Keresés

Részletes keresés

Capt.IQ229 Creative Commons License 2022.10.03 0 0 98949

Nyugodtan menj át a passzívházas topicba.

Ott ügyesen visszakeresve találsz pontos számításokat is.

A lényeg, hogy hatalmas erőfeszítések árán lehet némi pici eltérést kimutatni az északi fal kárára.

Pont olyan arányban, hogy értelmes ember rég belátja, hogy nem kell vele foglalkozni.

Ezért is nehéz lesz visszakeresgélned, mert kvázi evidenciát próbálsz támadni.

Tudod, a másik, a hülyék kedvence a "befülled a ház"

Előzmény: trebront (98907)
Törölt nick Creative Commons License 2022.10.03 0 0 98948

"10 milliméteres padlószőnyeg alátétet (hőszigetelő réteg)"

Ilyesmi már van a padlószőnyeg alatt. Korlátozott hatása van sajnos.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (98945)
tgeri2 Creative Commons License 2022.10.03 0 0 98947

A szigetelés 20 cm vastag, ragasztással együtt mondjuk 22 cm.

A tégla porotherm 30-as.

A dübel Klimas LTX 10x260 mm.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (98944)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2022.10.03 0 0 98946

"osztatlan közös tulajdon"

Valamelyik ravasz bunkó akár még kártérítést is követelhet tőled, ha az engedélye nélkül hőszigeteled az ő pincerésze mennyezetét.

Előzmény: Törölt nick (98942)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2022.10.03 0 0 98945

"mit lehet ilyenkor tenni"

A lakás padlóját is lehet hőszigetelni (akár ugyanolyan vastagon),

így a hatása még jobb is lesz, mintha alulról hőszigetelnéd a födémet.

Érdekesség:

Egy hülyén megcsinált (mindenütt hidegpadlós) lakásból szintén azt nyöszörögték nekem folyton, hogy "süt a hideg" a padlóból.  Vetrem 10 milliméteres padlószőnyeg alátétet (hőszigetelő réteg) és tettünk rá olcsó (tehát ronda) kopásálló padlószőnyeget (amilyeneket irodákban meg szállodák folyosóin láthatunk) A többi "profi" árajánlathoz képest töredék áron kijött az egész és most már nem süt a hideg, sőt puha+rugalmas lett a padló, nyugodtan el lehet esni részegen :)

Persze fűtésköltség megtakarítás szempontjából a 10 milliméter nem túl vastag (komolytalan) hőszigetelő réteg, de láb hőérzet/hősugárzás szempontjából ég és föld a különbség a szar csempe/kőpadlóhoz képest.

Előzmény: Törölt nick (98941)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2022.10.03 0 0 98944

Elgfelejtetted mondani

-  hőszigetelés leendő vastagságát (ragasztási légréssel együtt)

- a téglád pontos típusát

- a dübel pontos típusát

Ezek nélkül nem lehet válaszolni a kérdésedre, tehát olyasmit kérdeztél, mire nem lehet választ adni.

Előzmény: tgeri2 (98943)
tgeri2 Creative Commons License 2022.10.03 0 0 98943

10x260-as dübelhez milyen átmérőjű és hosszú karátfúró kell?

Törölt nick Creative Commons License 2022.10.03 0 0 98942

Ja a pince jogilag osztatlan közös tulajdon, csak mindenkinek van lekerített része benne.

Előzmény: Törölt nick (98941)
Törölt nick Creative Commons License 2022.10.03 0 0 98941

Sziasztok!

Egy társasházi lakás földszintjén lakunk, ami alatt pince van, ahol tárolók vannak. A probléma az, hogy a ház nem engedi a pince födémjét szigetelni, mert akkor valamennyi helyet (mondjuk max 20 cm) elvenne a pince magasságából.

Viszont így nálunk nagyon-nagyon hideg a padló télen, és nyilván sok hő és pénz veszik el abba az irányba. Azt szeretném kérdezni, hogy mit lehet ilyenkor tenni van-e valakinek ilyenben tapasztalata?

szilentium3 Creative Commons License 2022.10.03 0 0 98940

Akkor bádogossal csináltassál rá burkolatot lemezből ( U alak ) . Elöl hozzáérhet , oldalt legyen húszcentivel szélesebb , tömjed meg ásványgyapottal és kész . Ehhez már hozzáérhet az eps . A szerelt kor kéményeknél ( 5cm kerámiagyapottal) 1200 celsius fokos kéménytűznél 140-160 celsius fokos külső burkolati hőmérsékletet írt nálam a tanúsítvány . 

Előzmény: fhusimiki (98929)
occseb Creative Commons License 2022.10.03 0 0 98939

És mennyire volt sikeres a dübelezés? Tartanak a dübelek, eléggé behúzta a fejét beütés után?

Előzmény: sylvanus67 (98936)
occseb Creative Commons License 2022.10.03 0 0 98938

25év körüli Porotherm téglafalra ment a szigetelés.

A fúró 3 lamellát fúrt át a külsővel együtt, tehát elméletileg nem ment túl mélyre.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (98937)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2022.10.03 0 0 98937

Van olyan tégla, amelynek annyira jó erős a külső rétege ("tégla héja/bőre"), hogy a megfelelelően kivállasztott  (pl csak a legvégén szétfeszülő) dübel elég, ha csak három centi mélyen fúródik bele és mégis elég erősen tart. Ha viszont egy hosszú szakaszon szétfeszülő dübelt jó mélyen dugunk be egy olyan tégla belsejébe (ahol már nincs erős kerámia-rész, csak papírvékony gyenge üüreg-elválasztó hártyák), ott benn szétfeszülő dübel esetleg kb semmit sem fog tartani.

Előzmény: sylvanus67 (98936)
sylvanus67 Creative Commons License 2022.10.03 0 0 98936

nálunk a 20 cm EPS-t 290-es dübellel tették fel

Előzmény: occseb (98930)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2022.10.03 0 0 98935

"minél nagyobb a hőátadó (a fűtött teret és hideg külvilágot elhatároló) FELÜLET, annál nagyobb hőmenyiség távozik tőled"

Ebből adódóan az egyszerű négyzet alakú családi házak SOKKAL olcsóbban kifűthetők, mint a romantikus, cikkcakos alaprajzú családi házak. A legtöbb igazi profi passzívháznak nem véletlenül olyan unalmas a körvonala, ők a fűtésmegtakararítás csúcstartói :)

Tehát: uggyannyi lakó-négyzetméterhez nagyobb külső (hűlő) felület =  magasabb éves fűtésköltség!

néhány elrettentő alaprajzi példa:

https://www.naphaz.hu/naphaz_media/images/Alaprajzok_Blog-2_Brutto-hasznos.jpg

https://jovo-haza.hu/images/tipustervek/02_exkluziv_2_t.jpg

https://jovo-haza.hu/images/tipustervek/05_antonius_t.jpg

https://baudocu.hu/wp-content/uploads/2020/05/Varga-Rita-132-csepreg-alaprajz-768x480.jpg

...némelyike alaprajzon ráadásul durván ront, ha a fűtetlen garázst  is hideg külvilágnak tekintjük (nagyon helyesen).

És az energiapazarló alaprajzú (lakásnégyzetméter/hűlő felület arány!) házakhoz tartoznak a felújított parasztházak is: marha keskeny, viszont marha hosszú, tehát kevés lakó-négyzetméter viszont marhasok hűlő-négzetméter..

Előzmény: Mekk Elek ezermester (98931)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2022.10.03 0 0 98934

Ha a hőszigetelő mesterek között van legalább egy, amelyik már dolgozott vakolható kőzetgyapottal, akkor az a csapat nem fog pánikba esni (és jelentősen munkadíjat emelni), amikor közlöd velük, hogy a kémény két oldalánál pár centis szakaszon EPS helyett kőzergyapot legyen a fali hőszigetelés.

Előzmény: fhusimiki (98929)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2022.10.03 0 0 98933

"bedugtam csak a dübelt tövig,  2-3szor teljesen kihúztam/betoltam hogy kihúzza a port."

Ha kézzel simám bemegy a dübel tövig a tégla lyukba, akkor én arra gondolnék, hogy túl vastag lyukat fúrtam (túl nagy a fúró) és nem fog elég erősen tartani a dübel.

"Mi az amit szerintetek kihagytunk a szeánszból?"

Talán hiba volt GUMI kalapapáccsal beütni a tüskét. Tudtommal rendes fém fejű kalapács kell oda, kb egy kilós.

occseb Creative Commons License 2022.10.03 0 0 98932

Ja az kimaradt hogy lényegében puszta kézzel egyiket se tudtuk kihúzni, úgy kellett levágni a fejét annak ami nem volt jó mert nem húzta be elég mélyre.

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2022.10.03 0 0 98931

"Azt még én is értem, hogy ha vékonyabb a szigetelés, akkor kevésbé hatékony."

Nem szabad CSAK a hőszigetelés vastagságot nézni, mert ez csak az egyik fele a a dolognak. A másik fele az hogy minél nagyobb a hőátadó (a fűtött teret és hideg külvilágot elhatároló) FELÜLET, annál nagyobb hőmenyiség távozik tőled.

Gondold végig, hogy szerinted meliyknek lesz nagyobb a téli fűtésszámlája: egy 5 centi vastagon hőszigetetlt lakásnak, vagy egy 5000 köbméter térfogatú, viszont 20 centi vastagon hőszigetelet sportcsarnoknak? Ha mindig csak a hőszigetelés vastagságát veszed figyelembe, akkor azt fogod mondani, hogy szerrinted a sportcsarnok fűtésszámlája lesz sokkal olcsóbb, mert az négyszer vastagabban van hőszigetelve. Igen ám, de a sportcsarnok határoló felülete  16-szor nagyobb, mint a lakásodé!! tehát a hőszigetelése hiába négyszer vastagabb, a fűtésszámlája ennek ellenére SOKKAL magasabb lesz a lakásodénál. Ha ennek okát megérted, akkor rá fogysz jönni, hogy amikor (100 m2 padlás födém hőszigetelése helyett 150 m2 ferde tető hőszigetelése)  50 négyzetméterrel megnöveled a lakásod körüli hőszigtelendő FELÜLET méretét, azzal miért emeled meg a fűtésszámládat is.

A hőszigetelt (fűtött teret határoló) felület növelése arányosan ugyanannyit ront a téli hőveszteségen (fűtés-forintok!!!), mint a hőszigetelő anyag ugyanolyan arányú elvékonyítása. Te a 100 m2 padlásfödém hőszigetelést megnövelted 150 m2-ere akkor, amikor inkább a ferde tető hőszigetelése mellet döntöttél, ezzel kb harmadával megnövelted a födémen át a tél folyamán megszökő fűtés-forintok számát. Ezek a folyamatosan elszökő fűtés-forintok fogják kellenesen fagymentes hőmérsékleten tartani a padlásteredet egész télen (pl ugyanígy működik a házak oldalához ragasztott télikertek téli fagymentesítése is).

Előzmény: Kotit (98927)
occseb Creative Commons License 2022.10.03 0 0 98930

A hétvégén szigeteltünk 20cm fehér EPS-sel egy falrészt. A dübelezéssel meggyűlt a bajunk mert kb 20%-as nem ment elég mélyre és/vagy nem is tartott.

Nem ütvefúrva, 4élű karát fúróval. Fúrószár hossza 300mm, dübel hossza 260mm.

Mindegyiknél eljátszottam hogy bedugtam csak a dübelt tövig,  2-3szor teljesen kihúztam/betoltam hogy kihúzza a port. Aztán bedugtam teljesen, bele a tüskét és gumikalapáccsal beütöttem a tüskét.

Nem jöttünk rá mitől van az hogy valamelyiket behúzza frankón valami meg kilőg a falsíkból.

Mi az amit szerintetek kihagytunk a szeánszból?

fhusimiki Creative Commons License 2022.10.03 0 0 98929

Sajnos nem lehet kijjebb hozni a kéményt, nincs elég hely, pedig ez lenne a legjobb megoldás.

Előzmény: szilentium3 (98919)
trebront Creative Commons License 2022.10.03 0 0 98928

nem maga a tető ferdesége okozza. abból csak az következik, hogy nagyobb lesz a hűlő felület.

energiaveszteség = hőátbocsátási tényező x felület (nagyon leegyszerűsítve), és neked a magastető miatt kb 1,4-1,5-szöröse a felületed, amin vissza kell tartani a "meleget". így jön ki az a kb-i egyenértékűség, hogy ugyanannyi meleget veszítesz 100m2 10cm-es hősziggel, mint 150m2 15cm-es hőszigeteléssel.

Ha már megvetted a 150m2 15cm-t (22m3), és ezt a padlásfödémre fektetnéd az ott már 22cm vastagságot jelentene, mert csak 100m2-en kell szétterítened.

nagyon lebutítva, arányosítva: 150/15 // 100/22 = 10/4,5 .. vagyis 2szer hatékonyabb a hőszigetelésed a padlásfödémre ledobva (ha fix a hőszigetelés m3 mennyisége).

Előzmény: Kotit (98927)
Kotit Creative Commons License 2022.10.03 0 0 98927

Kösz, de nem igazán a kérdésre válaszoltál.

Azt még én is értem, hogy ha vékonyabb a szigetelés, akkor kevésbé hatékony. Sőt azt is, hogy ha adott összegből veszem, akkor a ferde rész nagyobb felület->vékonyabb lesz.

A kérdés az volt, hogy a ferde részbe rakott 15 cm miért egyezik meg a födémre rakott 10 cm-vel.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (98891)
Csavarhúzós Creative Commons License 2022.10.02 -1 0 98926

Ha odaragasztod, biztos nem penészedik mögötte, mert akkor nem jut oda nedvesség, se penészgomba. Vagy ha mégis penészedik, nem zavar senkit, mert a spórák nem tudnak kijönni. Ezt a drágább polifoam alapúval lehet megtenni. 
De bármilyen jó, sőt nem is muszály a fényes fele nézzen a lakás felé. (Lapradiátor mögött nem látszik, de tagos radiátor mögött fura a fényesség) Mondjuk a Solflex nyár-nak van fehér fele, két alátétlécre rögzíted, hogy tudjon mögötte áramlani a levegő, úgy hogy a fehér fele néz a lakás felé. Ez esetben nem a "hőtükör visszaver" hanem a "hőtükör nem sugároz" okból működik.

Előzmény: freyya (98924)
Kotit Creative Commons License 2022.10.02 0 0 98925

Ér (csodát ne várj, de az árát megéri, höszigeteletlen házban főleg, penészedhet (hidegebb lesz a fal), ha magas a páratartalom a házban. 

Előzmény: freyya (98924)
freyya Creative Commons License 2022.10.02 0 0 98924

Radiátor mögé tehető hőtükörfólia ér valamit? Nem penészedhet be mögötte a fal? Muszáj odaragasztani vagy elég csak bedobni a radiátor mögé? Tudom, ez a komoly hőszigetelő megoldások topikja, de próbálkozunk mindennel, amig még a idén kevés tartalékból ki lehet hozni. 

szilentium3 Creative Commons License 2022.10.02 0 0 98923

Már megint kötöd az ebet a karóhoz , meg feltalálod a spanyolviaszt ;-p ... évszázados megoldásokat vonsz kétségbe ill. találsz fel .( jártál a Keszthelyi kastély kertjében ? ) 

Előzmény: Mekk Elek ezermester (98921)
kiggyo Creative Commons License 2022.10.02 0 0 98922

Jaja, csak azzal az aprósággal nem számolsz hogy a szabadonálló télikertet minden irányból a külvilág veszi körül, légmozgás, stb.

Az okosan megépített télikert déli fala van csak a külvilág felé, az északi a ház maga, ahonnan még csurran-cseppen is némi meleg a szigetelésen keresztül.

Azaz a szabadonálló télikert hátrányai jelentősek a házhoz építettel szemben.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (98921)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2022.10.02 0 0 98921

Építs egy télikertet távo a FŰTÖTT lakásodtól,

tedd bele a világ legjobb hőtároló közegét,

és figyeld meg, hogy telente csupán 50-100 órában lesz kellemes idő benne (10 fok felett)

2000 órában viszont recsegő fagy (és az igazi tél első hetében elfagyott növények).

Mert minden hőtároló amikor éppen hőt "eltárol", a levegőből, olyankor hűti maga körül a levegőt, és csak akkor adja ki a hőt magából, amikor a környező levegő már hidegebb nála (fizika alapjai).

Ha lehetne csinálni ilyen "null-energiás" fagymentes télikertet, akkor miliószámra alkalmaznák a kertészetek (én persze tudnék csinálni talajhővel, de azt nem hajlandó megfizetni senki).

Előzmény: szilentium3 (98920)
szilentium3 Creative Commons License 2022.10.01 0 0 98920

A klasszikus télikert egy déli tájolású falhoz csatlakozó soküveges építmény . A napsütés által felmelegített fal a hőtároló közege . 

Előzmény: Mekk Elek ezermester (98913)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!