerüli nagyon. Sokat sétál azért a friss levegőn, de inkább kora este, alkonyattájt, nap közben pedig ügyel rá, hogy télen-nyáron védje őt a ruházata a naptól.
Szóval minden okod megvan a bizakodásra!
Mielőbbi felépülést kívánok, és nagyon vigyázz magadra a továbbiakban is!
Akkor lehet elég a kerületi Onkológiára elmenni és ő kiírja a tumormarkert?A házidokit kérdeztem-de neki fogalma sem volt,hogy kellenne!Hogy ,mire valók?????
A ytogenetikai vizsgálat már 63 évesen nem is mondana semmit?,s azt hol csinálják?
nővéremnek is melanómája van,de ha az előző hozzászólásaimat olvasod akkor kérlek ne ijedj meg,mert mi már "régi harcosok" vagyunk,és nálunk így alakultak az események..sajnos.. :-(( de mint te is írtad,minden eset más és más! szóval,tessék lelkiismeretesen eljárni minden kontrollra,és ami nagyon fontos: az ÖNVIZSGÁLAT!! üdv.
Csak nemrég kezdtem el olvasgatni a fórumot, de ma nagyon szomorúan olvastam a rossz hírt. Fogadd őszinte részvétemet. Nekem is melanomám van (decemberben derült ki), így eléggé megijedtem. Persze tudom minden eset más és más.... de mégis.
Egyelőre a leleteim jók, áttét nincs, most negyed évente BCG oltást kapok meg ultrahangokra kell járni ellenőrzés képpen.
Ismeri/szedi valaki az immuna-x kapszulát? Én csak most kezdtem el, így még nincs sok tapasztalatom vele.
Minden nap beszélek a szülőkkel telefonon,mivel a tegnapi eredmény nagyobb rossz volt,most mondták,hogy ma újra megismételték!Kenetvétel,vérvétel,vizelet,Hétfőn CT,kedden lesz eredmény!Apú esete komplikált!Leukemia+89%-os nyaki főérszűkület!:-(Ami kezelés hat a leukémiára,az árt a szűkületének!Szóval nem egyszerű!
Itt vagyok,és itt maradok köztetek,jó valakivel megosztani a dolgaimat!
Olvasgatok,keresgélek a neten,lassan többet fogok tudni erről a fránya betegségről mint az ottani orvosok!
A tumormarker a dagantfehérje mennyiségét méri a vérben. A cytogenetikai vizsgálat,mint a nevében is benne van a gén állományt,hogy van-e gén hiba.40 év alatt fiatal korú emlő,petefészek,vastagbél polyposis kimutatására kifejezetten alkalmas.
Tudod,hogy mi nem modhatjuk az orvosnak milyen vizsgálatok kellenének.S,ha lenne is tehetnénk többet?Félek semmi nem változna.
Biztos sokat fogok még hozzád fordulni,bár óriási a hitünk.MI erősebbek leszünk,mint az a dög!!
Át tudom érezni fájdalmad!Már elvesztettem én is a szüleimet és 49 éves bátyámat-szintén ebben a fránya betegségben.Azt hittem nekem már jutott elég!!Lehet a sors nem így akarja?
Soha nem feledjük őket!Édesanyámhoz még 10 év után is készülök menni,aztán hirtelen döbbenet-nincs már hova!
örülök, hogy itt vagytok! bár ilyenkor mindig elszomorodom hogy milyen sok embert érint ez a "dög".. én az eseteitekhez nem tudok hozzászólni,mert mert mi nem vagyunk érintettek e ráktipusokban.. mi melanómában vagyunk érintettek..nagyon:-( de bízunk,nagyon bízunk mert nővérem nagyon akar élni,hisz 34 éves!májusban már megműtötték tüdő áttéttel,februárban agyi áttét volt,amit célzott sugárral kezeltek.majd egy hete leoperálták a gerincről egy újabb áttétet..majd közölték velünk hogy a PET kimutatta hogy a tüdő tele van áttéttel.......a PET eredményről még nem tud nővérem semmit,még nem mondtuk,pedig vmit kellene.. most köhécsel..állítólag a vérgázzal van vmi probléma..vagy a tüdő áttétek miatt van ez? kedves cooldoc,tudsz ebben nekem segíteni? előre is köszönöm. kedves Bebe!kiatrtást nektek!! üdv.
Fogadd együttérzésem!sajnálom ami történt,sajnálom hogy egy ilyen fiatal lánynak ilyen kemény megpróbáltatásokon kellett keresztül mennie.. sokan tanácsolják, gondolj arra, hogy legalább már nem szenved és jó helyen van már...ez így is van!de tudjuk, hogy rettenetesen nehéz azoknak akik szerették őt.. én nem járok arra,de egy gyertyát fogok érte gyújtani,és egy imát is mondok érte! üdv.
Nagyim ezen az egészen már csak nevetett..Csak kerüljön ki onnan lesz egy-két szavam az orvoshoz...
Sajna nincs kocsink, és nagyim azt mondta, hogy reggel fél nyolcra kellett volna átvinni, de nem volt jó a kocsi.Most azt sem értem, hogy 1 kórháznak 1 mentőkocsija van?! Na mindegy bízom abban, hogy csak túlzottan bebeszélem magamba a dolgokat és fölöslegesen gyanakodom...Holnap elméletileg reggel viszik át, éjféltől már nem is ehet.Ma is már hányingere volt az éhségtől, a végén evett úgyhogy jobban lett, de akkor is..koplaltatják a beteget a semmiért..Nem értem ezt az egészségügyet úgy ahogy van, de főleg az orvosok/ápolók hozzá állásával van a probléma...
Vitamin kétélű dolog. Javíthatja a tumorsejtek anyagcseréjét is. Talán érdemes megpróbálni a Culevit-et, meg HINNI kell a gyógyulásban. Ha jól értem, a primer tu-t nem sikerült kimutatni. Azért CT-vel, kontrasztanyagos CT-vel, MR-rel, ERPC-vel ki kellene mutatni. Sokszor a pancreas cc. első tünete a sárgaság (a pancreasfejben növekvő tu. elzárja a közös epevezetéket (ductus choledochus), nagy, fájdalmatlan, tapintható epehólyag (Courvoisier-tünet=ellentétben a köves epehólyaggal, a kivülről elzárt, ép falú epehólyag ki tud tágulni).
Sajnos sokszor a nyirokcsomóáttét (ez majdnem mindig fájdalmatlan, a fájdalom jó jel, gyulladást jelez) az első tünet. Vagy az ún. paraneoplasias tünetcsoport egyik tagja ( atumor fehérjéket termel, amiket a szervezet antigénként ismer fel, s ellenanyagot termel ellene - nagyon leegyszerűsítve) Ez lehet vándorló visszérgyulladás, bőrvérzés, autoimmun-betegség.
A cahexia (senyvedés, 25-40 kg fogyás), az ételundor, s a tűrhetetlen, csillapíthatatlan, hátba sugárzó fájdalom általában kései tünet.
Hidd el nem vészes a tükrözés.Kis akaraterővel ki lehet bírni.Engem már tükröztek alul -felül és nem is volt annyira rossz,mint hallottam.
Amannyiben megnyugtat menj és csináltasd meg.Tudod,az idejében felismert.......Sajnálom szegény nagyit.Sokszor embertelen amit művelnek a beteg lelkével.Beszéljétek meg,hogy ti átviszitek kocsival.Ez nem lehet kifogás.Biztos nem hagynám ennyiben!!!
Miután családilag is érintett lehetek az OOI-ben a férjem kemója alatt érdeklődtem az aszisztenciánál hogy lehetne nekem is egy tumormarkert csináltatni.A válasz:beutaló nélkül bármikor be lehet menni az ottani belgyógyászhoz rákszűrésre.Elküld a rutinvizsgálatokra,mammo,vérkép,tüdészet stb. és az eredmények alapján dönt,hogy kell -e tumormarker is.
Jó,hogy itt vagy velünk te is!Valószínű nekem szükségem lesz -majd valamikor nagyon sokára- tanácsaidra.Röviden leírom esetünket.Többiektől bocs,aki tudja már.Férjemnek októberben egy nyaki maszírozás alatt találtam meg egy duzzadt nyirokcsomóját.Onkológia,PET,biopszia,műtét/azt a nyakit vették ki diagnosztikai céllal/MR.Egyértelmű primer tumort egyik sem mutatott,csak feltételezve a hasnyálmirigy daganatot.A PEt 10 feletti ráksejtes nyirokmirigyet mutatott a mellkasban.Ma kapta a 6-dik kemót,utolsó 2 csak Gemzár,az 5FU-t a trombocyták és a fehérvérsejtek csökkenése miatt levették.2 hete a májenzimjei is megemelkedtek erősen.Ez lehet a kemótól vagy az alapbetegségtől?
Amúgy tökéletesen jól van,ha nem lenne a heti kétnapos látogatásunk az OOI-ban tudomást sem vennénk róla.
COD teát iszik,Éva tanácsára propoliszt kakukkfű teában,meg persze vitaminokat.
Tudsz még valamit tanácsolni?
Egy én kérdésem.Nekem autoimmun betegségem van,vasculitisz.Tud-e ajánlani egy jó immunológust,akár magánrendelésen?
Voltunk nagyinál és nem vitték át a máv kh-ba, mert elromlott a kocsi amivel vitték volna..Jó mi? Majd holnap viszik, és szerintem megpróbálják az endoszkópos cuccot, mert éjféltől nem ehet és nem ihat már nagyim..Nagyi amúgy jó kedvű volt, csak az elején volt csalódott, de amúgy sokat nevettünk.Aránylag jól van csak látom szegényen hogy viszket, mert vakarózott.Nem volt láza ha jól mondta, és a vérnyomása is okés.
Nálunk apai nagyapám halt meg gyomorrákba,most apúnak van csontvelőrákja,elképzelhető az öröklés?Hol végeznek ilyen vizsgálatot,ha végeznek eggyáltalán?Szívesen megnézetném magam!
Köszönöm,hogy befogadtok!Jó valakivel beszélni a témáról!Augusztus elejére tervezem az utazást,ha addig nem jön közbe semmi!Az ottani Eü.i ellátás nem sokat javult,az orvosok hozáállásáról ne is beszéljünk!Ezért is nem megy többet kórházba apú.Eldöntötte,hogy otthon akar meghalni!Januárban bevittük a belgyógyászatra apút,hogy vizsgálják ki mitől dagad a hasa!Úgy kellett nekem rászólni az orvosra,hogy talán UH-t kellene csinálni,megnézni mi van a hasába!Rámszólt a doki:amig ő apú orvosa,azt csinál amit ő akar!Persze mikor pénzt érzett a zsebébe,leküldte apút UH-ra!Azóta át is adta apút egy másik orvosnak,nem tetszett neki,hogy én a "nagy külföldről"jött rokon osztom az észt!
Apú a tavalyi műtét elött csontsovány volt!Műtét után napról-napra hízik!De csak a hasa lesz napról napra nagyobb!Folyadékgyülemre gyanakodtam,de az Uh nem mutatott vizet a hasüregben!Mitől nőhet a hasa?Megnyagyobbodhattak a belsőszervek?
Nekifogtam visszaolvasni,hogy lássam kinek van még hasonló esete!
Most megyünk be hozzá, de nem tudok semmit.Negyed 3-kor talizom a hugommal a kórház előtt.Próbáltam hívni a kórházat,de nem vették fel a telót, tehát inkább bemegyünk, legfeljebb fölöslegesen megyünk, mert nem tudom mikor hozzák vissza a máv kh-ból.
Nem élem bele magam a dologba egyébként.Nem konkrétan kedvem nincs menni, hanem hallottam hogy elég kellemetlen vizsgálat és parázok.Arról nem beszélve, hogy 23 éves vagyok...Szal még szerintem fiatal vagyok ehhez a dologhoz..
Hát még csak anyumnak volt, nagyimnak meg tüdőrákja, viszont ha jól tudom, genetikailag összefügghet a kettő... bár a nagyi láncdohányos volt meg fiatalon TBCs. Ilyen vizsgálatot hol lehet kérni?
Ha nincs kedved elmenni,akkor folytatod a stuccpolitikát,és maradsz a fenekeden.
Egyebekben nem törvényszerű,hogy épp ez jelentkezni fog.A pszichének meg óriási szerepe van,és a kimondott szónak.Ha ezt forgatod a fejedben,és ezt mondogatod,hogy úgyis Neked is előbb utóbb ez lesz,akkor egyszer úgy is lesz,és akkor elmondhatod,hogy ugye megmondtam előre..
Értelek.Mikor utazol legközelebb?Nem csak édesanyádnak,hanem édesapádnak is szüksége van bátorításra.Én a legjobbnak az őszinteséget tartom.
A legkilátástalanabb helyzetben is vannak alternatívák.
Járt ide korábban zsuzsa76 nevű nick,Ő ott él.Az édesanyját,és a nagymamáját veszítette el.Ő tudna szerintem az ottani lehetőségekről informálni.
Mennyiben változtak a feltételek az ottani eügyben?Korábban sokat beszéltek az egyszerhasználatos eszközök,pl:tű hiányáról,és a vérkészítmények mennyire megbízhatóak,ellenörzöttek?
Nálunk is nagymamám édesanyja is gyomorrákos volt, most nagyim is, anyumnak is volt fekélye valamilyen baci miatt, de őt kikezelték...Szal a doki mondta, hogy nekünk is jó lenne elmennünk tükrözésre, de valahogy nincs kedvem hozzá..Akkor apai ágon is a másik nagymamám is gyomorrákban halt meg:(( Egyik nagypapám meg tüdőrákban, keresztapum májrákban.4-ből 3 nagyszülőmet érint/érintett ez a betegség:((( Gyomorrák meg már 3-szor volt/van:((
Meglátogatom,amikor csak tudom!Csak tavaly 3x voltam nála,idén is ottkezdtem az évet!Amint rossz hirt kapok a családtól,mindig megyek!Sajnos a családom,munkám minden energiámat igényli itthon,ha tehetném apú hátralévő idejére hozzáköltöznék!Sajnos nem tehetem,igy marad a telefonos lelkisegély ahogy te fogalmaztál,valakinek anyúba is kell lelket önteni!Ő van apúval a nap minden percében!
Biztosan kapott fájdalomcsillapítókat,és esetleg nyugtatót Zsófi.Azért láttátok szörnyűnek,mert az élettel össze nem egyeztethető tüneteket produkált.
Ahogy a légvétele megváltozott,bőre nyirkossá,és verejtékessé vált,s csak tehetelenül néztétek a történteket.. ahogy agonizál.
A halálnál is szörnyűbb az,ha az ember elveszti önbecsülését,s ha magára marad.
Ő nem volt egyedül ebben a nehéz helyzetben..
Ilyenkor minden szó csak üres formaságként cseng vissza,bármit mondanak Neked.Felfoghatalan,mert elment,és elfogadhatalan,mert nem láthatod többé,és magadra hagyott.Idő kell míg leülepednek benned a történtek.
A temetés a hátramaradottak érdekeit szolgálja avval,hogy méltón elbúcsúzhatnak,s a távozónak megadja a tiszteletet.Nem kell erősnek lenned!Ez csak a környezet próbálja az emberre rákényszeríteni.Adj hangot a fájdalmadnak,beszélj róla,sírj ha szükségét érzed,vagy írd ki magadból.Ez fog segíteni,hogy elvégezd a gyászmunkát.
S a fájdalomból csak úgy tudsz kiemelkedni,ha megmártózol benne.
Sajnos nem sok infót tudok eggyelőre,a családom próbál elhalgatni előlem dolgokat,nem akarják hogy a messzi távolból aggódjak!Annyit tudok,amit egy-egy telefonbeszélgetés alkalmával elmondanak!Esélyem sincs az ottani orvossal beszélni,nem beszélem a nyelvet!Az orvosa román!Leukemia,myeloid (csontvelői)rákról van szó,de hogy milyen stádiumban van,nem tudom!Nagy fájdalmai vannak az tény!Hogy mit is szeretnék?Lelki támaszt eggyelőre,mert nehéz tudomásul venni a helyzetet!Nekem az is elég ha befogadtok,leírhatom a bánatom!A tegnapi laborererdménye a napi 4 Hidrea mellett is:PLT=609,WBC=13.2!Szörnyen magas!Hónapról hónapra magasabb!Az orvosa azt mondja a szíve erős,azért van még életbe!Minden hónapba vérvétel,semmit nem csökkennek az értékek!
Azzal kezdem, hogy jobbulást és teljes gyógyulást kívánok Szerettednek!
A "Vérrák" nem megfelelő kifejezés. Leukemia lesz, vagy lymphoma. Tudni kéne, ha lymphoma, akkor Hodgkin, vagy non-Hodgkin forma. Fontos a stádiuma, aggressivitasa. Ha leukemia, nem mindegy, hogy lymhoid vagy myeloid (csontvelői). acut, vagy krónikus. Nagyon sokféle kórkép van, s mindenek különbözik a therapiaja. Amúgy sem szabad véleményt formálni teljesen szakszerűtlen leírás (ne bántódj meg) alapján. Csak általánosságokat tudnék mondani. Te mit szeretnél pontosan, miben segítsünk és hogyan?
Új vagyok,most regisztráltam!Egy hónapja tudjuk a szomorú valóságot,édesapámnak vérrákja van!Apú Erdélyben él,61 éves,800 km választ el tőle!Sajnos csak távolból tudok segítségére lenni!Csatlakoznék hozzátok,ha befogadtok!Olvasgatom hetek óta a fórumot,ami hasznos dolgot megtudok belőle,továbbítom a családtagoknak!Gondolhatjátok,Erdélyben még annyira sem törödnek a beteggel,mint nálunk!Pl:fájdalomcsillapításra is innen tudtam meg,mit érdemes adni a betegnek!Az ottani hozzáállásról jobb ha nem mondok semmit!Röviden leírom a történetünket!Ha valakinek hasonló esete van,kérem ossza meg velem tapasztalatait!
Apúnak 2006 januárban egy daganatot találtak a máj és a vese között!Megműtötték,a szövettan eredménye negatív volt!Műtét elött is leírhatatlanul magas volt a fehérvérsejtszáma meg a trombocita száma is!(szerintem ha műtét elött vérfestést csinálnak,kiderül a dolog időben)Csakhogy a vérfestés nem történt meg!Az orvosa szerint a Rák megvolt műtét elött is!Műtét során a lépet is kivették,állítólag ezt nem lett volna szabad!Idén januárban egy vérvétel során derült ki,hogy a FHS,és a WBC értékei nem javultak,sőt ...!Vérfestésnél kiderült,vérrákja van!Hidrea nevezetű kemoterápiás gyógyszeren kívül semmi mást nem kap!Kemóterápia már szóba sem jöhet!Hogyan tudnék segíteni neki,enyhíteni a fájdalmain?Apú otthon van,kórházról hallani sem akar,volt része bőven belőle!Meddig lehet szenvedni evel a szörnyű betegséggel?Elnézést ha zavarosra sikerült az írásom,nem sorba jönnek a gondolataim!Mostantól napiszinten jelenleszek a fórumon,osszuk meg egymással a bánatunkat!Üdvözlettel:Bebe75.
Jelen tudásunk szerint nem tudjuk teljes bizonyossággal állítani, hogy mik hajlamosítanak. A gyomorráknál feltétlenül vannak örökletes faktorok, ill. a túlzott alkoholfogyasztás, a fűszeres ételek, a sok füstölt hús, az anaemia perniciosa (vészes vérszegénység) ill. 1-3 %-ban a gyomorfekély szerepelhet hajlamosító tényezőként. A hasnyálmirigyráknál a dohányzás, a sok alkoholfogyasztás, az epekövesség ill. a füstölt húsok, fűszeres ételek merültek fel. A cukorbetegség kiugrása inkább csak felhívja a figyelmet a folyamatra.
De alapvetően kimondható, hogy gyakoribbak is lettek a rákbetegségek, ill. a diagnosztika rohamléptű fejlődésével egyre több esetet derítünk fel (pld. a retroperitonealisan elhelyezkedő, alattomos hasnyálmirigy cc., amely az esetek többségében későn került eddig diagnózisra, már inoperábilis formában).
A civilizáció, a technika eszelős fejlődése megannyi stressfactort hoz magával, amely az idegrendszeren keresztül hat az immunvédekezésre, s egyre biztosabbak vagyunk abban, hogy szerepet játszik a rákok pathogenesiseben.
Édesanyám is ezzel a betegséggel küzdött, míg bírt, sajnos a felfedezéskor már májáttétes volt, ő hat hónapig bírta.
Én azt szereetném tőled kérdezni, hogy vannak-e ötleteid, mit tehetünk megelőzésképpen, hogy csökkentsük az esélyeit, hogy minket is megtámadjon ez a betegség.
Sziasztok. Éva hívta fel figyelmem e topikra, egy hasonló, szomorú témájú topikon. Leírom Apám történetét, mert reményt ad, van fény az alagút végén, még ha csak pislákol is. Belgyógyász vagyok, nemrég vesztettem Apám pancreas - carcinoma (hasnyálmirigyrák) miatt...Hihetetlen, de több, mint 3,5 év volt a túlélése, pedig amikor az ország egyik legjobb sebészprofeszora felnyitotta, a daganat inoperábilisnak ítéltetett (ún. mandzsetta" tumor (körbevette a truncus-coeliacust- ez egy nagy ér, amely a zsigeri szervek vérellátását biztosítja, s carcinosis peritonei is volt). Apám igen erős ember volt. Kiváló onkológus kollégám összeállított neki egy protokollt (Gemzar + 5-FU), valamint felvettem a kapcsolatot Somlai Úrral , a deutériummentes víz feltalálójával. Ezenkívül az elején Culevit-et is szedett (Avemart nem próbálta). Kínai barátunktól egy speciális teát is beszereztünk, amely valószínűleg anticarcinogén hatású. Nem akarom hosszúra nyújtani a történetet, ezért csak távirati stílusban: Apunál 2002 őszén állapították meg a daganatot. Volt egy hirtelen diabetes kiugrása (30 mmol/l), s elkezdett bizonytalan hasi diszkomfortérzésre, puffadásra panaszkodni. Aztán sokat fogyott, állandósult az étvágytalanság, az ételundor. Azóta kb. 120 (!) chemotherapias kezelést kapott. Bírta, mert élni akart, volt új házasságából egy pici gyereke...Hit, helytállás, fegyelmezettség, erő. Többször előjött a citosztaikus kezelés borzasztó mellékhatása: szívizom - toxicitás, drámai fehérvérsejt - és trombocitaszám csökkenés. 2006 tavaszán már újra kelett éleszteni kellett, mert tüdő - oedema lépett fel és leállt a keringése. Ekkoriban váltottak Avastinra, amely adaganatok érellátásának kialakulását gátló (angiogenezis-inhibitor) szer. Állapota rövid remissiok, és a betegség átmeneti progressioja mellett stagnált, még emberhez méltó életet is tudott élni néha 2- 3 hónapig (ekkor nem volt chemotherapia). Állapota szeptemberében kezdett súlyosbodni, rohamos fogyással, cachectizálódással...Fájdalmai is kezdtek állandósulni. Mindig reménykedtem a Csodában, de tudtam: elveszítettük a csatát a Gonosszal, ezzel az irtózatos, fájdalmas betegséggel szemben. Sikeres, gazdag, erős akaratú, nagy harcos volt. Máig nem emésztettem meg elvesztését - sose fogom. Azért írtam le történetem, hogy SOHA nem szabad feladni! Egy inoperabilis pancreas cc esetében elképzelhetetlen volt a 3 évet meghaladó túlélés. Inkább 3 hónap a reális, hiszen ez a rohadék igen gyorsan ad áttétet a nyirokcsomókon keresztül a környezetébe (lép, máj, gyomor, csontok, erek, peritoneum). S a tudomány fejlődik, egyre újabb eljárások kerülnek napvilágra. Gyászolom Apám azóta is , s arra törekszem, hogy minél több embert megmentsek pályám során. Ha csak vigaszt tudok is nyújtani, számíthattok rám...Ha másban tudok válaszolni Nektek, megkísérlem. Túl szakmai nem leszek, hivatásom szeretem, megpróbálom nem misztikus homályba burkolni mondandóm.
Megint könnyeket csaltál a szememben emberségeddel,segíteni akarásoddal.
Sajnos Boszorka félreértett kicsit.Igenis a boríték idönként kell,s nem azért,hogy a bajból gyógyítson,hanem szeretteink kedvéért az orvos empátiáját próbáljuk megvásárolni.Ez még sokáig így lesz sajna,bármilyen törvényekkel próbálkoznak.
Én is adom ahol kell,csak azt ítélem el,de nagyon,mikor egy menthetetlen,utolsó stádiumú beteg hozzátartozójától is elfogadják.
Éva!Mégegyszer köszönöm ,hogy vagy!Remélem mások is így látják!
Fogadd oszinte reszvetemet, de ha igazan szereted akkor talan megerted ha olyan sokat szenvedett , mint irod akkor talan most mar jobb Neki,mar nem faj semije...Tudom borzalmas ilyen fiatalon, de sajnos ez a szornyu kor nem valogat:((((
Amúgy Balatonfűzfőn lesz a temetése, a dátumot még nem tudom. Amint megtudom, megírom. Ha valaki arrafelé lakik és ráér, jöjjön el! biztos vagyok benne, hogy nagyon sokan lesznek, mert mindenki szerette, olyan jólelkű drága kis angyal volt. nézem a régi közös képeinket, az emlékeimet róla. nagyon rossz Írjatok valamit
Kedves epershake és mindenki más, aki itt van és a saját gondja mellett még az én angyalkámért is aggódott! Drága Zsófiám este fél tízkor meghalt, szörnyű kínok és fájdalmak közepette. Útközben ért a halálhíre, mert éppen indultunk hozzá, mivel telefonált a mellette virrasztó nagynénje, hogy folyamatosan és gyors ütemben romlik az állapota. Szörnyű volt ott látni, kiterítve, fehéren... holtan. Az én kis drágaságom. Nagyon kegyetlen ez a világ, de biztos vagyok benne, hogy most már nagyon jó helyen van az a drága pici lelke. Eddig nem nagyon sírtam, most tört rám igazán, hogy írok. Soha ne adjátok fel, ő sem tette, végig harcolt ellene! Írjatok, ha itt vagytok még!
Remélem holnap már jó híreket fognak mondani, majd beszámolok a fejleményekről.Csak az a probléma, hogy nincs nagyon orvos ismerősöm..De bízok abban, hogy a Máv kórházban meg fogják csinálni a stent behelyezést, vagy legalább ajánlanak valakit..
elszomorít, hogy hogy bánnak a nagyiddal!és igazad van,ezt senki sem érdemli!! csak szorítani tudok, hogyvmire jussatok,hogy legalább jó kezekbe kerüljetek. kitartás! üdv. anita
ne kérj bocsánatot azért, mert leírod mit történik veletek!nyugodtan írdk ki magadból,vagy add ki vhogy másképp,sírással..stb. erre a fórumra mindig jöhetsz,mi itt vagyunk!tudom,hogy itt csodaszerrel senki sem szolgálhat,de itt mindig meghalllgatnak.. sok erőt nektek! írj,ha tudsz! én is mondok imát érte! nyugodalmas éjszakát! üdv. anita
Arról nem beszélve, hogy viszket nagyim bőre és az is a sárgaság miatt van..és neki ez kellemetlen eléggé.Meg tudod tükörbe is néz és nem mindegy, hogy azt látja h sárga v azt h nem.És mellesleg nem hülye,sejti h valami nem oké(passzolják) és totál el van keseredve.Ja és nem szeretne abban a kórházban meghalni.Ezt Ő mondta!!!!!!
Azt gondolom a nagymamámnak könnyebb lenne,ha tehermentesítenék,és betennék azt a drenázst.Nem azt gondolom,hogy megmentenék,hanem azt,hogy evvel neki jobb lenne.Ha másképp nem megy attól sem riadnék vissza,hogy borítékot adjak.
Nem megmentésről van szó, hanem arról, hogy a sárgaságát kezelni kell és még a legenyhéb módja is az endoszkópos beavatkozás..Nem megmentésről van szó, hanem pallitatív lehetőségről..Amit tesze toszasággal nem kellene elvenni a betegtől.Tisztában vagyunk vele h nem gyógyul meg, de addíg amig nincs megoldva ez nem kaphat kemót.Nagyim szeretné a kezelést nem én, és ezt veszik el tőle a lepasszolásokkal.
Épp ez az h nem vállalta a László sem, sem az István, és lehet h holnap a Máv kh sem. A Szabolcs utcában az onkológus azt mondta, hogy nagyi területileg nem oda tartozik és h csak egyedi kérelem alapján lehet..blabla..Akkor miért ott kezelték onkológián? Hiszen területileg sem ahhoz az onkológiához tartozik...Gyanus ez az egész, majd holnap beszélek az onkológussal csak félek, hogy olyat mondok, amivel a nagyimnak fogok ártani...Gasztroenterológián kellene ezt megcsinálni.A Lászlóban csinálnak ilyen beavatkozást, azt tudom, mert megnéztem neten, de nem tudom miért nem vállalták..
Ez szomorú.. A beteg ember amúgy is kiszolgáltatott helyzetben van,kár ezt még fokozni.Lehet hivatkozni a leterheltségre,és egyebekre,de ezt a munkát hivatásként kellene gyakorolni empátiával fűszerezve,mindíg azt tartva szemelőtt,hogy mi lenne,ha az én anyukámról lenne szó,vagy ha én lennék ebben a helyzetben,akkor mit várnék el..
A Lászlóba hova kerül?Onkológiára,vagy belgyógyászatra?
Hát ez az, de a kótházi(mostani) leletek nincsenek nálam, meg nem is tudom h pl sztk-ban ezt megcsinálják-e...Nem értem az orvosok hozzáállását.Bezzeg ha a rokonokrúl lenne szó, akkor 2 perc alatt intézkednének.Ettől az egésztől forog a gyomrom és már nagyim is bele van fáradva.Holnap beszélek az onkológussal hátha tudott valamit intézkedni, de szerintem Ő is hárít ezerrel.Amúgy mellesleg ő is gasztroenterológus amellett h onkológus..Szal elvben bizti van neki ismerős doki, csakhát nagyi idős..stb...:(((((((
Tudom, hogy meg fog halni meg minden, de nem ezt érdemli:(((
Az a legdúrvább ahogy nagyimmal beszélnek.Soha sem szidott 1 orvost sem, de az itteniekről nagyon rossz a véleménye.Nagyimmal veszekednek, mert Ől nem tudnak semmit sem elintézni.Mellesleg közölték vele h ma megy át a Lászlóba erre nagyi felöltözött meg minden és ott dekkolt a szoba előtt.Mikor du-án bementem akkor is ott űlt utcai ruhában, tök idegesen,mert nem tudta mi van.Én mondtam neki, hogy nem viszik át mégsem..Annyira ideges volt nagyi, ahogy a nővérek is beszéltek vele, hogy még az ebédét sem kérte, mert nem tudta volna megenni.A B12 vitamint is megkérte a nővért, hogy adják be neki, még pénzt is adott..hát azóta sem kapta meg..Nem értem ezt a hozzáállást.Az egy dolog hogy nagyi idős és nem fog meggyógyúlni, de nem ezt érdemli..Főleg hogy 40 évet dolgozott abban a kórházban, meg amúgy is.Mondta, hogyha holnap átviszik a máv kh-ba akkor Ő már nem akar ide visszajönni.Ezt megértem.A szobatársával is olyan hangnemben beszélt a doki, hogy szegény tök kivan, de ő legalább holnap megy haza..
Szerinted mit csináljak?Ma beszéltem a dokival személyesen és ő mondta, hogy holnap viszik át nagyit konzíliumra, de szte nem fogják megcsinálni és meg kell műteni.Kérdem én ha egy endoszkópos műtétet nem vállal senki, akkor egy ennél nagyobb hasi műtétet ki fog vállalni?Szerinted ez így normális?Szerinted csak tili-tolizzák nagyit? Te mit csinálnál?
Nincs legerősebb tapasz!Lenagyobb kiszerelésű a 100uq-os,de ennek az adgját is lehet emelni!Van akin 500uq van pl.
A fiatalok szervezete sokkal erősebb,tovább küzdenek a sors akarata ellen.
A család nem merte felvállalni,hogy otthon maradjon?
A fájdalomcsillaítókon kívül mást a kórházban sem fognak adni ilyen előrehaladott állapotban,azt pedig otthon is kaphatna.Az jó,hogy mellette vannak,de ezen az úton csak ő egyedül tud túljutni,de legalább nem magára hagyva,a rideg kórházi ágyon..
Engedd szabadjára a szomorúságod,sírj,ha úgy érzed sírnod kell.
Mindenkinek nagyon nehéz az élettől való elválás..
Kedves Melles-leg-nő! Nem gond a nyers őszinteség, ilyenkor már úgysem hazudhatunk önmagunknak, csak neki, de már ő is tisztában van mindennel -szerintem-, mert iszonyatos fájdalmai vannak, csak nyög és dobálja magát. Reggel óta kórházban van, nem fogják már hazaengedni. lehet, hogy nem voltam elég világos: ő már haldoklik, az orvosok szerint -akik végre most este megnézték- nem biztos, hogy reggel még életben lesz. A fájdalmaira már hónapok óta kap morfiumtapaszt, egy ideje már a legerősebbet. Bocsássatok meg, hogy a haldoklásával szomorítalak benneteket, de tegnap, mikor regisztráltam ide, még úgy tűnt, hogy egy darabig még eléldegélget, ma reggel lett ilyen rosszul hirtelen. Tegnap hazajött Angliából a testvére, gondolom, őt még megvárta és most már megnyugodott. Igaz, még mindig harcol, mert nagyon kemény csajszi, a legkeményebb a világon! Csodálatos teremtés és öröké emlékezni fogok rá, mert a halál nem választ el, hanem a szeretet hiánya. Persze bízunk a csodában, mert ugye a remény hal meg utoljára. Reggel korán megyünk hozzá, hogy vele lehessünk még. még egyszer köszönöm a kedvességeteket!
Szerintem ide-oda tologatják.A doki azt mondta, hogy 1 helyen a máv kh-ban foglalkoznak stent beűltetéssel, ami hazugság, mert most hírtelen neten több kórházat is találtam..Az új szitu az h a János kh nem vállalja, nem tudom miért, sztem leszarják,mert idős!!!Szabolcs utcaiban, ahol nagyit onkológián kezelik ott is(gasztroenterológián) csinálnak ilyet...Szóval szerintem csak lepattintják..Csak nem értem,mert ha ez nem sikerül akkor műtét, ami sokkal kockázatosabb...Nem értem miért bénáznak ennyit.Már 3 kórház zárkózott el...Ennyi erővel itthon is lehetne...Infúziót sem kapott..közben a se bilirubinja 260..Totálisan csaéódtam a dokikban.Az utolsó mentsvár h holnap a máv kh vállalja az endoszkópos dolgot..
Ennyire előrehaladott állapotban,az életminőség kérdése kerül előtérbe.
Ami azt jelenti,hogy az aktuálisan jelentkező panaszait megszüntetik.
Ez tüneti terápia.
A lábdagadás nem csak víz miatt lehet,hanem fehérjehiány miatt is,
vagy ha a hasi nyirokcsomók megnagyobbodnak,és nehezítik a nyirokkeringést.
Ezeket is lehet orvosolni.
Fájdalmai nincsenek?Bizonyos fájdalomcsillapító szerek az ilyenkor jelentkező fulladást is ellesúlyozzák.
Otthon van?Vagy kórházban?
Ezek a táplálékkiegészítők csodát sajnos már nem fognak tenni,maximum pszihésen hatnak rá,ha bízik bennük.
A legjobb ez,ha mellette vagytok,és támogatjátok.Nagyon fiatal,és nagyon nehéz ezt mindenkinek elfogadni,de kapott még 10 évet az élettől.Ha utána nézel a melanoma malignumok igen agresszívek.Tudom,hogy ez nem vígasz számodra,és senki számára...
Nem az élet hossza a mérvadó,hanem a tartalma.
Mindennek rendelt ideje van az ég alatt.Örüljetek,hogy megismertétek,és támogatni tudjátok ezen a nehéz úton.Ez nagyon értékes idő egy ember életében.Többet adhat,és kaphat,mint egész addigi élete során..
Sok erőt a továbbiakhoz,és ne haragudj,hogy ilyen nyersen őszinte voltam.
Ha meg van a kiváltó ok,a draint ha beteszik a nagyidnak,avval utat nyitnak az epe elfolyásának,és egyből megkönnyebbül.
Lehet,hogy Te is ingerültebb voltál a kelleténél,és egy telefonos beszélgetésből hiányzik a szemkontaktus,és a testbeszéd,ami alapján olvashatsz az orvos reakcióiból is.Talán ha személyesen megkeresnéd holnap,és leülnétek ezt megbeszélni előbbre tudnátok jutni.
Próbálj lehiggadni,a kérdéseidet pedig írd fel egy papírra,mert ott hirtelen nem fog eszedbe jutni.
Egybekben amit Possnak is írtam nem vonatkozik a daganatos betegekre a megszorítás,hogy csak a területileg illetékes helyen kezeltethetik magukat.A daganatos betegség,illetve annak szövődményei tekintetében.
Sziasztok! Köszönöm kedves soraitokat és az imákat, amiket én is elmondok mindenkiért, mert már sajnos nincs más, aki/ami segítene. Az én kis angyalkámat reggel bevitték a kórházba, mert nem ébredt fel. Azóta is félig-meddig van csak tudatánál. Néha kicsit jobban van, akkor még válaszol is röviden, vagy leglábbis látni, hogy próbál reagálni, de amúgy csak fekszik, zihál és izzad. A mentősorvos azt mondta reggel, hogy lehet, hogy a kórházba sem érnek be vele élve. Én délután fél kettőkor tudtam meg az egészet, fél háromra Veszprémben voltam (Ajkán lakom), és amíg ott voltunk (kb hatig) , se egy orvos, de még egy nővér se volt benn nála. Semmi műszer, ami nézné a pulzusát, semmi törődés. Tízen álltuk körbe az ágyát aggódva és tízen sírtunk érte. most is könnyezem. Holnap délelőtt megyünk hozzá megint, de nem tudni, hogy mi lesz vele addigra... Haldoklik szegény. Vittem neki Nox-ot, mert azt nagyon szereti és Corrst, de már nem fogja meghallgatni a lemezeket. Nagyon dühítő ez a tehetetlenség, hogy nem tehetek semmit érte. Egy kis időre nagyon felélénkült, ki akart menni wc-re, de végül csak beleegyezett, hogy csak a pelenkát cseréljék ki rajta. Azt mondta, hogy az apukája még nem engedte, hogy hozzámenjen -ő már régebben meghalt. Nagyon izgulunk érte, a családja éjjel is mellette marad. Imádkozaztok érte és szorítsatok neki! Én is imádkozom mindenkiért, aki ezzel a rohadt kórral harcol. Kár, hogy nem 2050-ben vagyunk. Remélem, hogy tényleg van Mennyország és Isten a jókat hamarabb magához szólítja, mert akkor neki nagyon jó helye lesz ott. Köszönök mindent, főleg így, hogy csak egy napja vagyok köztetek, és bocsássatok meg azért, hogy így elszomorítottam mindenkit! Ne adjátok fel soha!
November óta bújom a Internetet a "csodaszerek" után kutatva. Sajnos rá kellett jönnöm, hogy nem léteznek. Tudod az egész gyógyszerpiac egy nagy üzlet. Sokan kihasználják a bajbajutott sorstársak helyzetét és a szerencsétlen érintett és a családtagja, mivel mindent megad a gyógyulás reményében megveszi a különböző szereket. Mi hozzátartozók is megveszünk mindent, mert a saját lelkiimeretünkkel
nézünk majd szembe, hogy vajon meg tettünk-e mindent szeretteink gyógyulásáért.
Na ezeket az emberi sorsokat akarják sokan kihasználni. Én hiszek egy két szerben, de nem azt gondolom, hogy a daganatot fogja eltüntetni, hanem azt hiszem, hogy a beteg szervezete is küzd a dög ellen és ehhez a küzdelemhez munícióra van szüksége. Erősíteni kell az immunrendszert. De vigyázni kell a különböző szerekkel például az én drágámnak megvettem a Culevit-et, már majdnek elkezdtem vele szedetni napi 5-6 tablettát, amikor kértem egy időpontot a tanácsadótól, hogy miként alkalmazzuk a szert. A tanácsadó megnézte a kedvesem leleteit és megmondta, hogy neki kifejezetten TILOS a culevitet szedni mivel szegénykémnek a mája is érintett. Egyébként olvastam olyan szerekről is amelyek kifejezetten gyengítik egyes gyógyszerek hatását. Nálunk csak a Béres csepp napi 3x20 csepp és a C vitamin van, meg amit az onkológus felírt. De tudod ez a dög szinte ahány beteg annyiféle változatban létezik. Mostanában láttam a TV-ben egy műsorban, hogy a daganatos megbetegedést génhiba okozza, nos ennek megfelelően ahány gén mutáció létezik, annyi daganat típussal kell számolni, ezért szinte lehetetlen egy általános rák-gyógyszer kifejlesztése.
Kedves Pista szorítok neked sok erőt és kitartást.
Azt hiszem itt minannyian a csodaszert várjuk,de senki nem tud mondani semmit.Arra egy pár évtizedet még vérnunk kell.
Valamit mindenki kitalál ill. elfogad magának amiben hisz.Akkor,ha lenne a betegünk mellett egy etelon és ő nem kapná a szert,meg tudnánk állapítani hogyan hat.Így??Csak hisszük,hogy jó és segíteni fog.,és ez borzasztó fontos.Párom,aki előtte sohaa semilyen természetgyógyban nem hitt,most issza azt a borzalmas illatú COD teát,a propoliszt,meg még másokat is.Talán hisz is benne,ill.ketten hisszük,hogy segít.Eddig az 5 kemót megúszta egy hányinger nélkül.Ez lehet a tea csodája!!!
Legfontosabb,hogy szeretettel vegyétek körül!A többit az élet rendezi,mi már elég tehetetlenek vagyunk.
Légy erőszakos,fogd a leleteket és menj be a "szegény" dokihoz!Mi az,hogy nem ér rá?Kötelessége foglakozni a betegével,ha kész a lelete.Ne hagyd magad!Legalább érezze édesapád,hogy foglalkoznak vele.
Hol laktok?Úgy tudom az OOi-be bárki mehet,az egy országos intézmény.
én még nem találkoztam olyan emberrel aki ezt valóban megérdemelte volna.. sajnos,tudjuk hogy ez nem "megérdemlés-alapon" történik!! a fürdőzés az áttéteken is segít??ezt nehezen tudom elképzelni..nem csak a melanóma helyi kezelésén? üdv.
Köszönöm kedves soraidat. Én csak ezt találtam: http://www.kaqunwater.hu Lehet kapni palackos vizet is, kb 900Ft egy palack (a napi adag), de igazán a fürdő segít ebben a vízben. Drága Zsófiám már érdeklődött, 5000Ft körül van egy fürdés, de napi kettő kell egy hónapon át -így mondta. Másik, még tavaly meghalt fórumon találtam valamit a tönkölybúzafű levéről, de még nem nyomoztam utána. Meg aztán agyonvegyszerezett hazánkban nem is hiszem, hogy olyan egészséges növények teremnének, amik gyógyítanák a rákot. Azt mondják, Kínában, Tibetben szinte mindent meg tudnak gyógyítani, de ezt azt sem tudom, hol kezdjem nyomozni. Vele vagyok, támasza vagyok és vagyunk nagyon sokan, mert egy angyali teremtés, aki mindig csak segíteni akart mindenkinek, soha nem tett semmi rosszat, mindenki szerette és szereti. Nem ezt a sorsot érdemli szegény, 27 évesen lassan elsorvadni. Kitartást és erőt kívánok mindenkinek a küzdelemhez és jó éjt!
szomorúan olvasom soraidat...el is szomorodtam..talán azért mert nagyon hasonló cipőben járunk...nálunk is malanóma.. ha teheted, kérlek olvasd el a hozzászólásaimat,na haragudj de most nem megy az írás.. csodaszer az ha vele vagy,ha támasza vagy.. de ha találsz bármit is,kérlek szólj,mert nekünk is nagyon elkelne egy kis csodaszer.. kitartást nektek! és itt mindenkinek!! üdv.
sajnálattal olvasom hogy mi van nálatok.. :-( valahogy nálunk sem "jött be" ez a PET...nálunk sem lett jó eredmény.. nem tudom mit csinálunk rosszul.... no,de nem csüggedhetünk!nem szabad!! kitartást neked és édesapádnak!!! üdv.
Örülök, hogy találtam egy ilyen fórumot, hátha tudtok segíteni. A volt menyasszonykámról van szó, aki 27 évesen sajnos nagyon rosszul van. Az orvosok már nem kezelik, csak vért kap, heti 1-2-szer 0,5-1 litert. Otthon ápolgatják és mi, a közeli barátai és a rokonság sűrűn látogatjuk. 40kg szegény és nagyon gyenge. Eddig erős volt és meg akart gyógyulni, de most már fél... 10 éve kezdődött egy egyszerű kis melanómával, de most már az egész teste áttétes. Vettünk neki Nonijuice-t meg mindenféle vitaminkészítményeket. A Cod teát is itta három hónapig, de már nem akarja, mert már a szagától is hánynia kell. Pedig azt mondják, az segít, még ebben a stádiumban is. Nagyon erős és bátor, bámulatos a kitartása, de csak egyre kevesebbet eszik, fogy, miközben a lába vizesedik. Gondolom, kezd leállni az egy veséje is, mert a másikat kivették, mert az is áttétes volt. A mellhártyája is telítődött folyadékkal. Azt leszívták, utána megröntgenezték és ott is találtak rengeteg kis daganatot, de ezt már el se mondta neki senki... Nehezen lélegzik, most szereznek neki oxigénpalackot, hátha kell. Tudtok ajánlani valami csodaszert, vagy bármit, ami segíthet még rajta? Én látogatom, amilyen sűrűn csak tudom és imádkozom érte.
Sziasztok.Voltam nagyimnál, hát megvan, de el van keseredve.Ezt nem csodálom.Szegény nagyon sárga.Beszéltem a dokijával, mármint az ottani kezelőorvossal, aki egy paraszt, de erről majd később...A lényeg, hogy egy megnagyobbodott nyirokcsomó zárja el az epevezetéket és ezért sárga.Felhívtam az onkológust, mert az itteni doki fel akarta hívni azt a kórházat ahol nagyit eredetileg műtötték, hogy ott majd megműtik, de ott már nem mútenek senkit.Tök rendes volt az onkológusunk egyébként, ő mondta, hogy nem lesz műtét, mert azt nem engedi, hanem endoszkóposan fognak betenni neki egy stentet, csak még ezt el kell intéznie,mert per pill nincs hely.Szal az Istvánban a doki le akarta nagyit passzolni a Lászlóba v a Szabolcsba, dehát nem lehet műteni.Szal mondta az onkológus, hogy a dokinak adjam meg a számát és hívja őt fel az istvános doki és majd egyeztet a gasztroenterológus dokikkal.Erre ezt megmondtam a dokinak és mondtam, hogy hívja fel mire benyögte hogy ügyel és majd lemegy,mert onnan nem lehet mobilt hívni.De még az előző telefonálásnál mondott egy olyat, hogy jó lenne a dolgot lefixálni/helyet találni, mert nagyi meg fog halni...Hát köpni nyelni nem tudtam.Felhívtam az onkológust, majd ismét visszahívtam a dokit az istvánban és mmegkérdeztem h a labornál milyen értékek nem stimmeltek erre benyög egy ilyet a csaj, hogy szakmabeli vaygok??? Mondom nem, de az onkológus kérdezi, mire ő jó majd neki megmondja, a májfunkciós értékek romlottak péntekről..És mondtam, hogy azért is kérdezem, hogy mert mondta, hogy ha így megy magyi meghal erre menyög egy ilyet, hogy miben..most mi? Mondo,m ön mondta, hogy nagyi meghal...mondtam h hívja fel az onkológust mondta h ok erre rámbaszta a telót...Ekkora tapló parasztot én még nem láttam.Jogom van tudni, hogy mi van nagyival és még nekem mondja, hogy jó lenne egy helyet lefixálni...Hát ez baromira de nem az én dolgom szerintem.Azt sem értem, hogy 4 napig miért nem próbáltak helyet találni...Ha valami lesz nagyival szétba**om a doki fejét az tuti.Elnézést de sík ideg vagyok..
Sajnos nincsenek jó híreim, ezért nem is írtam. Meg van a PEt eredménye, 5 sugárzó kis folt, a rohadt életbe......... A primert még mindig nem tudják beazonosítani. És tudjátok mi a legrosszabb, hogy a doktornéni annyira elfoglalt "szegény" 19 betege van és ha esetleg apu beküldené a leletet, akkor talán jövőhéten megtudná nézni, de sajnos annyi dolga van, hogy azt sem tudja hogy hova nézzen (és mind ezt olyan - tudjátok - siránkozó, fanyalgó hangon). Azt hiszem, már nem lát pozitív eredményeket! Még annyit sem mondott, hogy valamikor mennyen be, vagy valami, ennyivel letette a telefont. Hát most tök kivagyok, Apu is kezdi feladni, próbálunk valami ismeretséget keresni, hogy hát ha valahol foglalkoznának vele. Ne haragudjatok, olvaslak Benneteket, gondolok Rátok és a szavaitokra, de nincs semmihez kedvem.
Nálunk is szépen elteltek az ünnepnapok.Holnap megyünk a "vámpírokhoz",s ,ha rendben a vérkép csütörtökön a hatodik kemóra.Bízzunk,hogy így lesz!
Olyan jó,hogy itt írtok a gondjaitokról,bajaitokról.Most nem is,de nem tudhatjuk mikor kerülönk hasonló helyzetben,kicsit tájékozottabbak leszünk,ha kell.
Éva!
Neked ebben óriási részed van.El ne hagyj bennünket,mond okos tanácsaidat.Pár nap nem voltál,már aggodtam ,hova tüntél:
Köszönöm az együttérzést és a biztatás. Kívánok nektek sok-sok erőt kitartást.
Kedves Milwaukeeholgy, Rita !
Ne haragudj, nem akartalak elszomorítani, és másokat sem szeretnék. Ha egyszer lesz erőm, meg időm megírom az egész történetünket. Van benne fordulat bőven és többször kellett döntenem a drágám helyett, mert szenvedett és nem tudta átlátni a helyzetét, egyszer úgy tűnt már fel is adja a küzdelmet, nem akart tovább szenvedni, de nem hagytam, könyörögtem, ameddig az orvosok nem adják fel addig ő se adja fel. Kedves Rita most nagyon bizakodom, hál istennek az állapota sokat javult, a kemo esetleges mellékhatásai miatt egy hete voltunk vérvételen és a leletei szerint, ha nem tudnánk milyen betegsége van (és ezt az orvos mondta) minden rendben van. Én megfogadtam soha nem fogom megengedni, hogy az én drágám feladja, és minden hozzátartozónak ezt tanácsolom.
Az ünnepek alatt nagyon jól éreztük magunkat, kirándultunk, a drágám, gyereket és
kis unoka (10 hónapos) elmentünk Hollókőre. Gyönyörű napsütés, megmásztuk a vártúrát, az én drága feleségem miatt egy kicsit aggódtam, nem lesz-e neki megterhelő, de akarta, és nem lett volna jó figyelmeztetnem, hogy az Ő állapotában
nehogy valami baj legyen. Hál istennek nem lett, sőt nagyon jót tett, Giga étvágy ebédkor, kicsi fáradság este, éjjel nyogudt mély alvás, reggel egy kis izomláz.
Holnap kapja a második kemót. Remélem ezt is olyan jól viseli majd mint az elsőt.
Mindenkinek sok-sok kitartást erőt. És sok-sok szép napot.
Persze hogy Ő áll a középpontban és Ő a fontos, csak nagyon nem szeretem azt a kórházat.Nagyon nem jók a tapasztalataim..És lelkiismeretfurdalásom is van, hogy felhívtam a dokiját, hogy szerintem sárga.Csóri nagyi, meg mondta, hogy most ezt miért kellett és majdnem elsírta magát..meg mondta, hogy Ő a másik kórházban szeretett volna meghalni.Hát köpni nyelni nem tudtam..
Úgy láttam hogy nem dagadnak.Pénteken még tuti nem volt bedagadva a lába, de szerintem ma sem.Miért?Úgy látom, mármint megfogtam, hogy a hasát és szerintem az sem vizes.És nem is nagy a hasa.Nem tudom, hogy ez számít-e, de gondoltam leírom.
A kemóra pénteken kellene nagyinak mennie.Remélem addigra már elmúlik a baja.Viszont nagyon fáradékony.Mondta tegnap, hogy egész nap aludna..Főleg azután álmosodik el miután megkapja az infúziót.Tudom, hogy az alapbetegsége miatt is lehet fáradékony, de pl a sárgaság miatt lehet az?
Az ápoló nem adhat felvilágosítást ilyen dolgokról,hogy mi volt az UH-n.Az az orvos feladata.Hétvégén is csinálnak"komolyabb"vizsgálatokat,de csak sürgősségi jelleggel.
A hozzátartozódról pedig jogodban áll felvilágosítást kérni,és ha kell kicsit határozottabban fellépni.Aki vállalja az ügyeletet,azt is vállalnia kell,hogy tájékoztatja az érdeklődődket az osztályon fekvő betegek állapotáról.
Tudom a valóságban gyakran ez nehezen valósítható meg..
Az indirekt bilirubin a vérfesték egyik lebontási terméke,vérszérumbeli szintje a vörösvértestek fokozott szétesése,illetve májbetegség esetén emlekedhet.
Ez lehet a máj enzimrendszerének zavara miatt is.Az okok kiderítéséhez további vizsgálatok szükségesek.
Az infúziót meg feleslegesen nem adják,emiatt ne aggódj!
Azt nem tudom, hogy a cukra felborult-e, mert az polónő a vérképpel kapcsolatban csak annyit mondott, hogy nagyon magas a bilirubin színtje, és hogy az ultrahang teljesen rendben volt, kivéve, hogy egy minimális folyadékot láttak az epehólyag mellett. Tegnap vittünk be neki egy nagy adag marhahúslevest és a 3/4-ed részét megette.Az ottani kaját is nagyjából megeszi, nem mindent, de nagy részét, és hízott ismét 1 kg-ot, ha jó az ottani mérleg.43 kg-ot mutatott. Amit vittünk be sajtos sütit azt is megette, a sonkából még nem evett, csokit is eszik és pár szem kekszet is evett.Plusz a 2 banánt és a narancsot is megette, amit bevittünk.Most is vittünk neki és holnapra rendelt narancslét:) Csak aggódom érte, mert hírtelen sárgult be kb 3-4 nap alatt.És nem is tudom, hogy így mi lesz a kemóval, majd holnap beszélek a dokival, mert nem tudtam eddig elérni, és ma nem akarom zavarni. Remlélem nem a májával van a probléma és, hogy nem valamilyen daganat miatt záródott el az epevezetéke, márha elzáródott, mert az uh negatív lett. Nem tudod hogy mitől lehet folyadék az epehólyagnál? Szerinted monta volna az ápoló, hogyha az uh-n kiderül, hogy el van záródva az epevezeték? Ezt mindig észreveszik ultrahangon?
Bocsi, hogy ennyit zaklatlak:))
Viszont tök gáz, hogy 3 nap alatt 1 orvost láttam és annak is tök idegbeteg feje volt, úgyhogy nem is mertem tőle kérdezni.A többi ápoló, nem aki pénteken volt, nem tud semmit.Ez is jó...Az is gáz szerintem, hogy hétvégén nem csinálnak komolyabb vizsgálatot..
Sárgaságot okozhat az epevezetékben lévő kő,ha megakadályozza az epe elfolyását.Ilyenkor a vizelet sötét színűvé,a széklet világossá válik.
Lehet epe úti gyulladás következménye Vater-papilla/epeút bélbe való torkolata ennek a záróizomgyűrűje a Vater-papilla/szűkülete,mely lehet jó és rosszindulatú daganat következménye.Valamint a máj daganatos érintettsége estén is jelentkezhet sárgaság.A tünetek előrehaladott esteben jelentkezhetnek,de akkor sem jellegzetesek.Émelygés.hányinger,hányás,rossz közérzet,éjszakai izzadás,étvágytalanság,láz,fogyás.
Előrehaladottabb állapotban sárgaság,a szemfehérjék sárgás elszíneződése,viszketés,a fehérjeháztartás zavara miatt hasűri folyadékgyülem/ascites/is jelentkezhet,és lábdagadás.
Kivizsgálása hasi UH,labor AFP is,ha ezek nem nyujtanak megfelelő eredményt,CT,vagy biopsia.
Biztosan nem elgedő folyadékot fogysztott,azon kívül nem borult fel a vércukor szintje?Rendesen tud enni?
Infúzióban kalóriát is kap az a beteg,akinek ilyen problémája van.
Meg kell várnod,hogy a vizsgálatok mit fognak kimutatni.
Nagyim kórházban van, mert besárgult.Pénteken vittük be, miután az ügyelet beutalta.A közérzete jó, jobban néz ki,mint pénteken, bár még sárga.Vettek tőle akkor vért és nagyon magas volt a bilirubin szinje.Volt ultrahangon, ami tulajdonképpen negatív lett, csak az epehólyagnál láttak egy kis folyadékot.Ezeket a nővértől tudom. Azóta nem volt vérkép..Szóval nagyim kapott eddig 4 infúziót,mert állítólag ki van/volt száradva és gyógyszert is valamilyen cukorra hatót, nem tudom a nevét, de folyadékpótlásra kapja.Nem tudod mitől sárgulhatott be?És nem tudod h miért adnak neki infúziót? Tud inni, bár lehet nem eleget.Azt mondta a nővér, hogy szerinte még tuti lesznek vizsgálatok és valszeg meg fogják ct-zni..
Igen , probléma az van. Anyu bekerült a kórházba, mert véres volt a vizelete, vagy inkább vér volt a vizelete és a foginye is nagyon vérzett. Arra gondoltam, hogy esetleg az Avemar volt a ludas, mert egy hete issza. Azt hittem, hogy emiatt borult fel a protrombinja. Most jöttem éppen a kórházból, a fogínye már rendben, a vizelete is kezd világosodni (katéterezik). Most a kórházban is feltettem a kérdést, de mivel hétvége van nem tudtak válaszolni. Tudod nem tudom, hogy mikor teszünk jót, illetve, hogy érdemes-e még az Avemarral nyaggatni, van-e értelme. Tudod: májáttét. Valamelyik orvos azt is mondta még tegnap, hogy a májáttétek miatt lehet ez a probléma, mert kiszámíthatatlan, hogy a máj hogy reagál a gyógyszerre. Állítólag májáttétnél bármikor előfordulhatnak ilyen vérzések. Nem tudom, nem értek hozzá.
Köszönöm a visszajelzést, végignéztem, hát ettől tartottam én is..... Más kérdés: teljes agyi besugárzás után milyen későbbi mellékhatást tapasztalható? Ront vagy segít? Mivel az is mindent pusztít, attól tartok, eddig nem tapasztalt tünetek lépnek fel. Múltkor mesélte valaki, hogy az agyi sugárzás óta agresszívabb lett a férje viselkedése.... Mi vár még ránk?
Már többször szerepelt itt, hogy nem hatékony, sőt káros lehet. Kisérletekben hatástalannak bizonyult. Keress rá úgy hogy laetril. Szélhámosok terjesztik, adott esetben az OGYI nem talált a készítményben semmit. Szóval én nem csinálnám.
a hozzászólásaim között megtalálod mi erről a véleményem, de itt a fórumon a Laetril topicban is keresgélhetsz.. nektek is Kellemes Húsvétot! és sok-sok erőt, kitartást! üdv.
Kellemes Húsvétot Kívánok Mindenkinek! Tanácsot kérek. Van-e valakinek tapasztalata B-17 vitamin alkalmazásával, hasznosságával kapcsolatban? Ha igen, kérem, hogy pár szóval ossza meg velem. Elég reménytelen helyzetben vagyunk 6 kemoterápia után, 4 áttéttel tüdőrák alapesettel, és szeretném tudni tényleg olyan hatékony-e mint ahogy azt leírják az ismertetőben. A visszajelzést előre is köszönöm.
Minden erőmmel hajtok a tünetmentesség felé!!!!!!!!!!!!!!!Sikerülnie kell! Süt a nap, szép az idő, nem érünk rá betegeskedni! Kell a D vitamin és kell az erő, amit kivánok tiszta szivemből mindannyiotoknak!
Zsuzsánna! A gyógyszer veve METYPRED 16 mg. Bizzunk benne!
még nem tudom hogy lesz,mert van még pár napunk..míg nővérem korházban van,hogy kitaláljuk hogy is tovább.mégis mit mondjunk neki. vmit el kell neki mondanunk mert már nem egyszer kérdezte hogy mi lett a PET eredmény...nem buta és nem hiszem hogy elhiszi nincs egyáltalán semmi gond a PET eredménnyel.. nem tudom.. nem tudom mit tegyünk.. egyenlőre anyunak próbálok segíteni,mert apukám nem tudja az áttéteket.anyum kérte ne mondjuk el még neki..így is nagyon magas a vérnyomása,félti nehogy vele is baj legyen.. majd még jelentkezem.. üdv.
Az Istvánban az I-es belgyógyászaton van.Ott már volt a szívével.Délután megyünk be, de most beszéltem az ápolóval.Azt mondta, hogy jól van nagyi, volt ultrahangon,de nem mondhat semmit az eredményről és infúziót kap.Egyelőre ennyit tudok, majd kb 5-re megyünk be és remélem tudok beszélni a dokival.Aggódom szegény nagyiért:( Mondtam az ápolónak h mondja meg nagyinak h du-án megyünk, nehogy aggódjon, nehogy azt higyje h nem megyünk.
Az I-es belről amúgy nincs jó tapasztalatom, anyum is feküdt már ott és hát míg bent volt elég sokan meghaltak..meg én segítettem inni egy haldokló néninek, pedig nem az én dolgom lett volna...Nem szeretem azt a helyet, ahogy a többi kórházat sem.De szerintem ezzel nem vagyok egyedül...
Hát ezt kell mondani a nagyinak:ezért nem fog meghalni,mert nem a Szabolcsban van.Meg nem is engeditek!!
Mi is az Istvánhoz tartozunk,azt hiszem az nem kiemelt kórház,s mintha csak azokban lenne állanó készenlét.Bár ma semmit nem tudhatunk.
Lehet semmi összefüggés nincs az alapbetegséggel.Úgy tudom az Istvánt a Lászlóval összevonták,s itt olvasom,hogy ott nagyon jó onkológusok vannak.El tudom képzelni,ha az orvosával tudtok beszélni,át lehet szállítani hozzá.Az rendelet,akinek valahol elkezdték a kezelését,ott kell folytatni.Legalább is így emlékezem.
Próbáljatok megnyugodni,a szereteten kívül mást nem adhatunk nekik.
Írj ,mi történt,mi a tapasztalat a kórházban!
Sajnos nagyon rossz időben történt a baj,de az életmentő dolgokat most is meg kell tenniük.
De nem kapott nagyim, csak kb fél éve kemót.Jövőhét pénteken kellett volna befeküdnie kemóra.Most kórházban van:(((( Kijött az ügyelet és azonnal beutalták..:(((
Azt mondta a doki, hogy vagy a májával van a gond, az áttétek miatt, vagy az epeutak vannak valahol, valamiért(kő,áttét..stb) elzáródva és ezért sárgult be:((( De még semmi biztosat nem tudnak és hétvégén, meg hétfőn,mivel ünnep van,nem is fognak nagyon vizsgálódni, csak rutin dolgokat néznek meg.Ezt sem értem, a kórháznak 0-24-ig kellene vizsgálatokat csinálniuk..vagy csak én vagyok ilyen naív??
Csóró nagyim megfg tök kivolt akadva, és mondott egy ilyet, hogy ő a szabolcs utcai kh-ban akart volna meghalni,nem az istvánban:(((( Hát köpni nyelni nem tudtam.meg kérdezte, hogy miiért kellett felhívni az onkológust, mondtam, hogy nem akartam rosszat, mondta, hogy tudja, de...hát kész vagyok:(((
Nem értem miért baszik ki velünk állandóan a sors..elnézést a megfogalmazásért.
Ma délután megyünk hozzás, és majd megtudakolom, hogy milyen a vérképe, mert vettek vért tőle.Vérnyomása normális, a szívével meg régről van valami..
Összeszorult a szívem ahogy olvastalak.Meg fogjátok mondani a nővérednek a szomorú eredményt?Biztos,hogy jó,ha tud a beteg sokmindenről,de talán bizonyos dolgok ráérnek,ha más nagyon szükséges.
Sok erőt nektek is.Örüljetek vele együtt,hogy a műtéten sikeresen túl van.Kicsit bizakodjon ő is látva rajtatok is.Olyan jó álorcánk van,ami mögé nem kell,hogy belássanak.
Valószínű a májenzimek emelkedtek meg.A kemó hatására a páromnak is felszöktek,de ő nem sárgult be,ezért továbbra is kapta azon a héten a gyógymérgeket.Bár már az orvos mindent biztos elmondott.
Látjátok,ezért is milyen jó,hogy itt tájékoztatjuk egymást,egyre többet fogunk tudni ezekről az alattomos tünetekről és talán másképp fogadjuk,ha van valami kis ismeretünk róla.
köszönöm a szorítást nővérem nevében is! tudom hogy vártátok az infot,és elnézést, de nagyon nehezen megy az írás,tegnap egyszerűen egy betűt sem tudtam leírni. csütörtök reggel sikeresen megtörtént a műtét.kiderült, hogy az a fránya 3 cm-es dagadat a gerincen van,a csonton..nem a csontvelőben,hála az égnek!szépen leszedték...ez jó hír.és igyekszem ennek örülni. én igyekszem akkro írni, ha tudok mindenkit bíztatni,amikor húzóerő lehetek én is vkinek,akár itt nektek,pár mondat erejéig.elnézést hogy mostanában nem lehetek az.. sajnos van rossz hír is..a hétfői PET eredmény,miszerint a tüdő tele van áttéttel... csak a gerinchez közelit szedték le,de az is a csontról indult,a tüdő áttétekel nem tudják műtétileg eltávolítani,ahhoz hozzá sem nyúltak. majd ha minden jól megy,akkor már nővéremet kedden hazaengedik, és mielőbb el kell kezdeni a kemot vagy a sugarat... egyébként ő jól van, a műtét alatt nem sérült semmi sem,mindene "működik" (ezt ő mondta így) de még nem tudja a rossz hírt,és megmondom őszintén hogy nem tudom hogyan fogja fogadni...mennyire kerül ismét a "padlóra".. igen,most szomorúak vagyunk,én is sírok,de nem fogom hagynihogy nővérem feladja a küzdelmet! ezt megígérem nektek! tudom nehéz lesz,de nincs más választásunk!! sok -sok erőt itt mindenkinek továbbra is! és nővéremnek is!! üdv.
most hogy olvastam soraidat...mélyen együtt érzek veled!én is (mi is) hasonlókat élünk meg..szerintem, mi itt mindannyian.. most én is ott tartok, hogy a gombóc nőtt a torkomban.. de tudd,itt mindenki szorít mindenkinek!és mindenki tudja, hogy milyen megpróbáltatásokon mennek át egyesek,legyen az hozzátartozó, vagy érintett.. én csak azt tudom mondani, hogy jó dolog kiadni magadból a keserűséget, a dühöt, a tehetetlenséget..hogy ezt kiírod magadból,vagy kimondod, kisírod,az a te választásod..de hidd el jót tesz! én csak bíztatni tudlak erre,bár most én is nagyon nehezen tudok írni..elnézést ezért,biztos összevissza írok.. kitartást nektek! és sok-so erőt! üdv.
Valóban ennyit tehetünk, hogy végig mellettük vagyunk, körülvesszük őket a szeretetünkkel. Néha úgy gondolom, nem is érdekel, mi lesz a jövőben ( úgysem tudjuk ), az a lényeg, hogy most együtt lehetünk. (Persze van, amikor meg teljesen el vagyok keseredve, de ez szerintem mindenkivel így van.)
Én is sok kitartást és erőt kívánok csak mindannyiótoknak, harcolni kell!
Sajnos a kilátásokra senki nem tud mondani semmit!Az orvos is csak feltételez.Hogy kemóval vagy nélküle?KI tudna erre választ adni?Ezt ugyis édeanyádnak kell eldönteni.Úgy érzem ezekben atémákban mi csak támogathatjuk amit ők elhatároznak.
Az én férjem is így van.Teljesen jó állapotban,látszólag semmi baja,éli a régi mindennapi életét.Csak azok a "kis piszkok" ne lennének a nyirokcsomóiban!Biztos olvastad nála Pet sem találta meg a primer daganatot.Feltételezések vannak csak.Várhatunk és igyekezzünk minnél szebbé tenni napjaikat és sajátjainkat is amíg együtt lehetünk velünk.
A hitünket persze a végsőkig nem fogjuk elveszteni.Bízunk,hogy erősebbek vagyunk a sok kis dögnél.Tehetünk többet???
Majd írd meg milyen gyógyszert írtak,mert a mi dokink azt mondta erre nincs semmi,csak a szervezet dolga rendberakni.Szerdán megyünk a "vámpírokhoz",s,ha sikerült feljebb mennie csütörtökön kemó.Bízunk,hogy mehetünk.
Neked és minden ittlévőnek nagyon szép Húsvéti Napokat kívánok.Próbáljátok kicsit feledni a hétköznapokat!!!!!
Korábban már írtam ebbe a fórumba más néven, és azóta is napi rendszerességgel olvaslak Titeket.
Röviden a történetünk: Anyukámnak petefészek erdetű hasi daganata van, mikor kiderült (kb. fél évvel ezelőtt),nem műtötték, kemoterápiát kapott. Az egész jó remissziót eredményezett. A CT szerint egy 4 cm-es hasi daganatot találtak, egy 3 cm-eset a petefészken, ill. egy áttétet a májon. (ezek mind már a kezdetkor megvoltak, csak szerencsére mind zsugorodott). Ekkor azt javasolták, műtsék meg. ( Kivették volna a nőgyógyászati szerveket, nyirokcsomókat). Mi fellélegeztünk, gondoltuk, ha megműtik, legalább egy bizonyos időre megszabadulunk ettől a rondaságtól. A héten műtötték volna. A sebész azonban közölte, nem műtötték meg, csak laparoszkóposan megvizsgálták. Azt mondta, olyan stádiumban van, hogy műtétileg nem gyógyítható, mert sok kis rákos sejtsziget van a beleken is, a csepleszt beszűrte, nem lett volna értelme csak egyet-kettőt kivenni. Hogy nem látta ezt a CT? Az orvos azt mondta, csak a kemoterápia lehetséges, élhet velünk még azért akár egy-két évet is. (Ezt nem tudom, őszintén mondta-e?) Azt mondta, a májon nem látott áttétet, lehet, hogy a máj mögött van a daganat. Mindenesetre teljesen összetörtünk, hisz tulajdonképpen így már nem sok esélyünk maradt a gyógyulásra. Egyébként anyukám fizikailag jól van, eddig nem fogyott, jó az étvágya is. Aki nem tudja milyen beteg, nem is gondolná. Ezek után megyünk az onkológiára, hogy hogyan legyen tovább. Szerintetek milyen kilátásaink vannak? Ez az egy-két év reális lehet? A sebész nagyon pesszimistán nyilatkozott, pedig én azt hittem, hogy ha a létfontosságú szerveken (máj, tüdő) egyelőre nincs áttét, akkor reménykedhetünk. A beleken, csepleszen lévő sok kis áttét gondolom semmiképpen sem eltávolítható. A kemoterápia mennyire lehet hatásos ilyenkor? Meghosszabbíthatja az életét? Eddig tényleg jól volt, attól félek, ha most belekezdünk egy újabb kemoterápiás sorozatba, a sok mellékhatás csak ront a helyzeten, lehet, hogy kemo nélkül is elélne addig, mint kemóval?
Szed étrendkiegészítőket is, biztosan ezek a dolgok is segítettek idáig is.
Jó egészséget, sok kitartást kívánok mindannyiótoknak!
Ahogy igértem, hogy irok, tegnap délben megjöttem. Megkaptam a trombocytákat. Igy sikerült feltornászni 25-ről 68-ra, és azt mondták, hogy a többit a szervezet majd elintézi. Hát intézze is, mert nagyon morcos leszek. Most jövő hétig van ideje, mert pénteken kell kapnom a kemót. És nagyon nem szeretném ha nem lenne a vérképem jó, mert nem szeretném ha kimaradna. Ez lesz most a 7-ik, és mivel még nem tudom mennyi ami jön még, tehát szeretnék csúszásokat. De tudjátok, ahogy irtam a cél érdekében mindent. Kaptam valami gyógyszert is, de csak este 6 után mehetek érte a patikába, mert rendelni kellett, úgyhogy annaka nevét most nem tudom megirni.
Zsuzsánna!
Remélem, hogy a kedves férjednél rendeződnek a dolgok, és simán megy majd minden a maga útján.
Zolady!
NAgyon kérlek ne akarj eltünni erről a fórumról, mert szükség van az okos tanácsaidra. jó?
Hát fiúk, lányok mára ennyi. Kivánok mindenkinek egy szép napsütéses kellemes húsvétot, EGÉSZSÉGET minden mennyiségben! és persze sikert a harcunkban!
Nagyon orulok, hogy ide irtal vegre, bar igen elszomorodtam, mert most ereztem igazan at a parom erzeseit.
Megertem, hogy milyen borzaszto, hogy nejed probalja rendezni a dolgait, de hidd el Neki sokkal nehezebb. A parom sem szereti ha ilyeneket mondok, de en mindig azt mondom, hogy sajnos ezzel a betegseggel nem csak nekem kell egyutt elni hanem szegeny csaladomnak is es hidd el senki nem akar meghalni, de muszaj felkeszulni ra hamar kozoltek velunk. Talan a tudatlansag neha jobb lenne, mert hidd el nagyon nehez a tudattal egyutt elni.
Kivanok Neked es Kedves Csaladodnak Nagyon-Nagyon sok Erot es Kitartast!
Irjal ide suruben az erzeseidrol, mert erre is szukseg van itt, nekunk is tanulnunk kell belole, hogy a szereteink mind ezt hogyan elik meg.
A kemo a sejtek rombolja le mindegyiket ami az utjaba kerul.
Gondolom a balesetet nem kemo terapiarol haza autozo okozta, en az Usa-ba elek es itt szinte mindenki maga vezet a kezelesekre.
Tavaly nyaron a kezelesek utan en meg repultem is, mivel en Mo-tol 10 ezer km-re vagyok. A kezelesek itt is masok. lesik az ember gondolatat, de en tisztaban vagyok az otthoni helyzettel is.
Lehet felre ertettelek, de ugy gondoltam ha Te mar tudod , hogy Anyukad nem akar venni maganak kendot (gondolom nem akar a betegsegrol tudomast venni, megtudom erteni ) akkor Te meglepheted Ot vele es ezert talan nem neki kell szaladgalni. Igy ertettem, hogy szegenynek igy is eleg nehez, es nem tanacsokra van szuksege hanem arra hogy erezze O meg fontos es szeretik. A tobbi hidd el menet kozben megoldodik! Lehet O nem akar ,mar az orvossal beszelni , mert gyuloli a rossz hir hozojat, en is utaltam az orvosomat aki kozolte velem a rossz hirt.Persze igazan csak az erti meg a beteget aki a kozeleben van, a telefon az eleg szemelytelen nem potol egy simogatast , egy olelest.
Ha megbantodtal sajnalom, de ugy erzem valahogy te kicsit furan allsz az egeszhez, de mindez nem ram tartozik.
Edesanyaddal egyutt erzek es kivanok az egesz csaladnak Erot es Kitartast!!!
Nálunk nagyinak a trombocitája volt már 27 v 28 is.Pontosan már nem emlékszem.Mondták, hogy mire kell figyelni pl orrvérzés, véraláfutások,véres vizelet.Ha ezek jelentkezdtek volna, akkor azonnal fel kellett volna menni a kórházba, de hál isten mindig észheztért nagyim szervezete és normalizálódott a trombocitája.Kezelések után a legtöbbször egyébként alacsony volt az érték, de ez helyre jött, nem úgy mint a fránya fehérvérsejt, ami miatt tolódott néha a kemó.Szurival amúgy rendbehozták azt is, viszont 3-szer kapott vért, mert akkor meg a vörösvérteste ment le nagyon...Nagyimat a trombocita miatt nem tartották bent a kórházba, de lehet, hogy nálatok lelkisebb, figyelmesebb a doki..
MI is így járunk kb kéthetente.Volt már 37 is a párom trombocytája,akkor nem kapta a kemót,de nem kellett befeküdnie.2 hét alatt felment 103-ra,volt kezelés,szerdán megint 77.Persze megint nem kapta a "mérget".
Az ő orvosa nem hívta fel a figyelmet a veszélyekre,de itt olvastam,hogy a vérzékenység a veszélye ennek.
Itt kaptam a tanácsot,hogy kakukkfű
teába tegyünk propoliszt,az az egyedüli ellenszer.Lehet attól nem ment még mélyebbre?Kb.2 hete issza,aztán majd meglátjuk.Jövő szerdán lesz az ismételt vérvétel.A doki szerint ezt a szervezetnek kell rendbehoznia.Hát mondjuk is neki RAJTA!!!
Légy üdvözölve köztünk! engem is a könnyek fojtogatnak.Mi is november óta tudjuk a "szomorú valóságot".Mi mi mindig nem beszélúnk arról,mi lesz ha.... Lehet,hogy ez tudaT ALATTI OPTIMIZMUS?pEDIG A LELETEK ALAPJÁN /bocs ez véletlen nagybetű/sok okunk nincs,csak valahogy nem kerül szóba.Éljük a régi,mindennapi életünket,kivéve az onkológiai látogatásainkat.
Ez nem strucc politika,azt hiszem az ösztönös túlélés akarása.
Beszélj hozzánk és nagyon vigyázz magadra is és drága párodra!
A gyermekek talán már nagyobbak,adnak egy kis kapaszkodót,bár biztos az erőt nekik is te adod.
Apu ma volt vervetelen ami a holnapi harmadik heti kemoadagot elozte meg. Eddig jol viselte a terapiat, szinte mellekhatasok nelkul. Mindossze egyszer volt hanyingere.
A mai vervetel eredmenye viszont nagyon rossz kepet mutatott.
A trombocitak szama 37, az elmult heti 117-hez kepest. A feherversejtszam 3,5 az elmult heti 6 hoz kepest. A nagy feherversejtek %-a is csokkent.
Ez sajnos azt jelenti, hogy ma bennt kell fekudnie, mert a rossz verkep miatt barmilyen baleset erne akkor azonnali segitsegre lenne szuksege. Kap injekciokat es az orvos megigerte, hogy ha elkezdenek felfele kuszni az ertekei akkor szombaton hazajohet. A holnapi kemo is elmarad es ha megfelelo lessz a verkep akkor egy csokkentett adaggal fogjak folytatni, talan a jovo heten.
Valoban korhazi megfigyelesre van szukseg a verkep javitasahoz?
Ez tenyleg nagyon veszelyes lehet? Az orvos azt mondta, hogyha eleredene valamilyen okbol az orra vere, akkor otthoni korulmenyek kozott ket perc alatt elverezne.
Nem lehetett könnyek nélkül olvasni a hozzászólásodat...:-(
Őszintén együttérzek Veletek, és nagyon szorítok, hogy legyen energiátok a folytatáshoz, hogy sikerüljön legyőznötök a betegséget! Nagyszerű feleséged van, aki hatalmas lelkierővel van megáldva, ő pedig büszke lehet a férjére. Nektek együtt győznötök kell!
Tavaly november óta sajnos érintett vagyok a témában. Azóta járok ide olvasni és együtt tudok örülni a legkisebb sikernek is és együtt tudok érzni a szomorú topiktársakkal. Novembertől mostanáig úgy éreztem magamtól is meg tudom oldani feleségem rákkal való, küzdelmének támogatását,de egyre inkább érzem segítség nélkül nem fog menni. Eddig is sok erőt merítettem a topiktársak beírásaiból, sok konkrétan nem nekem (nekünk) címzett tanácsot én is megfogadtam amit köszönök. Úgy érzem azzal, hogy megpróbálom kiírni magamból azt a mérhetetlen szomorúságot és elkeseredést, amelyet néha egy-egy egyik pillanatban érzek, és azt a bizakodást, amelyben hiszek és próbálok a környezetem felé közvetíteni azzal talán másoknak is segítek. Én Kb. három hete bizakodom és ez nemcsak egy magabiztos optimista állarc melyet magam elé tartok, hanem hiszek benne. Bár néha meg-meg ingok, korábban magabiztos sziklaszilárd férfiú voltam (legalábbis ezt hittem magamról) manapság időnként elbújok,keresek egy kis zugot, ahol kisírom magam és újúlt erővel próbálok bizakodás sugározni pozitív dolgról beszélni a döggel küzdő feleségemmel és a gyerekekkel, de néha érzem magam is, milyen esetlen tudok lenni. Amikor sírás folytogatja a torkom, akkor inkább hallgatok,szoktam mondani "sok a dolgom", és leülök a számítógéphez, vagy lemegyek az utcára "elszívni egy cigit". A megingásaim oka rendszerint az orvosok, nagyon rossz volt például hallani a patológustól, hogy ez egy rossz prognózisú daganat, meg azt is nehéz volt végighallgatni, amikor a sebész arról beszélt, hogy a daganatnak csak 3/4-ed részét tudta eltávolítani, mert nagy ereket fog, meg az első reménytkeltő szövettani eredmény (GIST) után a letargia (molekuláris vizsgálat MPNST-t igazolt). De most újra reménykedem, mert az elsó kemo után (epiADM) feleségemnek megjött újra az étvégya, és visszaszedett az eddig ladott kb 15 kilóból legalább 4-5-öt. Jól érzi magát, nincsenek fájdalmai (a műtét előtt voltak). A műtét utáni a felépülés sem volt zökkenőmentes, de sikerült. Eleinte sokat böngésztem az internetet és olvasgattam statisztikákról, amelyek nem igazán tettek jót, de most úgy döntöttem nem olvasok ilyeneket, mert ezek nem erősítik a gyógyulásban vetett hitet. El kell még mondanom nektek, hogy a feleségem teljesen tisztában van az állapotával, és a bizakodás mellett sokszor beszél arról, hogy ennek "rossz" vége is lehet. Ennek tudatában elkezdte rendezni maga körül a dolgokat (ingatlan eladás abból gyereknek lakás vásárlás) a hosszútávú tervek helyett "csak azt szeretném megérni ..." célok vannak 46 évesen. A mondat leírásától megjött a gombóc a torkomba, most csak ennyit, majd legközelebb. Kitartást és erőt minde. érintettnek. Sziasztok.
Igen, érzem én is, hogy naiv kérdéseim vannak:) de mentségemre szolgaljon, hogy tényleg elsö alkalommal csap le a dög ennyire a közelemben. A masik meg, hogy mivel majd' 20 éve élek külföldön, egy egész mas orvosi szisztémaban, néha valoban nem tudom, mi lehetséges otthon, mi nem. A jot gyorsan megszokja az ember - nekem nonszensznek tünik (innen), hogy Anyukam ugy megy bele egy terapiaba, hogy valojaban azt sem tudja, mire vallalkozik, esetleg milyen alternativak vannak / lennének, az onkologust még nem is latta, és nem merik felhivni a részletekért. Csak annyit tudni, hogy 11én 9töl valamilyen kezelés lesz, sztem kevés.
Az itteni rendszerben az szamit igazan jo orvosnak, aki a gyogyitason kivül kommunikalni is tud a beteggel (és a beteg csaladjaval), el tudja magyarazni - mindenkinek a sajat értelni szintjén, akar 8éves gyerek, akar 60éves atomfizikus az illetö - hogy mi a baja, milyen kezeléseket javasolnak, és mik a kilatasok. Ugy gondoljak, ha valaki megérti, mi baja van, mit miért tesznek vele, jobban közremüködik a sajat gyogyulasaban.
Ami meg a szüleim iranti szeretetemet illeti, sajnalom, ha Mladynek nem jött at - tképpen megtehetném azt is, hogy ahogy eddig, évente 2-3x megyek haza, idönként odaszolok telefonon - akkora csaladdal, mint az én itteni csaladom, nemigen tehetne senki szemrehanyast érte.
Az, hogy szétszortak kicsit, meg nem tudjak, mi is igazan a teendö - sajnos évek ota egyre jobban jelen van; eddig, mivel nem volt ilyen sulyos problémajuk, különösebben nem volt zavaro (naponta 3x elmentek vasarolni, hat Istenem, idejük és energiajuk volt ra), most viszont, amikor otthon vagyok és szorit az idö - ami ugye mindig kevés - nem mindegy. Nem gondolom, hogy azért, mert Edesanyam beteg lett, ne vehetném észre, hogy sajnos öregszenek:(
Bocs az OFFért.
Boszi: köszi, Te meg nyilvan még jobban tudod, miröl beszélek, én legalabb hazamehetek "amikor akarok" (meg amikor épp idöm, pénzem, energiam van ra).
Azért ez egy kicsit durva. Ugyanis Adrienn 1200 kilométerre lakik a szülőktől. Aki ezt nem csinálta még valamilyen formában végig az persze nem érti. Chemo pedig van ilyen is meg olyan is, mert ahány beteg/betegség annyi féle chemo. Nem véletlen, hogy minden onkologián működik egy bizottság (külföldön is) akik megállapítják, hogy melyik betegnek mit kell kapnia. Én is ismertem olyat, távolabbi ismeretségi körömben akik tényleg nem voltak rosszul és rendesen vezettek, dolgoztak, stb. a chemo mellett. Sajnos én a közvetlen közelemben közelröl nem ilyet asszisztáltam végig, két esetben is. Ugyanakkor nálunk is megjelentek rendeszeresen a hurráoptimista barátok és mondták, hogy ugyan már, nem lesz semmi stb. Én a feltétlen őszinteség híve vagyok és ahol azt látom, hogy valaki nem tudja elviselni ezt ott inkább hallgatok. Sajnos az orvosoknak nem lenne szabaad ugyanezt tenni, de nekik feltehetően igy kényelmesebb.
Sajna az ivással elég bajban vagyunk.Szinte kényszerítenem kell őt,pedig a kezeügyében van a pohár mindig.
Tudom,hogy ez a fájdalommentesség nem mindig lesz így!!!Azért csak reménykedem,hátha.....csodák is vannak,nem??
Drága Rita!
Azt hiszem kicsit kemény voltál Adriennel.Úgy érzem őt az őszinte aggódás vezérli.Onnan tényleg többet nem tud tenni,mint naponta hívni édesanyját.Időnként kicsit naívak a kérdései,de biztos nem élt át még hasonlót,amit mi sajna-legalábbis én-többször megtapasztaltuk az életünk során.Elvesztettem én is a szüleimet,a tesómat és akkor örültem minden kis infónak ami valami kis eligazodást adott.
Szeretettel gondolok mindenkire,aki itt megosztja velünk saját vagy családja tapasztalását,kicsit biztos segít hol ez,hol az az infó.
A potencialis tömeggyilkos kitétel meg nem a betegségre vonatkozott, hanem arra, hogy barkinek, aki alkohol, drog, nagyon erös gyogyszer stb. hatasa alatt all, ezerszer meg kellene gondolnia, hogy képes-e vezetni. Szerintem legalabbis. Nyilvan érzékeny vagyok erre, itt nemrégiben történt hasonlo baleset:(((((
Valahogy bennem az volt, hogy egy kemo utan altalaban rosszul van az ember, de többen mondtatok, hogy nem feltétlenül van ez igy. Nagyon kivanom, hogy igazatok legyen.
Azt meg ugye Te se gondoltad komolyan, hogy nem messziröl kell irni... hat akkor hogyan csinaljam szerinted? Otthon vannak az idösödö szüleim, Anyukam, aki ugye sulyosan beteg - itt a férjem, a harom kamaszgyerekem, a munkam, az egész életem. Most akkor hagyjam itt öket? Vagy hogy? Havonta jarok haza, szerintem ez majdnem a maximum, amit ekkora tavolsagrol meg tudok tenni.
Es ne aggodj, szeretem a szüleimet, ha nem érdekelne és fajna, ami történik velük, nem irkalnék ide.
Tavaly februarba fejeztem be a kemot es sugarkezelest, ez ev februarjaig ugy mond tunetmentes voltam (kiveve oxigen,de az a sugar miatt kell a mai napig is).
Szoval amig nincsenek fajdalmak addig jo a kemo nem okoz fajdalmat csak faradsagot es levertseget, azt is ccsak par napig.Legalabbis nalam igy volt sokat kell kozben inni es pihenni ez a lenyeg sok vitamin es hamar helyre razodik a szervezet.
A kemokra es a sugarra en is kocsival jottem mentem es en vezetem. Ja, es tomeggyilkos sem lettem csak a gyilkos kort hordoztam es hordozom a mai napig is magamban, de azert vezetek. Igaz a bal kezem egyre jobban faj, de a kocsim automata igy azert kicsit egyszerubb.
Egyebkent meg nem messzirol kell aggodo sorokat irni, es kritizalni. Majd ha a Te bajodrol lesz szo akkor Te is elfelejtesz helyben mindent , mert a betegseg tudata sokkolni fog, de azert ezt nem kivanom, de a szuleidet ne kritizald hanem segits es szeresd Oket!!!!!!!
elnézést kérek mindenkitől hogy így eltűntem..olvaslak Titiket, azaz pontosabban olvasGATlak Titeket...igyekszem lépést tartani a történésekkel, igyekszem figyelemmel kísérni kivel mi történik.. nővéremet holnap reggel 8-tól műtik, és holnap tudjuk meg a hétfői PET eredményét is... remegek az idegességtől...:-(( persze, ezt nem mutatom a családom felé. azt is tudom, hogy nem kell megkérnem senkit sem,hiszen itt mindenki mindenkinek szurkol. én is változatlanul azt teszem..csak ezt mostanság kicsit csendesebben..de teljes szívemből! kitartás!!! üdv. anita
Anyukám az Uzsokiba jár, négyhetente. Mindig nagy a tömeg. Az egész olyan, mint egy körzeti orvosi rendelő.Ő nem fekszik bent, megkapja a kezelést és aztán jöhet haza.Mindig visszük őt autóval, de bemenni a kezelésre nem szoktunk. Ha az onkológussal is találkozni kell, ami igen ritka, akkor még egyszer ki kell várni a sorát. De azoknak akiknek bent kell feküdni, biztos másként van, nem tudom. Semmi baja nem szokott lenni utána, csak egy-két hét múlva dől ágynak pár napra.
Sajnos most az egészségügy is nagyon szervezetlen,hálát adok a sorsnak,hogy az én kórházamban nem szüntették meg az onkológiát,majd legfeljebb máshol operáltatom magam,ha ahhoz van kedvem:)
Paróka előre jó ötlet.
Vagy nem.
Ha el lehet viccelődni vele,akkor igen,ha csak ránéz,és a betegség jut eszébe róla,akkor nem.
Zsuzsanna, mi azt javasoltuk, hogy most, amikor jol érzi magat, menjen el parokat rendelni. HA nem kell (szintén adja Isten), akkor legfeljebb elteszi egy fiokba, enni nem kér. Ha meg kell, ott lesz azonnal. Ne akkor kelljen ezutan maszkalni (vele együtt, mert ugye egy paroka azért személyre szabott), amikor mar a kemo utan lesz, esetleg kopaszon, esetleg gyengén, elesetten.
A batyam mar igy is annyit tesz, amennyit tud, sajnos sokat kell utaznia munkailag, csaladja van kamaszokkal, stb. Mindenki igyekszik a csaladban, persze nyilvan én a legjobban, mert rossz a lelkem, hogy nem vagyok ott folyamatosan, de ez igy alakult. (Munka meg 3 kamasz mellöl max. havont tudok hazamenni, erre - mikor férjhezmentem messzire - nyilvan senki nem gondolt, nem is lehetett).
Az sem biztos,hogy kihullik a haja.Ez is emberenként változó.Páromnak egy szál sem jött még ki.
Hol lakik édesanyád ?Az OOI-ben biztos napok alatt megcsinálják,ha kell.Látom a hölgyek-akinek kell-egy átlagos kendővel kötik hátra a fejüket.Addig az is jó!
Te csak minnél többet vele légy.Írod,hogy van bátyád,ezeket ő is tudja intézni,ha kell.
ha bármi gyógyszer kell, be lehet szerezni Pesten is. Emberemnek az egész (hiábavaló) chemo alatt kintről kellett hozatnunk a (méregdrága) gyógyszert. Van itt egy cég amelyik ezzel foglalkozik. Orvos felírta odaadtam a receptet és 3 napon belűl itt volt. Eredeti német számlával. A szállítási díj 900 HUF volt, ami azt hiszem elenyésző a gyógyszer 1000 EUR-on felüli árához képest.
Én inkább azt nyomoznám, hogy van-e értelme a chemonak! Lehet, hogy meghosszabbitja néhány héttel/hónappal az életet, de milyen minőségben.:-(((
Lehet,hogy neked van igazad.Talán én is ezt tenném.
A férjem vajúdásában sem szóltam bele.Ezt a betegnek kell eldönteni.Már vagyunk olyan felvilágosultak ebben a témában,hogy dönteni tudjunk.Ő mellette döntött,én mindenben támogatom.Utólag úgysem tudjuk eldönteni,hogy mi lett volna,ha másképp cselekszünk.
Hidd el,hogy megtehette.A párom 5 kemón van túl és még egy hányingere sem volt.Igaz én minden alkalommal vele vagyok és vezetek haza,de ő is nyugodtan tehetné,csak mi a vezetést mindig felesbe csináljuk.Egyik oda,a másik vissza.
Van aki ilyen jól viseli - meddig?????-,függ attól is ki milyen mérget kap.Látod neki a vérképét roncsolja.
Azért feleslegesen sem kell izgulnunk!Az erőnkre még ,sajna szükség lehet.
Hat adja Isten, hogy neki ilyen legyen, és igy hasson ra, bar szkeptikus vagyok.
Tudod, ami igazabol bosszant, ez a rettenetes szervezetlenség, jo nyilvan a korukbol is adodhat (ez is egyéni, de ugy latom, nagyon öregszenek). Semmit nem tudnak, semmivel nem készülnek - ha én itt nem kapnék jo tanacsokat, minden nélkül indulnanak bele a kemoba meg a sugarkezelésbe. Mikor utoljara otthon voltam, Anyukamnak szüksége volt egy csomo mindenre, kértem irjon listat. Irt, elvesztette, utana minden nap eszébe jutott még valami. Mar elöre latom, hogy ez lesz megint; parokara gondolni sem hajlando - hiaba mondom, hogy legfeljebb otthagyja a fiokban, ha nem kell. Szerintem olyan kendöje sincs, amit a fejére tehet majd, ha kihullik a haja:((( Stb, stb... Nem arrol van szo, szivesen elmegyek én naponta is ilyesmikért, de ha jobban meg lenne szervezve, több idöt tölthetnék a Lényeggel - hogy vele legyek...
Svajcban, itt van mindenféle gyogyszer, be is lehet szerezni barmit - feltéve, hogy tudom, mi kell... majd erröl talan tudok beszélgetni az orvossal otthon.
Zsuzsanna, a kétségbeesésemet ide meg a barataimnak tartogatom, azt hiszem, ök ugy érzik én egy bator, erös valaki vagyok, akire tamaszkodhatnak. Csak megörjitenek az olyan sztorikkal, hogy xy (vz unokatestvére) kemoterapia utan vigan kocsiba ült és hazavezetett. Na ezt nem vagyok képes elhinni, ök igen. Nekem erröl csak egy potencialis tömeggyilkos jut az eszembe (mert mi van, ha rosszul lesz mégis...):(((((
Időnként te is fel tudod hívni az orvost.Talán jobb is,ha többen is érdeklődtök.Sajnos a szülők sokszor nagyon szemérmesek,még saját érdekükben is.Aztán ki tudja ,lehet nekik jobb ez a tudatlan állapot,ez is egy menekülés.
Jó,hogy itt leszel egy hétig.Megismerkedsz a dokival,gondolom ezt nem hagyod ki,s utána könnyebben tudsz vele kapcsolatot teremteni.
Melyik országban élsz?Lehet még onnan segíteni is tudsz gyógyszerekben,amit itthon nem tudnak beszerezni ill.finanszírozni.
Arra vigyázz,hogy mindeg mosolyogj nekik,mert érezni te is nagyon kétségeesett vagy,ne érezzék ezt rajtad.Nekünk,a családnak erőt kell adni,a mi belső kétségbeesésünkről ők nem tudhatnak semmit!
Most jöttünk az OOI-ből.Azok a fránya trombocyták megint elszálltak valahova,úgyhogy holnap nem lesz kemo.Szegénykém elég zokon vette.Nehéz így hinni a gyógyulásban,ha a kezeléseket valami mindig lelassítja.Issza a kakkukfüves teát propolisszal ,amit Melles-leg-nő ajánlott.Hiszünk is benne,anélkül biztos még rosszabb lenne.Megint 1 hét várakozás az újabb vérvételig.
Remélem Hamzsunak megoldódik a kórházban,feljebb tudják tornázni neki.
Persze az erősebbek akkor is mi vagyunk és leszünk is!!!A sok kis-nagy dög takarodjon!!!!!
Nagyon boldog születésnapot kívánok neki! Az nagyon jó, hogy tevékenykedik, hiszen a mozgás nagyon fontos, persze így fájdalmakkal nem lehet könnyű. Kap valamilyen fájdalomcsillapítót? Ápr.13 mindjárt itt van!
Nem hiszem, hogy gond lenne, hogy leírtad. Mindent megpróbáltak az orvosok? Persze, hogy nem az esztétika a fontos, gondolom ez azt jelenti, hogy esetleg fájdalmaid is vannak. Remélem kitalálnak valamit rá az orvosok. Neked is kijár a "jóból", mi? Na, fel a fejjel! Párod, hogy érzi magát?
A drukk meg lesz, Veled vagyunk. Gondolok Rád. Örülök az optimizmusodnak. A cipő? Lehet, hogy jövőhéten még jobbak lesznek!
Jól írtad, addig kell csinálni, amíg az utolsó kis "dög" is még mozog! Biztos haza engednek, ne kenődj el,remélem az idő is szépen kiderül addigra!!!!!
Remélem, hamarosan az új cipődben feszíthetsz!!! Turbózd fel a trombocitáidat!!!
Maczko!
Nagyon sajnálom... :-(
Adrienn!
Ez tényleg őrjítő! Mi lenne, ha bemennél a dokihoz a szüleid tudta nélkül és csúsztatnál neki egy borítékot, hátha hajlandó úgy viselkedni, mint egy emberszabású...
Köszönöm, köszönöm, köszönöm és tudod, hogy tudom. Olvastam amit a barátnőd kapcsán irtál, hát a Margitot aztán jól eltették az útból. Pedig igenis voltak nagyon jó nőgyógyik. Én régen Óbudán laktam, odatartoztam tehát ismertem sajnos zegét zugát, még szegény anyu kapcsán a belgyógyászatot is amiről tényleg csak jókat lehetett mondani. Na ez akkor volt. Ha a barátnőd az OOI-ba kerül a nőgyogyira, arról sem tudok rossazt irni, mert én is oda járok. Véleményem az van, de az nem publikus. Tudod mindenütt vannak nagyon jó és szemráncolást hagyó orvosok is. Tehát vagy választani kéne egy jót, vagy próba szerencse alapon müködik. Tudod közismert, hogy nekem is vegyesek az érzelmeim és a tapasztalataim, de azért kivánok sok szerencsét és egy nagyon jó, odafigyelő dokit.
Na látjátok ember tervez Isten végez, cipő helyett trombocyta. Na de ami késik az nem múlik. Hát az a nyomorult kemó úgy levitte a trombocytámat, hogy most már nincs mese adniuk kell. Holnap reggel bevonulok a kecses kis OOI-ba és állitólag este már kapom is. Ha jó az eredmény akkor holnapután hazajöhetek, ha nem kielégitő akkor ujabb adag és akkor utána. Hát húsvétra már csak nem tartanak bennt. Na látjátok pozitiv hozzáállás ide, vagy oda még az örömködés várat magára. A vérképem egyébként nagyjából elfogadható, csak ez kis trombocyta köpött bele a levesembe. Na de ezt is leküzdjük. Épp ma néztem! Gyerekek! Hát ma annyian voltak, hogy higgyétek el ez már egy gyár, szinte nem is kórház vagy rendelőintézet. Elképesztő, hogy sajnos mennyi beteg van. Tudom, hogy ez számunkra nem vigasz, csak én ettől egy kicsit elkeseredtem.
Na de fel a fejjel, GYŐZÜNK!!!!!!!!!!!!!!!!!Megkérdeztem egyébként a dokinőt, hogy hány kemót kapok még, mondá, hogy annyit, hogy minden kis dög eltünjön. Hát én is ezt AKAROM!
No akkor kérek szépen mindenkit egy kis szoritásra, és ha megjöttem tapasztalataimat megirom.
Köszönöm a drukkot, hát most megint rámfér. Cipővásárlás helyett megyek egy kicsit erősiteni, merthogy most a trombocytám szart be, és holnap kapok. Beeszéltem egy nagyon kedves manusszal aki egyébként a barátnőm fia, és mondta, hogy semmi gond, merthogy rendbe fog jönni, mert töményen kapom most, és egyébként a szervezet is rendezi magát.
Hidd el nincs más választásunk mint az optimizmus. Tehát holnap ujra drukk.
Sziasztok. Telefonon talán még könnyebben lerázzák, mint személyesen. Tanulság: szivósan és rámenősen minden minket érdeklő dologra rákérdezni, és ha nem világos, újrakérdezni! Persze az ember ha ott áll, esetleg fejbeverve az infóval, vagy fájdalommal, nem biztos hogy eszébe jut. Cédulával kell menni, és felírni, amit kérdezni akarsz... Szomorú, de így kell lennie. Barátnőm kezelését a Margitban kezdték, ahol az osztály (nőgyógy.) azóta megszűnt. Az onkológián folytatják, de nem tudja, hol fogják - ha odakerül - műteni. Az orvosok is meg vannak zavarva az áétszervezésekkel - is. Szerintem a cédula a megoldás. Felirni, mindent sorban, és szívósan kérdezni mindent! Mindent joga van tudni a betegnek is és a hozzátartozónak is!
Hat ez az, hogy annyit nem mondtak neki a korhazban, hogy mégis milyen terapia lesz, kemo, sugar vagy mindkettö... amugy mint este kiderült, azt sem mondtak, hogy hany orara kell mennie 11én, esetleg üres gyomorral-e... semmit.
Ugyhogy agitaltam, telefonaljon ma a korhazba és igenis minden létezö részletre kérdezzen ra, ami érdekli, izgatja, fél töle. Este talan többet tudok...majd irok. Többi segitséget köszönöm.
nem szeretnélek megrémíszteni, viszont leírom hogy nővérem esetében hogy jártunk.. már legalább 2 hónapja folyamatosan panaszkodott, hogy a háta,vagy talán a lapockája, a karja fáj..(hozzáteszem, hogy nővérem inkább tűri a fájdalmat,minthogy bevegyen egy tablettát, vagy egy orvoshoz elmenjen) arra gondoltak, hogy a májusi tüdő áttét eltávolítása miatt okozta "sebeket" "túlozta el" nővérem..nem értették, hiszen a műtét már régen volt,azt hitték nővérem eltúlozza a fájdalmát.. néha már sírt a fájdalomtól..a körzeti orvos csak olyan fájdalomcsillapítókat írt fel,ami kb az algopiryn "erősségével" vetekedtek.. nővéremnek az volt a legrosszabb hogy az ő fájdalmát senki sem veszi komolyan.. elment a fájdalomambulanciára az OOI-be, és a doki mindjárt máshol keresgélt,mint a körzeti orvos..1 percre sem kérdőjelezte meg nővérem fájdalmát. sajnos a gerinc MR vizsgálat kimutatta, hogy egy 3 cm-es áttét van a gerincnél.. gyorsan kell cselekedni, nehogy esetleg lebénuljon:-( most csütörtökön fogják műteni.. ma PET vizsgálaton volt,de annak eredményét majd csak csütörtökön mondják meg nekünk.
szóval nem szeretnélek megijeszteni,csak felhívni a figyelmet arra hogy vegyük komolyan szeretteink fájdalmát!
Most kemotherápiára megy az anyukád,vagy sugár th-ra? A szokásos tisztálkodási szereken,evőeszközön kívül szénsav mentes ásványvizet,vagy teát,és sós dolgot,például ropit,amire tud inni érdemes vinni. A folyadékbevitel nagyon fontos,napi 2-3 liter. Van olyan hely,ahol az otthon szedett gyógyszereket is behozatják a beteggel. Az összes korábbi zárójelntéseit is vinni kell. Betegtájékoztatót mindehol adnak,biztosan édesanyád is kapni fog. Kitartást a továbbiakhoz!
Az Algopyrin nem jó megoldás,mert a vérképet rongálja. Nálunk kemotherápiával kezelt beteg nem kaphat Algopyrint emiatt. Egy mellkas RTG tud ebben segíteni első körben.Kérj egy beutalót a háziorvosától. Fájdalomcsillapítóként pedig Panadol,Mexalen,Mesulid stb az Alopyrin helyett.
Felesleges mindefélét szedni szerintem.Elég,ha azt szedi. A Gemzar nem egy vitaminos kezelés,valószínűleg lesznek mellékhatások,de a kórházban ezt orvosolni tudják egyből. Várd meg,hogy hogyan reagál rá. További kitartást!
Zolady figyelmeztett már egyszer,hogy ami nekem egyértelmű,másnak nem biztos,hogy az,ezért próbáltam erre figyelni,de nem mindig sikerül. Ha a hospiceról van szó,természetesen a hospice háziápolás az ami hozzá kapcsolódik. Transzfúziológiai tanfolyamot végzett szakápoló adhat a beteg otthonában infúziót. Én a saját házamtájáról tudok nyilatkozni,és itt ez van.Ha elrendeli a háziorvos,a nővér ,gyógytornász,vagy egyéb személy még azon a napon,vagy a következőn jelentkezik a betegnél.Olyan nincs,hogy nincs gyógytornász.Ez a koordinátor dolga,hogy elintézze.
Az egyedül állóknak nem elegendő a hospice otthoni ápolás,ha önmagukat nem tudják ellátni,és nem csak egy napi vizitet igényelnek.Nekik a bentfekvő variáció a megoldás.
A lényeget meg leírtad:a házibeteg ápolás nem hospice háziápolás. Minden szépet!
Anyukam ma volt az onkologian, ahol a kezeléseket kapja majd, egyelöre csak a laborvizsgalatok miatt.
Az onkologussal nem tudott beszélni, igy semmilyen informaciot nem kapott arrol, hogy amikor 11én megy, milyen kezelés lesz, mit vigyen magaval, mégis mire szamithat... Csak annyit tud, hogy kéthetente (?) harom napra be kell feküdnie.
En azért ugy gondolom, hogy egy beteg embernek ennél több felvilagositas jarna...:(((
Es akkor kérdés: mit vigyen magaval? Jo, gondolom haloing, tisztasagi szerek, ha kap sugarkezelést, akkor arra mindenféle spray meg krém.. és ezen kivül?
(Örülnék, ha valami okosat tudnatok mondani, de akkor is ugy gondolom, hogy ezt a korhazban az orvosnak/apolonönek/asszisztensnek kellene elmondania - mi van azzal, akinek nincs netkapcsolata???:((((
Magamról csak annyit, hogy eltelt 3 hónap miután drága párom elment ......:-(
A mai napig nagyon várom vissza, de ......
Nehéz elengednem - 30 év nagy idő!
Benneteket olvaslak és nagyon drukkolok nektek, hogy legyőzzétek!!!!!!
Itt most utoljára írok, ezért az alábbi pár sorral szeretnék elbúcsuzni páromtól és minden kedves sorstársamtól:
MITYU!
"
Akárhova visz is utam, te mindig velem vagy. Az én szívem otthont egyedül csak neked ad. Utam bármerre is vezet, az én szívem mindig csak Téged szeret."
"
Amíg õriz a szemed,
Amíg lehunyt szemmel látsz,
Lehet elmegyek, de itt leszek,
A lábnyomomban jársz.
Amíg érez a kezed, amíg néha még rám vársz,
egy mozdulatban egyszer majd újra megtalálsz,
Nézd itt az arcodon, egy csepp, hogy eltévedt!
Sose bánd, ne szégyelld!
Egy cseppnyi bánat ébredt ma értem és érted.
aki álmomra ügyelt,
Hogyha gonosz hold kelt fel,
Ki a kedvemért jövõt remélt,
az hogyan hagyhat el?
Aki járt minden úton, aki ismert minden szót,
Ki száz szavamnak hangot adott,
Többé sose szól?
Az éjben, ha mennydörög,
S a szemre felhõ száll,
Zápor, ha szakad, új folyó, ha fakad:
Miért fáj, miért fáj?
Amíg õriz a szemed, Amíg érez a kezed,
Amíg éltet a szíved, ne félj!
Még egy kérdés, mitől lehet az állandó hátfájása? Egyész nap mondogatja, már 3*1 Algopirynt szed, de nem használ. 2-3 akalommal olyan görcsös volt, hogy nem bírt levegőt venni.
Igen én erőszakoskodtam, hogy el kell menni az onkológiára. Ott ült 4 órát a váróban, utána 5 perc alatt elmondták neki, amit már tudott, hogy rosszidulatú hasnyálmirigy daganata va. És felírták neki a Gemzar mono kezelést. 7 hétig kell járna és utána CT. Reméykedem, hogy legalább az áttéteket megakadályozza a kezelés. És remélem, hogy éveket nyerünk. A Cyto Flavint érdemes szedni az Avemár mellé? Vagy van valami más javaslat a mellékhatások kiküszöbölésésre?
"Persze könnyeb szépet és jót mondani mint a kegyetlen igazságot."
..hogy valóban könnyebb-e a szépet mondani??nem hiszem.sőt, mikor látom, hogy nővérem kezdi elveszíteni erejét, hitét, (ami igencsak kell a gyógyuláshoz) és én is a padlón vagyok...no,akkor egyáltalán nem könnyű "szépeket" mondani!!!! üdv.
a nagy ellátási mizériában a pontos meghatározások, fogalmazások lehetnének kapaszkodók!
a háziorvos és a szakorvos is kérheti /beutalót ír, szolgáltatás megrendelőt/
a háziápolást.
ez egészségügyi szakszolgáltatás-van benne gyógytornász, és eü nővér aki pl sebet kötöz, némelyiknek van vizsgája az infuzió adására is, lakáson!
de ez nem mindenhol biztosított, ahogy a szintén szolgáltató HOSPICE háziápolók sem elérhetők/igényelhetők/rendelhetők!!
kérhetők-de mégsem-mert kivül esik a szolgáltatási vállalt területükön /tehát mondhat ilyet a házi doki, hogy nincs kapacitás a területen müködő háziáplási szolgáltató cégnél gyógytornászra! erőszakolva mindent ki lehet verekedni-hospice gyógytornászt mégsem.
általánosságban kijelenteni hiábavalóság. minden eset egyedi, azzal segitünk ha kellő infót kérünk és adunk. és az egyedülélőkkel még mindig nem tudom mi is van a HOSPICE ellátással? az oldalt böngészni kell és nem frissül-ja nincs pénz , alapitványok küszködnek 1% kérésről tudok olvasni mindenfelé grrrr
na hogy jót is mondjak: a héten házhoz jött egy tüdődaganatos beteghez a doktornő, még virágot is hozott neki első talira:-) és kiírt vizhajtót meg analgatica kúpot mint fájdalomambulanciai ellátást, 2 hét múlva újra látogat egy nővér majd, és felajánlották a befekvési lehetőséget is fájdalomcsillapító hangolásához.
figyelemmel kisérem / uebből a kerületből másik tüdőrákos beteget nem vették be a nyáron, pedig sok kört futottam érte:-(/
tehát a lényeg-házi betegápolás nem egyenlő a hospice háziápolási ellátással. szavak-de összemosódás van, és emiatt félreértelmezés a fejekben.
Csak ennyi volt írva a szövettanra? Csak azért kérdem,mert konkrétan le szokták írni a daganat típusát, meg egy csomó halandzsa(latin) szüveget írnak mellé..
Mit jelent, ha a szövettan eredménye az, hogy 1cm átmérőjű kivett darabban 2/3-ad részt rákos sejtek találhatóak? Az sok vagy kevés? Vagy ebből már egy is sok? Nagyon buta kérdés tudom, de érdekelne. Ápr. 16-tól kezdi Anyukám a Gemzár kezelést és reménykedem, hogy valamit segít.
Az igazgatónővel beszélgettem egy kicsit,és szétnéztem.
Az önkéntesek a kertet rendezték,virágokat ültettek.Az idő nem volt annyira jó,hogy a betegek is kimenjenek.
Nyugalom és mélységes szeretet árad ott mindenkiből.
Korábban kérdeztétek a bekerülési lehetőségeket,és én is rákérdeztem.
Azt a választ kaptam,hogy nem hosszú a várakozási idő.A betegek az otthoni ápolás keretében látogatott személyekből kerülnek ki elsősorban.
A fő gond az,hogy akkor jelentkeznek már a hozzátartozók mikor nagyon súlyos állapotba kerül a beteg.
Polcz Alaine-ről is beszéltünk,és azt mondta nagyon beteg.Egy önkéntes segítő mindig vele van,aki korábban is segítségére volt,és kijárnak hozzá a házból is.
A háziorvosnak annyi a dolga,hogy elrendeli,és a hospice szolgált koordinátora küldi hozzád a megfelelő embert.Nálunk azon a napon,vagy másnap jelentkeznie kell...
3 hónap irreális,nevetséges,és azon kívül felháborító!
Ha tudod az elérhetőségüket,a koordinátorral megérne egy telefonbeszélgetést.
Nagyon kedves vagy,hogy utánam is érdeklődsz.Röviden,mert itt másról beszélgetünk és nem kívánok senkit terhelni :autoimmun betegség,mely egyrészt rheumaid artitis/sokizületi gyulladás/,ezzel egész jól ellennék,mert csak a leleteim igazolják,de mellette vasculitis=érgyuladás,ami a lábam hajszálereire koncentrálódik.Mikor begyullad olyan vagyok mint a pöttyös túró rudi - mostanában szinte folyamatosan- és csak emelt steroiddal lehet karbantartani.Szintén olyan betegség mint a rák,az orvosok sem tudják mitól van és csak tüneti kezelés adható.Persze nem az esztétika a gon,de sok kellemetlen tünettel is jár.
Itt vagyok csak még nem történt semmi.Nagyinak április 13-án kell befeküdnie kemóra.Aránylag jól van, minden nap lemegy boltba, szóval tevékenykedik, de amúgy nem nagyon néz ki jól.Túl vékony és a háta, lába is fáj. 28-án volt a szülinapja:)) Nagyon örült az ajándékoknak pedig csak apróságok votak:)
Ezek szerint nem csak a peca jó időtöltés. Ennek igazán örülök. Így Neked is könnyebb. Szeretnék valamit kérdezni Tőled, remélem nem haragszol meg. Sajna nem nagyon értek az orvos tudományhoz, és olaslak, de nem értem a betegséged. Szégyellem megkérdezni, de aggódom Érted is. Tök ciki, de leírnád, hogy mi is van Veled? Köszönöm előre is , és azt hiszem most elbújok egy kicsit.
Most olvastam a kiegészítésedet. Gerinctörésemből adódóan, sajnos muszály lenne nekem is gyógytornászhoz járnom, de az időm nem engedi. Viszont találtam egy gyógytornászt, aki a saját lakásán is fogadja a betegeket. Na a lényeg, hogy Ő úgy tanítja a gyakorlatokat, hogy a páciensnek ne kelljen mindig visszajárnia. Én 2 alkalommal voltam nála, amíg rendesen begyakoroltam a mozdulatokat és itthon is tudom csinálni. Ti tudnátok segíteni Anyudnak a gyakorlatokban? Lehet, hogy érdemes lenne megkérdezni, hogy nincs-e olyan gyógytornász (akár magán jellegű is), aki 1-2 alkalommal el tudna Anyukádhoz menni.
Ne az elfogadhatatlanra készüljetek fel! Én pont itt tanultam meg, hogy ha bennem is dolgozik ez az érzés - függetlenül ettől - a gyógyulásba vetett hitnek erősebbnek kell lennie! Kérlek legyél optimistább, tudom nehéz! Nem mondanak semmit, kérdezzetek! Nem lehet, hogy a gyengeségnek más oka van? Nem mondtak erre semmit?
Igen közhely, de az idő segít. Megnyugvás? Beletörődés? Kinek mit jelent ez az érzés. Visszagondolva a családomba történt esetekre, azt hiszem inkább a puszta tények elfogadását jelenti, hiszen a kérdés mindig ott van... Miért pont Ő?
Remélem idővel enyhülnek a fájdalmaid, és ehhez kívánok nagyon sok erőt és kitartást!
Nagyon örülök a pozitív eredményeknek. Hihetetlen optimizmusod és elszántságot győzedelmeskedik és erőt ad mindannyiunknak! Igazad van, tényleg kell hogy az ember kényeztesse magát néha, egy kis "shoppingolással"! Tényleg borzasztóan örülök a fejleményeknek, csak így tovább!!!!!!!!!
Köszi,köszi,köszi! Jól csináltad..... nagy levegő! Nővéred közérzete? Remélem tud átvenni az optimizmusodból!
Apu? Hát viszonylag jól van, csak valami vírus kapta el Anyut és félnek, nehogy Ő is megkapja. Amúgy már lejár sétálgatni és várjuk a fejleményeket. Kicsit lehangolt, mert az új reformok - amiről már korábban írtam - nagyon bosszantják és nem akar az orvos terhére lenni. Ezért inkább nem hívja fel, Anyu meg folyamatosan nyüstöli és ezért kicsit feszültebbek. Hát ennyi!
Nekünk sem mondanak semmit. Anyukám eredményei alapján nem lenne indokolt ez a rettenetes gyengeség. Az onkológus is azt mindta neki, hogy 2-3 hónap múlva találkoznak. Csak azt nem mondta,hogy hol....Az itt tanultak alapján sejtem én is a szomorú valóságot, és ezt Nektek meg is köszönöm, mert igy talán jobban fel lehet készülni az elfogadhatatlanra.
Köszi a gratulát és a drukkot,a pótzh-val meg ne törődj. Nem leszel magna cum laude? És? Azt a tudást, ami a fejedben van, senki nem veheti már el Tőled, akármilyen osztályzatot is kapj! Azért szurkolni fogok és csak nyugodtan készülj fel rá, ne idegeskedj! Hogy állsz a kilókkal? Május 4én lesz a vizsgálat? Jól emlékszem? Várom az eredményt!
Pedig szerintem nem árt ha az ember tudja mire számíthat, őszintén. A férjem esetében még mindenki jött a meséivel még az orvos barátok is. Ez valamiféle ösztön az emberekben. Persze könnyeb szépet és jót mondani mint a kegyetlen igazságot. Igy aztán a vészhelyzetekben ráémülten kapkodtam. Mikor másodszorra kerültem szembe a ténnyel Emberemmel kapcsolatban már sokkal jobban vettem a kanyarokat. Felkészültebb voltam, nem a reményt kergettem hanem azt néztem, hogy az adott szituációban mi az amire neki szüksége van, lehet. Aztán mikor rá került a sor szépen elengedtem.:-(((
Így osztotta be a doki.Vérvétel reggel és ha nincs gond másnap a kemó,hetente,Most csak a Gemzárt kapja,ez biztos egész más mint a tied.Be szoktam ülni a kezelések alatt én is és ahány beteg szinte annyiféle infúzió folyik.Van ki 3 hetente,de olyan is aki naponta jár.
Nagyon orülök,hogy jó a közérzeted.Párom is ahogy tegnap megébredt már jobb hangulatban volt.Tudom,nehéz megemészteni mikor látja hogyan romlik a vérképe,de ebben sajna - mint annyi másban is -tehetetlenek vagyunk.Jót játszottunk még este,betűkirakót.Szinte minden este valamilyen játékkal töltjük az időt.Nem hagyom magába roskadni.
Rajtad is látom ill.érzem a kedélyed jó.Maradjunk is ilyenek,erre vigyázzunk!
Csak arról a "csodacipőrőé" hallanék már valamit!!!
Amúgy ez egy nagyon érzékeny tumormarker, hajlamos az egekbe szökni egy erősebb kismedencei gyulladástól vagy endometriózistól is; nekem mikor aktív volt az endometriózisom, nagyon magas volt a Ca-125-öm, meg is ijedtem, de a műtét+hormonkezelés után szépen visszaállt. Most 3 hete 18 volt :-)
Hogy hogy ilyen sürün kapja a kedves férjed a kemót? Nem értek kozzá, de biztos igy kell csinálni, én csak azért csodálkozom, mert én a Taxolt 3 hetente, a PEV-et pedig amig be nem ödémásodtam 4 hetente kaptam. Most nem tudom, hogy milyen a vérképem a 3 tasak vér után, de nagyon jó erőben érzem magam - a lábaim kivételével, amire új cipő helyeztem kilátásba - , de jövő héten kedden azt is megtudom. Mondták, hogy egy ilyen adag vér ccA. 3-4 hónapig karban tart. Úgy legyen!!!!!!!!!!!!!!
Kemó után hagyd hogy pihenjen a férjed, mert sajna kiveszi az erőnket, és az alvás nagyon jó gyógyszer.
Sok sikert kivánok nektek, legalább annyira mint magamnak, és két kézzel szoritok!
Köszönöm a drukkot, és én hiszem, hogy nyerni kell ezekkel a szemetekkel szemben. Hidd el mindent megteszek, ami emberileg megoldható, nem érdekelnek semi erkölcsi sem anygi szempontok. Rájöttem, hogy két könyököm van, és tudok ám én harcias is lenni ha nagyon összeszedem magam. Persze az igazsághoz hozzátartozik , hogy orvosok az egy másféle kaszt, és ott néha kényszeredetten muszáj mosolyogni a célod érdekében. Kibirjuk! A cél szentesiti az eszközt!
Ja a tumormarker ereményemet nem irtam meg 7,17!!!!!!!!!!!!35-ig jó!
Biztos, hogy kimélni (is) akarnak (Anyukam kereken megtiltotta pl. hogy hazamenjek, mikor megmütötték, aztan persze nem birtam magammal és mégis elmentem - akkor és ott derült ki, hogy ez volt a nagy titkos vagya, hogy ott legyek és fogjam a kezét...), de az informacioim elsösorban nem tölük szarmaznak, hanem a batyamtol, aki altalaban hozza-viszi öket, targyal az orvosokkal, keni az apoloszemélyzetet, tehat eléggé tisztaban van a realitasokkal. Meg persze itt is elolvastam jo sok hozzaszolast, illuziom mar csak kevés maradt.
Férjednek szivböl drukkolok, kivanom, hogy ö legyen az erösebb!!!!
Azt hiszem, a szüleim nem tudnak tul sokat a betegségéröl, ellenben optimistak, legalabbis Anyukam. Ö mintha érdeklödéssel vegyes izgalommal nézne elébe a kemonak. Mondogatjak ugyan, hogy biztos nagyon rettenetes meg nehéz lesz, de az az érzésem, valahogy nem fogjak fel igazan.
Es persze sokan, segitö szandékkal, ezt nem vitatom, de olyan eseteket mesélnek nekik, ahol persze a beteg csodaval hataros modon meggyogyult, nem volt mellékhatasa a kemonak, a sugarkezelésnek... persze biztos van ilyen is elvétve, dehat akinek a szerette valogatott szenvedések közt halt meg, az ilyenkor nyilvan nem meséli ezt el nekik.
Nem lehet,hogy csak téged akarnak kímélni?Azt hiszem nagyon is tudják mi a baj és mivel jár,de nem akarnak mindent ott a távolban a tudomásodra hozni.Én mint anya,biztos azt csinálnám!
Ha nagyon nem bízol bennük,hogy az igazat mondják hívd fel a kezekőorvost!Persze nálunk is be kellett mondani kinek adhatnak felvilágosítást,ez be van a kórlapjára írva.Ha nem mond semmit a doki az ezért is lehet!
Az én férjem is Gemzárt kap.Kapott mellé 5FU-t is,de a vérképe kicsit nagyon megzavarodott,a májenzimek megemelkedtek,ezért az utóbbit törölték.Csak bízhatunk,hogy ez is használ.Ma voltunk az ötödik kemón.s tudtuk meg a vérképet.Nagyon letört szegény,most alszik,remélem kicsit jobb kedve lesz!Félő,sőt biztos,hogy ez a csökkentett adag késlelteti a "dög" zsugorodását!Mit tehetünk?
Hidd el az örökös aggódás nem használna édesanyádnak,sőt!Jobb,ha lazán veszik,az biztos,hogy az orvos utasításait betartják!Kell ennél több?Te is próbálj vidám lenni telefonon,ne fájdíts a szívüket!Fáj az amúgyis!
Szerintem félúton van az igazság,mert muszáj odafigyelni a betegségre,és mindent megtenni a gyógyulásért, /hogy optimisták-e,vagy keveset tudnak a bajról,azt csak te tudhatod,ha az orvosok nem mondanak semmit,akkor bizony neked kell utánanézni,az is lehet,hogy a szüleid téged akarnak kímélni.../, deviszontellenben a túlaggódás beteggé teszi a lelket,és az bizony kihat a testre is.
igen,biztos nehéz ilyen távolságnál őt meggyőzni..nehéz így rá hatni..
"Valahogy ugy gondolja, hogy az orvosok kegyet gyakorolnak vele, ha ranéznek és nem akarja "tulzasba vinni" meg "zaklatni" öket - pedig hat a fene egye meg, joga van ra. De a régi beidegzödéseket lehetetlen kinevelni belöle:("
ez ismerős,mert a nagymamám volt ilyen,de csak azért van,szerintem,mert nem akarnak a "bajaikkal" mást terhelni.. és szerintem azért "laza" a hozzáállásuk ,mert keveset tudnak erről a betegségről.. de ez az én véleményem,bár te ismered őt jobban. talán tudatosítani kellene bennük,hogy jobban figyeljenek oda magukra,egymásra..de tudom,hogy ez nagyon nehéz!!!
Na közben telefonaltam, semmi baj nincs, allitolag ez normalis mütét utan, el fog mulni, ahogy a folyamatos csuklas is.
Örültem volna, ha irt volna egy smst, hogy ne nyugtalankodjak feleslegesen....
Idönként elgondolkodom, mi a jobb: hogy ennyire "lazan" veszik a szüleim ezt a betegséget (és vajon miért: mert optimistak, vagy mert annyira semmit nem tudnak rola), vagy ha kicsit komolyabban odafigyelnének (és aggodnanak folyamatosan). Nem tudom...
Ma elment a sebészhez, majd nyilvan késöbb telefonalnak, hogy mit mondott.
Tudod a baj az, hogy azért ma ment, mert ez a mai alkalom mar le volt fixalva több mint 2 hete - igy aztan, amikor 10 napja észrevette ezt a dudort, azt mondta, hogy o, majd ugyis megy a sebészhez...
Hat szerintem nem kellett volna ennyit varni:(((( barmi is lesz az eredmény. Csak nehéz telefonon meggyözni...én nagyon messze lakom tölük:(
Valahogy ugy gondolja, hogy az orvosok kegyet gyakorolnak vele, ha ranéznek és nem akarja "tulzasba vinni" meg "zaklatni" öket - pedig hat a fene egye meg, joga van ra. De a régi beidegzödéseket lehetetlen kinevelni belöle:(
Tenap megkaptuk, hogy milyen kemot kap anyu. Próbáltam visszaolvasni a beszélgetéseteket, hátha találok róla már vmit, mert nem akarlak feleslegesen terhelni ugyanazokkal a kérdésekkel titeket, de nem találtam semmit.
Tudtok vmit mondani a Gemzár + Cisplolin kemóról? Mellé anyu dexamehoson/orcdexon, zofran, casopitent fog kapni hányás ellen.
Mond ez valakinek vmit? Mert én nem találtam semmit a google-ban, csak statisztikákat, amik leginkább semmit nem mondtak...
"Hát dögöcskéim zsugorodnak, de nem eléggé. Na de ne legyek telhetetelen."
örülök,hogy a dögöcskék összébb mentek!!!!a 3 kemo után,hidd el,majd méginkább összemennek!!! és higgy benne!!ez fontos,de ezt te is tudod:-) kitartás a kezelésekhez!!
édesanyádnak ez a daganat ennyire látszik??nincs rá mód hogy édesanyádat meggyőzzed, hogy menjen evvel időben orvoshoz?? nyugodj meg!és sok sok erőt nektek!! üdv.
hát nagyon örülök a sikeres vizsgádnak!!ügyi vagy! remélem édesapád is jól van, és ő is a ragyogó napsütést élvezi..ma én is azt tettem :-) kicsit meg is nyugodtam tőle..:-)
Igen hétfőn jött külön egy könyv, amit lelkesen be is vittem anyunak. A teához adott használati utasítás van csak otthon. De akkor majd ránézek bent, mert úgyis mindjárt indulok a kórházba...
Mi most inkább ülepítünk, mert anyu nehezen küzdi le a sűrűjét... Megpróbálom rábeszélni, hogy mindent megigyon.
Itt tanultam pár oldallal ezelőtt, hogy sirni kell, meg ha az esik jól, akkor kiállni a mezőre és üvölteni... Aztán venni egy nagy levegőt és csak és kizárólag anyura koncentrálni.
Kaptatok a COD-hoz egy kis könyvecskét?Nem azt a pár oldalasat!Én külön kértém,hogy küldjenek egyet,email-be el is küldték.Ha nincs szívesen átküldöm.Sok hasznos infó van benne.
Hamzsu!
Én is nagyon örülök,hogy ilyen jó kedélyben és majdnem gyógyultan itt vagy!
Kérlek írj a cipőről is valami közelebbit,tudjuk mi is elképzelni mi az a "csoda" ami ennyire feldob.Kell is meglepni magunkat,simogassuk a lelkünket!Ez is a gyógyuláshoz segít!
Azt hiszem irtam már, hogy az immunrendszer erősitésére a propoliszt ajánlják és a Béres cseppet. Kitünő immunrendszererősitő mind a kettő. A Béresnél sem kell az előirásokat betartani, napi 2x 35 csepp 2-2 szem Béres C vitaminnal együtt. Higgyél bennük!!!!!!!!!!!!!!!! Tudod muszáj hinni valamiben, mert csak igy érünk el eredményt!
Ki mondja azt, hoyg gyogyithatatlan es ez azutan mit takar. Nme mindegy, hogy gyogyithatatlan de vyizszonylag normalis elet evekig es nem mindeg yhogy gyogyithatalan harom honap.
ha valamit nem kezelnek az azt jelenti, hogy semmilyen segitseget, lehetoseget, eselyt, nem kap a szervezet, hogy kuzdjon elene. Marad a sajat immunrendszer ami mar egszer csodott mondott amikor a daganatsejtek megbolondultak. Onnantol kezdve a probelmat az jelenti, hogy kulon biokemiat alakitottak ki es vedekeznek az immunrendszer ellen. En ugy kepzelem, mintha az immunsejtek egy labda lenne amivel a fatuskon elhelyeztett ures palackokat dobalnad. azutan egyszer csak rateszel a palackokra egy vodrot es a labda lepattan roluk, mikozben a vodor alatt vigan elnek. A kemoterapia lassithatja a szaporodasukat es ha meggyogyitani nem is tud, de csokkentheti a tuneteket es hosszabb eletet adhat. Ugyankkor a legtobb embernel vannak mellekhatsok mert a szer amit sokan vermeregnek neveznek, odatesz az egszseges sejteknek is. Az immunrendszerunket gyengiti es azon sejteket amik a raksejtekhez hasonloan gyorsabb osztodasra vannak beprogramozva ugyanugy roncsolja, ezert hullik ki a haj, ezert a gyomor traktus ingerei, a hanyinger, hasmenes.
Minden egyes rak mas es mas nincs ket ugyanolyan ahogy nincs ket ugynaolyan ember sem. Statisztikak vannak es szabvanyok. ezert fordulhat elo, hogy a majatetes betegnek adnak az orvosok fel evet es o el 2 evig.
Pont a statisztikakban es szabvanyokban gondokodo fasult doktorokkal van tele a hocipom, de nagyon. Ha nem tud remenyt nyujtani akkor menjen el haziorvosnak vagy menjen nyugdijba es az anyjanak ajanlgassa a temetesi keszuleteket!
Tudom azt en magamtol is de tole nem ezt varom es ha megegyszer meghallom valamelyiktol akkor raboritom az asztalt.
A II.keruletben az Onkologiai Kozponttal szemben van a kozponti irodajuk. Kekgolyo utca 14.
Mi mar elozoleg megvettuk gyogyszertarban. A patikaban 12 ezer korul volt egy doboz, az irodajukban pedig 9 korul. Mar izesitett valtozatban aruljak. Ha jol tudom narancs aroma. tehat mar nem olyan szornyu, mint regebben. Aput a torkolyre emlekztette az ize, szaga. Ez egy erjesztett loty, fermentalt buzacsira, szoval valoban olyan volt a szaga, mint a friss torkonek. Nincs jo ize de lehuzza egyszerre es egy kis kocka csokit bekap ra es iszik egy keves vizet. Bele lehet tenni joghurtba, az ivos valtozatba. Meg lehet inni szivoszallal is aminek az az ertelme, hogy a szivoszalat hatreb helyezve a nyelv izlelobimboival nem erintkezik annyira a folyadek. Mint irtam apunal nem volt szukseg trukkozesre mert latszik az arcan, hogy nem egy finom kakakot iszik, de semmilyen problemat nem okoz neki.
Ó, én most jól vagyok, köszönöm, a szövettan csak valami nem krónikus, specifikus colitist igazolt, május 4-én CT-s vékonybél enterográfia, remélhetőleg ez lesz az utolsó lépés :-)
Igen, itt a tavasz, muszáj jól lenni, jön a nyuszi is, kicsifiam szerelmes, mi kell még? :-))
Hát a cipő gyönyörü, már rágondolni is gyönyörüség. majd hétfőn ha Isten segit. Ugyis vérvételre megyek. Hát dögöcskéim zsugorodnak, de nem eléggé. Na de ne legyek telhetetelen. Valszeg még 3 kemó, közben vagy utána CT, és akkor kiderül az igazság. Hiszek benne, hogy eltünik egy melegebb éghajlatra. Sugár nem kell, mütétről meg egyáltalán szó sincs. Nem volt elég 2005-ben? A fél pocimat széttrancsirozták. Na és neked mi van a várt eredménnyel. Kérlek ird azt, hogy nekem volt igazam, mert annyira szeretném, ha semmi bajod nem lenne. Ezt tiszta szivemből irtam! És tudod, most nem szabad betegnek lenni, mert jön a tavasz, a nyár és nekünk talpon KELL lennünk.
Sajna ilyen is van!Csak feltételezés a hasnyálmirigy.Kivették a nyaki nyirokcsomót és a szövettan is azt feltételezi,s az operálo doki szerint a PET a 6-10 mm közötti tumort 70 %-ban,a 6 mm alattit alig vagy nem is látja.
nem kell semmit leszűrni,jól felkeverem mielőtt a 2,5 dl-t kiöntöm.A férjem vagy 2 kanál mézet és 1 1/2 citromot tesz bele és hősiessen issza-iszogatja kortyonként.
Biztos kaptatok leírást a teához!Este megkeverem,a Liedl-ben veszek ásványvizet és azzal,aztán aki a konyhafelé jár mindig keverget rajta,és reggel teszem főni,picit bugyborékol 1/2 órán keresztül.Utána felöntöm az elpárolgott vizet amikor kihült és háromszorra evés előtt 1 órával issza a férjem.
Timsza, az Anyukamék megvarjak, amig leülepszik, és naponta csinaljak frissen... Valahogy az az érzésem, hogy ez jot tesz nekik, "varazsolnak" a teaval, nagyon pontosan betartjak az összes létezö (és nemlétezö...) szabalyt, hatha....
Anyukam hasan almanyi daganat jelent meg egy hete... nem tudja mi az, de orvoshoz nem ment vele:(((( merthogy ugyis latja hamarosan a sebész. Ilyenkor legszivesebben kiabalnék:((((((((((((((((
Végülis lesz kemo- és sugarterapia is, 11étöl... egyelöre még vérvétel holnap (gondolom a markereket keresik..?) de semmit:( nem kérdeztek sem a kemoval, sem a sugarral kapcsolatban, merthogy nem lehet forszirozni az orvost...Sirni tudnék:(((
Köszönöm a visszajelzést. A tea használatával kapcsolatban azt szeretném kérdezni, hogy el lehet-e készíteni egyszerre 2-3 napra való adagot, mert úgy sokkal egyszerűbb lenne... Eláll? Nem romlik a minősége?
A másik kérdésem, hogy leszűritek-e a teát, vagy megvárjátok míg leülepszik és leöntitek, vagy fel kell kavarni és mindent bele...?
Hamzsu, nagyon örülök, h zsugorodik!!! Mit jósolt a doki, előreláthatólag hány kemo kell még? Lesz besugárzás is? Műtét már nem kell, ugye?
A cipőválasztáshoz sok sikert, kéthavonta engem is megszáll az ihlet, bár én inkább a kisfiamnak szeretek cipőt venni, olyan vagányak vannak az ő méretében :-))
Poss, gratula a négyeshez! Én sajna megyek pótzh-t írni egy hónap múlva, így jártam :-)))
Ez fura, hogy még a PET se találta a primert, ilyen is létezik? Azt olvastam a PETről, hogy a legkisebb eltérést is látja. Remélem, a kemó és a COD segít.
Nagyon köszöm, hogy szurkoltatok, meg lett az eredménye! Azt tudtam, hogy görbül, de ma meg van a végső osztályzat 4-es lett. (Vállalkozások pénzügyei, jó tantárgy, mi?). Megmondom őszintén, nagyon fáradt vagyok, nem szeretnék más csak aludni, aludni,aludni. A múlt hét amúgy is húzós volt, mivel a tanulás mellett - na meg a meló mellett - mindent magamra vállaltam, hogy beszerzem Apunak. Persze örömmel teszem, csak minden olyan messze van.
Bocsi, hogy csak összességében írok, de most nincs erőm külö-külön írni, mindjárt leragad a szemem. Nagyon örülök, hogy sokkal pozitívabb véleményeket olvasok, és talán beindulnak a "dolgok". Örülök a jobb vizsgálati eredményeknek....csak így tovább mindenkinek, erősebbek vagyunk. Mindenkinek kitartást, nagyon sok erőt és bizakodást kívánok. Nem adhatjuk fel!
Az új reformokról csak annyit, hogy katazstrófa. Apu elmondta, hogy mi van a kórházban , hogy milyen hülye - bocsi - plusz feladatokkal terhelik az orvosokat. Rohangálnak ide-oda szerencsétlenek, mintha nem lenne elég dolguk, pláne úgy ha 2 ügyeletes orvos van. Remélem megváltozik a helyzet, mivel úgy gondolom, az orvos feladata a gyógyítás, és nem az adminisztráció, és a vizitdíjjal való rohangálás! Már csak a betegek miatt is.
Én anyukám issza a COD teát (is). Hogy használ-e, azt nem tudom, nem tudom, milyen lenne az állapota, ha nem inná. Egy éve állapítottak meg csont-áttéteket nála. Három hónapig itta a teát, Avemart és szedte a Culevitet, amikor volt egy kontrol vizsgálat és az eléggé elkeserítő eredménnyel zárult. Az tény, hogy eltelt egy év és aránylag jól van, amiben tavaly csak reménykedtem, de azért be kell látnom, hogy egyre soványabb, egyre több mindene fáj :(
Az étvágya szerencsére jó. Leadja a rendelést, hogy mit enne én meg este megfőzöm, vagy apu, ha el tud jönni a munkahelyéről akkor ő megcsinálja.
Lelki támogatás. Hát ez már kicsit nehezebb.
Nem beszél a félelmeiről, az érzelmeiről nekem. Talán apuval igen, talán neki kisírja magát. Én sem beszélek vele erről, én a párom nyakán sírom ki magam. Mindenki tartja magát a másik előtt, így tudunk szerintem erősek lenni.
Ketten mi lennénk a bömbölő asszonykórus...
Most hívott anyu, csak jövő héten kezdik a kemo-t, mert a hét végére nem vállalják. Gyógyszer neveket még mindig nem tudunk. Apu már próbálja elkapni a dokit, hogy beszéljen vele de csak akkor tudja, ha ügyeletes. Nem tudom mennyibe fog kerülni a gyógyszer. Ha tudom megosztom veletek a nevét és az árát is.
Anyu elkezdte inni a COD teát (nem tudom ismeri-e valaki és van-e róla tapasztalata), úgy tűnik ebben bízik. Remélem nem csak lelkileg de egyébként is segíteni fog neki.
Ha nincs áttét, az jó hír, szegény anyumat kemóval már nem is nagyon kínozták, mondjuk őt megpróbálták megműteni, de már áttétes volt.
Sokszor nem műtenek egy nagyobb daganatot még akkor se, ha nincs áttét, hanem megpróbálják kemóval kisebbíteni, hasnyálmirigynél ilyen műtét előtti kemóról még nem hallottam, amit a neten olvastam arról írnak, hogy ha idejében felfedezik, műteni szokták, lehet, hogy ez valami új. (Melles-leg-nő talán többet tud erről, úgy látom ő itt a szaki :) ) Remélem, kisebbíti a daganatot a kezelés. Addig érdemes mindent megpróbálni szerintem, amíg van remény a hosszabb, élhető minőségű életre vagy a javulásra.
Kiegészítésként keressetek valami olyan természetes alapú szert is (itt biztos sokan tudnak ebben tanáccsal segíteni), ami daganatellenes hatású vagy a kemó mellékhatásait csökkenti, vagy javítja a közérzetet és erőnlétet.
Sajnos ebben ment el édesanyám is... neki sem mondták meg az orvosok - és nekünk, gyerekeknek se mondta meg senki az utolsó napokig, milyen nagy is a baj valójában. 19 voltam, amikor elment közülünk. Bár azt ő is tudta, hogy rosszindulatú daganata van, de végig reménykedett a gyógyulásban. Nem tudom, a betegnek mi a jobb, ha tudja, vagy ha nem, azt hiszem jó, ha a család megpróbálja felkészíteni - és természetesen amíg van remény bármire is, azt a reményt táplálni és éltetni, mert a gyógyulást illetve a hosszabb túlélést szolgálhatja, és minél több élményt, örömöt csempészni még a betegség nehéz napjaiba is. Nagyon fontos a hatékony fájdalomcsillapítás is. Én azóta is bánom, hogy nem tudtam, milyen kevés ideig számíthatok még rá, hogy velünk lesz anyukám, és nem próbálhattam neki segíteni felkészülni a nagy utazásra, és rendesen elbúcsúzni. Csak az utolsó napjaiban kezdhettem hozzá... jó lett volna, ha erre több időm van, ha több időm van magamnak is megemészteni, hogy mi várható, hiszen mire megtudtam még napokba telt, hogy felfogjam és elhiggyem, értékes napokba...
Minden ember más, talán édesanyámat összetörte volna, ha rögtön a szemébe mondják a prognózist, de úgy gondolom, fokozatosan fel lehetett volna készíteni. Nemrég vesztettem el egy jóbarátomat, akinek az orvosok ( nem Magyarosrszágon, Nyugaton) kerekperec a szemébe mondták, hogy nem több, mint egy éve van. Neki tudom, hogy bár nehéz volt hallani, mégis ez volt a jobb, mert ő fel akart készülni, és minél jobban kihasználni a maradék idejét, hogy jót tegyen és szeresse a családtagjait, barátait.
Sajna a bőrőmre nem tudtak még semmit ajánlani.Ez a medrollal jár,le kéne szokni róla!Hát az nem olyan egyszerű!Próbáltunk már más cytostaticumot is de nem vált be.A reumás doktorbácsim aggódik,mert van rossz tapasztalata,hogy mit okozhat a bőrrel.
Nincs mit tennünk.Viselni kell és csak bizakodni.Édesanyádnak sem tudnak semmi biztatót mondani.
Hallottam egy nagyon jó specialistáról- bár te biztos tudsz hasonló-.A Kovács Ágota főorvosasszony az Erzsébet kórházban.
Anyánál még nincs áttét, ezért nem értettem, miért nem lehet műteni. De reménykedem ebben a terápiában, hátha nem terjed és nem nő tovább a daganat, akkor már örülnék , ha olyen szinten lehetne tartani az állapotát. Annyira nem értek ehhez és nem is tudom elképzelni, hogy valamit nem lehet megyógyítani. Ezért olyan hullámzó a kedvem, van amikor teljesen magam alatt vagyok és csak sírok folyamatosan, van amikor jó kedvem van és nem tudom elképzelni, hogy valami baj lehet.
Igen van kivel megbeszélnem. Nagyon jó hzasságban élek és a férjemmel mindent meg tudok beszélni. Sajnos Ő a testvérét vesztette el tűdőrákban így személyesen is megtapasztalta milyen betegség ez. Az édesapjának is most fejezték be a kezelését és nála minden rendben. Neki hólyagrákja volt.
Most kaptam egy e-mailt a PET Központból, hogy akciót hirdettek, miszerint ha valaki ajánlást hoz a kezelő onkológusától akkor 50 % engedménnyel csinálják meg a vizsgálatot. Tudom, hogy ez igy is nagyon sok pénz, de ha nem kapunk oda beutalót ingyen, akkor ez még mindig több mint a semmi! Csak akartam, hogy értesüljetek ti is erről az akcióról.
A hasnyálmirigy-rák általában az esetek 80%-ban már olyan stádiumban kerül "felismerésre", amikor sebészileg nem gyógyítható ( áttét...)
Az egyik legalattomosabb rák, hiszen tüneteket is akkor produkál, amikor már nagy a baj. S az elhelyezkedése is olyan, hogy legpontosabb képet is CT vagy MRI ad róla, sima UH ( ha jól emlékezem, olyan 50%-os biztonsággal).
Hétfőn megyek köztes vérvételre, és akkor a számban a MOM park és igérem megveszem. Köszi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Kell a lelkemnek! Lehet, hogy a lábamnak nem, de osztozzanak el rajta.
Nagyon köszönöm az aggódalmatokat és az érdeklődéseteket, nagyon jólesett, amikor igy 1 hét távlatából visszaolvastam mindent.
Hát sorjában. CT: Kisebbek a nyomorultak, de nem fejlődtek vissza rendesen! És ez lett volna az utolsó kemó. Na de változott minden. Az úgy kezdődött, hogy bementem az OOI-ba és rögtön 3 tasak vérrel kezdtek, merthogy a vérszegénységem csúcsokat döntött. Utána kemó, ami után a fene megeszi megint allergiás lettem. Mindenesetre kaptam még aranesp injekciót is, hogy termeljem a vért. Tehát kemó nem áll le, hanem áprilisban folyt. köv. mert azt szeretnék, ha minden kis szemétke tünedezne. Csak ez a szőrnyű TAXOL, úgy levesz a lábamról, mintha nem is én lennék. A kedélyem Hála Istennek el ne kiabáljam jó, csak vonszolgatom magam. Pedig milyen gyönyörű idő van, sétálni kéne, dehát nem megy. A lakásban járkálok, dehát az nem az igazi. A teraszra nem merek nagyon kimenni, mert azt mondták, hogy napra ne menjek, de nálam a terasz tök napos. Hát igy áll a szénám, de higgyétek el optimista vagyok, mert nekem LE KELL GYŐZNÖM ezt a dögöt. Remélem, hogy a kemó hatása a hét végére mérséklődik és akkor irány egy kicsi séta, piac, és kényezetni szeretném magam, és láttam egy isteni cipőt, hát azzal azonnali szerelem alakult ki.
Remélem, hogy a leirt sok szürnyüség dacára pozitivak vagytok, mert csak igy lehetünk nyertesek. Ja és tanultam valamit: Gólyaorrfű tea. Állitólag jó, és nem is drága, mert összesen 213.- Ft.
Kérlek nagyon vigyázzatok magatokra, állandóan gondolok rátok, és ha már igy állok, hogy a gép mellett ülök, akkor mindennap irok Nektek, és adok a pozitiv energiáimból, amit persze én is kérek.
Bocsánat, hogy ilyen hosszú voltam, de 1 hét eltelt eléggé eseménydúsan, de azt akarom, hogy ti is erősek legyetek.
Lehet, hogy rosszul fogalmaztam. Azt tudja, hogy rosszindulató rákja van, de azt nem tudja, hogy ez gyógyíthatatlan. Ezt nem szeretném, ha tudná, mert akkor feladná. Így gondolom már megérted?
Ha ez már tudvalévő dolog,minél hamarabb el kellene távolítani.Utána is mehet PET-re.Az még legalább egy hónap.Ha máshol is van esetleg áttét akkor sem egyszerre operálnak különböző helyeken lévő daganatokat.Az idő fontos szempont!
Semmit sem tud a betegségről?Akkor miért kap majd kemotherápiát?Mit mondtál neki?És az orvos nem világosította fel?Vagy megkérted rá,hogy ne mondjon semmit?
Én nem osztom a véleményed,bár jogod van így dönteni,azt gondolván evvel megkíméled a kellemetlenségektől.Inkább magad óvod a kínos beszélgetésektől,mikor nem igazán tudnád most mit mondj.Én úgy gondolom ez az Ő teste,az Ő élete,és joga van tudni,hogy mi történik vele.Az embernek vannak dolgai amiket még elrendezne,vagy félredobná a haragot X-el,és kimondva,vagy kimondatlanul,igenis sejtik,hogy nagy gond van.Evvel csak elszigetelődik,mert nincs kivel megosztania a problémáit.Egyszer felhoztam példának Ivan Iljics halála c filmet,ha láttad,az tipikusan ábrázolja egy beteg min megy keresztül.Ő tudta,hogy beteg,és mindenki hazudott neki,és szinjátékot játszott.Csak a szolgáló értette meg.Miért gondolod,hogy rosszabb lenne?A szembesülés nehéz,de a kezdeti bénultságot felváltja az élniakarás!Majd gondolkozz rajta,és az orvosa is segíteségedre lesz biztosan.Ha empátiát gyakorolsz,és megpróbálod levezetni,hogy Te mit várnál el a környezetedtől,és az igazságot szeretnéd tudni,vagy a kegyes hazugságot,akkor merre billen a mérleg?A hazugság hazugságokat szül.
Ahol vetted,ott kellene ízesítettet is árulniuk.Az sem mennyei ízhatású,a kicsivel próbálkozz első körben szerintem.
Tudom,hogy aggódsz érte,és mindent elkövetnél,hogy neki jobb legyen,és minél tovább éljen,de a beszélgetés fontos állomás.
Beszéltünk. Fél a mellékhatásoktól, de meg van róla győződve, hogy meg fog gyógyulni. Szerencsére Ő semmit nem tud a betgségről, nincs internet és semmi lehetősége, hogy utána nézzen én pedig nem mondanám el neki semmi pénzért. Úgy gondolom jobb így. Csak nekem nehéz ez, de mindig arra gondolok, ha tudná csak rosszabb lenne. Hol lehet venni az Avemár ízesített változatát? Én azt hallottam, hogy nincs ilyen. Pedig jó lenne, mert Anya szerint ihatatlan és úgy kell rábeszélni minden nap.
még egyenlőre várjuk az időpontot, hogy mikor lesz a műtét..talán jövő csütörtökön.de ez csak holnap-holnapután derül ki.reméljük mielőbb,mert nővérem kezdi elveszíteni a türelmét.fél hogy nehogy túl későn kerüljön sor a műtétre. szóval ennyi van.. idegtépő, de jó lenne minél hamarabb túl lenni a műtéten, és elkezdeni a kezeléseket,nehogy máshol is kialakuljon vmi. nővérem kb 1 hónapon belül kap időpontot PET vizsgálatra, hogy az egész testét feltérképezzék, van-e máshol daganat vagy sem... csak a legjobbakat remélem.
nem is gondolhatok másra!!
priviben fogok írni vmit,ha minden igaz akkor még ma.
Az Avemar igen jó találmány,de nem minden beteg tudja fogyasztani,ezért először a kisebb tasakos kiszerelést érdemes vásárolni.Ízesített változata is van.
A túlélés tekintetében nem lehet messzemenő következtetésekbe bocsájtkozni,mert 3,5 éves túlélésre is volt már példa.Ez is,mint minden más,egyéni érintettség függvénye.
Mert nem operálható.A daganat elleni küzdelem első lépése a műtét,és a daganat kimetszése lehetőség szerint.
A hasnyálmirígy hormontermelő szerv.A hasüreg felső részében,a hátsó hasfalon,a hashártya mögött harántul helyezkedik el.A külső váladéka a hasnyál,ami számos fermentumot tartalmaz,amelyek a szénhidrát,fehérje,és zsíremésztésben szerepelnek.
Egyebekben nem tudhatjuk meddig élünk,és ez bizonyos szempontból jó is.Egy ilyen betegség szembesít minket az élettől való elválás lehetőségével.
Beszéltetek arról,hogy Ő mit gondol erről a betgségről,kemotherápiáról?
Köszönöm a választ! Még egy kérdésem lenne. Az Avemár segíthet? Most rendelek búzafűlevet is. Leginkább a mellékhatásokat szeretném elkerülni. És még egy fontos kérdés. Tényleg ilyen rövid a túlélés, mint a mit a neten olvasok? Néhány hónap, esetleg 1-2 év? Miért?
Vigyazzatok magatokra, valami iszonyat egy virus van a levegoben... kemot idezo hangulatot okozva... hogy birtam ki en ezt anno??? most kipurcanok es ehen halok...
Még nem tudunk biztosat. Függ a szív ultrahang eredményétől is. Nagyon remélem, hogy ma megtudjuk. Anyunak azt mondták, hogy vszínű olyat kap, ami 3 adagos egy alkalommal, aztán nyolc nap múlva két komponensű mix. Neveket nem mondtak. Gondolom azért, mert még nem biztos. Elvielg írnak mellé vmi gyógyszert, ami segít abban, hogy enyhébbek legyenek a mellékhatások. Ezt nekünk kell kiváltani, mert vmi kísérleti dolog.
Tegnap egyébként hangulatilag borzalmas napunk volt :-(. Éjjel vki egy másik kórteremben sajnos elment, uh a mai nap is rosszul kezdődött...
Hallottam,és a könyvéről is.Vannak kolléganőim akik szedik a vitaminokat.
Ő Colitis Ulcerosa miatt kapja/fekélyes vastagbélgyulladás/a vastagbél daganat táptalaja:(Évenként jár colonoscópiára,de eddig"csak"polipot távolítottak el.A Medrol minden következménye látható rajta is,de nem tudtuk elhagyni,és kiváltani se semmivel.
Már kétszer is feküdtem a Bőrklinikán kivizsgálásán,ott áállapították meg a diagnózist.Az okát,biztos tudod,nem tudni,ez is majdnem olyan alattomos betegség mint a rák.A sötétben tapogatóznak.Járok rendszeresen immunológushoz,de nem látom sok értelmét!Marad a steroid,de bőröm lassan nem lesz úgy elvékonyodik tőle.
Elnézést mindenkitől,hogy idehoztam az én problémámat,csak hátha valaki erre is tud jótanáccsal szolgálni.
Hallottatok már a Dr.Lenkei-féle vitaminokról?Ehy kórházban lévő ismerősünk kezelőorvosa ajánlotta a nagyon legyengült emberkének,s felesége szerint csodák történnek és ennek tudják be!
Gemzar monotherápia.A Gemzart is szokták kombinációban adni különböző platinaszármazékokkal,5FU-val.
Ez nem régóta,pár éve jelenlévő szer.A betegek 25%-ánál nem okoz panaszokat,a többi esetben a kemotherápia ismert szövődményei,mint hányinger,hányás,szájnyálkahártya elváltozás,fehérvérsejt szám csökkenés,stb jelentkezhetnek.
Evvel a kezeléssel lassíthatnak a folyamat előrehaladásán.
A mozgás ilyen napokon sehogy sem megy , megpróbáljuk a gyógytornászt, ill. ezt apukámmal meg kell beszélni, mert én nem dönthetek helyettük, köszönöm a tanácsot. Kriszti
Tavasz ide, tavasz oda, az anyukám ma nagyon rossz állapotban volt. Nem evett szinte semmit és még beszélni is alig volt ereje. Nagyon el vagyok keseredve.
Anyukám ma volt az onkológián. 16-án indul a Gemzaz mono kezelés. Tud valaki erről valamit? Milye mellékhatásai vannak és mivel lehet ezeket enyhíteni?
Melles-leg-nő, köszönöm a tanácsot. Jól kisírtam magam, aztán apuval elintéztük, hogy hétvégére hazaengedjék anyut. Nagyon jó hétvégénk volt. Sütött a nap, anyut elvittük virágoshoz, aztán ültettünk a kertben. Persze anyu csak üldögélt, mert nincs levegője, de lelkesen irányított minket, hogy mit hova, szinte olyan volt, mint régen.
De aztán jött a hétfő reggel... :-(
Kérdésedre válaszolva nem ödéma volt, hanem vmi viz a kivett tüdő helyén, amit 'lecsaportak' neki... Ja azt elfelejtettem mondani, hogy volt már szívburok vizesedése is, de azon is átverekedtük magunkat.
Kemo előtt még befejezik a szteroid kúrát, meg mennie kell a szíve miatt ultrahangra, aztán a bizottság eldönti milyen terápiát kap. nem tudom ilyen fizikai állapot mellett, hogy fogja bírni, de remélem jól. Egy biztos én mellette leszek! Kiveszek szabit és ott ülök az ágya mellett. Ha kell fogom a fejét...
Hogy miért kell meggyőzni? Azért mert elfáradt, belefáradt az egészbe. Orvostól orvosig, kórházról korházra, ilyen vizsgálat, olyan vizsgálat, ultrahang, pet, ct, cintigráfia, bronhoscopia, mittomén mi még. Már nem tudnak neki egy rendes vénát szúrni, annyira nincs hova, a gyomra meg teljesen kiészült a rengeteg gyógszertől... Megértem őt, de tudom, hogy nem szabad feladnia.
Maczkó Köszönöm az együttérzést, tényleg nagyon jól esik.
Rengeteg erőt ad, hogy látom mindenki küzd és megtesz mindent, amit tud a szeretteiért.
Nem szabad,hogy gondot okozzon,ha elhallgatsz valamit az ő érdekében.
Ez nem egyenlő a hazugsággal,sőt amenniben szükséges még hazudni is kell=kegyes hazugság!
Időnként az orvos szavaiból is,meg itt a fórumon is hallok-olvasok olyat,amit csak én értek meg és nem beszélek róla neki,csak annyit amennyit az együttműkédéséhez tudnia kell.Miért is terheljük őket többel a szükségesnél?Épp elég nekik a tudattal együttélni.Persze mi megbeszélünk mindent ami őt foglalkoztatja.
Férjem teljesen jól van!Semmi tünete nincs és nem is volt!Csak azok a fránya leletek/PET,szövettan,biopszia/ ne lennének!S próbáljuk ill.nem is próbáljuk,hanem éljük a régi életünket,a betegséggel mikor dokihoz kell menni,akkor foglalkozunk.
A kemót is oly jól viseli!Lefolyik és mintha mi sem történt volna!Gemzárt és 5FLU-t kaptam.Utóbbiról itt olvastam a napokban.Hát EZT nem mondtam el neki!Szerencs ő nem szokott itt kutakodni.Csak,ha valami neki is megszívlelendő tanácsot olvasok,arról beszélek neki.
A többi az én ill. a mi terhünk.
Persze nem tudom - mint nálatok is-ha mindennapos a jelenléte a bajnak ,hogy lehet élni.Remélem nem is fogom!
Sok kitartást nektek,csak a mosolyotok ne hagyjátok el,mert neki van a ti nyugalmatokra és jó kedvetekre,hitetekre szüksége!
igen, emlékszem hogy miért kellett nektek a PET.. és igen, bevallom én félek a PET eredményétől..talán nem kellene.talán felesleges félnem..nem tudom. most ez 3cm-es áttét a gerincnél, 3 héttel ezelőtt egy 4cm-es áttét az agyban..májusban egy kis krumpli nagyságú a tüdőben..és ezek már mind-mind áttétek... szóval megrémit az egész..nem csak engem..:-( holnap sógorom elmegy személyesen beszélni a dokival, nővérem erről nem tud.. hogy beszéljen doki a dokival.. másnak nem okoz gondot, hogy elhallgat vmit a szerettei elől..olyan mintha hazudnék neki..lehet hogy csak túlzok..de ezt érzem néha.
megkérdezem neked a dokit,aztán ha van vmi akkor megírom. és igen, rendben kell lenned!!!!!!!!!!!!!!férjednek nagy szüksége van rád!!! férjed most hogy van?
Szerintem ne várjatok,nyugodtan fel lehet hívni a recepciót,azt is meg tudják mondani mennyi most a várakozási idő.Akkor a neten 37 nap volt írva,mi 3 hétre kaptuk-meg akkor más is.Nekünk 1 hét alatt ott voltak a papírok.A férjemnél primer tumort kerestek,azt nem találták csak valószínüsítették,hogy hasnyálmirigy,de a rákos nyirokcsomóáttáteket-sajna nagyon sokat-azt kimutatta.Másnap lehet menni a leletekért személyesen,ha nem akarjátok,hogy elküldjék.Akkor meggondolandó,hogy akarjátok-e,hogy a növéred kezébe kerüljön,vagy a dokitól tudjon róla.Le volt ragasztva,de mi felbontottuk,miután jogunk van tudni mi van benne.
Köszönöm a velem kapcsolatos irományodat.Járok én immunológushoz,csak úgy érzem egyhelyben topogunk.S nekem RENDBEN KELL LENNEM,mert még nagy szükség lehet egészséges aktivitásomra!
Köszönöm,ha tudsz valami biztosat.
Aztán csak bízunk és reménykedünk,mi vagyunk az erősebbek.nem az a dög.
Hamzsu merre jársz?Mult héten volt vizsgélatod és nem jelentkezel!
köszi a tanácsot. igen, mondták nővéremnek hogy megsűrgetik, hogy előbb kapjanak neki időpontot..remélem ez így is lesz!! csak pl nem értem, hogy eddig miért hitegettek az időponttal, ha nem is töltötték ki azt a papírt..érthetetlen!! én csak abban reménykedem, hogy a PET nem fog máshol kimutatni áttéteket!! olyan gyorsan derült fény mostanában az áttétekre, hogy nem volt elég idő összeszednünk magunkat..
más.. én fórumot nem tudok,de ha gondolod akkor a sógoromat megkérdedzem hátha ismer specialistát. bár ő kutatóorvos, de hátha tud esetleg vkit..
Szép napot mindenkinek!Nálunk kicsit mosolyog már a napocska!
Epersheke!
Mi m
3 hétre kaptunk időpontot a PET-re.Próbáld felhívni őket és kérni,hogy sürgős lenne,mert műtét előtt áll a beteg.A férjemet is felhívták és kérték cseréljen egy nagyon beteg hölggyel.Egyhéttel későbbre kapta aztán az időpontot.
Elmondanám tanulságul:az MR-en hívták fel a figyelmét,hogy mi van a nadrágjában-a szükségesen kívül- és sajna benne volt a bankkártyája is.Tankol,fizetne-kértya hatástalan.Tönkretette a mágnestér.
Ő jól van,túl a negyedik kemón.Issza a propoliszos kakkukfűteát.Melles-leg -nő okos tanácsára sikerült rávennem.Szerdán megyünk a "vámpírokhoz",bár lehet 1 hét után még nem hatása,de majd.....
Kedves Melleslegnő vagy bárki!Igaz nem ide tartozik,de nem találok itt a fórumon autoimmun vasculitissel foglalkozó honlapot.Abban szenvedek s nekem is lenne jótanácsokra szükségem,mivel az orvosokat tök tehetetlennek érzem,csak a szteroidot szedetik,a bőröm meg teljesen elvékonyodott tőle,s szeretnék valamerre lépni.Akár egy jó specialistát is szívesen vennék.
Bocs,hogy felhoztam az én bajom,de nem tudok tovább lépni.
tegnap volt az ot eves erettsegi talalkozom... olyan jo erzesekkel toltott el...
most visszaolvastam: poss koszi:) szurkolok neked! mibol vizsgazol?
a kulondijat nem en kaptam meg, es nem is az akit az a bizonyos tanar partolt, hanem egy harmadik, mindegy, majd jovore!
megvigasztaltam magam par konyvvel Onkologiai apolas, A rehabilitacio gyakorlata (ket fejezet onkologiai temaju!) meg egy gyogyszertan konyvvel, mert marha erdekes dolgok vannak benne!
csinalom folyamatosan az elmeleti reszt, ha keszen leszek majd megosztom veletek!
kérlek, ne vedd tolakodásnak,de ha tudsz (és persze van kedved írni) akkor kérlek jelentkezz!írd meg hogy hogy vagy!temetéssel kapcs. el tudtál mindent intézni? ha jól emlékszem akkor a héten lesz... sok erőt kívánok neked!!! üdv.
Én is többször írtam, hogy mit olvastam a laetril-ről és be is linkeltem anno. Most csak fejből írom, hogy az amerikai rákkutató intézet vizsgálta, és semmiféle pozitív hatása nem mutatkozott. Az 1910-20-as években Oroszországban alkalmazták, hasonló sikerrel. Mérdezést, azt lehet tőle kapni, de gyógyító hatás nem várható.
Ha valaki angolul tud, nézze meg a google-n.
Jól tettétek, hogy nem dőltök be.
Nagyon megértem, ha valaki a fűszálba is kapaszkodik, mi is azt tettük a férjem esetében, de nem tudom, hogy újra megtenném-e.
nővéremnél hétfőn derült ki az újabb áttét, és kedden bement az orvoshoz és az "asztalra csapott", hogy márpedig addig semmilyen műtét, semmilyen kemo, amíg neki a PET-et meg nem csinálják!! előtte kitöltötték a papírt,és már el is küldték!!úgyhogy elvileg nemsokára PET-re is időpontot fogunk kapni.. viszont megértették vele, hogy a műtét az most a legfontosabb,mert akár le is bénulhat..:-(( most várunk az időpontra.. üdv.
Nekünk is felajánlották a B 17-et. Mi sem éltünk vele, bár apukámat annyira tanácstalanná tette ez az ajánlat. Úgy gondolom ő is úgy érezte,ha ez használ akkor a pénzen nem múlhat. Van nekünk is egy rákbeteg ismerősünk , Ő már 6 éve küzd viszonylag sikerrel ezzel a betegséggel. Még nem is tudtuk, hogy anyu beteg, akkor kérdeztem tőle, hogy szed-e valamilyen táplálékkiegészítőt. Azt mondta, hogy nem bár próbálkozott több mindennel, de úgy látta, hogy a dolgok nagy része kamu és úgy döntött, hogy csak az orvostudománynak hisz. Ő ma is jól van, dolgozi, éli mindennapjait.
Már kértünk időpontot az onkológiára Miskolcra. Hétfőn 9.00 órára megy apukámmal. Most még elég gyenge a műtét mmiatt, de van étvágya és ez jó. A cukorszintje magas volt és inzulint ad magának. Igazából ezért ment be januárban a kórházba, hogy ezt beállítsák. Ott sárgult be és derült ki mi baja is van. Sajnos 5 napja már a WC-re sem tud menni és hashajtót szed, de semmi eredmény. Most ezért is izgulok, hogy mit lehet ezügyben tenni. Nagyon fáj a háta és nem tudjuk, hogy a fekvéstől vagy a betegség miatt. Avemárt szed és most nézegetem a netet, hogy mit találok még. Búzafűlé, Flavin7? Fogalmam sincs. Sajnos azt én is látom, hogy meggyógyulni nem fog, de jó lenne szinten tartani az állapotát és akkor talán éveket nyerhetünk. Azt sem tudom milyen lefolyású ez a betegség és mi vár rá. Nem szeretném, ha szenvedne.
Felkereshetnéd az orvosotokat vele.Ha csökkennek a vvt-k fulladás,gyengeség,nehézlégzés kíséri.Transzfúzióval lehet segíteni,és fájdalocsillapítót is érdemes beállíttatni,ha fájdalmai vannak.
Kívánok mindenkinek jobbulást, és jó kedvet, enélkül nincs gyógyulás. Virágzik a tulipánfa, az aranyeső és a tavaszi virágok is. HOlnapra talán már a napocska is kisüt és mindenkinek segit egy kicsit jobbkedvre derülni.
Miért nem küldték el az onkológiára?Kérjetek időpontot,és vidd el szakrendelésre.
Ez pancreas fej daganat.Nem operálható,gyorsan progrediáló,de ettől függetlenül meg lehet próbálni a kemotherápiát.A vércukorszintje nem borult fel?
Milyen állapotban van?Lábai nem dagadnak?
Azt írtad csak jót szeretnél hallani...én nem tudok jót mondani.Meggyógyulni nem fog,csak a folyamat meghosszabbítható.
Az alernatív szereket lehet alkalmazni.
Persze,hogy nem akarod elveszíteni,de mindennek rendelt ideje van az ég alatt.A tehetetlenség érzése bénítólag hat az emberre.Legyél minél többet vele,és beszéljetek minél többet,és vidd el egy onkológushoz.
Nekem Édesanyámnál állapítottak meg a hasnyálmirigy csúcson rosszindulatú daganatot 2 hónapja. Megműtötték, de csak azért, mert az epevezetéket elzárta és besárgult. Kivették az epéjét stb, de a lényeg, hogy a daganatból csak mintát vettek a szövettani vizsgálathoz, de nem vették ki. A daganat maga 14*22 mm-es és a CT- csak ezt az egyet jelölték meg. Az orvosok semmit nem mondanak, még az onkológiára sem küldték, de mi azért elvisszük. Pedig szerintem meggyógyulhat, ha nincs áttét, miért kell lemodani róla? Tud valaki valami bíztatót vagy ajánlani valamit, amit szedhet? Elkezdtük az Avemárt és ajánlották a búzafűlevet, de nem tudom mi lenne a jó? Még nagyon fiatal és nem akarom még elveszíteni!
Légyszives menjél el orvoshoz!Ha"csak"fájdalomcsillapító van rá,akkor sem kell szenvedned feleslegesen.Te tudod,hogy mi van a kezeddel,hogy mitől van ez?
Fogadd együttérzésem Erika miatt:
"Volt emberek. Ha nincsenek is, vannak még. Csodák. Nem téve semmit, nem akarva semmit, hatnak tovább. Futók közt titokzatos megállók. A mély, sötét vizekbe néma, lassú hálók. Képek, már megdermedtek és örökre szépek. Nem-élők, mindent felejtő, mindent porba ejtő henyélők, kiknek kezéből a haraszt alatt lassan kihullt a dús tapasztalat."
Nagyon vártam már, ezt az írásod. Reméltem, hogy összeszedted Magad, persze nem árt, ha néha kiadod Magadból a feszkót. Hidd el, csak ezzel tudsz segíteni a nővérkédnek is. Nagyon örülök, hogy jobb a kedve, remélem egyre jobb lesz. A pet-el kapcsolatban beszélgettetek?
Hát egy óriási gratula Neked. Még hogy nincs tudásod? Az a lényeg, hogy Te tudod, mit tudsz! Apu mindig azt mondja minden vizsga előtt: "Te is tudsz olyat kérdezni tőlük, amire ők nem tudnak felelni", és ettől mindig jobb kedvem lesz. Nagyon nagy dolog, amit most megcsináltál (szerintem). Örülök neki. Most ebből fogok egy kis erőt meríteni a vasárnapi vizsgámhoz!
Látod? Örülö, hogy az eredmény jó! A következő tényleg elég messze van, de hiszem, hogy az is jó eredménnyel zárul. Csak az a lényeg, hogy egyél és élvezzetek minden napot a kisfiaddal. Boldog születésnapot kívánok Neki. Jó idődök volt? Fürdés meg minden? Remélem azért pihentél is!
Tényleg nem bókolni akartam, de ami igaz, az igaz. A gondolataid és a tapasztalataid, hogy úgy mondjam csontig hatolnak. Amit nem merünk kimondani, vagy nem tudunk megfogalmazni,azok mind benne vannak az írásaidban, és így elolvasva sokkal könnyebb feldolgozni azt, amivel küzdünk(akár így, akár úgy). Ezért tényleg csak köszönhetek.
A puskát már megírtam, de az a baj, hogy besz.ri vagyok. Azért jó érzés, ha ott van, még ha nem is merem használni. Magolok, és remélem jól sikerül, hogy ezzel is örömet szerzhessek Apunak. Azért szurkolj kicsit.......... és mindenki (rám fér vasárnap 9-től). Jaaaaaajjjjjj, már most remegek.
Nagyon örülök, hogy Anyukád jobban van. Ezek szerint a fizikai állapota sokkal jobb lett. Persze a 3 emelettel gondolom még nem próbálkozik, de az mindenképp jó, hogy nem akar feküdni, és ezek szerint a kedve is jobb. Remélem ez napról napra jobb lesz!
Kitartást és egyre jobb és szebb napokat kívánok: Poss
Először kis sejtes tüdőrákra gyanakodtak (vagy csak én értettem félre), de a lényeg, hogy kiderült nem kis sejtes tüdőrák. Azt hiszem ez szerencse a szerencsétlenségben. Ha szabad ilyet mondanom. Most sokkal jobban van, az eredményekre azt mondta a doki, hogy csoda, de ne bízzuk el magunkat. Nincs már megnagyobbodott nyirokcsomó és a hörgőkről is eltüntek a foltok. Most még várni kell és megbeszélik a további vizsgálatot (ct, vagy pet?).
Örömmel olvastam, hogy kezdenek fellazulni a "téma" körüli feszültségek. Ahogy írtam is, nem szabad a betegség kényes kérdésit kerülni. Mindent meg kell beszélni, mert csak úgy tudtok egymásnak segíteni, és támaszt adni!
sajnálattal olvasom, hogy nem vagy jól.. :-(( kitarás!!tudom, hogy ezt könnyen mondom, hiszen még hétfőn-kedden mélyponton volt az egész családunk,de örömmel közlöm mindenkivel, hogy felemelkedtem a padlóról és nővéremet is emelem magammal!!tegnap és ma jó volt nagyon a kedve,bejött dolgozni (együtt dolgozunk)...sajnos édesanyánkra nem vagyok hatással..:-(( szóval Milwaukeeholgy tessék nekilátni majd a csíráztatásnak is!! :-)) mert pár nap alatt gyönyörködhetsz a saját termésedben, jó érzés látni hogy egy parányi magból 5 nap alatt pár centis kis "élet" hajt ki...:-))és milyen finom!!
sajnos én Era45-t nem ismerhettem,de nyugodjék békében!!
mi is hallottunk az AMIGDALINról, és utánna is néztünk..
"Összességében elmondható, hogy az amigdalin rákellenes hatása nem bizonyítható, ugyanakkor könnyen válik mérgezővé. Amigdalintartalmú készítmény Magyarországon hivatalosan nincs forgalomban, engedélyt jelenleg nem adnak rá. Sajnos az ún. multi level markentig (MLM) rendszerben forgalmazó cégek termékskálája nem ellenőrizhető, itt felbukkanhat ilyen tabletta. Szedése semmiképp sem ajánlott."
ezt találtuk (és sajnos nemcsak ezen az egy helyen)
http://www.tgy-magazin.hu/index.phtml?id=189
talán segítség azoknak, akiket MLM-esek "be akarnak etetni"..elnézést a megfogalmazásért..nem találtam jobbat rá..
Laetrile, B17 vagy amigdalin...
"...Mivel az előállítás nehézségekbe ütközött, egyszerűen az amigdalint hozták forgalomba rákellenes szerként, de hol Laetrile-nek, hol pedig B17. vitaminnak nevezték. (Ez külön megtévesztés, ilyen vitamin nem létezik.) Az amigdalin rákellenes hatásának mechanizmusa igen egyszerű: az egészséges sejtekben az amigdalin cianidját egy a rodanáz nevű enzim ártalmatlan tiocianáttá alakítja, a rákos sejtekben lévő béta-glükoronidáz enzim hatására cianid szabadul fel: a rákos sejtek szinte öngyilkosságot követnek el. Sajnos nincs így. Ez a biokémiai megfontolás teljesen légből kapott. Az ellenőrző kísérletek sem a gyógyító, sem pedig a megelőző hatást nem igazolták. A Laetrile-t az USA-ban nem engedélyezték. A kétségbeesett és még mindig reménykedő betegek kénytelenek Ernesto Contreras mexikói klinikájára menni, ahol 1500-2500 dollárt kérnek egy semmit sem érő kezelésért. Noha minden megbízható adat a Laetrile hatástalanságát bizonyítja, sokan vélekednek úgy az effelől kétséget nem táplálók közül is, hogy az adott helyzetben szerencsésebb lenne a forgalmazás engedélyezése. A félrevezetett és reményvesztett betegek ugyanis így a feketepiacon sokkal borsosabb árért jutnak hozzá a készítményhez. Meg kell azonban fontolnunk, hogy a Laetrile nem veszélytelen, hiszen cianidot tartalmaz, amely a szervezetben felszabadulva mérgezést, esetleg halált is okozhat.."
szóval ez is egy vélemény...ez a mi véleményünk.
bár tudom hogy a kemó és a sugár is méreg..sajnos :-(
de a szerintem a leglényegesebb.. hogy ezek a terápiák alkalmazása szakember jelenlétében biztonságos..állítólag. bár nem egy tanulmányt olvastam erről is pro és kontra.. nem kukacoskodásból írtam,nem 2 cikk alapján írtam a véleményemet. ezt te is mondtad, és én is így gondolom, hogy elég furcsa ha csak megrendelni lehet "piramis-jellegű dealerektől". szóval ez az én (azaz nővéremmel együtt) a véleményünk erről a szerről.
Köszi, sajnos kenőcs nincs, jég van... :( És egyre rosszabbnak érzem. Hétfőn még lesz egy hasi CT-m, "baromira" várom ezek után... Én még soha nem jártam így, pedig már 3 éve szúrkálnak. Majd holnap veszek kenőcsöt, remélem még idejéban lesz... Köszönöm még 1x is! jóccakát
Nekem tavaly ment szét nagyon rondán a vénám, amikor 24 órán belül 10-szer szúrták meg (keményítő- és cukorterhelés; szárnyastű vagy branül fel sem merült), illetve most is nagyon bevérzett egy sima vérvételtől. Körömvirág krém nagyon szépen rendbehozza, enyhe gyulladáscsökkentő hatása van, illetve árnika krém is jó a fájdalomra.
Ma voltam kontroll CT-n. A kontrasztanyagot rosszul adták, és szétment a vénám. Felpúposodott az egész karom, és most nagyon zsibbad, fáj... Járt már valaki így közületek? Szorítókötést raktak rá, és mondták, hogy borogassam... :( Míg kemóra jártam, soha nem jártam így, és most nagyon meg vagyok ijedve. Tudok a borogatáson túl tenni valamit? Segítsetek kérlek...! Rémisztően néz ki a karom. Aztán másodszorra a másik kezembe már szépen lement, igaz visszavették kicsit a nyomást...
Tegnap hazaengedték anyukámat, a körülményekhez képest jól van MOST.
Eszik, iszik, a járókerettel tud közlekedni. Voltam nála tegnap is,ma is. Érdeklődve figyelte a megszokott pletykaműsorait a TV-ben. Apukám szerint nem alszik napközben és megpróbál minél több időt nem ágyban tölteni, hanem a fotelben. Étkezéshez kimegy a konyhába.
Most igy vagyunk, nagyon köszönöm az érdeklődést.
Te hogy vagy, le tudod foglalni magad? El tudod terelni a gondolataidat?
Hallottatok -e a B17 vitaminról (injeckiós forma), más néven Laterile, vagy Amygdalin. 300.000 FT -ért lehet megrendelni piramis-jellegű dealerektől (gyanus..), Mexicoban gyártják, nagyon borsos ára van, de állitolag jó eredményeket mutat. Mo-on nincs törzskönyvezve, csak hálózatban hozzák be. Ezért szkeptikus vagyok, nem merjük megrendelni, félünk, hogy ennyi pénzért csak kihasználják az elkeseredett embereket. De nagyon szeretnénk anyunk segíteni.
Mit hallottatok, volt akinek bevált, szedte már valaki? Érdemes vagy kamu az egész? Olyat is olvastam, hogy mérgező is lehet. Köszi, mert tanácstalanok vagyunk, pro és kontra mindent hallani.
Röviden: Anyukám idén január óta beteg, 51 éves, nagyon agressziv gyorsan terjedő tüdőrák, csontáttéttel és esélyes, hogy a májára is képződött áttért. Egy tüdőgyulladás után már nagyon legyengül állapotban kezdték a kezelésését el januárban, sajnos csak 1 és egy 1/3 adag kemoterápiát viselt el a szervezete. A kemoterápia mellett kapott a tüdőrák esetében még tesztelés alatt álló Avastin-ből, amiből ugyancsak 2 adagot kapott csak. Az Avastin-nak (Roche) állítólag vastagbélrák esetében nagyon jók az eredményei, a daganat vérellátását vágja el.
Most ott tartunk, hogy az orvos két hónap elteltével nem meri folytatni a kezelését, nem tud segíteni, annyira legyengült, hetente romlik, már oxigénre is szüksége van, nagyon alacsony a véroxigén szintje, és a vörösvérsejszáma is tragikusan alacsony. Sajnos már fájdalmai is vannak, amiota hazajött... Nagyon el vagyunk keseredve, fél évet sem jósoltak neki.
Most értünk haza, és hál isten nagyi nem keseredett el.Még nevettek is egyet a dokival:)) Április 13-án megyünk nagyival, akkor kell befeküdnie..Most jöttünk haza, és már megy is le a boltba:))
Koszonom erdeklodesedet, sajnos az allapotom nem javult, inkabb rosszabb lett, sajnos:((( Nem voltam orvosnal, mert tudom erre mar nincs gyogyszer csak fajdalom csillapitok.Azert meg hiszek a gyogyulasban, mert ugye tudjuk a remeny hal meg utoljara.
Rossz hirek ius vannak egy regi "sorstartsam" itt Era45 neven ismertuk 22.-en meghalt:((((November ota nagyon sokat szenvedet es az agyam tudja, hogy jobb neki mar igy...de nagyon nehez beletorodni...mar O sem lesz, ez a betegseg senkit nem kimel:(((( Nem mondom azt hogy "dog" mert ez bennem van es ugy gondolom , hogy az ellenseget meg igy is tisztelnem kell, talan akkor sikerul legyoznom.
Mindennap nem tudlak benneteket olvasni, de amikor jovok akkor igyekszem vissza olvasgatni.
Mindenkinek sok erot es Kitartast!!!
A hozzatartozoknak Jo egeszseget kivanok!
Legyen szep napotok!!
Ja, csiraztatashoz meg nem kezdtem hozza, de meg bepotolom:))
Gondolom a kisfiad is örült ennek,és emlékezetes élmény marad számára.A gyermekkor meghatározó a későbbiekre.Ilyen élményekkel gazdagodva mindannyian feltöltekezve folytathatjátok a napi rutint.Ez kell,és szükséges,ha van az embernek rá lehetősége.
Én nagyon örülök az eredményeidnek!Írtak erre valamilyen gyógyszert,vagy kell valami diétát tartanod?Nem autóimmun betegség okozta colitis ulcerosa,vagy chron betegség?
Jó sokára adtak időpontot,de utána végre teljesen megnyugtathatod magad.
Ez az új rendszer nem a betegek érdekeit szolgálja az én szemszögemből nézve.
Még hosszabb lett a várakozási idő,fizetni kell 20 napért,ha az osztályon fekszik a beteg,és doboz díjat is...
Ne csináld már!!!Látod.. kérdeztek,de díjaztak is!:))Kaptál pozitív visszajelzést,hogy nem hiába fáradtál!
Egyebekben pedig az Élet küzdelem.Ahogy már az oviban vannak hangadók,és később az iskolában vezéregyéniségek,úgy felnőtt korban is mindig vannak,és lesznek olyanok,akiknek nem tetszünk.Ki kell vívni magunknak a helyet,és az elismerést.Túl jól szerepeltél!:))
De legalább megmutattad,hogy képes vagy erre is!Ne rágódj az irígyeken,és a rosszindulatúakon.Nem éri meg.
Előre nézz,és legyél büszke magadra!Megnyílik előtted az OOI is..
Azt hiszem nem kell Neked mondani mennyire fontos a daganatos betegeknél is a mozgásterápia,légzőtorna,lymph oedema kezelése,stb.
Ez a megtapasztalás az intézetben arra is rá fog világítani,hogy képes vagy-e majd köztük dolgozni.
Amit beklinkeltél,az meg szinte teljesen így a betegtájékoztatóban benne van,bár nem mindenütt adnak ilyet azt írták páran.
Az a nyers hal..,nem tudom ki kívánja meg a kezelések alatt,meg egyáltalán:))
/ vagy az ruszli lenne?,vagy egy kis lazac?/
Szóval megcsináltad,és csak így tovább!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Köszönöm, próbálok enni sokat. Most volt a kisfiam 5 éves, Hévízen ünnepeltük, nagyon jó volt egy kis kikapcsolódás! Tegnap megkaptam a kolonoszkópia utáni szövettani eredményt, csak gyulladás, semmi egyéb, szerencsére. Május 4-én lesz hasi ct-m, valami vékonybél enterográfia vagymi, vékonybélszondán keresztül feltöltenek kontrasztanyaggal. Már várom, az lesz az utolsó vizsgáalt reményeim szerint!
TDK reggelen le akartak tiltani az eloadasrol, mert masodeves vagyok es mit akarok?
az eloadasom utan engem kerdeztek a legtovabb a legtobben es a elgtobbszor (utolag egyik tanarom elmondta, hogy nagyon szurkolt nekem, mert mar elore tudta hogy par tanar szet fog cincalni... hat nem sikerult nekik)
aztan ma megkaptam a kegyelemdofest: ha a mar emlitett tanarno nincs, enyem a kulondij! egy masodevese! az enyem! miert tiltakozott kezzel-labbal ellene? mert csak egy KIS masodevs hallgatocska vagyok, akinek nulla a tudasa, rengeteg vizsgaja nem sikerult, a szigorlatai sincsenek meg, es egyebkent is oruljon ha sikerul elvegeznie az iskolat... (csak tudnam miert olyan kornyezetben mondta, hogy ket embertol hallottam vissza?) ebbol az igaz hogy ez a tanar meghuzott egy targybol, minden masom meg van, ket szigom sikerult, 4,38 volt most az atlagom, sokkal nagyobb es melyebb a tudasom ebben a temaban mint az ove, ja es a harmadik szigom azert nincs meg, mert az a kovetkezo felevben lesz!!!
hogy lehet valaki ilyen??? annyira bant a rosszindulat... egyebkent erre az eloadasra a szakfelelosunk kert fel, nagyon meg volt velem elegedve (eloadas, tartalom) es ezzel az egesz vacakkal belecseppentem a tanarok kozt kialakult ha te ezt a diakot szereted, akkor en utalom es forditva...
hat erre ugy se lesz orvossag, de talaltam valami erdekeset, daganatos taplalkozas
ˇ kellő kalória-bevitel a fogyás megelőzése érdekében, valamint elegendő fehérjefogyasztás a csökkent fehérje-előállítás (szintézis) ellensúlyozására, valamint a bőr, a haj, az izomzat és a belső szervek megújítása (regenerálása) érdekében. Kemoterápia alatt a fehérje-megvonásos diéták egyértelműen kerülendőek. ˇ Sok beteg azt tapasztalta, hogy kedvezőbb többször, változatos összetételű, de kis mennyiséget elfogyasztani, mint naponta háromszor, egyszerre nagyobb mennyiséget. Ugyanakkor arra is vigyázni kell, hogy a tünetek csökkenése után (ritkábban lelki okok miatt) javuló étvágy következményeként ne alakuljon ki túlzott mértékű testsúlynövekedés. ˇ Csökkent fehérvérsejtszám esetén a beteg ne egyen nyers halat, húst, vagy tojást. Ugyanígy kerülendő nyers, nehezen tisztítható gyümölcs, zöldség fogyasztása. Az ilyenkor gyakori nyálkahártya sérülések miatt puha, pépes ételek javasoltak. ˇ Javasolt tiszta, édesítetlen gyümölcslevek és teák fogyasztása az ásványvíz mellett. A kellő napi folyadékbevitel (2.5 3 liter) biztosítása is gondosságot igényel a betegtől és családtagjaitól. Kerülni kell az alkohol-, koffein tartalmú és szénsavas italokat.
Bármennyire nehéz is,kénytelen vagy szembesülni evvel a helyzettel,mert nem tudod megváltoztatni.El kell fogadnod a történteket,ha minden porcikád lázad is ellene,és fáj mindened ettől a szomorú helyzettől.
A megoldáson kell gondolkoznod,és azon,hogy neki mi a legjobb.
Mivel nem operálható,bíznod kell a kemotherápiában.A lehetőségben,hogy megállítható a folyamat.
A kemotherápia hallattán sokan megijednek,mert csak a rosszra gondolnak.
Egy infúziós oldatban beadott gyógyszerről van szó,aminek előfordulhatnak mellékhatásai.Biztosan be kell feküdnie először,hogy megnézzék hogyan reagál a szervezete,és ha bármi panasza lesz,azonnal rendezni tudják.
A kezelőorvosa mérlegelni fogja a szívproblémáját is,és ennek megfelelő terápiát fog kapni.A kemotherápia mindig egyénre szabott.Minden ember,és minden betegség más.Az adag kiszámítása pedig testfelszín méréssel történik a súly,és magasság figyelembevételével.
Miért kell amúgy meggyőznöd?Ő nem akarja a kezeléseket?
Add ki magadból ezt a feszültséget,és tehetetlenség érzést.Menj ki az országút melletti mezőre,és kiabálj,hagyd,hogy rázzon a sírás,vagy jöjjön ami jönni akar,és utána ülj le vele megbeszélni a célt.
Ez csak az én szubijektív véleményem.Egy kivülálló"jobban"/"máslépp" látja.Aki benne van,csak sodródik az eseményekkel,és gyakran a lehetőségeiről sem tud.
Persze nem biztos,hogy igazam van,de azért vagyunk itt,hogy véleményt cseréljünk.
Az édesanyáddal maximálisan jót tettél,hogy nem tetted ki annak a hercehurcának.
Az emléke pedig örökre benned él,ez természetes.Nekem leginkább az ünnepek nehezek,olyankor előtolulnak az emlékek,és nosztalgiázok érzelgős hangulatban.
A férjed pedig egy erős férfi,lefogja győzni az akadályokat,főként hogy még plusszban Te is támogatod!
Új vagyok ezen a oldalon és nagyon örülök, hogy rátaláltam. Soha nem szóltam hozzá még semmilyen topikhoz, de most szükségem van olyan emberek véleményére, tapasztalataira, akik hasonló cipőben járnak, mint én.
Anyu (55 éves), 3 éve tüdőrákot állapítottak meg nála. Eltávolították a jobb lebenyét, aztán lábadozás alatt kapott egy infarktust és ezért egy kis hálót az egyik erébe. Kisebb problémák (tüdő vizesedés) akadtak az elmúlt 2 évben, de lassan kezdtük elhinni, hogy minden rendben lesz.
Aztán derült égből a villámcsapás. Anyu nagyon legyengült, fulladt. Vizsgálatról, vizsgálatra jártunk, semmi. Végül a PET nyirokáttétet igazolt, ráadásul olyan helyen, hogy nem műthető (aorta és 2. csigolya). Azonnal kórház, felerősítés (szteroid) és jövő héten/vagy utána kezdődik a chemo.
Nem tudok a chemo-ról semmit. Az orvos nyugtat, hogy nem fogja úgy megviselni, mert ilyen kísérleti gyógyszerek meg olyanok. De én rettenetesen félek, és bizalmatlan vagyok. Szeretnék erős lenni és segíteni anyunak, hogy akarjon, hogy bízzon, de ha én nem teszem, hogy győzzem meg őt???
Olyan jó,hogy itt vagy!Annyi okos tanácsot adsz,úgy érzem a rokonainkkal nem lehetne így megbeszélni a problémákat!
Édesanyám 10 évvel ezelőtt halt meg 80 évesen.Sok egyéb baja mellett az utolsó évben a mellkasán,a torok alatt kifejlődött egy közel öklömnyi daganat.Az orvosok biopsziát akartak venni,én nem járultam hozzá.Úgy gondoltam-sajnos egyedül kellett döntenem,mert pár évvel előtte a bátyám,majd az apukám temettük el-,hogy abban a korban és az állapotában úgysem engedném megműteni.Bízom benne,hogy jól döntöttem.A két haláleset miatt mélységes depresszióban volt,2 évig ápoltam és azt sem tudtam elképzelni,hogy egy műtétre kórházba menjen.Együtt tudtam lenni vele itthon,mikor örökre eltávozott.Még most is szoktam "beszélgetni" vele,s nagyon érdekes,nem egyszer érzem úgy,hogy megyek hozzá,persze a lakására látogatóba.Aztán ocsudok,hogy már nincs hova mennem!
A férjem megkapta a negyedik kemót,minden tünet nélkül viseli!
A legegyszerűbb,ha megkérdezed a nagyidat,hogy szeretné-e ha bemennél vele,vagy kint várd meg inkább?
Ezt elsőre nehéz felfogni,hogy megint baj van.Akkor nem reálisan gondolkodik az ember,vagy mégnagyobb élniakarás vesz erőt rajta,és mindent vállal.
Ne görcsölj,és ne szorongj!Az nem fog megoldani semmit./persze mondani könnyű nekem/
Nyitnotok kellene a nagyival egymás felé.Ő nem beszél arról,ha problémája van,Te nem beszélsz a kényes kérdésekről vele,inkább az orvos tegye meg.
Hogy van-e értelme ennek a kemónak?
Meghosszabíthatja az életét,de ha a mellékhatások fogják gyötörni,nem tud minőségi életet élni.Ha Ő vállalja,meg kell próbálni.A szervezet reagálását egy után is lehet érzékelni.
Nem az élet hossza a mérvadó,hanem a tartalma.Beszéljetek a kényes kérdésekről is.
Hétfőn felajánlották neki, hogy hazamehet, de akkor még szeretett volna, de szerdán viszont már ő kérte ,hogy had mehessen haza.
Apukám ma reggel beszélt vele telefonon, szerinte ma megint egy kicsit jobban van. Majd meglátjuk, nem tudom, mikor ér haza,mert mentő viszi, a harmadik emeleten laknak a szüleim, és nem tud anyu felmenni az emeletre, ezért kell a mentő.
Csak az a baj, hogy nagyim nem szokott panaszkodni.Még nekünk sem mondja meg, ha nincs jól, mondjuk látjuk rajta, de nem szól.Attól is félek, hogy fogyni fog nagyi, amit nem kellene, mert 42 kg.Azt sem tudom, hogy a doki, hogy fogja vele közölni a rossz hírt, mert még nem tud semmit.Nem voltam képes vele közölni...Szerinted van értelme a kemónak?Bemenjek vele a dokihoz, mikor beszél vele? Vagy inkább 2-en beszéljék meg?
Nem baj Yaminka, akkor is te győztél! Sajnos a depi benne van a pakliban, de talán megtanulod kezelni a dolgokat. Biztos van erre is módszer, különben képzeld, hogy mellyi depis orvos meg nővér lenne a kórházakban. Hozzá kell mahd szoknod ha ezzel akjarsz foglalkjozniu. Nézz utána szakirodalomnak!
Miért érzem azt már megint,hogy támadásnak veszed a kérdést?
Arra nem gondoltál,hogy a Tiédet tartották a legérdekfeszítőbbnek,és azért kérdeztek még?
A haláleset mindenkinek nehéz.Nem lehet megszokni.Ha kapcsolatba kerülsz betegekkel,és megnyílnak Neked,óhatatlanul hozzád nőnek.Várnak,hiányolnak,és észrevesznek mindent az arcjátékodból.
Más ha látod,ahogy rosszabbra fordul valakinek az állapota,vagy hirtelen reggel üresen fogad az ágya.Mindenki átesik ezen a félelmen,de nem halhatunk meg minden beteggel."Lángolni,de el nem égni"
Igen vannak mellékhatásai.Ez a platina származékok csoportjába tartozik,azok a legerősebb szerek.Fehérvérsejt szám csökkenés,trombocyta szám csökkenés-ebből kifolyólag vérzékenység,a szájnyálkahártya kisebesedése,hányinger-hányás,hasmenés,étvágytalanság,hajhullás is jelentkezhetnek.
Ez nem túl jól hangzik így elolvasva,de nyilván mérlegelik a korát,az állapotát,és egyénre szabottan adnak neki kemót.
Ha bent fekszik a panaszokat pedig egyből rendezni tudják.
Az orvos biztosan elmondja neki a lehetőségeket.Hagyj időt,hogy leülepedjen benne,és dönteni tudjon.
Mi nagyival pénten megyünk és akkor mondja meg a doki a rossz híreket nagyinak, és nagyi majd eldönti, hogy szeretne-e kemót vagy nem.Szerintem engedi majd a kezelést, én pedig remélem, hogy nem fogunk vele ártani..
Nagyon félek, hogy hogy fogja nagyi fogadni a rossz hírt.Remélem nem fogja feladni, és nem fog nagyon elkeseredni.Bár én is elkeserednék..Remélem a hite nem fog megtörni, és nem fogja feladni..
Nagyon sokat kellett rohangálnom Apu miatt (persze nem rossz értelemben), és vasárnap vizsgázom vállalkozások pénzügyei tantárgyból (még kimondani is rossz), ezért megfogadtam, hogy ezt a hetet csak tanulással töltöm, hát nem mondanám, hogy jól haladok. Most annyi mindent olvastam, hogy írnom kell.
Maczkó!
Kitartás ! Tudom, én nem érezhetem át a fájdalmadat, de gondolok Rád, ahogy azt 29én is tenni fogom!
Epershake!
Nagyon elszomorít, amit olvasok, és hidd el átérzem a gondjaidat. Nekem is meg kellett ezzel küzdenem. Nagyon sok jó tanácsot kaptam itt (és elsősorban Melles-leg-nő írásai), amelyekkel könnyebb. Legyél erős a nővéreddel szemben, hisz neki is támaszra van szüksége. Hogy itt elérzékenyülsz, vagy máshol? És? Tegnap előtt az avemar boltban sírtam el magam, na és? Amit tudok Neked javasolni (ezt szintén Melles-leg-nő írta nekem), amikor a nővéred el akarja hagyni magát, akkor mondd meg neki, hogy nem teheti meg, mert nem engeded!!!! És ezt nem teheti Veled! Apuék is titkolták a dolgokat, aztán erőt vettem magamon és odaálltam és jól megmondtam neki a dolgokat. Azóta nincs titok, együtt csináljuk, mert együtt könnyebb, mert összetartozunk......... mert összetartoztok. Nagyon szorítok Nektek, mond meg, hogy itt vagyunk egy emberként mi is!
Ana!
Jól emlékszem, hogy holnap mész vizsgálatra? Mikor lesz eredménye? Szurkolok!
Mindenkinek kitartás, sok erőt és szebb napokat kívánok. Muszály vissza mennem magolni!
11 eloado kozul engem cincaltak szet a legjobban... 10 perces eloadsra 15 perc kerdez - felelek jutott, de nem tudtak kifogni rajtam:)
kaptam egy szep emleklapot:) torolhetem hozza de akkor is a szobam falat fogja ekesiteni:)
Kaptam kutatasi engedelyt az onkologiai klinikan, amint van frissen diagnosztizalt beteg, indul a munkam. Ha minden osszejon, hasznalhatom majd a tornatermuket is, amit alig varok! Attol felek, hogy tulsagosan lelkes vagyok, es az elso halalesetnel depresszios leszek, pedig benne van a pakliban...
Beszéltem az onkológussal és óvatosan elkezdik kemózni nagyit.Ha rosszul lesz, akkor csökkentik a dózist.Már ha ebbe nagyi belemegy,mert még nem tudja a rossz hírt.Pénteken megyünk kórházba, és akkor mondja el neki az orvos, és beszél vele..
Hát ennyi van.Tiszteletben fogom tartani nagyi döntését, ha nem akarja majd a kemót..Amúgy valamilyen c betűset(cisplasin v nem tom) fog kapni.6 alkalmas, 5 nap kórház és 3 hét szűnet..Valaki ismeri ezt a szert? Komoly mellékhatásai vannak?
Anyukám holnap hazajöhet a kórházból. Már tud járni járókeret segítségével ( elesett). Az utóbbi két napban nagyon jó étvágya volt és talán egy kicsit nyugodtabb,kiegyensúlyozottabb. Megpróbáltam vele egy kicsit arról beszélni, hogy próbálja meg a mindennapjaiban jól érezni magát a lehetőségekhez képest, és nem azon rágódjon, hogy mi lesz , hogy lesz. Lehet , hogy nem ez a jó hozzáállás, de talán ettől egy kicsit jobb kedve lett. és tervezget is előre és újra a családot "irányítja " a kórházból.
A tegnapi látogatás alatt elfogyaszott étele: 3+2 gombóc fagyi, egy emberes adag tojásos nokedli salival.
ennek úgy örültünk, mint amikor egy rosszul evő gyermek jó étvággyal eszik.
Mindenkinek jó egészséget, vagy legalábbis jobbat. sziasztok: Kriszti
igen, sajnos ilyen hír van :-( nővérem már nem a "lelkes", erővel teli, elszántan gyógyulni akaró beteg...természetesen most is gyógyulni akar, de más lett. ma is dokinál volt majdnem egész nap, amit türelmetlenül viselt. be is vallotta, hogy elege van az egész herce-hurcából..kezd belefáradni a sok megpróbáltatásba..így van most lelkileg.. fizikailag viszont még vannak fájdalmai, amit gyógyszerrel próbál csillapítani, nem mindig sikeresen..:-( mára össze kellett szednem magam, nehogy már én sajnáltassam magam..hiszen nem az én testemben vannak daganatok...viszont a fájdalmam mégis olyan nagy:-( most rövidtávra koncentrálunk, egyenlőre a műtétre, hogy minden rendben legyen, aztán jöhet a következő cél.. lépésről-lépésre haladunk az alagút vége felé..csak már látnánk a fényt! bízunk, és küzdünk,mert nem tehetünk mást!mint itt mindenki, olyan elszántan küzdünk mi is!! köszönöm nővérem nevében is a bíztató szavakat!! üdv.
nekem nem erom volt, hanem megfelelo mennyisegu hulyesegem:D egy pszichologus szerint 20 evesen nem voltam kepes felfogni azt, hogy mi tortenik velem, ezert voltak es vannak pozitiv gondolataim... pedig ha tudta volna milyen hatorszagom van... en ugy eltem meg, hogy egyedul maradtam es mar a diagnozis napjan itt voltam, aztan itt rajottem, hogy abszolut nem vagyok egyedul ennek jovo honap 15-en lesz 4 eve... hogy mennyire rohan az ido... neha olyan mintha tegnap lett volna, neha meg olyan, mintha az elozo eletemben, annyira tavolinak tunok meg sajat magamnak is
hetfon kivettek a csavarokat meg a lemezt a lababol, holnap haza akar jonni es haza is engedik, pedig szerintem jobb helye lenne bent, en suliban vagyok, o az agyrol nem tud leszallni, okok hogy ugyesebb meg jobb vagyok neki mint a noverke, de otthon nincsen agytal... (mielott bevittem a korhazba megint kizart a folyosora, kicsit ideges lehetett)
ha a csillagot is lehozom az termeszetes, ha valamit nem akarok vagy nem tudok megcsinalni (pl adobevallas, konyveles... kozom nincs a szamokhoz ez volt a vasarnapi hoppare oka),akkor ilyen olyan amolyan vagyok... az vagyok...
lassan rajovok, hogy nekem sokkal jobb mint neki... nekem ez az erzes segitett rengeteget a gyogyulasban is, masnak sokkal rosszabb es turi es csinalja, akkor nekem nincs letjogosultsagom nem tulelni...
4 beugron meghuzott, utolso vizsgan bikinibe kellett bemenni mind a harmunknak...
az egyik srac beszedhibas (o kisgatyaban volt), a masik csajnak meg nem sikerultek a vizsgaidoszakai...
egyebkent onnan indult,hogy az o orajarol nem lehet hianyozni, kontroll meg pont ugyan arra a napra esett, elkerezkedtem, megindokoltam: dontse el melyik a fontosabb
hianyoztam
(persze ezek utan meg ketszer fontosabb dolgom volt... nem vagyok en kisangyal... kovetkezo felevben ket targyat tanitott, az egyik negyes lett, a masik otos, tanultam is ra mint a guzu), de azota sem csipjuk egymast igazandibol
kepzeljunk el egy fiatal lanyt, aki az utobbi idoben fogyott, ejszaka nem tud aludni, hohullamai vannak, nagyon szerelmes, es teljesen egeszsegesnek erzi magat...
Ne izgulj!Ez nagyon jó lesz,és vigyél bele egy kis lelki megközelítést is.Ha betegekkel foglalkozunk folyamtos kapcsolatban állunk velük,és a kommunikáció elengedhetelen.
Riskó szavait idézve: Az onkológiai osztály valódi nehézségét az állandó halálközelség, a tehetetlenség - élmények sorozata, a leggyakrabban feldolgozatlanul, egyedi fájó emlékként rögzülő tárgyvesztések, az elkerülhetetlen bizonytalanság és a bűntudat jelentikó. Ahhoz, hogy ebben a speciális helyzetben hiteles gyógyító tevékenység történhessen, meghatározó az orvos, a nővér, a gyógytornász pszichés alkalmassága, terhelhetősége."
Ha nem is gyakran szólok hozzá, minden nap olvaslak bennteket, és mindenkiért, mindenki családtagjáért nagyon-nagyon szorítok, és sok erőt, kitartást kívánok mindenkinek!
Ez nagyon lehangoló hír.. hogyan fogadta a nővéred?
Milyen fizikai állapotban van?
Te pedig nyugodtan engedj teret a szomorúságodnak mikor Ő nem látja,de utána a pozitív oldalt is nézd,hogy lehet tenni valamit!Igen ez ismételt rizikó..,hogyan sikerül a műtét,hol az a daganat,és mi lesz azután.. ,és azután..
A jelenben gondolkozz,hogy itt és most ez a probléma vár megoldásra.
Sajnos ma reggel csak elszomorító dolgokat olvastam!Azért reménykedünk,mindannyiunknak szívből kívánoegy kis reménysugarat.
Ma megyünk a férjemmel a negyedik kemóra.Annak ellenére kiírta a főorvos,hogy a trombocytái tovább csökkentel,65elett,pedig 1 hét szünet volt.A "méreg"valamelyik komponensét elvették,hátha az okozza.ía doki szerint nem szabad több időt kihagyni,mert akkor hatástalan a kezelés.
Csak a legjobbakban bízunk és a hitünket nem veszítjük,mi fogunk győzni!
kb 40 perce ülök a gép előtt, hogy írjak nektek.. nehezen megy.. nővérem ma volt egy újabb MR-en..sajnos újabb rossz hír,a gerincén újabb 3 cm-es áttét,valószínűleg ez okozza/okozta eddig is a fájdalmát.a héten megmondják hogy mikor műtik.nem látják pontosan, hogy gerincvelőből,a csontból,vagy esetleg a tüdőből indul ki az áttét,ez majd csak a műtőasztalon lesz egyértelmű. azt mondták,hogy gyorsan kell cselekedni, nehogy bénulás vagy...más bekövetkezzen.. ne haragudjatok,nem tudom leírni,amiket mondtak.sok mindent mondtak.a nagy részét nővérem is tudja. mit írhatnék... tudom,hogy holnapra majd több erőm lesz, de most csak ülök és potyognak a könnyeim.. mi jöhet még ez után??évekkel ezelőtt már több melanómás anyajegyet eltávolítottak, májusban tüdejéből eltávolították az áttétet,majd fél év kemo, két hete agyi áttét, célzott sugár,most pedig ez..hamarosan újabb műtét, kemo,sugár.. tudom itt mindenki szorít mindenkinek.. én is azt teszem.szorítok egy 34 éves, nagyszerű, erős lányért és a családunkért, és mindenkiért, hogy erőnk legyen megküzdeni evvel "döggel". sok erőt mindenkinek.
Köszönöm a tanácsokat.Szerdán újra jelentkezem,mert addigva már tudni fogom, hogy mire jutottak az orvosok.Most beszélgettem egy sort hugival, hát nem mondom, hogy megnyugodtam,de egy fokkal talán jobb..inkább fél fokkal.Nagyim felé nem mutatom, és remélem h sokkal többet fog élni mint amit az orvos jósol, és remélem jó állapotban fog élni.)
Nagypapád nagyon erős lehetett, hogy 1 évig nem volt semmi panasza.Remélem nagyi is él még legalább 1 évet:) De a doki nem bizakodó:( Viszont a hitem megtört rendesen az biztos.Nem is szeretnék abban dönteni, hogy kapjon-e kezelést, vagy ne..Viszont félek, hogyha az orvos elmondja a rossz hírt, akkor össze fog tőrni nagyim, pedig nem hagyja el magát..
Mindenki más,és a betegsége is más.Ezért nem lehet ebben állást foglalni.
Okozhat májelégtelenséget is.A Legalon egy ún. májvédő.Az orvosotok látta a vizsgálati eredményt,és ő tudja mi a helyzet ott belöl.
Ha meg volt a konzultációja a főorvossal,üljetek le vele a részleteket megbeszélni.
Neki van a legnagyobb rálátása a nagyidra.S a neki legmegfelelőbb döntésben eggyezzetek ki.
Nagyapámnak is májáttétje volt.Mikor kiderült,3 hónapot adtak neki az orvosok.
Az elsődleges daganatot nem találták meg,utána nagyapám mondta,hogy hagyják Őt békén,és ne szúrkálják.Tiszteletben tartottuk,bár nehéz volt elfogadni akkor a döntését.Aloe gélt adtunk neki,és Legalont szedett,de ennek 12 éve.Akkor még nem lehett így hozzájutni.Nem kapott kemót sem.Egy évig panasza sem volt,utána jelent meg az ascites,és emiatt időnként bevittük a kórházba,hogy leengedjék,majd fogyni kezdett,ingerült,és türelmetlen lett.Otthon ápoltuk.Majd osophagus ruptúrája lett,és így halt meg.Tudom,hogy hallotta,hogy beszéltem hozzá,mert a szempilláit megemelte..
Az onkológus neccesnek tartja, és emiatt holnap után összeűl a főorvossal és konzultálnak...remélem nem tűnt úgy a dokinak, hogy erőltetem, csak érdeklődtem a lehetőségekről..Én sem szeretnék ártani nagyinak, és attól tartok, hogy a kezeléssel csak ártanánk neki..Olyat is hallottam, hogy a kemó megrövidítette a beteg életét, és én ezt abszolút nem szeretném.De szerintem nagyim sem bizti, hogy lelkesedne a dologért, mert már elege van az orvoshoz járásból..
Az a legalon jó? Használ valamit? A májáttét egyébként májelégteleséget okoz?Azt tudják valahogy kezelni? Remélem máshol nincs áttét neki, 2 hónapja minden oké volt, de most csak a máját nézték meg..nem értem ha már csináltak mr viszgálatot, akkor miért nem tudták megnézni a többi hasi szervet is..Amúgy köszönöm a segítséget.
Béres cseppet szed.Milyen májvldőre gondolsz?Az használna? Szerinted lenne értelme a kemónak? 76 éves lesz nagyi és 42 kg.Csak azért kérdezem, mert nem szeretném ha a kemó miatt is szemvedne..állítólag ha kap csak minimálisat, de annak meg nem tudom mi értelme lenne.Nagyon necces a kemó,mert szegény nagyi nagyon vékony..
Tudom,hogy nagyon nehéz!Meg sokszor elbizonytalanodsz,és azt sem tudod mit csinálj,meg a tehetelenség,a várakozás,mind mind idegörlő,de küzdeni úgy tudtok legjobban ha összefogtok,és erősítitek egymást.
Általánosságban tudom mondani,hogy a kemotherápiával megállítható,és szinten tartható ez a folyamat egy darabig.Ha nem is gyógyító célzattal,palliatív azaz tüneti terápiaként alkalmazni szokták.A hasban lévő daganatok növekedésük kapcsán más szerveket is nyomhatnak,ezáltal discomfort érzést válthanak ki,valamint gyakran jelenik meg ascites azaz hasűri folyadékgyülem,amit az onkológus letud bocsájtani.
Lábdagadás,sárgaság,fájdalom,ezek mind jelentkezhetnek,de tünetileg kezelhetők.
Sajnos fogyás is gyakran előfordul.Ez nem egyik napról a másikra jelentkezik,ha nem a daganat növekedésével,szóródásával arányosan.
Szed májvédőt,vitaminokat?Úgy emlékszem korábban írtad,hogy igen.
Ez egy terminális szakasz,ami a sokszor emlegett életminőség kérdését hozza előtérbe.Sok erőt kívánok a továbbiakhoz,és vedd körül a szereteteddel.
Nem tudsz valami tanácsot adni májáttétekkel kapcsolatban? Mármint hogy mire figyeljünk oda? Mire számíthatunk?Mármint pl nagyon lefog fogyni v nagy fájdalmakkal jár??
Igen beszélgettünk róla, rendkívül fél tőle, de várja is, hogy esetleg mikor lehetne elkezdeni. A mai uh. után is az volt neki az első , hogy felhívta az onkológust, úgy gondolom , hogy eggyüttműködő, jó beteg. Világéletében soha nem hanyagolta el az egészségét, nem volt soha egészségmániás, de ha valami nem stimmelt rögtön orvoshoz fordult. Bízik az orvosokban.
Lehet, hogy félreérthető volt , de nem csak fekszik, fel is tud ülni, kapott a korházi ágya mellé egy fotelt , oda is ki tud ülni, de a fürdőbe, már nemt ud elmenni. Ma tettünk fel egy flector tapaszt a combnyakhoz ahol megütötte, hátha ez segít egy kicsit a fájdalomban, tiszta kék-zöld, ahogy megütötte.
Ez nagyszerű házi orvos..,még papírt is írt róla..,nyugodtan fordulhatnál egy betgejogi képviselőhöz..Ez mennyivel visszaveti az állapotát most!Tudom,hogy attól nem fog meggyógyulni anyukád,de talán mással már körültekintőbb lesz.
Az energia italokból van többféle ízesítésű,és natúr is.Érdemes próbálkozni más fajtákkal is,mert értékes nyomelemeket tartalmaznak.
Nem tört el a lába anyudnak?Ha csak fekszik,vigyázzatok a nyomásnak kitett bőrfelületeken nehogy decubitus/felfekvés/ jelentkezzen.
A kemóhoz jó erőnlét kell.Beszélgettetek arról,hogy Ő mit szeretne?Vagy mit gondol ezekről a dolgokról?
Igen nálunk most az lenne a lényeg, hogy egy kicsit felépüljön. Energiaitalt két hete irtak fel neki, nem szívesen issza, mert állítólag nem valami jó.
A vérnyomását azzal szúrták el, hogy " véletlenül" ugyanzt a hatóanyagú vérnyomáscsökkentőt írta fel neki a háziorvos amit már szedett, de más néven és a régit pedig nem vette el, sőt még ki is írta pontosan, hogy melyikből mennyit szedjen. Amikor szóltunk neki, hogy valami nincs rendben, azt mondta, hogy hozzá kell szokjon. Amikor újra szóltunk , akkor azt kérdezte, hogy ki mondta, hogy mindet szedej. Még jó, hogy leírta, igy a szüleim megmutatták neki, hogy ő mondta.
10 napig amig ki nem derült a tévedés nem csak esett-kelt, hanem nem tudott enni az általános rossz közérzettől.
Nem engedtük mászkálni egyedül, még otthon sem. Egy lépésre van az ágya a foteltől és ez elég volt a balesethez. (Apukámat éppen elküldte pizzáért , mert azt evett volna- apu pedig addig hagyta magára. )
A súlya úgy alakult,hogy a műtét előtt 69 kg volt. 59 kg-volt amikor a műtét után hazajött, majd 57 lett, amikor trombózissal bekerült jan-ban a kórházba, most pedig 54 kg. 57-ről akkor fogyott 54-re, amikor a vérnyomás probléma volt.
Kemoterápiát még nem kapott,mert arról volt szó, hogy 90 nappal a műtét után lehet kezdeni. A 90 napban volt a trombózis és a vérnyomás elgyógyszerezése. És nemhogy felépült volna, hanem mindíg egy kicsit "rúgtak " rajta.
Ennyi lenne a történetünk. Mindenképpen jó lenne, ha egy kicsit megerősödne, nem tudom,hogy ez még megvalósul-e.
Nagyim nem a májára kapott kemót, mert akkor még nem volt gond a májával..
Elég jól viselte, eps kezelést kapott, kihullott a haja, elég gyakran volt hányingere és fogyott is kb 9 kg-ot..szegény most 42 kg, műtétt előtt(tavaly dec. 6-án) 49 kg volt. Már szépen kinőtt a haja:))Szájszárazsága is volt, és időnként hasmenése..
Én nem szoktam állást foglalni az alternatív gyógymódok között.Helyén valóak,és jók a terápiák kiegészítésekép.A Flavin7 nagyon jó,de csodát sajnos egyiktől sem várhatsz.Megygógyítani nem ez fogja.Arra viszont alkalmas,hogy roborálja,és fokozza az ellenálló képességét,és az erőnlétét,szóval adjon egy kis plusszt.
Mésrészről már többször leírtam,hogy a legjobban az használ,amiben hisz a beteg.
Mivel cseszték így el a vérnyomását?Mi történt?Miért engedtétek,hogy egyedül mászkáljon?
Biztosan tudod,hogy az ilyen műtétet követően megváltozik a tápanyagok felszívódása.Nagyon fontos,hogy sokszor,és kis adagokat egyen,és a súlyát tartsa.
Érdemes energia italokat is adni neki,ha megtudja inni.A házi orvos kiírhatja.
Kapott kemotherápiát?
Ezek az áttétek nem jó dolgok,de erre is lehet adni kemót.Olyan verziót is szoktak alkalmazni,hogy betesznek egy csövet a hasfalon keresztül ún.- transzhepatikus drenázst,és azon keresztül kapja a beteg célzottan a kezelést.
Fájdalmai vannak?Mit mondtak az orvosok a jelenlegi állapottal kapcsolatban?
A legjobb amit tenni tudsz,ha minél többet vele vagy,beszélgettek,és teret adsz annak,hogy elmondja az érzéseit.A Flavint pedig nyugodtan próbálhatod.
A daganat adenocarcinoma volt , kb. 6 hetes volt amikor műtöték és már áttétet képezett. Nem tudom, hogy milyen kemoterápiát fog kapni, ha egyáltalán eljutunk odáig, mert ha ilyen gyenge marad, akkor nem kaphat. (nem is birná ki. )
A nagyid hogy viselte a kemot, milyen mellékhatásai voltak, lefogyott-e.
Hát remélem jól döntött az orvosotok.Mondjuk az az igazság, hogyha szóródik a májon,akkor azt nem is tudják műteni, ha nem akkor úgy tudom, hogy a műtét a legjobb/leghatásosabb.Milyen kemoterápiát fog kapni anyukád?Mármint milyen szert?Milyen fajtájú volt a daganat? Nekünk adenocarcinoma volt..
A máján novemberben és még januárban is 3 db áttétet mutattak ki, amit nem műtöttek, azt mondta a prof. , hogy ő úgy látja, hogy ez kezelhető célcott kemoterápiával. De a mai uh. állítólag többet, vagy nagyobbodást mutatott, sajna nem láttam a leletet, de neki ennyit mondtak. Már felhívta az onkológusát, aki azt mondta, hogy utánanéz és keresni fogja. Mivel anyukám most sajna nem tud lépni és igy ágyhoz van kötve.
Az anyukám az érintett, 65 éves, november 20--án műtötték, akkor derült ki az áttét . A teljes gyomrát eltávolították a daganattal együtt. Sajnos nincs igazán jól . azt is mondhatnám , hogy rosszul van. Mire felépült volna a műtétből, már egészen jól volt, kint sétálgattunk vele, addigra a vérnyomását úgy elgyógyszerezték, hogy 10 napig esett- kelt és nagyon legyengült. egy hete pedig úgy megütötte magát, hogy most lépni sem tud. korházba került. Ma csináltak uh-ot és sajnos rosszabbodást mutatott. azért is kérdeztem, ha valakinek van tapasztalata a flavinnal kapcsolatban légyszi írja meg.
esetleg mel-les-leg-nő ha valamit tudsz ajánlani, szívesen olvasom.
Még csak most vált szinte biztossá a májáttét, mert 2 hónapja volt 1 mri vizsgálat, de akkor még nem tudták eldönteni a dolgot.Most már tuti,mert láttak új képleteket a máján. Annó kapott kemoterápiát, de azt még a gyomorműtét után,mert volt nyirokcsomóáttét.Most nem bizti hogy kaphat kemót, azt monta a doki, hogy talán egy pici c betűs(talán cisplatin v nem tudom) szert kapna,de ez sem bizti( 6 alkalom lenne, 3 hetenként és 5 nap kórház).
Nem szed táplálékkiegészítőt,mert nem akar és van étvágya.Egyedül béres cseppet szed, de azt már régóta.
Nagyim amúgy jól van, csak fáj a lába és a háta..csontritkulása és meszesedése van, valószínűleg ettől fáj..Sőt még hízott 2 kg-ot is és állandóan leszökik a boltba:)) Ma is voltam vele bevásárolni.
Viszont nagyon lehangolódtam:(( Nem mondtam nagyinak, a doktornő mondta, hogy majd ő beszél vele..én nem vagyok képes rá:(((
Viszont lenne 1 kérdésem.Szerintetek van értelme a kemónak?
Az Országos Onkológiai Intézet, a Magyar Orvos-tudományi Nukleáris Társaság és a Magyar Orvos-társaságok és Egyesületek Szövetsége Tudományos fórumot szervez
A PET-CT klinikai alkalmazásai és a legújabb trendek címmel
Id"opont: 2007. április 27. 9:30 óra
Helyszín: Országos Onkológiai Intézet, Eckhardt terem (Budapest, Ráth György u. 7-9.sz.)
Rég jelentkezdtem, de most tudok újat mondani.Sajnos nagyimnak valószínüleg májáttétjei vannak:(((((((((( Van 1 db 2 cm-es, 1 db 1.5 cm-es és még 3 db apró képlet a máján:((((((((( Kész, kivagyok idegileg:((((
Ja és a legelejeén elrontották nagyim T besorolását, mert azt mondták még tavaly h t2-es a daganat, közben T4-es gyomordaganata volt, tehát nem 2. hanem 3. stádiumban műtötték:( Most 4. stádium:((
Hát nekem aztán nagyon indokolt volt, mert az mutattata ki a az áttéteket a hashártyán. Az UH egy nagy semmit mutatott. De minden onkológus mereven elzárkozótt az ajánlás megirásától, úgyhogy kénytelen voltam kifizetni. Tudod onkologusa válogatja, pedig én az OOI-ba járok. De úgy látszik nem teszik a pofám nekik.
Viszont nekem az egészségem minden pénzt megér. Tudod minden tárgy és pótolható, de az egészség nem! És tudod milyen undorral vették kézbe a PET eredményt? Mintha szarból lett volna!
A sapkáról már rengeteg évvel ezelőtt hallottam kint, de aztán valahogy elcsöndesült a dolog. Szerintem is egy ilyen betegségnél a haj a legkisebb rossz, ha a chemo egyéb mellékhatásaira gondolok. Ti aki magatokon próbáltátáok ezt jobban tudjátok. Ráadásul utána mindenkinek csodás haja nő ki amelyik jobb és több mint az eredeti volt. Szóval én spec. a hajam miatt nem csinálnék semmi extrát, persze én csak kibic vagyok a pálya széléről.
Sok sikert, ORsi! Én nár 15 éve hallottam erről a "jégsapkáról", ami akkoriban még csak elméletben létezett. Gyakorlatilag mélyhűtőből kivett zöldborsóval, evval-avval mivel lehetett kiváltani (Mint mikor a fogadat jegeled... nekem legalábbis ezt szokta ajánlani a fogdoki) Nem hiszem hogy a jelen kórházi körülmények között valaki vállalná hogy két zacsi zöldborsóval váltakozva a hűtő és közted ingázik... :( Én akkor mitől nőne ki olyan szép göndör afrofrizurája mindenkinek?
Szerdan TDK-zom, amint kesz vagyok, megosztom veletek is. Nem tudom hanyadjara irom at, hogy semmi szemelyes ne legyen benne es teljesen targyilagpsan mint aki azt sem tudja mi az, csak tenyeket es adatokat kozlok. Remelem sikerulni fog.
Erdekesnek talalom ezt a sapkat. En nem mernem hasznalni, pont az 'elonyei' miatt. Huti a fejet, lelassitja a verkeringest, ami tele van a kemo miatt rakossejtekkel... a haj er vajon annyit, hogy fokozzuk a metasztazis kialakulasanak eselyet? mindegy
Anyanak ma veszik ki a lababol a 'vasakat'. Remelem nem lesz tul gyenge a csontja ha kikerul belole a 8 csavar meg a 20 centis lemez. Sajnos mar holnap haza akar jonni a korhazbol... szerintem jobb helyen van bent, neki is jobb, nekem is jobb, majd kiderul mi lesz.
csak azért kérdeztem, mert nem mindegyik mag jó a csíráztatásra.ha vásárolsz magot,csak olyat vegyél amin fel van tüntetve: CSÍRÁZTATÁSRA!! mert akkor nem ér csalódás.viszont ajánlottam a retekcsírát múltkor,próbáld ki,mert hamar elfeledteti veled a lenmag-projekt bukását! :-)) nekem vmiért a hagymacsíráztatás nem sikerül,pedig már lassan egy éve csíráztatok sikeresen mindenfélét!:-( sok sikert a csíráztatáshoz!aztán majd ha lesz vmi eredmény szóljál! üdv. szép estét!
A PET/CT dija 250.000.- Ft. Ennyit fizettem tavaly októberben és tavaly februárban is mikor voltam. Nem hiszem, hogy árat emeltek volna, mert a honlapjuk állandó frissitésben van, és akkor azt ott közölnék. De van egy olyan lehetőség is, hogyha a kezelőorvosod javaslatot ad a PET elvégzésére, akkor egy alapitvány fizeti a felét, és neked csak 125 eFt-ot kell fizetned. Hogy ez milyen alapitvány azt nem tudom, de ott a hölgyek igen készségesek és mindenről adnak felvilágositást. Sajnos nekem nem adtak javaslatot, hogy miért azt a fene sem tudja, hiszen a javaslat nem kerül pénzbe, és úgyis az alapitvány kuratoriuma dönt. Erről ennyit!