Túrós pogácsám kelt, hajtogatott "rendes" pogácsa, ebből leginkább sajtos rudat szoktam. Néha a túró felét bryndzával helyettesítem, es rakok bele egy kis csokor aprított medvehagymát.De érdemes az édes verziót is kipróbálni, nagyon finom!
Krumplis pogácsát én is pont így csinálom 😊 Anyósom csinált krumplis bélest: a vékonyra sodort tésztát megkente zsírral, négyzetekre vágta, es kis tekercseket sodort belőle. Férjem néha kéri, hogy így süssem.
Vaj helyett használhatunk egyéb zsiradékot is, de akkor mások az arányok: 10 dkg vaj+8 dkg zsír, vagy 16 dkg zsír, esetleg 25 dkg margarin.
Az édes sütikhez csak egy csipet só kell, a sóshoz természetesen több. Lehet belőle kis kifliket vagy papucsokat készíteni, lekvárral, diós/mákos töltelékkel, gesztenyével; sajtos rudat, apró pogácsát, kockát.
Mivel a tésztájában nincs cukor, cukormentes lekvárral diétázóknak is kiváló. (A saját adagomat most házi levendulás eperlekvárral töltöttem.)
Én most a csülkös babgulyás után szilvalekváros papucsokat sütöttem, amit fahéjas porcukorral hintettem meg. A szaggatás után maradt reszlibe gyúrtam még egy kis sót, és lett belőle keves sajtos kocka.
Ha annyira sós volt, talán hagytam volna fermentálódni. Kidobni utána is ráérek.
A körözött kicsit más nálam, de köményt azt muszáj. Juhtúró, vaj, kömény (őrölt vagy egész), bors, őröltpaprika, egy késhegyni kínai ötfűszer. Mellé mindenképp hagyma, új vagy lila. Ha valamiért nem lehet hagymázni, akkor mást eszem.
Ezt a fajta paprikát szerintem leginkább pizzára szokták szórni vékony karikákban. Aztán ha megpuhul a többi feltéttel akkor jó, de ha nem akkor is, végülis az olajbogyó is kemény marad.