Készítettem, egy olyan PIC-es hőmérőt, amely öt különböző helyen méri a hőmérsékletet, és valós időben regisztrálja egy diagramon a PC-én, Excelben. Ezen kívül a két szivattyú be/ki kapcsolását is felrajzolja a diagramba. A mellékelt képen egy felfűtési ciklust rögzítettem. A cél a pufi tetejének felfűtése 80 fokra. A másik kép a hőérzékelők elhelyezkedését mutatja. Az érzékelők a csőre vannak kívülre rászorítva egy fém szalaggal. A füst-hőmérő kb.1 cm-re belóg a füstcsőbe. A diagramon a sziv.1 (lakásköri szivattyú) és a sziv.2 (kazánköri szivattyú) nem hőmérsékletet jelent, hanem csak a be/ki kapcsolást. A füst görbéhez a jobb oldali függőleges skála tartozik. Még nem tudom, hogy ez az égész mire jó, de annyit látni, hogy a kazánvédő (ESBE)jól működik: 60 fokon tartja a kazánba menő vizet, amíg a pufi alja el nem éri a 60 fokot.
Nem nyomja ki a vizet a kazánköri szivattyú. A lakáskörit ha felveszem 3-as fokozatra, akkor az ki tudja nyomni a kazán feletti biztonsági vezetéken. 2-es fokozaton jó. Ha kivenném a rugós visszacsapót a kazánköri szivattyú alól, szerinted megoldaná a problémám? -hogy forr a kazán 70 foknál.
Írtad, hogy nem sűrűn volt még begyújtva, és korábban be volt állítva a nyomás. Ha azt pár napig megőrizte begyújtás nélkül, akkor nem lyukas a rendszer.
1200-1500l víz van a rendszeredben, az 20-ról 90 fokra fűtve 2,2%-ot tágul, vagyis 26-33 litert.
Először is jól kellene beállítani a tágulási előfeszítési nyomását, utána pedig a vízoldalit. Mivel friss a feltöltés, így előfordulhat benne bőven levegő, és ha van autómata légtelenítő, akkor ott ki is tud enni, de azt meg pótolni kellene vízzel. Tényleg jó lenne egy rajz arról a rendszerről, mert neked ugyan csak használnod kellene, de azért jó lenne tudnod, mi mire való.
A biztonsági szelep 2,5 bar-os. Sajnos tegnap sem tudtam jobb minőségű képeket készíteni a rendszerről. De igyekszem pótolni.
Amúgy tegnap is begyújtottam és ugyanaz játszódott le, elindult a keringető hangosan és most majdnem 100 fokig felment a kazán és már morgott eléggé,amikor kínomba ismét rátöltöttem a rendszerre,mert ugye a nyomásmérő mindig nullára fekszik másnapra, és akkor 5 perccel később megindult a keringés és elhalkult. Amúgy arra gondoltam hogy a nyomás leesés miatt nem keringtet talán a szivattyú? Egyébként a nyomásnak hidegen sem szabadna nullára menni,ugye!? Ott mi lenne a normális ingadozás? 1 és 1,5 bár között kellene mozognia?
A másik ami megfogalmazódott bennem hogy miért esik le a nyomás mindig?? Csak nem vmelyik cső az estrikbe eldurrant!? Mert hova máshova tudna eltűnni a víz? Sehol nem látok folyást.
Ha 7 évig jó volt, akkor célszerű lenne mgepucolni, vagy tömítést cserélni a keverőszelepeken ha lehet. Egy idő után nem zárnak rendesen a rárakódott kosztól.
'A vta szelepem 572-es ezért mikor a hideg ágat le is zárja, akkor a meleg még nyitva marad és így kénytelen, akár a 80 fokosat is feltolni a lakásba ha az kér az alpha 2-essel.'
Ilyen nem fordulhat elő. Ha a beállitási hőmérsékletnél magasabb a kevert viz hőfoka, akkor a meleget zárja és nem a hideget. Ha neked 80 fokos jön ki belőle, ott valami gebasz van.
A többi leiráson egyszerűsiteni kéne, mert nem követhető (nekem legalábbis). Rajz kéne inkább.
A cső át tud melegedni a gravitáció miatt akkor is, ha nincs benne kényszeráramlás. És ehhez még függőlegesnek sem kell lennie.
Ha a szivattyú zörög, ott levegő van benne. Van rajta egy légtelenitő csavar, ami a szivattyú testből kiengedi a levegőt. Ezt egy nagyobb fejú lapos csavarhuzóval, vagy egy alátéttel nyithatod.
fogd fülön a szerelőt menjen vissza és csinálja meg normálisan biztonságosan a rendszert ha nem képes rá adja vissza a pénzt hogy olyan aki ért hozzá meg tudd csináltani
nem tartom normális dolognak, hogy valamiért fizetsz és utána fórumon kel magad fűtésszerelőnek átképezni
Amikor fűtök és megy a kazánköri szivattyú, akkor ha a körben már 60 fokos víznél magasabb hőmérsékletű van akkor a lakáskör is el kezd emelkedni.
A vta szelepem 572-es ezért mikor a hideg ágat le is zárja, akkor a meleg még nyitva marad és így kénytelen, akár a 80 fokosat is feltolni a lakásba ha az kér az alpha 2-essel.
A vtc szelep 60 fokosat kever az tökéletes szerintem
A tippem az, hogy a kazánköri lengőnyelvesem tönkre mehetett, és amikor nyom a kazán felé, akkor nem zárja el a szivattyú nyomása a lengőnyelvest, így valamennyit visszafelé is keringtet.
A probléma az, hogy ott jön vissza a lakásköri visszatérő, így abba is keringtet valamennyi forró vizet.
A visszatérőn fölgravitál 1,5m-t és ott veszi ki a vta szelep a hideg vizet, de mivel ott akár 80 fokos víz is lehet így előbb-utóbb azt le is zárja és marad a meleg ág a forró vízzel a lakás felé.
Ha a kazánköri szivattyú a fűtés végén kikapcsol, akkor be is áll a megszokott 50 fokra a lakás felé tartó víz hőmérséklete.
Ha csak a lakásköri szivattyú működik, akkor nincs felgravitálás, mert nyomott az ág.
Levegő lehet a rendszerben, azért is nem tudott megindulni a keringés, a szivattyú mintha szárazon járt volna. Az a biztonsági szelep azért van, ha megnő a nyomás a ráírt érték fölé, akkor kinyit. Hány bar-os? Mi van ráírva? Rajzod van a rendszerről? Fényképezd le az osztót is, és a kazán mögötti szerelvényeket, illettve minden szerelvényt, ami bonyolultabb, mint egy közcsavar, hogy lássuk, mik lettek beépítve, milyen hiányosságok vannak.
Így van jelenleg összerakva a fűtésrendszerem. Két kérdésben kérném a tanácsotokat. A puffer visszafűti a kazánt. Jó ha az 1? helyére is beépítek egy lengőnyelves visszacsapót?
A másik kérdésem: A kazánban 65-70 foknál rotyog a víz. A 2? -el jelölt rugós visszacsapó visszafoghatja a szivattyú teljesitményèt? Lehet hogy így nem bírja a kazánból a hőt elszállítani? Kell oda nekem az a visszacsapó? Amikor megy a szivattyú, akkor a visszacsapó mindíg zörög.
Holnapra igyekszem jobb minőségű képeket csinálni! A nyomásmérő óra alatt valóban van vmi biztonsági szelep. Ez amúgy mire szolgál?
Egyébként tegnap megnéztem és a tágulási tartály tetején lévő szelepből levegő jött,mikor megnyomtam.
Tegnap este ismét begyújtottam...és ismét nem kapcsolt be először a kazánköri szivattyú,hiába van 30 fokra állítva...pedig a kazánba már 50 fokos víz volt a hőmérő szerint. Aztán a csőtermosztátot lejjebb húztam,közelebb a kazánhoz,mert feljebb hidegebb volt a cső,mint ahol közvetlenül kijön a kazánból,és ekkor el is indult a szivattyú. Elég hangosan ment,a cső meleg is lett egészen a pufferig,de a kazánba továbbra is nőtt a hőmérséklet,míg a puffernál nem mozdult a hőmérő...és már le kellett a kazánomat zárni mert már majdnem 90 fokos volt a víz benne,meg a cső is a pufferig forró volt.... már kb 20-30 percet ment a szivattyú így és egyszer csak hirtelen a semmitől mégis kicsit más hangon kezdett menni,majd elhalkult és akkor hirtelen elkezdett felmenni a puffer hőmérője,majd ki is egyenlítette egymást a kazánnal és innentől kezdve jól ment a rendszer! Ilyent már korábban is csinált,de valamikor meg szépen elindult 30 foknál a szivattyú és folyamatosan kiegyenlítette egymást a pufferral. Ennek mi lehet az oka? Mintha dugulás lett volna a csőbe... de perszer valószínű nem volt.
Csak így véleményem szerint veszélyes a dolog,mert ha megrakom a kazánt és otthagyom,felforrhat benne a víz.
Bár a szaki lehet vízvezeték szerelő, vagy ilyesmi , az is lehet , hogy bérelt vagy vett egy prés gépet, de a pufferes fűtéshez nem igazán konyít az biztos.
Ahogy lejjebb írták : "ha a szerelő azt mondja ez jó lesz akkor elhiszem. Ő a szaki. "
Avagy: "jó pénzért megcsinálom ha nem tudod használni nekem az sem baj, garancia úgy sincs.
(esetleg kidumálom szakkifejezésekkel és még magad érzed hülyének ) "