Kezdő hegesztők számára hoztam létre ezt a topic-ot. Banális kérdések, gépvásárlás megtárgyalására. Egymásnak való segítségnyújtás, tippek, információk. Kérem mindenki tisztelje a kezdő kérdezőt.
Gépvásárlás előtt állok, és kicsit eltévedtem a hatalmas kínálatban. Véleményeket, javaslatokat várok, akár konkrét márka/típus megjelöléssel, illetve bármilyen hasznos tanácsot szívesen fogadok.
Mire kell: elsősorban a szokásos ház körüli munkákra, javításokra, otthoni barkácsolásra. 1 mm-től max. 5-6 mm-ig hegesztenék, főleg zártszelvényt, laposvasat, szóval a szokásos dolgokat. Szökőévente esetleg alumínium, rozsdamentes, saválló...
Keretfeltételek:
- MIG, MAG, porbelest tudnia kell
- MMA jó ha van, de erre van egy kis inverterem, így ez nem létszükséglet
- kis méret, hordozhatóság
- 16A (B) kismegszakítóról működnie kell
- a MIG munkakábel lehetőleg ne legyen fix
- egyszerű kezelhetőség, nem szeretnék elmerülni kismillió beállítási lehetőségben :-)
- megbízható gép, normális szervizháttér
- a keret nagyjából 100 (esetleg 150) ezer HUF. Ha kell feljebb is tudok menni, de 150k feletti árhoz már alapos indok kell...
Illetve még egy opció: apósnál van 380V ipari áram, és a gépet elsősorban úgyis ott használnám. Bár szerintem az már másik árkategória... és talán igazából szükségem sincs rá.
Nagyjából ennyi, ha kimaradt valami fontos, kérdezzetek :-)
Van 400V (3x16A). Vagyis 2 külön gép jobb lenne, nem kéne átalakítani semmit. Viszont a legtöbb helyen csak a mezei 230V/16A-es aljzat van, és a 120-as inverter már a 3kg-os kategória, mobilabb (a mostani 5kg). Lehet, hogy lesz olyan helyzet, hogy nem otthon akarom használni.
Már a 190-es is felesleges, mert a 230V-os hálózat többnyire 16 Amperrel van biztosítva, és levágja. A francia hegesztőfórumon kimérte valaki lakatfogóval a GYS gépem fogyasztását hegesztés közben, és a 180 Amperes beállításon 26 Ampert vett fel a hálózatról. (Kezdem azt gondolni, hogy ennek a kategóriának nincs sok értelme. Venni kell egy kicsi, 100-120A körüli gépet a háztáji munkákhoz, és egy 400V-osat arra az esetre, ha valami vastagabbat kell hegeszteni. Már ha az utóbbira szükség van egyáltalán.)
Köszi, egyelőre le is tettem róla, vagyis úgyse tudnám elhozni a következő 2 hétben.
Inkább 2-3 mm anyagokkal fogok dolgozni valószínűleg, az "új" Gorilla is csak 190 A-t tud egyébként.
Pont azt nem szeretném, hogy a nagyobb és nehezebb pisztollyal ne tudjak olyan finoman dolgozni. Rögtön vehetnék spirált meg áramátadót is hozzá, mert 1,2 mm huzalhoz van felszerelve.
Közben láttam a hirdetéseket nézve, hogy mégis többféle karakter is van a nyomáspróba dátumoknál.
Kérdeztem a tűzvédelmis fickót (akitől az egyik CO2 tűzoltó készüléket vettem), hogy normális-e, hogy ez a múzeumi palackom kifli egy kicsit. Mondta ezt a vizes nyomáspróbát, meg hogy akár attól is elgörbülhetett.