Nagyon jól telt a nyaralás, a kutyák is élvezték. Leó (csau) nagyon jól bírta a kánikulát. Voltak a faházak alatt nagy kennelek, ahová néha betettem Fricit és Leót, ha fáradtak voltak, maguktól be is mentek, de Leó, ha megunta, addig ügyeskedett, míg valahogy kimászott és megkeresett engem. Kis gyagyapók:)))
Az ismerős, aki etette az állatokat, nem nagy állatos, sőt!
Szóval ő csak megetette őket és kész. A takarítás rám várt! Amúgy szerintem nem is mert volna bemenni Rikihez:) Már régen is félt tőle, szerintem alaptalanul.
Ugyanis vagy elbújik, vagy előjön és megszaglássza az illetőt. Még meg is lehet simogatni, csak sarokba nem érdemes szorítani, de hát ezt semmilyen állat nem viseli jól, nemcsak a nyest.
De jó, neked már volt 1 hét nyarad! Csau nem fulladt bele a bundájába? Rikihez ismerős nem mert bemenni, vagy csak takaritani nem akart...? Riki mit szólt újra hozzád?
Ha még itt vagy: vmi szagmabeli híresség (nem magyar) vhol azt írta, hogy ha az oroszlánok beszélni tudnának, mi akkor se értenénk meg őket...Szokványos emberi fejjel gondolkodva biztosan nem, no de hát éppen ez adja a "fajok közti kapcsolat" elmondhatatlan varázsát.
Köszönöm, biztos jó lesz már egy kis pihenés, bár aktív pihenés lesz, kutyákkal, kutyasulisokkal:)
Igen, Pítgazdiék szoktak bemutatókat tartani nyári táborokban, erdei iskolákban, hazánk őshonos állatairól, solymászatról, magyar kutyafajtákról stb.
Tegnap áthívtam Pítgazdit, hogy segítsen levenni Riki farkáról a kötést (állatorvosi költségek csökkentése végett). Sikerült is. Utána Riki kapott egy jutalomhusit és miközben evett, én fújogattam keserűspray-vel a farkát. Pítgazdi mondta is, hogy ezt Píttel próbálnám ki, kapnék egy nagy nyestüvöltős harapást érte:))) Pít ugyanis nagyon félti a kajáját, a múltkor ugye a nápolyimorzsák miatt kapott bele a kezembe. Riki ilyen szempontból nagyon "rendes", ő max. arrébmegy a husijával, ha már az idegeire megyek.
Tegnap kapott, az hiszem győri édes(?) jó reggelt kekszet, na az nagyon ízlett neki!
De este, nem sokkal hogy levettük a kötést, megint kezdte a visitozást, mérgelődést.
Megfigyeltem a kis ablak mögül. Először aludt, ezt láthatjátok a "művész"fotóimon.
(Az elválasztó ablakon nagyon apró lukak vannak, ha vakuval fényképeztem, világos, ha vaku nélkül, sötét karika látható a képen, Riki viszont csak alig-alig)
Szóval. Alvás után felkelt, elkezdett járkálni, jelölgetni, újra lehasalt, rezegtette a maradék farkát, mintha az tőle különálló valami lenne, majd "rátámadt", ugrott egyet, és néha kapart a hátsó lábaival. Közben morgott, rövideket visitozott.
Jó lenne megfejteni, hogy igazándiból mi játszódik le benne és mit miért tesz. De valószínűleg maradnak a sejtéseim, mert Riki nem osztja meg velem az érzéseit:)
Szóval, T.G. - aki igen szimpatikus -, karján csüggött Boróka, és úgy csinált, mint én szoktam bizonyos emberek között (nem is vagyok itt!). Azt hiszem, vmi nyári gyerektáborokról szólt a műsor. A tv-t vagy 10 éve kitiltottam otthonról, jártomban-keltemben egy üzletben vetettem rájuk egy (jajj, de jóleső) pillantást.
Nyaraljatok jót, ha lehet ebben a hőségben - az én skót juhászom minden
lehetőséget megragad, - a bányatavaknál olyan selymes és illatos lesz, hogy csak na, aztán hazafele párszor bemászik a Zagyva folyónkba, még végül belehasal mindenlétező büdös tócsába, hogy aztán otthon a fehér falon megtörölközzön...
A fekete valami egy kölyök mudi. Hármasban játszanak: a róka, a nyest és a mudi:)
Görényeknél hallottam/olvastam már farokkopaszodásról, de a görényesek sem tudják pontosan hogy mitől van. Néhányuknak tavasszal kihullik a szőre a farkán.
Sajnos szabadon élő nyesteket nem volt módom huzamosabb ideig megfigyelni:)
De ha az ivarzás miatt van (ami valószínű), akkor nyilván a szabadon élő nyest talál partnert magának.
És Panna mánmeg' kicsoda??? Őróla eddig szó sem volt...
Boróka :)) viszont csodálatos, mint mindig. A legutolsó képen mi az a fekete, amivel játszik? És a menyétféle sem semmi, amint éppen berendezkedik Boróka fülig szájában...
Mi a csuda lehet a nyestfarkakkal, hogy már Pítnek is...A szabadon élő nyesteknél is van ilyen?
Frici talált kutya. 8 hónapos írfarkasnak hirdették a neten, nekem pedig minden álmom egy írfarkas volt. Persze amikor lementem a Balatonra (ott találták) érte, láttam, hogy bár fiatal, de 8 hónál idősebb, így méretileg tiszta írfarkas sem lehet, azért elhoztam, mert tetszett.
Az én cicáimmal nincs semmi baja, volt hogy vakondot fogott, az első! rászólásra elengedte, bármilyen állatot meg tudok neki mutatni, de ölt már sünit, nem saját macskát, kiszökött patkányomat. Persze ilyenkor én soha nem voltam jelen.
Lehet, hogy megmutathattam volna neki Borókát, de más állatával nem reszkírozok.
Jenny a leg állatkompatibilisebb kutyám, de ő nálam is született. Ő nem bánt semmilyen állatot, mert tudja, hogy nem szabad. Csak a rágcsálókat a mezőn. Mert tudja, hogy ott lehet kiélnie a hajlamait:)
Miért, a természetfilmeken nem vedlenek az állatok???
A legeslegjobb természetfilm, amit láttam, egy angol volt, a vándorsólymokról szólt.
Állitólag a 20 perces filmet - rengeteg ember - tizenvalahány hónap alatt készítette el. Erre persze itt azt mondják, hogy mi ilyenről (anyagiak híján) nem is álmodhatunk.
Off, - de - a "nem állatkompatibilis" Frici hogy jutott hozzád?
Én nem voltam ott a fénykép készültekor, de itt van még egy kép bizonyítva a kutya jámbor természetét:)
Kormiról a cicáról annyit tudok, hogy görény már repítette méterekre. Mázli még nagyon bébi az ilyesmihez:)
Igazság szerint szopós nyestet még nem neveltem, de szerintem a cica tápszer is jó lehet. De mintha Pítgazdi egyszer azt mondta volna, hogy nem könnyű őket felnevelni.
Kiskutyákkal kapcsolatban pl. azt hallottam, hogy a kecsketej jó.
Sokkal jobb, mint a tehéntej. Sőt tehéntejet csak higítva lehet nekik adni.
Azt is olvastam, hogy aki tehéntejre allergiás, nagy többségben a kecsketejre nem.
Én annó vitaminoztam Rikit, de csak hébe-hóba, mert nem akartam túladagolni a vitamint, illetve tavaly kapott béres cseppet, hátha valami hiánybetegségtől rágja a farkát.
Valószínű, hogy Mázli szőre is a helytelen táplálás miatt hullott ki. (de ez csak szigorúan szerintem, nem vagyok állatorvos)
De a szőre már nagyon szép, növöget vissza.
Viszont Riki és Pít szőre szörnyű:(( Vedlenek, néhol vöröses, ritkás a szőrük.
Nem tudom, hogy fogják befejezni Píttel a forgatást. Bár az esti jelenteknél talán nem lesz feltünő:))
A lényeg, hogy helyre fog jönni és most jó kezekben van.
Ez a kutyás kép, ez fantasztikus, de valójában mi történik rajta, mert a kutyák úgy figyelnek, ahogy békát szoktak "ugratni"...? És az a száját nyalogató fekete macskaszépség se lehet akárki!
De hát min lehet felnevelni egy egészen kicsi nyestbabát, ha a tehéntej nem igazán használ neki?
Nekem ezek közül a madzagos és az asztalramászós a kedvencem:)
És jól látod, azon a ketreces képen még meg volt szeppenve. Elfogadta Jenny maciját, maga alá húzta, aztán ráfeküdt és összegömbölyödött. De aztán hamar feloldódott és egy negyed óra múlva már a fürdőszobában rohangált:)
Ez a nőstényes dolog csak egy kósza ötlet volt, nem is merném megvalósítani a nyestek testi épsége miatt se. Mert ha rosszul sülne el, ki választ szét két verekedő nyestet?
Nekem az ivartalanított nőstény macskám ivarzik minden tavasszal. Jönnek a kandúrok, megy a nyervogás, csak a kölyökáldás marad el.
Görényestől hallottam, hogy ivaros hímgörény is lehet ideges, rácstépő stb., de ha van akár egy mellette lévő ketrecben egy nőstény, akkor megnyugszik.
De azért saját tartásra nem szerzek be egy nőstény nyestet.
És ez is csak egy ötlet, hogy talán emiatt csinálja, de hogy tényleg ez-e az ok??
Tegnap voltam Mázliéknál. Mázli rengeteget nőtt és hízott, a szőre is szépen növöget. Viszont a tehéntejes felnevelés nem tett túl jót a csontozatának, most kalciumkúrán van.
Felteszek két régi képet róla, a kutyás szerintem szenzációs, és mostaniakat is, mert a gazdinak nem sikerült:
Boróka :)) fotóit megmutattam néhány munkatársamnak, általános örömmámor...Érdekes, mindenkinek a ketrecben megszeppent, meg a legutolsó, az a felfele törekvő kép tetszik, nem az én kedvencem, a madzagos. A kisasszony máris olyan fotogén, mint aki egyenesen képeslapra és gyerek-, ismeretterjesztő könyvek illusztrációjának termett.
Riki...nem tudom, lehet, hogy egy nőstény közelségétől még jobban megbolondulna, bár ki tudhatja? Egy ismerős házaspár ivartalanított kandúrja úgyanúgy viselkedik a műtét után, mint előtte. Állitólag, én személyesen nem ismerem. Állitólag még a könyvespolcokon is vadul jelölget (?).
Riki nem vadászik, mástól a területét nem védi, stb.stb., ez az egyetlen tevékenységi lehetőség maradt neki. Mármint a szaporodás. Nemrég jöttek rá, hogy az állatkerti állatok is ezért szaporodnak olyan jól fogságban, nem azért mert remekül érzik magukat.
Frici nem túl állatkompatibilis, így neki nem mutattam meg Borókát. Kézből nem bántotta volna, de ha csak elszalad előtte, akkor...
Szóval csak Jenny volt a szerencsés kiválasztott. És benne bízom meg a leginkább, pedig ő tacsi-terrier keverék. A szájkosár csak azért kellett, mert annó Riki is orron vagy fülön harapta, mire én még jól rá is üvöltöttem, nehogy vissza merje neki adni! Nem tudtam, hogy Boróka mit fog csinálni - elfut/harap/fúj-prüszköl stb. , - így biztos ami tuti, kapott szájkosarat Jenny. De reggel már anélkül összeengedtem őket. Jenny feküldt a kosarában, Boróka pedig körözött körülötte és farkatpörgetve, hátrasúnyt fülekkel lihegett:)
Vannak aranyos kölyöknyestes fotóim, de nem merem őket feltenni. Majd még többen akarnak kisnyestet, mert olyan cuki.
Riki megint kezdi a farokrágást:((
Még nem extrém módon, de lehet, hogy megint eldurvul a helyzet.
És hívogató hangokat hallatt. Hívja a párját:(
A doki szerint az agyalapi mirigy okozhat ilyesmit. Mármint, hogy ivarzik. Hiába van ivartalanítva..
Hát nem tudom...
Gondolkodom, hogy szerzek neki egy ivarzó nőstényt, de ha mégsem érdekli és csak jól elveri? Vagy csak hülyébb lesz tőle?
Boróka kislány. Ahol lakik, ott a nagy kutyákra morgott (német juhászkutya, m.vizsla). Jenny volt az első kutya, akivel ő is ismerkedni akart. Úgy látszik, megfelelt neki méretben. Hétvégén hoztak a gazdái egy 4 éves fekete mudit. Vele is haverkodott, játszott.
A harmadik képen egy szennyeskosárból kilógó zsinórral játszik:)
És játszott a kisnyesttel is, de ezt sajnos nem láttam, csak hallottam.
Hát igen, a rókák népében nem teng túl a depressziós hajlam, de ez a csöppség még így, a saját világából egyszem maga kiszakítva is sugárzik a kiváncsiságtól és a tettrekészségtől. (Nem is tudom, fiú-e, vagy lány?) Mivel játszik 3. képen?
Fura, hogy nem ijedt meg a (jó, hogy szájkosaras) Jennytől, bár ha éppen ahhoz szoktatják, hogy őt a kutyák nem bánthatják...
Boróka nálam vendégeskedett egy jó fél napot. Először nagyon megszeppenten üldögélt a kutyaketrecben, aztán egyre jobban oldódott. Ekkor kivettem és elengedtem a fürdő és étkezőben. Reggel már az egész lakást birtokolta:)
A kutya nagyon tetszett neki, de mivel nem tudtam mi lesz a róka reakciója, így azt sem tudtam mi lesz a kutyáé, ezért Jenny szájkosarat kapott biztos, ami biztos. Borókát érdekelte Jenny, óvatosan megszaglászta. Amikor szembe került vele, lihegett mint egy hőgutát kapott kutya és körkörösen csóválta a farkát, mint a motollát. Ez állítólag az öröm jele. Szerintem olyan kis behódolós ismerkedős öröm volt. Minden esetre nagyon aranyos volt.
A nyest elleni védekezésben az állat kifinomult hallását és szaglását érdemes kihasználni. Állatunk rosszul viseli a váratlan, erős, magas hangokat, a monoton ismétlődő hangokat, például a plafon ütögetését, az ugatást és a gyerekzsivajt, a rádiót ellenben hamar megszokja. A zajos riasztás, sajnos, nehéz és költséges, egy jó mozgásérzékelős riasztó igen drága. Az orránál fogva könnyebben vezethetjük ki a nyestet otthonunkból. A gyorsan, néhány óra vagy nap alatt elillanó anyagok (őrölt bors, paprikapor, naftalin, karbid vagy kén égetésekor keletkező gázok, krezol) csak ideig-óráig tartják távol őkelmét. A kölykeit nevelő nőstény óvatosabb, és már kisebb stressztől is továbbáll. A terpentin, a gázolaj, a fapácoló anyagok hatásosabbak, mert az állat szőrére tapadó olajos anyagok szaga elfedi saját szagjelzéseiket. E tűzveszélyes vegyszereket óvatosan kell használni, de ha néhány hétig ezekkel átitatott rongyot, fadarabot teszünk a repedésekbe, a nyest fészkei közelébe és ürítőhelyeire, szinte biztosak lehetünk, hogy feladja a területet. Nagyon sikeresnek bizonyult a “kutyaszag” is. Ha a nyest egy-két hétig kutyák testszagával frissen átitatott alomanyagot vagy vizeletével áztatott rongyokat, ürüléket talál a fészke közelében, bizonyosan elmenekül. Azzal is siettetjük a távozását, ha eltakarítjuk a székletét, és bolygatjuk a búvóhelyét. A nyest nem védett állat, de lakott területen tilos lőni vagy mérgezni. Zárt tetőtérben azonban aránylag egyszerű élve befogni. Az egyébként óvatos állatot néhány finom falattal könnyű csapdába csalni. A befogás rendszerint csak egyetlen egyed eltávolítását jelenti. Ha a tetőtérbe vagy más búvóhelyre könnyű bejutni, akkor az elriasztott nyestek helyébe gyorsan újabb hódítók jöhetnek. Ezért a helyet alaposan ki kell takarítani, fertőtleníteni kell, és lehetőleg minden megközelítési utat el kell zárni. Csodaszerek nincsenek, s amíg a városokban sok az elhanyagolt, gazdátlan, romos épület, biztosak lehetünk abban, hogy újabb és újabb nemkívánatos társbérlők érkeznek. Azon is érdemes elgondolkodni, rendjén van-e, hogy beépítjük a zöldövezeteket, elvesszük az élőlényektől természetes élőhelyüket, és csodálkozunk azon, hogy a városokban keresnek menedéket.