Keresés

Részletes keresés

Popenka Creative Commons License 2025.08.26 0 0 66439

sündisznó, sündisznó... engem inkább krokodilra emlékeztet, krokodil bőrre, aztán el lehet dönteni, ki eszik meg kit :)

 

Beszállok én is egy túróval gyúrt tésztával:

 

60 dkg liszt

30 dkg krumpli

30 dkg túró

30 dkg vaj (zsíros anyag, csak az a lényeg)

2 egész tojás

2 sárgája

 

Mi ebbe darált húsos tölteléket teszünk és felcsavarjuk kis kifli alakúra.

Édeset meg egyenek a méhecskék. :)

 

Előzmény: nagypapi51 (66437)
Vének Tanácsa TM Creative Commons License 2025.08.26 0 0 66438

Túrós pogácsám kelt, hajtogatott "rendes" pogácsa, ebből leginkább sajtos rudat szoktam. Néha a túró felét bryndzával helyettesítem, es rakok bele egy kis csokor aprított medvehagymát.De érdemes az édes verziót is kipróbálni, nagyon finom!

 

Krumplis pogácsát én is pont így csinálom 😊 Anyósom csinált krumplis bélest: a vékonyra sodort tésztát megkente zsírral, négyzetekre vágta, es kis tekercseket sodort belőle. Férjem néha kéri, hogy így süssem.

Előzmény: nagypapi51 (66436)
nagypapi51 Creative Commons License 2025.08.26 0 1 66437

Lassan sült tarja hagymákkal, sündisznó debreceni.

   

nagypapi51 Creative Commons License 2025.08.26 0 1 66436

Mi ezt önmagában, túrós pogácsaként készítjük, viszont a krumplipogácsánk ilyen:

1 rész főtt, áttört krumpli

0.5 rész finomliszt

0.2 rész disznózsír

Tartalmas hüvelyes levesek mellé kenyér helyett kitűnő.

Előzmény: Vének Tanácsa TM (66435)
Vének Tanácsa TM Creative Commons License 2025.08.26 0 2 66435

A legegyszerűbb alaptészta édes és sós aprósüteményekhez:

 

25 dkg liszt

25 dkg túró

20 dkg vaj

 

Összegyúrjuk, 1/2 órát hűtőben pihentetjük. Kisodorjuk, tetszés szerint töltjük, formázzuk, sütjük.

Vaj helyett használhatunk egyéb zsiradékot is, de akkor mások az arányok: 10 dkg vaj+8 dkg zsír, vagy 16 dkg zsír, esetleg 25 dkg margarin.

Az édes sütikhez csak egy csipet só kell, a sóshoz természetesen több. Lehet belőle kis kifliket vagy papucsokat készíteni, lekvárral, diós/mákos töltelékkel, gesztenyével; sajtos rudat, apró pogácsát, kockát.

Mivel a tésztájában nincs cukor, cukormentes lekvárral diétázóknak is kiváló. (A saját adagomat most házi levendulás eperlekvárral töltöttem.)

Én most a csülkös babgulyás után szilvalekváros papucsokat sütöttem, amit fahéjas porcukorral hintettem meg. A szaggatás után maradt reszlibe gyúrtam még egy kis sót, és lett belőle keves sajtos kocka.

nagypapi51 Creative Commons License 2025.08.26 0 0 66434

Ma kapros zöldbab főzelék, 'sündisznó' debreceni, 

szerdán lencseleves füstölt hússal, spenót, bundáskenyér

nagypapi51 Creative Commons License 2025.08.25 0 0 66433

Hacsak azért nem... :)

Előzmény: Vének Tanácsa TM (66432)
Vének Tanácsa TM Creative Commons License 2025.08.25 0 0 66432

Jobban megsült? 😁

 

(Nem volt ennyire sötét amúgy a valóságban.)

Előzmény: nagypapi51 (66431)
nagypapi51 Creative Commons License 2025.08.25 0 0 66431

A gomba panírja miért sötétebb, mint a velőé? - csak kérdem.

(házi morzsát készítek, búzakenyeret meghámozok, és csak a bélzetét darálom le)

Előzmény: Vének Tanácsa TM (66430)
Vének Tanácsa TM Creative Commons License 2025.08.25 0 2 66430

Rántott gomba és velő, rizs, tartár. 

nagypapi51 Creative Commons License 2025.08.25 0 0 66429

Tegnapról maradt 2 adag pörkölt, ezt megeszik a lányok, nekem jó lesz

sült kolozsvári pörccel dúsított sajtos tészta.

nagypapi51 Creative Commons License 2025.08.24 0 1 66428

A céklához annyit (legyen konyhatrükk), hogy tepsiben sütöm, alufólián,

ha kellően puha, ráhajtom a kilógó széleket, pihentetem fél órát, 

utána úgy lejön a héja, mint a forró vízbe áztatott mandulának.

Cukor minimális kell, a cékla eleve édes. Kötelező az egész magyar kömény

és a tormacsíkok. 1-2 nap után lesz igazán jó.

Előzmény: nagypapi51 (66427)
nagypapi51 Creative Commons License 2025.08.24 0 0 66427

Ma a tervezett zöldbab főzelék helyett tarhonya, a pörkölt marad, hozzá céklasaláta.

Hétfőn zöldséges bableves a kolozsvári főzőlevével, krumplipogácsa.

nagypapi51 Creative Commons License 2025.08.24 0 0 66426

Nem dobtam ki, a leírt módon emberi fogyasztásra alkalmassá tettem :)

Az Aldiban van üveges pfefferoni is, a csípős az kemény, 

a csemege meg sz@rrá van főzve. Ami kedvenc, az a bébi, de csak grillszezonban kapható.

Előzmény: dulci_nea (66420)
nixon70 Creative Commons License 2025.08.24 0 0 66425

Az komoly mennyiség.😀

Előzmény: homerx (66424)
homerx Creative Commons License 2025.08.24 0 0 66424

dehogynem. volt egy 350 literes bogracs is, abban babgulyas keszult. osszesen 7 csapat volt.

Előzmény: nixon70 (66423)
nixon70 Creative Commons License 2025.08.23 0 0 66423

Szép mennyiség.

Biztos nem maradt belőle.

Előzmény: homerx (66421)
lordhimself Creative Commons License 2025.08.23 0 0 66422

Nem hangzik jól :) Én még nem nyitottam ki az enyémet :D

Előzmény: nagypapi51 (66412)
homerx Creative Commons License 2025.08.23 0 0 66421

15 kilo vegyes serteshust, komenymagos fottkrumplival.

Előzmény: nixon70 (66410)
dulci_nea Creative Commons License 2025.08.23 0 1 66420

Ha annyira sós volt, talán hagytam volna fermentálódni. Kidobni utána is ráérek.

 

A körözött kicsit más nálam, de köményt azt muszáj. Juhtúró, vaj, kömény (őrölt vagy egész), bors, őröltpaprika, egy késhegyni kínai ötfűszer. Mellé mindenképp hagyma, új vagy lila. Ha valamiért nem lehet hagymázni, akkor mást eszem.

 

Két babgulyás között volt egy nap rántottcsirke. 

Előzmény: nagypapi51 (66419)
nagypapi51 Creative Commons License 2025.08.23 0 0 66419

Ehhez a pepperonihoz képest bármelyik olajbogyó bébipapi :)

Előzmény: H_G (66417)
nagypapi51 Creative Commons License 2025.08.23 0 0 66418

Mindegy, lényeg, hogy kerüljétek ezt a paprikát (Aldi, valszeg. időszakos termék)

Előzmény: H_G (66417)
H_G Creative Commons License 2025.08.23 0 0 66417

Na azért nem is olyan puha, mint a paradicsom és a gomba. 

 

Előzmény: nagypapi51 (66416)
nagypapi51 Creative Commons License 2025.08.23 0 1 66416

Azon kevés helyeken, ahol eddig vendéglői pizzát ettem, ott egyben voltak a kis pepperonik.

Amit karikázva tesznek rá, az a konzerv jalapeno paprika.

-az olajbogyó nem kemény, max. a magja... :)

Előzmény: H_G (66415)
H_G Creative Commons License 2025.08.23 0 0 66415

Ezt a fajta paprikát szerintem leginkább pizzára szokták szórni vékony karikákban. Aztán ha megpuhul a többi feltéttel akkor jó, de ha nem akkor is, végülis az olajbogyó is kemény marad.

 

Előzmény: nagypapi51 (66412)
nagypapi51 Creative Commons License 2025.08.23 0 0 66414

ps: akit zavar az egész kömény, használjon őröltet, de az íze kötelező a körözöttbe.

Ínyesmester némi gyöngyszürke kaviárt is javasol bele, ezt most (is) kihagyom... :)

Előzmény: nagypapi51 (66413)
nagypapi51 Creative Commons License 2025.08.23 0 0 66413

Összedobtam egy körözöttet is, jó lesz vacsorára, és munkahelyi szendvicsbe.

(brindza, vaj, tejföl, sör, kömény, mustár, kápri, szardellapaszta, őrölt paprika, csipet lilahagyma)

nagypapi51 Creative Commons License 2025.08.23 0 0 66412

Végül is, sikerült a mentőakció, kevés ecettel cukorral saját levében

alacsony lángon puhítgattam, az edényben hagytam kihűlni.

A héja nem vált el a húsától, így már fogyasztásra alkalmassá vált.

(nem hinném, hogy a görögök ilyen hitvány dolgot ennének, legalább

írták volna a csomagolásra, hogy otthon ízlés szerint tovább készítendő.)

Minden esetre ezután is maradok a piaci savanyúságos paprikájánál.

Előzmény: nagypapi51 (66389)
öreg_néne_b Creative Commons License 2025.08.23 0 0 66411

Ma a DIAG-találkozó alkalmából megfőzöm a szokásos kis adag csülkös bablevest. ;)

Előzmény: homerx (66409)
nixon70 Creative Commons License 2025.08.23 0 0 66410

Mit főztök?

Előzmény: homerx (66409)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!