Nálam is ennyit kell kiváltani, sőt, mióta gyerek van, többet. Lehetne ennél kevesebb, biztosan van aki ráér elosztókat kapcsolgatni, meg egyebek, én inkább élem az életem amíg lehet. :)
3,5 év múlva már 5,5 évnél járok majd. :) Saját számaim azt mutatják, hogy az elmaradt kamatot nem számolva nekem 10,5 év alatt kiadja a rendszer, még a rezsicsökkentett áramáron is. 23,9%-nál járok 2 és fél év után.
ha nem lesz invertercsere, akkor csak 30%-kal számoltad el a saját megtérülésed, ha lesz, akkor 40%-kal.
ez azért elég jelentős tévedés, amivel megindoklod a saját beruházásod jogosságát.
mond azt, hogy szeretsz áramot pazarolni, és azt szeretnéd környezetbarát módon megtermelni, hogy nyugodt lélekkel pazarolhass.
Ez így jogos, de attól az még pazarlás marad, és pénzügyileg nem térül meg, hiszen ha harmada lenne a fogyasztásod, akkor napelem nélkül is jobb lenne a pénzügyi mérleg :)
"Minden árammal működik, leszámítva a kondenzációs kazánt" - nálam is, épp ezért lett a házban 2x annyi a villanyszámlám, mint a lakásban volt. Így kb. a tiednek harmada... :)
mondjuk jelentős eltérések vannak a fogyasztási szokásainkban, kikapcsolok/kihúzok minden energiavámpír fogyasztót, ha nincs rá szükség (pl. thome iptv box havi 600Ft fogyasztás lenne, ha nem napi 1-2 órát menne, amikor a tv is). Nálunk minden lámpa LED, nem mennek számítógépek 7x24 órában, csak ha használjuk, és az egyetlen tévé is csak 27" LED tv, és a garázsajtót is kézzel nyitom, nem gombnyomással.
páramentesítő helyett meg nekem párásítani kell, így a radiátorokon vannak vízzel teli edények, és már a mosógép centrifuga fordulatát is 400-ra csökkentem, hogy több víz párologjon el a száradó ruhákból, így sikerül néha 40% felé tornázni a páratartalmat :S
vicces egyébként, hogy sokaknál van egy csillár 5 db 60W-os hagyományos izzóval, ami 300W fogyasztás, nálam meg a klíma átmeneti időben fűtéskor 350W-al kifűti az egész házat...
szóval bár szerintem is nagyon jó dolog a napelem, de első az energiatakarékos életmód.
"mondjuk a 16-18ezres számla meg extrém sok, nekem míg lakásban éltem 2300/hó volt, családi házban már 5-6000 körül volt.
Ha 16-18ezer körüli számlát fizettem volna, akkor napelem előtt energiatakarékosságra költöttem volna. "
Miért lenne sok?
Minden árammal működik, leszámítva a kondenzációs kazánt... Öntözőrendszer, medence, garázs, tolókapu, sütő, hűtő, 2 tv, 0-24 számítógép, riasztórendszer, mosogép, páramentesítő (0-24), mosogatógép. Októberben lecseréltük a mosógépet, a medence pedig megsemmisült. Jah, decemberben cca 45 méternyi karácsonyi díszkivilágítás 17-22 óra között.
A megtérülésnél kamatokkal nem kombinálok, abból indulok ki, hogy a kamat és az áremelés egyszerre mozog, mivel nincs infláció. A bankbetétek pedig a jegybanki alapkamat mínusz 1%-on vannak. Arról nem beszélve, hogy fundamenta pénzünk volt, el kellett költeni. Szerintem sikerült. Mindenki boldog. A kivitelező is, meg én is. Minden másra ott a MasterCard :)
épp ez a gond, hogy nem csak az áram ára, de a köv. 25-30 évben várható kamatokat sem ismerjük.
ma, mivel alacsonyak a kamatok, épp érdemes napelemet venni, de épp mivel alacsonyak a kamatok, innen nagyobb eséllyel fognak emelkedni, mint tovább csökkenni.
ha az áramár és a napelem ára nem változik jelentősen, de a befektetésedre kapsz 8% kamatot, akkor már a napelemes rendszertől jobban megéri bankba tenni a pénzt.
Mi lesz, ha később emelik az áram árát?
Bármikor tudsz venni napelemes rendszert.
Fordítva macerásabb, ha 1-2 év múlva 10% kamatot adnak a bankok, akkor nem tudod betenni bankba a tetőn lévő rendszered.
De nincs ezzel gond, mondom, én is vettem napelemet, mert nekem jó érzés, hogy kevésbé szennyezem a környezetet. Pénzügyileg nézve viszont nagyon kockázatos vállalkozás.
Egyrészt szerintem nem írtam elferdített pénzügyi számításokat, valakivel keversz.
Másrészt mint írtam pont hidegen hagy mennyi az áram ára, hisz 0*X egyenletben az X tetszőleges szám lehet, az eredmény 0.
Harmadrészt pont az a felelőtlenség hogy 25 éves pénzügyi befektetésekkel hasonlítgattok. Mesélj már a lakáskasszán kívül bármit (bár az sem jó példa) amibe beraktad 25 éve a pénzed, nem kell buzerálni és szaporodik. 25 éve mégcsak épphogy vége lett a szocializmusnak, kb 15x ennyit ért a forint, stb... Mi lesz 25 év múlva?
Negyedrészt meg hihetetlen hogy mindig a kormány a hibás. Most azért mert olcsó az áram. Ha drága lenne akkor nagyfarkú legény lenne a Viktor? Emeljük fel a németek árszintjére és mindenki boldog lesz.
Ugyanez a hiszti megy a gázautó fórumon is. Most épp olcsó a benzin a gázhoz képest, mindenki nyafog hogy hádeamegtérülés. Fordított esetben kuss van. Aki emiatt dízelt vett az meg a dpf topicba nyafog :-)
én is megvettem a saját rendszerem, csak nem próbálom elferdített pénzügyi számításokkal alátámasztani a saját döntésem. tudom, hogy a rendszer megtérülése - nekem - 6 év és a végtelen között bárhol lehet, és ezt sokkal inkább befolyásolja a mindenkori magyar kormány, mint én magam.
" mondjuk 3 év múlva már a felénél járok a megtérülésnek" 6 éves megtérüléssel pénzügyileg sem lenne kérdés, hogy érdemes-e napelemes beruházásba fogni.
A mostani valós 15-20 éves megtérülési időknél érdekes ez a kérdés.
"Nem számoltok azzal, hogy a rendszer árát odaadjátok 10 év alatt a szolgáltatónak, és nem kamatozik végig a bankban, hanem szépen elfogy. :D"
De. Számolunk. Ha Te is számolnál, akkor látnád, hogy nem 10 év alatt fizeted ki a szolgáltatónak a rendszer árát, hanem inkább 20 körül.
A következő pár évben, pl. mondjuk 3 év múlva már a felénél járok a megtérülésnek, így a pénz felét már odaadtam volna az EOnnak. Az fizet érte kamatot? :) Akkor már eleve, csak a felére számolhatnék kamatot... itt is hibádzik a számolásotok.
Nem számoltok azzal, hogy a rendszer árát odaadjátok 10 év alatt a szolgáltatónak, és nem kamatozik végig a bankban, hanem szépen elfogy. :D
Froniusnál ez baromi jól van megoldva, csak kikapod az aljából, a bejövőket tartalmazó részből a felső, invertert tartalmazó részt és beviszed/küldöd a szervizbe. Mikor visszajött visszarakod, bekapcsolod és kész. Nem kell hozzá szaki.
Komolyan mondom nektek nem tűnik fel hogy állandóan mindenki ugyan azt írja tök fölöslegesen, nem unalmas? -Jajj ha megszűnik a szaldó mi lesz, jajj nem éri meg, jajj megéri mert ez meg az, jaj ha 20 év mulva beszarik mi lesz, stb Az én rendszerem, én telepítettem: fronius galvo 3.0 250.000Ft-ért kaptam meg 310 helyett mert kellett a számla havernak, amerisolar 10db 600.000Ft volt, terv készítés 30 vagy 40.000Ft, vezetékek, túlfesz stb 50.000Ft, érintésvédelmi felülvizsgálat 10.000Ft, ügyintézés?? oda-vissza levelezés démásszal 1000Ft kb, tetőtartó alu gerinc saválló csavarok kb 60.000Ft, saválló tetőtartó 10.000Ft én hajligattam. 1milla és 1milla100.000Ft körül jöttem ki összesen a 2,5kw os rendszerel, plusz veszek még vagy 2 vagy 3 táblát még alá mert nem fért el.
amúgy a napelemnél számolj azzal hogy az első 20 évben kb 10-20% romlik a hatásfok, 10 évente cserélsz egy invertert, ha véletlenül elromlik egy panel addigra meg nem gyártják éppen amit felraktál... valamint adót is tudnak kivetni rá úgy mint a spanyoloknál...sőt rendszer használati díjat is számolhatnak a visszatáplálásra...
ha megszorulsz a pénz mobilizálni tudod a napelemet kevésbé tudod eladni...használtan...
nem az a kérdés, hogy a banki kamat az infláció felett csak 2%, hanem az, hogy az áramár követte-e az inflációt.
jelentős esélyt látok rá, hogy ne tegye.
Ha most a villanyszámlád 5000 Ft, azt kiváltod 1M Ft-os rendszerrel, ami 2%-os kamattal havi 1600Ft-ot hoz, tehát a napelem előnye havi 3400.
Ha az áram ára nem követi az inflációt, mert a kormánynak politikai okokból úgy lesz jó, ha alacsonyan tartja, akkor a villanyszámlád továbbra is 5000 lenne, de az 1M Ft 8% kamattal már havi 6400 Ft-ot fog kamatozni, ez esetben havonta 1400 Ft-ot ráfizetsz azért, hogy napelemed legyen.