érdekes adatok vannak benne, a brit árak magyarral összehasonlításához:
3,36 kWp (18 cell) 5700 font (2 millió forint).
Az árban benne van a tanácsadás, a beszerelés és a karbantartás díja is. (kíváncsi lennék mit értenek karbantartás alatt...)
A cég számításai szerint az eszközzel egy brit vásárló - délre néző háztetővel - összesen évi 770 fontot (275 ezer forint) takaríthat meg, mert a megújuló energia használata miatt állami támogatást kap és a villanyszámlája is alacsonyabb lesz.
Náluk bő 7 év a megtérülés, de ez csak a magas áramárnak és a támogatásnak köszönhető, nem tudjuk mennyi ebből a támogatás, de anélkül lehet, hogy ők is épp úgy 10+ évnél lennének, ahogy mi...
nekem elmü-émász a szolgáltató, és csináltak érintésvédelmi jegyzőkönyvet
a telepítő cég csapatában az egyik srácnak meg volt ehhez a végzettsége, és meg is csinálta (max. fél óra alatt) az érintésvédelmi jegyzőkönyvet a szerelés végén.
közel sem volt ettől 500e felett az ár, 2,85kWp mérethez, igaz nem is a legmárkásabb/legdrágább alkatrészeket választottam...
Ők azzal indokolták, hogy külsős szakembert kell megbízniuk, mert csak a Démász kéri. Próbáltam utánakeresni, én egyelőre úgy látom, hogy minden szolgáltatónál kell. Ha így van, akkor csak a szokásos "beetetjük a weblapon olcsó árral aztán jönnek az extrák" módszer megy.
Nem, mert annyira hasonlít az ajánlatkérő lapjuk az Electro Home Bauéra, hogy úgy gondoltam, ugyanaz a cég két arccal. De lehet, hogy csak ellopták. :)
Végül is az is lehet, hogy mindenki az inverter árakat hasonlítgatja, ezért azt olcsóra vették és a hiányzó részt eldugták a szerelési anyag sorban. :)
Amíg nem kérsz árajánlatot. :) Bruttó 110 ezerrel többet küldtek pont ugyanerre a 2 kWp-s rendszerre (így 577e/kWp), ennyit szerintem nem indokol a távolság. Szóvá tettem, még nem válaszoltak.
A másik: náluk magasan a legmagasabb a szerelési anyagok ára, bruttó 300e. Erre még nem kérdeztem rá, de fogok, reménykedem, hogy esetleg benne felejtettek valamit.
Mert az a cég nem tud 2.0-ás Froniust adni, csak 3.0-ást. Viszont az invertereik a piaci ár alatt vannak (gondolom bespájzoltak jobb időkben). Ha én veszem az invertert máshol, már nem olyan vonzó az ár.
Érkeztek még ajánlatok azoktól, akiket itt javasoltatok korában. Most két nagyjából egyforma ajánlatom van, bruttó 580e/kWp, tűzvédelmi kapcsoló nélkül. Nem látok rá sok reményt, hogy ennél lejjebb tudok menni.
Az egyik Q-Cells napelem Fronius inverterrel, a másik KiotoSolar napelem Growattal. Ha megrendelem, el kéne döntenem, hogy az inverter legyen inkább kínai, vagy a napelem. Szerintetek?
Akkor a korábban leírtak érvényesek. A bólintást már meg sem kérdem :) A tervezőm nekem is ráhagyott 10%-ot, de szerintem az ebből adódó veszteség max 1-2%. Jó tájolás és dőlés mellett is ritkaság, hogy csúcsra járna a rendszer.
Más:
Ma reggelre lett 3 cm havunk, de mivel napsütést is ígértek az illetékesek, így mennie kellett, lesöpörtem. Cserébe termett 6 kWh a 4-es mezőn. Másodszor söpörtem a télen, már 5 perc és kész, nekem ennyit megér.
Szia! Én annyit fűznék hozzá, hogy valóban így van. Én úgy tapasztaltam, hogy ugyanakkora méretű (én esetemben 6 kw) rendszer esetén az, hogy milyen minőségű vagy típusú anyagokkal van szerelve (főként inverter és panelek) az én esetemben pontosan 300.000,-. Ft eltérést jelentett, mégis a drágábbat választottam, itt jött a képbe a garanciaidő, cégek infója, tapasztalatok, hozzáállás, kommunikáció és társai....