Keresés

Részletes keresés

berczes Creative Commons License 2017.04.03 0 0 136780

Szia! Az alábbi link körüli hozzászólásokat érdemes elolvasni!

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=134110983&t=9007484

Előzmény: derbigp1 (136771)
pacsepa Creative Commons License 2017.04.03 0 0 136779

Bocsánat, de ezt a linket nem tudom értelmezni.

Konkréten mire gondoltál?

Mondhatni különleges helyzetben vagyok, egy kb 100 fős céget irányítok mindenféle szakmákban. Ahogy korábban írtam kiváló bádogosok, lakatosok vannak közöttük mindenféle technikai eszközökkel stb-stb. Tudok tőlük mindenféle dolgot "kérni".  Ideális körülmények a hozzám hasonló, elvont alakok agymenésének kiszolgálására... :-)

Most éppen azon agyalok, hogy a kupolába beépíttettek a "vizesekkel" egy mérőhüvelyt, ami aztán mindenféle dologra alkalmas lehet. Digitális hőmérésre, de később akár bármilyen elektronika működtetésére.

Előzmény: körte51 (136777)
pacsepa Creative Commons License 2017.04.03 0 1 136778

Ha jól számolom, akkor az alszesz hígításához kb 2 liter vizet kell hozzáadnom.

Kiinduló állapot 3,1 liter 42%-os alszesz, a végtermék 5,2 liter 25%-os alszesz lesz, amit tovább lehet finomítani. Ez 12 liter cefréből jött le.

Ha jól gondolom, akkor kb 10 liter alszesszel érdemes nekikezdeni a finomításnak, ez alatt nincs elég tehetetlensége a főzetnek a frakciók megbízható szétválasztáshoz. Vagyis még egy cefrefőzés a minimum amit előtte el kell követnem. Még 10-12 liter cefrét kell kifőznöm ugyanabból a cefréből, ami még reálisan kivitelezhetőnek is tűnik. A többit kiöntöm (60 literes volt a hordó, de jó esetben a fele volt a lé, a többi szárazanyag.

Holnap nekifutok, a korábbi tapasztalatokon alapuló fejlesztésekkel.

10 liter 20-25 fokos alszeszből a szakirodalom szerint kb 3-4 liter középpárlat várható? Ezzel a mennyiséggel már érdemes saját használatra foglalkozni.

Előzmény: pacsepa (136763)
körte51 Creative Commons License 2017.04.03 0 1 136777
Előzmény: pacsepa (136759)
derbigp1 Creative Commons License 2017.04.03 0 0 136776

Hogyan kell készíteni ?

 

körte51 Creative Commons License 2017.04.03 0 0 136775

Vitatom és állítom, hogy jó!

Előzmény: öreg_néne_b (136774)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.04.03 0 0 136774

Állítólag nem jó.

Előzmény: derbigp1 (136771)
pacsepa Creative Commons License 2017.04.03 0 0 136773

sörpálinka? Érdekes gondolat! Nem vonz, de érdekes! :-)

Előzmény: derbigp1 (136771)
kupeci Creative Commons License 2017.04.03 0 0 136772

Én még nem, de van ilyen.

Előzmény: derbigp1 (136771)
derbigp1 Creative Commons License 2017.04.03 0 0 136771

Sziasztok

Főzött már valaki sörből pálinkát ?

mili70 Creative Commons License 2017.04.03 0 0 136770

Kérdés, hogy lenne-e gyakorlati haszna. Szerinted 100L alszesznél ez mennyi liter, és hány fokos párlatot jelentene, amikor még nem jönne a fazékíz?

Előzmény: Törölt nick (136769)
Törölt nick Creative Commons License 2017.04.03 0 0 136769

Felület növelő töltet, csökkentett deflegmáció, hosszabb lepárlási idő; /szerintem/.

Előzmény: mili70 (136756)
Törölt nick Creative Commons License 2017.04.03 0 0 136768

 Lehet cégekről, termékekről beszélgetni, fotókat feltölteni, de pálinkafőzőt árakkal elérhetőséggel nem sportszerű linkelni.

 

Előzmény: kopasz szuzukis (136766)
pacsepa Creative Commons License 2017.04.03 0 0 136767

Bocsánat mindenkitől, ezt jól benéztem, eszem ágában nem volt reklámozni.

Az az "adminos delete" ezek szerint nekem szólt? Nem értettem.

Előzmény: Törölt nick (136755)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2017.04.03 0 0 136766

Van 1-2 olyan eset, mikor a posztolónak kötelessége cégnevet is feltűntetnie. Esetünkben például azért, mert az ominózus cég nem lapos karimájú hollandit, hanem kúposat használ. Elllentétben a többi gyártóval.

Előzmény: Törölt nick (136755)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2017.04.03 0 2 136765

Nyugodtan elfelejtheted az olajfürdőt. Az a kis üstöcske biza szendvicstalpú, tehát sokkal egyenletesebben osztja el a hőt, mint a szimpla fenekű üstök.

/ közbevetés: a 34 literes szimplafalú, nem keverős üstömhöz egy 3,5kW-os gázégőt használok. "Szendvicsnek" 4mm-es alumínium lemezből vágtam egy 35 centi átmérőjű korongot. Az van az égő és az üst között, közvetlenül. Kb. 1 óra a felfűtési idő birs cefrénél. Leégés, kozmálódás nélkül!!!/

 

A magas induló szeszfok oka, hogy a lassú felfűtés, kicsi hőközlés miatt igen erős a deflegmáció a rézkupolában. Így akár az egy menetben lefőtt páleszt visszahígítva 45-50 fokra, direktben fogyasztható nedűt is kaphatsz. Persze, csak akkor, ha elő- és utópárlatot szedsz közvetlenül a cefrefőzésből. :D

 

A túl lassú felfűtésnek az is oka, hogy sok az olaj. A gépolajoknak igen nagy a viszkozitása. A hőközlés pedig az olaj áramlásától függ - a felmelegedett olaj feláramlik, és melegíti az üstöt. A nagy viszkozitás miatt kicsi az áramlási sebesség. Ha kisebb a külső és belső edény fala közötti távolság, az olajnak rövidebb utat kell megtennie, hamarabb leadja a hőt az üstnek.

De, én azt mondom, első körben felejtsd el az olajfürdőt, és azzal a gázzsámollyal nyugodtan főzhetsz direktben is.

 

DE!!!!

 

Könyörgöm, NE műanyag kertiasztalon!!! Még akkor sem, ha fémlemezt teszel rá.

Előzmény: pacsepa (136759)
obsitos3 Creative Commons License 2017.04.03 0 1 136764

Ez kb. 10 %-os cefrét jelent,ami egyáltalán nem lehetetlen,főként szilvából,ami talán a legmagasabb alkoholtartalmú cefrét adja a hazai gyümölcsök közűl,ha jól tudom,kb. 25 % az össz. cukortartalma.Ha még lekvár is került egy jóminőségű,érett szilvához,akár édes is maradhatott az a cefre.

Előzmény: pacsepa (136763)
pacsepa Creative Commons License 2017.04.03 0 0 136763

Írtam korábban 3,1 liter 42%-os alszesz lett. Ebből vezették le, hogy lehetett cukor ebben a cefrében 5-6% is. Ez abból a házilekvárból származhat, amit a cefre adományozónak az asszonykája vallott be.

Alsó határon tényleg nehéz mérni, de ebből a cefréből még egy főzés lejön, annál akár 0-ig leviszem, mert úgyis hígítani kell. Amíg a tiszta gyümölcsillatot érzem, addig megy.

Előzmény: obsitos3 (136760)
pacsepa Creative Commons License 2017.04.03 0 0 136762

Lehet, de utálok leégett edényt takarítani. Biztosra mentem.

Előzmény: obsitos3 (136761)
obsitos3 Creative Commons License 2017.04.03 0 0 136761

A képekből nem derül ki,de ha ez egy szendvicstalpú fazék,és a cefréd nem tú sűrű,megpróbálhatnád közvetlen fűtéssel is,olaj nélkül,természetesen nem ész nélkül,talán jobb időket futnál vele.

Előzmény: pacsepa (136759)
obsitos3 Creative Commons License 2017.04.03 0 0 136760

Lehet,hogy elkerülte a figyelmemet,de a lényeges adatokat nem látom.Ne azt írd le,hogy hány fokon indul,meg mennyi lesz 1 L után,hanem azt,hogy mennyi cefréből hány liter hány fokos alszesz lesz.Ha ez a fok túl magas,lehet,hogy túl sok marad a moslékban.5 % körül nem tudhatsz pontosan mérni.

Előzmény: pacsepa (136759)
pacsepa Creative Commons License 2017.04.03 0 0 136759

Ok, de kéretik nem röhögni, van benne egy csomó rögtönzött megoldás a sufniból. Ha a topic címét nézem ez garantált otthoni pálinkafőzés! :-)

Mondjuk úgy próbapadon van a berendezés, amit majd finomítok a tapasztalatok és a már elhangzott-elhangzó javaslatok alapján.

 

Szóval összeszerelt állapot:

 

 

A főző az olajos fazékban (dupla fal)

 

A hűtést így oldottam meg. Akvárium szivattyú nyomja a vizet fel és szabadesésben jön vissza. Az egyensúly beállítása kicsit nyűgös volt, amiről nincs fénykép, az az, hogy később rátettem a visszatérő ágra egy csapot, amivel lehetett szabályozni, hogy ne kelljen percenként ellenőrizni.

 

Ez már a lepárlás lényegi menete. Az első 1-2 dl ilyen szeszfokkal indult. Tudom ez még csak alszesz, de szó mi szó elég karcos, acetonos illatokkal.

 

Ez már az első egy liter lepárlása utáni állapot (végül ahogy írtam 3,1 liternél és 5%-nál álltam meg, az üstben kb. 12 liter cefre volt). A szeszfok csökkent, de még mindig nagyon magas. A két kanna azért van, mert a másikba pontosan kimérve vizet tettem és azt jelöltem át a másik kannára (kalibráltam).

Előzmény: Figyelget (136757)
Törölt nick Creative Commons License 2017.04.03 0 0 136758

Figyelget Creative Commons License 2017.04.03 0 1 136757

Úgy gondolom, nem kell azt szégyellni. 

Nyugodtan megoszthatod velünk. Egy utánad jövő első főző sokat profitálhat a folyamatból. 

Aki meg már nem az, az is kezdte valahogy. :)

Előzmény: pacsepa (136751)
mili70 Creative Commons License 2017.04.03 0 0 136756

A főzésnek ez a része nem nagyon mozgatta meg eddig az agysejtjeimet, de soha nem késő tanulni. Szóval, a több fázis egyensúly, hogy szabályozza az utópárlat megjelenését, illetve miért jelenik meg olyan későn a fazékíz? Az otthoni körülmények között, kisüsti technológiánál hogyan tudnánk megoldani, hogy több ideig legyen  együtt a gőz a folyadékkal?

Előzmény: Törölt nick (136752)
Törölt nick Creative Commons License 2017.04.03 0 0 136755

Értem. Legközelebb céget árakat ne reklámozz, csak a fotót.

 

Előzmény: pacsepa (136754)
Törölt nick Creative Commons License 2017.04.03 0 0 136753

Mi az a párlattisztító  valami faszenes töltet?

Az alszesz 25 fokosra való vissza hígításnál, ha nem látsz semmit a tetején úszkálni akkor bajban vagy.

Az eup. a réz eleje kivételével összegyűjtött elő és upárlat. A vezéraromák harmada ebben található, ha szigorúan váltanak.   

Előzmény: pacsepa (136750)
Törölt nick Creative Commons License 2017.04.03 0 1 136752

Köszönöm, hogy kijavítottál. Véleményem szerint, több ideig van együtt a gőz a folyadékkal, és több fázis egyensúly jön tétre. Legtöbb esetben  van. Akkor nincs, ha kevés az alszeszem 3-4 liter  és ezt hígítom vissza 15 fokosra. És biztos profibb olaj leválasztója van, mint nekünk.

Előzmény: mili70 (136746)
pacsepa Creative Commons License 2017.04.03 0 0 136751

Hát igen, a saját cefrém az garantáltan ismert történettel fog rendelkezni, nem bemondottal.

A dokumentálást úgy értettem, hogy végig is fényképeztem.

Eddig azért nem tettem fel, mert kicsit szégyellem is azt a buhera halmot, amit összekókányoltam. Még ha működik is. :-)

A fényképeknek éppen az a lényege, hogy a rögtönzött dolgok alapján a következő lepárlásra kicsit mérnökösebb kinézete legyen a dolgoknak.

Előzmény: Figyelget (136749)
pacsepa Creative Commons License 2017.04.03 0 0 136750

Na most sokadik elolvasásra kezdem kapisgálni.

Tehát akkor ha jól értem, akkor az alszesz készítésénél a kupolának és a páracsőnek az alkotórészek szétválasztását nem kell segítenie, ezért a rajtuk elveszett hő az konkrét veszteség. Igen, erre nem gondoltam, én csak a külső edényt gondoltam szigetelni, holott akár magát az edényt is letakarhatnám...

Ezt végig kell gondolnom, mert jogos, de nyílt lánggal fűtök, tehát nem mindegy mivel teszem

A finomításkor beiktatok egy párlattisztítót is. Ez remélem kellően segíti az alkotórészek szétválasztását.

Múlt hónapban elmentem egy pálinkafőző tanfolyamra, itt mintákkal mutatták meg az előpárlat változását. Nyilván kell hozzá gyakorlat, ami a minőséget javítja, de úgy érzem a legfontosabbhoz, az acetonos szagok, a rézeleje kiszűréséhez nem kell különösebben jó orr.

A tetejének a lefölözése a kozmaolajok nagyobb részének az eltávolításáról szól? Az alszesz készítésekor az epruvettában láttam egy keveset, de magában az alszeszben nem láttam vészesnek. Nyilván ha a következő lepárlásnál összeöntöm az alszeszeket ez még szaporodik, hiszen a tetején gyűlik össze.

Ezt nem értettem: az "eup" az utópárlat? Ha igen, akkor azt nem tudom, én le akarom-e párolni még. Nem biztos, hogy szükségem lenne rá? Tisztítószernek olcsóbb a tezskós alkoholos ablaktisztító... Esetleg valami aromatoronyhoz felhasználni alapnak? Ez utóbbin már gondolkoztam.

Előzmény: Törölt nick (136743)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!