...jah, egy hanxerbolt meg tiszta horror, úgy néz ki mint a vágóhid, lógnak a gitárok mint a félsertések a húskampón :)
Az ftp-s tárhelyre + tettem fel újjabb PX4-es demókat, van egy közös blues-unk Stratofannal is ottan, lehet anyázni :)))
z@kk (c)
Elég sokat barkácsoltam vele amíg egy idő után már nem kellett naponta összerakni rajta valamit ami szétesett. Végülis a berakások besüllyedése 2mm-re tette be a kaput nekije :).
...szerintem azért annyira nem volt sz@r az a strato-kópiád, inkább érzelmileg nem jöttetek ki egymással:))) 1általán, aludtatok v.mikor együtt???
z@kk (c)
...na ebben most teljesen 1 véleményen vagyok Veled, mert én is hasonló dolgokat tapasztalok a mindennapi gyakorlások során. Annyit még hozzátennék, hogy vannak napok amikor legszivesebben eltörném a kezeimet (nem a gitárt!!! :), máskor meg csodálkozok hogy milyen könnyen megy!
z@kk (c)
Pénz az mindenhez kell, csak azt akartam írni, hogy gitárra szeritnem egy 100-as elég, ezért mondjuk válogatni kell, de nem feltétlenül kell első körben 2-300.000 Ft.
Nem azt akartam kihozni az alábbiakból, hogy hulladékot kell venni, hanem azt, hogy a megszólalásra is érdemes elkülöníteni egy összeget, mert hiába a jó ütő, ha nincs mit a végére akasztani.
Nekem volt "szerencsém" egy borzalmasan szar gitárral kezdeni. Nem volt nehezebb játszani rajta, viszont borzalmasan szólt, naponta szétesett 2X a jack aljzat, zajos volt, kilazultak a berakások, stb. Ez semmit sem fejlesztett a tudásomon, viszont elvette a kedvem a gyakorlástól. Pár hónap múlva vettem egy másikat azóta minden okay mert ezzel nagyon elégedett vagyok. Szerintem 100 alatt bőven lehet venni olyan új és használt gitárt amitől nem kap hülyét a kezdő, de 50 alatt már kockázatos vagy majdnem lehetetlen. SF
- nem jellemző, hogy egy 1x éves gyereknek ott hever 2-300 eFt egy otthoni tanulgatásra alkalmas motyóra;
- nem biztos, hogy ha van is akkor érdemes elköltenie, mert sok esetben 2 hét múlva már nem is olyan izgi dolog számára a börkeményedés az újjain;
- ha nulláról kezd tanulni, könnyen meglehet, hogy az első évben ( években )egy 30-40 eFt-os, jól megválasztott ( egy gyakorlottabb harcos segítségével ) hangszerkezdemény is nagyobb lehetőségeket biztosít számára, mint amire képes. ( bocsánat az őstehetségektől );
- ja, és amit korábban írtál, hogy illik tudni milyen zajfajban akar indulni, baromi fontos, mert ez a legmeghatározóbb a hangszer kiválasztásában;
- és szvsz. ha teheti az ember érdemes valami efekten is már az elején eltűnődni, mert nagyon elveszti a varázsát a füst és víz is, ha az ütő direktben lóg a miniHIFI seggén...
Mar elnezest de vannak bizonyos divatos frazisok, amit a
gitarosok szeretettel hasznalnak:
- Jobb a sz@rabbon kezdeni, mert kesobb jobbon konnyebb lesz!
Hat mar itt alapvetoen nem artana elbeszelgetnunk itt a forumon a
"gyakorlasrol"!
Ez ugyben nem jelent meg tudtommal magyar nyelvu gitros anyag, Hegedure
igen (amit volt szerencsem elolvasni).
A gyakorlas elengedhetetlen kelleke a TERV-ezes.
EZ!!!... Az oka amiert olyan sok kutyauto van, mert ezt kifelejtik...
A GYAKORLASROL 1.resz
Szoval a gyakorlassal kapcsolatban az alabbi kerdesek merulnek fel:
- Miert gyakorlok? (mit akarok elerni?)
- Mit kell hozza gyakorlonom, hogy ezt elerjem?
- Mennyi ido kell, hozza?
- Megvannak e hozza a feltetelek? Hangszerek, kottak, tanarok, konyvek,
IDO...
A gyakorlasrol:
- Rendszeresseg, Ahogy szoktak mondani, jobb a minden nap 1 orat
gyakorolni, mint 5 naponta 5 orat!
- A napi gyakorlas felepitese.
- Bemelgites
- Erosites, nyujtas
- Dal tanulasa
- Uj technikai elemek gyakorlasa
- Eddig megtanult dolgok elmelyitese
- stb. (meg visszaterhetunk ra)
A gyakorlas soran a leheto maximalis koncentraciot igenyli , ami alatt
azt ertem, hogy kontroll alatt legyen minden apro mozdulat:
- Keztartasok,
- pengeto tartas,
- Ujjak,
- menet kozben mi lesz a kovetkezo hang vagy futam amit jatszani
akarok,
- stb.
Az gyakorlas vegeredmenyeul az szolgal , gy a gyakorolt anyag
atomatizalodjon es beivodjaon a kezedbe, hogy az agyadnak ne kelljen tul
sokat koncentralni a kesobbiekben es legyen energiad es idod a hangok
erzelmi telitesere.
Az agyad minden mozdulatra emlekszik. Ha egy mozdulatsort sokszor
ismetelsz, azt automatikussa teszi, tehatrendkivul fontos a helyes
mozdulat gyakorlas!!
A legtobb embernek a gyakolas azt jelenti, hogy probal veghezvinni egy
mozdulatsort amire meg keptelen, azaz a hibas mozdulatsort ismetli ....
Mig vegul 1x sikerul,. es ugy erzi most mar kigyakorlota. Sajnos az
elmelet szerint 1 hibas mozdulatsorert 9 - 10 szer kell jol eljatszani,
hogy a az agyadban javits a beidegzodest!...
Sajnos nincs idom folytatni,
de most ell lehet, gondolkozni, hogy a gyakorlas heleyessege e a donto,
masreszt, hogy tenyleg elonyokkel szolgal-e egy 'rosszabb' hangszer!
diesel()diablo: a hangerőpedál egész másra való, mint amire te szeretnéd használni.
Amit te akarsz - szólóknál hangerő emelés -, azt legtöbb esetben egy kétállású lábkapcsolóval oldják meg. Ez vagy egy sima kapcsoló, ami az erősítőn vagy a külön effekt-rack-en beállított két hangerő (és esetleg más hangzásbeli különbség) között váltogat, vagy egy "hagyományos" lábpedál, amin tone és drive/gain potikkal beállítod a különbséget, és szólónál bekapcsolod az effektet.
Amúgy a hangerőpedált azért ne dobd ki, mert néha jó dolgokat lehet csinálni vele. Mondjuk elég ritka, hogy komolyan van értelme használni szólók közben. Pl. hegedű-imitáláshoz jó, de ahhoz nagy gyarkorlat kell :) Vagy wah effekttel együtt szokták még.
Én alapvetően másként álltam volna a problémához. Én egy kompresszor pedált vennék( fogok venni ) , amivel meg tudom egzaktúl csinálni a szintemeleést és még kapok egy kis sustaint is - ami a szólóknál jól jön.
Tegnap elvittem egy régi kis japán Yamaha(?)-utánzatot a Vintage-ba, amit sztyepp ajánlott. Kicsit néztek, mert ilyen régi cuccot ritkán látnak, de a csávó rendes volt, egybôl lebeszélt a pickup-cserékrôl, amikor hallotta, hogy csak a kisfiamnak akarom tanulóhangszernek, és holnapra elvállalták a rendbehozást, nem is lesz drága... Szóval, szerintem rendesnek tűnnek, pedig kuncsaftnak igen szerény vagyok.
Emberek!
Július 12-én Satriani koncert lesz Varsóban.
Érdekel még valakit? Ha egy autóra való ember összejönne, akkor nem vonatoznék odáig, mert kurva unalmas (11 óra).
sziasztok. életem egyik legabromabb kérdése következik, de a tapasztalatlanság beszél belőlem, előre mea culpa!
nos, vettem tegnap egy jó kis hangerőpedált (george dennis), viszont még életemben nem használtam ilyet. na, aztán miután otthon kipróbáltam, rájöttem egy -számomra legalábbis- problémára: mivel azért vettem, hogy a szólóknál hangosabb legyen a dolog, ezért nyílván a pedált halkabbra kell alapból állítani, hogy legyen hován nyomni szólónál. jó, eddig rendben. de egy koncin azt hogy lehet megcsinálni, hogy szóló után mindig ugyanoda állítsam vissza a pedált, tehát ne legyen halkabb, vagy nem nyomjam le nullára esetleg.
szal egy megoldás jutott eszembe, mégpedig az, hogy beragasztok egy bizonyos vastagságú kemény gumilapot arra a magasságra, ami megfelelő alaphangerőnek, tehát, hogy ne tudjam lejjebb nyomni.
szal nem tudom, ez értelmes megoldás? szoktak ilyet csinálni normális gitárosok? :-)
vagy esetleg tudtok más megoldást?
>Nemegeszenertem az elektromos gitartanulsanal, hogy 'elkeni' a dolgokat! bal kez vagy jobb kez vagy mire utal?
A bal kézre gondoltam. Arra gondolok, hogy hiába a fémhúrok, azért egy elektromos gitáron mégis könnyebb a játék. Szerintem érdemes egy két dologgal eleinte akusztikusan egy kicsit jobban megszenvedni, hogy utána tökéletesebben játsza ugyanazt elektromoson. Az a véleményem, hogy nem jó a legjobb cuccon tanulni, mert aki a szarabb hangszerből is kit tud hozni relatíve jó dolgokat, az hatványozottan jobban kezeli a mesterhangszert is.
Plusz a pengetést is szerintem nehezebben tanulja meg, mert a húrok jóval közelebb vannak. Egyébként a klasszikusnál csak a gitár típusára gondoltam, nyugodtam pengetőzhet. Én is így tanultam.
>Mindezek mellett, szerintem nem ha valaki egybol az elektromos gitar vonz es neki meg az akusztikuson kell nyuglodnie, ahelyett, hogy a Smoke on the water-t jatsza gigantikus hangeron :)) , erosen elkedvetlenitoen hathat!
Ez tényleg szép és jó, csak sajnos ez eredményezi a legtöbb kutyütő gitárost. (Tisztelet a kivételnek természetesen.)
Nemegeszenertem az elektromos gitartanulsanal, hogy 'elkeni' a dolgokat! bal kez vagy jobb kez vagy mire utal?
Egyetertek abban, hogy, aki klasszikuson kezdi aztuan hamarabb lesz sikerelmenye elektromoson, mit aki meg nem gitarozott egyaltalan, mivel az gitar es alapveto dolgokat nem kell megtanulnia.
Masreszt viszont egy komoly csalodas is erheti, mivel a kezdeti sikerek utan csalodas eri, mivel ujbol meg kell tanulni az elektormos gitaron jatszani. A hurok ujbol vagjak az ujjat, a pengetest eddig nem is gyakorolta... (vagy a klasszikusaon mar azt is csinalhatja?)
Amit egy amator kezdo az akusztikus gitaron megtanulnhat elbol, az egy jo tabortuzes hangulatkeltesre alkalmas.
Az elektromos gitaron, ha kezd, rogton elkezdheti az ujgyakorlatokat, ami azert kinzas lenne egy akusztikuson.
Mindezek mellett, szerintem nem ha valaki egybol az elektromos gitar vonz es neki meg az akusztikuson kell nyuglodnie, ahelyett, hogy a Smoke on the water-t jatsza gigantikus hangeron :)) , erosen elkedvetlenitoen hathat!
Vegezetul ertem mire gondolsz, de ha nincs penze mindkettore es o elektromos gitarozni akar, akkor szerintem ezek az 'apro' elonyok nem aktualisak.