Keresés

Részletes keresés

countryboy Creative Commons License 2004.08.01 0 0 563

Na megint nem értünk egyet. Akinél van otthon internet és még zenész is, ezer lehetősége van hogy legálisan megismerje a műfajt. Vannak ingyenesen hallgatható 24 órás online rádiók, a country összes műfajában. www.cmt.com pl. (ott a cmt radio fül)

Tehát nem elérhetetlen a dolog, ma már CD-ket is lehet importálni, A-Z-ig én pl olcsón tudok egy forrást, a 3sat-on évek óta nyomják a country videókat a Country Roads című műsorban, ezt is lehet rögzíteni kazettára és százszor újranézni ha kell.

Ha valaki keres talál, történetesen nekem is van country műsorom egy rádióban, vagy ott van Kemény Győző heti két órás country műsora a Rádió 17-en (azt hiszem igy hivják a rádiót, még soha nem hallottam ezt a műsort, mert nem tud újat mutatni). A lényeg az, hogy aki érdeklődik, az ma már nincs elszigetelve ettől a stílustól. Azt pedig, hogy nagy kereskedelmiek miért nem tűzik műsorukra, engem már nem érdekel. Ne is tegyék, még a végén elkezdeném hallgatni őket. Az lenne számomra a világ vége.

 

Előzmény: ptolgyes (562)
ptolgyes Creative Commons License 2004.08.01 0 0 562

Ja, bocsanat, filmet neztem... :)

Cikinek ciki, de nalunk a media a kintinel is gazosabb. Mondj egy nagy radiot, aki fomusoridoben leadna! Mert honnan kene mashonnan ismernunk? Minden mas megismeresi mod elerhetetlen, vagy illegalis.

 

Knockin'-on lehet vitatkozni. Az en velemenyem az, hogy Dylan belefer a dologba, a tied az, hogy nem. Ismerek eleg sok country megoldast belole, es mi sem elzuzzuk rockbanda modjara.

Előzmény: countryboy (560)
ptolgyes Creative Commons License 2004.08.01 0 0 561

"Csak az Oklahoma játszott SAJÁT dalokat. SENKI MÁS! SENKI!"

 

Nos, Goller Lori, Bojtorjan, Kaszab Tibi es (felve irom, de) Geczi Erikai is jatszott sajat szamokat.

Mi nem jatszunk sajat notat, mert nem tudunk jot irni, es hogy hiteltelenul eljatszunk egy sablonos sajat "szeretlek" notat, az nem hianyzik. Idehaza nem igen hallok jo sajat notakat country zenekaroktol.

Az Oklahoma sikere nem a sajat notakbol jon, hanem abbol, hogy van egy egyseges musoruk amit igyekeznek legjobb tudasuk szerint lejatszani. Latszik, hogy munka van mogotte, jol erzik magukat, es nem a "profik" megfaradt "jo ez ide" mentalitasa jon le. A tudasszintet a kozonseg mar reg nem erzekeli (ld. Erika par notajanak nagy sikeret).

 

Bordacs Atti nelkul en a bulinkat valoszinuleg lemondtam volna ha nem tudunk probalni (marpedig nem tudtunk), mert o az, akiben megbizok zeneileg, es tudom, hogy figyel. Korulmenyekhez kepest szerintem nagyon jol oldotta meg a dolgat.

 

 

Na, feladat: mondjatok 12 bandat itthon, akiket elhivnatok egy ilyen fesztivalra!

Előzmény: Tib_75 (556)
countryboy Creative Commons License 2004.08.01 0 0 560

Na úgy látszik, nagyon unatkozom, mert csak én irogatok ide.

Most csak azért, mert újra olvastam pár dolgot, és a Peti azt irja, hogy Kenny Chesney-t senki sem ismeri...Hát ez....ciki...

countryboy Creative Commons License 2004.08.01 0 0 559

Brent Mason: Nashville Chops And Western Swing Guitar Video
Larger image Our Price: £16.95  Change Currency Availability: In Stock (usually ships in 24 hours)
Artist: Brent Mason Arrangement: Guitar (GTR) Media: Video (PAL) Format: Instrumental Tutor Skill Level: Not Rated Sales Ranking: 1191 Customer Rating: Customer Reviews...
Best review wins a case of wine.

Miért nem rendeled meg a neten?

www.musicroom.com

 

Még szállítási díjat sem kérnek...ennyiért megéri...

Előzmény: kistsibe (539)
countryboy Creative Commons License 2004.08.01 0 0 558

Tibi!

Számomra is az Oklahoma volt a "legcountrysabb" banda a fellépők közül. Értékelem hogy igyekeztek és saját dalokkal is próbálkoztok. Egyedi és modern a stílusotok, nekem bejön.

Abban nem értek veled egyet, hogy untam volna ha mindenki ugyanazt a stílust játsza. Ha mindenki country-t játszik, akkor azt miért unná meg egy country rajongó?

Csak country legyen amit hallok, lehet az bakesfield sound, neo tradicionális, un. új tradicionális, honky tonk, outlaw, alternativ, americana, kortárs, country-pop, urban cowboy, progresszív, country-folk, country gospel, country boogie, rodeo, western swing....ezek mind alműfajok....de nem blues, nem Knockin' on Heaven's Door, mert ennek a dalnak semmi köze a countryhoz. Ha már mindenki feldolgoz (tisztelet ismét a kivételnek) akkor is lehet több ezer dalból választani, amik tényleg country dalok.

Kit érdekel, ha nem ismeri őket senki? Ha nem ismerik, magunkra vessenek, akkor nem kell country fesztiválra menni és ott azon csodálkozni, hogy mik ezek a dalok, soha nem hallottam őket. Csak azért nem kell eljátszani egy világslágert, mert azt mindenki ismeri, de a countryhoz semmi köze...

Előzmény: Tib_75 (556)
countryboy Creative Commons License 2004.08.01 0 0 557

A country zenén belül van jópár stílusbeli elágazás...de már leírtam a véleményem, szerintem több volt a nem country előadó és banda mint a country zenét játszó.

 

Én évek óta kritizálom azt, ami ma folyik Nashville-ben. A műfaj rettenetesen elment a pop irányába, kizárólag azért hogy jobban eladható legyen és a kiadók (ráerőltetve ezt a stílus a sztárjaikra -már aki hagyja magát-aki meg nem, azt elküldik) nagyon sok pénz keressenek, mert a profitéhség megállíthatatlan. A rádió DJ-k és menedzserek kezében óriási hatalom van, hiába vagy tehetséges és elszánt arra, hogy jó zenét csinálj, ha nem játszák a dalaid a rádiók, akkor csinálhatsz te bármit, a szűkebb környezeteden kívül soha senki nem fog megismerni. És éppen itt van a bökkenő. Sokszor, sőt manapság már túlnyomó mértékben, ezek a főleg texasi előadók és bandák (és a nagy major kiadók régebbi sztárjai) akik kisebb és független kiadóhoz szerződnek, sokkal jobbak, mint a nagy kiadók sztárjai. Egyszerűen egy független kiadó nem szól bele abba, ki milyen zenét játszon, nem igazodik a trendekhez. Itt van pl. Ron Williams (album: Natural Thing). Ismeri valaki őt a nagy Amerikában? Nagyon-nagyon kevesen. Eszméletlen jó a hangja, a stílusa az igazi nagyokat idézi...mégsem játsza senki a dalait, mert kicsi a kiadója (RCR / Cbuj Ent.) nincs sok pénz promocióra, és mert nem éppen fotózható a srác, nem egy ügyeletes szépfiú. Amig ez nem változik meg, addig Amerikában, a country hazájában is marad a hülye divatcountry, amit utálok (lásd Brad Cotter, aki az ottani Nashville Star győztese, amit nálunk Megasztárnak hivnak.) Csöpög a nyáltól.

Ilyet nem is kell játszani, feldolgozni, mert ez tényleg divat.

Ismerjétek meg Justin Trevino-t, Johnny Bush-t, Moe Bandy-t, John Conlee-t, Lefty Frizzell-t csak hogy pár idősebb előadót említsek, ők olyan korban tudtak country-t játszani, amikor még a country country volt. Szerencsére közülük ma is jópáran aktívak, szeretem is a zenéjüket. Ezt csak azért irtam le, mert én sem vagyok divatmajom, ami eredeti és újszerű azt én is szeretem (lást Big & Rich vagy Kevin Montgomery) és a nagy öregek érdemeit a legnagyobb tisztelettel elismerem és emelem a kalapom előttük. Sajnos nálunk Magyarországon Johnny Cash-en és Willie Nelson-on kívül nagyon kevesen ismerik a többi nagy előadó nevét. Ezért aztán, mivel nem ismeritek, kedves zenész barátaim, nem is játszatok az ő stílusukban, pedig lehet tőlük tanulni. A 60-as, 70-es és 80-as évekről beszélek, nem pedig a 40-esról, mert arra senki sem kiváncsi már manapság.

Én csak azt szeretném, hogy nálunk is minél többen ismerjék meg a régi dolgokat, hogy tudjanak hasonlítani amikor egy újat hallanak. Mert az új dolgok is jók, csak be kell őket fogadni, már amit érdemes. Nem szabad leragadni a múltban.


 

Előzmény: ptolgyes (555)
Tib_75 Creative Commons License 2004.08.01 0 0 556

Countryboy, és Ptolgyes!

 

Mindkettőtök írásában van igazság. Az arany középút megtalálása a legnehezebb! Nehéz dolgok ezek. A fesztiválok megvalósításának a kulcsa: a pénz. Ami nincs, főleg erre, és főleg itt Magyarországon. Tisztában kell lenni, hogy nem lehet összehasonlítani egy kinti country fesztivált és egy hazait. A szándékot elfojtani nem jó dolog. Ha nincs szándék, akkor nincs fesztivál sem. Sokmindent összekevertetek: a fesztivált a zenekarokat és a rendezvényt. Ez 3 külön dolog. A műsort illetőleg: pl ha minden zenekar olyan dalokat játszott volna, amit Te kívánsz Countryboy...szerinted nem lett volna unalmas a dolog ugyanúgy? Viszont egy valamit nem szabad elfelejteni!!! Csak az Oklahoma játszott SAJÁT dalokat. SENKI MÁS! SENKI! És ezzel tartjuk életben a dolgokat, ha saját dalokat írunk. Kreatívak vagyunk, dolgozunk, próbálunk rengeteget! És a színpadról ez erősen lejön! Azt érzem, hogy ezt egyik country zenekar sem lépi meg. Megmarad a saját maga kényelmes próbák nélküli hétköznapjaiban, és a fellépéseken összehoz egy jam session-t! Ezt régebben úgy gondoltam, hogy "menő" dolog, de rájöttem, hogy amatőr. Itt pl nem a Winettou-ra gondolok, mert hozzájuk beugrott a Bordács Atti, az rendben van. De előtte... és pénteken... na mindegy ne is beszéljünk róla.

Egyetértek veled abban Countryboy, hogy nagyon nagy változás kellene, de ez több év, és nem egyik pillanatról megy a másikra! Szóval a cél, ne az legyen, hogy minél több feldolgozást tanuljanak meg a zenekarok, hanem dolgozzanak saját dalokon is, legyenek saját ötleteik! Ennyi... A műsor feldolgozás alapja, és dalai, pedig szép lassan lecserélődnek...

A playback engem is kiborított! Akkor ki is mentem a sátorból :-))))

 

Előzmény: countryboy (547)
ptolgyes Creative Commons License 2004.08.01 0 0 555

Hmm... volt ilyen kerdes? :)

Velemenyem szerint Geczi Erika es a Mustang nem fert bele a kepbe (mag az a rettenet osszeroffenes). A tobbi szerintem illett a kepbe.

Előzmény: countryboy (554)
countryboy Creative Commons License 2004.08.01 0 0 554

Nem válaszoltál a lényegre...szerinted a Gárdonyban fellépett bandák mindegyike country zenét játszott?

Ha csak egy olyan banda is volt ott, akik olyan messze voltak a countrytól, mint Nashville Gárdonytól, akkor ők mit kerestek ott????

Több olyan banda is volt...pl ez a Mustang...mi közük van a countryhoz???

ptolgyes Creative Commons License 2004.08.01 0 0 553

Nem ugy remlik, hogy tetszene nekem az a zene, de majd megnezem, hatha.

Kihasznalni hulyeseg lenne, senki nem tudja ki o... :) En kulonben is amator vagyok es leszek is egesz eletemben, nem celom kulfoldre jarni haknizni, akkor meg csak par olyan nota lenne, ami varakoztatna a kozonseget mig megkapjak a hon ahitott Ohio-jukat (persze mindig keruljuk az ilyen kozonsegkedvenceket ha lehet).

Előzmény: countryboy (551)
ptolgyes Creative Commons License 2004.08.01 0 0 552

Nem vagyok megsertodve. Tobbre ertekelem ha valaki megmondja a velemenyet, mintha jopofizna. Egyszeruen elter a velemenyunk, hozzaallasunk, fokepp a countryrol alkotott kepben. Ezzel nincs is baj.

Elfogult nem vagyok. Akkor is elmentem volna, ha nem jatszunk, es akkor is ez lenne a velemenyem.

Előzmény: countryboy (550)
countryboy Creative Commons License 2004.08.01 0 0 551
Amúgy Peti, mondták már neked mennyire hasonlítasz (főleg kalapban) Kenny Chesney-re? Sőt még a hangot is hasonló....én ezt kihasználnám és felvennék a programba pár dalt tőle...
countryboy Creative Commons License 2004.08.01 0 0 550

Már elnézést, de ez nem divat kérdése.

Szerintem egy country fesztiválon szóljon country zene, a nevében is benne van nem? Én sajnos már ilyen igényes vagyok. Tudom, hogy te kicsit elfogult vagy, mert te is a fellépők között voltál, de próbáld meg egy olyan ember szemszögéből nézni, mint pl az enyém, aki azért utazik tegyük fel több száz kilómétert, hogy country zenét lásson élőben. Erre mit kap? Nekem se a Kaszab Tibi, se a Winnetou, se a Géczi Erika nem countryzene. Hallottam több ezer country lemezt (nem túlzás!), láttam több ezer videóklippet, megvan az összes kiadott countrykoncert DVD-n, voltam jó sok koncerten, főleg külföldön. Továbbra is azt mondom, ez egy átverés, annak mindenképpen, aki igazi, vérbeli, dögös élő country zenére vágyik.

Ennél még Leann Rimes is jobb (pedig ő már nyálas pop-ot csinál), ha lenne zsém, elmennék Svájcba szeptemberben hogy megnézzem, Terri Clark-ról nem is beszélve.

Lehet megsértődni, de semmi értelme, aki mélyen és behatóan ismeri és szereti a country zenét, annak ez nem country, hanem a stílus megcsúfolása.

Abban igazad van, hogy ha fizetni kellene senki nem menne el, de ez akkor sem menti fel a szervezőket abban, hogy kizárólag olyan együtteseket hivjanak el, akik tiszta country-t adnak elő, nem bluest, nem rockot, nem akusztikus folkzenét, hanem country-t...és teljesen mindegy régi vagy új country ez, csak a stílusjegyek legyenek felismerhetők. Több száz lemezkritikát irtam már, lehet velem vitázni, tudom mi az a countryzene.

Előzmény: ptolgyes (549)
ptolgyes Creative Commons License 2004.08.01 0 0 549

Nos ez valoban izlesek es pofonok.

En a divatot soha semmiben nem kovettem. Se kulso, se ruha, se szorakozas, se zene.  Countrybol a regebby dolgokat szeretem, dehat ez mar legyen az en hibam. Nem ertek egyet azzal, hogy mindenki jatssza az uj notakat.

Ha valaha csinalnanak egy olyan fesztivalt idehaza, amire csak nagyon jo zenekart hivnanak, es a kozonsegnek fizetnie kene, akkor se zenekar nem lenne, se kozonseg. Az egy hozzaallas, hogy akkor ne legyen semmi, de az emberek 99,9%-a szerencsere nem igy gondolja. Az, hogy USA-ban mit latsz egy dolog. Legkozelebb nezz meg kint egy magyar nepzenei fesztivalt kulfoldi resztvevokkel es majd nyilatkozz.

A zenekarokra valo beszolast termeszetesen magamra vettem, a velemenyedet tiszteletben tartom, ennyi.

Előzmény: countryboy (547)
ptolgyes Creative Commons License 2004.08.01 0 0 548
Nincs a forumon steeles egyelore.
Előzmény: pumukliboti (546)
countryboy Creative Commons License 2004.08.01 0 0 547

Lapos volt az egész úgy ahogy van, kellett nekem korábban Amerikában igazi country fesztiválon résztvennem. Ez nem nagyképűség, csak eldöntöttem, ha ez nálunk egy country fesztivál, akkor én többet nem megyek el sehova. Sajnos nálam túl magas a léc, tisztelet a kivételnek. Playback és szólógitárosok, aztán blues zenekar (ami nem lett volna amúgy rossz csak nem egy country zenei eseményen)

egyedül az Oklahoma próbálkozott azzal, amiről ma a country zene szólt, játszottak Andy Griggs és Brad Paisley nótákat is, talán azokat a régebbi Alan Jackson dalokat most már jó lenne hanyagolni...annyi minden más jó van. Miért nem próbálkozik senki igazi honky tonk stílust játszani???? (Merle Haggard, George Strait, George Jones, Keith Whitley...stb) Sajnos a szervezők jó szándéka ellenére szerintem pocsék volt a zenekarok válogatása, ha nincs elég country banda nálunk, akkor nem kell erőltetni, a népeknek teljesen mindegy mit hallgatnak, itt mindenki beszopja, ha egy country fesztiválon blues zenét játszik valaki, arra legalább tudnak táncolni a lerobbant alkeszok és hajléktalanok. Aki ott volt, tudja miről beszélek.

Mégegyszer: tisztelet a kivételnek, sőt le a kalappal minden jó szándék előtt, én is azon vagyok már évek óta hogy ez a műfaj minél ismertebb legyen nálunk. Annak idején, 1995-ben voltam utoljára igazán jó country koncerten, a szombathelyi Varnyú Country volt az a banda, akik már akkor azt játszották, amit játszani kellene, legfrissebb slágerek és az elmúlt 1-2 év termése. De hol vannak már ők is?

Szóval ez akkor működne normálisan, ha a belépésért fizetni kellene, mert akkor csak tényleg olyan emberek jönnének akik a country zenére kiváncsiak. Talán ez a fizetős tömeg(?) ismerné és értékelné is amit hall, az lenne a szép világ ha énekelnék is sokan amit a bandák játszanának, de ettől még nagyon messze vagyunk. Addig marad a country zene megcsúfolása, amiből már rohadt elegem van.

Bocsánat akit itt megbántottam, de én igy gondolom.

 

pumukliboti Creative Commons License 2004.08.01 0 0 546
van itt valaki aki játszik steel-en és hajlandó csak belehallgatni abba amit csinálnék?
ptolgyes Creative Commons License 2004.08.01 0 0 545

Hat, 5-ig beszelgettem, 10 utan meg felebredtem...szomjas voltam nagyon... :) De szerencsere a masnapbol csak ennyi jutott...

 

Na, akkor mostmar irok osszefoglalot:

 

Masodik nap egy torott kezu ember szemszogebol

irta - en

 

Igyekeztem odaerni fel 7-re, hogy Kaszab Tibivel dumcsizhassak picit. Mivel Butyok elkapta Tibit az allomason, gyakorlatilag pont kezdesre esett be. Nekem tetszett nagyon.

DobgepEra elalvasa folytan jott az Oklahoma. Fiatal lelkes csapat, raadasul zenelni is tudnak. Nekem tetszett az is. Basszusgitarhang meg fokepp... :) Kicsit agressziv, de nagyon ottvan.

Erika tovabbi kesese nyoman Butyok osszerantott 5 embert, hogy addig zorogjon a szinpadon, amig az eloadomuveszno megerkezik. Ennel nagyobb kapufat csak Erika lott erkezese utan. 3 nota utan szerencsere lejottunk a szinpadrol.

Erika megjelent, bekerult a zenei alapja... amig lagyabb notak voltak, addig vegulis nem volt vele bajom, de amikor jott az ir-techno alap, akkor surgosen elmentem wc-re. Countryboyjal osszefutottunk, kb. egy velemenyen voltunk a produkcioval kapcsolatban.

Aztan jottunk mi a Winnetou-val. A monitor nem volt jo, ugyhogy van jo kifogasom miert enekeltem rosszul... :) Raadasul a 3 notas rettenet utan a gitaros nem tekerte le a hangerot, igy egyfolytaban gerjedt mogottunk, de csak a zenelgetes vegere jottunk ra, hogy az a gaz. Nem tudom miert kellett notanent instrualni minkett, meg hogy miert ilyen keveset jatszottunk, dehat mindegy. Ezeket leszamitva jol ereztem magam a szinpadon. A gipszem oldalat eltortem csorgozesben, a jobb combomat meg veralafutasosra vertem, amit csak ma reggel vettem eszre, mert fajt... :)

Vegezetul jott a Mustang, ami bar nem country., de nekem tetszett mar tavaly is. Mondjuk Nazareth notat nem jatszanak sajna, dehat ez legyen a legnagyobb baj.

 

A szombatrol igazabol a nagy nevek hianyoztak, igy laposabbra sikeredett, mint tavaly.

Tib_75 Creative Commons License 2004.08.01 0 0 544

Ilyen hamar felébredtél?

Üdv,

G.Era_dobgep.com

Előzmény: ptolgyes (543)
ptolgyes Creative Commons License 2004.08.01 0 0 543
Na, par kepet feldobtam a honlapunkra. Sajna eleg gazok a teljes bandas kepek, de a tobbit nem akarom felpakolni. Majd ha valakinek kellenek, akkor majd egyeztetunk hogysmint kapja meg.
ptolgyes Creative Commons License 2004.08.01 0 0 542

Hat, meg tulzottan hat az utolso sor, de majd rakok fel kepeket, meg minden.

Az Oklahoma nekem teljesen tetsztett, de sajnos a 8-as kezdes kicsit kapufa volt...

Kesobb a tomegnek sokkal jobban bejohetett volna a dolog. (ld., hogy meg rank is tancoltak... :))

solako Creative Commons License 2004.07.31 0 0 541

Ma lesz az Oklahoma is. Tegnap próbáltam velük egyet, mint a régi szép időkben. Egy akkora oldsmobile-lal mennek, mint egy tanker. Igazi amerikai feeling.

 

Majd remélem olvashatok egy részletesebb beszámolót is!!! A képekről már nem is beszélve.

 

Hali: Ákos

Előzmény: ptolgyes (540)
ptolgyes Creative Commons License 2004.07.31 0 0 540

IX. Gardonyi Country Fesztival 1. nap...

Oltari zuheval kezdodik az egesz, bar olyan 7 korul mar elall az eso, es kozonseg is elkezd erkezni.

Nekem az utolso harom band tetszett igazan (PubLix, Uj Bojtorjan, Fair Play), az utolso kettonel mar a technikai is jol szolt.

 

Addig is egy pillanatkep arrol, amikor Timi a steel-gitar elott aldozott...

 

Timi aldoz a steel-gitarnak
kistsibe Creative Commons License 2004.07.30 0 0 539

Amire szükségem lenne pontosan az Brent Mason: Nashville Chops And Western Swing Guitar Video. Ha jól láttam ennek az ára olyan 17 font körül van. Meg tudod szerezni? Ajándékba szeretném megvenni és nagyon fontos lenne.

Előzmény: countryboy (535)
ptolgyes Creative Commons License 2004.07.30 0 0 538
mokasra vette... Andore is jopofa
Előzmény: Stms (537)
Stms Creative Commons License 2004.07.30 0 0 537
Azért Bordács Atti önéletrajza nem semmi. :))))))))))
Előzmény: ptolgyes (536)
ptolgyes Creative Commons License 2004.07.30 0 0 536

Hat, akkor minimum Pisike369 es en szegyenlem magamat...

1 honapja, amikor Zsolcan voltam, akkor megneztuk a honlapot, bar akkor meg nagyon gyermekcipoben jart. Igazabol semmi nem volt rajta (csak par kep, meg hogy majd elkeszul az oldal... :)) most mar legalabb egy "csaladfa" van...

Előzmény: countrygirl (531)
countryboy Creative Commons License 2004.07.30 0 0 535

Van videókazi listám is, de a Brent Mason-t felejtsd el. Ha fel is tűnik néha internetes áruházakban mint használt kazi, akkor is bődületes ára van, 50 dollár és hasonló árak.

Ha érdekel valami videón és ki van adva, akkor kérdezz rá konkrétan mi az amire szükséged lenne.

A DVD-k ügyében pedig fel kell vennünk a személyes kapcsolatot.

poltom30@yahoo.com

 

Előzmény: kistsibe (526)
countrygirl Creative Commons License 2004.07.30 0 0 534

Polgárral kapcsolatban kérdezem Bordács Atit!:) Az ügy folyamatban!:)

 

T.

Előzmény: Stms (533)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!