érdekes ez olyan szempontból is, hogy nézzük, hogy ideális legyen a tájolás és a dőlésszög, amin nyerünk 1-2%-ot (épp ezt számolgattam a másik napelemes topikban), aztán elpazaroljuk ezt az 1-2%-ot csak arra, hogy nézegethessük a termelést színes grafikonon...
báár, kérdés mennyi a wifi egység fogyasztása, ha esetleg az is van 10W (miért ne lenne, ha egy router is 15-20W körül fogyaszt), akkor méginkább örülök, hogy én nem vettem meg.
Amikor én vettem még 40+ volt a wifi opció, majdnem kihozta +1 panel árát, ha a wifi fogyasztásával is számolok, akkor már bőven kijött a +1 panel abból, hogy nem nézegetem a logot...
ha jól számolom, az a 10W havi 250Ftal, éves 3000 Ft-al dobja meg a villanyszámlád.
szóval 10 év alatt éppen megeszi a wifi cucc árát...
igaz ezt részletekben fizeted, nem egyszerre.
és tervezheted épp ennyivel nagyobbra a napelemes rendszert, mint a mostani fogyasztásod, nálad úgyis épp az a gond, hogy túl kicsi a fogyasztás, ezért drága fajlagosan a rendszered :)
sehol sem lehet. a démász sztem a legkorrektebb a dec 31 éjféllel.
elmü-émásznál pl. a korábbi leolvasás, ami mindenkinek más, ráadásul a leolvasó érkezésétől függően 2 héten belül bármikor lehet.
nekem pl. június utolsó vagy július első hete. dec31-ig sokkal könnyebb lenne elfűteni a túltermelést, így vszínű minden éven lesz némi fizetnivalóm, mert inkább többet fűtők klímával és kifizetem, mint nekik adjak ajándékba minden éven párszáz kWh-t :S
Nekem már van egy Asus Eee-m fogyasztás logolásra, azon tudnám pvbeancounterrel gyűjteni az adatokat. USB-RS232 átalakító is van itthon valamilyen, ha az működik, akkor nekem már nem kell venni sok mindent.
A szárítógép nagy királyság, de nincs nála nagyobb áramzabáló gép. Én is miatta nem férek bele a korábbi, túltervezett keretembe, két panelt még fel kellene tenni. :)
mi ezért teregetünk este közvetlenül egy radiátor elé vagy amikor a klíma fűt, az alá, így reggelre szinte minden megszárad, és legalább növeli kicsit a páratartalmat is, hogy ne 20% legyen :S
Jó, nem pont 0-24 megy, mert be lehet állítani rajta, hogy milyen páratartalom felett kapcsoljon be, illetve, ha a víztartály tele van, akkor kikapcsol :)
Annyi áramból viszont kényelmesen ellenne egy szárítógép is nem? Én is kényszerből vettem anno mert nem volt hova teregetni. Aztán rájöttünk hogy mekkora fasza találmány hogy az este levedlett koszos kabátját reggel a gyerek tisztán veszi fel.
ez esetben sztem nem nagyon érdemes raspi-vel és usb-rs232 átalakítóval szenvedni, érdemesebb megvenni a gyári wifit, ha valaki logolni akar. Nekem elég, hogy felírom xls-be a napi termelést, igaz ha nyaralni megyek, akkor nincs napi bontás, csak heti adat, de ennyi nekem belefér...
akkor költségben kb. ugyanott vagy, mint a hőszivattyús bojerrel lennél, csak a páramentesítő havi 6000 fogyasztását spórolhatnád meg, ebből elég sokára térülne meg a 300ezres hőszivattyús bojler :S
A wifi modul tud küldeni külső szerverre adatokat pont mint a Fronius, ezen kívül ha van kedved (csak felesleges ha van neted) üzemeltethetsz egy külön szervert ami lehet RPi és azon gyűjtöd az adatokat, illetve maga a wifi modul is tartalmaz egy webszervert, hogy abból mit lehet közvetlenül kihámozni azt nem tudom. Ezen felül még modbus protokollt támogat, a megfelelő automatizálási rendszerrel összekötheted.
nem emlékszem mi adja nálad a melegvizet, de lehet érdemes lenne a gépészeti helyiségbe betenni egy hőszivattyús bojlert, az ellátná a páramentesítő funkciót és melléktermékként megtermelné a hmv-t és nyáron még a lakást is hűtené :) mondjuk nem olcsók ezek, az tény...
A páramentesítő a mosókonyha+gépészeti helységben "robotol", napközben, mikor nem vagyunk otthon, akkor nincs aki időnként szellőztetne. Viszont a gép, mint szárítógép is működik, mivel 6-8 óra alatt megszárad a kiteregetett ruha.
én olvasgattam growatt-raspi logolásról, és minden leírásban felhívták rá a figyelmet, hogy kényes az USB-RS232 átalakító minőségére. Nekem van itthon egy ilyen átalakító kábelem, lapotopal kipróbáltam a logolást, látta az invertert a szoftver, de semmi adatot nem sikerült kinyerni, igaz elég hamar feladtam, nem biztos, hogy kábelhiba volt az ok.
Akárhogyis, macerás lehet így a logolás, ha mindenáron logolni akarnék, én szerintem megvenném a 30 ezres wifi modult, mert ha rsr232-usb kábelt és raspberry pit veszek, az is benne lesz 15-20ezerbe és még macera is van vele...
Igaz, ha jól értettem, amit valaki lentebb írt, valamilyen számítógép vagy raspi kell a saját USB modulos logoláshoz is, a wifi modul nem tudja közvetlenül a routeren keresztül egy weblapra eljuttatni az adatokat, akkor meg a kábel csak a wifi modult helyettesíti...
Ha kint lenne az inverter és raspivel akarnék logolni, szerintem én nem húznám be a kábelt, inkább kitenném a raspit is az inverterhez, megfelelő tokban csak kibírná ott...
Sose volt erősségem az elektromosság. Bármit összerakok, de lehet, hogy füstölni fog. :) Ezért lehet, hogy hülyeséget kérdezek.
Ha véletlenül Growatt inverterem lenne, akkor nincs USB-ra logolás, magamnak kell megoldanom, vagy drága kiegészítőt venni.
1. kérdés: ha RS232 kábellel oldom meg, akkor milyen kábelt vegyek, ami elég jól árnyékolt ehhez? Ha az inverter kültérre kerül, akár 10 méter is lehet a kábelhossz. A sebesség nem nagy, 9600 baud, de azért gondolom csak nem kéne riasztókábelt használni. CAT6 megfelel ilyesmire?
2. kérdés: tudom-e a saját fogyasztásmérőmet használni? Van-e olyan pont az AC oldalon, ahol ha rácsattintom egy kábelszakaszra a tekercsét, akkor ott csak a megtermelt áram szaladgál, fázishelyesen?
Ráadásul azt is sugallja, hogy a hosszabb garancia is benne van a felárban (ki az a hülye, aki a rövidebbet választaná, ha ingyen van). Persze utólag kiderülne, hogy annak is felára van.
Nem tudom, mit értek AC/DC csatlakozó alatt, csak bemásoltam az árajánlatból. :) Az ajánlat amúgy 4 soros: panelek, inverter, szerelési anyagok, munkadíj. Tehát ebben a sorba (83e, bruttó 105e) kell mindennek beférnie. Van még egy ajánlatom, ahol a szerelési anyagokat br. 150e körül számolják, a többinél bőven 200e felett vannak.
Tegnapi gyanús sales trükk egy másik cégtől:
- Én: miért adják a Fronius invertert bruttó 35 ezerrel drágábban, mint amennyiért én megvehetem a neten?
- Cég: mert hivatalos szervizpartner vagyunk és választható 2+3 vagy 2+5 év garanciát adunk, meg fog az a 35 ezer térülni.
- 3F inverter, így annak az ára jött vissza ezalatt az idő alatt, mostnatól jöhetnek a panelek...
Első év nullás lett, másodikban teljes évben már egy gyermekkel többen vagyunk. Ez meglátszik a fogyasztáson is, gondolom a fürdetések miatt. Illetve a cseperedő gyerkőcök (11, 8) is egyre szívesebben állnak a zuhany alatt :) Ezért most úgy néz ki hogy 800KWh-t kell majd fizetni az éves számlában.
Gondolkodom, hogy felteszek még három panelt (1 DK, 2 DNY hely van), de már most problémásnak tűnik olyan 300W-os LG panelt találni, amik nekem vannak...
Havi villanyszámlánk valahol 25 000Ft környékén lenne, 117nm családi házban ami csak villannyal megy. 2elnőtt + 3 gyerek, mindíg otthon vagyunk, télen nyáron 24-25 fok van bent.
Ezt értem. Tegyük fel, hogy a népesség, gazdaság nő (ez most a cél), ebből adódóan az igény is nő az almára. A TSZ-nek nem kell két plusz almafát ültetnie és földterületet vennie hozzá, permetezni és metszeni azokat a fákat, mert a tiedet már nem kell megtermelje :)
Nem is azt mondtam, hogy másnak ingyen van. Egy egyszerű példa. Van egy TSz almaültetvénnyel és vagy Te 2 almafával. Nyáron leszeded az álmát ami persze sok és ingyen elszállítatod a TSz-el a felesleget. Télen mikor kifogysz az almából ingyen visszaszállítják neked és szépen megeszed. A TSz pedig kivághat 2 fát mert lesz éves szinten 2 fányi többlete. Ezt tedd át áramba. :)