Az északi fal az utcára néz sajnos, oda nem szívesen raknám. Akkor már inkább a déli terasz árnyékos részére.
A garázsban nagyobb a hőingadozás, mint a gépészetben, de valóban kevesebb az egyéb cucc, ami melegít. Viszont ott a legalkalmasabb falakon 20 centi EPS hőszigetelés van, nem tudom, hogy ajánlott-e gyúlékony anyagra szerelni.
Akinek van már invertere beltérben, meg tudja mondani, mennyire fűt? Ha beteszem egy 6 m2-es, nyáron durva kánikulában 29 fokra felmenő hőmérsékletű helyiségbe (ahol nyáron a napkollektor által felmelegített 300 liter 70 fokos víz is ücsörög), mennyire lesz durva ott a hőmérséklet?
Vagy tegyem a padlásra? Ott 42 fokos csúcsot mértem, a paraméterei szerint 60 fokig működik az inverter, ebből 50 fokig teljesítménycsökkenés nélkül.
Kérdeztem az invertereket. Froniusból van több tapasztalatuk csak, abból olyan 2-3% hibásodott meg, mind az első 5 évben. Legtöbbje szoftveres meghülyülésnek bizonyult, reseteléssel, újratelepítgetéssel megoldható volt. A leglátványosabb hardver hibás viszont felrobbant és szép nagy láng csapott ki belőle. :)
Growatt meghibásodásuk még nem volt, de csak 3 éve mennek az elsők.
Várható élettartamra 12 évet mondott, de szerinte az elkó csere nem nagy pénz.
Nem tudom hogy lekapcsolja-e, még nincs a birtokomban ilyen :) Én arra tipplenék hogy nem, így állandóan tudod monitorozni az állapotát, feszültség értékeket nem csak a konkrét termelési adatot.
Ezek kisebb panelek (80x160, nem 100x160), ugyanannyi helyet foglal a 10 db. Az össz szabad tetőfelületem egyébként olyan 9x8 méter, ha jól számolom, akár 56 panel is elférne.
Ez igaz, csak ez már itt csücsül és fogyasztási és hőmérsékleti adatokat gyűjt 3 éve, tehát nem fogom kidobni akkor se, ha megveszem a wifis modult. :)
azért sztem fontold meg azt is, hogy: - 8 helyett 10 panel megy fel, marad-e elég hely, ha később többre lenne szükség (pl. mégis kiváltanád a hmv-t vagy a fűtést, mert úgy változik a kedvezményes tarifa és a napelemek ára, hogy már azt is megéri 5 év múlva)
- ha a growatthoz meg akarod venni a wifi modult (vagy kifizeted annak árát extra fogyasztásra), akkor már nem olyan sokkal olcsóbb, mint a fronius. igaz ehelyett le is lehet mondani a logolásról.