Azt elfelejtettem írni, hogy miután kialudt a tűz és kinyitottuk csupa nedves volt belül minden, a patkón amiben hideg volt még a víz lecsapódott a pára, ahogy sikerült kicsit begyújtani. Ez hosszútávon nem káros? Már úgy értem, hogy ha sikerülne jól belegyújtani ez a cucc is elég rendesen vagy ilyen kátrányos kormos dologként ottmarad a patkó felületén?
Sziasztok! A segítségetekre lenne szükségem. Vadi új, épülő házamba épített kémény került, melynek mérete nem a tervet követi, azaz 5 téglásra -15x25-ösre -sikeredett. A terven 20x20-as kémény szerepel. A baki akkor derült ki, amikor kihívtam egy kandallós szakembert. Azt mondták a nagy okosok, hogy ettől ugyanolyan jól fog működni a kandallóm - bár a kéményseprőknél adódhatnak gondok. Na, de ha minden jól megy, ezzel nem lesz gond. A kérdésem csak annyi, hogy merjem majd bélelés nélkül használni ezt a kéményt? Jól fog ez működni? Köszi, ha válaszoltok!
Sziasztok! Segítséget kérnék! Vadiújonnan megrakott cserépkályhánkba tegnap begyújtottunk. Nyáron rakták, már kiszáradt, patkó van benne. Még nem lakunk ott és tegnap egész nap villanyszerelés volt tárva-nyitva minden ezért kinnt is bennt is azonos hőm. volt kb 10 fok. Úgy tudjuk csak fokozatosan szabad az új kályhát begyújtani, ezért egy kis újságot tettünk bele, nem nagyon akart égni, lökte vissza a füstöt a szobába alul a hamuzóson meg a felső ajtó mellett is kicsit. Begyújtottunk egy gyújtóskockát, attól megindult, de még a kocka sem égett le már elaludt a tűz pedig alul nyitva volt a hamus hogy kapjon levegőt. Akkor már nagyon vékony ágat is dobtunk rá párat az sem égett el. Amikor kialudt a tűz kinyitottuk hogy megnézzük mi van, és ahelyett hogy felfele tekergett volna el a füst jött be a szobába! Mit csináltunk rosszul?!?!?!? Köszi a segítséget!!!
Segitseget kernek, meg mindig racsot keresek a kandallo kupolajaba valot. (antikolt barna lenne legjobb, de szivesen megneznek masmilyet is hatha passzol ) Ha jol tudom hoallo festesu kell legyen.
Az a baj, hogy mar ki van vagva a helye ezert pontos meret kellene. A Kalyhas kuldott kepeket amik jol neztek ki + a mereteket is megmondta (befoglalo meret) de egyszeruen nem tudom ot utol erni sehogy se. (se sms, se telo, se mail, bar errol mar beszeltunk, sok a dolga, en elhiszem nem szemrehanyas miatt irom , a megkezdett epitesek fontosabbak)
Szoval tud valaki boltot vagy maganszemelyt vagy akarkit/mit aki tud nekem vegre mutatni es eladni ilyen racsokat ? : ) (net-en keresgeltem de csak messze videken talatam cegeket ) Nekem Pest-Megye lenne a jo.
3 db kellene, a beepito meret (lyukmeret :) :
- 200x200 mm - 200x300 mm - 200x400 mm
Persze az nem lenne baj ha nem kerulne egy vagyonba ! : )
Reklamot kerulendo a email-em publikus lesz egy ideig !
Hali! Néhány hozzászólással lejjebb volt szó egy bizonyos koromtalanító hasáb-ról, amit barkácsáruházakban lehet kapni. Nem olcsó - 4000HUF - de az új kémény építése sokkal drágább. Én is akarok ilyet szerezni, megelőzésképpen. Ha Te alkalmazod mostanában, akkor légyszi itt a topikon beszámolni az eredményről. üdv. izgaga
Ha ég rendesen akkor nem nagyon lehet eltömődve járat ,viszont azt a koromtalanitót megprobálhatod ,mert ártani nem ártasz vele ,ha nincs nagy dugulás akkor az is jó és le fogja hozni a lerakódást.
Ezt a kályhát már használtuk pár éve, igaz most 4 évig félre volt rakva....mielőtt visszaraktuk kipucoltam amennyire tudtam, nem tapasztaltam nagy lerakódást...
Olvastam, hogy kapható koromtalanító anyag, amivel ki lehet tisztítani a lerakódásokat a kéményben, kályhában...esetleg kipróbáljam, hátha mégis egy-két számomra elérhetetlen füstjárat a kályhában eltömődött???
Most nagy lánggal égettem és nem folyt vissza semmi lé....a fa amivel fűtök már évek óta fedett helyen van, rendesen ki van száradva...
Igen valószinű ,hogy ha a kályhádat régen tisztitották és ,nem volt használva ,ráfért volna egy alapos átvizsgálás mielőtt használod ,de ha tényleg le van kátrányosodva akkor nagyon vigyázz vele, mert veszélyes lehet ,szerintem ráférne egy alapos takaritás és jól működne.Feltéve ha elötte is működött ,mert a kátrányosodás vagy rossz tüzelőanyaggal való fűtés ill rosszul megépitett kályha eredménye lehet általban.
Mitől lehet ez? Fával fűtök, több éve szárad már, nedvesség alig van benne...a vakolat már kiszáradt de ez a kátrányos lé a becsatlakozásnál minden begyújtásnál kicsapódik...és érezhető szaga is van. Lehet, hogy a több éve nem használt kályhában lévő kátrányos lerakódás ég ki? A kályhacső vadi új, a kéménybélés is...
Igen ez elég gázos dolog ,dolgoztam én is egy illetővel ,nem tudom hogy ezek az emberek hogy gondolkoznak ,és hogy képzelik azt hogy felveszik a nagy pénzeket előre és ráadásul nemhogy nem csinálják a munkákat meg ,hanem hitegetik a megrendelőt hogy ekkor meg akkor majd mennek ugy ,mint a társukat ugyanis én is kályhás vagyok ,de fizetni nem igen akarnak még akivel eggyütt dolgoznak annak sem .Nem akarok senkit lejáratni ,akinek nem inge ne vegye magára de azért jobb lesz elgondolkozni ezeknek az embereknek !! IGAZ BARANYAI JÓZSI!!!
Bocs a kissé off-topicért de ritkán jutok net-közelbe. Mi is szeretnénk a kályhás 3. csoportjába tartozni (elégedett ügyfél) immár június óta - de most úgy érezzük, hogy erre már szinte semmi remény sincsen.
Pedig a tűzteret és a hőcserélőt még márciusban kifizettük neki (amit azóta sem épített be) illetve menet közben is kért még munkadíjat. Ez általános dolog a kandallósoknál?
ruti "Csináltam rá hődobot, a lakás, a kémény, és a kandallo méreteinek figyelembe vételével." Itt számításos méretezésre gondolotál vagy valamilyen ökölszabályokra? Melyiket hogyan vetted figyelembe?
Nekem már nem füstöl vissza a kályha. Először a kéményt is kipucoltam, a nyílásokon át a kályhát is, de nem lett jó. Viszont amikor leszedtem a tetejét, ki tudtam pucolni a kályha kéménybekötő idomját is, na innentől megjavult. :) Egyébként a cserepek között az ajtó felett látok kicsi rést, (de tüzet nem) lehet innen ered a koromszag, ugyanis tegnap előbb gyújtottam be, és már csak parázsló tűznél szellőztettem ki, és csodák csodája, kellemes illat volt koromszag helyett! Utána ráraktam még egy adag fát. és lőn ismét koromszag :(
Egyébként az előző tulaj valószínűleg mindenféle fával fűtötte ezt a kályhát, a csempékbe nem ívódhat bele valami szag? A fenyőfát csak a hirtelen magas hő miatt nem ajánlják, vagy van egyéb károsító hatása is?
Volt meglepetés a visszabontás során, kiderült, hogy anno valami kókány béla építhette, be volt kötve az egyik válszfalba kémény és 3 féle téglából húzták fel.... Kb 3m-es magasságban pedig egy tégla félig belógott, pont a födémnél, így jól megfogta a füstőt, az be is mászott a födém pallói közé, szerencsére a fát nem égette meg. Szóval életveszélyes volt.
Majdnem teljesen vissza kellett bontani, és új tégákkal, 130-as saválló béléscsövekkel újrarakták. Még nem tudtam kipróbálni, de a hétvégén remélem már fog működni. A kályhát is kipucoltam, rosszul emlékeztem, egy 8Kw-os Ohra vegyeskazán, van benne anyag, samottal bélelt és öntöttvas az egész...az eleje elég pofás, retros hangulatú... nem egy mai darab, de a fűtőteljesítménye bőven elég, és nekem jobban is tetszik, mint a mostanában főleg barkácsáruházakban kapható fekete lemezkandallók..
Szia! Valószínűleg igen. Igazából még nem jöttünk rá a helyes fűtésmódra. Valószínűleg az is a baj lehet,hogy a kémény tele lehet korábbi szennyezéssel,amit most próbálunk kiégetni KONIX nevű égésjavítóval. Egyébként keményfával fűtünk.
Én is ezzel a koromszaggal küzködöm! Mondjuk először nagyon el volt tömődve a kályha, még a papír sem égett el benne, utána kipucoltam, most már jó, csak a koromszag megmaradt. De ezt csak az első begyújtás óta érzem, azóta állandó vendég. A kályhát csak a lángok kialvása, után zárom el, mikor izzik a parázs. Egyébként elég kicsi a huzata, nem morog, csak nyugodtan égeget benne a fa.
lehet, hogy többet vesztesz a kályhád tönkremenetelén, mint amit nyersz az ingyen fával. gondold át. ha át tudod rakni magadnak a kályhát, akkor tüzeld el nyugodtan.
Sziasztok! 14.-én írtam a kályhával kapcsolatosan,de azóta rájöttünk mi volt a gond. Valószínűleg nem jól fűtöttünk vele, és az égéstermék nem tudott hamar távozni a kályhából. Ha valaki azon gondolkodik,hogy milyen fűtő eszközt rakasson ,vagy rakjon a lakásba annak csak ajánlani tudom,hogy a cserépkályha mellett döntsön. Fantasztikusan ontja a meleget,arról nem is beszélve, hogy szinte 24 órán keresztül megtartaja a meleget ( a miénkbe rengeteg samott téglát és cserepet rakott be a bácsi aki átrakta). Hidegben olyan jó érzés odaállni elé, s nekidönteni a hátamat. Szóval szupi!!! Bár egy kandalló sem utolsó látvány!
na jó, jó, de ez a fa van ingyen sok!Mindenki a cserépkályhát javasolja.De akkor máshogy kérdezek ezzel a sok raklappal,stb. melyik kályha duruzsol a legjobban?
Ha jót akarsz, akkor cserépkályhában száraz keményfával tüzelsz, vagy legalábbis nem gyantás, száraz fával. Lehet pl. gyümölcsfával (puhafával) is, csak az alacsonyabb hőértéke miatt az nem ad akkor meleget, mint a keményfák.
ja, úgy más. akkor csak van valami fogalma a dolgokról. ha ti vesztek meg mindent, sokkal olcsóbban fog kijönni, még ha a munkátokat beleszámoljátok, akkor is. persze jól körülnézni, nem pl barkácsáruházban venni az anyagokat:)
Ez lesz az első nekifutás. Gondolom, hogy nem gyerekjáték, de a párom tüzeléstechnikus, tehát nem totál laikusként kezdünk bele.
Bár őszintén megmondom nem tudom valójában mennyit tudunk vele spórolni, ha mi vesszük az "alapanyagokat" és csináljuk meg. Találtam olyan kandallóburkolatot, ami 250 e Ft,- elég borsos szerintem.Azért érdemes nekivágni? Mennyivel jövünk ki előnyösebben pénzügyileg, ha mi vesszük az anyagot. Mondjuk dolgozunk is vele majd -biztos nem olyan egyszerű, mint egy két képen látszik.
+ egy kis fúrás faragás hegesztés ( korong+ elektróda ) 2000ft
Hőálló festék 600 fokig 2 tubus 2000ft
A vázat 10-es ytongból falaztam. 10000ft
Beburkoltam horvát mészkővel. ( bármely tüzéptelep tele van falburkolókkal, csak ki kell választani, hogy melyik tetszik ) 1m2 3200ft én vettem 3-at 9600ft
nézz szét az interneten!:) a fa párkányt egyébként egy asztalossal érdemes megcsináltatni. amúgy meg ggogle, de itt is sok hasznosat találsz: kiegészítők
a fenyőt felejtsd el! egyébként én a feleségednek adok igazat, egy egyszerű cserépkályha az igazi. mármint a működése egyszerű, és azt is lehet ám cifrázni külsőleg!
arról van szó,hogy Érdre költözünk egy régebbi házba.Ki van építve a cirko,pinyóban az álló-gázkazán.De szeretnénk egy fatüzelésű,cserépkályha,víztereskandalló,búboskemence, akármit amiben az említett potya tüzelőt jól el lehet égetni.A nulláról kéne kezdeni,még kémény sincs.Nekem a vízteres fémtűzteres jol körülsamottozott, zöld szemekkel díszitet kályhaöszvér tetszene,de a feleségem egy egyszerű cserépkályhát akar.Fél hogy a vizes ami bedolgozik a gázkazán vízterébe,veszélyes,bonyolult,drága,fölösleges.Én meg arra gondoltam ,egy jó nagy puffertartályt felfűtünk a gyorsan,nagy hőértékkel égő fenyővel,igy használjuk ki legjobban a fát.
Minden nagyobb barkácsáruházban kapható, nevét sajnos nem tudom.
A kazános részlegen keresd. Dobozban van, ez egy fahasáb, mely át van itatva valami szerrel. Csak el kell égetni (kb. 2 óráig ég), és utána két hét a behatási idő.
Ne tole szedd mar el, pelda: http://www.expressz.hu/ingyen/showAdvert,5875470,28,1.html De ebben a rovatban hetente-kethetente van egy ilyen hirdetes, csak figyelni kell. [Meg olyan is, hogy haz elbontasaert mindent vihetsz, persze ott azert sok minden mas is van.]
Sziasztok! -az a kérdésem a hozzáértőkhöz,hogy mindenféle hulladékfával /raklap,építkezési zsaluk,pallók,ajtótokok / lehet-e egy hagyományos cserépkályhát fűteni vagy tönkreteszi azt mivel sokszor nedves szennyezett a fa?
Nekem a következő gondom van: tavasszal rakattuk át a cserépkályhánkat, most ősszel gyújtottunk be vele először, de valamiért nagyon büdös tőle a lakás. A bácsi,aki csinálta nagyon alapos volt( remélem) sok samott téglát, cserepet rakott bele, és jól kis is agyagozta. Egy 8 soros ,vegyes tüzelésű kályháról van szó, de idáig csak fával fűtöttünk vele. A füstcső teljesen új, valahonnan innen érezzük a büdöset, de teljesen átjárja a szag a szobát, élvezhetetlen a cserépkályha! Nagyon elszomorodtam, mert gyerekkorom óta álmom volt egy ilyen kályha. Huzat van benne rendesen, csak úgy morog a kályha, ha begyújtunk .Igyekszünk lassan tüzelni vele, nehogy szétrobbanjon. Egyébként nem olyan füst szagú,inkább olyan mint a korom szaga . Ha valaki tud esetleg valamit mondani mi lehet ez megköszönném?! Üdv:emily4
Ha épületen belülről indul a kémény, akkor nem kell a csövet hőszigetelni (ártani nem árt). Meg valószínűleg nem is férne el a hőszigetelés a cső mellett.
Én viszont a bekötés alatt is megcsináltatnám a béléscsövezést, mert ahogy az előbb is írtam, a szurkos lé lefolyik a béléscsövön és a cső alatt eláztatja a kéményt!
"a béleletlen öreg kémény falán a kátrányos lé átrágta magát a födém csatlakozásánál, elég csúnya lett"- na ezt a lét vezetnétek le a bekötés alá!!!!
A bekötés alatt legalább 50 cm béléscső + a tisztító idom és az indító idom (ezeket úgy is árulják, hogy egybe vannak építve. Én beraknám!!!
Készülék pontos típusát nem tudom, de egy 6kw-os, vegyestüzelésű, régebbi német kazán. Fával vagy fabrikettel fogunk fűteni, béléscső természetesen teljes hosszban lesz felfelé, a bekötéstől. Bekötőídom is saválló, T elem lesz, alulra nyitott, az alsó tisztítón lehessen pucolni, ha kell. Kályha füstcsőmérete 120-as, tehát elvben a béléscső mérete jónak kell, hogy legyen.
5 évvel ezelőtt már egyszer használtuk pár hónapig, de akkor a béleletlen öreg kémény falán a kátrányos lé átrágta magát a födém csatlakozásánál, elég csúnya lett....alsó tisztítótól a bekötésig a kémény belső fala tiszta...
Elöszőr is tudni kellene milyen készülékkel akarjátok használni a kéményt. Ha gáztüzeléssel, akkor valószínűleg jó lesz (bár ez még sok tényezőtől függ), ha fatüzeléssel akkor viszont gyanús, hogy nem lesz jó a mérete. Az egyik fontos szabály, hogy a készülék füstcsövének méreténél nem lehet kisebb a kémény mérete. Tehát ha a kémény 130-as, akkor a készülék füstcsöve 130-asnál nagyobb nem lehet.
A hőszigetelésnél szintén tudni kellene, hogy milyen készülékkel használnátok a kéményt. Ha gáztüzeléssel, akkor üveggyapot paplannal kell hőszigetelni, ha fatüzeléssel, akkor speciális paplannal. Ezek a paplanok ragasztással készülnek és nagy hő hatására ez a ragasztó megolvad, a hőszigetelő paplan összeesik.
A béléscsövezést a kémény teljes hosszába be kell építeni megfelelő idomokkal együtt. Ha a bekötésig lesz béléscső, akkor a kondenzvíz (gáztüzelésnél) vagy a párával keveredő kormos lé (kátrány, szurok a fatüzelésnél) a bekötés alatt fogja eláztatni a kémény falát. Ez persze megint egy elvi dolog! De van esély rá!
Én is a minőségét tartom elsődlegesnek nem az árát...
Sajnos próbafűtést az adott brikettel nem tudok csinálni, mivel tőlem kb 200km-re van a gyártócég és csak nagyobb tételt hoznak házhoz. Persze, lehet, hogy el kéne mennem, venni 30-40kg-t, kipróbálni, aztán ha bevállt, akkor rendelni.
Sajnos nálunk marad az alátétlemez, mert a szoba ahová a kandalló kerül szőnyegezve van. Tudom, ez nem a legjobb, de ez van.
Régi béleletlen kéményt a jövőhéten bontják vissza és 130-as saválló acél béléscsövekkel bélelik ki. Mivel a kéményem külmérete a födém miatt adott, ezen nem lehet változtatni.
A béléscső és a tégla közé milyen szigetelést érdemes berakni ami hőálló? Mert a kőműves azt ajánlotta, hogy majd a padlástérben kívülről nikecellel körbeszigeteli, de a cső és a tégla között marad légjárat.
Alsó tisztító megmarad, csak a kályhabekötésig bontjuk vissza, oda egy új bekötőcső kerül. Lesz felsőtisztító is, és a régi fedlap megy vissza, ha nem sérült.
A béléscső saválló acél vagy samott legyen! Az eternit cső egyik nagy hibája, hogy nem bírja a hőt. Nagy hőmérséklet hatására hatalmas durrogások közepette megy tönkre!
Az utólagos béléscsövezés vagy felülről leengedve történik vagy pedig a kémény oldalát kibontva horonyvéséssel. Nem kis munka, de szerintem megéri! Én 200-as belső átmérőjű béléscsövet raknék bele.
Természetesen a béléscsőhöz vannak különböző idomok, amiket be kell építeni. Ilyen a kondenzedény vagy indító idom, a tisztító idom,a bekötő idom és még egy tisztító idom.
A béléscsövet nem árt lehőszigetelni vagy az idomoknál lezárni a cső melleti rést, hogy a levegő ne tudjon cirkulálni, így a hőszigetelése is jobb lesz. És persze a fedlapnál vízzáróan lezárni a cső melletti rést szintén, hogy ne tudjon a csapadék és hólé befolyni a cső mellé.
Valószínűleg keveset fog fűteni, mert ezen a télen még nem lakik a házban.
A betétcső elhelyezését hogyan kell elképzelni? Felülről be kell engedni egy csövet? Rozsdamentes acél, eternit, vagy milyen anyagra kell gondolni? Mi lesz a stucnival, meg a kormozóajtóval?
Mint írtam jóval nagyobb teljesítményű berendezésre is elég !
Viszont a kátrányosodáshoz kell még az is hogy keveset fűtsenek benne, tehát ne melegedjen fel kellően a kémény, itt pedig mivel az egészházra csak ez az egy berendezés lesz, kell bizony tűzelni.
Idézet az eredeti kérdésből :
"Azt mondta neki a fűtésszerelő, hogy ez rossz párosítás, füstölni fog a kályha. Azóta ezen rágodik szegény, nem meri bekötni."
Abban igaza van a fűtésszetrelőnek, hogy nem az ideális párosítás, de működni fog, nem fog fűstölni a kályha, nem fog tönkre menni a kémény..
Egy probléma lesz - nem lesz egyenletes meleg a házban, de azt amig nem lesz pénz a kazánra, ki kell bírni.
És kell megfelelő mennyiségű legalább 60 -70 mázsa száraz tüzifa !4
Ha csak keveset tüzel el az ismerős akkor előfordulhat a kátrányosodás-
Nekem bevált ez a koromtalanító anyag. Ezt csak el kell tüzelni a berendezésben, és leszedi a kátrányt a kürtőből. Állítólag olyan vegyi reakcióba is lép, ami az ott maradt anyagot éghetetlenné teszi.
Lefotóztam a kürtőt a tisztítás előtt, és után. A kezelést követően az addig full fekete kürtő nagyrésze letisztult tégláig, vagy egy vékony világosszürke réteg maradt. A kezelés után 2 hétig erősen tisztítani kell a kéményt alul a tisztítónyíláson, a lehulló dzsuva miatt. Lehet, hogy hülyeség, de eddig ezt tapasztaltam. Más is használt már ilyet?
Ez a méretű kémény inkább egy nagyobb kazánnak vagy egy nagyobb nyitott kandallónak való.
Én tapasztalatból tudom, hogy ezzel a következő problémák lehetnek:
- az átmeneti időszakokban, amikor nappal viszonylag meleg van, este pedig hideg (ősz és tavasz közepe) a begyújtásnál füstölni fog a kandalló. Már említettem lentebb, hogy ezt a kéménykürtő felmelegítése megoldja!
- sajnos elég nagy esély van arra, hogy a kémény rövid időn belül be fog szurkosodni. A kürtő nem tud rendesen felmelegedni, emiatt a nem alakul ki megfelelő huzat és a füst hőmérséklete lecsökken arra a pontra ahol kicsapódik a pára. Ehhez persze még hozzájárulhat a nem megfelelő tüzelőanyag is.
A szurkosodás következménye, hogy a tégla magába szívja ezt a kátrányos lét és egy idő után sárgás-barnás folt jelentkezik a kémény külső falán. Ez viszont nem festhető, javítása elég költséges és bonyolult.
A szurokréteget kürtőből csak kiégetéssel lehet eltávolítani, ami viszont a kémény állagának nem használ és egyébként is nagyon veszélyes dolog.
Megoldás lehet egy utólagos béléscsövezés, még a szurkosodás előtt! Nem kis meló!
Gondolom a belső szelvény a 27 x 27 cm. Az jó legalább 40 kW - ig vagy még nagyobb teljesítményre is.
Azért nem ennyire tragikus a helyzet - vegyen egy kicsit nagyobb teljesítményű kandallót 10 - 12 kW-ig - ha van olyan, a házhoz úgyis kell ekkora, ha nem nagyobb.
De akár a 6 kW-ossal is - működni fog - csupán a beüzemelésnél lesznek problémák - lassabban melegszik fel, lassabban alakul ki a megfelelő huzat , de kialakul és elviszi a füstöt - ha a magassága is megfelelő.
ha 27*27 es a kémény nemhogy füstölni fog hanem le kell majd szögelni a fákat hogy ki ne vigye a huzat a kéményen ,főleg ha csak egy sima kis "praktikeres" kandalló :) az biztos hogy a hatásfoka nem lesz az igazi .De amennyiért azt megveszi annyiert egy jó kis ,olcsóbb kivitelű téglakályhát is meg lehet csinálni ami legalább fűt is.
Egy ismerősöm új házat épített, de nincs pénze kazánra. Hogy mégis legyen fűtés, vett egy 6 kW -os "mobil" kandallót, amit a tartalék kéménybe szeretne bekötni, ami feltehetően 6 téglás, kb.: 27 x 27 cm -es kémény. A hosszát nem tudom, de egy normál földszintes ház. Azt mondta neki a fűtésszerelő, hogy ez rossz párosítás, füstölni fog a kályha. Azóta ezen rágodik szegény, nem meri bekötni.
Szóval szerintetek van valami gond ezzel a párosítással?
Fabrikettről nem lehet ár alapján véleményt mondani. Nem az ár a fontos, hanem a minősége. Hiába olcsó, ha rosszul ég. Csinálj egy próbafűtést, és akkor minden kiderül.
Az alátétlemezek tényleg drágák. Egy barátom bontott téglával köveztette alá, mert nála parketta van egyébként abban a szobában ahová a kályha került. Szuper lett, nagyon hangulatos, még egy is fatárolót is épített. Mondjuk ez sem sokkal olcsóbb megoldás, viszont nagyon jól néz ki.
Korábban már kérdeztem a tapasztalataitokat fabrikettel kapcsolatban, és valszeg e fórum hatására kaptam egy szlovák cégtől egy egész jónak tűnő ajánlatot, 28Ft/kg, házhozszállítva, 7cm átmérőjű, 3-7 cm-es darabok, nedvesség 8-11%.... Vélemény?
Másik kérdésem, hogy hol találok szabadon álló kandallóhoz alátétlemezt jó áron, mert a barkácsáruházakban az 1x1-es, 2mm vastag fekete vaslemez 17.000Ft...kicsit túlzónak tartom....
Történt egyszer, hogy ismerősöm ismerőse szidott egy építőipari vállalkozást, elmesélte rémtörténeteit a trehány munkájukról, szörnyen megsajnáltam. Aztán később megismertem annak az építőipari vállalkozásnak egy másik ügyfelét. Ő roppant elégedett volt a munkájukkal, és véletlenül ismeri a panaszos ügyfelet is. Szerinte az illető hisztis, minden kivitelezőjét szivatja, menet közben változtatja az igényeit, de fizetni nem szeret.
igen, bontottra gondoltam. ajándékba kaptam amúgy, de sajnos néhol vannak kisebb-nagyobb hibák. a kályha össze is van már építve, csak egy kicsit javítanék a megjelenésén. igazából nem is az a gondom, h néhol le van pattanva, hanem eléggé elüt színben a kitörött rész. tehát, ha volna festék amivel a törést lejavíthatnám... de ha nem, akkor marad így. sajnos.
tudna vki segíteni a következőben? van egy bontott cserépből épített kályhám. sajnos néhol javításra szorulna. milyen anyaggal lehetne javítani?(csorbulások+festés)
Értem. Azt nem tudod véletlenül, hogy szaknéven hogyan emlegették régen? Rákerestem "hőhasznosító, füstgáz hőcserélő" stb. neveken, de nem találtam ilyet sehol.
Ez a hőhasznosító úgymond "százéves" darab, mivel a régi vaskályhákhoz és sparheldekhez lehetett vásárolni. Szerintem még mindig lehet kapni ott, ahol kályhacsöveket forgalmaznak, parasztboltokban és esetleg barkácsáruházakban.
Egyszerű szerkezetnek tűnik. Végülis ez nem más, mint egy heggesztett "lemezdoboz", amiben ketté ágaztatják a füstgázt, így a "doboz" felületéről további hő nyerhető.
Hamuzása tényleg érdekes lehet, bár egy célszerszámmal nem hinném, hogy problémát okozhat.
Ez a füstcsőre köthető hőhasznosító engem is érdekelne. Vajon itthon is lehet kapni? A henger oldalain lévő lyukakra lehet esetleg légcsöveket szerelni, és ezen keesztül elvinni a hőt más helységbe is? Igazából annak lenne értelme, mert a kandalló a saját helységét felfűti a tűztér által leadott teljesítménnyel, ennek a külön hőhasznosítónak akko látnám értelmét, ha a meleglevegő elvezethető lenne róla légfűtésként.
Végre sikerült olyan kandallóbetet találnom, ami árban és tudásban úgy gondolom, megfelelő nekem. Véleményeket szeretnék kérni erről a betétről. Ha valaki már épített vagy használ ilyet, írja meg a tapasztalatát róla. Samottal kirakott a tűztere és a többi ilyen tűztérrel összehasonlítva ez sokkal olcsóbb. Kíváncsi lennék a hátulütőre is, ha van.
A másik kérdésem az lenne, hogy ezek a hőhasznosítók valóban tudnak ennyi plusz hőt hasznosítani vagy máshogyan kell értelmezni a teljesítményüket?
Újra itt vagyok, hogy megköszönjem Nektek azt a rengeteg okos tippet és jótanácsot, amit adtatok nekem büdöskandalló-ügyben.
Megrendeltük a Silcal elemeket és már le is szigeteltük vele a palás gipszkartonjlt belülről - s valóban, az a bizonyos szúró, kaparó szag szinte teljesen eltűnt, csak néha, egy egy icipicit csap meg bennünket, de ez már éehet, hogy csak üldözési mánia, legalábbis azt gondoljuk teljesen belefér!!!
Külön köszönet Baranyai5 Józsinak, aki még arra is vette a fáradságot, hogy email-ben próbáljon segíteni - igazán hálásak vagyunk és nagyon-nagyon köszönjük!!!
Remélem többször már nem kell majd tanácsot kérnem Tőletek - vagy, ha az új házban is gondjaink lesznek,már mindenképpen keresni fogunk egy jó mestert!
Most neked ez kinézetre tetszik, vagy a technológia miatt?
Ha csak kinézetre, akkor szeintem lényegtelen, hogy svéd vagy sem. Mert akkor építhetsz sima kandallóként, csak a képen látható tűzteret kell beszerezni, a burkolatot meg lekoppintani aztán kész. A svéd kályhák nem kinézetükben jók -bár abban is lehetnek azok-, hanem inkább a működési elvükben. De pl. a finnek is tudnak építeni nagyon, pl. van nekik az. un. tömegkályha, ami egészen kivételes hatékonysággal fűt, de ilyen nálunk eddig kb. 4embernek van összesen, mert egészen más technika mint pl. a cserépkályha.
Szóval ha csak a külcsíny a lényeg, akkor csak meg kell keresni a képen látható tűzteret és burkolatot, és abból építeni egy olyan kandallót ami kinézetre másolata a mintapéldánynak.
Még csak készülöben van de cimeket tel számokat képeket mailröl tudok küldeni ha gondolja. web cimem www.cserepkályhaépítés.hu de készülőben van még semmit sem találni rajta.
Ez svéd országból való újgenerációs kályha a svédek fejlesztenek a legtöbb kályhát mivel ott nagyon hidegvan. és a leghatékonyabb rendszereket. természetesen nincs olyan kályha amit ne tudnék meg építeni,nem nagyképüségből de ez igy van mindenféletipushoz értek. az ipari kemencéktől-a márványkandallókig,-fütési rendszerek építésével kályhatestek gyártásáig.
Nem tudok róla hogy töröltek volna nickem mostanában. ugyanis azt közlik velem.De te biztosan többet tudsz róla.mivel én semmit sem de melyiket törölték?
Nekem nem kínos a krdés csak nem maradt rá idő hogy válaszoljak na persze így azt a látszatot keltve mintha nem akarnék választ adni na de miért ne adnék?csak azt kérdeztem én tegnap mért akarod tudni már énis rosszul tettem fel a kérdést mer azt kellett volna mijen tipusra.Ja és elégsok a munka is és kevés időm marad mostanában válaszolni. De mailben is lehet kérdezni
Üdv Ancsika bocsi de tegnap nyügösvolt a kisbabánk és vele kellett foglalkozni. álltalában:átrakásnál:1-3 év. új kályha építése:5 új-kályhabetétes kályha-8 év garanciát adok.rendeltetésszerü használat mellett
A szolgáltató részéről kötelező garanciát vállalni az elvégzett munkára. Úgy gondolom egy jó szolgáltató a tevékenységre vonatkozó minimális garanciaidőn túl is vállalhat garanciát, ezzel a gesztussal bizalmat ébreszthet a leendő vevőben.
Ha nincs is kalyhad, es nem is ismered Baranyai5-ot, akkor vegkepp rosszul tetted fel a kerdest.
Tedd fel altalanosan, ne ugy hogy Te mennyi garit adsz, hanem hogy mennyit szokas adni. Es uj hozzaszolaskent, ne valaszkent valakiere, mert akkor olyan mintha otolle kerdezned, nem pedig mindenkitol.
En segitettem. Leirtam hogyan kellett volna feltenni ha tenyleg valaszt akarsz. Regisztralj egy masik nicket, varj egy hetet, es probald ujra. Ha kotozkodni akarsz, akkor maradhatsz, csak kell keresned valakit akivel kozokodj :-)
Információra lenne szükségem, remélem tudtok segíteni. Ugynevezett vízteres kandallót/kályhát szeretnék vásárolni. Bóklásztam a neten, de olyan szakembert, aki szimpatikus lett volna honlapon keresztül, mind Budapesten kívüli. Nekem a használatáról, ill. a beépítési költségéről kellene info.. A radiátorok már fel vannak szerelve, ki van építve, de mivel gáz nincs, ezt a lehetőséget találtam a legésszerűbb megoldásnak. Ha tudtok, légyszíves segítsetek. Előre is köszönöm.
a) artatlanul bemutatkozom, hogy kalyhat akarok majd epittetni, es kerdeznem hogy egy ilyen mennyi ideig mukodik, mire kell figyelni, mit lehet garantalni
b) elmeselem hogy csinaltattam egy kalyhat, es ez meg ez vele a baj, szerintetek mi okozza, a kalyhas ronotta-e vajon el
Ha Baranyaival van bajod, netan o epitette a kalyhadat, akkor valoszinu ismered, pl tudod a telefonszamat is. Ha tole akarsz valami megtudni, felhivod nem?
Üdv a kémények müködési elve a levegö fajsujkülönbsége által létre jött fel áramlástól müködik, na már ha a külső levegő hőmérséklete magasabb mint a helységeké akkor visszafele áramlás jön létre mivel a hideg levegő áramlik a melegfelé, ez mnem szivó hanem nyomóhatást fejt ki a kéményben,ezért kell ellenőrizni a huzatot és ha nincs akkor bekell gyujtani addig égetni a papírt amig elnem repül a huzattól. akkor már müködik a cserépkályha már utánna melegen tartja a kémény és nem fordul elő csak ha teljesen kitud hülni ami 6-7 nap. de ha a kályha építésekor biztonságifelégőt építenek akkor autómatikusan kimelegiti a kéményt.
Köszönöm a válaszokat, valószínűleg leszigetelem a kéményt, így csak meleg marad két begyújtás között is. Minden begyújtás előtt nem akarok kimenni, újságot égetni a kéményben.
Egyébként ez a trükk csak cserépkályháknál szükséges, vagy vaskályháknál is?
Én kérek elnézést a kissé morcosabb hangvételemért.
Most a fűtés idény elején eléggé lefárad az ember a nap végére. ja:)) egyébként az "alex-os" szervezetbe be sem léptem ,pont azért mert mindig mentek az állandó-egymás köpködése,-ki a jobb szakember.....stb.dumák.
Meg jól arról szólt a történet,hogy egy -egy találkozón ki issza hülyére magát.:))
Gyula bátyámék ahogy MACSOI-t megalakították,meg ami melót belefeccölnek azt hiszem ez így korrektebb valamivel. Bár jó lenneha az ujabb technológiákrol több előadás lenne.
Ezer bocsánatot kell kérnem kolléga most nézem megváltozott a telephelye. én ott voltam és ott törtémt az eset de semmijen rossz dolgot nem állítottam mivel nem ismerem nem telálkoztam munkáival sem augyhogy amiket irok másokról azt láttam is és ugyis van senkit sem szoktam becsapni vagy ócsárolni, csak ugy ha van rá megfelelő okom nem csak önnek csörög a telefonja egésznap ezt el hiheti én is már 12 éve nyomom az ipart .és segítek másoknak benn voltam az alapívány a cserépkályhás szakmáért alapítványban, de az Alex szereti lenyulni és nem a célokra forditani az adományokat ezért kiis szálltam.
1. Nagyon merem remélni,hogy nem engem akarsz ezen a fórumon lejáratni. Szerintem meglehetősen rossz fényt vetne rád ---természetesen a későbbiekben is.
Az én adatlapom (ellentétben más --hozzáértő un.kollégával)minden elérhetőséget tartalmaz. 2. 2 éve vagyok(min. )a magyarországi kályhások szervezetének -IS- a tagja.
3. Az idén lesz ,hogy huszadik éve építek immár cserépkályhát, kandallókat a megrendelőim legnagyobb megelégedésére.
4. Szabadidőmben,ha akad ezen a fórumon próbálok segíteni a kispénzű, barkácsoló hajlamú embereknek(bármiféle ellenszolgáltatás nélkül). Van itt jónéhány fórumozó azt hiszem akinek éppen eleget segítettem ahhoz,hogy megépítse a saját kandallóját.
Ellentétben,egyes "kollégáimmal" hál' istennek nem kell másokat köpködnöm és befeketítenem adott esetben ahhoz,hogy (ezzel is reklámozván magamat figyeljenek rám,és nőjön a megrendeléseim száma)
5. A másik bibi,hogy ezt a fórumot azok az emberek is olvassák és írnak ide, akiknek az erdményes szakvizsgájuk letételében segítettem,és támogattam Őket a szakma sikeres elsajátításában.
Na kb .egyszerre ennyit tudok írni,-(tudod én egész nap építettem,és nem érek rá itt mosakodni,valamint okosakat mondani)
A kémény hőszigetelése segítene! De ebben az időszakban amikor napközben meleg van, este pedig hideg, akkor úgynevezett légdugó lesz a kéményben. Ezt úgy tudod megoldani, hogy a begyújtás előtt egy újságot kell elégetni a kémény aljában, a koromzsákajtónál. Ezzel felmelegíted a kémény belsejét és megindul a huzat.
Hát rossz hireim vannak a kályhással kapcsolatban kerestem én is de csak 1 öreg asszony jött ki és azt mondta hogy már az APEH is kereste meg sokan mások is . Hát ez a helyzet. 5-8 ezer ft-os áron viszont gyártok énis rácsokat
Tudd valaki egy rendes elérhetőséget a Kályháshoz ! A mobilja esélytelen, emailekre nem válaszol (vagy csak nekem ? :) . (tudom egész országban épít ,de azért néha haza is jár nem ? : )
Esetleg tud valaki p'r boltot (mondjuk Buda és környékén ) ahol lehet venni normális áron elfogadható kinálatból rácsot amit a kupolán lévő meleg levegő kivezetőkbe kell rakni. (hőálló festéssel vagy ilyesmi )
Sziasztok! A következő dologban kérném a tanácsokat: Van egy cserépkályhám, ami egy félig külső, házfalban lévő kéménybe csatlakozik. A probléma az, hogy a kályhába csak ritkán sikerül begyújtani, annyira nem talál ki belőle a füst. A kályhát kitisztítottam, ami kicsit segített a dolgon, de még így sem jó. A tetejét levéve, papírt égetve azt láttam, hogy a kémény egy percig beszívja a füstöt, majd egy kis ideig még vissza is köpi, illetve egyáltalán nem szívja! Hidegen állandóan szívja. Ha valami fadarab parázslik negyedóráig benne, akkor esetleg beindul, és rendesen ég a tűz A kályha öt fuggőleges aknával rendelkezik, amiből egyik a tűztér.
Maga a kémény kb. 5 méter magas, ebből 2,5 méter a ház külső hőszigeteléssel ellátott falába épített, és még 2,5 méter megy szabadban, a tető felett. A vége túlnyúlik a gerincen. Viszont így a szigetelés csak kb. fél méter magasan van a kályhacső felett.
Vajon mitől csinálhatja ezt az oda-vissza füstölést, és mit lehet ez ellen tenni? Ha leszigetelem a kémény kinti szakaszát, az segíthet? Esetleg vízszintes járatú kályhaelrendezés, ahol nem kell a füstnek lefelé áramolnia, ezzel a kéménnyel is jó lehet?
Ja, begyújtáskor általában kb. 3 fok hőmérsékletkülönbség volt a szoba és a szabad levegő között.
Én úgy tudom, hogy ez egy ősrégi tüzelőberendezés újbóli feltámadása. Még régebben olvastam erről a szerkezetről. Nem mai találmány, és ez nem design miatt néz így ki, hanem a működési elve miatt. Sajnos már nem tudom az eredeti készülék nevét.
Én olajjal kezelném le (nálam a padka nem fa, de dolgoztam olajjal) !
A fát a túlzott kiszáradás, repedezés ellen kell elsősorban megvédeni, ugyanakkor hagyni kell lélegezni. Erre az olajozás a legjobb. Ráadásul a felület is megmarad fának, gyönyörű marad !
Igazából azért mondta ezt neked mert a nagyobb teljrsitményü kályhákon nagy ajtók vannak és ha szükited a kéménykeresztmetszetre a füstcsövet pl:200-ról 140-re akkor füst torlódás az eredménye.ami kifüstöléshez vezet, de vannak olyan betétek amelyek méretezve vannak kis kéményekre is az ajtó mérete kisebb mint az átlag betéteké:pl:35×45cm -50×40cm belmáéretben értve.de atüztér mérerte nagyobb mint az átlagé.igy a teljesítmény is nagyobb. sokkal mint az átlagé.van ijen kisebb gyártó pár darab az országban
Újonnan épített kandallónkra (zárt tűzterű klasszikus) elkészült fából az ülőke része (két oldalt), és egy gerendarész (felül). Kérdésem az lenne, hogy szerintetek mivel kezeljem le ezeket a farészeket? Simán kenjek rá 2 réteg vastaglazúrt, vagy tudtok ajánlani valami jó hőálló fakezelőt, ami valamennyire meg is akadályozná a fa kiszáradását, így a kirepedezését, elfintulását?
Bocsánatot kérek előre is, hogy hozzászólok a dologhoz!
Szerintem elég egyoldalúan adod elő ezt a kéményseprő dolgot. Én egy ilyen cégnél dolgozom és erre a cégre nem jellemző a körbe bástyázás, sőt a hatóságosdi sem!
De a lényeg! Igenis a kéményseprőktől lehet és kellene is tanácsot kérni. Sajnos amiket te itt javasoltál és írtál az a használat során elég "érdekes" dolgokat fog produkálni.
Írtad, hogy 30 kW-os vegyeskazánnal fűtöttél 10 évig egy 14*14cm-es kéménnyel. Gondolom a kazánházat pedig havonta festettétek a füst miatt!
De mégegyszer mondom, nem vitatkozni akarok, hanem rávilágítani erre a hibás nézetre!
igen igazad van ,a cipész maradjon a kaptafánál,természetes azért van ez a fórum hogy a szakmai dolgokra hozzáértő szakemberek is hozzájáruljanak válaszaikkal.Igen jó az agyag teljesen huzd át vele kályha tetejét utána egy kicsit higabbal és jó lesz.
Egy belvárosi lakást újítok fel, amiben egy gázzal működő cserépkályha van. Meg szeretném tartani, de az égőt ki szeretném cseréltetni. Most egy Héra 3 van benne, amit kézzel kell ki-be kapcsolgatni. Szeretném automatára cserélni. Ha jól tudom ez a Héra Plus típus. A gugli nem dob ki semmit sajnos. Ha valaki tud bármit, hogy honnan lehet ilyet beszerezni akár újonnan, akár használtan, légyszi ossza meg velem akár itt, vagy mélben: alisejk kukac gmail pont com. A meglévő Héra 3 átalakítása is érdekelne akár.
Ha gond van, akkor a kályha teteje repül csak el és nem robban szét, ezért a csempe a tetején (magyarán fel van könnyítve egy nem túl kritikus ponton a szerkezet). És csak egy agyagágyba van ültetve a csempe, tehát így nem is poroz.
Óvatos vagyok: a cserépkályha nem szakmám, és másfél hónap 'tapasztalat' alapján nem nagyon merek ugrálni, tehát kell valaki szakmabeli, aki áldását adja a műveletre - netán megoszt néhány tapasztalatot.
Kérdés. Olyat hallottam, hogy a fedés száradása során előjövő repedések ellen van, aki ráborít egy vödör száraz homokot a kályha tetejére, majd szétsöpri. Ez elfogadott/elfogadható megoldás?
Hasonloan kreativ cucc amit lattam: egy hosszu acelcso feltekerve spiralnak, alul kicsit befenekelve. Igy a spiral a tuzter oldala, teteje nincs, kulteri az egesz. A cso ket vege ugy meghajlitva, hogy megfelelo magassagokban beleerjen a medencebe.
Azt is hozzátenném, hogy a fatüzelésnél a teljesítmény se olyan egyértelmű dolog: ha sokat teszel rá nagyobb, ha kevesebbet kisebb, persze van egy optimális tartomány. Szerintem a felső határ közelében már megnő a füstgázhőmérséklet, így az is el tud távozni.
Lemértem én is a kéményeimet: 16*16-os mind (2 lakás, 4 kémény). Abból úgy lesz 14*14-es, hogy belülről ki van vakolva?
A szomszédomban egy nagy családiház fűtése megy ekkora kéménnyel szilárdtüzeléssel. De mondjuk az ikerkémény másik felére nyitott kandalló van kötve, az csak dísz lett végül, mert nem elég nagy a huzata a nyitotthoz. (Teljesen amatőr építés, formára jó lett, de nem működik)
Más: érdekes hogy ugyanazt a kályhát más-más helyen más teljesítményűként árulják. Edilkamin Calidra 21kW összteljesítmény (víz+közvetlen) a gyártó szerint. De lehet kapni Szegeden 24,3kW-osként, meg Szlovákiában 16kW-osként is. http://www.edilkamin.com/hun/calidra2.htm http://www.kandallostudio.hu/kalyha-calidra.htm http://www.ajkrby.sk/?q=hu/kachle/drevo
Én 14KW körüli teljesítményt szeretnék... összesen két törés lenne az elvezetésben és azt is 45/45 fokban meg lehetne oldani. A tűztértől egyenes vonalban teperhetne felfelé. Tehát vízszintes eltolás se lenne benne.
Ha kéményseprőt hívok Ő meg tudja állapítani ezeket a paramétereket?
Hát lehet marhaságot írtam ezzel a béleléssel kapcsolatban. Nem értek hozzá kicsit se. Lényeg, hogy a valós belső átmérő 14cm.
A kandalló építő aki kint volt megnézni, aztmondta hogy ez egy kiváló kémény egy komolyabb gázkazánnak pl. de hogy max 8KW-os kandallót ajánl hozzá. És nem is leginkább a KW miatt hanem a füstcsőcsonk miatt. Hogy ne legyen szűkítés.
A 45fokos bekötésről és esetleges nagyobb teljesítményű tűztérről még csak ötletelni sem akart. Gondolom volt rá oka.
De több helyen is olvastam, hogy azért a kémény magassága igen fontos tényező és általában 4.5-5 méteres kéményekhez vannak belőve ezek a számítások.
Szívesen veszem azért a tanácsokat. Fido Dido, neked is köszi!
Átalában a 12kW-os, 180-as füstcsövű kandallóbetétet még elviszi a 14x14-es kémény, főleg ilyen hosszal.
A lényeg, hogy 45°-os könyökkel fordulj a fal felé, és ne szűkítőt tegyél bele, hanem a stücnit (és a füstcsövet) oválisra nyomva (hogy beférjen a 140mm-es helyre), szintén 45 fokban falazzátok be.
Tegnap deürlt ki számomra, hogy a 14*14-es bélelt kéményünk nem lesz jó csak maximum egy 8kW-os tűztérhez. Ugyanis azoknak a füstcsőcsonkja rendelkezik ilyen átmérővel.
Azt szeretném kérdezni, hogy kivitelezhető e biztonsággal egy 18as füstcsőcsonk átmérővel rendelkező (12-14kW) tűzteret 14es kéményre kötni?
Fontos paraméter, hogy a kémény kb. 8méteres és igen jó huzata van. Felejtsem el?
Köszi előre is a válaszokat. Sorry ha már felmerült ez a kérdés de nem leltem.
"Hát ezt el cseszték. az anagy helyzet.nem megfelelő a kályhabelső építése ill nincsösszhangban a vizpadkó hőelvonásával. így nem marad energia a kályha felfütésére.ill azért hideg ott a csempe mivel ott nem éri a füstgáz vagy a tartály helyezkedik el és abban sem jó a viz melegedése -rétegződik a víz."
Csak az a helyzet több mint 15 évig jól üzemelt és ugyanaz az emberke rakta újra a kályhát - gondolom a belül is ugyanazokat a járatokat építette mint régen...
Reménykedek. Mint írtam, a cucc friss építésű, most áll szárítás alatt. A kezdő füst már nem fehér, hanem eleve szürke, később szinte teljesen eltűnik. És folyamatos kis adagos begyújtásokkal most jutottunk végre odáig, hogy a kályha teteje is kezd átmelegedni. Eddig ugyanis meg se érezte a fűtést.
Tegnap kicsit hamarabb gyújtottunk be, amíg kint még nem hűlt le az idő. Volt füst, de közel se annyi, mint hasonló helyzetben, korábban.
Erre rá egy kéményfelújítás meg még egy hét fűtés, és nagyjából helyben is leszünk.
Kérdés. Olyat hallottam, hogy a fedés száradása során előjövő repedések ellen van, aki ráborít egy vödör száraz homokot a kályha tetejére, majd szétsöpri. Ez elfogadott/elfogadható megoldás?
kályhaking:): "lent kell lenni a háromszorosának a levegő bevezetésnek ,akkor jo a konvekciós áramlás" Ez biztos? Eddig mindenki mindenhol pont fordítva írta, szerintem...
Vágtunk egy rést, de felül is teljesen nyitva van!
Lent a padkák kandallótest felőli oldalát fogjuk kiiktatni, ott teljesen feltűnésmentesen kivágható mindkét oldal - bár a három lenti együtt ha lesz akkora mint a nyitott rés felül.... fedjük le felül netán? De hát akkor hol jön ki a meleg??
pont forditva kell hogy legyen tehát lent kell lenni a háromszorosának a levegő bevezetésnek ,akkor jo a konvekciós áramlás ,a hideg levegő az alsó részben tud beáramlani,mert nehezebb a melegnél és fent pedig ha jol ertettem már vágtatok egy rést annak kell kisebbnek lennie.
azért van 3 csöve mert egy a kéménybekötés ,kettő pedig a hőlégfűtés ,azaz a meleg levegőt csövekkel ,(westerform)hajlitható aluminiumcső lehet a lakás különböző távolabb eső pontjaira is elvinni.lehet beépitett ventillátorral is rásegiteni ,de természetes konvekcióval is terjed a meleg .
+néztem a hozzászólásaid és ott találtam a Gamf-osban. A kandallóm felső része nyitott de lehet, hogy rakok rá valamit mert már kezd a plafon szürkülni a kiömlő fölött. Esetleg valami mosható térplasztika??? még agyalok rajta. Fát az alsó nyílásban nem fogok tárolni mert porol és bogarak is bejönnek a rajta. Jelenleg most a tűzszerszámokat tárolom ott, grillszénen kovácsoltam. Mégis volt értelme a hőkez tanszékre járnom;)
Hát én már nem is tudom.... mondjuk az a füstölt szag tényleg a begyújtás (lefojtás) módjától volt, az alap-bajra akkor csak utaltam, ez a füstöltkolbészos mellékbaj azóta megoldódott.
Kedves Ágibági! Már a 1495-ös hozzászólásodban is , hogy problémád volt ezzel a kandallóval. Nem kellene valami MESTERNEK megmutatnod????!!!!!! Lehet, hogy a szemrevételezés során érdekes "újdonságokat" tapasztal amit nem lehet rockwoollal betömni, vagy emilben meggyógyítani?
A felépítmény ytongból készült kőborítással, felül tűzgátló gipszkarton palásttal, fa párkánnyal.
Ennek méreteit nehéz megállapítani a sokszögletesség miatt, volatképpen elég szorosan van körbeépítve, mert pl. az előre néző oldala vastag burkolótéglástzul is csak max. 58 cm keresztben mérve.
A palást kivezetése felül szintén ez a nehezen mérhető kategória, legszélesebb távolság ha jól mrtem olyan 56 cm.
Na NA kolléga azért nehogy mán kiadjuk azokat a méretezési megoldásokat itt mindenkinek maj felkeresnek minket és akkor kiadjuk a célszemélynek mert igy akontár nem tud tovább lépve kontárkodni. tudod a hegytetőn levő öreg bika meg afiatal meg lát 1 csapat tehenet a fiatal:szaladjunk le-és 1párat megszexuálunk.öreg:ááá-majd szépen lesétálunk és meg szexuáljuk mindet.Na érti kend ahelyzet szifilisztikályát
Na az ami neked kismiska: a német agyag amiből kályha csempét formáznak:1080c° atömörödés pontja 1180c° az olvadás pontja. a rákerülő kemény mázak:1180-1350c°.között égnek rá az agyagra.de vannak olyan agyagok amelyek 3000c° felett olvadnak ezek már kalinok.-samott gyártás stb.de van alacsony olvadáspontu máz is az 600c°-on olvad.-ólom mázak rézoxidok kobaltoxidok magnéziumoxidok stb.na ezek azok a mázak amelyek lepattognak az engoob rétegről..és ronda lesz a csempe,
lejebb találasz egy képet józsi a kandallóról ,nekem ugy tűnik hogy a levegő beáramlás is kevés ,na de ha fent nincs légrács akkor hol jön ki a meleg levegő ?lehet hogy a tetejét nem zárta le érzésem szerint ,viszont akkor a 3 :1 arány igen csak nem áll .Esetleg forditottan ,az viszont magyarázatot ad mindenre.
A levegő áramlásához talán még annyit, hogy a tegnapi barkácsolásunk eredményeként a kandallón lévő kis dísz magasságában most már van még egy légrács a gipszkartonba építve. (kb. akkora mint az alsó, talán kicsit kisebb)
Csak a már feltett képet tudom Neked megmutatni, abból szerintem nagyjából látszik mennyi az alsó légrács illetve hogy mekkora felül a légrés. Ezekre gondoltál?
A kandalló egyébként egy külső és egy belső válaszfal találkozásánál fekszik, a külső fal 38-as téglából van, no dryvit, a válaszfal meg ugyen 15-ös, ha jól tudom.
ragaszthatod szilikonnal is az jó rugalmas. elégni meg nem tud mivel a szigetelés megvédi a hőtől de ha 100%-ra akarsz menni akkor alufóliát (vastag) fényes felét a tüztér fele forditva még tehetsz rá igy már teljesen szabályos a kandalló szigetelése mivel ez a szabályos eljárás.és vizüveggel is lehet ragasztani a fóliát is meg akőzetgyapotot is a gipszkartonra. de alevegő be és ki áramlásáról nefeledkezz el.mert ujra elég
Porker megint előadta rengeteg és velős okos hozzászólását a légfütéshez.először is tudni kellene mekkora a levegő beáramlása a talapzat alá. és a kandalló süvegében mekkora a kivezető nyílás? utána majd meg tudom mondani mi a további teendőtök. mivel ez a leg lényegesebb hogy megfelelő legyen a kandallótest hütése. ami a levegő fütése is egyben, a fal amire épült le lett szigetelve? szerintem nincs megfelelő légkeringés azért is égett el a gipszkarton de a betétet is károsítja ha nincs megfelelő hütés,
nem fog elégni a szigetelőanyagod ettől nem kell tartanod ,birja az biztos.Arra nagyon ügyelj hogy a tűztérbetét és határoló falak ,beleértve a kupola falait is ,legyenek legalább 40mm távolabb a a betéttől ,legyen meg a konvekciós rés ,a légkeringés miatt.persze meg tudjátok csinálni ,semmi extra .ragasztáshoz használj mondjuk profixot szigetelésre jó a rockwoll ,vagy a rath sn 400, vagy kálciumszilikát lap
Hát... ha ennyire barkács hajéamúak vagytok, tömjétek tele valamilyen Rockwool termékkel. Gyakorlatilag bármelyik jó, amit jó áron megkaptok, rögzíteni nem kell ha úgyis szűk a kürtő. A vastagságot is ez fogja meghatározni. Szerintem a legkisebb mennyiség is elég amit venni tudtok, szóval 10 cm bőven lesz, az meg már mindenre elég itt. A Rockwoolnak van egy Conlit nevezetű speciális tűzvédelmi terméke, de itt nincs rá szükség. Bár a Rockwool kötőanyaga 300 fok alatt elég - ha van ott akkora hőmérséklet - ezt észre sem fogod venni és a szigetelőképességet sem fogja befolyásolni.
Miért, mi nem tudjuk megoldani a kürtő szigetelését? Nehogy már, ennyi tapasztalt indexes kályházóval? :)))
A helyzet az, hogy egyrészt szerintem mivel már csak a kürtő szigetelése hiányzik, szerintem azt mi is meg tudnánk oldani, másrészt a házunk eladás alatt van, novemberben elköltözünk, így bazi sokat már nem szeretnénk rákölteni - biztonságosan átadni viszont igen!
ja igazad van keverem aszezont a fazonnal ,a kályhacsempe mázaknál van aminek 1200 fok az égetési hömérséklete.de a kőzetgyapot is 1000 ig birja annak ott az olvadáspontja.
hello .Mindenképpen le kell szigetelni ,igazából nem is értem hogy rakhatták igy össze ,szigetelés nélkül .megfelelő a sima rockwoll is kőzetgyapot 1200 C ig ok .
Üdv Ágibági! A hagyományos tűzgátló gipszkarton két papírkarton közé hengerelt üvegszállal erősített gipsz. Arra fejlesztették ki, hogy tűz esetén 30 vagy 60 percig a tűz/láng áttörését megakadályozza. Tartós hőterhelést nem bírja, elég a felületéről a papír ( közben szúrós szagú füst keletkezik:) ) a gipsz meg elporlad. Van egy újabb fejlesztésű tűzgátló gipszkarton a RIDURIT! Ez két üvegszövet közé hengerelt spec gipsz. Eléggé drága, de ebbe nem építettek be éghető anyagot, önhordó. A tartós 140-150 fok feletti hőmérsékleten a gipsz a kristályvize el kezd kiválni, a gipsz elveszti a tartószilárdságát, de az üvegszövet még mindig összetartja. Ezért tűzgátló és NEM TŰZÁLLÓ ! A kalcium—szilikát(SILCAL) és a PROMOSIL 800 fokig bírja a hőt. Remélem tudtam segíteni!
Kb. 2 éve van kandallónk (HAJDUK), s az elejétől küzdünk a minden begyújtáskor megjelenő, kaparó, szúrós szagtól, mely elönti az egész teret és tárt ajtót-ablakot kíván... :(
Nagyon sokszor próbáltuk már számba venni, mi lehet a baj, most is van egy teóriánk:
A kürtő felső, nyitott részén bekukucskálva úgy láttuk, hogy a kandallóhoz közel eső részeken a gipszkarton belső felülete szabályosan meg van égve, fekete mint a korom és az égéstől porlad is le róla az a papír-szerűség.
Mivel a gipszkartonhoz legközelebb eső részen pont egy hőkiáramoltató nyílás is van, gondolván hogy a mesterek esetleg mégsem tűzálló gipszkarton építettek be, ma leszedtük a teljes gipszkarton-kürtőt, új, kifejezetten tűzálló gipszkartont építettünk be, melyre a légkiáramoltató elé még egy -a meleg levegőt kifelé engedő-fémrácsot is raktunk.
Begyújtás után viszont -igaz, lényegesen enyhébben- de tény, hogy még mindig kifejezetten éreztük azt a bizonyos szúrós szagot.
Kérdésünk, hogy lehet-e ez a szag a kandalló felső részéhez mindössze 10, max. 15 centire épített, de tűzálló gipszkartonból készült kürtő égésétől? Ha igen, miből lehet jól megépíteni a kürtőt? Le kell szigetelnünk belülről azzal az Általatok emlegetetett kálcium-szilikáttal?
Üdv még nem teljesen de a jövőhét végére remélem elkészül már végre, beteg voltam,fiam született, 2hétig korházba voltak itthon voltam a többi 3 gyerekkel, igy aztán csusztam az idővel, ez a helyzetem elemzése gyorsan.de készülőben van és remélem mostmár nem lesz gikszer.
A mai nap szétbontottam a cserépkályhámat. Igaz nem nagy de hátha tudnátok használni.Kidobni sajnálom. 5 sor magas+ kupola, 3 széles. + 2 taliga törmelék.Sötétbarna.Szolnok.
Az ár: 1 tábla Milka mazs.-mogy. Alku nincs!!!!!!!!
Ez a 340 fok ez szabvány vagy ajánlás? Azért kérdem, mert mértem a füstgáz hőfokát http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9147701&go=62995293 és már a kémény aljában hidegebb volt, mint 270 fok.... Később, mikor a lángolás után a faszén izzott, akkor feljebb ment, azt hiszem 250 fokra. De ezek szerint az még a kémény teteénél is kevesebb lenne. Vagy rosszul mértem a hőfokot, vagy nem gond az alcsonyabb hőfokú füstgáz sem, mert a huzat és a kéményem is rendben, azaz nincs rajta lerakódás, csak a járat elhagyása után válik ki a gőz (azaz 100 fok felett van azért a kilépési ponton is) Szerintem utóbbi, azért akartam az említett tekervénnyel további wattokat kihozni a szerintem túl meleg füstből.
Nagyon pontos diagnózis: valamit tudsz te a kályhákról meg az építőikről. valóban ijenkor az egész alja tüzkosárnak kell legyen építve.és nem lengyel járattal hanem hamis svéd járatra vagy vegyes-hamis-svéd-és pados variációkban.
Ne reménykedj! a kályhából kilépő füstgáz hőmérséklete 340c°-nál kevesebb nem lehet és a kémény tetején kilépő füstgáz min 270c°-os nak kell lennie. a kályhádban tulzottan lehül a füstgáz ez a kánya nálad .meg még sok másik kartársadnál.
Hát ezt el cseszték. az anagy helyzet.nem megfelelő a kályhabelső építése ill nincsösszhangban a vizpadkó hőelvonásával. így nem marad energia a kályha felfütésére.ill azért hideg ott a csempe mivel ott nem éri a füstgáz vagy a tartály helyezkedik el és abban sem jó a viz melegedése -rétegződik a víz.
Üdv a kályha rosszul méretezett tüztere, a füstjáratok és átégők helytelen építése és a biztonsági felégő hiánya más hiba nincs. De még lehet! a kémény rossz huzata rossz építése,pl: nem ér a gerinc fölé 80cm-re. nincs min 14×14cm valami 60°-os szögébe van fa ág parabola stb.
Egy olyan problémánk van az újonnan átrakott cserépkályhánkkal, hogy reggelre sokkal hidegebb mint az átrakás elött volt. A legfurcsább, hogy a tűztérnél az ajtó felett szinte teljesen hideg. Az ajtó nem lett kicserélve - lehet hogy "kiégett" és azon keresztűl kap levegőt. /fatüzelés és központifűtéshez patkó is van benne/
Egyelőre úgy néz ki, hogy a jobbik eset forog fenn: én vagyok a hülye, és a kályha jó.
Egyik gond, hogy a kémény difis, roggyant, nincs elég cúgja. Másik, hogy a füst egyelőre hideg a kályhából kijövő pára miatt, és már a kémény - vonakodós - elhagyása után rögtön lefele veszi az irányt. harmadik, hogy tényleg nem szabad teljesen elzárni a kályhát.
Na majd néhány hét múlva minden letisztázódik.
Egy kémény bontása tetőszintig, majd újrarakása mennyibe fájhat? Van valakinek tippje? Max. méter, méter húsz az érintett szakasz hossza.
hello .egyrészt tisztázni kéne ,hogy a kéményed milyen állapotban van ,ha le van kátrányosodva ,kormozódva ,akkor a keresztmetszeted kör alakú,ha régi falazott kéményed van. ki kell takaritatni gyujts be a tisztitóajtónál papirral és az ujságnak repülni kell ,ha nem igy van akkor hivd a seprőt ,belenézhetsz tükörrel is ellenőrizni .Ha igy se jó akkor hivj egy kályhást :)
Ahogy jobban megneztem a kalyhat , fatuzelesu, en nem raktam volna bele lengyel otost, tul nagynak tunik a tuzter nincs helye az oldal fustjaratnak. Amugy egy IGAZI kalyhas amikor felepiti be is gyujt, es megmutatja a kuncsaftnak hogy mukodik es nem fustol. Suket duma hogy varni kell, ezek nem is igazi kalyhasok, csak kontarok;^)
Szaz oka lehet hogy fustol, fontos hogy a fustjaratok egyenletessen szukuljenek, de lehet a kemennyel is baj lehet. Meg kell nezetni egy masik kalyhassal fel kell bontani a tetejet.
Kályhás szakik! Mi lehet az oka annak, hogy a képen levő 5 függőleges (Lengyel 5-ös) járattal rendelkező kályha, meleg állapotban is kifüstöl az ajtón. Csak akkor nem füstöl ki, ha 1-2 ujjnyira van nyitva az ajtó. De ha meg akarom piszkálni a tüzet, és jobban kinyitom, akkor kibuggyan a füst.
A kályha tavaly épült, és mindig is így viselkedett.
Sziasztok, uj vagyok keresek kalyhasokat amerikai vizummal, tenyleg csak olyat aki tud kalyhat, kandallot epiteni es akinek lenne kedve kijonni, dolgozni. Az esetleges vizum elutasitasnal vissza lehet igenyelni a kifizetett 20 rugot. tohotombacsi@yahoo.com vagy ezen a forumon.
Csak a füstgázt hasznosító hőtárolón gondolkodott már valaki, netán létezik ilyen? Arra gondolok, hogy van egy külméretben 66*38 cm-es kéményem. (Egyik fele csak pillér, a felső szomszédnál lesz benne csatorna.) Lényeg, hogy kellemesen átmelegszik, és temperálja a szobát a vaskályha lehűlése után is, de lehetne ezt még fokozni. A kémény és a fal között van még 36 cm. Arra gondoltam, hogy lehetne egy olyan füstjáratot kialakítani, ahol a füst fel- majd lemegy. Amíg a kémény nem melegszik át, addig az "A" jelű nyílás nyitva van, hogy legyen huzat. Ha már a kémény jól átmelegedett, akkor alulról a rózsaszínnel jelzett tolólappal a nyílás zárható, ekkor a füst a "kéménytoldalékot" fűtené. A kémény kb. 40 fokra szokott melegedni, szóval simán tapétázható a felület, legfeljebb a füstbeömlő környékére kéne csempézés.
Működik valahol ilyen fémkandallóval kombinált cserépkályha-szerű izé?
Üdv úgy teszek mintha nem ismernélek de azért jó a vizszintes járat. csak nagy tüzteret kell építeni hozzá hogy tolja a gázokat akkor valóban 15 évet kibir meg tisttitási lehetőséget kell hagyni én sok helyen vegyes járattal építem
Az 1-2% nedvessegtartalom eleg hihetetlen. Levegon szaritott faanyag 10-12%, geppel szaritott 5-6%. Marmint asztalos celra, butornak. 1-2%-ra szaritani marha nehez, butorgyartashoz sem csinaljak, az 5-6%-os is visszaveszi a kornyezetbol ha nem lakkozod vagy fested le. Nem hiszem hogy tuzeles celjara kulon szaritgatnak.
No, kaptam mintát és leírást az anyagról, árat még nem tudok.
65mm átmérőjű henger, faforgács, fűrészpor, biomassza keverék. Erős fenyőillata van, ez egy kicsit riaszt, hogy nem árt-e a gyantatartalom a cserépkályhának.
Mesterek, mi erről a vélemény ?
Az adatlapon 16-18ezerMJ/kg szerepel, 1-2% hamutartalom, 10-12% nedvességtartalom. Ezt nagyon nem értem, mert a tavaly vett anyagnál ez az érték 1-2%. A 10% körüli nedvességtartalom nekem soknak tűnik, igaz ebben nem csak keményfa forgács és por van mint a másikban.
Sziasztok!Én csak függőleges járatúra építek.Régen volt egy vízszintes járatúm,lamin meg kellett oldanom a kéménybekötés mellett egy dugóval,hogy minden évben lehessen ott tisztítani,mert lekormolt,eldugult(azt még nem én építettem) Amiket azóta javítottam,igazából egyik sem volt jóA fűggőnek több előnyét tapasztalom. Egyébként ha végzek egy építéssel,adok mindenkinek egy négyoldalas leírást.
Üdv a Baranyai5-nek,aki sokszor kisegít tanácsokkal.
Én a kálciumszilikát lapot még lefedtem tűzgátló gipszkartonnal igy könnyen lehet majd vakolni miután ragasztottam a gipszkartonra hálót ilyen gipszkarton kezelő alapozóval ami meggátolja a nedvszivását ) !
na igen, de 1/2 dugó is több, mint a semmi, persze minden sorban hülyén nézne ki. korom jó esetben nincs sok, csak sajnos sok esetben mégis van:) ha faszén marad, akkor hamar lett elzárva
Jep: a maestro holnapután jön, és megmutatja, hogyan is kell begyújtani egy cserépkályhát :-) Aztán vagy én vagyok a hülye, vagy ha okoskoik, vokálozok.
"ott maradnak a nagy faszéndarabok" --> Nézd pozitívan a dolgokat - nyárra megvan a faszén a grillezéshez. ;)))) Szóval azzal a kályhával nincsen valami rendben. Az első kérdés az, hogy a teteje mivel van fedve - csempével vagy agyaggal. Ez függ természetesen a kályha magasságából adódó esztétikai szempontoktól. Legjobb lenne a tetejét a mesterrel visszabontatni és újra fedetni. Közben meg kell nézni a kéménybekötést is, nincs-e valami elakadva arrafele. Meg lehet nézni az utolsó járatot is, hogy nem esett-e bele valami építés közben. Szóval hívd nyugodtan az építőt és nézze meg személyesen a problémát. A kémény mikor lett kikotorva? "lezárás után annak a parázsnak még izzani kéne néhány órát, amíg nem marad ott más, csak a tiszta hamu" --> Fatüzelésre rakott kályhában a hamu alatt reggel még találsz annyi parazsat, amire némi papírt és forgácsot szórva begyullad. Személyes tapasztalat, mivel a fatüzeléses kályhánk 30 évig üzemelt így és nem lett átrakva. Költözés miatt lett szétszedve. Ha már itt vagyok és írok, akkor egy rövid válasz Pirimidin76-nak: "hát bátor ember a mestered, hogy bevállalta a dugó nélküli kályhát. 15 évig nem kéne tisztítani?" A fatüzeléses kályhák tisztítódugó nélkül készülnek a vízszintes járatok miatt. Ha tennél dugót, akkor minden sirba kellen raknod egyet. Tisztítani annyit lehet, hogy a tetejét megbontva addig szedjük ki a kormot, ameddig a kezünk beér. A fa miatt nincs sok korom.
Hozzáértőktől szeretnék felvilágosítást kérni a vízszintes, ill. a függőleges füstjáratú cserépkályha összehasonlításáról. Az érdekelne, hogy mikor melyik a jobb, ill. melyiknek mik az előnyei és hátrányai.
Ha jól sejtem, akkor teljesen elzárni nem szabad - illetve valahol ugy olvastam, hogy akkor szabad a levegőt teljesen elzárni, amikor a parazsat már vékony szürke hamu borítja. A levegőt minimumra szabad csökkenteni akkor amikor a lángok kialszanak, de a teljses elzásás ilyenkor sem jo, mert akkkor keletkeznek a mérgező gázok, amik akár a szobába is visszaáramolhatnak. Ha hamar elzárod az a kályha gyors pusztulásához fog vezetni. Ezt a pusztulást csak a nedves fával való tüzeléssel lehet még gyorsítani. Hamar ki fogod tapasztalni, hogy mikor kell majd lezárnod az ajtót ahhoz, hogy tökéletesen elégjen a tüzelő, és a kályhát se hűtsed ki túl gyorsan a nyitott ajtóval.
Interneten lehet találni képeket, nedves tüzelő, és korai lezárás áldozatául esett kályhákról és kéményekről.
Valahogy úgy sejtem - és a rokonságban ez így is működik - hogy lezárás után annak a parázsnak még izzani kéne néhány órát, amíg nem marad ott más, csak a tiszta hamu. Nálunk viszont lezárás után a parázs gyorsan elalszik, és ott maradnak a nagy faszéndarabok.
hát bátor ember a mestered, hogy bevállalta a dugó nélküli kályhát. 15 évig nem kéne tisztítani? az elzárásról meg leírtad a tutit: a kályhát akkor kell lezárni, amikor a lángok már elaludtak, és csak a parázs van. ha már eladuldtak a lángok, a zárás után mi alszik el?
Jep, begyújtás is valami efféle. Vannak azok a kertiparty-fáklyák. Azokból három a kémény aljába, nagy lángon, tíz percig: vagy amíg a kályhaajtóban nem lesz annyi cúg, hogy egy ujságlapot odatapasszon. A maestro gázolajos ujságpapírt javasolt ugyan, de nem hiszem, hogy nagy különbség lenne.
A kályhának nincs tisztítódugója, a mesterember azt mondta, erre nem kell, merthogy fa-üzemre lett rakva, vízszintes járatokkal: amíg ujra kell rakni (15 évet jósolt), addig bírni fogja. Ő maga nem gyújtott be: erre azt mondta, hogy az első hónapban nem is szabad.
Mégmás, az eddigiektől függetlenül. A lediktált használati utasítás nomeg a rokonságban aktív gyakorlat szerint a kályhát akkor kell lezárni, amikor a lángok már elaludtak, és csak a parázs van. De: ha lezárjuk a kályhát, akkor tíz perc múlva elalszik a tűz, és másnap szedhetem ki a grillezni való első osztályú faszenet.
érdemes először a kémény tisztítónyílásán begyújtani, hogy a kémény kicsit átmelegedjen. amikor kész lett a kályha, a mester hogy gyújtott be? vagy a kályha tisztítódugójánál is lehet. (az építésnél ez szokott az utsó művelet lenni, utána teszik be a dugót) amúgy egy rendesen üzemelő kályhánál is előfordul, hogy első begyújtásoknál füstölög kicsit, ez elmúlik.
Előzetes konzultáció során leb@szott, mert: - ilyen időben begyújtani - nem melegítettük át eléggé a kéményt. Szerinte ha van rendes cúg, akkor nem fog füstölni.
Az utóbbival kapcsolatban kétségtelenül stimmel annyi, hogy beyújtás után ca. 10 perccel eltűnnek a füstpamacsok.
Szóval akkor afféle lezárásként/öszeoglalásként: előfordulhat egy cserépkályhánál bármi olyan üzemszerű állapot, hogy füstöl?
Ui.: mi a kiszárítás és a (hideg) begyújtás 'rendes' menete?
A szárítás folyamatban. Az építő tanácsa szerint az első hónapban csak nyitva az ajtó és szellőzik magától, amennyit tud. Utána - most, ahogy a hidegebb idők bejöttek - kis adag (3-4kg) fával begyújtva. Mivel hideg nem volt, az adagot nem növeltük.
Ott valami nagyon el lett szúrva......igazából "külső" tömítő fuga nélkül sem szabadna a füstnek kiszivárognia! Az csak esztétikai szempontokat szolgál egy cserépkályhánál.
A kályha "első"kiszárítása rendeltetésszerűen( lassan_fokozatosan...) történt???
Nemrég lett beüzemelve a frissen rakott cserépkályhánk. Majdnem minden szép és jó, csak.
Szóval akinek van effélében tapasztalata: előfordulhat olyan, hogy a kályha tetején - már úgy értem, hogy a vízszintes felületen - egyes cserepek között nincs fugaanyag? Ez valami spéci trükk cserépkályhára, amiről nem tudtam, vagy szimpla elb@szás?
Begyújtás után egy ideig - amíg be nem melegszik a kályha - az említett réseken pöfög kifele a füst.
Üdv ! Passz... Ez egy kis családi gyártó , adatlapot nem kaptam hozzá. Remélem még legalább 2 hónapig nem kell használjam :) Igazából csak próba képen ,illetve kiváncsiságból vásároltam belőle.
Állítólag a környékünkön is van egy cég aki gyárt ilyesmit, biomassza van benn. Próbálok több infóhoz jutni, de gondolom a gyártótól olcsóbb mint a metrotól.
A tefélédnek a fűtőértéke hogy viszonyul a keményfához ?
Hello .Ez jó ötlet a kemencében bármit el tudsz égetni ,akár egy hullát is :) ,na félre a viccet ,Nem véletlen hogy régen ezt a szerkezetet alkalmazták a parasztházakban ,ugyanis olcsó volt az előállitása és üzemeltetése ,tüzeltek mindennel ,kukoricaszár rőzse ,minden ami a ház körül volt.Valaki még traktorgumival is fűtött :).Miért ne lenne jó a raklap.Egy jó nagy keresztmetszetű kémény kell min 27*40cm és min 4-5 m magas legyen .Itt a kemencénél nem lesz nagy gond a fával ha vizes csak hatásfok romlás lesz ,de ha van bőven akkor mindegy:)
Szevasztok! Mivel most vettünk Érden egy házat,és rengeteg hulladék faanyagot raklap,stb tudok szerezni ingyen, azt találtuk ki,hogy építtetünk egy bubos kemence félét olyan szép szemekkel és belevezetjük a cirko vizét megfelelő víztérbe,hogy belefűtsön az egész rendszerbe.Mivel kéményt is utólag kéne rakni,lehet olyat ami jobban tolerálná a viszonylag nedvesebb fát.Mivel nyilván sok szeg - csavar marad a fában olyan hamuteret ami viszonylag nagy. Ez igy vajon naiv elképzelés,vagy megvalósítható??
Üdv hát nem szabad variálni a gázos kályhával. max annyit hogy a szabályzót beállítani hogy előbb kezdjen füteni tehát olyan optimális hőre kell állítani hogy 2 órával előbb kapcsoljon be a gázégő.Így elérheted a kivánt hőfokot a kívánt időben a hagyományos cserépkályha időkéséssel füt .
Sziasztok!
Egy cserépkályhás kérdésem lenne.
A cserépkályhát egy Héra3 működteti.
Na most.
Azt szeretném vhogy megoldani, hogy ne kelljen este megfagynom amíg bemelegszik.
Lehet elvetemült ötlet, és előre is elnézést kérek, de nem lehet megoldani egy Fég CR6-ossal?
Van még egy Fég gázbojlerem amin ez van, és laikusként azt vettem észre, hogy az égő része nagyon hasonlít, és ott ugye megoldott a ki-be kapcsolás.
Szal ezért gondoltam, hogy vhogy csak össze lehet hozni a kettőt, nem?
Miden ötletnek örülnék.
Sziasztok!
Egy cserépkályhás kérdésem lenne.
A cserépkályhát egy Héra3 működteti.
Na most.
Azt szeretném vhogy megoldani, hogy ne kelljen este megfagynom amíg bemelegszik.
Lehet elvetemült ötlet, és előre is elnézést kérek, de nem lehet megoldani egy Fég CR6-ossal?
Van még egy Fég gázbojlerem amin ez van, és laikusként azt vettem észre, hogy az égő része nagyon hasonlít, és ott ugye megoldott a ki-be kapcsolás.
Szal ezért gondoltam, hogy vhogy csak össze lehet hozni a kettőt, nem?
Miden ötletnek örülnék.
Köszönöm a választ. Nekiálltam végigolvasni, valóban sok itt a jó tanács. :)
Lesz szellőzőrács mindenképpen a két oldalon. Már sokminden megoldódott, egyedül a palást anyaga még, amin vacilálok. Na meg a szekunder levegő szabályozása. Kratki tűzterem van, és nincs rajat másodlagos levegő szabályozás, amit nem értek. Állítólag van plusz pénzért, amit nem értek, így sem volt olcsó, ez már nem fért bele?
A bontott tégla már megvan az oldalfalra, majdnem mind pecsétes.
egy jol megépitett kályha tűzterébe 1 napi tüzelő kell beférjen kb10 15 kg fa és annak a kályhacsempéket ugy fel kell melegiteni hogy a tűztér feletti 2 sor csempe 80 fok kell minimum legyen.Ha ilyenkor rakják sokan még a kályhát mint őrültek,akkor sem lesz melegebb igen mert a csempe elérte az "üzemi hőfokot"és nem tud több meleget tárolni igy kimegy a kéményen .Ez nem egy kazán hanem cserépkályha fűteni is tudni kell ,meg persze méretezni is :)
Persze a vizes fa a kályha gyilkosa mivel nem lesz tökéletes az égés ez hatásfok romláshoz vezet ,meg persze kátrányosodáshoz ,ami szépen elszinezheti főleg a világos csempéket ,meg idővel egy jó kis kályharobbanást,vagy kéménytüzet amit eloltani nemigen lehet
Ja bocs az elöbb egy régi dologra irtam mert nem a saját gépemről irok és megzavart:) .Szóval egy 40 m2 nappali befűtésére ,nem kell nagy kályha .Ezt úgy számoljuk hogy a hővezteségi potlékokkal kell számolni.függ sokmindentől ,szigetelés ,fekvés ,határoló falak ,stb stb.De van egy régi számolás ami 1 csempe 1 légköbméter .tehát 40 m2 akkor ha a belmagasság kb 3 m akkor 120 csempeegység kell a kályhához.
Alapvetően nem az különbözteti meg a kandallót vagy cserépkályhát hogy üveg az ajtaja vagy sem ,vagy épitett a tűztér vagy egy betét van benne,a cserépkályha azért más mert vann benne füstjárat .igy a meleg füstgázokat a csempeköpenyfalnak és igy a hatásfok is nő, 70 80 % de lehet több is .A kandalló pedig konvekcios áramlással fűt ,de amúgy ma már lehet kombinálni a kettőt . különféle "technikákkal" megvalósitható több dolog is ,de az összetett dolog tudnék irni oldalakat is akár.:)
Ez már reális. Egy falusi családi ház igénye kb. 60 mázsa évente, vagy nem sokkal több, de mindenképpen 100 alatt. De több, mint 200 mázsa? Az durván félmillió forint csak fűtésre. Szerintem egyszerű számolási hibáról van szó.
Mindenképp, mert én is 50nm-es házat fűtök....nekem csak a kémény lesz új...marad egyenlőre a régi kályhám, német, vegyestüzelésű, samottal bélelt...nagyon bevállt, bár nem vmi szép... Majd jövőre, ha befejeztem az építkezést, akkor építtetek cserépkályhát....
"Ahhoz, hogy légszáraz legyen, megfelelő tárolás mellett három évig kell szárítani a fát. Ezt egy tüzépes se teszi meg, neked meg min. 100 m3 fát kéne kerülgetned a három éves forgó miatt."
Nem sok az a 100 köbméter? Az minimum 600 mázsa fa. Ki a fene tüzel el évi 200 mázsa fát?
Mindent el lehet tüzelni vizesen, csak a fűtőérték nagy része "el fog vérezni a szárítás oltárán". És ha nem elég nagy a füstgáz hőmérséklete, akkor a kondenzáció is gondot okoz a kéményben.
Sajnos én a vizes fával pár évvel ezelőtt megszívtam, olyan sok víz volt benne, hogy az akkor még a régi kéményünket sikeresen tönkrevágta...a rengeteg vízgőz a fából kiégő kénnel együtt kénsavas reakcióba lépett és néhány helyen átmarta fúgákat....persze ebben benne volt a régi béleletlen kémény is, pedig direkt átnézettük előtte...
Most új, bélelt kéményem lesz, és mivel a téli szezonra kb 50 mázsa fára lenne szükség, ezért gondoltam, hogy a fabrikettel kiváltom...ráadásul a környékünkön 2700-2900 van a hasított fa mázsája fajtától függően, fabrikett pedig 4e...és ha valóban bő egyharmaddal kevesebb kell belőle, akkor anyagilag ugyanott vagyok, de tisztább, egyszerűbb kezelni, és könyebb tárolni, mivel fóliázva van, a nedvességtől sem kell tartanom...ráadásul kevésbé környezetszennyező...nálam ez is fontos szempont.
Használd nyugodtan, én cseréplályhában használom. Nagyon jó dolog, tényleg megéri fa helyett. Nem csak az ár/fűtőérték aránya miatt, hanem a kényelmes kezelhetőség miatt is. Egymásra pakolva nagyon kis helyen elfér. Ahogy én eddig hallottam, akármilyen tüzifát veszel, az teljesen vizes. Ahhoz, hogy légszáraz legyen, megfelelő tárolás mellett három évig kell szárítani a fát. Ezt egy tüzépes se teszi meg, neked meg min. 100 m3 fát kéne kerülgetned a három éves forgó miatt. Persze lehet használni ezévi vágásút is, de az inkább világít mint fűt.
Tavaly vetem keményfa brikettet, na az tényleg utolérhetetlen.
Üdv Nobbi! Az YTONG bírja a hőt, bár ha visszaolvasol, volt róla egy kis vita. A lábrész rakásánál a statikára ügyelj, a pincefödémnek és a lábrésznek kell hordani a kandalló teljes tömegét, szakembernek (statikusnak ) mutasd meg ! Én a kandallómhoz kb 100-120 db téglát használtam ( kb 10000 Hu Ft +pálesz + sok utánajárás ) összesen, a kupola tűzgátló gipszkartonból van. A helyedben mindenféleképp elhagynék egy minimális távolságot a tűztér és a fal között, ha másért nem a hőtágulás miatt. Amennyiben a kupola és födém közt elhagysz pár centit, akkor a szellőző mellőzhető, de egy szép szellőzőrács sokat dob a kupolán, díszítésnek sem rossz. Remélem tudtam segíteni! PI
Köszi! Szerintem is szép és kellemesen meleg:) A kupola felül nyitott, ott/is jön ki a meleg ezerrel. Valószínű majd kettő db horganyzott grillráccsal le fogom tarni, nehogy a gyerekek beledobjanak valamit.
Talán némileg jobb a fűtőértéke, mint a fáé, de nem esküszöm meg rá. Egy dolog miatt vennék csak ilyent: mert kényelmes. Nem kell hasogatni, kevésbé koszol, kisebb helyen elfér, mint a fa. Egyébként ugyanaz.
Nem tetszik. Nekem ez jön be. És mivel vizes kandalló, a fűtési rendszerbe kötve, tehát a hő nagy részét a vízköpenynek adja le, így tökmind1. De egyáltalán nem tetszik sem a cserépkályha, sem a kályha. Kandallót akarok.
Sziasztok! Most jöttem ide először, mégpedig kérdezni valamit. Nappalink központi részén van egy kis kandallónk, ami fűtési célt szolgál elsősorban (arra gondolok, nem dekoráció :) ) Ugyanakkor kicsi lányunk olyan korban van (17 hós), hogy bár érti, hogy nem szabad közel menni a kandallóhoz, érzi a melegét, de félek, hogy a játékhevében nekiszalad vagy esik. Van-e valakinek valami ötlete, miből lehetne kis kertést készíteni a kandalló köré? A megkötés az lenne, hogy elég kicsi a hely a kerítésnek és olyan anyagból kellene, ami nem melegszik át..(Mivel elég közel kell építeni a kandallóhoz) Azt már nem is írom, hogylehetőleg olyan "valami" kellene, ami nem hívogatja a lányt, hogy másszon föl rá... Lehetetlen ilyet találni, ugye?
Ha már bontott tégla borítást raknál rá, akkor miért nem építed abból? Így kigyhatnád az ytongot, nem lenne probléma a teherbírással, és a téglát sem kéne szeletelni.
Amim van: 150m2 ytong ház, radiátoros fűtés, egy tuti kazán és egy Aquaflat vizes, 30kw-os kandallóbetét. Kéményt most fogják kibélelni, hogy jó legyen, fűtéskörbe bekötés nem gond, van mesterember.
A kérdéseim:
Az alját Ytongból raknám, a lábaknál megerősítetten (210kg a betét víz nélkül). Külső levegőt vezetnék PVC csövön át (pince van alatta, rejtve lesz a cső) a kandalló légbeszívói elé egy esztétikus rácson, így nem a belső levegőt használja. Ytong bírja a hőt? Kell valamire ügyelnem a lábrész rakásánál? Ytong vakolva lesz, és elvágott bontott tégla burkolatot fog kapni.
Az oldalfal bontott tégla lenne. Mekkora távolságot kell hagyni a tűztér és a fal között, ha kell egyáltalán vizes kandalló esetében?
A kürtő szintén Ytongból lenne. Azt tudom, hogy a mennyezetig nem szabad felvinni, 1-2 centit el kell hagyni. De a vizes betéteknek is kell szellőzőrács a kürtőn?
Minden jó tanácsot megköszönök.
Ja, a kandalló napi használatra lesz tervezve, melegvíz ellátás továbbra is a gázkazán feladata lesz.
Üdv Mindenkinek! Kész van a kandallónk, már ki is próbáltuk a hűvösebb napokban. Nagyon jó meleget csinált és a látvány is megigéző. Csatolok pár képet.
Azt hiszem, hogy még nem jártam ezen a fórumon, magamról csak annyit, hogy fanatikus cserépkályha-rajongó vagyok: :-)))
Évek óta cserépkályhás szolgálati lakásban laktunk, idén nyáron azonban sikerült saját házat vásárolni, ahol gázos-vegyestüzelésű központifűtés van, amit már most utálok. A felújítás-átalakításra szánt pénzből a fűtés átalakítására már nem jutott, így ezt a telet radiátorokkal fogjuk átfűteni, a cserépkályhák helye azonban már kirajzolódott az agyamban. Remélem összejön, hogy a jövő telet már azokkal fogjuk kifűteni.
A kérdésem az, hogy lehet-e cserépkályhát építeni olyan falba, aminek az egyik fele a fürdőszoba fala, tehát lehet-e fürdőszobában cserépkályhával fűteni. Ez számomra azért nem egyértelmű, mert nem tudom, hogy a fürdőszobában lévő párás levegő nem árt-e a cserépkályhának elsősorban a fugáknál?
Tavaly vásároltam egy IDRO70-es kandallót kizárólag fával való tüzelésre, de
a tavalyi télen-bár nem volt túl hideg- nem működött tökéletesen.
Leginkább az volt a gond hogy pillanatoka alatt megforralta a vizet, alig tettem rá 1-2 darab szárazabb fát.
Ugyan nem a KIT szerelvényekkel lett bekötve , de anak megfelelően, hozzáértő szaki csinálta. Összesen 8 db radiátor lett felszerelve, kb. 300 légköbmétert kellene fűteni vele, és nem az igazi. Most hogy itt lesz lassan a fűtés szezon újra ráfordultunk a szakimmal és arra jutottunk, hogy a tűztérben a lángok és maga a tűz előbb és intenzívebben éri azt a bizonyos henger-szerű trtály részt mint a hátsó vízköpenyt, és abban történik a víz megforrása. Arra is gondoltunk, hogy az előremenő és a vsizzatérő vezetéket egymásnak ellenkező átellenes oldalra kötjük (most azonos oldalon vannak), mivel a fentről lefelel menő áramlás mintegy kizárja a víz hengerből való kijutásának útját. Ami még problémás, hogy a légbeeresztő alsó nyílás nemzár tökéletesen, ezért huzatot gyakorlatilag nem lehet megszűntetni.
Ha valaki tallálkozott hasonló problébákkal, vagy tudja a megoldást azt szívesen várom.
Szerintem sem! Kedves Baranyai Úr! A hozzászólásait elnézve nem magamra találom kifejezőnek a hisztis szót. Tisztelettel szoktam kérdezni, a hasonló válasz reményében. Az élő fát is pocskondiázza pusztán azért, mert jó szakembernek mondja magát. Szerintem ne fórumozzon, mert nem magának való. Én meg hadd hisztizzek a többi hozzánemértő elméleti kontárral és hadd értsek egy kicsit az automatizáláshoz, ha már villamosmérnök vagyok (gyakorlatban is). A helyesírásán pedig kérem, változtasson, ha már az indulatain és a stílusán nem tud. Most, hogy már nincs miért sértegessük egymást, fórumozzunk tovább harag nélkül.
Hát akkor elkell dönteni hogy olcsó hőlégfütéses kandalló vagy teljesen automatizállt at akarsz a különbség:500 ezer ft.ja még telefonon is felhívhatod a kályhád és beis gyujt magától.Te inkább 1 hisztis kislányra hasonlitassz mint inkább igazán érdeklődőre.
Bocs enderke: nem szándékosan nem válaszoltam valamiért kimaradtál elfeledkeztem a rengeteg meló miatt. ha mostanában irtál akkor megvan még az email cimed te irtad :hogy hőlég fütéses kandallót 1m3-es puffer tartállyal?
Igen, én is ilyesmire gondolok. De teljesen passzív megvalósításban, nem szeretnék semmiféle plusz energiát bevonni az előmelegítésbe. Pontosan hogyan néz ki egy ilyen hőcserélő?
Mestersegés szellőztetésnél eljárás, hogy a kiszívott levegő egy hőcserélőn keresztül előmelegíti a beszívottat. Gondolom valami hasonló itt is megvalósítható.
nem hinném hogy megkülönböztet csak sok a munka és valószinű hogy nem ért rá ,de tuti hogy válaszol a kérdésedre.HA gondolod akkor kérdezhetsz tőlem is majd tolmácsolom neki:)
a külső levegőbetáplálás nyilvánvaló hogy hűti a tűzteret,gondolj bele ha kint van -20 akkor az a tűztérbe érve hatásfok csökkenést eredményezne ,ezért kell a levegőt előmelegiteni erre különféle modszerek is léteznek,lehet elektromos elömelegités vagy pedig füstgázhasznositókkal .
Láttam működés közben egy hőlégfűtéses kandallót és kezd pontosabban körvonalazódni, hogy mit is szeretnék. Az lenne az elvárásom, hogy este lefekvés előtt megrakom a kandallót és reggelig biztosítsa a szobákban az alvásra alkalmas hőmérsékletet. Láttam már katalógusban olyan kandallót, amire legalább 10 órányi égést írnak a gyártók egy megrakással. A külső levegőellátás sem egyértelmű számomra, mert az feltehetően hidegebb, mint a belső levegő, így - gondolom - veszíthet a fűtés a hatásfokából valamennyit a hidegebb levegő miatt. Viszont nem a belső tér levegőjét eszi meg. Szóval ezen is agyalok még. A vízes fűtést elvetettem. A mai kandallós élményem egyértelműen igazolta, hogy nekem a legfűtéses kell. Egy 110m3-es teret fűtött fel 15 fokról 22-re kb. fél óra alatt két kis hasábbal. Egy óra múlva még mindig kis lángok táncoltak benne :o) Egyébként ez a körjáratos kandalló volt Hevesi úrnál. Meggyőzött a körjárattal együtt. Árfekvésben a 150-180.000 Ft-os betét még beleférne. A mostani információimmal egy külső levegőbekötéses, öntöttvasból készült kandallót használnék ventillátorral hőlégfűtésre. A venti helye még nem tisztázott: vagy a kandallóból szívná ki a meleget és fújná be a szobákba csöveken keresztül vagy a szoba levegőjét szippantaná be és terelné bele csövekbe. Utóbbit szerencsésebbnek gondolom a motor élettartamát illetően. A teljes automatizálás (fordulatszám-szabályozás, ki-bekapcsolás) nem lenne probléma, mert automatikás vagyok. Ami még kérdéses az az, hogy miként állítok takarékra egy külső levegős kandallót automatikusan. A beszívott levegőt piszkálni nem nagy butaság?
Öntöttvas tüztér elsődlegesen hőlégfütésre való.előnye:nagyon gyorsan felmelegiti a levegőt ill a az elvezetetthelységek levegőjét. Hátránya:hogy nincs hőtároló kapacitása,ezért a konvekciós burkolat,mert az tárol valami hőt.így javul a hatásfoka, ahogy kihül vele együtt hüti a levegöt is mivel a kályhában kering a levegő- légritkulás elvén,tehát amig léghőmérséklet különbség van addig éramlás is ezért elzárhatóra kell építeni a levegőrendszert,hogy ne hütse vissza a helységeket,Tehát csak hőlégfütéses kandallóval csak laevegőt lehet gyorsan hatékonyan füteni ez kizárólag alkalmankénti vagy napi 2-3 órás fütésre vonatkozik és a hatásfoka is erre van állítva tehát ezt a kályhát hivják látvány kályhának, mivel tartós üzemben teljesen pocsékló az elégetett fa mennyisége aránytalan a hőmennyiséggel .A mesteremmel ujítottuk fel a pécsi színház légfütését,ill annak hőtermelő 3 db kemencéjét.Az sem mindegy mekkora alég áramlás mivel a nagy légáramlás ssal ellenkező hatás érhető el,és aport is szállítja na meg el is égeti a redszer,és köhécselés az eredménye fütés alatt,ezért kell pontosan méretezni a légfütő rendszert is és nem minden esetben alkalmas ventilláció alkalmazása,Sok esetben elég a természetes áramlás de sok esetben meg forditva igaz,
Bocs légfütésre kerestél megoldást és ventillátort meg kémény ügyben kerestél. adtam is rá választ de további kérdésed nem volt mivel konkrétumokban tudok segiteni pl:mijen összeg amiért akarsz ijen fütőredszert mivel van-80ez -ért és van 860ez-ért is légfütéses kandallóbetét. lehet külsös ventillátor és belső- és kandallóba építhető is na akkor mi az amit szeretnél előbb azt tisztázd magaddal meg mijen árkategóriásat alsó-közép-felső. akkor már lehet konkrétumokat adni ,de így hogyan szedjem csoportba neked az összes lehetőséget" Kályhaking" igen felkészült kiválló szakember érti amit csinál ugyan is a kályhásnak épületgépészetet is kell tanulnia. ugyan ugy mint mester vizsgára. csak 90%-a sosem tanulja meg ugy mint a csempe gyártást sem.vagy a kémiai részét a szakmának. na azok a "mesterek" csak építeni tanulnak meg valamit konyitanak az elmélethez is de nem sok vizet zavar a tudásuk van sok még rajtunk kivül is aki tud.De nem ad ki infot csak ha vele dolgoztatsz akkor vagy van viszont eladói szerződése és akkor rád sózza azt amit ő akar és nem te választassz csak nem jössz rá hogy az van amit a másik akar.vagy kapásból azt érzed és tovább álsz gyorsan más után kutatva.
Engem már felkerestél mail-ben nem emlékszel adtam válaszokat de további kérdéssel már nem fordultál hozzám a kérdésed olyan légfütéses betét ami vizet is melegit de hogy a viznek mijen szerepe lenne nem részletezted akkkor hogy adjak konkrét választ ha nem ismerem pontosan a részleteket felületes válasznak meg mi az értelme. De mindjárt kikeresem amit irtál.
ja nyugodtan kérdezd meg a baranyai urat :) én a társa vagyok ,neki is jó ötletei vannak ,nem hiszem hogy egy tervezömérnök kellene ahoz hogy egy kályhát ,v. kandallót méretezünk.Ugyanis ez a tananyagba benn volt :) és persze meg is tanultuk.igy a gyakorlatban is tudjuk alkalmazni.
Baratombonca: Miért ne lenne alkalmas? Csak gondolom, hogy ha erre alapozod a fűtésedet, akkor megfelelően méretezni kellene a kandalló és a körülötte lévő légakna méretét, a légcsatornákat, szóval az egész rendszert. Akárhogy is nézzük, ez nem iparos, hanem tervezői szint, én a helyedben keresnék egy légfűtésben járatos mérnököt.
Korábbi ajánlásodra azonnal kacsolatba léptem az egyik forgalmazóval. Hiszek ebben a Temporisban, hiszem, hogy tudja, amit tud és azt is, hogy nagyon jó. De nagyon drága. 320ezerért... Jó nekem a szerényebb is :o)
Baratombonca: Az első kérdésedre a válasz ott van az általad beillesztett kép alján leírva. A másik kép nagyon érdekes! Nagy vita lesz belőle, mert a hozzászólók fele ki lesz kelve magából, hogy ilyet tilos, ez lehetetlen, nem fog működni, a másik fele számításokkal igazolja, hogy de mégis - jó volna tudni a használó gyakorlati tapasztalatait!
Sziasztok! Ismét tanácsot szeretnék kérni: olyan kandallót szeretnék, aminek van külső levegő bevezetése és csövezéssel, ventiálltorral több szobát is be tudok vele fűteni. Ebből ered pár kérdésem: mi a különbség az inzert és az öntöttvas betétek között?
Van elérhető áron ilyen? Mindegyikkel megvalósítható ez a fajta fűtés? Továbbá szeretnék véleményeket és tapasztalatokat kérni az ilyen megoldásról:
A források Deville.hu és hevesikandallo.hu. A válaszokat előre is köszönöm!
nem a hőtükrös szigetelésre gondoltam csak szimplán a rath sn400 ra vagy vékony kálcium szilikát lapra mondjuk az 1 cm es kivitel elég diszkrét megoldás lenne és elegendő hogy azt a hőterhelést elviselje ,de mindenképp jobb mintha semmi nem lenne:)
ja saJNOS A hötükör az pont olyan mint az alufólia mivel az .vedd meg simán a szigetelőt az ilyen fehér vagy talán vajszinü.aztán befested mahagóni páccal szerintem mondjuk vizes a lapúval szerintem tökéletes lesz az eredmény nem fog elütni.
Nagyon szépen köszönöm mindenkinek a választ.... már csak 1 bajom maradt, az hogy ez a hőtükör egy fényes /alufólia szerű/ anyag, ezért elég hülyén néz ki a mahagóni színű bútoron majd... tudtok esetleg vmi olyat, amit festeni is lehet? Mégse üssön el annyira a bútor színétől, vagy vmi sötét színű anyagot?
Mégegyszer köszönöm mindannyiotoknak a gyors segítséget!
hello a rath-nal kapsz ilyen cuccot pesten tüzállotechnikai bolt a porcelán 1 .ben van ha jól emlékszem.kaowoll a neve 1 cm vastag is van tök jó anyag .jo lesz neked oda .szerintem:) bőven szigeteli neked azt a részt ,igaz szabványszerüen 40 cm nek kéne lenni minimum éghetö anyagtól .
köszönöm a válaszod....már csak abban segíts, hogy hol kapok ilyen anyagot /esetleg Bp-en/? gondolom ezt méretre lehet vágni stb....
nem fog meggyulladni, de sajnos a fa fóliája fog feljönni, zsugorodni....
azon gondolkoztam, hogy a fa konyhabutorok is védve vannak vmivel, amikor a sütőt körbe zárják....a sütő és a fabutor közé szoktak vmit biztosan rakni....hisz az sem gyullad meg....
Én teljesen új vagyok itt, de a segítségeteket szeretném kérni! Van egy szobai kandallóm, amit télen szívesen használok "gázártámogatás helyett":) Viszont nem olyan rég egy beépített szekrény került mellé /elég közel/ és a kandallót már nem tudom távolabbra rakni tőle...ez kb 20 cm-t jelent...Szóval, ha bedurrantok a kandallóba, akkor a butorlap vészesen felmelegszik...ami nem tesz jót a butornak...nem attól félek,h meggyullad, hanem a butorlapon a fólia fog feljönni a meleg hatására...Tudtok valami olyan hő és tűzálló anyagot, amit a butorlapra szerelhetnék, ragaszthatnék stb /ami festhető vagy színezhető/.
Helló-Monyesz temészetesen lehet minden féle házba építeni de leginkább felújításkor célszerü és nemis olyan költséges mint a központi fütés nade hamár kivan építve akor az az olcsóbb megoldás a radiátoros. na a lényeg botott téglágól -cserépből is meglehet építeni nameg ha van kályha csempe akkor vegyesen mivel jobb a csempe hőleadása sőt kivül álló helységből is füthető. tulajdnképp ez is központi fütés,
Ha-ha nagyon vicces.vagy na- a lényeg a rómaiak még nem fémből készült tüztérbetétben tüzeltek hanem óriási kemencét építettek az volt a táv fütö vállalat elödje.csak nem vizet hanem levegőt keringettek.ezt a rendszert ahova kiépíted ott füt, és meleget is ad sőt átfüti a falakat is no persze megfelelő méretezés kell hozzá, na ezt a kályhát nem lehet panelozva építeni Telj:37kw-miért tulzás samott bélésesacélbetéttüztér telj:3850w/m2-4500w/m2-es teljesitmény t tud leadni.megfelelő kialakítás mellett.ami ha kb:4,7m2 lemezből készül ebből kivonod azt a felületet ami nem közvetlen fütő felület akkor is van 4m2-es fütőfelületed amit beszorzol 3850-elez kb 15kw,az ajtón levő üveg hőleadása:15000w/m2 számoljhozzá:40×50cm-es üveg felületet,csempe hőleadása fémbetétes esetben:1250w/m.1 csempe 0,052m2.sima falazat hőleadása:fémbetétes esetben 950w/m2.ezt a teljesitményt meglehet toldani azzal hogy ha a rendszerbe beiktatsz 1 vagy 2 szellőzőt ahol keringetni lehet a helység levegőjét a gyorsabb fütésre van szükség de csak akkor kell keringetni,100 m-es fólia sátor fütéséhez is ijen jó nagy teljesitményü kemencéket építettem ahol a -23-27c° os hidegben is +30c°-nak kell lennie a paprika palámtáknak.főleg ahol van 800ezer db palánta, na meg aparadicsom, uborka igaz ezek nem igényelnek olyan meleget. a kályha élettartama: azért örökös mivel a füstgázok nem érintkeznek a kályha falazatával.Sőt elmondom neked 80-as években a fóliánkban levő kemencében targonca gumit égettünk fával.10-15db-ot rádobtunk este 6kor és csak hajnali 4kor kellett tovább rakni.ás akkor a tél -20c° körül volt nem mind most.és a fólia sátor nem igazán szigetel.Meg agumi sem pislákol csak előtte nagy teljesítményü olajkályhával -24 óra alatt 200l olaj. fütöttünk. de mindig befüstült mert szétégett a ventillátor meg nyomta be a füstöt. apaprika meg elszáradt,ezért a mesterem épített hipokausten kemence kályhát nekünk .Még én iskolás voltam 5-6. oszt.-os folyamatosan a seggébe lógtam, minden nyáron mentem vele mindenhova, csináltam a csicska melót neki. csak hogy ott lehessek vele,Na még ugye mielőtt irnád az agyagot hogyan hordtam neki -azt nem én csináltam sőt nem is azt tanultam előszőr hanem katonai középiskolát végeztem ,majd nehézgépszerelő.majd lakatos és utánna lettem csak kályhás miután 10 évvel ezelőtt megint őössze jöttem a mesteremmel,akkor jöttem csak rá hogy igazán ezért a szakmáért élek halok. mondható:munka mániás vagyok azóta mióta ezt a szakmát csinálom .otthon még baranyában évente 3 kályhát építettem magamnak amiken kisérletezgettem állandóan.Még kenyérsütő ipari kemencéket is építettűnk,görcsönyben-mohácson Nagyharsányban.lehet hogy imádok tüzeskedni.
Végül is nem. Megváltozott a ház szerkezete, így nem tudtam volna épületen kívül praktikusan elhelyezni a szilárdtüzelésű kazánt. Azt pedig még egyszer nem akarom hogy épületen belül legyen egy ilyen "szemét-forrás".
Így aztán a központi fűtési rendszertől teljesen független üzemelő zárt tűzteres kandallót telepítünk, ami képes lesz a 4 szobát megfűteni, a HMV pedig kap egy solar rásegítést. Nem mintha ez utóbbi megérné, csak ne kelljen a kazánnak "feleslegesen" és időnként fűtögetni, illetve legen meg a "két lábon állás".
Mivel OFF ... mellesleg SOKKAL egyszerűbb az egér bal gombját lenyomva a kurzort végighúzni a szövegen, hogy inverzben és jól olvashatóan lásd a szöveget!
Letöltöd innen az Irfanview-t és telepíted. Utána ezzel megnyitod a kérdéses képet, CTRL+R billentyűket nyomva új méretként szélességnek megadsz 800, magasságnak 600 pixelt (állóképnél fordítva), nyomsz egy OK-t majd "S" betűt ami után megkérdezi, hogy hová, milyen néven mentse a képet? Kiválasztod a megfelelő könyvtárat, nevet adsz a képnek és figyelsz arra, hogy a Fájl típusa JPG legyen, a JPG minősége pedig pl. 95%, végül nyomsz ismét egy OKét! A kérdéses kép máris rendelkezésedre áll max 200 Lb-s méretben.
Köszi szépen én is mindenféle jót kivánok és felejthetetlen élmény ez hidd el legfőképp egészséget gyönyörü szép babát. mi csak most 1 hete tudtuk meg hogy fiu a 4d ultrahangon de itt sem tudták biztosra mondani mivel állandóan bujócskázott előtte normál ultrahangal hiába nézték nem látták,Magamnak is hipokausten kályhát építek fel.+a gáz marad tartalékba,addigra már készlessz a honlapom is
Hát a hipokausten kályha müködési elve a zárt levegőkeringetés. a kályhában felforrósodó levegőt járatokon keresztül elvezethetjük több helységbe is esetleg tetőtérbe is ott afalazat elvonja a hőt majd a lehűlt levegő visszatér a kályha aljára kényszerítee áramlás segitségével,a folyamat folytatódik újra meg újra.ez 1 olyan megoldás ahol nem afüstgázok hanem alevegő van a csempe falazatra terelve,miközben a tüz 1 nagyteljesítményü cserépkályhabetétben ég amiben vannak azért füst járatok is meg még lehet is sima hagyományos füstjáratot hozzá kapcsolni.Ez a tipus akár 37-45kw-os teljesítményre is képes megfelelő kémény mellett.Sajnos 1 képet sem tudok feltenni mivel nagyobb mint 516kb.mindegyik, pedig akartam hogy lássátok mi is ez, ahatásfokuk jóval magasabb a hagyományosnál 1 részt a levegőt akár 600c°-ra is fel tudja füteni ahol keringetést építettemki először forrasztva voltak a falazo keretek és a forrasz anyag lecsöpögött vagyis a cink,az ijen kályhák örök életüek sosem kell átrakni öket nincs ami szerkezetileg károsodik ugy hogy bontani kelljen a kályhát,mivel a tüztérbetétből kicserélhető minden elem bontás nélkül is. A rómaiak városokat fűtöttek ijen megoldással.még azt hiszem tácon is van maradvány belőle.
No ilyen hipokausten-ről még nem is hallottam, de ugye érdemes olvasni ezt a fórumot, mindig okosodik az ember ! Majd utána nézek mi is ez a hip... Ez a lassan kihűlő cserépkályha nagyon okos dolog lehet !
egy jó kályhásnak (kemencésnek, kandallósnak) nincs szüksége efajta reklámra, egyszerűen szájról szájra terjed a hírük. mindenki vonja le a következtetéseket...
Üdv ! Bocs de ez így egy kicsit erős! Sokan nem ismerik a különböző kandalló tipusok előnyeit hátrányait. Kinéz valamit az internetről,újságból stb.. megrendeli a "mester" szó nélkül megépiti ,aztán az elsö szezonban rájön "apám nem ilyen lovat akartam ". Ebben szvsz sokat segit a fórum, és valóban sok hülyeség és féligazság is elhangzik a hozzászólásokban, de összeségében sokat lehet tanulni belöle. Ha mást már nem is, azt legalább hogy hogyan válasszunk kandallóépitő mestert. Ettől függetlenül azért remélem még vásárolhatok tőled sütőt.
Köszi a jó kívánságokat a pihizéssel az a baj hogy elkell halasztani jó lenne de valamiért pl tegnap is min 2 telefon állandóan csörgött.Ja lehült a levegő. most aztán ijenkor adj uram isten de azonnal ,van.De azért bele kényszerítem magam a pihenésbe-meg a babázásba is. van 3 nevelt gyermekem is de saját ,az első most.Na készülök megyek értük a korházba hozom haza Drágaságaimat.Nagyon köszi azért eröt merítettem belőletk is fel frissítettek a válaszaitokkal remélem megtudom majd1 szer hálálni nektek igazán elgondolkodtam amiket írtatok nekem és segitett ám köszi.
Hát köszi szépen az érdekes számomra értékes infot oda fogok figyelni.erre a jelenségre mivel én naiv ijenre nem is gondoltam az az igazság.ezek szerint vannak akiknek az okoz kielégülést ha valamijen forumon "szórakozhatnak emerekkel" esetleg irritálhatják hülyeségeikkel Hát igaz. ami igaz .Tavaly egy bt-megkeresett hogy legyek a cégnél mühely vezető de persze semmi sem volt a cégnél.elkezdtem a mühely berendezését szerszámok persze saját. De persze okos pénz embernek meg magyarázni nem tudtam hogy előbb befektetés aztán üzlet.Hát az okos tojás aztán mindig lecsúszott és ráadásul hónapokat elkésett mindennel.Én meg szépen ott hagytam és csinálom magam a melót.Hozzá teszem fogalma sem volt a kályhákról de vizépítő mérnök .de az sem látszott rajta egy igazi tudálékos mindenhez értő -hát erről gondolhattam volna hogy itt is van ijen szép számmal.Na de van aki fel nyitja a szemem kálhákkal kisérleteztem 10 évet kifejlesztettem olyan tüzteret ami az eddiginél 40%-al hatékonyabban müködik Na persze nem én találtam fel mert a rómaiak már ismerték a hipokausten fütési rendszert.Meg a nagy cégek is elő álltak a tökéletes égésö tüzterekkel,de azok arany áron vannak pl:a Kondorosi honlapján megtekinthetőek:420-860 ezer ft.közt de csak tüztér semmi más. cserépkályhákat is ez elmélet szerint készítem ami így sokkal hatékonyabb nagyobb hőenergiát hasznosít.egyenletesebb hőleadás mellett mert az sem elhanyagolandó mijen a kályha hőleadása mert hanem egyenletes akkor biza miután már nem fütök nagyn hirtelen kiadja a meleget és olyan forróság lesz hogy kikell szellőztetni,a másik végletben meg csak kellemes az idő de viszonylag rövid ideig de egy komoly kályha 24c°-on tarthatja 2 napig is a házunkat ha minden klappol,
No, akkor most kezdj el pihenni, mert ha ehhez még a gyereksírás is hozzáadódik, akkor előbb-utóbb besokallsz ! Jó egészséget a csöppségnek meg az anyukájának, te meg akkor kezdhetsz babázni (is) ! :)
Baranyai5: Ez sajnos az internetes nyilt fórumok egyik fő hátránya, hogy bárki, bármit hozzászólhat, azaz akármekkora ostobaság is, itt fog díszelegni, és amíg a szájt elérhető, addig a keresők is azonnal dobják egy esetleg tájékozatlan érdeklődő számára. Ezt meg kell szokni, hogy lehet, hogy egy tizenöt évessel vitatkozol, de lehet, hogy a hozzászólók a tizenötéves véleményét fogják relevánsnak tartani! Adott esetben esetleg azért, mert az frappánsabban fogalmaz... A neten terjednek legjobban félreértések, a pontatlan számok, a szakmai hiedelmek, babonák. A neten rengeteg az olyan ember, aki bizonyos területeken, vagy mindenben csak elméleti(leg) szakember, napi tizenkét-tizenöt órát fórumozik, és soha az életben nem csinált még mást - de ő fogja osztani az észt. Rutinos fórumozó kiszűri a gyereket, a hülyét, a szobatudóst - és marad a használható információ.
Már bocs de én nem mondtam hogy te csóró vagy az olyan kályha arra értendő hogy tökéletes nem pedig a megjelenés státusz szimbólum.Na látod akkor mégis csak irogatsz meggondolatlanul csahogy legyen mit füznöd adolgokhoz azért jol néz ki a kandallód holnap én is teszek képet el és az is igaz nem régóta netezek és szinte szakmai fórumokat látogatok engem nem igazán érdekel a gépezés. nem tud lekötni. inkább a kézzelfogható dolgok az én jelszavam:Hass alkoss gyarapíts s a haza fényre derül. Dolgozni csak pontosan szépen ahogy a csillag megy az égen úgy érdemes.Nem fitogtatásból irogatok ám vissza csakis hogy segiteni tudjak azoknak akiknek gondjaik vannak a témával kapcsolatban. Néha azért mikor sok okos tojás irogat olyan dolgokat ami elképzelésem szerint a tapasztalatán alapul-de nem is gondolja mmeg mit is ír akkor már énis olyat válaszolok amilyet az este. Hozzá teszem senkit sem sértegetni akarok ezzel Én nem vagyok a király sem a szakmában sem más téren egyserüen csak megtanultam a szakma minden porcikályát-minden rejtett dolgát. Német országban is vizsgáztam ahol igen is komolyan veszik a tüzelés technikát. addig nem is kötheted be a kályhát a kéménybe míg átnem vették a fütőberendezést.Tudod az az idegesítő mikor adsz egy jó használható ötletet és még praktikusat is. és olyan szólja le akinek felületes értesülései vannak Miközben Ma magyarországon egyfajta szakma féltés van már régóta. Ez alatt értem:Hogy nem adnak használható infót ki a kályhások a kivételek itt is vannak.Na meg aztán sok olyan is van aki szaki de fingja sincs az egész dologról.csak építget. amit tanult a padban azt a pár dolgot tudja de setöbbet se kevessebbet ezért azt mondja ezt csak így -vagy csak úgy lehet csinálni. akimeg igazán segiteni akar azt le szólják Na igy fest a helyzet ma mindenhol.
Baranyai5: "Te csak álmodozol és te sosem érheted el hogy olyan kályhád legyen és csak meggongolatlanul irogatsz" A neten soha nem tudhatod, hogy kivel állsz szemben. Néhány éves forumozó rutin után azért a stílusból, a helyesírásból, a látogatott témákból képes az ember egy képet kialakítani a nick mögötti emberről - ez neked még láthatóan nem megy. Nem baj. Mutatok képet az előző házam kandallójáról. Nem volt rossz, mint kandalló, nem füstölt vissza, remekül égett, sugározta a meleget, a szellőzőkön keresztül fölfűtötte a földszintet, de mivel nem erre a fűtésre lett kihegyezve a ház, ez alapvetően csak dísznek készült, ezért ennek a légszomját ablaknyitással kellett oltani, a földszint bemelegedésével kihült az emelet, mivel kazán szoba termosztát nem volt külön az emeleten. Tehát, nem biztos, hogy mindenki hülye, és csak csóró álmodozó, aki nem te vagy... :oP
Hát az igaz kémény ügyben 1 a legfontosabb méghozzá a szabályzat ami oda van fektetve feketén fehéren asszem valóban félre értettem mivel énis pontosan azt vallom hogy tüzeléstechnikai utasítások maradéktalan betartása nem okoz gondot senkinek ezt azért találták ki hogy ne kerüljön anyagi kár ill emberi életbe a fütés a mesterem kéményseprö tecnikus volt a barátom pécsen a kéményseprö cég vezetője. valóban a könyv taníthat nade itt írtam akinek nem inge nemveszi magára. de valójában nem is neked szólt csak ate hozzászólásod allatt irtam ez igaz asok kivitelezési -(helytelen) megoldások keserítik meg életünk nagy részét ez tény és igaz is ezek szerint már pihennem kéne.4napja építek kandallót utazk haza 234km-ert.és éjfélkor haza érek a nejemnek szülni kell. és tegnap 4órakor hajnalban meg szüle a fiamat most már ideje lenne pihiznem is ezek szerint már nem is figyelek kinek irok és mit bocsi akkor de komolyan.
Vagy nem olvastál figyelmesen vagy félreértettél valamit: azt írtam, hogy a jogszabály szerint "akár a gerinc alatt is lehet" a kémény. Ehhez már akkora kémény-gerinc távolság kell, hogy ott semmiféle pozitív nyomás nem lesz (arról nem is szólva, hogy ott ahol "áramlat" van, vagyis felgyorsul a levegő a nyomás kisebb).
A számolni meg tudod azért kell, mert valahogy tényszerűsíteni kell az elképzeléseket. Sajnos nem egyszer találkoztam mmár ezzel a kivitelezői magatartással, miszerint "más az az íróasztal mellett és más a valóságban". Általában ez szokott odavezetni, hogy az építménynek köze nincs a tervhez. Ez pedig nem jó.
Mellesleg igen: az ember a könyvekből tanul meg sok mindent. ... Többek között erre vannak kitalálva :)
Bocs Baranyai fütéstechnika néven voltam eddig.cserépkályha -kandalló-kemence-ipari kemence -kerti sütők tervezésével kivitelezésével foglalkozom akemény szavakra annyit akinek nem inge nem veszi magára. 10 éve vagyok vállalkozó. valakinek nem tetszett a régi válaszom ezért be irt hogy moderáljanak Hát abszolutt nem is érdekel ha kizárnak az ahelyzet. valakinek nem tetszik az igazság ez van. eddig is ijen voltam meg mondtam a véleményem -meghlgattam másokét akinek tudtam segitettem de hogy ártsak másnk azt nem de valóban leszólom azokat akikről ugy gondolom ahogy írtam ez van. tul sok a tudálékos de hozzá nem értő irigy ha neki nem lehet másnak miért lenne sokkal jobb. szebb értékesebb .hidd el ismerem az embereket. talán csak tul szókimondó vagyok.
nyitott kandallóval is lehetfüteni nem biztos hogy fát pocsékol attól függ mijen szempontok alapján választotta a nyilt tüzteret azzal is lehet meleg de igaz a hatásfok a zárnnál jóval kisebb. tehát az elégett fa sokkal kisebb hőt hasznosít mint a zárt, ennyi. az égés termék vissza áramlás okai a helytelen méretezés- és a még helytelenebb építés. mégha valami nagy menő is építette. már csináltam olyan kandallót ahol az ország (legjobbnak hitt) kandalló építő mestere nem vállalta fel hogy nem fog ki füstölni a kandalló amit épít. mivel a tulaj ezt kérte tőle nem mert ijen tanusítványt ki állítani . ez már minősít. mikor még csak kémény sem volt azt is hozzá lehetett méretezni. meg van a nyilt kandallónál olyan megoldások amik a kéményen befújó levegőt vissza forgatja és szívó hatást felyt ki.
Azért 2 hsz-sal a hátad mögött elég kemény vagy ! Ez egy mindenki által szabad fórum, azt ír be amit akar. Ha a másiknak nem tetszik, válaszolhat persze. De úgy érzem Te már induláskor éreztetni akarod tudásbeli fölényedet (apropó, elfelejtetted bemutatni munkásságod ebben a 2 hsz-ban, amit eddig tettél), pedig azért még szakemberek is szoktak vitázni bizonyos kérdésekben...
Nagyon okos vagy kémény ügyben de ha már gerinc magasság alatt van a kémény akkor atetőgerincen fellépő levegőnyomás és áramlat nem szivni hanem belefújni fog a kéménybe tehát egyébként azt irtam min 80cm -re a gerinc fölött. ja felére csökken a kémény huzata számolni nagyon tudsz de a valóság olyan távol tőled mint makó-jeruzsálemtől. ez látod tény na szeva.
Te csak álmodozol és te sosem érheted el hogy olyan kályhád legyen és csak meggongolatlanul irogatsz miközben valami igazsásg van benne de em arról szólogat az írásod hanem az irigységről mindenkinek szuverén joga eldönteni mit akar látványt és hangulatot vagy meleget és takarékoskodást de olyan dologban azt irni csak szivni fog azt te honnan tudod valószinü te már próbáltad csa neked nemjött be ezért másnak se lehet jó előbb tanulj aztán lehet vita ha betudod bizonyítani állításod ha meg nem akkor fogd be.
Azt histed olvastál koszo könyvet és okos lettél hát elárulom semmit sem tudsz a nyitott kandallókról csak azt ami a koszo könyv ír .Miért nem számoltad ki az égési levegő szükségletet a nyitott tüzterü kandallóhoz Már írtam vannak okosak akik hülyéskednek és vannak akik hülyék és okoskodnak. látom itt mindenki nagyon okos de mikor oda kell állni és meg mutatni akkor aztán senki nem marad jólenne ha olyanok akiknek fingjuk nincs e dolgokról inkább halgatnának _Na most már van okotok ki tiltatni de kit érdekel Nem hatmeg a dolog egyáltalán. én megvagyok net nélkül nem függök tőle mint eggyesek.
Tiszteletem! Tudtok valakit aki készít vizes hőcserélőt amit a cserépkályhába lehet építeni. Igy két három radiátort is meg lehet hajtani vele. Esetleg kapható ilyen készen? Köszönöm.
Ez biza így van! Vágyom is rá, hogy legyen egy ilyen enteriőröm, de tartok tőle, hogy annyi pénzem sosem lesz :)
Ugyanakkor ha valakinek ott van egy ekkora kéménye és nyílt tűzteret akar, az az ő baja vagy passziója. Volt egy kérdése, kapott rá választ. Ha ezek a feltételek együtt nem teljesülnek, akkor jobb ha ezt a fajta kandallót elfelejti, mert csak szívni fog vele... de nagyon.
porker: "Én inkább ezt az oldalt látom problémásnak, mert jelent esetben 300-400 m3 mindenképpen szükséges. Ez pedig nem kevés. Ha ezt nem lehet biztosítani, akkor én nem kockáztatnék egy nyitott tűzteret!" Egy kastélybelső hangulatát idéző lakásba, vagy egy viktória-, vagy egy györgykorabeli enteriőrhöz szervesen hozzátartozik a kisebb-nagyobb, de mindenképp nyitott kandalló. De akkor hozzá kell tartozzon a kastélyhoz ahatalmas légtér, sok nagy ablakkal, amik körben tömítetlenek, az angol klasszikusokhoz pedig a nyílás-zárónak csak nagy jóindulattal nevezhető függőleges tolóablak, valamint a tizenfokos szobahőmérséklet - és persze a korhű életforma, a baldahinos ágy, féltucatnyi dunyhával fejenként, hozzá éjjelre éjjeli sapka, angol polgári módra pedig a házicipő, a posztó nadrág és felöltő, rajta flanell házikabát, reuma, köszvény... :o)
Jó a nyitott kandalló, de mai igények és lakási szokások mellett elég a zárt kandalló szerintem.
Bocsánat, de h amár valamit leírunk legyünk pontosak!
Egy dolog a kémény mérete a jogszabályi oldalról és egy másik az elérendő cél szempontjából. Az előbbi azt írja elő, hogy a kéménynek el kell érnie a gerinc síkjától 80 cm-rel magasabban lévő egyenest azzal, hogy ez az egyenes az imént említett síkkal +- 15 fokos szöget zárhat be. Vagyis lehet a gerincnél akár alacsonyabb is a kémény, ha elég távol van a gerinctől.
Másik oldalról aranyszabály, hogy kémény torkolata a bekötési ponttól 4 m-nél közelebb nem lehet, de célszerű a min. 5 m-t betartani. Nyilván a "kéményhatáson" a magasabb kémény javítani fog, de a fenti értékek alá egy nyitott kandallót még 25 cm-es átmérőjű kéménnyel sem tudsz méretezni. Itt most adott a 30-as átmérő, de ismeretlen a magassága. ha a megfelelő magasság megvan akkor ahhoz, hogy a lakásban ne maradjon égéstermék már csak egy dolog kell: a megfelelő mennyiségű levegő. Én inkább ezt az oldalt látom problémásnak, mert jelent esetben 300-400 m3 mindenképpen szükséges. Ez pedig nem kevés. Ha ezt nem lehet biztosítani, akkor én nem kockáztatnék egy nyitott tűzteret!
A helyes kémény méretet és ahozzá levő magasságot a kandallód belső mérete mármint a tüztér méretei határozzák meg vagy pedig a meglevő kéményhez kell méretezni a tüzteret nyitott és zártnál 1 aránt. de mindenképp a gerinc fölött min 80cm re kell legyen a kémény magassága huzatnövelővel ellátva. 2db föst elzáró csappantyút kell építeni a kandallódba. 1-azért hogy mikor csak parázs van már csak akkor meg lehessen szüntetni a tulnagy huzatot.2- azért mikor nem használod el lehessen zárni teljesen a kéménybekötéselőtt. így nem tudja ki szivni a meleget a lakásból a kandallód kéménye
Egy 30-as kürtő sok mindenre elég, azonban az átmérő magában még nem old meg semmit. Mekkora "mögötte" a kémény? Mert annak bizony legalább 5 méternek kell lennie még - viszonylag - zárt kandalló esetében is, a nyitott tűztérnél pedig plusz min. 2-3 méter igen kívánatos!
Az első pont nem annyira igaz, mindenhol az olvasható, hogy a nyílt kandallők látványkandallók inkább mint fűtésiek. Mindenképpen pocsékolni fogod a fát, amennyiben fűteni akarsz vele. Léteznek teljes üvegajtós kandallók (kandallóbetétek), amik teljesen biztosítják a látványt, ugyanakkor fűteni is lehet velük.
No és még egy: a teljesen nyílt kandallók valahogy biztonsági szempontból sem a legjobbak. Akár a szikra kipattanásra, akár egy égéstermék visszaáramlásra gondolva.
annó lakás átalakításnál kialakításra került a kandaló helye, ott várt türelmesen négy évig, és most eljött az ideje. bazi nagy betonajzat, samot téglával felrakott fal. eredeti terv szerint nyílt tűzterű kandallót terveztem mert: 1.) fűtés megoldva 2) a tűz közelsége az ami arra visz, hogy egy belvárosilakásban kandallót építsek. (laktam pár napig egy lakásban németországban ahol ilyen volt, esténként 1-2 fahasáb égett folyamatosan. csak hátsó fala volt.) a kéményem átmérője 30cm. Mit gondoltok. el bír egy ilyen kémény egy nyílt kandallót? vagy telefüstöli majd a lakást?
Sajna a márvány nem csak sav és lúg érzékeny, de a különböző olajok is képesek beszívódni kissé a felületébe. Hogy mennyire mély a "sérülés" attól függ, hogy milyen márványról van szó? Pl. a nálunk kedvelt süttöi vörös márvány inkább "még" mészkő, ezért sokkal jobban foltosodik, mint a nagykeménységű kövek.
Tapasztalatom szerint túl sok lehetőség nincs. Elsősorban a polírozás jöhet szóba, hisz tisztítani a márványt csak semleges kémhatású tisztítószerekkel lehet és elsősorban a megelőzés működik és akkor is főként a méhviaszos kezelés (bár egyesek az impregnálással is kísérleteznek).
Polírizás: elsősorban a kis karcok eltüntetésére jó és a felületi elszíneződésekre. Ezért lenne érdekes, hogy milyen mélyen "sérült" a felület, de ezt szemrevételezéssel is csak egy szakember tudja megmondani Neked. Ha szerencséd van akkor vanlami spéci mélyreható kőtisztító szerrel is kivehető lesz a folt... de ez is szakembert igényel!
Pirimidin76: Egy éve olvasom a topicot, nagyon sok nagyon hasznos információt szedtem össze innen. Megépítettem a kandallómat, majd ősszel kiderül, jól sikerült-e. Nem baj, ha van szakember a topicon, mert ellensúlyozza a mindenhez értő tudálékos nethuszárok alaptalan okosságait, de a "mind rossz, gyere hozzám, megcsinálom neked a kizárólag általam forgalmazott csodát" már egy kicsit engem is irritál...
kernyebauer: "baumaxos kandallóval érdemes foglalkozni?" Ez kb olyan, mintha azt kérdezted volna, hogy baumaxos fúrógéppel érdemes-e foglalkozni. Mert ha az a baumaxos egy Bosch, akkor igen, ha Kinzo, akkor nem...
főfűtésnek gázkazán lesz turbokéménnyel, nappali+konyha kb. 40m2 elsősorban látványnak ebbe a térbe, de azért használni is szeretném rendesen. Még csak most építjük a kéményt, gondoltam megveszem már a kandllót is.
Még egy offot szeretnék kérdezni: a kémény UniPlus 18-as (schiedel) lesz, ez jó lesz oda (kandalló) ?
baumaxos kandallóval érdemes foglalkozni ? 8kW ilyet néztem ki olyan 60-80e ft között van. Illetve ajánljatok nekem valami jó kis kandallót, ha a baumaxos nem ajánlott, köszi
Ehem-ehem ! Úgy érzem keverednek a fogalmak (és kicsit elbeszéltek egymás mellett emiatt), más a hőmérséklet és más a hőérzet !
Ha hidegek a falak, akkor hiába 27 fokos a a levegő (hőmérő szerint mérve) nem ugyanaz a hőérzete az embernek mint átfűtött falak mellett.
Egy nyaralólánál, hétvégi háznál arra megy el sok energia, míg a falak átmelegednek, azaz a hőérzet kellemes lesz.
Aztán a hőérzetet sok minden befolyásolja: a benapozás, a meleg színek a helységben, egy cserépkályha sugárzó melege, a tűz látványa, egy meleg test érintése... :)))))
Az elmélet és az számítások elméletileg modellezni tudják a valóságot, gyakorlatilag ez nem mindig sikerül.
Gyakorlati tapasztalatom viszont az, hogy a meglévő vízteres cserépkályhánk (nyaraló) ugyan már 5 perc után is kellemesen meleg, tíz perc után meg már ömlik belőle a hőség a 60 m2-es épületben - 1 nagy helyiség és 1 szoba - másfél óra elteltével hiába van kellemesen meleg - 25-28 fok - a falak bizony sugározzák a hideget és legalább fél nap míg nem lesz kellemetlen mellette ülni.
A 2 napot viszont a teljesen kihűlt házunkra mondtam, ahol a gáz és vegyes kazánok padló és radiátoros fűtést működtetnek. Nagy tömegű épület, ahol a falak felmelegedéséhez sok idő kell. Viszont épül a kandalló, ami egy légtömör Temporis lesz. Ez nyilván sokkal gyorsabban fogja felmelegíteni a levegőt de gyanítom, hogy a falak itt sem lesznek 10 kg elégetése után melegek - a fentihez hasonlóan - mivel lényegesen nagyobb tömegűek.
Még mais a legjobb szigetelő a vályog tégla: hát ez, ebben a formában nem igaz. 50-es vályofalnak 0,8-as hőátbocsátási tényezője van. Más kérdés, hogy nagy tömegű (nagy hőenergiát tudnak tárolni.sugározni egyenletesen) és higroszkopikus jellemzői miatt egészségesebb környezetet produkál mint a mai "moderd" téglák. Ezen okok miatt népszerűsége a reneszánszát éli de ahhoz, hogy jól szigetelő falat lehessen készíteni belőle, ami egyéb jelenlegi előírásoknak is megfelel (pl. terhelhetőség) a többrétegű szerkezetei terjednek. Példaként említhető a galgahévizi Ökofalu, ahol a rétegrend - belülről indulva - 1,5-ös vályogvakolat, 1 réteg nád, 15 cm vályogtégla teherhordó faváz szerkezetben, 35 cm szalmabála, rabicháló és agyag tapasztás.
A fentihez hasonló szerkezet most már ÉMI minősítéssel is rendelkezik - ugye korábban nagy probléma volt engedélyezési oldalról ennek hiánya - igaz abban min 15 cm-es kőzetgyapotnak kell lennie és kívül is meszes vakolatnak.
Még mais a legjobb szigetelő a vályog tégla a vályog építésü házak a legjobb a höátbocsájtási tényezöje. mais még mindig nincs jobb ezért is olyan jól füthetőek még akkor is ha a nyilászárók rosszak és nem zárnak jól.még igy is nagy hőenergiát tudnak tárolni.sugározni egyenletesen. valaki azt irta nem energiába nem kerül a töblet fütés:no a fa égésével: KJ/kg hőmennyiség keletkezik mi névleges teljesítménykén fog a kályhánál megjelenni ami KW/ó ami meg teljesítmény az meg nem az elhasznált energia véletlenül agyalhatunk rajta 1000 évig is ami tény az tény nem minden az elmélet sokszor többet ér az elméleti gyakorlat ez komoly még ha röhelyes is így van ez .De az igazam akkor mutatkozik meg amikor kint -27c° lessz.maj akkor derül ki mi mennyibe kerül igazán van sok jó hozzá szólás de adatik olyan aki csak agyal az elméleten aztán siránkozik mikor fizet de roppant okos nak gondolja magát. gondolom épületgépész lehet mer a z elméleti számolás terén verhetetlen.
Jó kandalló esetében mind össze 10 perc kell hogy a levegöt 27c°-ra melegítse 10kg fa 1.5 óra hossz.kb Annyi idö után már a falaknak is kell meleget elnyelni és vissza sugározni,Azt gondolom ticsak találgatok de semmit sem tudtok ezekről a fütési rendszerekről mive és hogyan célszerü tüzelni én eddig is tényleges adatokat szolgáltattam de mindig kimagyarázzátok pedig egyedül csak a ti zsebetek bánja mivel 120m2-es ház fütése 1 fütési idény alatt átlagos 27c°-os hömérsékletnél:nem több mint 80ezer ft. vegyes tüzeléssel jól megválasztott tüzelőberendezéssel. atöbbi meg csak blabla.Mert igazából nem léptek tovább csak kevesen tisztelet a kivételnek
Ez így alapjaiban stimel, csak régebben nem voltak ilyen szigetelésű épületek viszont legtöbbször nagyobb épülettömeg volt.
Most nálam a teljesen kihűlt épületnél 2 nap mire a falak átmelegednek, de hogy mennyi idő kell a kihűléshez? .. Lehet, hogy már 8 óra szünet is megéri és lehet, hogy csak 48-nyi. Nekem ehhez kellene egy hideg tél, amikor legalább 2 hétvégén egyforma az idő ... és lehetne tesztelni :)
Kandalló alkalmazásánál ez nem kérdés: a most épülő házban a kandalló 4 szobát fűt és gyanítom, hogy már 10 kg fa után elég meleg van akkor ha nem dől falnak az ember :)
kb 30kw -os kellene olyan ami zárt rendszerre köthető és atüz kihül akkor a gázkazán füt tovább és nem kell szakaszolni a rendszert csak a höérzékelö vezérli a fütést Célszerü beépíteni kuffer tartályt ami szigetelt és igy előfordulhat hogy több napig is 40c°˛-on tartja a radiátorokban a vizet úgy hogy nem kacsol be a kazán meg a kandalló sem füt.Olyan kandallót kell választani amiben a víz melegedése egyenletes nem hirtelen melegít kevés vizet mert az arendszer nem igazán gazdaságos,termostatikus szelepet kell tenni a radiátorra és így csak ott füt ahol kell és ahol nem ott nem melegít,ez is segít hogy kevesebb melegvízet hütsön le e rendszer kevesebbet kell ujra melegíteni,meg a kufferbe megy az a melegvíz amit nem használ fel a fütési rendszered ezis védelmi rendszer de takarékos is.ja és csak a visszatéő avizet kell fütenie a gázkazánnak mikor nem müködik a kályha.tehát nem az egész rendszert kell melegítenie. ez még költség kimélőbb De ha érdekel irj mailt ott válaszolok Néha itt olyan ökörségeket is válaszolnak "hozzáértők" . vízkeringetést a viz hömérséklete szabályozza autómata csőtermosztáttal ami érzékeli mikor kell keringetni a vizet a folyamatos keringetés megint oda vezet hogy többet költ a fütésre mint kellene.a vizteres kandalló csak az egész rendszer fütésével müködik nem lehet másként müködtetni,Buktatók:nem használható látványnak kizárólag akkor ha kilehet iktatni a kandallót a rendszerből es a kandallóvizteréröl lelehet engedni a vizet,és samottozott a tüztér és tüzálló-kopás állólemezből készült a tüztér és min 6báron nyomástpróbált avitartály és min 5mm-es lemzből készült és a meleglevegő keringeni tud benne miután a vizet leengedték a kandallóról.az törtémhet a vizcsőben is az is elég neki szerkezeti károsodások nélkül ,de kellenek ezek a feltételek.
elszívó sose fogja megszívni a kályhádat. max:a kályha szív be az elszívóberndezésen kintről friss levegöt
Hú! Ezt most hallom először! Légtömör épületben az egyik legnagyobb probléma a nem légtömör kandallóból az égéstermék visszaáramlása pl. egy konyhai páraelszívó miatt. A mai gépek még csökentett fokozat mellett is sokszor tudnak 500 m3/h-t, ez pedig bőven több még egy átlagos épület passzív filtrációjánál is. A levegő pedig ott jön be, ahol a legkisebb az ellenállás. Ha elég nyitott ablak van, akkor az nem gond; de ha nincs...
Nem véletlen, hogy a "Főkefe" - na jó: Kéményseprő - nem engedi egy légtérben üzemelni a kandallót elszívóval.
Hát az elszívó sose fogja megszívni a kályhádat. max:a kályha szív be az elszívóberndezésen kintről friss levegöt Mivel a hideg levegö áramlik a meleg felé mindig annyiszorosan amennyi a hőfokkülönbség.ha nincs tul messze a pára elszívó a kályhától.Meg persze mikor nem müködik az elszívó .Ezért is lehet a léfütéses kandallókat nyáron légkondiként használni kellemes hüvös levegőt adnak a melegben feltéve ha friss levegő ellátás van kiépítve és nem a kéményen vagy padláson van ez mert úgy nem müködik.
Elöször kell 1 olyan kályhás aki minöség tanusítványt ad neked a gázmüvek felé hogy a kályha gáztömör -gáztüzelésre alkalmas.ezt írásban kell adnia mivel csak így üzemelhtetheted a kályhád majd.anyag költségedhozzávetőlegesen kb100 ezer ft.meg amunkadij is kb ennyi bontással egybe.Nagyon jól kikell tisztitani a kályhát at összes csempét átmosni drótkefézni olyan állapotra mintha újak lennének.jó minőségü agyag kell .irsz mailt megirom miböl mennyi kell hol kapod meg stb.
Segítséget szeretnék kérni, mert van egy héra cserépkályhám és újra szeretném rakatni és nem igazán vagyok tisztában az árakkal. Ha úgy hozzávetőlegesen meg tudnátok üzenni, hogy egy kb. 200X50X100 cm-es cserépkálya felújítása mennyibe kerül azt előre is nagyon szépen köszönöm.
Nem vitattam. ... Azt viszont még nem kísérleteztem ki a jelenlegi házban sem, hogy mekkora fogyasztásbeli különbség van a kazán 2 napos kikapcsolása, illetve alacsony fűtési szintje között. Igaz, az elmúlt "télen" erre nem is adódott lehetőség.
Köszönöm a válaszokat! Lehet, hogy marad a légfűtéses központi fűtéses megoldás. Olcsóbb a gépészeti része és úgy látom, hogy egyszerűbb is összeépíteni. Kicsit drágállom a ventillátort hozzá. Láttam olyan kandallót, ahol a ventillátor össze volt építve a tűztérrel. Nem nagyon tetszett ez a megoldás, de a külön ventillátor meg pokoli drága. Erről lenne szó. Van valakinek hasonlóról tapasztalata? Milyen más helyeken lehet még beszerezni? Hol vannak a legkedvezőbb árak (tűztér)?