Keresés

Részletes keresés

halaloszto Creative Commons License 2007.11.08 0 0 3269
Annyit pontositanek, hogy az 5-10mm atmeroju parcentis rudacskakat pelletnek hivjak. Brikettnek a joval nagyobb fel-egykilos darabokat. Utobbihoz nem nagyon letezik automata kazan.

Amugy ahol elterjedten hasznaljak a pelletet, ott tenyleg csovon jon!! Van egy helyseged vagy silod erre, jon egy tartalyauto, behuzzak a csovet, es egy vantillatorral befujjak a cuccot es kesz is.

vajk
Előzmény: botsinkai (3268)
botsinkai Creative Commons License 2007.11.08 0 0 3268
"Ahh, értem már. Mondjuk én kicsit félnék, mert az ugye teljesen mechanikus dolog, és mondjuk kiakad a mechanika és jól bedől az összes, és elkezd vadul égni... vagy ez kizárt? Nem láttam még ilyet, azért kérdezem... Egyébként a brikett az hengeres, vagy tojás alakú, amit ilyenbe raknak?"

Nos, akkor sorban. :-)

Előrebocsátom, hogy már régebben utánanéztem a témának, mivel felmerült bennem a fabrikett-tüzelésű kandallók és kazánok gyártatásának gondolata (természetesen nem Magyarországon, hanem Szlovákiában...). Ami felbátorítana erre: egyik közeli rokonom és egyben jóbarátom 5-6 éve egy jónevű német kandallógyártó cégnél dolgozik mint fejlesztőmérnök s vele beszéltük meg a felmerülő problémákat. (Ő is itt van az indexen, de szerintem nem találta még meg ezt a topicot.)

A dolog nem teljesen mechanikus, inkább elektromechanikusnak mondanám. A behordócsiga (ez kb olyan, mint egy húsdaráló továbbítócsigája egy csőben) egy különálló fabrikett-tartály aljáról néhány fokban fölfelé nyomja be a brikettet. Így bezúdulni semmiképp nem tud (persze lehet más kialakítás is). A visszaégés megakadályozására is több módszer ismert. Gyakorlatilag ezek a kandallók csak TÜV vizsgával hozhatók forgalomba, teljesen biztonságosak. Elektronikus szabályozással rendelkeznek (brikettmennyiség, levegőmennyiség), az égés menetét több szenzor figyeli. Ha eléri a megfelelő hőmérsékletet (vagy lejjebb veszed a termosztátot), akkor kialszik a tűz, majd ha szükséges, akkor egy piezoelektromos gyújtóval újragyújtja magát. (A felhasználó ebből semmit nem vesz észre, minden teljesen automatikus, csak annyi dolga van, hgy a termosztátot beállítsa vagy beprogramozza, ill hetente 1x feltöltse a tartályt fabrikettel valamint eltávolítsa a hamut.)

A brikett általában hengeres, az előállítási módja nagyon leegyszerűsítve: egy nagy "húsdarálón" átnyomják a fűrészport s az magas hőmérsékleten kb 6-8-10 mm (kb ceruzavastagságú) rudakba áll össze, amit 15-40 mm hosszú darabokra vágnak.

"Persze az alaptézisen nem változtat a dolog jelentősen, mert ahol gáz is van, ott az ugyanebben az árban jobban és biztonságosabban szabályozható, tehát a brikett pont az "olcsóságot" üti fejbe..."

A fabrikett-tüzelés szabályozásban ugyanott tart, mint a gáz, így ez nem szempont. Ami hátránya van, az a hetenkénti tartályfeltöltés és hamuzás, valamint a tüzelő beszerzése, mivel a fabrikett nem csőhálózaton érkezik, mindez plusz idő, s az idő=pénz.
Ami előnye van a fabrikettnek a gázzal szemben:
Családi háznál, illetve házrésznél, amennyiben új kivitelezésről van szó, nem kell kifizetni a gázcsonk, ill. gázhálózat-tervezés költségeit, így a kivitelezéskor jelentős összeget lehet spórolni.
Napi költség: a gáz Magyarországon 100 ft/m3 (- támogatás), Ausztriában kb 1€/m3. Gázár tekintetében minimum a duplájára kell(ene) számítanunk néhány éven belül, míg a fabrikett ára nem valószínű, hogy duplájára emelkedik. Különösen annak fényében mondom ezt, hogy hamarosan megjelenik a fabrikett vetélytársa, a gabona (kukorica) mint alternatív tüzelőanyag. Igaz ugyan, hogy az etanoltermelés európai felfutása megnyomta kissé az európai kukoricaárakat, ám adriai kikötőben az amerikai génkezelt kukorica 13-14 ft/kg áron kapható, amely vámolva, szállítva is 20ft/kg alatt marad, tetszőlges magyarországi vasútállomáson átvehetően. Ez a kisker árat kosszútávon is 30ft/kg magasságában fogja tartani.
Így újépítésű ház esetén (szerintem) jobban megéri a fabrikett-tüzelés, amennyiben a tulaj hajlandó vállalni a vele járó pluszmunkát és kellemetlenséget.
Előzmény: micimacho (3256)
micimacho Creative Commons License 2007.11.08 0 0 3267
Csak hogy ne tűnjön kötözködésnek...

pátyon
jászberényi úton

Elég naprakész? Tudod a magas labdát egyszer lecsapni nem bűn, elvégre mindenki tévedhet. Másodszorra viszont csakl akkor kéne, ha tuti nincs nálad jobb játékos, és ebben 100%ig biztos vagy.
Ja, és ha nincs erre időd, akkor ne reklámozz itt... végülis ez egy olyan fórum, ahol be lehet írni, hogy pl. miért nem használ mindenki fabrikettet, és én ennek megfelelően írom le a véleményemet. Te reklámozol, de még ezt is igyekszünk itt mindenki hasznára kielemezni.

De annyit tuti elértél, hogy erősen gondolkodóba estem, hogy "tartaléknak" beszerzek fabrikettet, amit este, ha már az ember megy lefeküdni, és a vizuális élmény már nem annyira izgalmas, olyankor rátegyem a kályhára, hogy sokáig meleget adjon. Tehát végülis az én számomra jó eredménnyel járt a beszélgetés. Minden esetre, ha tehetem maradok azért a hasított rönknél. Egyelőre.

mm.
Előzmény: Törölt nick (3264)
micimacho Creative Commons License 2007.11.08 0 0 3266

Ja, közben én is észrevettem. Azóta már kértem ajánlatot mailben.

Holnap talán már tudok mondani valamit. Közben elkezdtem keresgélni, és találtam 1000ért 20kg-ot a nádlandban, de találtam 40ft/kgos árat is. A 40 forintos ár már tartalmaz kézzel fogható megtakarítást, mert azzal kb 60-65Ft/ gázm3 egyenérték jön ki. Az már megérheti... főként, ha figyelembe vesszük, hogy semmi egyéb feldolgozást már nem igényel. (hasogatás, vágás)

 

mm.

Előzmény: szenyor Lopez (3262)
vilmos32 Creative Commons License 2007.11.08 0 0 3265

Szia tűz tér !

 

Talán fotóval érthetőbb picit. A rendelkezésre álló hely 1250 x 750 mm . Egy használaton kívüli kémény "praktikusan" a beépített szekrényben van , és mint kiderült 4 téglás ! A kandalló mögötti falat szellőzőráccsal szerettem volna áttörni a konyha fűtése miatt . El kell-e túrnom a beép.szekrényt az új kémény miatt ? Talán a kis oldalfal is kivehető. A látható helységből nyílnak a szobák 2db 5x5 és 1db 3x2 alapterületű . Fűtésükhöz csöveken kell vinnem a meleglevegőt vagy a becsövezés elhagyható ? A kandalló alatt pince , onnét megoldható a betáp levegő? Segítséged köszönöm !

 

Előzmény: tűz_tér (3233)
Törölt nick Creative Commons License 2007.11.08 0 0 3264
A Mátra jelenleg 3.900-ért adja, minimális mennyiség: 1 raklap!
http://fenntarthato.hu/epites/termekek/adatbazis/fabrikett-matraparkett
Fő, hogy naprakészek legyünk! :-)
Törölt nick Creative Commons License 2007.11.08 0 0 3263
Igen, talán az öko- jobb előtag, külföldön is inkább ezt használják, csak itthon terjedt el a bio, nem én találtam ki. nem csak azért öko, mert nem tartalmaz ragasztót, hanem azért is, mert hulladékból van, így nem terheli a környezetet. A jövőre gondolva ez a legfontosabb!
Mindegyik hulladék-újrahasznosítás energiába kerül, de nem mindegy, mennyibe. Az arányok a fontosak! Nem ismerek olyan eljárást, amiben a hulladékból energiaráfordítás nélkül fűtőanyag lesz. A lényeg, hogy ennyivel is kevesebb fát kell kivágni.
Hogy drágább-e azt nem hiszem, de piacgazdaság van, így mi is annyiért adjuk természetesen, hogy legyen rajta nyereség. Csak azt tudom mondani, amit látok: emberek szkeptikusak, elvisznek próbára pár zsákkal és visszajönnek, hogy úgy van, ahogy mondtam.
Például egy fűtésszerelő szerezte be tőlünk téli tüzelőjét 30 raklap brikett formájában. Igaz, nem 3500-ért vette, de ekkora mennyiségnél bárkinek adok kedvezményt.
Az is tény, hogy a Mátraparkett brikettje olcsóbb - volt 2002-ben, ugyanis akkori az ár, ha jobban megnézed. 5 éve még 1500 forintért is alig tudtuk eladni. Ráadásul a Budapestre szállítása sem 2 fillér. De egy kicsit úgy érzem, hogy ez már kezd kötözködésbe fajulni, erre meg nincs időm.
szenyor Lopez Creative Commons License 2007.11.08 0 0 3262
Ez 2002-es ár. Meg kéne őket kérdezni telefonon, hogy most mennyi.
Előzmény: micimacho (3259)
aliza33 Creative Commons License 2007.11.08 0 0 3261
igazából nem tudom milyen állapotban van,de sztem jó.melegít rendesen az tuti.az biztos,hogy néhány helyen fugahíja van és a teteje repedezett.
azt ne tudom,hogy a kéményből milyen színű füstöt kellene adnia?
amikor az ácsok dolgoztak a tetőnkön,akkor a kéményt is úrrarakták egy darabon és nem igazán látom hogy ontaná magából a füstöt....
Előzmény: kályhaking:) (3253)
micimacho Creative Commons License 2007.11.08 0 0 3260
viszont aligha 3500Ft/10kg árú brikettre...
Előzmény: Törölt nick (3257)
micimacho Creative Commons License 2007.11.08 0 0 3259
Akarnám én érteni, bár a BIO ez esetben azért indokolatlan, ezéltal vevő "megtévesztés" mert a sima fa is bio. És mivel pl. az étkezési növényi olajok esetében is megtiltották, hogy valaki azt írja rá, hogy koleszterinmentes, merthát eleve az, hiszen növényi .... ezen az alapon legalábbis nem szép arról beszélni, hogy azért BIO, mert nem tartalmaz ragasztót. De ez inkább csak etikai és persze marketing/reklám kérdés. Talán az "öko" helyénvalóbb lenne....

Az, hogy felhasználjátok a hulladékot, az jó. Az, hogy ez többe kerül, mintha megvenné az ember darabban, az kevésbé, és hát a gépetek is fogyaszt valami energiát, tehát a környezetkímélés csak részben valósul meg. Ezzel nem azt mondom, hogy nem jobb, mintha kidobnánk a forgácsot, de valahogy mégis fura, hogy a hulladékból készült végtermék drágább, mint az originál anyag volt... De ti számoltátok ki, biztos úgy van. (Ja ,a hidrajulika olaj se épp környezetkímélő...)

Másrészt persze, ha az ember elmegy fatelep, és vesz fát mert akkor és ott muszáj neki, akkor kaphat bármit. Ez igaz. Erre írtam, hogy ha m3-ben veszed, akkor semmi ilyen jellegű kockázatod nincs. Egy m3 fa vizesen is 1m3. A szárítás meg idő kérdése. Tárolni azonban természetesen kell. Sőt, felvágni is, az is drágít kicsit, ha nem tudod/akarod megoldani magad.

Minden esetre:
Én akkor már inkább ezt választanám. Nekik olcsóbban is kijön, ráadásul még a műanyag csomagolás helyett is környezetkímélőbbet használnak...

mm.
Előzmény: Törölt nick (3254)
balááázs Creative Commons License 2007.11.08 0 0 3258

Köszönöm szépen a gyors választ, a hegesztőember már hegyezi is a pálcáját:))

balááázs

Előzmény: kályhaking:) (3251)
Törölt nick Creative Commons License 2007.11.08 0 0 3257
Egyre többen cserélik le a gázkazánokat, hogy brikettel fűtsenek, merthogy kifizetődőbb! Személyes tapasztalat.
Előzmény: micimacho (3256)
micimacho Creative Commons License 2007.11.08 0 0 3256

Ahh, értem már. Mondjuk én kicsit félnék, mert az ugye teljesen mechanikus dolog, és mondjuk kiakad a mechanika és jól bedől az összes, és elkezd vadul égni... vagy ez kizárt? Nem láttam még ilyet, azért kérdezem... Egyébként a brikett az hengeres, vagy tojás alakú, amit ilyenbe raknak?

 

Persze az alaptézisen nem változtat a dolog jelentősen, mert ahol gáz is van, ott az ugyanebben az árban jobban és biztonságosabban szabályozható, tehát a brikett pont az "olcsóságot" üti fejbe...

 

mm.

Előzmény: botsinkai (3246)
juliaszeged Creative Commons License 2007.11.08 0 0 3255

Sziasztok,

Kandallot szeretnenk épitetni. Ismeri valaki a Viktory nevu lengyel gyartmanyu kandallobetétet. A masik esélyes a Celsius, ami francia. Ennek a teljesitménye 12-17 Kw-t. Melyik adatot kell neznem, ha kivancsi vagyok a tényleges teljesitményére?

A boltos szernt a középérték szamit, tehat kb. 14 Kw-t. Ez igy van?

Koszi elore is.

Juli

kályhaking:) Creative Commons License 2007.11.07 0 0 3253
Az csak duma hogy 5 évente kell átrakni ,ha jól meg van épitve akkor el kell mennie 15 évet .Ha szerkezeti gondja nincs akkor egy takaritás és mehet tovább.
Hogy mennyibe kerül az függ sok tényezőtől ,de a teljes belső részét ki kell dobni egy átrakásnál.Be ne dőlj annak aki "kevesebbet "kér,mert hallottam olyant aki visszarakja a ramatyot is .KB 80ezertől felfelé számithatsz rá .Kályhása válogatja.
Előzmény: aliza33 (3252)
aliza33 Creative Commons License 2007.11.07 0 0 3252
üdv!

most költöztünk egy házba,ahol 2 szép cserépkályha is van.az biztos,hogy meg kell tanulni begyújtani ez ekünk is még tanulnivaló dolog.
mi akáccal tüzelünk,és nagyon jó.nem füstöl,és ropog amikor begyullad:-))
éppen most mondta a gázosom úgy érdemees begyújtani,hogy éjszakára már csak parázs legyen.a szénmonoxid miatt.
5 évente kell újrarakatni és ebben kérek én tanácsot.mennyibe kerül egy ilyen művelet?
kályhaking:) Creative Commons License 2007.11.07 0 0 3251
Helló én úgy hallottam ,hogy van öntvénypálca .Hegeszd meg .Ha nagy hülyeséget beszélek akkor bocs én is csak hallomásból tudom:):Mindenesetre kérdezd meg egy hegesztéstechnikai boltba.
Előzmény: balááázs (3250)
balááázs Creative Commons License 2007.11.07 0 0 3250

Sziasztok

Szeretném a segítségeteket kérni.

12 éve használok kiegészítő fűtésre egy OHRA típusú öntöttvas kályhát.

Sajnos az öntvény több helyen kettérepedt. A kályha ettől még üzemel csak fütyörészik és fals levegőt szív.

A kérdésem hogy mivel lehetne a repedéseket betapaszolni, eltömíteni?

Gondoltam esetleg a kipufogó javító kittre, de nincs vele tapasztalatom.

Ha van ötletetek azt előre is megköszönöm.

üdv balázs

atomgond Creative Commons License 2007.11.07 0 0 3249

Tölgy, vagy bükk amit én venni szoktam. A színéről eleve látszik, hogy ez nem fenyő. Persze nem kizárt, hogy csempésznek bele fenyőt is, olyan ez, mint a darált kávé, paprika, vagy akármi...Ki tudja, pontosan mi van a darálmányban? De vettem egyszer egy helyi asztalosműhelyből 2 zsák másféle briketett, na az szinte "fehér" volt, tuti fenyő, ennek megfelelően is égett (iletve nem égett, csak szenvedett)..:-) Ráadásul kockába volt préselve (a kocka verzió kevéssé ég jól kisebb tűztérben). A hengeres keményfabrikett viszont nagyszerűen működik, legalábbis én meg vagyok vele elégedve. A lánggal sincs baj, kifejezetten sokáig lobog, az egy urban legend, hogy alig ég csak izzik. De az is tény, hogy nem pattog, és nincs olyan hangulata mint a tüzifának.

Mondjuk én a begyújtást továbbra is tüzifával oldom meg, az első kör az mindíg tüzifa mert az jobban begyullad. Aztán ha átmelegedett a tűztér, akkor mehet bele a brikett.

Előzmény: szenyor Lopez (3237)
halaloszto Creative Commons License 2007.11.07 0 0 3248
tiz eve??
Előzmény: Fido Dido (3247)
Fido Dido Creative Commons License 2007.11.07 0 0 3247

"(38 cm PTH+5cm cell) "

Úgy látom, ő sem olvasta el a gyári előírást, ami minimum 6 cm-t ír elő! :)

Előzmény: botsinkai (3246)
botsinkai Creative Commons License 2007.11.07 0 0 3246
"vizes kandalló tudja ugyanezt... de bármelyik sima kazán is. Termosztát kapcsol, szivattyú keringeti a vizet... nem kunszt. csak a gázhoz képest, erre rakni kell időnként. Ezt sima fával, hulladékkal bármivel meg lehet csinálni. De itt most nem a gázzal akarunk összehasonlítani, hanem hogy érdemes -e dárga pénzen préselt faforgácsot venni."

Természetesen a szabályozhatóságot úgy értettem, hogy a távollétedben is működik a dolog. Fabrikett-kandalló mellé-mögé (akár másik helyiségbe) lehet beépíteni tetszőleges (illetve az adott helyen kivitelezhető) méretű tárolót (pl behordócsigával) s amíg a tároló ki nem ürül, addig nincs vele gond. Jellemzően hetente egyszer kell feltölteni, így nyugodtan ott lehet hagyni a házat. Gazdaságosság arányosításához egy tapasztalati érték: ismerősöm 10 éve épült 200 nm-es házának (38 cm PTH+5cm cell) "fogyasztása" több éves átlagban 3000 kg/év.
Előzmény: micimacho (3229)
micimacho Creative Commons License 2007.11.07 0 0 3245
ja! Ha nézzük a gáz fűtőértékét, meg azt, hogy a sima fatüzelés hatásfoka kb 70% körül van, akkor 80Ft/m3 gáz egyenérték jön ki. 35/18*29/0,7
Előzmény: micimacho (3244)
micimacho Creative Commons License 2007.11.07 0 0 3244
No, ezt jó hallani, mert valaki aki használja, annak a véleménye sokkal többet ér, mint aki árulja. :-))

Nekem nem tetszene mondjuk, hogy nem lobog a tűz. Még a hulladékfának is más hangulata van, mint egy kupacnak, ami ad valami lángot. De hangsúlyozom, szerintem.

Fa tárolása tényleg gond lehet, ezt is írtam, hogy ez lehet indok. Viszont mást nem látok. Fát szerintem sem szabad súlyra venni, vagy akkor ott kell állni a mérlegelésnél. Amúgy m3-re megvenni meg nem veszélyes, ott sima mérőszalaggal elvagy. Mivel nálam a fél méteres rönk is befér hasítatlanul, gyak ketté kell vágni és már kész is. Bár jelenleg még az építkezés megmaradt hulladék-zsalufáit gyűröm. :-))

A 3 évnyi fa tárolását is aláírom, hogy gond lehet. viszont amint az "eladó" által említett 3500/q a 18MJ/kg fűtőértékért már majdnem a gázár maga. És ha még a látvány is elvész, akkor már tényleg kár bajlódni a kandallóval... Talán 20%al kevesebb... persze ha ez az egyetlen fűtési mód, akkor ez is elfogadható, mert ha sokáig parázslik, akkor az jó.

mm.
Előzmény: atomgond (3236)
micimacho Creative Commons License 2007.11.07 0 0 3243
természetesen 17-18MJ / KG!!! tehát a sűrűség mindegy. Egyébként 1m3 (tehát tömör 1 m3!!) mondjuk tölgyfa 700kg körül van. Fenyőből ugyanez 500. De pl. ha erdészet körül veszel fát, akkor az 1m3-t azt úgy adják, hogy 1m-es rönkökből adnak 1,7 méter hosszú és 1 m széles "kockát". Hogy a közte lévő levegőt kompenzálják. No és ennek ára szokásos manapság 12-15e között lenni. De pl. pesti tüzépen is láttam már kandallókészre hasított tölgyet 2900ért/100kg. Ami ha visszaszorzom 7el, ami ugye 1 m3 fa súlya, akkor kb 20e/m3. És akkor ez már max 40cm-es darabok.

mm.
Előzmény: monyesz (3235)
Black_WagonR+ Creative Commons License 2007.11.07 0 0 3242
Hali!

Sajnos elb..ott egy kandallóbetét, mivel a víztartály nem a tűztér köré épült hanem a füstcsövön van a tartály - magyarul a távozó füst melegíti a vizet :-O /típusa ismeretlen/

Az idők folyamán rájöttem, hogy ehhez a rendszerhez nagyon össze kell hangolni a levegő adagolást, huzatot stb. De se egy pillangó szelep, se egy normális levegő szabályozó nincs ezen a betéten /magyarul rámsóztak valami sz.rt 750 e. Ft-ért/

Próbálom a levegő adagolással csökkenteni a távozó füst sebességét, mert valahogy ez tűnik járható útnak...

A kémény a kb. 7 m magas az alaptól mérve.

max. 5 radiátor van rákötve abból kettő nincs is teljesen kinyitva. A keringető a legkisebb fokozaton teker.
/Bár csak egyszer láthatnám, hogy forralja a vizet :-D - talán majd nyáron is be fogok gyújtani :-D/
Előzmény: tűz_tér (3231)
szenyor Lopez Creative Commons License 2007.11.07 0 0 3241

Amilyent én vettem, ott igen, megmértem egy csomagot.

Előzmény: halaloszto (3240)
halaloszto Creative Commons License 2007.11.07 0 0 3240
Es meg szoktad merni a 12kg koteget mielott eltuzeled?

vajk
Előzmény: szenyor Lopez (3239)
szenyor Lopez Creative Commons License 2007.11.07 0 0 3239
Igen, de annál tudod mennyi az annyi. Össze van kötegelve pl. 12kg-onként. Megszámolod mennyi van és tudod a súlyát. Tüzifánál meg kihozzák a teherautóval, leborítják és mérd meg ha tudod...
Előzmény: halaloszto (3238)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!