Keresés

Részletes keresés

ribizli Creative Commons License 2005.06.10 0 0 2918
ZsuR, AZONNAL küldj ide meleget!!! Útnak indítottam a hideg egy részét Nektek. :)
Tegnap be kellett kapcsolni a fűtést, 7-11°C körüli hőmérséklet volt kinn... :(

Nézzétek, mit találtam ma reggel a mailboxomban:
"Madárodú és - etető építő és kihelyező verseny

A pályázat célja, hogy elősegítse minél több, szakmailag helyesen készített madárodú és -etető építését s kihelyezését, a madarak védelmét és a fiatalok kapcsolatának erősítését a természeti környezettel." Részletek itt.

Meg lesz gólyagyűrűzés is, arról is van info az mme.hu-n.
ribizli
stiglinc Creative Commons License 2005.06.10 0 0 2917

Nálunk megjött a várva várt eső, és annyira örültünk nek, hogy most nem akarja abbahagyni... :-(((

 

A rigókat maradéktalanul boldoggá teszi: a csőrükben akkora gilisztacsokorral futkosnak, hogy most nem gond ellátni a követelőző növendékeket!

 

(A macskák az eső elől is behúzódtak a házba...)

Előzmény: ZsuR (2914)
stiglinc Creative Commons License 2005.06.10 0 0 2916

Kedves aspen, már nem a macskáról és a madarakról, hanem egy jelenségről, ezért csak röveden.

 

Lássuk, hogy is van ez. Te olvasol az interneten ismeretlen emberek által írt ezt-azt és figyelsz egy db macskát. Én, egy másik ismeretlen, is olvasok az interneten, sőt könyvekben ezt-azt, de az érveimet kezdettől fogva a saját megfigyeléseimre és a saját logikámra alapoztam. Egyik oldal állításait sem lehet számodra bizonyítani olyan értelemben, hogy lásd a saját szemeddel. Innentől rád van bízva, hogy kinek hiszel, és ezt a jogodat én nem vitatom el.

 

Bizony az én érdekem volt anno, hogy ha publikáltam valamit, azaz állításaimat bizonyítékokkal próbáltam alátámasztani, nagyon figyeljem, hogy a hasonló szakterületen kutató többiek hogyan reagálnak rá! És hát, jobb helyeken az egyes publikációk értékét, valóságtartalmát a kiadvány nemzetközileg elismert tekintélye garantálja. Az internetes híreket erős kritikával szabad csak fogadni, tapasztalatom szerint, ld. pl. a Bonsai Kitten c. blődlit, de van még ilyen számtalan.

 

Egyébként a szomszéd macskáját csak zavard nyugodtan el! Minden módszer megengedett, ami nem okoz maradandó sérülést. Én magam is így csinálom, a saját macskáimmal is és azért sem haragszom, ha a szomszéd teszi.

 

A macska bezárva tartásáról, pláne időszakosan!, és az állatkínzás fogalmáról a magyar állatvédelmi törvényben is találsz passzusokat. Most elegánsabb lenne itt szó szerint idézni, de akkor az a vád érhetne, hogy önkényesen kiragadok részleteket. (Ez most megint nem fog neked tetszeni...)

Előzmény: Törölt nick (2907)
Törölt nick Creative Commons License 2005.06.10 0 0 2915

Kedves  Zsur,

ertekelem, hogy vegre nem cikizel. Nagyon faradt vagyok, reg agyban lenne a helyem, remelem, tudok meg fogalmazni.

A macska (foleg a kolyok) szerintem az egyik legaranyosabb allat a vilagon. Nekem csak azert nincs, mert allergias vagyok a macskaszorre. A lanyom folyton nyuz vele, de akkor begyogyszerezve kellene elnem, nem tarthatunk. A legjobb amerikai (magyar) baratnom 2 kobor cicat fogadott be ( es ivartalanitott), ha hozzajuk megyek, naluk is alszom, mindket macska rajtam, imadnak. Eleinte taknyom-nyalam egybefolyt, mara mar megtalaltam a megfelelo allergiagyogyszert. Idehozhatom a lanyt, mert magyar, bizonyitani, hogy 1. nem utalom a macskakat, sot, 2. boldog macskak elnek hazon belul.

Rosszindulatom a felelotlen allattartoknak szol, tartsanak azok macskat, kutyat, vagy akarmit. Haragszom az otthagyott kutyakakiert, es az elpusztitott enekesmadarakert, az elhagyott allatokert, satobbi.  Felelotlensegnek tartom a kutyat is szabadon koszalni hagyni (laktunk mi Nemzeti Park hataran) es ugyanugy a macskat is szabadon vadasztatni.

Setaltattam en poraz nelkul kutyat az erdoben, addig, amig egyszer ott nem hagyott es harom hataron tulrol hallottam a vadaszkutya (hound dog, ugye tudod) vonyitast, hogy kerget valamit.

Tudomasul veszed, vagy ignoralod, mindegy, a macska nem oshozos ragadozo New Jerseyben. A sajat egeszsege erdekeben, vagy a pusztuloban levo madarfajok miatt, igen, az a legjobb megoldas, ha a hazban tarod a macskaidat. Nem beszelhetunk egyensulyrol, ha az egyik peldany egy behurcolt, az okoszferahoz nem tartozo ragadozo, jol tartva, betegsegekkel szemben beoltva, a masikat meg pusztitjak az eloskodok es az oshozos ragadozok a macska nelkul is, es akkor raengedjuk a macskakat is.

Elorelatas? Bluebird, vedett madar, a szulok tollait es az ehenhalt kicsiket en temettem el egy eve. Igen,  a szomszed ivartalanitott , oltott,  orvosi elletott voros macskaja  volt a tettes.  Lesz-e bluebird 10 ev mulva? Hogy latod elore?

Előzmény: ZsuR (2913)
ZsuR Creative Commons License 2005.06.09 0 0 2914
Mi a csuda folyik odaat?!?!?

Itt hohullam. . .talan jovo het kozepetol lesz emberi a homerseklet. . .

Mindenki bemenekul - mert meg az este sem hoz enyhulest. . .

Tegnap (is) locsoltam, minden olyan szepen indult ebben az evben, nem akarom elveszteni azert, mert kiszaradnak. A fold ugy itta a vizet, mintha soha nemlett volna eso - pedig mult heten rengeteg esett.

Termeszet :))
Előzmény: Kiskertész (2912)
ZsuR Creative Commons License 2005.06.09 0 0 2913
OK.
Jatsszunk.
Minden tudomanyos alap nelkul - mert a tanulmnyaim ellenere sem erzem magam es tudasom eleg lenne messzemeno kovetkeztetesre a szemelyiseg meghatarozasara ilyen kornyezetben, ennyi ismeret birtokaban.

Egyszeru.
A madar szabadnak szuletett - nem tudom ketrecben tartani.
A macska is szabadnak szuletett - mint minden mas allat, es egyiket sem tudom a masik vedelmenek a zaszlaja alatt bebortonozni.

Meggyozodesem, hogy joindulat vezet, ertekelem a madarszeretetedet, a kesztetest arra, hogy megvedd az erdo - mezo madarait.
Ami ketsegbe ejt az az, hogy hogy lehet egy ember joindulattal egy fajta allat irant es rosszindulattal a masikkal szemben.
Minden allat ketrecben tartasat ellenzem - akkor is ha a ketrecet "haz"-nak hivjak.

Azt kellene tudni, mikor mi a megfelelo merteku vedelem. Ha a macskak elszaporodnak, mert az emberek gondatlanok es ennek kovetkezteben a madarak jobban pusztulnak egy-egy kornyezetben, miert kellene a macskat buntetni??? Mert a vilag egyik vegeben a macskak elszaporadtak?

A mi kornyezetunkben a macskak nincsenek elszaporodva, egeszesen vannak tartva (ivartalanitas, vedooltas, orvosi ellatas).
A madarak is szep szamban vannak, a termeszet konzervacioja gyakorlat, az emberek gondoskodnak arrol, hogy amennyire lehet megorizzek a termeszetet.

A macskak bennt tartasat itt is javasoljak - eroltetes nelkul, senki nem akarja a masikra eroszakolni a velemenyet - es a fo indoknak a macska egeszseget hozzak fel. Kevesebb baleset, kevesebb betegseg, es termeszetesen a madarak vedelme.

Megertem amit akarsz - de nem ertek vele egyet.
Az egyensulyon van a hangsuly - nem az egyik faj bebortonzeset a masik erdekben. Nem hiszek az ilyen "vaskos" szabalyozasokban, sot, iszonyodom toluk. Keves olyan eset van amikor jogos. Uj Zelandan mulasztas volt a macskakat hagyni elszaporodni - tobbet kellett volna idoben tenni a madarak vedelmeben - nem akkor hibaztatni a macskakat, amikor mar keso.

Egyensuly. Elorelatas.

Előzmény: Törölt nick (2911)
Kiskertész Creative Commons License 2005.06.09 0 0 2912

Nem kerteszkedek ebben a melegben - pedig van gaz boven. Majd talan koran reggelenkent a hetvegen.

Ha nálatok olyan meleg van, küldj egy kicsit át belőle nekünk. Itt már 2-3 napja szélrohamok vannak, ma is csak 8 fok volt a legmagasabb hőmérséklet, és két napja szakad az eső. Bár ez uóbbi nem olyan nagy baj, mert előtte olyan szárazság volt, hogy a kertben, ahol nem locsoltam minden nap, ujjnyi repedések lettek a földön. Bulgáriában árvíz van, Horvátországban tegnap fagyott. Auszriában 40 cm-es hó esett. Azon gondolkodnak, hogy újra indítják a sífelvonókat. Porugáliában meg erdőtüzek pusztínanak a 40 fokos hőségben. Megbolondult a természet.

Ma az ablakpárkányon sivalkodott egy ázott kis veréb. Annyira el volt ázva szegény, hogy csoda, hogy tudott még repülni.

Előzmény: ZsuR (2906)
Törölt nick Creative Commons License 2005.06.09 0 0 2911

Draga Zsur, jatsszunk akkor ilyet, de ne csak en.  Szeretem a szemelyisegfejlesztest :) (tanultam mindenfele meg ezekrol a "nem cikizes" nem gonoszkodas" kezdetu mondatokrol is ;))

Beirtam a keresobe mar mindent ami indoor/outdoor cats, cat torturing, hunting instinct, de meg mindig nem sikerult informaciot talalnom arrol, miert allatkinzas a macskat hazon belul tartani. Segits, vagy hajolj :)

Előzmény: ZsuR (2910)
ZsuR Creative Commons License 2005.06.09 0 0 2910
Minden gonoszkodas nelkul. . .szoktam azzal jatszani, hogy az "ellenfel" allaspontjat probalom bebizonyitani. Ha sikerul - meghajlok elotte.
Előzmény: Törölt nick (2907)
Törölt nick Creative Commons License 2005.06.09 0 0 2909
nincs kerites, de megprobalhatom a telekhataron.
Előzmény: ZsuR (2906)
Törölt nick Creative Commons License 2005.06.09 0 0 2908
Meg valami, kalandozasom kozben olvastam valahol, hogy dicserjetek meg a cicat, amikor a doglott madar ajandekot hozza, kulonben azt hiszi, nem jart a kedvetekben elegge, es meg tobbet fog hozni, hogy kedveskedjen.
Törölt nick Creative Commons License 2005.06.09 0 0 2907

Ez brillians volt :)) ahogy lesoportel minden ervemet azzal, hogy biztosan bizonyithato az ellenkezoje, csak az en dolgom megkeresni :)) de a macskak altal kiirtott madarfajokra valaszul nem fogadom el a villanyvezeteket meg a teherautot, tessek csak velem egyutt szornyulkodni.

Na talaltam egy macskakkal baratsagosabb oldalt a megalapozott velemenyem kialakitasa erdekeben, ahol csak evi 40 megolt allatkat emlegetnek. (most akkor atlagoljunk?) De meg itt is van pici lelkiismeretfurdalas (veletek szemben, ugye) es azt javasoljak, ejszakara ne engedjetek ki a cicakat.

http://www.bbc.co.uk/nature/animals/pets/responsible.shtml

Olyan oldalt, ami a ti allaspontokat kepviselne, hogy allatkinzas es jogom van a macskaimnak ugy elni/azt vadaszni amit akarnak, meg nem talaltam, de majd keresem meg, most nincs tobb idom erre.

 

Előzmény: stiglinc (2898)
ZsuR Creative Commons License 2005.06.09 0 0 2906
Ha nem akarod a szomszed macskajat a kertedben - adj egy keveset a kerites kornyekenek a rokapisibol! Hasznal. Aztan te is nyugton leszel - meg a szomszed is.

Nem kerteszkedek ebben a melegben - pedig van gaz boven. Majd talan koran reggelenkent a hetvegen.
Előzmény: Törölt nick (2905)
Törölt nick Creative Commons License 2005.06.09 0 0 2905

Ezt ismerem, legalabbis lattam az arlistan, amikor a rokapisit vettem a vakond miatt. En kilocsoltam a vakodturasok kornyekere, vakond azota nincs. Eppen a vakondturasok es kiirtott gazok helyet fuvesitem ujra, a nagy meleg miatt reggel meg este matatok csak odakint. Mulcsot hordok, gazolok, fuvet nyirok, az utolso talca egynyari palantaimat ultetem. Itt valaszolok meg egy utolsot Stiglincnek is, ezzel a napi 1-2 ora kerteszkedessel en meg tudom figyelni, mikor van a kirepules a feszkekbol-odukbol, az egyikbol tegnap johettek ki pont, mert anyuka vagy apuka este minden torottszarnyu trukkot bevetett, hogy tavol tartson a bokroktol, ahol a fiokak pihegtek. Gondoltam is ratok, hogy ez az a megfelelo lelektani pillanat, amikor fel kellene kapni a cicat es 3 napra bezarni a kisszobaba a muegerrel, amivel kielheti termeszetes vadaszosztoneit, es megsem pusztul bele enekesmadarfioka. Ja, igen, lehet, hogy jovo heten is kellene 3 nap. Nem ertem, de tudomasul veszem, hogy ezt macskakinzasnak tekintitek. Szomszedasszony kifigyelhette, hogy kergetem a macskajat egyebkent, tegnap nem lattam kint!

Előzmény: ZsuR (2904)
ZsuR Creative Commons License 2005.06.09 0 0 2904
Ezt mar regebben tettem ki, az ozek ellen, remelem dolgozik, mert tettem ki a madarhazak kornyekere is, azt mondja az iras a macskat is tavol tartja:

Előzmény: Törölt nick (2894)
greyhead Creative Commons License 2005.06.09 0 0 2903
Köszönöm az elismerésedet, amely sokat jelent számomra. Én pedig a te csodálatos virágfotóidban és makróidban gyönyörködöm más topikokban! Te közel hajolsz a témához, én meg csak távolról óvakodom.
Előzmény: stiglinc (2902)
stiglinc Creative Commons License 2005.06.09 0 0 2902
Ez megint egy csodajó sorozat volt! Még így, képeken is mekkora élmény a madarakat figyelni! Remélem van még a tarsolyodban hasonló képregény!
Előzmény: greyhead (2901)
greyhead Creative Commons License 2005.06.09 0 0 2901

Örülök, hogy tetszenek a képek. Úgy látszik, szerencsém volt, mert pár nappal a fotózás után már elhagyottan áll az odú. Úgy látszik, az utolsó fióka is kirepült már. Valószínüleg a környék fáin rejtőzködnek még, mert jellegzetes hangjukat sokáig egy helyről hallottam, de megpillantani nem tudtam egyet sem.

Pedig nagyon kíváncsi lettem volna, hogy mi lett a fiókák jellegzetes XXL-es piros sapkájával?

 

Előzmény: Pecten (2889)
stiglinc Creative Commons License 2005.06.09 0 0 2900

Nem, nem naspolya.

A fanyarka (Amelanchier fajok) vadon is előforduló cserje vagy kis fa, de vannak kerti változatai is (elég ritkán lehet vele találkozni kertészetekben). Nem nő nagyra és minden évszakban szép, talán télen nem annyira.  Ilyenkor már érik a termése, és egyáltalán nem fanyar, mint azt a neve sejteti.

Kora tavasszal tele van virággal, ilyenkor meg különböző színű apró bogyókkal, ősszel meg káprázatosan színesedik. 1. - április, 2. - június, 3. - október

 

 

 

 

Előzmény: greyhead (2873)
stiglinc Creative Commons License 2005.06.09 0 0 2899
Az a gond, hogy a különböző fészkekből különböző időpontokban szállnak ki a madarak, tehát összejön a több hónap bezártság. (Én azt is állatkínzásnak tekintem, ha egy egyedet megfosztanak attól a lehetőségtől, hogy fajának genetikailag kódolt viselkedésmintáját kövesse.)
Előzmény: Törölt nick (2895)
stiglinc Creative Commons License 2005.06.09 0 0 2898

Kedves aspen, ne vegyél mindent magadra! Vagy egyedül lettél volna a tüntetésen? :-) (Az egyes szám második személyt szokták általánosító értelemben is használni, bár itt még arról sem volt szó.)

 

Nem macskám van, hanem, mióta kertes házban lakunk, összesen 17 macska viselkedését volt alkalmam tanulmányozni az évek során. Abban igazad lehet, hogy a mi esetünk talán lefelé húzza az átlagot, mert a környékünkön nagyon sok a pocok, egér és azt jobban szeretik, ezért kevesebb a madáráldozat.

 

A kihalt fajokkal kapcsolatban megint azt hoznám fel, hogy nem a MACSKA a legnagyobb fajirtó a Földön, és azok az esetek szerencsétlen (ember által előidézett) kivételnek vehetők.

 

Cikket nem én fogok neked keresni, mert nem én hivatkozom rájuk, hanem, ha megalapozott véleményt akarnál kialakítani, a te érdeked lenne, hogy oda-vissza tájékozódj.

 

Úgy látom, ezt rendesen megvitattuk, én kifogytam az érveimből, úgyhogy be is fejezném. Azt hiszem, nem sikerült egymást meggyőzni, de legalább tettünk egy érvényes kísérletet, remélem, harag nincs. Szeressük együtt tovább a madarakat és, ha lehet, a többi élőlényt is, minden "hibájukkal" együtt.

 

 

Előzmény: Törölt nick (2894)
Törölt nick Creative Commons License 2005.06.08 0 0 2897
Azt hiszem egy masik (rivalis) harkaly kepe tukrozodhetett vissza a badoglemezen.
Előzmény: Pecten (2889)
Ferenc(hurrikán) Creative Commons License 2005.06.08 0 0 2896

A fecskék itthon!

 

Törölt nick Creative Commons License 2005.06.08 0 0 2895
Nalunk a legnagyobb tragediak a feszekbol kirepules idoszakaban tortennek. Amikor latod az elsot szarnyat probalgatni, hopp, macska elkap, oke, csak nehany napra bezar. Tudom, rossz otlet, allatkinzas, hiszen mekkora orom ez a macskanak, hogyan is vehetnenk el tole. ;)
Előzmény: stiglinc (2892)
Törölt nick Creative Commons License 2005.06.08 0 0 2894

Zsur adjal nevet-web oldalt macskariaszto spray-re legyszi, ami bevalt.

Stiglinc, ha lehet talalni a tanulmanyra valasztanulmanyt, talald meg nekem, az ellenkezojet bizonyitva, kerlek szepen. Mert ez igy nekem nem erv, hogy sok ilyen kampany volt mar, ami tullott a celon, vagy hogy konnyu bizonyitani mindennek az ellenkezojet.

Az elfogultsag elojele termeszetesen ertheto szamomra, de mennyivel vagy te tapasztaltabb, akinek macskaja van, nalam, akinek a szomszedjaban el macska. En is sok idot toltok a kertben, plusz direkt figyelem, ahogyan vadaszik.

Az elfogultsag valoszinuleg a madaraldozatok bemondott szamaban is latszik, es ha en azt olvasom egy errol szolo tanulmanyban, hogy 20-30 madar/ev atlagosan, akkor hiheto lehet ugyan a lusta macskad az evi 3 darabbal, de ott van valahol egy masik hazimacska  min 37 darabbal. Illetve hol az az ellentanulmany.

Szerintem sem jon ide a vagohidas pelda, raadasul nem is nagyon talalt. Hust havonta egyszer, amikor a ferfiember mar nagyon stresszel erte. Halat az igen, de az nem a vagohidrol jon, ugye. Az osszefuggo dolgok elmeletet felallithatod rolam majd talan kicsit kesobb, ha jobban megismersz, ne akaszd ram az osszes velt "osszefuggo"  tulajdonsagomat elore.

A Nagyon Gonosz Emberek megjegyzest en is elneztem, tenyleg nem ezt mondtad, hanem a tapasztalatlansagot, bocsi. Ettol fuggetlenul, most mar elhiszed a kipusztitott madarfajokat?

Előzmény: stiglinc (2893)
stiglinc Creative Commons License 2005.06.08 0 0 2893
Jó, de ez úgy lenne fair, ha a tüntetés szólna az összes többi, madarakat veszélyeztető emberi találmány ellen is. Különben egy kicsit farizeus dolognak tartanám. (Pláne úgy, ha a tüntetés után fáradtan és éhesen egy vágóhídon levágott állat teteméből készült vacsorát fogyaszt el a család jóízűen... De ez már tényleg OFF topic, bocs. Sajnos, szerintem nagyon-nagyon összefüggenek a dolgok és elvek, elméletek az életben.)
Előzmény: Törölt nick (2884)
stiglinc Creative Commons License 2005.06.08 0 0 2892
Látod, ez egy jó ötlet, bár nagyon nehezen kivitelezhető. Ez ui. azt jelenti, hogy kb április eleje és július vége között nem tehetné ki a lábát a kertbe, hiszen ekkor folyamatosan van költő, nevelő madár. És, ráadásul ezen időszakban van sürgős egér-, pocok- és pakányfogási feladatuk is odakint. Nem, ne haragudj, ez se tetszik.
Előzmény: Törölt nick (2887)
stiglinc Creative Commons License 2005.06.08 0 0 2891
Látod, megint az olvasmányok, tanulmányok. Dolgoztam egy ideig a tudományos kutatásban és onnan tudom, hogy nincs az a meggyőzően publikált tény vagy elmélet, aminek a cáfolatát meg ne találnánk hasonlóan meggyőző érvekkel alátámasztva. Persze, ha nem azt keressük... Nálunk rengeteg madáretető volt kint, alatta pedig a hullott magokon rengeteg madár. Nos: télen, a lusta, melegkedvelő macskák mind bent dekkoltak a fűtőtesten! Talán tényleg a hideg az egyetlen dolog, ami eltántoríthatja őket a vadászattól. (Most megint nem a kóbor macskáról beszélek, de abban már amúgy is egyetértünk, azt hiszem.) A benntartásról: bocs, de megint saját tapasztalat: gyerekkortól panelban 14 évig élt velem macska, ha kitévedt a lépcsőházba, halálra rémült. Tök jól elvolt. Kertes házban egy süket macskakölyköt (az ő védelmében) akartunk benti macskaként tartani, nem sikerült, nem is élt sokáig. Egyéként kertes házhoz nem kell prérifarkast importálni, a macska, sajnos, anélkül is fogyóeszköz, mert őt is fenyegetik veszélyek, amik életük részei, éppúgy, mint a vadászat.
Előzmény: Törölt nick (2880)
stiglinc Creative Commons License 2005.06.08 0 0 2890
Valójában tényleg szinte mindenben egyetértünk és hasonlóan cselekszünk!:-)) Egyetlen apró helyesbítés: én sosem emlegettem Gonosz Embreket, mert általában tiszteletben tartom mások véleményét. Csupán a tapasztalatok hiányát róttam fel nagyon szelíden, hiszen te a macskaával kapcsolatos véleményedet olvasmányaidra, ill. az egyetlen szomszéd macskára alapozod. Biztosan te is tudod, hogy az erős érzelmi elkötelezettég hajlamosít bizonyos "vakságra" azon tényekkel vagy érvekkel szemben, amik nem vágnak egybe a tiéddel. Ezt onnan tudom, hogy én is vagyok így ezzel, csak más témában, tehát nem bántani akarlak.
Előzmény: Törölt nick (2864)
Pecten Creative Commons License 2005.06.08 0 0 2889
Nagyon tetszenek a fakopáncs-sorozat képek! Mi egyszer egy a megtévedt harkályt hallgattunk napokon keresztül. Rendíthetetlen szorgalommal verte a szomszéd ház kéményének a bádoglemezét. Azt hittük, hogy a tetőt javítják és fúrnak valamit. Mivel embert egyet sem láttunk - a zaj mégis jött - elővettük a távcsövet. Szegény kis harkály... napokon keresztül véste (volna) a lyukat. Nem jött rá, hogy miért nem halad.
Előzmény: greyhead (2870)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!