Keresés

Részletes keresés

.ETNA. Creative Commons License 2009.07.06 0 0 312
Nah, kíváncsiságból megkérdeztem és ugyanannyi az ára a Trexannak, na ez így nekem már tényleg "magas" :-)))
.ETNA. Creative Commons License 2009.07.06 0 0 311
Nagyon köszönöm előre is, felvásárolnám az elfekvő még felhasználható készleteiteket, ha lehet:-))

Biztosan én vagyok ilyen "fafejű" és azt sem tudnám igazából megmagyarázni, hogy miért, de általában ragaszkodom ahhoz, ami egyszer bevált. Bár ha - ahogy írtátok - valóban egy az egyben az a Trexan, akkor viszont azt nem értem, hogy a nyilvánvalóan olcsóbb (közelebbről kell szállítani stb.) cseh gyártmányt miért kellett törölni a törzskönyvből ???

Azért ez elég érdekes, nem tudom elképzelni, hogy egy finn gyógyszer beszerzése a magyar államnak kevesebbe kerül, mint a cseh... hm . Egyébként 10 szemért (1 levél) fizettem 47 forintot a gyógyszertárban, tehát egy 100-as doboz 470,- Ft .
Kíváncsi lennék rá, hogy ennyibe kerül-e a Trexan is?!
illesibolya Creative Commons License 2009.07.03 0 0 310
Szia! Én is megnézem, hogy nincs-e nekem maradék, mert nem vagyok biztos benne! Egyébként én nem tudtam szedni, kaptam helyette egy ARAVA nevű gyógyszert. Nekem bevált, tudom szedni és más szakemberek szerint is kiváló gyógyszer, mely helyettesítheti a Metho.-t. Üdv.
Előzmény: .ETNA. (306)
Melnyo Creative Commons License 2009.07.03 0 0 309
Szia,

Szerintem nekem még van otthon metho....megnézem majd este hogy mennyi és megírom.


Melnyo
Előzmény: .ETNA. (306)
topika1 Creative Commons License 2009.07.03 0 0 308

Szia!

Mi is csak ilyet kaptunk. A hatóanyag 1:1-ben ua. Sőt, a régi (cseh)szlovák, az új finn, akkor nem is baj, ha változott :-). A kitöltőanyag más, kisebb a tabletta és könnyebb törni. 

Előzmény: .ETNA. (305)
napalm. Creative Commons License 2009.07.02 0 0 307
én is hiányoltam a gyógyszertárban de a gyógyszerész szerint teljesen ugyan az a hatóanyaga mint a metho-nak.
Előzmény: .ETNA. (306)
.ETNA. Creative Commons License 2009.07.02 0 0 306
Most kérdeztem meg az Országos Gyógyszerészeti Intézetben: 2009. május 11-vel kivonták a törzskönyvből a Methot, a Trexannal helyettesíthető, na kösz:-(

ÍGY CSAK BENNETEK BÍZOM, HA TUD VALAKI GYÓGYSZERTÁRINFÓT ELFEKVŐ KÉSZLETRŐL, KÉREM OSSZA MEG VELEM!!!! ESETLEG VAN OTTHON MÉG FELHASZNÁLHATÓ METHO-ja, SEGÍTSEN!!!

Köszönöm!
.ETNA. Creative Commons License 2009.07.02 0 0 305
Sziasztok!

Most, hogy elfogyott a 2,5 mg-os Methotrexátom, megpróbáltam gyógyszertárakban érdeklődni, de sehol sem találtam. A gyógyszerészek szerint nincs az országban most ez a gyógyszer (februárban még volt), legfeljebb elfekvő készlet itt-ott vidéken stb., de nem vonták ki a törzskönyvből, legalább is a számítógépen ilyen infót nem találtak.

SEGÍTSETEK!!!!!!!! Nem tudtok véletlenül olyan helyet, ahol még van belőle, esetleg nincs otthon nálatok "elfekvőben" (kiváltottam, de nem tudtam szedni alapon)???

Bár ajánlanak helyettesítő gyógyszert, de mivel nekem a Metho annyira bevált, nem szívesen bolygatnám a helyzetet, úgy is mondhatnám, hogy eszem ágában sincs váltani:-)))

Előre is köszi!


Kedves Melnyó nem felejtettem el az infó-gyűjtést! Ma voltam vérvételen, de csak Remicade-esek voltak, infúzióra legközelebb augusztus 4-én kell mennem, talán akkor nagyobb szerencsém lesz!
Melnyo Creative Commons License 2009.06.25 0 0 304
Sziasztok,

Etna, előre is köszönöm.

Sajnos amikor én megyek kontrollra (munka előtt) nem nagyon szoktam találkozni humirásokkal. Ha esetleg elhúzódnak a vizsgálatok és tovább maradok akkor meg nincs nagyon időm beszélgetni. De az ő tapasztalatukról be tud számolni nekem a doktornő is ha hasonló helyzetben vannak mint én.

Üdv
Melnyo
Előzmény: .ETNA. (303)
.ETNA. Creative Commons License 2009.06.24 0 0 303
Ha legközelebb megyek Remicade-re és lesz ott Humirát kapó beteg ... rákérdezek és majd megírom!

http://www.emea.europa.eu/humandocs/PDFs/EPAR/humira/400803hu1.pdf - ez egy tájékoztató Humira ügyben, de gondolom ezeket az infókat már ismered.
Előzmény: Melnyo (298)
.ETNA. Creative Commons License 2009.06.24 0 0 302
Hm! A biológiai terápiák (Remicade, Humira stb) kétségtelenül, bizonyos értelemben tovább gyengítik az immunrendszert. Sőt nem is javallt az immunrendszer erősítése ilyenkor - ha jól tudom. Spec. a Remicade infúziómért az állam alkalmanként több mint 300ezer forintot fizet, én már a 10 infut kaptam - ez ugye testvérek között is 3milla:-)

Mindentől függetlenül orvosi körökben is vannak néhányan (kevesen), akik azt a véleményt támogatják, hogy csak egy - pl. lelki, vagy fizikális okok miatt - meggyengült immunrendszer gajdulhat meg, s így tud kialakulni egy autoimmun betegség.

Ők valóban nem támogatják az immunrendszer "tompítását". Az ő véleményük szerint a legyengült immunrendszer "hisztérikusan" túlreagál, "mint a fáradt, nyúzott, ingerlékeny szülő, aki nyakon vágja saját gyermekét". Az előbbi idézetet Dr. Lenkei Gábortól vettem "kölcsön", ő pl. a hivatalos állásponttal szögesen ellenkező felfogást képvisel. Az immunrendszer további gyengítése helyett éppen a megerősítés mellett tör lándzsát, mert szerinte csakis egy erős, stabil rendszer tudja helyreállítani az átmenetileg beállt "hibás" működést. Egyébként pedig nagyon keveset tudunk az immunrendszerről, mert ha nem így lenne, akkor az autoimmun betegségek egy sima gyógyszerkúrával véglegesen gyógyíthatóak lennének. De ma még az a helyzet, hogy gőzük sincs mi okozza, gőzük sincs hogy lehetne véglegesen meggyógyítani...

Személy szerint azon a véleményen vagyok, hogy keverni semmi esetre sem érdemes!! Egy adott terápiát végig kell csinálni, ha eredményes szuper, ha nem, jöhet a következő, nem kell sokat laca-facázni:-) Hiszen mindenki a saját életéért, egészségéért felelős.

Ha pedig a nyugati orvoslás adott esetben nem segít, miért ne jöhetnének a keleti gyógymódok, agykontroll stb.?? De természetesen ilyenkor is csak anatómiailag képzett (legjobb, ha orvosi egyetemet végzett) természetgyógyász szakember segítségét ajánlatos igénybe venni. Bár RA esetén pusztán a zöldtea-kivonat..... hát erős kétségeim vannak:-))

Spec. az én fiamnak 5 évesen hat term.gyógyász kezelés segített allergia-ügyben... de hát nem vagyunk egyformák, ezért a különböző gyógymódokra sem ugyanúgy reagálunk !
Előzmény: Törölt nick (299)
caixa Creative Commons License 2009.06.24 0 0 301

jó, akkor igyál te azt.

más meg majd eldönti, hogy egy-egy súlyos krónikus betegség esetén ő milyen kezelést választ.

és különben is lehet mellé is inni gyógyteákat.

Előzmény: Törölt nick (299)
caixa Creative Commons License 2009.06.24 0 0 300

szia, most látom, tegnap este már a férjem válaszolt is neked (és elmentem aludni  és kértem, hogy írjon neked választ). majd még ideültetem és kikérdezzük :)

 

egyik barátnőmnek immunológiai gondjai voltak, többféle is és 3 elveszített baba és hosszas keresés után talált egy dokit, aki nőgyógyász és immunológiához is nagyon ért. annyit tudok, hogy Fülöp dr., ezt esetleg írd fel magadnak, hátha egyszer kell. Kórházbezárások miatt nem tudom, most hol rendel Budapesten, de név alapján meg lehet majd egyszer találni. ő segített és most van egy szép, édes kislánya a barátnőmnek.

Előzmény: Melnyo (298)
Melnyo Creative Commons License 2009.06.24 0 0 298
Köszönöm.
Esetleg valami tapasztalat? Még nem beszéltem olyannal aki ezt az injekciót kapta volna....

A lentiekkel tisztában vagyok, természetesen nálam is van folyamatos kontroll (vérvétel, röntgen, stb.), és egy nagyon kedves nővér segít mindenben ha kérdésem vagy kérésem van. Kaptam könyvet, leírást minden egyebet a betegségről és a gyógyszerről is. Minden alkalommal ezer papírt töltök ki, de természetesen megéri mert nekem nagyon használ.
28 éves vagyok, pár éven belül szeretnék gyereket de rettegek hogy ha abba hagyom az injekciót megint rosszul leszek. Természetesen erről is beszéltünk a doktornővel de szeretném más tapasztalatát és véleményét is meghallgatni.

Előre is köszönöm
Melnyo
Előzmény: caixa (297)
caixa Creative Commons License 2009.06.23 0 0 297

szia,

 

 

A gyógyszert csak kiemelt centrumok adhatják részleges kivizsgálás és állapotfelmérés után, a beteg részletes felvilágositása, és a beleegyező nyilatkozat aláirása után. Amennyiben nem kapott részletes felvilágositást orvosától, mindenképpen kérdezzen rá!!!

Rendkivül drága, nagy hatású gyógyszer (idén az év gyógyszere lett), mivel az immunrendszer bizonyos szereplőit "kiüti", a mellékhatások (leginkább bizonyos fertőzések) speciális figyelmet igényelnek. Fontos a rendszeres kontroll (pl. időnkénti mellkas rtg).

Humira kezelés mellett nagyon fontos a jó kapcsolat az orvosával, a rendszeres kontroll, és a személyes, minden részletre kiterjedő felvilágositás, fontos, hogy legyen valaki  kontakt személy, akár a szakrendelésen dolgozó asszisztens, akihez bármikor fordulhat (gondolok pl. lázas megbetegedésre, hirtelen állapotrosszabbodásra). Ne feledje, az orvosnak is szakmai kiváltságnak számit, aki ma Magyarországon jogosult ilyen terápia elinditására és felügyeletére!!!

Előzmény: Melnyo (294)
Melnyo Creative Commons License 2009.06.23 0 0 296
köszönöm....nagyon várom.

Melnyo
Előzmény: caixa (295)
caixa Creative Commons License 2009.06.22 0 0 295

szia!

 

este megkérdezem. tudom, hogy RA-val ő sokat foglalkozik és a Humira gyógyszert is emlegeti.

meg látom a brossúrákon is, amit küldenek neki.

beírunk este v. holnap reggel ide neked, oké?

 

jobbulást!

Előzmény: Melnyo (294)
Melnyo Creative Commons License 2009.06.22 0 0 294
Szia caixa,

Nekem sokízületi gyulladásom (RA) van amire Humira injekciót kapok. Erről tud valamit mondani nekem a férjed? Tapasztalatok, mellékhatások, stb.?

Várom válaszod.

Üdv
Melnyo
Előzmény: caixa (292)
illesibolya Creative Commons License 2009.06.20 0 0 293
Szia caixa! Köszönöm szépen a gyors választ. Küldeni fogok egy e-mailt!
Előzmény: caixa (292)
caixa Creative Commons License 2009.06.19 0 0 292

Ibolya, azt mondja, persze, igen, van ilyen páciense. Anyukám háziorvos és az ő általa diagnosztizált ilyen pszoriázisos reumás beteget is a férjem kezeli.

 

ez egy több ezer résztvevős éves reuma kongresszus volt, minden európai országból jöttek dokik rá.

 

Írd meg, hogy mit szeretnél tudni.

dobj nekem a caixa@index.hu címre emilt és válaszul átdobom az emilcímét is, azt mondta, akkor őt is kérdezheted direktben.

 

(hát ő ilyen, boldog, ha használja a tudását)

Előzmény: illesibolya (291)
illesibolya Creative Commons License 2009.06.19 0 0 291
Szia caixa! Az lenne a kérdésem a férjed felé, hogy a konferencián, vagy bárhol hallott-e dolgokat az arthritis psoriatikáról. Én ebben szenvedek.
Előre is köszönöm a választ! Mindenkinek jobbulást!
Előzmény: caixa (290)
caixa Creative Commons License 2009.06.19 0 0 290

szia,

 

a férjem reumatológus, immunológiai tapasztalattal, érdeklődéssel és ő is szívesen válaszol neked emilben.

már volt, aki járt nála a topicból. állami rendelés egyébként. ő még elég lelkes, most volt a nagy európai reumakonferencián meghallgatni az új tudományos eredményeket. otthon mindig meséli nekem ezeket az arthritises dolgokat. én meg eü szakújságíróként sok cikket írtam erről.

ha gondolod írj és átküldöm neki a kérdésed.

 

 

 

Előzmény: Harlekin543 (274)
illesibolya Creative Commons License 2009.06.18 0 0 289
Szia .ETNA! Az én betegségem "16 éves". Mint már írtam, nekem nyáron a hűvösebb, télen pedig a melegebb víz a jó. Mindenkinek saját magának kell kitapasztalnia, hogy mikor mi a kedvező. Én imádok fürdeni télen-nyáron. A reumadoki nekem azt mondta, hogy általában télen melegíteni, nyáron pedig hűteni célszerű. Persze ez attól is függ, hogy éppen be van-e gyulladva, vagy sem.
Mindenkinek jobbulást!
Előzmény: .ETNA. (288)
.ETNA. Creative Commons License 2009.06.17 0 0 288
Sziasztok!

Igazából szerintem úgy általában az autoimmun-betegségekkel kapcsolatban az orvosok fejében is meglehetősen nagy a káosz:-)) Annyira speciális minden eset, ráadásul sem az okot, sem a gyógyulás egyértelmű módját nem tudják... hm! Hát ez nem egy gyomorfekély, vagy egy vesekő, amire bevett, bevált gyakorlatok vannak és a dokik dolga mindössze annyi, hogy kövessék a szokásos protokollt. De hát ez van. Már meséltem, hogy anno, amikor még voltak fájdalmaim, a reggeli kéz-láb merevséget csak a jó meleg-forró zuhany tudta "feloldani", de ez sem jön be mindenkinek.

Ibolya:
A betegségem diagnosztizálása óta (2 éve) tavaly először voltunk hosszabb ideig újra vízparton (bolgár tengerpart). Kicsit tartottam tőle ugyan, de szerencsére semmi, de semmi gond nem volt, pedig szokásomhoz híven reggeltől a vízben voltam, csak este tudtak "kicsábítani" a tengerből:-))) Ez alapján mondhatnám, hogy csak bátran menjetek fürdeni, stb., a gond csak az, hogy sajnos ez sem működik mindenkinél így:-(

Pl. a Remicade sem hat minden betegtársamra (akikkel egyszerre szoktam infuzión lenni) egyformán, pedig vannak köztük olyanok is, akiknél a kezdetekkor kevesebb volt a reumafaktor érték, mint nálam...
Előzmény: topika1 (286)
illesibolya Creative Commons License 2009.06.17 0 0 287
Szia .ETNA! Ez nem kövérség, ha 54 kg vagy. Én 50-51 kg vagyok, meg 51 éves. És tartom is ezt súlyt. A meleg víz nekem csak télen esik jól. Nyári időszakban jobb a hűvösebb. Tavaly nyáron voltam pár napot Bükfürdőn, meleg vízben fürödtem, szépen be is gyulladtak még jobban, mint szoktak az ízületeim. Volt ott aki mesélte, hogy csak kis ideig lesz a meleg vízben, mert már járt úgy, hogy nagyon beteg lett utána.
Kinek így, kinek úgy hatásos.
Előzmény: .ETNA. (285)
topika1 Creative Commons License 2009.06.17 0 0 286

Sziasztok!

Nekünk az ORFI-ban a főorvos úr azt mondta, hogy 30-35 fokos fürdőkbe vigyük a lányunkat (3 éves korában kezdődött nála a JIA), hidegebbe ne.

Előzmény: .ETNA. (285)
.ETNA. Creative Commons License 2009.06.16 0 0 285
:-)) Ibolya, tudod, 40 éves koromig ezzel én is így voltam, egy deka se jött fel, most bezzeg, na jó még most is csak 54 kg vagyok, de én 49-50 szeretek lenni, mert akkor érzem magam tökéletesen jól:-)

Érdekes, hogy nekem pedig kimondottan jót tesz a meleg víz...

Egyszer, több évvel ezelőtt a papámnak fájt a térde és a dokitól kapott fürdőjegyeket a Miskolc-Tapolca-i fürdőbe... hűségesen el is járt "áztatni" magát, de rövidesen az összes izülete úgy "bedurrant", hogy utána kb. egy hónapig feküdt a reumatológián, mire helyrejött, miközben mások ódákat zengtek a fürdő gyógyhatásáról.... hát tényleg nem vagyunk egyformák:-)
Előzmény: illesibolya (284)
illesibolya Creative Commons License 2009.06.16 0 0 284
Sziasztok! Hidegkamrával kapcsolatban: Annyit már én is tapasztaltam, hogy pl.nyáron sokkal szívesebben fürdök a Balatonban, vagy hűvösebb vízű medencében, mint mondjuk egy melegebb vízben. Nagyon jót tesz az ízületeknek, hűsíti őket, még a duzzadás is visszahúzódik általa. Én nem is tudnék sokáig meleg vízben lenni, mert begyulladnak utána. Gyógyszerrel kapcsolatban: Nem vagyunk ezek szerint egyformák. Van aki hízik és van aki pedig fogy. Én a Metho.-tól sem híztam, csak nem tudtam szedni, mert beteg voltam tőle. Szerintem ez alkati kérdés is lehet. Én ehetek bármit, nem hízok, ilyen fajta vagyok.
Mindenkinek jobbulást és fájdalommentes, szép napot!
.ETNA. Creative Commons License 2009.06.16 0 0 283
Kedves Melnyó .. várjuk az infókat és kívánom, hogy tényleg hasznos legyen!!
Előzmény: Melnyo (282)
Melnyo Creative Commons License 2009.06.16 0 0 282
Sziasztok,

Több helyről hallottam már egy úgynevezett hidegkamráról ami kifejezetten reumás fájdalmakra és a bőrre jó. Nem olcsó mulatság de gondoltam kipróbálom. Tegnap elmentem egy kezelésre és vettem bérletet is. Majd megírom milyen volt a kúra, használt-e.

Üdv
Melnyó

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!